Onderzoek Hondenbeleid 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoek Hondenbeleid 2016"

Transcriptie

1 Onderzoek Hondenbeleid 2016 Foto: Jan van der Ploeg Juni 2016 Kenniscentrum MVS Gemeente Schiedam

2 O n d e r z o e k H o n d e n b e l e i d P a g i n a 1 Inleiding Reeds in 2010 heeft de gemeenteraad van Schiedam een nieuw hondenbeleid vastgesteld. Kort samengevat komt het beleid van de gemeente er op neer dat overal in de gemeente een aanlijnplicht van honden en een opruimplicht voor hondenpoep geldt. De hondeneigenaar is hiervoor verantwoordelijk. Daartegenover staat dat de gemeente Schiedam zorgt voor goede voorzieningen om de hondenbezitter zijn of haar hond uit te kunnen laten. In 2010 zijn zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters gevraagd hun mening te geven over het gemeentelijk hondenbeleid. Bovendien konden zij meedenken over bepaalde hondenvoorzieningen en locaties. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente 36 losloopgebieden aangewezen. In wijken met weinig groen of in dichterbevolkte delen van de stad zijn 21 hondentoiletten aanwezig. Tot slot heeft de gemeente circa 100 speciale afvalbakken voor hondenpoep verspreid over de stad geplaatst. Nu deze voorzieningen alweer een aantal jaar gebruikt worden is het tijd om het hondenbeleid te evalueren. Om die reden heeft het Kenniscentrum MVS de opdracht gekregen wederom een vragenlijst uit te zetten onder alle hondenbezitters in Schiedam. Op deze manier zijn in het voorjaar personen afkomstig uit de administratie van de hondenbelasting uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek via internet. Voor de personen die niet de beschikking hadden over een PC of internet was er de mogelijkheid om een papieren vragenlijst aan te vragen of op te halen. Gedurende een periode van ongeveer zes weken namen 493 hondenbezitters deel aan het onderzoek. Dit komt overeen met een respons van 15 procent. Daarnaast is in februari-maart van dit jaar dezelfde vragenlijst aan het gemeentelijk internetpanel voorgelegd. Hiervoor werd gekozen om ook de mening van niet-hondenbezitters te peilen over het gemeentelijk hondenbeleid. Van het panel deden uiteindelijk personen mee aan het onderzoek. In totaal hebben personen deelgenomen aan het onderzoek.

3 O n d e r z o e k H o n d e n b e l e i d P a g i n a 2 Uitkomsten Voor het gemeentelijk hondenbeleid is een aantal randvoorwaarden geformuleerd. Het gaat hierbij vooral om het vinden van een goede balans tussen regels, voorzieningen, voorlichting en handhaving. De gemeente Schiedam zal enerzijds voorzieningen moeten bieden in de openbare ruimte, om onder andere de overlast van loslopende honden en hondenpoep tegen te gaan, anderzijds treedt de gemeente ook op als de hondeneigenaar zijn verantwoordelijkheid niet neemt. Het gaat dus niet alleen om het realiseren van hondvriendelijke en veilige uitlaatplekken, waar de hond kan rennen en spelen, maar ook om te zorgen voor hondentoiletten en speciale hondenpoepafvalbakken, zodat eigenaren de opgeraapte hondenpoep daadwerkelijk weg kunnen gooien. De verantwoordelijkheid voor het gedrag van de hond en het opruimen van de hondenpoep ligt echter bij de hondeneigenaar. Een aantal van deze randvoorwaarden van het gemeentelijk hondenbeleid is eveneens onderwerp geweest van de het onderzoek. Zo komen onder andere de bekendheid en aanwezigheid van hondentoiletten en losloopgebieden, maar ook de bekendheid en naleving van regels en verplichtingen in het onderzoek aan de orde. Bekendheid voorzieningen Om honden uit te kunnen laten wordt op dit moment in Schiedam gebruik gemaakt van twee soorten voorzieningen, namelijk hondentoiletten en losloopgebieden. Een hondentoilet is in feite een bak zand, dat omheind is. De hond mag hier aangelijnd zijn behoefte doen en de hondenpoep hoeft hierbij niet te worden opgeruimd. In losloopgebieden hoeft de hond daarentegen niet te worden aangelijnd. Het is een aangewezen gebied waar geen aanlijn- en opruimplicht geldt. Aan zowel de hondenbezitters als niet-hondenbezitters is de vraag gesteld of men weet van het bestaan van deze twee hondenvoorzieningen. Bekendheid hondenvoorziening (% ja) Voorziening hondenbezitters niet-hondenbezitters Hondentoilet 62% 73% 72% 70% Losloopgebied 72% 90% 70% 75% Het overgrote deel van zowel de hondenbezitters als niet-hondenbezitters weet van het bestaan van beide hondenvoorzieningen. Bij de hondentoiletten is er weinig verschil tussen beide responsgroepen. Zeven van de tien personen is bekend met het begrip hondentoilet. De losloopgebieden zijn bekender geworden. Onder de hondenbezitters is nu 90 procent bekend hiermee. Vervolgens is aan de personen die bekend zijn met dergelijke hondenvoorzieningen gevraagd of deze ook in de directe woonomgeving aanwezig zijn. Aanwezigheid in directe woonomgeving (% ja) Voorziening hondenbezitters niet-hondenbezitters Hondentoilet 44% 51% 45% 50% Losloopgebied 64% 77% 52% 58% De hondentoiletten zijn volgens beide groepen in de helft van de gevallen niet aanwezig in de directe woonomgeving. Op dit moment zijn er 21 hondentoiletten in Schiedam, waarbij de verspreiding over de stad matig is. Echter in het onderzoek van 2010 was een groot deel van de hondenbezitters

4 O n d e r z o e k H o n d e n b e l e i d P a g i n a 3 tegenstander van uitbreiding van het aantal hondentoiletten. Onder andere om die reden is besloten van uitbreiding af te zien. De losloopgebieden zijn volgens de respondenten weinig te vinden in Centrum, Oost en Nieuwland. Daarnaast geeft een relatief groot deel van de niet-hondenbezitters aan dat zij geen idee hebben van een eventuele hondenvoorziening bij hen in de buurt. Bekendheid en naleving van regels en verplichtingen Hondenbezitters hebben in Schiedam te maken met enkele regels en verplichtingen. Zo is er een aanlijnplicht die geldt in de gehele gemeente met uitzondering van de speciaal hiervoor aangewezen losloopgebieden. De aanlijnplicht moet bepaalde vormen van overlast voorkomen en bestrijden. Het gaat dan bijvoorbeeld om verkeershinder door loslopende honden, voorkomen van beschadiging of hinder voor voetgangers en bestrijden van verontreiniging. De opruimplicht geldt eveneens in geheel Schiedam. Hondenbezitters zijn verplicht, buiten de losloopgebieden en de hondentoiletten, de hondenpoep van hun hond op te ruimen. De derde verplichting zijn de hondenverbodsgebieden. Dit zijn gebieden waar honden niet mogen komen, zelfs niet aangelijnd of als er geen verbodsbord staat. Het gaat dan om kinderspeelplaatsen, zandbakken, speel- en ligweiden, barbecueplekken, etc. Het blijkt dat de aanlijnplicht over het algemeen zeer bekend is onder zowel de hondenbezitters als de niet-hondenbezitters. Voor de opruimplicht is het aandeel dat zegt hiervan af te weten zelfs nog hoger. De bekendheid van beide verplichtingen is in 6 jaar tijd iets toegenomen, De gebieden waar een hondenverbod geldt, zijn weliswaar bij hondenbezitters redelijk goed bekend, echter bij de niet-hondenbezitters minder (59%). Onder beide responsgroepen is de bekendheid zelfs licht gedaald. Bekendheid verplichtingen Verplichting hondenbezitters niet-hondenbezitters Aanlijnplicht 92% 97% 81% 83% Opruimplicht 93% 98% 86% 91% Hondenverbodsgebieden 80% 75% 65% 59% Op een schaal van 0 tot en met 100 (waarbij 0 betekent dat niemand de verplichting naleeft en 100 dat iedereen dat wel doet) konden de respondenten eveneens aangeven in hoeverre deze verplichtingen naar hun mening worden nageleefd door hondenbezitters. Perceptie naleving verplichtingen Verplichting hondenbezitters niet-hondenbezitters Aanlijnplicht Opruimplicht Hondenverbodsgebieden Uit de antwoorden blijkt dat de hondenbezitters zelf redelijk neutraal antwoorden betreffende de aanlijnplicht en het zich houden aan de hondenverbodsgebieden. Echter onder de niethondenbezitters bestaat een minder positief beeld van het naleven van de betreffende verplichtingen. Vooral het naleven van de opruimplicht en het hondenverbod in bepaalde gebieden scoren volgens de respondenten zeer onder de maat. Wel zijn bovengenoemde scores licht verbeterd ten opzichte van de meting in 2010.

5 O n d e r z o e k H o n d e n b e l e i d P a g i n a 4 Handhaving Hondenbezitters kunnen voor het niet houden aan de regels en verplichtingen van het gemeentelijk hondenbeleid, zoals het los laten lopen van de hond buiten een losloopgebied of voor het niet opruimen van de hondenpoep buiten de losloopgebieden en de hondentoiletten een boete krijgen. Maar liefst 96 procent van de hondenbezitters is op de hoogte van deze bepaling, tegenover 87 procent van de niet-hondenbezitters. Opvallender zijn de verschillen wanneer gevraagd wordt naar de mate van handhaving: Wordt er volgens u voldoende opgetreden tegen hondenbezitters die zich niet aan het gemeentelijk hondenbeleid houden? hondenbezitters niet-hondenbezitters % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% ja nee Maar liefst 84 procent van de respondenten zonder hond vindt dat er onvoldoende wordt opgetreden tegen hondenbezitters die zich niet aan het gemeentelijk hondenbeleid houden. Van de hondenbezitters is 47 procent van mening dat er onvoldoende wordt opgetreden. Vooral in Oost en Zuid vindt men dat er strenger gehandhaafd zou moeten worden. Wanneer aan de hondenbezitters gevraagd wordt of zij wel eens door een medewerker van Toezicht & Handhaving of de politie gewaarschuwd of beboet zijn wegens een overtreding van de regels van het hondenbeleid, dan blijkt dit voor 20 procent te gelden. In driekwart van de gevallen gaat het hierbij om het los laten lopen van de hond, waar dit niet was toegestaan, gevolgd door het niet opruimen van de hondenpoep of het niet bij zich hebben van zogenaamde hondenpoepzakjes. Een waarschuwing of een bekeuring voor het negeren van het hondenverbod in bijvoorbeeld een kinderspeelplaats komt volgens de respondenten bijna nooit voor. Uit de antwoorden van enkele respondenten blijkt daarnaast dat er onduidelijkheid bestaat over de diverse bepalingen van het gemeentelijk hondenbeleid. Dit leidt dan volgens hen tot onnodige discussie tussen hondenbezitters en de medewerkers van Toezicht & Handhaving. Zo n 9 procent van de hondenbezitters zegt wel eens door andere mensen op straat te zijn aangesproken betreffende overtreding van de regels van het gemeentelijk hondenbeleid. 42 procent van de hondenbezitters geeft aan zelf ook wel eens een andere hondenbezitter te hebben aangesproken op het overtreden van de verplichtingen van het hondenbeleid. Onder de panelleden zonder hond geldt dit voor 39 procent. Tevredenheid hondenvoorzieningen In 2010 bleek dat 29 procent van de hondenbezitters in Schiedam tevreden was over de mogelijkheden die geboden worden om de hond uit te kunnen laten. Sinds die tijd zijn er onder andere diverse losloopgebieden voor honden gerealiseerd. Het aandeel tevreden hondenbezitters is dan ook in de huidige meting fors gestegen. 52 procent van hen is nu tevreden over de uitlaatmogelijkheden. In dichtbevolkte gebieden zoals Oost en West is men het minst tevreden. Tevredenheid uitlaatmogelijkheden Ja 29% 52% Nee 71% 48%

6 O n d e r z o e k H o n d e n b e l e i d P a g i n a 5 Van de hondenbezitters hebben 332 personen aangegeven wat zij missen als het gaat om mogelijkheden die geboden worden om de hond uit te laten. Dit heeft geleid tot een lijst met in totaal 394 bruikbare opmerkingen. Volgens hen ontbreekt het in Schiedam aan de volgende uitlaatmogelijkheden: Wat mist de hondenbezitter aan uitlaatmogelijkheden? Betere losloopgebieden (bijv. omheind/veilig afgezet, aaneengesloten) 37% Meer/ruimere uitlaatplaatsen 14% (Hondenpoep) afvalbakken 14% (Schonere) hondentoiletten 9% Andere voorzieningen (hondenspeeltuin, strandje, goede looppaden langs losloopgebieden, bankjes) 7% Automaten/kasten/palen met poepzakjes 4% Duidelijkheid (regels/bebording), bekendheid uitlaatlocaties 3% Meer aaneengesloten losloopgebieden 3% Onderhoud/schoonmaken uitlaatlocaties door gemeente 3% Er is geen uitlaatmogelijkheid/we missen van alles 2% Opmerking over belasting of gemeentelijk beleid 2% Controle/handhaving door gemeente 1% Overig 5% * door afronding tellen de percentages niet op tot 100% 144 opmerkingen zijn gemaakt over de kwaliteit van de losloopgebieden in Schiedam. Suggesties gingen over omheinde gebieden, waarbij meer rekening wordt gehouden met de veiligheid van mens en dier. Volgens de respondenten bevinden de hondenlosloopgebieden zich vaak op gevaarlijke locaties, zoals naast een drukke weg. Verder zijn deze gebieden niet afgezet met een hek, dus loslopen is niet altijd een optie. Vaak zijn de losloopgebieden klein of sluiten zij niet op elkaar aan. Meer of ruimere uitlaatplaatsen en (hondenpoep)afvalbakken staan eveneens hoog op het verlanglijstje van de hondenbezitters. Andere voorzieningen die door de hondenbezitters worden gemist, zijn speelveldjes, een hondenspeeltuin of een hondenstrandje waar de honden zich kunnen uitleven. Naast genoemde opmerkingen betreffende uitlaatmogelijkheden zijn diverse andere uitlatingen gedaan over de hondenbelasting, de handhaving/controle en het onderhoud/schoonmaken van de uitlaatlocaties. Over de mogelijkheden die geboden worden om hondenpoep op te kunnen ruimen was in 2010 precies een kwart van de hondenbezitters tevreden. Ook dit aandeel is gestegen. Bij de meting in het voorjaar van 2016 gaf 37 procent van de hondenbezitters aan tevreden te zijn met de opruimmogelijkheden. Maar liefst 422 hondenbezitters hebben de mogelijkheid aangegrepen aan te geven welke voorzieningen volgens hen ontbreken om de hondenpoep op te kunnen ruimen. Het gaat in totaal om 494 opmerkingen. Tevredenheid opruimmogelijkheden Ja 25% 37% Nee 75% 63% Wat mist de hondenbezitter aan opruimmogelijkheden? (Hondenpoep)afvalbakken 67% (Automaten/kasten/palen met) poepzakjes 17% Opmerking over afgesloten vuilcontainers/afvalbakken 3% Hondentoiletten 3% Losloopgebieden 2% Gemeente moet meer opruimen 2% Opmerking over hondenbelasting 2% Overig 4%

7 O n d e r z o e k H o n d e n b e l e i d P a g i n a 6 De overgrote meerderheid van de hondenbezitters zegt dat zij afvalbakken missen om de hondenpoep op te kunnen ruimen. Dit hoeft voor vele respondenten niet eens een speciale hondenpoepafvalbak te zijn. Het gebrek aan mogelijkheden om de hondenpoep weg te kunnen gooien, wordt nog eens versterkt door vernielingen aan gewone afvalbakken (bijvoorbeeld in Schiedam-Noord), het al vroeg in de decembermaand afsluiten van afvalbakken in verband met de jaarwisseling en het feit dat in sommige wijken de ondergrondse vuilcontainers alleen nog met een pasje zijn te openen. Hierdoor lopen hondenbezitters erg lang met een zakje met uitwerpselen van hun hond. Daarbij zeggen zij weinig (hondenpoep)afvalbakken tegen te komen. Het gevolg is dat de bereidheid om de hondenpoep op te ruimen daalt. Naast de (hondenpoep)afvalbakken verwijst 17 procent van de hondenbezitters naar de automaten of kastjes met poepzakjes die in veel andere gemeenten te vinden zijn. Dit vinden zij een goede oplossing om het probleem van de hondenpoep in de openbare ruimte op te lossen. Refererend naar de hondenbelasting betreuren hondeneigenaren het over het algemeen dat zij weinig voorzieningen krijgen voor de in hun ogen relatief hoge belasting die zij betalen. Het gratis verkrijgen van hondenpoepzakjes zou volgens hen een goede optie zijn. Gebruik hondenvoorzieningen Aansluitend op de mate van tevredenheid over de hondenvoorzieningen is gevraagd naar het gebruik ervan. Dit geeft een beeld van het gedrag van de gemiddelde hondenbezitter in Schiedam. Als u uw hond uitlaat, maakt u dan gebruik van een? hondentoilet % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% (vrijwel) altijd regelmatig soms (vrijwel) nooit Het gebruik van een hondentoilet is minimaal. Maar liefst 80 procent van de hondenbezitters geeft te kennen hier geen gebruik van te maken. Alleen in het Centrum is het gebruik relatief hoog. De redenen om geen gebruik te maken van een hondentoilet zijn in onderstaande tabel opgenomen. In totaal gaat het hierbij om 889 redenen die door 623 hondeneigenaren zijn genoemd. Waarom maakt u bij het uilaten van uw hond (vrijwel) geen gebruik van een hondentoilet? Hondentoiletten zijn niet aanwezig/niet in de buurt 33% Ik ga naar een losloopgebied / hond poept op een plek waar niemand er last van heeft 15% Vanwege slechte hygiëne hondentoilet / hondentoiletten zijn vies (te veel hondenpoep) 15% Hond houdt er niet van / wil niet naar hondentoilet / hond poept niet op commando 11% Ik ruim de hondenpoep gewoon op 8% Hondentoiletten zijn te klein / slecht onderhouden / worden niet schoongemaakt 6% Hondentoiletten zijn te ver weg / er zijn te weinig hondentoiletten 4% Vanwege het risico dat mijn hond ziektes oploopt in het hondentoilet 4% Hondentoiletten zijn zinloos / (belasting)geld beter besteden aan andere hondenvoorzieningen 2% Overig 1% * door afronding tellen de percentages niet op tot 100% Naast een hondentoilet kunnen hondenbezitters, wanneer zij hun hond uitlaten, ook gebruik maken van losloopgebieden. In welke mate wordt hier gebruik van gemaakt?

8 O n d e r z o e k H o n d e n b e l e i d P a g i n a 7 Als u uw hond uitlaat, maakt u dan gebruik van een? losloopgebied % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% (vrijwel) altijd regelmatig soms (vrijwel) nooit Hondenbezitters maken voor het uitlaten van hun hond meer gebruik van losloopgebieden dan van hondentoiletten. Bijna tweederde (63%) zegt regelmatig / (vrijwel) altijd van een dergelijke voorziening gebruik te maken. In vergelijking met de vorige meting is dit aandeel licht toegenomen. Daartegenover staat een aandeel van 22 procent dat vrijwel nooit gebruik maakt van een losloopgebied. Vooral in Centrum, Oost, Nieuwland en Groenoord is het gebruik relatief laag. Met uitzondering van Groenoord is het aantal losloopgebieden in deze wijken beperkt. 219 hondenbezitters gaven in totaal 254 redenen om geen gebruik te maken van een losloopgebied. Waarom maakt u bij het uilaten van uw hond (vrijwel) geen gebruik van een losloopgebied? Losloopgebieden zijn te ver weg 17% Losloopgebieden zijn niet (meer) aanwezig in de directe woonomgeving 15% Ik ben bang dat de hond wegloopt / Kan niet met mijn hond vanwege leeftijd/ras/grootte 14% Vanwege de slechte locatie (langs een speelweide voor kinderen / een drukke weg / fietspad) 12% Ik heb mijn hond altijd aangelijnd / Loslopen gaat niet met mijn hond 11% Vanwege aanwezigheid andere honden (agressieve / grote / onbetrouwbare honden) 8% Losloopgebieden zijn niet veilig genoeg (geen afrastering en/of verlichting) 6% Losloopgebieden zijn te klein / slecht onderhouden / er ligt te veel hondenpoep 5% Losloopgebieden zijn niet duidelijk aangegeven / Ik weet niet waar deze zijn 5% Ik laat de hond elders uit / ik wandel met mijn hond ergens anders 5% Overig 2% Gaven hondenbezitters in 2010 aan vaak niet te weten waar de losloopgebieden zich bevinden, in 2016 is dit nog maar in 5 procent het geval. Sinds 2010 is het aantal losloopgebieden verdrievoudigd. Echter in bepaalde gebieden is gewoonweg weinig ruimte om losloopgebieden te realiseren. Gevolg is dat nog steeds sommige hondeneigenaren zeggen dat in de directe woonomgeving geen losloopgebieden aanwezig zijn of dat deze er te weinig zijn of te ver weg. Zeker in een stedelijke dichtbevolkte omgeving als die van Schiedam blijkt het lastig om losloopgebieden aan te wijzen die niet te dicht langs wegen en fietspaden liggen. Juist hierover hebben hondeneigenaren het nodige op te merken. De veiligheid voor honden, voorbijgangers en het verkeer is namelijk volgens menig hondenbezitter in het geding nabij de bestaande losloopgebieden. Losloopgebieden zouden in ieder geval van een afrastering en verlichting moeten zijn voorzien. Daarnaast komt het nogal eens voor dat hondenbezitters voor het uitlaten van hun hond geen gebruik maken van een losloopgebied omdat de hond wegloopt of vanwege het ras/de leeftijd niet geschikt is om op deze manier uitgelaten te worden. Gedrag hondenbezitter Eerder in deze rapportage is vermeld dat de naleving van de opruimplicht volgens de respondenten nogal wat te wensen overlaat. In het kader van dit onderzoek is aan de hondenbezitters tevens gevraagd hoe vaak zij de poep van hun hond opruimen.

9 O n d e r z o e k H o n d e n b e l e i d P a g i n a 8 Hoe vaak ruimt u zelf, buiten de losloopgebieden en de hondentoiletten, de poep van uw hond op? frequentie opruimen hondenpoep (vrijwel) altijd regelmatig soms (vrijwel) nooit n.v.t. (laat hond altijd uit in losloopgebied/hondentoilet) Een relatief groot gedeelte van de hondenbezitters zegt (vrijwel) altijd de poep van hun hond op te ruimen. Inclusief het aandeel hondenbezitters dat dit regelmatig doet, gaat het om acht op de tien hondenbezitters. Dit staat recht tegenover de perceptie van de naleving van de opruimverplichting, zoals vermeld op pagina 3. Veel hondenbezitters zeggen zelf de hondenpoep vaak op te ruimen, maar een ander blijkbaar nooit. De waarheid zal ergens in het midden liggen. Daartegenover staat een aandeel van 11 procent (7+4%) dat soms tot vrijwel nooit de hondenpoep opruimt. In Nieuwland, Groenoord en de andere wijken in Schiedam-Noord (Kethel, Woudhoek en Spaland/Sveaparken) blijkt de opruimfrequentie relatief laag te zijn. Aan de hondenbezitters die vrijwel altijd of regelmatig de poep van hun hond opruimen (565 respondenten) is de volgende vraag gesteld: Als u de hondenpoep opruimt, waar gooit u dit dan meestal weg? in een hondenpoepafvalbak 32 in een gewone afvalbak 50 in een afvalbak thuis 11 in de goot langs de straat anders, namelijk 1 6 % Uit het onderzoek blijkt dat hondenbezitters met name de gewone afvalbakken gebruiken om de hondenpoep in te deponeren. In 2010 gooide slechts 2 procent van de hondenbezitters de hondenpoep in een hondenpoepafvalbak. Dit aandeel is met de komst van een honderdtal hondenpoepafvalbakken gestegen naar 32 procent. Desondanks zeggen hondenbezitters dat de spreiding en het aantal van zowel gewone afvalbakken als van hondenpoepafvalbakken matig is. 11 procent van de hondenbezitters die regelmatig de hondenpoep opruimt, neemt dit noodgedwongen mee naar huis om het thuis in de eigen afvalbak weg te gooien. Ook ongewenste situaties als het deponeren van poep, veelal met zakje en al, in de afvoerputten van het riool, kunnen door het bijplaatsen van gewone, maar ook speciaal hiervoor ingerichte afvalbakken voorkomen worden. Aan de respondenten die hebben aangegeven dat zij soms of vrijwel nooit de poep van hun hond opruimen is gevraagd waarom zij dit niet doen. Onderstaande tabel geeft een beknopt overzicht van de 81 antwoorden die 71 hondenbezitters gaven.

10 O n d e r z o e k H o n d e n b e l e i d P a g i n a 9 Waarom ruimt u de poep van uw hond niet (altijd) op? Ik acht het niet overal noodzakelijk (zoals struiken, bosjes, etc.) 47% Er zijn geen afvalbakken/andere hondenvoorzieningen 16% Gemakzucht 16% Daar betaal ik belasting voor 10% Overig 11% Bijna de helft van de hondenbezitters die niet altijd de hondenpoep opruimt, geeft te kennen dat zij dit niet altijd noodzakelijk vinden. Wanneer de hond zijn behoefte doet in struiken, bosjes of op andere plekken waar niemand overlast ondervindt, dan ruimt men het niet op. Men geeft ook aan dat de poep wel wordt opgeruimd op de stoep, dus wanneer iemand er overlast van kan ondervinden. Daarnaast is 16 procent van mening dat zolang er geen voorzieningen voor honden zijn, men het ook niet hoeft op te ruimen. Een even groot aandeel geeft een antwoord waaruit gemakzucht kan worden afgelezen. Eén op de tien zegt dat de gemeente dit zou moeten opruimen, omdat er hondenbelasting wordt betaald. Respondenten konden ook aangeven wat voor hen nodig is om wel de hondenpoep op te gaan ruimen. Ongeveer een kwart van de antwoorden betreft het gebrek aan (hondenpoep)afvalbakken. Hondenbezitters geven aan dat afvalbakken, maar ook andere voorzieningen voor honden zoals voldoende losloopgebieden of het verstrekken van poepzakjes wellicht een mentaliteitsverandering teweeg kunnen brengen. Het afschaffen van de hondenbelasting zou dit volgens hen eveneens kunnen bewerkstelligen. Volgens de respondenten zou de gemeente de hondenbezitter meerdere mogelijkheden moeten geven: meer afvalbakken, meer grasstroken aanwijzen als uitlaatstrook. Als er meer plekken zijn, waar de poep niet opgeruimd hoeft te worden, dan zullen mensen meer bereid zijn het op overlastgevende plekken op te ruimen. Zolang hondenbezitters weinig voorzieningen voor honden tot hun beschikking hebben, zullen zij zich weinig serieus genomen voelen. Pas wanneer de hondenbelasting aan voldoende kwalitatief goede hondenvoorzieningen zal worden uitgegeven, dan pas zal er een mentaliteitsverandering komen, aldus de hondenbezitters.

11 O n d e r z o e k H o n d e n b e l e i d P a g i n a 10 Conclusie De uitkomsten uit dit onderzoek laten zien dat er sinds 2010 heel wat verbeterd is. De realisatie van meer losloopgebieden en de plaatsing van 100 speciale afvalbakken voor hondenpoep hebben hier mede voor gezorgd. Ook de folder die in 2013 is verspreid heeft het hondenbeleid duidelijk gecommuniceerd naar de hondenbezitters in Schiedam. Hierover zijn veel minder klachten dan in De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn onderstaand puntsgewijs weergegeven: Hondentoiletten en losloopgebieden zijn redelijk bekend onder zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters. De bekendheid is onder hondenbezitters toegenomen in vergelijking met de meting in 2010; De aanwezigheid van dergelijke hondenvoorzieningen in de eigen woonomgeving is eveneens toegenomen, maar is in bepaalde wijken matig; De bekendheid van de hondenverbodsgebieden en de opruim- en aanlijnplicht is redelijk tot goed, echter de naleving van met name de opruimplicht is onder de maat. De bekendheid van hondenverbodsgebieden is gedaald. Communicatie over dergelijke gebieden naar zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters is raadzaam; Er wordt onvoldoende opgetreden tegen hondenbezitters die zich niet aan het gemeentelijk hondenbeleid houden; De tevredenheid over de uitlaat- en opruimmogelijkheden is gestegen, maar kan nog beter; Men mist vooral kwalitatief goede uitlaatplaatsen en losloopgebieden zoals grasstroken met afrastering en verlichting. Hondenbezitters vinden de locaties van de losloopgebieden (vaak naast een drukke weg, een fietspad of kinderspeelplaats) ondoordacht en onveilig; (Hondenpoep)afvalbakken en eventueel automaten met poepzakjes worden stadsbreed gemist als opruimmogelijkheid. Het aantal gewone afvalbakken als hondenpoepafvalbakken wordt als te weinig beschouwd; Het gedrag van de hondenbezitter om bijvoorbeeld de hondenpoep op te ruimen lijkt naar de mening van de respondenten beïnvloedbaar. Een mentaliteitsverandering is haalbaar wanneer de gemeente de nodige hondenvoorzieningen realiseert of bijvoorbeeld hondenpoepzakjes gratis verstrekt.

Onderzoek Hondenbeleid

Onderzoek Hondenbeleid Onderzoek Hondenbeleid Maart 2011 Gemeente Schiedam Onderzoek & Statistiek O n d e r z o e k H o n d e n b e l e i d P a g i n a 1 Inleiding In april 2010 heeft de gemeenteraad van Schiedam een nieuw hondenbeleid

Nadere informatie

Hoofdstuk 25. Hondenbeleid

Hoofdstuk 25. Hondenbeleid Hoofdstuk 25. Hondenbeleid Samenvatting Van alle Leidenaren heeft 11% een hond. Om de overlast van hondenpoep te minimaliseren heeft Leiden een hondenbeleid gebaseerd op drie pijlers: voorzieningen, regels

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Hondenbeleid

Onderzoek Inwonerspanel: Hondenbeleid 1 (18) Onderzoek Inwonerspanel: Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 26 september kregen de panelleden van 18 jaar en ouder (1.433 personen) een e-mail met de vraag of zij digitaal een vragenlijst

Nadere informatie

Evaluatie hondenbeleid Zwijndrecht 2017

Evaluatie hondenbeleid Zwijndrecht 2017 Evaluatie hondenbeleid Zwijndrecht 2017 Inhoud 1. Conclusies en verbetersuggesties 2. Schoonhouden 3. Veiligheid en handhaving 4. Communicatie 5. Tevredenheid honden uitlaatvoorzieningen 6. Voorlichtingscampagne

Nadere informatie

Onderzoek Houten Hondenbeleid

Onderzoek Houten Hondenbeleid Onderzoek Houten Hondenbeleid September 2007 www.adv-mr.com Utrechtseweg 101, 3702 AB Zeist Inhoud Inleiding Dit onderzoek gaat in op het nieuwe hondenbeleid en de effecten hiervan in de gemeente Houten

Nadere informatie

Gemeente Loon op Zand. Vastgesteld februari 2016. Hondenbeleid Loon op Zand Pagina 1

Gemeente Loon op Zand. Vastgesteld februari 2016. Hondenbeleid Loon op Zand Pagina 1 Hondenbeleid Loon op Zand Gemeente Loon op Zand Vastgesteld februari 2016 Hondenbeleid Loon op Zand Pagina 1 Inhoud Hondenbeleid Loon op Zand... 1 Gemeente Loon op Zand... 1 september 2015... 1 Inleiding...

Nadere informatie

Evaluatie hondenbeleid Zwijndrecht

Evaluatie hondenbeleid Zwijndrecht Evaluatie hondenbeleid Zwijndrecht Inhoud 1. Conclusies en verbetersuggesties 2. Schoonhouden 3. Veiligheid en handhaving 4. Communicatie 5. Tevredenheid honden uitlaatvoorzieningen 6. Develpark en Noordpark

Nadere informatie

Hondenbeleid in de Gemeente Soest

Hondenbeleid in de Gemeente Soest Hondenbeleid in de Gemeente Soest ONDERZOEK INWONERPANEL SOEST GFK, MEI 2016 1 Inhoudsopgave 1 Samenvatting 2 Onderzoeksresultaten Hondenbeleid 3 Onderzoeksverantwoording 4 5 Steekproefspecificatie Contact

Nadere informatie

Gemeente Hellevoetsluis - Hondenbeleid

Gemeente Hellevoetsluis - Hondenbeleid Gemeente Hellevoetsluis - Hondenbeleid Versie: 18 oktober 2016 Uitgevoerd door: Auteur: Opdrachtgever: Newcom Research & Consultancy drs. Sjoerd Buitinga, drs. Isabelle van der Meer, drs. Steven Boekee

Nadere informatie

HONDENBELEID BRIELLE

HONDENBELEID BRIELLE HONDENBELEID BRIELLE April 2005 Inhoudsopgave Inleiding Doelstelling Wettelijke instrumentarium Mogelijkheden Kosten, baten, dekking Overwegingen Voorstel Tijdsplanning 2 Inleiding De overlast van honden,

Nadere informatie

Hondenbeleid Deventer Eindmeting

Hondenbeleid Deventer Eindmeting Hondenbeleid Deventer Eindmeting Januari 2011 Uitgave : Team Kennis en Verkenning Naam : Jasper Baks Telefoonnummer : 694229 Mail : jr.baks@deventer.nl Strategische Ontwikkeling 1 Inhoud Algemene samenvatting

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 28 september Evaluatie hondenbeleid en voorstel nieuw hondenbeleid

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 28 september Evaluatie hondenbeleid en voorstel nieuw hondenbeleid Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 Evaluatie hondenbeleid en voorstel nieuw hondenbeleid Voorstel: 1. Kennisnemen van de evaluatie hondenbeleid. 2. Het nieuwe modernere hondenbeleid vaststellen. 3. Het nieuwe

Nadere informatie

Hondenvoorzieningen in t Hout, Binnenstad en Helmond-Oost

Hondenvoorzieningen in t Hout, Binnenstad en Helmond-Oost Hondenvoorzieningen in t Hout, Binnenstad en Helmond-Oost De mening van de bevolking over de aanpassingen van 2010 . Hondenvoorzieningen in t Hout, Binnenstad en Helmond-Oost De mening van de bevolking

Nadere informatie

Hond aanlijnen? Poep opruimen? Gewoon Doen!

Hond aanlijnen? Poep opruimen? Gewoon Doen! Hond aanlijnen? Poep opruimen? Gewoon Doen! De beleving van inwoners over het Dordtse hondenbeleid Inhoud: 1. Conclusies en aanbevelingen 2. Overlast 3. Afhandeling meldingen 4. Bekendheid regels van het

Nadere informatie

honden uitlaten in gemeente boxtel

honden uitlaten in gemeente boxtel honden uitlaten in gemeente boxtel Honden-uitlaatbeleid In veel huishoudens nemen honden een belangrijke plaats in. Maar het plezier dat een hondenbezitter heeft van zijn of haar hond(en) mag niet zorgen

Nadere informatie

Enquête hondenbeleid Gemeente Lingewaard

Enquête hondenbeleid Gemeente Lingewaard Gemeente Lingewaard Doss.no. : 18CC131 Tilburg, 21 februari 2019 De AfvalSpiegel Kraaivenstraat 21-15 Postbus 10311 5000 JH Tilburg Tel: 085 773 19 95 E-mail: info@deafvalspiegel.nl Inhoudsopgave 1. Conclusies

Nadere informatie

Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe

Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe Samen prettig buiten. U woont met uw hond(en) in gemeente Overbetuwe. Wij vinden het belangrijk dat u de ruimte krijgt om samen te genieten

Nadere informatie

Stadjers over het aangepaste hondenbeleid

Stadjers over het aangepaste hondenbeleid Stadjers over het aangepaste hondenbeleid 2013 Stadjers over het aangepaste hondenbeleid 2013 Mayan van Teerns M.m.v. Marcel Daalman Laura de Jong Onderzoek en Statistiek Groningen juni 2013 Onderzoek

Nadere informatie

Helmondse hondenwijzer

Helmondse hondenwijzer Helmondse hondenwijzer oktober 2017 Helmondse hondenwijzer Als u één of meerdere honden heeft, betaalt u hondenbelasting. Met deze inkomsten zorgt de gemeente ervoor dat er voorzieningen zijn om uw hond(en)

Nadere informatie

EVALUATIE HONDENBELEID GEMEENTE ASTEN 2017

EVALUATIE HONDENBELEID GEMEENTE ASTEN 2017 EVALUATIE HONDENBELEID GEMEENTE ASTEN 2017 JULI 2017 2 EVALUATIE HONDENBELEID GEMEENTE ASTEN 2017 GEMEENTE ASTEN Team Ruimte Taakveld Groen Natuur en Landschap juli 2017 Evaluatie Hondenbeleid 2017 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Hondenbeleid in Oud-West

Hondenbeleid in Oud-West Hondenbeleid in Oud-West Van 5 maart tot en met 9 maart 2008 kon het bewonerspanel van Oud-West vragen beantwoorden over het hondenbeleid in Oud-West. Ook werden er enkele vragen gesteld naar aanleiding

Nadere informatie

EVALUATIE HONDENBELEID 2003

EVALUATIE HONDENBELEID 2003 EVALUATIE HONDENBELEID 2003 SGB Evaluatie Hondenbeleid 2003 Sociaal Geografisch Bureau (SGB) gemeente Dordrecht drs. L. Mellema dr. M. G. Weide februari 2004 Colofon opdrachtgever: tekst: drukwerk: informatie:

Nadere informatie

13R RAADSVOORSTEL. Gemeente Woerden 13R.00319

13R RAADSVOORSTEL. Gemeente Woerden 13R.00319 Gemeente Woerden 13R.00319 RAADSVOORSTEL 13R.00319 gemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 21 januari 2014 Portefeuillehouder(s): Wethouder Van Tuijl Portefeuille(s): Wijkgericht

Nadere informatie

Beoordeling uitvoering hondenbeleid in Dordrecht

Beoordeling uitvoering hondenbeleid in Dordrecht Beoordeling uitvoering hondenbeleid in Dordrecht Onderzoekcentrum Drechtsteden drs. S.A.W. van Oostrom-van der Meijden drs. J.M.A. Schalk juli 2010 Colofon Opdrachtgever Tekst Drukwerk Informatie sector

Nadere informatie

Helmondse hondenwijzer

Helmondse hondenwijzer Wat mijn baasje moet weten... Helmondse hondenwijzer Maart 2012 Wat mijn baasje moet weten... Helmondse hondenwijzer In Helmond wonen ruim 88.000 mensen en meer dan 7.200 honden. Die honden worden elke

Nadere informatie

De basisregels van Zwijndrecht

De basisregels van Zwijndrecht Deze folder vertelt u alles wat u moet weten over het hondenbeleid van Zwijndrecht. Want hondenpoep op straat; daar trappen wij liever niet in, u ook niet en zelfs uw hond niet. Daarom wordt Zwijndrecht

Nadere informatie

HONDENBELEID BEVERWIJK

HONDENBELEID BEVERWIJK HONDENBELEID BEVERWIJK Gemeente Beverwijk 27 maart 2012 Docman #2012/13961 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hondenbeleid 5 1. Regelgeving en handhaving 5 2. Voorzieningen en onderhoud 8 3. Communicatie 9 Financiën

Nadere informatie

LEEF. Pilot Hondenbeleid Purmer-Zuid

LEEF. Pilot Hondenbeleid Purmer-Zuid LEEF Pilot Hondenbeleid Purmer-Zuid 1 2 Pilot Hondenbeleid Hondenbeleid > 10 jaar Vastgelegd in APV Evaluatie in afgelopen 3 jaar Projectgroep van Wijkkerngroep In kaart brengen Klachten (mail; Social

Nadere informatie

Leusdenpanel Zesde peiling: Vervuiling van de openbare ruimte

Leusdenpanel Zesde peiling: Vervuiling van de openbare ruimte Zesde peiling: Vervuiling van de openbare ruimte Gemeente Leusden Januari 2012 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Rapportnummer : 2012-1820

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Hondenbeleid

Uitvoeringsplan Hondenbeleid Uitvoeringsplan Hondenbeleid Verantwoording Op 30 oktober 2014 is er een bewonersbijeenkomst geweest waar alle inwoners van de gemeente Gennep waren uitgenodigd om mee te praten. De uitkomsten van deze

Nadere informatie

Gemeente Gouda Postbus 1086 2800 BB Gouda. Gouda, 23 oktober 2013

Gemeente Gouda Postbus 1086 2800 BB Gouda. Gouda, 23 oktober 2013 Stichting Wijkteam Plaswijck p/a De Buurtstee, Gildenburg 1, 2804 VJ Gouda info@wijkteamplaswijck.nl www.wijkteamplaswijck.nl Telefoon 06-239.56.999 Twitter: @wtplaswijck Facebook: wijkteamplaswijckgouda

Nadere informatie

Hondenpoepbeleid. Paragraaf APV en Handhaving

Hondenpoepbeleid. Paragraaf APV en Handhaving Hondenpoepbeleid Paragraaf APV en Handhaving INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2 2. APV EN HANDHAVING 3 2.1 Checklist 3 2.2 Toelichting - APV 4 2.2.1 Aanlijnplicht 4 2.2.2 Opruimplicht 4 2.2.3 Opruimmiddel 4

Nadere informatie

UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID AMALIASTEIN MOLENWIJK

UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID AMALIASTEIN MOLENWIJK UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID AMALIASTEIN MOLENWIJK 1 Inhoud 1. Doel. 2. Huidige voorzieningen. 3. Voorzieningen/maatregelen volgens nota hondenbeleid. 4. Algemene afwegingen en keuzes in de wijken Amaliastein/Molenwijk.

Nadere informatie

Hondenbeleid Leeuwarden Van overlast naar een schone en veilige woonomgeving

Hondenbeleid Leeuwarden Van overlast naar een schone en veilige woonomgeving Hondenbeleid Leeuwarden Van overlast naar een schone en veilige woonomgeving Inhoudsopgave Alg. info honden Ontwikkelingen < 2007 Pilots Nieuw beleid Onderzoek gedrag hondenbezitters Klachten en meldingen

Nadere informatie

Gemeente Leiderdorp. Hond&gemak

Gemeente Leiderdorp. Hond&gemak Gemeente Leiderdorp Hond&gemak Hond&gemak In Leiderdorp ruimen hondenbezitters zelf de poep van hun hond op. Iets meer moeite, maar wel lekker schoon. Ook lopen honden aan de lijn. Alleen in losloopgebieden

Nadere informatie

Rapport uitslag enquête hondenbezitters

Rapport uitslag enquête hondenbezitters Rapport uitslag enquête hondenbezitters gemeente 1 Inleiding De gemeente is een gefuseerde gemeente waar in iedere voormalige deelgemeente een ander hondenbeleid werd gevoerd en andere voorzieningen werden

Nadere informatie

Beantwoording vragen ex artikel 41 RvO van 100% Groningen en PvdD over het hondenbeleid. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Beantwoording vragen ex artikel 41 RvO van 100% Groningen en PvdD over het hondenbeleid. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Beantwoording vragen ex artikel 41 RvO van 100% Groningen en PvdD over het hondenbeleid Steller Jeenke van Linge De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367

Nadere informatie

Hondenpoepbeleid. Paragraaf Beleid

Hondenpoepbeleid. Paragraaf Beleid Hondenpoepbeleid Paragraaf Beleid INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2 2. BELEID 3 2.1 Checklist 3 2.2 Toelichting 4 2.2.1 Honden(poep)beleidplan 4 2.2.2 Heffing hondenbelasting 4 2.2.3 APV 5 2.2.4 Zonering hondenvoorzieningen

Nadere informatie

UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID DE HAGEN

UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID DE HAGEN UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID DE HAGEN 1 Inhoud 1. Doel. 2. Huidige voorzieningen. 3. Voorzieningen/maatregelen volgens nota hondenbeleid. 4. Algemene afwegingen en keuzes in de wijk De Hagen. 5. Voorstel

Nadere informatie

Vragen SGP-fractie m.b.t. hondenuitlaatbeleid 6 maart 2018

Vragen SGP-fractie m.b.t. hondenuitlaatbeleid 6 maart 2018 Vragen SGP-fractie m.b.t. hondenuitlaatbeleid 6 maart 2018 Zeker de afgelopen week met het ijs op de sloten was het in de groenstroken langs het water een grote ergernis van veel schaatsers: de hoeveelheid

Nadere informatie

honden aangelijnd uitwerpselen opruimen speelplaatsen + strandje Hoge Maasdijk (Andel) verboden voor honden

honden aangelijnd uitwerpselen opruimen speelplaatsen + strandje Hoge Maasdijk (Andel) verboden voor honden VOORSTEL COMMISSIE PRODUCTEN probleemstelling De inwoners van Woudrichem ervaren de aanwezigheid van hondenpoep in de openbare ruimte als een groot probleem, waarvoor een oplossing wordt gevraagd. Er is

Nadere informatie

INTEGRALE AANPAK HONDENPOEPPROBLEMATIEK

INTEGRALE AANPAK HONDENPOEPPROBLEMATIEK INTEGRALE AANPAK HONDENPOEPPROBLEMATIEK Vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Marum op 12 september 2017 1 Achtergelaten hondenpoep houdt de gemoederen, zowel landelijk als lokaal,

Nadere informatie

Gemeente Zeist. Colofon. Uitgave. Gemeente Zeist. Postbus 513 3700 AM Zeist www.zeist.nl. januari 2008. Oplage 1.000 ex.

Gemeente Zeist. Colofon. Uitgave. Gemeente Zeist. Postbus 513 3700 AM Zeist www.zeist.nl. januari 2008. Oplage 1.000 ex. Gemeente Zeist Colofon Uitgave Gemeente Zeist Postbus 513 3700 AM Zeist www.zeist.nl januari 2008 Adressen Publiekshal Gemeente Zeist Slotlaan 20, Zeist-Centrum Wijkwinkel Noord Joh. Van Oldenbarneveltlaan

Nadere informatie

HONDENKAART. schone stad iedereen uitgelaten!

HONDENKAART. schone stad iedereen uitgelaten! HONDENKAART Uitgave 2009 schone stad iedereen uitgelaten! Honden horen erbij in Den Haag! Opruimmiddelen voor hondenpoep Honden spelen al eeuwen een belangrijke rol in onze samenleving. Vooral als gezelschapsdier,

Nadere informatie

het nieuwe hondenbeleid

het nieuwe hondenbeleid Stadjers over het nieuwe hondenbeleid Stadjers over het nieuwe hondenbeleid Mayan van Teerns Age Stinissen M.m.v. Marcel Daalman Onderzoek en Statistiek Groningen November 2011 Onderzoek en Statistiek

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over het hondenbeleid

Veel gestelde vragen over het hondenbeleid Veel gestelde vragen over het hondenbeleid A. Vragen over hondenpoep 1. Moet ik de poep opruimen? Ja, op openbare plaatsen geldt een opruimplicht. Onder een openbare plaats wordt verstaan: een voor het

Nadere informatie

UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID

UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID Blankenborch Inhoud 1. Doel 2. Huidige voorzieningen 3. Voorzieningen/maatregelen volgens nota hondenbeleid. 4. Algemene afwegingen en keuzes in de wijk Blankenborch 5. Voorstel

Nadere informatie

Ruimte voor honden. Uitrenterrein Honden mogen hier los lopen. Verboden-voor-hondenterrein Honden mogen hier niet komen

Ruimte voor honden. Uitrenterrein Honden mogen hier los lopen. Verboden-voor-hondenterrein Honden mogen hier niet komen Ruimte voor honden Ruimte voor honden Honden: voor de één een maatje en voor de ander een ergernis. Deze ergernis heeft vaak te maken met het niet opruimen van hondenpoep. Daarnaast laat niet iedereen

Nadere informatie

adres Geachte heer/mevrouw,

adres Geachte heer/mevrouw, Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken Afdeling Stedelijk Beheer Bezoekadres Wijkpost Noordwest adres Postadres Postbus 7081 9701 JB Groningen Datum 16 december 2010 Bijlage(n) 1 Kenmerk RO10.2467700

Nadere informatie

AANWIJZING HONDENUITLAATPLAATS MAARTEN VAN LEEUWENSTRAAT NOTA BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN

AANWIJZING HONDENUITLAATPLAATS MAARTEN VAN LEEUWENSTRAAT NOTA BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN AANWIJZING HONDENUITLAATPLAATS MAARTEN VAN LEEUWENSTRAAT NOTA BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN Vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Loon op Zand van 21

Nadere informatie

HONDENPOEP ERGERNIS # 1

HONDENPOEP ERGERNIS # 1 HONDENPOEP ERGERNIS # 1 Geachte lezer, Geen dier ter wereld staat zo dicht bij de mens als de hond. Honden worden ook wel "de beste vriend van de mens" genoemd, aldus Wikipedia. Hier is ook een reden voor:

Nadere informatie

Hondenpoepbeleid. Paragraaf Inrichting

Hondenpoepbeleid. Paragraaf Inrichting Hondenpoepbeleid Paragraaf Inrichting INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2 2. INRICHTING 3 2.1 Checklist 3 2.2 Toelichting 4 2.2.1 Maatvoering en bereikbaarheid voor materieel 4 2.2.2 Zonering hondenvoorzieningen

Nadere informatie

Wijk- en Stadsbeheer S. Plantinga. SGP-fractie t.a.v. de heer D. Bath. 1 O april 2018 Vragen SGP m.b.t. hondenuitlaatplaatsen. Geachte heer Bath,

Wijk- en Stadsbeheer S. Plantinga. SGP-fractie t.a.v. de heer D. Bath. 1 O april 2018 Vragen SGP m.b.t. hondenuitlaatplaatsen. Geachte heer Bath, Wijk- en Stadsbeheer S. Plantinga Telefoonnummer (0318) 538 785 Afdeling Behandeld door Documentnummer 2018\828385 SGP-fractie t.a.v. de heer D. Bath Datum Onderwerp 1 O april 2018 Vragen SGP m.b.t. hondenuitlaatplaatsen

Nadere informatie

Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving. Hondenbeleid

Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving. Hondenbeleid Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving Hondenbeleid Inhoud Nieuw hondenbeleid Regels Wijkkaarten Besoyen Baardwijk - De Hoef Bloemenoord Capelle Centrum - Laageinde Landgoed Driessen Meerdijk

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 207709 Datum : 17 november 2015 Programma : Woon- en leefomgeving Blad : 1 van 6 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr.

Nadere informatie

Hondenpoepplan Naar een schone stad. 2 februari 2009

Hondenpoepplan Naar een schone stad. 2 februari 2009 Hondenpoepplan Naar een schone stad 2 februari 2009 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Wat is de stand van zaken?... 4 3. Wat is het doel?... 5 4. Hoe gaan we het aanpakken?... 6 5. Welke voorzieningen

Nadere informatie

Hondenvoorzieningen Zuideramstel

Hondenvoorzieningen Zuideramstel Hondenvoorzieningen Zuideramstel Document: Documentstatus: Opdrachtgever Auteur: Samenvatting: Notitie hondenvoorzieningen B.Bijl A.M.R. Cannoo & O. van het Groenewoud In monitoren als Leefbaarheid en

Nadere informatie

Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving. Hondenbeleid

Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving. Hondenbeleid Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving Hondenbeleid Contact met de gemeente Waalwijk Bezoekadres Taxandriaweg 6 5141 PA Waalwijk U vindt de bezoekersingang aan de Winterdijk Postadres Postbus

Nadere informatie

Notitie Hondenbeleid Schouwen-Duiveland

Notitie Hondenbeleid Schouwen-Duiveland Notitie Hondenbeleid Schouwen-Duiveland 1. Inleiding 1.1. Achtergrond 1.2. Aanleiding 1.3. Doel 2. Huidige situatie 2.1. Aantal geregistreerde honden 2.2. Juridisch kader 3. Beleid 3.1. Faciliteren 3.2.

Nadere informatie

Aanpak hondenpoepproblematiek

Aanpak hondenpoepproblematiek Aanpak hondenpoepproblematiek 1. Samenvatting De overlast die hondenpoep veroorzaakt staat al geruime tijd in de top 10 van ergernissen van inwoners in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Dit kan afgeleid

Nadere informatie

Enquête hondenbeleid gemeente Heusden

Enquête hondenbeleid gemeente Heusden Enquête hondenbeleid gemeente Heusden Algemeen 1 In welke kern woont u? Doeveren Drunen Elshout Giersbergen Haarsteeg Hedikhuizen Heesbeen Herpt Heusden Nieuwkuijk Oudheusden Vlijmen Buitengebied 2 Heeft

Nadere informatie

meeste mensen in de omgeving ruimen wel op Ja Ja Ja Weet niet soms ergens anders

meeste mensen in de omgeving ruimen wel op Ja Ja Ja Weet niet soms ergens anders NALEEF AANLIJN OPMERKING1 OPRUIM NALEEFOPR OPMERKING2 UITRENVELD UITREN VOLDOET OPMERKING3 CONTAINER KERN HOND AANLIJN OPMERKING4 WAAR POEP Haarsteeg veel mensen houden zich er wel Vlijmen nee aan Beetje

Nadere informatie

Stadspanel: Oud en nieuw 2018

Stadspanel: Oud en nieuw 2018 veel respons Stadspanel: Oud en nieuw 2018 Erik van der Werff April 2018 www.os-groningen.nl Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding van het onderzoek... 2 1.2 Doel van het onderzoek... 2 1.3 Opzet van

Nadere informatie

DAAR WORDT IEDEREEN BLIJ VAN!

DAAR WORDT IEDEREEN BLIJ VAN! Hond aanlijnen? Poep opruimen? DAAR WORDT IEDEREEN BLIJ VAN! Honden in De Ronde Venen Inhoud De hond: Voor veel inwoners een trouwe kameraad 3 Hond aan de riem 4 Even uitrennen in losloopgebieden 4 Honden

Nadere informatie

Uitvoeringsplan honden

Uitvoeringsplan honden Uitvoeringsplan honden Gemeente Alkmaar, juli 2013 Inhoudsopgave pagina Inleiding 2 Alkmaar: een hondvriendelijke stad 2 Voorzieningen voor honden 5 Bestrijden van overlast 6 De hondenpenning 8 Financieel

Nadere informatie

Onderdelen van het hondenpoepbeleid zijn Communicatie, Voorzieningen, Handhaving, Participatie en Reiniging.

Onderdelen van het hondenpoepbeleid zijn Communicatie, Voorzieningen, Handhaving, Participatie en Reiniging. Concept hondenpoepbeleid gemeente Oldambt. Hondenpoep: lastig maar niet ernstig De aanleiding voor het opstellen van beleid t.a.v. hondenpoep komt voort uit vragen en klachten van burgers en verenigingen

Nadere informatie

Onderzoek Hondenbeleid Gemeente Houten

Onderzoek Hondenbeleid Gemeente Houten Onderzoek Hondenbeleid Auteurs: drs. Aart van Grootheest & drs. Joyce van der Laan Publicatiedatum: 7 maart 2005 Trendview De Steiger 36 1351 AB Almere tel: 036-5300402 fax: 036-5300375 e-mail: info@trendview.nl

Nadere informatie

Over honden, voor baasjes

Over honden, voor baasjes Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe U woont met uw hond(en) in gemeente Overbetuwe. Wij vinden het belangrijk dat u de ruimte krijgt om samen te genieten van het wandelen en spelen

Nadere informatie

Hondenpoep verplicht opruimen

Hondenpoep verplicht opruimen Hondenpoep verplicht opruimen In de gemeente Terneuzen hebben zo'n 4000 huishoudens een hond. Wat is er fijner dan lekker een ommetje te maken met de hond! Tijdens dat ommetje kan de hond dan meteen zijn

Nadere informatie

Notitie. Evaluatie hondenbeleid 2004 en voorstellen voor aanpassing van het beleid. Gemeente Leiden, Realisatie, Stadsruimte, juli 2014 (v12).

Notitie. Evaluatie hondenbeleid 2004 en voorstellen voor aanpassing van het beleid. Gemeente Leiden, Realisatie, Stadsruimte, juli 2014 (v12). Notitie Evaluatie hondenbeleid 2004 en voorstellen voor aanpassing van het beleid. Gemeente Leiden, Realisatie, Stadsruimte, juli 2014 (v12). 1 Inhoud Inleiding 3 Hondenbeleid sinds 2004 4 Huidige situatie

Nadere informatie

Agendapunt: 10 Sliedrecht, 28 april 2009

Agendapunt: 10 Sliedrecht, 28 april 2009 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 10 Sliedrecht, 28 april 2009 Onderwerp: Evaluatie hondenbeleid 2009 Samenvatting: De gehouden enquête in 2009 wijst uit dat er verbeteringen

Nadere informatie

*Z01A8DB6925* Raadsvoorstel (openbaar) 1500 Afdeling ROVM. Conform besloten B en W d.d. 30 augustus bespreekstuk

*Z01A8DB6925* Raadsvoorstel (openbaar) 1500 Afdeling ROVM. Conform besloten B en W d.d. 30 augustus bespreekstuk Raadsvoorstel (openbaar) 1500 Afdeling ROVM zaaknummer Z-13-07821 registratienummer opsteller advies de heer K. Luijten doorkiesnummer 010-5931975 Directeur/afdelingshoofd ing. P.D. Verstoep datum advies

Nadere informatie

Binnen de bebouwde kom in de gemeente Beesel geldt de opruimplicht; hondenbezitters moeten zelf de uitwerpselen van hun hond(en) opruimen.

Binnen de bebouwde kom in de gemeente Beesel geldt de opruimplicht; hondenbezitters moeten zelf de uitwerpselen van hun hond(en) opruimen. Hondenpoep, de grootste kleine ergernis Als eigenaar van een hond weet u hoeveel plezier een hond kan geven. Helaas staan veel mensen minder positief tegenover honden. Soms omdat mensen niet vertrouwd

Nadere informatie

Een beetje baas ruimt op

Een beetje baas ruimt op Een beetje baas ruimt op uitleg over het hondenpoepplan Hondenpoep is een grote ergernis in Culemborg. Om daar wat tegen te doen is een hondenpoepplan opgesteld. Het hondenpoepplan is opgesteld in samenwerking

Nadere informatie

Betreft 1. Nieuw beleid inzake overlast Honden(poep). 2. Kredietbesluit.

Betreft 1. Nieuw beleid inzake overlast Honden(poep). 2. Kredietbesluit. Stein 7 december 2004 Gemeenteblad Afdeling A 2005, no. 6 Agendapunt 8 Bijlagen 2 Aan De Raad Betreft 1. Nieuw beleid inzake overlast Honden(poep). 2. Kredietbesluit. Inleiding Uit vele reacties, waaronder

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 296299 Datum : 27 juni 2016 Programma : Wonen en Ruimte Blad : 1 van 7 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van

Nadere informatie

HONDENBELEID? DAT SCHEELT EEN HOOP! HONDENBELEID GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL

HONDENBELEID? DAT SCHEELT EEN HOOP! HONDENBELEID GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL HONDENBELEID? DAT SCHEELT EEN HOOP! HONDENBELEID GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL Valkenburg aan de Geul 16 december 2009 SAMENVATTING In de voorliggende nota is het bestaande hondenbeleid van de Gemeente

Nadere informatie

Helmond, 12 december 2008 Ons kenmerk: EJ Doorkiesnr.: (0492) Onderwerp: Evalutie Hondenbeleid Uw kenmerk: Uw brief d.d.

Helmond, 12 december 2008 Ons kenmerk: EJ Doorkiesnr.: (0492) Onderwerp: Evalutie Hondenbeleid Uw kenmerk: Uw brief d.d. Aan de leden van de gemeenteraad. Raadsinformatiebrief 99 Beheer Openbare Ruimte Helmond, 12 december 2008 Ons kenmerk: 0899008803 EJ Doorkiesnr.: (0492) 58 7089 Onderwerp: Evalutie Hondenbeleid Uw kenmerk:

Nadere informatie

Gemeente Deventer Team Kennis & Verkenning Daan Harmsen 19 mei Tussenevaluatie hondenbeleid

Gemeente Deventer Team Kennis & Verkenning Daan Harmsen 19 mei Tussenevaluatie hondenbeleid Gemeente Deventer Team Kennis & Verkenning Daan Harmsen 19 mei Tussenevaluatie hondenbeleid Inhoud 1. INLEIDING 3 2. BEKENDHEID HONDENBELEID 5 3. GEDRAG (NIET-)HONDENBEZITTERS T.A.V. (VOORKOMEN) OVERLAST

Nadere informatie

BEWONERSBIJEENKOMST HONDENBELEID GEMEENTE GENNEP

BEWONERSBIJEENKOMST HONDENBELEID GEMEENTE GENNEP NOTULEN BEWONERSBIJEENKOMST HONDENBELEID GEMEENTE GENNEP Donderdag 30 oktober 2014 Aanwezig 19 bewoners 3 raadsleden 1 wethouder 6 medewerkers gemeente Gennep 1 medewerker odbn (openbare dienst brabant

Nadere informatie

Enquête herinrichting Botenbuurt 2016

Enquête herinrichting Botenbuurt 2016 Enquête herinrichting Botenbuurt 2016 December 2016 Kenniscentrum MVS Gemeente Schiedam E n q u ê t e h e r i n r i c h t i n g B o t e n b u u r t P a g i n a 1 Inleiding De gemeente Schiedam voert in

Nadere informatie

1. Inleiding Evaluatie maatregelenpakket Eigen verantwoordelijkheid, aanspreken/communicatie... 2

1. Inleiding Evaluatie maatregelenpakket Eigen verantwoordelijkheid, aanspreken/communicatie... 2 Evaluatie Hondenbeleid Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Evaluatie maatregelenpakket... 2 2.1. Eigen verantwoordelijkheid, aanspreken/communicatie... 2 2.2. Opruimplicht instellen in de hele gemeente, m.u.v.

Nadere informatie

Hondenbeleid en Fietstransferia

Hondenbeleid en Fietstransferia Hondenbeleid en Fietstransferia Resultaten onderzoek 2015 In opdracht van de gemeente Houten Projectnummer 20205 December 2015 Laurette Haas Totta Research N.V. Burgemeester Stramanweg 105F 1101 AA Amsterdam

Nadere informatie

Hondenbeleid Binnenmaas

Hondenbeleid Binnenmaas Hondenbeleid Binnenmaas Juni 2010 1 1. Inleiding Honden zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Honden zijn voor velen van onschatbare waarde en een onmisbare huisgenoot. Voor menigeen zorgt

Nadere informatie

Aan de leden van de gemeenteraad Postbus AG Hoofddorp 1^23

Aan de leden van de gemeenteraad Postbus AG Hoofddorp 1^23 gemeente Haarlemmermeer Aan de leden van de gemeenteraad Postbus 250 230 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein Hoofddorp Telefoon 0900 852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon Doorkiesnummer

Nadere informatie

Openbare ruimte in beeld Onderzoek naar de kwaliteit van de openbare ruimte

Openbare ruimte in beeld Onderzoek naar de kwaliteit van de openbare ruimte Openbare ruimte in beeld Onderzoek naar de kwaliteit van de openbare ruimte Gemeente Hollands Kroon Mei 2014 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl

Nadere informatie

Bijlage III: Bijdrage wijkplatforms

Bijlage III: Bijdrage wijkplatforms Bijlage III: Bijdrage wijkplatforms Alle wijkplatforms hebben de enquête ontvangen. Zowel een enquête voor hondenbezitters als voor niethondenbezitters. De wijkplatforms zijn hierbij aangemoedigd om extra

Nadere informatie

Honden in Helmond. De mening van de bevolking over het hondenbeleid en de uitvoering

Honden in Helmond. De mening van de bevolking over het hondenbeleid en de uitvoering Logo in Grijs: PA Rood: P Honden in Helmond De mening van de bevolking over het hondenbeleid en de uitvoering HONDEN IN HELMOND 2013 De mening van de bevolking over het hondenbeleid en de uitvoering Onderzoek

Nadere informatie

onderwerp Uitrol gemeentelijk hondenbeleid in Rijsenhout, Burgerveen, Lisserbroek, Weteringbrug en Zwaanshoek

onderwerp Uitrol gemeentelijk hondenbeleid in Rijsenhout, Burgerveen, Lisserbroek, Weteringbrug en Zwaanshoek gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Uitrol gemeentelijk hondenbeleid in Rijsenhout, Burgerveen, Lisserbroek, Weteringbrug en Zwaanshoek Portefeuillehouder Collegevergadering Inlichtingen S.

Nadere informatie

Hondenbeleid. Gemeente Waalwijk. Opgeruimd uitlaten

Hondenbeleid. Gemeente Waalwijk. Opgeruimd uitlaten Hondenbeleid Gemeente Waalwijk Opgeruimd uitlaten Gemeente Waalwijk 1 P a g i n a 1 Inleiding 3 1.1 Achtergrond 3 1.2 Aanleiding 3 1.3 Doel 4 2 Huidige situatie 5 2.1 Hondenbezit 5 2.2 Juridisch kader

Nadere informatie

rapport notitie Hondenbeleid November 2004

rapport notitie Hondenbeleid November 2004 rapport notitie Hondenbeleid November 2004 gouda, 4 mei 2000 inhoudsopgave Inleiding:...3 Organisatie...4 Regelgeving...5 Hondenbelasting...7 Handhaving...8 Beheer...9 Communicatie...10 Wijkgerichte aanpak...11

Nadere informatie

Dienstverlening Realisatie en Beheer. Omnibus 2011

Dienstverlening Realisatie en Beheer. Omnibus 2011 Dienstverlening Realisatie en Beheer Omnibus O&S februari 2012 Samenvatting In het najaar van is door de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente een omnibusonderzoek gehouden. In dit onderzoek

Nadere informatie

WINKELOPENINGSTIJDEN OP ZONDAG IN PURMEREND

WINKELOPENINGSTIJDEN OP ZONDAG IN PURMEREND WINKELOPENINGSTIJDEN OP ZONDAG IN PURMEREND 2013 Winkelopeningstijden op zondag in Purmerend 2013 Onderzoek onder het internetpanel In opdracht van Team Economie Jeroen van der Weerd Uitgevoerd door Team

Nadere informatie

Evaluatiebrief. Ridderkerk poepschoon juni 2011

Evaluatiebrief. Ridderkerk poepschoon juni 2011 Evaluatiebrief Ridderkerk poepschoon juni 2011 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Probleemdefinitie... 3 2.1 Ideologisch uitgangspunt... 4 3. Beleidsnota Ridderkerk poepschoon... 4 4. Genomen stappen...

Nadere informatie

Dienstverlening, Participatie en Hondenbeleid

Dienstverlening, Participatie en Hondenbeleid Rapportage Onderzoek Dienstverlening, Participatie en In opdracht van: Contactpersoon: Gemeente IJsselstein Djoko Draaisma Utrecht, juni 2014 DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Drs. Marjan den

Nadere informatie

Hondenbeleid en losloopgebieden in Langedijk

Hondenbeleid en losloopgebieden in Langedijk Hondenbeleid en losloopgebieden in Langedijk Inhoudsopgave Samenvatting... 3 1. Inleiding... 5 1.1 Algemeen belang... 5 1.2. Opbouw van deze nota... 5 2. Aanleiding opstellen beleid... 7 2.1 Wat voorafging...

Nadere informatie

Hondenbeleid in Nederland

Hondenbeleid in Nederland Hondenbeleid in Nederland ONDERZOEK NAAR HONDENBELEID IN DE NEDERLANDSE GEMEENTEN Perception Consultancy (050) 318 25 80 www.perception.nl info@perception.nl Perception Consultancy 2016 2 Voorwoord In

Nadere informatie

Marjolein Steffens-van de Water / drs. Theo Weterings 30 september 2014 Addie Monster (4421)

Marjolein Steffens-van de Water / drs. Theo Weterings 30 september 2014 Addie Monster (4421) 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Aanwijzing losloopgebied voor honden in Abbenes Portefeuillehouder Collegevergadering Inlichtingen Marjolein Steffens-van de Water / drs. Theo Weterings

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 30-11-2010 Onderwerp: Evaluatie hondenbeleid Conceptbesluit: - het hondenbeleid her te bevestigen en dit ter kennisneming voor te leggen

Nadere informatie

Onderzoek Fietsen in Schiedam 2015 Maart 2015 Gemeente Schiedam Kenniscentrum Schiedam-Vlaardingen

Onderzoek Fietsen in Schiedam 2015 Maart 2015 Gemeente Schiedam Kenniscentrum Schiedam-Vlaardingen Onderzoek Fietsen in Schiedam 2015 Maart 2015 Gemeente Schiedam Kenniscentrum Schiedam-Vlaardingen P a g i n a 2 Inleiding De gemeente Schiedam wil het fietsgebruik in Schiedam stimuleren. Om goed te weten

Nadere informatie