Een eerste kennismaking Ton Druijf Pieter Walinga

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een eerste kennismaking Ton Druijf Pieter Walinga"

Transcriptie

1 Een eerste kennismaking Ton Druijf Pieter Walinga Concept, bijgewerkt tot: 26 juni 2014

2 1 Inleiding Werkgevers in de regio Groot-Amsterdam kunnen met hun arbeidsmarktvragen terecht bij het Werkgeversservicepunt Groot- Amsterdam (WSP). Het WSP is een samenwerkingsverband in Groot-Amsterdam van regiogemeenten, bedrijven voor de sociale werkvoorziening en het UWV WERKbedrijf en voorziet werkgevers van personeel, informatie, advies en ondersteuning. Hierbij is het voordeel voor de werkgever dat hij voortaan terecht kan op één centraal punt. Uitgangspunt is een snelle, servicegerichte dienstverlening. Kernboodschap Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam Op 1 juni 2011 zijn de Gemeente Amsterdam, het UWV WERKbedrijf en Pantar Amsterdam een samenwerking gestart onder de naam Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam. Deze notitie beschrijft hoe het Werkgeversservicepunt er nu uitziet en de plannen voor de verdere ontwikkeling. Het doel is om te komen tot een regionaal Werkgeversservicepunt waarbinnen intensief wordt samengewerkt met regiogemeenten. De notitie is bedoeld voor interne informatie over het project en bestuurlijke terugkoppeling. De notitie is niet bedoeld als promotiemateriaal voor werkgevers.

3 2 Waarom een Werkgeversservicepunt? Aanleiding voor het Werkgeversservicepunt (WSP) Wens vanuit werkgevers Werkgevers vragen om gecoördineerde dienstverlening vanuit sociale zekerheid (UWV, gemeenten, SW-bedrijven) Opdracht UWV om dertig regionale werkgeversservicepunten in te richten Ook vanuit het Rijk wordt aangedrongen op samenwerking. Streven is het vormen van dertig arbeidsmarktregio s, waarin UWV en gemeenten verbonden zijn. WSP-partners willen het zelf en zien kansen in samenwerking De partners binnen het WSP werken op veel vlakken steeds nauwer samen en zien de voordelen hiervan, zoals het delen van arbeidsmarktinformatie, cross-selling door accountmanagers, het delen van klantbestanden voor een betere plaatsing en synergie en schaalvoordelen bij grote projecten.

4 3 Doelen en uitgangspunten 3.1 Doelstellingen en uitgangspunten WSP Groot-Amsterdam Het doel van het Werkgeverservicepunt Groot-Amsterdam is om werkgevers op een eenduidige en gerichte manier te benaderen, goed bereikbaar te zijn voor vragen van werkgevers en professioneel diensten te verlenen. Door het inrichten van een effectieve samenwerking tussen UWV, regionale gemeenten, SW-bedrijven en werkgevers leveren we een bijdrage aan het (behoud en) verhogen van duurzame arbeidsparticipatie in het algemeen en plaatsen van moeilijk bemiddelbare werkzoekenden in het bijzonder.' Hiermee wordt bijgedragen aan de hoofddoelen die de samenwerkende partners in hun gezamenlijke werkgeversbenadering hebben gesteld: excellente dienstverlening voor werkgevers: de werkgever als klant betere aansluiting vraag en aanbod stedelijke en regionale arbeidsmarkt meer duurzame uitstroom naar werk en re-integratie bij werkgevers effectievere toeleiding naar werk De dienstverlening aan werkgevers is gebaseerd op de volgende pijlers: Transparantie. We zijn transparant. De werkgever weet door onze informatie wat hij moet doen om personeel te vinden en weet daarbij wat hij van ons kan verwachten. Het motto daarbij is: doen wat je zegt en zeg wat je doet. We zijn ook open over onze eigen doelen om zo veel mogelijk klanten vanuit de uitkering naar betaald werk te helpen. Vraaggericht. We zijn primair gericht op de arbeidsmarkt en de vraag van werkgevers. We onderzoeken en analyseren de arbeidsmarkt zowel lokaal als regionaal en signaleren daarbij mogelijkheden en knelpunten voor werkgevers. We proberen met ons aanbod aan mensen zo goed mogelijk in te spelen op de vraag. Samenwerking. We zijn gericht op samenwerking om optimaal gebruik te maken van kennis, producten en dienstverlening van derden zoals intermediairs, werkgevers en branches, scholing- en kenniscentra. Slagvaardig. We handelen snel en adequaat. Creatief en innovatief. Onze medewerkers hebben een can do-mentaliteit. Voor elk vraag is er wel een oplossing te vinden. Als het niet linksom kan, doen we het rechtsom.

5 4 Doelstellingen In onderstaande tabel zijn de doelstellingen van het Werkgeversservicepunt Groot- Amsterdam SMART geformuleerd. 1. Het Werkgeversservicepunt levert maandelijks een compacte basisset arbeidsmarktinformatie voor zowel intern als extern gebruik 2. Het Werkgeversservicepunt levert jaarlijks een arbeidsmarktanalyse voor Groot-Amsterdam met een beschrijving van de belangrijkste ontwikkelingen en prognoses voor verschillende sectoren 3. Het Werkgeversservicepunt meet continue de tevredenheid van werkgevers en de bekendheid en het imago van het Werkgeversservicepunt. Het doel is om op het aspect tevredenheid tenminste het cijfer 7 te behalen. 4. Het Werkgeversservicepunt realiseert jaarlijks de volgende doelstellingen gericht op uitstroom en participatie: Acquisitie van 8000 vacatures voor reguliere uitstroom naar regulier werk (ten behoeve van het UWV, de Gemeente Amsterdam en doorstroom vanuit het Re-integratiebedrijf Amsterdam) met een gemiddelde vervullingsgraad van 35 % 1 Acquisitie van plekken voor participatieplaatsen Op basis van de uitkomst van gesprekken met regiogemeenten worden deze doelstellingen aangevuld. 5. Het Werkgeversservicepunt realiseert jaarlijks acht innovaties in samenwerking met werkgevers waarbij gezamenlijk maatwerk wordt geleverd voor een specifieke doelgroep. Tenminste twee innovaties zijn preventief, bijvoorbeeld Van Werk Naar Werk activiteiten om met werkloosheid bedreigde werknemers te bemiddelen naar ander werk of ze een betere startpositie op de markt te geven (zie kader voor een voorbeeld). Tabel 4.1 SMART-doelstellingen Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam 1 De vervullingsgraad geeft aan welk deel van de geacquireerde vacatures zijn vervuld door plaatsingen. Het gaat hierbij om reguliere vacatures vervuld met kandidaten vanuit de doelgroep. De acquisitie betreft niet alleen gerichte acquisitie door accountmanagers om de doelgroepen van UWV, de gemeente Amsterdam en Pantar Amsterdam te plaatsen. Het gaat ook om het publiceren van moeilijk te vervullen vacatures op op verzoek van werkgevers. In de praktijk blijken deze laatste vacatures vaak minder goed aan te sluiten bij het aanbod van UWV, de gemeente Amsterdam en Pantar Amsterdam. Op deze vacatures vindt geen actieve bemiddeling vanuit het Werkgeversservicepunt plaats.

6 5 Producten en diensten De partners hebben in maart 2011 een eerste overzicht van producten en diensten voor het Werkgeversservicepunt vastgesteld. Een groot deel hiervan is al per 1 juni 2011 bij het Werkgeversservicepunt ondergebracht. Streven is om begin 2012 alle producten en diensten in het Werkgeversservicepunt op te nemen. Op basis van de uitkomst van de gesprekken met regiogemeenten kan het aanbod verder worden verbeterd. Matching (op basis van gezamenlijke werving en plaatsing) directe bemiddeling van vraag (vacatures van werkgevers) en aanbod (klanten van UWV, gemeenten en SW-bedrijven): Levering van gekwalificeerde kandidaten voor landelijke en regionale arrangementen matching op geacquireerde participatieplaatsen vacature services (werk.nl): inzichtelijk maken van vacatures van werkgevers voor werkzoekenden en CV s van werkzoekenden voor werkgevers via e-dienstverlening Van Werk Naar Werk arrangementen (bij dreigend ontslag/faillissement) bemiddelen van Werk naar Werk Onderzoek en advies arbeidsmarktinformatie & -analyses, marktbewerkingsplannen (regionaal, sectoraal algemeen, werkgeversspecifiek) economische speerpunten/regionale arbeidsmarktschets vertalen in baanopeningen, toekomstbanen werkgevers ondersteunen bij het in kaart brengen van toekomstige personeelsvraag beleidsmatige ondersteuning wethouder(s) en PAO ( s ) t.b.v. regionaal arbeidsmarktbeleid Voorlichting en informatie arbeidsjuridisch advies bij aanstellen en ontslaan personeel voorlichting en advies over ontslagprocedures voorlichting en advies over discriminatie op de arbeidsmarkt en doorverwijzing naar het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam doorverwijzing naar andere (gemeentelijke) instanties met als motto no wrong door. arbeidsdeskundig advies (aanname arbeidsgehandicapten/ Wajongers, incl. inzet regelingen en voorzieningen) social return, maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) regelingen UWV en gemeenten en WSW organisaties. Werk/participatie arrangementen leer-werk arrangementen het opstellen en coördineren van arrangementen afgestemd op de vraag van werkgevers/sectoren voor verschillende klantgroepen van UWV, gemeenten en SW-bedrijven. instroomprojecten voor bedrijven en sectoren waar sprake is van groei en vervangingsvraag (toekomstbanen) expertise t.a.v. financieringsconstructies werk arrangementen : inzet regelingen/voorzieningen en het koppelen van diverse subsidiestromen (UWV/gemeenten/provincies, O&O-fondsen, ministeries, ESF, EGF, etc.) ondersteuning bij aanvraag/afhandeling van regelingen en voorzieningen (arrangementen) convenanten/afspraken met werkgevers over inzet Wajongers (MVO), social return. werkgeversarrangementen uitvalpreventie (o.a. via jobcoaching)

7 6 Hoe ziet het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam er uit? 6.1 Proces matching van vraag en aanbod Het proces van matching van vraag en aanbod en de dienstverlening aan werkgevers staat in figuur 6.1. Als een (nieuwe) werkgever zich meldt bij het Werkgeversservicepunt (via website of telefoon), wordt hij door de front officemedewerker van informatie over producten en diensten van het Werkgeversservicepunt voorzien. Voor specifieker advies kan de werkgever binnen het Werkgeversservicepunt worden doorverbonden met een accountmanager die de vraag verder afhandelt en verkent welke mogelijkheden er zijn voor samenwerking. Figuur 6.1 proces Werkgeversservicepunt De accountmanagers staan in contact met de adviseurs, werkcoaches en klantmanagers die de matching tussen de vacatures bij de werkgever en de klanten van de partners in het WSP tot stand brengen. In een gezamenlijk systeem (WBS) worden de contacten met de werkgevers bijgehouden zodat de organisaties geen dubbel werk meer doen of los van elkaar werkgevers. 6.2 Kenniscentrum Het Kenniscentrum ondersteunt het Werkgeversservicepunt bij beleidsvorming rond arbeidsmarktvraagstukken. Het legt de inhoudelijke basis voor strategische marktbewerking en het ondersteunen van werkgevers met arbeidsmarktinformatie. De volgende publicatieagenda wordt daarvoor aangehouden: - set regionale arbeidsmarktinformatie (per maandelijks) - publicatie over regionale vraagontwikkeling (jaarlijks)

8 - publicatie ontwikkelingen middelbaar onderwijs (stages, leerwerkplekken) (Colo/UWV, per kwartaal) - sectorscan specifieke sector of branche in de serie Pieken aan de Amstel inclusief actieplan (jaarlijks) - verdiepend onderzoek specifiek werkgebied (bv. Westpoort) (jaarlijks) 6.3 Organisatiemodel Wethouder Amsterdam Wethouder(s) regiogemeenten Raad van Bestuur UWV Directies DWI, Pantar, UWV (GA), W&I regiogemeenten Achter het basale proces en matching wordt een organisatie vormgegeven, waarin op dit moment de drie partners Gemeente Amsterdam, UWV WERKbedrijf en Pantar Amsterdam samen deelnemen. In de eerste fase (figuur ) ligt de focus op het gezamenlijke accountmanagement. In de tweede helft van 2011 wordt de aansluiting met de andere functies op de werkpleinen, zoals de jobcoaches en de matchmakers op de werkpleinen,.vormgegeven. Huidige inrichting Of deze organisatorische indeling blijvend is, wordt najaar 2011 besloten. De uitdaging is om een organisatiestructuur te vinden die recht doet aan het going concern (reeds lopende werkzaamheden) van de partners en tegelijk kan focussen op een aantal specifieke prioriteiten en projecten rond werkgeversbenadering (flexibel en projectgeoriënteerd). Ook moet aansluiting van de regiogemeenten in de organisatie worden geborgd. Secretariaat en ondersteuning cluster 1 Clustercoordinator Accountmanagers Pantar UWV Gem. Amsterdam Directieteam WSP Managementteam WSP A C C O U N T M A N A G E M E N T W S P cluster 2 Clustercoordinator Accountmanagers Pantar UWV Gem. Amsterdam gezamenlijk marktbewerkingsplan Informatie en Advies Kenniscentrum cluster 3 Clustercoordinator Accountmanagers Pantar UWV Gem. Amsterdam M A T C H M A K I N G W E R K P L E I N E N werkcches, adviseurs, klantmanagers Figuur 6.2 Organisatie Werkgeversservicepunt 2 Het model is geen organogram de functionele en inhoudelijke aansturing van de werknemers vinden nog gescheiden plaats

9 6.4 Automatisering: WBS De gemeente Amsterdam (Dienst Werk en Inkomen), UWV WERKbedrijf en Pantar Amsterdam werken sinds juni 2011 gezamenlijk met Werkcoach Bemiddeling Service (WBS). Dit systeem is in eigendom en beheer bij UWV WERKbedrijf. Samen met de partners gebruikt UWV WERKbedrijf het als matchingsysteem. Het UWV verstrekt autorisaties aan de partners. Met WBS zijn de bestaande en nieuwe contacten met werkgevers snel inzichtelijk voor alle functies die werkgevers benaderen. Dit voorkomt dat bijvoorbeeld accountmanagers van verschillende partijen eenzelfde werkgever benaderen. 6.5 Telefonie In de eerste maanden van het Werkgeversservicepunt (tot najaar 2011) wordt gewerkt met het nummer De telefoon wordt beantwoord door gespecialiseerde medewerkers van de Gemeente Amsterdam. In het najaar van 2011 wil het Werkgeversservicepunt aansluiten bij de Werkgeverstelefoon van het UWV. 6.6 Stroomlijnen instrumenten In 2011 werken de partners in het WSP nog met hun eigen instrumenten (tabel 6.1). Op termijn worden de instrumenten zoveel mogelijk gestroomlijnd. Dit biedt helderheid naar werkgevers, maar ook zal de onderlinge samenwerking er eenvoudiger door worden. Op basis van de gesprekken met regiogemeenten kan het instrumentarium verder worden versterkt. Instrument Proefplaatsing maximaal 3 maanden Gebruikende organisaties Gemeente Amsterdam Bijzonderheden (indien van toepassing) Stapelbaar met LKS Toereikend voor een specifiek aantal branches. Niet toereikend voor branches waarin kwalificaties noodzakelijk zijn. Loonkostensubsidie UWV WERKbedrijf Gemeente Amsterdam Voor specifieke WW groepen Niet stapelbaar met LKS UWV Stapelbaar met proefplaatsing. Voor specifieke WWB doelgroep. Ten behoeve van tegenvallende productiviteit of bekostiging scholing. Jobcoaching UWV WERKbedrijf Gemeente Amsterdam Specifieke WW groepen en Wajong. Niet stapelbaar met proefplaatsing UWV Ontzorgen van de werkgever. UWV WERKbedrijf Specifiek voor Wajong waar eventueel aanvullend nog andere re-integratiebudgetten voor kunnen worden ingezet.

10 Trainee plaatsen Gemeente Amsterdam en UWV Additioneel werk in de profit sector voor jongeren. Maximale duur ½ jaar. Toenemende vraag vanuit bedrijfsleven Participatieplaats Pantar Amsterdam Additioneel werk voor DWI kandidaat met een langere afstand tot de arbeidsmarkt. Mogelijk in profit en non profit. Tabel 6.1 Overzicht instrumenten

11 7 Gezamenlijke marktbewerking 7.1 Marktbewerkingsplan De samenwerkende partijen hebben een Strategisch Marktbewerkingsplan opgesteld. Hierdoor bewerken de partijen de markt op basis van gezamenlijke prioriteiten. Het plan is opgesteld met de kennis van arbeidsmarktdeskundigen van de Gemeente Amsterdam, Pantar Amsterdam en UWV en met de ervaring van de accountmanagers en bedrijfsadviseurs die de markt dagelijks ervaren. Het is niet in beton gegoten: als de markt er aanleiding toe geeft kan daarop strategisch worden ingespeeld. Ook zal zo nodig aanpassing plaatsvinden op basis van de behoeften van regiogemeenten. In het marktbewerkingsplan staat een analyse van vraag- en aanbodzijde van de arbeidsmarkt en zijn de volgende prioriteiten vastgelegd: 1. Transport en logistiek 2. Zakelijke dienstverlening (schoonmaak, beveiliging, callcenters) 3. Hospitality (horeca, hotels, catering) 4. Detailhandel 5. Gebied Westpoort 6. Zorg Daarnaast worden de volgende twee sectordoorsnijdende thema s nader uitgewerkt: a. Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden Flexibeler arbeidsvoorwaarden zijn een trend: werkgevers bieden vaker tijdelijke contracten en deeltijdwerk aan en er wordt steeds meer gebruik gemaakt van payrolling. Bij het inspelen op deze trend wordt expliciet aandacht besteed aan de positionering van uitzendbureaus en de kansen en bedreigingen die dat biedt. b. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Een andere trend is maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarbij bedrijven het evenwicht tussen People, Profit en Planet willen vasthouden. Dit biedt een ingang voor social return on investment, waarbij het Werkgeversservicepunt afspraken maakt met bedrijven over het plaatsen van personeel.

12 7.2 Allianties Samenwerking met werkgevers wordt steeds belangrijker. Daarom wil het Werkgeversservicepunt de focus leggen op allianties met werkgevers, bij voorkeur via zo concreet mogelijke afspraken en met mogelijkheden voor maatwerk. Ruwweg onderscheiden we daarbij drie soorten allianties: Werkallianties afspraken over banen voor inwoners van Groot-Amsterdam (korte termijn) Groei-allianties afspraken over ontwikkeling naar werk voor inwoners van Groot-Amsterdam (middellange termijn) Toekomstallianties samen met werkgevers, onderwijsinstellingen en koepelorganisaties anticiperen op de toekomst (lange termijn).

13 8 Kwaliteitsborging Om de doelstellingen van het Werkgeversservicepunt te bewaken, wordt een plan geschreven voor de kwaliteitsborging. Hierin worden monitoring van de doelstellingen en eisen voor eigen dienstverlening uitgewerkt. Wat betreft monitoring: de voortgang van de te behalen targets op het gebied van uitstroom, aantallen vacatures en werkgeverstevredenheid over lopende projecten wordt maandelijks in het directieteam besproken en in het managementteam voorbereid. Voor het monitoren van de werkgeverstevredenheid wordt een plan van aanpak opgesteld. Toetsing bij doelgroep Kwaliteit is niet alleen te borgen met cijfers en metingen. Het WSP wil met werkgevers in gesprek om de dienstverlening aan hun behoeften te toetsen. Dit gebeurt middels ambtswoninggesprekken, op ondernemersbijeenkomsten en klantenpanels.

14 9 Communicatie en branding Interne communicatie Om elkaar goed te kunnen vinden worden informatie over specialismen en contactgegevens verspreid onder de werknemers. Om kennis te maken worden onderlinge werkbezoeken georganiseerd bij de verschillende organisaties. Tenslotte wordt met een productenwaaier informatie over elkaars producten gedeeld. Externe communicatie Najaar 2011 zal het Werkgeversservicepunt externe communicatie opstarten. De doelstelling één aanspreekpunt voor werkgevers kan dan worden waargemaakt, de eerste fase van organisatieontwikkeling is achter de rug, we hebben geleerd van de eerste ervaringen met gezamenlijk accountmanagement en het gekozen organisatiemodel moet goed functioneren. Tot dat moment is er al wel een website (figuur 9.1) beschikbaar met compacte informatie over het Werkgeversservicepunt. Deze website wordt in het najaar uitgebreid met onder andere de producten en diensten van het WSP. Figuur 9.1 website Positionering en branding In de zomer wordt de positionering van het Werkgeversservicepunt onder de loep genomen. Er wordt bepaald welke kernboodschap het Werkgeversservicepunt wil uitdragen en welke branding past bij het WSP Groot-Amsterdam.

15 10 Regionalisering Werkgevers zijn veelal niet op één gemeente gericht, maar denken en doen regionaal. Het Rijk speelt hier ook op in met de opdracht aan het UWV om te komen tot vorming van dertig arbeidsmarktregio s. De regio Groot- Amsterdam is hier één van. De insteek van het Rijk is, dat de grootste regiogemeente daarbij het voortouw neemt. Dat zien we ook terug in Groot-Amsterdam waar de Gemeente Amsterdam samen met Pantar Amsterdam en het UWV het initiatief neemt om te komen tot een Werkgeversservicepunt Groot- Amsterdam. De ambitie is daarbij om intensief samen te werken met de regiogemeenten binnen Groot-Amsterdam. Daar spelen al veelbelovende initiatieven, zoals het Leerwerkloket in Haarlemmermeer en het Werkgeversservicepunt Amstel-Venen. We werken er samen aan om die te verbinden met het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam. De volgende gemeenten en organisaties worden op dit moment bij het project betrokken: Kaart: Centraal Bureau voor de Statistiek

16 De samenwerking wordt momenteel verkend, uitgaand van een satellietmodel, waarin de deelnemende partijen hun eigen (lokaal georiënteerde) werkzaamheden blijven uitvoeren maar tegelijk waar mogelijk in regionale samenwerking synergie proberen te bereiken.

Samenwerkingsovereenkomst Werkgeversbenadering in arbeidsmarktregio s

Samenwerkingsovereenkomst Werkgeversbenadering in arbeidsmarktregio s Samenwerkingsovereenkomst Werkgeversbenadering in arbeidsmarktregio s Werkgeversbenadering rondom de 4 grote steden Gemeente Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen

Nadere informatie

Jaarplan 2014 Werkgeversservicepunt 033

Jaarplan 2014 Werkgeversservicepunt 033 Jaarplan 2014 Werkgeversservicepunt 033 Inhoud 1. Rol van het WSP in 2014 2. Targets 2014 3. Accountmanagement en instrumentarium 4. Regionale samenwerking 5. Organisatie 6. Bezetting en financiën Versie:

Nadere informatie

Altijd voorzien van passend personeel. Werkgevers met vragen krijgen antwoorden van het WSP.

Altijd voorzien van passend personeel. Werkgevers met vragen krijgen antwoorden van het WSP. Altijd voorzien van passend personeel Werkgevers met vragen krijgen antwoorden van het WSP. Werving Werving & & Selectie Selectie Traject Traject Als werkgever heeft u al genoeg aan uw hoofd. Uw producten

Nadere informatie

Communicatie kader. Bijlage bij communicatiestrategie juni 2015

Communicatie kader. Bijlage bij communicatiestrategie juni 2015 Communicatie kader Bijlage bij communicatiestrategie juni 2015 Aanleiding Werkgevers, werknemers en gemeenten spraken af uiterlijk in 2026 125.000 extra banen te realiseren en dat er voor de realisatie

Nadere informatie

Waarom werkzoekenden. een uitkering aannemen?

Waarom werkzoekenden. een uitkering aannemen? Waarom werkzoekenden met een uitkering aannemen? Het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) helpt u met al uw arbeidsmarktvragen. Of het nu gaat om arbeidsjuridisch kwesties, personeelsadvies op

Nadere informatie

Oplegnotitie Werkbedrijf

Oplegnotitie Werkbedrijf Oplegnotitie Werkbedrijf 1. Onderwerp Marktbewerkingsplan Werkbedrijf Holland Rijnland 2016 2. Regionaal belang De samenwerkende partijen in het Werkbedrijf Holland Rijnland streven naar een inclusieve

Nadere informatie

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER UTRECHT MIDDEN DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER Doel van de Participatiewet De Participatiewet vervangt de bijstandswet, de Wet sociale werkvoorziening en een deel van de Wajong. Het doel van de

Nadere informatie

Marktbewerkingsplan regio Amersfoort (augustus 2014)

Marktbewerkingsplan regio Amersfoort (augustus 2014) Marktbewerkingsplan regio Amersfoort (augustus 2014) 1. Inleiding Per 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Er komt één regeling voor mensen die kunnen werken, maar daarbij ondersteuning

Nadere informatie

Altijd voorzien van passend personeel. Werkgevers met vragen krijgen antwoorden van het WSP

Altijd voorzien van passend personeel. Werkgevers met vragen krijgen antwoorden van het WSP Altijd voorzien van passend personeel Werkgevers met vragen krijgen antwoorden van het WSP Werving Werving & & Selectie Selectie Traject Traject Als werkgever heeft u al genoeg aan uw hoofd. Uw producten

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland

Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland De gemeente Almere, vertegenwoordigd door mevrouw F.T. de Jonge De gemeente Dronten, vertegenwoordigd door de heer P.C.J. Bleeker De gemeente Lelystad,

Nadere informatie

MRA Loket Inclusieve Arbeidsmarkt

MRA Loket Inclusieve Arbeidsmarkt MRA Loket Inclusieve Arbeidsmarkt Over de MRA Regio De Metropoolregio Amsterdam is het samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, 33 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam. De metropoolregio

Nadere informatie

Bijlage 1 Aanvraagformulier. (Regionaal) Naam Functie. Organisatie Telefoon nummer adres

Bijlage 1 Aanvraagformulier. (Regionaal) Naam Functie. Organisatie Telefoon nummer  adres Bijlage 1 Aanvraagformulier Mted ri S.ial Zilkfl n 4 Yklegihjd (Regionaal) Naam Functie 1 Organisatie Telefoon nummer E-mailadres. Voor indienen aanvraag ondersteuning aanpak Matchen op werk 1: stand van

Nadere informatie

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Notitie Aan Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Van Arbeidsmarktregionaal overleg (AMRO)/Annemiek van Outvorst Betreft Ambities regionale arbeidsmarktagenda

Nadere informatie

Gezamenlijke visie op de arbeidsmarktregio Drenthe Januari Emmen Coevorden Hoogeveen Midden-Drenthe De Wolden Borger-Odoorn UWV

Gezamenlijke visie op de arbeidsmarktregio Drenthe Januari Emmen Coevorden Hoogeveen Midden-Drenthe De Wolden Borger-Odoorn UWV Gezamenlijke visie op de arbeidsmarktregio Drenthe Januari 2016 Emmen Coevorden Hoogeveen Midden-Drenthe De Wolden Borger-Odoorn UWV Inleiding Totstandkoming van dit document Al enige tijd werken gemeenten

Nadere informatie

Marktbewerkingsplan 2015 Werkplein Twente

Marktbewerkingsplan 2015 Werkplein Twente Titelblad: Marktbewerkingsplan 2015 Werkplein Twente Versie 141128 1 Inleiding De opdracht was om voor Twente een plan te maken voor de werving van arbeidsplaatsen voor en bemiddeling van werkzoekenden

Nadere informatie

Steeds meer mensen aan het werk

Steeds meer mensen aan het werk Steeds meer mensen aan het werk UWV WERKbedrijf Sandra van Gaalen Kwartiermaker Arbeidsmarketing Studiedag SER SER Vlaanderen Krapte op de arbeidsmarkt 7 oktober 2008 1 Wettelijk kader Wet Structuur Uitvoeringsorganisatie

Nadere informatie

Stedelijk Projectbureau Social Return

Stedelijk Projectbureau Social Return Stedelijk Projectbureau Social Return Gemeente Amsterdam Stedelijk Projectbureau Social Return Social.Return@dwi.amsterdam.nl www.amsterdam.nl/socialreturn Social Return in context Milieucriteria: productniveau

Nadere informatie

Beleidsplan Participatiewet. Berkelland 2 0 1 5-2 0 1 8

Beleidsplan Participatiewet. Berkelland 2 0 1 5-2 0 1 8 Beleidsplan Participatiewet Berkelland 1 2 0 1 5-2 0 1 8 Meer doen met minder geld 2 Dienstverlening van binnen naar buiten 1. Eigen kracht (sociaal netwerk) 2. Algemene voorzieningen 3. Maatwerkvoorzieningen

Nadere informatie

Social Return (on Investment) Nevi PIANOo, 18 maart 2010

Social Return (on Investment) Nevi PIANOo, 18 maart 2010 Social Return (on Investment) Nevi PIANOo, 18 maart 2010 Annelies Soede, hoofd Concern Inkoop Agenda 1. Amsterdamse inkoop 2. Social Return invulling 3. Resultaten en ervaringen 4. Vervolgstappen 1. Amsterdamse

Nadere informatie

NovaWork. Aan de slag op de arbeidsmarkt in zes stappen Werkgevers en opdrachtgevers. Iedereen doet mee!

NovaWork. Aan de slag op de arbeidsmarkt in zes stappen Werkgevers en opdrachtgevers. Iedereen doet mee! NovaWork Aan de slag op de arbeidsmarkt in zes stappen Werkgevers en opdrachtgevers Iedereen doet mee! NovaWork helpt mensen met een forse afstand tot de arbeidsmarkt op de zoektocht naar zinvol en passend

Nadere informatie

Arbeidsparticipatie naar vermogen

Arbeidsparticipatie naar vermogen Arbeidsparticipatie naar vermogen Driemaal is scheepsrecht - Wet Werken naar Vermogen - Participatiewet - Sociaal akkoord Wanneer duidelijkheid? Derde wetsvoorstel over onderwerp: onderkant van de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. Presentatie gemeenteraden regio 12 april en 17 mei

Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. Presentatie gemeenteraden regio 12 april en 17 mei Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant Presentatie gemeenteraden regio 12 april en 17 mei Programma 1. Aanvliegroute 2. Doelen en doelgroep 3. Resultaten 4. Instrumentarium 5. Werkgeversservicepunt 6.

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Groningen Een van de 35 van Nederland

Arbeidsmarkt Groningen Een van de 35 van Nederland Arbeidsmarkt Groningen Een van de 35 van Nederland https://www.youtube.com/watch?v=k1cwrsjoquq Werk in Zicht is een samenwerkingsverband tussen 27 gemeenten (23 Groninger en 4 Drentse gemeenten), UWV en

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet Pagina 1 van 6 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening Aan de raad. Participatiewet Beslispunten *Z00288A120 E* 1. Vast te stellen de Re-integratieverordening

Nadere informatie

Businessplan Leren en Werken Noordoost Brabant 2013-2014-2015

Businessplan Leren en Werken Noordoost Brabant 2013-2014-2015 1 Businessplan Leren en Werken Noordoost Brabant 2013-2014-2015 1. Inleiding Leren en Werken in de arbeidsmarktregio Noordoost Brabant richt zich vanaf 1 januari 2013 primair op vragen van de regionale

Nadere informatie

Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. Presentatie gemeenteraden regio 12 april en 17 mei

Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. Presentatie gemeenteraden regio 12 april en 17 mei Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant Presentatie gemeenteraden regio 12 april en 17 mei Programma 1. Aanvliegroute 2. Doelen en doelgroep 3. Resultaten 4. Instrumentarium 5. Werkgeversservicepunt 6.

Nadere informatie

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen?

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? Programma Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? De Participatiewet Op 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht Van werkgevers wordt nu verwacht om werkzoekenden met een arbeidsbeperking

Nadere informatie

UWV applicaties. Een eerste verkenning over de mogelijkheden die UWV applicaties u kunnen bieden. André Toornent Paul Woltering

UWV applicaties. Een eerste verkenning over de mogelijkheden die UWV applicaties u kunnen bieden. André Toornent Paul Woltering UWV applicaties Een eerste verkenning over de mogelijkheden die UWV applicaties u kunnen bieden André Toornent Paul Woltering Nieuwegein, 16 april 2015 Wettelijk kader (SUWI) Doordat alle werkzoekenden

Nadere informatie

Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. 3 februari 2015

Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. 3 februari 2015 Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant 3 februari 2015 Inhoud presentatie Aanleiding Participatiewet Sociaal Akkoord en Regionale Werkbedrijven Uitgangspunten RWB

Nadere informatie

Aanvraagformulier Voor indienen aanvraag ondersteuning aanpak Matchen op werk

Aanvraagformulier Voor indienen aanvraag ondersteuning aanpak Matchen op werk Aanvraagformulier (Regionaal) coördinerend persoon: Naam Inge Willems Functie Coördinator WSP en secretaris Regionaal Werkbedrijf Organisatie Gemeente s- Hertogenbosch-Weener XL Telefoonnummer 06-51133795

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Stand van zaken Regionaal Werkbedrijf arbeidsmarktregio Haaglanden. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. Stand van zaken Regionaal Werkbedrijf arbeidsmarktregio Haaglanden. Geachte voorzitter, Wethouder van Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport, Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving BSW/2015.1 RIS 280270 0703532087 19 januari 2015 Stand

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Voor indienen aanvraag ondersteuning aanpak Matchen op werk. Werkgelegenheid. (Regionaal) Naam. Functie.

Aanvraagformulier. Voor indienen aanvraag ondersteuning aanpak Matchen op werk. Werkgelegenheid. (Regionaal) Naam. Functie. Functie Naam (Regionaal) Werkgelegenheid Ministerie anslaic Zaken en 1I Aanvraagformulier in dienst, bestaande uit een teamcoördinator, accountmanagers en recrulters. Voor de uitvoering van de gemeentelijk

Nadere informatie

Tussentijds advies Arbeidsmarkt Noord-Nederland

Tussentijds advies Arbeidsmarkt Noord-Nederland Tussentijds advies Arbeidsmarkt Noord-Nederland SER Noord-Nederland Vastgesteld op 12 oktober 2012 Achtergrond Begin 2012 is SER Noord-Nederland een adviestraject gestart met als belangrijkste adviesvraag

Nadere informatie

Werkgevers Event 20 november 2014. Participatiewet. De gevolgen hiervan voor werkgevers

Werkgevers Event 20 november 2014. Participatiewet. De gevolgen hiervan voor werkgevers Werkgevers Event 20 november 2014 Participatiewet De gevolgen hiervan voor werkgevers Startdatum: 1 januari 2015 De situatie nu èn per 1 januari 2015 Huidige situatie: Wajong, WSW, WWB verschillende rechten,

Nadere informatie

Vraaggestuurde re-integratie: methode of mythe? Arjan Heyma (SEO Economisch Onderzoek) 27 mei 2011

Vraaggestuurde re-integratie: methode of mythe? Arjan Heyma (SEO Economisch Onderzoek) 27 mei 2011 Vraaggestuurde re-integratie: methode of mythe? Arjan Heyma (SEO Economisch Onderzoek) 27 mei 2011 Onderwerpen presentatie Definitie vraaggestuurde re-integratie Aanleiding onderzoek en onderzoeksvraag

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad van Oostzaan

Voorstel aan de gemeenteraad van Oostzaan Onderwerp: Regelingen regionaal Participatiewet Oostzaan Invullen door Raadsgriffie RV-nummer: 14/84 Beleidsveld: Werk en inkomen Datum: 26 november 2014 Portefeuillehouder: M. Olij Contactpersoon: Corina

Nadere informatie

Participatiewet. Hoe kunt u werk bieden aan werkzoekenden met een arbeidsbeperking?

Participatiewet. Hoe kunt u werk bieden aan werkzoekenden met een arbeidsbeperking? Participatiewet Hoe kunt u werk bieden aan werkzoekenden met een arbeidsbeperking? Wat kan het WSP voor u betekenen? Werving & selectie Branche- en Subsidies & regelingen Werkgevers Scan doelgroepen arbeidsjuridischadvies

Nadere informatie

Unieke Achterhoekers aan het werk? Doet u ook mee? Hans Bakker & Evert Jan Hamer Namens Werkbedrijf Achterhoek 10 december 2015

Unieke Achterhoekers aan het werk? Doet u ook mee? Hans Bakker & Evert Jan Hamer Namens Werkbedrijf Achterhoek 10 december 2015 Unieke Achterhoekers aan het werk? Doet u ook mee? Hans Bakker & Evert Jan Hamer Namens Werkbedrijf Achterhoek 10 december 2015 Uw mening? Zijn alle werkzaamheden geschikt voor de doelgroep? NEEN! Zijn

Nadere informatie

Plan 2018 Regio Rijnmond

Plan 2018 Regio Rijnmond Plan 2018 Regio Rijnmond Het doel van het project is versnelling aan te brengen op de integratie en participatie van vergunninghouders via werk en/ of scholing. Het landelijk dekkend netwerk van regio

Nadere informatie

De Banenafspraak. lessons learned in de praktijk

De Banenafspraak. lessons learned in de praktijk De Banenafspraak Sinds 2015 werkt het bedrijfsleven actief aan de Banenafspraak, waarbij invulling wordt gegeven aan 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking in 2026. Het bedrijfsleven

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Groningen

Arbeidsmarktregio Groningen Marktbewerkingsplan Arbeidsmarktregio Groningen (versie 18 maart 2015) Status: het marktbewerkingsplan (deel Werkbedrijf) moet nog worden vastgesteld door het bestuur van het regionaal Werkbedrijf achtergrond

Nadere informatie

Eén publiek aanspreekpunt voor werkgevers met vragen over de arbeidsmarkt

Eén publiek aanspreekpunt voor werkgevers met vragen over de arbeidsmarkt Eén publiek aanspreekpunt voor werkgevers met vragen over de arbeidsmarkt Telefoonnummer: 0251-279045 mail: info@wspijmond.nl web: www.wspijmond.nl Inleiding In iedere onderneming is goed personeel belangrijk.

Nadere informatie

Social Return achtergrondinformatie

Social Return achtergrondinformatie Bijlage I Social Return achtergrondinformatie Bestek aanbesteding Multifunctionals pagina 1 van 6 Algemene informatie Social Return De gemeente Amsterdam heeft als doelstelling dat een investering door

Nadere informatie

Workshops Arbeidsmarktbeleid

Workshops Arbeidsmarktbeleid bij de invoering van de Participatiewet Workshops Arbeidsmarktbeleid November 2014 Stimulansz-CliP in opdracht van de LCR 1 Programma Workshop Introductie Ontwikkelingen / achtergrond arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

Dienstverlening aan werkgevers voor de invulling van banen uit de baanafspraken Een simpel, eenduidig en aantrekkelijk basisaanbod voor werkgevers

Dienstverlening aan werkgevers voor de invulling van banen uit de baanafspraken Een simpel, eenduidig en aantrekkelijk basisaanbod voor werkgevers Dienstverlening aan werkgevers voor de invulling van banen uit de baanafspraken Een simpel, eenduidig en aantrekkelijk basisaanbod voor werkgevers UWV en Gemeenten regio Groot Amsterdam 4 juli 2014 Beginsituatie

Nadere informatie

De Wet Banenafspraak vraagt werkgevers. Voor u als werkgever is het interessant te BANEN IN HET KADER VAN DE WET BANENAFSPRAAK

De Wet Banenafspraak vraagt werkgevers. Voor u als werkgever is het interessant te BANEN IN HET KADER VAN DE WET BANENAFSPRAAK BANENAFSPRAAK BANEN IN HET KADER VAN DE WET BANENAFSPRAAK De Wet Banenafspraak vraagt werkgevers om de komende jaren een bepaald aantal werknemers met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Dit komt

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Organisatie Telefoonnummer E- mail adres

Aanvraagformulier. Organisatie Telefoonnummer E- mail adres Aanvraagformulier Vfl Socrilc Likn,n Vkgti..tn heid (Regionaal)cc Naam Functie Organisatie Telefoonnummer E- mail adres Arbeidsmarktregio Drenthe Werkt Voor indienen aanvraag ondersteuning aanpak Matchen

Nadere informatie

Participatiewet: Achtergrondinformatie Realiseren garantiebanen voor arbeidsbeperkten

Participatiewet: Achtergrondinformatie Realiseren garantiebanen voor arbeidsbeperkten Participatiewet: Achtergrondinformatie Realiseren garantiebanen voor arbeidsbeperkten Aanleiding De raad van bestuur heeft op 7 april 2015 het besluit realiseren van garantiebanen voor arbeidsbeperkten

Nadere informatie

Samenwerking werkgeversdienstverlening gemeenten en UWV Ontwikkelvarianten en afwegingen

Samenwerking werkgeversdienstverlening gemeenten en UWV Ontwikkelvarianten en afwegingen Samenwerking werkgeversdienstverlening gemeenten en UWV Ontwikkelvarianten en afwegingen Opgesteld door UWV en VNG Ten behoeve van de SZW dagen, 25 april, Zwolle 1 Inhoud 1. Doel notitie 2. Achtergrond

Nadere informatie

Marktbewerkingsplan Bouwen aan Werkbedrijf Fryslân Werkt!

Marktbewerkingsplan Bouwen aan Werkbedrijf Fryslân Werkt! Marktbewerkingsplan 2015 Bouwen aan Werkbedrijf Fryslân Werkt! 1 Inleiding Dit marktbewerkingsplan beschrijft de kaders voor de aanpak van werving van arbeidsplaatsen voor en bemiddeling van werkzoekenden

Nadere informatie

Online applicatie voor participatie en re-integratie

Online applicatie voor participatie en re-integratie EazyUitstroom EazyUitstroom Online applicatie voor participatie en re-integratie Pit Strategie biedt innovatieve oplossingen voor sociale diensten van gemeenten om maximaal resultaat op uitstroom te realiseren.

Nadere informatie

Notitie Regionaal Werkbedrijf

Notitie Regionaal Werkbedrijf Notitie Regionaal Werkbedrijf 1. Inleiding De memo Ambtelijke verkenning RPA en VNO-NCW Midden en FNV is in het Portefeuillehoudersoverleg Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid (PHO RPA) van 16 april jl.

Nadere informatie

Bijlage bij visiedocument. Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten. Gemeente Barneveld

Bijlage bij visiedocument. Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten. Gemeente Barneveld Bijlage bij visiedocument Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten Gemeente Barneveld 1. Inleiding Om het visiedocument in het juiste perspectief te plaatsen, is het van belang een duidelijk overzicht

Nadere informatie

BIJLAGE 7 Nadere toelichting en begrippenlijst Social Return

BIJLAGE 7 Nadere toelichting en begrippenlijst Social Return BIJLAGE 7 Nadere toelichting en begrippenlijst Social Return 1. Verklaring gebruikte termen Social Return Arrangement Een arrangement is een samenwerkingsverband op maat, met specifieke afspraken binnen

Nadere informatie

Helmond De Peel in beweging

Helmond De Peel in beweging Werkbezoek Drechtraad Helmond De Peel in beweging 22 september 2017 Arbeidsmarktregio Helmond de Peel 1 Werkbedrijf arbeidsmarktregio Helmond - de Peel Partners 2 Opdracht Senzer Primair: Uitvoering Participatiewet

Nadere informatie

Thema Te beantwoorden vragen (niet uitputtend) Wie verantwoordelijk Tijd gereed

Thema Te beantwoorden vragen (niet uitputtend) Wie verantwoordelijk Tijd gereed Proceskalender 2014 van De januari 2014 A-lijst : onderwerpen Thema Te beantwoorden vragen (niet uitputtend) Wie verantwoordelijk Tijd gereed 1. WERKBEDRIJF Taak en minimale functies Werkbedrijf Wat is

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Informatie van het college aan de raad. Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg Kenmerk: /

GEMEENTE OLDEBROEK. Informatie van het college aan de raad. Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg Kenmerk: / GEMEENTE OLDEBROEK Onderwerp: Werkbedrijf Regio Zwolle. Informatie van het college aan de raad Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg Kenmerk: 208713 / 208944 Samenvatting Aanleiding om te informeren

Nadere informatie

Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat betekent deze wet voor u als werkgever?

Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat betekent deze wet voor u als werkgever? De Participatiewet Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen Wat betekent deze wet voor u als werkgever? De Participatiewet het juridische plaatje Met ingang van 1 januari 2015

Nadere informatie

Nieuwe kansen voor intermediairs

Nieuwe kansen voor intermediairs 1 Bemiddeling van werkzoekenden met een arbeidsbeperking Nieuwe kansen voor intermediairs De komende jaren is het aan werk helpen van werkzoekenden met een arbeidsbeperking een groot thema. In 2026 moet

Nadere informatie

Samenwerking werkgeversdienstverlening gemeenten en UWV Ontwikkelvarianten en afwegingen

Samenwerking werkgeversdienstverlening gemeenten en UWV Ontwikkelvarianten en afwegingen Samenwerking werkgeversdienstverlening gemeenten en UWV Ontwikkelvarianten en afwegingen Inhoud 1. Doel notitie 3 2. Achtergrond en wettelijke taken 3 3. Het perspectief van de werkgever 5 4. De opgave

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 29 544 Arbeidsmarktbeleid Nr. 779 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

FINANCIAL ENGINEERING

FINANCIAL ENGINEERING Regelingen Leren en Werken optimaal benutten met FINANCIAL ENGINEERING Sprekers Erik de Graaf Jeroen Everhartz Kennismaking Jeroen Everhartz Senior Adviseur Werkgeversdiensten WSP Utrecht - Midden Erik

Nadere informatie

WEST-BRABANT WERKT EN PAKT DOOR!

WEST-BRABANT WERKT EN PAKT DOOR! Begroting 2012-2013 WEST-BRABANT WERKT EN PAKT DOOR! VERANTWOORDING BEGROTING 2012-2013 Het meerjarenprogramma West-Brabant werkt en pakt door! bestrijkt de jaren 2012 tot en met 2015. In deze begroting

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Drenthe

Arbeidsmarktregio Drenthe Jaarplan 2017 Arbeidsmarktregio Drenthe De arbeidsmarkt houdt zich niet aan gemeentegrenzen en samen kun je meer dan alleen. Daarom is Nederland verdeeld in 35 arbeidsmarktregio s. De Arbeidsmarktregio

Nadere informatie

Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet:

Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet: Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet: 1) Context 2) Drie niveaus van sturing: - bestuurlijk niveau - managementteam niveau - operationeel niveau 3) Vragen en verdiepen Context: maatschappelijke

Nadere informatie

Format eindrapportage Jeugdactieplan Zaanstreek Waterland

Format eindrapportage Jeugdactieplan Zaanstreek Waterland Format eindrapportage Jeugdactieplan Zaanstreek Waterland Legenda kleuren Kleur Toelichting GROEN project is volgens plan verlopen ORANJE er waren knelpunten en/of het project is niet volgens planning

Nadere informatie

Marktbewerkingsplan Bouwen aan Werkbedrijf Fryslân Werkt!

Marktbewerkingsplan Bouwen aan Werkbedrijf Fryslân Werkt! Marktbewerkingsplan 2015 Bouwen aan Werkbedrijf Fryslân Werkt! 1 Inleiding Dit marktbewerkingsplan beschrijft de kaders voor de aanpak van werving van arbeidsplaatsen voor en bemiddeling van werkzoekenden

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 30 januari

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 30 januari Oplegvel 1. Onderwerp Marktbewerkingsplan Holland Rijnland 2019 Perspectief op Werk 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Arbeidsmarkt functioneert

Nadere informatie

Bijlage 7.1. Herziene aanvraag Matchen op Werk

Bijlage 7.1. Herziene aanvraag Matchen op Werk Bijlage 7.1. Herziene aanvraag Matchen op Werk Bestuurlijk opdrachtgever: Steller voorlegger: Status: stuurgroep Regionaal Werkbedrijf Inge Willems Ter besluitvorming voor de stuurgroep Regionaal Werkbedrijf

Nadere informatie

marktbewerkingsplan 2015

marktbewerkingsplan 2015 marktbewerkingsplan 2015 arbeidsmarktregio haaglanden Marktbewerkingsplan 2015 Inhoud Inleiding... 1 Deel A Arbeidsmarktanalyse... A - 1 Deel B Regionaal Werkbedrijf... B 1 Deel C Regionaal Uitvoeringsprogramma...

Nadere informatie

Afspraakbanen. Hoe komen we onze Afspraak(banen) na?

Afspraakbanen. Hoe komen we onze Afspraak(banen) na? Afspraakbanen Hoe komen we onze Afspraak(banen) na? Hoe komen we onze Afspraak(banen) na? Werkgevers, vakbonden en de overheid hebben in het Sociaal Akkoord afgesproken dat er 125.000 afspraakbanen komen.

Nadere informatie

Openbaar. Artikel 39 vragen van de fractie D66 over Bijsterhuizen. Alleen ter besluitvorming door het College. Conform advies Aanhouden Anders, nl.

Openbaar. Artikel 39 vragen van de fractie D66 over Bijsterhuizen. Alleen ter besluitvorming door het College. Conform advies Aanhouden Anders, nl. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Artikel 39 vragen van de fractie D66 over Bijsterhuizen Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 30 juni

Nadere informatie

Wajong en Participatiewet

Wajong en Participatiewet Inovat 5 maart 2015 Wajong en Participatiewet Harm Rademaekers Centraal Expertise Centrum UWV Inovat 5 maart 2015 2 Waarom Participatiewet? Meer kansen creëren om mensen aan werk te helpen Minder regelingen

Nadere informatie

Transparantie Arbeidsmarkt Hoe helpen UWV-systemen uw arbeidsmarktregio transparant maken?

Transparantie Arbeidsmarkt Hoe helpen UWV-systemen uw arbeidsmarktregio transparant maken? Transparantie Arbeidsmarkt Hoe helpen UWV-systemen uw arbeidsmarktregio transparant maken? Marc van den Broek / Willem van Riesen 5 Maart 2015 Doel Transparantie op de arbeidsmarkt door: alle werkzoekers

Nadere informatie

Werkgeversdienstverlening Parkstad Limburg

Werkgeversdienstverlening Parkstad Limburg Werkgeversverlening Parkstad Limburg Creëren en benutten van regionale kansen Point of view (POV) Jos Hartman / juni 2012 1. Inleiding Economische context & ambitie De regio Zuid- Limburg is een ambitieuze

Nadere informatie

BAWI/U200900940 Lbr. 09/075

BAWI/U200900940 Lbr. 09/075 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Gezamenlijke aanpak economische crisis door gemeenten en sociale partners 2009-2010 Samenvatting uw kenmerk

Nadere informatie

SUWI, Par*cipa*ewet, Werkbedrijf. Cliëntenraden Arjan Kampman/Dick Schuur Aanjagers Programmaraad

SUWI, Par*cipa*ewet, Werkbedrijf. Cliëntenraden Arjan Kampman/Dick Schuur Aanjagers Programmaraad SUWI, Par*cipa*ewet, Werkbedrijf Cliëntenraden Arjan Kampman/Dick Schuur Aanjagers Programmaraad vooraf breder verband: 3 decentralisa0es; zie nu de media eigen ervaringen voorvallen Het gaat om mensen,

Nadere informatie

LCR- congres 2013 Samenhang en Samenspel

LCR- congres 2013 Samenhang en Samenspel LCR- congres 2013 Samenhang en Samenspel Lokaal en regionaal arbeidsmarktbeleid van gemeenten vanuit cliëntenoptiek Rob de Krieger Cliëntenraden meer betrokken bij beoordeling lokaal en regionaal arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: huisvesting Werkplein Zijlsingel Reg. Nummer: SZW/MGT/2011/ Inleiding

Raadsstuk. Onderwerp: huisvesting Werkplein Zijlsingel Reg. Nummer: SZW/MGT/2011/ Inleiding Raadsstuk Onderwerp: huisvesting Werkplein Zijlsingel Reg. Nummer: SZW/MGT/2011/113117 1. Inleiding Op grond van de wet SUWI is de gemeente verantwoordelijk voor het faciliteren van een locatie van waaruit

Nadere informatie

: Businessplan Regionaal Werkgeversservicepunt Light Variant` Netwerken, Ondernemen en Samenwerken

: Businessplan Regionaal Werkgeversservicepunt Light Variant` Netwerken, Ondernemen en Samenwerken Datum : 2 Oktober 2013 Steller Onderwerp : Imad Saouny : Businessplan Regionaal Werkgeversservicepunt Light Variant` Netwerken, Ondernemen en Samenwerken 1. Inleiding In de werkconferentie Sociale Zaken

Nadere informatie

Wat houdt de Participatiewet in?

Wat houdt de Participatiewet in? Participatiewet Wat houdt de Participatiewet in? Op 1 juli 2014 aangenomen door de Eerste Kamer; Op 1 januari 2015 gaat de Participatiewet van kracht, één regeling Doel: zoveel mogelijk mensen met een

Nadere informatie

ACTIEVE INFORMATIEPLICHT COLLEGE RAAD

ACTIEVE INFORMATIEPLICHT COLLEGE RAAD ACTIEVE INFORMATIEPLICHT COLLEGE RAAD Behandelgegevens Datum : 19 mei 2015 Openbaar? ja Informatie Onderwerp : Werkbedrijf Regio Zwolle Kern van de zaak : De oprichting van het Werkbedrijf Regio Zwolle.

Nadere informatie

Programmaplan regionale werkgeversbenadering Haaglanden

Programmaplan regionale werkgeversbenadering Haaglanden Programmaplan regionale werkgeversbenadering Haaglanden Inleiding De gemeenten in de regio Haaglanden en het UWV hebben in 2011 een convenant gesloten over de wijze waarop zij gezamenlijk de werkgeversbenadering

Nadere informatie

UWV in vogelvlucht. Marianne Lentz / Suzan Breunissen April 2015

UWV in vogelvlucht. Marianne Lentz / Suzan Breunissen April 2015 Marianne Lentz / Suzan Breunissen April 2015 Inhoudsopgave Wat is UWV Wat doet UWV De klanten van UWV UWV en omgeving 3 Wat is UWV 4 UWV historie in een notendop Vóór 2002 1 januari 2002 1 januari 2009

Nadere informatie

Visie Participatiewet

Visie Participatiewet Visie Participatiewet Zoveel mogelijk burgers doen mee en voorzien in hun eigen inkomen Regio Alkmaar 06-11-2013 Kern Participatiewet Opgebouwd uit WWB, WSW en WAJONG Geen nieuwe instroom in WSW Gemeente

Nadere informatie

Werkgeversdienstverlening Holland Rijnland. stand van zaken

Werkgeversdienstverlening Holland Rijnland. stand van zaken Werkgeversdienstverlening Holland Rijnland stand van zaken PHO Sociale Agenda/Arbeidsmarktbeleid 15 mei 2013 Namens Afstemmingsteam Werkgeversdienstverlening Holland Rijnland Bas van Drooge, Ria de Ruiter

Nadere informatie

CONCEPT SROI-BELEID PROVINCIE UTRECHT

CONCEPT SROI-BELEID PROVINCIE UTRECHT CONCEPT SROI-BELEID PROVINCIE UTRECHT AANLEIDING Provincie wil als werkgever én als opdrachtgever invulling geven aan maatschappelijke verantwoordelijkheid op het gebied van arbeidsmarktparticipatie Begin

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 14R.00770

RAADSINFORMATIEBRIEF 14R.00770 Gemeente Woerden RAADSINFORMATIEBRIEF 14R.00770 14R.00770 gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum 13 januari 2015 Portefeuillehouder(s) : wethouder Koster Portefeuille(s) : Participatie,

Nadere informatie

Beleidskader en verordeningen Participatiewet Eddy van der Spek Eva Mercks

Beleidskader en verordeningen Participatiewet Eddy van der Spek Eva Mercks Beleidskader en verordeningen Participatiewet 2015 Eddy van der Spek Eva Mercks Inhoud Proces van totstandkoming Participatiewet Wat blijft hetzelfde Wat verandert er Dienstverleningsarrangementen werkzoekenden

Nadere informatie

Servicepunt Techniek. Hedy Segond Von Banchet KENTEQ, Manager Business Development Employability Kasteel Daelenbroeck, Herkenbosch 13 Mei 2009

Servicepunt Techniek. Hedy Segond Von Banchet KENTEQ, Manager Business Development Employability Kasteel Daelenbroeck, Herkenbosch 13 Mei 2009 Servicepunt Techniek Hedy Segond Von Banchet KENTEQ, Manager Business Development Employability Kasteel Daelenbroeck, Herkenbosch 13 Mei 2009 Noodzaak 2008 toenemende vraag naar goed gekwalificeerd technisch

Nadere informatie

congres 27 november 2014 Werken vanuit werkgeverstaal

congres 27 november 2014 Werken vanuit werkgeverstaal congres 27 november 2014 Werken vanuit werkgeverstaal 11 12 Sociale Dienst Drechtsteden / Baanbrekend Drechtsteden Walter H. Bak QC/AC MBA MT-lid Werk & Inkomen Doorlichting Middelen 2010 ± 265.000 Inwoners

Nadere informatie

Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. 20 mei 2015

Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. 20 mei 2015 Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant 20 mei 2015 Inhoud presentatie Participatiewet Doel regionaal werkbedrijf Primaire proces Governance regionaal werkbedrijf

Nadere informatie

Kadernota Participatie en Inkomen. Raadsinformatieavond 14 januari 2014

Kadernota Participatie en Inkomen. Raadsinformatieavond 14 januari 2014 Kadernota Participatie en Inkomen Raadsinformatieavond 14 januari 2014 Opbouw 1. Urgentie/aanleiding 2. Gekozen insteek en proces 3. Drieledige veranderstrategie a. Versterken bedrijvigheid en stimuleren

Nadere informatie

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio IJsselvechtstreek

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio IJsselvechtstreek Highlights Regio in Beeld 2015 Arbeidsmarktregio IJsselvechtstreek Samenvatting Aantal banen neemt weer toe, echter niet in collectieve sector In IJsselvechtstreek groeit het aantal banen van werknemers

Nadere informatie

Monitor afspraakbanen arbeidsmarktregio Groningen

Monitor afspraakbanen arbeidsmarktregio Groningen Monitor afspraakbanen arbeidsmarktregio Groningen (t/m augustus ) [met regionale trendrapportage 1 e kwartaal ] Moniror afspraakbanen 1 1. Inhoud monitor In de arbeidsmarktregio laten we periodiek zien

Nadere informatie

Marktbewerkingsplan 2016

Marktbewerkingsplan 2016 Marktbewerkingsplan 2016 Inleiding In 2015 is het Werkbedrijf Fryslân Werkt! opgericht. De belangrijkste pijler onder het Werkbedrijf is de intensieve samenwerking tussen alle betrokkenen. Deze samenwerking

Nadere informatie

De arbeidsmarkt Noordoost-Brabant. UWV Werkbedrijf Herman van Lith, bedrijfsadviseur Miranda de Wit, bedrijfsadviseur

De arbeidsmarkt Noordoost-Brabant. UWV Werkbedrijf Herman van Lith, bedrijfsadviseur Miranda de Wit, bedrijfsadviseur De arbeidsmarkt Noordoost-Brabant UWV Werkbedrijf Herman van Lith, bedrijfsadviseur Miranda de Wit, bedrijfsadviseur Programma Vraag Werkgelegenheid Vacatures Aanbod Beroepsbevolking Niet-werkende werkzoekenden

Nadere informatie

Werken aan werk voor mensen met een arbeidsbeperking

Werken aan werk voor mensen met een arbeidsbeperking Werken aan werk voor mensen met een arbeidsbeperking Stand van zaken Utrechtse Werktafel Presentatie RIA 17 maart Inhoud 1. Doelstellingen en visie 2. Utrechtse Werktafel binnen brede ambitie Werken aan

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE REGIONALE WERKGEVERSDIENSTVERLENING

IMPLEMENTATIE REGIONALE WERKGEVERSDIENSTVERLENING IMPLEMENTATIE WERKGEVERSDIENSTVERLENING FOODVALLEY november 2014 Stand van zaken IMPLEMENTATIE REGIONALE WERKGEVERSDIENSTVERLENING in de arbeidsmarktregio FoodValley Het WSP is een samenwerking van: de

Nadere informatie