Alles over (KOKOS)OLIE. E-book

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alles over (KOKOS)OLIE. E-book"

Transcriptie

1 Alles over (KOKOS)OLIE E-book

2 WAT IS KOKOS EIGENLIJK? KOKOS EN KOKOSVET KOMEN VAN DE KOKOSNOOT. KOKOSVET BEVAT HET MEESTE VERZADIGD VET VAN ALLE VET- EN OLIESOORTEN. VERZADIGD VET STAAT EROM BEKEND NIET GOED TE ZIJN VOOR DE GEZONDHEID. HET VERHOOGT HET RISICO OP HART- EN VAATZIEKTEN. HET IS DAN OOK HET ADVIES OM KOKOSPRODUCTEN ALLEEN BIJ UITZONDERING TE ETEN. DOOR DE AANLEG VAN KOKOSPLANTAGES WORDEN MOGELIJK BOSSEN GEKAPT. VERDER WORDEN ER BIJ DE TEELT BESTRIJDINGSMIDDELEN GEBRUIKT EN IS ER VEEL WATER NODIG. KOKOS OF KOPRA IS HET GEDROOGDE VRUCHTVLEES VAN DE KOKOSNOOT. KOKOSNOOT IS EIGENLIJK GEEN NOOT, MAAR EEN STEENVRUCHT. DE VRUCHT BESTAAT UIT VIER LAGEN: KOKOSVEZEL, DE SCHIL, VRUCHTVLEES (KOPRA) EN HELEMAAL BINNENIN KOKOSMELK- OF WATER. IN HET VRUCHTVLEES ZIT 34% VET.

3 SOORTEN PRODUCTEN KOKOS KAN OP VERSCHILLENDE MANIEREN GEBRUIKT WORDEN: KOKOS IS TERUG TE VINDEN IN BAKKERIJWAREN EN CHOCOLADEPRODUCTEN. HET KAN OOK ZITTEN IN GERECHTEN UIT DE OOSTERSE KEUKEN. KOKOSVET KAN GEBRUIKT WORDEN BIJ HET BEREIDEN EN FRITUREN VAN GERECHTEN. HET IS TE SMEREN ZOALS BOTER. VERDER IS HET EEN VEELVOORKOMEND INGREDIËNT VAN KOFFIECREAMERS. KOKOSWATER ZIT WELEENS IN DRANKEN. KOKOSMELK OF SANTEN IS WIT EN WORDT GEMAAKT UIT GERASPT VRUCHTVLEES MET KOKOSWATER. KOKOSOLIE OF KOKOSVET? VAAK KOM JE DE TERM KOKOSOLIE TEGEN. OLIËN ZIJN VLOEIBAAR BIJ KAMERTEMPERATUUR IN HET LAND VAN HERKOMST. IN ONS KLIMAAT HEEFT DE OLIE MEESTAL EEN VASTE VORM, DAN SPREKEN WE WEL VAN KOKOSVET.

4 HERKOMST KOKOS KOMT VOORAL UIT DE FILIPPIJNEN, INDONESIË EN INDIA. EUROPA EN DE VERENIGDE STATEN ZIJN DE BELANGRIJKSTE AFNEMERS. PRODUCTIE DE KOKOSNOOT GROEIT AAN DE KOKOSPALM OF COCOS NUCIFERA. DE PALM GROEIT ALLEEN IN TROPISCHE EN SUBTROPISCHE GEBIEDEN. DE PALMEN GROEIEN OP ZANDERIGE GROND IN DIRECT ZONLICHT. ZE HEBBEN WATER NODIG EN KUNNEN GOED ZOUT VERDRAGEN. DE BOOM KAN 30 METER HOOG WORDEN, MAAR ER ZIJN OOK DWERGVARIANTEN. OP PLANTAGES STAAN 100 TOT 160 BOMEN PER HECTARE. ZE KUNNEN 30 TOT 125 KOKOSNOTEN PER JAAR PRODUCEREN, DIE ELK TOT 1,5 KILO WEGEN. DE BOOM KAN 60 JAAR VRUCHT DRAGEN. OOGST VINDT HANDMATIG PLAATS OF DOOR SPECIAAL AFGERICHTE MAKAKEN (APEN). ALS DE NOTEN NA EEN HALF JAAR RIJP ZIJN, KUNNEN ZE ER OOK SPONTAAN AFVALLEN. HET KOKOSVET WORDT DOOR PERSEN OF EXTRACTIE UIT HET VRUCHTVLEES GEHAALD.

5 GEZONDHEIDSEFFECTEN KOKOSVET KOKOSVET BESTAAT VOOR MEER DAN 85% UIT VERZADIGD VET. DAT IS HET MEEST VAN ALLE VET- EN OLIESOORTEN. VERZADIGD VET STAAT BEKEND OM DE ONGUNSTIGE GEZONDHEIDSEFFECTEN. ZO VERHOOGT VERZADIGD VET HET SLECHTE LDLCHOLESTEROL. DIT VERGROOT HET RISICO OP HART- EN VAATZIEKTEN. DE HELFT VAN HET VERZADIGDE VET VAN KOKOSVET BESTAAT UIT LAURINEZUUR. SOMMIGE MENSEN ZEGGEN DAT DIT EEN GEZONDER VERZADIGD VET ZOU ZIJN. HET ZOU JE JUIST ZOU BESCHERMEN TEGEN HART- EN VAATZIEKTEN. MAAR LAURINEZUUR IS VAN DE VERZADIGDE VETTEN, IN VERGELIJKING TOT KOOLHYDRATEN, HET VETZUUR DAT HET CHOLESTEROL HET STERKST LAAT STIJGEN. ONDANKS DAT HET GOEDE HDL-CHOLESTEROL MEER STIJGT DAN HET SLECHTE LDLCHOLESTEROL, KAN HET NIET WORDEN UITGESLOTEN DAT LAURINEZUUR HET RISICO OP HARTZIEKTEN OP EEN ANDERE MANIER VERGROOT.

6 ER ZIJN DAN OOK GEEN GOEDGEKEURDE GEZONDHEIDSCLAIMS VAN DE EUROPESE VOEDSELVEILIGHEIDSORGANISATIE EFSA. KOKOSVET BEVAT, IN TEGENSTELLING TOT ANDERE OLIËN EN VETTEN, NAUWELIJKS VITAMINE E EN VITAMINE K. KOKOSWATER KOKOSWATER BESTAAT VOOR 95% UIT WATER EN BEVAT WAT SUIKER, VEZEL EN EIWIT. DOOR DE TERM WATER LIJKT HET ALSOF ER GEEN CALORIEËN IN KOKOSWATER ZITTEN. DAT KLOPT NIET, ER ZITTEN NAMELIJK 19 KILOCALORIEËN PER 100 MILLILITER IN. KOKOSWATER IS ISOTONISCH, VERGELIJKBAAR MET SPORTDRANKEN. KOKOSMELK EN KOKOSNOOT KOKOSMELK IS KOKOSWATER GEMENGD MET KOKOSVLEES. KOKOSNOOT IS EIGENLIJK GEEN NOOT, MAAR EEN STEENVRUCHT EN VALT DUS ONDER FRUIT. KOKOS BEVAT VEEL CALORIEËN. HET IS DAAROM EEN UITZONDERINGSPRODUCT. DAT WIL ZEGGEN DAT JE HET NIET TE VAAK ZOU MOETEN ETEN.

7 OLIJFOLIE SOORTEN OLIJFOLIE OLIJFOLIE IS VERKRIJGBAAR IN VERSCHILLENDE SOORTEN: OLIJFOLIE VAN EERSTE PERSING (VIERGE): HIERBIJ IS SPRAKE VAN DE MECHANISCHE METHODE, WAT WIL ZEGGEN DAT ER ALLEEN MET DRUK GEPERST IS. ER IS NIETS VERHIT EN ER ZIJN GEEN ANDERE MIDDELEN GEBRUIKT. EEN BIJZONDERE VORM HIERVAN IS EXTRA OLIJFOLIE VAN EERSTE PERSING: DE DUURSTE KWALITEIT OLIJFOLIE MET DE MEEST UITGESPROKEN SMAAK. DIT STAAT OOK BEKEND ALS EXTRA VIERGE OLIJFOLIE. GERAFFINEERDE OLIJFOLIE: OLIJFOLIE VERKREGEN DOOR RAFFINERING VAN OLIJFOLIE VAN EERSTE PERSING. BIJ RAFFINAGE WORDEN ONZUIVERHEDEN UIT DE OLIE GEHAALD. DAARBIJ GAAT OOK WAT VAN DE SMAAK VERLOREN. OLIJFOLIE: DE GEWONE OLIJFOLIE HEEFT EEN NEUTRALER SMAAK DAN DE DUURDERE KWALITEITEN. DEZE OLIJFOLIE IS EEN MENGSEL VAN GERAFFINEERDE OLIJFOLIE EN OLIJFOLIE VAN EERSTE PERSING.

8 OLIE UIT AFVALLEN VAN OLIJVEN: HIERVOOR WORDEN OLIJVEN GEBRUIKT DIE NIET DOOR DE EERSTE KWALITEITSSELECTIE ZIJN GEKOMEN DOOR FORMAAT, BESCHADIGINGEN OF OMDAT ZE TE RIJP ZIJN. DEZE OLIE IS VAAK VAN MINDERE KWALITEIT, MAAR KAN DOOR DE BEWERKING WEL DEZELFDE EIGENSCHAPPEN HEBBEN ALS DE BOVENSTAANDE SOORTEN. WELKE SOORT OLIE HET IS, IS TE METEN EN TE PROEVEN. VIERGE EN VOORAL EXTRA VIERGE OLIE HEBBEN GEEN SMAAKAFWIJKINGEN, HEBBEN EEN LAGERE ZUURTEGRAAD (UITGEDRUKT IN GEHALTE VRIJE VETZUREN) EN PROEVEN FRUITIGER. HERKOMST DE MEESTE OLIJFOLIE KOMT UIT LANDEN AAN DE MIDDELLANDSE ZEE, ZOALS SPANJE, ITALIË, GRIEKENLAND, PORTUGAL, FRANKRIJK, TUNESIË, TURKIJE, SYRIË EN MAROKKO. PRODUCTIE EEN OLIJFBOOM PRODUCEERT 5 TOT 10 KILO OLIJVEN PER JAAR. DAT IS VOLDOENDE VOOR 1 TOT 2 LITER OLIJFOLIE. 90% VAN DE OLIJVEN WORDT GEBRUIKT VOOR DE PRODUCTIE VAN OLIJFOLIE.

9 DE OLIJVEN WORDEN 24 UUR NA DE OOGST GEPERST. UIT ZOWEL HET VRUCHTVLEES EN DE PITTEN VAN DE OLIJF KOMT OLIE. HET VRUCHTVLEES BEVAT 30-50% OLIE, DE PITTEN 5%. DE OLIJFOLIEPERSERIJ MAAKT OLIJFOLIE VAN VERSCHILLENDE KWALITEITEN EN MET VERSCHILLENDE ZUIVERHEID. NA HET PERSEN ONTSTAAT EEN OLIJFPASTA. DOOR DEZE VOORZICHTIG TE KNEDEN SCHEIDT DE OLIE ZICH AF. VERVOLGENS GAAT DEZE OLIE IN DE CENTRIFUGE OM HET WATER VAN DE OLIE TE SCHEIDEN. DE LAATSTE STAP BESTAAT UIT HET FILTEREN EN BOTTELEN VAN DE OLIE.

10 BEREIDEN GEWONE OLIJFOLIE EN VIERGE OLIJFOLIE ZIJN HEEL GESCHIKT VOOR BAKKEN EN BRADEN. BAKKEN EN BRADEN IN EXTRA VIERGE OLIJFOLIE KAN WEL, MAAR IS NIET AANBEVOLEN OMDAT DE SMAAK GROTENDEELS VERLOREN GAAT NA VERHITTING. EXTRA VIERGE OLIJFOLIE WORDT KOUD GEBRUIKT VOOR PASTA, SALADE, VINAIGRETTES, TAPENADES EN KOUDE SAUZEN. EXTRA VIERGE OLIJFOLIE IS MINDER GESCHIKT VOOR FRITUREN. OP DEZE TEMPERATUUR KUNNEN SCHADELIJKE STOFFEN, ZOALS PAK'S, ONTSTAAN. HOE VAKER OF LANGER EXTRA VIERGE OLIJFOLIE WORDT VERHIT, HOE MEER PAK'S WORDEN GEVORMD. DE GEWONE OLIJFOLIE IS ZUIVERDER EN DAARDOOR BETER GESCHIKT VOOR FRITUREN. OMDAT DEZE OLIJFOLIE VOOR HET BELANGRIJKSTE DEEL BESTAAT UIT GERAFFINEERDE OLIE, VERANDERT DE OLIE NIET VAN KWALITEIT EN SMAAK BIJ VERHITTING. DEZE OLIJFOLIE KAN BETER TEGEN VERHITTING DAN HARDE VETTEN.

11 GEZONDHEIDSEFFECTEN OLIJFOLIE BESTAAT VOOR ONGEVEER 70% UIT VOORNAMELIJK ENKELVOUDIG ONVERZADIGDE VETZUREN EN HEEFT EEN HOOG GEHALTE AAN VITAMINE E. ONVERZADIGD VET STAAT BEKEND OM DE GUNSTIGE GEZONDHEIDSEFFECTEN. ONVERZADIGD VET VERHOOGT HET GOEDE CHOLESTEROL EN VERLAAGT HET SLECHTE CHOLESTEROL. OP DIE MANIER VERKLEINT ONVERZADIGD VET HET RISICO OP HART- EN VAATZIEKTEN. VEILIGHEID BIJ DE PRODUCTIE WORDEN BESTRIJDINGSMIDDELEN GEBRUIKT TEGEN OLIJFMOTTEN EN SCHIMMELS. IN OLIJFOLIE KOMEN GEEN RESTEN VOOR.

Beste kwaliteit. Bewerking

Beste kwaliteit. Bewerking smaaktest De olijfboom is de oudste gecultiveerde boom. De olijf komt oorspronkelijk uit Azië en verspreidde zich zo'n 6000 jaar geleden via Iran, Syrië en Palestina naar het Middellandse zee gebied..

Nadere informatie

Inleiding. Inhoud. Alvast bedankt en wij wensen je veel leesplezier!

Inleiding. Inhoud. Alvast bedankt en wij wensen je veel leesplezier! Inhoud Inleiding... 1 1. Wat is Kokosolie?... 2 2. Hoe gezond is kokosolie?... 2 3. Waarvoor kan ik kokosolie gebruiken?... 4 Beauty... 4 Voeding... 5 Huishoudelijk... 6 4. Waar kan ik kokosolie het beste

Nadere informatie

Oliën en vetten kies gezond en lekker

Oliën en vetten kies gezond en lekker Meer weten? Op www.vettefeiten.nl vind je nog veel meer informatie over de rol van oliën en vetten in ons dagelijks leven. Volg ons ook op twitter: @MVOvettefeiten Contact MVO - de ketenorganisatie voor

Nadere informatie

Bertolli Olijfolie Olio Di Oliva Classico

Bertolli Olijfolie Olio Di Oliva Classico Bertolli Bertolli Classico zorgt voor het behoud van de oorspronkelijke smaak van de ingrediënten. Ideaal voor het bakken en braden van vlees, kip en aardappeltjes en voor het roerbakken van groenten.

Nadere informatie

Alles over VETTEN GOEDE ÉN SLECHTE. E-book

Alles over VETTEN GOEDE ÉN SLECHTE. E-book Alles over VETTEN GOEDE ÉN SLECHTE E-book WAT IS VET? VET IS EEN VOEDINGSSTOF DIE ZIT IN BIJVOORBEELD HALVARINE, OLIE, VLEES, KAAS EN IN KOEK, SNACKS EN SAUZEN. VET IS ALTIJD EEN MENGSEL VAN VETZUREN.

Nadere informatie

witsenburg natural products b.v. kokosolie

witsenburg natural products b.v. kokosolie witsenburg natural products b.v. kokosolie Geschikt voor gebruik op hoge temperaturen - Geen transvetzuren Geurloos en Extra Virgin - Biologisch gecertificeerd KOKOSOLIE In tegenstelling tot wat vaak wordt

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

PRODUCTEN VOOR DE FOODSERVICE

PRODUCTEN VOOR DE FOODSERVICE Creative with oils & fats PRODUCTEN VOOR DE FOODSERVICE A.1. ONS GAMMA FRITUURVETTEN Product Omschrijving Kenmerken FRIBEL 4x2,5 kg en 12,5 kg Het goudgele uitzicht en de niet te evenaren smaak blijven

Nadere informatie

Vetten Minder verzadigd vet, meer onverzadigd vet

Vetten Minder verzadigd vet, meer onverzadigd vet Vetten Minder verzadigd vet, meer onverzadigd vet In voeding zitten twee soorten vet: verzadigd vet en onverzadigd vet. Als je verzadigd vet vervangt door onverzadigd vet heeft dat een positief effect

Nadere informatie

Diabetes type 2 Het belang van gezonde voeding

Diabetes type 2 Het belang van gezonde voeding Diabetes type 2 Het belang van gezonde voeding Gezond eten is voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met diabetes type 2 zijn er extra aandachtspunten. Onze voedingsadviezen helpen je. Wat gebeurt

Nadere informatie

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips Vetten 1 Onderwerpen Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips 2 Wat zijn vetten? Vetten zijn naast eiwitten en koolhydraten, een van de drie

Nadere informatie

natuurlijke oorsprong

natuurlijke oorsprong PALMOLIE Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie in de wereld en een belangrijke bron van vetten in onze voeding. Palmolie is een ingrediënt in margarines, koekjes en ijs, maar ook in non-food

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Vetten zijn gezond en noodzakelijk laat je niets wijsmaken Vet heeft een slecht imago en dat is vreemd omdat vet noodzakelijk is en zeker niet alleen maar slecht is en het het is niet iets wat je zoveel

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Kunstboter margarine vs natuurlijke roomboter Kunstboter margarine vs natuurlijke roomboter. Ja, het is onbegrijpelijk dat er nog hele kuddes mensen en organisaties roepen dat de kunstboter margarine gezonder

Nadere informatie

Vetten Minder verzadigd vet, meer onverzadigd vet

Vetten Minder verzadigd vet, meer onverzadigd vet Vetten Minder verzadigd vet, meer onverzadigd vet In voeding zitten twee soorten vet: verzadigd vet en onverzadigd vet. Als je verzadigd vet vervangt door onverzadigd vet heeft dat een positief effect

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Pesticiden, landbouwgif of bestrijdingsmiddelen, zijn ze nu schadelijk of niet? Volgens het voedingscentrum valt het wel mee, zij zeggen: Om te voorkomen dat iemand te veel binnenkrijgt,

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Bertolli Olijfolie Extra Vergine Olio Di Oliva Originale

Bertolli Olijfolie Extra Vergine Olio Di Oliva Originale Bertolli Olijfolie Extra Vergine Olio Di Oliva Originale Bertolli Bertolli Originale is een Extra Vergine olijfolie met een uitgebalanceerde smaak en is de perfecte basis voor ieder gerecht. Ideaal voor

Nadere informatie

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf De Schijf van Vijf in het kort Om fit en gezond te leven is het belangrijk om gezond te eten. Gezond eten is samen met voldoende bewegen dé basis voor een

Nadere informatie

Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903)

Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903) Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903) Methoni Pure Griekse Olijfolie De absolute top in olijfolie. Met een zuurgraad van slechts 0,35% behoort Methoni

Nadere informatie

Productinformatie: Boter en boterproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Kwaliteitskenmerken van boter

Productinformatie: Boter en boterproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Kwaliteitskenmerken van boter Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de eigenschappen van boter en boterproducten. We vertellen je ook waar je boter en boterproducten voor kunt gebruiken in de keuken en welke soorten boter

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Groenten zijn gezond. Ze zitten boordevol voedingsstoffen maar bevatten weinig calorieën. De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen geven je lichaam alle bouwstenen die het nodig

Nadere informatie

BioNut Gemengde noten 1 kilo 18.50 nu 13.50

BioNut Gemengde noten 1 kilo 18.50 nu 13.50 lekker uit het handje of in zelfgebakken notenkoekjes! BioNut Gemengde noten 1 kilo 18.50 nu 13.50 5 00 Bloemkool Spanje Per stuk 2 79 lekker om te koken, stoven, roosteren, smoren of gewoon rauw... Venkel

Nadere informatie

Waarom zijn bananen krom?

Waarom zijn bananen krom? Alles wat kinderen willen weten over... eten! Mary-Jo de Leeuw Waarom zijn bananen krom? Maak eens waar je over doen lezen WIST JE DAT... Je voor het bereiden van 1 kilo kaas ongeveer 10 liter melk nodig

Nadere informatie

Voor op brood (kuipjes 41 % totaal vet) Voor op brood (kuipjes > 41 % vet) Twenty Four Brio Light Becel pro.activ Calorie Light

Voor op brood (kuipjes 41 % totaal vet) Voor op brood (kuipjes > 41 % vet) Twenty Four Brio Light Becel pro.activ Calorie Light INFOKAART n van margarine-, halvarine- en bak- en braadproducten December 2016 - Het assortiment margarineproducten wordt steeds groter en sluit steeds beter aan op de wensen en eisen van de consument.

Nadere informatie

Infobundel Week van de diëtist THEMA VETTEN

Infobundel Week van de diëtist THEMA VETTEN Infobundel Week van de diëtist THEMA VETTEN Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 f 014 24 61 26 www.azherentals.be Inhoudsopgave Vetten in de actieve voedingsdriehoek... 3 Zichtbaar en onzichtbaar

Nadere informatie

Desem Carré Olijf-Tomaat

Desem Carré Olijf-Tomaat Soigné Overheerlijk vierkant, kruidig desembrood met olijven en tomaat, gedecoreerd met sesam EAN: 8718182900156 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Vierkant, kruidig desembrood

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding kokosolie voor minder vet in de taille Kokosolie staat bekend als een van de gezondste vetten in de wereld. Ondanks dat vele, waar onder het Voedingscentrum, roepen dat verzadigd vet ongezond is, maar

Nadere informatie

GEZOND GLAASJE. De lekkerste sapjes & smoothies

GEZOND GLAASJE. De lekkerste sapjes & smoothies GLAASJE GEZOND De lekkerste sapjes & smoothies Het fijne van een smoothie is dat je in één keer een flinke portie fruit en groente binnenkrijgt. De superfoods erin geven extra energie. De smakelijkste

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Sojaolie container

Artikelnummer: EAN: Sojaolie container Levo De Sojaolie van Levo is een prima product voor diverse doeleinden en wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken. Het is de meest gebruikte olie in de oliemengsels die slaolie, margarine, bak- en braadproducten

Nadere informatie

PERFECT BALANCE. supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9

PERFECT BALANCE. supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 PERFECT BALANCE supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 Deze combinatie van bijzondere biologische oliën bevat precies de essentiële vetzuren die uw lichaam nodig heeft om goed te kunnen

Nadere informatie

10 KEER GEZOND EET GROENTEN

10 KEER GEZOND EET GROENTEN 10 KEER GEZOND 10 KEER GEZOND Er zijn volgens ons tien regels waar het voedingspatroon van elke sporter of niet-sporter dagelijks aan zou moeten voldoen. Deze richtlijnen zijn grotendeels gebaseerd op

Nadere informatie

no.1 in Gezond Frituren

no.1 in Gezond Frituren no.1 in Gezond Frituren A healthy story Kan een nieuw product een bewezen succes zijn? Ja. Romi introduceerde als eerste Gezond Frituren en werd daarmee voortrekker van een succesvolle trend. Een trend

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Gezond eten met aandacht voor goede vetten

Hoofdstuk 1 - Gezond eten met aandacht voor goede vetten E-learning module vetten en gezondheid Hoofdstuk 1 - Gezond eten met aandacht voor goede vetten Hoofdstuk 1 gaat over de rol van vetten in een gezond voedingspatroon. Na bestudering van dit hoofdstuk weet

Nadere informatie

Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes

Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes Ingrediënten 170 g tomatenpuree 1 ui 1 bosje koriander olijfolie kurkuma 500 g gekookte kikkererwten uit blik kaneel 1 teentje look gember 1 bosje

Nadere informatie

Start Switch. Handleiding.! www.foodswitch.nl!

Start Switch. Handleiding.! www.foodswitch.nl! Start Switch Handleiding Samenstelling van de recepten Gezonde voeding is belangrijk, maar eten om je immuunsysteem te versterken gaat net even iets verder. Er is veel onderzoek gedaan naar de werking

Nadere informatie

Diabetes mellitus. Victoza en voeding

Diabetes mellitus. Victoza en voeding Diabetes mellitus Victoza en voeding In het kort Wat is diabetes? Diabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Bij Diabetes mellitus is er geen of onvoldoende insuline beschikbaar

Nadere informatie

Suiker. en suikerrijke producten. De zoete geraffineerde verleider

Suiker. en suikerrijke producten. De zoete geraffineerde verleider Suiker en suikerrijke producten De zoete geraffineerde verleider We worden dagelijks verleid om suiker te eten. Hoe kan dat? Waarom eten we zoveel suiker en suikerrijke producten terwijl we weten dat het

Nadere informatie

KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016!

KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016! KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016! ZwARte BoNeNSoEP Met PuLLeD PoRK Zoete aardappel is lekker en gezond. Een zoete aardappel is een knol en behoort, in tegenstelling

Nadere informatie

VOEDINGSVETTEN EN -OLIEN

VOEDINGSVETTEN EN -OLIEN VOEDINGSVETTEN EN -OLIEN p.1/5 Verantwoord frituren. Hoe omgaan met vetten en oliën? Heden worden er een aantal stellingen vooropgesteld in verband met oliën en vetten, via verschillende media en reclame

Nadere informatie

Olijfolie extra vierge

Olijfolie extra vierge ABRIL extra vierge olijfolie van 1ste koude persing EAN: 8436001251912 (CE), 18436001251919 (HE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Variant Merk ABRIL Geschiktheden Veganistisch

Nadere informatie

Koolhydraten en de preventie van welvaartsziekten

Koolhydraten en de preventie van welvaartsziekten Koolhydraten en de preventie van welvaartsziekten Evidence-based richtlijn van de German Nutrition Society Van vezels tot suikers: koolhydraten omvatten een brede range van voedingsstoffen. Wat is er precies

Nadere informatie

CHOLESTEROLARME VOEDING

CHOLESTEROLARME VOEDING CHOLESTEROLARME VOEDING Vers fruit Net zoals groenten bevat fruit geen cholesterol en is het rijk aan vezels. De energiewaarde van fruit is afhankelijk van de hoeveelheid suiker. Zo zijn druiven, bananen,

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Arachideolie blik

Artikelnummer: EAN: Arachideolie blik Levo Arachideolie bevat een hoog percentage enkelvoudig onverzadigde vetzuren en een relatief laag percentage meervoudig onverzadigde vetzuren. Hierdoor wordt arachideolie als een van de beste oliesoorten

Nadere informatie

AFVALLEN ZONDER ZWETEN

AFVALLEN ZONDER ZWETEN AFVALLEN ZONDER ZWETEN 8:00 DAG 21 Vetten Er zijn veel misverstanden over vet. Feit is dat je niet zonder kunt. Maar net als bij suiker, is het goed om ook hier onderscheid te maken tussen natuurlijke

Nadere informatie

LEVO Grenada Gold frituurolie

LEVO Grenada Gold frituurolie Levo Grenada Gold is een 100% plantaardige frituurolie die uitermate geschikt is voor langdurige verhitting op hogere temperaturen. EAN: 8712154995126 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam

Nadere informatie

De wetenschap achter de richtlijn voor vet

De wetenschap achter de richtlijn voor vet De wetenschap achter de richtlijn voor vet Marianne Geleijnse Hoogleraar Voeding en Hart- en Vaatziekten Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit MVO Netwerkevent 31 maart 2016 Subsidies van voedingsindustrie

Nadere informatie

Gezonde wokgerechten: Lekker snel! Gezonde wokgerechten: Lekker snel!

Gezonde wokgerechten: Lekker snel! Gezonde wokgerechten: Lekker snel! Gezonde wokgerechten: Lekker snel! Gezonde wokgerechten: Lekker snel! Vandaag ga ik met je mee in de keuken. Soms is het lastig om op dagen met veel werk, kinderen en sporten tóch nog gezond te koken.

Nadere informatie

Leefregels voor. Gezond blijven. KBO Bernadette Helmond. 23 april 2014

Leefregels voor. Gezond blijven. KBO Bernadette Helmond. 23 april 2014 Leefregels voor Gezond blijven KBO Bernadette Helmond 23 april 2014 1 Senioren leven ongezonder dan 10 jaar geleden - Drinken meer - Roken (vrouwen) - Bewegen minder - Overgewicht - Eenzijdig eten 2 Leefregels

Nadere informatie

Zonnebloemolie 3 liter

Zonnebloemolie 3 liter Levo Zonnebloemolie geschikt voor zowel koude als warme bereidingen. EAN: 8712154885403 (CE), 8712154400002 (HE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam LEVO Zonnebloemolie plantaardige

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Focaccia Panini

Artikelnummer: EAN: Focaccia Panini olco Voorgesneden broodje dat voor het opdienen moet worden gevuld. Namen Commerciele naam Wettelijke benaming Bakkerswaar Ingrediënten informatie tarwebloem, water, plantaardige olie: olijfolie, tarwegluten,

Nadere informatie

Kennen andere landen ook een dergelijke schijf en hoe ziet het eruit? Welke verschillen zie je? Daarna werkblad: Wie weet het meest over gezondheid?

Kennen andere landen ook een dergelijke schijf en hoe ziet het eruit? Welke verschillen zie je? Daarna werkblad: Wie weet het meest over gezondheid? Themales: gezonder instructie Nodig: schilderstape, twee grote vellen met daarop een A en een B, werkblad: wie weet het meest over gezondheid? Werkblad gezondheidsinterview, werkbladen calorieënwijzer.

Nadere informatie

Gezonde Voeding. Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn

Gezonde Voeding. Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn Gezonde Voeding Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn Een juiste balans voor gezondheid en milieu 3 uitgangspunten: Meer plantaardige producten dan dierlijke Vermijden van ultrabewerkte producten Verspil

Nadere informatie

Beschrijving van Olivie Woestijnparels

Beschrijving van Olivie Woestijnparels Beschrijving van Olivie Woestijnparels De chef-kok van de Tiesse di Bwes heeft met genoegen mediterrane gerechten bereid met onze Olivie Woestijnparels. Laat uw ogen en smaakpapillen genieten! 2 van 13

Nadere informatie

Metrologische Reglementering

Metrologische Reglementering K_740423.doc - 2000-01-28 MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN Bestuur Kwaliteit en Veiligheid Afdeling Metrologie Metrologische Dienst Metrologische Reglementering Koninklijk besluit van 23 april 1974 betreffende

Nadere informatie

Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon

Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon Noten, rozijnen, gedroogde pruimen en andere gedroogde zuidvruchten bevatten veel gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Uit

Nadere informatie

G.G. B&B vloeibaar 10L

G.G. B&B vloeibaar 10L Gouda's Glorie Bak & Braad vloeibaar is speciaal ontwikkeld voor de professionele keuken. Dat betekent dat het geschikt is voor bakken en braden op zéér hoge temperaturen (dus ook op de bakplaat) en beslist

Nadere informatie

Wat als ik gezonder van het leven wil genieten?

Wat als ik gezonder van het leven wil genieten? Wat als ik gezonder van het leven wil genieten? Over goede en minder goede eetgewoonten en waarom een consequente keuze voor de mediterrane voedingsstijl belangrijk is. De Deurwaerder Micheline / september

Nadere informatie

Hoe lees je een voedingse-ket? 12 oktober 2013

Hoe lees je een voedingse-ket? 12 oktober 2013 Hoe lees je een voedingse-ket? 12 oktober 2013 Het e-ket: wat moet erop? De verplichte gegevens op het e6ket: Verkoopbenaming Ingrediënten (in afnemende hoeveelheid. incl. allergenen) Voedingswaarde Inhoud

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Waarom maakt KOOK-OOK gebruik van biologisch vlees? Naast dat het dier een beter leven heeft gehad, is de samenstelling van biologisch vlees veel beter voor onze gezondheid. Biologisch

Nadere informatie

Gezonde voeding voor teamsporters

Gezonde voeding voor teamsporters Gezonde voeding voor teamsporters Inleiding Door: Esther Verhoef en Puck Reckers Doel: Kennis vergroten goede voeding rondom trainingen/wedstrijden. Inhoud Presentatie Wat is voeding - Koolhydraten - Vetten

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus Bij gebruik van GLP-1-analoog Aangezien u lijdt aan Diabetes mellitus, type 2 (oftewel ouderdomsdiabetes) én overgewicht hebt, heeft de arts u een behandeling met zogenaamd

Nadere informatie

1 gram verteerbare koolhydraten levert 4 kcal (afkorting verteerbare koolhydraten =

1 gram verteerbare koolhydraten levert 4 kcal (afkorting verteerbare koolhydraten = Voedingsanalyse van 2 typische fastfoodmaaltijden : cijfers en feiten Doelstelling : Vanuit de voedingswaarde en met behulp van de cursus, de effecten van fastfood op de gezondheid kunnen afleiden. De

Nadere informatie

Goede voeding. Hans van Kuijk sportarts

Goede voeding. Hans van Kuijk sportarts Goede voeding Hans van Kuijk sportarts Goede voeding Hans van Kuijk sportarts Chronische aandoeningen Hart- en vaatziekten Hoge bloeddruk Diabetes 2 Overgewicht? Relatie met voeding & bewegen? DM2; dramatische

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 7

Dienstverlenende werkzaamheden Les 7 Dienstverlenende werkzaamheden Les 7 voedingsadvies Julie hebben in les 1 al een voedingsdagboek moeten invullen en in les drie heb je als het goed is geleerd hoe de schijf van vijf werkt. Met deze kennis

Nadere informatie

Voedingsadviezen. 2.1. Samenstelling van de voeding. 6-7 sneetjes. 20-25 g. 4-5 aardappelen/ opscheplepels

Voedingsadviezen. 2.1. Samenstelling van de voeding. 6-7 sneetjes. 20-25 g. 4-5 aardappelen/ opscheplepels Hoofdstuk 2 Voedingsadviezen voor mensen met diabetes mellitus 2.1. Samenstelling van de voeding Dieetadviezen bij diabetes mellitus zijn niet anders dan adviezen voor een goede voeding. De basis van een

Nadere informatie

Voorgebakken broodje, diepgevroren

Voorgebakken broodje, diepgevroren Molco Piramide wit EAN: 05410003242218 (HE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Piramide wit Bakkerswaar Bakkerwaar Variant Merk Molco Ingrediënteninformatie TARWEBLOEM; Water;

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende voedingsstoffen

Nadere informatie

Cholesterol Cholesterol

Cholesterol Cholesterol Cholesterol Een verhoogd cholesterolgehalte (ook hypercholesterolemie of hyperlipidemie genoemd) in het bloed vergroot de kans op harten vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn een veel voorkomende complicatie

Nadere informatie

CrossCamp Amsterdam. Voedingsleer

CrossCamp Amsterdam. Voedingsleer CrossCamp Amsterdam Voedingsleer CrossCamp Amsterdam Voel je Fit, voel je Sterk,, Gemotiveerd trainen met stimulerende begeleiding. Voedinsleer Wat halen we uit voeding? Koolhydraten Vetten Eiwitten Voedingsmiddelen

Nadere informatie

aangenaam duurzaam het verhaal van

aangenaam duurzaam het verhaal van aangenaam duurzaam het verhaal van De consument besteedt steeds meer aandacht aan de herkomst van de producten, de impact op het milieu en de manier waarop bedrijven omgaan met hun personeel. Ruth Rosselson,

Nadere informatie

Soja-olie met anti-schuim blik

Soja-olie met anti-schuim blik Levo De Sojaolie van Levo is een prima product voor diverse doeleinden en wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken. Het is de meest gebruikte olie in de oliemengsels die slaolie, margarine, bak- en braadproducten

Nadere informatie

Afdeling Diëtetiek. Dieet bij een verhoogd cholesterolgehalte

Afdeling Diëtetiek. Dieet bij een verhoogd cholesterolgehalte Afdeling Diëtetiek Dieet bij een verhoogd cholesterolgehalte Algemeen U heeft een verhoogd cholesterolgehalte. Deze folder bevat informatie over het dieet bij een verhoogd cholesterolgehalte. U kunt deze

Nadere informatie

Pak je vitaminen!

Pak je vitaminen! Pak je vitaminen! www.versverwerktegroenten.nl www.versverwerktegroenten.nl Het hele jaar door vers verwerkt op je bord! Binnen ongeveer 5 uur na de oogst zitten groenten in de verpakking. Groenten uit

Nadere informatie

VEILIGHEID. 5. TBM Maart 2014

VEILIGHEID. 5. TBM Maart 2014 VEILIGHEID 5. TBM Maart 2014 TBM: Gezond op het werk * Aan de hand van een Quiz * Verdeel de Quiz kaart de dag voor de TBM * Verzamel voor de start van de TBM de kaarten en steek deze in een omslag met

Nadere informatie

Voeding en gezondheid

Voeding en gezondheid Voeding en gezondheid Diëtistenpraktijk Meierijstad Stephan van Rooij 31 jaar Diëtist bij - Dietistenpraktijk Meijerijstad - Schijndel (Avantilaan 7) - Sint Oedenrode (Ollandseweg 86) Aandachtsvelden:

Nadere informatie

Original GEBRUIK TIP BIJ FRITUREN

Original GEBRUIK TIP BIJ FRITUREN Original Original GEBRUIK Vandemoortele Original heeft alle kwaliteiten van een goede frituurolie. Heerlijk frituren begint dan ook bij deze olie. U moet deze olie pas om de 10 bakbeurten vervangen. INGREDIËNTEN

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Ook deze week zit er weer Vechtdal Pasta in de KOOK-OOK tas. Deze pasta is een streekeigen product van Bakkerij van der Most. Het pasta is gemaakt van spelt en volledig in het Vechtdal

Nadere informatie

De waarheid achter ( copra) kokosolie

De waarheid achter ( copra) kokosolie De waarheid achter ( copra) kokosolie Geplaatst op augustus 18 2016 door Monique van der Vloed Alhoewel kokosolie onlangs wat onder vuur is komen te liggen vanwege cholesterol-verhogend blijft het extreem

Nadere informatie

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes diabetes gravidarum 2 Deze brochure is bedoeld voor vrouwen met diabetes gravidarum. In deze brochure wordt informatie gegeven over o.a. de richtlijnen voor de

Nadere informatie

Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje

Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje Blijf jezelf. Zo zorgt u goed voor uzelf Als u te maken hebt met ongewenst urineverlies, is het goed om eens stil te staan bij wat u

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Gezonde voeding. voor Nederlanders. Zorg goed voor uw hart

Gezonde voeding. voor Nederlanders. Zorg goed voor uw hart Gezonde voeding voor Nederlanders Zorg goed voor uw hart Wat is het belang van goede voeding? Risicofactoren We eten om in leven te blijven. Maar we eten ook omdat we het gezellig vinden. En we willen

Nadere informatie

Liever vloeibaar. Bakvetten. Kies de juiste vetstof

Liever vloeibaar. Bakvetten. Kies de juiste vetstof Kies de juiste vetstof HET GEBRUIK IS BEPALEND De samenstelling en eigenschappen van vetstoffen verschillen. Bakvetten Liever vloeibaar Niet alle vetstoffen zijn geschikt om te bakken. Sommige zijn gezonder

Nadere informatie

MINDER SUIKER BETER VET UITDAGINGEN VOOR DE VOEDINGSINDUSTRIE

MINDER SUIKER BETER VET UITDAGINGEN VOOR DE VOEDINGSINDUSTRIE MINDER SUIKER BETER VET UITDAGINGEN VOOR DE VOEDINGSINDUSTRIE WIE IS FLANDERS FOOD? VZW 2005 Vlaamse voedingsbedrijven + Fevia Vlaanderen WAT IS ONZE MISSIE? Flanders FOOD ondersteunt en faciliteert competitieve,

Nadere informatie

Food Information Regulation

Food Information Regulation Artikel ID: 9877673 Supplier ID: 67210 arab med turks fruit 250g Barcode: 8716695392994 suiker, water, tarwezetmeel (gluten), aroma, kleurstof: E163, voedingszuur: citroenzuur. Kan sporen van noten bevatten.

Nadere informatie

Voeding bij diabetes mellitus

Voeding bij diabetes mellitus Voeding bij diabetes mellitus Inleiding Dieetadviezen bij diabetes mellitus zijn nauwelijks anders dan adviezen voor een goede voeding. De gedachte dat iemand met diabetes helemaal geen suiker mag eten

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Kokosvet gezond? Nee zegt het Voedingscentrum, ja zeggen velen andere Kokosvet gezond of niet, nee zegt het Voedingscentrum, ja zeggen velen anderen, waaronder ik. Maar wat ik me dan als eerste afvraag

Nadere informatie

perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren

perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren Deze combinatie van bijzondere

Nadere informatie

Tomaten bruschetta / Bruschetta pomodori

Tomaten bruschetta / Bruschetta pomodori King Cuisine Grove topping van tomaat op smaak gebracht met zwarte olijven en knoflookschijfjes en basilicum. EAN: 8711468036969 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Bruschetta

Nadere informatie

voor een gezond voedingspatroon met een gezonde leefstijl,

voor een gezond voedingspatroon met een gezonde leefstijl, Beste KOOK-OOK klant! Gezond eten en genoeg bewegen zorgen ervoor dat je lekker in je vel komt te zitten. Met deze tas vol gezond lekkers kom je dus al een heel eind. Iedereen kent wel iemand die met z

Nadere informatie

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Inhoud 1 Vakantiebestemmingen 2 Wat is gezonde voeding? 3 Energieleveranciers en functies 4 Energiebalans op vakantie 5 Weet

Nadere informatie

Voedingsbeleid Kinderdagverblijf Kiekeboe 2015

Voedingsbeleid Kinderdagverblijf Kiekeboe 2015 Ons voedingsbeleid Inleiding Gezond zijn en blijven begint onder andere met voeding. Gezond eten betekent: gevarieerd en niet te veel. Een gezond voedingspatroon is een voedingspatroon waarmee problemen

Nadere informatie

Focaccia Panini XL Italiaanse kruiden en olijfolie

Focaccia Panini XL Italiaanse kruiden en olijfolie Molco Focaccia broodje gevuld met italiaanse kruiden en olijfolie EAN: 5413321243844 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Bakkerwaar Functionele naam Merk Molco Geschiktheden Veganistisch

Nadere informatie

Tortilla s met gerookte makreel

Tortilla s met gerookte makreel Beste KOOK-OOK klant! De recepten van KOOK-OOK worden samen gesteld met producten die zo min mogelijk bewerkt zijn. Een groot gedeelte van ons voedsel dat verkrijgbaar is in de supermarkt, komt uit een

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008: Werkbladen 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende

Nadere informatie

Cholesterol. Alles wat je ooit wilde weten

Cholesterol. Alles wat je ooit wilde weten Cholesterol Alles wat je ooit wilde weten Waar komt cholesterol vandaan? Het overgrote deel van de cholesterol in ons lichaam maakt ons lichaam zélf aan. Eén derde nemen we op via onze voeding. Cholesterol

Nadere informatie