De waarheid achter ( copra) kokosolie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De waarheid achter ( copra) kokosolie"

Transcriptie

1 De waarheid achter ( copra) kokosolie Geplaatst op augustus door Monique van der Vloed Alhoewel kokosolie onlangs wat onder vuur is komen te liggen vanwege cholesterol-verhogend blijft het extreem populair. Nog steeds vliegen de potten, emmers, bekers en flessen overal de deur uit, ook in toko s zijn de potten niet aan te slepen. Alles over kokosolie kun je lezen door hier te klikken. Er zijn nog altijd grote misvattingen over het cholesterol-verhaal. Collega Rieneke Dijkinga schreef hier een helder artikel over, klik hier om naar het artikel te gaan.

2 COPRA Onder kokosoliën vinden we vele varianten. Van biologisch, koudgeperst tot copra. Wat is copra nu precies? Copra wordt verkregen door de bast van kokosnoten te verwijderen, in stukken te breken en het vruchtvlees te laten drogen. Dit drogen wordt gedaan op de plaatsen waar de kokosnoten worden geteeld. Copra is anders gezegd het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot. Wanneer het vruchtvlees wordt gedroogd, heeft dit vaak veel te lang buiten gelegen. De kokosnoten worden ook sterk vervuild door alle invloeden van buitenaf. Bovendien beschimmelen ze omdat ze niet in een droge ruimte worden bewaard. Ze zijn tevens zeer toegankelijk voor insecten, vogels, ongedierte en dieren die in een land aanwezig zijn rondom de plantages. Het eindproduct van deze processen geeft een kokosolie met een zeer bruine grauwe waas. Door deze te raffineren en te ontkleuren verkrijgt een kokosolie een spierwitte kleur. Dit wordt gedaan omdat wij graag een witte kokosolie zien. Dit verkleuren gebeurt onder een grote verhitting, wat ervoor zorgt dat alle voedingswaarden zo goed als volledig verdwijnen. Je bent anders gezegd net zo goed af met een pakje croma. Fabrikanten zijn uiteraard niet zo guitig als het komt op informatie verstrekken van hun bronnen. Dit zien we vooral terug op de verpakkingen. Er staan soms wel vijf of meer gezonde claims af te lezen, terwijl de werkelijk nuttige informatie achterblijft of wordt afgedaan met 100% kokosolie. Je kunt er prat vanuit gaan, dat 90% van de kokosoliën die in Europa onder duizenden labels worden verkocht, een copra kokosolie betreft. Omdat er zo weinig tot geen ( juiste) informatie valt af te lezen op een verpakking, en de fabrikant zelf ook de lippen stijf op elkaar houden, is het erg lastig voor een consument om een copra variant te herkennen. Er zijn erg weinig fabrikanten die hun hele proces van kokosnoot tot kokosolie blootgeven, er valt dan ook erg veel te verbergen Dit ontdekte ik onlangs. Ik ben kort geleden in contact gekomen met Bert Droog. Deze man runt samen met zijn vrouw Mieke Kruijf een kokosolie-bedrijfje in Sri Lanka. Dit is geen fabriek zoals wij deze kennen, maar een soort schuur, waar alles, maar dan ook werkelijk ALLES nog met de hand wordt gedaan. Bert runt naast deze fabrieksschuur ook nog een schuur waar hij kokosvezels en kokospotgrond maakt, om zo alles van de kokosnoten te benutten. Meer over dit unieke bedrijf, en het unieke product, kun je lezen in mijn review, en via Op de website zie je in prachte fotocollages hoe alles van kokosnoot naar pot wordt verwerkt. Dit is op zich erg uniek, omdat geen enkele andere fabrikant hier zich aan durft te wagen.

3 Bert en Mieke voor hun huis en fabriekje in Sri Lanka Bert en Mieke wonen het grootste gedeelte van het jaar in Sri Lanka, waar zij een huis bezitten wat tevens de fabriek is. Iedere morgen wordt daar al vroeg begonnen met de productie, samen met werknemers uit de streek, die zo ook meteen een goede boterham kunnen verdienen. Mieke druk aan het werk in hun achterkamer

4 Onlangs waren Bert en Mieke tijdelijk in Nederland, en leerde ik deze prachtige mensen kennen, waar ik erg dankbaar voor ben Zij kwamen bij mij op bezoek en Bert heeft mij veel verteld. Ook vertelde hij, dat hij foto s heeft weten te maken van één van de vele copra-bedrijfjes die Sri Lanka rijk is. Normaal gesproken mag hier NOOIT worden gefilmd en gefotografeerd, maar Bert heeft weten klaar te spelen dat hij wat foto s mocht maken. Deze fotocollage geeft een verhelderend, maar schrikbeeld, van hoe het er nu ECHT aan toe gaat. Wat wij dus nu in grote hoeveelheden inkopen aan kokosolie, hoe bar slecht de werkomstandigheden werkelijk zijn, en hoe alles ( gruwelijk) wordt geproduceerd. Ik was volledig in shock toen mij dit ter hore kwam, met de bijgaande foto s. Ik begreep meer dan ooit tevoren, waarom dit niet naar buiten wordt gebracht: het is pure ellende, en er zal waarschijnlijk geen pot kokosolie meer verkocht worden als dit de wereld over gaat. DE COPRA GRUWEL IN BEELD Ik geef, dankzij Bert, wel een echte inkijk op hoe copra daadwerkelijk wordt gemaakt..een verslag. HOE BEGINT HET MAKEN VAN DE COPRA EN HET MAKEN VAN COPRA OLIE? De pit, die wij hier gewoon kokosnoot noemen, wordt d.m.v een zeer groot en vlijmscherp kapmes in twee stukken gesplitst. Het kokoswater wat vrijkomt, wordt nooit opgevangen en gaat dus kostbaar verloren. De helften van de kokosnoten worden vervolgens in de zon of in ovens gedroogd. Zon gedroogd duurt het drogen gemiddeld 4/5 dagen. Dit drogen gebeurt gewoon op de grond waar de plantage is. Dit drogen in de zon duurt veel te lang, waardoor schimmels vrij spel krijgen en ook insecten/ ongedierte, schadelijke invloeden van buitenaf ( denk aan rondslingerend vuil) in de kokosnoten dringen. Na het drogen noemen ze het kokos-vruchtvlees copra. Mensen moeten onder zware druk en werkomstandigheden hard werken, met gevolgen voor hun gezondheid.

5 De rookovens, met luchtgaten. In ovens gaat het er nog heftiger aan toe. Daar worden onder de opgeslagen kokoshelften een vuur gestookt. De cels worden in lange rijen neergelegd. Een cel is een kop die overblijft, als de kokosnoot eruit is gehaald. De rijen cels worden aangestoken met kerosine.

6 Aangestoken met kerosine, wat niet bevoordelijk is voor zowel de kokosnoten zelf, als de werkmannen. Na het droogproces van kokos naar copra, wordt de copra uit de cels gehaald. Vervolgens gaat het naar een grote opslag, waar het wordt gesorteerd naar een A klasse, B klasse of C klasse. De beoordeling vind plaats d.m.v de kleuren die zijn ontstaan door de schimmels.

7 klasse A, B en C de kokosnoten worden na droging gesorteerd en in drie kwaliteit-klassen verdeeld in grote zakken. De omstandigheden waarin deze mensen werken zijn erg slecht en vooral vreselijk ongezond. Zo lopen zij continu over het verbrande as, om weer nieuwe rijen cels aan te leggen.

8 Dit wordt ingeademd ( losse deeltjes) Ook de kerosine lucht is zeer schadelijk. De mensen moeten deze cels continu keren waardoor zij veel kerosine inademen. Ook dwarrelen er veel vuurdeeltjes rond wat wordt ingeademd. De mensen krijgen hier bovendien erg weinig voor betaald. En maken onmenselijk lange werkdagen. COPRA OLIE MAKEN: De copra helften worden fijn vermalen tot zeer fijne snippers. Deze worden koud in een pers gedaan, maar zeer hoog verhit door de hoge druk die er ontstaat. Dit geeft veel teveel warmte waardoor de uiteindelijke olie nog maar weinig echt goede kwaliteit bezit en weinig voedingswaarden. De olie wordt gezien de kwaliteit, zeer secuur gefilterd, zodat alle losse deeltjes compleet zijn verwijderd uit de olie. Daarna gaat alles in plastic flessen naar de supermarkt. De A klasse krijgt een houdbaarheidsdatum van zes maanden, de B klasse vier maanden en de C klasse twee maanden. KOUD GEPERST? We lezen op veel potten 100% kokosolie, koud geperst. Veel fabrikaten geven aan dat zij koud persen, maar geven dit niet aan qua temperaturen waaruit de olie uit de pers komt. De temperatuur die bij het persen ontstaat heeft te maken met de drukhoogte van de pers. Als je deze vraag stelt aan een willekeurige kokosolie-fabrikant kan geen van deze je dit vertellen. En daar ligt dan ook de crux, waar het fout gaat.

9 COPRA IN EUROPA Zoals eerder gezegd, is het verdomde moeilijk om een copra kokosolie te herkennen. De allerbeste leidraden om copra te herkennen zijn: De prijs is erg laag, soms tegen het belachelijke aan. De kokosolie is spierwit De kokosoliën zijn vrijwel altijd ontgeurd, en geraffineerd Als je enkele lepels kokosolie hebt gebruikt, zie je in de pot een zeer korrelige massa. Copra kokosolie brokkelt en korrelt erg snel. Pure, zuivere kokosolie brokkelt niet. In toko s worden ALTIJD copra kokosoliën verkocht. Dit vanwege de zeer lage inkoopsprijzen, en land van herkomst. Copra kokosoliën ruiken vaak nergens naar, ook niet als ze niet zijn ontgeurd. Copra kokosolie is vaak van zeer slechte kwaliteit, waardoor bakken soms erg moeilijk gaat of vreselijk gaat spetteren, roken en stinken. Hoe witter, hoe geraffineerder. Een meest zuivere kokosolie hoort grijsachtig van kleur te zijn, bijna keltisch zeezout grijsachtig. De informatie op de potten copra kokosoliën ontbreken vaak. TOKO S De meeste copra kokosoliën die wij hier kunnen kopen, zijn van A kwaliteit. Behalve in toko s, daar vinden we voornamelijk het echte afvalproduct. Een bekend merk is bijvoorbeeld KTC.

10 Deze onderneming zit in Engeland en produceert door geheel Europa. Dit merk is ook bij ons in toko s en supermarkten verkrijgbaar. Dit betreft de C kwaliteit. De potten worden zeer goedkoop aangeboden, de goedkoopste prijs die ik ben tegengekomen is 1,99 voor een plastic pot, en het duurste voor een plastic pot 6,99. De prijzen verschillen dus ook enorm. In de warmere landen waar de temperatuur zelden tot nooit onder de 25 graden komt, worden deze kokosoliën in flesjes verkocht, en als hard vet in het koelschap verkocht. Deze kokosolie is een zeer goed voorbeeld van een copra massa productie. De producties zijn naast versneld zeer geraffineerd. Meer dan 100% kokosolie kunnen we qua informatie niet aflezen van de verpakkingen. Ik heb contact gezocht met KTC, en gevraagd of zij copra kokosolie gebruiken. Het antwoord bleef uit. Maar eigenlijk is het antwoord zo klaar als een klontje.kokosolie. Deze kokosolie is geen haar beter dan een pakje hard botervet. Door slechte kwaliteit, raffinage en hoge verhitting blijft er totaal niets over

11 aan voedingswaarden. De slechtere kwaliteit copra ( klasse C) ziet vaak erg bruin, stinkt enorm, en is zwaar beschimmeld. Om hiervan een spierwitte kokosolie te maken, vraagt enorm veel raffinageprocessen. Deze varianten kokosoliën zijn inderdaad, zoals wordt beweerd, ongezond en slecht voor ons cholesterol. Het zijn juist DEZE varianten die we nu, om financiële redenen het meest inkopen. Daarom wordt er nu gewaarschuwd en wordt kokosolie vaak over één kam geschoren als ongezond. Natuurlijk is het fijn, als we voordelig kokosolie kunnen inkopen. Maar goed voor je gezondheid is dit dus niet. Kijk in mijn artikel naar de lijst met de beste en de minst beste kwaliteit kokosoliën. Zonder reclame te maken kan ik als beste kokosolie DE WITTE PAREL adviseren. Geloof mij, zuiverder dan deze kokosolie vind je niet. Bert is alleen geen hele grote fabrikant, en wil dit graag zo houden. Hij wil zijn kokosolie uniek houden, en zal dan ook nooit de ambities krijgen om groter te groeien. De afname blijft dan ook zeer beperkt tot meest betrouwbare webwinkels. En via de website zelf.groter groeien betekent namelijk altijd, dat er grotere fabricage nodig is en Bert heeft er subliem voor gekozen, om zijn product onaangetast te houden. Puur en zuiver is zijn motto, geen geknutsel aan zijn koksolie. Een goede tweede is AmaPrana. Deze fabrikant heeft ervoor gekozen WEL groter te willen groeien en alhoewel dit altijd ten koste zal gaan van het product zelf, zijn de kokosoliën van dit merk wel een goede tweede achter de Witte parel gezet. Ze worden niet van copra kokosnoten gemaakt. Dit garandeert de fabrikant ook. Helaas kan extra bewerking door de massa productie niet uitblijven en zie je bijvoorbeeld een wezenlijk kleurverschil tussen de witte parel en Aman prana. Met dank aan bron: Bert Droog ( bertdroog@hotmail.com Foto s: Bert Droog en media.

De ECHTE verhalen achter kokosolie

De ECHTE verhalen achter kokosolie De ECHTE verhalen achter kokosolie Geplaatst op oktober 19 2016 door Monique van der Vloed Kokosolie is, terwijl het zowel negatieve als positieve aandacht krijgt, gekomen om te blijven. We lijken langzaam

Nadere informatie

Alles over (KOKOS)OLIE. E-book

Alles over (KOKOS)OLIE. E-book Alles over (KOKOS)OLIE E-book WAT IS KOKOS EIGENLIJK? KOKOS EN KOKOSVET KOMEN VAN DE KOKOSNOOT. KOKOSVET BEVAT HET MEESTE VERZADIGD VET VAN ALLE VET- EN OLIESOORTEN. VERZADIGD VET STAAT EROM BEKEND NIET

Nadere informatie

witsenburg natural products b.v. kokosolie

witsenburg natural products b.v. kokosolie witsenburg natural products b.v. kokosolie Geschikt voor gebruik op hoge temperaturen - Geen transvetzuren Geurloos en Extra Virgin - Biologisch gecertificeerd KOKOSOLIE In tegenstelling tot wat vaak wordt

Nadere informatie

Productie van koud, vers geperste kokosnootolie

Productie van koud, vers geperste kokosnootolie Productie van koud, vers geperste kokosnootolie Geschreven door Arjen Schroevers, Monkey Training College Thailand. In onderstaande link worden de verschillende productie methoden vrij uitgebreid uitgelegd.

Nadere informatie

1. Belang Hygiënecode

1. Belang Hygiënecode 1. Belang Hygiënecode 1. Waarom wordt er in de slagerij met een Hygiënecode gewerkt? Om op een structurele manier hygiënisch en veilig met voedsel te werken. Om mensen te leren om gezonder en gevarieerder

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding kokosolie voor minder vet in de taille Kokosolie staat bekend als een van de gezondste vetten in de wereld. Ondanks dat vele, waar onder het Voedingscentrum, roepen dat verzadigd vet ongezond is, maar

Nadere informatie

Productinformatie: Boter en boterproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Kwaliteitskenmerken van boter

Productinformatie: Boter en boterproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Kwaliteitskenmerken van boter Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de eigenschappen van boter en boterproducten. We vertellen je ook waar je boter en boterproducten voor kunt gebruiken in de keuken en welke soorten boter

Nadere informatie

Dorset Droogsysteem. biomassa en pluimveemest

Dorset Droogsysteem. biomassa en pluimveemest Dorset Droogsysteem voor biomassa en pluimveemest n Drogen van Biomassa Biogasdigistaat Houtsnippers Zuiveringsslib Pluimveemest Veevoeders n Compact en flexibel n Korrelfabriek n Hygiënisatie n Wegen

Nadere informatie

Chocolade. De geschiedenis. De cacaoboom. Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. In zuid Amerika groeit de cacaoboom.

Chocolade. De geschiedenis. De cacaoboom. Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. In zuid Amerika groeit de cacaoboom. Chocolade Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. De geschiedenis In zuid Amerika groeit de cacaoboom. Daar wordt al sinds de 17e eeuw door verschillende volken de cacaoboom gekweekt. De Inca's, Maya's

Nadere informatie

Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903)

Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903) Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903) Methoni Pure Griekse Olijfolie De absolute top in olijfolie. Met een zuurgraad van slechts 0,35% behoort Methoni

Nadere informatie

Confituur maken (oriëntatie)

Confituur maken (oriëntatie) Confituur maken (oriëntatie) Recept 1. Recept 2. Werkwijze Ingrediënten Hoeveelheid Maateenheid Seizoensfruit 500 gram Suiker 500 gram 5 minuten Confituur maken (oriëntatie) 2. Werkwijze 1. Recept 2. Werkwijze

Nadere informatie

Inleiding. Inhoud. Alvast bedankt en wij wensen je veel leesplezier!

Inleiding. Inhoud. Alvast bedankt en wij wensen je veel leesplezier! Inhoud Inleiding... 1 1. Wat is Kokosolie?... 2 2. Hoe gezond is kokosolie?... 2 3. Waarvoor kan ik kokosolie gebruiken?... 4 Beauty... 4 Voeding... 5 Huishoudelijk... 6 4. Waar kan ik kokosolie het beste

Nadere informatie

Inhoud 1/2. Kachelbouw varianten. Warmte afgifte KACHELBOUWER

Inhoud 1/2. Kachelbouw varianten. Warmte afgifte KACHELBOUWER VERWARMEN MET SFEER 01 Inhoud 1/2 Kachelbouw varianten Warme lucht kachel Warme lucht met massa op de kachel Warme lucht met massa naast de kachel Warme lucht kachel hypocaust Massa kachel, systeemkachel,

Nadere informatie

De 9 meest gemaakte ontwerpfouten voor restaurantkeukens

De 9 meest gemaakte ontwerpfouten voor restaurantkeukens De 9 meest gemaakte ontwerpfouten voor restaurantkeukens Over Schoondergang Schoondergang is totaal-leverancier voor professionele keukens: van advies, ontwerp, fabricage, begeleiding en plaatsing tot

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Spiervlees

NIEUWSBRIEF. Spiervlees NIEUWSBRIEF CarniVoer heeft een zeer mooie partij wild kunnen inkopen. Dit betreft een dusdanige topkwaliteit die voldoet aan de hoge kwaliteitseisen van CarniVoer. Deze kans hebben we dan ook niet voorbij

Nadere informatie

Productinformatie: Groenten (1) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Hoe kun je groenten in menu's gebruiken? Wat zijn groenten?

Productinformatie: Groenten (1) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Hoe kun je groenten in menu's gebruiken? Wat zijn groenten? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de eigenschappen van groenten. We vertellen je ook hoe je groenten kunt gebruiken en hoe je ze moet bewaren. Wat wordt er van jou verwacht? Na het bestuderen

Nadere informatie

Drugs productie. Wiet LSD. Datum: 22 maart Door: Peter Uithoven IAD 2 van Team 19 Project: Drugs and the City

Drugs productie. Wiet LSD. Datum: 22 maart Door: Peter Uithoven IAD 2 van Team 19 Project: Drugs and the City Drugs productie Datum: 22 maart Door: Peter Uithoven IAD 2 van Team 19 Project: Drugs and the City Wiet Kweken van de plant is een hobby van menig wietroker. De plant is gemakkelijk zelf te kweken. Buiten

Nadere informatie

8.1. Antwoorden door een scholier 1081 woorden 3 maart keer beoordeeld. Scheikunde 2.1 AFVAL

8.1. Antwoorden door een scholier 1081 woorden 3 maart keer beoordeeld. Scheikunde 2.1 AFVAL Antwoorden door een scholier 1081 woorden 3 maart 2005 8.1 128 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Pulsar chemie 2.1 AFVAL 1. a. metaal, papier, plastic, hout b. GFT en papierbak 2. bron 1 3. a. het

Nadere informatie

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen.

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen. 5 Lastige woorden Blad Zand en klei Heide Een lage plant met paarse bloemen. Voedingsstoffen Voedsel dat planten nodig hebben om te groeien. Boomgaard Een stuk land met fruitbomen. Greppel Een kleine droge

Nadere informatie

THEMA VOEDING Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo-vwo

THEMA VOEDING Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo-vwo Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo gezondheid groei De begrippen eten, drinken, snoep, honger, trek, dorst (correct) Uitleggen dat er eten om gezond van te groeien of om te snoepen

Nadere informatie

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis Bier Inhoud 1. Geschiedenis. 2. Hoe wordt het gebrouwen. 3. Merken en verschillen. 4. Biersoorten 5. Waarom word je van te veel bier dronken? 6. Wist je dat 7. Vragen aan de klas. Inleiding Ik doe mijn

Nadere informatie

De opslag van goederen. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Bewaren van voedsel. Wat komt er kijken bij de opslag van goederen?

De opslag van goederen. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Bewaren van voedsel. Wat komt er kijken bij de opslag van goederen? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de opslag van producten die horecabedrijven in voorraad hebben. We vertellen waar je op moet letten bij de levering van producten en hoe je ze opslaat. Wat

Nadere informatie

Een kiem is het de groei van een zaadje naar plant. Een zaadje bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor groei.

Een kiem is het de groei van een zaadje naar plant. Een zaadje bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor groei. Een kiem is het de groei van een zaadje naar plant. Een zaadje bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor groei. In de eerste dagen van zaad naar plant is de groei dan ook enorm. De enzymen worden

Nadere informatie

Glas 1. Jullie zitten nu mooi per kleur in de glasbol gesorteerd. Wat is jullie volgende stap? dit kraslot ligt op post 1

Glas 1. Jullie zitten nu mooi per kleur in de glasbol gesorteerd. Wat is jullie volgende stap? dit kraslot ligt op post 1 Glas 1 Jullie zitten nu mooi per kleur in de glasbol gesorteerd. Wat is jullie volgende stap? Met de vrachtwagen naar de recyclagefabriek Wassen Smelten De vrachtwagen haalt jullie op aan post 2! Waag

Nadere informatie

Doelstellingen. De leerlingen weten hoe kaas wordt gemaakt.

Doelstellingen. De leerlingen weten hoe kaas wordt gemaakt. Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen weten hoe kaas wordt gemaakt. De leerlingen leren enkele typische woorden uit de kaasmakerij aan de hand van een memoriespel. Kaas is een melkproduct van aangezuurde

Nadere informatie

Gedroogde lucht met absorptie luchtdrogers.

Gedroogde lucht met absorptie luchtdrogers. Gedroogde lucht met absorptie luchtdrogers. Het hart van de adsorptiedrogers is de rotor of absorptiewiel. Deze bestaat uit chemisch gebonden silicagel dat vocht kan opnemen uit passerende lucht, maar

Nadere informatie

PERFECT BALANCE. supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9

PERFECT BALANCE. supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 PERFECT BALANCE supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 Deze combinatie van bijzondere biologische oliën bevat precies de essentiële vetzuren die uw lichaam nodig heeft om goed te kunnen

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Groenten zijn gezond. Ze zitten boordevol voedingsstoffen maar bevatten weinig calorieën. De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen geven je lichaam alle bouwstenen die het nodig

Nadere informatie

KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016!

KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016! KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016! ZwARte BoNeNSoEP Met PuLLeD PoRK Zoete aardappel is lekker en gezond. Een zoete aardappel is een knol en behoort, in tegenstelling

Nadere informatie

Compact Plus biogasinstallatie, Lierop, 600 kw

Compact Plus biogasinstallatie, Lierop, 600 kw Hoe maak je biogas? Inhoud presentatie Wie en wat is Biogas Plus? Hoe werkt een biogasinstallatie? Voor wie is een biogasinstallatie interessant? Is een biogasinstallatie duurzaam? Zijn subsidies nodig?

Nadere informatie

Ideeën voor gezonde tussendoortjes

Ideeën voor gezonde tussendoortjes Ideeën voor gezonde tussendoortjes Heb je ook regelmatig behoefte aan een tussendoortje. Nu je zover bent dat je een nieuw gezond eet- en leefpatroon hebt geïntegreerd, wil je ook gezonde tussendoortjes

Nadere informatie

speelkaart grondstoffen

speelkaart grondstoffen speelkaart grondstoffen grondstoffen 100% biokatoen uit India. Bij de teelt komen geen pesticiden en kunstmest kijken. De oogst gebeurt handmatig. De katoenboer laat zijn arbeiders in goede omstandigheden

Nadere informatie

Een dagje DIT BOEKJE IS VAN: Een dagje

Een dagje DIT BOEKJE IS VAN: Een dagje Een dagje DIT BOEKJE IS VAN: Een dagje 2 Inhoudsopgave: Hallo Jumbo Panningen pag. 4 Slimme formule pag. 5 Jumbo s 7 zekerheden pag. 6-7 Placemat pag. 8-9 Speurtocht pag. 10-15 Een dag je Boodschappen

Nadere informatie

Energie uit drinkwater en afvalwater

Energie uit drinkwater en afvalwater Energie uit drinkwater en afvalwater Inhoud 1. De cyclus van de stedelijke drinkwatervoorziening en afvalwater 2. Installeren van een turbine in het drinkwaternet 2.1. De druk in drinkwaternetten 2.2.

Nadere informatie

Houdt de temperatuur zo laag mogelijk

Houdt de temperatuur zo laag mogelijk Het beste voor de klant Het verschil tussen sproeidrogen en vriesdrogen Paardenmelkpoeder Gesproeidroogd of gevriesdroogd? Houdt de temperatuur zo laag mogelijk Door de jaren heen hebben paardenmelkerijen

Nadere informatie

Handleiding Pure & Original Marrakech Walls

Handleiding Pure & Original Marrakech Walls Handleiding Pure & Original Marrakech Walls Inhoud Algemene informatie over Pure & Original Marrakech Walls...1 Gebruikersinformatie voor Pure & Original Marrakech Walls...1 Benodigde materialen...1 Pure

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof Afval inhoud blz. Inleiding 3 1. De afvalberg 4 2. Soorten afval 5 3. Vier belangrijke stappen 7 4. Voorkomen 8 5. Opnieuw gebruiken 9 6. Afval als bran dstof 11 7. Naar de stortplaats 12 8. Filmpjes 14

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

wiskunde A havo 2015-I

wiskunde A havo 2015-I Gifgebruik in de aardappelteelt Het lijkt goed te gaan met het terugdringen van het gifgebruik in de aardappelteelt. Nederlandse aardappelboeren gebruikten in 1998 gemiddeld 32 kg chemische bestrijdingsmiddelen

Nadere informatie

Antwoorden Scheikunde Hoofdstuk 7, Gezond aan tafel

Antwoorden Scheikunde Hoofdstuk 7, Gezond aan tafel Antwoorden Scheikunde Hoofdstuk 7, Gezond aan tafel Antwoorden door een scholier 2028 woorden 17 juni 2010 6,2 33 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Pulsar chemie 7 Gezond aan tafel 7.1 Eten en de

Nadere informatie

Voor het Kerst lunchmenu maak ik graag speciale gerechten op de

Voor het Kerst lunchmenu maak ik graag speciale gerechten op de Clean Eating Kerst Lunchmenu Voor het Kerst lunchmenu maak ik graag speciale gerechten op de Clean Eating manier. Met zoveel mogelijk verse, biologische ingrediënten en lekkere, pure smaken. Het menu is

Nadere informatie

Verwarmende soepen. Tomatensoep.

Verwarmende soepen. Tomatensoep. ! Verwarmende Tomatensoep. Tomaten, veel tomaten in kleine blokjes snijden Prei, in fijne ringen snijden Ui, snipperen Knoflook, heel fijn snijden of persen Wortel, in kleine blokjes snijden Verse basilicum,

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Tandpasta gezond en natuurlijk, zelf maken met kokosolie Tandpasta gebruiken we allemaal meerdere keren per dag, maar is die jij gebruikt ook veilig en gezond. Allereerst zit er bijna altijd fluoride in

Nadere informatie

inhoud 1. Vuur in de natuur 2. Mens en vuur 3. De mens maakt vuur 4. Licht en warmte 5. Vuur en eten 6. Werken met vuur 7.

inhoud 1. Vuur in de natuur 2. Mens en vuur 3. De mens maakt vuur 4. Licht en warmte 5. Vuur en eten 6. Werken met vuur 7. Vuur inhoud 1. Vuur in de natuur 3 2. Mens en vuur 4 3. De mens maakt vuur 5 4. Licht en warmte 6 5. Vuur en eten 7 6. Werken met vuur 8 7. De vuurtoren 9 8. Pas op! Brand! 10 9. De brandweer 11 10. Filmpjes

Nadere informatie

CO 2. Tekst: ing. Dick Havenaar. Niels Wesselink (links) en ing. Nico Doorn (rechts) van PS Koeltechniek & Klimaatbeheersing.

CO 2. Tekst: ing. Dick Havenaar. Niels Wesselink (links) en ing. Nico Doorn (rechts) van PS Koeltechniek & Klimaatbeheersing. Tekst: ing. Dick Havenaar Niels Wesselink (links) en ing. Nico Doorn (rechts) van PS Koeltechniek & Klimaatbeheersing. juni 2015 25 De compact samengebouwde CO 2 -installatie met op de achtergrond de gaskoeler.

Nadere informatie

De uitgangspunten voor het assortiment van Nice & Nuts zijn:

De uitgangspunten voor het assortiment van Nice & Nuts zijn: Een uitgebreid assortiment biologische noten, zuidvruchten, zaden, pitten en mixen. Met Nice & Nuts bieden wij u een complete lijn biologische noten, zuidvruchten, zaden, pitten en mixen die staat voor

Nadere informatie

IJS FABRIEK IJS GEZOND?

IJS FABRIEK IJS GEZOND? IJS FABRIEK IJS GEZOND? Rekenen voor vmbo-groen en mbo-groen Colofon RekenGroen. Rekenen voor vmbo- groen en mbo- groen Module IJsfabriek IJs gezond? Leerlingtekst Versie 1.0. November 2012 Auteurs: Monica

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren

perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren Deze combinatie van bijzondere

Nadere informatie

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering Inleiding Je poetst je tanden en spoelt je mond. Hup, doorspoelen! Vieze handen? Flink wat zeep en de kraan open: hup, ook maar doorspoelen! Elke dag spoel jij vele liters schoon drinkwater door de wastafel,

Nadere informatie

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout Personen Verteller Huisvrouw Cake ingrediënten; o Bloem o Zout o Suiker o Eieren o Kersen o Sukade o Krenten o Boter (Bij dit toneelstuk

Nadere informatie

pluimveemest Nieuw Pollo Drie extra breed 320 cm!

pluimveemest Nieuw Pollo Drie extra breed 320 cm! DORSET pollo droger voor pluimveemest Nieuw Pollo Drie extra breed 320 cm! Drogen van pluimveemest met stallucht met externe warmte Compact en flexibel Onderhoudsarm Zonder voordroging Hoge fijnstof reductie

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Water is niet gewoon 2. Water, ijs en wolken 3. Een kring 4. Drinken 5. Water in de zee 6. Olie en water 7. Vuil water wordt schoon

inhoud blz. 1. Water is niet gewoon 2. Water, ijs en wolken 3. Een kring 4. Drinken 5. Water in de zee 6. Olie en water 7. Vuil water wordt schoon Water inhoud blz. 1. Water is niet gewoon 3 2. Water, ijs en wolken 4 3. Een kring 6 4. Drinken 7 5. Water in de zee 9 6. Olie en water 10 7. Vuil water wordt schoon 11 8. Wassen 13 9. Filmpjes 14 Pluskaarten

Nadere informatie

De kwaliteit van Goshy Nutrition.Fundamentals. Goshy Nutrition.

De kwaliteit van Goshy Nutrition.Fundamentals. Goshy Nutrition. De kwaliteit van Goshy Nutrition.Fundamentals. Goshy Nutrition. Het grote aanbod aan supplementen maakt het voor de consument niet eenvoudig om een keuze te maken. Hoe weet je dat je een kwalitatief hoogwaardig

Nadere informatie

Alles voor een Avondje!

Alles voor een Avondje! Aanbiedingen zijn geldig van 23 november t/m 6 december 2015 Alles voor een Avondje! 4 99 Clementine Mandarijnen Doos 2 kilo Weleda gaat ervan uit dat alleen de natuur ons het beste kan bieden om de huid

Nadere informatie

Wij controleren uw zonnepanelen met een warmtebeeld camera. Waarom? Defecte cellen leiden tot een aanzienlijk prestatieverlies van het systeem.

Wij controleren uw zonnepanelen met een warmtebeeld camera. Waarom? Defecte cellen leiden tot een aanzienlijk prestatieverlies van het systeem. Wij controleren uw zonnepanelen met een warmtebeeld camera. Waarom? Defecte cellen leiden tot een aanzienlijk prestatieverlies van het systeem. Een temperatuur verhoging van 10 C boven de, door de fabriek

Nadere informatie

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be WETGEVING GEEN VUUR ZONDER ROOK Een vuurtje stoken in de tuin is nooit zonder risico s. De rook is het grootste probleem. Die is ongezond,

Nadere informatie

Werkblad. LES 7: Hygiëne. www.gavoorgezond.nl GROEP 5-6. Namen groepje: ... ... ... ... ...

Werkblad. LES 7: Hygiëne. www.gavoorgezond.nl GROEP 5-6. Namen groepje: ... ... ... ... ... LES 7: Hygiëne Namen groepje: Eerst voorbereiden: Zorg ervoor dat je met je groepje 1 petrischaaltje klaar hebt staan. Het schaaltje is verdeeld in 3 verschillende vakken. In ieder vakje gaan jullie een

Nadere informatie

Ik ben de Klomp. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. EUROPEES LANDBOUWBELEID GROEP 5 6

Ik ben de Klomp. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. EUROPEES LANDBOUWBELEID GROEP 5 6 Ik ben de Klomp De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave...1. 1 De geschiedenis van de thee...2. 2 Indeling...3. 2.1 Naar het land of de streek van herkomst...

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave...1. 1 De geschiedenis van de thee...2. 2 Indeling...3. 2.1 Naar het land of de streek van herkomst... Inhoudsopgave Inhoudsopgave...1 1 De geschiedenis van de thee...2 2 Indeling...3 2.1 Naar het land of de streek van herkomst...3 2.2 Naar de grootte van het blad en de volgorde op de stengel...3 2.2.1

Nadere informatie

makkelijk afvallen koolhydraatarm 10 overheerlijke lekkernijen

makkelijk afvallen koolhydraatarm 10 overheerlijke lekkernijen makkelijk afvallen koolhydraatarm 10 overheerlijke lekkernijen Alsjeblieft, hierbij ontvang je mijn favoriete koolhydraatarme lekkernijen. Onder elk recept vind je de voedingswaarden zodat je precies kunt

Nadere informatie

inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 6.

inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 6. Paddenstoelen inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 8 6. Schimmelweetjes 11 7. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Wist je dat. Bitter Zuur Zout Zoet. ... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is.

Wist je dat. Bitter Zuur Zout Zoet. ... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is. Wist je dat... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is. Bitter Zuur Zout Zoet... mensen vroeger dachten dat suiker geluk bracht. En nog steeds

Nadere informatie

Zelf kaarsen maken: Basisbenodigdheden

Zelf kaarsen maken: Basisbenodigdheden Zelf kaarsen maken: Basisbenodigdheden HOE DE WAS SMELTEN Paraffine mag NOOIT boven een directe hittebron worden gesmolten en daarom is een au bain-marie' systeem een onmisbaar attribuut. U kunt een speciale

Nadere informatie

Haal het beste uit uw Cobb!

Haal het beste uit uw Cobb! Haal het beste uit uw Cobb! Lees voor gebruik de instructies in deze handleiding. Zo haalt u de beste resultaten met uw Cobb. De onderdelen van de Cobb deksel kookring basisplaat handvat kom brikettenmandje

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Kuwait Petroleum Europoort, Q8KPE

Kuwait Petroleum Europoort, Q8KPE SPREEKBEURT 1/8 Kuwait Petroleum Europoort, Q8KPE Q8KPE is gelegen in Rotterdam Europoort. De locatie Europoort heeft de grootste haven ter wereld waar veel producten worden gemaakt en verhandeld. Voor

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf... 3. Hoe geeft u best de fles?... 4. Op de kraamafdeling... 5. Thuis... 6

Inhoud. Woord vooraf... 3. Hoe geeft u best de fles?... 4. Op de kraamafdeling... 5. Thuis... 6 Inhoud Woord vooraf... 3 Hoe geeft u best de fles?... 4 Op de kraamafdeling... 5 Thuis... 6 1 2 Woord vooraf U hebt gekozen om uw baby flesvoeding te geven. In deze brochure vindt u informatie en tips

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 1 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie GT-0191-a-12-1-b Glastuinbouw informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 6 en beantwoord dan vraag 38 tot en

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

Werkstuk Techniek. Rioolwaterzuiveringsinstallaties. Werkstuk gemaakt door: Klas: B2E Datum inleveren werkstuk: Dinsdag 30 mei Docent: JGT

Werkstuk Techniek. Rioolwaterzuiveringsinstallaties. Werkstuk gemaakt door: Klas: B2E Datum inleveren werkstuk: Dinsdag 30 mei Docent: JGT Werkstuk Techniek Rioolwaterzuiveringsinstallaties Bron foto: www.wve.nl Bron foto: www.wve.nl Werkstuk gemaakt door: Anoniem Samantha (op van eigen de verzoek) Maat Bert Bert van van Naamen Naamen Klas:

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nieuwe verpakking. Eindelijk is het zover! CarniVoer heeft een nieuwe verpakking!

NIEUWSBRIEF. Nieuwe verpakking. Eindelijk is het zover! CarniVoer heeft een nieuwe verpakking! NIEUWSBRIEF Nieuwe verpakking. Eindelijk is het zover! CarniVoer heeft een nieuwe verpakking! We willen de hoge kwaliteit van CarniVoer onderscheiden door een makkelijk stapelbare verpakking zonder verlies

Nadere informatie

Zuiver Voer. voor de geitenhouderij

Zuiver Voer. voor de geitenhouderij Zuiver Voer voor de geitenhouderij Harder melken door gezond voeren De sector heeft de laatste tijd een enorme groei doorgemaakt, waardoor ook van buitenaf de druk op de sector steeds groter wordt. Hierdoor

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Imitaties...Wees voorzichtig Deel I. Morso originale Viro vs imitatie

Imitaties...Wees voorzichtig Deel I. Morso originale Viro vs imitatie Imitaties...Wees voorzichtig Deel I Morso originale Viro vs imitatie Als een tijdschrift goed verkoopt volgen er doorgaans ontelbare pogingen tot het uitbrengen van soortgelijke exemplaren. Het lot van

Nadere informatie

YOGHURT 47. zoete en hartige recepten uit de keuken van yoghurt barn

YOGHURT 47. zoete en hartige recepten uit de keuken van yoghurt barn YOGHURT 47 zoete en hartige recepten uit de keuken van yoghurt barn INHOUD VOORWOORD 5 VERSCHILLENDE SOORTEN YOGHURT 7 ONTBIJT 9 LUNCH 37 TUSSENDOOR 61 DESSERT 89 REGISTER 110 DANK 113 VOORWOORD Bij Yoghurt

Nadere informatie

Het zwakste paneel" bepaalt het maximale stroom vermogen

Het zwakste paneel bepaalt het maximale stroom vermogen Montage Deze zonnepanelen worden in een serie geschakeld. Omvormer Serie schakeling Parallel schakeling minder gevoelig Het zwakste paneel" bepaalt het maximale stroom vermogen Wij controleren uw zonnepanelen

Nadere informatie

Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen

Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen Boodschappenlijstje (de voorkeur gaat uit naar de biologische producten wanneer mogelijk) 1 potje asperges, of verse asparges (van april t/m juni) 1

Nadere informatie

4.4 Opdracht: de boer

4.4 Opdracht: de boer 4.4 Opdracht: de boer Deze opdracht is verdeeld in vier delen. Namelijk de volgende: opdracht 1: milieubelasting opdracht 2: de appel opdracht 3: ziektes bij de appel opdracht 4: Beleid, boeren, bedrijven

Nadere informatie

SanDry Drogen en UVC ontsmetting

SanDry Drogen en UVC ontsmetting SanDry Drogen en UVC ontsmetting SanDry Onderhoud en reiniging van hoortoestellen. Hoortoestellen ontsluiten de wereld van woord en geluid voor u, verscherpen uw hoorzintuig op een nieuwe manier en dragen

Nadere informatie

Uw woning van Zayaz en asbest

Uw woning van Zayaz en asbest Uw woning van Zayaz en asbest Uw woning van Zayaz en asbest Algemene informatie over asbest 4 Veelgestelde vragen over asbest 7 Wat doet Zayaz? 9 Waar in uw woning kan asbest voorkomen? 10 Asbest en uw

Nadere informatie

Wat is Hardmetaal? Wij produceren ons hardmetaal dus milieuvriendelijk!

Wat is Hardmetaal? Wij produceren ons hardmetaal dus milieuvriendelijk! Wat is Hardmetaal? Wat is Hardmetaal? Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbidedie zijn opgenomen in een bindmiddel. Hardmetaal ontstaat na een zorgvuldig

Nadere informatie

Dit specerij heet kruidnagel omdat het de vorm heeft van een spijker. Een ander woord voor spijker is nagel.

Dit specerij heet kruidnagel omdat het de vorm heeft van een spijker. Een ander woord voor spijker is nagel. Kruidnagel Dit specerij heet kruidnagel omdat het de vorm heeft van een spijker. Een ander woord voor spijker is nagel. Kruidnagels zijn de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom De

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB biologie CSE KB. tijdvak 1

Bijlage VMBO-KB biologie CSE KB. tijdvak 1 Bijlage VMBO-KB 2012 tijdvak 1 biologie CSE KB. KB-0191-a-12-1-b Glastuinbouw informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 5 en beantwoord dan vraag 38 tot en met 46. Bij het beantwoorden van die vragen

Nadere informatie

Brons, verloren was methode (cire perdue)

Brons, verloren was methode (cire perdue) Jan Willem van der Wal Brons, verloren was methode (cire perdue) Een sculptuur wordt gemaakt in was en andere brandbare materialen. Deze sculptuur wordt in een gips chamotte vormgegoten. Deze vorm wordt

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Masaka 29/10/2017. Goeie morgen,

Masaka 29/10/2017. Goeie morgen, Masaka 29/10/2017 Goeie morgen, Om maar met de deur in huis te vallen, ondertussen zijn we weer verder aan het bouwen aan onze school in Kaganda Uganda. Ieder jaar een stapje dichter naar het einde toe,

Nadere informatie

Jesse Hartman Mark Sportel Klas: MTL1B. Voedselbederf

Jesse Hartman Mark Sportel Klas: MTL1B. Voedselbederf Inhoudsopgave Oorzaken van voedselbederf... 2 Chemische omzetting... 3 Micro-organismen... 4 Fysische besmetting... 5 Oorzaken van voedselbederf Chemische omzetting Hiermee wordt de situatie bedoeld dat

Nadere informatie

Spanning Capaciteit (mm) (mm) (g) (V) (mah) PR10-D6A PR70 1,4 75 5,8 3,6 0,3 PR13-D6A PR48 1,4 265 7,9 5,4 0,83 PR312-D6A PR41 1,4 145 7,9 3,6 0,58

Spanning Capaciteit (mm) (mm) (g) (V) (mah) PR10-D6A PR70 1,4 75 5,8 3,6 0,3 PR13-D6A PR48 1,4 265 7,9 5,4 0,83 PR312-D6A PR41 1,4 145 7,9 3,6 0,58 Product Zink-luchtbatterij Modelnaam IEC Nominaal Nominaal Diameter Hoogte Gewicht Spanning Capaciteit (mm) (mm) (g) (V) (mah) PR10-D6A PR70 1,4 75 5,8 3,6 0,3 PR13-D6A PR48 1,4 265 7,9 5,4 0,83 PR312-D6A

Nadere informatie

Parfum. 1. Inleiding. 2. Geschiedenis

Parfum. 1. Inleiding. 2. Geschiedenis Parfum 1. Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over geur en parfum omdat ik dat leuk en interessant onderwerp vind. Geuren zitten overal om ons geen. Er zijn lekkere en vieze geuren. Een leven zonder geuren?

Nadere informatie

Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen?

Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Chocolade Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Chocolade is heel erg lekker. Mijn zus kwam op het idee.en ik dacht goed idee. En toen heb ik het dus over chocolade gedaan. Waar komt chocolade vandaan?

Nadere informatie

Simpel gezegd, afval is al het afval wat in een huishouden net zoals bij jullie thuis overblijft en wat we dus weggooien.

Simpel gezegd, afval is al het afval wat in een huishouden net zoals bij jullie thuis overblijft en wat we dus weggooien. Spreekbeurt door een scholier 1346 woorden 21 mei 2003 5,8 225 keer beoordeeld Vak Nederlands Ik wil mijn spreekbeurt houden over afval. Er zijn verschillende soorten afval, zoals: - bedrijfsafval - gevaarlijk

Nadere informatie

Urine onderzoek van je kat

Urine onderzoek van je kat Urine onderzoek van je kat Inhoudsopgave - Opvangen... 2 - Katkor, Kit4cat, plastic snippers, of schoon fijn (aquarium) grint.... 3 - Opname... 4 - Blaaspunctie... 4 - Wist u dat?... 5 - Hulp nodig?...

Nadere informatie

Algemeen. Voorzorgsmaatregelen in verband met preventie

Algemeen. Voorzorgsmaatregelen in verband met preventie Overzicht P-zinnen P-zin Algemeen P101 Bij het inwinnen van medisch advies, de verpakking of het etiket ter beschikking houden. P102 Buiten het bereik van kinderen houden. P103 Alvorens te gebruiken, het

Nadere informatie

Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen

Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen Kansen voor Zaanstad in Klare Taal Verkiezingsprogramma 2018 D66 Zaanstad Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Voorwoord 3 Inleiding 4 Een goed klimaat 5 Goede scholen

Nadere informatie

Komst container aan huis voor plastic, pak en blik

Komst container aan huis voor plastic, pak en blik FAQ CAW-gemeenten Komst container aan huis voor plastic verpakkingen, lege pakken van sap, saus en zuivel en blik in de CAW-gemeenten Definitieve versie (4 februari 2016) -------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Veiligheidsaanbevelingen (P)

Veiligheidsaanbevelingen (P) Veiligheidsaanbevelingen (P) P101 P102 P103 P201 P202 P210 P211 P220 P221 P222 P223 P230 P231 P231+P232 P232 P233 P234 P235 P235+P410 P240 Bij het inwinnen van medisch advies, de verpakking of het etiket

Nadere informatie