BRONKS - Dé Surplus. Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BRONKS - Dé Surplus. Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:"

Transcriptie

1 BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Het gaat over zeer veel. Het gaat over verlies en hoe mensen daar elk op een andere mee omgaan. Het gaat over anders zijn en dat in je kwetsbaarheid en je anders zijn een hele grote kracht ligt. (Joke Devynck op FM Brussel zaterdag 14 januari 2012) Bronks

2 Brussel, 23 januari 2012 Beste leerkracht, Welkom bij de nieuwe voorstelling van BRONKS jeugdtheater! Binnenkort ook te zien in uw Cultureel Centrum. Om van het theaterbezoek een meer intense belevenis te maken dan alleen maar een middagje uit met de klas, is het goed vooraf en nadien even stil te staan bij de voorstelling. Hiervoor in deze surplus enkele suggesties. Wij wensen u en de kinderen veel plezier! Met vriendelijke groeten De ganse BRONKSploeg!

3 Tips voor een aangenaam theaterbezoek - Theaterbezoek begint niet pas als de lichten doven in de zaal. Zeker niet in schoolverband. Een goede voorbereiding in de klas maakt de kinderen nieuwsgierig, helpt hen om met een open geest en een open blik de voorstelling bij te wonen. - Bij die voorbereiding is het naast het nieuwsgierig maken naar de voorstelling zelf belangrijk de kinderen voor te bereiden op hun rol als publiek. Zeker als de kinderen nog erg jong zijn en geen of weinig ervaring hebben met theaterbezoek. M.a.w. kennen ze de gedragscodes die gangbaar zijn in theater? Kunnen ze in dit verband bijvoorbeeld verschillen en overeenkomsten aanhalen tussen een bezoek aan de cinema en in theater? - In theater is de life aanwezigheid van de acteurs hierbij erg belangrijk. Waarom zou je bijvoorbeeld in een cinemazaal wel een zakje popcorn mogen oppeuzelen en waarom mag dat niet tijdens een theatervoorstelling? (Het is niet enkel storend voor wie naast de snoeperd zit, het kan ook erg storend zijn voor de acteurs.) In theater is naast de kwaliteit van het theaterstuk en de acteerprestaties van de acteurs de wisselwerking tussen de zaal en de acteurs immers mee bepalend voor het welslagen van de voorstelling. - Bespreek met de kinderen ook dat in het begin van de voorstelling de zaallichten uit zullen gaan en de spots daarna op de acteurs worden gezet. Hoewel het zaallicht bij voorstellingen voor kleine kinderen bij voorkeur zacht gedimd wordt, terwijl de speellichten aangaan, wekt dit bij sommige kinderen een schrikreactie of de foutief aangeleerde reactie van te beginnen gillen. Het moment waarop het zaallicht uitgaat, is net het moment voor het publiek om tot rust te komen en de zintuigen te scherpen. Het moment om je nog even goed in je stoel te nestelen, je oren en ogen goed open te zetten en te genieten van wat er te zien en te horen valt. - Voor de rust van de kinderen is het belangrijk goed op tijd aan te komen: zo hebt u ook de tijd om ze rustig allemaal nog even naar het toilet te laten gaan. - Belangrijk is ook de kinderen zo rustig mogelijk naar hun plaatsen te begeleiden - Leerkrachten kunnen best tussen de kinderen in gaan zitten. Zo is het makkelijker om de kinderen weer tot rust aan te manen als ze even verstrooid zijn geraakt. Spreek bijvoorbeeld ook van tevoren met je collega s af welke kinderen je dicht bij je in de buurt laat zitten. - Vraag eventueel enkele ouders om het theaterbezoek mee te begeleiden. - En voor de leerkrachten vergeet u niet uw GSM uit te zetten voor u de zaal binnen gaat.

4 Tips voor de leerkrachten Om je klas voor te bereiden op de voorstelling, kan je gebruik maken van onderstaande suggesties. Je vindt ze onder : Tips voor voorbereiding in de klas. Je kan jezelf hierop beter voorbereiden en deze tips beter inschatten als je enkele interviews en persrecensies leest. Hiervoor kan je terecht op Vooral volgende artikels kunnen je een goed beeld geven van de sfeer en de inhoud van de voorstelling: - Klets - FM Brussel - 14 januari Anna in Focus Knack 18 januari Anna in Agenda 19 januari De Standaard over Anna 23 januari Interview in Gazet van Antwerpen 19 januari (een interview)

5 Tips voor in de klas In de voorstelling wordt het gemis van de kleine Anna door de personages Zina en Joske gespeeld door respectievelijk Joke Devynck en Eline Cuppens op een heel andere manier verwerkt. Dat brengt ons meteen bij de 2 hoofdthema s van het stuk: omgaan met verlies van een dierbare en iedereen reageert anders, gaat anders om met de realiteit, beleeft derhalve ook een andere realiteit. Belangrijk bij een voorbereiding op een theatervoorstelling is: de kinderen nieuwsgierig maken, zonder pal op de voorstelling te zitten. Onderstaande suggesties ter voorbereiding op de theatervoorstelling voerden we uit in een 15-tal klassen in Brussel, die nadien de voorstelling ook bijwoonden. Vooraf: 1. Iedereen is anders: - De manier waarop we in het leven staan begint met de perceptie via de zintuigen. Ga met de kinderen na hoe iedereen anders waarneemt bij observatie van een prent, die ze nooit vooraf zagen. (bij voorkeur de affiche van Anna ). Niet alle kinderen zullen bij een korte, vluchtige waarneming hetzelfde gezien hebben. Idem dito als je luistert naar de geluiden in de klas. Ook qua smaken en voorkeuren van geuren en tactiele gewaarwordingen heeft iedereen andere voorkeuren. Bijvoorbeeld: mosselen en bloemkool De geur van zwembad, de geur van benzine Een wollen trui op je blote huid, een kat strelen of een slang of een huisjesslak die over je arm kruipt - Voeg aan perceptie ervaring, temperament en voorbeeldgedrag toe en je komt uit op: Iedereen reageert anders op verschillende situaties. Zo zal het ene kind furieus reageren als om één of andere reden het geplande uitje met mama naar de Efteling niet doorgaat, het andere kind reageert gelaten, ontgoocheld, verdrietig. Rond dit soort situaties kan je even een rollenspel opzetten, waarna je wel benadrukt dat dàt onderwerp niet echt rond de voorstelling draait, wél het gegeven van anders zijn, anders reageren, anders omgaan met de realiteit. 2. Omgaan met verlies: Hier kan je de affiche en het flyertje gebruiken om weer terug te keren naar de voorstelling zelf. Startpunt worden de namen op de affiche: - Joke Devynck bedacht het concept, schreef de tekst en speelt de rol van Zina. - Eline Kuppens speelt de rol van Joske - Goele Maes ontwierp het decor - Elles De Koe ontwierp de kostuums - Peter Seynaeve coachte de acteurs. Wat valt op?... 2 actrices, 3 personages In het geval van déze voorstelling betekent dat dat niemand de rol van Anna speelt Wat er met Anna aan de hand is, weten we nog niet we kunnen wel één en ander over haar te weten komen als we de tekst op het flyertje goed lezen.

6 Tekst flyertje Boenk! Daar is Anna. Anna is een bommetje, een roodharig bommetje met beentjes. Anna snapt het niet en stelt skwiljoenen vragen*. Mensen vinden dat lastig. Wist jij dat er w- en d-woorden zijn? En wist jij dat je achteruit kunt lopen tot aan de vraag? En dat goeie vragen, vragen zijn die ergens op uit komen? Anna gaat niet de makkelijkste weg. Ook niet de moeilijkste. Anna gaat Anna s weg. Via de skwiljoenen vragen * die Anna stelt kunnen we de kinderen leiden naar filosoferen rondom het thema verlies, best niet PAL erop, maar bijvoorbeeld via volgende vragen: Skwiljoenen vragen wat voor vragen zijn er? Makkelijke, moeilijke, hondsmoeilijke // Weetvragen, denkvragen en bijna niet op te lossen vragen Zoek met de kinderen naar makkelijke vragen of weetvragen. Die kan je opzoeken, ook al gaat het om wetenschappelijk ingewikkelde vragen zoals hoe zwaar is onze planeet. Makkelijk is ook: Hoe heet je? Wanneer is de koning jarig? Moeilijker je hersens draaien al even in een andere richting - is bv. Waarom wordt er geen kattenvoer met muizensmaak gemaakt? Of hoe raakt de bestuurder van de zoutstrooiwagen op zijn werk? Helemaal moeilijk wordt het als je belandt bij vragen zoals de kip en het ei De vraag die wij toen in de ronde gooiden was: Vanaf wanneer bestaat iemand of iets niet meer of vanaf wanneer is iemand echt weg? Via deze vraag kom je waarschijnlijk vrij snel bij dood. Is iemand echt weg als hij dood is? Wanneer dan wel? En is dat dan ook echt zo? Waarom komen doden dan soms op bezoek in je dromen? Kan het zijn dat er mensen zijn die nog kunnen praten met overledenen? En is dat dan ook echt zo? etc

7 Nadien: Neem ook nadien even tijd voor een nagesprek of een verwerkingsactiviteit. Bespreek bijvoorbeeld welke momenten ze droevig vonden, welke vonden ze grappig? Maakte de voorstelling nog andere gevoelens in hen wakker? Herkenden ze zichzelf in de personages? Wanneer wel, wanneer niet? U kan via een gesprek ook proberen de voorstelling te reconstrueren, waardoor ook momenten die de kinderen misschien ontgingen weer in een helderder daglicht gesteld werden. Via tableau vivants of tekeningen kan je nadien een mooie reportage maken van de voorstelling. Ook het schrijven van een krantenartikel voor het schoolkrantje kan verdieping geven. Tot slot kan je ook via literatuur dieper ingaan op de thematiek. Je vindt het thema én de verschillen in omgaan met verlies heel mooi terug in het boekje Linus van Mieke Verseyp. Ook de gedichtjes je bent zo mooi anders dan ik van Hans Andreus en kom terug van Toon Tellegen zijn zeer bruikbaar.

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Brussel, 19 december 2018 Beste leerkrachten Binnenkort komen jullie kijken naar de voorstelling Ola Pola

Nadere informatie

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: De koning van de Paprikachips. BRONKS Herneming (vele jaren later!) Brussel, 29 oktober 2014 Beste leerkracht,

Nadere informatie

Bronks 2013-2014. BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

Bronks 2013-2014. BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Bronks 2013-2014 BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Brussel, 19 maart 2014 Beste leerkrachten, Welkom bij de nieuwe voorstelling van BRONKS

Nadere informatie

BRONKS - Dé Surplus. Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Bronks 2013-2014

BRONKS - Dé Surplus. Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Bronks 2013-2014 BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Bronks 2013-2014 1 Brussel, 7 maart 2014 Beste leerkrachten, Binnenkort komt u met uw klas kijken naar Toink

Nadere informatie

DICHTERDANGEDACHT - LESMAP Oktober 2013.

DICHTERDANGEDACHT - LESMAP Oktober 2013. DICHTERDANGEDACHT - LESMAP Oktober 2013. TEKST, REGIE EN VIDEO!:! Raf Deckers!! SPEL!:!!!! Stijn Vandeputte en Circé Lethem! LIVE MUZIEK!:!!! Stijn Vandeputte! SCENOGRAFIE!:!!! Tom De With :!!! Beste leerkracht,

Nadere informatie

LESMAP : BELGIË ONDERTITELD / LA BELGIQUE SOUS-TITRÉE

LESMAP : BELGIË ONDERTITELD / LA BELGIQUE SOUS-TITRÉE LESMAP : BELGIË ONDERTITELD / LA BELGIQUE SOUS-TITRÉE Beste leerkrachten, Binnenkort bezoeken jullie met de klas de voorstelling: België ondertiteld/la Belgique sous-titrée, een productie van BRONKS. Wie

Nadere informatie

Binnenkort bezoeken jullie met de klas de voorstelling Geef mijn hand terug door BRONKS theater voor jong publiek.

Binnenkort bezoeken jullie met de klas de voorstelling Geef mijn hand terug door BRONKS theater voor jong publiek. Brussel 9 oktober 2017 Beste leerkrachten, Binnenkort bezoeken jullie met de klas de voorstelling Geef mijn hand terug door BRONKS theater voor jong publiek. Geef mijn hand terug is gebaseerd op het levensechte

Nadere informatie

PLANKTON HOTEL Xavier, We Zouden Toch naar de Japanner gaan

PLANKTON HOTEL Xavier, We Zouden Toch naar de Japanner gaan Xavier, We Zouden Toch naar de Japanner gaan Lesmap!1 Beste leerkracht, Binnenkort bezoekt u met uw klas de voorstelling Xavier, We Zouden Toch naar de Japanner gaan van vzw. Voorafgaand aan deze voorstelling

Nadere informatie

Grote hoofden, kleine hartjes

Grote hoofden, kleine hartjes BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Grote hoofden, kleine hartjes Van en met Reineke Van Hooreweghe (tekst en regie) Isabelle Van Hecke (spel)

Nadere informatie

BRONKS dé surplus Suggesties om zelf aan de slag te gaan met de kinderen voor en na de voorstelling.

BRONKS dé surplus Suggesties om zelf aan de slag te gaan met de kinderen voor en na de voorstelling. BRONKS dé surplus Suggesties om zelf aan de slag te gaan met de kinderen voor en na de voorstelling. Brussel 9 oktober 2018 Beste leerkrachten, Binnenkort bezoeken jullie met de klas de voorstelling Rita,

Nadere informatie

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Zij is een danseres. Hij is een goochelaar. Samen zijn ze magic. Een voorstelling over de magie van de liefde

Nadere informatie

LESMATERIAAL DE KONING ZONDER SCHOENEN

LESMATERIAAL DE KONING ZONDER SCHOENEN LESMATERIAAL DE KONING ZONDER SCHOENEN LESMATERIAAL 4Hoog DE KONING ZONDER SCHOENEN INTRO Beste leerkracht, beste ouder, binnenkort komen jullie kijken naar De koning zonder schoenen. Als theatermakers

Nadere informatie

BRONKS dé surplus. Suggesties om zelf aan de slag te gaan met de jongeren voor en na de voorstelling.

BRONKS dé surplus. Suggesties om zelf aan de slag te gaan met de jongeren voor en na de voorstelling. BRONKS dé surplus Suggesties om zelf aan de slag te gaan met de jongeren voor en na de voorstelling. 1 Brussel 9 november 2018 Beste leerkrachten, Binnenkort bezoeken jullie met de klas de voorstelling

Nadere informatie

Wij/Zij BRONKS BRONKS - Dé Surplus. Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: FKPH

Wij/Zij BRONKS BRONKS - Dé Surplus. Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: FKPH BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Wij/Zij Van & met: Carly Wijs, Gytha Parmentier, Thomas Vantuycom / Roman Van Houtven, Mieke Versyp, Stef

Nadere informatie

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Zij is een danseres. Hij is een goochelaar. Samen zijn ze magic. Een voorstelling over de magie van de liefde

Nadere informatie

Hoogbegaafd en gevoelig

Hoogbegaafd en gevoelig Hoogbegaafd en gevoelig Kazimierz Dabrowski Hoogbegaafd zijn is meer dan slim zijn. Hoogbegaafde mensen zijn vaak ook veel gevoeliger dan andere mensen. Daardoor ervaar je situaties soms intenser dan andere

Nadere informatie

NOCHEM & VAN LUYN. Voor Jou. Aan de leerkracht die binnenkort met zijn of haar groep de voorstelling Voor Jou gaat zien.

NOCHEM & VAN LUYN. Voor Jou. Aan de leerkracht die binnenkort met zijn of haar groep de voorstelling Voor Jou gaat zien. NOCHEM & VAN LUYN Voor Jou Aan de leerkracht die binnenkort met zijn of haar groep de voorstelling Voor Jou gaat zien. Beste leerkracht, Binnenkort gaat u samen met uw leerlingen de voorstelling Voor Jou

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Lesbrief De Kleine Zeemeermin

Lesbrief De Kleine Zeemeermin Lesbrief De Kleine Zeemeermin Introductie Inhoud: Deze lesbrief is een aanvulling op het bezoek aan de voorstelling De Kleine Zeemeermin van Theater Terra. De voorstelling en daarmee ook de lesbrief, is

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Introductie Inhoud Het verhaal Doelgroep en thema s

Introductie Inhoud Het verhaal Doelgroep en thema s Lesbrief Introductie Inhoud Deze lesbrief is een aanvulling op het bezoek aan de voorstelling De Kabouter van Theater Terra. De voorstelling en daarmee ook de lesbrief, is geschikt voor leerlingen vanaf

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling PING

Lesbrief bij de voorstelling PING Lesbrief bij de voorstelling PING U heeft met uw groep gekeken naar de theatervoorstelling PING, gemaakt en gepeeld door Esther de Koning. Deze lesbrief bestaat uit een nagesprek, toneelopdrachten en een

Nadere informatie

NOCHEM & VAN LUYN VRW&D. Aan de leerkracht die binnenkort met zijn of haar groep de voorstelling VRW&D gaat zien.

NOCHEM & VAN LUYN VRW&D. Aan de leerkracht die binnenkort met zijn of haar groep de voorstelling VRW&D gaat zien. NOCHEM & VAN LUYN VRW&D Aan de leerkracht die binnenkort met zijn of haar groep de voorstelling VRW&D gaat zien. Beste leerkracht, Binnenkort gaat u samen met uw leerlingen de voorstelling VRW&D bekijken.

Nadere informatie

Wij/Zij. Bronks 2014-2015. BRONKS - Dé Surplus. Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

Wij/Zij. Bronks 2014-2015. BRONKS - Dé Surplus. Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Wij/Zij Van & met: Carly Wijs, Gytha Parmentier, Thomas Vantuycom, Mieke Versyp, Stef Stessel en Thomas Clause

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 afdeling techniek

Nadere informatie

BRONKS dé surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

BRONKS dé surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: BRONKS dé surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Brussel, 23 februari 2018 Beste leerkrachten, Binnenkort bezoekt u met uw klas de voorstelling NIKS (14+) van

Nadere informatie

toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes)

toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes) 1 Omgaan met en uiten van eigen gevoelens en ervaringen toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes) laat non-verbaal zien dat hij/zij iets niet wil (bijv. slaat fles weg, draait hoofd als

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland)

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) l e s b ri ef Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) 4811 TL Breda F facebook.com/ stiltefestival 4811 KB Breda t +31(0)76-513 81 25 +31 (0)76-515 49 84 techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl

Nadere informatie

Sorry Voor Alles. Beste leerkracht,

Sorry Voor Alles. Beste leerkracht, FKPH Sorry Voor Alles Première: 6 april 2013 Beste leerkracht, Binnenkort bezoekt u met uw klas de voorstelling Sorry voor alles (12+) van BRONKS jeugdtheater. Met deze infobrief willen wij u graag op

Nadere informatie

HET KOMPAS DOEL BENODIGDHEDEN: WERKINSTRUCTIE: OPDRACHT IN DE KLAS:

HET KOMPAS DOEL BENODIGDHEDEN: WERKINSTRUCTIE: OPDRACHT IN DE KLAS: HET KOMPAS DOEL Instrument geven om te benoemen en herkennen wat belangrijk is voor de kinderen (hun waarden), zodat ze kunnen leren kiezen. BENODIGDHEDEN: plaatje van een kompas groot kompas voor in de

Nadere informatie

BEZOEK Toneel/ cabaret/ musical

BEZOEK Toneel/ cabaret/ musical BEZOEK Toneel/ cabaret/ musical kijkwijzer BIJLAGE: CHECKLIST Naam : Klas Let op de extra informatie ; Artikelen / flyers / foto s / recensie / informatie over de voorstelling / theater Bewaar het kaartje

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE

SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE 'DE VOORSTELLINGEN VAN HOFPLEIN ROTTERDAM WORDEN GESPEELD MÉT JONGEREN, VÓÓR JONGEREN.' HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam richt zich op theater

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

BRONKS - Dé Surplus. Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

BRONKS - Dé Surplus. Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Liefde gaat door de brooddoos, dat weet iedereen. Kinderen voelen wanneer ouders gewoon een snee kaas tussen

Nadere informatie

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje)

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) lesbrief A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) bovenbouw (groep 5 t/m 8) A Mano wordt verteld met klei. Vier handen beelden op fantasierijke wijze het bezoekadres Markendaalseweg 75a verhaal uit van een klein

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Bronks 2010-2011. BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

Bronks 2010-2011. BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Bronks 2010-2011 BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Extra info voor leerkrachten Klopterop is een coproductie van BRONKS jeugdtheater en BRAAKLAND/ZHE

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

TJERK WORDT EEN BERK

TJERK WORDT EEN BERK TJERK WORDT EEN BERK EDUCATIE: VOORBEREIDEN EN REFLECTEREN Jolan Van de Waeter onderwijzend in cultuuronderwijs 2017 2018 Het educatiemateriaal behorende bij de voorstelling, Tjerk wordt een Berk is ontworpen

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

Lesbrief Schaap met laarsjes. Deel 1. Theater Anna s Steen

Lesbrief Schaap met laarsjes. Deel 1. Theater Anna s Steen Lesbrief Schaap met laarsjes Deel 1 Theater Anna s Steen Lesbrief : Schaap met Laarsjes Binnenkort ga je met je klas naar de theatervoorstelling Schaap met laarsjes van Theater Anna s Steen. Schaap met

Nadere informatie

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF. LIEVE ASSEPOESTER.

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF.  LIEVE ASSEPOESTER. Inhoud Inleiding Pagina 2 Kijken naar theater Pagina 3 Lesopdrachten middenbouw Pagina 4 Lesopdrachten bovenbouw Pagina 6 Nagesprek middenbouw Pagina 8 Nagesprek bovenbouw Pagina 9 Pagina 1" Inleiding

Nadere informatie

oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019

oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019 oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019 Het proces van groepsvorming in de klas begint na elke schoolvakantie weer opnieuw. De periode na de kerstvakantie wordt ook wel de Zilveren Weken genoemd. Deze

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief Theatergroep Locals www.tgthelocals.com Lesbrief 1. Over de voorstelling De vader van Polle is ooit met de noorderzon vertrokken. Daarom denkt ze dat haar vader ontdekkingsreiziger is en dat zijn schip

Nadere informatie

Je zintuigen kunnen lang niet alles waarnemen. Veel dieren kunnen beter zien, horen, proeven en ruiken dan de mensen.

Je zintuigen kunnen lang niet alles waarnemen. Veel dieren kunnen beter zien, horen, proeven en ruiken dan de mensen. Fantasie en Werkelijkheid Werkstuk gemaakt door Eline uit groep 6 Inhoudsopgave: H 1 Wat is de werkelijkheid? Blz. 1 H 2 Fantasie is geen werkelijkheid. Blz. 3 H 3 Fantasie bij kinderen. Blz. 3 Fantasieplaatje.

Nadere informatie

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland)

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) lesbrief Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811

Nadere informatie

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF. LIEVE ASSEPOESTER.

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF.  LIEVE ASSEPOESTER. Inhoud Inleiding Pagina 2 Kijken naar theater Pagina 3 Lesopdrachten middenbouw Pagina 4 Lesopdrachten bovenbouw Pagina 6 Nagesprek middenbouw Pagina 8 Nagesprek bovenbouw Pagina 9 Pagina 1 Inleiding U

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN Bladzijde 5 Waarom dit boekje? Lees de tekst goed. Beantwoord dan de onderstaande vragen. 1 Waar gaat het boekje over?... 2 Door wie kun je op het

Nadere informatie

Lesbrief DieDrie: Dagje DieDrie

Lesbrief DieDrie: Dagje DieDrie Lesbrief DieDrie: Dagje DieDrie Hoi! Hallo allemaal, wij zijn DieDrie. En je ziet het al: we zitten hier lekker te ontbijten. Niet zomaar een ontbijt, maar een ontbijtje met muziek. Eigenlijk draait ons

Nadere informatie

Lesmodule 4 fasen van. dementie. VOORBEELD LESMODULE: 4 fasen van dementie

Lesmodule 4 fasen van. dementie. VOORBEELD LESMODULE: 4 fasen van dementie Lesmodule 4 fasen van dementie Inhoudsopgave: 1. Wat is dementie? blz. 3 2. Twee basisprincipes over de werking van de hersenen blz. 4 3. Omschrijving van de vier fasen van ikbeleving bij dementie blz.

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven!

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! 3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! Even voorstellen: Thirza Holwerda Mijn naam is Thirza Holwerda en als je mij zou kennen dan weet je dat ik een gevoelig persoon ben en

Nadere informatie

7. Als je klaar bent met kauwen slik je de rozijn door. Merk het verlangen op om de rozijn door te slikken. Welke bewegingen maakt je mond?

7. Als je klaar bent met kauwen slik je de rozijn door. Merk het verlangen op om de rozijn door te slikken. Welke bewegingen maakt je mond? DE BEGINNERSGEEST OEFENING Heart Body & Mind WWW.PUREHBM.COM Tijd voor een eerste oefening! Deze oefening helpt je je aandacht in het hier en nu te brengen door al je zintuigen en bewuste aandacht te gebruiken.

Nadere informatie

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Beste Lezer. Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking. Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven.

Beste Lezer. Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking. Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven. Beste Lezer Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven. De flarden waren er al heel lang, maar ik kreeg het niet voor

Nadere informatie

3 Grenzen & Zintuigen

3 Grenzen & Zintuigen 3 Grenzen & Zintuigen SATIPATTHANA SUTTA En opnieuw, monniken, met betrekking tot wat werkelijk bestaat, verblijft hij overdenkende wat werkelijk bestaat in termen van de zes interne en externe poorten

Nadere informatie

Adios. Beste Docent(e), D O C E N T E N H A N D L E I D I N G

Adios. Beste Docent(e), D O C E N T E N H A N D L E I D I N G Adios Beste Docent(e), U bezoekt binnenkort met uw klas(sen) de theatervoorstelling Adios van Het Houten Huis. Wat fijn dat u voor onze voorstelling hebt gekozen en wij u en uw leerlingen mogen verwelkomen

Nadere informatie

Informatie over de voorstelling

Informatie over de voorstelling LESMAP Informatie over de voorstelling Er was eens een koninkrijk/ niet groter dan een bed. Enfin, het was een bed. In dat koninkrijk stond een paleis. De muren waren van deken/ de steunpilaren trappen

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

Lesmap bij de voorstelling

Lesmap bij de voorstelling Lesmap bij de voorstelling Vòòr de voorstelling Voorbereiding op het theaterbezoek Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hun achtergrond, kan het nuttig zijn om het theaterbezoek met hen voor

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

on track again Opnieuw op weg na een zelfmoordpoging

on track again Opnieuw op weg na een zelfmoordpoging on track again Opnieuw op weg na een zelfmoordpoging Ben je alles even moe? Zag je geen uitweg meer? Dacht je aan zelfmoord als een oplossing voor je problemen? Dit boekje laat jou zien dat je een heleboel

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord

Inhoudsopgave. Voorwoord SCHOOLGIDS Voorwoord s In deze schoolgids wordt gebruik gemaakt van QR- codes die verwijzen naar diverse websites. Heeft u geen QR scanner op uw smartphone of tablet? Deze zijn via de App store of Google

Nadere informatie

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping)

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Geluk is een gevoel! Jij bent de enige persoon op de wereld die jou gelukkig kan maken! Het is erg belangrijk dat je alle

Nadere informatie

Het simpele zesstappenplan voor meditatie zonder poeha

Het simpele zesstappenplan voor meditatie zonder poeha Het simpele zesstappenplan voor meditatie zonder poeha Oké, dus je bent lekker gaan zitten. En nu? Om te mediteren hoef je eigenlijk alleen maar deze zes stappen te volgen: 1. Richt je aandacht op één

Nadere informatie

BESTE DOCENT DE VOORSTELLING

BESTE DOCENT DE VOORSTELLING BESTE DOCENT Binnenkort gaan jullie kijken naar de voorstelling Mannetjes met plannetjes van Onder het Buro. In deze lesbrief vindt u wat achtergrond informatie over de voorstelling en inspirerende opdrachten

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

Sociaal Verhaal: een theatervoorstelling in NTGent Arca

Sociaal Verhaal: een theatervoorstelling in NTGent Arca Sociaal Verhaal: een theatervoorstelling in NTGent Arca Visuele voorstelling van een theaterbezoek voor kinderen met een autismespectrumstoornis, bedoeld ter voorbereiding op een nieuwe ervaring en de

Nadere informatie

Ouders gebruiken voor het temperament van hun kind(eren) spontaan woorden als

Ouders gebruiken voor het temperament van hun kind(eren) spontaan woorden als 1 Temperament van het kind en (adoptie)ouderschap Sara Casalin Ouders gebruiken voor het temperament van hun kind(eren) spontaan woorden als verlegen, blij, impulsief, zenuwachtig, druk, moeilijk, koppig,

Nadere informatie

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Kun jij de verleiding niet weerstaan als je versgebakken cake ruikt? Ga je eten als je verdrietig, boos, of gespannen bent? Lukt het je niet

Nadere informatie

LESBRIEF. Wij wensen u en de leerlingen een prettige voorstelling!

LESBRIEF. Wij wensen u en de leerlingen een prettige voorstelling! LESBRIEF ieorg idur Binnenkort gaan jullie naar de theatervoorstelling Ieorg Idur van de Zaanse theatermakers Zdenly Anton en Heleen van Wiechen van Stichting BOAZ. Deze voorstelling is gebaseerd op het

Nadere informatie

Vliegende Koe de Stilte (Nederland)

Vliegende Koe de Stilte (Nederland) lesbrief Vliegende Koe de Stilte (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) Spelen is leuk en ernstig tegelijk. Als je er helemaal in opgaat, kan alles. Twee bezoekadres Markendaalseweg 75a www.stiltefestival.com

Nadere informatie

Energiek de lente in!

Energiek de lente in! Miniboekje Energiek de lente in! 10 tips voor meer balans & energie Beste lezer, Dit boekje is een klein cadeautje voor u! De lente is weer begonnen en de bomen staan te popelen om uit te lopen. Koeien

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit?

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit? Les 1: Een verhaal schrijven Voor je gaat schrijven: een schema maken Je hebt net een verhaal bedacht. Schrijf alles wat je hebt bedacht kort op in het schema hieronder. Zijn er vragen waar je nog niet

Nadere informatie

T3 L7-8 De elektronica in mijn lichaam Onze zintuigen Bronnenboek Onze vijf zintuigen

T3 L7-8 De elektronica in mijn lichaam Onze zintuigen Bronnenboek Onze vijf zintuigen 1. Onze vijf zintuigen Hoe zou het zijn als je niets zou kunnen horen, voelen, zien, ruiken of proeven. Dat zou pas erg zijn! Je denkt niet zo vaak bewust aan je zintuigen, maar je gebruikt ze wel de hele

Nadere informatie

De automatische piloot

De automatische piloot Sessie 1 De automatische piloot De automatische piloot In de auto rijden we vaak kilometerslang op de automatische piloot, zonder ons er feitelijk van bewust te zijn wat we doen. Zo zijn we er een groot

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les drie WELKOM BIJ LES DRIE VAN DEZE E-CURSUS WAARIN WE JE WILLEN LATEN ZIEN HOE JIJ GROTER KUNT WORDEN ZODAT JOUW PROBLEMEN

Nadere informatie

THEMA KERN SUBKERN INHOUDEN DIT DOEN WIJ AL DIT WILLEN WIJ DOEN SEO

THEMA KERN SUBKERN INHOUDEN DIT DOEN WIJ AL DIT WILLEN WIJ DOEN SEO SEO Zelf Gevoelens Beschrijven welke gevoelens ik ervaar. Beschrijven welke gevoelens ik wel en niet begrijp. Omgaan met gevoelens en beschrijven hoe mijn reactie op gevoelens afhangt van het soort gevoel

Nadere informatie

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk 2 12 Feedback geven Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

Geschreven vanuit het hart

Geschreven vanuit het hart Geschreven vanuit het hart 1 Geschreven vanuit het hart Lian Verkerk ISBN:9789402166408 2 Beste unieke lezer, Mijn naam is Lian Verkerk en ik ben momenteel 17 jaar oud. Ik studeer toegepaste psychologie

Nadere informatie

Spellen (kennismakingskwartet, knuffelkaartjes, beestachtig, spring kikker spring, pim-pam-pet, kinderkwaliteitenspel)

Spellen (kennismakingskwartet, knuffelkaartjes, beestachtig, spring kikker spring, pim-pam-pet, kinderkwaliteitenspel) Voorbeeld van de inhoud van een Kindercoach Traject Reden van aanmelding: Laag zelfbeeld Driftbuien Veelvuldig huilen Moeilijk inslapen en vroeg wakker Te behalen doelen: Een goed slaap-waakritme / ontspannen

Nadere informatie

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN Het doel van het drie weken plan van Follow the Honey is een dagelijkse gewoonte op te bouwen van naar binnen gaan, met je aandacht bij Jezelf zijn*. Binnen is bij je hart,

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014)

Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014) Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014) Inleiding De kern van (autisme)vriendelijke communicatie is echt contact, gebaseerd op

Nadere informatie

1. Waarneming: omgevingsinformatie wordt waargenomen aan de hand van de verschillende zintuigen.

1. Waarneming: omgevingsinformatie wordt waargenomen aan de hand van de verschillende zintuigen. Cognities In deze module gaan we eerst in op wat cognitie in het algemeen is. Daarna komen de drie verschillende cognitieve theorieën voor ASS aan bod, namelijk: theory of mind, centrale coherentie en

Nadere informatie

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET TOOLKIT ROUW EN VERDRIET ALS JE IEMAND DICHTBIJ VERLIEST. Rouwen: een werkwoord waarvan je de betekenis pas leert kennen als je voor het eerst iemand verliest die veel voor jou betekende. Misschien wil

Nadere informatie

Beste Ik Techniek H Y P N O W O R K S

Beste Ik Techniek H Y P N O W O R K S Beste Ik Techniek DISCLAIMER Deze (gratis) uitgave is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Niets eruit mag worden gekopieerd in welke vorm dan ook zonder toestemming van de auteur. Wel mag deze

Nadere informatie

HOFPLEIN EDUCATIE Lesbrief voorstelling Alice in Wonderland

HOFPLEIN EDUCATIE Lesbrief voorstelling Alice in Wonderland HOFPLEIN EDUCATIE d n a rl e d n o W in e c li A g in Lesbrief voorstell 'DE VOORSTELLINGEN VAN HOFPLEIN ROTTERDAM WORDEN GESPEELD MÉT JONGEREN, VÓÓR JONGEREN.' hofplein rotterdam Hofplein Rotterdam richt

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat?

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 1. Inleving en verbeelding Inhoud 2. Blind zijn en toch alles kunnen 3. Blind en slechtziend 4. Hulpmiddelen 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 6. Blind zijn en de herinnering 7. Blind zijn en de verbeelding

Nadere informatie

Samenvatting Literatuurkunde Cursus 1 Literatuur en lezer

Samenvatting Literatuurkunde Cursus 1 Literatuur en lezer Samenvatting Literatuurkunde Cursus 1 Literatuur en lezer Samenvatting door M. 1143 woorden 24 januari 2016 9 21 keer beoordeeld Vak Methode Literatuurkunde Laagland Nederlands literatuur cursus 1 1 Lezers

Nadere informatie

Daniel Clowes, Ghost World

Daniel Clowes, Ghost World Daniel Clowes, Ghost World Lesvoorbereiding 3 e graad ASO/TSO Nederlands of eventueel Engels (oorspronkelijke taal) 1) Het is aan te raden de leerlingen de strip vooraf te laten lezen omdat ze op die manier

Nadere informatie

KEIK Concept en regie: Spel: Live muziek en spel: Compositie: Kostuums: Vormgeving: Film:

KEIK Concept en regie: Spel: Live muziek en spel: Compositie: Kostuums: Vormgeving: Film: LESMAP KEIK INTRO CREDITS Voor veel kleuters zal KEIK de eerste theaterervaring zijn. Kinderen moeten zich veilig voelen om van de voorstelling te kunnen genieten, daarom is het belangrijk dat ze voorbereid

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival Met non-verbaal theaterspel en een levensgrote robot

Nadere informatie