Documentcamera Gebruikershandleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Documentcamera Gebruikershandleiding"

Transcriptie

1 Documentcmer Gebruikershndleiding

2 Belngrijke veiligheidsinstructies Lees deze Gebruikershndleiding en houd u n lle veiligheidsinstructies voor uw documentcmer. Bewr deze hndleiding goed. Wrschuwing Let op Dit symbool heeft betrekking op informtie die, indien deze wordt genegeerd, kn resulteren in persoonlijk letsel of zelf overlijden ten gevolge vn onjuiste behndeling. Dit symbool verwijst nr informtie die, indien genegeerd, kn resulteren in persoonlijk letsel of fysieke schde ten gevolge vn onjuiste behndeling. Milieuvoorschriften Wrschuwing Lt de documentcmer of de fstndsbediening met btterijen niet chter in een voertuig met gesloten rmen, in de volle zon of op ndere pltsen die extreem wrm kunnen worden. Dit zou kunnen leiden tot thermische schde, brnd of defecten. Gebruik of bewr de documentcmer niet gedurende lngere tijd buitenshuis of op pltsen wr het pprt kn worden blootgesteld n regen, wter of een hoge luchtvochtigheid. Brnd of een elektrische schok kn het gevolg zijn. Gebruik de documentcmer niet op pltsen wr rook vn sigretten nwezig kn zijn of wr het pprt wordt blootgesteld n vettige rook, vocht of stoom (bijvoorbeeld in een keuken of bij een luchtbevochtiger) of op een zeer wrme of stoffige plek. Dit kn ndelige gevolgen hebben voor de kwliteit vn het geprojecteerde beeld. Let op Plts de documentcmer niet in de buurt vn hoogspnningslijnen of bronnen vn mgnetische velden. Dit kn de correcte werking beïnvloeden. Gebruik het pprt in de juiste omgevingsomstndigheden. s pg.65 Instlleer of bewr het pprt niet op een plek die bereikbr is voor kleine kinderen. Anders kn het pprt omvllen, met persoonlijk letsel ls gevolg. Plts het pprt niet op plekken wr het wordt blootgesteld n sterke trillingen of schokken.

3 Elektrische veiligheid Wrschuwing Mk nooit pnelen vn de documentcmer open, tenzij dit specifiek wordt uitgelegd in de Gebruikershndleiding. Probeer de documentcmer nooit uit elkr te hlen of te wijzigen. Lt reprtie over n gekwlificeerd onderhoudspersoneel. Trek in de volgende omstndigheden de stekker vn de documentcmer uit het stopcontct en lt reprtie over n gekwlificeerd onderhoudspersoneel: Als er rook, een ongebruikelijke geur of een ongebruikelijk geluid uit het pprt komt. Als er vloeistof of vreemde voorwerpen in het pprt komen. Als het pprt is gevllen of ls de behuizing is beschdigd. Als u het pprt in dergelijke omstndigheden toch blijft gebruiken, kn dit leiden tot brnd of elektrische schokken. Gebruik lleen de netdpter en het netsnoer die u bij het pprt hebt gekregen. Gebruik vn de verkeerde dpter kn leiden tot schde, oververhitting, brnd of elektrische schokken. Gebruik de netdpter met de spnning die in deze hndleiding is ngegeven. Gebruik vn een ndere voedingsbron kn leiden tot brnd of elektrische schokken. Als de netdpter, het netsnoer of de documentcmer schde heeft opgelopen, zet het pprt dn uit, trek de stekker uit het stopcontct en neem contct op met uw lokle leverncier. Gebruik vn een beschdigd pprt kn leiden tot brnd of elektrische schokken. Kom niet met ntte hnden n het pprt, de netdpter en de stekker. Dit kn een elektrische schok veroorzken. Trek niet te hrd n het netsnoer en zet er geen zwre voorwerpen bovenop. Als de netdpter, het netsnoer of de documentcmer schde heeft opgelopen, zet het pprt dn uit, trek de stekker uit het stopcontct en neem contct op met uw lokle leverncier. Gebruik vn een beschdigd pprt kn leiden tot brnd of elektrische schokken. Let op Zet de documentcmer n gebruik uit en trek de stekker uit het stopcontct. Controleer of het pprt uit is, of de stekker uit het stopcontct is en of lle kbels los zijn, voordt u de documentcmer verpltst. Ogen Wrschuwing Kijk niet in de lens ls de LED-lmp brndt. Het felle licht kn uw ogen beschdigen.

4 De documentcmer beveiligen Wrschuwing Als u lijm nbrengt om te voorkomen dt de schroeven los gn zitten of ls u smeermiddel of olie gebruikt op de documentcmer, kn de behuizing vn het pprt brsten. Dit kn ernstig letsel veroorzken. Gebruik geen lijm op de schroeven en gebruik geen olie of smeermiddel. Let op Instlleer de documentcmer niet op een onstbiele plek, zols een gmmele tfel of een schuin oppervlk. Anders kn de documentcmer omvllen, met persoonlijk letsel ls gevolg. Als u een tbel, wgen of stndrd gebruikt, zorg dn voor voldoende stbiliteit en voorkom omvllen. Wnneer u de documentcmer wilt vstzetten n een tfel, wgen of stndrd met de bevestigingspunten drvoor onder het pprt, zet de bouten dn stevig vst, mr dri ze niet te strk n. Gebruik geen lijm. Reinigen en vloeistoffen Wrschuwing Gebruik voor het reinigen vn het pprt een droge doek of, voor hrdnekkige vlekken, een vochtige doek die u goed hebt uitgewrongen. Gebruik geen vloeistoffen, spuitbussen of oplosmiddelen, zols lcohol, thinner of wsbenzine. Plts geen voorwerpen die vloeistoffen bevtten boven op of in de buurt vn het pprt. Mors geen vloeistof op en spuit geen fijne nevel in de documentcmer. Wnneer er vloeistof in de documentcmer komt, kn dit leiden tot een defect, brnd of elektrische schok. Als u toch vloeistof hebt gemorst, zet het pprt dn uit, trek de stekker uit het stopcontct en neem contct op met uw lokle leverncier. Gebruik vn een beschdigd pprt kn leiden tot brnd of elektrische schokken. Steek geen metlen, ontvlmbre of ndere vreemde voorwerpen in de ventiltieopeningen of ndere openingen vn de documentcmer. Houd dergelijke voorwerpen ver verwijderd vn het pprt. Als u dit niet doet, kn dit tot brnd, elektrische schokken of brndwonden leiden. Let op Voorkom elektrische schokken en trek de stekker vn de documentcmer uit het stopcontct voordt u het pprt reinigt.

5 Algemeen gebruik Let op Zet niet buitensporig veel krcht wnneer u de documentcmer verstelt. Anders gt de documentcmer kpot, met persoonlijk letsel ls gevolg. Voorkom schde n de documentcmer en leg er geen zwre voorwerpen op. Druk de rm niet plt en vouw de rm niet nr chter. U zou de rm kunnen beschdigen. Veilig gebruik vn de btterijen vn de fstndsbediening Wrschuwing Verkeerd gebruik vn de btterijen kn leiden tot breuk en lekkge vn vloeistof uit de btterijen, wt kn leiden tot brnd, letsel of corrosie vn de fstndsbediening. Wrijf niet in uw ogen ls u vloeistof uit de btterijen in uw ogen krijgt. Spoel uw ogen onmiddellijk goed uit met schoon wter en rdpleeg meteen een rts. Als u vloeistof in uw mond krijgt, spoel uw mond dn onmiddellijk met veel wter en rdpleeg een rts. Als btterijvloeistof in contct komt met uw huid of kleding, spoel de getroffen plek dn f met wter. Houd btterijen buiten bereik vn kinderen. Btterijen houden verstikkingsgevr in en zijn zeer gevrlijk ls ze worden ingeslikt. Let bij het pltsen vn de btterijen op de polriteit (+ en -). Als u dit niet doet, kn lekkge, oververhitting of een explosie het gevolg zijn. Gebruik geen nieuwe en oude btterijen of btterijen vn een verschillend type door elkr. Dit kn lekkge, oververhitting of een explosie veroorzken. Verwijder de btterijen ls u de documentcmer lngere tijd niet gebruikt. Verwijder lege btterijen onmiddellijk uit het pprt. Uit een lege btterij die u te lng in het pprt lt zitten, kn gs komen dt lekkge, oververhitting, een explosie of schde n het pprt kn veroorzken.

6 Inhoudsopgve 6 Belngrijke veiligheidsinstructies... 2 Inleiding Productfuncties... 9 Meegeleverde rtikelen...9 Onderdelen vn de documentcmer Bovenknt (bedieningspneel)/zijknt/chterknt...10 Cmerkop Onderstuk...12 Knoppen op de fstndsbediening Afstndsbediening...13 De documentcmer opbergen De documentcmer beveiligen Instlleren en gebruiken Ansluiten op het lichtnet en nzetten Ansluiten op een projector Ansluiten op een computer Ansluiten en de softwre vn de documentcmer gebruiken...20 Ansluiten zonder de softwre vn de documentcmer te gebruiken Een document of nder mteril weergeven Het beeld bevriezen...23 Kleine voorwerpen vn dichtbij weergeven...23 Live-ctie of een whitebord weergeven Heen en weer schkelen tussen het beeld vn de computer en het beeld vn de cmer Beeldnpssingen en effecten Het schermmenu gebruiken Beeldnpssingen doorvoeren...28 Split Screen gebruiken Andere instellingen opgeven Beelden opsln en een divoorstelling weergeven Beelden opsln in het interne geheugen Beelden exporteren nr een geheugenkrt Bestnden weergeven en beheren op de computer Een divoorstelling weergeven De meegeleverde softwre gebruiken De softwre instlleren De softwre verwijderen...40 Windows...40 Mcintosh...40 De softwre strten Antekeningen mken bij beelden Stilstnde beelden vstleggen Films met tijdvertrging mken Video's opnemen Comptibele bestndsindeling...45

7 Inhoudsopgve 7 Opgeslgen bestnden bewerken Hndelsmerken Opgeslgen bestnden beheren Video's verzenden en delen Problemen oplossen Problemen en oplossingen Problemen tijdens het gebruik...51 Problemen met de beeldkwliteit...51 Problemen met het gebruik vn een SD-krt...52 Problemen met het nsluiten vn een lptop...52 Problemen met het gebruik vn de softwre vn de documentcmer Hulp vrgen Europe...54 Afric Middle Est...59 North nd Centrl Americ...59 South Americ...60 Asi nd Oceni Ruimte voor ntekeningen Specificties Algemeen...65 Afstndsbediening...65 Afmetingen...65 Elektrisch Netdpter Milieu...65 Systeemeisen...65 Auteursrechten en hndelsmerken Verntwoord gebruik vn uteursrechtelijk beschermd mteril...66

8 Inleiding De Epson ELPDC11 is een documentcmer wrmee u pgin's uit een boek of ndere documenten en zelfs driedimensionle voorwerpen kunt opnemen en projecteren. De bijgeleverde softwre mkt het mogelijk om live-udio en -video op te nemen, om foto's te nemen met een beplde tussentijd en om ntekeningen te mken bij de beelden die met de documentcmer worden gemkt.

9 Productfuncties 9 Veelzijdige instlltie Sluit de documentcmer met een gewone VGA-kbel of een composietvideokbel n op een projector of ndere videopprtuur, zols een externe monitor. Stilstnde beelden vstleggen U kunt stilstnde beelden vstleggen in het interne geheugen (ter grootte vn 1 GB) vn de documentcmer of in een SD-krt die u in het pprt pltst. U kunt hiervoor ook een computer gebruiken die op het pprt is ngesloten. Vervolgens geeft u de beelden weer ls divoorstelling. Live-udio en -video U kunt video met 30 beelden per seconde weergeven (met geluid vn de ingebouwde microfoon) wnneer u de documentcmer gebruikt in combintie met een computer en de bijgeleverde softwre. Met de softwre kunt u uw video's ook bewerken en lter opnieuw fspelen. Hoge beeldkwliteit, hoge prestties Beeld vn 5 megpixel, 10x digitle zoom (mximl 2x zonder verlies) en een beeldregistrtiegebied vn 29,7 x 42 cm, wt het mogelijk mkt om twee pgin's nst elkr te leggen en die gedetilleerd weer te geven. De juiste weergve (SXGA, WXGA of XGA) wordt utomtisch geselecteerd, wt grnt stt voor een eenvoudige instlltie. Meegeleverde rtikelen Afstndsbediening met twee AA-btterijen Netsnoer en netdpter VGA-kbel USB-kbel Cd met softwre Cd met gebruikershndleiding Introductiehndleiding Microscoopdpter

10 Onderdelen vn de documentcmer 10 Bovenknt (bedieningspneel)/zijknt/chterknt Nm Functie A Cmerkop Dri de cmerkop ±90 om beelden vn een document of vn een muur weer te geven. B Ontvnger vn fstndsbediening Ontvngt het signl vn de fstndsbediening. C Knop [t] Hiermee zet u de documentcmer n en uit. D Nm Knop [Source] [ ] [ ] Functie [ ] Voor het projecteren vn beelden vn de documentcmer. [ ] Voor het projecteren vn beelden vn een computer. E Knop [ ] [ ] [ ] [ ] Wnneer het menuscherm wordt weergegeven, selecteert u met deze knoppen de gewenste menuitems en instellingen. F Knop [ ] [ ] Hiermee wijzigt u de helderheid vn het beeld. Knop [Enter] Knop [Zoom] [z] [x] Wnneer het menu wordt weergegeven, bevestigt u met deze knop het huidige item. Hiermee mkt u het beeld groter of kleiner zonder iets te vernderen n het geprojecteerde formt. G Knop [Focus] Druk op de knop [Focus] om het beeld utomtisch scherp te stellen. Het pprt kn niet scherpstellen op objecten die zich op een fstnd vn ongeveer 10 cm of minder vn de cmerlens bevinden. H Knop [ ] Als u deze knop indrukt en weer loslt, wordt het beeld bevroren. Als u de knop ingedrukt houdt, wordt het stilstnde beeld opgeslgen op een SDkrt of in het interne geheugen. I Veiligheidssleuf De veiligheidssleuf is comptibel met het MicroSver-beveiligingssysteem vn Kensington. s pg.16 J Knop [ ] Hiermee strt en stopt u het opnemen vn video met de bijgeleverde softwre. K Knop [Esc] Hiermee stopt u de ctieve functie. Wnneer het menu wordt weergegeven, gt u met deze knop terug nr het vorige menuniveu. L Knop [Menu] Hiermee opent en sluit u het menu. M Ansluiting netdpter Hierop sluit u de meegeleverde netdpter n.

11 Onderdelen vn de documentcmer 11 Nm Functie N USB-poort (type B) Hiermee sluit u de documentcmer n op een computer met behulp vn de meegeleverde USBkbel en softwre. O Computer In-nsluiting Ingng voor het beeldsignl vn een computer. P Composite-nsluiting Uitgng voor het composietvideosignl dt nr een projector of externe monitor gt. Q Disply Out-nsluiting Uitgng voor het beeldsignl dt nr een projector gt. R Veiligheidsstng Hierop kunt u een los verkrijgbre beveiligingskbel nsluiten en de documentcmer op die mnier vstzetten. s pg.16 S Sleuf voor een SD-krt Hierin kunt u een SD-krt pltsen voor de opslg en weergve vn beelden. s pg.34 Cmerkop Nm Functie A Microfoon Registreert het geluid wnneer u een video opneemt. B [ ] Schkelr voor de lmp Hiermee zet u de LED-lmp n en uit. C Beeldrottieschijf Hiermee drit u het weergegeven beeld ±90. D LED-lmp Schkel deze lmp in ls er onvoldoende licht op uw document schijnt. E Cmerlens Hiermee legt u het beeld vst.

12 Onderdelen vn de documentcmer 12 Nm Functie F Cmer-rm Hiermee pst u de hoogte vn de cmerkop n (rm in- of uitschuiven). Onderstuk Nm Functie A Bevestigingspunten U kunt de documentcmer vstzetten op een tfel, wgen of stndrd met los verkrijgbre bouten (M4). s pg.16 B Veiligheidsstng Hierop kunt u een los verkrijgbre beveiligingskbel nsluiten en de documentcmer op die mnier vstzetten. s pg.16

13 Knoppen op de fstndsbediening 13 Afstndsbediening Nm Functie A Knop [t] Wnneer u een Epson-projector gebruikt, zet u de projector hiermee n en uit. Deze knop is niet voor de documentcmer. B Knop [t] Hiermee zet u de documentcmer n en uit. Deze knop is niet voor een projector. C Knop [Focus] Druk op de knop [Focus] om het beeld utomtisch scherp te stellen. Het pprt kn niet scherpstellen op objecten die zich op een fstnd vn ongeveer 10 cm of minder vn de cmerlens bevinden. D Knop [Freeze] Hiermee bevriest u het huidige beeld. Druk nog een keer om door te gn. E Knop [Menu] Hiermee opent en sluit u het menu. F Knoppen [ ] [ ] [ ] [ ] Wnneer het menuscherm of de Help wordt weergegeven, selecteert u met deze knoppen de gewenste menu-items en instellingen. G Knop [Enter] Wnneer het menu wordt weergegeven, bevestigt u met deze knop het huidige item. H Knop [Esc] Hiermee stopt u de ctieve functie. Wnneer het menu wordt weergegeven, gt u met deze knop terug nr het vorige menuniveu. I J K L Knop [Snpshot] [ ] Knop [Record] [ ] Knop [Zoom] [z] [x] Knop [Brightness] [ ] [ ] Hiermee worden foto's vstgelegd. Hiermee strt en stopt u het opnemen vn video met de bijgeleverde softwre. Hiermee mkt u het beeld groter of kleiner zonder iets te vernderen n het geprojecteerde formt. Hiermee wijzigt u de helderheid vn het beeld.

14 Knoppen op de fstndsbediening 14 M Nm Knop [Source] [ ] [ ] Functie [ ] Voor het projecteren vn beelden vn een computer. [ ] Voor het projecteren vn beelden vn de documentcmer. N Knop [A/V Mute] Hiermee zet u de video en udio n en uit, wnneer u de documentcmer smen met een Epson-projector gebruikt. O Knop [Source Serch] Wnneer u een Epson-projector gebruikt, verndert u hiermee vn bron (ngesloten op de projector). P Zendgedeelte vn de fstndsbediening Hier komt het signl uit dt de fstndsbediening verzendt.

15 De documentcmer opbergen 15 Wnneer u de documentcmer niet gebruikt, vouwt u de rm gewoon nr beneden (zie figuur). Heleml plt vouwen kn niet. Let op Druk de rm niet plt en vouw de rm niet nr chter. U zou de rm kunnen beschdigen. Let op Wnneer u de zwrte lijn ziet onder op de cmer-rm, kn de rm niet verder. U zou de rm kunnen beschdigen.

16 De documentcmer beveiligen 16 U kunt de documentcmer vstzetten met een kbel n de veiligheidsstng (zie hieronder) of door een Kensington-ntidiefstlkbel vst te mken n de Kensington-veiligheidssleuf. U kunt de documentcmer ook vstzetten op een tfel, wgen of stndrd. Hiervoor gebruikt u de hieronder ngegeven bevestigingspunten. Gebruik M4-bouten. De bouten gn mximl 9 mm diep in de documentcmer. A Bevestigingspunten Let op Zet de bouten goed vst, mr dri ze niet te strk n. Gebruik geen lijm.

17 Instlleren en gebruiken Volg de instructies in dit gedeelte om de documentcmer klr te mken voor gebruik en een presenttie te geven.

18 Ansluiten op het lichtnet en nzetten 18 Sluit de netdpter n zols hier getoond. Steek de stekker vn de netdpter in het stopcontct. b c d Druk op de n-uitknop [t] om de documentcmer n te zetten. Het duurt ongeveer tien seconden voordt de documentcmer beeld geeft. Zet de projector n. Selecteer de juiste "bron" op de projector (Computer of Video bijvoorbeeld), fhnkelijk vn de nsluiting die u gebruikt. De projector kn ndere nmen gebruiken voor de verschillende bronnen. Wnneer u klr bent met de documentcmer, drukt u tweeml op de n-uitknop [t] om het pprt uit te zetten. Mk de kbels los en vouw de rm vn de cmer in. s pg.15

19 Ansluiten op een projector 19 U kunt de documentcmer met een gewone VGA-kbel of een composietvideokbel nsluiten op een projector of ndere videopprtuur, zols een externe monitor. U kunt de documentcmer ook gebruiken met een computer. s pg.20 b Sluit de documentcmer op een vn de volgende mnieren n: VGA Kies het gewenste type kbel. G hiervoor uit vn het type nsluiting dt nwezig is op uw projector of ndere videopprtuur. VGA-nsluiting (type computermonitor) Ansluiting voor composietvideo (geel, voor een tulpstekker ("RCA")) VGA-kbel (meegeleverd) Composietvideokbel A Disply Out-nsluiting B VGA-kbel Composietvideo A Composite-nsluiting B Composietvideokbel

20 Ansluiten op een computer 20 Wnneer u de documentcmer nsluit op uw computer, kunt u met de meegeleverde softwre zowel stilstnde ls bewegende beelden vstleggen, bewerken en fspelen. s pg.39 Door nsluiting op een computer kunt u ook PowerPoint-di's of beelden uit ndere toepssingen weergeven. U kunt op elk gewenst moment terugschkelen nr het beeld vn de cmer. Hoe u het pprt nsluit op de computer hngt f vn de softwre die u wilt gebruiken: Zie "Ansluiten en de softwre vn de documentcmer gebruiken" hieronder ls u de meegeleverde softwre wilt gebruiken. Zie "Ansluiten zonder de softwre vn de documentcmer te gebruiken" pg.21 ls u de softwre niet wilt gebruiken of ls de softwre niet op uw computer stt. Ansluiten en de softwre vn de documentcmer gebruiken Deze mnier vn nsluiten mkt het mogelijk om de meegeleverde softwre te gebruiken en om PowerPoint-di's of beelden vn een ndere toepssing op uw computer weer te geven. Zorg ervoor dt u de softwre l hebt geïnstlleerd. s pg.40 Sluit de documentcmer met een USB-kbel n op de computer zols hier getoond. b c A USB-kbel B VGA-kbel Sluit de computer met een VGA-kbel n op de projector. U kunt ook composietvideo gebruiken, mr de meeste computers hebben deze nsluiting niet. Volg de instructies op pg.41 om de softwre vn de documentcmer te instlleren. Als u geen beeld op het scherm krijgt, stt de USB-modus vn de documentcmer mogelijk op Msssopslg. Zie pg.52 ls u deze instelling wilt wijzigen. Zie pg.52 ls u een lptop hebt ngesloten en de instellingen vn de lptop wilt nkijken.

21 Ansluiten op een computer 21 Ansluiten zonder de softwre vn de documentcmer te gebruiken Deze mnier vn nsluiten mkt het mogelijk om PowerPoint-di's of beelden vn een ndere toepssing op uw computer weer te geven, mr zonder de meegeleverde softwre te gebruiken. Als u een gewone computer (geen lptop) gebruikt, mk dn de monitor los vn de computer. c Steek een tweede VGA-kbel in de met Disply Out ngegeven nsluiting op de documentcmer en in uw projector. In deze configurtie is het niet mogelijk om de Compositensluiting te gebruiken voor de weergve vn beeld vn de computer. Kijk de instellingen vn de lptop n ls u een lptop hebt ngesloten en geen beeld op het scherm krijgt. s pg.52 b Sluit een VGA-kbel n op de monitoruitgng vn de computer en op de met Computer In ngegeven nsluiting op de documentcmer. A Computer In-nsluiting B VGA-kbel C VGA-kbel D Disply Out-nsluiting

22 Een document of nder mteril weergeven 22 Breng de cmer-rm omhoog. Plts de cmerkop boven het weergvegebied. c Verschuif de lmpschkelr om het document te belichten. Zo nodig kunt u de helderheid vn het beeld bijregelen met [ ] of [ ] op de documentcmer of fstndsbediening. b Leg een document op tfel onder de cmerkop. De geleiders n de zijknt vn de documentcmer mken het gemkkelijk om Letter- of A4-ppier snel uit te lijnen. A Schkelr voor de lmp B Beeldrottieschijf C Knop [Focus] d Dri n de knop op de cmerkop om het beeld op het scherm te drien. Indien gewenst kunt u een fbeelding die ondersteboven ligt drien door op de knop [Menu] te drukken en Beeld > Beeld drien > 180 grden te selecteren.

23 Een document of nder mteril weergeven 23 e f Druk op de knop [Focus] op de documentcmer of de knop [Auto Focus] op de fstndsbediening. Er wordt utomtisch scherpgesteld op het document. Stel scherp op moeilijke voorwerpen door te drukken op de knop [Menu] en Beeld > Scherpstelling te selecteren. Ps de scherpstelling gn met de pijlknoppen [ ] en [ ]. Als u wilt inzoomen op een deel vn de fbeelding, drukt u op de knop [Zoom] - [z] op de documentcmer of fstndsbediening. Druk op de knop [Zoom] - [x] om uit te zoomen. U kunt mximl 10x digitl inzoomen. N 2x vergroten ontstt er verlies. Als u voorwerpen wilt weergeven lsof ze door een microscoop worden weergegeven, gebruik dn de meegeleverde microscoopdpter. Het beeld bevriezen Houd de knop [ ] ingedrukt om het beeld te bevriezen. (Als u de knop ingedrukt houdt, wordt het beeld opgeslgen in het interne geheugen. s pg.33) Ndt u het beeld hebt bevroren, kunt u het document wegpkken. Het beeld blijft gewoon op het scherm stn. Leg het volgende document onder de cmerlens en druk opnieuw op de knop. Op deze mnier verloopt uw presenttie zonder onderbrekingen. Kleine voorwerpen vn dichtbij weergeven Als u een klein voorwerp wilt weergeven, lt u de cmer-rm zkken. U kunt de lens circ 10 cm vn het voorwerp houden. Als u het voorwerp verder wilt vergroten, drukt u op de knop [Zoom] - [z] op de documentcmer of fstndsbediening. Druk op de knop [Zoom] - [x] om uit te zoomen. b A Knoppen B Adpterring Breng de microscoopdpter n op de beeldrottieschijf. Druk de knoppen in en duw de dpter nr binnen. Plts de cmerkop met dpter direct op de lens vn de microscoop. Door de dpterring uit te trekken stemt u de dpter f op de dimeter vn het oogstuk. De ring komt mximl 5 mm nr buiten.

24 Een document of nder mteril weergeven 24 c Druk op de knop [Menu] en selecteer Beeld > Microscoop > An. Hiermee optimliseert u de helderheid, het contrst en ndere beeldinstellingen voor gebruik met een microscoop.

25 Live-ctie of een whitebord weergeven 25 U kunt de documentcmer gebruiken voor een lezing of presenttie voor in een zl, mr ook voor het vstleggen vn beelden vn een whitebord of gewoon bord. Als de documentcmer met een USB-kbel op een computer is ngesloten, kunt u een udio- en video-opnme mken vn de presenttie terwijl die wordt gegeven. s pg.39 Wrschuwing Schkel de lmp uit wnneer de cmer op een persoon is gericht. Kijk niet rechtstreeks in de lmp. Het felle licht kn uw ogen beschdigen. Dri de cmerkop nr de voorzijde vn de ruimte. b c Dri n de knop op de cmerkop om het beeld op het scherm te krijgen. Druk op de knop [Focus]. Er wordt utomtisch scherpgesteld.

26 Heen en weer schkelen tussen het beeld vn de computer en het beeld vn de cmer 26 Als u een computer hebt ngesloten (s pg.20), kunt u PowerPoint-di's of beelden vn ndere toepssingen op uw computer weergeven. U kunt heen en weer gn vn het computerprogrmm nr het beeld dt de cmer live weergeeft. Als u uw computer hebt ngesloten met een USB-kbel (s pg.20), dn kunt u de softwre vn de documentcmer gebruiken voor de weergve vn vstgelegde beelden en video. U kunt ook een ndere toepssing gebruiken. Als u het live-beeld vn de cmer wilt weergeven, dn moet u Vstleggen selecteren in de softwre vn de documentcmer. s pg.41 Bij gebruik vn een USB-kbel kunt u niet omschkelen nr het beeld vn de computer ls u op de knop [ ] drukt. Als u uw computer hebt ngesloten met een VGA-kbel (s pg.21), gebruik dn de knoppen onder [Source] op de documentcmer om vn het beeld vn de computer nr dt vn de cmer te gn: Als u het beeld vn de computer wilt weergeven (een PowerPointpresenttie bijvoorbeeld), druk dn op de knop [Source] - [ ] op de documentcmer of fstndsbediening. Druk op de knop [Source] - [ ] om terug te keren nr het live-beeld vn de cmer.

27 Beeldnpssingen en effecten Met de documentcmer zijn tl vn beeldnpssingen en effecten mogelijk, zols het bevriezen vn het beeld, Split Screen, zwrt-wit en de mogelijkheid om negtieven weer te geven in kleur.

28 Het schermmenu gebruiken 28 Druk op de knop [Menu] op de documentcmer of fstndsbediening om het menu weer te geven op het scherm. U krijgt dit scherm te zien: Gebruik de pijlknoppen [ ] [ ] [ ] [ ] om door het menu te bewegen en de instellingen n te pssen. Druk op [Enter] om een instelling te selecteren. Wnneer u klr bent met het npssen vn de instellingen, drukt u op de knop [Menu] of [Esc] om het menu te sluiten en uw instellingen op te sln. Beeldnpssingen doorvoeren Bsisnpssingen, zols scherpstellen, in- en uitzoomen en het bijregelen vn de helderheid, worden besproken in "Een document of nder mteril weergeven" pg.22. Meer npssingen zijn mogelijk door te drukken op de knop [Menu] en het menu Beeld te openen: Witblns Hiermee pst u de kleur vn het beeld n op bsis vn het licht in de ruimte wrin u de presenttie geeft. Selecteer Autom. (beeld wordt utomtisch bijgeregeld), Tl-licht (minder bluwtinten) of Gloeilicht (minder geeltinten). Scherpstelling Hiermee kunt u de scherpstelling utomtisch bijregelen ls de utomtische scherpstelling niet het gewenste resultt oplevert. Hoog contrst Selecteer An om de zichtbrheid te verbeteren vn een wzig beeld of beeld met weinig contrst. Kleur/zwrt-wit/neg. Hiermee geeft u het beeld weer in kleur of zwrt-wit. Selecteer Negtief ls u een fotonegtief wilt weergeven met normle kleuren. Beeld drien Hiermee kunt u een beeld dt ondersteboven stt omkeren. U kunt ook de beeldrottieschijf op de cmerkop gebruiken. s pg.22 Uitgngsresolutie Wnneer het formt vn de projector niet utomtisch wordt geselecteerd, selecteert u hiermee zelf XGA, WXGA of SXGA. Gebruik deze functie ls u zwrte blken op het scherm krijgt of ls het beeld wordt uitgerekt. Microscoop Hiermee optimliseert u de helderheid, het contrst en ndere beeldinstellingen voor gebruik met een microscoop. s pg.23 Resetten Hiermee zet u de beeldinstellingen terug op hun stndrdwrde.

29 Split Screen gebruiken 29 Als u beelden hebt opgeslgen in het interne geheugen vn de documentcmer of op een SD-krt (s pg.32), dn kunt u twee beelden tegelijk weergeven. Het is dn bijvoorbeeld mogelijk om het livebeeld vn de cmer weer te geven nst een beeld uit het interne geheugen. Druk op de knop [Menu] en selecteer Functie > Split Screen. b A Geselecteerd beeld Selecteer met de pijlknoppen [ ] en [ ] de bron voor het geselecteerde beeld. U kunt kiezen uit deze bronnen: U krijgt nu dit scherm te zien. Het beeld links is geselecteerd: Live-weergve voor weergve vn het beeld vn de cmer Intern geheugen voor weergve vn een beeld dt in het interne geheugen is opgeslgen SD-krt voor weergve vn een beeld dt op een SD-krt (indien gepltst) is opgeslgen c d Alleen beelden die in de juiste bestndsindeling op de SD-krt zijn opgeslgen, kunnen worden weergegeven. s pg.52 Druk op de knop [Enter] om uw selectie te bevestigen. Als u Intern geheugen of SD-krt selecteert ls bron, dn krijgt u een scherm te zien wrin u selecteert welk beeld u wilt gebruiken:

30 Split Screen gebruiken 30 g h Wnneer u klr bent met het instellen vn beide zijden vn het scherm drukt u op [ ] gevolgd door [Enter]. De geselecteerde beelden worden nst elkr weergegeven op het scherm. U verlt Split Screen door te drukken op [Menu] of [Esc]. A Selecteer de pijl en druk op [Enter] om meer beelden weer te geven. e f Selecteer met de pijlknoppen [ ] [ ] [ ] [ ] het beeld dt u wilt weergeven en druk op [Enter] om uw selectie te bevestigen. (Druk opnieuw op [Enter] om de selectie op te heffen.) Bij het geselecteerde beeld komt een vinkje te stn. Selecteer Terug om het instellen vn Split Screen te voltooien. Druk op [ ] om het rechterbeeld te selecteren. Herhl stp 2 tot en met 4 om de bron voor de rechterknt te selecteren. Het is niet mogelijk om het live-beeld vn de cmer n beide zijden vn het scherm weer te geven.

31 Andere instellingen opgeven 31 Sluimerstnd/Tijd sluimerstnd Stndrd wordt de documentcmer uitgeschkeld n twee uur inctief te zijn geweest. U kunt de sluimerstnd heleml uitschkelen, mr het is ook mogelijk om n te pssen n hoeveel tijd de cmer uitgt (vn 1 tot 6 uur). Nst deze instellingen hebt u het menu Informtie wrmee u kunt ngn hoeveel opslgcpciteit er nog vrij is in het interne geheugen vn de cmer. Het menu Informtie lt ook de versie vn de firmwre vn de cmer zien. Druk op de knop [Menu] en selecteer Informtie. U krijgt dit scherm te zien: Druk op de knop [Menu] en selecteer het menu Functie om de volgende cmer-instellingen te wijzigen: USB-modus Hiermee beplt u hoe de documentcmer werkt wnneer u het pprt nsluit met een USB-kbel. Selecteer Toepssing ls u beelden wilt vstleggen en weergeven met de softwre vn de documentcmer. Selecteer Msssopslg ls u vnf de computer beelden wilt weergeven vnuit het interne geheugen vn de documentcmer of vnf een gepltste SD-krt. s pg.36 Zonder flikkering Hiermee zorgt u ervoor dt het beeld niet flikkert wnneer u een presenttie geeft in een regio met een nder elektriciteitsnet (50 of 60 Hz). Video-indeling Selecteer NTSC of PAL, fhnkelijk vn het type video dt uw projector gebruikt. Tl Hiermee wijzigt u de tl vn het menu.

32 Beelden opsln en een divoorstelling weergeven U kunt een divoorstelling weergeven op bsis vn vstgelegde beelden. De beelden zijn opgeslgen in het interne geheugen vn de documentcmer. U kunt mximl beelden opsln (fhnkelijk vn de inhoud vn die beelden) en vervolgens selecteert u de beelden die u wilt zien. Het is ook mogelijk om de vstgelegde beelden te exporteren nr een SD-geheugenkrt of om ze weer te geven vnf een ngesloten computer. Het is niet mogelijk om video's op te sln in de documentcmer. Volg de instructies op pg.39 om video's op te nemen.

33 Beelden opsln in het interne geheugen 33 b Geef het live-beeld vn de cmer weer dt u wilt opsln. Ps eventueel de instellingen n. Druk op de knop [ ] om het beeld vst te leggen. Druk in en lt weer los wnneer u de fstndsbediening gebruikt. Druk in en houd ingedrukt wnneer u het bedieningspneel gebruikt. In de rechterbovenhoek vn het scherm wordt weergegeven. Het beeld wordt opgeslgen in het interne geheugen. Als u het bedieningspneel gebruikt en de knop indrukt mr drn niet ingedrukt houdt, wordt het beeld bevroren op het scherm in plts vn opgeslgen in het geheugen. c Herhl stp 1 en 2 voor lle overige beelden die u wilt opsln.

34 Beelden exporteren nr een geheugenkrt 34 U kunt vstgelegde beelden overbrengen vn het interne geheugen vn de documentcmer nr een SD-krt. U kunt de beelden op de krt ook gebruiken voor een divoorstelling. s pg.38 Zodr u een SD-krt in het pprt pltst, kunt u lleen op die SD-krt opnemen. Plts de SD-krt met de bovenzijde nr boven in het pprt. b Druk op de knop [Menu] en selecteer Geheugen > Intern geheugen. c A Selecteer de pijl en druk op [Enter] om meer beelden weer te geven. Selecteer met de pijlknoppen [ ] [ ] [ ] [ ] het beeld dt u wilt exporteren en druk op [Enter] om uw selectie te bevestigen. (Druk opnieuw op [Enter] om de selectie op te heffen.) Bij elk geselecteerd beeld komt een vinkje te stn. Met Alles select. geeft u lle beelden een vinkje. Kies Alles select. opnieuw om lle vinkjes te verwijderen. d Selecteer Exporteren en druk op [Enter]. Druk in het bevestigingsscherm opnieuw op [Enter] om de beelden te kopiëren nr uw SD-krt. U krijgt dit scherm te zien met de beelden die in het interne geheugen zijn opgeslgen. e Wnneer de beelden zijn gekopieerd, ziet u een scherm met de beelden die op de krt stn. G op een vn de volgende mnieren te werk:

35 Beelden exporteren nr een geheugenkrt 35 Als u de SD-krt in de documentcmer wilt lten zitten, drukt u op [Menu] of [Esc] om het scherm SD-krt te sluiten. Als u de SD-krt wilt verwijderen, druk dn even op de krt. Vervolgens kunt u de krt recht uit de sleuf trekken. Het scherm SD-krt wordt utomtisch gesloten.

36 Bestnden weergeven en beheren op de computer 36 U kunt uw computer en een USB-kbel gebruiken om toegng te krijgen tot de bestnden in het interne geheugen vn de cmer of op een SD-krt die in de cmer is gepltst. Voordt u de documentcmer op deze mnier gebruikt, moet u de functie vn de USB-poort wijzigen. Dit wordt hieronder beschreven. b c d e Sluit de documentcmer met een VGA-kbel of composietvideokbel n op de projector. s pg.19 Zet de documentcmer en projector n. Druk op de knop [Menu] en selecteer Functie > USB-modus. Zet de instelling op Msssopslg. Mk de projector los vn de documentcmer. Let op Als u de projector ngesloten lt, kunt u problemen ondervinden bij het kopiëren of verpltsen vn bestnden. Sluit de documentcmer nu met een USB-kbel n op de computer. f g A USB-kbel Het interne geheugen vn de documentcmer wordt op de computer weergegeven ls een extern sttion. De documentcmer heeft geen ingebouwde klok. Hierdoor krijgt u bij het bekijken vn de bestnden op de computer niet het tijdstip te zien wrop de bestnden zijn gemkt. Gebruik uw computer om de bestnden te bekijken, kopiëren, verpltsen of verwijderen. Als u beelden vn uw computer wilt kopiëren nr de documentcmer of SD-krt, moeten die beelden wel de juiste bestndsindeling hebben. Anders kunnen ze niet worden gelezen. s pg.52 Mk de computer los wnneer u klr bent. Let op Controleer of het kopiëren is voltooid, voordt u de USB-kbel losmkt. Anders kunnen de bestnden worden beschdigd.

37 Bestnden weergeven en beheren op de computer 37 h i Sluit de projector weer n. Druk op de knop [Menu] en selecteer Functie > USB-modus. Zet de instelling weer op Toepssing. Als u de instelling niet terugzet, kunt u geen live-beelden vn de cmer weergeven wnneer u de softwre vn de documentcmer gebruikt. Als u de softwre toch niet gebruikt, hoeft u de instelling ook niet terug te zetten.

38 Een divoorstelling weergeven 38 Als u beelden hebt opgeslgen in het interne geheugen vn de documentcmer of op een SD-krt, kunt u een divoorstelling weergeven. Nst b beelden die met de documentcmer zijn vstgelegd, kunt u ook foto's weergeven die met een digitle cmer zijn gemkt door een SD-krt uit dt fototoestel in de documentcmer te pltsen. Het is ook mogelijk om beelden vn uw computer te kopiëren nr de documentcmer of een SD-krt (s pg.36), mr die beelden moeten wel de juiste bestndsindeling hebben. s pg.52 Druk op de knop [Menu] en selecteer Geheugen. Selecteer Intern geheugen (voor beelden uit het interne geheugen) of SD-krt (voor beelden vn een gepltste SDkrt). U krijgt een scherm ls dit te zien: c d e f g U kunt een beeld drien door het te selecteren met de pijlknoppen [ ] [ ] [ ] [ ] en op [Enter] te drukken om uw selectie te bevestigen. (Druk opnieuw op [Enter] om de selectie op te heffen.) Bij het beeld komt een vinkje te stn. Selecteer op dezelfde mnier lle overige beelden die u wilt drien. Selecteer Drien. Alle geselecteerde beelden worden 90 grden rechtsom gedrid. De beeldkwliteit vn een gedride fbeelding kn iets fnemen. Als er bij de foto een tijd is opgeslgen, dn wordt de dtum gewijzigd in een stndrdwrde. Selecteer met de pijlknoppen [ ] [ ] [ ] [ ] elk beeld dt u wilt gebruiken in de divoorstelling en druk op [Enter] om uw selectie te bevestigen. (Druk opnieuw op [Enter] om de selectie op te heffen.) Bij de geselecteerde beelden komt een vinkje te stn. Met Alles select. geeft u lle beelden een vinkje. Kies Alles select. opnieuw om lle vinkjes te verwijderen. Selecteer Divoorstelling om het eerste beeld weer te geven in de divoorstelling. Druk op [ Druk op [ ] om nr het volgende beeld te gn. ] om terug te keren nr het vorige beeld. Beëindig de divoorstelling door op [ ] te drukken terwijl het ltste beeld wordt weergegeven. Met een druk op [Menu] of [Esc] beëindigt u de divoorstelling wnneer u mr wilt. A Selecteer de pijl en druk op [Enter] om meer beelden weer te geven.

39 De meegeleverde softwre gebruiken De meegeleverde softwre mkt het mogelijk om de documentcmer te gebruiken voor het vstleggen vn stilstnde beelden, om foto's te nemen met een beplde tussentijd, om live-video op te nemen met geluid erbij en om de vstgelegde bestnden te bewerken en f te spelen. Ook kunt u de softwre gebruiken om ntekeningen te mken bij uw beelden vn de documentcmer in de vorm vn tekst en tekeningen. Verder kunt u video's verzenden nr populire websites. Volg eerst de instructies in dit gedeelte om de softwre te instlleren. G op een vn de volgende mnieren te werk ls u meer hulp nodig hebt bij het gebruik vn de softwre: Windows: Druk op F1 of selecteer Toepssingshelp in het menu Extr's. Mcintosh: Selecteer Help op de menublk.

40 De softwre instlleren 40 U kunt de softwre instlleren op een Windows- of Mcintosh-computer. Zie pg.65 voor de systeemeisen. b c Plts de cd met het opschrift "ArcSoft Appliction Softwre for Epson Document Cmer" in de computer. Als u de licentieovereenkomst ziet, klikt u op J. Volg de instructies op het scherm om de softwre te instlleren. Wnneer u een scherm ziet met de vrg of u de Button Mnger wilt instlleren, moet u dit bevestigen. Mcintosh b Open de mp Progrmm's. Sleep ArcSoft Appliction Softwre for Epson Document Cmer nr de prullenmnd. De softwre verwijderen Volg deze stppen ls u de softwre wilt verwijderen. Windows b c Windows 7/Windows Vist: Selecteer Configurtiescherm > Progrmm's en onderdelen. Als u de Klssieke weergve gebruikt, selecteert u Progrmm's > Een progrmm verwijderen. Windows XP: Selecteer Configurtiescherm > Softwre. Selecteer ArcSoft Appliction Softwre for Epson Document Cmer. Windows 7/Windows Vist: Klik op Verwijderen/wijzigen. Windows XP: Klik op Wijzigen/Verwijderen.

41 De softwre strten 41 b Sluit de documentcmer met een USB-kbel n op de computer. s pg.20 Strt de softwre: Windows: Selecteer vi Progrmm's of Alle progrmm's het item ArcSoft Appliction Softwre for Epson Document Cmer. Instlleer Windows Medi Plyer ls de softwre niet wordt gestrt. Mcintosh: Open de mp Progrmm's en dubbelklik op ArcSoft Appliction Softwre for Epson Document Cmer. U krijgt nu het onderstnde scherm te zien. Als u de melding krijgt dt de documentcmer niet is gevonden, controleer dn of het pprt wel is ngesloten en ingeschkeld. Klik vervolgens op de knop Verbinden in de rechterbovenhoek vn het scherm. A Voornmste modi (vstleggen, bewerken en bestndsbeheer) B Album vstleggen (eerder vstgelegde beelden) C Knoppen voor Vstleggen (stilstnd beeld, burst, tijdvertrging en video) D Knop voor Live ntekeningen E Voorbeeld (live-beeld vn de cmer) F Knop Verbinden

42 Antekeningen mken bij beelden 42 Tijdens een presenttie kunt u ntekeningen mken bij de live-beelden vn de documentcmer in de vorm vn tekst en tekeningen. Wnneer u een beeld vstlegt, worden uw ntekeningen smen met het beeld vstgelegd. Wnneer u de presenttie vstlegt ls video, dn krijgt u de ntekeningen te zien in de video op het moment dt u ze mkt. Met het scherm Bewerken kunt u ook ntekeningen mken bij stilstnde beelden die l zijn vstgelegd. s pg.47 d e f Wijzig de eigenschppen vn de geselecteerde functie. Voeg tekst en tekeningen toe met de geselecteerde functie. U kunt een ntekening verwijderen met de functie Vlkgom en uw ltste wijziging terugdrien met de knop Ongedn mken. U wist lle ntekeningen door de functie Vlkgom te selecteren en te klikken op de knop Alles wissen die boven het voorbeeld wordt weergegeven. Klik zo nodig op de knop Vstleggen om deze modus te ctiveren. In het voorbeeldgebied wordt het live-beeld vn de cmer weergegeven. b Klik op de knop Live ntekeningen. U slt een beeld met ntekeningen op door te klikken op de knop Foto nemen onder in het scherm. s pg.43 Zie pg.45 ls u een video wilt opnemen met drin de ntekeningen op het moment dt u ze mkt. c Selecteer de gewenste tekenfunctie, zols Pen, Lijn of Tekst.

43 Stilstnde beelden vstleggen 43 U kunt een stilstnd beeld of een serie beelden snel chter elkr (burst) vstleggen. Selecteer zo nodig de instellingen die u wilt gebruiken. Klik op de knop Instellingen en selecteer het tbbld Afbeelding. Het (de) vstgelegde beeld(en) wordt (worden) weergegeven in het lbum Vstleggen links in het scherm. Als u een vstgelegd beeld wilt weergeven vi uw projector, dubbelklik dn op het beeld of klik erop met de rechtermuisknop en selecteer Voorbeeld. b c Selecteer het stndrdformt, het kwliteitsniveu en de overige eigenschppen voor het beeld. Geef n hoeveel foto's (mximl tien) er worden vstgelegd per burst (vijf is stndrd). Klik op de knop Foto nemen om een stilstnd beeld vst te leggen. Klik op de knop Burst om een serie beelden snel chter elkr vst te leggen.

44 Films met tijdvertrging mken 44 Een film met tijdvertrging mkt het mogelijk om de geleidelijke wijzigingen te lten zien die in een periode vn een ntl uur pltsvinden. b Klik op de knop Instellingen en selecteer het tbbld Tijdvertrging. Stel de tijd (het intervl) in die tussen elk beeld moet verstrijken (miniml vijf seconden). Stel de totle duur vn de opnme in (mximl 72 uur). Klik op OK om het scherm Instellingen te sluiten. Klik op de knop Tijdvertrging strten om te beginnen met het vstleggen vn beelden. dubbelklik dn op het pictogrm of klik erop met de rechtermuisknop en selecteer Voorbeeld. Wnneer de tk is fgelopen, wordt de film of het beeld met tijdvertrging weergegeven ls pictogrm in het lbum Vstleggen links in het scherm. Als u een film wilt weergeven vi uw projector,

45 Video's opnemen 45 U kunt een udio- en video-opnme mken vn uw presenttie. Gebruik een lgere resolutie dn SXGA. Selecteer zo nodig de instellingen die u wilt gebruiken. Klik op de knop Instellingen en selecteer het tbbld Video. b c Selecteer de stndrd-video-indeling, het kwliteitsniveu en de overige eigenschppen. Stel de mximumduur vn elke video (mximl cht uur) in en kijk hoeveel ruimte dt kost op de hrde schijf. Als u geluid wilt opnemen, klik dn op de knop Instellingen, selecteer het tbbld Audio en selecteer ELPDC11 bij Audiopprt. Klik op de knop Video opnemen om de opnme te strten. Klik opnieuw op Video opnemen om te stoppen. U kunt ook de knop [ ] op het bedieningspneel gebruiken om de opnme te strten en te stoppen. Uw film wordt ls pictogrm weergegeven in het lbum Vstleggen links in het scherm. Als u een film wilt weergeven vi uw projector, dubbelklik dn op het pictogrm of klik erop met de rechtermuisknop en selecteer Voorbeeld. Wnneer u een computer nsluit, is het niet mogelijk om twee documentcmer's tegelijk te gebruiken. Als u twee documentcmer's nsluit, moet u lle kbels losmken en opnieuw nsluiten. Mk de USB-kbel nooit los tijdens het opnemen. Comptibele bestndsindeling Type Stilstnde beelden.jpg/.bmp Extensie

46 Video's opnemen 46 Video's Type.wmv/.vi/.mpg/.mov Extensie

47 Opgeslgen bestnden bewerken 47 In het scherm Bewerken kunt u de kwliteit (helderheid en contrst bijvoorbeeld) vn de vstgelegde foto's en video's verbeteren. Bij stilstnde beelden is het mogelijk om in te zoomen op een deel vn het beeld, om het beeld te drien en om het te spiegelen. Ook ntekeningen mken bij stilstnde beelden is mogelijk. Tijdens het bekijken vn een video kunt u die video puzeren en een stilstnd beeld vstleggen op bsis vn het weergegeven beeld. Klik op de knop Bewerken om deze modus te ctiveren. b G op een vn de volgende mnieren te werk ls u meer hulp nodig hebt bij het gebruik vn de softwre: Windows: Druk op F1 of selecteer Toepssingshelp in het menu Extr's. Mcintosh: Selecteer Help op de menublk.

48 Opgeslgen bestnden beheren 48 In het scherm Bestndsbeheer kunt u uw vstgelegde beelden en video's sorteren en lokliseren. Door er een beoordeling of een "lbel" of omschrijving n te geven wordt het gemkkelijker om de beelden lter terug te vinden. Klik op de knop Bestndsbeheer om de modus Bestndsbeheer te ctiveren. b G op een vn de volgende mnieren te werk ls u meer hulp nodig hebt bij het gebruik vn de softwre: Windows: Druk op F1 of selecteer Toepssingshelp in het menu Extr's. Mcintosh: Selecteer Help op de menublk.

49 Video's verzenden en delen 49 U kunt video's heel gemkkelijk verzenden nr websites voor het delen vn video, zols YouTube en SchoolTube. Deze functie is niet beschikbr voor Apple Mcintosh-systemen. Klik op de knop Bewerken. b c d Selecteer een video. Selecteer een website. Volg de instructies op het scherm om u n te melden, geef een titel of ndere beschrijving voor de video op en verzend het bestnd.

50 Problemen oplossen

51 Problemen en oplossingen 51 Problemen tijdens het gebruik Geen beeld op het scherm N het indrukken vn de n-uitknop [t] duurt het even voordt u beeld hebt. Het duurt ongeveer tien seconden voordt de documentcmer beeld geeft. Controleer of de projector is ngesloten. s pg.19 Zie pg.20 ls u het pprt nsluit op een computer. Zie "Problemen met het nsluiten vn een lptop" pg.52 ls u een lptop nsluit. De documentcmer stt mogelijk ingesteld op het weergeven vn beeld vn uw computer. Druk op de knop [Source] - [ ] op de documentcmer of fstndsbediening om het live-beeld vn de cmer weer te geven. Selecteer de juiste bron op de projector. De bron verwijst nr de nsluiting op de projector wrin u de videokbel hebt gestoken. Als u een VGA-kbel gebruikt, wordt de bron bijvoorbeeld "Computer" of "PC" genoemd. Controleer of de projector is ingeschkeld en niet in de sluimerstnd stt. Controleer of het beeld niet is "gedempt" of uitgeschkeld. Als u een USB-nsluiting hebt, stt de instelling USB-modus vn de documentcmer mogelijk op Msssopslg. s pg.31 U moet de instelling op Toepssing zetten. Mk eerst de USB-kbel los en sluit de projector vervolgens weer n met een VGA- of composietvideokbel. Druk op de knop [Menu], selecteer Functie > USB-modus en zet de instelling op Toepssing. Nu kunt u beeld weergeven met gebruikmking vn de USB-kbel. Problemen met de beeldkwliteit Het beeld is wzig of onscherp Voor een goede scherpstelling moeten er hrde rnden of scherpe lijnen in het beeld nwezig zijn. Als het beeld lleen zchte rnden heeft, leg dn een nder document onder de cmerlens zodt kn worden scherpgesteld. U kunt ook hndmtig scherpstellen met de functie Scherpstelling in het menu Beeld. s pg.28 De lens moet minstens 10 cm verwijderd zijn vn het voorwerp dt u wilt bekijken. Controleer de scherpstelling vn de projector ls u die gebruikt om het beeld te bekijken. De helderheid of kleur vn het beeld klopt niet Verschuif de schkelr voor de lmp n de zijknt vn de cmerkop om het document te belichten. Druk op de knop [ ] of [ ] om de helderheid vn het beeld te verhogen of te verlgen. Zet de instelling Witblns op Autom. om de kleur utomtisch te lten bijregelen. s pg.28 Als de kleur nog steeds niet klopt, kies dn de instelling voor het type verlichting vn de ruimte wrin u presenteert (Tl-licht of Gloeilicht). Als de documentcmer is gebruikt met een microscoop, vergeet dn niet de instelling Microscoop uit te schkelen wnneer u weer gewone documenten weergeeft. s pg.28 Andere problemen met het beeld Als het beeld uitgerekt is of zwrte blken heeft, moet u wellicht de Uitgngsresolutie wijzigen. s pg.28 Als u denkt dt sommige instellingen zijn gewijzigd, dn kunt u met de optie Resetten lle beeldinstellingen terugzetten op hun stndrdwrde. s pg.28

52 Problemen en oplossingen 52 Problemen met het gebruik vn een SD-krt Beplde beelden worden niet weergegeven Als u beelden met de computer kopieert nr het interne geheugen vn de documentcmer of een SD-krt in de documentcmer, dn moet u er wel voor zorgen dt de bestnden de juiste bestndsindeling hebben: Alleen DCF-conforme JPEG-bestnden kunnen worden weergegeven, zols bestnden uit een digitle cmer. Bewerk de beelden bij voorkeur niet, wnt hierdoor zou de indeling kunnen vernderen, wrdoor weergve niet meer mogelijk is. Beelden moeten een nm hebben vn het type ABCD1234.JPG, wrbij ABCD stt voor elke combintie vn hoofdletters en kleine letters, en 1234 voor elke combintie vn cijfers. Bijvoorbeeld: Pict0001, Pict0002 enzovoort. De beelden moeten stn in een mp met de nm DCIM\123ABCDE, wrbij 123 elke combintie vn cijfers is en ABCDE elke combintie vn hoofdletters en kleine letters. Als deze mpstructuur niet bestt, moet u eerst zelf een mp mken met de nm DCIM en drin vervolgens een mp mken met de gewenst nm, bijvoorbeeld 100EPSON. Beeldbestnden hebben geen tijdvermelding De documentcmer heeft geen ingebouwde klok. Hierdoor krijgt u bij het bekijken vn bestnden met vstgelegde beelden op de computer niet het tijdstip te zien wrop de bestnden zijn gemkt. Problemen met het nsluiten vn een lptop Controleer het volgende ls u een lptop hebt ngesloten (s pg.20) en geen beeld op het scherm krijgt: Als u een Windows-lptop gebruikt: Houd de Fn-toets ingedrukt en druk op de functietoets (bijvoorbeeld of CRT/LCD) die weergve op een externe monitor mogelijk mkt. Op de meeste systemen kunt u met de toets of CRT/LCD heen en weer vn LCD-scherm nr projector en omgekeerd, of op beide tegelijk weergeven. Controleer de monitorinstellingen om zeker te weten dt zowel het LCD-scherm ls de nsluiting voor een externe monitor is ingeschkeld. Open het Configurtiescherm en open dr het hulpprogrmm Beeldscherm. Klik op het tbbld Instellingen gevolgd door Gevnceerd. De methode voor het npssen vn de instellingen wisselt per merk. Mogelijk moet u op een tbbld Monitor klikken en dn opgeven dt de externe monitor uw hoofdbeeldscherm en/of ingeschkeld is. Rdpleeg de documenttie of online-help vn uw computer voor meer informtie. Als u een Apple Mcintosh-lptop met OS X gebruikt: Selecteer in het Apple-menu eerst Systeemvoorkeuren en klik dn op Beeldscherm of Beeldschermen. Selecteer VGA-beeldscherm of Kleuren-LCD, klik op Rngschikking of Rngschik en zorg ervoor dt Schkel synchrone weergve in is ingeschkeld. Problemen met het gebruik vn de softwre vn de documentcmer De knoppen op de documentcmer werken niet met de softwre U hebt de Button Mnger niet geïnstlleerd tijdens het instlleren vn de softwre. Instlleer lle softwre opnieuw en zorg ervoor dt ook de Button Mnger wordt geïnstlleerd. Live-beeld vn de cmer is niet zichtbr op uw computer Misschien stt de instelling USB-modus vn de documentcmer op Msssopslg. U moet de instelling op Toepssing zetten. Mk eerst de USB-kbel los en sluit de projector vervolgens weer n met een VGA- of composietvideokbel. Druk op de knop [Menu], selecteer Functie > USB-

Upgrade KIT I Bedieningshandleiding

Upgrade KIT I Bedieningshandleiding Upgrde KIT I Bedieningshndleiding INHOUDSOPGAVE VOORDAT U BEGINT... 2 NIEUWE FUNCTIES... 2 BORDUREN MET HET RANDBORDUURRAAM (30 cm 10 cm (c. 11-3/4 inch 4 inch))... 3 Info over het rndborduurrm... 3 Voorbeeldprojecten

Nadere informatie

how do I? inhoudsopgave

how do I? inhoudsopgave hp dvd writer how do I? inhoudsopgve hoe weet ik welk progrmm ik moet gebruiken? 1 hoe kopieer ik een schijf? 2 nederlnds hoe breng ik mijn tpes over nr een schijf? 4 hoe mk ik een dvd-film? 9 hoe bewerk

Nadere informatie

Bedieningshandleiding voor EasyMP Multi PC Projection

Bedieningshandleiding voor EasyMP Multi PC Projection Bedieningshndleiding voor EsyMP Multi PC Projection Inhoudsopgve 2 Over EsyMP Multi PC Projection Vergderstijlen in EsyMP Multi PC Projection... 5 Vergdering met meerdere beeldschermen...5 Vergderen over

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershndleiding Gebruikte Symbolen en Tekens Veiligheidssymbolen De documenttie en de projector gebruiken grfische symbolen om te tonen hoe u de projector veilig kunt gebruiken. Leer en respecteer

Nadere informatie

Downloaded from www.vandenborre.be. Gebruikershandleiding

Downloaded from www.vandenborre.be. Gebruikershandleiding Gebruikershndleiding Gebruikte Symbolen en Tekens Veiligheidssymbolen De documenttie en de projector gebruiken grfische symbolen om te tonen hoe u de projector veilig kunt gebruiken. Leer en respecteer

Nadere informatie

Nieuwe internet radio eigenschap

Nieuwe internet radio eigenschap XXXXX XXXXX XXXXX /XW-SMA3/XW-SMA4 Nieuwe internet rdio eigenschp EN NL Deze drdloze luidspreker is ontworpen om te genieten vn Pndor*/internetrdio. Om nr Pndor/internetrdio te kunnen luisteren, kn het

Nadere informatie

Anti-Spyware Enterprise Module software

Anti-Spyware Enterprise Module software Anti-Spywre Enterprise Module softwre versie 8.0 Hndleiding Wt is de Anti-Spywre Enterprise Module? De McAfee Anti-Spywre Enterprise Module is een invoegtoepssing voor VirusScn Enterprise 8.0i, wrmee de

Nadere informatie

Begin hier. Alle tape verwijderen en de display oplichten. Onderdelen

Begin hier. Alle tape verwijderen en de display oplichten. Onderdelen HP Photosmrt 2600/2700 series ll-in-one User Guide Begin hier 1 Belngrijk: Sluit de USB-kel ps n wnneer dit in deze instructies wordt ngegeven, nders wordt de softwre mogelijk niet goed geïnstlleerd. Als

Nadere informatie

Werkkaarten GIGO 1184 Elektriciteit Set

Werkkaarten GIGO 1184 Elektriciteit Set Werkkrten GIGO 1184 Elektriiteit Set PMOT 2006 1 Informtie voor de leerkrht Elektriiteit is één vn de ndhtsgeieden ij de nieuwe kerndoelen voor ntuur en tehniek: 42 De leerlingen leren onderzoek doen n

Nadere informatie

Praktische opdracht Optimaliseren van verpakkingen Inleidende opgaven

Praktische opdracht Optimaliseren van verpakkingen Inleidende opgaven Prktische opdrcht Optimliseren vn verpkkingen Inleidende opgven V, WB Opgve 1 2 Gegeven is de functie f ( x) = 9 x. Op de grfiek vn f ligt een punt P ( p; f ( p)) met 3 < p < 0. De projectie vn P op de

Nadere informatie

GBK Leden profiel beheer

GBK Leden profiel beheer GBK Leden profiel eheer Op de nieuwe GBK site kn het eigen leden profiel ijgehouden worden. Op dit profiel kn iogrfische informtie worden ingevoerd, werk kn n een portfolio worden toegevoegd, er kunnen

Nadere informatie

Hier beginnen DCP-J4110DW

Hier beginnen DCP-J4110DW Instlltiehndleiding Hier eginnen DCP-J40DW Lees de Hndleiding product veiligheid voordt u uw mchine instlleert. Lees vervolgens deze Instlltiehndleiding voor de juiste instlltie- en configurtie-instructies.

Nadere informatie

Een feestmaal. Naam: -Ken jij nog een ander speciaal feest? Typ of schrijf het hier. a

Een feestmaal. Naam: -Ken jij nog een ander speciaal feest? Typ of schrijf het hier. a Werkbld Een feestml Nm: Ieder lnd en iedere cultuur kent specile dgen. Dn gn fmilies bij elkr op bezoek. Op die specile dgen is er meestl extr ndcht voor het eten. Hier zie je wt voorbeelden vn feesten

Nadere informatie

Hoe zichtbaar ben jij mobiel? MOBIELpakket. Oplossingen voor ondernemende kappers die kiezen. 2012 www.wiewathaar.nl

Hoe zichtbaar ben jij mobiel? MOBIELpakket. Oplossingen voor ondernemende kappers die kiezen. 2012 www.wiewathaar.nl Hoe zichtbr ben jij mobiel? MOBIELpkket Oplossingen voor ondernemende kppers die kiezen 2012 www.wiewthr.nl Reviews? Voordelen 27% Nederlnders vindt reviewsites ls WieWtHr.nl erg nuttig* Wiewthr.nl is

Nadere informatie

CONTROLE VAN DE FIETSFUNCTIES

CONTROLE VAN DE FIETSFUNCTIES CONTROLE VAN DE FIETSFUNCTIES Met de Innergy Troubleshooter kunt u de verschillende functies vn een Gzelle Innergy stp voor stp controleren. Deze hndleiding beschrijft de verschillende controlestppen.

Nadere informatie

Beknopte instructies Gallery 210

Beknopte instructies Gallery 210 Als de mchine niet goed werkt Disply- Mogelijke oorzk Mogelijke remedie melding Deur open Deur niet goed gesloten. Sluit de deur goed. Beknopte instructies Gllery 0 Droesk vol Tempertuur lg Lekk vol. De

Nadere informatie

Ipad APPLICATIES. Benodigde applicaties op het scherm: Beste ipad gebruiker,

Ipad APPLICATIES. Benodigde applicaties op het scherm: Beste ipad gebruiker, Ipd APPLICATIES Beste ipd gebruiker, Hierbij een hndleiding om efficiënt met de pplicties op uw ipd om te gn. Veel succes ermee! Benodigde pplicties op het scherm: App-store= App-winkel= Plts wr u pplicties

Nadere informatie

Bedieningshandleiding voor Epson iprojection (Windows/Mac)

Bedieningshandleiding voor Epson iprojection (Windows/Mac) Bedieningshndleiding voor Epson iprojection (Windows/Mc) Inhoudsopgve 2 Kennismken met Epson iprojection 5 Kenmerken vn Epson iprojection... 6 Ansluiten op verschillende pprten... 6 Vierpnelenscherm...

Nadere informatie

Keuze van het lagertype

Keuze van het lagertype Keuze vn het lgertype Beschikbre ruimte... 35 Belstingen... 37 Grootte vn de belsting... 37 Richting vn de belsting... 37 Scheefstelling... 40 Precisie... 40 Toerentl... 42 Lgergeruis... 42 Stijfheid...

Nadere informatie

Installatiehandleiding en gebruiksaanwijzing

Installatiehandleiding en gebruiksaanwijzing Instlltiehndleiding en geruiksnwijzing Dikin Altherm vereenvoudigde geruikersinterfce EKRUCBS Instlltiehndleiding en geruiksnwijzing Dikin Altherm vereenvoudigde geruikersinterfce Nederlnds Inhoudsopgve

Nadere informatie

ja, studentaccount is groter dan standaard account en nog steeds gratis. Wel moet je mail adres van school en website van school invoeren ter controle

ja, studentaccount is groter dan standaard account en nog steeds gratis. Wel moet je mail adres van school en website van school invoeren ter controle Werken met Prezi Infolok Prezi: www.prezi.om prijs ipd pp geshikt voor leerling voordeel Stp 1: het nmken vn een ount. - G nr de wesite. - Kies voor 'Sign Up. grtis j presentties en mindmppen j, studentount

Nadere informatie

Voorbereidende opgaven Kerstvakantiecursus

Voorbereidende opgaven Kerstvakantiecursus Voorbereidende opgven Kerstvkntiecursus Tips: Mk de volgende opgven het liefst voorin in één vn de A4-schriften die je gt gebruiken tijdens de cursus. Als een som niet lukt, kijk dn even in het beknopt

Nadere informatie

Beknopte gebruiksaanwijzing Gallery 410 FB DECS nr 10648 Beker lift

Beknopte gebruiksaanwijzing Gallery 410 FB DECS nr 10648 Beker lift Beknopte geruiksnwijzing Gllery 40 FB DECS nr 0648 Beker lift fout Als de mchine niet goed werkt Disply- Mogelijke oorzk Mogelijke remedie melding Beker verhindert de eweging vn de Schkel mchine UIT en

Nadere informatie

RAPPORT DIGITALE LEEROMGEVING: LEREN WERKEN MET EEN TABLET

RAPPORT DIGITALE LEEROMGEVING: LEREN WERKEN MET EEN TABLET 1 RAPPORT DIGITALE LEEROMGEVING: LEREN WERKEN MET EEN TABLET ANNEX C. STAPPENPLANNEN Nele Cstelein Mrie Mertens Sofie Vndenbroucke Jsmien De Smedt 2 Stppenplnnen Het bekijken vn een filmpje 7 1. Filmpjes

Nadere informatie

AIRCONDITIONER (TWEEDELIG TYPE)

AIRCONDITIONER (TWEEDELIG TYPE) OWNER S MANUAL GEBRUIKSAANWIJZING NEDERLANDS AIRCONDITIONER (TWEEDELIG TYPE) Voor lgemeen publiek gebruik Binnenpprt RAS-B10SKVP-E RAS-B13SKVP-E RAS-B16SKVP-E RAS-M10SKCVP-E RAS-M13SKCVP-E RAS-M16SKCVP-E

Nadere informatie

edatenq is een toepassing die de ondernemingen de mogelijkheid biedt om hun statistische aangiften in te vullen en door te sturen via internet.

edatenq is een toepassing die de ondernemingen de mogelijkheid biedt om hun statistische aangiften in te vullen en door te sturen via internet. Inleiding edatenq is een toepssing die de ondernemingen de mogelijkheid iedt om hun sttistishe ngiften in te vullen en door te sturen vi internet. Het etreft een door de FOD Eonomie volledig eveiligde

Nadere informatie

PROCEDURE SCHADEMELDING - VASTGOED -

PROCEDURE SCHADEMELDING - VASTGOED - PROCEDURE SCHADEMELDING - VASTGOED - Afdeling Finnciën Gemeente Molenwrd Procedure Schdemelding Vstgoed versie 1.0 - pg. 1 Gemeente Molenwrd Inhoud Inleiding 1. Algemene beplingen 1.1 Schde melding 1.2.Schde

Nadere informatie

ELECTRONIC ALARMS MANUALE D USO PER: E-POWER 602687 M E-LUX 602688 M E-1 602689 M. Imarchi

ELECTRONIC ALARMS MANUALE D USO PER: E-POWER 602687 M E-LUX 602688 M E-1 602689 M. Imarchi MANUALE D USO PER: E-POWER 602687 M E-LUX 602688 M E-1 602689 M Imrchi sono di proprietà dellpiaggio &CS.p.. www.piggio.com V.leR.Piggio,25-56025 PONTEDERA (PI) ELECTRONIC ALARMS BY INHOUDSOPGAVE PAGINA

Nadere informatie

Cafitesse 60. Gebruiksaanwijzing Mode d emploi Bedienungsanleitung Operator manual Instrucciones de servicio. Januari 2007 Article no. 700.403.

Cafitesse 60. Gebruiksaanwijzing Mode d emploi Bedienungsanleitung Operator manual Instrucciones de servicio. Januari 2007 Article no. 700.403. Cfitesse 60 Geruiksnwijzing Mode d emploi Bedienungsnleitung Opertor mnul Instrucciones de servicio Jnuri 2007 Article no. 700.403.422-B Cfitesse_C60_NL.indd A 18-12-2007 16:46:31 Cfitesse_C60_NL.indd

Nadere informatie

de machine uit en controleer alle onderdelen (voor Nederland) (inclusief standaard tonercartridge)

de machine uit en controleer alle onderdelen (voor Nederland) (inclusief standaard tonercartridge) Instlltiehndleiding Hier Beginnen MFC-8880DN Voor u de mchine geruikt, dient u deze instlltiehndleiding door te nemen voor een correcte configurtie en instlltie. Bezoek onze wesite http://solutions.rother.com/

Nadere informatie

Ahrend. Inrichters MEDIATHEEK KELDER EN RUIMTE D1001 SCHETSVOORSTEL

Ahrend. Inrichters MEDIATHEEK KELDER EN RUIMTE D1001 SCHETSVOORSTEL Ahrend. Inrichters MEDIATHEEK KELDER EN RUIMTE D1001 SCHETSVOORSTEL PROGRAMMA VAN EISEN Situtie: Alle fysieke boeken (800 meter) vn de bovenverdieping verpltst nr de kelder. (zomer 2016) Bovenverdieping

Nadere informatie

Rabatdelen. www.rockpanel.nl

Rabatdelen. www.rockpanel.nl Rbtdelen www.rockpnel.nl ROCKPANEL Lines ROCKPANEL Lines zijn rbtdelen met veer en groef die geschikt zijn voor horizontle toepssing in geventileerde constructies. De innovtieve producten zijn een meer

Nadere informatie

Snelstartgids Access Online: Betalingen en Rapportage

Snelstartgids Access Online: Betalingen en Rapportage Snelstrtgids Access Online: Betlingen en Rpportge Snel op weg met Access Online Voor het geruik vn de pplictie De meest geruikte functies in overzichtelijke stppen Snelstrtgids Access Online: Betlingen

Nadere informatie

Tandem Tablet Holder for Microsoft Surface

Tandem Tablet Holder for Microsoft Surface Benutzerhnduch Tndem Tlet Holder for Microsoft Surfce De nieuwste Gids voor instlltie door de geruiker kunt u vinden op: www.ergotron.com User's Guide - English Guí del usurio - Espñol Mnuel de l utilisteur

Nadere informatie

Controleerbare Keerkleppen EA

Controleerbare Keerkleppen EA NIEUW CC 55.1 DN 25 Controleerbre pen EA EA De EA keerkleppen met ftp- en controlemogelijkheid zijn onmisbre ppendges ter bescherming vn de veiligheid vn drinkwter en voldoen n de strengste drvoor bestnde

Nadere informatie

WIS TALENT MANAGER HANDLEIDING DEELNEMER. Versie: WIS Talent Manager 4.7. WIS Services B.V. verbinden en versnellen

WIS TALENT MANAGER HANDLEIDING DEELNEMER. Versie: WIS Talent Manager 4.7. WIS Services B.V. verbinden en versnellen WIS TALENT MANAGER HANDLEIDING DEELNEMER WIS Services B.V. verbinden en versnellen Bezoekdres Stvorenweg 4 2803 PT Goud Correspondentie Postbus 309 2800 AH Goud Versie: WIS Tlent Mnger 4.7 T. (+31) 182

Nadere informatie

edatenq is een toepassing die de ondernemingen de mogelijkheid biedt om hun statistische aangiften in te vullen en door te sturen via internet.

edatenq is een toepassing die de ondernemingen de mogelijkheid biedt om hun statistische aangiften in te vullen en door te sturen via internet. Hndleiding edatenq Mndelijkse enquête toerisme en hotelwezen Inleiding edatenq is een toepssing die de ondernemingen de mogelijkheid iedt om hun sttistische ngiften in te vullen en door te sturen vi internet.

Nadere informatie

StyleView Scanner Shelf

StyleView Scanner Shelf StyleView Scnner Shelf User's Guide Mximl gewicht: 2 ls ( kg) SV Crt & Hoofdeenheid Optie - LCD Crts Optie 2 Lptop Crts Optie 3 Rils n de muur Optie 4 Achterknt SV Crt 3 6 7 Reduce Reuse Recycle of 8 Overzicht

Nadere informatie

Tips voor optimaal profijt van uw multifocale brillenglazen

Tips voor optimaal profijt van uw multifocale brillenglazen Tips voor optiml profijt vn uw multifocle brillenglzen Gefeliciteerd met uw nieuwe multifocle brillenglzen! U hebt een hoogwrdig product ngeschft dt het resultt is vn uitgebreid onderzoek nr optimle correctietechnieken

Nadere informatie

fonts: achtergrond PostScript Fonts op computers?

fonts: achtergrond PostScript Fonts op computers? fonts: chtergrond PostScript Fonts op computers? Tco Hoekwter tco.hoekwter@wkp.nl bstrct Dit rtikel geeft een korte inleiding in de interne werking vn PostScript computerfonts en hun coderingen. Dit rtikel

Nadere informatie

Het bepalen van een evenwichtstoedeling met behulp van het 1 e principe van Wardrop is equivalent aan het oplossen van een minimaliserings-probleem.

Het bepalen van een evenwichtstoedeling met behulp van het 1 e principe van Wardrop is equivalent aan het oplossen van een minimaliserings-probleem. Exmen Verkeerskunde (H1I6A) Ktholieke Universiteit Leuven Afdeling Industrieel Beleid / Verkeer & Infrstructuur Dtum: dinsdg 2 september 28 Tijd: Instructies: 8.3 12.3 uur Er zijn 4 vrgen over het gedeelte

Nadere informatie

41248_SME_Omslagen.qxd 13-10-2003 09:12 Pagina 2. CHICAGO 500 Micro. Basisstation + handset met lader. Gebruiksaanwijzing A31008- L100- P102-1- 5419

41248_SME_Omslagen.qxd 13-10-2003 09:12 Pagina 2. CHICAGO 500 Micro. Basisstation + handset met lader. Gebruiksaanwijzing A31008- L100- P102-1- 5419 41248_SME_Omslgen.qxd 13-10-2003 09:12 Pgin 2 CHICAGO 500 Micro Bsissttion + hndset met lder Gebruiksnwijzing A31008- L100- P102-1- 5419 Gigset SL 100 / KPN / A31008-L100-P102-1-5419 / SAG_covers_I-II.fm

Nadere informatie

Deze les krijgen de leerlingen een introductie over ongelijke breuken. Dit met name gericht op het vergelijken met een bemiddelende grootheid.

Deze les krijgen de leerlingen een introductie over ongelijke breuken. Dit met name gericht op het vergelijken met een bemiddelende grootheid. Lesopzet De door ons gemkte lessencyclus wordt in drie opeenvolgende rekenlessen gegeven. Les is iets korter dn les en, wrdoor er eventueel extr herhling vnuit les ingepst kn worden.. Les Deze les krijgen

Nadere informatie

Urologie. Blaasaugmentatie

Urologie. Blaasaugmentatie Urologie Blsugmenttie U krijgt een opertie n de bls. Bij een blsugmenttie wordt de bls groter gemkt met behulp vn een stukje drm. U vindt hier meer informtie. Voorbereiding Drmen spoelen Als u uw drmen

Nadere informatie

Werkblad TI-83: Over de hoofdstelling van de integraalrekening

Werkblad TI-83: Over de hoofdstelling van de integraalrekening Werkld TI-8: Over de hoofdstelling vn de integrlrekening. Inleiding We ekijken chtereenvolgens in onderstnde figuren telkens de grfiek vn een functie f met in het intervl [; ]. f ( ) = f ( ) = + y = 5

Nadere informatie

Algemeen. Restweefsel voor medischwetenschappelijk onderzoek

Algemeen. Restweefsel voor medischwetenschappelijk onderzoek Algemeen Restweefsel voor medischwetenschppelijk onderzoek U bent in het Ersmus MC voor onderzoek en/of behndeling. Soms is het nodig bloed of lichmsweefsel/-vloeistof bij u f te nemen. N fronding vn dit

Nadere informatie

Rabatdelen. www.rockpanel.be

Rabatdelen. www.rockpanel.be Rbtdelen www.rockpnel.be ROCKPANEL Lines ROCKPANEL Lines zijn rbtdelen met veer en groef die geschikt zijn voor horizontle toepssing in geventileerde constructies. De innovtieve producten zijn een meer

Nadere informatie

Belastingvoordelen voor kleinverbuikers op zonne-energie

Belastingvoordelen voor kleinverbuikers op zonne-energie Belstingvoordelen voor kleinverbuikers op zonne-energie nsluitingen tot en met 3x80 Ampère Mrket Pro is de of ciële deler vn Nord Solr in de Benelux Wie zijn wij? Mrket Pro BV is de of ciële deler vn Nord

Nadere informatie

Hoe plan je een grote taak?

Hoe plan je een grote taak? 3 PLANNEN Hoe pln je een grote tk? Wt heb je n deze les? In deze les leer je hoe je grote tken in stukken opdeelt en over meerdere dgen inplnt. Hndig ls je bijvoorbeeld voor een toets moet leren, wnt zo

Nadere informatie

Staaroperatie (klinisch)

Staaroperatie (klinisch) Oogheelkunde Stropertie (klinisch) Met uw behndelend oogrts heeft u fgesproken dt u binnenkort wordt opgenomen voor een opertie n str (ctrct). In deze folder vindt u de informtie die u zl helpen bij de

Nadere informatie

Montagehandleiding vlieringtrappen, 3-delig, type 1300 / 4300

Montagehandleiding vlieringtrappen, 3-delig, type 1300 / 4300 Belngrijk Zorgvuldig lezen! - bewr deze montgehndleiding bij de vlieringtrp voor lter gebruik. - lees deze montge hndleiding ndchtig door én bestudeer de sticker op de vlieringtrp, lvorens de vlieringtrp

Nadere informatie

Jaarlijks vinden er arbeidsongevallen plaats. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen en voorkom dat je gewond raakt.

Jaarlijks vinden er arbeidsongevallen plaats. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen en voorkom dat je gewond raakt. Persoonlijke eschermingsmiddelen Jrlijks vinden er 230.000 reidsongevllen plts. Geruik persoonlijke eschermingsmiddelen en voorkom dt je gewond rkt. JEZELF BESCHERMEN Werken in trnsport en logistiek kn

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

Begripsvragen: Beweging

Begripsvragen: Beweging Hndboek ntuurkundedidctiek Hoofdstuk 4: Leerstofdomeinen 4.2 Domeinspecifieke leerstofopbouw 4.2.1 Mechnic Begripsrgen: Beweging 1 Meerkeuzergen O Q R P 1 [H/V] Iemnd stt op de in figuur 1 ngegeen plts

Nadere informatie

Automatische ontluchters

Automatische ontluchters Automtische ontluchters OUR EUROPEAN PRESENCE 2 AUTOMATISCHE ONTLUCHTERS s r e t r u q d e H s e l d s n g n i r u t c f u n M g n i r u t c f u n M s e l S INHOUD MINIVENT MV 4 3 MINIVENT MV-R 4 DUOVENT

Nadere informatie

Lees deze veiligheidsinstructies alvorens u de machine gebruikt. Deze machine is bestemd voor huishoudelijk gebruik.

Lees deze veiligheidsinstructies alvorens u de machine gebruikt. Deze machine is bestemd voor huishoudelijk gebruik. Belngrijke veiligheidsinstruties Lees deze veiligheidsinstruties lvorens u de mhine geruikt. Deze mhine is estemd voor huishoudelijk geruik. GEVAAR - Beperk het risio vn een elektrishe shok: 1 Trek ltijd

Nadere informatie

Het kwadraat van een tweeterm a+b. (a+b)²

Het kwadraat van een tweeterm a+b. (a+b)² Merkwrdig producten: Het kwdrt vn een tweeterm + (+)² Even herhlen Wnneer een getl of een lettervorm met zichzelf vermenigvuldigd wordt, dn duid je dt n door dt getl of die lettervorm één keer te schrijven

Nadere informatie

Hier beginnen DCP-J172W

Hier beginnen DCP-J172W Instlltiehndleiding Hier eginnen DCP-J72W Lees de Hndleiding produt veiligheid voordt u uw mhine instlleert. Lees vervolgens deze Instlltiehndleiding voor de juiste instlltie- en onfigurtie-instruties.

Nadere informatie

Het reëel getal b is een derdewortel van het reëel getal a c. Een getal en zijn derdewortel hebben hetzelfde toestandsteken.

Het reëel getal b is een derdewortel van het reëel getal a c. Een getal en zijn derdewortel hebben hetzelfde toestandsteken. Werkoek Alger (cursus voor 5u wiskunde) Hoofdstuk : Rekenen in R Nm:. 1. Derdewortel vn een reëel getl (oek pg 7) Een derdewortel vn het reëel getl is dus een getl wrvn de derdemcht gelijk is n. Vooreelden:

Nadere informatie

bezorgerboekje informatie voor

bezorgerboekje informatie voor bezorgerboekje informtie voor Inhoud 2 3 4 6 10 12 13 14 15 Welkom Onmisbre schkel / De Persgroep Distributie Wetten en regels Inschrijven / Bezorgovereenkomst /Arbeidstijdenwet / Arbeidsomstndighedenwet

Nadere informatie

Rekenregels van machten

Rekenregels van machten 4 Rekenregels vn mchten Dit kun je l 1 mchten met een ntuurlijke exponent berekenen mchten met een gehele exponent berekenen 3 terminologie in verbnd met de mchtsverheffing correct gebruiken Test jezelf

Nadere informatie

Beknopte instructies Gallery 100

Beknopte instructies Gallery 100 Beknopte instructies Gllery 100 11.99 1 35203400 Beknopte geruiksnwijzing displymeldingen Melding Mogelijke oorzk Mogelijke remedie Wnneer de storing niet kn worden E0 Dosering zonder wter Tijd vn de poederdosering

Nadere informatie

Multifunctionele Digitale camera

Multifunctionele Digitale camera Nederlands Multifunctionele Digitale camera Gebruikershandleiding ii Nederlands Gebruikershandleiding voor digitale camera Inhoud DE ONDERDELEN IDENTIFICEREN... 1 PICTOGRAMMEN OP HET LCD-SCHERM... 2 VOORBEREIDING...

Nadere informatie

Nederlands. Multifunctionele. Digitale camera. Gebruikershandleiding

Nederlands. Multifunctionele. Digitale camera. Gebruikershandleiding Nederlands Multifunctionele Digitale camera Gebruikershandleiding ii INHOUD DE ONDERDELEN IDENTIFICEREN... 1 PICTOGRAMMEN OP HET LCD-SCHERM... 2 VOORBEREIDING... 2 Batterijen laden... 2 De SD/MMC-kaart

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

Z- ß- ßr!2f int tçotg

Z- ß- ßr!2f int tçotg Z- ß- ßr!2f int tçotg A n s I u iti n g sco nve n nt "De Bouw Werkt ln Noordoost Brbnt" Er is een convennt gesloten De Bouw Werkt in Noordoost Brbnt. Eén vn de doelstellingen vn het convennt is het uitbreiden

Nadere informatie

Onafhankelijk van a. f snijdt de x-as in punt A ( , 0) Voor elke positieve waarde van a is een functie f. gegeven door F ( x) = x e ax.

Onafhankelijk van a. f snijdt de x-as in punt A ( , 0) Voor elke positieve waarde van a is een functie f. gegeven door F ( x) = x e ax. Onfhnkelijk vn Voor elke positieve wrde vn is een functie f gegeven door f ( x) = (1 x) e x en een functie F gegeven door F ( x) = x e x. De functie 3p 1 Toon dit n. F is een primitieve functie vn f. De

Nadere informatie

Hier beginnen DCP-J152W

Hier beginnen DCP-J152W Instlltiehndleiding Hier eginnen DCP-J52W Lees de Hndleiding produt veiligheid voordt u uw mhine instlleert. Lees vervolgens deze Instlltiehndleiding voor de juiste instlltie- en onfigurtie-instruties.

Nadere informatie

INSTALLATIEGIDS. Voor alle soorten TL-buizen van Super Long Life

INSTALLATIEGIDS. Voor alle soorten TL-buizen van Super Long Life INSTALLATIEGIDS VOOR SUPER LONG LIFE T L - V E R L I C H T I N G Voor lle soorten TL-buizen vn Super Long Life I n h o u d Pgin 2 Algemene informtie 3 TL-productoverzicht 4 Super Long Life specificties

Nadere informatie

Hier beginnen HL-2135W /

Hier beginnen HL-2135W / Instlltiehndleiding Hier eginnen HL-2135W / HL-2270DW (Alleen EU) Voordt u dit pprt voor de eerste keer kunt geruiken, moet u eerst deze Instlltiehndleiding lezen en het pprt instlleren. Op http://solutions.rother.com/

Nadere informatie

Faculteit Biomedische Technologie Tentamen OPTICA (8N040) 15 augustus 2013, 9:00-12:00 uur

Faculteit Biomedische Technologie Tentamen OPTICA (8N040) 15 augustus 2013, 9:00-12:00 uur Fculteit Biomedische Technologie Tentmen OPTICA (8N040) 15 ugustus 013, 9:00-1:00 uur Opmerkingen: 1) Lijsten met de punten toegekend door de corrector worden op OASE gepubliceerd. De ntwoorden vn de opgven

Nadere informatie

Hoofdstuk 0: algebraïsche formules

Hoofdstuk 0: algebraïsche formules Hoofdstuk 0: lgebrïsche formules Dit hoofdstuk hoort bij het eerste college infinitesimlrekening op 3 september 2009. Alle gegevens over de cursus zijn te vinden op http://www.mth.uu.nl/people/hogend/inf.html

Nadere informatie

Erasmus MC Junior Med School

Erasmus MC Junior Med School Ersmus MC Desiderius School vn begrijpen nr beslissen Ersmus MC Junior Med School 2012-2013 De rts-onderzoekers vn morgen Het progrmm Dit progrmm loopt prllel n VWO-5 en -6 en bestt uit vier onderdelen:

Nadere informatie

Zip 12 Charging Wall Cabinet

Zip 12 Charging Wall Cabinet User's Guide Zip 12 Chrging Wll Cinet Includes Show & Stow technology. Show &Stow TM De nieuwste Gids voor instlltie door de geruiker kunt u vinden op: www.ergotron.com User's Guide - English Guí del usurio

Nadere informatie

HANDLEIDING FOKWAARDEN 2014. Informatie & Inspiratie document Met uitleg over het hoe en waarom van de fokwaarden

HANDLEIDING FOKWAARDEN 2014. Informatie & Inspiratie document Met uitleg over het hoe en waarom van de fokwaarden HANDLEIDING FOKWAARDEN 2014 Informtie & Inspirtie document Met uitleg over het hoe en wrom vn de fokwrden Missie Al ruim 25 jr ondersteunt ELDA bedrijven in de grrische sector, en het is voor ons een belngrijke

Nadere informatie

Lucht in je longen. Streep de foute woorden door. Hoe komt lucht in je longen? Zet een cirkel om de dieren met longen.

Lucht in je longen. Streep de foute woorden door. Hoe komt lucht in je longen? Zet een cirkel om de dieren met longen. 9 Luht in je longen Hoe komt luht in je longen? = longen = middenrif Kleur op de tekening de volgende onderdelen: Streep de foute woorden door. Ons lihm heeft zuurstof / kooldioxide nodig. Bij het indemen

Nadere informatie

Kennismaken. Wie zitten er bij jou in de klas? 4. Welke afspraken maak jij met je klas? 8

Kennismaken. Wie zitten er bij jou in de klas? 4. Welke afspraken maak jij met je klas? 8 Kennismken 1 2 + + Wie zitten er bij jou in de kls? 4 Welke fsprken mk jij met je kls? 8 Plusopdrcht 11 Thuisopdrcht 12 Meesterproef bij dit hoofdstuk 74 Help je klsgenoot met kennismken! Een nieuw schooljr,

Nadere informatie

3 Snijpunten. Verkennen. Uitleg

3 Snijpunten. Verkennen. Uitleg 3 Snijpunten Verkennen Meetkunde Snijpunten Inleiding Verkennen Bentwoord de vrgen bij Verkennen. Mk ook de constructie in GeoGebr. Gebruik eventueel het progrmm om de snijpunten voor je te berekenen ls

Nadere informatie

abcdefg Nieuwsbrief 1 11 september 2013

abcdefg Nieuwsbrief 1 11 september 2013 bcdefg Nieuwsbrief 1 11 september 2013 lgemeen nieuws Het nieuwe schooljr is begonnen! Het nieuwe schooljr is fgelopen week vn strt gegn. We hopen dt iedereen een leuke vkntie heeft gehd en lekker is uitgerust.

Nadere informatie

In dit hoofdstuk introduceren we de hoofdrolspelers van het college: eindige automaten.

In dit hoofdstuk introduceren we de hoofdrolspelers van het college: eindige automaten. 9 2 Eindige utomten In dit hoofdstuk introduceren we de hoofdrolspelers vn het college: eindige utomten. 2.1 Deterministische eindige utomten We eginnen met een vooreeld. Vooreeld 2.1 Beschouw het volgende

Nadere informatie

#JONGERENGIDS. @student @werkzoekende @werknemer. Toegankelijke gezondheid voor iedereen!

#JONGERENGIDS. @student @werkzoekende @werknemer. Toegankelijke gezondheid voor iedereen! #JONGERENGIDS @student @werkzoekende @werknemer Socilistische Mutuliteit vn brbnt Toegnkelijke gezondheid voor iedereen! betlt 40 /jr De Socilistische Mutuliteit terug voor je nticonceptie Love4you.be

Nadere informatie

Gecomputeriseerde naaimachineachine Bedieningshandleiding

Gecomputeriseerde naaimachineachine Bedieningshandleiding UW NAAIMACHINE LEREN KENNEN DE BASISPRINCIPES VAN HET NAAIEN NAAISTEKEN BIJLAGE Geomputeriseerde nimhinehine Bedieningshndleiding BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES m ij het geruik vn deze mhine ltijd

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershndleiding 00 Welkom Hrtelijk dnk voor uw nkoop vn dit pprt. Lees deze hndleiding ndchtig voorlleer u uw pprt voor de eerste keer gebruikt. Bewr deze hndleiding op een veilige plts en gebruik

Nadere informatie

MARKETING / PR / COMMUNICATIEMEDEWERKER

MARKETING / PR / COMMUNICATIEMEDEWERKER OPLEIDING: MARKETING / PR / COMMUNICATIEMEDEWERKER MET DE SPECIALISATIE SOCIAL MEDIA 2015 1 Mrketing/PR/Communictiemedewerker Specilistie Socil Medi SCHEIDEGGER en CEDOR bieden een unieke opleiding n.

Nadere informatie

6.1 Schaduw gevormd door een puntvormige

6.1 Schaduw gevormd door een puntvormige 6 Schduwvorming 6.1 Schduw gevormd door een Vroeger geruikte men een zonnewijzer ls uurwerk. Die steunde op de verndering vn de schduw nrgelng de stnd vn de zon. A B Fig. 2.12 Een schduw kn gevormd worden

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 1 woensdag 16 mei 13.30-16.30 uur

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 1 woensdag 16 mei 13.30-16.30 uur Emen VW 0 tijdvk woensdg 6 mei 3.30-6.30 uur wiskunde B (pilot) Dit emen bestt uit 5 vrgen. Voor dit emen zijn miml 83 punten te behlen. Voor elk vrgnummer stt hoeveel punten met een goed ntwoord behld

Nadere informatie

HOEVEEL KEREN WIJ UIT? 5.1 Keren we altijd alles uit? WANNEER KEREN WIJ NIET UIT? WAT DOEN WIJ BIJ FRAUDE? 9.1 Wat zijn de gevolgen van fraude?

HOEVEEL KEREN WIJ UIT? 5.1 Keren we altijd alles uit? WANNEER KEREN WIJ NIET UIT? WAT DOEN WIJ BIJ FRAUDE? 9.1 Wat zijn de gevolgen van fraude? VOORWAARDEN Overlijdensrisicoverzekering Delt Lloyd Levensverzekering NV Amsterdm MODEL 2401 U wilt uw finnciële zken goed geregeld heen. Ook ij overlijden. Drom het u een overlijdensrisicoverzekering

Nadere informatie

Continuïteit en Nulpunten

Continuïteit en Nulpunten Continuïteit en Nulpunten 1 1 Inleiding Continuïteit en Nulpunten In de wiskunde wordt heel vk gebruik gemkt vn begrippen ls functie, functievoorschrift, grfiek, Voor een gedetilleerde inleiding vn deze

Nadere informatie

Op zoek naar talent en ambitie!

Op zoek naar talent en ambitie! Ersmus MC Desiderius School vn begrijpen nr beslissen Op zoek nr tlent en mbitie! Geneeskunde studeren in Rotterdm Decentrle selectie 2011-2012 Wt hebben we jou te bieden? Sterke knten vn het onderwijsprogrmm

Nadere informatie

Puntenslijper-robot. Stuklijst. Afmetingen (mm)

Puntenslijper-robot. Stuklijst. Afmetingen (mm) 108.535 Puntenslijper-robot Stuklijst Antl Afmetingen (mm) Houten blokje 1 50x50x50 Houten blokje 1 40x40x40 Houten ltje 1 250x15x15 Multiplex 1 200x200x4 Dubbele puntenslijper 1 25x25x15 Ktrolwiel, met

Nadere informatie

Verhuisgids. met handige tips. wij leveren gratis bel ons en bestel. Jij verhuist makkelijk en snel met stapelbare dozen

Verhuisgids. met handige tips. wij leveren gratis bel ons en bestel. Jij verhuist makkelijk en snel met stapelbare dozen Verhuisgids met hndige tips wij leveren grtis bel ons en bestel Jij verhuist mkkelijk en snel met stpelbre dozen Wij pikken op wnneer je dt wil Inhoudstfel 4 6 10 Checklist 2 3 3 Oude Huis Nieuwe Huis

Nadere informatie

Inleiding Natuurwetenschappen

Inleiding Natuurwetenschappen Inleiding Ntuurwetenschppen Tijden: september: 7:45 :45 3 september: 7:45 :45 6 september: 09:30 3:30 Loctie: Adres: Leuvenln, Utrecht Gebouw: Mrius Ruppertgebouw Zl: A Opdrchtgever: Jmes Boswell Instituut

Nadere informatie

#JONGERENGIDS. @student @werkzoekende @starter. van brabant

#JONGERENGIDS. @student @werkzoekende @starter. van brabant #JONGERENGIDS @student @werkzoekende @strter by Socilistische Mutuliteit vn brbnt Sport en Fitness Je prestties verdienen goede locties! Krijg 45 terug vn je sport- of fitnessbonnement. #WELKOM De Socilistische

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwaarden Hypotheek SpaarVerzekering Model 10052. Delta Lloyd Levensverzekering NV. 1 Wat bedoelen wij met? 3

Inhoudsopgave. Voorwaarden Hypotheek SpaarVerzekering Model 10052. Delta Lloyd Levensverzekering NV. 1 Wat bedoelen wij met? 3 Voorwrden Hypotheek SprVerzekering Model 10052 Delt Lloyd Levensverzekering NV Inhoudsopgve 1 Wt edoelen wij met? 3 2 Wnneer strt uw verzekering? 3 3 Wnneer stopt uw verzekering? 3 3.1 Kunt u de verzekering

Nadere informatie

Kuiper Agrarische Makelaardij maakt gebruik van de navolgende diensten:

Kuiper Agrarische Makelaardij maakt gebruik van de navolgende diensten: Privcyverklring Kuiper grrische Mkelrdij In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. In deze verklring wordt ook uitgelegd welke gegevens n derden worden verstrekt. Kuiper

Nadere informatie

640 Series Color JetPrinter TM

640 Series Color JetPrinter TM 640 Series Color JetPrinter TM Geruikershndleiding voor Windows Feruri 2006 www.lexmrk.com Edition: Ferury 2006 The following prgrph does not pply to ny country where such provisions re inconsistent with

Nadere informatie

Pak jouw passer en maak de afstand tussen de passerpunten 3 cm.

Pak jouw passer en maak de afstand tussen de passerpunten 3 cm. Psser en irkel Verkennen Opgve 1 Op de foto hiernst wordt met ehulp vn een psser een irkel getekend. Pk jouw psser en mk de fstnd tussen de psserpunten 3 m. Teken een punt M en zet drin de stlen punt vn

Nadere informatie

1a Een hoeveelheid stof kan maar op één manier veranderen. Hoe?

1a Een hoeveelheid stof kan maar op één manier veranderen. Hoe? Oefenopgven over Stoffen en Mterilen Uitwerking en ntwoord op elke opgve stt n de ltste opgve. Gegevens kunnen worden opgezoht in de tellen hterin. Als de zwrteftor niet vermeld is mg je 9,81 N/kg nemen.

Nadere informatie

ELEKTRONISCH KASREGISTER TK-T200

ELEKTRONISCH KASREGISTER TK-T200 LKTRONISCH KASRGISTR TK-T200 THANK YOU YOUR RCIPT CALL AGAIN! HAMBURGR COFF FRNCH- FRID SANDWICH IC CRAM u NL V.K. GBRUIKRSHANDLIDING Voorzorgsmtregelen Lees voor de juiste en veilige bediening vn dit

Nadere informatie

Getallenverzamelingen

Getallenverzamelingen Getllenverzmelingen Getllenverzmelingen Ntuurlijke getllen Het getlegrip heeft zih wrshijnlijk ontwikkeld op een wijze die overeenkomt met de mnier wrop u zelf de getllen geleerd het. De sis is het tellen.

Nadere informatie