DEEL 1. WERKBOEK 6 2x Respect Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DEEL 1. WERKBOEK 6 2x Respect Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!"

Transcriptie

1 DEEL 1 1 WERKBOEK 6 2x Respect

2 Inhoud 2 1. Communiceren met jezelf 3 2. Communiceren met anderen 7 3. FairTalk: open & eerlijk confrontaties aangaan 9 4. Vervolg & afronding 13

3 1. Communiceren met jezelf 2x Respect 3 Bouwsteen 6 heeft niet voor niets de titel 2x Respect. Voor open en eerlijke communicatie, de manier van communiceren waarbij - met respect voor ieders eigen waarheid - alles gedeeld kan worden, heb je dit nodig. 2x Respect staat voor respect voor jezelf én respect voor de ander. Als je ervan uitgaat dat ieder mens zijn eigen waarheid mag hebben, zoals in de THEORIE 6 is uitgelegd, dan klinkt het logisch. Maar in de praktijk van het dagelijks leven is het nog niet standaard dat iedereen er zo mee omgaat. Dat heeft zo zijn redenen en voorgeschiedenis, weet je nog? Lange tijd was het normaal om te denken dat oudere, wijzere, geleerde mensen het beter weten. Zij kregen bij voorbaat meer gelijk dan alle anderen. Dit raakt nu (mede door internet en de toegang tot alle info) achterhaald, maar de gewoonte van elkaar overtuigen en je gelijk halen in gesprekken, is nog van alle dag. Ook bij de communicatie tussen volwassenen en jeugd stond (en staat nog vaak) het gelijk van de volwassene voorop. Niet eerlijk natuurlijk, maar zo is het nog wel. Voor jezelf heeft het zin om naar je gewoonten van communiceren te kijken en deze te doorbreken waar je dat wilt. Hier gaan we in dit werkboek aandacht aan schenken. Want juist met open en eerlijke communicatie en wederzijds respect kan je heel veel bereiken. Voor jezelf en voor anderen!

4 Open en eerlijk communiceren: bij jezelf beginnen EIGEN ONDERZOEK Zelftest: - Welk gesprek voer jij met jezelf? Welke overtuigingen, ideeën en (voor)oordelen spelen daarin de hoofdrol? - Kloppen de overtuigingen en oordelen over jezelf (de gedachten over jezelf die elke dag en standaard bij je naar boven komen) ook werkelijk? Of heb je ze ooit van anderen overgenomen en ben je ze zelf gaan geloven? Als je ervoor kiest om de komende dagen regelmatig een pauze in te lassen om het gesprek dat je met jezelf voert te observeren, kunnen deze vragen je helpen om inzicht te krijgen: - Hoe denk ik over mezelf? Welke gedachten en overtuigingen over mezelf heb ik vaak? - Hoe zien die gedachten en overtuigingen eruit? Overwegend positief of overwegend negatief? - Heb ik ook oordelen en vooroordelen over mezelf, die regelmatig terugkeren? - Als ik er goed over nadenkt hoe kom ik aan deze gedachten en overtuigingen? Zijn ze echt van mezelf? Of heb ik ze van anderen overgenomen? En wat wil ik ermee? Vasthouden of loslaten? 4 Hoe is het gesprek dat jij met jezelf voert? Overwegend positief? of Overwegend negatief?

5 Een belangrijk onderzoek, met grote gevolgen Het zelfonderzoek waarover je hierboven hebt gelezen is een belangrijk onderdeel van je persoonlijk ontwikkeling. Daarom hebben we er een TOOL bij gemaakt, die we de VIP-talk noemen. In deze talk, dit gesprek, ben jij de belangrijkste persoon, de VIP (Very Important Person). Want hoe jij over jezelf denkt en wat jij van jezelf vindt heeft direct te maken met de kansen die je kunt pakken en de doelen die je kunt bereiken. Het kan zijn dat je nu nog met gedachten en overtuigingen over jezelf rondloopt, die je bij nader onderzoek liever meteen los wilt laten, omdat ze niet langer bij je passen of omdat je ze met plezier wilt vervangen door positieve gedachten. Zodat je je eigen doelen en kansen kunt gaan pakken. De VIP-Talk vindt je bij TOOLS 6 in een van de Prezi s. Wat je er verder al over moet weten is dit: De VIP-talk kan je gebruiken voor twee belangrijke ervaringen. 1. De VIP-talk helpt je om het gesprek dat je met jezelf voert te observeren en te onderzoeken op negatieve overtuigingen en oude gedachtenpatronen (gedachten over jezelf die je al heel lang hebt en die elke dag meespelen). Deze gedachten kan je loslaten en veranderen als je ervoor kiest. Met MindChange van TOOLS 2. 5 VIP-talk Het gesprek met jezelf observeren & Ontdekken: het antwoord op de vragen die ik heb zit ín me! 2. De VIP-talk helpt je ook ontdekken dat het antwoord op veel van je vragen gewoon ín je zit. Een super mooie ervaring, want dit betekent dat je altijd een antwoord of oplossing kunt vinden. Gratis en dicht bij de hand.

6 De VIP-talk wordt ook wel meditatie genoemd. En je kunt hem op die wijze uitvoeren (stil zitten, ogen dicht en blijven zitten), maar je kunt hem ook uitvoeren tijdens de was strijken, een wandeling maken of tv-kijken. Voor de VIP-talk heb je als het erop aankomt maar twee dingen nodig: een ontspannen hoofd en een vraag waarop jij een antwoord wilt vinden. Na afloop van de VIP-talk heb je nog iets nodig: vertrouwen in het antwoord dat je gevonden hebt en moed om het antwoord uit te proberen. 6 De eerste keren is het misschien even oefenen om eerlijk met jezelf te zijn en je eigen antwoorden te geloven. Maar als je eenmaal ervaren hebt dat het werkt wordt het gemakkelijker. Door toepassen van je eigen antwoorden in de praktijk, groeit het vertrouwen in je eigen wijsheid snel en dat is mooi meegenomen. Want je eigen wijsheid heb je vanaf dat moment altijd bij je en als je in een moeilijke situatie beland en alleen bent, kan je snel een antwoord of oplossing te vinden. Ook als je alleen bent. Als je geoefend hebt weet je: je kunt op je eigen wijsheid, antwoord en oplossing vertrouwen!

7 2. Over communiceren met anderen Juist met de mensen om je heen, waarmee je samenleeft of werkt, is het belangrijk dat je de confrontatie met elkaar aan kunt gaan. Bijvoorbeeld als je je een belangrijke keuze wilt bespreken. En omdat deze hele cursus over de zin van je eigen keuzes maken gaat, besteden we hier in dit werkboek wat extra aandacht aan. Ze zeggen wel eens een goede verstaander heeft maar een half woord nodig en soms bedoelen ze ermee dat als je elkaar al heel lang kent, dat je heel veel van elkaar weet en dat je elkaar daarom niet zo uitgebreid hoeft uit te leggen wat voor jou belangrijk is, wat je voelt en waarom je doet wat je doet. Je kent elkaar tenslotte al zolang Maar dit klopt lang niet altijd, blijkt in de praktijk! Ook als je elkaar al heel lang kent heeft het zin om goed uit te leggen waarom je bepaalde keuzes maakt, wat de ander van je kan verwachten en welke hulp jij van de ander zou kunnen gebruiken. Open en eerlijk communiceren: in gesprek met de ander Bij een nieuwe keuze of in een lastige situatie is het belangrijk dat je met anderen een confrontatie aan kunt gaan. Een gesprek waarin je de ander helder vertelt, wat voor jou belangrijk is, wat je erbij voelt en wat je wilt veranderen of wilt bereiken. Zo n gesprek goed aangaan en een bevredigende uitkomst bereiken, is een hele kunst en je kunt er de spelregels, die je hierover bij TOOLS 6 in de Prezi Spelregels voor een goed gesprek, goed bij gebruiken. (Handig om daar eerst naar te kijken voor je verder leest en gaat oefenen. ) 7 Juist met de mensen om je heen, waarmee je samenleeft of werkt, is het belangrijk dat je de confrontatie met elkaar aan kunt gaan.

8 EIGEN ONDERZOEK Zelftest: - Hoe voer tot nu toe pittige gesprekken met een ander? Hoe begin je meestal? En hoe verlopen de gesprekken in het algemeen? - Heb je al eens van anderen geleerd hoe je een moeilijk onderwerp het beste kunt bespreken? Of heb je dit, net als heel veel anderen, thuis en op school niet meegekregen? Heb je op dit moment een situatie bij de hand, waarmee je zou kunnen oefenen? Is er onlangs bij je thuis of in je vriendenkring iets voorgevallen waar je nog steeds mee rondloopt? Of heeft iemand pas nog iets tegen je gezegd dat je maar niet kunt vergeten? Als je iets vindt, kan je daarmee oefenen bij FairTalk en daarna in het echt gaan uitproberen wat er gebeurt als je een confrontatie met FairTalk aanpakt. Heb je meerdere dingen gevonden, dan pak je eerst een makkelijke uit het rijtje. Je hoeft met deze oefening niet te scoren, niemand controleert je of geeft je een cijfer. Je probeert FairTalk gewoon een keertje uit voor jezelf om te ontdekken hoe het werkt. 8 Heb je al eens van anderen geleerd hoe je een moeilijk onderwerp het beste kunt bespreken? Of heb je dit, net als heel veel anderen, thuis en op school niet meegekregen?

9 3. FairTalk: open & eerlijk confrontaties aangaan Je kunt pen en papier pakken om eerst het gesprek op papier te oefenen. Als het nodig is kan dit papiertje mee naar het gesprek, zodat je af en toe kunt spieken. Als je FairTalk een paar keer hebt gedaan, kan je het vast en zeker zonder papiertje, want zo moeilijk is het niet. Het vraagt alleen wat oefening. 1. Benoem concreet en direct het gedrag of de situatie die je met de ander wilt bespreken Wat me opvalt is of Ik zie dat.. 2. Vraag de ander naar de reden van het gedrag. Wanneer het om een situatie gaat vraag je om herkenning. Je gaat er niet te diep op in, je komt direct to the point. Herken je dit? of Wat wil je bereiken met je gedrag? 3. Vertel de ander wat het gedrag of de situatie met je doet. En vraag of dit is wat hij of zij wil. Het effect van jouw gedrag op mij is.. Is dit wat je wilt? of Het effect hiervan op mij is Is dit wat je wilt? 9 Een goed (pittig) gesprek vraagt om een goede voorbereiding Dat kan je doen met: FairTalk 4. Vraag de ander naar een alternatief voor het gedrag / de situatie. Laat de ander zelf aangeven hoe het anders kan of moet. Draag daarbij geen (of niet te snel) oplossingen aan (verandering is het krachtigst als het uit de persoon zelf komt) Wat zou je de volgende keer kunnen doen als of wat wil / kan je doen om de situatie te veranderen?

10 5. Maak afspraken en vraag wat de ander nog nodig heeft van jou. Hoe kan ik je helpen om dit gedrag te doorbreken? Wat kunnen we afspreken? Wat heb je nodig van mij? Een voorbeeld om het helder te maken: 1. Wat me opvalt, is dat je tegen me gaat schreeuwen als je je boos voelt. 2. Herken je dit? Wat wil je bereiken met het geschreeuw? 3. Als je tegen me schreeuwt als je je boos voelt, word ik bang van je. Ik ben bang dat je me iets aan zal doen. Soms word ik zo bang dat ik wegloop. Is dit wat je wilt? 4. Wat zou je de volgende keer kunnen of willen doen als je boos wordt? 5. Hoe kan ik je in het vervolg helpen om niet te gaan schreeuwen? Wat kunnen we afspreken? Heb je nog iets nodig van mij? Wat als de ander een kort lontje heeft of geen prater is? Als je van tevoren weet dat de ander een kort lontje heeft of geen prater is, kan je voor stap 1 nog een geruststellende zin inbouwen. Je zegt dan eerst: ik wil iets met je bespreken. Niet om je te bekritiseren of af te wijzen, maar omdat het voor mij belangrijk is of ik wil iets met je bespreken. Niet om je aan te vallen of te beschuldigen, maar omdat het belangrijk voor me is. Na deze zinnen geef je de ander geen ruimte om ja of nee te zeggen tegen het gesprek, maar ga je meteen door met stap 1 en Open en eerlijk het gesprek aangaan lost spanningen en geeft je belangrijke informatie over de ander.

11 Na elke zin die je kort en krachtig uitspreekt, wacht je het antwoord van de ander rustig af. Ook als je een antwoord krijgt dat je niet leuk vindt, blijf je zo rustig mogelijk en ga je door met de volgende zin. Ga niet in discussie als je het antwoord niet goed genoeg vindt, want dan verlies je de kracht van je gesprek. Het gaat er bij een confrontatie niet om dat je het eens wordt, maar dat jij je boodschap aan de ander kwijt kunt. Als je rustig blijft en de 5 stappen van je confrontatie zover mogelijk afmaakt, heb je veel informatie over de ander gekregen, waar je later alsnog over in discussie kunt gaan, als je dat wilt. Ook als je niet verder komt dan stap 1 en 2, is je missie al geslaagd. Niet helemaal zoals je zou willen, maar jij hebt het onderwerp dat voor jou belangrijk was om met de ander de delen, bekend gemaakt. Als de ander bij stap 2, de vraag herken je dit? antwoord: nee helemaal niet, dat zie je helemaal verkeerd, heb je toch al iets bereikt. Na dit antwoord van de ander stop je het gesprek, je gaat niet verder uitleggen. Je gaat op een ander onderwerp over of iets anders doen. Want als je dit zo doet, blijft je vraag bij de ander hangen, ook nog na het gesprek en heb je goed kans dat de ander er later op terugkomt en bijvoorbeeld zegt: je zei laatst dat ik ga schreeuwen als ik boos ben. Ik heb er nog eens over nagedacht en je hebt gelijk. En dit is het ideale moment om verder te gaan met stap 3, 4 en 5. De ander staat nu wel open voor wat je gaat zeggen. Als je niet verder komt dan stap 2, zal je aan je eigen gevoel en gedachten merken dat je wel verder bent gekomen! Je voelt je opgelucht en het idee dat je het belangrijke onderwerp wilt/moet bespreken is uit je hoofd. De bal ligt nu bij de ander en je weet Intussen hoe de ander op dit moment in elkaar zit en reageert op wat voor jou belangrijk is. Met deze informatie kan je nu zelf bekijken hoe je de komende tijd met de ander om wilt gaan. Je hebt je eigen kracht en keuze weer terug en dat voelt al sterker dan voor het gesprek. 11 Ook als je niet verder komt dan stap 1 en 2, is je missie al geslaagd. Je hebt gedeeld wat voor jou belangrijk is en dat lucht op. De bal ligt nu bij de ander en vaak gebeurt het dat de ander erop terugkomt, dat is een perfect moment voor stap 3 en 4

12 Als je een paar keer geoefend hebt met de 5 stappen, zal je zien dat je ze automatisch gaat gebruiken in je gesprekken. Je wordt er steeds beter in. Vooral als het je lukt om belangrijke onderwerpen op tijd, kort en krachtig te bespreken, krijg je er plezier in. Je loopt niet te lang meer met problemen rond, je kunt je aandacht richten op de volgende kansen en je krijg een open en eerlijke relatie met mensen in je omgeving. De mensen om je heen weten steeds beter waar ze met jou aan toe zijn en jij geeft hen goed aan wat je van hen nodig hebt (en wat niet). Het gebeurt wel vaker dat de ander, omdat jij in open praat, respect krijgt voor hoe jij het aanpakt en met een beetje mazzel gaan ze je gedrag kopiëren. 12 Na een lastig gesprek maak je je zelfbeeld en gevoel weer schoon Als de confrontatie moeizaam verloopt of niet goed eindigt, heb je na afloop vaak nog iets te doen. Het kan zijn dat je te maken hebt met negatieve gedachten en emoties die je weer los kunt laten. Je weet van jezelf dat je het zo goed mogelijk hebt gedaan, nu kan je loslaten wat je niet meer nodig hebt en wachten of de confrontatie toch nog een gunstig effect op de ander krijgt. Dit kan met MindChange en Freemotion. Als je de gedachten en emoties hebt losgelaten, ben je weer in eigen kracht en kan je met trots naar jezelf kijken, je hebt het toch maar even gedaan! En met de reactie van de ander in je geheugen, kan je nu kiezen hoe de komende tijd zelf met de ander om wilt gaan, wat je volgende stappen zijn. Hou je afstand en wacht je even af? Of heeft het zin om nogmaals in gesprek te gaan. Het beste antwoord op deze vragen zit in jou, daar kan je op vertrouwen.

13 Afronding Verdieping & Extra s Op het dashboard van YOU vind je bij TOOLS 6 de Prezi s van VIPtalk en de Spelregels die je met FairTalk kunt inzetten om je omgeving goed te informeren over keuzes die je wilt maken en doelen die je wilt bereiken. Hier vind je ook de samenvatting van de laatste bouwsteen van DEEL 1: YOU. Afronding Kijk nog eens naar de basisgedachten: Ik ben goed zoals ik ben Ik hoor er 100% bij Ik ben belangrijk, mijn talenten en inzet in de samenleving tellen mee! Je kunt nu, met Life Twister en de 6 bouwstenen aan de slag om je leven zelf op de rails te zetten en er met een goed gevoel iets van te maken. Voor welke doelen wil je werkelijk gaan? Waar ga jij je energie en tijd aan geven? De keuze is nu aan jou! Kies voor passie, eigen doelen en een goed gevoel. Dat geeft je energie en zin in leven én is goed voor anderen. HEEL VEEL SUCCES! 13 Met eigen keuzes ben je ondernemer van je leven & al het goeds dat je daarmee wilt doen en bereiken. Je mag kiezen voor geluk, energie en alles wat je graag wilt doen. Wat je bereikt kan je delen met anderen, waar zij dan weer gelukkig van kunnen worden.

DEEL 1. WERKBOEK 2 Je Gedachten Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 2 Je Gedachten Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 2 Je Gedachten Inhoud 2 1. Onderzoek je zelfbeeld: welke negatieve gedachten heb je? 3 2. Oefen jezelf in gedachten veranderen 4 3. Oefen jezelf in gedachten loslaten 5 4. Bouw aan je

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze BOUWSTEEN 5 Eigen Keuze 2 Inhoud Introductie bouwsteen 5: Eigen Keuze 3 ANDERS denken 4 Waar kies je voor? Wist je dat? 5 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 13 Nieuwe

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten BOUWSTEEN 2 Je Gedachten Inhoud 2 Introductie bouwsteen 2: Gedachten 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 2 Ezelsbruggetjes 10 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 14

Nadere informatie

Assertiviteit. e-book

Assertiviteit. e-book Assertiviteit e-book Opkomen voor jezelf Welkom in dit E-book. We willen je informeren over het onderwerp: opkomen voor jezelf. Hierin komt naar voren hoe je dat makkelijker kunt maken voor jezelf. Hoe

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 1 Je Zelfbeeld Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 1 Je Zelfbeeld Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 1 Je Zelfbeeld Inhoud 2 1. Welk zelfbeeld heb je nu? 3 2. De basis van je zelfbeeld sterker maken 5 3. Leer je rechten kennen! 6 4. Je bent goed zoals je bent! 12 5. Wat heb je al in

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Weet wat je kan. Je laten horen

Weet wat je kan. Je laten horen Weet wat je kan Je laten horen Jij bent er ook nog Hoofdstuk 7 gaat over vertellen wat je moeilijk vindt. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Jij bent er ook nog. blz 2 Je laten horen. blz 3 Moeite

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 3 Emoties Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 3 Emoties Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 3 Emoties Inhoud 2 1. Hoe zit het met jouw emoties? 3 2. Geef je emoties voor jezelf betekenis 4 3. Word manager van je emoties en gedrag 7 4. Vervolg & afronding 12 1. Hoe zit het met

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

Les1, Beperkende overtuigingen

Les1, Beperkende overtuigingen Les1, Beperkende overtuigingen Welkom! Bedankt voor het aanvragen van deze mini-cursus. Blijkbaar ben jij op zoek naar een manier om goed voor jezelf te zorgen, om het roer om te gooien. Deze cursus heb

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Ik wil je dan graag aanmoedigen. Begin gewoon. Begin opnieuw. Bid bijvoorbeeld deze zin: Ik wil graag bidden.

Ik wil je dan graag aanmoedigen. Begin gewoon. Begin opnieuw. Bid bijvoorbeeld deze zin: Ik wil graag bidden. INLEIDING Stil zijn. Geen woorden. Of een paar woorden. Een enkele zin misschien. Maar vooral: stil zijn, tot rust komen, contact maken met mijn eigen hart en met het hart van God. Als je mij op dit moment

Nadere informatie

Positief Huishouden met Kinderen

Positief Huishouden met Kinderen Positief Huishouden met Kinderen Deel 2: Communiceren met kinderen Dit werkboek is van: Datum: 1 Copyright Drukke Moeders Marijke Minten Welkom Dit is een werkboek dat hoort bij de videotraining Positief

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman Waarom dit e-book? Hoe lang droom jij er al van om nieuwe stappen voor jezelf te zetten? Je bent een leergierig en staat als vrouw middenin

Nadere informatie

Worksheet EFT bij Emoties

Worksheet EFT bij Emoties Worksheet EFT bij Emoties Inleiding Ik wil af van mijn angst, dit verdriet, deze onzekerheid, die twijfel.! Zo n bekende en begrijpelijke wens, sommige gevoelens en negatieve gedachten lijken soms al zo

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 1 Theorie Zelfbeeld Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 1 Theorie Zelfbeeld Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 1 Theorie Zelfbeeld BOUWSTEEN 1 Zelfbeeld Inhoud 2 Introductie bouwsteen 1: Zelfbeeld 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 3 Ezelsbruggetjes 13 Nieuwe kansen 14 Van toen naar nu 17 Nieuwe

Nadere informatie

3 Top Tips Minder irritatie Meer tevredenheid - Blijer met jezelf

3 Top Tips Minder irritatie Meer tevredenheid - Blijer met jezelf 3 Top Tips Minder irritatie Meer tevredenheid - Blijer met jezelf Vanwaar deze tips? Tijdens mijn groepstrainingen en de individuele coachingsgesprekken kom ik nogal eens tegen dat mensen vastlopen en

Nadere informatie

OPGELUCHT STAAT NETJES

OPGELUCHT STAAT NETJES OPGELUCHT STAAT NETJES Krop de boel niet op, praat het van je af! Een dobbelspel voor wie durft... OPGELUCHT STAAT NETJES Je hart luchten is fijn: je voelt je minder alleen en samen kun je op een rijtje

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST Het werkmateriaal is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Jan Ausum en Mieke

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer.

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer. Hoi! Wat ontzettend leuk dat je mee doet aan de Jouw Lichaam. Jouw Genot. 5 daagse! Ik ben blij dat je mij de kans geeft om jou te helpen meer genot tussen de lakens voor jezelf te creëren. Zodat jij echt

Nadere informatie

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L SIMPEL STAPPENPLAN VAN JE PASSIE JE WERK MAKEN 3.278 VOLGERS FACEBOOK/DEDRESSCOACH WWW.GLANCY.NL Mijn reis: van passie naar ondernemer Gefeliciteerd! Je hebt een eerste stap gezet. Wat fantastisch dat

Nadere informatie

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN Het doel van het drie weken plan van Follow the Honey is een dagelijkse gewoonte op te bouwen van naar binnen gaan, met je aandacht bij Jezelf zijn*. Binnen is bij je hart,

Nadere informatie

Weet wat je kan. Zelfvertrouwen

Weet wat je kan. Zelfvertrouwen Weet wat je kan Zelfvertrouwen Zelfvertrouwen kan groeien Hoofdstuk 4 gaat over werken aan zelfvertrouwen. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Zelfvertrouwen kan groeien. blz 2 Doen waar je goed in

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn.

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn. RITUEEL schrijven d a g b o e k Word de persoon die je altijd al had willen zijn. Welkom De persoon worden die je altijd al had willen zijn. Daarom schrijf ik. Door ritueel te schrijven kom je in verbinding

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Worksheet EFT bij Negatieve Overtuigingen

Worksheet EFT bij Negatieve Overtuigingen Worksheet EFT bij Negatieve Overtuigingen Inleiding Wat zijn overtuigingen eigenlijk? De meest eenvoudige omschrijving die voor mij werkt is: een overtuiging is een gedachte die vaak gedacht is en daardoor

Nadere informatie

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk!

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Hoe werk je met een spreekbeurtwerkplan? Het eerste deel bestaat uit vragen. Met een moeilijk woord noemen we dat theoretisch onderzoek. In het tweede deel vind

Nadere informatie

Opdracht 1. Wat speelt er om JA te zeggen tegen iets wat je niet wil?

Opdracht 1. Wat speelt er om JA te zeggen tegen iets wat je niet wil? JA of NEE? - Doe deze opdracht in tweetallen - Hoe vaak komt het voor dat je ongevraagd iets aangeboden krijgt? Een actieve kiosk-verkoper in de trein, met koffie, thee, gevulde koeken etc? Of het aanbod

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Leer authentiek bloggen en trek meer klanten aan Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Backhuijs Communicatie 1 Les 3: Opbouw blog Les

Nadere informatie

SYLLABUS VORMING BEMIDDELINGSGERICHT WERKEN. 1. Ik en conflicten KIJK NAAR JE EIGEN CONFLICTSTIJL

SYLLABUS VORMING BEMIDDELINGSGERICHT WERKEN. 1. Ik en conflicten KIJK NAAR JE EIGEN CONFLICTSTIJL 1 Ik en conflicten KIJK NAAR JE EIGEN CONFLICTSTIJL Via deze vragenlijst op basis van de Thomas-Kilmann theorie ontdek je je eigen conflictstijl Kies per vraag steeds de mogelijkheid die het dichtst bij

Nadere informatie

Keuzestress of ontspannen kiezen

Keuzestress of ontspannen kiezen Keuzestress of ontspannen kiezen Wat leuk dat je mijn weggever hebt aangevraagd. Ik vertrouw erop dat het je inzicht geeft! Veel plezier met lezen of kijken. Want de ene persoon leest liever en de ander

Nadere informatie

H A P P I L Y E V E R A F T E R..

H A P P I L Y E V E R A F T E R.. H A P P I L Y E V E R A F T E R.. I N 5 S T A P P E N M E E R G E L U K I N J E R E L A T I E A A N D A C H T V E R T R O U W E N Y V O N N E T H U I J S W W W. B R E I N - P O W E R. C O M A C C E P T

Nadere informatie

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Hoe krijg je meer zin? 09 - Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Meer zin. Denk jij ook dat zin in vrijen er spontaan hoort te zijn? Dat zin iets is dat zomaar uit het niets op komt borrelen? Geloof

Nadere informatie

Master Your Own Life Jouw weg naar Succes & Geluk Werkboek Les 1: Mindset

Master Your Own Life Jouw weg naar Succes & Geluk Werkboek Les 1: Mindset Master Your Own Life Jouw weg naar Succes & Geluk Werkboek Les 1: Mindset Leroy Seijdel Company Werkboek Les 1 Start: De beste investering die je kunt doen, is de investering in jezelf In de komende vier

Nadere informatie

Ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk Zet muziek op waar je rustig van wordt en neem de tijd om een paar keer diep in en uit te ademen.

Ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk Zet muziek op waar je rustig van wordt en neem de tijd om een paar keer diep in en uit te ademen. ME, MYSELF & I Om te beginnen... Ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk Zet muziek op waar je rustig van wordt en neem de tijd om een paar keer diep in en uit te ademen. Pak je opschrijfboekje en

Nadere informatie

4 Stappen naar een gelukkiger leven

4 Stappen naar een gelukkiger leven 4 Stappen naar een gelukkiger leven Inleiding Wie verlangt er naar een gelukkiger leven? Ik denk dat dit de droom is van iedereen. We maken het ons echter vaak moeilijk. Geluk is niet enkel een prachtig

Nadere informatie

MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN

MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

Werkboek. Online 3 maanden Traject. transformeer het samenleven met je hond

Werkboek. Online 3 maanden Traject. transformeer het samenleven met je hond Werkboek Online 3 maanden Traject transformeer het samenleven met je hond Laat conditionering weer plaats maken voor beleving, echte aandacht en een diepe verbinding Welkom bij het online 3 maanden traject

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Talentrapportage 2 Inleiding De wereld en de arbeidsmarkt zijn constant in beweging. Maar waarheen? Niemand weet exact hoe het werkveld er

Nadere informatie

Ik ben waardevol challenge

Ik ben waardevol challenge 26 t/m 30 juni 2017 Ik ben waardevol challenge Commit Happiness In deze pdf vind je alle opdrachten bij elkaar. Dag 1 Waarom wil je je waardevol voelen? Ik wil je vandaag laten stilstaan bij de redenen

Nadere informatie

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Evenwicht 2004 Dit product is met toestemming overgenomen en is ontwikkeld binnen het Europese project Evenwicht, werk en privé in balans dat

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo

euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo Op vier bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen

Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen Uitnodiging: focus op het webinar en leer hoe je met goede communicatie bereikt wat je graag wilt. Hoe doe je dat?.

Nadere informatie

Vijf irrationele gedachtenpatronen die u dagelijks in de weg zitten, en hoe u ze kan veranderen!

Vijf irrationele gedachtenpatronen die u dagelijks in de weg zitten, en hoe u ze kan veranderen! Vijf irrationele gedachtenpatronen die u dagelijks in de weg zitten, en hoe u ze kan veranderen Inleiding Wat stuurt uw gedrag? Waardoor doet u dingen wel of niet? Vaak lijkt het of wij gedreven worden

Nadere informatie

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping)

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Geluk is een gevoel! Jij bent de enige persoon op de wereld die jou gelukkig kan maken! Het is erg belangrijk dat je alle

Nadere informatie

Bij u schuil ik, u bent mijn schild,

Bij u schuil ik, u bent mijn schild, Bij u schuil ik, u bent mijn schild, in uw woord stel ik mijn hoop. Psalm 119:114 inleiding Laten we eerlijk zijn: het is niet zo eenvoudig om regelmatig uit de Bijbel te lezen en te bidden. Onze volle

Nadere informatie

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan TIPS VOOR DOCENTEN HUIL! Het lucht op Nu met nog meer tranen! Kim Koelewijn Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan 9-99 TIPS VOOR DOCENTEN Dichtbij en verder weg Wanneer je met

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1: Aan de slag met groeien en verdiepen. Deel 2: Oefeningen en samenvattingen bij het leesboek

Inhoudsopgave. Deel 1: Aan de slag met groeien en verdiepen. Deel 2: Oefeningen en samenvattingen bij het leesboek Inhoudsopgave Deel 1: Aan de slag met groeien en verdiepen 1: Vijf belangrijke stappen naar groei 9 2: Maak een foto van jullie relatie 15 3: Groeien naar een relatie van meer geven 29 4: De voorwaarden

Nadere informatie

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Vandaag heb je kennis gemaakt met Daan en Sterre. Als Daan te veel prikkels krijgt dan sluit hij zich af. Hij krijgt op dat moment zoveel prikkels binnen dat hij even

Nadere informatie

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel -

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel - In 3 stappen naar meer regie in werk en leven - Vera Winkel - Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Ik wil... pagina 4 Waarom kan ik jou helpen? pagina 5 Stap 1 - Luister pagina 6 Stap 2 - Lach pagina 9 Stap

Nadere informatie

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de vorige les hebben we weer met een kaart gewerkt. Daarop stonden alle 4 de vragen die we de vorige lessen gebruikt hebben

Nadere informatie

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen.

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen. In de vorige les ben je gaan onderzoeken wat je droom is en ik hoop dat je het besluit hebt genomen om elke dag te dromen en dat je een moodboard hebt gemaakt. Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het

Nadere informatie

Morya Wijsheid Basiswerkboek

Morya Wijsheid Basiswerkboek Morya Wijsheid Basiswerkboek Geert Crevits Samenstelling en commentaar door Marie Crevits Voorwoord De Morya Wijsheid reeks van 9 boeken staat zo vol met praktische wijsheid dat je er gerust een heel leven

Nadere informatie

Story Telling as a Recovery Tool. Jarl Peter Rokus

Story Telling as a Recovery Tool. Jarl Peter Rokus Story Telling as a Recovery Tool Jarl Peter Rokus 10 Redenen waarom je verhalen moet vertellen (ja, óók in de zorg) Je hebt de keuze om je leven lang vanaf de zijlijn toe te kijken of de wil te hebben

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

Een tool om jongeren en jong volwassen die een strafbaar feit hebben gepleegd te laten nadenken over hun desistance proces.

Een tool om jongeren en jong volwassen die een strafbaar feit hebben gepleegd te laten nadenken over hun desistance proces. Klaar mee?! Een tool om jongeren en jong volwassen die een strafbaar feit hebben gepleegd te laten nadenken over hun desistance proces. Achtergrond van de tool Jongeren die willen stoppen met het plegen

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 3 Theorie Emoties Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 3 Theorie Emoties Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 3 Theorie Emoties BOUWSTEEN 3 Emoties Inhoud 2 Introductie bouwsteen 3: Emoties 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 2 Ezelsbruggetjes 10 Extra info over onverwerkte emoties 12 Nieuwe kansen

Nadere informatie

Stap 6: Wat is de kernovertuiging?

Stap 6: Wat is de kernovertuiging? E-Learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? Module 7/9 Stap 6: Wat is de kernovertuiging? De relevante vraag is hier: wat is het ergste wat er kan gebeuren als hij zijn controledrang loslaat?

Nadere informatie

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn?

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Ja, natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Domweg gelukkig zijn Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je domweg gelukkig wilt zijn? Dat er te veel in je leven is waardoor

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Jouw gratis stappenplan voor een gelukkig en slank(er) leven!

Jouw gratis stappenplan voor een gelukkig en slank(er) leven! Jouw gratis stappenplan voor een gelukkig en slank(er) leven! Maak kennis met de DÉ EERSTE en KRACHTIGSTE STAP WWW.BGREAT.NL 2-11-2016 Opgesteld door: Timo Breemen Welkom in het stappenplan van bgreat.nl!

Nadere informatie

Voor Noa Mali Zulueta Acea

Voor Noa Mali Zulueta Acea Voor Noa Mali Zulueta Acea Lichtflits Momenten van inzicht Lichtflits Momenten van inzicht Anniek Oosting Schrijfster: Anniek Oosting Coverontwerp: Anniek Oosting ISBN:9789402123234 Lichtflits/Anniek Oosting/2014

Nadere informatie

Franciens Manifesteer Series 2019 Manifesteer Meer Omzet Challenge

Franciens Manifesteer Series 2019 Manifesteer Meer Omzet Challenge MOED MANIFESTEER MEER OMZET 1 WERKBOEK MANIFESTEER MEER OMZET IK NODIG JE UIT ALLE OPDRACHTEN UIT HET WERKBOEK TE MAKEN ONDERNEMERSCOACH EN MANIFESTEER EXPERT 2 Dit is jouw werkboek voor Dag 2 De Manifesteer

Nadere informatie

Werkboek Webclinic 8

Werkboek Webclinic 8 Werkboek Webclinic 8 Slot som Dit is een werkboek dat hoort bij de Webclinic van week 8 Mentale Dieetplan Print dit werkboek nu uit (druk op Ctrl + p ). Het is een WERKboek, dus je mag erin schrijven en

Nadere informatie

WERKBOEK 2. De bron van verandering. Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie

WERKBOEK 2. De bron van verandering. Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie WERKBOEK 2 De bron van verandering Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie Werkboek 2 De bron van verandering... 3 1 Mijn thema... 4 2 Gebeurtenissen (connecting the dots)... 4 3 Emoties... 5 4 Gevoel

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

Het Mirakel dat Jij Bent

Het Mirakel dat Jij Bent Het Mirakel dat Jij Bent Vervul jouw potentieel (Deel I van III) Struinend door het gras Kijkend naar de horizon Genietend van Alles dat IS Jouw weg... Schrijver: A.M.I. van der Kwast Coverontwerp: in

Nadere informatie

leven met een chronische ziekte

leven met een chronische ziekte leven met een chronische ziekte Een ont-moet spel, voor jezelf en anderen. Als we een chronische ziekte hebben, is er vooral aandacht voor de bestrijding van symptomen. Wat de ziekte met ons zelfbeeld

Nadere informatie

Stap 1 Zorg Voor Goede Stemming

Stap 1 Zorg Voor Goede Stemming Stap 1 Zorg Voor Goede Stemming Klinkt simpel natuurlijk! Maar het is echt heel lastig om je passie te ontdekken en er achter te komen wat echt bij je past wanneer je je leeg of ongelukkig voelt. Je wilt

Nadere informatie

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus.

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus. Werkboek voor de Veerkracht Versterkende meditatiecursus www.veerkrachtmanagement.nl Toelichting Les 6 Vriendelijk en compassievol zijn voor jezelf in moeilijke tijden. In deze meditatie leer je hoe je

Nadere informatie

1.1. VOORWOORD WIE BEN IK? INLEIDING INLEIDING WAAROM EN VOOR WIE?... 5

1.1. VOORWOORD WIE BEN IK? INLEIDING INLEIDING WAAROM EN VOOR WIE?... 5 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD 3 1.1. VOORWOORD. 3 1.2. WIE BEN IK?... 4 2. INLEIDING 4 2.1. INLEIDING... 4 2.2. WAAROM EN VOOR WIE?... 5 3. 3 GOUDEN TIPS.. 6 3.1. WEES AARDIG VOOR JE SPIEGELBEELD 6 3.2. VERZAMEL

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie