Nieuwsbrief 7: September 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief 7: September 2011"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief 7: September 2011 Inhoud. Meditatieve tekst: Harmonie De helende kracht van yoga De doorwerking van de asana's Ayurveda; dosha's Het menselijk individu Asana: Groet aan de maan Yogadag 29 oktober 2011 Meditatieve tekst: Harmonie. Als je je ogen sluit en je voelt je lichaam en je energie, begeef je je eigenlijk in een duizelingwekkend gecompliceerde wereld. Je aandacht kan zo verschillend van aard zijn en kan zo verschillend gericht zijn. Uiteindelijk zoeken we naar die afstemming waarbij de aandacht moeiteloos is en je de yogahoudingen doet vanuit je persoonlijk gevoel voor harmonie. Yoga is heel praktisch. Het begint heel eenvoudig en concreet en wordt langzamerhand subtieler. Als je eenmaal bekend bent met de oefeningen kun je gaan verfijnen. Eerst ga je ervaren dat je lichaam er is. Daarna ga je voelen dat daarin steeds alles in beweging is. Je gaat merken dat de kracht waarmee je de asana's doet om een heel persoonlijk evenwicht vraagt, dat ook per dag heel verschillend is. Er gaat een gevoel van diep respect ontstaan voor de wijsheid van het lichaam. Vanuit die houding ga je al minder dwingend oefenen. Je gaat oefenen ervaren als een ruimte geven aan wat er in je is. Door deze afstemming word je je bewuster van de werkzaamheid van de aandacht. Je gaat aan den lijve voelen wat harmonie in lichaam en geest betekent. Je zult momenten van diepe vrede ervaren. Je ontwikkelt een fijne snaar voor de aard van de aandacht van waaruit je de yogahoudingen gaat doen. Zo kun je door je af te stemmen op de karakteristieken van de chakraenergieën deze energieën activeren. De asana's worden minder een oefening met bepaalde fysieke doelstellingen en meer een realiseren van de harmonie in jezelf in verschillende houdingen. Uit Yoga & Chakra's, harmonie in aandacht en energie Klaas-Jan van Velzen.

2 De helende kracht van yoga We hebben 3 lijdens: -Inwendig lijden: vb. erfelijke ziektes, congenitale ziektes, verstoringen van de fysiologische krachten -Uitwendig lijden: veroorzaakt door mensen, dieren, planten, psychische trauma s enz. -Lijden veroorzaakt door demonen en natuurkrachten, natuurlijke processen van het ouder worden, bezetenheid. Alles in en rondom ons is opgebouwd uit 5 grofstoffelijke elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. Ieder mens heeft z n individuele samenstelling van deze elementen die opgedeeld worden in fysiologische Krachten of dosha s. Die we Vata, Pitta en Kapha noemen.(wind, gal en slijm).(zie artikel Ayurveda verderop) Daar wordt onze constitutie mee opgebouwd, die zijn lichaamsbouw, karaktereigenschappen, gedragswijzen en vatbaarheid voor ziektes bepaalt. Wanneer deze 3 fysiologische krachten of dosha s niet normaal functioneren door overdreven of onvoldoende aktiviteit dan ontstaat ziekte. Ieder mens wordt geboren met een zekere graadmeter, waarbij die krachten in meer of mindere mate aanwezig zijn. Dit is dan onze geboorteconstitutie die we van onze ouders hebben meegekregen, en die we zo goedmogelijk in evenwicht proberen te houden; Het ideaal van een perfecte gezondheid is afhankelijk van een perfect evenwicht. Alles wat je eet, zegt, denkt, ziet en voelt is van invloed op je algehele evenwichtstoestand. Het lijkt mischien onmogelijk al deze verschillende invloeden tegelijkertijd te beheersen. Toch kunt u het overgrote deel van de huidige onevenwichtigheden in uw lichaamsfuncties corrigeren en eventuele toekomstige onevenwichtigheden voorkomen door u te houden aan een dieet, de vorm van lichaamsbeweging, de dagindeling en de seizoensregels die specifiek zijn voor uw lichaamstype. Niemand kan gelukkig of gezond zijn in een onevenwichtige toestand, omdat die gewoon niet natuurlijk is. Probeer daarom te luisteren naar wat je lichaam jou te vertellen heeft. We kunnen ons lichaam uitputten of ophopen. Daartussen bevindt zich het evenwicht. Vb: te veel of te weinig eten, te veel stress, te veel werken, piekeren, te weinig of te veel lichaamsbeweging enz gaat ons lichaam uit balans brengen. Waarom hebben we lichaamsbeweging nodig? Charaka schrijft: Door lichaamsbeweging verkrijgt men lichtheid, werkkracht, het vermogen om moeilijkheden te verdragen, uitscheiding van onzuiverheden en stimulering van de spijsvertering. Het ideaal is om het hele stelsel, de geest en het lichaam in evenwicht te brengen. Lichaamsbeweging moet meer energie leveren dan dat het kost, en dat wordt meestal over het hoofd gezien.

3 Oefeningen en meditatie brengen de geest-lichaamscoördinatie op een hoger plan. Hoeveel lichaamsbeweging is dan genoeg? Oefen 50% van je normale capaciteit. Probeer ook hier weer te luisteren naar je lichaam. Yoga, meditatie, de juiste voeding, positieve gedachten schenken mensen een leven Vol kracht, innerlijk bewustzijn en liefde. Dit is de voorwaarde voor een blijvend schoon en gezond lichaam.

4 De doorwerking van de asana's In de doorwerking van de asana's kunnen drie verschillende niveaus worden onderscheiden. Fysiek De intensieve manier van bewegen laat geen onderdeel van het lichaam onberoerd. De asana's hebben een diepe doorwerking op alle vitale functies zoals ademhaling, bloedsomloop, zenuwstelsel, het hormonale stelsel en de spijsvertering. In de ayurveda, de klassieke Indiase geneeskunde, wordt een goed functionerende spijsvertering als de fundamentele voorwaarde voor een goede gezondheid beschouwd. Bij de yogahoudingen wordt daar ook veel nadruk op gelegd. In de verschillende asana's worden de buikorganen door de adembeweging op allerlei wijzen gemasseerd door ze afwisselend onder druk te zetten en de ruimte te geven. De doorbloeding van de buik wordt gestimuleerd, onder andere door omgekeerde houdingen waarin het aderlijk bloed makkelijker terugstroomt naar het hart. De doorbloeding van het hele lichaam wordt gestimuleerd door een intensieve afwisseling van spanning en ontspanning in vele spiergroepen. De bloedsomloop wordt ook sterk gestimuleerd door het activeren van de pompende beweging van het middenrif. De ademhaling kan worden beschouwd als het centrale element in de asana's. Door in steeds weer andere houdingen de adembeweging te stimuleren worden alle ademspieren intens getraind. Energetisch We hebben allemaal een natuurlijk idee van het krachtveld dat we zijn. Je voelt dat er spanning is in je lichaam en dat deze spanning zich op bepaalde plaatsen teveel kan concentreren: in je hoofd, je nek, je schouders, je rug, je buik, ja waar niet. Of je voelt dat er juist te weinig spankracht is in bepaalde gebieden. Door de sterke mentale gerichtheid van veel activiteiten (b.v. Lezen, autorijden, computeren) is er bij veel mensen veel energie in het hoofd ('waar de aandacht is, is de energie') en minder in de onderkant van het lichaam. Een natuurlijke verdeling van de energie over het gehele lichaam is een belangrijke doelstelling van de asana's. De asana's zijn zeer aardend, grondend. We weten ook allemaal dat sommige gevoelens zich vast kunnen zetten in bepaalde gebieden. Dat merken we vaak pas als vastgezette gevoelens weer ontdooien. Zo kun je voelen dat een bepaalde spanning in je borst zicht ontlaadt in een huilbui. Dan kun je ervaren hoeveel spanning er kennelijk was opgekropt in je borst. De asana's werken in op dergelijke blokkades. De vishouding is daar een mooi voorbeeld van. In deze asana wordt de kwetsbare voorkant maximaal opengesperd. Deze houding heeft een sterke invloed op de zonnevlecht en het borstgebied, gebieden waar angsten en spanningen zich makkelijk vastzetten.

5 Geestelijk De wijze waarop asana's worden uitgevoerd kalmeert de aandacht en versterkt het concentratievermogen. Je verlegt de aandacht van de buitenwereld naar het gevoel van het lichaam. Dit pure voelen van het lichaam als levend veld van energie is heel kalmerend, accepterend en grondend. Het harmoniseren van de pranastroom door de asana's heeft een directe doorwerking op de mentale functies. De asana's maken de fijnere energieën wakker, ze kunnen je in een bewustzijnstoestand brengen waarin de ongeziene wereld zich voor je opent. Van nog groter belang is echter dat door de asana's het lichaamsgevoel sterk wordt ontwikkeld. Je ervaart in de verschillende houdingen je lichaam steeds volkomen anders, je voelt waar beperkingen zijn, en je voelt de doorwerking van de houdingen. Door de bewegingen en de houdingen worden spanningsgebieden aangeraakt en losgeweekt. De algehele doorstroming wordt zodanig bevorderd dat lokale blokkades worden opgeruimd, al is het maar voor even. Je gaat daardoor veel sterker merken hoe je je eigenlijk voelt, hoe je in de wereld staat, wat je doet met jezelf. Je verfijnt je gevoeligheid in hoge mate. Je leert weer luisteren naar het gevoel van je lichaam. Daarmee wordt tegelijkertijd voelbaar wat het lichaam nodig heeft, wat het wel en niet wil, wat goed voelt, of wat juist benauwend is. Kortom, je vergroot je natuurlijke evenwichtsgevoel. Uiteindelijk zijn je gezondheid en je persoonlijke ontwikkeling afhankelijk van dit evenwichtsgevoel. Uiteindelijk zijn je gezondheid en je persoonlijke ontwikkeling afhankelijk van dit evenwichtsgevoel. Je kunt veel yoga-oefeningen doen, maar als je algehele levenshouding zich niet aanpast aan wat de wijsheid van het lichaam aangeeft, heeft het geen enkele zin.

6 Ayurveda: dosha's Deze eeuwenoude natuurgeneeskunde vindt haar oorsprong in India en wordt inmiddels met succes toegepast binnen de Westerse cultuur. Ayurveda is een samenstelling van het woord āyus wat betekent "leven" of "levensprincipe", en het woord veda refereert aan een kennissysteem. "Ayurveda" kan derhalve vertaald worden als "kennis van het leven".de Ayurveda is erkend door de WHO (World Health Organization) Binnen de Ayurveda gaat men ervan uit dat elk mens een bepaalde constitutie heeft. Hierin onderscheidt de Ayurveda drie typen namelijk de Vata, Pitta en Kapha. Iedereen heeft bij zijn geboorte iets van iedere dosha meegekregen. Het is mogelijk om een zuivere vata, pitta of kapha te beschrijven, omdat er mensen zijn die veel van één dosha hebben maar zij zijn uitersten. Dit geldt echter niet voor de meeste mensen. De meeste mensen zijn tweedosha-typen, met één dosha die overheerst, maar niet in extreme mate. Hoewel je natuurlijk de meeste aandacht zult geven aan je eigen lichaamstype, is het heel zinvol vertrouwd te zijn met alle dosha s. VATA - element lucht Vata-typen zijn vaak licht en tenger gebouwd. Meestal zijn vata-typen enthousiast, levendig en vol verbeeldingskracht, slank, vlug, beweeglijk, fantasierijk, helder van geest maar echter hun emoties wisselen snel. Ze doen alles heel snel; al hun handelingen worden gekenmerkt door snelle bewegingen. Hun eetlust en voedingspatroon zijn onregelmatig, slapen licht en onregelmatig, hebben aanleg tot stress en bij stress hebben ze dan de neiging last te krijgen van irritatie, nervositeit, rusteloosheid, slapeloosheid, angst, bezorgdheid, uitputting en mentale vermoeidheid. Overmatige Vata geeft: droge huid, veel kleine rimpeltjes, vroegtijdige huidveroudering, te weinig talg productie. Aangezien vata gemakkelijker uit balans raakt dan de andere dosha s, is het, om te voorkomen dat zich een verstoring van het vata-evenwicht voordoet, belangrijk dat je in je leven zorgt voor stabiliteit en regelmaat. Ook wat eetgewoonten betreft doet een vata-type er goed aan regelmatig te eten en te zorgen voor variatie en evenwicht in het voedsel. De volgende factoren brengen Vata uit balans, koude dranken of voeding, droog, heet gekruid en adstringerende voeding, sigaretten, alcohol, koud en winderig weer. Om het vata-evenwicht te herstellen drink meer warm water, breng meer regelmaat in uw levensritme, meer ontspanning, gebruik warme vetrijke en zware voeding, met de smaken zoet, zuur en zout. PITTA - element vuur Pitta-typen hebben meestal een normaal postuur en een gemiddeld uithoudingsvermogen. Ze kunnen een uitgesproken hekel hebben aan zon en warm weer. Pitta s hebben de neiging kwaad te worden als ze onder druk staan, maar het zijn ondernemende mensen die graag een uitdaging aangaan. Het trefwoord van pitta is intensiteit. Pitta s zijn ambitieus, energiek, dynamisch, efficiënt, doortastend, twistziek en jaloers en zij kunnen

7 onverbloemd hun mening geven. In balans zijn pitta-typen warm en hartstochtelijk. Pitta s houden doorgaans van mooie, dure dingen. Aangezien ze ervan overtuigd zijn dat ze met hun krachtige spijsvertering alles aankunnen, hebben ze soms de neiging zich te overeten. Overmatige Pitta geeft: Een overgevoelige huid die snel irritatie geeft, roodheid, warmte, verwijde haarvaten (couperose). De volgende factoren brengen Pitta uit balans te kruidige voeding, zout, zuur, gefermenteerde voeding, roken, alcohol, blootstelling aan overmatige warmte (zon). Vindt een betere balans tussen rust en activiteit. Eet niet teveel koude zware, zure, vette en gekruide voeding, gebruik meer voeding die zoet en adstringerend is, probeer bij alles wat U eet en drinkt en bij douchen, de temperatuur middelwarm te houden. Uit balans kan dit leiden tot pijn in maag en darmen, brandend maagzuur en in het ergste geval maagzweren. Belangrijk is dat pitta-typen hun maaltijden in een rustige en ontspannen omgeving genieten. In tegenstelling tot vata-typen doen koude dranken en salades pitta s juist goed. KAPHA - element aarde/water Kapha-typen zijn meestal rustige, ontspannen mensen die niet snel boos worden; krachtig, sterk, rustig, gelijkmatig tolerant. Meestal zijn ze vriendelijk, verdraagzaam en vergevingsgezind, maar onder stress hebben ze de neiging bezitterig en zelfgenoegzaam te worden en trekken zich terug. Het trefwoord voor kapha is ontspannen. De kapha-dosha geeft het lichaam stabiliteit en constantheid. Kapha s worden in de Ayurveda als geluksvogels beschouwd omdat ze in de regel een goede gezondheid genieten. Bovendien blijkt uit hun manier van doen dat ze een vredige, tevreden, rustige kijk op de wereld hebben. Mensen bij wie de kaphadosha dominant is kunnen het beste geen ijs, boter, melk of zware desserts eten en ook geen andere voedingsmiddelen die veel vet en suiker bevatten. Doordat Kapha een trage verbranding heeft kan zoet, zout, zware en koude voeding en te veel melkproducten een disbalans geven, tevens te weinig beweging, langer slapen in de ochtend, koud, mistig en dampig weer. Overmatige Kapha geeft een vettige huid al dan niet met acne overmatige talgproductie, verwijde poriën, cellulitis, overgewicht en vocht vasthouden. Gebruik meer warme, kruidige voeding en drank, sta vroeg op, neem wat meer beweging, houd uzelf goed warm en onderneem wat meer. Het allerbelangrijkste voor kapha s is dat zij eten wanneer zij honger hebben en niet omdat het toevallig lunch- of dinertijd is. Het is voor kapha s goed om één dag in de week te vasten en alleen vruchtensappen of magere melk te drinken. Bron: Bron:

8 Het menselijk individu. Volgens het hindoeïsme is de mens in wezen een ziel die haar lichaam en geest gebruikt als instrumenten om ervaring op te doen. Hindoe geschriften beschrijven verder het lichaam-geest complex van de mens als bestaande uit vijf lagen, of scheden: de fysieke schede, de mantel van prana (de vitale lucht), de schede van de geest, de schede van het intellect en de schede van gelukzaligheid. Deze scheden bevinden zich de één in de andere, zoals de segmenten van een opvouwbare telescoop, met de schede van het fysieke lichaam wordt de buitenste laag bedoeld en de schede van gelukzaligheid de binnenste. Kosha (ook, Kosa) (Sanskriet कश, IAST: KoSa), wordt meestal vertaald als "schede", [1] ;één van de vijf bekledingen van de Atman, of het Zelf volgens de Vedanta filosofie. Ze worden vaak voorgesteld als de lagen van een ui. Volgens Noa Belling (the Yoga Handbook) omvat het Kosha systeem in de Yoga filosofie de aard van het mens-zijn; fysieke en psychologische aspecten die functioneren als een holistisch systeem. Het Kosha systeem verwijst naar deze verschillende aspecten als lagen van de subjectieve ervaring. Lagen variëren van het dichte fysieke lichaam tot de meer subtiele niveaus van emoties, geest en ziel. Psychologie verwijst naar de emotionele, mentale en spirituele aspecten van ons wezen. Samen, alle aspecten maken van onze subjectieve ervaring van het leven [2]. De vijf scheden (Pancha-Kosas) die van grof naar fijn beschreven staan in de Atmabodha zijn: 1. Annamaya Kosha, voedsel-schijnbaar-schede 2. Pranamaya Kosha, lucht-schijn-schede 3. Manomaya Kosha, geest-stof-schijn-schede 4. Vijnanamaya Kosha, wijsheid-schijnbaar-schede (Vijnana) 5. Anandamaya Kosha, gelukzaligheid-schijnbaar-schede (Ananda) Volgens de Vedanta dient de wijze onderscheid te maken tussen het Zelf en de koshas, het niet-zelf. De vijf scheden Annamaya Kosha Dit is het omhulsel van het fysieke zelf; de naam geeft aan dat het wordt gevoed door fysiek voedsel. In deze laag levend, identificeert men zich met een massa van huid, vlees, vet, botten en vuil, terwijl de wijze die zich hiervan distantieert zijn eigen Zelf kent, de enige werkelijkheid die er is, in tegenstelling tot het lichaam. Pranamaya Kosha Pranamaya betekent samengesteld van prana, het vitale principe, de kracht die vitaliseert en het lichaam en de geest bij elkaar houdt. Het doordringt de hele organisme; zijn fysieke manifestatie is adem (beweging, trilling). Zolang dit essentiële beginsel aanwezig is in de organismen, gaat het leven door. Gekoppeld aan de vijf organen van handeling vormt dit de vitale schede. In het

9 Vivekachudamani is het is een modificatie van Vayu of lucht, deze stroomt in en uit het lichaam. Manomaya Kosha Manomaya betekent dat bestaat uit manas of geest. De geest (manas) samen met de vijf zintuigen wordt vormen de manomaya KoSa. De manomaya KoSa, of 'geestes-schede' benaderen meer de persoonlijkheid dan Annamaya KoSa en Pranamaya Kosha. Het is de oorzaak van diversiteit, van ik en mijn. Sankara vergelijkt het met wolken die aan komen drijven door de wind maar ook weer hierdoor worden verdreven. De gebondenheid van de mens wordt veroorzaakt door de geest maar wees ervan bewust dat eveneens de bevrijding hierdoor gerealiseerd wordt. Vijnanamaya Kosha Vijnanamaya betekent samengesteld uit vijnana, of intellect, de faculteit die discrimineert, leidt of wil. Chattampi Swamikal definieert vijnanamaya als de combinatie van intellect en de vijf zintuigen. Het is de schede samengesteld uit meer intellection, verbonden met de organen van waarneming. Sankara houdt in dat de buddhi, met zijn wijzigingen en de organen van kennis, vormen de oorzaak van de transmigratie van de mens. Deze kennis schede, die lijkt te worden gevolgd door een reflectie van de kracht van het Chit, is een wijziging van Prakrti. Het is begiftigd met de functie van kennis en identificeert zich met het lichaam, organen etc. Deze kennis schede kan niet de hoogste Zelf zijn om de volgende redenen; Het is aan verandering onderhevig. Het is onbezield. Het is beperkt. Het is niet constant aanwezig. Anandamaya Kosha Anandamaya betekent samengesteld van Ananda, of gelukzaligheid. In de Upanishads is deze schede ook wel bekend als het causale lichaam. De belangrijkste kenmerken zijn plezier en rust maar het is nog steeds materiaal en aan verandering onderhevig. In diepe slaap, wanneer de geest en de zintuigen ophouden te functioneren, staat het nog steeds tussen de eindige wereld en het Zelf. Anandamaya, die is samengesteld uit opperste gelukzaligheid, wordt beschouwd als het binnenste van alles. Het geluk schede heeft normaal gesproken zijn volledige vrijheid tijdens diepe slaap: terwijl in de dromen en wakkere staten, heeft het slechts een gedeeltelijke manifestatie. De gelukzalige schede (Anandamaya Kosha) is een reflectie van de Atman, absolute gelukzaligheid. De vijf lagen zijn de vijf lagen van belichaming en ze versluieren het licht van het Zelf. Bron: wikipedia Swami Adiswarananda

10 Groet aan de maan (alternatieve versie). We gaan staan in tadasana met de handen in de namaskara mudra (Anjali mudra) voor de borst. Inademend strekken we de armen met de handpalmen tegen mekaar boven het hoofd zover mogelijk achterwaarts terwijl we het hoofd naar achter laten hangen. We richten het hoofd terug op, de handpalmen naar voren gericht en terwijl we de vingers bewegen, doen we een zijwaartse strekking (buiging) naar links waarbij we ook de voetzool wat optillen en we de rechterflank extra uitrekken. De vingers blijven steeds wat bewegen. Hetzelfde doen we naar rechts. Daarna doen we een pas rechts met de voet zodat we in een spreidstand staan, buigen de benen wat zoals de bijgevoegde foto aangeeft.

11 Strek opnieuw de benen, armen zijwaarts, handpalmen omlaag, draai de linkervoet linksom in een hoek van 90 graden t.o.v. de rechtervoet en doe de trikonasana (driehoekshouding) naar links. Plaats de beide handen bij linkervoet zodanig dat linkerarm links en rechterarm rechts van het linkerbeen is en laat de trikonasana overgaan in een zijwaartse buiging met de romp op het linkerbeen. Schuif vanuit deze houding het rechterbeen weg, buig het linkerbeen en kom in een achterwaartse buiging zoals de foto aangeeft. Vanuit deze houding draaien we de romp terug naar voren en plaatsen de handen dusdanig dat de linkerknie zich tussen de beide armen bevindt. Het rechterbeen strekken we met de hiel op de grond en de tenen opgetrokken; deze wijzen naar de hemel. Steunen op de handen (zie foto). Breng het rechterbeen bij, zorg ervoor dat de voeten volledig op de grond steunen. Romp en beide armen tussen de knieën, plaats de handpalmen tegen mekaar en de ellebogen tegen de knieën. Plaats de handen terug op de grond armen links en rechts van het rechterbeen en strek nu het linkerbeen met de hiel op de grond en de tenen naar het plafond. Draai vanuit deze houding rechtsom, strek het linkerbeen achterwaarts en kom opnieuw in een achterwaartse buiging. Plaats terug de handen op de grond, strek het rechterbeen en kom in een zijwaartse buiging. Laat van hieruit deze houding overgaan in de trikonasana.(zorg ervoor dat de voeten in de juiste houding staan nl een hoek van 90 graden t.o.v. van mekaar). Kom vanuit de trikonasana terug recht in een spreidstand met de armen zijwaarts, handpalmen naar beneden. Zorg dat de voeten wat naar buiten gericht zijn en buig opnieuw de benen waar bij de armen zijwaarts gebogen zijn met de onderarmen verticaal en de handpalmen naar het hoofd gericht.

12 Komt terug recht door de benen te strekken en en linkerbeen bij te trekken naar het rechterbeen waarbij je de armen terug boven het hoofd strekt. Voer opnieuw een zijwaartse strekking uit; eerst links en dan rechts. Breng daarna de handen terug tegen mekaar voor de borst en beëindig de bewegingen met een kleine groet (buiging).

13 Yogadag zaterdag 29 oktober Thema: De Helende Kracht van Yoga. De yogadag handelt deze keer over de helende kracht van Yoga. Zoals het woord Helen reeds aangeeft. Helen, terug Heel worden; op fysiek vlak bestaat het lichaam uit verschillende systemen (sprijsverteringsstelsel, bloedcirculatiesysteem, ademhalingsstelsel, zenuwstelsel, spierstelsel, klierenstelsel, en zo verder) die tezamen eenheid vormen. Als er problemen zijn met een onderdeeltje van een stelsel functioneert het stelsel niet goed en heeft dit zijn invloed op het volledige fysieke lichaam. Maar naast dit fysieke lichaam bestaan wij ook nog uit een psychisch systeem en ook dit systeem kan stoornissen bevatten (teveel om op te noemen). Wanneer? Zaterdag 29 oktober van 9u tot 16u 45 Meenemen? Matje, kussen of bankje,(fleece) dekentje Prijs? Slechts 25 euro voor een dag intensief op een gezonde manier met yoga bezig zijn, inclusief vegetarische lunch en koffie. Snel inschrijven is de boodschap want het aantal deelnemers is beperkt tot 30. Inschrijven wordt afgesloten op woensdag 26 oktober. Inschrijven? Via of Gusta Gys: of telefonisch op Tel: 0479/ Bij voorkeur op voorhand storten op Sadhana yoga Vermeld: Yogadag 29 oktober 2011 je naam Website: W.S.

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

Ayurvedische massage

Ayurvedische massage Wereldse Wellness Ayurvedische massage Ayurvedische massage is onderdeel van het natuurgeneeskundig gezondheidssysteem Ayurveda Vermoedelijk de oudste holistische geneeskunde van de wereld, zo n 5000 jaar

Nadere informatie

Yoga-oefeningen voor de ochtend

Yoga-oefeningen voor de ochtend Yoga-oefeningen voor de ochtend De ochtend is een heerlijk moment om yoga te gaan doen, je bent nog fris en neutraal, zonder dingen te hebben meegemaakt. Je bent natuurlijk wel nog een beetje stijf, dus

Nadere informatie

[440] Yogahoudingen voor de verschillende dosha s

[440] Yogahoudingen voor de verschillende dosha s [440] Yogahoudingen voor de verschillende dosha s Vata Een vata is slank gebouwd met smalle botten en een dun gestel. Ze zijn flexibel, maar hebben soms gebrek aan energie. Ze ontwikkelen vaak stijfheid

Nadere informatie

Pal Dan Gum oefeningen

Pal Dan Gum oefeningen Pal Dan Gum oefeningen Deze reeks Pal Dan Gum oefeningen worden al duizenden jaren in China en Korea gebruikt voor het voorkomen van ziektes en de bevordering van een goede gezondheid. Pal Dan Gum oefeningen

Nadere informatie

Maja Miklič GEZOND LEVEN MET YOGA. Voorkomen is beter dan genezen

Maja Miklič GEZOND LEVEN MET YOGA. Voorkomen is beter dan genezen Maja Miklič GEZOND LEVEN MET YOGA Voorkomen is beter dan genezen GEZOND LEVEN MET YOGA Voorkomen is beter dan genezen Tekst: Maja Miklič www.yogasachi.com Redactie: Tekstbureau Het Zusje www.hetzusje.nl

Nadere informatie

Doordat de bewegingen samen gaan met de adem, creëert de Prithvi Namaskara een diep gevoel van kalmte en stilte.

Doordat de bewegingen samen gaan met de adem, creëert de Prithvi Namaskara een diep gevoel van kalmte en stilte. PRITHVI NAMASKARA Groet aan moeder aarde (een variatie) Het doel van Pritvi Namaskara is om ons weer in contact te brengen met ons eigen centrum. Het voornaamste chakra waar de Groet aan Moeder Aarde op

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Positive health Positive wellbeing Positively Dru BOEK 1 DRU YOGA DOCENTENOPLEIDING BODY HEALTH PRODUCTS NOT FOR PROFIT & MIND & NUTRITION PROJECTS

Positive health Positive wellbeing Positively Dru BOEK 1 DRU YOGA DOCENTENOPLEIDING BODY HEALTH PRODUCTS NOT FOR PROFIT & MIND & NUTRITION PROJECTS Positive health Positive wellbeing Positively Dru BOEK 1 DRU YOGA DOCENTENOPLEIDING BODY HEALTH PRODUCTS NOT FOR PROFIT & MIND & NUTRITION PROJECTS BOEK 1 INHOUD OVER DRU YOGA Onderdelen van Dru Yoga 2

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

(VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..)

(VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 4 (B4R2) (VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan

Nadere informatie

Yoga ebook. Starten met yoga

Yoga ebook. Starten met yoga Yoga ebook Starten met yoga Inleiding Als je nog nooit Yoga gedaan hebt, blijft het vaak een gegeven dat mensen denken dat yoga in feite een soort meditatie is. Zitten in kleermakerszit, de lotushouding,

Nadere informatie

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet Yoga les bovenbouw: Deze yogales is bedoeld voor kinderen van 8-12 jaar, de bovenbouw. In het begin zal de focus liggen op het uitvoeren van de houdingen en minder op de ademhaling, maar bij het herhaald

Nadere informatie

Ademhaling. Yoga Oefeningen

Ademhaling. Yoga Oefeningen Ademhaling We begonnen met een volledige ademhaling. Omdat te oefenen leg je je handen op je buik en adem je diep in. Je zult merken dat je buik uitzet. Je kunt je er heel bewust van zijn als je inademt.

Nadere informatie

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok.

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok. Yoga & Astrologie Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok Stier 21 april - 20 mei Tijdens drukke periodes spelen bij een stier vaak klachten op aan keel, nek, hals, oren, tanden, schildklier en schouders.

Nadere informatie

Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans

Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans Voor meer rust en vertrouwen bij hooggevoelige mensen Dank je wel voor het downloaden van mijn E-book voor hooggevoelige mensen. Als je eenmaal ontdekt

Nadere informatie

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven!

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! 3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! Even voorstellen: Thirza Holwerda Mijn naam is Thirza Holwerda en als je mij zou kennen dan weet je dat ik een gevoelig persoon ben en

Nadere informatie

Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM

Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM Opleiding tot Ayurvedisch voedings-coach Studiegids 2016 Dorpsstraat 26, 3941 JM Doorn, www.jade-health.nl,

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen.

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen. Yoga januari 2018 Aarde in beweging brengen Ga stevig op de aarde staan met je voeten iets wijder dan heupbreedte. Sluit je ogen. Adem uit aandacht is in de voeten. Verplaats je gewicht van je ene naar

Nadere informatie

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit.

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Kom in actie >>> Voel je fit >> Simpele oefeningen voor een platte buik kaart 1 Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Sit-up >>> Back-Up >>> >>>

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

programma Inleiding ayurveda Ayurvedisch kijk op gezondheid de 3 doshas, in relatie met Chakra s en elementen

programma Inleiding ayurveda Ayurvedisch kijk op gezondheid de 3 doshas, in relatie met Chakra s en elementen programma 12.00-13.20 Inleiding yoga filosofie 4 basis uitgangspunten body-mind-spirit, 13.40-15.00 de drie Guna s toepassingen van de Guna s 16.00-17.20 Inleiding ayurveda Ayurvedisch kijk op gezondheid

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Zelfgenezend vermogen van het lichaam activeren voor meer gezondheid Zelfgenezend vermogen dat hebben alle mensen in zich en gebruiken het ook iedere dag, bijvoorbeeld in je slaap en bij het herstellen

Nadere informatie

YOGA EN HARDLOPEN. Yoga voor hardlopers en hardlopen voor yogabeoefenaars

YOGA EN HARDLOPEN. Yoga voor hardlopers en hardlopen voor yogabeoefenaars YOGA EN HARDLOPEN Yoga voor hardlopers en hardlopen voor yogabeoefenaars YOGA EN HARDLOPEN Yoga voor hardlopers en hardlopen voor yogabeoefenaars Tekst en fotograie: Maja Miklič Redactie: Sandra Di Bortolo

Nadere informatie

SURYA NAMASKARA. De Zonnegroet

SURYA NAMASKARA. De Zonnegroet Je voelt het al gelijk. Een half uurtje in de zon en alles lijkt veel lichter en soepeler te gaan. Je voelt je uitgerust en opgeladen, en de energie stroomt weer moeiteloos door je lichaam. En dit is precies

Nadere informatie

GEZOND LEVEN MET YOGA Voorkomen is beter dan genezen

GEZOND LEVEN MET YOGA Voorkomen is beter dan genezen Maja Miklič GEZOND LEVEN MET YOGA Voorkomen is beter dan genezen GEZOND LEVEN MET YOGA Voorkomen is beter dan genezen Tekst: Maja Miklič www.yogasachi.com Redactie: Tekstbureau Het Zusje www.hetzusje.nl

Nadere informatie

Het Dansende dierenbos

Het Dansende dierenbos Het Dansende dierenbos Kinder-yoga op muziek Jasper Merle & Hester van Toorenburg SPECTRUM over yoga, kinderen & dit boek In Het dansende dierenbos komen dieren, muziek en yoga samen. Er kan worden gedanst,

Nadere informatie

CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking

CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking INLEIDING (Fragment 1. 1:01 min.) Je begint nu met de staande bewegingsoefeningen. Bedenk dat je dit doen in aandacht, bewust van elk moment.

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self. YOGA LIFESTYLE F E B R U A R I 2 0 1 7 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

Nadere informatie

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Lichaam en geest weer in bala ans Wil je echt ontspannen, plof dan niet op de bank maar ontspan actief! Katjaa Callens Denk aub eventjes aan het milieu voor je

Nadere informatie

Algemene instructies oefeningen

Algemene instructies oefeningen Algemene instructies oefeningen o Lees eerst de disclaimer voordat u deze oefeningen begint. o Indien u pijnklachten vraag dan eerst uw arts of therapeut om advies o Zorg er voor dat de spieren niet koud

Nadere informatie

April Suryanamaskara

April Suryanamaskara Surya = zon April 2018 Suryanamaskara Zonnegroet namaskara = doen van namas oftewel het betuigen van eer. Vitaliserende, versterkende techniek binnen de yogaleer Het is eeuwenoud Er komt veel warmte/vuur

Nadere informatie

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb je een vraag? Stel deze dan direct! Weet één van jullie

Nadere informatie

www.muyoha.weebly.com

www.muyoha.weebly.com www.muyoha.weebly.com Tekeningen: Eleonora Levanskya Tekst: Muyoha Bron: Christopher S. Kilham The Five Tibetans: Five Dynamic Exercises for Health, Energy, and Personal Power Healing Arts Press 1994 DE

Nadere informatie

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren.

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. 1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. Ga op je rug op de vloer liggen met je handen achter je hoofd.

Nadere informatie

Qi Gong. QiGong Oefeningen

Qi Gong. QiGong Oefeningen Qi Gong Qi Gong betekent "energie werk" en is de kunst om chi te gebruiken om gezondheid en vitaliteit te ondersteunen. Qi staat voor levensenergie en gong voor discipline, oefening en doorzettingsvermogen.

Nadere informatie

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen Do In Staand, voeten 50cm uit elkaar. Stevig afstrijken binnenkant arm van schouder naar pols, gevolgd door buitenkant arm van pols naar schouder, zowel rechterarm als linkerarm Vuist maken, binnekant

Nadere informatie

Ontspannen als gezonde levenshouding!

Ontspannen als gezonde levenshouding! Ontspannen als gezonde levenshouding! Gratis e-book met leuke ontspanningsoefeningen voor elke dag! Jana Schoefs Relaxatietherapie Jana Schoefs www.janaschoefs.be Ontspannen als gezonde levenshouding:

Nadere informatie

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra!

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra! Yogales mei 2019 Staan Plaats de voeten onder de heupen. Je voeten licht naar binnen gedraaid. Je voeten staan stevig op de grond. Voel je in verbinding staan met de aarde. De knieën zijn zacht. Ga met

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl Gewichtheffen Spreidstand met de voeten op schouderbreedte + de armen naast het lichaam. Door de knieën buigen + armen recht naar voren. Hielen blijven op de grond + houd een rechte rug! Let op: je zitvlak

Nadere informatie

Jade-Opleidingen - Doorn

Jade-Opleidingen - Doorn Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM Opleiding tot Ayurvedisch voedings-coach Studiegids 2015 Wat is Ayurveda? Ayurveda betekent letterlijk: wetenschap

Nadere informatie

Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen, maar door te beseffen wie je ten diepste bent.

Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen, maar door te beseffen wie je ten diepste bent. Energetische Meditatie Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen, maar door te beseffen wie je ten diepste bent. - Eckhart Tolle - Wat is het? De grondlegger van Energetische

Nadere informatie

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen)

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 2 (B2R2) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (6*) - Vertrekhouding

Nadere informatie

Yogales december 2018!

Yogales december 2018! Yogales december 2018 Ademoefening Plaats de handen aan de achterkant op het bekken, de pinken tegen elkaar. Adem in de buik, laat ontspannen naar buiten. Het hoofd komt achterover in de nek. Maak een

Nadere informatie

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen.

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen. 1. De Halve Banaan De halve banaan is een van de meest populaire buikspieroefeningen. Het is voor beginners een prima oefening om uit te voeren. Hierbij kun je er zelf voor kiezen hoever je bovenlichaam

Nadere informatie

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit)

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Bruggetje Ga op je rug liggen. Buig je knieën tot 90 graden en zet beide voeten plat op de grond. Je armen liggen langs je lichaam met je handpalmen

Nadere informatie

De 5 Tibetanen. Inleiding tot de 5 Tibetanen

De 5 Tibetanen. Inleiding tot de 5 Tibetanen De 5 Tibetanen De 5 Tibetanen zijn eigenlijk 6 oefeningen. De eerste 5 zijn welbekend als "de 5 Tibetanen, maar er is nog een 6e oefening wat "de geheime leer" of "de geheime oefening" wordt genoemd. De

Nadere informatie

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1 SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) - Thuiskomen in je lichaam, alle

Nadere informatie

Zondag 27 januari YOGA NIDRA Sessie 19.30u 20.45u (SUZANNE) Vrijdag 1 februari DIVINE LIGHT Cursus 19.30u 21.15u

Zondag 27 januari YOGA NIDRA Sessie 19.30u 20.45u (SUZANNE) Vrijdag 1 februari DIVINE LIGHT Cursus 19.30u 21.15u NIEUWSBRIEF nr.1 21 januari 2019 AGENDA JANUARI 2019 Zondag 27 januari YOGA NIDRA Sessie 19.30u 20.45u (SUZANNE) FEBRUARI Vrijdag 1 februari DIVINE LIGHT Cursus 19.30u 21.15u Vervolg 8-2, 15-2, 01-03,

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding Stoelyoga Navorming PVI Basishouding Zit met je rug tegen de leuning van de stoel. Je voeten staan stevig op de grond, benen op heupwijdte. Laat je handen ontspannen op je bovenbenen rusten met de palmen

Nadere informatie

Les 2, Je werkelijke behoefte

Les 2, Je werkelijke behoefte Les 2, Je werkelijke behoefte In de eerste les heb je geleerd hoe je jouw innerlijke saboteurs kunt herkennen en deze gedachten kunt ombuigen. Het zal zeker niet in één keer lukken, het heeft tijd nodig

Nadere informatie

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen)

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 1 Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (4*) - Vertrekhouding oefening

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

De vijf Tibetaanse Riten

De vijf Tibetaanse Riten De vijf Tibetaanse Riten De vijf Tibetaanse riten gebaseerd op Fontein der Jeugd van Peter Kelder. Deze vijf bewegingen, de riten genoemd, activeren en balanceren de meridianen van het lichaam. In combinatie

Nadere informatie

Yogaworkshop 14 juni 2015

Yogaworkshop 14 juni 2015 Yogaworkshop 14 juni 2015 Fit op vakantie Schouders, nek en rug Lenigheid en ontspanning Spijsvertering en immuunsysteem www.vajrayoga.nl Thema 1: schouder, nek en rug Zitten in kleermakerszit, kijk omhoog,

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

DE 6 STREKKINGEN VAN MASUNAGA

DE 6 STREKKINGEN VAN MASUNAGA U aangeboden door Reikileen.be DE 6 STREKKINGEN VAN MASUNAGA inleiding Deze strekkingen voer je achtereenvolgens uit in een vloeiende, maar trage beweging. Ze kunnen tot drie keer achter elkaar herhaald

Nadere informatie

http://www.nietbangvoorangst.nl Stress en Overmatige Stress wat kun je er aan doen? Stress alleen is niet slecht en kan je helpen goed te presteren. Zolang stress wordt afgewisseld door voldoende perioden

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Jade-Opleidingen - Doorn

Jade-Opleidingen - Doorn Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM Opleiding tot Ayurvedisch voedings-coach Studiegids 2015 / 2016 Wat is Ayurveda? Ayurveda betekent letterlijk:

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

GESCHREVEN DOOR WIL BOONSTRA EN GERT VAN VEEN

GESCHREVEN DOOR WIL BOONSTRA EN GERT VAN VEEN Shiatsu GESCHREVEN DOOR WIL BOONSTRA EN GERT VAN VEEN Introductie Shiatsu is een natuurlijke stimulatie van het lichaam door het beïnvloeden van de energiestromen in het lichaam door aanraking en drukuitoefening.

Nadere informatie

Hatha Yoga Door middel van ademhalingsoefeningen, statische poses - Asana's genaamd- en een heerlijke eindontspanning leer je je lichaam weer te voele

Hatha Yoga Door middel van ademhalingsoefeningen, statische poses - Asana's genaamd- en een heerlijke eindontspanning leer je je lichaam weer te voele Hatha Yoga Door middel van ademhalingsoefeningen, statische poses - Asana's genaamd- en een heerlijke eindontspanning leer je je lichaam weer te voelen en te verstaan, leer je je grenzen te herkennen,

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

Oefeningen dynaband. beginpositie uitvoering opbouw Voorbeeld 1. armen voorwaarts. Goed opstrekken Voeten op heupbreedte

Oefeningen dynaband. beginpositie uitvoering opbouw Voorbeeld 1. armen voorwaarts. Goed opstrekken Voeten op heupbreedte Oefeningen dynaband Lees eerst de disclaimer voordat u deze oefeningen begint. Indien u pijnklachten vraag dan eerst uw arts of therapeut om advies. Zorg er voor dat de spieren niet koud zijn, voordat

Nadere informatie

CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding.

CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding. CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. Bewerking van Jacquelijne. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding. De bodyscan is een krachtige oefening om met je aandacht in het huidige moment te zijn. En het kan

Nadere informatie

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER 13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER De badkamer is een uitgelezen plek voor MicroBewegingen. Als het goed is, kom je er ook meerdere malen per dag. Een mooie ruimte om eens te bekijken wat je daar

Nadere informatie

Opleidingen. 2014 Quantum Fysiek Chakra Yoga

Opleidingen. 2014 Quantum Fysiek Chakra Yoga 1 Yoga lerares, Quantum fysiek Chakra Healing CV. Helena H. Dusseljee Werk ervaringen 15 jaar van het werken met mensen in psychiatrisch ziekenhuis, jeugd gevangenis, Verslaving Kliniek, vrouwen opvang,

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

DAG 1. Energie Tiendaagse Doe mee en versterk je innerlijk licht in zomer en winter! De Shen en je Huis van Energie

DAG 1. Energie Tiendaagse Doe mee en versterk je innerlijk licht in zomer en winter! De Shen en je Huis van Energie Energie Tiendaagse Doe mee en versterk je innerlijk licht in zomer en winter! DAG 1 De Shen en je Huis van Energie Ieder mens heeft zijn eigen Huis van Energie. (HvE) Je HvE is opgebouwd uit negen verschillende

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

Zondag 7 oktober Verbindingsmiddag voor jongeren (Roby Schaap) 14.00u 15.30u

Zondag 7 oktober Verbindingsmiddag voor jongeren (Roby Schaap) 14.00u 15.30u NIEUWSBRIEF nr.9 5 oktober 2018 AGENDA OKTOBER 2018 Zondag 7 oktober Verbindingsmiddag voor jongeren (Roby Schaap) 14.00u 15.30u Donderdag 11 oktober Informatie avond cursus Ayurveda & Yoga 19.30u 21.00

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking INLEIDING (Fragment 1. 2:16 min.) We beginnen nu met de liggende bewegingsoefeningen. Sta jezelf toe deze oefeningen met dezelfde zorgzame aandacht

Nadere informatie

en doe dit steeds maar weer opnieuw, elke keer als je opmerkt dat je aandacht afdwaalt van je ademhaling 1min

en doe dit steeds maar weer opnieuw, elke keer als je opmerkt dat je aandacht afdwaalt van je ademhaling 1min Zitmeditatie 45min Je begint nu enige tijd te zitten in milde en open aandacht 5 Je oefent in wakkerheid, in aanwezig zijn, zonder iets te moeten 4 Je oefent in niet-doen 4 Neem als het kan een vaste plek

Nadere informatie

YOGA VOOR MEISJES MET YOGAHOUDINGEN VERNOEMD NAAR DIEREN

YOGA VOOR MEISJES MET YOGAHOUDINGEN VERNOEMD NAAR DIEREN YOGA VOOR MEISJES MET YOGAHOUDINGEN VERNOEMD NAAR DIEREN YOGA VOOR MEISJES Tekst en fotografie: Maja Miklič, Pixabay www.pixabay.com Omslagillustratie: Berdine Nijsse www.beniceart.nl Illustraties: 123RF,

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen in het kraambed

Adviezen en oefeningen in het kraambed Hoofdkantoor Enschede Oldenzaalsestraat 141 7514 DR Enschede Locatie ClubFit Parkweg 159-161 7545 MV Enschede Locatie Trifora Locatie Vondersweijde Kotkampweg 65 Ada Kokstraat 20 7531 AS Enschede 7572

Nadere informatie

Yoga voor dag en nacht

Yoga voor dag en nacht Mieke de Bock en Miriam Wapenaar Yoga voor dag en nacht Praktische oefeningen BBNC uitgevers Rotterdam, 2010 Inleiding Er zijn al heel wat yogaboeken geschreven. Voor het schrijven van Yoga voor dag en

Nadere informatie

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s!

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s! Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Basisprogramma spieruithouding

Basisprogramma spieruithouding Basisprogramma spieruithouding Deze reeks spierversterkende oefeningen kunnen uitgevoerd worden zonder dat u beschikt over speciaal materiaal zoals fitnessapparatuur of gewichten. Er wordt gebruik gemaakt

Nadere informatie

Acupunctuur. kan helpen. bij. stress

Acupunctuur. kan helpen. bij. stress Acupunctuur kan helpen bij stress Stress In onze maatschappij heeft iedereen het steeds over stress, maar wat bedoelt men hier eigenlijk mee? We onderscheiden twee vormen van stress : - positieve stress,

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Geachte klant, Vriendelijke groet, Medipreventiecentrum. Telefoon: 074-2911110 (klantenservice) www.facebook.com/medipreventiecentrum

Geachte klant, Vriendelijke groet, Medipreventiecentrum. Telefoon: 074-2911110 (klantenservice) www.facebook.com/medipreventiecentrum Telefoon: 074-2911110 (klantenservice) Internet: www.medipreventiecentrum.nl www.facebook.com/medipreventiecentrum E-mail: info@medipreventiecentrum.nl Geachte klant, Gefeliciteerd met uw aanschaf van

Nadere informatie

Snelle Gids Fase II. Wil je alsjeblieft met je gezicht naar mij toe op je buik rollen?

Snelle Gids Fase II. Wil je alsjeblieft met je gezicht naar mij toe op je buik rollen? STAP 1- ENERGETISCHE LICHAAMSVOORBEREIDING STAP 2- KERNENERGIE UITSTRALEN (STUUR VAN CENTRUM BOVEN TOT CENTRUM BENEDEN ÉÉN KEER) Zeg de naam van de cliënt, Kies je er op dit moment voor om de uitstraling

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

Core Stability - serie 1

Core Stability - serie 1 Inleiding Schaatsers zijn vaak zeer eenzijdig ontwikkeld, omdat veel trainingen die we voor het schaatsen doen, vooral gericht zijn op het verbeteren van de beenspieren. Met Core Stability train je je

Nadere informatie

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Oefeningen menselijk lichaam Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Eenvoudige oefeningen voor de bovenbeen spieren bijvoorbeeld na een operatie aan het kniegewricht of immobilisatie van het kniegewricht.

Nadere informatie

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles!

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles! Schouders Ga met je linkervoet goed stevig op de dynaband staan en houd met je rechterhand de dynaband vast. Strek je arm naar de rechterzijkant uit tot boven je schouder en kijk je rechterhand na. Breng

Nadere informatie

KLEUR & DOE BOEK WEG MET DE STRESS IN 9 MINUTEN PER DAG

KLEUR & DOE BOEK WEG MET DE STRESS IN 9 MINUTEN PER DAG NineMinMax Business Yoga SAT NAM, DIT IS MEREL JOUW PERSOONLIJKE BUSINESS YOGA SPECIALIST. Speciaal voor jou heb ik dit vakantie kleur- en doeboek gemaakt. Wat fijn dat je het hebt gedownload! In dit kleur-

Nadere informatie

Core-stabilityoefeningen (rompstabiliteit)

Core-stabilityoefeningen (rompstabiliteit) VV De Meern o17 seizoen 16/17 Core-stabilityoefeningen (rompstabiliteit) Zomerhuiswerk Beste speler, Binnenkort is het zomerstop! Een mooi moment om even afstand te nemen en rust te krijgen van een (intensief)

Nadere informatie

Ontspanningsoefeningen Patiënten informatie

Ontspanningsoefeningen Patiënten informatie Ontspanningsoefeningen Patiënten informatie Wanneer u last heeft van spanning, slaapproblemen en/of stress bieden ontspanningsoefeningen een mogelijke oplossing. 1. Ademhalingsoefening 2a. Visualisatie

Nadere informatie

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl n Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Verlicht je symptomen van stress!

Verlicht je symptomen van stress! Verlicht je symptomen van stress! Wat is stress? van de Belgische bevolking lijdt aan stress! Maar stress is niet voor iedereen hetzelfde: Stress is een vorm van spanning die voorkomt bij de mens als reactie

Nadere informatie

Seniorenraad Son en Breugel 22 juni 2018

Seniorenraad Son en Breugel 22 juni 2018 Seniorenraad Son en Breugel 22 juni 2018 1 1 Houd je hart gezond Programma Leefstijl Risicofactoren Meest voorkomende hart- en vaatziekten Gezond bewegen 2 2 Werking van het hart 3 3 Werking van het hart

Nadere informatie