Les 2, Je werkelijke behoefte

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Les 2, Je werkelijke behoefte"

Transcriptie

1 Les 2, Je werkelijke behoefte In de eerste les heb je geleerd hoe je jouw innerlijke saboteurs kunt herkennen en deze gedachten kunt ombuigen. Het zal zeker niet in één keer lukken, het heeft tijd nodig om dit dagelijks toe te kunnen passen. Maar als het goed is herken je nu de stemmetjes, gedachten, die jou verleiden om toch weer van je voornemen af te stappen. In deze tweede les neem ik je mee op weg naar het herkennen van je werkelijke behoefte. Wat heb je écht nodig op het moment dat je naar een voeding of een snack verlangt? Is het werkelijke honger of zit er een andere emotie achter? Snel leven snel eten? We leven in een tijd waarin alles snel gaat en we onder druk staan om te presteren, door te gaan en vooral niet te falen. Op steeds jongere leeftijd lopen we vast en krijgen we te maken met vermoeidheid, burn-out, overgewicht, depressie of andere welvaartsziekten zoals diabetes type II. Onze energievoorraad raakt uitgeput omdat we geen tijd hebben ( of nemen) om te eten en geen tijd nemen om op adem te komen, te ontspannen. Liever een extra kop koffie om op de been te blijven, dan 10 minuten rust. Het is niet zo moeilijk om te zien hoeveel druk iemand in zijn leven ervaart. Door naar het eetpatroon te kijken krijg je snel de gewenste informatie. Eet je in de auto snel een broodje van het benzinestation? Of ga je snel even naar de Mac voor een lunch? Een boterham tijdens het stofzuigen en de was in de wasmachine gooien? Als je gezond eet, heb je waarschijnlijk een gezonde kijk op je leven Wat je eet zegt veel over de status van je leven. Als je gezond eet, heb je waarschijnlijk een gezonde kijk op je leven. Als je fastfood eet, dan is het niet zo gek om te bedenken dat je (te) snel leeft. We weten heel goed dat onze gezondheid ook te maken heeft met ons gevoel en onze emoties. Maar blijkbaar hebben we geleerd dat we onszelf onder controle moeten hebben.

2 We willen niet dat onze omgeving ons onevenwichtig, lui of slap vindt. Dus schakelen we ons gevoel uit en dempen we de ongewenste emoties met.. inderdaad: eten. Leren voelen Niet voelen is niet zonder risico: je voelt de pijn niet die als waarschuwingssignaal fungeert, maar ook geen geluk, acceptatie, voldoening. Twee marsen zijn goed om een huilbui te onderdrukken, een doos bonbons gaat op voor de echtscheiding, een zak chips om een drukke dag de baas te kunnen zijn en een rol koekjes is goed voor de frustratie. Symptoombestrijding om onze gevoelens de baas te blijven, confrontaties of moeilijke keuzes te vermijden. Eten is niet de oplossing voor je problemen! Een dieet ook niet. De oplossing is om jezelf te leren voelen. De oplossing is simpel en bestaat uit 2 vragen: Wat voel ik? Waar heb ik behoeft aan? Een oefening. Deze oefening kun je hier ook beluisteren ( wachtwoord: bewust2017) Fitness voor de maag Terwijl je dit leest breng je al je aandacht naar je ademhaling. Voel hoe je adem je lichaam in- en uit stroomt. Volg de beweging van je ademhaling. Je lichaam in en je lichaam uit. Je lichaam in en je lichaam uit. En lees rustig door. Probeer wat dieper te ademen en voel hoe de adem zich uitzet in je buik, blijf heel rustig je adem volgen, terwijl je deze letters leest. Breng nu je aandacht naar je maag. Voel hoe de adem zich uitzet in je maag en blijf je adem volgen, heel rustig, terwijl je verder leest. Hoe voelt je maag? Voelt je maag gevuld of leeg? Heb je honger of nog niet? Waar heb je behoefte aan? Heb je zin om te eten of is het goed zoals het is? Wat voor gevoel krijg je als je contact maakt met je maag?

3 Volg de adem je maag in en je maag uit, terwijl je door leest. Laat je adem je maag vullen en legen. Doe dat een paar keer en voel dan opnieuw je maag. Voelt je maag gevuld of leeg? Heb je honger of niet? Als je honger hebt, vraag dan waar je zin in hebt. Wat voelt goed in je maag? Heb je zin in iets warms en voedzaams? Of juist in iets lichts en luchtig? Heb je zin in zoet of zout? Hartig of kruidig? Of misschien in zacht en romig? Als je een gedachte krijgt aan iets dat je graag zou willen eten, voel dan hoe het in je maag voelt. Als je geen honger hebt vul dan je maag met adem. Adem is de leverancier van energie ( zuurstof). Blijf net zolang doorgaan als je zin hebt, voel je hoe je adem je maag in- en uit stroomt. Ontdek wanneer en waar je behoefte aan eten hebt. Door te ontdekken wanneer en waar je behoefte aan eten het grootst is, krijg je veel informatie. Het geeft je inzicht in welke situatie(s) je onder ogen moet gaan zien. Met welk terrein van je leven je aan de slag moet. In veel gevallen heeft het te maken met relaties, op het werk of in je privé leven. Vervelende, knellende omstandigheden zijn een bron van aanhoudende stress, soms onbewust. Chronische stress is ook een belangrijke oorzaak van lichamelijke en psychische klachten en de kans is groot dat je hierdoor een ongezonde leefstijl hebt gekregen. En daarmee zit je weer in de vicieuze cirkel: je wilt iets niet voelen en probeert dat de onderdrukken met eten, waardoor je weer baalt van jezelf en weer stress ervaart..

4 Een gebrek aan aandacht, liefde en gevoel kan niet gecompenseerd worden door chocolade. Het gemis blijft en je ondermijnt je gezondheid. Door ruimte te geven en door te accepteren dat je deze gevoelens hebt, voorkom je dat je ze inslikt. Je kunt beter voelen, dan ongewenst eten. Ademen in plaats van eten. In de oefening hierboven heb je kunnen ervaren hoe het is om aandacht te geven aan en mét je ademhaling. Je adem opent de deur naar je gevoel. Let maar eens op je ademhaling wanneer je gestrest of verdrietig bent. Als je dit niet wilt voelen ga je anders ademhalen, hoger en korter, zonder dat je je daarvan bewust bent. Zonder voedsel kunnen we nog een tijd overleven, zelfs zonder water houden we het nog wel even vol. Maar zonder zuurstof kunnen we maar een paar minuten overleven. De ademhaling regelt je energiehuishouding, levenskracht en je gevoel van welbevinden. Wanneer je niet lekker in je vel zit, stress hebt of verdriet heeft dat invloed op je ademhaling. Je gaat hoger en oppervlakkiger ademen, waardoor je een tekort aan energie krijgt. Je wordt moe en voelt je onbehaaglijk. Een middel om je gevoelens te verkennen. Je ademhaling is een ideaal middel om je gevoelens te verkennen, te ervaren en te erkennen. Emoties zijn energieën in beweging. Door in je gevoel te ademen zet de emotie zich niet vast. Misschien weet je wel dat emoties kunnen leiden tot driftbuien, verwardheid of vermoeidheid. We krijgen last van onze maag en darmen omdat de emoties op weg gaan naar een uitweg om stoom af te blazen. Daarom is een ademhalingsoefening heel doeltreffend. Misschien vind je het in het begin vreemd om te doen. Maar er is geen betere, effectievere oefening om emoties zoals onrust, stress, verdriet, verwarring of een opkomende eetbui aan te pakken.

5 Raak vertrouwd met meditatie In de oefening fitness voor de maag heb je al kennis gemaakt met deze manier van voelen. Om je te helpen meer vertrouwd te raken met deze vorm van mindful mediteren ( want dat is het eigenlijk) heb ik nog een begeleide meditatie voor je ingesproken: Chocolade voor het hart ( wachtwoord: bewust2017) (deze oefeningen zijn afkomstig uit het boek Ken je eigen Hoofdmenu van Patty Harpenau) Snelle oefening Behalve de meditatie oefeningen heb ik nog een snelle (en effectieve) manier voor je om je behoefte te pijlen: Je hebt er maar 3 simpele vragen voor nodig. Laten we de reep chocolade even als voorbeeld nemen. Je gaat op de bank zitten en voordat je de reep open maakt stel je jezelf de volgende 3 vragen: 1. Waarom wil ik dit eten? 2. Hoe zal het smaken? 3. Hoe zal ik me voelen als ik dit op eet? Is je conclusie dan dat dit is wat je nú nodig hebt en dat je je daarna lekker en voldaan zult voelen? Eet het dan op, bewust en met aandacht. Geniet er van en als het op is géén schuldgevoel. Je hebt er tenslotte zélf bewust voor gekozen en van genoten. D Dit was wat je op dit moment nodig had. Snelle oefening 3 simpele vragen Misschien bedenk je je, na het stellen van de 3 vragen. Je beseft dat je gewoon moe bent en even een time-out nodig hebt. Bedenk dan voor jezelf hoe je daarvoor kunt zorgen zónder naar eten te grijpen. Misschien is een warme douche of bad de oplossing voor je vermoeidheid. Of even met een boek en een lekkere kop thee op de bank bijkomen van je drukke dag.

6 Wat je geleerd hebt Na deze twee lessen kun je op 2 manieren je behoefte aan bepaalde voeding bekijken: Door het herkennen van je overtuigingen en gedachten ( jouw innerlijke saboteurs) Door het luisteren naar je lichaam: wát heeft het nu nodig, waar heb je behoefte aan? Tot slot Vind je het moeilijk, confronterend? Loop je ergens tegenaan waar je zelf niet uitkomt? Je bent daarin niet de enige, al is dat misschien een schrale troost. Wat wél een troost kan zijn, is dat ik je erbij wil helpen. Daarom mag je jouw ervaringen met me delen, het liefst via . Wil je er over praten? Geef dat dan aan in je , met het telefoonnummer en tijdstip waarop je kan bereiken. Dan neem ik contact met je op. welkom@puurenbewust.nl Het volgende deel van de cursus ontvang over 4 dagen in je mailbox. Tot dan!

Les1, Beperkende overtuigingen

Les1, Beperkende overtuigingen Les1, Beperkende overtuigingen Welkom! Bedankt voor het aanvragen van deze mini-cursus. Blijkbaar ben jij op zoek naar een manier om goed voor jezelf te zorgen, om het roer om te gooien. Deze cursus heb

Nadere informatie

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Kun jij de verleiding niet weerstaan als je versgebakken cake ruikt? Ga je eten als je verdrietig, boos, of gespannen bent? Lukt het je niet

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

Zorg voor Jezelf Gids

Zorg voor Jezelf Gids Zorg voor Jezelf Gids Ontdek welke 3 gewoontes je tegenhouden om een relaxed leven te hebben Wat ga je ontdekken? W e l k e g e w o o n t e s j e i n z e t i n e e n p o g i n g e e n s t r e s s v r i

Nadere informatie

http://www.nietbangvoorangst.nl Stress en Overmatige Stress wat kun je er aan doen? Stress alleen is niet slecht en kan je helpen goed te presteren. Zolang stress wordt afgewisseld door voldoende perioden

Nadere informatie

Van onbekend naar verslaafd

Van onbekend naar verslaafd Van onbekend naar verslaafd Onbekend 1 Als je iets niet kent en niet weet wat het is, dan mis je het ook niet. Zoals een ongeboren baby het ervaart. Je mist niets. Behoefte 2 Noodzakelijk om in leven te

Nadere informatie

Keuzestress of ontspannen kiezen

Keuzestress of ontspannen kiezen Keuzestress of ontspannen kiezen Wat leuk dat je mijn weggever hebt aangevraagd. Ik vertrouw erop dat het je inzicht geeft! Veel plezier met lezen of kijken. Want de ene persoon leest liever en de ander

Nadere informatie

5,7. Samenvatting door S woorden 25 januari keer beoordeeld. [Naam] klas: [Datum] Vakdocent: Mentor: Inleiding

5,7. Samenvatting door S woorden 25 januari keer beoordeeld. [Naam] klas: [Datum] Vakdocent: Mentor: Inleiding Samenvatting door S. 1663 woorden 25 januari 2016 5,7 3 keer beoordeeld Vak Biologie [Naam] klas: [Datum] Vakdocent: Mentor: Inleiding In dit verslag ga ik het hebben over wat gezond leven is en hoe je

Nadere informatie

mindfulness workshop

mindfulness workshop mindfulness workshop 1 mindfulness workshop Deze workshop wordt gegeven om een indruk te krijgen wat mindfulness inhoudt. Ook kan worden gekeken in welke training de workshop als onderdeel kan worden ingezet,

Nadere informatie

Emoties, wat is het signaal?

Emoties, wat is het signaal? Emoties, wat is het signaal? Over interpretatie en actieplan dr Frits Winter Functie van Emoties Katalysator, motor achter gedrag Geen emoties, geen betrokkenheid, geen relaties Te veel emoties, te veel

Nadere informatie

Mindful Eten Cyclus. Héb ik eigenlijk wel honger?

Mindful Eten Cyclus. Héb ik eigenlijk wel honger? Héb ik eigenlijk wel honger? De sociale en emotionele verbindingen met eten, voedsel en diëten zijn in de moderne maatschappij altijd en overal aanwezig. Bij sommige mensen is de relatie die ze hebben

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

Opdracht 1. Wat speelt er om JA te zeggen tegen iets wat je niet wil?

Opdracht 1. Wat speelt er om JA te zeggen tegen iets wat je niet wil? JA of NEE? - Doe deze opdracht in tweetallen - Hoe vaak komt het voor dat je ongevraagd iets aangeboden krijgt? Een actieve kiosk-verkoper in de trein, met koffie, thee, gevulde koeken etc? Of het aanbod

Nadere informatie

Lekker In Je Vel Plan

Lekker In Je Vel Plan Lekker In Je Vel Plan Meer mensen gezond Ken je iemand die ook plezier zou kunnen hebben van deze tijdelijk gratis cursus? Dan is het een goed idee om het te delen met anderen. Doe het meteen, het kost

Nadere informatie

Liefde in je Lijf, liefde in je leven

Liefde in je Lijf, liefde in je leven Liefde in je Lijf, liefde in je leven TIPS VAN URSULA BEEKMAN OM VANDAAG NOG EEN STABIEL EN GEZOND EETPATROON TE KUNNEN CREËREN. Ursula Beekman WWW.UBCOACHINGENTRAINING.NL Zucht jij bij het zoveelste besluit

Nadere informatie

Eet jezelf in balans.een nieuwe (blijvende!) oplossing voor eet- en gewichtsproblemen

Eet jezelf in balans.een nieuwe (blijvende!) oplossing voor eet- en gewichtsproblemen Matoeta, Centrum voor voeding, gezondheid en bewustwording Specialist bij eet- en gewichtsproblemen Eet jezelf in balans.een nieuwe (blijvende!) oplossing voor eet- en gewichtsproblemen In mijn praktijk

Nadere informatie

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl n Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat

Nadere informatie

BURN- OUT RISICO CHECK

BURN- OUT RISICO CHECK BURN- OUT RISICO CHECK Vul onderstaande vragenlijst in door ja of nee aan te kruisen. VRAAG JA NEE 1 Nemen jij en je gezin s ochtends rustig de tijd om op te staan en goed te ontbijten? 2 Zie je vaak tegen

Nadere informatie

LIEVE JIJ, RIA. Heel veel plezier, succes en geniet! Warme groet,

LIEVE JIJ, RIA. Heel veel plezier, succes en geniet! Warme groet, 1 INHOUDSOPGAVE Introductie... 3 Accepteren... 5 Dankbaar... 6 Zoek je diepste verlangens... 8 Oplaad tijd... 10 Emoties in balans... 11 Spiegelen... 13 Shaken... 14 2 LIEVE JIJ, Thuis komen bij je zelf,

Nadere informatie

HET KOMPAS DOEL BENODIGDHEDEN: WERKINSTRUCTIE: OPDRACHT IN DE KLAS:

HET KOMPAS DOEL BENODIGDHEDEN: WERKINSTRUCTIE: OPDRACHT IN DE KLAS: HET KOMPAS DOEL Instrument geven om te benoemen en herkennen wat belangrijk is voor de kinderen (hun waarden), zodat ze kunnen leren kiezen. BENODIGDHEDEN: plaatje van een kompas groot kompas voor in de

Nadere informatie

Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid. Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek

Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid. Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat is ongeveer een derde van ons hele leven. Er zijn wel verschillen in de behoefte aan slaap. Waar de

Nadere informatie

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn.

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn. RITUEEL schrijven d a g b o e k Word de persoon die je altijd al had willen zijn. Welkom De persoon worden die je altijd al had willen zijn. Daarom schrijf ik. Door ritueel te schrijven kom je in verbinding

Nadere informatie

De 10 dagen reset van lichaam en geest. Hoe ziet de 10- daagse reset eruit?

De 10 dagen reset van lichaam en geest. Hoe ziet de 10- daagse reset eruit? De 10 dagen reset van lichaam en geest Hoe ziet de 10- daagse reset eruit? Voorafgaand aan de reset plannen we een persoonlijk kennismakingsgesprek. De week voor de reset is de voorbereiding op de 10 dagen

Nadere informatie

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus Werkboek voor de Veerkracht Versterkende meditatiecursus In deze les leer je hoe je vanuit een ontspannen en alerte houding, de aandacht te richten op de lichamelijke gewaarwordingen die je voelt doordat

Nadere informatie

Bepaal met deze zelfscan waarmee jij het best bent geholpen én wat het best bij jou past

Bepaal met deze zelfscan waarmee jij het best bent geholpen én wat het best bij jou past Bepaal met deze zelfscan waarmee jij het best bent geholpen én wat het best bij jou past Hoi, ik ben Klaziena Waerts, jouw eetrelatie coach Op mijn website plezierigafvallen.nl heb je meerdere manieren

Nadere informatie

Werkboek. je meest Gelukkige, Liefdevolle en Ware Zelf

Werkboek. je meest Gelukkige, Liefdevolle en Ware Zelf Werkboek Vind de weg naar voor je groei je meest Gelukkige, Liefdevolle en Ware Zelf Inleiding Hoe werkt dit werkboek? Waar vind ik mijn filmpje? Omdat de titels van mijn filmpjes op Youtube nog wel eens

Nadere informatie

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn?

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Ja, natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Domweg gelukkig zijn Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je domweg gelukkig wilt zijn? Dat er te veel in je leven is waardoor

Nadere informatie

Werkboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar.

Werkboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar. Module 2. Afleren. Dag 11. NEE zeggen tegen je beperkende overtuigingen. Met onderstaande oefening ga je NEE leren zeggen tegen overtuigingen die je beperken. Dit klinkt kinderlijk simpel maar herinner

Nadere informatie

Work 1

Work 1 www.hetbewustewerken.nl Mindful @ Work 1 Intro Waarom is bewust worden bij verandering zo belangrijk? Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

MODULE 3: INTUÏTIEF ETEN

MODULE 3: INTUÏTIEF ETEN 3.5 REKEN AF MET EETBUIEN EN EMOTIE-ETEN Deze week staat helemaal in het thema van eetbuien en emotie-eten. Misschien is het iets waar je zelf echt (flinke) last van hebt, of misschien is het iets dat

Nadere informatie

- 1 -

- 1 - - 1 - Hallo, ik ben Agnes Jaspers Als Coach help ik mensen door middel van Mindfulness rust en ruimte te creëren in hun leven. Dit ebook heb ik speciaal voor jou geschreven. Je vindt in dit ebook een aantal

Nadere informatie

[ARTIKEL] DRIE TIPS VOOR HSP-ERS DIE HUN

[ARTIKEL] DRIE TIPS VOOR HSP-ERS DIE HUN [ARTIKEL] DRIE TIPS VOOR HSP-ERS DIE HUN TALENTEN WILLEN INZETTEN, ZONDER DAARBIJ ZICHZELF TE KORT TE DOEN. Veel hoogsensitieve personen (HSP-ers) worstelen met hun sensitiviteit in combinatie met werk.

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT 2011 Ann Weiser Cornell 1 Deel één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er op dit moment

Nadere informatie

Bewust, aandachtig & positief leven

Bewust, aandachtig & positief leven Bewust, aandachtig & positief leven Bewust, aandachtig & positief leven Bewust, aandachtig & positief leven Mindful en vitaal leven Een praktische inleiding Adriana Anna Visser Adriana Anna Visser Coverontwerp

Nadere informatie

INHOUD. Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14. Tot slot 208 Over de auteur Handige tips 204

INHOUD. Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14. Tot slot 208 Over de auteur Handige tips 204 INHOUD Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14 1 De natuurlijke staat van de mens 17 2 Het is niet jouw schuld dat je te dik bent! 19 3 De voedingsmiddelenindustrie 30 4 Wat eten we? 54

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Module 4 : Krachtbronnen

Module 4 : Krachtbronnen Module 4 : Krachtbronnen Vertrouwen Krachtbron: positieve mindset krachtbron: emoties hanteren Krachtbron: loslaten Moment voor jezelf en jouw verhaal opdrachten oefeningen Inleiding Veerkracht bouw je

Nadere informatie

Slapen mag! B E T E R L ER EN SL A P E N, B E T E R VO ELEN.

Slapen mag! B E T E R L ER EN SL A P E N, B E T E R VO ELEN. Slapen mag! BETER LEREN SLAPEN, BETER VOELEN. Altijd een moe gevoel? Zou je graag meer energie willen overhouden? Dit E-book helpt je te begrijpen hoe slaap werkt. Hoe je met eenvoudige tips je nachtrust

Nadere informatie

Gelukkig en Vrij zonder Stress. Annelies Hilgers

Gelukkig en Vrij zonder Stress. Annelies Hilgers Gelukkig en Vrij zonder Stress Annelies Hilgers 1. Kijk uit voor stress... 3 2. Hoe beginnen?... 4 3. Ontspanning en Meditatie... 5 http://www.stopstressnu.nl 2 1. Kijk uit voor stress Je kent zeker wel

Nadere informatie

Haalt mensen uit hun hoofd en brengt ze naar hun hart! 7 Tips tegen stress

Haalt mensen uit hun hoofd en brengt ze naar hun hart! 7 Tips tegen stress Haalt mensen uit hun hoofd en brengt ze naar hun hart! 7 Tips tegen stress www.yourpassion.nl info@yourpassion.nl 0165-769010 06-81934470 Inleiding Iedereen ervaart stress anders. De ene persoon krijgt

Nadere informatie

Jouw hond leren alleen thuis te blijven

Jouw hond leren alleen thuis te blijven Jouw hond leren alleen thuis te blijven Honden zijn roedeldieren, dit betekent dat zij altijd in groepen leven en van nature niet gewend zijn om alleen te zijn. Dit moeten ze dus nog leren. Meestal laten

Nadere informatie

Energieburn-outs komen maar al te vaak voor

Energieburn-outs komen maar al te vaak voor Voor introverte mensen zijn energie en balans belangrijke begrippen. Vaak is het ook iets waar we mee worstelen. De balans tussen activiteiten die energie vreten en activiteiten die energie opleveren,

Nadere informatie

Helpende hand bij het stoppen met roken

Helpende hand bij het stoppen met roken Helpende hand bij het stoppen met roken Voor uw gezondheid is het beter dat u stopt met roken. Deze brochure is bedoeld als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Tips bij het stoppen met roken Stel een

Nadere informatie

TotalBalance Test / Mini-training

TotalBalance Test / Mini-training TotalBalance Test / Mini-training Weet jij al wie je bent en wat je wilt? Ben je op zoek naar een goede balans tussen werk en privé? Of wil je meer energie? De TotalBalance Test geeft je inzicht op welke

Nadere informatie

Vitaliteits 3-daagse. Voel je vitaal bij ROOTZ! 24, 25 en 26 september 2018

Vitaliteits 3-daagse. Voel je vitaal bij ROOTZ! 24, 25 en 26 september 2018 Vitaliteits 3-daagse 24, 25 en 26 september 2018 Maak het mee! Wij gaan vitaliteit onder de aandacht brengen met fijne lessen, workshops en lezingen bedoeld voor iedereen, die zich op dit gebied wil laten

Nadere informatie

Terugvalpreventie in MBCT Onderwijsnotities

Terugvalpreventie in MBCT Onderwijsnotities Terugvalpreventie in MBCT Onderwijsnotities Sessie 6: Helder zien - De eerste signalen van depressie opmerken gewaarzijn van vroege waarschuwingssignalen, terugvalsignalen onder de microscoop leggen. Het

Nadere informatie

Test: In hoeverre pieker je? 28 vragen

Test: In hoeverre pieker je? 28 vragen Test: In hoeverre pieker je? 28 vragen 1. Maak je je zorgen over bepaalde situaties of gebeurtenissen? 2. Blijf je erover doormalen? 3. Raak je van slag door opmerkingen of gedrag van iemand anders? 4.

Nadere informatie

De 10 dagen reset van lichaam en geest. Hoe ziet de 10- daagse reset eruit?

De 10 dagen reset van lichaam en geest. Hoe ziet de 10- daagse reset eruit? 1 De 10 dagen reset van lichaam en geest Hoe ziet de 10- daagse reset eruit? De week voor de workshopdag is de voorbereiding op de 10 dagen reset. Dag 1 is een workshopdag bij Erve Hulsbeek. De dagen 2-10

Nadere informatie

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus.

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus. Werkboek voor de Veerkracht Versterkende meditatiecursus www.veerkrachtmanagement.nl Toelichting Les 6 Vriendelijk en compassievol zijn voor jezelf in moeilijke tijden. In deze meditatie leer je hoe je

Nadere informatie

Mindful Zwanger & Bevallen

Mindful Zwanger & Bevallen Veelgestelde vragen over stress Mindful Zwanger & Bevallen www.mindfulzwangerenbevallen.nl Wat moet ik doen als ik stress ervaar? Allereerst gaat het om het opmerken van stress. Als je opmerkzaam bent

Nadere informatie

Niels van Loon [Email address]

Niels van Loon [Email address] Niels van Loon [Email address] Bedankt voor je interesse in mijn website en welkom bij de gezondheidscheck. Hieronder volgen enkele vragen, na het beantwoorden ervan geef ik je een advies op basis van

Nadere informatie

Leefstijl. Hermione Tomson

Leefstijl. Hermione Tomson Leefstijl Hermione Tomson Hoeveel energie heb jij? Stelling 1 Ik ben geregeld moe 2 Ik heb geregeld vage klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, slechte concentratie en spierpijn 3 Na een maaltijd heb

Nadere informatie

WORKSHOP MINDFULNESS & ETEN

WORKSHOP MINDFULNESS & ETEN WORKSHOP MINDFULNESS & ETEN Door Esther Mostert van MIND-FOOD: www.mindfuldieet.nl Je kunt niet goed denken, liefhebben en slapen als je niet goed gegeten hebt Mindful eten, wat is dat? Bijna iedereen

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Zelfgenezend vermogen van het lichaam activeren voor meer gezondheid Zelfgenezend vermogen dat hebben alle mensen in zich en gebruiken het ook iedere dag, bijvoorbeeld in je slaap en bij het herstellen

Nadere informatie

Stap 12: Dieper leren voelen

Stap 12: Dieper leren voelen Stap 12: Dieper leren voelen Dieper leren voelen & hoe zit het met (hoog)gevoeligheid? In deze les gaan we verder in op het leren voelen en bewust worden van je lichaam. Als je meer verbinding voelt met

Nadere informatie

Stoppen met zelfbeschadiging?

Stoppen met zelfbeschadiging? Stoppen met zelfbeschadiging? Hoe weet ik of ik eraan toe ben te stoppen? Besluiten om te stoppen met zelfbeschadiging is een persoonlijke beslissing. Niemand kan dit voor je beslissen. Stoppen omdat je

Nadere informatie

Heb ik een eetstoornis?

Heb ik een eetstoornis? Heb ik een eetstoornis? Heb ik een eetstoornis? Eten is voor veel mensen belangrijk: het is gezellig, lekker en een centraal moment van de dag. Ook geeft het de broodnodige energie. Soms eten we wat minder,

Nadere informatie

Gewichtstoename bij behandeling van kanker

Gewichtstoename bij behandeling van kanker Gewichtstoename bij behandeling van kanker Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent tijdens uw behandelingen tegen kanker ongewenst in gewicht aangekomen. In deze

Nadere informatie

Lanterfanten Tips. Maarten Smit meesterlanterfanteraar

Lanterfanten Tips. Maarten Smit meesterlanterfanteraar Lanterfanten Tips Een aantal praktische bruikbare tips om het lanterfanten onder de knie te krijgen. Veredeld onthaasten, goed voor je brein, goed voor je gezondheid en uiteindelijk ook goed voor je relatie(s).

Nadere informatie

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams EHBOnrust in Er zijn nog 3 brieven die wellicht interessant voor je zijn of voor iemand die je kent: EHBOnrust in een (werk)relatie EHBOnrust als leidinggevende EHBOnrust in teams Briska Smit Briska ontspant

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

Tapping audio. Werkboek audio 2. Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie

Tapping audio. Werkboek audio 2. Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie Tapping audio Werkboek audio 2 Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie Audio 2 De dag beginnen zonder stress en met energie Deze oefening is bedoeld om de dag direct goed te beginnen. Je vervangt

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave 5

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave 5 INHOUDSOPGAVE INLEIDING 7 WAT IS ACCEPTATIE? 15 WAT MAAKT ACCEPTEREN ZO LASTIG? 29 ACCEPTEREN, HOE DOE JE DAT? 45 1. GEDACHTEN 52 2. LICHAMELIJKE ERVARINGEN 55 3. GEVOELENS 58 4. HERINNERINGEN 61 WAT BRENGT

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Je moet voelen en beleven wat je niet meer wilt, heel helder hebben waar je van weg wilt.

Je moet voelen en beleven wat je niet meer wilt, heel helder hebben waar je van weg wilt. Waar wil je van weg? Belangrijk is dat je nu een doel gaat stellen. Maar voordat je een doel stelt is het nodig dat je specifiek in kaart brengt waar je nu bent ten aanzien van je doel. Je moet voelen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Introductie 6. Hand-outs Bijeenkomst 1 8. Hand-outs Bijeenkomst Hand-outs Bijeenkomst Hand-outs Bijeenkomst 4 42

Inhoudsopgave. Introductie 6. Hand-outs Bijeenkomst 1 8. Hand-outs Bijeenkomst Hand-outs Bijeenkomst Hand-outs Bijeenkomst 4 42 Inhoudsopgave Introductie 6 Hand-outs Bijeenkomst 1 8 Hand-outs Bijeenkomst 2 17 Hand-outs Bijeenkomst 3 26 Hand-outs Bijeenkomst 4 42 Hand-outs Bijeenkomst 5 57 Hand-outs Bijeenkomst 6 69 Hand-outs Bijeenkomst

Nadere informatie

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb je een vraag? Stel deze dan direct! Weet één van jullie

Nadere informatie

Ontdek-je-zelf toolkit. Plané Training & Coaching Persoonlijke- en Loopbaanontwikkeling

Ontdek-je-zelf toolkit. Plané Training & Coaching Persoonlijke- en Loopbaanontwikkeling Ontdek-je-zelf toolkit Ontdekken wat voor werk echt bij je past dat is nog zo gemakkelijk niet! Om je op weg te helpen, geef ik je 4 tools waarmee je je eerste stappen kunt zetten om te ontdekken waar

Nadere informatie

Vermoeidheid bij MPD

Vermoeidheid bij MPD Vermoeidheid bij MPD Landelijke contactmiddag MPD Stichting, 10-10-2009 -van Wijlen Psycho-oncologisch therapeut Centrum Amarant Toon Hermans Huis Amersfoort Welke verschijnselen? Gevoelens van totale

Nadere informatie

Worksheet EFT bij Negatieve Overtuigingen

Worksheet EFT bij Negatieve Overtuigingen Worksheet EFT bij Negatieve Overtuigingen Inleiding Wat zijn overtuigingen eigenlijk? De meest eenvoudige omschrijving die voor mij werkt is: een overtuiging is een gedachte die vaak gedacht is en daardoor

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

VELON CONGRES 19 MAART 2019 WORKSHOP KENNISMAKEN MET ACT MONIQUE BEKKER

VELON CONGRES 19 MAART 2019 WORKSHOP KENNISMAKEN MET ACT MONIQUE BEKKER VELON CONGRES 19 MAART 2019 WORKSHOP KENNISMAKEN MET ACT MONIQUE BEKKER M.BEKKER@BOPADVIES.NL WIE IS LOES?? ACCEPTANCE AND COMMITMENT THERAPY (ACT) 6 zuilen: Past binnen agogisch bekaam (er wordt binnen

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage 1) Grafieken en tabellen Vier op de tien slaapt slecht Bijlage Grafiek 1: Stellingen over slaap (totale groep 3.297 personen) Kijk naar jezelf (op een gemiddelde dag) en duid aan in welke mate je het eens

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

KEN JE WERKGEEST. Het werkmateriaal Ken je werkgeest is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE)

KEN JE WERKGEEST. Het werkmateriaal Ken je werkgeest is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) KEN JE WERKGEEST Het werkmateriaal Ken je werkgeest is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Mieke Vollenhoven

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

LEEFSTIJL & GEZONDHEID

LEEFSTIJL & GEZONDHEID LEEFSTIJL & GEZONDHEID LES 1. Macht der gewoonte/gewoontelus, voeding & beweging, wilskracht LES 2. Wespennest, hormoonhuishouding LES 1. HET BREIN MACHT DER GEWOONTE GEWOONTELUS GEDRAGSVERANDERINGEN VOEDING

Nadere informatie

Een dierbare verliezen. Informatie voor nabestaanden

Een dierbare verliezen. Informatie voor nabestaanden 00 Een dierbare verliezen Informatie voor nabestaanden Deze folder is bedoeld voor nabestaanden. U leest hierin over de gevoelens die u kunt ervaren, en hoe u in deze moeilijke tijd goed voor uzelf kunt

Nadere informatie

Worksheet EFT bij Emoties

Worksheet EFT bij Emoties Worksheet EFT bij Emoties Inleiding Ik wil af van mijn angst, dit verdriet, deze onzekerheid, die twijfel.! Zo n bekende en begrijpelijke wens, sommige gevoelens en negatieve gedachten lijken soms al zo

Nadere informatie

HSP bewust Leven vanuit je

HSP bewust Leven vanuit je HSP bewust Leven vanuit je Inzicht in Hoog gevoeligheid Veel mensen weten nog helemaal niet dat ze hoog gevoelig zijn totdat ze bij de huisarts zitten met een opstapeling van klachten die ze al jaren meedragen

Nadere informatie

De voordelen van een. Pien Wijn MA Rechten en Psychologie GZ-Psycholoog UvA-HvA studentenhuisartsen Privé praktijk psychotherapie en coaching

De voordelen van een. Pien Wijn MA Rechten en Psychologie GZ-Psycholoog UvA-HvA studentenhuisartsen Privé praktijk psychotherapie en coaching De voordelen van een Pien Wijn MA Rechten en Psychologie GZ-Psycholoog UvA-HvA studentenhuisartsen Privé praktijk psychotherapie en coaching Inhoud Wat is het? -Symptomen Hoe kom je er overheen? -Emoties

Nadere informatie

Voor wie is dit E-book bedoeld?

Voor wie is dit E-book bedoeld? Voor wie is dit E-book bedoeld? Heb je het gevoel dat je vastzit, maar je weet niet wat je moet veranderen om je weer goed te voelen? Verlang jij naar een baan waar je energie van krijgt in plaats van

Nadere informatie

Mijn verslaving (Bijlage PowerPoint-presentatie)

Mijn verslaving (Bijlage PowerPoint-presentatie) 1 Ik ben met niets geboren. 2 Ik zucht en neem een eerste hap naar adem, doe mijn ogen open en hoor en ruik van alles. Welkom op deze aarde! 3 Ik bezit niets, ik heb niets en ik mis niets. 4 Als ik om

Nadere informatie

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen 5. Overtuigingen Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen Een overtuiging is een gedachte die je hebt aangenomen als waarheid doordat ie herhaaldelijk is bevestigd. Het is niet meer

Nadere informatie

Liever Slank - Individueel Voor als je een nieuwe relatie met eten wilt ontwikkelen

Liever Slank - Individueel Voor als je een nieuwe relatie met eten wilt ontwikkelen Liever Slank - Individueel Voor als je een nieuwe relatie met eten wilt ontwikkelen Wil jij liever slank zijn, zonder daarvoor dingen te moeten laten? Dat kan! Een dieet onderdrukt je natuurlijke verlangens.

Nadere informatie

Hoogbegaafd en gevoelig

Hoogbegaafd en gevoelig Hoogbegaafd en gevoelig Kazimierz Dabrowski Hoogbegaafd zijn is meer dan slim zijn. Hoogbegaafde mensen zijn vaak ook veel gevoeliger dan andere mensen. Daardoor ervaar je situaties soms intenser dan andere

Nadere informatie

WERKSTRESSOREN ENERGIEBRONNEN BALANS

WERKSTRESSOREN ENERGIEBRONNEN BALANS WERKSTRESSOREN ENERGIEBRONNEN BALANS 2 ENERGIEBRONNEN 3 Inleiding 1 Feedback 2 Waardering 3 Positief gedrag 4 Een fijne werkplek 5 Pauzes nemen 6 4 GEDRAG 1 INLEIDING Je hebt een drukke baan en natuurlijk

Nadere informatie

Online Basistraining Eten naar Behoefte. ande schriftelijke toestemming van de auteur

Online Basistraining Eten naar Behoefte. ande schriftelijke toestemming van de auteur Online Basistraining Eten naar Behoefte ande schriftelijke toestemming van de auteur Waanzin is altijd hetzelfde blijven doen en toch een ander resultaat verwachten. ( Einstein) Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E -

H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E - H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E - H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H Inhoud 1 W A T I S H Y P E R V E N T I L A T I E 2 W A T I S E E N P

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Het simpele zesstappenplan voor meditatie zonder poeha

Het simpele zesstappenplan voor meditatie zonder poeha Het simpele zesstappenplan voor meditatie zonder poeha Oké, dus je bent lekker gaan zitten. En nu? Om te mediteren hoef je eigenlijk alleen maar deze zes stappen te volgen: 1. Richt je aandacht op één

Nadere informatie

Grip op je dip? Grip op je Geluk!

Grip op je dip? Grip op je Geluk! Grip op je dip? Grip op je Geluk! TiPs voor de aanpak Grip op je dip! Je voelt je niet lekker in je vel! Je weet niet wat je er aan kunt doen en wat er met je gebeurt! Je voelt je al wat langere tijd niet

Nadere informatie

Mindful opvoeden Hoe doe je dat?

Mindful opvoeden Hoe doe je dat? Mindful opvoeden Hoe doe je dat? 1. Opvoeden als uitdaging Opvoeden? een hels avontuur een lange reis een zoektocht een roeping een topsport De innerlijke ervaring van opvoeden = eigen beleving De innerlijke

Nadere informatie

De eerste stappen naar een gezond gewicht

De eerste stappen naar een gezond gewicht De eerste stappen naar een gezond gewicht Sylvia van Willigen Online Gewichtsconsulente en Life Coach Als je dit leest, heb je de eerste stap al gezet. Gefeliciteerd! Nu gaan we verder elke week een stapje.

Nadere informatie

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Beter omgaan met STRESS. E-book

Beter omgaan met STRESS. E-book Beter omgaan met STRESS E-book In het kort - - - - - X 1. Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat bij u spanning geeft en wat u juist energie geeft. 2. Praat er met iemand over die u vertrouwt.

Nadere informatie