Gemeenten voor Wonen, Zorg en Welzijn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeenten voor Wonen, Zorg en Welzijn"

Transcriptie

1 Gemeenten voor Wonen, Zorg en Welzijn

2 Gemeenten voor Wonen, Zorg en Welzijn De toenemende vergrijzing enerzijds en de extramuralisering anderzijds stellen eisen aan de kwantiteit en kwaliteit van zorg- en welzijnsdiensten en geschikte huisvesting. De gemeenten realiseren zich dat terdege en hebben de uitdagingen op deze terreinen stevig ter hand genomen. Ze voeren actief hun regierol uit en betrekken de partners zoals woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars, welzijnsinstellingen, zorgleveranciers en buurtcomités bij het realiseren van voldoende wonen, zorg en welzijn. Door creativiteit en inzet slagen veel gemeenten erin om, binnen hun verantwoordelijkheid, passend te voorzien in de behoeften van de inwoners. De inzet van gemeenten kan echter worden versterkt. Daarvoor is oplossing van knelpunten rondom de financiering van welzijn, onzekerheden in de zorg en duidelijkheid over verantwoordelijkheden en instrumenten noodzakelijk. Alleen zo kunnen wij, met zijn allen voldoende wonen, zorg en welzijn, nu en in de toekomst, realiseren. In deze brochure geeft de VNG de lokale praktijk van wonen, zorg en welzijn weer en bieden we oplossingen voor de knelpunten bij het realiseren van de opgaaf. Wij roepen het kabinet op de gemeenten te steunen bij het uitvoeren van de integrale opgaaf om ouderen en zorgbehoevenden zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen met behulp van diensten, woningvoorzieningen, woningaanpassingen en nieuwbouw. VERENIGING VAN NEDERLANDSE GEMEENTEN december 2005

3 De grote opgaaf In 2030 zal naar schatting meer dan een kwart van alle mensen in Nederland ouder dan 60 jaar zijn. Bovendien zal door de extramuralisering van de zorg een groeiend deel van deze ouderen en andere zorgbehoevenden in zelfstandige woonruimten wonen of weer gaan wonen (als instellingen worden ontmanteld). Er ligt dus een grote opgaaf en de hele keten van wonen, zorg en welzijn moet op deze opgaaf berekend zijn. In het Actieplan: Investeren in de Toekomst geven de ministeries van VROM en VWS de kwantitatieve opgave voor wonen met zorg en welzijn vorm. In dat plan richten zij zich echter alleen op huisvesting en daarbinnen eenzijdig op de nultredewoning als de enig mogelijke vorm van wonen met zorg en welzijn. De nieuwe nultredewoningen die VROM en VWS als opgave noemen is echter een veel te smalle benadering van wonen, welzijn en zorg. Wij sluiten ons aan bij de analyse van de VROM-raad en de bevestiging van die analyse door het onderzoek van het Aedes-Arcares kenniscentrum wonen-zorg. De opgave voor wonen met zorg en welzijn moet veelvormiger geformuleerd worden en de nadruk daarbij moet niet alleen op het wonen, hoewel zeer belangrijk, liggen, maar ook op welzijn en zorg, en in combinaties van deze drie elementen. Zeker bij de vergrijzingopgaaf is het van belang om als de eerste zorgvraag bij een burger zich aandient, de oplossing niet direct in een nieuwe woning te zoeken maar juist in passende hulpmiddelen en welzijns- en zorgarrangementen. Dit sluit beter aan bij de wens van zorgvragers om zo lang mogelijk in hun eigen woning te blijven wonen. Wanneer deze oplossingen (na verloop van tijd) niet afdoende blijken te zijn kan er sprake zijn van individuele woonvoorzieningen zoals verhoogde toiletpotten, beugels, trapliften en dergelijke. Wanneer ook dit, in combinatie met zorgarrangementen uiteindelijk geen oplossing meer biedt, is verhuizen mogelijk aan de orde. Wij zien dus de hele wonen, zorg en welzijnsketen als een piramide waarbij aan de basis een grote groep weinig zorgbehoevenden staan die met simpele zorgen welzijnsvoorzieningen zelfredzaam kunnen zijn. Naar mate men meer zorgbehoevend is staat men hoger in de piramide, is de groep kleiner en zijn naast zorg en welzijn, woningaanpassingen en eventueel zelfs verhuizingen aan de orde. De VNG pleit daarom voor een Rijksbeleid ten aanzien van het realiseren van de opgaaf wonen, zorg en welzijn dat niet alleen eenzijdig kwantitatief georiënteerd is op de nultredewoningen, maar juist integraal en kwalitatief. Integraal wil zeggen: wonen én zorg én welzijn, zoals we ook al hebben aangegeven bij brief van 16 oktober 2003 aan de vaste Kamercommissie voor VWS- en met kwalitatief bedoelen wij aansluitend bij de wensen en behoeften van ouderen en zorgbehoevenden.

4 De integrale gemeentelijke inzet Veel gemeenten, groot en klein, kiezen inmiddels voor een integrale benadering van wonen, zorg en welzijn. Bij het realiseren van voldoende wonen met zorg en welzijn zitten ze met allerlei instanties, welzijnsinstellingen, zorgleveranciers en woningcorporaties om de tafel. Gemeenten maken zich sterk voor voldoende geschikte huisvesting, maar daarnaast ook voor zorg en welzijn. Gemeenten zetten zich in voor huisvesting door middel van nieuwbouw, woningaanpassing en woningtoewijzing. Daarvoor maken ze afspraken met corporaties en projectontwikkelaars over de te bouwen woningen. Ook spreken ze woningtoewijzingregels af met corporaties om ervoor te zorgen dat de geschikte woningen ook voor de doelgroep beschikbaar komen. Wel lopen ze daarbij aan tegen het beperkte mogelijkheden om de aangepaste woningen aan zorgbehoevenden toe te wijzen. Zeker in het geval van een gespannen woningmarkt. De gemeentelijke inzet blijft echter niet steken bij huisvesting alleen. Een nultredewoning is namelijk niet per definitie een voor ouderen en zorgbehoevenden geschikte woning. Als er geen voorzieningen in de buurt zijn of er kan geen zorg of welzijn geleverd worden dan is die woning niet geschikt. Omgekeerd is ook een eengezinswoning niet per definitie ongeschikt voor ouderen, als er voldoende zorg en welzijn geleverd kan worden kunnen ouderen en zorgbehoevenden daarin naar tevredenheid wonen. De gemeenten proberen binnen hun vermogen te voorzien in adequate welzijnsvoorzieningen ondanks dat het Rijk hen niet in de toegenomen vraag compenseert. Met de invoering van de WMO zouden gemeenten wat meer zeggenschap krijgen over de zorg waardoor een betere afstemming tussen de trits -wonen, zorg en welzijn- te maken is. De langdurige onduidelijkheid over de WMO heeft echter voor veel onrust en onzekerheid bij gemeenten gezorgd. Enkele voorbeelden van de gemeentelijke inzet zijn: De gemeente Brunssum in Zuid-Limburg wordt al jaren geconfronteerd met een sterke vergrijzing en de gevolgen daarvan. In 2004 is daarom een Masterplan wonen, welzijn en zorg vastgesteld door de gemeenteraad. Deze voorziet in het realiseren van voldoende huisvesting voor ouderen en zorgbehoevenden. Bij het schrijven van dit Masterplan waren diverse organisaties op gebied van zorg, welzijn en wonen betrokken. De regierol van de gemeente met betrekking tot corporaties, welzijninstellingen en zorgleveranciers heeft er toe geleid dat het woonzorgcomplex Emma-staete op korte termijn daadwerkelijk is gerealiseerd. Tot 2015 voorziet het Masterplan in nog veel meer concrete samenwerkingsprojecten.

5 De gemeente Den Haag heeft een woonzorgzone gerealiseerd voor de gehele wijk Moerwijk. Bij deze realisatie is sprake van een publiek private samenwerking tussen de gemeente Den Haag, woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en belangenorganisaties. Voor deze samenwerking is een aparte rechtspersoon, de Stichting woorzorgzone Moerwijk, opgericht die de uitvoering op zich heeft genomen. Allerlei partijen participeren in deze stichting, de gemeente Den Haag is daarvan adviseur en de belangrijkste financier. Inmiddels zijn er in de wijk een flink aantal bestaande woningen opgewaardeerd. De gebiedsgerichte aanpak van wonen, zorg en welzijn (via woonzorgzones) wordt in een aantal andere gebieden in Den Haag inmiddels ook overgenomen. Voor meer goede voorbeelden zie het Iglo-project: Knelpunten voor gemeenten Ondanks dat gemeenten zich sterk inzetten voor het realiseren van voldoende wonen, zorg en welzijn lukt het niet altijd om dit in voldoende mate te bewerkstelligen. Gemeenten ervaren een groot aantal belemmeringen en vertragingen bij het verwezenlijken van de opgaaf. De meeste daarvan liggen buiten hun beïnvloedingsmogelijkheden. Gemeenten lopen ondermeer aan tegen: Financiën Het Rijksbeleid ten aanzien van het scheiden van wonen en zorg en de extramuralisering brengt extra kosten voor gemeenten met zich mee. Het betreft extra beroep op de Wvg en op allerlei welzijnsvoorzieningen. De gemeenten zijn nooit voor deze extra kosten gecompenseerd. In 2002 is berekend dat de openstaande rekening voor welzijnsdiensten al 225 miljoen euro bedraagt. Daarnaast liggen er te hoge administratieve lasten ten grondslag aan de Rijkssubsidies en financiële regelingen voor wonen met zorg zoals bij de oude woonzorgstimuleringsregeling. Er moet nu te vaak bij alle ministeries afzonderlijk aanvragen worden ingediend. Een oplossing voor dit probleem zou het aan gemeenten beschikbaar stellen van financiële middelen voor concrete totaalconcepten op het gebied van wonen, zorg en welzijn zijn: hetzij via een gebundelde doeluitkering, hetzij via een ophoging van het gemeentefonds.

6 Concurrentie in de zorg en het gebrek aan sturingsmogelijkheden voor gemeenten Het blijkt voor gemeenten steeds moeilijker om de woonzorgzones te realiseren omdat zij daarbij afhankelijk zijn van investeringsbeslissingen en financiële overwegingen van corporaties en zorginstellingen. De concurrentie onderling en de rendementseisen in die sectoren maken de samenwerking zeer moeilijk. Dit, en de onzekerheid over de financiering van de zorg leiden tot een terughoudendheid van de externe partijen om langdurige verplichtingen aan te gaan ten behoeve van ouderenhuisvesting en wonen met zorg. Het proces wordt daardoor ernstig vertraagd. Een oplossing zou zijn om gemeenten instrumenten te geven om medewerking van externe partijen zoals corporaties en zorgleveranciers te bewerkstelligen. Een wettelijke verankerde doorzettingsmacht bij het openbaar bestuur biedt de mogelijkheid om effectief en efficiënt regie te voeren. Ook een financiële prikkel kan de samenwerking tussen de partijen bevorderen. Onduidelijke en in de praktijk onhandige procedures en regelgeving De sectorale regels en procedures van de Rijksoverheid staan lijnrecht tegenover de integrale opgave van wonen, welzijn en zorg op gemeentelijk niveau. Zo financiert het College bouw niet de nodige welzijnsinfrastructuur bij zorgwoningen waardoor welzijn tussen wal en schip valt. Evenzo vraagt de subsidieregeling diensten bij wonen en zorg om een indicering terwijl de mensen die in de praktijk aanspraak maken op deze regeling die doorgaans niet hebben. Een oplossing zou zijn om meer flexibiliteit in regelgeving toe te passen waardoor de regel zelf niet het doel op zich wordt, maar het vooraf geformuleerde doel daadwerkelijk wordt bereikt. Sluitende zorgarrangementen moeilijk te realiseren De fysieke geschiktheid van een woning is slechts één kant van het verhaal. Mensen met een zorgbehoefte hebben daarnaast ondersteuning en zorg nodig om zo lang mogelijk zelfstandig in een woning te kunnen blijven wonen. De WMO zal gemeenten meer mogelijkheden geven om diensten op het terrein van welzijn en ondersteuning samenhangend te kunnen organiseren. Maar de beschikbaarheid van zorg is en blijft grotendeels het domein van de AWBZ en de zorgverzekering. De praktijk wijst steeds weer uit dat het voor lokale partijen daardoor een heksentoer is om sluitende zorgarrangementen bij de woningen te realiseren.

7 Een oplossing zou zijn om gemeenten daadwerkelijk dé duidelijke regisseur mét de noodzakelijke bevoegdheden te maken, ook op het terrein van de zorg. Onvoldoende geschikte locaties en de onrendabele top Net zoals bij alle bouwopgaven geldt ook voor ouderenhuisvesting en wonen met zorg dat er onvoldoende (geschikte) locaties beschikbaar zijn, o.a. door schaarste, luchtkwaliteit en geluidscirkels. Bij wonen met zorg is dit nog problematischer: dergelijke woningen moeten bij voldoende voorzieningen zoals winkels en ontmoetingsplekken gerealiseerd worden vanwege de afnemende mobiliteit van ouderen en zorgbehoevenden. Dit zijn vaak ook de top-locaties, centraal gelegen in de gemeente en daardoor erg duur wat zorgt voor hoge onrendabele toppen voor corporaties. Daarnaast zijn de locaties vaak al ingekocht door projectontwikkelaars. Een oplossing zou zijn om, gezien de complexiteit van de problemen waar gemeenten tegen aanlopen, de gemeenten procesgeld te geven (via gemeentefonds of specifieke uitkering) van waaruit zij bijvoorbeeld projectleiders kunnen aanstellen specifiek voor het realiseren van dit soort projecten. Betaalbaarheid Naast deze grote knelpunten voor gemeenten maakt de VNG zich ook ernstig zorgen over de betaalbaarheid van de huisvesting en zorg voor ouderen met alleen maar AOW of met een klein aanvullend pensioen. Door het scheiden van wonen en zorg zijn bijna alle ouderen en hulpbehoevenden met extra kosten geconfronteerd, zoals de kosten van de zorg, eventueel de hogere huur voor de aangepaste woning en (abonnementen op) welzijnsvoorzieningen. Deze stapeling van kosten maakt dat het wonen met zorg en welzijn onbetaalbaar wordt voor mensen met een laag inkomen.

8 Gemeenten vragen het kabinet om ondersteuning. Wij vragen het kabinet de gemeenten te ondersteunen bij het realiseren van integraal beleid voor wonen, zorg en welzijn en niet eenzijdig te focussen op cijfers (gemiddelden). Belangrijke verbeteringen zullen ontstaan wanneer het Rijk zich met alle mogelijke instrumenten inspant om de knelpunten samen met gemeenten, aanbieders van wonen, zorg en welzijn en cliëntenorganisaties op te lossen. Wij pleiten daarom voor het volgende: Benader de opgaaf voor ouderenhuisvesting en wonen met zorg veelvormiger en integraal. Houd rekening met het feit dat lokaal en regionaal de vraag naar wonen met zorg verschillend is, zowel kwantitatief als kwalitatief. Compenseer gemeenten voor de extra kosten die zijn ontstaan door het scheiden van wonen en zorg en extramuralisering. Geef gemeenten de instrumenten om effectief als regisseur voor de realisatie van voldoende wonen, zorg en welzijn op te treden. Voorzie in de behoefte van gemeenten aan procesgeld voor het aanstellen van speciale projectleiders bij complexe woon-zorg-projecten. Pas meer flexibiliteit in regelgeving toe, niet de letter van de regel maar het beoogde resultaat moet het doel van de regelgeving zijn. Zet sterk in, ook financieel, op het opplussen van de bestaande woningvoorraad, dat voorkomt dure zorgvragen later. Indien het kabinet zich niet of onvoldoende sterk maakt voor deze ontwikkelingen zijn wij van mening dat het realiseren van voldoende wonen, zorg en welzijn, ondanks de grote inzet en creativiteit van gemeenten, een zeer moeilijke opgave zal blijken te zijn. De gemeenten hebben hun rol in deze inmiddels nadrukkelijk op zich genomen, wij vragen het kabinet deze lokale aanpak te ondersteunen.

Notitie scheiden van wonen en zorg Kenmerk 13s043

Notitie scheiden van wonen en zorg Kenmerk 13s043 Notitie scheiden van wonen en zorg Kenmerk 13s043 Inleiding De overheid heeft besloten over te gaan het scheiden van de financiering van wonen en zorg. De overheid heeft ook besloten tot hervormingen van

Nadere informatie

Strategisch samenwerken wonen, welzijn, zorg Annette Duivenvoorden

Strategisch samenwerken wonen, welzijn, zorg Annette Duivenvoorden Strategisch samenwerken wonen, welzijn, zorg Annette Duivenvoorden Projectleider Rem op AWBZ: 3 miljard Hervorming Langdurige Zorg Niet nieuw - Extramuralisering al gewenst beleid sinds jaren 90 - Geleid

Nadere informatie

Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg. Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens

Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg. Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens Het goede gesprek Hoe kunnen we sociale huurwoningen zo goed mogelijk inzetten? Hoe zorgen we

Nadere informatie

Bijlage 5. Wonen met zorg, Ouderenhuisvesting

Bijlage 5. Wonen met zorg, Ouderenhuisvesting Bijlage 5. Wonen met zorg, Ouderenhuisvesting 4.1 Analyse Meer mensen met vraag naar zorg en ondersteuning De komende jaren zal de groep mensen met beperkingen als gevolg van ouderdom toenemen. Dit heeft

Nadere informatie

Woonruimtebemiddeling: samen leven met minder regels

Woonruimtebemiddeling: samen leven met minder regels POSITION PAPER Woonruimtebemiddeling: samen leven met minder regels VNG-INZET VOOR DE NIEUWE HUISVESTINGSWET Inleiding In delen van het land is nog steeds sprake van knelpunten op de woningmarkt, met gevolgen

Nadere informatie

Opplussen Nieuwe Stijl

Opplussen Nieuwe Stijl Opplussen Nieuwe Stijl Sabine Verkroost Verkroost Advies 10 Inhoud de aanleiding. terugblik opplussen opplussen nieuwe stijl wat gebeurt er allemaal uw belang bij opplussen 11 Zelfstandig wonen voor iedereen

Nadere informatie

28 Wooninitiatieven. 1 Inleiding

28 Wooninitiatieven. 1 Inleiding DC 28 Wooninitiatieven 1 Inleiding Als medewerker in de maatschappelijke zorg kun je te maken krijgen met initiatieven van mensen met een beperking en hun ouders/verwanten. In dit thema zie je een voorbeeld

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG Retouradres / Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Uw kenmerk Datum 6 juni 2013 Betreft vergrijzing, extramuralisering

Nadere informatie

Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei

Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei 2016 06-23169709 Inleiding Trends in de woningmarkt (m.n. voor senioren) Trends in de zorg Trends onder ouderen Levensloopbestendigheid??

Nadere informatie

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem 2012 Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten September 2011 Aanleiding

Nadere informatie

Zorgwonen als beleggingsproduct Het ontwikkelaarsperspectief

Zorgwonen als beleggingsproduct Het ontwikkelaarsperspectief Zorgwonen als beleggingsproduct Het ontwikkelaarsperspectief drs. ing. Bert Krikke Conferentie Scheiden van Wonen en Zorg in een vergrijzende samenleving Delft, 12 juni 2012 Introductie Strategie, advies,

Nadere informatie

Op 23 mei 2016 heeft u vragen gesteld ex art. 38 RvO inzake ouderen met een laag inkomen in een zorgwoning.

Op 23 mei 2016 heeft u vragen gesteld ex art. 38 RvO inzake ouderen met een laag inkomen in een zorgwoning. Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie Trots Haarlem t.a.v. dhr van den Raadt Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 5 juli 2016 2016/292376

Nadere informatie

Tijd voor keuzes in Noord-Holland Noord

Tijd voor keuzes in Noord-Holland Noord Tijd voor keuzes in Noord-Holland Noord Samen kiezen voor een sterke woningmarkt Martin Hoiting/Rob Ravestein 14 oktober 2013 verandering in denken: één woningportefeuille welke woningen hebben we nodig

Nadere informatie

naar een nieuw Wmo-beleidsplan

naar een nieuw Wmo-beleidsplan naar een nieuw Wmo-beleidsplan gemeente Cranendonck extra Commissievergadering 26 april 2011 Ruud Vos Naar een nieuw Wmo-beleidsplan voor Cranendonck trends en ontwikkelingen bestuursakkoord Rijk en VNG

Nadere informatie

Strategisch samenwerken wonen, welzijn, zorg VNG inspiratiedagen

Strategisch samenwerken wonen, welzijn, zorg VNG inspiratiedagen Strategisch samenwerken wonen, welzijn, zorg VNG inspiratiedagen Gebiedsgerichte aanpak 1 Rem op AWBZ: 3 miljard Hervorming Langdurige Zorg Niet nieuw Extramuralisering al gewenst beleid sinds jaren 90

Nadere informatie

Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein?

Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein? Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein? 11 juni 2014 Bijeenkomst SBO provincie Utrecht NUZO Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen presentatie door Anneke van Heertum directeur Cosbo-Stad-Utrecht

Nadere informatie

Datum 23 augustus 2011 Betreft Beantwoording schriftelijke kamervragen met kenmerk 2011Z15841 en 2011Z15842

Datum 23 augustus 2011 Betreft Beantwoording schriftelijke kamervragen met kenmerk 2011Z15841 en 2011Z15842 > Retouradres Postbus 20951 2500 EZ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Cluster Rijnstraat 8 Postbus 20951 2500 EZ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Gemeentelijk beleid wonen en zorg

Gemeentelijk beleid wonen en zorg Informatieblad 2. Wonen en zorg April 2015 Gemeentelijk beleid wonen en zorg Gemeentelijk beleid over wonen en zorg wordt vormgegeven in de woonvisie van een gemeente. Concrete afspraken over doelstellingen

Nadere informatie

10 UITGANGSPUNTEN OUDERENBELEID voor de gemeente Moerdijk

10 UITGANGSPUNTEN OUDERENBELEID voor de gemeente Moerdijk 10 UITGANGSPUNTEN OUDERENBELEID voor de gemeente Moerdijk Een start voor nieuwe kansen ván, vóór en mét ouderen Iedereen, ook oudere van welke cultuur dan ook, wil zo lang mogelijk zelf de regie over

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 29 september 2017 U Lbr: 17/054 (070) Regeling zorginfrastructuur.

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 29 september 2017 U Lbr: 17/054 (070) Regeling zorginfrastructuur. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 29 september 2017 Ons kenmerk TIP/U201700697 Lbr: 17/054 Telefoon (070) 373 8421 Bijlage(n) - Onderwerp Regeling zorginfrastructuur Samenvatting De

Nadere informatie

samenvatting WOONZORGVISIE GEERTRUIDENBERG Woonzorgvisie Geertruidenberg 4 maart 2015 Pagina 1

samenvatting WOONZORGVISIE GEERTRUIDENBERG Woonzorgvisie Geertruidenberg 4 maart 2015 Pagina 1 samenvatting WOONZORGVISIE GEERTRUIDENBERG Woonzorgvisie Geertruidenberg 4 maart 2015 Pagina 1 Inleiding In de gemeente Geertruidenberg staan al geruime tijd woonzorgcomplexen op de nominatie om herontwikkeld

Nadere informatie

Voorstel van de Rekenkamer

Voorstel van de Rekenkamer Voorstel van de Rekenkamer Opgesteld door Rekenkamer Vergadering Commissie Mens en Samenleving en Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 14 december 2017 of 25 januari 2018 Jaargang en nummer 2017, nr.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 601 Initiatiefnota van de leden Berckmoes-Duindam en Van der Linde over beschermd wonen Nr. 2 INITIATIEFNOTA 1. Inleiding Veel mensen die zich

Nadere informatie

Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding

Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding Astrid Buis Stijgende kosten zorg Vergrijzing Vereenzaming Professionalisering Individualisering Bureaucratisering Wet- en regelgeving

Nadere informatie

Woonzorgwijzer. Doelgroepen in beeld. Kees Leidelmeijer

Woonzorgwijzer. Doelgroepen in beeld. Kees Leidelmeijer Woonzorgwijzer Doelgroepen in beeld Kees Leidelmeijer PRESTATIEAFSPRAKEN Jaarlijkse afspraken tussen gemeenten, corporaties en huurdersorganisaties over o.a.: nieuwbouw van sociale huurwoningen betaalbaarheid

Nadere informatie

Zorgvastgoed. De business case op zijn kop

Zorgvastgoed. De business case op zijn kop Zorgvastgoed De business case op zijn kop Guus Verduijn Directeur Woonzorg Nederland 23 september 2014 Programma Korte introductie Woonzorg Nederland De nieuwe klant Scheiden Wonen en Zorg Onderzoek onder

Nadere informatie

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen Basisinspanning Een evenwichtige bevolkingsopbouw, die in 2025 gegroeid is naar minimaal 25.000 inwoners. Voor iedere (toekomstige) inwoner moet een woning beschikbaar zijn die past in zijn/haar leefsituatie.

Nadere informatie

BB/U Lbr. 15/103

BB/U Lbr. 15/103 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Definitief VNG-akkoord op bestuursakkoord Verhoogde Asielinstroom uw kenmerk ons kenmerk BB/U201502219 Lbr.

Nadere informatie

Artikel 38 vragen Rvo

Artikel 38 vragen Rvo Partij van de Arbeid Kerkrade Kerkplein 57 6461 EG Kerkrade Aan het college van Burgemeester en Wethouders Postbus 600 6460 AP Kerkrade Datum: 27 februari 2013 Betreft: Inzake: Artikel 38 vragen Rvo Dreigende

Nadere informatie

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015 THEMABIJEENKOMST WONEN 29 juni 2015 1. Opzet van de bijeenkomst Na een korte introductie van de voorzitter (wethouder Wolff) houdt woningcorporatie ZO Wonen een korte presentatie op hun visie en functie

Nadere informatie

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 WSN: Thuis in Nijkerk Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 V O O R W O O R D Bertus Rakhorst over...geborgenheid Een goed en veilig thuis vormt een stevige basis van waaruit je je verder kunt

Nadere informatie

- 9 JULI I~~ Cj. De extramuralisering versnelt. De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer \dir/cb. Geachte heer, mevrouw,

- 9 JULI I~~ Cj. De extramuralisering versnelt. De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer \dir/cb. Geachte heer, mevrouw, De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 I~~ Cj Contactpersoon Martijn van der Linden,

Nadere informatie

Strategisch werken aan wonen, welzijn, zorg Bijeenkomst Tympaan Zuid Holland

Strategisch werken aan wonen, welzijn, zorg Bijeenkomst Tympaan Zuid Holland Strategisch werken aan wonen, welzijn, zorg Bijeenkomst Tympaan Zuid Holland Gebiedsgerichte aanpak 1 Opbouw workshop 1. Kennismaking 2. Context 3. Casus beschrijven 2 Gemeente: nieuwe rol, minder geld

Nadere informatie

VAN SYSTEEMDENKEN NAAR MENSENDENKEN!

VAN SYSTEEMDENKEN NAAR MENSENDENKEN! VAN SYSTEEMDENKEN NAAR MENSENDENKEN! Anne Vrieze EVEN VOORSTELLEN Sinds 2008 zelfstandig adviseur wonen, welzijn en zorg Ik vind het belangrijk dat mensen met een beperking volwaardig kunnen meedoen in

Nadere informatie

Zelfstandig thuis wonen met een zorgvraag. Strategische handvaten voor deze opgave

Zelfstandig thuis wonen met een zorgvraag. Strategische handvaten voor deze opgave Zelfstandig thuis wonen met een zorgvraag Strategische handvaten voor deze opgave Een groeiende zorgvraag Dat mensen die zorg nodig hebben toch zelfstandig kunnen wonen, zich thuis voelen en zo lang mogelijk

Nadere informatie

Inzet van WoonZorgTechnologie als antwoord op de nieuwe wetgeving

Inzet van WoonZorgTechnologie als antwoord op de nieuwe wetgeving Stichting KIEN Vitaal thuis werksessie Inzet van WoonZorgTechnologie als antwoord op de nieuwe wetgeving Lars Nieuwenhoff 12 november 2014 Lars Nieuwenhoff lars@inn4care.nl Beroepsofficier (KMA) Universiteit

Nadere informatie

ANBO THEMA-ONTBIJT. Wonen. Dinsdag 7 oktober 2014, Sociëteit De Witte, Den Haag

ANBO THEMA-ONTBIJT. Wonen. Dinsdag 7 oktober 2014, Sociëteit De Witte, Den Haag ANBO THEMA-ONTBIJT Wonen Dinsdag 7 oktober 2014, Sociëteit De Witte, Den Haag Impressie van het Woonontbijt van ANBO. Op 7 oktober heeft ANBO in de Sociëteit de Witte in Den Haag een ontbijt georganiseerd,

Nadere informatie

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief scheiden van Verblijf van wonen naar Wonen en zorg & van verblijf naar wonen door extramuralisering en scheiden wonen/zorg Programma Doel van vandaag Meer grip

Nadere informatie

Waarde en weerloosheidvermaatschappelijking. Rick Kwekkeboom Sociaal en Cultureel Planbureau Avans Hogeschool

Waarde en weerloosheidvermaatschappelijking. Rick Kwekkeboom Sociaal en Cultureel Planbureau Avans Hogeschool Waarde en weerloosheidvermaatschappelijking in de zorg Rick Kwekkeboom Sociaal en Cultureel Planbureau Avans Hogeschool Kernwoord in zorg voor mensen met beperkingen (sinds twee decennia): Vermaatschappelijking

Nadere informatie

DEELNOTA. Wet maatschappelijke ondersteuning. Leidraad werken aan wonen met welzijn en zorg. Leidraad werken aan wonen met welzijn en zorg

DEELNOTA. Wet maatschappelijke ondersteuning. Leidraad werken aan wonen met welzijn en zorg. Leidraad werken aan wonen met welzijn en zorg DEELNOTA Wet maatschappelijke ondersteuning Deelnota bij WMO-nota 2010-2014 De kracht van Almere 1 Inhoud Inleiding 3 Welke doelen willen we bereiken? 4 Wie zijn de spelers in dit proces? 5 Wat zijn de

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie. De Friesland Zorgverzekeraar

Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie. De Friesland Zorgverzekeraar Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie De Friesland Zorgverzekeraar Wijzigingen Inkoopbeleid S2 publicatiedatum 1 juli 2014 naar Inkoopbeleid S2 publicatiedatum 7 juli 2014

Nadere informatie

Tussenbalans lokale samenwerking wonen, zorg en welzijn

Tussenbalans lokale samenwerking wonen, zorg en welzijn Tussenbalans lokale samenwerking wonen, zorg en welzijn Rapportage December 2014 c14theswz Aanleiding USP Marketing Consultancy heeft samen met Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg onderzoek gedaan naar

Nadere informatie

Beleidsartikel 5. Artikel 5. Sociale kwaliteit van het wonen en de woonomgeving Algemene beleidsdoelstelling

Beleidsartikel 5. Artikel 5. Sociale kwaliteit van het wonen en de woonomgeving Algemene beleidsdoelstelling Artikel 5. Sociale kwaliteit van het wonen en de woonomgeving 5.1. Algemene beleidsdoelstelling Het ministerie van VROM wil een bijdrage leveren aan vergroting van de sociale kwaliteit van het wonen en

Nadere informatie

Woonzorg Zekerheid Samenzijn Rust Comfort Vrijheid Aanpak

Woonzorg Zekerheid Samenzijn Rust Comfort Vrijheid Aanpak 1 Programma Korte introductie Woonzorg Nederland Enkele cijfers Formules Tijd voor samenwerking 2 Thuis in wonen & zorgen Sinds 1950 geworteld in de Nederlandse samenleving 3 Een vitale woningcorporatie

Nadere informatie

Els Hofman. LVB en zelfredzaamheid 14 mei 2019

Els Hofman. LVB en zelfredzaamheid 14 mei 2019 Els Hofman LVB en zelfredzaamheid 14 mei 2019 Omschrijving en cijfers mensen met LVB een IQ tussen 50 en 70 Ervaart problemen in de sociale redzaamheid: zoals het niet zelfstandig kunnen onderhouden van

Nadere informatie

Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom

Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom Nieuwe

Nadere informatie

VNG Ledenbrief Regeling zorginfrastructuur

VNG Ledenbrief Regeling zorginfrastructuur Van: VNG Aan: OW-Info Onderwerp: Lbr. 17/054 Regeling zorginfrastructuur Datum: vrijdag 29 september 2017 14:51:46 Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser VNG Ledenbrief Regeling zorginfrastructuur 29 september

Nadere informatie

Gevolgen voor het huishoudboekje bij scheiden wonen en zorg in de ouderenzorg

Gevolgen voor het huishoudboekje bij scheiden wonen en zorg in de ouderenzorg Gevolgen voor het huishoudboekje bij scheiden wonen en zorg in de ouderenzorg facts and figures 2 Gevolgen voor het huishoudboekje bij scheiden van wonen en zorg in de ouderenzorg Auteurs: Dit is een uitgave

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders Visie op wonen Open Huis 16 mei 2017 Gesprek raad en stakeholders Opzet - Proces - Korte schets woningmarkt - Vijf stellingen Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad 8 september 2016 2 Beelden ophalen Bewoners

Nadere informatie

Wonen, Zorg en Maatschappelijk Vastgoed. Gerard Koster VNG

Wonen, Zorg en Maatschappelijk Vastgoed. Gerard Koster VNG Wonen, Zorg en Maatschappelijk Vastgoed Gerard Koster VNG Opbouw presentatie 1. Ontwikkelingen 2. Opgaven regionaal/lokaal 3. Samenwerking 4. Voorbeelden 5. Vragen aan u 1. Ontwikkelingen Extramuralisering:

Nadere informatie

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide Volgens de laatste Provinciale Prognose (2011) bedraagt de woningbouw behoefte in Valkenswaard een netto toevoeging van 1.230 woningen

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016 Visie op wonen Open Huis 8 september 2016 Doel van vanavond Informeren en beelden peilen over huidige stand en toekomst van wonen in Bunnik Niet vandaag: oplossingen! Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad

Nadere informatie

Zorgvastgoed De business case op zijn kop

Zorgvastgoed De business case op zijn kop Zorgvastgoed De business case op zijn kop Onno Bremmers 11 Maart 2014 Programma Korte introductie Woonzorg Nederland Enkele cijfers De nieuwe klant De basis: het huidige (zorg) vastgoed Het is tijd voor

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 104 Langdurige zorg Nr. 183 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Doet scheiden lijden?

Doet scheiden lijden? Doet scheiden lijden? Extramuralisering na Zorgakkoord en Kamerbrief Jasper Klapwijk Strateeg Espria Woonzorg Nederland Apeldoorn, 30 mei 2013 Extramuralisering voor zorgaanbieders Waar staan we? Zorgakkoord

Nadere informatie

WORKSHOP WONEN EN ZORG

WORKSHOP WONEN EN ZORG WORKSHOP WONEN EN ZORG 4 OKTOBER 2016 September 2013 WAT GAAN WE DOEN Inleiding Hervorming Langdurige Zorg Financiering Zorg en Zorgvastgoed Effecten Wat betekent dit voor corporaties Aantal praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

Zorgpact Teylingen

Zorgpact Teylingen Zorgpact Teylingen 2015-2016 In 2013 zijn de verschillende partijen gestart met het uitvoeren van het Zorgpact. In het Zorgpact werken de gemeente Teylingen, de huisartsen, Woonstichting Vooruitgang, Warmunda,

Nadere informatie

Bestuurlijke nota onderzoek armoedebeleid

Bestuurlijke nota onderzoek armoedebeleid 1 Bestuurlijke nota onderzoek armoedebeleid Inleiding In haar jaarplan 2017 heeft de rekenkamercommissie een onderzoek naar het armoedebeleid aangekondigd. De armoedeproblematiek is lastig in kaart te

Nadere informatie

Startnotitie woonvisie Wassenaar

Startnotitie woonvisie Wassenaar Startnotitie woonvisie 2014-2020 Wassenaar Documentbeheer DATUM AUTEURS VERSIE VERANDERING 18 september 2013 S. Bueving 1.1 24 september 2013 S. Bueving 1.2. Communicatieparagraaf 8 oktober 2013 S. Bueving

Nadere informatie

Vivare Gemeente Renkum

Vivare Gemeente Renkum Samenvatting Vivare Gemeente Renkum Prestatieafspraken 2015-2018 Vivare en de gemeente Renkum werken samen aan voldoende goede huurwoningen op de juiste plek voor een juiste prijs. Meer dan voorheen moet

Nadere informatie

Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling

Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling Voor bezit van Habeko wonen in de kernen: Koudekerk aan den Rijn/Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp en Benthuizen datum:10 november 2014 Vastgesteld door het college

Nadere informatie

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz)

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Agenda De sector Taak en rol corporaties Zorg en veiligheid > actuele vraagstukken

Nadere informatie

Maatschappelijke ondersteuning. November 2014 Dirk van der Schaaf, wethouder van Spijkenisse

Maatschappelijke ondersteuning. November 2014 Dirk van der Schaaf, wethouder van Spijkenisse Maatschappelijke ondersteuning November 2014 Dirk van der Schaaf, wethouder van Spijkenisse Drie decentralisaties per 2015: - Jeugdwet - Wmo 2015 - Participatiew Achtergrond decentralisaties Overzichtelijk

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van <datum raadsvergadering>

Voordracht voor de raadsvergadering van <datum raadsvergadering> Voordracht voor de raadsvergadering van 2015 Publicatiedatum * Agendapunt * Datum indiening Tekst wordt gepubliceerd in Tekst wordt gepubliceerd in Onderwerp Initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Ouderen op de woningmarkt: feiten en cijfers

Ouderen op de woningmarkt: feiten en cijfers Ouderen op de woningmarkt: feiten en cijfers Prof. mr. Friso de Zeeuw, praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft en directeur Nieuwe Markten Bouwfonds Ontwikkeling, met medewerking van Rink Drost,

Nadere informatie

College bouw ziekenhuisvoorzieningen

College bouw ziekenhuisvoorzieningen College bouw ziekenhuisvoorzieningen Postbus 3056 3502 GB Utrecht T (030) 298 31 00 F (030) 298 32 99 De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EA DEN HAAG Datum 17 januari 2005

Nadere informatie

Ouder worden in Maassluis

Ouder worden in Maassluis Ouder worden in Maassluis Samenvatting discussiebijeenkomsten Ouderen ten behoeve van de Heroriëntatie van het ouderenbeleid in de gemeente Maassluis. Sector Welzijn Juli 2003 Voorwoord Nederland vergrijst

Nadere informatie

Kenmerk 13s058 / augustus 2013. Inleiding

Kenmerk 13s058 / augustus 2013. Inleiding Kenmerk 13s058 / augustus 2013 Inleiding In de komende maanden en jaren krijgen gemeenten te maken met een drietal decentralisaties van de rijksoverheid naar de gemeentelijke overheid waarvan die in meer

Nadere informatie

Toekomstgericht werken: Werksessies beter benutten van de verlengde jeugdhulp

Toekomstgericht werken: Werksessies beter benutten van de verlengde jeugdhulp Toekomstgericht werken: Werksessies beter benutten van de verlengde jeugdhulp Mei 209 Dit is een overzicht van de uitkomsten van de twee werksessies met gemeenten, wijkteams, zorgaanbieders en jongeren.

Nadere informatie

Datum 26 juni 2017 Betreft Advies Overige zorg voor cliënten met ADL assistentie en een zeer zware zorgvraag

Datum 26 juni 2017 Betreft Advies Overige zorg voor cliënten met ADL assistentie en een zeer zware zorgvraag > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Levensloopbestendige wijk

Levensloopbestendige wijk Levensloopbestendige wijk Waar de woon- & zorgontwikkelingen met elkaar in verband worden gebracht Dag van stad en regio 2 december 2015 Even voorstellen Ludan Schmid XpertiseWonenZorg Vof tussen XpertiseWonen

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle

Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle DATUM 4 oktober 2017 PROJECTNUMMER 501.102/ OPDRACHTEVER emeente Brielle Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle 2017-2022 Inleiding In de Woonvisie Brielle 2017-2022 geven wij als gemeente Brielle

Nadere informatie

Onderzoek naar ervaren knelpunten bij burgerinitiatieven in zorg en ondersteuning

Onderzoek naar ervaren knelpunten bij burgerinitiatieven in zorg en ondersteuning Wat knelt (2016) iov Min. VWS Presentatie van bevindingen Onderzoek naar ervaren knelpunten bij burgerinitiatieven in zorg en ondersteuning Aanleiding voor het onderzoek Burgerinitiatieven, gericht op

Nadere informatie

College bouw ziekenhuisvoorzieningen

College bouw ziekenhuisvoorzieningen College bouw ziekenhuisvoorzieningen Postbus 3056 3502 GB Utrecht T (030) 298 31 00 F (030) 298 32 99 E cbz@bouwcollege.nl I www.bouwcollege.nl SIGNALERINGSRAPPORT inzake WONEN EN ZORG OP MAAT Uitgebracht

Nadere informatie

Welkom. Casuïstiek Dordrecht. Corporaties en zorgwoningen: roeien tegen de stroom in. Trivire. Wonen, Welzijn en Zorg. Workshop A

Welkom. Casuïstiek Dordrecht. Corporaties en zorgwoningen: roeien tegen de stroom in. Trivire. Wonen, Welzijn en Zorg. Workshop A Corporaties en zorgwoningen: roeien tegen de stroom in Welkom Voorzitter: Bob Spelt teamleider team wonen en stedelijke vernieuwing provincie Utrecht Workshop A Casuïstiek Dordrecht Wim van der Linden

Nadere informatie

Opleidingsprogramma De Wmo-professional

Opleidingsprogramma De Wmo-professional Kennis van de Overheid Opleidingsprogramma De Wmo-professional Gekanteld werken Leren gekanteld werken Het werk van de professional in de frontlinie van zorg en welzijn verandert ingrijpend. Niet helpen

Nadere informatie

Themabijeenkomst gemeenteraden Land van Cuijk, 30 september Informatie statushouders, asielzoekers en vluchtelingen

Themabijeenkomst gemeenteraden Land van Cuijk, 30 september Informatie statushouders, asielzoekers en vluchtelingen Themabijeenkomst gemeenteraden Land van Cuijk, 30 september 2015 Informatie statushouders, asielzoekers en vluchtelingen Actueel onderwerp Overzicht 1. Platform Opnieuw Thuis 2. Van vluchteling naar vergunninghouder

Nadere informatie

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 1 De landelijke ontwikkelingen Regeerakkoord: Decentralisaties naar gemeenten: 1. AWBZ begeleiding,inkomensondersteuning,

Nadere informatie

Factsheet Integrale gebiedsaanpak. Trekker: regio Achterhoek

Factsheet Integrale gebiedsaanpak. Trekker: regio Achterhoek Factsheet Integrale gebiedsaanpak Trekker: regio Achterhoek Menzis en gemeenten werken samen om tot samenhangende hulp, ondersteuning en zorg in dorpen te komen Wie? Zorgverzekeraar Menzis, de gemeente

Nadere informatie

Van verzorgingstaat naar participatiesamenleving? Over het potentieel van Nederland en de GGZ. Maarssen, 19 november 2013 Prof.dr.

Van verzorgingstaat naar participatiesamenleving? Over het potentieel van Nederland en de GGZ. Maarssen, 19 november 2013 Prof.dr. Van verzorgingstaat naar participatiesamenleving? Over het potentieel van Nederland en de GGZ Maarssen, 19 november 2013 Prof.dr. Kim Putters Directeur Sociaal en Cultureel Planbureau Hoogleraar Beleid

Nadere informatie

Aan De leden van de programmacommissie

Aan De leden van de programmacommissie Aan De leden van de programmacommissie Utrecht 16 mei 2012 Kenmerk: 12-0114/RS Betreft: Advies verkiezingsprogramma Inlichtingen bij: CG-Raad, Rolf Smid (06) 207 447 67 en Platform VG, Xandra van der Swan

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

B&W voorstel. Onderwerp. Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Zaakid Versie. Auteur. Kummer, M. Gemeentesecretaris. Huykman, B.J.D.

B&W voorstel. Onderwerp. Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Zaakid Versie. Auteur. Kummer, M. Gemeentesecretaris. Huykman, B.J.D. B&W voorstel Onderwerp Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Zaakid 0637362590 Versie Auteur Kummer, M Gemeentesecretaris Directeur Huykman, B.J.D. Tomassen, J.F.A. Portefeuillehouder Medeverantwoordelijke(n)

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 9 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 9 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De Wmo Bob van der Meijden / VNG Sociaal Domein 17 september 2015

De Wmo Bob van der Meijden / VNG Sociaal Domein 17 september 2015 De Wmo 2015 Bob van der Meijden / VNG Sociaal Domein 17 september 2015 Programma Gemeenten en zorg Waarom decentraliseren? Samenwerken in de wijk Van transitie naar transformatie Het sociale domein Democratische

Nadere informatie

Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland

Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland drs. J.E. den Ouden 1-11-2013 Bevolking De gemeente Steenwijkerland telt momenteel circa 43.400 inwoners. Het inwonertal

Nadere informatie

Werkplan Wat betekent de decentralisatie van de zorg en de transitie voor corporaties en zorgaanbieders?

Werkplan Wat betekent de decentralisatie van de zorg en de transitie voor corporaties en zorgaanbieders? werkplan 2015-2016 Werkplan 2015-2016 Van langer zelfstandig thuis wonen, tot intensieve zorg in een beschermde woonomgeving: het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg is al meer dan tien jaar actief op

Nadere informatie

Transformaties in rijks- en lokaal beleid. 19 september 2013 Jolanda Verbiesen

Transformaties in rijks- en lokaal beleid. 19 september 2013 Jolanda Verbiesen Transformaties in rijks- en lokaal beleid 19 september 2013 Jolanda Verbiesen Waar geven gemeenten geld aan uit? 1. Salarissen ambtenaren 2. Overdrachtsuitgaven (oa. Bijstand) 3. Inkoop tot 2007 ca. 1000,-

Nadere informatie

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Grondgebied/RO Wethouder Schoon Ter behandeling in de vergadering van: de commissie grondgebied d.d. 31 oktober 2017 de Raad d.d. 21 november 2017 Onderwerp: Woonvisie

Nadere informatie

ECSD/U Lbr. 17/001

ECSD/U Lbr. 17/001 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bijlage(n) betreft Hulpmiddelen van thuiswonende cliënten met een Wlz-indicatie ons kenmerk ECSD/U201601693

Nadere informatie

Essenties voor samenwerking in wonen en zorg

Essenties voor samenwerking in wonen en zorg Essenties voor samenwerking in wonen en zorg Essenties voor samenwerking in wonen en zorg Realiseer meer en beter woonzorgvastgoed H. K. van den Beld D. van Zalk 2010 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel

Nadere informatie

Prestatieveld WMO. Het geven van informatie, advies en cliëntondersteuning

Prestatieveld WMO. Het geven van informatie, advies en cliëntondersteuning Prestatieveld WMO Het geven van informatie, advies en cliëntondersteuning Basisvragen Op welke wijze kan het loket een bijdrage leveren: - het doel en de uitgangspunten van de WMO te realiseren - aan de

Nadere informatie

aan deze doelgroep zorg geleverd worden vanuit

aan deze doelgroep zorg geleverd worden vanuit Oplegvel 1. Onderwerp Zorginkoop LVB doelgroep 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Al snel na de invoering van de Wmo 2015 werd ons duidelijk

Nadere informatie

RAPPORTAGE 2 E KWARTAAL WMO/AWBZ EN JEUGD 2015. 1. Inleiding

RAPPORTAGE 2 E KWARTAAL WMO/AWBZ EN JEUGD 2015. 1. Inleiding RAPPORTAGE 2 E KWARTAAL WMO/AWBZ EN JEUGD 2015 1. Inleiding Deze rapportage bevat de stand van zaken in juli 2015 wat betreft de uitvoering van de Wmo 2015 en de Jeugdwet in de gemeente Ten Boer. Op grond

Nadere informatie

Factsheet Kwetsbare ouderen: Extramuralisering. Trekker: gemeente Arnhem

Factsheet Kwetsbare ouderen: Extramuralisering. Trekker: gemeente Arnhem Factsheet Kwetsbare ouderen: Extramuralisering Trekker: gemeente Arnhem Arnhem zet zich samen met Menzis en gemeenten in om kwetsbare ouderen langer thuis te laten wonen Wie? Zorgverzekeraar Menzis, de

Nadere informatie

Manifeste lokale woningbehoefte. Vraag zoekt locatie

Manifeste lokale woningbehoefte. Vraag zoekt locatie Manifeste lokale woningbehoefte Vraag zoekt locatie 10-3-2015 Inleiding In de gemeentelijke Visie op Wonen en Leefbaarheid (2012) is uitgesproken dat de gemeente in principe in alle kernen ruimte wil zoeken

Nadere informatie

!7": ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING

!7: ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING !7": ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE Uitgangspunten en inkoopdoelen 2015 Verpleging en Verzorging (V&V) U hebt recht op langdurige zorg als dat nodig is. Denk aan

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Waarom het Piramidemodel? Aanpak Voorbeeld Dronten Op de kaart zetten Tot slot

Inhoudsopgave. Waarom het Piramidemodel? Aanpak Voorbeeld Dronten Op de kaart zetten Tot slot Piramidemodel Conferentie Scheiden van wonen en zorg in een vergrijzende samenleving 12 juni 2012 TU Delft Roland Goetgeluk ABF Research Delft Eric Schellekens Advies 12035-WON Inhoudsopgave Waarom het

Nadere informatie