Aan De leden van de programmacommissie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan De leden van de programmacommissie"

Transcriptie

1 Aan De leden van de programmacommissie Utrecht 16 mei 2012 Kenmerk: /RS Betreft: Advies verkiezingsprogramma Inlichtingen bij: CG-Raad, Rolf Smid (06) en Platform VG, Xandra van der Swan (06) Geachte leden van de programmacommissie, U staat voor de taak om het verkiezingsprogramma van uw partij te schrijven. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en het Platform Verstandelijk Gehandicapten dienen u daarbij graag van advies. Want ú heeft nu een uitgelezen mogelijkheid om chronisch zieken, lichamelijk en verstandelijk gehandicapten nieuwe kansen en perspectieven te bieden. Ruim twee miljoen mensen In Nederland leven ruim twee miljoen mensen met een beperking. Velen van hen zijn maatschappelijk en economisch minder actief dan zij zouden willen, omdat de samenleving onvoldoende rekening met hen houdt. De maatschappelijke achterstanden van deze groep worden vaak met noodverbanden bestreden, zonder al te veel resultaat. Kies voor echte hervormingen Dat moet en kan anders! Het is nu de tijd om te kiezen voor echte hervormingen, waar mensen met een beperking blijvend baat bij hebben. In de bijlage van deze brief leest u welke hervormingen we bepleiten. Het volwaardig meedoen aan de samenleving staat daarin centraal. Verder vragen we u met nadruk om te voorkomen dat onze achterban opnieuw wordt getroffen door een stapeling van bezuinigingsmaatregelen. We zijn uiteraard graag bereid om onze voorstellen mondeling verder toe te lichten.

2 -2- Inclusieve samenleving De CG-Raad en Platform VG vertrouwen erop, dat u bij het opstellen van uw verkiezingsprogramma onze hervormingsplannen wilt meenemen. U kunt zo een belangrijke bijdrage leveren aan een werkelijk inclusieve samenleving. Met vriendelijke groet, Angelique van Dam Interim directeur CG-Raad Wim Drooger directeur Platform VG Bijlage: De tijd is rijp voor hervormingen

3 Bijlage De tijd is rijp voor hervormingen Algemeen Gelijke rechten en plichten De participatie van chronisch zieken en gehandicapten begint met gelijke rechten en plichten. Het is daarom allereerst noodzakelijk, dat de gelijke behandeling van mensen met een beperking een stevige wettelijke basis krijgt. U kunt ervoor zorgen dat het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap wordt geratificeerd binnen enkele maanden na het aantreden van een nieuw kabinet. Daarna kan er geen enkel misverstand meer over bestaan: overheid en samenleving hebben de plicht om volwaardige deelname aan de samenleving voor mensen met een beperking mogelijk te maken. Het VN-Verdrag - met als uitgangspunten autonomie, zelfbeschikking en participatie - is vervolgens een krachtig en logisch fundament voor hervormingen op andere beleidsterreinen. Eigen regie De overheid hamert steeds meer op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Ook als het gaat om mensen met een beperking. Dit kan echter niet van één kant komen. De overheid moet mensen met een beperking dan ook in staat stellen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Dit betekent dat zij de kans moeten krijgen om zelf de regie over hun leven te voeren. Maak het persoonsgeboden budget een wettelijk recht en maak het pgb ook toepasbaar op andere levensterreinen in de vorm van een integraal participatiebudget. Geef mensen de regie over hun eigen zorg- en participatieplan. Garandeer onafhankelijke cliëntondersteuning voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij het voeren van hun eigen regie. Decentralisering en burgerparticipatie De rijksoverheid hevelt steeds meer taken over naar de gemeenten. Hierdoor kunnen ongewenste verschillen ontstaan tussen gemeenten als het gaat om de aanspraak op voorzieningen en de medezeggenschap van cliënten- of gehandicaptenraden. In wet- en regelgeving moeten de randvoorwaarden voor decentralisatie stevig worden verankerd. Hiermee wordt een levensbrede integrale aanpak mogelijk.

4 -4- Neem het compensatiebeginsel, bekend uit de Wmo, als leidend principe voor wet- en regelgeving. Creëer waarborgen dat mensen de voorzieningen krijgen die ze voor hun participatie nodig hebben. Regel in één keer de medezeggenschap voor alle beleidsterreinen die mensen met een beperking betreffen, bijvoorbeeld via een integrale inspraakwet. Dit voorkomt dat medezeggenschap steeds opnieuw bevochten moet worden. Beleidsterreinen Zorg Goede zorg en ondersteuning zijn voor mensen met een beperking basisvoorwaarden om aan de samenleving te kunnen meedoen. Het is daarom van groot belang dat de zorg voor hen toegankelijk blijft. Stapeling van zorgkosten - via bijvoorbeeld een hoger eigen risico en meer eigen bijdragen - moet worden voorkomen. Kostenbeheersing in de zorg is uiteraard noodzakelijk. Hier valt veel te bereiken door verbetering van de doelmatigheid en het wegnemen van perverse productieprikkels. Stel een maximum in voor het totaal aan eigen betalingen in de Zorgverzekeringswet, AWBZ en Wmo (eigen risico, eigen bijdragen, eigen betalingen). Pas het bestaande systeem van risicoverevening aan. Dit houdt zorgverzekeringen toegankelijk voor mensen met een beperking. Zorg voor kostenbeheersing door te sturen op resultaatgerichte zorg, het versterken van de eerste lijn en het doelmatiger organiseren van de tweede lijn. Geef patiëntenorganisaties een solide financiële basis door financiering uit ziektekostenpremies mogelijk te maken. AWBZ De AWBZ is cruciaal voor mensen die langdurig onverzekerbare zorg nodig hebben. De CG-Raad en Platform VG vinden dat de AWBZ beter op deze oorspronkelijke doelgroep - mensen met matige tot zware beperkingen - moet worden ingericht. Dat vergt duidelijke keuzes waarbij de behoeften van de gebruiker centraal staan. Zorg dat een onafhankelijke indicatie toegang geeft tot de AWBZ. Maak het zorg- en ondersteuningsplan de basis voor kwalitatief goede zorg.

5 -5- Regel dat mensen kunnen kiezen of zij een pgb willen of zorg in natura; het zijn volwaardige alternatieven voor elkaar. Voer de IQ-maatregel niet in; die ondermijnt de zelfredzaamheid van veel mensen met een verstandelijke beperking. Werk Voor de samenleving is het economisch en sociaal gezien erg belangrijk dat het arbeidspotentieel van mensen met een (arbeids)beperking beter wordt benut. Veel politieke partijen willen de gemeenten hiervoor verantwoordelijk maken. De CG-Raad en Platform VG vinden dit acceptabel als het ook echt leidt tot betere arbeidskansen. Neem het compensatiebeginsel, bekend uit de Wmo, op in de Wet werken naar vermogen. Gemeenten krijgen dan de plicht om de arbeidsbeperkingen van mensen zo goed mogelijk te compenseren. Leg vast dat er voor alle mensen met een arbeidsbeperking en hun werkgevers een basispakket aan reïntegratie-instrumenten gegarandeerd is. Dit om te voorkomen dat dure of kansarme groepen buiten de boot vallen. Onderwijs Ieder kind heeft recht op goed onderwijs. Voor kinderen met een beperking is dit recht vaak moeilijk te verzilveren. Goed onderwijs vergroot de kans op een betaalde baan, de zelfredzaamheid en de mogelijkheden om mee te doen in de samenleving. Een groot deel van de Kamer hoopt dit nu te bereiken door de invoering van passend onderwijs. Écht passend onderwijs kan echter alleen verwezenlijkt worden bij werkelijke betrokkenheid van ouders en goede kwaliteit van ondersteuning. Dit is in het huidige wetsvoorstel niet goed geregeld. Versterk de positie van ouders in het onderwijs, zodat ouders en school gezamenlijk partner zijn in de ontwikkeling van een kind. Garandeer in de wet de keuzevrijheid van ouders voor een passende school en het instemmingsrecht van ouders wat betreft de ondersteuning voor hun kind. Zorg voor onafhankelijke en integrale indicatiestelling voor kinderen met een handicap of chronische ziekte. Inkomen Citaat uit het VN-verdrag: De staat erkent het recht van personen met een handicap op een behoorlijke levensstandaard voor hen en hun gezinnen. De praktijk in Nederland: het inkomen van mensen met een beperking is gemiddeld aanzienlijk lager dan dat van de gemiddelde Nederlander.

6 -6- De laatste jaren is die inkomenspositie nog verder verslechterd door een stapeling van bezuinigingsmaatregelen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud. Verbetering inkomenspositie chronisch zieken en gehandicapten vaststellen als beleidsdoel voor komend kabinet. Opzetten van een gehandicapten-effectrapportage voor nieuwe wetgeving Jaarlijkse monitor van inkomen- en koopkrachtontwikkeling. Mobiliteit en toegankelijkheid De fysieke toegankelijkheid van de samenleving is een basisvoorwaarde voor participatie. De samenleving hierop inrichten is niet zo moeilijk en duur als het lijkt. En helemaal niet als er steeds tijdig bij het maken van plannen en het ontwerpen rekening wordt gehouden met de diverse gebruikers, waaronder mensen met een functiebeperking. Dan zijn dure aanpassingen achteraf niet meer nodig. Investeren in toegankelijkheid betekent sowieso een belangrijke economische impuls. Een optimaal toegankelijke samenleving stelt meer burgers in staat zelfstandig te reizen, te shoppen, uit te gaan, websites te bezoeken enzovoort. Schrijf voor dat het OV-ketenvervoer (bus, trein, tram/metro, taxibus) uiterlijk in 2020 zelfstandig toegankelijk moet zijn, inclusief het overstappen van het ene vervoermiddel op het andere. Verbeter per direct de bruikbaarheid van de OV-chipkaart voor mensen met een beperking. Verbeter het Bouwbesluit 2012 de komende jaren zodanig, dat het beter toepasbaar is in de praktijk en ook beter gehandhaafd kan worden. Neem in de komende Omgevingswet heldere regels op voor een toegankelijke openbare buitenruimte. Maak informatie meer toegankelijk. Dit kan al beginnen door uw verkiezingsprogramma zo te schrijven dat mensen die moeilijk lezen het kunnen begrijpen. Nadere informatie We zijn uiteraard graag bereid om deze voorstellen nader toe te lichten. Daarvoor kunt u contact opnemen met Rolf Smid van de CG-Raad: (06) , of met Xandra van der Swan van Platform VG: (06)

Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 'S-GRAVENHAGE. Utrecht 2 november 2012 Kenmerk: /mh/ph Betreft: Reactie op regeerakkoord

Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 'S-GRAVENHAGE. Utrecht 2 november 2012 Kenmerk: /mh/ph Betreft: Reactie op regeerakkoord Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE Utrecht 2 november 2012 Kenmerk: 12-0258/mh/ph Betreft: Reactie op regeerakkoord Geachte Kamerleden, Deze week werd het regeerakkoord

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten Generaal Vaste Commissie voor VWS Postbus EA DEN HAAG. Utrecht, 29 mei 2013

Tweede Kamer der Staten Generaal Vaste Commissie voor VWS Postbus EA DEN HAAG. Utrecht, 29 mei 2013 Tweede Kamer der Staten Generaal Vaste Commissie voor VWS Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Utrecht, 29 mei 2013 Kenmerk: 13-0079/mh/rs Voor informatie: Petra Schout (NPCF) 06 55772249 Marijke Hempenius (CG-Raad)

Nadere informatie

Ondersteuning & Zorg door de gemeente Wat gaat er veranderen?

Ondersteuning & Zorg door de gemeente Wat gaat er veranderen? Ondersteuning & Zorg door de gemeente Wat gaat er veranderen? Algemeen November 2011 Siska de Rijke Beleidsmedewerker Zorg CG-Raad Onze 180 leden in beeld 2 Ons Doel: De Inclusieve Samenleving Op voet

Nadere informatie

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem 2012 Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten September 2011 Aanleiding

Nadere informatie

Visie decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding

Visie decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding Visie decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding STAND VAN ZAKEN DECENTRALISATIE BEGELEIDING Ontwikkelingen: - Wijzigingswet Wmo: besluitvorming Tweede Kamer (april 2012) - Controversieel verklaring

Nadere informatie

Kamerleden Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Utrecht, 28 oktober 2013

Kamerleden Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Utrecht, 28 oktober 2013 Kamerleden Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20018 2500 EA Den Haag Utrecht, 28 oktober 2013 Betreft: Inbreng begroting VWS Ref.: 352-CGVG/GR/DK-MH/dvb Inlichtingen: Marijke Hempenius, T. 030-291

Nadere informatie

Uitgangspunten. Aan het Partijbestuur van het Partijbureau CDA, PvdA, SP, VVD, PVV, GL, CU, D66, SGP, Verdonk, PvdD. Utrecht, 9 maart 2010

Uitgangspunten. Aan het Partijbestuur van het Partijbureau CDA, PvdA, SP, VVD, PVV, GL, CU, D66, SGP, Verdonk, PvdD. Utrecht, 9 maart 2010 Postbus 1223 3500 BE Utrecht Herculesplein 215 Aan het Partijbestuur van het Partijbureau CDA, PvdA, SP, VVD, PVV, GL, CU, D66, SGP, Verdonk, PvdD 3584 AA Utrecht T 030-236 37 29 E info@platformvg.nl I

Nadere informatie

( ) Anja Tissen - PPT Huisstijl[1].ppt Pagina 1. Welkom bij Gemeente Haaren

( ) Anja Tissen - PPT Huisstijl[1].ppt Pagina 1. Welkom bij Gemeente Haaren (06-02-2012) Anja Tissen - PPT Huisstijl[1].ppt Pagina 1 Welkom bij Gemeente Haaren (06-02-2012) Anja Tissen - PPT Huisstijl[1].ppt Pagina 2 TRANSITIE AWBZ Aanleiding: Forse groei aanspraken AWBZ Maatregelen:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal Vaste Commissie voor VWS Postbus EA 'S-GRAVENHAGE. begroting VWS 2017

Tweede Kamer der Staten-Generaal Vaste Commissie voor VWS Postbus EA 'S-GRAVENHAGE. begroting VWS 2017 Tweede Kamer der Staten-Generaal Vaste Commissie voor VWS Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE begroting VWS 2017 2-11-2016 16-0215/DK/HvB Dorien Kloosterman, d.kloosterman@iederin.nl 1 Geachte leden van

Nadere informatie

Agenda. Decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding. Drechtraad. Alblasserdam, 2 oktober 2012

Agenda. Decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding. Drechtraad. Alblasserdam, 2 oktober 2012 Decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding Drechtraad Alblasserdam, 2 oktober 2012 1 Agenda 2 17.00-17.15 uur: Concept visie extramurale begeleiding Drechtsteden, door wethouder Wagemakers 17.15-17.45

Nadere informatie

Bijdrage Algemeen Overleg over de AWBZ 349-PVG/GR/DK/dvb Dorien Kloosterman (d.kloosterman@platformvg.nl) Marijke Hempenius (mhempenius@cg-raad.

Bijdrage Algemeen Overleg over de AWBZ 349-PVG/GR/DK/dvb Dorien Kloosterman (d.kloosterman@platformvg.nl) Marijke Hempenius (mhempenius@cg-raad. Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20018 2500 EA Den Haag Utrecht, 3 oktober 2013 Betreft: Ref.: Inlichtingen bij: Bijdrage Algemeen Overleg over de AWBZ 349-PVG/GR/DK/dvb Dorien

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

december 2014 Informatiekaart VN-verdrag TransitieBureau Wmo

december 2014 Informatiekaart VN-verdrag TransitieBureau Wmo december 2014 Informatiekaart VN-verdrag TransitieBureau Wmo Deze informatiekaart is bedoeld om u in te lichten over het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (verder: VN-verdrag Handicap)

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015 Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Wat verandert er in de zorg in 2015 De zorg in beweging Wat verandert er in 2015? In 2015 verandert er veel in de zorg. Via een aantal

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013 Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen 8 mei 2013 Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord Eind april presenteerde staatssecretaris Van Rijn zijn plannen voor hervorming van de langdurige zorg. Daarbij

Nadere informatie

Wmo 2015 door Tweede Kamer

Wmo 2015 door Tweede Kamer Wmo 2015 door Tweede Kamer Een ruime tweederde meerderheid van de Tweede Kamer heeft op 24 april ingestemd met het wetsvoorstel van de Wmo 2015. De verwachting is dat de behandeling van het voorstel nog

Nadere informatie

Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget

Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget Hans van der Knijff november 2013 Waar gaan we het over hebben? Stand van zaken landelijke politiek Regeerakkoord/zorgakkoord/beleidsbrief 25 april/begroting 2014/herfstakkoord

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Postbus 2148 2800 BG Gouda 088-929 40 10 Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Aandachtspunten voor het coalitieakkoord 1. Inclusief beleid (inclusief waar het kan en exclusief waar nodig) Onder inclusief beleid

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten Generaal Vaste Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Postbus BJ Den Haag.

Tweede Kamer der Staten Generaal Vaste Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Postbus BJ Den Haag. Postbus 1223 3500 BE Utrecht Tweede Kamer der Staten Generaal Vaste Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Herculesplein 215 3584 AA Utrecht T 030-236 37 29 E info@platformvg.nl

Nadere informatie

Kanteling Wmo iedereen doet mee

Kanteling Wmo iedereen doet mee Kanteling Wmo iedereen doet mee Compensatieplicht en Kanteling - Onze visie op de Wmo Compensatieplicht en Kanteling Onze visie op de Wmo De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is een brede participatiewet

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, CDA Fractie T.a.v. de heer A.J. de Leeuw Kerkdreef 40 2922 BH KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 06/02/2014 Zaaknummer: ZK14000207 D Afdeling: Samenleving Contactpersoon: Z I. Remeeus Uw brief van: 08-01-2014

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

28 april 2015 Keirsten de Jongh (Senior Beleidsadviseur)

28 april 2015 Keirsten de Jongh (Senior Beleidsadviseur) VN-verdrag handicap Presentatie voor Cliëntenbelang A dam 28 april 2015 Keirsten de Jongh (Senior Beleidsadviseur) College voor de Rechten van de Mens Sinds 1 oktober 2012 Opvolger van de Commissie Gelijke

Nadere informatie

Wat staat ons te wachten in 2013 en daarna? Hans van der Knijff

Wat staat ons te wachten in 2013 en daarna? Hans van der Knijff Wat staat ons te wachten in 2013 en daarna? Hans van der Knijff Waar gaan we het over hebben? Stand van zaken landelijke politiek 2013 regeerakkoord Vergoedingsregeling Persoonlijke Zorg en pgb Zorgzwaartepakketten

Nadere informatie

Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding

Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding Astrid Buis Stijgende kosten zorg Vergrijzing Vereenzaming Professionalisering Individualisering Bureaucratisering Wet- en regelgeving

Nadere informatie

Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg

Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg 1. Is het de bedoeling dat de gemeente straks met iedere thuiswonende mens met een verstandelijke beperking,

Nadere informatie

Veel leesplezier gewenst en geniet vooral van het mooie weer!

Veel leesplezier gewenst en geniet vooral van het mooie weer! Nazarethstraat 173, 5683 AK Best T. 0499-391689 NIEUWSBRIEF jrg. 18 nr. 2 juni 2012 Van de bestuurstafel (door Frans Robers) Voor u ligt wederom een zeer lezenswaardige nieuwsbrief. Ikzelf heb niet veel

Nadere informatie

Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord. 19 april Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid

Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord. 19 april Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid 10 Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord 19 april 2018 Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid Goedenavond, Mijn naam is Emmy den Heijer voorzitter van de Stichting Gorinchems Platform

Nadere informatie

Wet Passend Onderwijs Informatieblad Ieder(in) Mei 2014

Wet Passend Onderwijs Informatieblad Ieder(in) Mei 2014 Wet Passend Onderwijs Informatieblad Ieder(in) Mei 2014 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Huidige situatie onderwijs 4 3. Wat verandert er met de invoering van de Wet passend onderwijs? 5 Samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Van AWBZ naar Wmo..en wat betekent dit voor de cliënten?

Van AWBZ naar Wmo..en wat betekent dit voor de cliënten? Van AWBZ naar Wmo..en wat betekent dit voor de cliënten? Terugkomdag vrijwillige ouderenadviseurs Bergschenhoek, 6 oktober 2011 René Korse, beleidsmedewerker Wat is de AWBZ? Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

Nadere informatie

Alternatief voor Regeerakkoord Regie in eigen hand door persoonsgebonden en persoonsvolgende bekostiging

Alternatief voor Regeerakkoord Regie in eigen hand door persoonsgebonden en persoonsvolgende bekostiging 13-0010/mh/rs/ph Alternatief voor Regeerakkoord Regie in eigen hand door persoonsgebonden en persoonsvolgende bekostiging Gevraagde actie: - Deelt u de filosofie van Regie in eigen hand? - Bent u bereid

Nadere informatie

Visie en uitgangspunten (1)

Visie en uitgangspunten (1) Visie en uitgangspunten (1) Iedereen moet kunnen meedoen als volwaardig burger en bijdragen aan de samenleving. Participatiewet streeft naar een inclusieve arbeidsmarkt, voor jong en oud, en voor mensen

Nadere informatie

Van AWBZ naar Jeugdwet

Van AWBZ naar Jeugdwet Van AWBZ naar Jeugdwet Wat betekent de Jeugdwet? i Informatie voor ouders/verzorgers Inhoud Van AWBZ naar Jeugdwet.... 3 Welke ondersteuning gaat naar de Jeugdwet?... 4 Wat zijn de doelen van de Jeugdwet?...

Nadere informatie

Aan de leden van de Vaste Commissie voor BZK in de Tweede Kamer Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de leden van de Vaste Commissie voor BZK in de Tweede Kamer Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Aan de leden van de Vaste Commissie voor BZK in de Tweede Kamer Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Utrecht, 22 maart 2013 Kenmerk: U20130322 Betreft: Een digitale samenleving voor iedereen Geachte mevrouw,

Nadere informatie

Programma. Regeerakkoord; Platform VG. Dorien Kloosterman. Belangenbehartiging AWBZ

Programma. Regeerakkoord; Platform VG. Dorien Kloosterman. Belangenbehartiging AWBZ Regeerakkoord; wat betekent dat voor mensen met een verstandelijke beperking Programma Veranderingen AWBZ in 2009 en 2010 - pakketmaatregel - eigen bijdrage begeleiding Veranderingen AWBZ in toekomst -

Nadere informatie

Verwachtingen van de WMO. Rick Kwekkeboom Avans Hogeschool

Verwachtingen van de WMO. Rick Kwekkeboom Avans Hogeschool Verwachtingen van de WMO Rick Kwekkeboom Avans Hogeschool Feiten rond de WMO Contourennota in voorjaar 2004 Wetsvoorstel + MvT voorjaar 2006 Ingevoerd per 01-01-07 Opvolger van: Welzijnswet WVG Bevat ook

Nadere informatie

Samenvatting. Aanleiding en adviesvraag

Samenvatting. Aanleiding en adviesvraag Samenvatting Aanleiding en adviesvraag In de afgelopen jaren is een begin gemaakt met de overheveling van overheidstaken in het sociale domein van het rijk naar de gemeenten. Met ingang van 2015 zullen

Nadere informatie

Eigen Regie Maakt Zorg Beter

Eigen Regie Maakt Zorg Beter Eigen Regie Maakt Zorg Beter 31 maart 2011 Siska de Rijke Beleidsmedewerker Zorg CG-Raad Termen Zelfmanagement Eigen regie Eigen verantwoordelijkheid Deelnemer in plaats van afnemer Verbindende schakel

Nadere informatie

Veranderende (ouderen) zorg. 6 november 2018 Gabie Conradi

Veranderende (ouderen) zorg. 6 november 2018 Gabie Conradi Academie Zorgbelang Veranderende (ouderen) zorg 6 november 2018 Gabie Conradi Langer thuis wonen Waar denkt u aan? Langer thuis wonen Passend wonen. Wat is passend? Een huis dat volledig is aangepast

Nadere informatie

VN-VERDRAG HANDICAP RECHTEN VAN MENSEN MET EEN BEPERKING

VN-VERDRAG HANDICAP RECHTEN VAN MENSEN MET EEN BEPERKING VN-VERDRAG HANDICAP RECHTEN VAN MENSEN MET EEN BEPERKING VN-verdrag handicap Mensen met een beperking hebben het recht zelfstandig aan de samenleving deel te nemen. Net als ieder ander. Dit recht is vastgelegd

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Algemene brochure voor mensen met een beperking MEE maakt meedoen mogelijk 1 Colofon Tekst en samenstelling Eenvoudig Communiceren Amsterdam Afd. Communicatie

Nadere informatie

Factsheet Wmo Drechtsteden. Met elkaar voor elkaar zorgen. Dichtbij en toegankelijk

Factsheet Wmo Drechtsteden. Met elkaar voor elkaar zorgen. Dichtbij en toegankelijk Factsheet Wmo 2015-2018 Drechtsteden Met elkaar voor elkaar zorgen. Dichtbij en toegankelijk 2 Decentralisatie AWBZ/Wmo Nieuwe taken Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) zijn gemeenten

Nadere informatie

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten 1. Inleiding Deze informatiekaart geeft informatie over de betekenis van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (verder: het Verdrag)

Nadere informatie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Mevrouw Van Kooten De heren Verbeek en Vermeer Postbus EJ DEN HAAG

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Mevrouw Van Kooten De heren Verbeek en Vermeer Postbus EJ DEN HAAG Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Mevrouw Van Kooten De heren Verbeek en Vermeer Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Utrecht 24 juni 2013 Kenmerk: 13-0016/mh/ph Betreft: Reactie concept Wmo 2015

Nadere informatie

Veranderingen in de langdurige ondersteuning en zorg. Februari 2014

Veranderingen in de langdurige ondersteuning en zorg. Februari 2014 Veranderingen in de langdurige ondersteuning en zorg. Februari 2014 Van een klassieke verzorgingsstaat naar een participerende samenleving klonk het vanaf de troon op Prinsjesdag. Dat klinkt best mooi,

Nadere informatie

Betrekken van mensen met een beperking: niets over ons zonder ons!

Betrekken van mensen met een beperking: niets over ons zonder ons! Griffiersdag 1 februari 2019 Den Haag Wouter Bolier Beleidsmedewerker w.bolier@iederin.nl Betrekken van mensen met een beperking: niets over ons zonder ons! Even voorstellen: Ieder(in) Netwerk 250 organisaties

Nadere informatie

Van gunst naar recht: VN-verdrag handicap

Van gunst naar recht: VN-verdrag handicap Van gunst naar recht: VN-verdrag handicap Landelijke dag VMDB 16 december 2017 Dick Houtzager VN-verdrag handicap Inclusie van mensen met een beperking is niet langer een gunst maar een recht! 2 Wat gaan

Nadere informatie

Naar school gaan met een beperking of aandoening

Naar school gaan met een beperking of aandoening Onderwijs - visie Naar school gaan met een beperking of aandoening december 2018 10 randvoorwaarden Vooraf Elk kind heeft recht op onderwijs. Dat zegt het Internationale Verdrag voor de Rechten van het

Nadere informatie

In deze e-mail informeren wij u graag over de veranderingen die in de zorg gaan plaatsvinden per 1 januari 2015.

In deze e-mail informeren wij u graag over de veranderingen die in de zorg gaan plaatsvinden per 1 januari 2015. Beste ouder, In deze e-mail informeren wij u graag over de veranderingen die in de zorg gaan plaatsvinden per 1 nuari 2015. Bij deze e-mail zijn twee bijlagen bijgesloten: 1. Een brief aan u als ouder

Nadere informatie

Het sociale domein in verandering. Kansen voor verbetering

Het sociale domein in verandering. Kansen voor verbetering Het sociale domein in verandering Kansen voor verbetering Veendam, 25 april 2013 Agenda Een korte inleiding Veranderingen in het sociale domein Decentralisaties 2 Het sociale domein verandert De overheid

Nadere informatie

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk?

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Presentatie voor het Achterhoeks Netwerk door Lisette Sloots, manager Adviespunt Zorgbelang Gelderland 29 oktober 2015 Achtergrond

Nadere informatie

Wet langdurige zorg Informatieblad Ieder(in) Juni 2014

Wet langdurige zorg Informatieblad Ieder(in) Juni 2014 Wet langdurige zorg Informatieblad Ieder(in) Juni 2014 Inhoud Inleiding 3 1. Wat gaat er veranderen? 4 Over de Wlz 4 Van ondersteuningsvraag tot passende zorg 6 Overgangsrecht 9 2. Standpunten van Ieder(in)

Nadere informatie

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Werk, inkomen & sociale zekerheid versie 2013 www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Inleiding... 3 Participatiewet, geplande invoerdatum 1 januari 2014... 4 Wet Wajong (sinds 2010)... 6 Wet Werk

Nadere informatie

Veranderingen in Onderwijs en Zorg September 2014

Veranderingen in Onderwijs en Zorg September 2014 Veranderingen in Onderwijs en Zorg September 2014 Veranderingen 1. Invoering Passend Onderwijs 1 augustus 2014 2. Nieuwe Jeugdwet 1 januari 2015 3. Decentralisatie van de AWBZ 1 januari 2015 4. Invoering

Nadere informatie

Wmo adviesraad Gemeente Boekel

Wmo adviesraad Gemeente Boekel Wmo adviesraad Gemeente Boekel Aan: -College van Burgemeester en Wethouders gemeente Boekel -Gemeenteraad gemeente Boekel Postbus 99 5427 ZH Boekel Datum: 22 juli 2010 Betreft: Ongevraagd advies Onderwerp:

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

CG-Raad. Poel, E.A.H. (Etienne) van der. IMSM 07w ov 2011 \ I KOPIE -S a y r * VERW. 3 2-jtf'C. Page 1 of 1. jjjrjffie EERSTE KAMEK

CG-Raad. Poel, E.A.H. (Etienne) van der. IMSM 07w ov 2011 \ I KOPIE -S a y r * VERW. 3 2-jtf'C. Page 1 of 1. jjjrjffie EERSTE KAMEK Page 1 of 1 Poel, E.A.H. (Etienne) van der Van: Secretariaat CG-Raad [secretariaat@cg-raad.nl] Verzonden: maandag 7 november 2011 14:12 Aan: CC: Secretariaat CG-Raad 'joris@jorisbacker.nl'; EK-postbus;

Nadere informatie

Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget

Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget Hans van der Knijff Januari 2014 Waar gaan we het over hebben? Hoe en waar vraag ik pgb aan? Stand van zaken landelijke politiek Pgb in Wet langdurige zorg (Wlz)

Nadere informatie

Reactie wetswijziging Wmo/abonnementstarief (t.b.v. debat d.d )

Reactie wetswijziging Wmo/abonnementstarief (t.b.v. debat d.d ) Tweede Kamer der Staten-Generaal Vaste Commissie voor VWS Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE Reactie wetswijziging Wmo/abonnementstarief (t.b.v. debat d.d. 28-3-2019) 25-03-2019 19-0456/TR Thomas Ronnes

Nadere informatie

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Tot stand gekomen in het kader van het project RAAK-MKB Ontwerpen voor zorgverleners Auteurs Dr. F. Verhoeven; onderzoeker lectoraat Co-design (HU) Ing. K. Voortman-Overbeek;

Nadere informatie

Factsheet. De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Wat betekent dat voor mijn pgb?

Factsheet. De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Wat betekent dat voor mijn pgb? Factsheet De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren Wat betekent dat voor mijn pgb? 2 Hervorming langdurige zorg - Persoonsgebonden budget Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nadere informatie

Wat betekent bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de Openbare Ruimte

Wat betekent bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de Openbare Ruimte Wat betekent bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de Openbare Ruimte 1. Wat is toegankelijkheid Straten, parken, gebouwen zijn pas echt openbaar als iedereen er gebruik van kan maken.

Nadere informatie

AO Decentralisaties Jeugd

AO Decentralisaties Jeugd Tweede Kamer der Staten-Generaal Vaste Commissie voor VWS Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE AO Decentralisaties Jeugd 21-04-2015 15-0025/MH/RS Marijke Hempenius 1 Geachte Kamerleden, Deze weken bespreekt

Nadere informatie

Wensen en ideeën over Wonen met Welzijn en Zorg vanuit cliëntenperspectief in de regio Eemland: een Quick Scan

Wensen en ideeën over Wonen met Welzijn en Zorg vanuit cliëntenperspectief in de regio Eemland: een Quick Scan Wensen en ideeën over Wonen met Welzijn en Zorg vanuit cliëntenperspectief in de regio Eemland: een Quick Scan Een wensen- en ideeënlijst vanuit cliëntenperspectief als leidraad voor de samenwerkende gemeenten

Nadere informatie

Participatiesamenleving. WlZ, WMO, Zvw, Jeugdwet, Participatiewet. door Judith Hovius

Participatiesamenleving. WlZ, WMO, Zvw, Jeugdwet, Participatiewet. door Judith Hovius Participatiesamenleving WlZ, WMO, Zvw, Jeugdwet, Participatiewet. door Judith Hovius Inhoud 1) Wat is recht? 2) Mensenrechten 3) Verschuivende beroepsbeelden 4) Veranderingen per 2015 op een rij 5) Enkele

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014 Inhoud van de presentatie 1. Wat zijn de belangrijkste trends 2. Hoe is het nu geregeld? 3. Hooflijnen nieuwe stelsel 4. PGB in de Wmo 5. Eigen

Nadere informatie

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert Wie zijn wij? We richten ons op Wat gaan we doen? Informeren over veranderingen voor zover mogelijk Veranderingen wegen Wat doen we niet?

Nadere informatie

Reactie Landelijke Cliëntenraad op wetsvoorstellen VN-verdrag rechten mensen met een beperking

Reactie Landelijke Cliëntenraad op wetsvoorstellen VN-verdrag rechten mensen met een beperking Reactie Landelijke Cliëntenraad op wetsvoorstellen VN-verdrag rechten mensen met een beperking De regering houdt op dit moment een internetconsultatie over de Goedkeuringsen Uitvoeringswet bij ratificatie

Nadere informatie

1. Inleiding. Het College wil nog de aandacht vestigen op drie punten. 2. Verplichtingen voor de Staat (artikel 4 VN-verdrag)

1. Inleiding. Het College wil nog de aandacht vestigen op drie punten. 2. Verplichtingen voor de Staat (artikel 4 VN-verdrag) Inbreng College voor de Rechten van de Mens, ten behoeve van het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer op 9 februari 2015 over de wetsvoorstellen ter ratificatie van het VN-verdrag inzake de rechten van

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen Platform Wooninitiatieven in Zuid-Nederland

Recente ontwikkelingen Platform Wooninitiatieven in Zuid-Nederland Recente ontwikkelingen Platform Wooninitiatieven in Zuid-Nederland Presentatie op zaterdag 2 november Gabie Conradi, adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inleiding Maatschappelijke en politieke trends:

Nadere informatie

Actualiteiten en pgb. Waar gaan we het over hebben? Wat is jouw beperking? Hans van der Knijff. 28 november 2014

Actualiteiten en pgb. Waar gaan we het over hebben? Wat is jouw beperking? Hans van der Knijff. 28 november 2014 Actualiteiten en pgb Hans van der Knijff 28 november 2014 Waar gaan we het over hebben? Wat is je beperking Aanvraag Pgb in Wmo Pgb in Jeugdwet Pgb in Zorgverzekeringswet Wet langdurige zorg/ Awbz Wat

Nadere informatie

Tussen droom en daad. Rudy Bonnet projectleider. Inspirerend Betrokken Effectief 1

Tussen droom en daad. Rudy Bonnet projectleider. Inspirerend Betrokken Effectief 1 Tussen droom en daad Rudy Bonnet projectleider 1 Wensen deelnemers Vraagstelling: welke knelpunten ervaart u bij de huidige PGB s? Op welke manier kan het beter (qua organisatie, indicatiestelling, verantwoording,

Nadere informatie

Vraag en antwoord. VN-verdrag lokaal. Voor lokale belangenbehartigers en leden van adviesraden. april 2017

Vraag en antwoord. VN-verdrag lokaal. Voor lokale belangenbehartigers en leden van adviesraden. april 2017 Vraag en antwoord VN-verdrag lokaal Voor lokale belangenbehartigers en leden van adviesraden april 2017 Het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap geldt sinds 14 juli 2016 in Nederland.

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen

Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen Belangenvereniging pensioengerechtigden Politie 21 november 2012 Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG. Belangenvereniging Pensioengerechtigden

Nadere informatie

Het Persoonsgebonden Budget in de WlZ en de Wmo in 2016

Het Persoonsgebonden Budget in de WlZ en de Wmo in 2016 Het Persoonsgebonden Budget in de WlZ en de Wmo in 2016 Hans van der Knijff 30 september 2015 Waar gaan we het over hebben? Waarom, hoe en waar vraag ik pgb aan? Pgb in Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

en compensatieregelingen

en compensatieregelingen Het regeerakkoord: gevolgen voor de Wmo en compensatieregelingen Cliëntenbelang Amsterdam 11 februari 2013 Onderwerpen Bezuinigingen Wmo Decentralisaties AWBZ - Wmo Maatregelen compensatieregelingen Maatregelen

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 - Aandacht voor iedereen

Nieuwsflits 16 - Aandacht voor iedereen Aartjan ter Haar Van: vcp@nieuwsbrief.programmavcp.nl namens Aandacht voor iedereen Verzonden: woensdag 8 mei 2013 14:17 Aan: Aartjan ter Haar Onderwerp: Aandacht voor

Nadere informatie

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning;

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning; Oude en nieuwe Wmo De Tweede Kamer is akkoord met het Voorstel van wet Wmo 2015. Na behandeling in de Eerste Kamer zal dit voorstel eind 2014 de huidige Wmo gaan vervangen. Tussen de huidige Wmo en het

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 01 013 Nr. 300 MOTIE VAN DE LEDEN VAN T WOUT EN BERGKAMP Voorgesteld 13 juni 013 overwegende dat gemeentelijke beleidsvrijheid ten aanzien van de besteding van middelen cruciaal is voor het

Nadere informatie

Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom

Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom Nieuwe

Nadere informatie

Inclusief beleid. Een samenleving voor iedereen Wmo, Inclusief beleid, MLN 1

Inclusief beleid. Een samenleving voor iedereen Wmo, Inclusief beleid, MLN 1 Inclusief beleid Een samenleving voor iedereen 20-9-2010 Wmo, Inclusief beleid, MLN 1 Inclusief beleid Beleid waarbij in alle fasen van de beleidscyclus rekening wordt gehouden met verschillen tussen mensen

Nadere informatie

Regeerakkoord bruggen slaan en de transitie AWBZ

Regeerakkoord bruggen slaan en de transitie AWBZ Regeerakkoord bruggen slaan en de transitie AWBZ De 12 gemeenten in Brabant Noordoost-oost (BNO-o) hebben samen met een groot aantal instellingen hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de transitie AWBZ.

Nadere informatie

Reactie op VN- verdrag rechtten van personen met een handicap van PO- Raad en LECSO

Reactie op VN- verdrag rechtten van personen met een handicap van PO- Raad en LECSO Reactie op VN- verdrag rechtten van personen met een handicap van PO- Raad en LECSO In 2007 is een VN- verdrag gesloten over de rechten van personen met een handicap. Tot op heden was de Nederlandse regering

Nadere informatie

Deelplan Minimabeleid Beleidsplan sociaal domein 2015-2018

Deelplan Minimabeleid Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Deelplan Minimabeleid Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Gemeente Noordoostpolder 19 augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Doelen en doelgroep... 4 2.1. Doelen... 4 2.1.1.

Nadere informatie

De GAB wil graag reageren op het Integraal Huisvestingsplan onderwijshuisvesting

De GAB wil graag reageren op het Integraal Huisvestingsplan onderwijshuisvesting info@gabgouda.nl www.gabgouda.nl Aan: Gemeente Gouda College van Burgemeester en wethouders postbus 1086 2800 BB Gouda Gouda, 22 maart 2019. Betreft: Integraal Huisvestingsplan onderwijshuisvesting 2017-2032

Nadere informatie

Zorgbelang Brabant: samen werken aan betere zorg

Zorgbelang Brabant: samen werken aan betere zorg Zorgbelang Brabant: samen werken aan betere zorg WELKOM 10 oktober 2016 Gilze Rijen 2 Zorg Verandert Ontmoeting Informatie Ophalen van signalen Programma Kennismaking en inventarisatie vragen Informatie

Nadere informatie

De Wmo Nu en straks. Aandachtspunten. Hans van der Knijff 6 oktober 2012

De Wmo Nu en straks. Aandachtspunten. Hans van der Knijff 6 oktober 2012 De Wmo Nu en straks Hans van der Knijff 6 oktober 2012 Aandachtspunten Stand van zaken landelijke politiek Zorg in natura en pgb Zorgzwaartepakketten Begeleiding en kortdurend verblijf wel /niet naar gemeente

Nadere informatie

Effect veranderingen zorg in 2015

Effect veranderingen zorg in 2015 Effect veranderingen zorg in 2015 Dorien Kloosterman beleidsmedewerker Langdurige zorg Donderdag 4 juni 2015 Stichting Overlegorganisatie voor Ouderen in Eindhoven Maatregelen Weet u het nog? Invoering

Nadere informatie

Notitie categoriale bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten

Notitie categoriale bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten Notitie categoriale bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Categoriale bijzondere bijstand 3. Doelgroep 4. Meerkosten chronisch zieken en gehandicapten

Nadere informatie

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo):

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ): Collectieve Volksverzekering voor ziektekostenrisico s, waarvoor je je niet individueel kunt

Nadere informatie

Op 2 december 2015 spreekt u in een Algemeen Overleg over de decentralisatie van de Wmo.

Op 2 december 2015 spreekt u in een Algemeen Overleg over de decentralisatie van de Wmo. Tweede Kamer der Staten-Generaal Vaste Commissie voor VWS Postbus 20018 2500 EA S-GRAVENHAGE 27-11-2015 15-0135/MH/RS/kk Marijke Hempenius 1 (pag. 4 en 5) Geachte Kamerleden, Op 2 december 2015 spreekt

Nadere informatie

Provinciale Chronisch zieken en gehandicaptenraad Groningen WERKPLAN EN BEGROTING 2014

Provinciale Chronisch zieken en gehandicaptenraad Groningen WERKPLAN EN BEGROTING 2014 Provinciale Chronisch zieken en gehandicaptenraad Groningen WERKPLAN EN BEGROTING 2014 Groningen oktober 2013 Inleiding De Provinciale Chronisch zieken en Gehandicaptenraad Groningen (PCG) is de overkoepeling

Nadere informatie

GoOV helpt verstandelijk gehandicapten bij reizen met OV: zelfstandig, veilig, geen taxi-gedoe meer & 25% minder zorgkosten - www.go-ov.

GoOV helpt verstandelijk gehandicapten bij reizen met OV: zelfstandig, veilig, geen taxi-gedoe meer & 25% minder zorgkosten - www.go-ov. www.go-ov.nl info@go-ov.nl GoOV helpt verstandelijk gehandicapten bij reizen met OV: zelfstandig, veilig, geen taxi-gedoe meer & 25% minder zorgkosten - www.go-ov.nl ZELFREDZAAM & EIGEN REGIE > 150.000

Nadere informatie

DC thema Wijzigingen. 1 Inleiding. 2 De AWBZ

DC thema Wijzigingen. 1 Inleiding. 2 De AWBZ DC thema Wijzigingen AWBZ DC thema Wijzigingen AWBZ 1 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 zal de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) vervangen worden door de Wet langdurige intensieve zorg (Wet LIZ).

Nadere informatie

Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur. 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV

Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur. 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV Kabinet Rutte Gemeenten zijn in staat de eigen kracht en de mogelijkheden van burgers en hun sociale netwerk

Nadere informatie

ADVIES OV-CHIPKAART. Den Haag, december 2009. Voorall Van Diemenstraat 196 2518 VH Den Haag 070 365 52 88 info@voorall.nl www.voorall.

ADVIES OV-CHIPKAART. Den Haag, december 2009. Voorall Van Diemenstraat 196 2518 VH Den Haag 070 365 52 88 info@voorall.nl www.voorall. ADVIES OV-CHIPKAART Den Haag, december 2009 Voorall Van Diemenstraat 196 2518 VH Den Haag 070 365 52 88 info@voorall.nl www.voorall.nl Inleiding Overal in Nederland is sprake van invoering van de OV-chipkaart.

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 Inhoud van de presentatie 1.Wat zijn de belangrijkste trends 2.Hoe is het nu geregeld? 3.Hooflijnen nieuwe stelsel 4.PGB in de Wmo 5.Eigen bijdragen

Nadere informatie

Decentralisatie extramurale begeleiding. Drechtstedencaroussel 4 oktober 2011

Decentralisatie extramurale begeleiding. Drechtstedencaroussel 4 oktober 2011 Decentralisatie extramurale begeleiding Drechtstedencaroussel 4 oktober 2011 1 Opzet inleiding 1. Wat komt er op gemeenten af? 2. Waar liggen de kansen? 3. En de uitdagingen/vraagstukken? 4. Hoe pakken

Nadere informatie

Sturen op uitkomsten in de Wmo. Investeren in maatschappelijke participatie

Sturen op uitkomsten in de Wmo. Investeren in maatschappelijke participatie Investeren in maatschappelijke participatie November 2013 Kernboodschappen voor sturing op uitkomsten in de Wmo 1 Stel de beoogde uitkomsten centraal bij de inkoop van zorg en ondersteuning Om zichtbaar

Nadere informatie