Drs. R.V. Bak M.G.M.C. Geerts MSc November Gebiedsvisie Marktplein s Gravenzande

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Drs. R.V. Bak M.G.M.C. Geerts MSc November Gebiedsvisie Marktplein s Gravenzande"

Transcriptie

1 Drs. R.V. Bak M.G.M.C. Geerts MSc November 2016 Gebiedsvisie Marktplein s Gravenzande

2 Inhoud gebiedsvisie 1. Aanleiding en vraagstelling 2. Proces 3. Onderzoeksaanpak Deel A: De meerwaarde van het Marktplein 4. Positionering s Gravenzande binnen de gemeente Westland 5. Analyse s Gravenzande 6. Trends en ontwikkelingen retail & horeca 7. Postcode-onderzoek en verzorgingsfunctie centrum s Gravenzande. 8. Gebiedsvisie centrum s Gravenzande Deel B: De effecten van het wel/niet afsluiten rijbaan Marktplein 9. Achtergrond: waarom een nieuw Marktplein? 10. Doelstelling 11. Ruimtelijk wensbeeld 12. Relatie variantenstudie met gebiedsvisie / meerwaarde Marktplein 13. Bevindingen verkeerskundig advies Goudappel Coffeng en relatie postcode-onderzoek 14. Conclusie en aanbevelingen

3 1. Aanleiding en vraagstelling Met het centrumproject Hart van s Gravenzande krijgt het centrum van s Gravenzande een forse impuls. In samenhang met deze ontwikkeling is de gemeente Westland samen met de ondernemers ook gestart met het project Marktplein. Het Marktplein in s Gravenzande wordt gerevitaliseerd. Hiervoor zijn al een aantal ontwerpen en varianten uitgewerkt. Een van die varianten betreft het al dan niet afsluiten van de rijloper aan de noordzijde van het Marktplein. De vraag bestaat of het afsluiten van de rijloper noodzakelijk is. De gemeente Westland wenst een objectief advies. Rho adviseurs is gevraagd om enerzijds de meerwaarde van het Marktplein als verblijfsplein te onderzoeken en anderzijds de mogelijke effecten van het al dan niet afsluiten van de rijloper op het functioneren van de bedrijven aan het Marktplein inzichtelijk te maken.

4 2. Proces 14 september startbijeenkomst ondernemers Marktplein e.o. 19 t/m 30 september (week 38 en 39) deskresearch. 29 september uitzetten postcode-onderzoek bij ondernemers. 3 t/m 9 oktober (week 40) postcode-onderzoek. 10 t/m 14 (week 41) verwerken resultaten postcode-onderzoek. 17 t/m 21 oktober (week 42) analyse resultaten onderzoek. 26 oktober (week 43) toelichting gebiedsvisie en raadinformatieavond gemeente Westland.

5 3. Onderzoeksaanpak Meerwaarde van het Marktplein voor het centrum van s Gravenzande: Wat is de positie van s Gravenzande binnen de gemeente Westland? (deskresearch) Wat is het huidige horeca- en winkelaanbod en hoe verhoudt dat zich tot het gemiddelde in vergelijkbare kernen? (deskresearch) Wat is de verzorgingsfunctie van het centrum van s Gravenzande? (fieldresearch: postcode-onderzoek) Wat is de functie van het Marktplein hierin? Effecten van het al dan niet afsluiten van de rijloper Marktplein: Wat is de doelstelling voor het nieuwe Marktplein? Wat zijn de effecten in relatie tot de gebiedsvisie / meerwaarde van het Marktplein? Wat zijn de verkeerskundige bevindingen (resultaten Goudappel Coffeng)?

6 Deel A: De meerwaarde van het Marktplein s Gravenzande

7 4. Positionering s Gravenzande binnen de gemeente Westland Gemeente Westland heeft inwoners (CBS, 2016; gegevens over 2015). De inwoners zijn als volgt over de kernen verdeeld:

8 Bevolkingsontwikkeling gemeente Westland Bevolkingsontwikkeling: Behoefte aan voorzieningen primair ingegeven door het aantal inwoners.

9 Bevolkingsprognose gemeente Westland Bevolkingsprognose: stijging van 20% tot 2040.

10 Bevolkingskenmerken Op basis van CBS-gegevens heeft de gemeente Westland en s Gravenzande de volgende onderscheidende kenmerken:

11 Winkelaanbod gemeente Westland Verdeling winkelaanbod: Naaldwijk is het hoofdwinkelgebied als het gaat om de nietdagelijkse aankopen: kleding & mode / woonwinkels. Ook s Gravenzande en Wateringen hebben relatief veel winkelaanbod in niet-dagelijkse goederen. Veel van dit niet-dagelijks winkelaanbod is te vinden in het centrum van s Gravenzande.

12 Horeca-aanbod gemeente Westland Na Naaldwijk beschikt s Gravenzande over de meeste horecaverkooppunten.

13 5. Analyse s Gravenzande Vergelijking winkelaanbod s Gravenzande: s Gravenzande heeft in vrijwel iedere branche een benedengemiddeld winkelaanbod ten opzichte van vergelijkbare kernen binnen de inwonersklasse (Locatus, september 2016). Op basis van de vergelijking heeft s Gravenzande mogelijkheden voor de uitbreiding van het winkelaanbod.

14 Horeca-aanbod s Gravenzande Vergelijking horeca-aanbod: Ook voor het horeca-aanbod geldt dat deze benedengemiddeld is ten opzichte van het gemiddelde binnen de inwonersklasse (Locatus, september 2016).

15 Vergelijkbare kernen Welke plaatsen uit de benchmarkanalyse komen het meest overeen met s Gravenzande qua omvang winkelaanbod ( m² wvo)? aanal inwoners Berkel En Rodenrijs Diemen Dongen Heemstede Heiloo Krimpen Aan Den Ijssel Nieuwerkerk Ad Ijssel Pijnacker S-Gravenzande Uithoorn Voorschoten Vught Wassenaar Zeewolde gemiddeld Conclusie vergelijking: s Gravenzande heeft relatief veel nietdagelijks winkelaanbod binnen het totaal aan winkelmeters.

16 Winkelformules Welke formules zijn zoal gevestigd in s Gravenzande? En hoe verhoudt zich dat tot de vergelijkbare kernen (in hoeveel % van de kernen is die keten ook gevestigd)? 85% 23% 55% 15% 3% 8% 23% 97 % 98%

17 Winkelgebieden s Gravenzande s Gravenzande kent twee soorten winkellocaties (Locatus, 2016): centrum en verspreide bewinkeling (zoals de tuincentra). Het winkelaanbod in het centrum wordt verder uitgebreid met het project Hart van s Gravenzande.

18 Koopstromenonderzoek centrum s Gravenzande Vertrekpunt Koopstromenonderzoek Randstad (2011): Positieve kenmerken centrum: parkeren en horeca. Verbeterpunt: sfeer en uitstraling.

19 Koopstad aan Zee De ondernemersvereniging zorgt er voor dat het gezellig winkelen. Het hele jaar door worden er activiteiten georganiseerd. s Gravenzande heeft ook een toeristische functie.

20 Hart van Gravenzande 89 nieuwe appartementen; 200 parkeerplaatsen; m² aan nieuwe en gerenoveerde winkelruimten, waaronder twee supermarkten (Jumbo en Lidl) en een vestiging van Big Bazar.

21 (Koop)toerisme Historische stad: in 1246 kreeg s Gravenzande stadsrechten. s Gravenzande is van oorsprong een marktplaats met grotere en kleinere pleinen. s Gravenzande heeft een drie kilometer lang/breed zandstrand. Door s Gravenzande lopen een aantal recreatieve fietsroutes (knooppunten 52 en 57). Promotie toerisme vanuit gemeente en ondernemers:

22 6. Trends en ontwikkelingen retail & horeca Keuzes van consumenten afhankelijk van push- en pull-factoren Ruim winkelaanbod in een compacte structuur. Bij recreatief winkelen is een aantrekkelijke openbare ruimte en goede horeca van belang (pull-factoren). Een goed horeca-aanbod (plein) zorgt voor een langere verblijfsduur in het centrum wat de bestedingen (ook in de detailhandel) verhoogt. Verder zijn bereikbaarheid en parkeren op korte afstand van belang. Als dit niet aanwezig is dan 'duwt' dit hen als het ware naar concurrerende winkels (of naar het internet). In dit verband spreekt men van push-factoren.

23 Keuzefactoren bij verschillende winkelgebieden Voor reguliere winkels / winkelgebieden zijn er 3 soorten bezoekmotieven: Boodschappen doen: voor de dagelijkse en frequent benodigde niet-dagelijkse goederen bezoekt de consument: supermarkt, versspeciaalzaken, drogisterij en winkels in bloemen, textiel of huishoudelijke artikelen. Dragers voor dit type winkelgebied zijn de supermarkten, want deze zorgen voor een toestroom van consumenten ook voor de speciaalzaken. Recreatief winkelen: dit betreft het kopen van mode en luxe artikelen of de aanschaf van woonartikelen, waarbij het vergelijken tussen winkels en een dagje uit belangrijk zijn. Van belang is een complete mix van grootschalige trekkers en interessante, kleinschalige boetieks. Ook horeca is van belang voor een recreatief winkelgebied. Doelgerichte aankopen: de consument heeft vooraf bepaald wat wordt gekocht en waar. Het betreft kooptrips naar grote winkels vaak op perifere locaties, zoals bouwmarkten.

24 7. Postcode-onderzoek en verzorgingsfunctie centrum s Gravenzande Postcode-onderzoek: afbakening onderzoeksgebied. Aantal deelnemers: 12.

25 Resultaten postcode-onderzoek Resultaten op kernniveau: 76% van de klanten komt uit s Gravenzande. Het % autogebruik onder de ruim klanten is 49%. Het autogebruik binnen s Gravenzande ligt op 41%.

26 Resultaten postcode-onderzoek op buurtniveau

27 Autogebruik op buurtniveau Autogebruik is relatief gelijkmatig verspreid, naarmate de afstand toeneemt is het autogebruik hoger.

28 Conclusies postcode-onderzoek en verzorgingsgebied s Gravenzande Het centrum van s Gravenzande heeft een bovenlokale / beperkt regionale verzorgingsfunctie. De verzorgingsfunctie is passend bij het waargenomen winkelaanbod en het relatief hoge aandeel van winkels in de niet-dagelijkse goederensector. Binnen s Gravenzande komen de meeste klanten uit het centrumgebied zelf (20%), gevolgd door buurten Oudeland en Zandevelt (beide 15%). Het autogebruik is gelijkmatig verdeeld, naarmate de afstand groter wordt neemt het autogebruik toe. Het gemiddelde autogebruik in s Gravenzande is niet bijzonder hoog met 41%, zeker niet in relatie tot het relatief hoge autobezit in de gemeente Westland / kern s Gravenzande. In de zomermaanden is de toevloeiing van klanten vermoedelijk groter door de hogere mate van toerisme (strand, fietsnetwerk). Op basis van het onderzoek wordt verwacht dat de rijbaan op het Marktplein geen essentiële aanrijroute is voor de (auto)bezoekers aan het centrumgebied: De parkeervoorzieningen zijn gelegen aan de rand van het centrum. De voorzieningen blijven bereikbaar per auto via de Langestraat.

29 8. Gebiedsvisie centrum s Gravenzande Winkel/horeca structuur centrumgebied s Gravenzande: Bezoekmotief s Gravenzande: zowel boodschappen als recreatief.

30 Gebiedsidentiteiten centrum s Gravenzande Marktplein: overwegend horeca met terrassen. Langestraat: hoofdwinkelstraat. Graaf Florispromenade: aanvullend (dagelijks) winkelaanbod. Hart van s Gravenzande: verlengde route / uitbreiding winkelroute. Vaartplein: aanvullende detailhandel/horeca. Zandeveltplein: dagelijks winkelaanbod.

31 Ruimtelijk-functionele structuur en routing centrum s Gravenzande

32 Positionering en meerwaarde Marktplein binnen s Gravenzande Alle winkelroutes kennen een verbinding naar het Marktplein. Het Marktplein heeft dan ook een verbindende functie voor de detailhandel aan de Langestraat, de detailhandel aan het Vaartplein en de detailhandel aan de Graaf Florispromenade. Aandachtspunt: zichtbaarheid verbindingen naar de verschillende winkelgebieden. Momenteel is relatief veel horeca gevestigd aan het Marktplein. De meerwaarde van het Marktplein zit dan ook in de verblijfsfunctie van de bezoekers aan het centrum. Gezien de verzorgingsfunctie van s Gravenzande en het bezoekmotief van de consument is de optimalisatie van de verblijfsfunctie met goede horeca gewenst (versterken wat goed). Met de revitalisatie van het Marktplein wordt bijgedragen aan de belevingswaarde en sfeer van het centrum van s Gravenzande (verbeteren wat minder goed was, KSO, 2011). Een langer verblijf van de consument betekent een hogere mate van bestedingen voor zowel detailhandel als horeca in de Koopstad aan Zee. Op basis van het postcode-onderzoek wordt verwacht dat de rijloper op het Marktplein geen cruciale verbinding betreft voor de bereikbaarheid van het centrum.

33 Deel B: De effecten van het wel/niet afsluiten rijbaan Marktplein

34 9. Achtergrond: waarom een nieuw Marktplein? Slechte bestrating: klachten over de bestrating en soms noodreparaties; te veel hoogteverschillen. Slechte conditie bomen: huidige bomen niet te handhaven; nieuwe bomen zijn gewenst met betere groeiomstandigheden. Betere gebruiksmogelijkheden: terrassen; evenementen; verblijven; spelen. Betere opstelling weekmarkt: te dicht op terrassen en gevels; rommelig ruimtegebruik.

35 10. Doelstelling Doelstelling revitalisering Marktplein: Een levendig, leefbaar en multifunctioneel plein. Met aandacht voor: Meer aantrekkingskracht en levendigheid op het plein. Plein moet bijdragen aan een gezond ondernemersklimaat. Aanbeveling door het College van B&W: Bij de herinrichting extra aandacht te besteden aan de speeltuin, met het oog op uitstraling en aantrekkingskracht.

36 11. Ruimtelijk wensbeeld Een zo groot mogelijk pleinvlak met duidelijke begrenzing. Bomen in carré vorm, niet te dicht op de gevel. Extra bomenrij langs Langestraat. Bijzondere boom met bijzondere bank en pomp in het midden. Auto te gast op het plein: erf-regiem.

37 Discussiepunt: wel/niet afsluiten rijbaan Marktplein Tweetal varianten:

38 12. Relatie variantenstudie met gebiedsvisie / meerwaarde Marktplein Aansluitend aan het bezoekmotief van de consument in s Gravenzande en omgeving wordt aanbevolen om het verblijfsklimaat op het Marktplein te verbeteren. Door het postcode-onderzoek is de recreatieve verzorgingsfunctie van s Gravenzande bevestigd. Het aandeel bezoekers met de auto is relatief klein (41% van de bezoekers van het centrum komt met de auto). Op basis van het postcode-onderzoek wordt verwacht dat de bereikbaarheid van het centrum nauwelijks wijzigt bij afsluiting van de rijloper voor gemotoriseerd verkeer. De centrumondernemers zijn gebaat bij een levendig plein met horecavoorzieningen zodat de verblijfstijd van de consument verlengd wordt. Een langer verblijf van de consument betekent hogere bestedingen. Het Marktplein is de verbindende schakel voor de detailhandel in s Gravenzande. Belangrijk aandachtspunt: de zichtbaarheid/routing naar de verschillende winkelgebieden. De ontwikkeling sluit aan bij de verbeterpunten uit het KSO 2011: het verbeteren van de sfeer en beleving in het centrum.

39 13. Bevindingen verkeerskundig advies Goudappel Coffeng en relatie postcode-onderzoek Parkeren: op basis van onderzoek wordt geconstateerd dat de parkeervoorzieningen in het centrum van s Gravenzande momenteel voldoende capaciteit kennen. Intensiteit: de gemeten verkeersintensiteit (aantal motorvoertuigen per etmaal) is relatief laag en voldoet aan de richtlijnen. De resultaten komen overeen met het postcodeonderzoek, waaruit ook blijkt dat het autogebruik niet bijzonder hoog is. Bereikbaarheid: bij een eventuele afsluiting van de rijbaan neemt de rijafstand en rijtijd beperkt toe. Fietsroute: tevens wordt de suggestie gedaan om de recreatieve fietsroute (en de knooppunten) te verleggen naar de zuidzijde van het Marktplein.

40 14. Conclusie en aanbevelingen Vanuit het groei- en ontwikkelpotentieel van het centrum van s Gravenzande wordt aanbevolen om het Marktplein te optimaliseren om de aantrekkingskracht en de verblijfsfunctie van het plein verder te versterken. Beide varianten voorzien in deze optimalisatie. Gezien het bezoekmotief is goede horeca en een aantrekkelijke omgeving essentieel voor de verblijfs- en belevingswaarde van de consument. Met de inrichting van het plein is het van belang dat de winkelroutes/aanlooproutes herkenbaar en zichtbaar blijven. De herinrichting van het Marktplein biedt de mogelijkheid om de aanloop (en fiets-) routes en verbindingen naar de verschillende winkelclusters in het centrum van s Gravenzande te verbeteren. Dit is met beide varianten mogelijk. Bij een eventuele afsluiting van de rijbaan op het Marktplein zijn de effecten naar verwachting beperkt. De voorzieningen blijven bereikbaar voor de consument, net als de parkeervoorzieningen voor de centrumbezoekers. Uit postcode-onderzoek en verkeerskundig onderzoek (Goudappel Coffeng) wordt geconcludeerd dat de rijloper op het Marktplein geen cruciale aanrijroute is voor de (auto)bezoeker. Het verleggen van de recreatieve fietsroute biedt kansen voor de verblijfsfunctie van het Marktplein / bezoeker aan het centrum. Vanuit ruimtelijk en economisch oogpunt is er niet direct aanleiding om de rijbaan op het Marktplein af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer.

Presentatie resultaten. Klaas Hilverda Landschapsarchitect Ingenieursbureau Den Haag

Presentatie resultaten. Klaas Hilverda Landschapsarchitect Ingenieursbureau Den Haag 1 Presentatie resultaten Klaas Hilverda Landschapsarchitect Ingenieursbureau Den Haag 2 Presentatie resultaten Waarom een nieuw Marktplein? Hoe zijn de resultaten ontstaan? Hoe zien de resultaten er uit?

Nadere informatie

Detailhandelsvisie A2-gemeenten. Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle

Detailhandelsvisie A2-gemeenten. Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle Detailhandelsvisie A2-gemeenten Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle Vraagstelling visie en uitvoering Regionale visie: Welke kansen zijn aanwezig om de detailhandelsstructuur in

Nadere informatie

P a r t i c i p a t i e t r a j e c t w e n s b e e l d 2 0 a p r i l

P a r t i c i p a t i e t r a j e c t w e n s b e e l d 2 0 a p r i l Marktplein s Gravenzande P a r t i c i p a t i e t r a j e c t w e n s b e e l d 2 0 a p r i l 2 0 1 6 Colofon Ingenieursbureau Den Haag Klaas Hilverda Tjitte de Jong Rijmond van der Pot Postbus 12600

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Hoek van Holland. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Hoek van Holland. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Centrum 4 2.2 Verspreide bewinkeling 5 3 Koers detailhandelsstructuur

Nadere informatie

Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE. Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE. Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Rapportnummer:

Nadere informatie

Groesbeek DPO Plan Dorpsstraat Groesbeek Opdrachtgever: Gemeente Groesbeek Projectnummer: 896.1109 Datum: 2 december 2009 DPO plan Dorpsstraat DROOGH TROMMELEN EN PARTNERS Voorstadslaan 254 6542 TG Nijmegen

Nadere informatie

Analyses detailhandelsvisie. 10 september 2015 Stefan van Aarle

Analyses detailhandelsvisie. 10 september 2015 Stefan van Aarle Analyses detailhandelsvisie 10 september 2015 Stefan van Aarle BRO Sinds 1962 Programma Ontwerp Ordenen Regionale en lokale Visies: samenwerking tot ontwikkelplan Supermarkten, PDV / GDV, internethandel,

Nadere informatie

MEMO CENTRUMPLAN REUSEL ADVIES RUIMTELIJK- FUNCTIONELE CONSTELLATIE SUPERMARKTEN

MEMO CENTRUMPLAN REUSEL ADVIES RUIMTELIJK- FUNCTIONELE CONSTELLATIE SUPERMARKTEN MEMO CENTRUMPLAN REUSEL ADVIES RUIMTELIJK- FUNCTIONELE CONSTELLATIE SUPERMARKTEN 13 OKTOBER 2017 Status: Definitief Datum: 13 oktober 2017 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Silodam 1E 1013

Nadere informatie

Mededeling van het college aan de gemeenteraad (2011-42)

Mededeling van het college aan de gemeenteraad (2011-42) Onderwerp: Uitkomsten koopstromenonderzoek (consumentenonderzoek) binnenstad Portefeuillehouder: Steven Kroon Datum: 18 april 2011 Aanleiding voor de mededeling Doetinchem heeft de ambitie haar bovenregionale

Nadere informatie

Zijdelwaard Uithoorn. Winkelen Wonen Verblijven

Zijdelwaard Uithoorn. Winkelen Wonen Verblijven Zijdelwaard Uithoorn Winkelen Wonen Verblijven Uithoorn is een aantrekkelijke, landelijke woongemeente. Direct gelegen aan de Amstel en onderdeel van het Groene Hart, maar toch ook op een steenworpafstand

Nadere informatie

Ondernemerskansen in sterk centrum met unieke kwaliteit

Ondernemerskansen in sterk centrum met unieke kwaliteit N I J V E R D A L Ondernemerskansen in sterk centrum met unieke kwaliteit V O O R W O O R D I N H O U D 1. Kengetallen 2. Het onderscheidend vermogen van Nijverdal 3. Winkelstructuur en beleid 4. Het winkelaanbod:

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Hoogvliet. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Hoogvliet. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Winkelcentrum - Binnenban 4 2.2 In de Fuik 5 2.3 Lengweg 5 2.4

Nadere informatie

Centrumplan Ouderkerk aan de Amstel

Centrumplan Ouderkerk aan de Amstel Centrumplan Ouderkerk aan de Amstel 27 augustus 2018 Drs. Koos Seerden Mark Geerts MSc Inhoud 1. Aanleiding 2. Doelstelling/vraagstelling 3. Methoden van onderzoek 4. Verzorgingsfunctie Ouderkerk aan de

Nadere informatie

Factsheets. Profielen gemeentes van Utrecht

Factsheets. Profielen gemeentes van Utrecht Factsheets Profielen gemeentes van Utrecht Leeswijzer Profielen gemeentes van Utrecht Per gemeente van de provincie Utrecht is een profiel gemaakt. Dit profiel is weergegeven op basis van vier pagina s.

Nadere informatie

Actualisatie Centrumvisie Rhenen

Actualisatie Centrumvisie Rhenen Actualisatie Centrumvisie Rhenen Vanavond: naar een actuele visie Visie 2009, stand 2016 Trends en middelgrote centrumgebieden Marktruimte Actualisatie van de visie In gesprek over het vervolg, hoe realiseren

Nadere informatie

Begeleidingscommissie

Begeleidingscommissie Bijlage 1 Begeleidingscommissie Bijlage 2 Begrippenlijst mevrouw D. Bogers mevrouw E. Lambooy mevrouw S.N. MinkemaWedzinga de heer J.S. Nota de heer A. van Wanroij Gemeente Soest KvK Gooi en Eemland Gemeente

Nadere informatie

WINSCHOTER WERELDBAZAR PAPIERBAAN 80

WINSCHOTER WERELDBAZAR PAPIERBAAN 80 Geen bedreiging voor koopcentrum Winschoten Nieuw bloed voor de Winschoter bloedsomloop WINSCHOTER WERELDBAZAR PAPIERBAAN 80 WINSCHOTER WERELDBAZAR Overdekte markt 550 units inpandig van 30, 40 en 50m2

Nadere informatie

Bijlage 2: afwegingskader locatiekeuze supermarkt

Bijlage 2: afwegingskader locatiekeuze supermarkt Bijlage 2: afwegingskader locatiekeuze supermarkt In deze bijlage is het afwegingskader opgenomen voor de locatiekeuze van de supermarkt in Geertruidenberg. De locaties Venestraat en Schonckplein zijn

Nadere informatie

Actieplan binnenstad Maassluis

Actieplan binnenstad Maassluis Actieplan binnenstad Maassluis 1 Inleiding De dynamiek in de detailhandel is bijzonder groot en kent vele trends en ontwikkelingen. Een aantal trends is al jaren zichtbaar, zoals schaalvergroting. Andere

Nadere informatie

De afdeling DAD/HBD. Even voorstellen. Olaf Busch, ruimtelijk economisch adviseur

De afdeling DAD/HBD. Even voorstellen.  Olaf Busch, ruimtelijk economisch adviseur De afdeling DAD/HBD Even voorstellen 1 www.hbd.nl Werkveld Adviseren en begeleiden van ondernemers- verenigingen bij ruimtelijke processen 9 adviseurs met eigen adviesrayon 2 www.hbd.nl Werkveld Herinrichting

Nadere informatie

PDV/GDV cluster Eijsden (Gronsveld)

PDV/GDV cluster Eijsden (Gronsveld) PDV/GDV cluster Eijsden (Gronsveld) Effecten op winkelgebieden in omgeving Opdrachtgever: Wyckerveste Adviseurs BV. Rotterdam, 4 november 2010 Over Ecorys Met ons werk willen we een zinvolle bijdrage leveren

Nadere informatie

BEHOEFTE AAN BEOOGDE SUPERMARKT

BEHOEFTE AAN BEOOGDE SUPERMARKT BEHOEFTE AAN BEOOGDE SUPERMARKT Aldi is enige discounter in het Bildt De Aldi speelt een specifieke rol vervult binnen het koopgedrag van consumenten. Bij discounters doen consumenten vooral aanvullende

Nadere informatie

LEESWIJZER FACTSHEETS

LEESWIJZER FACTSHEETS LEESWIJZER FACTSHEETS 1 LEESWIJZER FACTSHEETS KSO2016 Algemeen Voor het Randstad Koopstromenonderzoek 2016 zijn naast een hoofdrapport en een internetapplicatie factsheets ontwikkeld om de onderzoeksresultaten

Nadere informatie

Herijking Gebiedsvisie Bussum centrum

Herijking Gebiedsvisie Bussum centrum Herijking Gebiedsvisie Bussum centrum 25 September 2018 Felix Wigman & Tineke Brinkhorst Agenda 19:00 19:10 Welkom & inleiding door wethouder Munneke-Smeets & wethouder Luijten 19:10 19:40 Presentatie

Nadere informatie

Beleidsnota 4.2 Bedrijven en werklocaties, onderdeel Retail

Beleidsnota 4.2 Bedrijven en werklocaties, onderdeel Retail Beleidsnota 4.2 Bedrijven en werklocaties, onderdeel Retail Inleiding Deze nota bevat de beleidsuitgangspunten voor retail in de gemeente Peel en Maas. Daarnaast wordt in de nota ingegaan hoe de uitgangspunten

Nadere informatie

Op zoek naar winkelbeleving. VOGON studiemiddag Rotterdam

Op zoek naar winkelbeleving. VOGON studiemiddag Rotterdam Op zoek naar winkelbeleving VOGON studiemiddag Rotterdam I&O Research 1. Bureau voor marktonderzoek en advies 2. 50, 3, 500, 750.000+ 3. Datacollectie in huis 4. Klantbeleving: Retail (KSO2011) Ambulante

Nadere informatie

Bijeenkomst centrumvisie. 5 november 2015

Bijeenkomst centrumvisie. 5 november 2015 Bijeenkomst centrumvisie 5 november 2015 Plangebied < Havenstraat,< Witte Kerk < Zeestraat Dorpsstraat Resultaten vragenlijst, 241 respondenten 18 t/m 35 jaar (35) Leeftijdscategorie 0 t/m 17 jaar (1)

Nadere informatie

SCAPINO / DE NIEUWE BRINK VOORLOPIG ONTWERP BOUWPLAN

SCAPINO / DE NIEUWE BRINK VOORLOPIG ONTWERP BOUWPLAN VOORLOPIG ONTWERP BOUWPLAN PROJECT BINNEN HET Programma: 1. Presentatie gemeente Bussum Doel van de avond / Aanleiding / Kader / Acties / Hoe nu verder? 2. Presentatie ontwikkelaar Voorlopig ontwerp bouwplan

Nadere informatie

Bedrijven- en winkelgebied Spaklerweg. toekomstige parkeerbehoefte en verkeersafwikkeling

Bedrijven- en winkelgebied Spaklerweg. toekomstige parkeerbehoefte en verkeersafwikkeling Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Bijlage C: Adviesmemo DPO Beekstraatkwartier Weert

Bijlage C: Adviesmemo DPO Beekstraatkwartier Weert Bijlage C: Adviesmemo DPO Beekstraatkwartier Weert 13.321 // DPO Beekstraatkwartier Weert Hub Ploem 22 januari 2014 Bijlage C: Adviesmemo DPO Beekstraatkwartier Weert Bijlage C: Adviesmemo DPO Beekstraatkwartier

Nadere informatie

Hillegersberg - Schiebroek

Hillegersberg - Schiebroek Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Hillegersberg - Schiebroek Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in Hillegersberg-Schiebroek 4 2.1 Bergse Dorpsstraat

Nadere informatie

Schagen. ruimtelijk-economisch onderzoek Makado Schagen. identificatie drs. G. Welten. auteur(s):

Schagen. ruimtelijk-economisch onderzoek Makado Schagen. identificatie drs. G. Welten. auteur(s): Schagen ruimtelijk-economisch onderzoek Makado Schagen identificatie projectnummer: datum: 060904.16366.00 25-06-2014 projectleider: ir. R.J.M.M. Schram opdrachtgever: Makado Schagen BV auteur(s): drs.

Nadere informatie

Centrumvisie Wassenaar. Huib Lubbers 10 maart 2016

Centrumvisie Wassenaar. Huib Lubbers 10 maart 2016 Centrumvisie Wassenaar Huib Lubbers 10 maart 2016 1 Agenda Trends in retail Opdracht aan RMC Werkateliers Consumentenonderzoek DNA Aanbod data-onderzoek Bezoekersstromen CentrumVisie Wassenaar 11-3-2016

Nadere informatie

5 MAART 2015 ACTUALISATIE DPO NIET- DAGELIJKSE SECTOR HEERENVEEN BROEKHUIS RIJS ADVISERING

5 MAART 2015 ACTUALISATIE DPO NIET- DAGELIJKSE SECTOR HEERENVEEN BROEKHUIS RIJS ADVISERING B i j l a g e 3 : A c t u a l i s a t i e D P O, m a a r t 2 0 1 5 5 MAART 2015 ACTUALISATIE DPO NIET- DAGELIJKSE SECTOR HEERENVEEN BROEKHUIS RIJS ADVISERING 1. Inleiding De gemeente Heerenveen is de afgelopen

Nadere informatie

Ommen hart van het vechtdal SAMEN WERKEN AAN EEN ECONOMISCH VITAAL CENTRUM VAN OMMEN

Ommen hart van het vechtdal SAMEN WERKEN AAN EEN ECONOMISCH VITAAL CENTRUM VAN OMMEN Ommen hart van het vechtdal SAMEN WERKEN AAN EEN ECONOMISCH VITAAL CENTRUM VAN OMMEN Doelstelling en aanpak tot nu toe Doelen: 1- Oprichten ondernemersfonds in centrum Ommen 2- Samen werken aan sterk en

Nadere informatie

Bergambacht structuurvisie Detailhandel

Bergambacht structuurvisie Detailhandel Bergambacht structuurvisie Detailhandel adviseurs ruimtelijke ordening Bergambacht Structuurvisie detailhandel identificatie planstatus projectnummer: datum: 049100.16156.00 26-06-2012 projectleider:

Nadere informatie

Bewoners regio kopen minder in eigen gemeente

Bewoners regio kopen minder in eigen gemeente 1 Bewoners regio kopen minder in eigen gemeente Fact sheet augustus 15 Net als Amsterdammers kopen bewoners in de Amsterdamse regio steeds meer niet-dagelijkse producten (kleding, muziek, interieurartikelen)

Nadere informatie

Alles blijft Anders. Het winkellandschap 2003-2011-2020. Gerard Zandbergen CEO Locatus

Alles blijft Anders. Het winkellandschap 2003-2011-2020. Gerard Zandbergen CEO Locatus Alles blijft Anders Het winkellandschap 2003-2011-2020 Gerard Zandbergen CEO Locatus Enkele begrippen Dagelijks aankopen Winkels / Detailhandel Mode & Luxe Wel oppervlak: Vrije Tijd WVO = In en om het

Nadere informatie

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl Herinrichting Ooster-& Westerkade Buurtavond Juni 2016 Programma van de avond 19:15 uur: Overzicht inbreng eerste bijeenkomst 19:45 uur: Toelichting ideeschetsen 20:15 uur: Werksessie reacties en voorkeuren

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het vaststellen van een Retail Structuur Visie 2020 gemeente Peel en Maas.

Raadsvoorstel tot het vaststellen van een Retail Structuur Visie 2020 gemeente Peel en Maas. Pagina 1 van 7 Raadsvoorstel tot het vaststellen van een Retail Structuur Visie 2020 gemeente Peel en Maas. Inleiding Op 16 juni 2008 heeft de gemeenteraad van een Startnotitie detailhandelstructuur en

Nadere informatie

1. Aanleiding NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE

1. Aanleiding NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE 1. Aanleiding Op 31 maart 2016 heeft de gemeenteraad op basis van de herziening van het Mobiliteitsplan besloten om een nadere studie te doen naar de positie van

Nadere informatie

» In gesprek op de weekmarkt. Gebiedsvisie Centraal Capelle Ontwikkelingen Stadshart

» In gesprek op de weekmarkt. Gebiedsvisie Centraal Capelle Ontwikkelingen Stadshart » In gesprek op de weekmarkt Gebiedsvisie Centraal Capelle Ontwikkelingen Stadshart Gebiedsvisie Centraal Capelle Op donderdag 18 juni 2015 presenteerden de wethouders Stedelijke Ontwikkeling en Economische

Nadere informatie

Wilhelminaplein en Marktplein. RIA EFO van 15 juni 2016

Wilhelminaplein en Marktplein. RIA EFO van 15 juni 2016 Wilhelminaplein en Marktplein RIA EFO van 15 juni 2016 2 Inhoud presentatie Intro door wethouder Theo Duijvestijn; Even voorstellen Aanleiding Wilhelminaplein (WHP) en Marktplein (MP); Doel WHP en MP;

Nadere informatie

Vervoer naar retail: gaan we uit van argumenten of emotie? Hans Voerknecht (KpVV)

Vervoer naar retail: gaan we uit van argumenten of emotie? Hans Voerknecht (KpVV) 1 Vervoer naar retail: gaan we uit van argumenten of emotie? Hans Voerknecht (KpVV) 1 2 1 Start van de discussie Winkeliers denken, dat hun omzet afhangt van autobereikbaarheid en gratis/goedkoop parkeren

Nadere informatie

DE MARKT VAN MORGEN IN VEENENDAAL

DE MARKT VAN MORGEN IN VEENENDAAL DE MARKT VAN MORGEN IN VEENENDAAL SWOT 24 juni 2015 www.ioresearch.nl AGENDA 1. Bevolkingsontwikkeling 2. De markt in beeld 3. Bezoekers aan het woord 4. SWOT-analyse 5. Van kansen naar acties 6. Vervolg

Nadere informatie

Perspectief Kerkelanden. 1 Inleiding. 2 Actuele situatie. 2.1 Actueel winkelaanbod Hilversum. Blauwhoed Vastgoed. Actueel DPO.

Perspectief Kerkelanden. 1 Inleiding. 2 Actuele situatie. 2.1 Actueel winkelaanbod Hilversum. Blauwhoed Vastgoed. Actueel DPO. Blauwhoed Vastgoed Perspectief Kerkelanden Actueel DPO Datum 28 juni 2006 BLH006/Sdg/0004 Kenmerk 1 Inleiding Voor Kerkelanden worden plannen ontwikkeld die voorzien in een renovatie en upgrading van dit

Nadere informatie

Visie herinrichting centrum Asten van de Werkgroep Verkeer Centrummanagement Asten.

Visie herinrichting centrum Asten van de Werkgroep Verkeer Centrummanagement Asten. Visie herinrichting centrum Asten van de Werkgroep Verkeer Centrummanagement Asten. Inleiding. Het creëren van een huiskamer is een belangrijke referentiegedachte: aldus is opgetekend in de Centrumvisie

Nadere informatie

Nummer : : Centrumvisie Uithuizen

Nummer : : Centrumvisie Uithuizen Nummer : 10-03.2015 Onderwerp : Centrumvisie Uithuizen Korte inhoud : Uithuizen neemt een belangrijke plaats in als regionaal centrum. Voor zowel de gemeente als alle betrokken private partijen is het

Nadere informatie

Marktplein Epe. Stationsstraat CP, EPE Tel: Fax:

Marktplein Epe. Stationsstraat CP, EPE Tel: Fax: Marktplein Epe TE HUUR: WINKELRUIMTE HARTJE CENTRUM EPE NOG SLECHTS TWEE UNITS BESCHIKBAAR ± 64 m² en ± 119 m² De Marktwand In het karakteristieke Epe, op de mooie en toeristische Veluwe, ontstaat een

Nadere informatie

Winkelen in het Internettijdperk

Winkelen in het Internettijdperk Winkelen in het Internettijdperk De (ruimtelijke) gevolgen van internet winkelen dr. Jesse Weltevreden, Hoofd Onderzoek BOVAG 1 Inhoud Winkelgebieden in Nederland Internet winkelen in Nederland E-shoppers:

Nadere informatie

Overzichtstekening. ontwerp route STA-P. verbinding park Stapelen en Sint Petrusbasiliek

Overzichtstekening. ontwerp route STA-P. verbinding park Stapelen en Sint Petrusbasiliek Overzichtstekening 9 8 7 6 5 4 3 2 1 verbinding park Stapelen en Sint Petrusbasiliek Wat vooraf ging... Waarom herinrichting Centrum? In juni 2012 heeft de gemeenteraad de notitie 'Op weg naar een leefbaar

Nadere informatie

Van centrummanagement naar winkelmanagement

Van centrummanagement naar winkelmanagement Gemeente LIEDEKERKE Toelichting op 9 juni 2011 Waarom is dit onderzoek nodig? Gemeentelijk handelsapparaat zit in een negatieve tendens. Het gemeentebestuur wenst op basis van het RUP Kerngebied delen

Nadere informatie

Detailhandelsstructuur Veenendaal Nu en in de toekomst

Detailhandelsstructuur Veenendaal Nu en in de toekomst Detailhandelsstructuur Veenendaal Nu en in de toekomst Inleiding De gemeente Veenendaal heeft een sterk kernwinkelgebied, vier buurtwinkelcentra en twee woonboulevards. Veenendaal wil de positie van de

Nadere informatie

gemeente Heusden relocatie Aldi Drunen ruimtelijk-economisch onderzoek 011209.20150285 15-02-2016 M.G.M.C. Geerts MSc auteur(s):

gemeente Heusden relocatie Aldi Drunen ruimtelijk-economisch onderzoek 011209.20150285 15-02-2016 M.G.M.C. Geerts MSc auteur(s): gemeente Heusden relocatie Aldi Drunen ruimtelijk-economisch onderzoek identificatie planstatus projectnummer: datum: 011209.20150285 15-02-2016 projectleider: ing. J.A. van Broekhoven opdrachtgever: Aldi

Nadere informatie

Resultaten peiling 17: detailhandel

Resultaten peiling 17: detailhandel Hofpanel Resultaten peiling 17: detailhandel Maart 2013 1. Inleiding Van 10 tot en met 17 maart 2013 is er onder het Hofpanel een peiling gehouden over detailhandel. De gemeente Hof van Twente werkt aan

Nadere informatie

Detailhandelsvisie Katwijk

Detailhandelsvisie Katwijk Detailhandelsvisie Katwijk Opdrachtgever: Contactpersoon: Gemeente Katwijk de heer R. van der Poel Projectteam DTNP: de heer D.J. Droogh de heer W. Frielink Projectnummer: 1114.1211 Datum: 15 mei 2012

Nadere informatie

Feitenfiche stad Leuven

Feitenfiche stad Leuven Feitenfiche stad Leuven Voorbeeldtemplate (met fictieve gegevens) Versie 6 juni Feitenfiche stad Leuven (fictief!) 1 1 OVERZICHTFICHES DEMOGRAFIE, TOERISME EN WERKGELEGENHEID 1.1 ALGEMENE DEMOGRAFISCHE

Nadere informatie

Gevolgen doortrekken eenrichtingsverkeer Binnenweg

Gevolgen doortrekken eenrichtingsverkeer Binnenweg Gemeente Heemstede Hoofdrapport Gevolgen doortrekken eenrichtingsverkeer Binnenweg Verkeerskundige en economische gevolgen Gemeente Heemstede Hoofdrapport Gevolgen doortrekken eenrichtingsverkeer Binnenweg

Nadere informatie

Detailhandelsvisie gemeente Meppel

Detailhandelsvisie gemeente Meppel [2] Inhoud 1 Inleiding 5 2 Huidige structuur 7 2.1 Algemeen 7 2.2 Centrum 9 2.3 Wijk- en buurtcentra 11 2.4 Perifere locaties 12 2.5 Conclusie 13 3 Ontwikkelingen 15 3.1 Consumentengedrag 15 3.2 Beleidsontwikkelingen

Nadere informatie

LEESWIJZER FACTSHEETS

LEESWIJZER FACTSHEETS LEESWIJZER FACTSHEETS 1 LEESWIJZER FACTSHEETS KSO2018 Algemeen Voor het Randstad Koopstromenonderzoek 2018 zijn (naast een hoofdrapport en een internetapplicatie) factsheets ontwikkeld om de onderzoeksresultaten

Nadere informatie

Consumentenenquête. Venray centrum Woonmax De Brier. Seinpost Adviesbureau Maart 2015

Consumentenenquête. Venray centrum Woonmax De Brier. Seinpost Adviesbureau Maart 2015 Consumentenenquête Venray centrum Woonmax De Brier Seinpost Adviesbureau Maart 2015 Aanpak enquête Resultaten consumentenenquête Venray 2015 2 www.seinpost.com/enquetevenray Digitaal: thuis, onderweg,

Nadere informatie

Seminar Dienstenrichtlijn en Detailhandel. Rick Zijderveld

Seminar Dienstenrichtlijn en Detailhandel. Rick Zijderveld Seminar Dienstenrichtlijn en Detailhandel Rick Zijderveld Inleiding Beleid Den Haag 1. Feiten & belang 2. Beleid in Den Haag 3. Meten is weten 4. Actieprogramma Dienstenrichtlijn 1. Risico s voor Den Haag?

Nadere informatie

Distributieplanologisch onderzoek supermarkten Reuver

Distributieplanologisch onderzoek supermarkten Reuver Distributieplanologisch onderzoek supermarkten Reuver Opdrachtgever: Contactpersoon: Gemeente Beesel De heer T. van Loon Projectteam DTNP: De heer W. Frielink Projectnummer: 1145.0212 Datum: 21 juni 2012

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 Binnenstad Den Haag Wonen boven winkels Nederland 26 maart 2015 Ad Dekkers directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 1 De sterke punten Visie Consequente uitvoering

Nadere informatie

Notitie van aanbevelingen Aanbevelingen vanuit de Boxtelse gemeenschap ten bate van het opstellen van een nieuwe Horeca- en Detailhandelsvisie voor

Notitie van aanbevelingen Aanbevelingen vanuit de Boxtelse gemeenschap ten bate van het opstellen van een nieuwe Horeca- en Detailhandelsvisie voor Notitie van aanbevelingen Aanbevelingen vanuit de Boxtelse gemeenschap ten bate van het opstellen van een nieuwe Horeca- en Detailhandelsvisie voor Boxtel 1 Inleiding De voorzitters van de ondernemersverenigingen

Nadere informatie

Vitaliteitsbenchmark. Centrumgebieden. Zutphen. De economische vitaliteit van de 100 grootste centrumgebieden. 1 juli 2015.

Vitaliteitsbenchmark. Centrumgebieden. Zutphen. De economische vitaliteit van de 100 grootste centrumgebieden. 1 juli 2015. Vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden Zutphen De economische vitaliteit van de 100 grootste centrumgebieden 1 juli 2015 Tim van Huffelen 2 Inhoud Aanleiding en doel De benchmark De resultaten voor Zutphen

Nadere informatie

Regionale detailhandelsvisie Kop van Noord-Holland. Ondernemers 22 maart 2017

Regionale detailhandelsvisie Kop van Noord-Holland. Ondernemers 22 maart 2017 Regionale detailhandelsvisie Kop van Noord-Holland Ondernemers 22 maart 2017 Opzet werksessie 9.15 Kennismaking 9.30 Introductie en presentatie analyse 9.50 Werksessie Groep 1: hoofdwinkelgebieden Groep

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering aanloopstraten. Presentatie 31 mei 2012

Kwaliteitsverbetering aanloopstraten. Presentatie 31 mei 2012 Kwaliteitsverbetering aanloopstraten Presentatie 31 mei 2012 Vooraf Aanleiding: BRO rapportage 2009 Conceptplan Brusselsestraat e.o. 2010 Verandering economische situatie 2009-2012 Vraagstelling: Actuele

Nadere informatie

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink.

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink. Aan de leden van de commissie Vergadering d.d. Casenummer Notitienummer Commissienotitie Ruimte 20 juni 2012 AB12.00587 CN2012.023 Gemeente Bussum Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling

Nadere informatie

Vlist. ruimtelijk-economisch onderzoek supermarkt Haastrecht 062300.17589.00 19-03-2013

Vlist. ruimtelijk-economisch onderzoek supermarkt Haastrecht 062300.17589.00 19-03-2013 Vlist ruimtelijk-economisch onderzoek supermarkt Haastrecht identificatie planstatus projectnummer: datum: 062300.17589.00 19-03-2013 projectleider: opdrachtgever: drs. G. Welten gemeente Vlist R.008/04

Nadere informatie

Scheveningen DPO niet-dagelijkse sector

Scheveningen DPO niet-dagelijkse sector Scheveningen DPO niet-dagelijkse sector 7 augustus 2013 definitief Status: definitief Datum: 7 augustus 2013 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Silodam 1E 1013 AL Amsterdam 020-625 42 67 www.stedplan.nl

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Rozenburg. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Rozenburg. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Centrum Raadhuisplein 5 2.2 Emmastraat 5 2.3 Verspreide bewinkeling

Nadere informatie

Distributieve analyse uitbreiding supermarkt Beethovenstraat Heemskerk

Distributieve analyse uitbreiding supermarkt Beethovenstraat Heemskerk Memo Distributieve analyse uitbreiding supermarkt Beethovenstraat Heemskerk Green Development 25 januari 2011 BOR035/Hft/0105 1 Inleiding Green Development is in samenwerking met de gemeente Heemskerk

Nadere informatie

Fontein Park. Sfeer Extra horeca. Bibliotheek naar Stadshart Lange Nering Oost extra woningen. Intimiteit Extra winkels.

Fontein Park. Sfeer Extra horeca. Bibliotheek naar Stadshart Lange Nering Oost extra woningen. Intimiteit Extra winkels. SENARIO 3 OMPAT ENTRUM In dit scenario is er sprake van een compact centrum tussen Poldertoren en Kettingplein. De Deel blijft voor een groot deel open voor parkeren en evenementen, maar krijgt er extra

Nadere informatie

ZWOLLE perifere detailhandel hoek Blaloweg/Katwolderweg

ZWOLLE perifere detailhandel hoek Blaloweg/Katwolderweg ZWOLLE perifere detailhandel hoek Blaloweg/Katwolderweg ruimtelijk-economisch onderzoek Zwolle perifere detailhandel hoek Blaloweg/Katwolderweg ruimtelijk-economisch onderzoek identificatie planstatus

Nadere informatie

Mobiliteit in binnensteden: nieuwe trends. Prof. Dr. Henk Meurs Radboud Universiteit/MuConsult

Mobiliteit in binnensteden: nieuwe trends. Prof. Dr. Henk Meurs Radboud Universiteit/MuConsult Mobiliteit in binnensteden: nieuwe trends Prof. Dr. Henk Meurs Radboud Universiteit/MuConsult Auto s in steden: trendbreuk naar toekomst Embarcadero snelweg, San Francisco - Was: brede snelweg met twee

Nadere informatie

Een toekomstbestendige binnenstad voor Harderwijk

Een toekomstbestendige binnenstad voor Harderwijk Een toekomstbestendige binnenstad voor Harderwijk Startbijeenkomst Felix Wigman, BRO 205X00691 Programma Opening wethouder Presentatie BRO Centrumschouw met 4 verhalen: verblijven, retail, cultuur en wonen

Nadere informatie

BEZORGD BADHOEVEDORP Wie zijn wij? Onze speerpunten.

BEZORGD BADHOEVEDORP Wie zijn wij? Onze speerpunten. BEZORGD BADHOEVEDORP Wie zijn wij? Onze speerpunten. Doel van de avond Uitleg van het proces tot nu toe. Wie zijn Bezorgd Badhoevedorp? Wat zijn onze speerpunten: Toelichting + schets. Bespreken speerpunten

Nadere informatie

De Fietsersbond is blij met dit voorstel.

De Fietsersbond is blij met dit voorstel. De Fietsersbond is blij met dit voorstel. Het is goed nieuws voor heel veel inwoners van de gemeente. Fietsers kunnen dan hun vaak dure fietsen, in het bijzonder in de avonduren, veilig parkeren in het

Nadere informatie

Evaluatie Project StadHaven. Resultaten & Conclusies

Evaluatie Project StadHaven. Resultaten & Conclusies Evaluatie Project StadHaven Resultaten & Conclusies Context Context Wat? Project StadHaven: Doel: de levendigheid van het centrum van de gemeente Steenbergen vergroten. Samenwerking sinds 2009 tussen ondernemers

Nadere informatie

Heusden. Aldi Drunen. ruimtelijk-economisch onderzoek 011209.20150285 22-10-2015. M. Geerts MSc. auteur(s):

Heusden. Aldi Drunen. ruimtelijk-economisch onderzoek 011209.20150285 22-10-2015. M. Geerts MSc. auteur(s): Heusden Aldi Drunen ruimtelijk-economisch onderzoek identificatie planstatus projectnummer: datum: 011209.20150285 22-10-2015 projectleider: drs. G. Welten opdrachtgever: Aldi Vastgoed B.V. auteur(s):

Nadere informatie

VOOR WIE? WAAROM? WAT? DOOR WIE?

VOOR WIE? WAAROM? WAT? DOOR WIE? WAAROM? Keuzes op basis van kennis vraagt kennis. Koopstromen kunnen helpen bij inzicht in hoe de gemeente zich tot elkaar verhouden en welke gebieden en sectoren krachtig of juist zwak zijn. Om gebieden

Nadere informatie

BELEVING CENTRUM BEILEN

BELEVING CENTRUM BEILEN Rapport BELEVING CENTRUM BEILEN Gemeente Midden-Drenthe September 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer 2017/180 Datum September 2017

Nadere informatie

97% 24% 27% 0% 25% 50% 75% 100%

97% 24% 27% 0% 25% 50% 75% 100% 11 WINKELEN EN WINKELCENTRA In dit hoofdstuk wordt gekeken naar het koopgedrag van de Leidenaar, zowel voor dagelijkse als voor niet-dagelijkse boodschappen. Daarbij wordt tevens aandacht besteed aan het

Nadere informatie

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/ 2 Wonen De gemeente telt zo n 36.000 inwoners, waarvan het overgrote deel in de twee kernen Hellendoorn en Nijverdal woont. De woningvoorraad telde in 2013 zo n 14.000 woningen (exclusief recreatiewoningen).

Nadere informatie

STEDENBOUW VERKEER WONEN DETAILHANDEL SOCIALE STRUCTUUR/EVENEMENTEN NATUUR/RECREATIE HORECA OVERIGE VOORZIENINGEN. HEEZEnaar2025

STEDENBOUW VERKEER WONEN DETAILHANDEL SOCIALE STRUCTUUR/EVENEMENTEN NATUUR/RECREATIE HORECA OVERIGE VOORZIENINGEN. HEEZEnaar2025 4 juli 2015 ? Zes betrokken inwoners van Heeze te weten: Annemiek Ciska Lieke Kees Peter Ron Wat is WAAROM? mogelijke negatieve veranderingen in ons dorp positief uitgewerkt kunnen worden door onderling

Nadere informatie

inspiratieboek Raalte

inspiratieboek Raalte inspiratieboek Raalte centrum Inhoud Inspiratie Wat leeft er? Het centrum Inpiratiebeelden Inspiratiebeeld Grote Markt Colofon Inspiratie Raalte is gastvrij. Raalte is kleinschalig. In Raalte kun je voor

Nadere informatie

PEILING INWONERSPANEL: EDE CENTRUM

PEILING INWONERSPANEL: EDE CENTRUM PEILING INWONERSPANEL: EDE CENTRUM ACHTERGROND EN OPZET De gemeente Ede wil Ede Centrum nieuw leven inblazen en heeft ervoor gekozen om de ontwikkeling van het centrumgebied een speerpunt te maken van

Nadere informatie

Quickscan centrum IJmuiden

Quickscan centrum IJmuiden Quickscan centrum IJmuiden Opdrachtgever: Contactpersoon: Gemeente Velsen de heer M. Tureay Projectteam DTNP: de heer D.J. Droogh mevrouw L. Dicou Projectnummer: 1149.0312 Datum: 23 april 2012 Droogh

Nadere informatie

Gemeente Losser. Parkeeronderzoek. Gemeente Losser

Gemeente Losser. Parkeeronderzoek. Gemeente Losser Gemeente Losser Parkeeronderzoek Gemeente Losser Gemeente Losser Parkeeronderzoek Gemeente Losser Datum 4 maart 2016 LSR018/Grd/0450.01 Kenmerk Eerste versie www.goudappel.nl goudappel@goudappel.nl Documentatiepagina

Nadere informatie

Centrumgebied. Sassenheim. Passantenonderzoek. Bewonerspanel

Centrumgebied. Sassenheim. Passantenonderzoek. Bewonerspanel Inloopbijeenkomst Detailhandel 15.635 inwoners Leeftijdsopbouw redelijk conform landelijke gemiddelden 20.000 m² wvo voorzieningen (winkels, horeca, diensten) 73 winkels 19 horeca 50% aanbod niet-dagelijks/non-food

Nadere informatie

Buren, Effecten vestiging bloemenwinkel op bedrijventerrein. Gemeente Buren

Buren, Effecten vestiging bloemenwinkel op bedrijventerrein. Gemeente Buren Buren, Effecten vestiging bloemenwinkel op bedrijventerrein Gemeente Buren Buren, Effecten vestiging bloemenwinkel op bedrijventerrein Gemeente Buren Rapportnummer: 203X01109.079482_2 Datum: 13 maart

Nadere informatie

De binnenstad in 2020. Binnenstadsdebat Nijmegen 25 juni 2012 Felix Wigman Directeur BRO

De binnenstad in 2020. Binnenstadsdebat Nijmegen 25 juni 2012 Felix Wigman Directeur BRO De binnenstad in 2020 Binnenstadsdebat Nijmegen 25 juni 2012 Felix Wigman Directeur BRO Trends & Ontwikkelingen Consument Mobiel Goed geïnformeerd (internet) Kritisch, hoge verwachtingen Zoekt beleving,

Nadere informatie

Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019

Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019 Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019 1. Vraag- en probleemstelling Het huidige meerjarenbeleidplan van de stichting loopt van 2011 tot en met 2014. Sinds een aantal jaren

Nadere informatie

Aanvalsplan centrum Dieren. Versie: 3.1 Datum: Auteur: Ben Denekamp Status: Definitief

Aanvalsplan centrum Dieren. Versie: 3.1 Datum: Auteur: Ben Denekamp Status: Definitief Aanvalsplan centrum Dieren. Versie: 3.1 Datum: 24-05-2016 Auteur: Ben Denekamp Status: Definitief INLEIDING: Winkelcentrum Dieren is een winkelgebied, dat zich de laatste jaren in een neergaande lijn beweegt.

Nadere informatie

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Inleiding Het centrum van Alphen aan den Rijn is de ontmoetingsplaats, het culturele- en koopcentrum voor de inwoners van Alphen

Nadere informatie

Koopstromenonderzoek: betekenis voor verkeer en vervoer

Koopstromenonderzoek: betekenis voor verkeer en vervoer Koopstromenonderzoek: betekenis voor verkeer en vervoer Auteurs: Paul van Beek (Goudappel Coffeng BV) Johan Schölvinck (Goudappel Coffeng BV) Peter Nijssen (Provincie Zuid-Holland) Datum 2 september 2004

Nadere informatie

Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen voorbereid:

Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen voorbereid: NOTITIE Project Onderdeel Verkeer: Bepalen aantal parkeerplaatsen en toets onderzoeken bestemmingsplan Code N001 def Datum 21 maart 2012 Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen

Nadere informatie

MARKTRUIMTE EN EFFECTEN UITBREIDING DEKAMARKT ORDENPLEIN Stec Groep aan Dreef Beheer. Stec Groep B.V. Guido Scheerder Januari 2011

MARKTRUIMTE EN EFFECTEN UITBREIDING DEKAMARKT ORDENPLEIN Stec Groep aan Dreef Beheer. Stec Groep B.V. Guido Scheerder Januari 2011 MARKTRUIMTE EN EFFECTEN UITBREIDING DEKAMARKT ORDENPLEIN Stec Groep B.V. Guido Scheerder Januari 2011 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1 1.1 Uw situatie en vragen 1 1.2 Onze aanpak 1 1.3 Leeswijzer 1 2. ADVIES

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Noord. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Noord. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 erboulevard (Zwartjanstraat en molenstraat) 4 2.2 Zwaanshalsgebied

Nadere informatie