bijlage(n) 1 fax Binnen de ambtelijke organisatie van de gemeente Emmen worden door ons de volgende soorten inhuur onderscheiden:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "bijlage(n) 1 fax Binnen de ambtelijke organisatie van de gemeente Emmen worden door ons de volgende soorten inhuur onderscheiden:"

Transcriptie

1 Raadhuisplein 1 Correspondentieadres: eritf** e ** 7811 AP Emmen Postbus e <* te Telefoon RA Emmen G ^ Aan leden van de gemeenteraad Concernstaf ons kenmerk uw brief van/kenmerk bijlage(n) 1 uw BSN afdeling B&O behandeld door R.GJ. Derksen telefoon (0591) fax Emmen, 10 november onderwerp inhuur derden Geachte leden van de gemeenteraad, Tijdens de raadsvergadering van donderdag 24 juni 2010 hebben wij naar aanleiding van de motie van de fractie van de PvdA toegezegd u nader te informeren over het vigerende beleidskader voor inhuur van derden en daarnaast aandacht te besteden aan een aantal specifiek genoemde aspecten te weten: een significante vermindering van kosten inhuur derden vanaf 2010 en verdere jaren t.o.v het waarborgen van kennis en kunde voor de organisatie Binnen het ambtelijk apparaat is in de afgelopen jaren gebruik gemaakt van inhuur van extern personeel. Inhuur van derden is aan regels gebonden. Het tot nu toe gebruikte kader treft u hieronder aan. Begrippen en beweegredenen Binnen de ambtelijke organisatie van de gemeente Emmen worden door ons de volgende soorten inhuur onderscheiden: 1) Externe capaciteit wordt ingehuurd om in gevallen van ziekte en onderbezetting de continuïteit van de lopende bedrijfsvoering te waarborgen (inschakelen van: medewerkers met tijdelijk dienstverband, uitzendkrachten, detacheringen, projectleiders, beleidsadviseurs interim-management); 2) Externe capaciteit wordt ingehuurd vanwege speciale opdrachten en/of het ontbreken van specifieke deskundigheid (bijvoorbeeld: projectleiders, (beleids)adviseurs, onderzoeksdeskundigheid); 3) Inkoop van diensten (bijvoorbeeld: diensten ingehuurd voor een afgerond product zoals, een projectplan, juridisch advies, organisatieadvies, accountant, of second opinion).

2 De achterliggende gedachte van externe inhuur is dat wij hiermee: Pieken in het werk kunnen opvangen zonder hiermee aan vaste formatie c.q. structureel personeel vast te zitten (bijvoorbeeld bij seizoensgericht werk); Snel kunnen reageren op veranderingen in de vraag naar diensten (bijvoorbeeld bij sociale zaken en vergunningverlening: werk is mede afhankelijk van de conjunctuur); Toegang tot specifieke kennis hebben (bijvoorbeeld van belang bij juridische expertise of accountancy); De markt het werk laten doen en in een aantal gevallen de diensten voordeliger en beter geleverd krijgen dan wanneer wij zelf deze diensten leveren (het is een economische keuze, maar ook een bewuste keuze bij het versnellen van innovaties). Visie met betrekking tot inhuur Emmen behoort tot de zogenoemde gemeenten. Gezien de omvang van de organisatie (1082 fte's) behoort het tot de categorie middelgroot. De gemeente Emmen is zich bewust van het gegeven dat zij niet alle kennis zelf in huis kan hebben. De gemeentelijke organisatie heeft tot nu toe een beleid gevoerd dat erop gericht is om knelpunten en niet voorhanden zijnde specialistische kennis via inhuur te realiseren om daarmee de formatieomvang binnen de perken te houden. Dit beleid blijft van kracht. Uitgangspunt is dat de kernactiviteiten van de gemeente Emmen (vertaald naar formatie) worden vervuld door regulier (vast) personeel. Definitie en afbakening De definitie van externe inhuur die binnen de gemeente Emmen wordt gehanteerd luidt als volgt: Het uitvoeren van werkzaamheden in opdracht van een bij de gemeente Emmen in dienst zijnde opdrachtgever, door een private organisatie met winstoogmerk, middels het tegen betaling inzetten van personele capaciteit en deskundigheid, zonder dat daar een arbeidsovereenkomst c.q. aanstelling tussen opdrachtgever en de private organisatie aan ten grondslag ligt. Van belang in deze definitie is dat het gaat om diensten en niet om uitbesteding of leveringen, De dienst moet tijdelijk van aard zijn. Een tijdelijke behoefte wordt veelal veroorzaakt door een piekbelasting of door uitval van een vaste medewerker. Bij inhuur van derden gaat om arbeidskrachten die geen dienstverband hebben bij de gemeente Emmen. Dit houdt in dat gedetacheerden, interims en uitzendkrachten onder de definitie van externe inhuur vallen, maar stagiaires en medewerkers met een arbeidscontract of een aanstelling voor bepaalde of onbepaalde tijd bij de gemeente Emmen niet. De aanbesteding van de parkeergarage valt niet onder inhuur (werk), ook de levering van een nieuw financieel systeem valt niet onder de definitie van externe inhuur. Soms wordt de (beleids)keuze gemaakt om bepaalde werkzaamheden structureel uit te besteden en niet door eigen personeel te laten uitvoeren. Dit is het geval bij het onderhoud van de

3 groenvoorzieningen of toezicht (inschakelen stichting veiligheidszorg, AREA, EMCO) en uitbesteding van facilitaire dienstverlening (catering). Bij dit soort activiteiten worden resultaatafspraken gemaakt zonder dat er door de Mener op de inzet van specifieke capaciteit wordt gestuurd. Bevoegdheden en budgettaire kaders Ten aanzien van de bevoegdheden op het gebied van formatie in relatie tot de inhuur van personeel van derden zijn dienstdirecteuren (inclusief het hoofd concernstaf en de concerncontroller) als budgethouder bevoegd tot: a) Het aanstellen van alle medewerkers binnen de vastgestelde formatie met uitzondering van de afdelingshoofden. b) Het gebruiken van maximaal 80% van de vacatureruimte ter dekking van de kosten die betrekking hebben op de inhuur van tijdelijk personeel De budgethouder (die kan mandateren aan een afdelingshoofd of teamleider) is, namens het college, bevoegd tot het doen van uitgaven tot maximaal de in de begroting en de kostenplaatsen opgenomen budgetten of bij projecten tot maximaal de gespecificeerde bedragen die de hoogte van de kredietonderdelen bepalen. Voordat een budgethouder kan overgaan tot het aangaan van deze verplichtingen moet hij/zij geconstateerd hebben dat het budget toereikend is. Indien er geen budgetruimte is dient de budgethouder de gemeentesecretaris c.q. het college om aanvullende ruimte te vragen. De budgethouders leggen de op de budgetten betrekking hebbende verplichtingen eenduidig en transparant vast zodat monitoring van verplichtingen en uitgaven mogelijk is. Volgens het mandaatbesluit is het afdelingshoofd bevoegd om extern in te huren. Het afdelingshoofd wordt immers beoordeeld op het bereiken van de resultaten binnen zijn vastgestelde (apparaats)budget. Keuzes die de leidinggevende maakt bij het inzetten van mensen en middelen, vallen binnen de ruimte van het concept van integraal management. Daarbij dient betrokkene uiteraard te voldoen aan de eisen van rechtmatigheid. De algemene beleidslijn De algemene beleidslijn in Emmen is dat alleen dan extern wordt ingehuurd, wanneer geen andere opties binnen de eigen gemeente beschikbaar zijn. Hiermee wordt een aantal eenvoudige regels op het gebied van inhuur mogelijk die transparantie in de afweging mogelijk maken. 1) Inzet van externe deskundigheid wordt altijd beargumenteerd en gemotiveerd. Dit wordt gedocumenteerd volgens de geldende inkoop- en aanbestedingsregels. 2) Aanvragen tot externe inhuur worden altijd getoetst door een adviseur van de bedrijfsvoeringstaf passend binnen de planning en control systematiek van de dienst. 3) Inhuur geschiedt via P&O van de dienst Ondersteuning (flexwerkconsulenten).

4 4- Voor de inhuur van personeel van derden heeft de gemeente een mantelovereenkomst afgesloten met zes advies- en detacheringbureaus. Deze mantelovereenkomst houdt in dat de gemeente met deze bedrijven is overeengekomen om bepaalde dienstverlening tegen vooraf gestelde prijsconditities af te nemen. De afdeling P&O van de dienst Ondersteuning coördineert het contact (aanvragen, voortgang, evaluatie) met deze zes bedrijven. Aanscherpen van het bestaande beleidskader De financiële positie van de gemeente Emmen noopt tot het treffen van maatregelen. Een daarvan betreft het beperken van de inhuur van derden. Om een beeld te geven van de omvang van inhuur derden is in bijlage 1 een overzicht gegeven van de uitgaven over het jaar Op basis van de gegevens Marap II zullen de uitgaven in 2010 naar verwachting op hetzelfde niveau liggen als in Door het A&O fonds is over 2009 een nulmeting uitgevoerd naar de omvang van externe inhuur bij gemeenten. Gerelateerd aan de totale loonsom van de gemeenten die hebben meegedaan aan het onderzoek zijn de uitgaven aan externe inhuur gemiddeld 20 procent. Bij gemeenten met of meer inwoners (exclusief de G4) komt het percentage neer op gemiddeld 23%. Gemeenten met een inwonersklasse van tot inwoners komen gemiddeld op 22%. De gemeente Emmen zit in 2009 op 17% van de totale personeelslasten en wijkt in vergelijking met gemeenten van vergelijkbare grootte en personeelsomvang niet significant af met de inhuur van extern personeel. Het inzetten van eigen personele deskundigheid verdient nadere aandacht binnen het ambtelijk apparaat. Momenteel worden voorbereidingen getroffen om een "pool van interne interim professionals" te vormen die kunnen worden ingezet bij voorkomende knelpunten of specialistische vraagstukken. De verwachting is dat dit kan bijdragen aan het beperken van externe inhuur. Daarnaast biedt een dergelijke werkwijze extra interne loopbaanmogelijkheden voor het personeel in dienst van de gemeente Emmen. Om de inhuur van derden bij de gemeente Emmen in de komende tijd nog meer te reguleren en in te perken is onlangs het bestaande beleidskader aangescherpt: 1. Er wordt pas overgegaan tot inhuur nadat de mogelijkheden tot interne vervanging en bijstelling van de prioriteiten zijn uitgeput. 2. Er wordt geen personeel ingehuurd ter vervanging van directieleden of afdelingshoofden; in vorenbedoelde gevallen wordt gebruik gemaakt van horizontale of verticale interne vervanging. 3. In geval van ziekte kan eerst na 2 weken ziekte tot inhuur wegens vervanging worden overgegaan; dit geldt niet voor de categorie medewerkers die in roosterdienst werken. 4. Er geldt een standaardcontract voor inhuur van personeel waarin aandacht is voor de rechten en plichten en voor een heldere opdrachtverstrekking aan de ingehuurde. 5. Inhuur geschiedt niet langer dan voor een periode van zes maanden; deze periode kan eenmalig worden verlengd met maximaal zes maanden middels een besluit van de gemeentesecretaris. Langere inhuur kan uitsluitend middels collegebesluit plaatsvinden. 6. De kosten van inhuur worden op een consequente wijze administratief verwerkt.

5 7. De inhuur van personeel van derden dient via de dienst Ondersteuning te verlopen. 8. Er wordt zorg gedragen voor kennisoverdracht van het ingehuurde personeel aan het interne personeel. 9. Ex-werknemers van de gemeente mogen niet worden ingehuurd binnen 2 jaar na uitdiensttreding. 10. De gemeentesecretaris kan, voor zover het zijn eigen bevoegdheid betreft, afwijken van de hierboven vermelde uitgangspunten indien hiervoor belangrijke argumenten zijn aan te voeren. In overige gevallen zal hij het college ter zake adviseren om een nader besluit te nemen. Ter toelichting dient nog het volgende. De punten 2, 3 en 5 van het beleidskader zijn nieuw. De punten 4 en 6 zijn binnen de organisatie nader aangescherpt. Wij gaan er van uit u met het bovenstaande voldoende te hebben geïnformeerd. Hoogachtend, burgemeester en wethouders van Emmen, f) de gemeentesecretaris, de-buï'memeester,

6 Bijlage Overzicht inhuur derden 2009 Kosten inhuur Aantal inleenkrachten Concernstaf Publiek Gebied Beleid Bedrijven Ondersteuning Verklaring: De totale inhuur van externe medewerkers (voor het jaar 2009 in totaal 197 ad ,--) is o.a. het gevolg van een zestal ontwikkelingen/ aspecten: 1. Inhuur op vacatures. Externe medewerkers worden ingezet op functies waar tijdelijk door het vertrek van een medewerker een vacature is ontstaan. Om de dienstverlening naar de samenleving niet in gevaar te brengen worden dan externe (tijdelijke) medewerkers ingehuurd via uitzendbureaus en advies-bureaus. De gemeente Emmen had in het afgelopen jaar op jaarbasis gemiddeld 62 fte aan vacatures, zie sociaal jaarverslag pagina 31. De hierop betrekking hebbende middelen worden voor een groot deel ingezet om een deel van de kosten van de tijdelijke inhuur mee te dekken. 2. Inhuur op projecten Een deel van de inhuur heeft betrekking op de uitvoering van (infrastructurele) projecten/werken. Zo wordt er bijvoorbeeld bij de dienst Gebied en de dienst Beleid jaarlijks gebruik gemaakt van externe projectleiders/adviseurs van ingenieursbureaus en adviesbureaus. De inhuur van externen voor dit type werkzaamheden is een bewuste keuze. Het structureel aantrekken van dit type werknemer kan, bij het wegvallen van die projecten en de daarop betrekking hebbende financiering (o.a subsidies), tot (grote) financiële problemen leiden. Er is dan namelijk geen financiële dekking uit projecten/kapitaalswerken voor de eigen medewerkers. De relatie met de externe medewerker/ adviesbureau kan, bij het wegvallen van projecten, snel worden beëindigd. Hierdoor heeft de gemeente dan geen personeelslasten meer. 3, Inhuur op bijzondere vraagstuldcen/probleemsituaties Een ander belangrijk deel van de inhuur heeft betrekking op bijzondere taken/opdrachten. Zo is in het afgelopen jaar voor een groot bedrag ingehuurd op het taakveld schuldhulp/uitvoering bijstand (dienst Publiek). Door de economische crisis deden veel inwoners een (extra) beroep op de gemeente voor bijstand en andere sociale ondersteuning.

7 4. Inhuur als gevolg van ziekte Een ander element dat de inhuur van derden veroorzaakt is de inhuur als gevolg van ziekte. Om de dienstverlening niet in gevaar te brengen wordt dan ook een beroep gedaan op externe tijdelijke krachten. De gemeente Emmen heeft over het afgelopen jaar een verzuimpercentage van 5.8 %. In formatie betekent dit een uitval van circa 60 formatieplaatsen. Een deel van deze uitval wordt gecompenseerd door inhuur. 5. Inhuur als opvang van algemene tijdelijke (piek) werkzaamheden Een deel van de inhuur heeft betrekking op werkzaamheden, die op jaarbasis een tijdelijk karakter hebben (bijvoorbeeld als gevolg van piekbelasting in een bepaalde periode). Het structureel aanstellen van eigen medewerkers op dit type tijdelijke werkzaamheden is niet efficient en kan leiden tot ongewenste overbezetting op taken. De inhuur van derden moet in dit verband worden gezien als een soort van flexibele arbeidsschil. 6. Inhuur betreffende specifieke expertise Er worden ook externen ingehuurd voor de advisering over specifieke vraagstukken waar we niet beschikken over voldoende eigen capaciteit en deskundigheid. Mei 2010

Kadernota xteme inhuur

Kadernota xteme inhuur Kadernota Externe inhuur Stuknummer: b!07.00560 gemeente Den Helder Concept Kadernota xteme inhuur Inhoudsopgave Kadernota Externe inhuur 1. Inleiding 3 2. Kaders 3 2.1. Definitie 3 2.2. Reikwijdte van

Nadere informatie

Definitie Externe Inhuur

Definitie Externe Inhuur Als vertrekpunt is gebruik gemaakt van de definitie die ook gehanteerd wordt door de Rijksoverheid. Vervolgens is deze op onderdelen verfijnd, om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de Flevolandse inrichting

Nadere informatie

Schriftelijke vraag (art. 40 RvO raad)

Schriftelijke vraag (art. 40 RvO raad) Schriftelijke vraag (art. 40 RvO raad) Per onderwerp afzonderlijk formulier gebruiken Indienen via het e-mailadres griffie@tholen.nl Nummer (in te vullen door griffie) 17.0017 Datum ontvangst raadsgriffie

Nadere informatie

Inhuur van externen. Sept. Notitie. Auteurs: C. van den Berg M. Eijsbouts T. Bohm. Contactpersoon: C. van den Berg

Inhuur van externen. Sept. Notitie. Auteurs: C. van den Berg M. Eijsbouts T. Bohm. Contactpersoon: C. van den Berg Sept 14 Inhuur van externen Notitie Auteurs: C. van den Berg M. Eijsbouts T. Bohm Contactpersoon: C. van den Berg 06-53851750 Datum: 29 september 2014 G e m e e n t e H i l v e r s u m 1 Aanleiding Afgelopen

Nadere informatie

RKC ONDERZOEKSPLAN. Ooststellingwerf. Inhuur externen. Februari 2016

RKC ONDERZOEKSPLAN. Ooststellingwerf. Inhuur externen. Februari 2016 ONDERZOEKSPLAN Inhuur externen Februari 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 1 Motivatie onderzoek... 1 Doelstelling... 2 Vraagstelling... 2 Normenkader... 3 Afbakening... 3 Aanpak... 3 Planning... 3 Inleiding

Nadere informatie

Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal

Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal Evaluatie onderzoek Externe Inhuur Overveen, 25 januari 2018 Aanleiding De Rekenkamercommissie Bloemendaal evalueert al haar onderzoeken om na te gaan in hoeverre

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 04-10-2018 18-078 Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad, Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en Veiligheid

Nadere informatie

RAADSGR'.FFIE DORDRECHT. Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; BESLUIT

RAADSGR'.FFIE DORDRECHT. Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; BESLUIT Gemeentebestuur Dordrecht RAADSGR'.FFIE DORDRECHT BESLUIT Nr. SBC/03/555 Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; gezien het voorstel d.d. 2 december 03; BESLUIT 1. het projectplan

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Vragen ex art 46 RvO Deventer Sociaal-Kosten externe inhuur Veiligheidsregio 1- Notagegevens Notanummer 2017-001106 Datum 30-06-2017 Programma: 02 Openbare

Nadere informatie

Inhuur van externen Gemeente Bloemendaal

Inhuur van externen Gemeente Bloemendaal Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal Inhuur van externen Gemeente Bloemendaal december 2013 Inhuur externen gemeente Bloemendaal Corsanr: 2013044334 Pagina 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding...

Nadere informatie

Betreft vergadering Commissie BFW 27 april 2012. Margreeth Trimpe 0118-63 14 37 me.trimpe@zeeland.nl

Betreft vergadering Commissie BFW 27 april 2012. Margreeth Trimpe 0118-63 14 37 me.trimpe@zeeland.nl Griffier van de Staten Geleidebrief informatief Naam voorstel 12006906 Brief GS van 27 maart 2012 over externe inhuur, aangevuld met de duur en de mate waarin dat leidt tot langlopende verplichtingen voor

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 75

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 75 BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 75 Datum 5 september 2017 Van College B&W Behandeld door M. de Weerd Doorkiesnummer 030-28 61389 E-mailadres m.de.weerd@utrecht.nl Kenmerk 4758078 Beleidsveld

Nadere informatie

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer xo.r3589.ooi Inboeknummer robstoo4rs Dossie> nummer oro.q op g maart aoro Raads informatiebrief Betreft kaderstelling bij inhuur derden. Inleiding In de raadsvergadering

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ MODEL 3.60 RIJKSBEGROTINGSVOORSCHRIFTEN EXTERNE INHUUR

BIJLAGE BIJ MODEL 3.60 RIJKSBEGROTINGSVOORSCHRIFTEN EXTERNE INHUUR BIJLAGE BIJ MODEL 3.60 RIJKSBEGROTINGSVOORSCHRIFTEN EXTERNE INHUUR NB Deze bijlage is bedoeld als naslagwerk. De informatie is niet nieuw, hooguit eens goed onder elkaar gezet. 27 juli 2017 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Kaders Personeelbeheerplan Oldebroek

Kaders Personeelbeheerplan Oldebroek Kaders Personeelbeheerplan Oldebroek December 2016 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Doel... 3 3 Kader... 3 4 Rollen en verantwoordelijkheden... 3 4.1 Verantwoordelijkheid... 3 4.2 Inhuur... 3 4.2.1 Inhuur voor

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2 RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2 Raadsvergadering van 25 februari 2010 Onderwerp: Uitbreiding personele capaciteiten in verband met verwezenlijking van de activiteiten en taken in het kader van de rioleringszorg

Nadere informatie

GGD Iff regio Utrecht >

GGD Iff regio Utrecht > ""T^Cjl^é? 3 GGD Iff regio Utrecht > s268 Notitie versterking Bedrijfsvoering 21 april V 2.0 Teun van Deijck Jikke de Jong Marieke Knobbe Notitie versterking Bedrijfsondersteuning GGDrU Pagina 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES. capaciteit voor het jaar 2018 om te voldoen aan de extra capaciteitsvraag vanuit diverse projecten en opdrachten.

B en W Adviesnota ADVIES. capaciteit voor het jaar 2018 om te voldoen aan de extra capaciteitsvraag vanuit diverse projecten en opdrachten. Onderwerp Budget voor inhuur projectcapaciteit SDW Zaaknummer Teammanager Marco Van de Voort B & W datum 8 mei 2018 Team Civiel en Verkeer Naam steller Marco Van de Voort Portefeuillehouder Ike Busser

Nadere informatie

Ontwikkeling inhuur Rekeningcommissie 17 mei 2010

Ontwikkeling inhuur Rekeningcommissie 17 mei 2010 Ontwikkeling inhuur Rekeningcommissie 17 mei 2010 1 Inhoud 1. Ontwikkeling personele formatie 2. Ontwikkelingen en majeure opgaven 3. Waar hebben we het over? 4. Karakteristieken externe inhuur 5. Verantwoording

Nadere informatie

van het raadslid dhr. A. Rennenberg (OAE) over het onderzoek in het Sociaal Domein

van het raadslid dhr. A. Rennenberg (OAE) over het onderzoek in het Sociaal Domein gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6467 Inboeknummer 15bst01138 Dossiernummer 15.35.103 (2.3.2) Beslisdatum B&W 25 augustus 2015 Raadsvragen van het raadslid dhr. A. Rennenberg (OAE) over het onderzoek

Nadere informatie

Inzicht in inhuur. Het blijkt dat gemeenteraden graag inzicht willen in de omvang en de kosten die gemoeid zijn met de inhuur van externen.

Inzicht in inhuur. Het blijkt dat gemeenteraden graag inzicht willen in de omvang en de kosten die gemoeid zijn met de inhuur van externen. Het blijkt dat gemeenteraden graag inzicht willen in de omvang en de kosten die gemoeid zijn met de inhuur van externen. De rekenkamercommissie van de gemeenten Wervershoof, Enkhuizen, Drechterland en

Nadere informatie

Memo: Wob-verzoek inhuur

Memo: Wob-verzoek inhuur Memo: Wob-verzoek inhuur Aan: Leden Algemeen Bestuur VRU Van: Algemeen directeur Datum: 13 juli 2017 Onderwerp: Wob-verzoek inhuur Bijlagen: A. Overzicht inhuuropdrachten groter dan 100.000 B. Normen WNT

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478. Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478. Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478 Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2 Onderwerp: Achterstanden met betrekking tot de afgifte van gebruiksvergunningen en -meldingen Verantwoordelijk

Nadere informatie

uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: 15.3003742 2 4 juni 2015

uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: 15.3003742 2 4 juni 2015 Gemeenteraad Heerenveen HEERENVEEN uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: 15.3003742 2 4 juni 2015 Onderwerp: Jaarrekening 2014 en 1e kwartaalrapportage 2015 Caparis NV Geachte raad, Jaarrekening

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 4 september 2018 Zaaknummer: 510308 Portefeuillehouder : M.J.F.J. Thijsen Openbaar Besloten Team : Team Openbare veiligheid,

Nadere informatie

Vergadering d.d. : 23 november 2011 Onderwerp. : Kaderstelling uitvoering werkzaamheden

Vergadering d.d. : 23 november 2011 Onderwerp. : Kaderstelling uitvoering werkzaamheden A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d. : 23 november 2011 Onderwerp : Kaderstelling uitvoering werkzaamheden Agendapunt: 16a KORTE SAMENVATTING: Naar aanleiding van een aantal investeringsvoorstellen

Nadere informatie

Memo. Datum : 10 december Aan : College van B&W. Kopie aan : Van : Ardwin Lantain : Meridionummer. Onderwerp : Inleenpersoneel

Memo. Datum : 10 december Aan : College van B&W. Kopie aan : Van : Ardwin Lantain : Meridionummer. Onderwerp : Inleenpersoneel Memo Datum : 10 december 2009 Aan : College van B&W Kopie aan : Van : Ardwin Lantain Meridionummer : 290569 Onderwerp : Inleenpersoneel 2007-2009 Hierbij bied ik u een overzicht inhuur derden voor de jaren

Nadere informatie

Openbaar advies voor beslissing B en W

Openbaar advies voor beslissing B en W Openbaar advies voor beslissing B en W Stafbureau Personeel, Bestuur en Organisatie - - registratienummer: 2000003654 Naam: Ad van Beers, toestelnummer: 860 paraaf chef/hoofd sector paraaf sectorcontroller

Nadere informatie

Onderwerp beantwoording schriftelijke vragen PvdA mbt motie 'Stop de algehele vacaturestop' Registratienummer

Onderwerp beantwoording schriftelijke vragen PvdA mbt motie 'Stop de algehele vacaturestop' Registratienummer Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp beantwoording schriftelijke vragen PvdA mbt motie 'Stop de algehele vacaturestop' Registratienummer 3.23634 Portefeuillehouder mevr. H.T.M. Scholten Korte inhoud

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Amstelveen

Rekenkamercommissie Amstelveen Rekenkamercommissie Amstelveen Quick scan inhuur externen Rekenkamercommissie Amstelveen Definitief vastgesteld op 2 september 2010 1 1. Voorwoord en inleiding De gemeente Amstelveen staat evenals elders

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018. 2500 EA Den Haag. Motie Schinkelshoek

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018. 2500 EA Den Haag. Motie Schinkelshoek Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Inlichtingen José Nelis T 070-426 7566 F Uw kenmerk Onderwerp Motie Schinkelshoek 1 van 8 Aantal bijlagen 0 Bezoekadres

Nadere informatie

Onderwerp Tussentijdse rapportage samenwerking belastingen Lisse/Noordwijk - Besluitvormend

Onderwerp Tussentijdse rapportage samenwerking belastingen Lisse/Noordwijk - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 8 oktober 2013 nummer: 2013_BW_00620 Onderwerp Tussentijdse rapportage samenwerking belastingen Lisse/Noordwijk - vormend Beknopte samenvatting Verkenningsfase van het

Nadere informatie

Colofon. Telefoon: 058-233 4022 E-mail: Rekenkamer@leeuwarden.nl Website: www.gemeenteraadleeuwarden.nl

Colofon. Telefoon: 058-233 4022 E-mail: Rekenkamer@leeuwarden.nl Website: www.gemeenteraadleeuwarden.nl Externe inhuur Rekenkamer Leeuwarden 28 september 2010 Colofon Samenstelling Rekenkamer Leeuwarden drs. P.L. Polhuis MA (voorzitter) drs. G. Riedstra R. Smit MBA ir. E. Voorwinde M.A. Hoekstra mw. J.E.

Nadere informatie

Budgethoudersregeling Gemeente Coevorden 2013

Budgethoudersregeling Gemeente Coevorden 2013 Budgethoudersregeling Gemeente Coevorden 2013 December 2013 Afdeling Kwaliteit & Concerncontrol Team Planning & Kwaliteit Budgethoudersregeling gemeente Coevorden 2013 Pagina 1 van 8 Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Raadsvoorstel. BOA Oostzaan. Veiligheid. Gebied en Wijkzaken A. de Neef P.J. Möhlmann. Inzet BOA Oostzaan

Raadsvoorstel. BOA Oostzaan. Veiligheid. Gebied en Wijkzaken A. de Neef P.J. Möhlmann. Inzet BOA Oostzaan Titel BOA Oostzaan Nummer 10 / 49 Datum 8 september 2010 Programma Fase Onderwerp Veiligheid Inzet BOA Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 15, 1510 AA Oostzaan

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk 14 februari 2019 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Ingekomen stuk D12. Datum uw brief n.v.t.

Ingekomen stuk D12. Datum uw brief n.v.t. Directie Inwoners Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Ingekomen stuk D12 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail

Nadere informatie

Afdeling Werk. Aan de gemeenteraad Postbus RA EMMEN. Geachte leden van de raad,

Afdeling Werk. Aan de gemeenteraad Postbus RA EMMEN. Geachte leden van de raad, Raadhuisplein 1 Postbus 30001 7811 AP Emmen 7800 RA Emmen t. 140591 e. gemeente@emmen.nl f. 0591 685599 I. www.emmen,nl Aan de gemeenteraad Postbus 30.001 7800 RA EMMEN Afdeling Werk team Kwaliteit Werk

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst Utrecht (RID) 2016 inclusief eigen frictiekosten

Raadsvergadering. Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst Utrecht (RID) 2016 inclusief eigen frictiekosten RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23 juni 16-036 Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst Utrecht (RID) inclusief eigen frictiekosten Aan de raad, Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Eindafrekening Technische Bijstand Nijmegen Kanaalgebied

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Eindafrekening Technische Bijstand Nijmegen Kanaalgebied Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Eindafrekening Technische Bijstand Nijmegen Kanaalgebied Programma / Programmanummer Economie / 9510 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting De kosten die

Nadere informatie

Begroting juli Het Hooghuis Keizersgracht GB Eindhoven Postbus CA Eindhoven

Begroting juli Het Hooghuis Keizersgracht GB Eindhoven Postbus CA Eindhoven Begroting 2015 1 juli 2014 Het Hooghuis Keizersgracht 5 5611 GB Eindhoven Postbus 2000 5600 CA Eindhoven ( 040-2329338 www.zuidelijkerekenkamer.nl @ZuidRekenkamer KvK nr. 589 58 785 De Zuidelijke Rekenkamer

Nadere informatie

Aan : de Commissie van Veiligheid, Bestuur en Financiën en de Rekeningencommissie. Onderwerp Inhuur personeel derden

Aan : de Commissie van Veiligheid, Bestuur en Financiën en de Rekeningencommissie. Onderwerp Inhuur personeel derden Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan : de Commissie van Veiligheid, Bestuur en Financiën en de Rekeningencommissie Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BSD/2008.4085 - RIS

Nadere informatie

Collegevoorstel BEDRIJFSVOERING. Ja, zonder beperkingen Dienstverlening. Afdeling Bedrijfsvoering. Pilot verloning payroll bij de WAA

Collegevoorstel BEDRIJFSVOERING. Ja, zonder beperkingen Dienstverlening. Afdeling Bedrijfsvoering. Pilot verloning payroll bij de WAA zaak_id bericht_nummer Collegevoorstel BEDRIJFSVOERING Reg.nr. 12-7774 B&W d.d. Openbaar Programma Ja, zonder beperkingen Dienstverlening DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten d.d. 12-03-2012

Nadere informatie

Raadsvragen inhuur personeel. Met bijgevoegde brief beantwoorden wij die vragen.

Raadsvragen inhuur personeel. Met bijgevoegde brief beantwoorden wij die vragen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Raadsvragen inhuur personeel Programma Bestuur & Middelen Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting De fractie van de PvdA heeft vragen gesteld over de inhuur van personeel

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Notitie voor Commissie Middelen/Algemeen Bestuur Pag. 1 Datum vergadering 23 januari 2008 Nr. Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Voorstel tot het kennisnemen van de notitie "Inhuur externen". wethouder

Nadere informatie

Budgethoudersregeling gemeenschappelijke regeling UW Samenwerking, gemeente Montfoort en gemeente IJsselstein

Budgethoudersregeling gemeenschappelijke regeling UW Samenwerking, gemeente Montfoort en gemeente IJsselstein GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente IJsselstein. Nr. 123673 23 december 2015 Budgethoudersregeling gemeenschappelijke regeling UW Samenwerking, gemeente Montfoort en gemeente IJsselstein het dagelijks

Nadere informatie

In de beide budget-rapportages 2009 wordt u zowel inhoudelijk als budgettair geïnformeerd over de ontwikkelingen binnen de posten inhuur derden.

In de beide budget-rapportages 2009 wordt u zowel inhoudelijk als budgettair geïnformeerd over de ontwikkelingen binnen de posten inhuur derden. NOTA dienst: Concerncontrol & Financieel Beleid datum: 20 januari 2009 registratienummer: B/0816500 afdelingsnaam: CC&FB steller: Kamphuis, Fulko paraaf chef: kopie aan: onderwerp: Notitie "Inhuur derden"

Nadere informatie

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie.

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie. Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 405982 Programma : Inkomen, jeugd en wmo Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *19.0000077* 19.0000077 Raadsvergadering: 7 februari 2019 Onderwerp Onttrekking aan reserve Sociaal Domein i.v.m. kosten voor lokale implementatie van de

Nadere informatie

Akkoord afdelingshoofd/manager. Akkoord hoofd organisatieonderdeel. Akkoord teamleider/manager

Akkoord afdelingshoofd/manager. Akkoord hoofd organisatieonderdeel. Akkoord teamleider/manager Akkoord afdelingshoofd/manager Akkoord hoofd organisatieonderdeel Akkoord teamleider/manager Publiekshal Het Rond 1, Zeist www.zeist.nl www.twitter.com/gemeentezeist Postbus 513, 3700 AM Zeist www.facebook.com/gemeentezeist

Nadere informatie

Voorstel 1: Ontwerpbegrotingswijziging 2019 PG&Z op basis van het Bedrijfsplan RIGG

Voorstel 1: Ontwerpbegrotingswijziging 2019 PG&Z op basis van het Bedrijfsplan RIGG Voorstel 1: Ontwerpbegrotingswijziging 2019 PG&Z op basis van het Bedrijfsplan RIGG 2019-2020 Inleiding Op 6 juli 2018 heeft het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Publieke Gezondheid

Nadere informatie

Provinciale Staten van Flevoland. Geachte heer/mevrouw,

Provinciale Staten van Flevoland. Geachte heer/mevrouw, Postbus 55 8200 AB Lelystad Provinciale Staten van Flevoland Telefoon (0320)-265265 Fax (0320)-265260 E-mail provincie Flevoland.nl Website www.flevoland.nl Verzenddatum Bijlasen Uw kenmerk io.jül12g11

Nadere informatie

Steller :J. Verbeek Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Advies en Control - PC Email : j.verbeek@hoorn.nl

Steller :J. Verbeek Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Advies en Control - PC Email : j.verbeek@hoorn.nl 1 van 5 -W- T QEMEENTE J ^ Q Q J * J ^ Zaaknummer : Behoort bij oplegger: nr. : Programmabegroting: 6. Sociale Voorzieningen en Maatschappelijke Dienstverlening :J. Verbeek Telefoonnummer ; 0229-252200

Nadere informatie

registratienummer 205730 openbaar 1. 2. commissievergadering(en) raadsvergadering d.d. ondernemingsraad

registratienummer 205730 openbaar 1. 2. commissievergadering(en) raadsvergadering d.d. ondernemingsraad COLLEGE ADVIES gemeente TEYLINGEN onderwerp Visie op externe inliuur registratienummer 205730 openbaar Ja afdeling Advies & Ondersteuning / Personeel & Organisatie portefeuillehouder L. van der Zon behandeld

Nadere informatie

Financiën Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zuid-Hollandse Eilanden (GGD ZHE)

Financiën Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zuid-Hollandse Eilanden (GGD ZHE) Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.: datum: 11 augustus 2009 sector/stafafdeling: samenleving portefeuillehouder: W. A. J. Borgonjen ontworpen door: J. Laurs-Breur par. par. afd.hfd. par.

Nadere informatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Raadsvergadering : 27 oktober 2008 Agendapunt : 6 Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Samenvatting

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Financieel-Economische Zaken Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Projectvoorstel. Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Inhoudsopgave. Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief

Projectvoorstel. Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Inhoudsopgave. Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief Projectvoorstel Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief Inhoudsopgave 2/8 1. Inleiding 3 1.1. Aanleiding 3 1.2. Historie 3 1.3. Doel

Nadere informatie

Plan van aanpak 2009. Optimalisatie doelmatigheid incidentele inhuur derden

Plan van aanpak 2009. Optimalisatie doelmatigheid incidentele inhuur derden Plan van aanpak Optimalisatie doelmatigheid incidentele inhuur derden Inhoud 1 Inleiding 3 2 Aanbevelingen en voorgestelde acties 4 3 Voortgang en terugkoppeling 8 2 1. Inleiding Dit Plan van Aanpak is

Nadere informatie

Raadsvergadering. 6 november

Raadsvergadering. 6 november RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 6 november 2014 14-105 Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Aan de raad, Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Gevraagde

Nadere informatie

Kwartaalmonitor CFO Tweede kwartaal 2013 (april-augustus)

Kwartaalmonitor CFO Tweede kwartaal 2013 (april-augustus) Kwartaalmonitor CFO Tweede kwartaal 2013 (april-augustus) Monitor, kwartaal 2 2013 (nr.1300259050) Pagina 1 van 5 Leeswijzer In het eerste hoofdstuk leest u over de financiële opgave met betrekking tot

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling R. van Wijk 15I0002878 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229564 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Memo bijgevoegd Te

Nadere informatie

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Regionale Bedrijventerreinenstrategie 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Naar aanleiding van de eindrapportage

Nadere informatie

inhuur externen Rotterdam

inhuur externen Rotterdam inhuur externen Rotterdam September 2018 1 inleiding aanleiding In de media en politiek is er regelmatig aandacht voor externe inhuur door de overheid. Die aandacht is vaak ingegeven door de perceptie

Nadere informatie

Raadsvoorstel ISE - Intentieovereenkomst

Raadsvoorstel ISE - Intentieovereenkomst gemeente Eindhoven 16R6733 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00378 Beslisdatum B&W 22 maart 2016 Dossiernummer 16.12.252 Raadsvoorstel ISE - Intentieovereenkomst Inleiding In 2005 heeft uw gemeenteraad ingestemd

Nadere informatie

Profielschets Teammanager bestuursondersteuning Fusiegemeente Altena

Profielschets Teammanager bestuursondersteuning Fusiegemeente Altena Profielschets Teammanager bestuursondersteuning Fusiegemeente Altena Altena De nieuwe gemeente Altena gaat op 1 januari 2019 van start en bestaat uit de huidige gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem.

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren:

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren: Nota voor : vergadering Algemeen Bestuur Datum : 19 december 2012 Onderwerp : Uitgangspunten begroting 2014 en planning besluitvorming Agendapunt : 5 Kenmerk : AB/1224 Bijlage: Planning en controlcyclus

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 9 05/879 Concern Afd: B&F Steller: Oosterhoff (685554)

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 9 05/879 Concern Afd: B&F Steller: Oosterhoff (685554) o~~çëîççêëíéä låçéêïéêéw Rechtmatigheid Portefeuillehouder: J.Kuper Concern Afd: B&F Steller: Oosterhoff (685554) ^~å=çé=öéãééåíéê~~ç sççêöéëíéäç=äéëäìáí 1. Kennis te nemen van het plan van aanpak Rechtmatigheid

Nadere informatie

Controleprotocol 2018 en 2019 voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Delfzijl

Controleprotocol 2018 en 2019 voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Delfzijl Controleprotocol 2018 en 2019 voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Delfzijl Nick Doorn (concerncontroller) 20 juni 201914 juni 2019 1. Inleiding In 2016 heeft de aanbesteding

Nadere informatie

Vragen van mevrouw drs. C. Boelhouwer (SP) over inhuur nautisch personeel

Vragen van mevrouw drs. C. Boelhouwer (SP) over inhuur nautisch personeel Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 1 september 2015 Vragen nr. 73 Vragen van mevrouw drs. C. Boelhouwer (SP) over inhuur nautisch personeel De voorzitter van Provinciale Staten

Nadere informatie

Profielschets Teammanager personeel & organisatie Fusiegemeente Altena

Profielschets Teammanager personeel & organisatie Fusiegemeente Altena Profielschets Teammanager personeel & organisatie Fusiegemeente Altena Altena De nieuwe gemeente Altena gaat op 1 januari 2019 van start en bestaat uit de huidige gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem.

Nadere informatie

Raadsbrief social return en verdringing

Raadsbrief social return en verdringing Collegevoorstel Openbaar Onderwerp en verdringing Programma Economie & Werk Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 10 februari j.l. heeft de raad de motie Houd social return on investment ook echt

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis.

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: De reserve raadhuis

Nadere informatie

Datum 27 april 2012 Betreft Beantwoording schriftelijke vragen met kenmerk 2012Z05314

Datum 27 april 2012 Betreft Beantwoording schriftelijke vragen met kenmerk 2012Z05314 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum 27 april 2012

Nadere informatie

Aan de Raadsfractie van Wakker Emmen t.a.v. dhr. R. van der Weide Akkerdistel DP KLAZIENAVEEN. Geachte heer van der Weide,

Aan de Raadsfractie van Wakker Emmen t.a.v. dhr. R. van der Weide Akkerdistel DP KLAZIENAVEEN. Geachte heer van der Weide, Raadhuisplein 1 Correspondentieadres:.-rf^e^ 7811 AP Emmen Postbus 30001 nte ^ Telefoon 14 0591 7800 RA Emmen 6 ^ ' Aan de Raadsfractie van Wakker Emmen t.a.v. dhr. R. van der Weide Akkerdistel 63 7891

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 9 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 9 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Culemborg

Rekenkamercommissie Culemborg Rekenkamercommissie Culemborg Aan de raad van de gemeente Culemborg Datum 19 november 2015 Betreft Jaarplan 2016 Geachte leden van de raad, De rekenkamercommissie Culemborg (RKC) biedt u hierbij het Jaarplan

Nadere informatie

GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. Geachte mevrouw, mijnheer,

GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. Geachte mevrouw, mijnheer, Aan de gemeenteraden t.a.v. de voorzitter van de raad GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. i.a.a. de colleges van burgemeester en wethouders Onderwerp Consultatie jaarstukken 2013 en programmabegroting

Nadere informatie

Verzoek Commissie Bestuur en Middelen 15 januari 2015 inzake overzicht nietbeïnvloedbare

Verzoek Commissie Bestuur en Middelen 15 januari 2015 inzake overzicht nietbeïnvloedbare Memo Aan Raads- en commissieleden Van J.W. van Dongen Doorkiesnummer Datum 26 februari 2015 Afschriften aan Betreft Verzoek Commissie Bestuur en Middelen 15 januari 2015 inzake overzicht nietbeïnvloedbare

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 10.0162. Rv. nr..: 10.0162 B&W-besluit d.d.: 14-12-2010 B&W-besluit nr.: 10.1327

RAADSVOORSTEL 10.0162. Rv. nr..: 10.0162 B&W-besluit d.d.: 14-12-2010 B&W-besluit nr.: 10.1327 RAADSVOORSTEL 10.0162 Rv. nr..: 10.0162 B&W-besluit d.d.: 14-12-2010 B&W-besluit nr.: 10.1327 Naam programma +onderdeel: Bedrijfsvoering Onderwerp: Kadernotitie Inhuur Externen meer Binnen, minder Buiten.

Nadere informatie

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 9 november Nummer: 2010/13/10. Portefeuillehouder: E.A.J. Sprokkel. Afdeling:

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 9 november Nummer: 2010/13/10. Portefeuillehouder: E.A.J. Sprokkel. Afdeling: \ raadsvoorstel Voerendaal, d.d. 9 november 2010 Nummer: 2010/13/10 Portefeuillehouder: E.A.J. Sprokkel Afdeling: Programma: Bestuur en bedrijfsvoering Product: Onderwerp: inhuur derden Aan de Raad. \

Nadere informatie

Onttrekking middelen aan het gemeentefonds voor de organisatie van het referendum van 6 april 2016

Onttrekking middelen aan het gemeentefonds voor de organisatie van het referendum van 6 april 2016 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Onttrekking middelen aan het gemeentefonds voor de organisatie van het referendum van 6 april Programma Dienstverlening & Burgerzaken Portefeuillehouder H.M.F. Bruls

Nadere informatie

bijlage(n) 1 fax (0591)

bijlage(n) 1 fax (0591) Raadhuisplein 1 7811 APEmmen Telefoon (0591) 68 55 55 Correspondentieadres: Postbus 30001 7800 RA Emmen e** &ct > Aan de raad van de gemeente Emmen Concernstaf ons kenmerk 10.098784 uw brief van/kenmerk

Nadere informatie

Treasurystatuut Gemeente Den Helder. ieheersdeel

Treasurystatuut Gemeente Den Helder. ieheersdeel Treasurystatuut 2014 Gemeente Den Helder ieheersdeel Administratieve organisatie en interne controle. A. Uitgangspunten administratieve organisatie en interne controle. Vanuit de treasuryfunctie zijn de

Nadere informatie

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in onderwijs personeelsdiensten

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in onderwijs personeelsdiensten HAALT MEER UIT ONDERWIJS Uw partner in onderwijs personeelsdiensten WAT DOET DIT IS WIJS? Bij DIT IS WIJS kunt u terecht voor vervanging van onderwijzend personeel al vanaf één dag. Heeft u behoefte aan

Nadere informatie

bijlage(n) 2 fax (0591)

bijlage(n) 2 fax (0591) Raadhuisplein 1 7811 APEmmen Telefoon (0591) 68 55 55 Correspondentieadres: Postbus 30001 7800 RA Emmen ^et» Aan de raad van de gemeente Emmen Dienst Gebied ons kenmerk 09.083849 uw brief van/kenmerk bijlage(n)

Nadere informatie

gelet op artikel 14, sub c, van de Financiële verordening gemeente Waalwijk

gelet op artikel 14, sub c, van de Financiële verordening gemeente Waalwijk Het College van Waalwijk; gelet op artikel 14, sub c, van de Financiële verordening gemeente Waalwijk besluit in te trekken: Regeling budgethouders gemeente Waalwijk 2012 vast te stellen de: Regeling budgethouders

Nadere informatie

Postbus 20 7500 AA Enschede. Hengelosestraat 51. DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 16 april 2013 1300086970 Dhr. G.J.I. Kokhuis

Postbus 20 7500 AA Enschede. Hengelosestraat 51. DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 16 april 2013 1300086970 Dhr. G.J.I. Kokhuis POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede BEZOEKADRES Hengelosestraat 51 Aan de Gemeenteraad TELEFOON 14 0 53 DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 16 april 2013 1300086970 Dhr. G.J.I. Kokhuis UW BRIEF VAN UW KENMERK

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 201 Trendnota Arbeidszaken Overheidspersoneel 2008 Nr. 38 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Eindtotaal 1.304 1.460 1.591

Eindtotaal 1.304 1.460 1.591 Openbaar Onderwerp Invulling taakstellingen/bezuinigingen DGG/Sector Openbare Ruimte Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 9610 BW-nummer BW-00970 Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting Dit

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw)

Verordening Cliëntenparticipatie Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) Verordening Cliëntenparticipatie Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Emmen. Geachte raadsleden,

Aan de gemeenteraad van Emmen. Geachte raadsleden, Raadhuisplein 1 Correspondentieadres: 7811 AP Emmen Postbus 30001 Telefoon (0591) 68 55 55 7800 RA Emmen Aan de gemeenteraad van Emmen Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid ons kenmerk uw brief van/kenmerk

Nadere informatie

Datum: Adviserend. 16 mei 2019

Datum: Adviserend. 16 mei 2019 Oplegvel 1. Onderwerp Wijziging Treasurystatuut 2014. 2. Rol van het Basistaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Ja. 4. Behandelschema: Datum: Informerend Datum: Adviserend Datum:

Nadere informatie

Nr Houten, 14 februari 2008

Nr Houten, 14 februari 2008 Nr. 2008-009 Houten, 14 februari 2008 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Functieomvang griffie en mandatering personele aangelegenheden Beslispunten:. 1. Aan de griffier de bevoegdheden van de raad mandateren

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00500000013405 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel mermeer Raadsvoorstel 2016.0047131 onderwerp Portefeuilehouder drs. Ap Reinders, dr. Tom Horn steiler Rob Kouwenhoven Collegevergadering 6 September 201 6 Raadsvergadering 1. Samenvatting I/Var willen

Nadere informatie

Datum inboeken. Verlengen opdracht en mandaat urgentieverlening Het Vierde Huis 2018

Datum inboeken. Verlengen opdracht en mandaat urgentieverlening Het Vierde Huis 2018 Gemeente Woudenberg Collegeadvies Eigen initiatief Besl u iten reg istratie: Postregistratienummer : 198524 o k Datum inboeken Openbaar Ja Internet Nee naar RAAD Nee CR Nee Communicatie Nee Europese regelgeving

Nadere informatie

de gemeenteraden van Oostzaan en Wormerland Geachte raadsleden,

de gemeenteraden van Oostzaan en Wormerland Geachte raadsleden, Datum : 18 december 2014 Uw BSN : Uw brief van : Uw kenmerk : Ons nummer : Behandeld door : directie de gemeenteraden van Oostzaan en Wormerland Onderwerp : benchmarkonderzoek Berenschot Geachte raadsleden,

Nadere informatie

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar:

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar: Advies aan burgemeester en wethouders gemeente Simpelveld Datum advies: 6 mei 2015 Financiële consequenties: Afdeling: Bedrijfsvoering Zaakkenmerk: 47584 Openbare besluitenlijst: ja Behandelend ambtenaar:

Nadere informatie

Plan van aanpak inhuur externen

Plan van aanpak inhuur externen Plan van aanpak inhuur externen Steller: C.H. Berkhout PVA externen versie 1.0 1 HOOFDSTUK 1 : OPDRACHT 1.1 Inleiding De gemeenteraad heeft in de vergadering van 11 november 2010 over de programmabegroting

Nadere informatie