De banaan Bananencijfers om van te duizelen 55 miljoen ton 7 miljard euro 10 kilogram 81 in een half uur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De banaan Bananencijfers om van te duizelen 55 miljoen ton 7 miljard euro 10 kilogram 81 in een half uur"

Transcriptie

1 bananen

2 Banana split De banaan roept in de populaire cultuur en media tal van beelden en associaties op. De banaan als fallussymbool. De banaan als aapjesvoer. Lou & the Hollywood Banana s. Een bananenrepubliek. In de reclame is de banaan symbool van tropische overvloed, teken van feest en voedzaamheid, suggestie van promiscuïteit. De beeldvorming is niet altijd even onschuldig, maar geurt soms naar racisme en seksisme. Er is nog meer aan bananen dat niet altijd even onschuldig is. De bananenhandel is een keiharde business, met veel verliezers en slechts enkele winnaars. Een handel die meer gelijkt op een jungle dan op het paradijs uit het verhaal (zie de volgende bladzijde). De bananen in de wereldwinkel zien er even krom uit als de Bonita s in de supermarkt. Maar de bananenproductie en de handel in bananen worden dankzij Oxfam- Wereldwinkels wèl een beetje minder krom. 2 Bananencijfers om van te duizelen 55 miljoen ton: de berg bananen die de wereld in één jaar voortbrengt 7 miljard euro: de waarde van de jaarlijkse bananenhandel in de wereld 10 kilogram: de gemiddelde portie die een inwoner van de Europese Unie per jaar opeet 81 in een half uur: het wereldrecord bananenvreten (op naam van een Indiër)

3 Het paradijs Een verhaal uit Midden-Amerika paradijs ananen b 3 In het Aards Paradijs zat een groep mensen op de oever van een kabbelend riviertje onder een grote schaduwrijke boom. Ze genoten van de rust en de stilte. Ze kletsten. Tot God bij hen kwam zitten. Omdat aan de schepping nog enkele dingen ontbraken, vroeg God aan de mensen wat zij nog graag hadden gewild. Iedereen dacht diep na. Toen kwamen de tongen los. Iedereen was het erover eens dat het een bepaalde fruitsoort moest zijn. Een soort met alleen maar kwaliteiten en geen gebreken. Een perfecte fruitsoort. Goed, zei God, en hoe moet dat fruit er dan uitzien? Diego Zondertand zei: Het fruit moet gemakkelijk te kauwen zijn, zodat diegenen zonder tanden het kunnen eten. Dan kwam Pedro Luilak: Je moet het makkelijk kunnen schillen, niet zoals een ananas. Iedereen fantaseerde over de droomvrucht. Ze moest voedzaam zijn, helemaal eetbaar, makkelijk verteerbaar, niet vezelig, lang houdbaar, niet te zoet of niet te zuur, niet te hard of niet te zacht, populair bij kinderen en volwassenen, verkrijgbaar het hele jaar. Toen werd het stil en keek iedereen vol verwachting naar God. En God zei: Perfecte dingen horen niet thuis in deze wereld. Als je iets niet meer kunt verbeteren, zou de wereld wel heel erg saai zijn. Maar goed, ik zal jullie wens respecteren en voor jullie een uitzondering maken. Maar alleen deze keer. Toen schiep God de banaan.

4 Een wereldgewas 13 Wereldexport van bananen (cijfers 1998) Ecuador 34% 2. Guatemala 6% 3. Panama 4% 4. Honduras 4% 5. Nicaragua 1% 6. Filippijnen 9% 7. Dom. Republiek 1% 8. Brazilië 1% 9. Maleisië 0,2% 10. Mexico 2% 11. Caraïben 3% 12. Afrika 4% 13. Colombia 13% 14. Costa Rica 18% Bananen zijn het vijfde belangrijkste landbouwgewas in de wereld (na graan, suiker, koffie en cacao). Bijna één op twee bananen wordt in Latijns-Amerika van de struiken gehakt. Toch ontsnapt ook de bananensector niet aan de globalisering. De voorbije 20 jaar zakte het aandeel van Latijns-Amerika in de wereldproductie van 60% naar 43%. Het verlies werd helemaal ingepikt door Azië, dat 20 jaar geleden slechts een kwart van de bananen voortbracht en momenteel goed is voor 40% van de productie. 10% van de bananen is Afrikaans. Brazilië, India, Ecuador, de Filippijnen, China en Indonesië kweken samen meer dan de helft van de 2 bananen in de wereld (55%). Maar in de bananenhandel spelen deze producenten, met uitzondering van Ecuador en de Filippijnen, geen rol. Ze kweken voor de lokale markt of de eigen voedselvoorziening. Amper 20% van de bananen in de wereld wordt verhandeld. Bananen zijn onontbeerlijk voor de voedselzekerheid. Ze zijn het basisvoedsel voor miljoenen mensen in Afrika, Latijns-Amerika en de Cariben. Dat komt onder andere omdat er geen dood seizoen is en bananen het jaar rond kunnen gekweekt worden.

5 Twee soorten exportbananen Een beperkt aantal bananen komt van zelfstandige boeren met kleine en arbeidsintensieve bedrijfjes van nauwelijks een paar hectare groot. Je vindt ze vooral in de Cariben. De economie van sommige eilanden, zoals Dominica en de Bovenwindse Eilanden, is voor bijna 100 procent van de kweek van bananen afhankelijk. Rendabel is deze bananenteelt echter niet. Want op de wereldmarkt worden de Caribische bananen weggeblazen door de zogenaamde dollarbananen van multinationale ondernemingen als Chiquita Brands International, Dole Food Company en Del Monte Fresh Produce. 5 firma s nemen 75% van de hele wereldhandel in bananen voor hun rekening. Chiquita, Dole en Del Monte bezetten samen 43% van de Europese markt. De multinationals opereren vooral vanuit Midden-Amerika, waar ze gigantische plantages controleren. De voorbije jaren hebben Dole en Del Monte ook fors geïnvesteerd in plantages buiten Amerika. Vanuit Indonesië en de Filippijnen bestoken ze de snelgroeiende Japanse markt. Vanuit de ACPlanden Belize, Kameroen en Ivoorkust kunnen ze makkelijker op de Europese markt binnendringen. (zie blz. 12) 6 Aandeel in de wereldhandel (cijfers 1999) 1 bananen Chiquita (VS) 26% 2. Dole (VS) 25% 3. Del Monte (VS/Mexico) 8% 4. Fyffes (Ierland) 8% 5. Noboa (Ecuador) 8% 6. Andere 25% 3 2

6 Waarom zijn de vijf zo groot? Een verticaal succesverhaal De grote jongens controleren nagenoeg het volledige productieproces van hun bananen. Ze kweken de bananen op reusachtige plantages, soms meer dan 500 hectare groot (1.000 voetbalvelden!). Ze investeren fenomenale bedragen in wegen, drainage- en irrigatiesystemen, kabelbanen en verpakkingsinstallaties: tot dollar per hectare, de prijs van het land niet meegerekend. Ze transporteren de bananen via eigen koelschepen en beheren in de consumptielanden eigen rijpings- en distributiefaciliteiten. Dankzij deze verticale integratie is de productiekost van hun dollarbananen extreem laag. Kleine firma s of zelfstandige bananenboeren, zoals in de Cariben, kunnen onmogelijk met hen concurreren.de concurrentie onder de groten is zo genadeloos dat ze ook zelf in de problemen komen. Chiquita staat bijvoorbeeld op de rand van een faillissement. ananen b 6 Het economische succesverhaal heeft een wrange bijsmaak. De handel in bananen is een klassiek voorbeeld van onrechtvaardige handel. De bananenbedrijven willen vooral zo laag mogelijke productiekosten en zo hoog mogelijke winsten. De meeste bekommeren zich niet om de sociale, economische en ecologische gevolgen van hun teelt. Een uitzondering is Chiquita (zie blz.10).

7 Waarom zijn de dollarbananen krom? Erosie en overstromingen Om superplantages aan te leggen, hebben Chiquita en Co grote stukken regenwoud gekapt. Door die ontbossing ontstaan vaker overstromingen. Bovendien wordt de loop van rivieren soms veranderd om de plantages van water te voorzien. Ook dat zorgt voor overstromingsgevaar. De pest van de pesticiden Om te vermijden dat bananenplagen de oogst vernielen, worden er pesticiden gespoten, dikwijls vanuit kleine vliegtuigen: gemiddeld 40 keer per teelt. 90% van die stoffen bereikt het doel echter niet: ze waaien weg met de wind of spoelen weg met de regen. Of ze dwarrelen neer op de arbeiders en hun familie, op de kleren aan de wasdraad, de waterputten, de moestuinen. De pesticiden brengen ernstige schade toe aan het milieu en de gezondheid van de arbeiders. Over de bananen worden plastic zakken geschoven. Na de oogst blijven er bergen plastic doordrenkt met pesticiden over. Voor elke ton bananen blijft er twee ton afval achter. De bodem krijgt tonnen kunstmest te slikken. Na 30 jaar is de grond van een grote plantage dood.tijd voor de fruitgiganten om te verhuizen. ananen b 7 Groten wassen de handen in onschuld In plaats van het gebruik van pesticiden drastisch te reduceren neemt de plantage liever tijdelijke werkkrachten in dienst: mensen die gedurende drie of zes maanden de vuile en gevaarlijke klussen doen. Er zijn wel beschermende kleren, maar niemand gebruikt ze. Omdat ze niet aangepast zijn aan het werk in tropische omstandigheden. deel 1

8 Bloed aan de schil De bananenvakbonden behoren tot de strijdbaarste en best georganiseerde vakbonden van Latijns-Amerika. Wettelijke bepalingen verhinderen echter dat ze veel betekenis of macht hebben. Heel wat bananenfirma s trachten de invloed van de vakbonden te beperken door op hun plantages een eigen vorm van arbeidsvertegenwoordiging uit te bouwen, zogenaamde Solidarismo s. Deze nep-organisaties worden echter niet erkend door de Internationale Arbeidsorganisatie. Een vakbondsman uit Costa Rica: Wie bij een vakbond durft aansluiten, wordt vaak onder druk gezet, vervolgd of gebrandmerkt als een vijand van het bedrijf. Men tracht de eenheid onder de arbeiders te verbreken en de vakbondsleiding te verdelen. De plantage-eigenaars zijn er niet vies van paramilitaire bendes in te zetten om de plantages te bewaken en mensen die niet in het gareel lopen te pesten of te intimideren met geweld. 8 German Zepeda, leider van Colsiba, een koepel van bananenvakbonden in Latijns -Amerika: Vakbonden zijn vooral belangrijk voor het afsluiten van collectieve arbeidsovereenkomsten. In de meeste landen gebeurt dat per firma of per plantage. Nergens is er sprake van een arbeidsovereenkomst voor de ganse sector. Het slechtst scoort Costa Rica. Syndicale vrijheid bestaat er niet. Maar op het vlak van milieuomstandigheden is het in alle landen van Latijns-Amerika even erg.

9 Groten wassen de handen in onschuld Soms bezitten de grote firma s de plantages in eigen naam. Even vaak sluiten ze contracten (joint ventures) met plaatselijke ondernemingen die ze stevig in hun greep houden. Zo schudden de groten de verantwoordelijkheid voor de slechte werkomstandigheden en de milieuproblemen van zich af. deel 2 Competitie Door de steeds bitsere competitie tussen de grote bananenfirma s wordt gestaag aan de lonen geknabbeld. In Costa Rica bijvoorbeeld verdiende een arbeider op een bananenplantage in dollar per maand. In 1997 was dat nog maar 187 dollar. En dan mag die Costa Ricaanse arbeider niet echt klagen: in 1999 verdiende hij gemiddeld 14,87 dollar/dag, terwijl zijn collega in Ecuador met 6,42 dollar/dag moest tevreden zijn. bananen 9 Meer weten over bananen? Enkele organisaties, van wie sommigen in deze folder aan bod komen, hebben een interessante website vol bananenweetjes (Caribbean Banana Exporters Association) (International Network for the Improvement of Banana and Plantain) (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) europa.eu.int/comm/trade/index (Europese Commissie, afdeling Handel)

10 Actievoeren loont Chiquita tekent historisch akkoord In de jaren negentig groeide wereldwijd verzet tegen de wanpraktijken van de grote bananenjongens. De campagne voor een meer duurzame bananenhandel wordt geschraagd door twee netwerken van ngo s en vakbondsorganisaties: Euroban in Europa en US/LEAP in Noord-Amerika. Beiden werken nauw samen met Colsiba, een koepel van 40 bananenvakbonden uit een tiental Latijns-Amerikaanse landen. Oxfam-Wereldwinkels is lid van Euroban. Met verschillende acties en petities en de uitgave van een explosief boek over de wanpraktijken van Chiquita (1998) droegen ook wij ons steentje aan deze campagne bij. b 10 ananen De internationale campagne bleef niet zonder gevolg. Op 14 juni 2001 ondertekende Chiquita een akkoord met Colsiba en IUF (een internationaal verbond van vakbonden uit de voedingsnijverheid). Het akkoord is een historische gebeurtenis: een bedrijf dat in het verleden kort spel maakte met al wat naar arbeidersinmenging rook, belooft nu dat het zal helpen de vakbondsrechten op haar plantages te beschermen en "te streven naar de constante verbetering van de arbeidsomstandigheden voor Chiquita-werknemers". Bovendien eist Chiquita ook van haar leveranciers, producenten onder contract en partners uit joint ventures dat ze deze overeenkomst "voldoende zouden respecteren". Tenslotte werkt Chiquita ook samen met de Rainforest Alliance. Voor bananen die meer milieuvriendelijk zij gekweekt, krijgt Chiquita van deze Amerikaanse milieugroep een label. De volledige tekst van het akkoord: en

11 Meer acties tegen kromme bananen Een opvolgingscommissie met vertegenwoordigers van Chiquita én Colsiba zal erop toezien dat het akkoord geen dode letter blijft! Ondertussen richten de actievoerders hun pijlen op andere spelers in het bananenveld. Op Dole bijvoorbeeld, de kampioen van het verfoeide Solidarismo in haar belangrijkste productieland Costa Rica. We willen dat ze een gelijkaardig akkoord met Colsiba sluit. Zoals ze - onder internationale druk - heeft gedaan op haar plantages in de Filippijnen. Duurzame bananenhandel Sinds november 1997 is Oxfam-Wereldwinkels een speler op de bananenmarkt. Commercieel een bescheiden speler, die Chiquita nog niet zo vlug van haar bananentroon zal stoten. Maar in haar ijver voor een duurzame bananenhandel een speler die door Dole en Co in de gaten wordt gehouden... Oxfam-Wereldwinkels kiest voor bananen van kleine boeren, die zich verenigd hebben in coöperaties in Costa Rica en Ecuador. We betalen hen een eerlijke, op voorhand afgesproken prijs, 40 % tot 80 % boven de wereldmarktprijs. De producenten investeren de meerprijs in de versterking van hun eigen organisatie of financieren er milieu- en sociale programma s mee. Even belangrijk vindt Oxfam-Wereldwinkels haar inspanningen voor een meer duurzame handel in bananen. We lobbyen voor een propere bananenproductie en -handel. We ijveren voor een betere prijs aan de producenten en de naleving van fundamentele arbeids- en milieunormen.

12 Dollarbananenoorlog De Europese Unie maakt sinds 1993 een onderscheid tussen drie soorten bananen. Eurobananen worden gekweekt in de Europese Unie: Griekenland, Portugal, Spanje (de Canarische Eilanden) en Frankrijk (Martinique en Guadeloupe). De bananen mogen vrij circuleren binnen de Europese eenheidsmarkt. ACP-bananen worden gekweekt in vroegere kolonies van de EU-lidstaten: 71 landen in Afrika, de Cariben en de Pacific (de Stille Oceaan). Op grond van het Verdrag van Lomé mogen deze bananen aan gunstige voorwaarden de Unie binnen. Dollarbananen worden gekweekt op reusachtige plantages in Latijns-Amerikaanse landen voor rekening van de drie Amerikaanse fruitmultinationals. De EU laat maar een beperkte hoeveelheid van deze bananen toe en vraagt aan de invoerders hoge importheffingen. 12 Het Europees bananenregime wordt geschraagd door een ingewikkeld systeem van quota en licenties. Het leidde regelmatig tot conflicten tussen enerzijds de Europese Unie en anderzijds enkele productielanden van dollarbananen én hun beschermheer de Verenigde Staten. Na een veroordeling van Europa door de Wereldhandelsorganisatie mochten de VS bijvoorbeeld handelssancties heffen ter waarde van 191 miljoen dollar. Sinds 1 juli 2001 is een bijgespijkerd bananenregime van kracht. Er mogen meer dollar- en minder ACP-bananen worden ingevoerd. En de verdeling van de invoerlicenties (zeg maar de hoeveelheid bananen die elk bedrijf jaarlijks mag invoeren) werd herzien. In ruil voor de nieuwe regeling schrappen de VS de handelssancties tegen Europa. In 2006 worden de quota afgeschaft. Vanaf dan zal enkel nog een verschil in importtarieven gelden. Voor de Caribische bananenindustrie zal dat de definitieve doodsteek zijn.

13 Alles bij het oude? De nieuwe licentieverdeling speelt in de kaart van de grote multinationals, in het bijzonder Chiquita. Het bedrijf zag de voorbije jaren haar marktaandeel zienderogen slinken en krijgt nu de kans haar positie te herstellen. Chiquita s voornaamste concurrent Dole klaagt dan ook over een grote mate van partijdigheid. Toch is ook Dole s bananenbroodje gebakken. Door de nu overeengekomen regeling zal 83 % van de bananenimport uit Centraal- en Zuid-Amerika verdeeld worden tussen de grote drie Chiquita, Dole en Del Monte. Foto: Lito Ocampo (Traidcraft UK) Oxfam-Wereldwinkels vindt de nieuwe regeling een gemiste kans om op een totaal andere manier om te gaan met de bananenproductie. Het is een goede zaak dat er een regeling is, want zonder regeling was de dure ACP-banaan al lang verloren. Maar de Europese bonzen hadden nog een stap verder mogen gaan. Ze hadden bijvoorbeeld een voorkeurstarief kunnen bepalen voor bananen die op een mens- en milieuvriendelijke manier worden geproduceerd. Zoals het geval is voor de bananen(puree) die Oxfam-Wereldwinkels verkoopt van coöperaties van kleine boeren in Costa Rica en Ecuador. 4 bananen 13 EU bananenimport (cijfers 1998) Costa Rica 22% 2. Ecuador 19% 3. Colombia 18% 4. Panama 13% 5. Andere 6% 6. Ivoorkust 5% 7. Honduras 5% 8. Kameroen 4% 10. St. Lucia 2% 10. Guatemala 2% 11. Jamaica 2% 12. St. Vincent 1% 13. Dom. Republiek 1%

14 Costa Rica 14 De bananenpartners van Oxfam-Wereldwinkels Coopetrabasur in Costa Rica Costa Rica is een belangrijk Chiquita-land. Aan de kust van de Stille Oceaan bouwde de multinational sinds de jaren twintig een gigantische bananenindustrie uit, die aan duizenden mensen werk verschafte. Maar dat veranderde in de jaren tachtig, toen de gronden ziek en uitgeput geraakten en de productie niet meer rendabel was. Bovendien was het transport van de bananen naar Europa vrij duur geworden, omdat de schepen tolgeld moesten betalen om door het Panamakanaal te sluipen. Chiquita verlegde haar productie naar de andere kant van het land: de kust van de Atlantische Oceaan. De bananenstreek in het westen van Costa Rica werd een sociaal kerkhof. Enkele werkloze bananenarbeiders bleven niet bij de pakken zitten en vormden de coöperatie Coopetrabasur. Dankzij een speciale wet verwierven ze de gronden waarop ze zovele jaren hadden gewroet; in totaal meer dan 300 ha bananen. De gronden en de infrastructuur zijn gemeenschappelijk en ondeelbaar bezit van alle leden. Geen enkel lid werkt buiten de groep. Beslissingen worden gezamenlijk genomen. Elke werknemer is wettelijk ingeschreven. Voor iedereen wordt sociale zekerheid betaald. Er zijn uitgebreide medische voorzieningen. Alle werknemers krijgen gratis huisvesting, gratis elektriciteit en gratis water. Het loon ligt een eind boven het door de overheid vastgestelde minimum.

15 Urocal in Ecuador Ecuador is het belangrijkste uitvoerland van bananen in de wereld. Kleine, zelfstandige bananenboeren zijn er de speelbal van moderne en commerciële bedrijven die grote contracten met de exporteurs afsluiten. De grote bedrijven gebruiken de kleine boeren als buffer: enkel als de groten even niet aan de vraag van de wereldmarkt kunnen voldoen, kunnen de kleintjes bananen verkopen. Oxfam-Wereldwinkels werkt samen met 150 kleine bananenboeren in de kustvlakte in het zuiden van het land.niemand bezit een bedrijf dat groter is dan 10 ha. De boeren hebben zich in een coöperatie georganiseerd. Dankzij ons krijgen ze de kans om een plekje op de bananenmarkt te veroveren. Makkelijk gaat dat niet, want voor de export en het transport blijven ze aangewezen op het commerciële circuit. De meerprijs van de eerlijke handel investeren de boeren in een productie die milieuvriendelijk is en de elementaire arbeidsnormen respecteert. bananen 15 De coöperatie is lid van Urocal, een grote koepel van boerenorganisaties waartoe ook verschillende coöperaties van bananenboeren behoren. Urocal staat voor een uitgebreid takenpakket, zoals vorming en programma s op het vlak van onderwijs, gezondheidszorg en cultuur. De organisatie zoekt ook naar nieuwe afzetmarkten en -mogelijkheden. De laatste jaren heeft Urocal veel aandacht voor de globalisering van de economie: hoe kan een kleine boer overleven in een neoliberale samenleving? Ze verdedigt de rechten van boeren en landarbeiders. Een betere markttoegang voor de bananenboeren is een van haar concrete aandachtspunten.

16 Crumble met papaja en banaan Crumble is een gerecht van Britse oorsprong: koekjes worden gemengd met geurig fruit zoals papaja, perzik, appel of een combinatie van bijvoorbeeld zomervruchten. Dit banaandessert komt uit De wereld aan tafel. Smeltkroesrecepten met Oxfam-wereldwinkels door Mimi Smith. Uitgeverij Lannoo. 14,95. Te koop in alle wereldwinkels. Ingrediënten 10 koekjes*, 1 pot minipapaja s*, 200 gr gepelde en in schijfjes gesneden banaan*, 2 eetlepels vloeibare citrushoning uit Cuba*, 2 eetlepels citroensap, 50 gr amandelen, 30 gr boter, 6 kardemomzaadjes, eventueel een paar blaadjes munt (* = te koop in de wereldwinkels) Bereiding Maal de koekjes fijn en schilfer de amandelen. Dit gaat gemakkelijk in een keukenmachine. Vermeng dit goed met de boter. Snijd de papaja s in stukjes. Besprenkel de banaan met citroensap. Verhit de honing in een pan en voeg de kardemomzaadjes en stukjes fruit toe. Roer het fruit snel door de honing zonder het zacht te laten worden. Verdeel het fruit over 4 borden. Verhit het mengsel van stukjes koek, amandelschilfers en boter een paar minuten op een niet té hoge temperatuur. Blijf goed roeren. Verdeel de crumble over het fruit, versier met een muntblaadje en dien dadelijk op. 16 gedrukt op 100% kringlooppapier niet op de openbare weg gooien aub verantw. uitgever: Marc Bontemps, Ververijstraat 17, B Gent. 2de herwerkte druk, maart 2002 art.nr

Arbeidsrechten, gezondheid, pesticiden en milieu Gevaarlijke pesticiden

Arbeidsrechten, gezondheid, pesticiden en milieu Gevaarlijke pesticiden Tweede Internationale Bananenconferentie wil neerwaartse spiraal stoppen Geschreven door Lieven Pype, donderdag, 28 april 2005 19:12 De internationale bananensector kenmerkt zich de laatste jaren door

Nadere informatie

PLANTAGELANDBOUW IN LATIJNS-AMERIKA

PLANTAGELANDBOUW IN LATIJNS-AMERIKA PLANTAGELANDBOUW IN LATIJNS-AMERIKA 0 Lesschema 1 WAT IS PLANTAGELANDBOUW? 1.1 Bestudeer de afbeeldingen en satellietbeelden van plantages 1.2 Input, proces en output 2 WAAR DOET MEN AAN PLANTAGELANDBOUW?

Nadere informatie

FACTSHEET ANANAS COSTA RICA DOMINEERT ANANASMARKT

FACTSHEET ANANAS COSTA RICA DOMINEERT ANANASMARKT 1000 TON FACTSHEET ANANAS Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com COSTA RICA DOMINEERT ANANASMARKT Filippijnen groot in Azië De wereldhandel in (verse) ananas wordt

Nadere informatie

De bananenteelt. Kleinschalige boeren. Grote plantages

De bananenteelt. Kleinschalige boeren. Grote plantages De bananenteelt Geen product ter wereld wordt meer verhandeld dan bananen. Jaarlijks produceren tropische landen als Colombia, Dominicaanse Republiek en Peru meer dan 100 miljoen ton bananen. Bananen worden

Nadere informatie

Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO

Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO De grote exportlanden (Ecuador, Costa Rica en Colombia) hebben je een contract aangeboden om nieuwe plantages te bouwen in hun landen. Je kan nu meer bananen telen en verkopen. Je winst stijgt enorm en

Nadere informatie

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 7. Naam: Fruit in de mix. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 7. Naam: Fruit in de mix. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkboekje Natuur en milieu educatie Naam: Groep 7 Fruit in de mix Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkblad 1 Waar komt ons fruit vandaan? Vul 1. Teken het klassikale woordenweb die

Nadere informatie

A SOLIDARITEIT IN CENTRAAL AMERIKA

A SOLIDARITEIT IN CENTRAAL AMERIKA A SOLIDARITEIT IN CENTRAAL AMERIKA VOEDSELZEKKERHEID GARANDEREN Voedselzekerheid garanderen voor families in het zuiden, is één van de doelstellingen van de werknemers uit de voedingsnijverheid. De solidariteitsprojecten

Nadere informatie

IN 2017 STERKE GROEI WERELDWIJDE EXPORT BANANEN

IN 2017 STERKE GROEI WERELDWIJDE EXPORT BANANEN PRODUCTIE IN 10000 TON EXPORT IN 1000 TON Factsheet BANANEN; februari 2017 FACTSHEET BANANEN Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com IN 2017 STERKE GROEI WERELDWIJDE

Nadere informatie

FACTSHEET BANANAS GESTAGE GROEI WERELDHANDEL BANANEN

FACTSHEET BANANAS GESTAGE GROEI WERELDHANDEL BANANEN EXPORT in 1000 ton PRODUCTIE IN 1000 TON Factsheet bananen februari 2016 FACTSHEET BANANAS Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com GESTAGE GROEI WERELDHANDEL BANANEN Onderhuids

Nadere informatie

De prijs van betaalbare bananen www.fairtradegemeenten.nl

De prijs van betaalbare bananen www.fairtradegemeenten.nl Yellowpaper De prijs van betaalbare bananen www.fairtradegemeenten.nl Yellowpaper De prijs van betaalbare bananen Inhoudsopgave Inleiding...3 Bananen in Nederland...3 De bananenteelt...5 Fairtrade bananen...7

Nadere informatie

Hoe een coalitiecampagne uitwerken om kinderarbeidvrije cacao te bevorderen?

Hoe een coalitiecampagne uitwerken om kinderarbeidvrije cacao te bevorderen? Hoe een coalitiecampagne uitwerken om kinderarbeidvrije cacao te bevorderen? Oxfam Wereldwinkels en Fairtrade Campagne Kindslavernij lust ik niet! Doelgroepen Partners: hoe elkaar versterken? En nu? Oxfam

Nadere informatie

Zittingsdocument B7-0000/2010 ONTWERPRESOLUTIE

Zittingsdocument B7-0000/2010 ONTWERPRESOLUTIE EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Zittingsdocument 11.11.2010 B7-0000/2010 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van vragen voor mondeling antwoord B7-0000/2010 aan de Commissie en B7-0000/2010 aan de Raad ingediend

Nadere informatie

Paradoxaal genoeg hebben juist veel landarbeiders geen toegang tot betaalbaar groenten en fruit

Paradoxaal genoeg hebben juist veel landarbeiders geen toegang tot betaalbaar groenten en fruit DAAR PLUKKEN DE BOEREN DE VRUCHTEN VAN HET SUCCES VAN GRUPO HUALTACO Groenten en fruit zijn niet alleen gezond voor ons lichaam, maar ook voor de wereldeconomie. De groente- en fruitsector is een van de

Nadere informatie

Oplossing: a) Chiquita b) APP Bosa c) Oxfam

Oplossing: a) Chiquita b) APP Bosa c) Oxfam Wanneer worden de bananen geoogst? a) Wanneer ze nog groen zien b) Wanneer ze geel zijn c) Wanneer ze op de grond vallen In welk klimaat worden bananen het best geteeld? a) Warm altijd nat klimaat b) Warm

Nadere informatie

FACTSHEET Nederland Handelsstroom verse groenten en fruit Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; ;

FACTSHEET Nederland Handelsstroom verse groenten en fruit Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; ; FACTSHEET Nederland Handelsstroom verse groenten en fruit Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com 60% HANDELSSTROOM GROENTEN/FRUIT KOMT UIT BUITENLAND Bijna 10% internationaal

Nadere informatie

Chocomelk. van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! www.oww.be. Handel, uit respect.

Chocomelk. van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! www.oww.be. Handel, uit respect. Chocomelk van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! > Handel, uit respect. We slaan de brug tussen boeren uit Noord & Zuid! www.oww.be > Kiezen Kiezen voor nóg meer duurzaamheid Oxfam

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Waar komen al die spullen vandaan?

Werkstuk Aardrijkskunde Waar komen al die spullen vandaan? Werkstuk Aardrijkskunde Waar komen al die spullen vandaan? Werkstuk door J. 609 woorden 6 december 2016 6,7 23 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Waar komen die spullen vandaan? Inleiding

Nadere informatie

FACTSHEET IMPORT GROENTEN/FRUIT VAN BUITEN EU

FACTSHEET IMPORT GROENTEN/FRUIT VAN BUITEN EU 1000 TON Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com FACTSHEET IMPORT GROENTEN/FRUIT VAN BUITEN EU FORSE GROEI IMPORT GROENTEN EN FRUIT VAN BUITEN DE EU Meer dan 10 miljoen

Nadere informatie

HERKOMST EN BESTEMMING GOEDEREN VIA ROTTERDAM

HERKOMST EN BESTEMMING GOEDEREN VIA ROTTERDAM Landen van Herkomst Agribulk Breakbulk Containers Ertsen Kolen LNG Minerale olie Overig droog Overig nat Ruwe olie TOTAAL Algerije 518 562 1.814 2.894 Angola 25 64 2.061 2.150 Argentinië 1.627 142 447

Nadere informatie

Factsheet Fruitonderzoek Questionmark

Factsheet Fruitonderzoek Questionmark Factsheet Fruitonderzoek Questionmark Samenvatting van het onderzoek naar groente en fruit in de schappen van de supermarkten, april 2015. Questionmark heeft tussen november 2014 en april 2015 de elf populairste

Nadere informatie

opdrachtkaart APPELS dumpert.nl

opdrachtkaart APPELS dumpert.nl opdrachtkaart dumpert.nl Appels worden verspild bij de productie, tijdens bewaring en transport, in de winkels en door de mensen thuis. Veel appels worden niet eens verkocht omdat ze er niet goed genoeg

Nadere informatie

5. De overheidsbril - Hoe is kinderarbeid in Nederland afgeschaft en wanneer wat waren de maatregelen van onze overheid?

5. De overheidsbril - Hoe is kinderarbeid in Nederland afgeschaft en wanneer wat waren de maatregelen van onze overheid? Boekverslag door S. 1702 woorden 8 maart 2004 6.3 168 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1: Inhoud. 2. inleiding. 3. normen en waarden bril -waar komt kinderarbeid voor en in welke soort ervan. 4. De

Nadere informatie

Wereldwijde productie van bananen nu vrijwel stabiel; export groeit nog

Wereldwijde productie van bananen nu vrijwel stabiel; export groeit nog FACTSHEET BANANEN Fruit&VegetabelFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com Wereldwijde productie van bananen nu vrijwel stabiel; export groeit nog Exportwaarde wereldwijd: 9 miljard dollar

Nadere informatie

FACTSHEET 10 JAAR WERELHANDEL Verse groenten en fruit

FACTSHEET 10 JAAR WERELHANDEL Verse groenten en fruit FACTSHEET 10 JAAR WERELHANDEL Verse groenten en fruit Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com Wereldhandel in groenten en fruit groeit sneller dan totale wereldhandel In

Nadere informatie

FACTSHEET 10 JAAR WERELHANDEL Verse groenten en fruit

FACTSHEET 10 JAAR WERELHANDEL Verse groenten en fruit 1000 TON % NEDERLAND Factsheet wereldhandel 10jaars ontwikkeling; februari 2017 FACTSHEET 10 JAAR WERELHANDEL Verse groenten en fruit Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com

Nadere informatie

WE FEED THE WORLD. Achtergronden bij. Een film van Erwin Wagenhofer, Oostenrijk, 2005 www.wefeedtheworld.nl

WE FEED THE WORLD. Achtergronden bij. Een film van Erwin Wagenhofer, Oostenrijk, 2005 www.wefeedtheworld.nl Achtergronden bij WE FEED THE WORLD Een film van Erwin Wagenhofer, Oostenrijk, 2005 www.wefeedtheworld.nl Meer weten over We feed the world? Zelf bijdragen aan een mens-, dier- en milieuvriendelijke landbouw?

Nadere informatie

FACTSHEET ASPERGES ASPERGES: MEXICO IN OPKOMST

FACTSHEET ASPERGES ASPERGES: MEXICO IN OPKOMST FACTSHEET ASPERGES Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com ASPERGES: MEXICO IN OPKOMST Steeds meer maar niet overal De wereldmarkt van asperges groeit nog steeds.

Nadere informatie

Watwaaromwiehoe. Handel, uit respect. VOORSTELLINGSFOLDER

Watwaaromwiehoe. Handel, uit respect. VOORSTELLINGSFOLDER Watwaaromwiehoe > Handel, uit respect. VOORSTELLINGSFOLDER Heb JIJ er s morgens al eens bij stilgestaan wie er achter die lekkere kop koffie zit? Of waar je vers gestreken katoenen T-shirt eigenlijk vandaan

Nadere informatie

Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden.

Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden. Gebeurteniskaarten positieve gebeurteniskaarten Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden. Jullie hebben samen betoogd tegen het kappen

Nadere informatie

Schoenendoos. Schoenendoos 24 maart ste jaargang Nummer 26

Schoenendoos. Schoenendoos 24 maart ste jaargang Nummer 26 Schoenendoos Redactie: schoenendoos@stapvoorstapelst.nl Wekelijks informatiebulletin van Openbare Basisschool Stap voor Stap Kruisakkers 3 6662 DV Elst t. 0481-37 36 27 e. directie@stapvoorstapelst.nl

Nadere informatie

Druiven: Ontwikkeling wereldhandel en aandeel Chili (export) en Nederland (import) 10%

Druiven: Ontwikkeling wereldhandel en aandeel Chili (export) en Nederland (import) 10% wereldhandel in 1000 ton Factsheet druiven oktober FACTSHEET DRUIVEN Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com Groei wereldhandel in druiven, vooral nieuwe markten Zuid en

Nadere informatie

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 22 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Wereldwaterdag - Basisschool Heiende, Lokeren Geachte directeur en leerkrachten, Geachte burgemeester

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCORANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34529 22 juni 2018 Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 14 juni 2018, nr Min-Buza.2018.1422-22, houdende

Nadere informatie

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Nigeria 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Marèl Smit & Anne Jekel H3T3 1.Bevolking en welvaart in Nigeria Nigeria

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2018 No. 28 Besluit van de 4 e juli 2018 tot afkondiging van de Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 14 juni 2018, nr. Min-Buza.2018.1422-22, houdende

Nadere informatie

FACTSHEET FRESH VEGETABLES

FACTSHEET FRESH VEGETABLES miljoen dollar cq. 1000 ton Factsheet verse groenten januari 2016 FACTSHEET FRESH VEGETABLES Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com WERELDHANDEL VERSE GROENTEN IN 2015

Nadere informatie

De Afrikaanse boer wordt met uitsterven bedreigd.

De Afrikaanse boer wordt met uitsterven bedreigd. De Afrikaanse boer wordt met uitsterven bedreigd. Afrikaanse boeren en boerinnen met uitsterven bedreigd? Je zal maar boer of boerin wezen in Afrika. Je hebt je veld ingezaaid, misschien wat extra meststoffen

Nadere informatie

Voedselverlies en-verspilling in het Zuiden. FRDO Forum Brussel, 25 november 2014 Marc Maes,

Voedselverlies en-verspilling in het Zuiden. FRDO Forum Brussel, 25 november 2014 Marc Maes, Voedselverlies en-verspilling in het Zuiden FRDO Forum Brussel, 25 november 2014 Marc Maes, 11.11.11 1 805 miljoen mensen 1 op 9 hebben honger En toch is er voedsel genoeg 2 Er gaat zelfs massaal veel

Nadere informatie

2018 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2018 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2018 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA REGELING van de Minister van Buitenlandse Zaken van 14 juni 2018, nr Min-Buza.2018.1422-22, houdende bepalingen inzake vrijstelling van de visumplicht op grond van

Nadere informatie

Export-update Noord- en Zuid-Amerika - juli 2014

Export-update Noord- en Zuid-Amerika - juli 2014 Export-update Noord- en Zuid-Amerika - juli 2014 1. Samenvatting en conclusies De Nederlandse uitvoerwaarde is in 2013 met 1,0% gestegen t.o.v. dezelfde periode in 2012 tot 433,8 miljard euro. De bescheiden

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, COM(2005) 50 VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de werking van de gemeenschappelijke marktordening in de sector

Nadere informatie

Sectorwerkstuk Aardrijkskunde Kleding- en schoenenindustrie

Sectorwerkstuk Aardrijkskunde Kleding- en schoenenindustrie Sectorwerkstuk Aardrijkskunde Kleding- en scho Sectorwerkstuk door een scholier 2750 woorden 27 juni 2006 6,6 216 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Ik heb gekozen voor het onderwerp de kleding

Nadere informatie

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij dood gaat. De plant groeit op rijke, vochtige en diep

Nadere informatie

Stap 5) Filmpje, quiz en recepten Bekijk hoe bananen worden verbouwd, test je bananenkennis en maak een lekker bananenrecept!

Stap 5) Filmpje, quiz en recepten Bekijk hoe bananen worden verbouwd, test je bananenkennis en maak een lekker bananenrecept! SPREEKBEURT OF WERKSTUK Bananen Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een spreekbeurt over bananen, waar ze vandaan komen en waarom ze gezond zijn. Het is handig om je spreekbeurt onder te

Nadere informatie

Overzicht van ontwerp-verdragen (verdragen in voorbereiding) Peildatum 31 maart 2019; *= politiek belangrijk Bijlage 2

Overzicht van ontwerp-verdragen (verdragen in voorbereiding) Peildatum 31 maart 2019; *= politiek belangrijk Bijlage 2 Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties - Beveiliging van gerubriceerde gegevens Albanië 012923 - Beveiliging van gerubriceerde gegevens Bulgarije 012021 - Beveiliging van gerubriceerde gegevens Cyprus

Nadere informatie

FACTSHEET VERENIGD KONINKRIJK verse groenten en fruit

FACTSHEET VERENIGD KONINKRIJK verse groenten en fruit FACTSHEET VERENIGD KONINKRIJK verse groenten en fruit Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com Verenigd Koninkrijk goed voor 13% van export verse groenten en fruit Export

Nadere informatie

Watwaaromwiehoe. voorstelling. Handel, uit respect. oww.be

Watwaaromwiehoe. voorstelling. Handel, uit respect. oww.be Watwaaromwiehoe voorstelling > Handel, uit respect. oww.be 200 winkels van eerlijke handel Heb JIJ er s morgens al eens bij stilgestaan wie er achter die lekkere kop koffie zit? Of waar je vers gestreken

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m , 1.8

Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m , 1.8 Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m 1.4 + 1.7, 1.8 Samenvatting door K. 958 woorden 9 november 2013 6,5 13 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Samenvatting aardrijkskunde paragraaf

Nadere informatie

Ik ben minister van landbouw in Kenia Ik ben de koe van de familie Osomo uit Kenia

Ik ben minister van landbouw in Kenia Ik ben de koe van de familie Osomo uit Kenia Ik ben minister van landbouw in Kenia Steeds meer bedrijven uit Europa en Azië willen in ons land hun bedrijf zetten. Hier is immers veel grond, er zijn minder regels dan in hun land en de lonen van onze

Nadere informatie

Product-info Citrusfruit 2011

Product-info Citrusfruit 2011 Product-info Citrusfruit 2011 PT 2011-22 Maart 2011 - Peter van der Salm Productschap Tuinbouw, Afdeling Markt & Innovatie Product-info Citrusfruit 2011 Auteur Peter van der Salm Functie Marktanalist

Nadere informatie

Koffie en Carbon in Mexico

Koffie en Carbon in Mexico Koffie en Carbon in Mexico Project voorstel van Solidaridad Oktober 2016 Uit de studie die Hesselink heeft laten uitvoeren door Ecofys, blijkt dat de CO2-voetafdruk van koffie voor 14% bij de plantage

Nadere informatie

Bijlage HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1. Bronnenboekje. HA-0131-a-15-1-b

Bijlage HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1. Bronnenboekje. HA-0131-a-15-1-b Bijlage HAVO 2015 tijdvak 1 aardrijkskunde Bronnenboekje HA-0131-a-15-1-b Wereld Opgave 1 Top 8 economische grootmachten Ranglijst van de economische grootmachten tussen 2015 en 2040 volgens analist David

Nadere informatie

FACTSHEET ZUID AFRIKA

FACTSHEET ZUID AFRIKA 1000 TON FACTSHEET ZUID AFRIKA Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com ZUID AFRIKA BELANGRIJKE SPELER OP WERELDMARKT VERS FRUIT Nederland belangrijkste afnemer Zuid

Nadere informatie

2. Wat is de hoofdvraag? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden in de kleding- en schoenenindustrie in landen die aan Nederland leveren?

2. Wat is de hoofdvraag? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden in de kleding- en schoenenindustrie in landen die aan Nederland leveren? Werkstuk door een scholier 1455 woorden 24 januari 2005 5,9 376 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 1. Wat is je onderzoeksterrein? schone kleren 2. Wat is de hoofdvraag? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden

Nadere informatie

Watwaaromwiehoe. voorstelling. Handel, uit respect. oww.be

Watwaaromwiehoe. voorstelling. Handel, uit respect. oww.be Watwaaromwiehoe voorstelling > Handel, uit respect. oww.be Heb jij er s morgens al eens bij stilgestaan wie er achter die lekkere kop koffie zit? Of waar je vers gestreken katoenen T-shirt eigenlijk vandaan

Nadere informatie

Marktmonitor EU import citrus en exoten 2009 / 03. Zoetermeer, januari Peter van der Salm Productschap Tuinbouw, Afdeling Markt en Innovatie

Marktmonitor EU import citrus en exoten 2009 / 03. Zoetermeer, januari Peter van der Salm Productschap Tuinbouw, Afdeling Markt en Innovatie Marktmonitor EU import citrus en exoten 2009 / 03 Zoetermeer, januari 2009 - Peter van der Salm Productschap Tuinbouw, Afdeling Markt en Innovatie Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

nr. 272 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 23 januari 2018 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland

nr. 272 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 23 januari 2018 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 272 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 23 januari 2018 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland Kinderen moeten

Nadere informatie

U geniet van goede en eerlijke producten. U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong

U geniet van goede en eerlijke producten. U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong U geniet van goede en eerlijke producten U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong Voor mens en milieu Steeds meer organisaties willen in de bedrijfsvoering een balans vinden tussen planet, people

Nadere informatie

FACTSHEET SINAASAPPELEN

FACTSHEET SINAASAPPELEN FACTSHEET SINAASAPPELEN Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com SINAASAPPELEN: 3 landen maken de dienst uit Spanje, Zuid Afrika en Egypte goed voor 60% wereldhandel Sinaasappelen

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2010 gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS

JAAROVERZICHT 2010 gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS Hout en Plaatmateriaal JAAROVERZICHT gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS 1 van 20 08/15/2011 Hout Nederland - Index en Samenvatting Per Categorie (genummerd) zijn de gegevens uitgesplitst

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz)

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Lees ter voorbereiding de volgende teksten en bekijk de vragen en antwoorden van de quiz. De juiste antwoorden zijn vetgedrukt. Wat wil en doet

Nadere informatie

VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde

VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde naam: Oliebol groep: 7 Inhoud inleiding Illegale houtkap sojateeld Palmolie Wat is ontbossing? Ontbossing in tropische regenwouden Wetten en regels hebben geen zin

Nadere informatie

de kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding 1

de kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding 1 De kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding de kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding 1 waarom deze campagne? zit er een luchtje aan uw bedrijfskleding? Met deze campagne willen wij u de werknemers

Nadere informatie

: Trinidad en Tobago, Grenada, Sint Lucia. : Onafhankelijkheidsdag op 27 oktober.

: Trinidad en Tobago, Grenada, Sint Lucia. : Onafhankelijkheidsdag op 27 oktober. Oppervlakte : - alle eilanden bij elkaar: 389 km2 (bijna 2½x het eiland Texel). - hoofdeiland Sint Vincent: 344 km2. Hoofdstad : Kingstown. Aantal inwoners : 104.600. Aantal inwoners per km2 : 262. Grootste

Nadere informatie

speelkaart grondstoffen

speelkaart grondstoffen speelkaart grondstoffen grondstoffen 100% biokatoen uit India. Bij de teelt komen geen pesticiden en kunstmest kijken. De oogst gebeurt handmatig. De katoenboer laat zijn arbeiders in goede omstandigheden

Nadere informatie

Change the world shopping

Change the world shopping Change the world shopping V.U./E.R.: Erik Devogelaere, Hoogstraat 35 E, 3360 Bierbeek, België - Belgique Op een plezierige manier de wereld veranderen Kies voor eerlijke kwaliteitsproducten Het hoeft

Nadere informatie

Op 8 november 2012 bouwden medewerkers van de Wereldhandelsorganisatie een feestje. Die dag tekenden de

Op 8 november 2012 bouwden medewerkers van de Wereldhandelsorganisatie een feestje. Die dag tekenden de Colombia, Foto J.Stephen Conn Europese markt en hen vrij te stellen van invoertaksen. Bananen uit Latijns-Amerika, voornamelijk afkomstig van grote plantages in handen van Amerikaanse giganten als Chiquita,

Nadere informatie

Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van onderhandelingen (art. 26 OESO)

Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van onderhandelingen (art. 26 OESO) Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van (art. 26 OESO) 15/06/2010 I. Nieuwe overeenkomsten die een bepaling bevatten die voorziet in de uitwisseling van bankinlichtingen Barbados 08-12/02/10 11/02/10

Nadere informatie

Quinoa: Ondanks problemen in Peru wereldhandel op peil gebleven

Quinoa: Ondanks problemen in Peru wereldhandel op peil gebleven TONS Factsheet Quinoa, januari 2018 FACTSHEET QUINOA fruitvegfacts@gmail.com Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; Quinoa: Ondanks problemen in Peru wereldhandel op peil gebleven Bolivia

Nadere informatie

FACTSHEET AVOCADO. AVOCADO: Wereldhandel groeit spectaculair!

FACTSHEET AVOCADO. AVOCADO: Wereldhandel groeit spectaculair! wereldhandel import/export Nederland Factsheet avocado december 2016 FACTSHEET AVOCADO Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com AVOCADO: Wereldhandel groeit spectaculair!

Nadere informatie

FACTSHEET PAPRIKA s en pepers

FACTSHEET PAPRIKA s en pepers AREAAL IN HA AATAL BEDRIJVEN EN PRODUCTIE IN 1000 TON Factsheet Paprika april 2017 Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com FACTSHEET PAPRIKA s en pepers PAPRIKA: HANDEL

Nadere informatie

Krachten bundelen. Verspilling in Nederland

Krachten bundelen. Verspilling in Nederland Voedselverspilling Wereldwijd wordt zeker een derde van al het voedsel verspild. Daarmee worden ook de grondstoffen, het water en de energie verspild die nodig zijn om dat voedsel te produceren, te vervoeren

Nadere informatie

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes.

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes. Woordenschat blok 7 Les 1 i = een witte steel die je kunt eten. Het smaakt een beetje als ui. De banaan = een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool De paprika De prei

Nadere informatie

FACTSHEET CHAMPIGNONS

FACTSHEET CHAMPIGNONS FACTSHEET CHAMPIGNONS Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com NEDERLAND VERLIEST STEEDS MEER TERREIN BIJ HANDEL IN VERSE CHAMPIGNONS Positie op wereldmarkt van champignonconserven

Nadere informatie

Wereldhandelsstromen roos 2008 / 30. Zoetermeer, oktober Peter van der Salm, Productschap Tuinbouw, Afdeling Markt en Innovatie

Wereldhandelsstromen roos 2008 / 30. Zoetermeer, oktober Peter van der Salm, Productschap Tuinbouw, Afdeling Markt en Innovatie Wereldhandelsstromen roos 2008 / 30 Zoetermeer, oktober 2008 - Peter van der Salm, Productschap Tuinbouw, Afdeling Markt en Innovatie Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd

Nadere informatie

SCHOOL

SCHOOL INTRODUCTIE THEMA / INLEIDING Met de actie wereldwaterdag @ school, willen we ons waterverbruik onder de loep nemen. Een Belg verbruikt gemiddeld zo n 7400 liter water per dag. 120 liter rechtstreeks om

Nadere informatie

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013 Internationale varkensvleesmarkt 212-213 In december 212 vond de jaarlijkse conferentie van de GIRA Meat Club plaats. GIRA is een marktonderzoeksbureau, dat aan het einde van elk jaar een inschatting maakt

Nadere informatie

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten Arm en Rijk Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten 2.1 Rijk en arm in de Verenigde Staten De rijke Verenigde Staten Je kunt op verschillende manieren aantonen dat de VS een rijk land is. Het BNP

Nadere informatie

Lesbrief Voor de docent Voor de leerling Inhoud Inleiding De Nigeriaanse olie-industrie in beeld Opdracht 1 Aardolie in Nigeria Niveau

Lesbrief Voor de docent Voor de leerling Inhoud Inleiding De Nigeriaanse olie-industrie in beeld Opdracht 1 Aardolie in Nigeria Niveau Voor de docent Inhoud In 214 en 215 maakte de olieprijs in de een vrije val: in juli 214 kostte een vat olie nog ruim 1 dollar, in januari 215 nog maar 47 dollar. De prijs is sindsdien wel weer iets gestegen,

Nadere informatie

2017 wereldwijd record hoeveelheid mango s geëxporteerd

2017 wereldwijd record hoeveelheid mango s geëxporteerd PRODUCTION IN 1.000 TON EXPORT IN 1.000 TON FACTSHEET Mango s Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +354687684; fruitvegfacts@gmail.com 20 wereldwijd record hoeveelheid mango s geëxporteerd Maar 4% wordt

Nadere informatie

Potplanten en jonge planten 2007

Potplanten en jonge planten 2007 Importnota Potplanten en jonge planten 2007 HBAG Bloemen en Planten Aalsmeer, oktober 2008 Jan Lanning Monique Sassen Inleiding Het HBAG Bloemen en Planten heeft op basis van het meest recente AIPH-Union

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Veel boeren en arbeiders in arme landen (ook wel ontwikkelingslanden ) hebben

Nadere informatie

FACTSHEET PLUMS SHORT VERSION

FACTSHEET PLUMS SHORT VERSION FACTSHEET PLUMS SHORT VERSION Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com WERELDHANDEL IN PRUIMEN GROIET MAAR IN 2014 EVEN(?) NIET - Jaarlijks wordt er 700 miljoen ton

Nadere informatie

Entrees Nagerechten 127

Entrees Nagerechten 127 Notities notes 126 Entrees Nagerechten 127 Vruchtensalade VOEDINGSWAARDE PER PORTIE 116 kcal Proteïnen: 1 g (2% ADH) Vetstoffen: 0,5 g (1% ADH) Koolhydraten: 27 g (9% ADH) Bereidingstijd: 20 minuten Kooktijd

Nadere informatie

Totaal 2,0 11,0 27,8 33,9 44,2 52,6 59,2 67, ,4 102,1 114,3 125,0 134,0 7,2% LIS Consult, 24 februari /- t.o.v.

Totaal 2,0 11,0 27,8 33,9 44,2 52,6 59,2 67, ,4 102,1 114,3 125,0 134,0 7,2% LIS Consult, 24 februari /- t.o.v. 1a. Wereldwijd areaal genetisch gemodificeerde gewassen naar gewas 1996 9 (in mln. ha.) 1996 1997 1998 1999 1 2 3 4 5 6 7 8 9 % +/- t.o.v. 8 Soja,4 5,1 14,5 21,6 25,8 33,3 36,5 41,4 48,4 54,4 58,6 58,6

Nadere informatie

Alles over (KOKOS)OLIE. E-book

Alles over (KOKOS)OLIE. E-book Alles over (KOKOS)OLIE E-book WAT IS KOKOS EIGENLIJK? KOKOS EN KOKOSVET KOMEN VAN DE KOKOSNOOT. KOKOSVET BEVAT HET MEESTE VERZADIGD VET VAN ALLE VET- EN OLIESOORTEN. VERZADIGD VET STAAT EROM BEKEND NIET

Nadere informatie

Thema: Gaan met die banaan! Fairtrade Week 2019

Thema: Gaan met die banaan! Fairtrade Week 2019 Thema: Gaan met die banaan! Fairtrade Week 2019 De voorjaarseditie van de Fairtrade Week vindt plaats van 4 tot en met 12 mei. Tijdens deze week ook de internationale World Fair Trade Day op zaterdag 11

Nadere informatie

PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD

PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD HET KLIMAAT Het klimaat is, zo luidt de officiële definitie, het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar. Dat wil zeggen dat het klimaat in een bepaald

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht.

Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht. Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool: een witte

Nadere informatie

februari maart april mei

februari maart april mei F R U I T K A L E N D E R Aardbei Abrikoos Ananaskers Appel Boskers Braam Druif Framboos Kers Kiwi Kriek Kruisbes Meloen Peer Perzik Pruim Rabarber Rode bes Zwarte bes januari februari maart april mei

Nadere informatie

De kloof wordt breder. Boekverslag door H woorden 15 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde

De kloof wordt breder. Boekverslag door H woorden 15 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde Boekverslag door H. 1034 woorden 15 februari 2007 6.6 80 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Hoofdstuk 2 het Noorden tegenover het Zuiden 2 Noord- Zuidverhoudingen 2.1 De kloof wordt

Nadere informatie

Menu 49. Salade van gemarineerde paddestoelen. Kerrie-appelsoep. Appel met pittige kip. Kaas-bananenkoek

Menu 49. Salade van gemarineerde paddestoelen. Kerrie-appelsoep. Appel met pittige kip. Kaas-bananenkoek Menu 49 Salade van gemarineerde paddestoelen Kerrie-appelsoep Appel met pittige kip Kaas-bananenkoek 500 gr gemengde bospaddestoelen ijsbergsla 1 eetlepel balsamicoazijn 2 eetlepels notenolie verse peterselie,

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2010

De agrarische handel van Nederland in 2010 De agrarische handel van Nederland in 1. Opvallende ontwikkelingen Wereldhandel in agrarische producten daalde in met ruim 10%, maar vertoont in weer herstel Nederlandse agrarische export groeit in naar

Nadere informatie

WERELDWIJDE COMMERCIËLE RESULTATEN 2014

WERELDWIJDE COMMERCIËLE RESULTATEN 2014 PERSBERICHT 19 januari 2015 WERELDWIJDE COMMERCIËLE RESULTATEN 2014 Wereldwijde verkoop van Renault stijgt opnieuw met 3,2% tot 2,7 miljoen voertuigen Terwijl de wereldwijde automarkt met 3,5% groeide,

Nadere informatie

INLEIDING Iedereen waterdrager!

INLEIDING Iedereen waterdrager! INLEIDING We gebruiken dagelijks water : tanden poetsen, wassen, drinken, koken, kleren wassen, toilet doorspoelen Het volstaat om de kraan open te draaien om proper en drinkbaar water te hebben. Maar

Nadere informatie

LAND WERELDDEEL VIDEOREPORTAGES VLAANDEREN VAKANTIELAND

LAND WERELDDEEL VIDEOREPORTAGES VLAANDEREN VAKANTIELAND LAND WERELDDEEL VIDEOREPORTAGES VLAANDEREN VAKANTIELAND Algerije http://www.een.be/programmas/vlaanderen-vakantieland/nic-de-oases-van-de-sahara http://www.een.be/programmas/vlaanderen-vakantieland/nic-tussen-de-kamelen-algerije

Nadere informatie

2015 D Essentie Koffie, Thee & Meer Bergstraat 69, 2220 Heist-op-den-berg

2015 D Essentie Koffie, Thee & Meer Bergstraat 69, 2220 Heist-op-den-berg Koffie Lijst 2015 D Essentie Koffie, Thee & Meer Bergstraat 69, 2220 Heist-op-den-berg dessentie.com Inhoud Milde Koffies 2 Sterkere koffies 3 Espresso Koffies 4 Exclusieve Koffies 5 2015 D Essentie Koffie,

Nadere informatie

WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL

WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL TOELICHTING CONTACT WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL Januari maart 2019 De wereldzuivelhandel nam in het eerste kwartaal van 2019 bij alle productgroepen toe. Bij kaas werd een sterke stijging gerealiseerd,

Nadere informatie

Verras je gezin, partner of vrienden eens met een ander kerstontbijtje!

Verras je gezin, partner of vrienden eens met een ander kerstontbijtje! Verras je gezin, partner of vrienden eens met een ander kerstontbijtje! ONTBIJTGRANOLA 10-12 porties 10 minuten bereidingstijd 15-20 minuten oventijd 2 eetlepels kokosolie 4 eetlepels honing 150 gram gekookte

Nadere informatie