White paper ARGUSeyes

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "White paper ARGUSeyes"

Transcriptie

1 White paper ARGUSeyes Personeelskosten reductie zonder personeel op straat te zetten Wij helpen u graag bij uw maatschappelijke verantwoordelijkheid

2 1% structurele kostenreductie is een interessante gedachte en realistisch Pensioen Uit onderzoeken door ARGUSeyes blijkt dat 4-7% aan fouten resten nadat de accountant, de controleur van een pensioenfonds en de salarisadministrateur de bestuurder hebben gemeld dat de pensioenadministratie op orde is. Profijten c.q. risico s maakt ARGUSeyes zichtbaar. U bent als bestuurder hoofdelijke aansprakelijk. Wat als uw medewerker meldt dat zijn pensioen niet op orde is? Personeel- en arbeidsmarkt subsidies Structureel geld verwerven door toepassing personeel- en arbeidsmarkt subsidies. Ten opzichte van concullega bieden wij aanzienlijk lagere kosten (tot 40% goedkoper) en een hoger rendement. Onze werkwijze is onderscheidend vergeleken met andere aanbieders en gaat spaden dieper. Toepassing arbeidsvoorwaarden en wet- en regelgeving op orde? Uw accountant werkt met de zgn. steekproef, wij beoordelen op werknemer-niveau aan de hand van de broninformatie zoals Cao, bedrijfsregels en individuele regel. Wij maken de echte profijten c.q. risico s zichtbaar waarmee u uw maatschappelijk verantwoord ondernemen waar maakt. U bent als bestuurder hoofdelijke aansprakelijk. Met onze oplossing kunt u rustig slapen.

3 ARGUSeyes is ontstaan vanuit de ervaring die wij hebben opgedaan bij bedrijven dat bij de toepassing van arbeidsvoorwaarden en wet- en regelgeving vaak zaken niet juist worden geregistreerd c.q. juist worden toegepast. Oorzaken: Complexiteit van wet- en regelgeving Sterk veranderende wet- en regelgeving Oneigenlijke toepassing van de arbeidsvoorwaarden, niet gebaseerd op wettelijke gronden Kennis en kunde van de administrateur niet op orde Kwaliteit van de personele dataregistratie niet op orde Onvoldoende investering door werkgever in bekwaam personeel Er zijn meerdere ketens in het productieproces die van elkaar niet weten welke werkzaamheden op momenten worden uitgevoerd Onvoldoende integrale controle Onvoldoende helicopterview op het gehele proces Onvoldoende management aandacht c.q. ervaring (vaak als de loonbetaling fout gaat, geeft management aandacht) Accountant controleert op basis van zgn. steekproefc.q. hoofdlijn eens per jaar Dit zijn nogal wat zaken waarmee een organisatie te maken heeft. Onderstaand schema laat ook zien hoe complex het proces van de toepassing arbeidsvoorwaarden en wet- en regelgeving is. Maatschappelijk verantwoord ondernemen houdt o.a. in dat de werkgever zijn afspraken nakomt die met de werknemer zijn gemaakt. Deze afspraken (arbeidsvoorwaarden) komen in Cao s, bedrijfsregels of individuele overeenkomst tot stand. Naleving van de overeengekomen arbeidsvoorwaarden hoort bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Helaas wordt bewust of onbewust de toepassing van de arbeidsvoorwaarden niet in alle gevallen nagekomen, vaak in het nadeel van de werknemer.

4 Onbewust is de hoofdelijk aansprakelijke bestuurder van de risico s die hij loopt. Mijn accountant zegt dat alles op orde is, dus waarom moet ik dan nog twijfelen. Vaak zijn de loonkosten 70-80% van de totale bedrijfskosten. 1% aan fouten kan de bedrijfscontinuïteit beïnvloeden, of het ergste geval het einde van de onderneming betekenen. Is dit niet een doemscenario? Laat de volgende voorbeelden (waar gebeurd) dan bevestigen hoe de praktijk is. 1. Bi de controle van de pensioenadministratie constateert ARGUSeyes dat bij 4 van de 8 bedrijven de pensioengrondslag van de algemeen directeur niet op orde is. (Alle verschillen in het nadeel van de directeur, met die directeuren wil ARGUSeyes graag in gesprek). Bij 1 van die directeuren was het verschil * 3 jaren = Oorzaak, de jaarlijkse bonus was in de periodieke loonbetaling gebracht. Het pensioenfonds schrijft in deze voor dat de periodieke toeslag pensioengevend loon is. 2. Bij onderzoek naar de pensioenregistratie van maatschappelijk aansprekende partij constateerde ARGUSeyes dat 2 werknemers gedurende 5 jaren onverzekerd waren voor het pensioen. Schade, ruim 0.5 mio aan pensioenkosten moest door de werkgever aan het pensioenfonds worden betaald die aansprakelijk werd gesteld vanwege onjuiste administratie. 3. Bij een gemeente bleek in 2013 dat sinds 2011 geen premies voor haar personeel aan de Belastingdienst werd afgedragen. Een medewerker van de salarisadministratie van de gemeente heeft een premie gewijzigd van 5,1 in 0% in het loonsysteem of salarissysteem, waardoor werd afgeweken van de landelijke regelgeving. De veiligheidsmaatregelen zijn daarbij genegeerd. Waarom de medewerker de wijziging heeft doorgevoerd is onduidelijk en niet meer te achterhalen omdat medewerker de gemeente heeft verlaten. Gevolgen van 3 2 mio is de Belastingdienst te kort gedaan en vordert, vervolgens wordt er door de Belastingdienst een boete opgelegd van 5% = interne controle bij gemeente heeft gefaald externe controle door accountant heeft gefaald, accountant wordt aangesproken en aansprakelijk gesteld (neemt 40% voor zijn rekening) Belastingdienst heeft geen afdoende controle, stelt haar controle ter discussie politieke partijen stellen vragen aan college van burgemeester en wethouders politiek stelt vragen aan minister Plasterk imago schade voor gemeente en bestuurders De bestuurder met hoofdelijke aansprakelijkheid zit niet te wachten op dit soort verassingen, ook de Belastingdienst en politiek niet. Deze voorbeelden zijn illustratief voor zaken die ARGUSeyes in de praktijk tegenkomt. In alle gevallen had de accountant de jaarrekening gecontroleerd en akkoord bevonden en een accountsverklaring afgegeven.

5 Wat is nu uw grootste probleem? De controles die door controlerende partijen worden uitgevoerd zijn allen gebaseerd op de zgn. steekproef methode. Een steekproef is volstrekt onvoldoende om een administratie te beoordelen en staat niet in de verhouding tot de complexiteit van processen. De zekerheid verkrijgt men wel als op werknemer-niveau wordt gecontroleerd. Controlerende partijen op HR- en loon database zijn: accountant ICT audit / interne controle functioneel beheerder controle pensioenfonds salarisadministrateur Partijen weten vaak niet van elkaar welke controles worden uitgevoerd en is er onvoldoende regie op de uitvoering van de controles, gevolg Inefficiënte controle werkzaamheden. Pensioenadministratie De controle van de pensioenadministratie wordt uitgevoerd door partijen die allen de zgn. steekproef hanteren. ARGUSeyes constateert 4-7% aan verschillen tussen haar controle op werknemer-niveau t.o.v. de steekproefcontrole. Dit is een serieus vraagstuk omdat de werknemer een tekort aan pensioen kan worden gedaan waar de bestuurder hoofdelijk aansprakelijk voor is. Nu final-pay regelingen vrijwel niet meer worden toegepast (40 jaar registratie minder van belang omdat laatstgenoten inkomen bepalend is) en middelloonregeling veel wordt toegepast (ieder jaar de juiste registratie is dan essentieel), komt ARGUSeyes veel onjuiste registraties tegen. Probleem dat actueel is en wat velen niet realiseren is dat een organisatie na 7 jaren de administratie niet meer hoeft te bewaren waardoor bewijslast van onjuiste pensioenregistratie niet meer mogelijk is. Maatschappelijk een serieus probleem.

6 Personeel- en arbeidsmarktsubsidies ARGUSeyes maakt structureel geld zichtbaar door toepassing van subsidies. Met onze ervaring zijn wij in staat met geavanceerde programma s gefundeerd het maximale uit subsidies te halen. ARGUSeyes zoekt niet enkel het laaghangend fruit, maar alle fruit en onderscheid zich daarmee van de concullega. Wij zien dat bedrijven veel geld laten door geen of beperkt gebruik te maken van de subsidie mogelijkheden. Zonde, hier liggen structurele inkomsten voor organisaties. ARGUSeyes kan een scan uitvoeren waarmee de mogelijkheid van subsidies zichtbaar wordt gemaakt. Due Diligence Opvallend is dat bij due diligence de toepassing arbeidsvoorwaarden en wet- en regelgeving, alsmede de kwaliteit van de personele dataregistratie onvoldoende aandacht krijgt % van de bedrijfskosten zijn vaak de personele kosten. Het grote risico bij due diligence is vaak zaken rondom personeel. ARGUSeyes analyseert op werknemer-niveau en kan relatief snel zaken zichtbaar maken. Arbeidsvoorwaarden De toepassing van arbeidsvoorwaarden is vaak de discussie tussen werkgever en individuele werknemer, vakbond of OR. De tekst van regelingen wordt door partijen verschillend geïnterpreteerd, bron van discussies, emoties, weerstand, stakingen, imago schade etc. De core business wordt hiermee onevenredig belast en beïnvloed daarmee de winstgevendheid negatief. Geen werkgever zit hier op te wachten, maar heeft hier wel dagelijks mee te maken. ARGUSeyes kan met haar programma de effecten op werknemer-niveau zichtbaar maken van de toepassing arbeidsvoorwaarden op het nettoloon van de werknemer en de kostprijs voor de werkgever. Interessant voor partijen die de arbeidsvoorwaarden bepalen, zoals werkgeversdelegaties en vakbonden, maar ook voor de interne kostprijs personeel.

7 Loonadministratie (loonboekhouding) De juiste inrichting van een loonsysteem is essentieel voor een goede loonverwerking, maar vooral ter voorkoming van ongewenste verrassingen c.q. risico s. Regelmatig komt ARGUSeyes fouten bij de inrichting van het loonsysteem tegen, met vaak vergaande consequenties voor werknemers en werkgever. De controle op de inrichting van het loonsysteem is vaak niet op orde. ARGUSeyes past de zgn. bronredenatie toe, waarbij de bron de Cao, pensioenreglement, wet- en regelgeving etc. Is. Door het definiëren van deze bronnen wordt de relatie met het loonsysteem gelegd en beoordeeld. Werkkostenregeling (WKR) Vanaf 1 januari 2015 is de werkkostenregeling verplicht voor alle inhoudingsplichtigen. Naast de financiële impact voor bedrijven heeft de WKR vooral impact op de processen, verantwoordelijkheid van managers en organisatie. Leuker kunnen wij het niet maken, wel makkelijker (spreuk Belastingdienst) gaat hier echt niet op. 1.2% van de totale loonsom mag de inhoudingsplichtige onbelast verstrekken aan de werknemer. Wordt deze grens overschreden, dan moet de inhoudingsplichtige 80% eindheffing betalen. Als periodiek het grensbedrag onvoldoende wordt gemonitord, dan zal dit leiden tot ongewenste financiële verassingen. ARGUSeyes heeft voor het UWV de WKR beoordeeld. Horizontaal toezicht Met Horizontaal toezicht wil de Belastingdienst bereiken dat de inhoudingsplichtige meer zijn verantwoording neemt voor de juiste heffing van loonbelasting en premies volks- en werknemersverzekeringen. Hier tegenover staat dat de Belastingdienst geen onverwachte controles meer uitvoert bij bedrijven. Het gaat om het wederzijdse vertrouwen tussen belastingplichtige en de Belastingdienst, het scherper nemen en aangeven van ieders verantwoordelijkheid. Alle ARGUSeyes-producten zijn mede bepalend voor het verkrijgen van horizontaal toezicht. ARGUSeyes B.V. Bergkampen AS SINT JANSKLOOSTER info@arguseyesbv.nl

8

Inhoud. De vijf meest gemaakte fouten bij de Salarisadministratie. Waarom het verstandig is om jouw salarisadministratie uit te gaan besteden

Inhoud. De vijf meest gemaakte fouten bij de Salarisadministratie. Waarom het verstandig is om jouw salarisadministratie uit te gaan besteden De vijf meest gemaakte fouten bij de Salarisadministratie Inhoud 1. Introductie 2. De salarisadministratie 2. De 5 grootste valkuilen 3. Waarom is uitbesteding beter 5. Veel gemaakte fouten Waarom het

Nadere informatie

De werkkostenregeling vanaf 2011

De werkkostenregeling vanaf 2011 De werkkostenregeling vanaf 2011 Vrijheid en verantwoordelijkheid 21 oktober 2010 Onderwerpen Hoe is het nu geregeld? Wat gaat het worden? De werkkostenregeling Wat kunt u het beste doen? Hoe is het nu

Nadere informatie

Werkkostenregeling. Werk aan de winkel! Denk ondernemend. Denk Bol.

Werkkostenregeling. Werk aan de winkel! Denk ondernemend. Denk Bol. Werkkostenregeling Werk aan de winkel! Denk ondernemend. Denk Bol. Werkgevers kunnen al vanaf 1 januari 2011 gebruikmaken van de werkkostenregeling (WKR). Toch hebben nog maar weinig werkgevers de overstap

Nadere informatie

Wet uniformering loonbegrip

Wet uniformering loonbegrip Wet uniformering loonbegrip De Wet uniformering loonbegrip (WUL) gaat per 1 januari 2013 in. Dit brengt veranderingen met zich mee die u als werkgever wel op uw netvlies moet hebben staan. Het zogenoemde

Nadere informatie

Veranderende wetgeving voor de salarisadministrateur. Deel 2: einde nihilwaardering personeelslening eigen woning

Veranderende wetgeving voor de salarisadministrateur. Deel 2: einde nihilwaardering personeelslening eigen woning Veranderende wetgeving voor de salarisadministrateur Deel 2: einde nihilwaardering personeelslening eigen woning Veranderende wetgeving voor de salarisadministrateur In eerdere whitepapers informeerden

Nadere informatie

Fiets van de zaak. Meer dan de helft van de werkdagen. Inhoud

Fiets van de zaak. Meer dan de helft van de werkdagen. Inhoud Fiets van de zaak Inhoud De fietsregeling in het kort...1 Meer dan de helft van de werkdagen...1 Kosten i.v.m. de fiets...1 Twee varianten...2 Variant 1) Werknemer krijgt fiets. Betaalt niet terug...2

Nadere informatie

Werkkostenregeling: per 2013 doen of uitstellen?

Werkkostenregeling: per 2013 doen of uitstellen? Werkkostenregeling: per 2013 doen of uitstellen? Sinds 2011 geldt de werkkostenregeling: een nieuwe manier van fiscaal omgaan met vergoedingen en verstrekkingen aan personeel. Gedurende drie jaar (2011,

Nadere informatie

Wet Uniformering Loonbegrip Per 1 januari 2013

Wet Uniformering Loonbegrip Per 1 januari 2013 Wet Uniformering Loonbegrip Per 1 januari 2013 Audit І Tax І Advisory Wet uniformering loonbegrip Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Huidige Loonbegrippen... 3 1.2 Nieuw loonbegrip... 3 2. Eigen bijdrage

Nadere informatie

Document WKR: Werkkostenregeling 2015. in BGI-Office Versie november 2014

Document WKR: Werkkostenregeling 2015. in BGI-Office Versie november 2014 Document WKR: Werkkostenregeling 2015 in BGI-Office Versie november 2014 2 BouwInfosys BV Dr. Hub van Doorneweg 153 5026 RC TILBURG Postbus 831 5000 AV TILBURG Telefoon servicedesk: 088 2 444 666 Telefoon

Nadere informatie

De WerkKostenRegeling Handleiding voor UBplus

De WerkKostenRegeling Handleiding voor UBplus De WerkKostenRegeling Handleiding voor UBplus Versie: 1.3 Versiedatum: 04-01-2015 2 De WerkKostenRegeling Handleiding voor UBplus Inhoudsopgave 1. De WKR toegelicht 2. Overstappen naar de WKR - algemeen

Nadere informatie

kantoor Den Haag Stichting Raad van Overleg in de Metalektro (ROM) Postbus 407 2260 AK LEIDSCHENDAM Geachte heer,

kantoor Den Haag Stichting Raad van Overleg in de Metalektro (ROM) Postbus 407 2260 AK LEIDSCHENDAM Geachte heer, kantoor Den Haag > 1 Postbus 30206 2500 GE 'S-GRAVENHAGE Telefoon 0800-0543 Telefax (088) 15 234 05 Kennisgroep CAO Stichting Raad van Overleg in de Metalektro (ROM) Postbus 407 2260 AK LEIDSCHENDAM Datum

Nadere informatie

Nieuw systeem voor al uw vergoedingen en verstrekkingen in de loonsfeer. Werkkostenregeling Werk aan de winkel!

Nieuw systeem voor al uw vergoedingen en verstrekkingen in de loonsfeer. Werkkostenregeling Werk aan de winkel! Nieuw systeem voor al uw vergoedingen en verstrekkingen in de loonsfeer Werkkostenregeling Werk aan de winkel! Werkgevers kunnen vanaf 1 januari 2011 gebruikmaken van de werkkostenregeling (WKR). Toch

Nadere informatie

Als werkgever krijg je uiterlijk in 2015 te maken met de werkkostenregeling.

Als werkgever krijg je uiterlijk in 2015 te maken met de werkkostenregeling. WERKKOSTENREGELING Als werkgever krijg je uiterlijk in 2015 te maken met de werkkostenregeling. Natuurlijk is het hierbij belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de werkkostenregeling. We willen met

Nadere informatie

Volg het proces per kwartaal, waardoor er onverwachts geen grote overschrijdingen aan het eind van het jaar kunnen ontstaan.

Volg het proces per kwartaal, waardoor er onverwachts geen grote overschrijdingen aan het eind van het jaar kunnen ontstaan. Do: stap naar de WKR en bij het proces. De inventarisatie is een goede basis om met de OR - Bij ons kostte implementatie veel tijd omdat er eerst commitment moest zijn op onderzoek en inventarisatie, er

Nadere informatie

Keten- en inlenersaansprakelijkheid

Keten- en inlenersaansprakelijkheid Keten- en inlenersaansprakelijkheid Loopt u ook risico? Anke Broeders Hannah Dias anke.broeders@bdo.nl hannah.dias@bdo.nl Adviesgroep Loon- & Premieheffing Wanneer keten- en/of inlenersaansprakelijkheid?

Nadere informatie

VAR verdwijnt: wat betekent dit voor u?

VAR verdwijnt: wat betekent dit voor u? VAR verdwijnt: wat betekent dit voor u? De afgelopen maanden is er veel te doen geweest over de afschaffing van de VAR. Inmiddels is duidelijk dat de VAR per 1 mei 2016 verdwijnt. De overeenkomsten tussen

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Registratienr.: 2013I01609 Agendapunt 13

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Registratienr.: 2013I01609 Agendapunt 13 Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Afdeling: Concernzaken Leiderdorp, 14-11-2013 Onderwerp: invoering werkkostenregeling Aan de raad. Beslispunten 1. met ingang van 1 januari 2014 de Werkkostenregeling voor politieke

Nadere informatie

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist Diplomalijn Loonadministratie Examen Loonheffingen deel 1 Niveau Vergelijkbaar met mbo 4 Versie 1.0 Geldig vanaf 01-01-2015 Vastgesteld op februari 2014 Vastgesteld door Veronderstelde voorkennis Bestuur

Nadere informatie

Hoe werkt de werkkostenregeling?

Hoe werkt de werkkostenregeling? Hoe werkt de werkkostenregeling? Op het eerste gezicht heel eenvoudig Op dit moment kent de Wet Loonbelasting 29 verschillende belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen die u aan uw werknemers kunt

Nadere informatie

U regelt een goede bak koffie voor uw mensen

U regelt een goede bak koffie voor uw mensen U regelt een goede bak koffie voor uw mensen Wij regelen de rest www.hlbvandaal-hrservices.nl klik op het huisje om terug te gaan naar dit menu klik op elk kopje voor meer informatie OVER HLB VAN DAAL

Nadere informatie

Apployed en de WKR. De categorieën waarin de onbelaste (netto) vergoedingen en verstrekkingen ingedeeld moeten worden zijn:

Apployed en de WKR. De categorieën waarin de onbelaste (netto) vergoedingen en verstrekkingen ingedeeld moeten worden zijn: 1 / 7 De werkkostenregeling komt eraan en is vanaf 1-1-2015 verplicht voor alle werkgevers. Wat houdt de werkkostenregeling (WKR) nu precies in en wat moet u er voor doen? In dit document hopen wij u een

Nadere informatie

De Werkkosten regeling vanaf 2015 Handleiding voor UBplus

De Werkkosten regeling vanaf 2015 Handleiding voor UBplus De Werkkosten regeling vanaf 2015 Handleiding voor UBplus Versie: 6.4 Versiedatum: 30-11-2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) verplicht. Door deze regeling kan maximaal 1.2%

Nadere informatie

Allereerst. Bibi Gelaudie Salarisadministratie. Anne van Haga Salarisadministratie Fiscaal

Allereerst. Bibi Gelaudie Salarisadministratie. Anne van Haga Salarisadministratie Fiscaal Wegwijs in de WKR 17 november 2014 Allereerst Bibi Gelaudie Salarisadministratie Anne van Haga Salarisadministratie Fiscaal Programma Wat is de WKR? Soorten vergoedingen Fiets en de WKR Arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

Wet Pensioencommunicatie White Paper

Wet Pensioencommunicatie White Paper White Paper December 15 Wat houdt deze wet in en wat is het doel? Deze nieuwe wet, die op 1 juli 2015 is ingegaan, wijzigt de Pensioenwet en de Wet Verplichte Beroepspensioenregelingen. De Wet is in het

Nadere informatie

... Betreft beoordeling CAO voor het Hoger Personeel in de Metalektro op fiscale aspecten

... Betreft beoordeling CAO voor het Hoger Personeel in de Metalektro op fiscale aspecten Oost/kantoor Almelo ALMELO > 1 Postbus Telefoon Telefax Kennisgroep CAO-adoptie Doorkiesnummer Datum 7 juni 2010 Uw kenmerk Kenmerk Betreft beoordeling CAO voor het Hoger Personeel in de Metalektro op

Nadere informatie

De Werkkostenregeling

De Werkkostenregeling Lentink Accountants/Belastingadviseurs brengt onder uw aandacht De Werkkostenregeling Werk aan de winkel! Huizen, november 2013 1 Introductie Werkkostenregeling Werk aan de winkel! Werkgevers kunnen vanaf

Nadere informatie

Coöperatie Employee Benefits Competence Center

Coöperatie Employee Benefits Competence Center Coöperatie Employee Benefits Competence Center Waar inzicht en vertrouwen samenkomen Van complexiteit naar eenvoud Manus van Oosterum Gerlinde Smink Praktijkdag Salaris en HR Innovaties Woensdag 15 oktober

Nadere informatie

UNIVERSITEIT. INTRODUCTIEPRIJS Vanaf 275,- incl. kennistoets

UNIVERSITEIT. INTRODUCTIEPRIJS Vanaf 275,- incl. kennistoets UNIVERSITEIT Kennis De sociale wetgeving is continu in beweging waardoor het voor organisaties bijna onmogelijk is om van alle veranderingen op de hoogte te blijven. Om u gericht inzicht te geven in het

Nadere informatie

Schatgraven in eigen bedrijf. kanvas claimanalyse. (een product van kanvas>personeelsdiensten)

Schatgraven in eigen bedrijf. kanvas claimanalyse. (een product van kanvas>personeelsdiensten) Schatgraven in eigen bedrijf kanvas claimanalyse (een product van kanvas>personeelsdiensten) Schatgraven in eigen bedrijf Een onbekend aantal bedrijven betaalt, zonder te weten, een te hoge gedifferentieerde

Nadere informatie

2016 Nederlandse Associatie voor Examinering Loonheffingen niveau 4 1 / 9

2016 Nederlandse Associatie voor Examinering Loonheffingen niveau 4 1 / 9 Loonheffingen niveau 4 Correctiemodel voorbeeldexamen 2016 Nederlandse Associatie voor Examinering Loonheffingen niveau 4 1 / 9 Vraag 1 Toetsterm 2.2 - Beheersingsniveau: B - Aantal punten: 1 Kwinto bv

Nadere informatie

Welkom U bent welkom Opening Bedrijfspresentatie: de 4 van Control4enterprise Pauze Inspirerende presentatie en workshop: Focus op 2020 Afsluiting

Welkom U bent welkom Opening Bedrijfspresentatie: de 4 van Control4enterprise Pauze Inspirerende presentatie en workshop: Focus op 2020 Afsluiting Welkom U bent welkom * Opening * Bedrijfspresentatie: de 4 van Control4enterprise * Pauze * Inspirerende presentatie en workshop: Focus op 2020 * Afsluiting * Netwerkborrel met minibuffet * Mogelijkheid

Nadere informatie

Easylon Loon & Salaris Administratie (ELSA) en de Werk Kosten Regeling (WKR)

Easylon Loon & Salaris Administratie (ELSA) en de Werk Kosten Regeling (WKR) Easylon Loon & Salaris Administratie (ELSA) en de Werk Kosten Regeling (WKR) 1. Inleiding De werkkostenregeling vervangt de regeling voor vrije vergoedingen en verstrekkingen en is vanaf 1 januari 2015

Nadere informatie

Actualiteiten loonbelasting & sociale verzekeringen

Actualiteiten loonbelasting & sociale verzekeringen Actualiteiten loonbelasting & sociale verzekeringen 19 mei 2015 If co-branding the template use this area for the Client logo Programma 1. Wijzigingen werkkostenregeling per 1 januari 2015 2. WKR-weetjes

Nadere informatie

Payroll Services voor de schoonmaakbranche

Payroll Services voor de schoonmaakbranche Payroll Services voor de schoonmaakbranche Wat is payrolling? Payrollen van medewerkers is een groeiend fenomeen binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Van de term payrollen hebben de meeste werkgevers

Nadere informatie

Premiescan - Onderzoek Sociale Zekerheid Te veel afgedragen premies? Wij vorderen ze voor u terug!

Premiescan - Onderzoek Sociale Zekerheid Te veel afgedragen premies? Wij vorderen ze voor u terug! Premiescan - Onderzoek Sociale Zekerheid Te veel afgedragen premies? Wij vorderen ze voor u terug! Inhoudsopgave 1. Onderzoeksvelden... 6 2. Reikwijdte... 11 3. Benodigde gegevens... 11 4. Dossiervorming

Nadere informatie

Totale vergoedingen en verstrekkingen inhoudingsplichtige. Belastbaar loon. -/- door inhoudingsplichtige aangewezen belastbaar loon werknemer

Totale vergoedingen en verstrekkingen inhoudingsplichtige. Belastbaar loon. -/- door inhoudingsplichtige aangewezen belastbaar loon werknemer voor cliënten De werkkostenregeling De werkkostenregeling (hierna: WKR) betekent een volledige verandering van de fiscale regels rondom het geven van vergoedingen en verstrekkingen aan personeel. Weet

Nadere informatie

FISCOUNT LOONSERVICE UW PARTNER IN SALARIS- VERWERKING

FISCOUNT LOONSERVICE UW PARTNER IN SALARIS- VERWERKING FISCOUNT LOONSERVICE UW PARTNER IN SALARIS- VERWERKING > Wij werken al vele jaren samen met Fiscount Loonservice, en dat tot volle tevredenheid. Bij salarissen gaat het om geld, vaak veel geld, en tevreden

Nadere informatie

De werkkostenregeling internationaal belicht.

De werkkostenregeling internationaal belicht. De werkkostenregeling internationaal belicht. Over de werkkostenregeling (hierna: WKR) is al veel geschreven en gesproken. De internationale aspecten van de werkkostenregeling zijn echter onderbelicht

Nadere informatie

Schadevoorbeelden beroepsaansprakelijkheid

Schadevoorbeelden beroepsaansprakelijkheid Schadevoorbeelden beroepsaansprakelijkheid De advocaat Heeft u er wel eens over nagedacht wat de gevolgen kunnen zijn van het laten verjaren van een vordering? Of het niet tijdig instellen van een rechtsmiddel?

Nadere informatie

Kantoor Arnhem. Syntrus Achmea Pensioenbeheer N.V. Secretariaat CAO voor de Tandtechniek Postbus GD UTRECHT.

Kantoor Arnhem. Syntrus Achmea Pensioenbeheer N.V. Secretariaat CAO voor de Tandtechniek Postbus GD UTRECHT. Kantoor Arnhem Telefoon 0800-0543 > 1 Postbus 9001 6800 DB ARNHEM Telefax (088) 154 98 52 Kennisgroep CAO Doorkiesnummer Syntrus Achmea Pensioenbeheer NV Secretariaat CAO voor de Tandtechniek Postbus 3183

Nadere informatie

Ondernemingsraden van Waterbedrijven, Waterschappen en Netwerkbedrijven

Ondernemingsraden van Waterbedrijven, Waterschappen en Netwerkbedrijven Ondernemingsraden van Waterbedrijven, Waterschappen en Netwerkbedrijven Mr Stan Rethans (Voorzitter Kennisgroep CAO) Woensdag 21 mei 2014 Arnhem WKR kader Waar staan we nu met de WKR? Waar wringt het.?

Nadere informatie

Participatiewet en Quotumheffing White Paper

Participatiewet en Quotumheffing White Paper Participatiewet en Quotumheffing White Paper 6 oktober 2015 Participatiewet Wat is de Participatiewet? Heeft uw onderneming meer dan 25 werknemers, dan moet u aan de slag met de Participatiewet. Deze wet

Nadere informatie

People Inc. en de WKR

People Inc. en de WKR 1 / 8 De werkkostenregeling komt eraan en zal verplicht zijn voor alle werkgevers vanaf 1-1-2015. Op Prinsjesdag wordt de definitieve regeling waarschijnlijk bekend gemaakt en de informatie in dit document

Nadere informatie

HR Salarisservice Juli 2014

HR Salarisservice Juli 2014 HR Salarisservice Juli 2014 Inhoud Wettelijk minimumloon per 1 juli 2014... 3 Werkkostenregeling: Per 1 januari 2015 definitief van toepassing... 4 Premiekorting jongere werknemer... 6 Vakantiemedewerker

Nadere informatie

Loonheffingen. Verwerking teruggaaf inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet en premies werknemersverzekeringen 2007

Loonheffingen. Verwerking teruggaaf inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet en premies werknemersverzekeringen 2007 Loonheffingen. Verwerking teruggaaf inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet en premies werknemersverzekeringen 2007 1 Loonheffingen. Verwerking teruggaaf inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Nadere informatie

Werkkostenregeling SKBG

Werkkostenregeling SKBG Werkveld Versie Werkkostenregeling (WKR) Personele zaken/financiële zaken Besluit Werkkostenregeling SKBG Datum instemming GMR: 20.09.2016 Datum besluit CvB: 11-10-2016 Inhoud Hoofdstuk Inhoud Pagina 1

Nadere informatie

Kantoor Arnhem. Vereniging VACO. Postbus AA LEIDEN. Geachte heer/mevrouw,

Kantoor Arnhem. Vereniging VACO. Postbus AA LEIDEN. Geachte heer/mevrouw, Kantoor Arnhem Telefoon 0800-0543 > 1 Postbus 9001 Vereniging VACO Postbus 33 2300 AA LEIDEN 6800 DB ARNHEM Telefax (088) 154 99 95 Kennisgroep CAO Datum 11 augustus Uw kenmerk Kenmerk KG CAO/17/Beoordeling

Nadere informatie

Checklist - Grensoverschrijdende arbeid

Checklist - Grensoverschrijdende arbeid Checklist - Grensoverschrijdende arbeid Grensoverschrijdende arbeid neemt steeds meer toe en heeft allerlei gevolgen voor de werknemer, zijn de gezinsleden en zijn werkgever(s). Bij het bepalen van de

Nadere informatie

WERKKOSTENREGELING. Schematisch ziet het systeem er als volgt uit: Nieuwsbrief. werkkostenregeling per 1 januari 2015.

WERKKOSTENREGELING. Schematisch ziet het systeem er als volgt uit: Nieuwsbrief. werkkostenregeling per 1 januari 2015. WERKKOSTENREGELING Vanaf 1 januari 2015 komt er een nieuw systeem voor de fiscale behandeling van vergoedingen, verstrekkingen en ter beschikking gestelde voorzieningen aan uw personeel (kortom: werkkosten).

Nadere informatie

Hierbij informeren wij u over een aantal wijzigingen, die in het komende jaar 2013. - Controleer alle Verklaringen geen privégebruik auto

Hierbij informeren wij u over een aantal wijzigingen, die in het komende jaar 2013. - Controleer alle Verklaringen geen privégebruik auto December 2012. Geachte relatie, Hierbij informeren wij u over een aantal wijzigingen, die in het komende jaar 2013 voor u van belang kunnen zijn. - Algemeen - Uniformering loonbegrip en gevolgen. - Premiekortingen

Nadere informatie

Besparen op personeelskosten?

Besparen op personeelskosten? Whitepaper Besparen op personeelskosten? Met een salarisscan ontdekt u wat u laat liggen! Salarisscan-team PayRoll Solutions, Payroll Group Versie 1.3 Payroll Group De sociale zekerheid in Nederland is

Nadere informatie

Basiscursus collectief Pensioen. Wat je moet weten over een belangrijke arbeidsvoorwaarde

Basiscursus collectief Pensioen. Wat je moet weten over een belangrijke arbeidsvoorwaarde Basiscursus collectief Pensioen Wat je moet weten over een belangrijke arbeidsvoorwaarde 1 Onderwerpen Pensioen in Nederland Pensioen = loon Hoe wordt pensioen vastgesteld? Wat bepaalt de waarde van een

Nadere informatie

Payroll Services voor de horeca en recreatiebranche

Payroll Services voor de horeca en recreatiebranche Payroll Services voor de horeca en recreatiebranche Wat is payrolling? Bij het runnen van een bedrijf komt veel kijken. Alleen al de inzet van personeel levert een hoop extra werk en administratieve rompslomp

Nadere informatie

ONDERHANDELINGRESULTAAT

ONDERHANDELINGRESULTAAT ONDERHANDELINGRESULTAAT Rotterdam, 19 januari 2015 De onderhandelingsdelegatie van Coca-Cola Enterprises Nederland (CCE-NL) heeft na enkele onderhandelingsrondes met Vakorganisaties FNV, CNV Vakmensen

Nadere informatie

WKR & Fietsen naar het werk Roelof van Marrum 29 mei 2018

WKR & Fietsen naar het werk Roelof van Marrum 29 mei 2018 WKR & Fietsen naar het werk Roelof van Marrum 29 mei 2018 Programma Aanleiding Fiscale wet- en regelgeving m.b.t. mobiliteit Fiets Concretisering Fietse naar het werk - 29mei18 2 Aanleiding Ambitie: meer

Nadere informatie

WERKKOSTENREGELING. U kunt de eindheffing van de werkkostenregeling ook als concern toepassen.

WERKKOSTENREGELING. U kunt de eindheffing van de werkkostenregeling ook als concern toepassen. WERKKOSTENREGELING Stap 1. Hoe werkt de werkkostenregeling? Met ingang van 1 januari 2015 wordt de regeling van vrije vergoedingen en verstrekkingen vervangen door de werkkostenregeling (WKR). In de WKR

Nadere informatie

Finc Advieswijzer Werkkostenregeling 2017: de hoofdpunten op een rij

Finc Advieswijzer Werkkostenregeling 2017: de hoofdpunten op een rij Finc Advieswijzer Werkkostenregeling 2017: de hoofdpunten op een rij In februari vindt de afrekening van de werkkostenregeling (WKR) voor 2016 plaats. De werkkostenregeling blijft voor velen nog lastige

Nadere informatie

Werkkostenregeling 2018

Werkkostenregeling 2018 26.01.2018 Werkkostenregeling 2018 De hoofdpunten op een rij E-BOOK In dit e-book: In februari vindt de afrekening van de werkkostenregeling (WKR) voor 2017 plaats. De werkkostenregeling blijft voor velen

Nadere informatie

Pensioen wordt begrijpelijker als het aansluit bij ons salaris.

Pensioen wordt begrijpelijker als het aansluit bij ons salaris. Pensioen wordt begrijpelijker als het aansluit bij ons salaris. Waarom weten mensen eigenlijk niet meer over hun pensioen? De (zelf ingeschatte) kennis over pensioenen is beperkt: 28% van Nederlanders

Nadere informatie

Memorandum werkkostenregeling

Memorandum werkkostenregeling Memorandum werkkostenregeling De werkkostenregeling De werkkostenregeling (hierna: WKR) betekent een volledige verandering van de fiscale regels rondom het geven van vergoedingen en verstrekkingen aan

Nadere informatie

Privacy verklaring Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot

Privacy verklaring Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot Je neemt als (voormalig) werknemer deel aan de pensioenregeling van F. van Lanschot Bankiers N.V. Deze pensioenregeling wordt door (hierna: het pensioenfonds) uitgevoerd. Om je pensioenregeling zo goed

Nadere informatie

Kantoor Utrecht. Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging Postbus AH GOUDA. Geachte heer,

Kantoor Utrecht. Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging Postbus AH GOUDA. Geachte heer, Kantoor Utrecht > 1 Postbus 18500 3501 CM UTRECHT Telefoon 0800-0543 Telefax Kennisgroep CAO Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging Postbus 332 2800 AH GOUDA Datum 23 oktober 2013 Uw

Nadere informatie

Aan - Medewerkers van de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland - Abonnees

Aan - Medewerkers van de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland - Abonnees Retouradres: Postbus 8504, 3503 RM Utrecht Aan - Medewerkers van de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland - Abonnees Dienstenorganisatie Protestantse Kerk Human Resource Management

Nadere informatie

Vaktechniek Belastingen Kennisgroep CAO Kantoor Arnhem

Vaktechniek Belastingen Kennisgroep CAO Kantoor Arnhem Vaktechniek Belastingen Kennisgroep CAO Kantoor Arnhem > 1 Postbus 9001 6800 DB ARNHEM Telefoon 0800-0543 Telefax (088) 154 99 95 Vereniging van Nederlandse Visspecialisten Postbus 185 3830 AD LEUSDEN

Nadere informatie

Plan van aanpak accountantscontrole 2015 gemeente Woudrichem. Woudrichem 22 september 2015 Rein-Aart van Vugt Dennis van Vollevelde

Plan van aanpak accountantscontrole 2015 gemeente Woudrichem. Woudrichem 22 september 2015 Rein-Aart van Vugt Dennis van Vollevelde Plan van aanpak accountantscontrole 2015 gemeente Woudrichem Woudrichem Rein-Aart van Vugt Dennis van Vollevelde Aanscherping vereisten accountantscontrole: ontwikkelingen vanaf 2014 Meer focus op IT-omgeving

Nadere informatie

Wijzigingen in de pensioenwetgeving... 2. Belangrijke gevolgen van de pensioenwijzigingen... 4

Wijzigingen in de pensioenwetgeving... 2. Belangrijke gevolgen van de pensioenwijzigingen... 4 UPDATE Pensioenspecial september 2014 Sneller op de hoogte zijn van het nieuws? Volg ons op Social Media! Mandema & Partners helpt u graag bij het interpreteren van de pensioenwijzigingen die voor u en

Nadere informatie

Sociale Zekerheid 2013. Wegwijzer personeelsverzekeringen

Sociale Zekerheid 2013. Wegwijzer personeelsverzekeringen Sociale Zekerheid 2013 Wegwijzer personeelsverzekeringen WEKA Business Media BV, 2013 Inhoud Voorwoord 1. Volksverzekeringen 1.1 Algemene ouderdomswet (AOW) 1.2 Algemene nabestaandenwet 1.3 Algemene wet

Nadere informatie

Payroll Monitor Projectvoorstel 2013

Payroll Monitor Projectvoorstel 2013 Payroll Monitor Projectvoorstel 2013 Daniël Rijnbeek Managing Consultant Corporate Wellness Inhoudsopgave 1 Sociale verzekeringen... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Onze dienstverlening... 4 2 Payroll Monitor...

Nadere informatie

WKR Roelof van Marrum

WKR Roelof van Marrum Welkom bij WKR Roelof van Marrum INHOUD Algemeen Administratieve verwerking Wijzigen arbeidsvoorwaarden (uitruilen) Mogelijkheden, tips en trucs Actualiteiten Page 2 Visma op Reis! 19.09.2013 Even voorstellen

Nadere informatie

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders Openbaar Registratienummer: 229134 Portefeuillehouder: De heer P. de Koning Datum voorstel: 5 oktober 2016 Afdeling: BV P&O agendapunt 2 Niet openbaar, want ook toelichten in paragraaf communicatie Onderwerp/Titel:

Nadere informatie

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden Harmonisatie Aanpak en stappenplan Januari 2016 Herman Kuijkstraat 14 +31 622 201 805 4191 AK Geldermalsen www.deldenadvies.nl Harmonisatie van Na een fusie of overname kampen organisaties vaak met verschillende

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. B en W-besluit nr.: Naam programma: Algemene dekkingsmiddelen. Onderwerp: Werkkostenregeling

RAADSVOORSTEL. B en W-besluit nr.: Naam programma: Algemene dekkingsmiddelen. Onderwerp: Werkkostenregeling RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Algemene dekkingsmiddelen Onderwerp: Werkkostenregeling Aanleiding: Per 1 januari 2011 is de belastingwetgeving gewijzigd

Nadere informatie

Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden. In 7 stappen naar Het Nieuwe Belonen

Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden. In 7 stappen naar Het Nieuwe Belonen Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden In 7 stappen naar Het Nieuwe Belonen 22 november 2017 Inhoudsopgave Het Nieuwe Belonen Focus op de medewerker Persoonlijk Keuzebudget Voordeel werkgever Flexibele

Nadere informatie

Prinsjesdag 2014: wijzigingen voor de loonheffingen, afdrachtvermindering en de keuzeregeling

Prinsjesdag 2014: wijzigingen voor de loonheffingen, afdrachtvermindering en de keuzeregeling Prinsjesdag 2014: wijzigingen voor de loonheffingen, afdrachtvermindering en de keuzeregeling Op Prinsjesdag, 16 september 2014, heeft het kabinet het Belastingplan 2015 ingediend bij de Tweede Kamer.

Nadere informatie

Mijn werknemer is ziek of gehandicapt geworden Subsidies en regelingen als uw werknemer beperkingen heeft

Mijn werknemer is ziek of gehandicapt geworden Subsidies en regelingen als uw werknemer beperkingen heeft Mijn werknemer is ziek of gehandicapt geworden Subsidies en regelingen als uw werknemer beperkingen heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Inhoud Een werknemer met een ziekte of handicap 4 Welke

Nadere informatie

De Werkkosten regeling Handleiding voor UBplus

De Werkkosten regeling Handleiding voor UBplus De Werkkosten regeling Handleiding voor UBplus Versie: 6.5 Versiedatum: 26-04-2016 Vanaf 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) verplicht. Door deze regeling kan maximaal 1.2% (2015) van het totale

Nadere informatie

HR SERVICES DE CROPLOSSING VOOR AL UW PERSONEELSVRAAGSTUKKEN. Loon- en premieheffing. Pensioen. Arbeidsrecht. Salarisadministratie

HR SERVICES DE CROPLOSSING VOOR AL UW PERSONEELSVRAAGSTUKKEN. Loon- en premieheffing. Pensioen. Arbeidsrecht. Salarisadministratie HR SERVICES DE CROPLOSSING VOOR AL UW PERSONEELSVRAAGSTUKKEN Arbeidsrecht Loon- en premieheffing Pensioen Salarisadministratie Amersfoort Arnhem Ede Hoofddorp Nieuwegein DE KLANT IS KONING, MAAR HOE ZIT

Nadere informatie

Maak(t) tijd voor het echte werk! kanvas payrolling. (een dienst van kanvas>personeelsdiensten)

Maak(t) tijd voor het echte werk! kanvas payrolling. (een dienst van kanvas>personeelsdiensten) Maak(t) tijd voor het echte werk! kanvas payrolling (een dienst van kanvas>personeelsdiensten) Loonkosten zijn altijd hoger dan u denkt! Bij kostbare investeringen oriënteert u zich uitgebreid: u vergelijkt

Nadere informatie

Nummer ZD College van burgemeester en wethouders. Het college van burgemeester en wethouders besluit

Nummer ZD College van burgemeester en wethouders. Het college van burgemeester en wethouders besluit Nummer ZD2017-003114 Directie directie middelen en control Agendapunt B0 Tekst van openbare besluiten wordt gepubliceerd Onderwerp Wijziging Protocol verwerking persoonsgegevens en aanpassing artikel 18.4

Nadere informatie

Checklist Werken met de werkkostenregeling

Checklist Werken met de werkkostenregeling Checklist Werken met de werkkostenregeling 1. Verdiep u in de werkkostenregeling Op 1 januari 2011 trad de werkkostenregeling in werking. Op grond van deze regeling mag de inhoudingsplichtige maximaal

Nadere informatie

Uitwerking examentraining BKL Loonheffingen 2016/2017

Uitwerking examentraining BKL Loonheffingen 2016/2017 Examenopgave 1 1. De heer Van der Ham is dga. Een dga is in het algemeen niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Daarom hoeven voor hem geen premies werknemersverzekeringen te worden afgedragen.

Nadere informatie

Caribisch Nederland Belastingdienst Maandtabel loonbelasting en premies 2015

Caribisch Nederland Belastingdienst Maandtabel loonbelasting en premies 2015 HEFFING ALS: BELASTINGVRIJE SOM Caribisch Nederland Belastingdienst Maandtabel loonbelasting en premies 2015 WERKGEVERSPREMIE 6,00 1,82 0,00 0,00 0,00 33,97 0,96 0,13 12,00 3,64 0,00 0,00 0,00 33,97 1,93

Nadere informatie

TOELICHTING CONTROLEPROTOCOL STICHTING TRANSUMO. -versie 31 mei 2007- pag. 1. 1. Inleiding

TOELICHTING CONTROLEPROTOCOL STICHTING TRANSUMO. -versie 31 mei 2007- pag. 1. 1. Inleiding -versie 31 mei 2007- pag. 1 1. Inleiding Deze toelichting heeft betrekking op het controleprotocol Stichting Transumo, versie 31 mei 2007, en heeft tot doel een nader invulling te geven aan een aantal

Nadere informatie

Werkkostenregeling: 10 tips voor een goede implementatie

Werkkostenregeling: 10 tips voor een goede implementatie Werkkostenregeling: 10 tips voor een goede implementatie Tip 1: Inventariseer uw personeelsverstrekkingen Bij de implementatie van de werkkostenregeling (WKR) is het essentieel, dat u weet welke vergoedingen

Nadere informatie

Werkkostenregeling. Nieuwe regels onbelaste vergoedingen

Werkkostenregeling. Nieuwe regels onbelaste vergoedingen Werkkostenregeling Nieuwe regels onbelaste vergoedingen Werkkostenregeling: Wat? De vergoedingen en verstrekkingen worden belast bij de werkgever tegen een eindheffingtarief van: 80% tenzij het gaat om:

Nadere informatie

Beschikbare premieregeling: mag het iets anders zijn?

Beschikbare premieregeling: mag het iets anders zijn? De ontwikkeling van het Nederlandse pensioenstelsel is nog volop in beweging. Nog dagelijks wordt in de media gesproken over gewenste en ongewenste veranderingen, al dan niet in de vorm van nieuwe wetgeving.

Nadere informatie

Datum Betreft antwoorden naar aanleiding van vragen van de leden Knops en Omtzigt

Datum Betreft antwoorden naar aanleiding van vragen van de leden Knops en Omtzigt > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Fiscale actualiteiten onderwijsinstellingen

Fiscale actualiteiten onderwijsinstellingen Fiscale actualiteiten onderwijsinstellingen januari 2016 VAN REE. EEN FRISSE KIJK OP CIJFERS. Voorwoord In januari 2015 hebben wij onze brochure Onderwijsinstellingen en de fiscus uitgegeven. Inmiddels

Nadere informatie

Kantoor Arnhem. Werkgevers Vereniging Nederlandse Crematoria Postbus AB DEN HAAG. Geachte mevrouw,

Kantoor Arnhem. Werkgevers Vereniging Nederlandse Crematoria Postbus AB DEN HAAG. Geachte mevrouw, Kantoor Arnhem Telefoon 0800-0543 > 1 Postbus 9001 6800 DB ARNHEM Werkgevers Vereniging Nederlandse Crematoria Postbus 93050 2509 AB DEN HAAG Telefax (088) 154 99 95 Kennisgroep CAO Datum 1 juni 2015 Uw

Nadere informatie

Aanpassing pensioenregeling zorginstellingen per 1-1-2015 voor bestuurders

Aanpassing pensioenregeling zorginstellingen per 1-1-2015 voor bestuurders Aanpassing pensioenregeling zorginstellingen per 1-1-2015 voor bestuurders Handreiking van NVTZ aan de leden voor de aanpassing van arbeidsvoorwaarden van de bestuurder met betrekking tot pensioenen bij

Nadere informatie

Toelichting op het formulier Inkomensopgave 2013

Toelichting op het formulier Inkomensopgave 2013 Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen, Postbus 90170, 5000 LM TILBURG Telefoon: (013) 462 35 18, E-mail: spd@achmea.nl Website: www.pensioenfondsdierenartsen.nl Bank: ABN Amro 4553.11.617....................................................................

Nadere informatie

Werkkostenregeling De hoofdpunten op een rij. advieswijzer

Werkkostenregeling De hoofdpunten op een rij. advieswijzer Werkkostenregeling 2017 De hoofdpunten op een rij 04.08.16 advieswijzer In deze advieswijzer: In februari vindt de afrekening van de werkkostenregeling (WKR) voor 2016 plaats. De werkkostenregeling blijft

Nadere informatie

Tips voor werkgevers PRAKTISCH DENKEN, VOORTVAREND DOEN. www.stolk-accountants.nl

Tips voor werkgevers PRAKTISCH DENKEN, VOORTVAREND DOEN. www.stolk-accountants.nl www.stolk-accountants.nl Tips voor werkgevers Bent u al klaar voor de werkkostenregeling? Er is geen ontkomen meer aan. Daarnaast wordt de jaarlijkse pensioenopbouw verder aangescherpt en gaan er veranderingen

Nadere informatie

MEMO. : Rob Hulsen (OSGMetrium) in samenwerking met PZ en FZ

MEMO. : Rob Hulsen (OSGMetrium) in samenwerking met PZ en FZ MEMO Datum : 26 november 2014 Aan Van Onderwerp : De leden van de Personeelsgeleding van de GMR : Rob Hulsen (OSGMetrium) in samenwerking met PZ en FZ : toelichting op de Aanvullende Arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

... Betreft CAO voor het Hoger Personeel in de Metalektro 2011-2013, algemeen verbindend verklaard tot en met 30 juni 2013

... Betreft CAO voor het Hoger Personeel in de Metalektro 2011-2013, algemeen verbindend verklaard tot en met 30 juni 2013 > 1 Postbus 30206 2500 GE 'S-GRAVENHAGE Stichting Raad van Overleg in de Metalektro (ROM) Postbus 407 2260 AK Leidschendam Haaglanden/kantoor Den Haag 'S-GRAVENHAGE Telefoon 0800-0543 Telefax (088) 152

Nadere informatie

Werkkostenregeling 2015

Werkkostenregeling 2015 Werkkostenregeling 2015 Versie 01-01-2015 Postbus 930 3800 AX Amersfoort t: 033-2570645 e: info@kpoa.nl w. www.kpoa.nl 1 Wat is de werkkostenregeling De werkkostenregeling stelt een werkgever in staat

Nadere informatie

Feiten. Standpunt inspecteur

Feiten. Standpunt inspecteur Forse stijging van de pensioengrondslag in zicht van pensioeningangsdatum maakt pensioenregeling niet onzuiver! Pensioenpremie niet ingehouden op het loon toch aftrekbaar! Het Gerechtshof te Amsterdam

Nadere informatie

SERVICE LEVEL AGREEMENT

SERVICE LEVEL AGREEMENT Bijlage bij Uitvoeringsovereenkomst tussen Stichting Pensioenfonds Haskoning en Haskoning Nederland B.V. d.d. SERVICE LEVEL AGREEMENT Ter uitvoering van de taken van de Stichting Pensioenfonds Haskoning

Nadere informatie

Goed om te weten voor uw personeelsadministratie 2014

Goed om te weten voor uw personeelsadministratie 2014 Goed om te weten voor uw personeelsadministratie 2014 DRV Accountants & Adviseurs 15-01-2014 Gedeeltelijke teruggave basispremie Aof Aan werkgevers wordt een gedeeltelijke teruggave verstrekt van de basispremie

Nadere informatie

kantoor Den Haag Stichting Raad van Overleg in de Metalektro (ROM) Postbus AK LEIDSCHENDAM Geachte heer,

kantoor Den Haag Stichting Raad van Overleg in de Metalektro (ROM) Postbus AK LEIDSCHENDAM Geachte heer, kantoor Den Haag > 1 Postbus 30206 2500 GE 'S-GRAVENHAGE Telefoon 0800-0543 Telefax (088) 15 234 05 Kennisgroep CAO Stichting Raad van Overleg in de Metalektro (ROM) Postbus 407 2260 AK LEIDSCHENDAM Betreft

Nadere informatie