Juridische update aanbestedingsrecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Juridische update aanbestedingsrecht"

Transcriptie

1 Juridische update aanbestedingsrecht Suzanne Brackmann

2 Onderwerpen Clusterverbod Toeschrijven naar leverancier / dienstverlener Emvi-criterium verkapt laagste-prijscriterium Gekopieerde handtekening Abnormaal laag inschrijven Toelichting vermoedelijk abnormaal lage inschrijving Motivering van de gunningsbeslissing Rechtsverwerking Vrijwillige aanbesteding Nieuwe Europese richtlijn/b-diensten

3 Clusterverbod (1) Art. 1.5 Aw Verbod opdrachten niet onnodig samenvoegen Overwegingen a.d.: o samenstelling relevante markt en invloed op toegang o organisatorische gevolgen en risico s o mate van samenhang van de opdrachten Bij clusteren motiveren in aanbestedingsdocument Percelenverdeling bij clusteren Geldt voor alle opdrachten (boven- en onderdrempelig)! MKB

4 Clusterverbod (2) Vzr. Rb Midden-Nederland , ECLI:NL:RBMNE:2013:5763

5 Clusterverbod (2) Uitgangspunt: a.d. heeft het recht de opdracht zodanig in te richten dat daarmee maximaal in haar behoeften tegemoetgekomen wordt Wens a.d.: totaaloplossing teneinde medewerkers en studenten te ontzorgen De markt voorziet in de totaaloplossing. Dat de gevraagde diensten ook apart worden aangeboden rechtvaardigt geen clusterverbod. Geen (onnodige) samenvoeging van opdrachten; clusterverbod niet van toepassing.

6 Toeschrijven (1) Bevoordeling van één bepaalde dienstverlener / leverancier Beleidsvrijheid aanbestedende dienst tot het stellen van eisen Grens: Gelijkheidsbeginsel Eisen mogen best streng zijn, indien ze maar gerechtvaardigd zijn en niet toeschrijven naar één inschrijver.

7 Toeschrijven (2) Inschrijver in de gelegenheid stellen om tegendeel aan te tonen

8 Toeschrijven (3) Toeschrijven wordt niet gauw aangenomen: adviseurs zittende leveranciers onderzoekers ontwikkelaars etc. mogen allemaal een inschrijving indienen. Uitsluiting, slechts ingeval hun deelneming enig gevaar voor de mededinging tussen de inschrijvers teweegbrengt. 1 1 EHvJ 3 maart 2005, C-21/03 en C-34/03 (Fabricom/België)

9 Toeschrijven (4) Vzr. rechtbank Gelderland 28 oktober 2013, ECLI:NL:RBGEL:2013:6409 Eis a.d.: sw-bedrijf Breed inzetten voor 30% van de schoonmaak Bezwaar verliezer: winnaar heeft ongeoorloofde kennisvoorsprong: Winnaar was beter op de hoogte van tarieven van Breed, en kon dus betere bieding doen, want werkte met Breed samen. Rechter wijst bezwaar af: Samenwerking gaat over slechts één van de 2200 medewerkers Tarifering is afhankelijk van meerdere variabelen ongeoorloofde kennisvoorsprong is niet aannemelijk

10 Toeschrijven (5) TIPS - Verstrek aan alle potentiële inschrijvers dezelfde informatie die relevant is voor het opstellen van een inschrijving om een level playing field te waarborgen. - Geef een inschrijver met voorkennis de kans om aan te tonen dat hij geen onaanvaardbare voorkennis heeft.

11 Emvi-criterium verkapt laagste-prijscriterium (1) Vzr. Rb Gelderland 24 januari 2014, ECLI:NL:RBGEL:2014:454 Betreft: Herontwikkeling en realisatie van een nieuwe locatie en huisvesting voor het gemeentehuis. Gunning op emvi. BAM maakt bezwaar: door de hantering van de subgunningscriteria gunt de gemeente feitelijk op laagste prijs.

12 Emvi-criterium verkapt laagste-prijscriterium (2) Rechter oordeelt: Meer gewicht toekennen aan prijs dan aan kwaliteit mag, mits emvi-criterium niet een verkapt laagste-prijscriterium wordt. Laagste-prijscriterium mag o.b.v. de Aanbestedingswet, mits de a.d. de keuze voor dat criterium motiveert. Er moeten omstandigheden zijn die afwijking van emvi rechtvaardigen. De financiële situatie van de a.d. is onvoldoende reden tot hanteren laagste-prijscriterium.

13 Meer emvi-problematiek Vzr. Rb. Den Haag , ECLI:NL:RBDHA;2014:2965 Gemiddelde prijs juiste maatstaf in vaststelling emvi: Niet erg: Tevoren is niet transparant wat de gemiddelde prijs is. Wel erg: Het ontstaan van irrationele mededinging, want inschrijvers gaan zo dicht mogelijk tegen gemiddelde prijs aan zitten zo goedkoop mogelijk Emvi = beste prijs-/kwaliteitverhouding Hoeft niet altijd laagste prijs in te houden, maar wel als inschrijvingen kwalitatief gelijk zijn.

14 Gekopieerde handtekening (1) Vzr. Rb Den Haag , ECLI:NL:RBDHA:2013:15879 Betreft: Inschrijvingen met gescande handtekening niet toegestaan. Inschrijving met gekopieerde (natte) handtekening: uitgesloten. Bezwaar: nergens staat dat een gekopieerde handtekening niet mag een natte handtekening vereist is.

15 Gekopieerde handtekening (2) Oordeel rechter: Uit de combinatie van bepalingen in de aanbestedingsstukken is af te leiden dat een gekopieerde handtekening niet is toegestaan. Geen strijd met proportionaliteitsbeginsel, want voorschrift dient niet ter beoordeling van vertegenwoordigingsbevoegdheid, maar ter garantie van de hoogste betrouwbaarheid dat degene echt heeft ondertekend. Gebrek leent zich niet voor herstel.

16 Abnormaal laag inschrijven (1) Art Aw: recht a.d. op afwijzing inschrijving wegens abnormaal lage prijs Dat recht is gebaseerd op: Risico dat opdracht niet kostendekkend kan worden uitgevoerd en dus geen waarborg voor kwaliteit.

17 Abnormaal laag inschrijven (2) Vzr. Rb Den Haag 29 oktober 2013, ECLI:NL:RBDHA:2013:16423 Betreft: Aanbesteding warme-drankenautomaten Opdracht 3 jaar, met mogelijke verlenging met 4x 1 jaar Inschrijving met (abnormaal) hoge huurprijs voor apparatuur en (abnormaal) lage ingrediëntenprijs. Hoe economisch voordelig is dat? Vermoeden dat prijs niet klopt. Bezwaar: Intentie om ovk te verlengen zekerheid. Dus kosten in 3 jaar terugverdienen.

18 Abnormaal laag inschrijven (3) Oordeel rechter: Een behoorlijk geïnformeerde en normaal oplettende inschrijver had kunnen zien dat de a.d. de intentie had de overeenkomst te verlengen. Risico ten onrechte helemaal bij de a.d. gelegd, want: Intentie tot verlenging was duidelijk na drie jaar zouden automaten hergebruikt kunnen worden, al dan niet via nieuwe ovk De aangeboden prijs is weliswaar begrijpelijk, maar te hoog/laag, want hij sluit niet aan bij de opdracht en aanbestedingsstukken.

19 Abnormaal laag inschrijven (4) Art lid 1 Aw: De a.d. mag niet afwijzen o.b.v. vermoeden. De a.d. moet zijn vermoeden verifiëren: abnormaal lage zelfstandig uitsluiting inschrijving? onderzoek

20 Abnormaal laag inschrijven (5) Vzr. Rb Den Haag , ECLI:NL:RBDHA:2014:2962 Betreft: Art ARW 2005 (vergelijkbaar met Aw) Vermoeden van abnormaal lage inschrijving A.d. vraagt inschrijver 4x om verduidelijking 4x geeft inschrijver een toelichting A.d. blijft na alle toelichtingen bij haar standpunt

21 Abnormaal laag inschrijven (6) Oordeel rechter: Er moet een debat tussen a.d. en inschrijver plaatsvinden om toelichting te onderzoeken, d.w.z. partijen moeten over en weer op elkaars standpunten kunnen reageren: A.d. mag niet zelfstandig conclusies trekken A.d. moet aan de hand van specifieke punten aangeven waar hij vragen over heeft.

22 Abnormaal laag inschrijven (7) Grenzen aan het vragen van toelichting. Alleen aanvulling op of verbetering van: De inschrijving, indien die klaarblijkelijk eenvoudige precisering behoeft of om een kennelijke materiële fout te herstellen, zolang dit niet leidt tot een nieuwe inschrijving (EHvJ EG 29 maart 2012, c- 599/10, Slovensko) De aanmelding, voor gegevens waarvan objectief kan worden vastgesteld dat zij dateren van voor het einde van de aanmeldingstermijn, tenzij de ontbrekende informatie op straffe van uitsluiting al bij aanmelding had moeten worden verstrekt (EHvJ EG 10 oktober 2013, C-336/12, Manova).

23 Motivering van de gunningsbeslissing (1) Opschortende termijn Relevante redenen naam van de begunstigde(n) eindscores van de afgewezen en de winnende inschrijver scores van afgewezen inschrijver op specifieke kenmerken & redenen waarom daarvoor niet maximumscore is toegekend

24 Motivering van de gunningsbeslissing (2) Latere aanvulling relevante redenen niet mogelijk Hoge Raad , ECLI:NL:HR:2012:BW9233, KPN/Staat Latere aanvulling relevante redenen is in beginsel niet mogelijk; uitzondering voor bijzondere redenen of omstandigheden. Maar let op: onvoldoende gemotiveerde gunningsbeslissing neemt niet weg dat de opschortingstermijn voor andere inschrijvers al wel gaat lopen.

25 Motivering van de gunningsbeslissing (3) Vzr. Rb Den Haag 4 september 2013, ECLI:NL:RBDHA:2013:11444: Plicht tot opnemen relevante redenen, vanwege DOEL VAN DE MOTIVERING van de gunningsbeslissing Ingevolge de beginselen van gelijke behandeling en transparantie moet de motivering van de gunningsbeslissing de inschrijvers voldoende inzicht geven in de relevante redenen die aan de beslissing ten grondslag liggen, zodat ze zich geïnformeerd kunnen beraden op eventueel daartegen te ondernemen stappen.

26 Motivering van de gunningsbeslissing (4) TIP: Sluit bij de motivering van de gunningsbeslissing nauwkeurig aan bij de (sub)gunningscriteria genoemd in de leidraad. TRICK: Aanvulling van relevante reden is niet toegestaan. Toelichting van reeds bekendgemaakte relevante reden is wel toegestaan.

27 5. Rechtsverwerking (1) A.d. Inschrijver : Vervaltermijn in de aanbestedingsstukken? : Inschrijving ingediend? vervaltermijn = contractuele afspraak, d.w.z.: tijdig klagen anders te laat

28 Rechtsverwerking (2) Vervaltermijn niet in de aanbestedingsstukken wel in de gunningsbeslissing GELDIG??

29 Rechtsverwerking (3) Inschrijven = (in beginsel) akkoord gaan Echter: Vzr. Rb Den Haag , ECLI:NL:RBDHA:2014:2965 Ondanks inschrijving is voldoende pro-actief gehandeld indien: tijdig vragen gesteld hoewel die vragen niet specifiek op de bezwaren ingaan wel bezwaren inhouden tegen de beoordelingssystematiek in het algemeen terwijl inschrijver a.d. ook heeft bericht over bezwaren en a.d. in nvi is ingegaan op sommige van die bezwaren

30 Rechtsverwerking (4) Anders in Vzr Rb Den Haag , ECLI:NL:RBSGR:BU5360 In de aanbestedingsstukken stond: Indien niet binnen 15 dagen na verzending van de voorgenomen gunning een kortgeding aanhangig is gemaakt, kunnen de gepasseerde inschrijvers geen bezwaren meer maken naar aanleiding van de voorgenomen gunning en hebben zij hun rechter ter zake verwerkt. ontbreken van het woord vervaltermijn doet niet ter zake behoorlijk geïnformeerde inschrijver had het moeten begrijpen door inschrijving akkoord gegaan

31 Vrijwillige aanbesteding Algemene aanbestedingsrechtelijke beginselen: gelijkheid, transparantie, proportionaliteit en objectiviteit. Hoge Raad, 3 mei 2012, ECLI:NL:HR:2013:BZ2900 Toepasselijkheid beginselen hangt af van: aanbestedingsvoorwaarden verwachtingen die partijen op basis daarvan mochten hebben Beginselen wegcontracteren mag, mits ondubbelzinnig vermeld

32 Vrijwillige aanbesteding In lijn daarmee: Vzr. Rb. Den Haag 6 december 2013, ECLI:NL:RBDHA:2013:18500 Beginselen hoeven niet altijd in acht genomen te worden bij vrijwillige aanbesteding. Hangt af van : Eisen van redelijkheid en billijkheid in precontractuele fase aanbestedingsvoorwaarden verwachting die (potentiële) aanbieders op basis daarvan mochten hebben overige omstandigheden van het geval.

33 Nieuwe Europese richtlijn (1) - geen onderscheid A-/B-diensten - Geen onderscheid A- en B-diensten, omdat niet rechtvaardig is om aanbestedingswetgeving alleen vol toe te passen op een beperkte groep diensten (r.o. 28 en 114 t/m 119) Echter: gewone regels zijn niet voor alle diensten geschikt Daarom: voor een paar diensten verlichte procedure (bijv. voor sociale diensten, gezondheidszorg, onderwijs, hotel- en restaurantdiensten).

34 Nieuwe Europese richtlijn (2) - geen onderscheid A-/B-diensten - Vereenvoudigde procedure houdt in: indien de waarde van die diensten (art. 4 sub d) (voor)aankondiging verplicht (art. 75 lid 1) aanbestedende dienst bepaalt zelf de te volgen aanbestedingsprocedure (binnen de door de lidstaat te stellen grenzen), maar moet daarbij wel de algemene beginselen van transparantie en gelijke behandeling van inschrijvers toepassen (art. 76) gunningsbericht verplicht (art. 75 lid 2)

35 Faillissementsperikelen (1) Na afronding van een aanbesteding, failleert de opdrachtnemer. Kan de doorstartende ondernemer de overeenkomst voortzetten met de aanbestedende dienst? VRAAG: Is de wijziging van de opdrachtnemer een wezenlijke wijziging van de oorspronkelijk aanbestede opdracht?

36 Faillissementsperikelen (2) ANTWOORD: Ja, want vervanging van een contractspartner levert in beginsel een wezenlijke wijziging van de voorwaarden van de overeenkomst op heraanbesteden Zie: vzr Rb Midden-NL, 2 okt 2013, ECLI:NL:RBMNE:2013:4691

37 Faillissementsperikelen (3) VRAAG: Als de aanbestedende dienst de overeenkomst wil voortzetten met de doorstartende onderneming, kan de doorstartende onderneming zich dan onttrekken aan haar contractuele plichten door de stellen dat de opdrachtgever moet aanbesteden?

38 Faillissementsperikelen (4) ANTWOORD: Het feit dat er in strijd met het aanbestedingsrecht niet opnieuw is aanbesteed, wil niet zeggen dat de overeenkomst tussen OG en ON niet rechtsgeldig tot stand is gekomen. Zie: Vzr Rb Midden-NL, 2 okt 2013, ECLI:NL:RBMNE:2013:4691

39 Vragen? Suzanne Brackmann t.: m:

Trending topics aanbestedingsrecht

Trending topics aanbestedingsrecht Trending topics aanbestedingsrecht Regelgeving en jurisprudentie in beweging Workshop door Christa Visser Trending topics aanbestedingsrecht Regelgeving en jurisprudentie in beweging: 1. motivering van

Nadere informatie

Deelsessie 32. Actualiteiten Aanbestedingsrecht. Suzanne Brackmann

Deelsessie 32. Actualiteiten Aanbestedingsrecht. Suzanne Brackmann Deelsessie 32 Actualiteiten Aanbestedingsrecht Suzanne Brackmann Onderwerpen Motiveringsplicht Clusterverbod Commissie van Aanbestedingsexperts Bedrijfsvertrouwelijke informatie Herstel van inschrijvingen

Nadere informatie

Workshop jurisprudentie aanbestedingsrecht

Workshop jurisprudentie aanbestedingsrecht Workshop jurisprudentie aanbestedingsrecht 12-02-2015 Jeroen Plomp 12 februari 2015 Fouten inschrijving/aanmelding Fouten in de inschrijving/aanmelding kunnen leiden tot ongeldigheid Tenzij sprake is van

Nadere informatie

Actualiteiten aanbestedingsrecht. Kristel van der Woerdt 19 maart 2015

Actualiteiten aanbestedingsrecht. Kristel van der Woerdt 19 maart 2015 Actualiteiten aanbestedingsrecht Kristel van der Woerdt 19 maart 2015 Agenda Clusterverbod Heraanbesteding Herbeoordeling Rechtsbescherming Actuele jurisprudentie overig Clusterverbod Opdrachten niet onnodig

Nadere informatie

Succesvol inschrijven op aanbestedingen. Bram Braat

Succesvol inschrijven op aanbestedingen. Bram Braat Succesvol inschrijven op aanbestedingen Bram Braat Inleiding 1. Beginselen in het aanbestedingsrecht a) Gelijkheids- en transparantiebeginsel; b) Proportionaliteitsbeginsel (Gids Proportionaliteit). 2.

Nadere informatie

Advies De geraamde waarde van de opdracht bedraagt volgens klager

Advies De geraamde waarde van de opdracht bedraagt volgens klager Advies 89 1. Feiten 1.1 De gemeente X. heeft op 2 maart 2014 een aanvraag met referentienummer [nummer] aangekondigd via een marktplaats welke beheerd wordt door beklaagde. De opdracht bestond uit het

Nadere informatie

Advies In de Selectieleidraad van 10 oktober 2014 is op pagina 14 en volgende bepaald:

Advies In de Selectieleidraad van 10 oktober 2014 is op pagina 14 en volgende bepaald: Advies 184 1. Feiten 1.1. Beklaagde houdt een Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure voor de selectie van de architect en constructeur voor een ten behoeve van de beklaagde te realiseren aanbouw

Nadere informatie

Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet

Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet www.severijnhulshof.nl 14 februari 2013 Mr. J. Haest Onderwerpen De nieuwe aanbestedingswet Proportionaliteitsgids ARW 2012 Do s en dont s bij inschrijving Actuele

Nadere informatie

Advies In de inschrijvingsleidraad is onder hoofdstuk 6 Gunningcriteria op pagina 7 het volgende bepaald:

Advies In de inschrijvingsleidraad is onder hoofdstuk 6 Gunningcriteria op pagina 7 het volgende bepaald: Advies 155 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse procedure gehouden conform hoofdstuk 7 van de ARW 2012 voor het baggeren van watergangen in de gemeente van beklaagde. 1.2. In de inschrijvingsleidraad

Nadere informatie

Advies 527 Samenvatting

Advies 527 Samenvatting Advies 527 Samenvatting De klacht ziet op Europese openbare procedure voor een overheidsopdracht voor de levering van vrachtwagens. In de aanbestedingsstukken is bepaald dat een inschrijving ongeldig is

Nadere informatie

Werken met het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA)

Werken met het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) Werken met het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) Marianne ten Feld-Sprik & Arnold Gelderman 2 april 2019 Achtergrond UEA (i) Terug in de tijd: vroeger een grote administratieve last door (i)

Nadere informatie

Advies 210. De uiterste termijn voor het indienen van de inschrijving is :00.

Advies 210. De uiterste termijn voor het indienen van de inschrijving is :00. Advies 210 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse aanbesteding gehouden. Op deze aanbestedingsprocedure is het ARW 2005 van toepassing verklaard. 1.2. Klager heeft op 16 januari 2015

Nadere informatie

Advies In par lid 7 van het bestek, gewijzigd in de Nota van Inlichtingen van 21 november 2013, is bepaald:

Advies In par lid 7 van het bestek, gewijzigd in de Nota van Inlichtingen van 21 november 2013, is bepaald: Advies 63 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse aanbesteding gehouden ten behoeve van een opdracht voor het reinigen van wegen, straten en pleinen. In par. 0.04 lid 9 van het bestek

Nadere informatie

Aanbestedingswet Ministerie van Economische Zaken Aanbestedingswet en aanvullend beleid 5 december 2012

Aanbestedingswet Ministerie van Economische Zaken Aanbestedingswet en aanvullend beleid 5 december 2012 Aanbestedingswet Opzet presentatie 1. Aanleiding en doel van de wet 2. Hoofdlijnen Aanbestedingswet 3. Motiveringsplicht toegelicht 4. Klachtenregeling en Commissie van Aanbestedingsexperts 5. TenderNed

Nadere informatie

AANBESTEDINGSWET 2012

AANBESTEDINGSWET 2012 VERANDERINGEN AANBESTEDINGSWET 2012 GEMEENTE NIJMEGEN MAART 2013 Bureau Inkoop Inleiding Met de inwerkingtreding van de Aanbestedingswet 2012 worden enkele veranderingen doorgevoerd in de diverse aanbestedingsprocedures.

Nadere informatie

Regeling behandeling aanbestedingsklachten Alfa-college

Regeling behandeling aanbestedingsklachten Alfa-college Regeling behandeling aanbestedingsklachten Alfa-college Artikel 1 Een klacht is een schriftelijke melding van een onderneming die belang heeft bij de aanbesteding waarin de ondernemer gemotiveerd aangeeft

Nadere informatie

Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen?

Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen? Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen? (vertrouwelijk) Martine Vidal advocaat Aanbestedingsrecht 28 oktober 2013 Wie heeft al gewerkt met de Aanbestedingswet? Welke ervaringen

Nadere informatie

Do s en Don ts in het aanbestedingsrecht

Do s en Don ts in het aanbestedingsrecht Do s en Don ts in het aanbestedingsrecht Naar aanleiding van recente uitspraken van rechtbanken in Nederland staan hieronder enkele Do s en Don ts uit de aanbestedingspraktijk. Daarbij moet altijd in het

Nadere informatie

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat Aanbesteden Twee werelden? 1 FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat aanbesteden Twee werelden? Contractsvrijheid Uitgangspunt

Nadere informatie

Leverancier failliet, wat nu?

Leverancier failliet, wat nu? Leverancier failliet, wat nu? door mr. G.L. van t Hoff 4 juni 2009 Faillissement Faillietverklaring schuldenaar is opgehouden te betalen bij rechterlijk vonnis - op eigen aangifte - op verzoek van één/meerdere

Nadere informatie

Workshop aanbestedingsrecht

Workshop aanbestedingsrecht Workshop aanbestedingsrecht Over social return en het herstellen van gebreken 26 maart 2015 Willemijn Ritsema van Eck & Marianne Sprik Advocaten aanbestedingsrecht Inhoud Deel 1: Social Return Wat is Social

Nadere informatie

Inkoop en aanbesteden is maatwerk!

Inkoop en aanbesteden is maatwerk! Checklist Dit document bevat een checklist die u helpt om op de juiste wijze invulling te geven aan de inrichting van uw aanbestedingstraject na inwerkingtreding van de Aanbestedingswet. Aan de hand van

Nadere informatie

nieuwsbrief aanbestedingsrecht jaargang 2014, nr. 1

nieuwsbrief aanbestedingsrecht jaargang 2014, nr. 1 toepasselijkheid aanbestedingsbeginselen bij vrijwillige aanbesteding 1 inhoudsopgave 1 Toepasselijkheid aanbestedingsbeginselen bij vrijwillige aanbesteding 3 Verplichte toepassing EMVI en status advies

Nadere informatie

ACTUALITEITEN AANBESTEDINGSRECHT

ACTUALITEITEN AANBESTEDINGSRECHT ACTUALITEITEN AANBESTEDINGSRECHT 9 november 2015 Suzanne Brackmann Brackmann Aanbestedingsspecialist t: 010-3032949 m: 06-43040800 Onderwerpen Vooruitblik Aanbestedingswet 2016 - Wijzigingen procedures

Nadere informatie

Aanbesteding(splicht) en (regisserend) opdrachtgeverschap

Aanbesteding(splicht) en (regisserend) opdrachtgeverschap 1 Aanbesteding(splicht) en (regisserend) opdrachtgeverschap 9 oktober 2018 VBTM Advocaten Marijn Huijbers 06 48 54 46 51 / m.huijbers@vbtm.nl Programma 2 Aanbestedingsplicht woningcorporaties: kader en

Nadere informatie

Regeling klachtenafhandeling bij aanbesteden

Regeling klachtenafhandeling bij aanbesteden Regeling klachtenafhandeling bij aanbesteden 1 Deze Regeling klachtenafhandeling bij aanbesteden is vastgesteld door het college van de gemeente Meppel 20 februari 2018. 2 Inhoud Inleiding... 4 1. KLACHTEN

Nadere informatie

Adviescentrum Aanbestedingen GWG Philip van Nieuwenhuizen MKB Infra Joost Haest Severijn Hulshof advocaten Mark Hofstede CROW

Adviescentrum Aanbestedingen GWG Philip van Nieuwenhuizen MKB Infra Joost Haest Severijn Hulshof advocaten Mark Hofstede CROW Adviescentrum Aanbestedingen GWG Philip van Nieuwenhuizen MKB Infra Joost Haest Severijn Hulshof advocaten Mark Hofstede CROW donderdag 17 januari 2019 12:00 13:00 uur Aanbestedingswet Gids Proportionaliteit

Nadere informatie

De laatste ontwikkelingen in het aanbestedingsrecht 17 november 2015 Landelijke bijeenkomst collectief vervoer CROW-KpVV

De laatste ontwikkelingen in het aanbestedingsrecht 17 november 2015 Landelijke bijeenkomst collectief vervoer CROW-KpVV De laatste ontwikkelingen in het aanbestedingsrecht 17 november 2015 Landelijke bijeenkomst collectief vervoer CROW-KpVV Joost van de Wetering Inhoud 1. Voorstellen 2. Clusteren, geïntegreerd doelgroepenvervoer

Nadere informatie

Wijzigingen nieuwe Aanbestedingswet De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe Aanbestedingswet zijn als volgt:

Wijzigingen nieuwe Aanbestedingswet De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe Aanbestedingswet zijn als volgt: facilitair bedrijf directie Aan College van Bestuur Van Directie Facilitair Bedrijf Datum Memonummer 22 mei 2013 Onderwerp Nationale aanbestedingswet Inleiding Op 1 april 2013 is er in Nederland een nieuwe

Nadere informatie

Actualiteiten Rechtspraak Pieter Stuijt en Hélène Stergiou

Actualiteiten Rechtspraak Pieter Stuijt en Hélène Stergiou Actualiteiten Rechtspraak 2012-2013 Pieter Stuijt en Hélène Stergiou Onderwerpen 1. KPN-arrest: Wira & ongeldigheden 2. Forposta-zaak: Ernstige fout bij beroepsuitoefening 3. Hergebruik model K 4. SAG-zaak:

Nadere informatie

Rechtsbescherming bij aanbesteding

Rechtsbescherming bij aanbesteding ACADEMIE VOOR DE RECHTSPRAKTIJK WEBINAR ACTUALITEITEN Rechtsbescherming bij aanbesteding Waardenburg, 10 september 2015 Prof. Mr Jan M. Hebly RECHTSBESCHERMING BIJ AANBESTEDING o Breed onderwerp o Van

Nadere informatie

EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN. Diederik Heij

EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN. Diederik Heij EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN Diederik Heij INHOUD PRESENTATIE 1. Wat is PIANOo? 2. Wat is aanbesteden? 3. Waar moet u als subsidieaanvrager op letten bij het aanbesteden? PIANOo (opgericht n.a.v. bouwfraude)

Nadere informatie

Aanbestedingswet 2012 (Essentie)

Aanbestedingswet 2012 (Essentie) Aanbestedingswet 2012 (Essentie) Toelichting overige veel gehanteerde begrippen Lalot Koster-Cosijn Inhoud presentatie Aanbestedingswet Gids Proportionaliteit Klachtenregeling/Cie van experts Toelichting

Nadere informatie

Themabijeenkomst Cumela mr. L. Knoups. 14 februari 2013

Themabijeenkomst Cumela mr. L. Knoups. 14 februari 2013 Themabijeenkomst Cumela mr. L. Knoups 14 februari 2013 Programma - Do s & dont s van de inschrijving - Actualiteiten aanbestedingsrecht 2 Do s & Dont s van de inschrijving 3 Aankondiging Onduidelijkheden

Nadere informatie

Regeling behandeling aanbestedingsklachten waterschap Noorderzijlvest

Regeling behandeling aanbestedingsklachten waterschap Noorderzijlvest Regeling behandeling aanbestedingsklachten waterschap Noorderzijlvest Artikel 1 Een klacht is een schriftelijke melding van een onderneming die belang heeft bij een aanbesteding waarin de ondernemer gemotiveerd

Nadere informatie

Eventuele voettekst 1

Eventuele voettekst 1 Eventuele voettekst 1 gezien vanuit de aanbestedende dienst Charles Petit Christianne Prasing-Remmé NVvA 141120a CP+CP 141119e Charles.Petit@rws.nl Christianne.Prasing@rws.nl De menselijke maat... Reacties

Nadere informatie

De nieuwe Aanbestedingswet is er!

De nieuwe Aanbestedingswet is er! Alumnidag Rechtsgeleerdheid, 25 januari 2013 De nieuwe Aanbestedingswet is er! Prof.mr. Chris Jansen Plan van behandeling aanbesteden begripsverkenning aanbestedingsrecht vragen, beginselen en andere bronnen

Nadere informatie

Aanbestedingswet 2012

Aanbestedingswet 2012 Aanbestedingswet 2012 Het grote Aanbestedingswetcongres donderdag 14 maart 2013 Prof. mr. G.W.A. van de Meent Loyens & Loeff Amsterdam Programma Doel presentatie Aanstippen enkele in het oog springende

Nadere informatie

Ontwikkelingen aanbestedingsrecht Garanties. 1e Nederlandse Rioolrenovatie Praktijkdag

Ontwikkelingen aanbestedingsrecht Garanties. 1e Nederlandse Rioolrenovatie Praktijkdag EBP Ontwikkelingen aanbestedingsrecht Garanties 1e Nederlandse Rioolrenovatie Praktijkdag BOSCH ADVIES B.V mr. Petra Schellekens Bosch Advies BV BOSCH ADVIES B.V. Onderwerpen Ontwikkelingen Aanbestedingsrecht

Nadere informatie

Nieuwe Aanbestedingswet. Marktdag Zwolle, 10 maart 2016 Mr D.E. van Werven, Bouwend Nederland

Nieuwe Aanbestedingswet. Marktdag Zwolle, 10 maart 2016 Mr D.E. van Werven, Bouwend Nederland Nieuwe Aanbestedingswet Marktdag Zwolle, 10 maart 2016 Mr D.E. van Werven, Bouwend Nederland 1 evaluatie en implementatie wijziging Aw 2012 als gevolg van: evaluatie Aw 2012 en implementatie Richtlijnen

Nadere informatie

Seminar Social Return

Seminar Social Return Seminar Social Return www.severijnhulshof.nl 9 oktober 2014 Joost Haest Advocaat / partner Onderwerpen Wettelijk kader Social Return Rechtspraak burgerlijke rechter Adviezen commissie van aanbestedingsexperts

Nadere informatie

BIJLAGE 17. Memorandum inkoopprocedures. Per email: h.uneken@regiogenv.nl Hans Uneken Regio Gooi & Vechtstreek

BIJLAGE 17. Memorandum inkoopprocedures. Per email: h.uneken@regiogenv.nl Hans Uneken Regio Gooi & Vechtstreek BIJLAGE 17 W.M. Ritsema van Eck advocaat Rapenburg 83 2311 GK Leiden T 088 040 2124 F 088 040 2186 M 06 53 294 185 E w.ritsemavaneck@legaltree.nl W www.legaltree.nl Memorandum inkoopprocedures Per email:

Nadere informatie

Nieuwe Aanbestedingswet

Nieuwe Aanbestedingswet Nieuwe Aanbestedingswet mr. Joost van de Wetering KienhuisHoving advocaat aanbestedingsrecht 20 juni 2013- s Hertogenbosch Agenda 1. Algemeen 2. Uitgangspunten 3. Welke aanbestedingsprocedure? 4. Wijzigingen

Nadere informatie

Gepubliceerde aanbestedings-uitspraken februari 2015

Gepubliceerde aanbestedings-uitspraken februari 2015 Gepubliceerde aanbestedings-uitspraken februari 2015 Wezenlijke wijziging Vzr. Rb Rotterdam 26 januari 2015, ECLI:NL:RBROT:2015:641 CSN Hygienics/gemeente Capelle aan den IJssel Openbare EA o.a. sanitaire

Nadere informatie

De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert

De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert Lectoraat Inkoopmanagement Inkoop Inkoop overheidsopdrachten worden opengesteld voor mededinging overheidsopdrachten hebben

Nadere informatie

Decentralisatie en Aanbesteden na 18 april 2016

Decentralisatie en Aanbesteden na 18 april 2016 Decentralisatie en Aanbesteden na 18 april 2016 Voorlichtingsbijeenkomst decentralisaties in de zorg Den Bosch, 1 oktober 2015 Anke Stellingwerff Beintema Zorgtaken Gemeente WMO Hulpmiddelen Huishoudelijke

Nadere informatie

Marktdag Aanbesteden 29 mei 2017 Tineke van Houten

Marktdag Aanbesteden 29 mei 2017 Tineke van Houten Marktdag Aanbesteden 29 mei 2017 Tineke van Houten Vraag: Wie doet weleens mee aan aanbestedingen? Vraag: Wie organiseert weleens een aanbestedingsprocedure? Vraag: Wie had vóór de uitnodiging voor deze

Nadere informatie

Inkoopbeleid. Inkoopproces. Datum: Datum:

Inkoopbeleid. Inkoopproces. Datum: Datum: Inkoopbeleid en Inkoopproces Akkoord bestuur: Akkoord ALV: Datum: 16-1-18 Datum: 8-2-18 Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1 Inkoopbeleid van het SWV 2 2 Inkoopproces binnen het SWV 3 3 Inkoopproces wie doet

Nadere informatie

Nieuwsbrief Zorg. 10 december 2015. De verhouding tussen de zorgverzekeraar en de zorgaanbieders bij inkoopprocedures

Nieuwsbrief Zorg. 10 december 2015. De verhouding tussen de zorgverzekeraar en de zorgaanbieders bij inkoopprocedures Nieuwsbrief Zorg 10 december 2015 De verhouding tussen de zorgverzekeraar en de zorgaanbieders bij inkoopprocedures Inleiding Het Gerechtshof van Den Bosch heeft in het arrest van 12 mei 2015 bij wijze

Nadere informatie

KLACHTAFHANDELING BIJ AANBESTEDEN. 10-6-2014 Corsanummer: 14.038637

KLACHTAFHANDELING BIJ AANBESTEDEN. 10-6-2014 Corsanummer: 14.038637 KLACHTAFHANDELING BIJ AANBESTEDEN Standaard voor klachtafhandeling I. Inleiding Waarom een standaard voor klachtafhandeling bij aanbestedingen? In het kader van een aanbestedingsprocedure kan het voorkomen

Nadere informatie

Toelichting Uniforme Klachtenregeling Aanbesteden

Toelichting Uniforme Klachtenregeling Aanbesteden Toelichting Uniforme Klachtenregeling Aanbesteden ALGEMEEN In het kader van een aanbestedingsprocedure kan het voorkomen dat tussen de aanbestedende dienst en ondernemers ontevredenheid ontstaat over hoe

Nadere informatie

Inschrijven op aanbestedingen

Inschrijven op aanbestedingen : Wat u moet weten, doen en niet-doen. Wie? 1 Stappen (i.h.a.): aankondiging aanbesteding vragen stellen + beantwoorden (NvI, 2.53 Aw) inleveren beoordeling inschrijving bekendmaking voornemen tot gunning

Nadere informatie

Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht. Gijs Verberne, 18 december 2012

Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht. Gijs Verberne, 18 december 2012 Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht Gijs Verberne, 18 december 2012 Contact Gijs Verberne Advocaat partner Europees en Mededingingsrecht Aanbestedingsrecht T +31 (0)20 6789 278 F +31 (0)20 7954 585

Nadere informatie

Inkoop- & Aanbestedingsbeleid. Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Inkoop- & Aanbestedingsbeleid. Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting Inkoop- & Aanbestedingsbeleid Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting 1 INLEIDING De SEV stimuleert de ontwikkeling van praktische, innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied

Nadere informatie

NIEUWE AANBESTEDINGSWET

NIEUWE AANBESTEDINGSWET NIEUWE AANBESTEDINGSWET WHITE PAPER Aanbesteden wordt makkelijker. Kunnen we er dan ook minder tijd aan besteden? Deze white paper wordt u aangeboden door Asito Nr. 1 maart 2013 Aanbesteden: Asito ontzorgt!

Nadere informatie

Keuzes van aanbesteders vóór of in het kader van een aanbesteding vergen juridische en economische inzichten. Public Procurement Research Centre

Keuzes van aanbesteders vóór of in het kader van een aanbesteding vergen juridische en economische inzichten. Public Procurement Research Centre Keuzes van aanbesteders vóór of in het kader van een aanbesteding vergen juridische en economische inzichten Public Procurement Research Centre Een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht en de

Nadere informatie

KLACHTENREGELING AANBESTEDEN WETTERSKIP FRYSLÂN

KLACHTENREGELING AANBESTEDEN WETTERSKIP FRYSLÂN KLACHTENREGELING AANBESTEDEN WETTERSKIP FRYSLÂN 7 mei 2013 1 Inhoud I. Inleiding... 3 a. Begrippen;... 3 b. Doel Klachtenregeling aanbesteden... 3 c. Juridische basis... 3 II. Klachten van Ondernemers

Nadere informatie

Inkoop-en aanbestedingsbeleid. Raadsinformatieavond

Inkoop-en aanbestedingsbeleid. Raadsinformatieavond Inkoop-en aanbestedingsbeleid Raadsinformatieavond Agenda 1. Aanleiding 2. De Aanbestedingswet 2012 3. Doelstellingen beleid 4. Maatregelen 5. Vragen oktober 13 2 Aanleiding Per 1 april 2013 nieuwe Aanbestedingswet.

Nadere informatie

Cursus Aanbesteding - Actualiteiten

Cursus Aanbesteding - Actualiteiten Cursus Aanbesteding - Actualiteiten Aanbesteden in de praktijk Samenstelling Jan Boer & Arjan Grootkarzijn Datum 13 april 2016 Introductie Jan Boer Arjan Grootkarzijn Inhoud Blok 1: Basisprincipes aanbesteden

Nadere informatie

1.2. In de Aanbestedingsleidraad van 21 november 2017 is, onder meer, het volgende bepaald:

1.2. In de Aanbestedingsleidraad van 21 november 2017 is, onder meer, het volgende bepaald: Advies 460 1. Feiten 1.1. Beklaagde is op 21 november 2017 een meervoudig onderhandse procedure gestart voor een overheidsopdracht voor diensten voor ecologisch vooronderzoek voor een aantal locaties van

Nadere informatie

EJEA ECLI:NL:RBDHA:2016:3335 Rechtbank Den Haag Datum uitspraak Datum publicatie ZaaknummerC/09/ / KG ZA

EJEA ECLI:NL:RBDHA:2016:3335 Rechtbank Den Haag Datum uitspraak Datum publicatie ZaaknummerC/09/ / KG ZA EJEA 16-045 ECLI:NL:RBDHA:2016:3335 Rechtbank Den Haag Datum uitspraak30-03-2016 Datum publicatie31-03-2016 ZaaknummerC/09/504705 / KG ZA 16-131 RechtsgebiedenCiviel recht Bijzondere kenmerkenkort geding

Nadere informatie

Klachtenregeling bij aanbestedingen gemeente Steenwijkerland. Versie 2018

Klachtenregeling bij aanbestedingen gemeente Steenwijkerland. Versie 2018 Klachtenregeling bij aanbestedingen gemeente Steenwijkerland Versie 2018 Klachtenregeling bij aanbestedingen Inleiding Waarom een klachtenregeling bij aanbestedingen? Bij het uitvoeren van aanbestedingsprocedure

Nadere informatie

EJEA ECLI:NL:RBDHA:2016:15833 Rechtbank Den Haag Datum uitspraak Datum publicatie ZaaknummerC/09/ KG ZA 16/1383

EJEA ECLI:NL:RBDHA:2016:15833 Rechtbank Den Haag Datum uitspraak Datum publicatie ZaaknummerC/09/ KG ZA 16/1383 EJEA 16-186 ECLI:NL:RBDHA:2016:15833 Rechtbank Den Haag Datum uitspraak23-11-2016 Datum publicatie21-12-2016 ZaaknummerC/09/521602 KG ZA 16/1383 RechtsgebiedenAanbestedingsrecht Bijzondere kenmerkenkort

Nadere informatie

Advies 33. Uit de gunningssystematiek zoals die is neergelegd in hoofdstuk 5 van de gunningsleidraad

Advies 33. Uit de gunningssystematiek zoals die is neergelegd in hoofdstuk 5 van de gunningsleidraad Advies 33 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een Europese niet-openbare procedure uitgeschreven voor de herontwikkeling en realisatie van een nieuwe locatie en huisvesting van een gemeentehuis. De werkzaamheden

Nadere informatie

1.2. In paragraaf 2.5 ( Rechtsverwerking ) van de Uitnodiging tot Inschrijving is het volgende bepaald:

1.2. In paragraaf 2.5 ( Rechtsverwerking ) van de Uitnodiging tot Inschrijving is het volgende bepaald: Advies 328 1. Feiten 1.1. Beklaagden zijn een aantal scholen. Zij hebben een Europese openbare aanbesteding gehouden voor het sluiten van een raamovereenkomst met één leverancier voor levering van kantoorartikelen.

Nadere informatie

Advies 485 Samenvatting

Advies 485 Samenvatting Advies 485 Samenvatting De klacht ziet op een Europese openbare procedure voor een overheidsopdracht voor het geheel of gedeeltelijk leveren van materialen en het vervangen van armaturen en lichtmasten.

Nadere informatie

Notitie. 1 Inleiding. 2 Mogelijkheid tot contractsovername. 2.1 Van belang is dat iedere gemeente het volgende inventariseert:

Notitie. 1 Inleiding. 2 Mogelijkheid tot contractsovername. 2.1 Van belang is dat iedere gemeente het volgende inventariseert: Notitie voor VNG van Pels Rijcken: mr. L.R. Kiers en mr. M.C. de Vries datum 17 december 2015 betreft TSN aanbestedingsrechtelijke aspecten zaaknr 11001813 1 Inleiding Er zijn nog enkele vragen gerezen

Nadere informatie

UAV-GC 2005 en Aanbestedingswet Daan Versteeg

UAV-GC 2005 en Aanbestedingswet Daan Versteeg UAV-GC 2005 en Aanbestedingswet 2016 Daan Versteeg 1 Huidige praktijk Niet openbare aanbestedingsprocedure (H3 ARW) Hofleverancier aanbesteding UAV-GC 2 Huidige praktijk Invloed contractvoorwaarden beperkt

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2016:16893

ECLI:NL:RBDHA:2016:16893 ECLI:NL:RBDHA:2016:16893 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 25-10-2016 Datum publicatie 09-03-2017 Zaaknummer C/09/516790 / KG ZA 16-999 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Aanbestedingsrecht

Nadere informatie

advocaten & notarissen Dirkzwager advocaten & notarissen

advocaten & notarissen Dirkzwager advocaten & notarissen advocaten & notarissen Open Coffee Bouw Hoe win ik een aanbesteding 24 april 2014 Tony van Wijk Aanbestedingswet Wanneer aanbesteden? > 5,186 mln Europees voor werken > 207.000 Europees voor leveringen/

Nadere informatie

Gepubliceerde aanbestedings-uitspraken april 2015

Gepubliceerde aanbestedings-uitspraken april 2015 Gepubliceerde aanbestedings-uitspraken april 2015 Geschiktheidseisen, referenties Vzr. Rb Den Haag 1 april 2015, ECLI:NL:GHDHA:2015:3660 [Aannemingsbedrijf A en B]/Staat Vzr. Rb Den Haag 1 april 2015,

Nadere informatie

Taxi-aanbestedingen voor de rechter Congres Contractvervoer 18 september 2014"

Taxi-aanbestedingen voor de rechter Congres Contractvervoer 18 september 2014 Taxi-aanbestedingen voor de rechter Congres Contractvervoer 18 september 2014 Joost van de Wetering advocaat aanbestedingsrecht Programma 1. Voorkomen van duikprijzen 2. Jurisprudentie over EMVI 3. Veranderingen

Nadere informatie

1.2. In paragraaf II.1.5 Korte beschrijving van de opdracht of de aankoop/aankopen van de aankondiging is onder meer het volgende bepaald:

1.2. In paragraaf II.1.5 Korte beschrijving van de opdracht of de aankoop/aankopen van de aankondiging is onder meer het volgende bepaald: Advies 361 1. Feiten 1.1. Op 18 april 2016 heeft beklaagde een Europese openbare aanbestedingsprocedure aangekondigd voor een raamovereenkomst met één onderneming voor diensten van postbezorging. 1.2.

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 26 maart 2013. 8 mei 2013. 15 mei 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 26 maart 2013. 8 mei 2013. 15 mei 2013 Onderwerp Geharmoniseerd Inkoop- en Aanbestedingsbeleid HHNK 2013 Registratienummer Voorstel: Infocentrum Aan het CHI voor te stellen: Ja Het nieuwe, geharmoniseerde Inkoop- en Aanbestedingsbeleid HHNK

Nadere informatie

Reflexwerking in de aanbestedingsfase

Reflexwerking in de aanbestedingsfase WEZENLIJKE WIJZIGING Reflexwerking in de aanbestedingsfase 21 november 2018 Daan Versteeg versteeg@rozemond.nl nl.linkedin.com/in/daan-versteeg-9381b43 Ontwikkeling in jurisprudentie Lang uiteenlopende

Nadere informatie

De belangrijkste verschillen

De belangrijkste verschillen De belangrijkste verschillen Nieuwe aanbestedingsregels: achtergrond (parlementaire geschiedenis) 6 juli 2010: wetsvoorstel Aanbestedingswet naar Tweede Kamer 28 maart 2011: Nota naar aanleiding van het

Nadere informatie

JAAN2015/152 Vrijwillige aanbesteding, Meervoudig onderhandse procedure, Conce...

JAAN2015/152 Vrijwillige aanbesteding, Meervoudig onderhandse procedure, Conce... JAAN2015/152 Vrijwillige aanbesteding, Meervoudig onderhandse procedure, Conce... Wetsbepaling(en): Aanbestedingswet 2012 artikel 1.7, Aanbestedingswet 2012 artikel 1.11, Aanbestedingswet 2012, Aanbestedingswet

Nadere informatie

Europese Aanbesteding. mr Marjolein J. Pesch

Europese Aanbesteding. mr Marjolein J. Pesch Europese Aanbesteding mr Marjolein J. Pesch Programma 1) Wat is aanbesteden 2) Regelgeving 3) Wie moeten aanbesteden 4) Wanneer moet aanbesteed worden 5) Voorwerp van aanbesteding 6) Hoe verloopt een Europese

Nadere informatie

Aanbesteden voor dummies. 24 november 2011 Seth van der Wielen Adviesburo De Meent b.v

Aanbesteden voor dummies. 24 november 2011 Seth van der Wielen Adviesburo De Meent b.v Aanbesteden voor dummies 24 november 2011 Seth van der Wielen Adviesburo De Meent b.v 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Aanbestedingsvormen 3. Contractvormen 4. Zorg voor een goede opdrachtnemer 5. Vraag

Nadere informatie

Toelaatbaarheid onevenwichtige contractvoorwaarden vanuit juridisch perspectief

Toelaatbaarheid onevenwichtige contractvoorwaarden vanuit juridisch perspectief Symposium Onevenwichtige contractvoorwaarden of niet? Toelaatbaarheid onevenwichtige contractvoorwaarden vanuit juridisch perspectief Chris Jansen Zoetermeer, 16 maart 2010 Onevenwichtig let op het verschil

Nadere informatie

Klaar voor de gewijzigde Aanbestedingswet! Marianne Sprik Advocaten aanbestedingsrecht

Klaar voor de gewijzigde Aanbestedingswet! Marianne Sprik Advocaten aanbestedingsrecht Klaar voor de gewijzigde Aanbestedingswet! Marianne Sprik Advocaten aanbestedingsrecht 19 april 2016 Inhoud Wijziging Aanbestedingswet 2012 Europese procedures Gunningscriteria Onderaanneming Past performance

Nadere informatie

1.4. In paragraaf 4 ( Uw inschrijving (offerte) ) van de Offerteaanvraag is het volgende bepaald:

1.4. In paragraaf 4 ( Uw inschrijving (offerte) ) van de Offerteaanvraag is het volgende bepaald: Advies 206 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse aanbesteding gehouden voor een overheidsopdracht met betrekking tot het verlenen van adviesdiensten. De opdracht ziet op het bieden

Nadere informatie

Advies 43. 1.2 De totale opdrachtwaarde bedraagt circa 1 miljoen inclusief btw per jaar.

Advies 43. 1.2 De totale opdrachtwaarde bedraagt circa 1 miljoen inclusief btw per jaar. Advies 43 1. Feiten 1.1 Op 6 september 2013 heeft beklaagde een aankondiging gepubliceerd met betrekking tot een Europese openbare aanbestedingsprocedure "met als doel het selecteren van een bedrijf voor

Nadere informatie

1.2. In het voorwoord van de Offerteaanvraag op pagina 3 is het volgende bepaald:

1.2. In het voorwoord van de Offerteaanvraag op pagina 3 is het volgende bepaald: Advies 340 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een Europese openbare aanbesteding gehouden voor een overheidsopdracht voor diensten met betrekking tot de digitalisering van bouw-, milieu- en bodemdossiers.

Nadere informatie

Implementatiewet Aanbestedingsrichtlijnen. 03 december 2015, Arent van Wassenaer

Implementatiewet Aanbestedingsrichtlijnen. 03 december 2015, Arent van Wassenaer Implementatiewet Aanbestedingsrichtlijnen 03 december 2015, Arent van Wassenaer Implementatie (nieuwe) Aanbestedingsrichtlijnen Drie nieuwe richtlijnen (1) Klassieke overheid: Het gunnen van overheidsopdrachten

Nadere informatie

Huidige situatie Aanbestedingswet

Huidige situatie Aanbestedingswet Huidige situatie Aanbestedingswet Belangrijkste verschillen Zoetermeer 8 november 2012 Gert-Wim van de Meent Loyens & Loeff Amsterdam 1 Huidig juridisch kader EU-richtlijnen: - Richtlijn Overheden (Richtlijn

Nadere informatie

Nieuwsflash Aanbesteding september 2011

Nieuwsflash Aanbesteding september 2011 Nieuwsflash Aanbesteding 46 23 september 2011 Nieuwe standaardformulieren voor aankondigingen Europese aanbestedingen moeten worden bekend gemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie. Aanbestedende

Nadere informatie

Aanbesteden. Kamer van Koophandel. Kim Schofaerts 31 mei 2013. Bijeenkomst Ondernemen in de zorg

Aanbesteden. Kamer van Koophandel. Kim Schofaerts 31 mei 2013. Bijeenkomst Ondernemen in de zorg Aanbesteden Kamer van Koophandel Kim Schofaerts 31 mei 2013 Aanbesteden 2 Inkopen/aanbesteden is een complex proces VU informatiebijeenkomst Aanbestedingswet 3 Waarom aanbesteden? Het stimuleren van vrije

Nadere informatie

Gids Proportionaliteit

Gids Proportionaliteit Gids Proportionaliteit Hub Keulen/Ton van Geijlswijk/Marcel Stuijts Lid schrijfgroep Gids Proportionaliteit namens NEVI h.keulen@fontys.nl/t.vangeijlswijk@nevi.nl/m.stuijts@bizob.nl 6 DECEMBER 2012 Agenda

Nadere informatie

Actualiteiten Aanbestedingsrecht

Actualiteiten Aanbestedingsrecht Actualiteiten Aanbestedingsrecht 7 december 2017 Arjan van de Watering / Job Velthuizen Onderwerpen Gunningsbeslissing Intrekken aanbesteding RAW-bestekken Herstel van inschrijvingen Kan-bepalingen Best

Nadere informatie

Informatie en bekendmaking van beleid. Artikel 2 Coördinatiebesluit organisatie bedrijfsvoering rijksdienst 2011

Informatie en bekendmaking van beleid. Artikel 2 Coördinatiebesluit organisatie bedrijfsvoering rijksdienst 2011 Secretarissen-generaal Directeur-generaal Organisatie Bedrijfsvoering Rijk Directie Faciliteiten, Huisvestings- en Inkoopbeleid Rijk Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Contactpersoon

Nadere informatie

Whitepaper Mislukte aanbestedingen door overspannen markt

Whitepaper Mislukte aanbestedingen door overspannen markt Whitepaper Mislukte aanbestedingen door overspannen markt bbn adviseurs 2018 Aanbestedingsprocedures voor werken verlopen moeizaam in de huidige markt. Opdrachtgevers ontvangen geen te hoge inschrijvingen

Nadere informatie

De wezenlijke wijziging nader beschouwd. mr dr H.D. van Romburgh 22 november 2012

De wezenlijke wijziging nader beschouwd. mr dr H.D. van Romburgh 22 november 2012 De wezenlijke wijziging nader beschouwd mr dr H.D. van Romburgh 22 november 2012 1 Twee soorten van wezenlijke wijzigingen. De wezenlijke wijziging ná gunning en de wezenlijke wijziging vóór inschrijving

Nadere informatie

Inleiding en algemeen

Inleiding en algemeen I Inleiding en algemeen 1 Inleiding en omschrijving aanbestedingsrecht Aanbestedingsrecht Het aanbestedingsrecht is enerzijds een onderdeel van het economisch ordeningsrecht, wat op zijn beurt valt onder

Nadere informatie

Advies Hoofdstuk 3.1 van de Inschrijvingsleidraad luidt voor zover van belang als volgt:

Advies Hoofdstuk 3.1 van de Inschrijvingsleidraad luidt voor zover van belang als volgt: Advies 116 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een Europese openbare aanbestedingsprocedure gehouden voor het sluiten van een raamovereenkomst met één ondernemer voor de levering van kantoorartikelen gedurende

Nadere informatie

Advies 473 Samenvatting

Advies 473 Samenvatting Advies 473 Samenvatting De klacht ziet op een Europese openbare aanbestedingsprocedure voor een raamovereenkomst met betrekking tot het leveren en onderhouden van zonnepanelen. De aanbesteder heeft de

Nadere informatie

Het nieuwe aanbesteden: Kansen voor verdere professionalisering

Het nieuwe aanbesteden: Kansen voor verdere professionalisering Het nieuwe aanbesteden: Kansen voor verdere professionalisering 8 november 2012 M.A.J. (Marcel) Stuijts MSc Introductie Marcel Stuijts MSc Directeur Bizob Ervaringen Lid schrijfgroep Gids Proportionaliteit

Nadere informatie

Aanbesteding en inkoop van zorg

Aanbesteding en inkoop van zorg Aanbesteding en inkoop van zorg Richard-Jan Roks 8 september 2015 Inhoudsopgave Wat is aanbestedingsrecht en bronnen Private aanbesteding versus overheidsaanbesteding Aanbesteding en zorgverzekeraars Gezamenlijke

Nadere informatie

Offerteaanvraag Doelgroepenvervoer 2012 ten behoeve van gemeente Heerenveen. Nota van inlichtingen 5 van 17 april 2012

Offerteaanvraag Doelgroepenvervoer 2012 ten behoeve van gemeente Heerenveen. Nota van inlichtingen 5 van 17 april 2012 Offerteaanvraag Doelgroepenvervoer 2012 ten behoeve van gemeente Heerenveen Nota van inlichtingen 5 van 17 april 2012 Vraag 1: U schrijft dat ter voorkoming van manipulatief inschrijven de berekeningsmethodiek

Nadere informatie

Prijsvorming en aanbestedingsrecht

Prijsvorming en aanbestedingsrecht Prijsvorming en aanbestedingsrecht Monika Chao-Duivis Directeur Instituut voor Bouwrecht Hoogleraar bouwrecht TU Delft March 17, 2008 1 March 17, 2008 2 1 Onderwerpen Gunningscriteria Wat zijn de overleg

Nadere informatie