Aanbieding Hierbij bieden wij u aan de jaarstukken van de BOH over 2013 en ons voorstel voor de resultaatbestemmingen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanbieding Hierbij bieden wij u aan de jaarstukken van de BOH over 2013 en ons voorstel voor de resultaatbestemmingen."

Transcriptie

1 Zaakkenmerk: Afdelingshoofd: J. Hulzebos Onderwerp: Jaarstukken 2013 BOH en resultaatbestemming 2013 BOH Datum: 18 juni 2014 Aanbieding Hierbij bieden wij u aan de jaarstukken van de BOH over 2013 en ons voorstel voor de resultaatbestemmingen. Inleiding Met genoegen leggen wij de jaarrekening en het jaarverslag 2013 van de Bestuursdienst Ommen- Hardenberg (BOH) aan u voor. Het jaar 2013 was het eerste volledige jaar na de ambtelijke fusie en stond in het teken van het verder constructief bouwen aan de organisatie. De rekeninguitkomst van de BOH in 2013 bedraagt positief en wordt gevormd door diverse onder- en overschrijdingen die gedurende 2013 zijn opgetreden. Een aantal budgetten is in 2013 niet of deels besteed. Hiervoor wordt d.m.v. resultaatbestemming voorgesteld om deze budgetten voor 2014 opnieuw beschikbaar te stellen. Dit betreft een totaalbedrag van en wordt verderop toegelicht. Verklaring resultaat 2013 De grootste onder- en overschrijdingen (afgezien van de onderschrijdingen, waarvan wordt voorgesteld deze d.m.v. resultaatbestemming mee te nemen naar 2014) worden hieronder toegelicht. Voor een nadere analyse wordt verwezen naar de analyses in de jaarrekening. Vergoeding CAO-stijging (INC) Voor een eventuele CAO-stijging van de salarislasten is een budget van geraamd. Aangezien er nog geen akkoord is bereikt is dit geld niet besteed. In het verleden is er voor gekozen, dat de BOH geen eigen reserves mag vormen. Vandaar dat dit geld terugvloeit naar de gemeenten, maar als met terugwerkende kracht een akkoord wordt gesloten, zal dit bedrag alsnog nodig zijn en zal een beroep op de gemeenten gedaan worden. Stuwmeer verlofuren (INC) Per 1 januari 2013 bestond een verplichting aan de voormalige medewerkers van de gemeente Ommen van inzake een stuwmeer aan verlofuren. Er zijn op medewerkersniveau maatwerkgesprekken gevoerd. Dit heeft er toe geleid dat een gedeelte van de verlofstuwmeer-uren is afgekocht (middels uitbetaling en afboeking hypotheeklast). Voor een ander deel zijn met medewerkers tijd voor tijd-afspraken gemaakt en is geen geldelijke vergoeding ingezet.

2 Hier is zeer kritisch mee omgegaan in die zin dat alleen herbezetting van deze uren heeft plaatsgevonden, daar waar dit strikt noodzakelijk was. Er is maximaal ingezet op efficiency en er heeft een bezuinigingsslag binnen de BOH plaatsgevonden, door de betreffende mensen niet te vervangen. Gebleken is dat door deze handelwijze een aanzienlijk deel van het beschikbaar gestelde budget niet hoefde te worden ingezet. Voordeel: (INC) Vacatures/inzet derden/detacheringen Door het niet of goedkoper invullen van vacatureruimte en het detacheren van personeel aan andere gemeenten of instanties is een voordeel van (INC) ontstaan. Vrijwillige Brandweer (INC) De vergoedingen aan de vrijwilligers van de brandweer worden al jaren met een kwartaal vertraging uitbetaald. Door de overgang van de brandweer naar de Veiligheidsregio moeten de uren van 2013 in 2013 worden uitbetaald. Maar doordat er ook nog het laatste kwartaal van 2012 uitbetaald is in 2013 zijn in 2013 dus 5 kwartalen uitbetaald. De oorzaak van dit nadeel ligt al bij de overgang van de vrijwilligers naar de BOH per 1 juli Destijds is in de BOH het tweede kwartaal 2012 ten onrechte uitbetaald, terwijl deze nog door de gemeenten betaald hadden moeten worden. Nadeel: Frictiegelden (INC) In 2013 heeft er een afname plaatsgevonden van de bovental. Met name in 2014 zullen de meeste gemaakte afspraken geeffectueerd moeten worden, zodat de bovental per 31 december 2014 is opgelost. Door de afname van de bovental en het daarnaast niet invullen van vacatures (of doordat vacatures door goedkoper personeel zijn ingevuld) is van het beschikbaar gestelde frictiegeld niet besteed. Reiskosten (STR) De werknemers, die voorheen in dienst waren van de gemeente Ommen kregen geen reiskostenvergoeding woon-/werkverkeer. Na de ambtelijke fusie krijgen alle medewerkers een vergoeding. Ook zijn sommige medewerkers van standplaats veranderd, dat een aanpassing van de vergoeding tot gevolg heeft. Tevens worden hogere kosten gemaakt door de dienstreizen tussen de standplaatsen. Hierdoor is een overschrijding van het budget van ontstaan Eenmalige teruggaaf basispremie WAO/WIA 2013 (INC) De BOH heeft een eenmalige teruggaaf ontvangen van 28,82% van de basispremie WAO/WIA.. Het betreft een incidenteel voordeel van Kapitaallasten (INC) De werkelijke kapitaallasten wijken af van de ramingen, doordat projecten/investeringen nog niet zijn opgestart/afgerond. Voordeel: Voor de uitgebreide analyse op de diverse onder- en overschrijdingen en de analyses op andere onderdelen wordt verwezen naar de toelichting in de jaarrekening. Resultaatbestemming 2013 In 2013 is een aantal specifieke budgetten om uiteenlopende redenen niet of deels besteed. Wij stellen u voor om de hierna genoemde restantbudgetten in 2014 weer beschikbaar te stellen, zodat de uitvoering van onderliggende activiteiten door kan gaan.

3 Voorstel tot resultaatbestemmingen: Omschrijving Bedrag 1 Harmonisatie hardware / software Management dashboard Opbouwen BGT Inrichting en conversie Dimpact Gezondheidsmanagement Hertaxatie gemeentelijke eigendommen i-nup-gelden Harmonisatie en aanpassing nieuwe organisatie SEPA Informatiebeveiliging Bedrijfskleding TVH Kapitaallasten diverse tractiemiddelen Projecten bedrijfsvoering Totaal ) Harmonisatie hardware/software Betreft budget t.b.v. de ICT-integratie als gevolg van de ambtelijke fusie. Na de fusie hebben de ICT-afdelingen 2012 en 2013 gebruikt om de twee ICT-werkomgevingen op een dusdanige wijze in elkaar te schuiven dat er voor de werknemers een zo toegankelijk mogelijke werkomgeving werd gecreëerd. In 2014 moet dit verder worden geoptimaliseerd en moeten er nog activiteiten worden uitgevoerd, die nog niet zijn opgepakt. 2) Management dashboard In 2013 is voor de afdeling Dienstverlening een dashboard ontwikkeld. Dit zal in 2014 verder worden ontwikkeld en mogelijk worden uitgerold naar andere afdelingen. 3) Opbouwen BGT (Basis Registratie Topografie) Na besluitvorming in maart 2013 is gestart met het opbouwen van een BGT. De vacature voor externe ondersteuning is later ingevuld, waardoor de financiële middelen in 2013 niet zijn gebruikt, maar in 2014 wel nodig zijn. 4) Inrichting en conversie Dimpact De implementatie en conversie van Dimpact is een meerjarig project, met een einddatum in ) Gezondheidsmanagement In 2013 is in opdracht van het Directieteam gestart met de voorbereidingen voor een onderzoek onder alle medewerkers naar de oorzaken van ziekteverzuim. Het onderzoek wordt begin 2014 verder uitgerold. Dit onderzoek maakt deel uit van het beleid gezondheidsmanagement, waar tevens Vit Werkt! onderdeel van uit maakt, dat ook in 2014 weer zal worden opgepakt.

4 6) Hertaxatie gemeentelijke eigendommen In 2012 is budget beschikbaar gesteld voor de periode voor hertaxatie van gemeentelijke eigendommen. Het werk is in 2013 conform planning uitgevoerd en loopt daarmee in de pas met de lengte van de verzekeringsduur. De budgetten voor 2014 en 2015 zullen moeten worden overgeheveld naar ) I-NUP-gelden (Nationaal UitvoeringsProgramma) De i-nup-gelden 2013 zijn in 2013 niet ingezet. Dit project is gericht op doorontwikkeling van de digitale dienstverlening aan de burger. Het is een meerjarig programma, dat doorloopt tot 2017 en daarom is het van belang dit budget mee te nemen naar ) Harmonisatie en aanpassing nieuwe organisatie De harmonisatie en de aanpassing van de nieuwe organisatie is een meerjarig proces. Dit brengt scholingsaanvragen met zich mee, die daar direct verband mee houden, zoals opleiding applicatiebeheer, functioneel beheer en scholing postregistratie. 9) SEPA Door het Directieteam is besloten de kosten van het SEPA-project ten laste van de ICTbudgetten 2013 te brengen. Het grootste deel van de kosten wordt in 2014 gemaakt. 10) Informatiebeveiliging In 2013 is een breed statusonderzoek uitgevoerd op het gebied van informatiebeveiliging. Uit de verschillende onderzoeken zijn meerdere kwetsbaarheden naar voren gekomen die voor de BOH risico's met zich meebrengen. De BOH wil mogelijk aansluiten bij de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) waardoor zij de maatregelen zoals opgenomen in de strategische en tactische baseline zal moeten uitvoeren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft opdracht gegeven voor het ontwikkelen van een Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG) om: - op een vergelijkbare manier efficiënt te werken met informatiebeveiliging; - aan alle eisen op het gebied van Informatiebeveiliging te kunnen voldoen; - de auditlast te verminderen en gemeenten een aantoonbaar betrouwbare partner te laten zijn. 11) Bedrijfskleding TVH (Toezicht en Veiligheid Hardenberg) In het kader van de professionalisering van de gemeentelijke boa s (buitengewoon opsporingsambtenaren) moet het herkenbare uiterlijke in de openbare ruimte vergroot worden. In 2013 is gewerkt aan een ontwerp van een modeluniform, dat is ontworpen door de VNG. Vandaar is de afgelopen jaren terughoudend omgegaan met het aanschaffen en vervangen van dienstkleding. Nu duidelijk is hoe het uniform er uit moet zien kan worden overgegaan tot aanschaf van nieuwe dienstkleding in Voorstel is om een deel van het overschot in 2013 van TVH hiervoor over te hevelen naar ) Kapitaallasten diverse tractiemiddelen In afwachting van de resultaten van een efficiencyonderzoek naar de inzet tractiemiddelen is een aantal te vervangen voertuigen in de wacht gezet. Daarnaast is er vaak sprake van langdurige aanbestedingstrajecten. Het niet of later doen van deze vervangingsinvesteringen heeft geleid tot een besparing op de kapitaallasten. Dit bedrag is als resultaatsbestemming aangegeven ter toevoeging aan de reserve vervanging tractie middelen.

5 13) Projecten bedrijfsvoering 2014 Door het Algemeen Bestuur van de BOH is op 4 maart 2013 besloten om een aantal binnen de BOH uit te voeren werkzaamheden m.b.t. de bedrijfsvoering ten laste te brengen van het jaarresultaat 2014 van de bestuursdienst. Gelet op de uitkomst van de jaarrekening 2013 wordt voorgesteld de incidentele lasten van deze projecten in plaats daarvan te dekken uit laatstgenoemd jaarresultaat. Onzekerheid over de mogelijkheid tot dekking uit de budgetten 2014 dan wel doorberekening achteraf aan beide gemeenten wordt daarmee weggenomen. Het betreft de volgende projecten: - Digitalisering bouw- en milieuvergunningen: Modernisering GBA: Inventarisatie / opschonen deel archief: Conversie meta-data naar Mais-Flexis: Totale kosten: Voorstel verdeling resultaat over de gemeenten Na de resultaatbestemmingen ad is het resultaat positief. Deze gelden kunnen, conform afspraak terug naar de gemeenten Ommen en Hardenberg vloeien. Voorgesteld wordt te storten in een nog te vormen algemene reserve in de BOH. Hiervan is bestemd voor de geldelijke gevolgen van de evaluatie topstructuur, het financieel verdeelmodel en de eindevaluatie van de ambtelijke fusie. De resterende kan gezien worden als een buffer voor het opvangen van onverwachte nadelen in de BOH. Het restantbedrag ad wordt conform de verdeelsleutel van 25/75% verdeeld: Gemeente Ommen: Gemeente Hardenberg: Zienswijzen gemeenteraden Ommen en Hardenberg Door de gemeenteraden Ommen en Hardenberg zijn geen zienswijzen op de jaarstukken 2013 van de BOH ingediend. Advies Wij stellen u voor: - de jaarrekening BOH 2013 vast te stellen; - In te stemmen met de resultaatbestemming 2013 ad ; - In te stemmen met het vormen van een algemene reserve en hier in te storten; - In te stemmen met het vormen van een reserve evaluatie (uitwerking evaluatie topstructuur, evaluatie financieel verdeelmodel en eindevaluatie BOH) en hier in te storten; - In te stemmen met de verdeling van het resultaat over Ommen ( ) en Hardenberg ( ); - De 4e wijziging van de begroting BOH 2014 vast te stellen, waarin het bovenstaande is verwerkt; - Dit besluit en de jaarstukken 2013 BOH toe te zenden aan de gedeputeerde staten van Overijssel, de beide gemeenteraden en de beide colleges. Het Dagelijks Bestuur van de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg, De secretaris, De voorzitter,

6 Besluit Het Algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Ommen-Hardenberg, gelezen het voorstel van het Dagelijks bestuur d.d. 18 juni 2014; gehoord de beraadslaging in de gemeenteraden; Besluit: - De jaarrekening BOH 2013 vast te stellen; - In te stemmen met de resultaatbestemming 2013 ad ; - In te stemmen met het vormen van een algemene reserve en hier in te storten; - In te stemmen met het vormen van een reserve evaluatie (uitwerking evaluatie topstructuur, evaluatie financieel verdeelmodel en eindevaluatie BOH) en hier in te storten; - In te stemmen met de verdeling van het resultaat over Ommen ( ) en Hardenberg ( ); - De 4e wijziging van de begroting BOH 2014 vast te stellen, waarin het bovenstaande is verwerkt; - Dit besluit en de jaarstukken 2013 BOH toe te zenden aan de gedeputeerde staten van Overijssel, de beide gemeenteraden en de beide colleges. Besloten in de openbare vergadering van het algemeen bestuur op 24 juni Het Algemeen Bestuur van de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg, De secretaris, De voorzitter, Mw. L. Dennenberg P.H. Snijders

Aanbieding. Inleiding. Rekeningsuitkomst 2012. Zaakkenmerk: 565401. Afdelingshoofd: J. Hulzebos

Aanbieding. Inleiding. Rekeningsuitkomst 2012. Zaakkenmerk: 565401. Afdelingshoofd: J. Hulzebos Zaakkenmerk: 565401 Afdelingshoofd: J. Hulzebos Onderwerp: Jaarrekening 2 e helft 2012 BOH en resultaatbestemming 2012 BOH Datum: 18 juni 2013 Aanbieding Hierbij bieden wij u aan de jaarstukken van de

Nadere informatie

Voorstel Algemeen Bestuur

Voorstel Algemeen Bestuur Voorstel Algemeen Bestuur Zaakkenmerk: Documentkenmerk: 1449074 1449090 Algemeen Bestuur: 23 juni 2015 Afdelingshoofd: J. Hulzebos Behandeld door: dhr. G. Olthof/mw. M. Brasjen E-mail: Marianne.Brasjen@ommen-hardenberg.nl

Nadere informatie

Zaak kenmerk: 1076491 Algemeen Bestuur: 9 december 2014 Afdelingshoofd: J. Hulzebos

Zaak kenmerk: 1076491 Algemeen Bestuur: 9 december 2014 Afdelingshoofd: J. Hulzebos Zaak kenmerk: 1076491 Algemeen Bestuur: 9 december 2014 Afdelingshoofd: J. Hulzebos Behandeld door: mw. M. Brasjen-Jans Onderwerp: Documentkenmerk: 1076506 Vaststellen begrotingswijzigingen 2014 en 2015

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

Begroting 2017 en het Jaarverslag 2015 Regionale Ambulance Voorziening (RAV)

Begroting 2017 en het Jaarverslag 2015 Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Datum: Onderwerp Begroting 2017 en het Jaarverslag 2015 Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Status Besluitvormend Voorstel Akkoord te gaan: 1. met het concept resultaatverdeling 2015 waarbij het verlies

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Landgraaf, 8 april 2019 Programma Documentnummer: B.19.0697 *B.19.0697* ONDERWERP: Jaarstukken 2018 Veiligheidsregio Zuid-Limburg PROGRAMMA 2. Veiligheid

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: 2e Bestuursrapportage 2015 DE GEMEENTERAAD WORDT VOORGESTELD TE BESLUITEN OM:

Raadsvoorstel. Onderwerp: 2e Bestuursrapportage 2015 DE GEMEENTERAAD WORDT VOORGESTELD TE BESLUITEN OM: Raadsvoorstel Zaakkenmerk: 1570977 Raad 10 november 2015 Documentkenmerk: 1570979 B. en W. 29 september 2015 Behandeld door: mw. G.J. Jansonius E-mail: Gedda.Jansonius@ommen-hardenberg.nl Onderwerp: 2e

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015.

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Portefeuillehouder: mw. A.A.C. Groot Kenmerk: 247735 /

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Voorstel Algemeen Bestuur

Voorstel Algemeen Bestuur Voorstel Algemeen Bestuur Zaakkenmerk: Documentkenmerk: 2038724 2038728 Algemeen Bestuur: 22-12-2016 Afdelingshoofd: J. Hulzebos Behandeld door: dhr. J. Dozeman E-mail: Jan.Dozeman@ommen-hardenberg.nl

Nadere informatie

Onderwerp: Jaarrekening 2006 en begroting 2008 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Nummer:

Onderwerp: Jaarrekening 2006 en begroting 2008 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Nummer: Gemeente Boxmeer Onderwerp: Jaarrekening 2006 en begroting 2008 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 mei 2007 Aanleiding Ter uitvoering van het

Nadere informatie

GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. Geachte mevrouw, mijnheer,

GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. Geachte mevrouw, mijnheer, Aan de gemeenteraden t.a.v. de voorzitter van de raad GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. i.a.a. de colleges van burgemeester en wethouders Onderwerp Consultatie jaarstukken 2013 en programmabegroting

Nadere informatie

Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves

Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves Algemene reserve Stand per eind 2014 1.894.000 Buffer De algemene reserve is gevormd uit rekeningresultaten uit het verleden en is de primaire buffer voor

Nadere informatie

Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013

Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013 Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013 Inleiding Medio 2013 heeft u de 3 e begrotingswijziging 2013, met als bijlage de herziene begroting 2013, van de Veiligheidsregio Zeeland vastgesteld. Deze begroting

Nadere informatie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Aan de raad. Inleiding Op 5 juli heeft een eerste bespreking

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. 1) Status

Raadsvoorstel. Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. 1) Status Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord Reg.nr. : B&W verg.. : Cie_verg. : Raadsverg.. : 1) Status Ter uitvoering van het bepaalde

Nadere informatie

Activa 1-1-2012 31-12-2012 Passiva 1-1-2012 31-12-2012

Activa 1-1-2012 31-12-2012 Passiva 1-1-2012 31-12-2012 Bijlage 1 Jaarrekening 2012 ICT meldkamerbeheer Algemeen Onderstaand wordt de 4e jaarrekening ICT meldkamerbeheer aangeboden. Het betreft de multidisciplinaire jaarrekening 2012. De aansturing van ICT

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit Programma

Voorstel raad en raadsbesluit Programma Voorstel raad en raadsbesluit Programma Gemeente Landgraaf Documentnummer: B.17.1763 lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll Landgraaf, 9 oktober 201 7 ONDERWERP: le en 2e begrotingswijziging 2018

Nadere informatie

Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur

Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur Nr(s) geregistreerde stuk(ken): 3 AB / 30-06-2017 Datum nota: 12 juni 2017 Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2016 Sociale Dienst Oost Achterhoek

Nadere informatie

Gemeenteraden in Noord-Holland Noord. Geachte leden van de raad,

Gemeenteraden in Noord-Holland Noord. Geachte leden van de raad, Gemeenteraden in Noord-Holland Noord Telefoon 06-52562303 Onze referentie U2015/465/PES E-mail pvesseveld@vrnhn.nl Uw referentie - Bijlagen 5 Uw bericht van Geachte leden van de raad, Hierbij ontvangt

Nadere informatie

Datum 31 maart 2016 contactpersoon. 13 apr 2016/0005

Datum 31 maart 2016 contactpersoon. 13 apr 2016/0005 Datum 31 maart 2016 contactpersoon M. Heijlnk Aan de raden van de 26 VRU-gemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeesters en wethouders Concerncontroller a.i. Archimedeslaan 6 3584 BA Utrecht

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0627 B.18.0627 Landgraaf, 10 april 2018 ONDERWERP: Zienswijze begroting 2019 Veiligheidsregio Zuid-Limburg Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

& voort. gang Plan van aanpak Evaluatie BOH 1 juli 2012 1 juli 2015

& voort. gang Plan van aanpak Evaluatie BOH 1 juli 2012 1 juli 2015 d a c ment & voort gang Plan van aanpak Evaluatie BOH 1 juli 2012 1 juli 2015 Opdrachtgevers: Colleges van burgemeester en wethouders van Ommen en Hardenberg, namens deze, de gemeentesecretarissen Leonie

Nadere informatie

1.1. vaststellen van de programmabegroting 2016 VR BN 2.1. zienswijze kenbaar maken over de jaarrekening 2014 en de verdeling van het resultaat.

1.1. vaststellen van de programmabegroting 2016 VR BN 2.1. zienswijze kenbaar maken over de jaarrekening 2014 en de verdeling van het resultaat. Datum: Onderwerp Zienswijze van de raad op de programmabegroting 2016 en het jaarverslag 2014 van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord (lees: VR BN) Status Oordeelvormend Voorstel

Nadere informatie

Voorstel Algemeen Bestuur

Voorstel Algemeen Bestuur Voorstel Algemeen Bestuur Zaakkenmerk: 1084216 Datum 23 september 2014 Documentkenmerk: 1084217 Behandeld door: dhr. F.M. de Ruiter E-mail: Marcel.deRuiter@ommen-hardenberg.nl Onderwerp: Aanvullende onderbouwing

Nadere informatie

B en W - advies. Bouwen 81 Milieu. Jans Drost en Hettie Tychon. Financiën en Personeel Nummer. Ter bespreking. Ter besluitvorming

B en W - advies. Bouwen 81 Milieu. Jans Drost en Hettie Tychon. Financiën en Personeel Nummer. Ter bespreking. Ter besluitvorming B en W - advies Gemeente Elburg Afdelingshoofd Portefeuillehouder Afdeling Advies van Datum advies Advies O.R. I.o.m. afdeling(en) I.o.m. wijkcontactambtenaar M. Boukema Bouwen 81 Milieu Jans Drost en

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Programma : (2) Openbare Orde en Veiligheid en (6) Welzijn Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs, D.A. Fokkema

Programma : (2) Openbare Orde en Veiligheid en (6) Welzijn Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs, D.A. Fokkema Raadsvoorstel Vergadering : 21 mei 2015 Agendapunt : 8 Status : Informerend Programma : (2) Openbare Orde en Veiligheid en (6) Welzijn Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs, D.A. Fokkema Behandelend ambt.

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Zaak : 00509545 Onderwerp Portefeuillehouder Mevrouw drs. M. Mulder Datum raadsvergadering 27 juni 2017 Samenvatting Het Dagelijks Bestuur (DB) van Baanbrekers heeft de geactualiseerde begroting 2017,

Nadere informatie

*Z00DC82ADBB* documentnr.: INT/M/15/15913 zaaknr.: Z/M/15/19062

*Z00DC82ADBB* documentnr.: INT/M/15/15913 zaaknr.: Z/M/15/19062 *Z00DC82ADBB* documentnr.: INT/M/15/15913 zaaknr.: Z/M/15/19062 Raadsvoorstel Onderwerp : Vaststelling jaarstukken 2014 gemeente Mill en Sint Hubert Datum college : 26 mei 2015 Portefeuillehouder : H.P.W.M.

Nadere informatie

Wij verzoeken het bestuur om op korte termijn uit te zoeken welke

Wij verzoeken het bestuur om op korte termijn uit te zoeken welke Gemeente Zienswijze Jaarrekening Reactie Alle gemeenten behalve Medemblik Medemblik Conform voorstel In te stemmen met de resultaatbestemming 2015 met uitzondering van de toevoeging van 1.064.000,- aan

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: 2013.08474 Onderwerp : Voorstel inzake jaarstukken 2012 en begroting 2014 Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Adviesnota voor de raad. Antoinette van Dam-van Genderen

Adviesnota voor de raad. Antoinette van Dam-van Genderen Adviesnota voor de raad Onderwerp Jaarverslag 2011 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Datum collegebesluit dinsdag 24 april 2012 Datum raadsvergadering Donderdag 24 mei 2012 Agendapunt Portefeuillehouder

Nadere informatie

Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013

Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013 Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013 Inleiding Medio 2013 heeft u de 3 e begrotingswijziging 2013, met als bijlage de herziene begroting 2013, van de Veiligheidsregio Zeeland vastgesteld. Deze begroting

Nadere informatie

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar: behandelend ambtenaar:

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar:  behandelend ambtenaar: gemeente Raadsvoorstel Voorstel no: Agendapunt: 140717/13 13 Vergaderdatum 17 juli 2014 Registratie nr Z64103.RD14-00791 Naam portefeuillehouder: Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie M. Boutsma T. Schaafsma

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie M. Boutsma T. Schaafsma Titel Nummer 14/47 Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland Datum 22 mei 2014 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie Zienswijze over de jaarrekening 2013 van de GGD Zaanstreek Waterland

Nadere informatie

Agendapunt: 11. No. 53/ 15. Dokkum, 29 september ONDERWERP: Ontwerpbegroting 2016 GR DDFK gemeenten. SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad,

Agendapunt: 11. No. 53/ 15. Dokkum, 29 september ONDERWERP: Ontwerpbegroting 2016 GR DDFK gemeenten. SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, Agendapunt: 11. No. 53/ 15 Dokkum, 29 september 2015. ONDERWERP: Ontwerpbegroting 2016 GR DDFK gemeenten SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, INHOUDELIJKE TOELICHTING (waaronder beoogde doelen en/of maatschappelijke

Nadere informatie

278542/ september 2017

278542/ september 2017 Agendapunt commissie: 5.2 steller telefoonnummer email Stefan Nieuwenburg 040-2083580 stefan.nieuwenburg@a2samenwer king.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 278542/278684 21 september 2017 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Vaststelling jaarstukken 2013 Datum voorstel 29 april 2014 Datum raadsvergadering 10 juni 2014 Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Ter inzage

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108 Gemeente Bussum Instemmen met de Verantwoording van het Programma Elektronische Dienstverlening

Nadere informatie

: agendapunt : Onderwerp : Vergadering Algemeen Bestuur Hameland

: agendapunt : Onderwerp : Vergadering Algemeen Bestuur Hameland Zaaknummer : Afd.hfd. Collegevergaderin g : agendapunt : Onderwerp : Vergadering Algemeen Bestuur Hameland Portefeuillehouder : J.B. Boer Meer informatie bij : Eric Gussekloo tel: : 0545-250 576 Openbaar

Nadere informatie

Ontwerp. 1 e Begrotingswijziging september 2015

Ontwerp. 1 e Begrotingswijziging september 2015 Ontwerp 1 e Begrotingswijziging 3 september Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Voorwoord 3 1.2 Inhoud swijziging 2. Begrotingswijziging naar Programma's 2.1 Programma Waarderen 2.2 Programma Heffen 2.3 Programma

Nadere informatie

Farid Chikar / juni 2017

Farid Chikar / juni 2017 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Farid Chikar 040-2083696 Farid.chikar@A2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 208981/269305 29 juni 2017 Portefeuillehouder Wethouder

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT É N RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1195969 Datum: 28 april 2015 Behandeld door: Mark Jan Prins Afdeling/Team: Maatschappelijke Ontwikkeling/Team Beleidsontwikkeling Onderwerp:

Nadere informatie

Aan de Raad Raad Made, 2 juni 2015

Aan de Raad Raad Made, 2 juni 2015 Aan de Raad Raad Made, 2 juni 2015 Agendapuntnummer: Raadsvergadering 25 juni 2015 Onderwerp: Jaarstukken 2014 Registratienummer: 15int02097 Casenr: 15.00813 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: H.T.M.

Nadere informatie

Besluitenlijst B&W extern. 14 mei 2019 Gemeenschappelijke regelingen. Afd /Verseon. Zienswijze begroting 2020 Omgevingsdienst Middenen West Brabant

Besluitenlijst B&W extern. 14 mei 2019 Gemeenschappelijke regelingen. Afd /Verseon. Zienswijze begroting 2020 Omgevingsdienst Middenen West Brabant Besluitenlijst B&W extern 14 mei 2019 Gemeenschappelijke regelingen BESLUITENLIJST B&W D.D. 14 mei 2019 Nr Poho Afd /Verseon Onderwerp Besluit GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN 1 Hans Wierikx, 18481 2 Thomas

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 24 september 2009 Nr. 9 Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Voorstel om de jaarrekening/jaarverslag 2008 van GGD Zeeland vast te stellen en om niet in te stemmen

Nadere informatie

TITEL: Jaarrekening en jaarverslag 2014, begroting 2016 Omgevingsdienst IJmond

TITEL: Jaarrekening en jaarverslag 2014, begroting 2016 Omgevingsdienst IJmond GEMEENTEBESTUUR UITGEEST Nota I advies van: Erwin Stolp Behandelende afdeling: Financiën Datum: 30-04-2015 NR. TITEL: Jaarrekening en jaarverslag 2014, begroting 2016 Omgevingsdienst IJmond KORTE PROBLEEMSTELLING/ONDERWERP:

Nadere informatie

Agendanr. : Voorstelnr. : 2007-059 Onderwerp : De Stichting De Blauwe Loper: jaarverslag en jaarrekening 2005 en begroting 2007.

Agendanr. : Voorstelnr. : 2007-059 Onderwerp : De Stichting De Blauwe Loper: jaarverslag en jaarrekening 2005 en begroting 2007. Agendanr. : Voorstelnr. : 2007-059 Onderwerp : De Stichting De Blauwe Loper: jaarverslag en jaarrekening 2005 en begroting 2007. Aan de Raad, Heerhugowaard, Beknopt voorstel Het jaarverslag 2005 van de

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provincie Flevoland (FL) t.a.v. de Provinciale Staten Postbus 55 8200 AB LELYSTAD DGBK/Bestuur, Democratie

Nadere informatie

Zaak kenmerk: 1047425 Algemeen bestuur: 24 juni 2014 Afdelingshoofd: J. Hulzebos

Zaak kenmerk: 1047425 Algemeen bestuur: 24 juni 2014 Afdelingshoofd: J. Hulzebos Zaak kenmerk: 1047425 Algemeen bestuur: 24 juni 2014 Afdelingshoofd: J. Hulzebos Behandeld door: J. van de Lisdonk E-mail: Juss.vandeLisdonk@ommen-hardenberg.nl Onderwerp: Documentkenmerk: 1047426 Benoeming

Nadere informatie

Agendapunt voor de vergadering van het dagelijks bestuur RUD Drenthe 11 april 2016

Agendapunt voor de vergadering van het dagelijks bestuur RUD Drenthe 11 april 2016 Agendapunt voor de vergadering van het dagelijks bestuur RUD Drenthe 11 april 2016 Datum: 3 maart 2016 Opsteller: Johan Vogelaar, directeur RVD Drenthe Openbaar Advies van de Raad van Opdrachtgevers uit

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.19.0701 *B.19.0701* Landgraaf, 8 april 2019 ONDERWERP: Begroting 2020 Veiligheidsregio Zuid-Limburg PROGRAMMA 2. Veiligheid

Nadere informatie

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.:

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : WL Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.: 2010004432 Onderwerp : Programma : 5. Welzijn en zorg Commissie : Bestuur en Middelen Agenda nr. : 13, 2010/40 Voorstel tot

Nadere informatie

8 februari Begrotingswijziging

8 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 8 februari 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren Voorstel Raad te besluiten: 1. de raad voor te stellen als zienswijze aan het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.0848 B.17.0848 Landgraaf, 4 mei 2017 ONDERWERP: Zienswijze raad op de ontwerpbegroting 2018 stadsregio Parkstad Limburg PROGRAMMA

Nadere informatie

Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur

Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur Nr(s) geregistreerde stuk(ken): 4 AB / 31-03-2016 Datum nota: 18 maart 2016 Onderwerp: Nieuwe verdeelsleutel gemeentelijke bijdragen exploitatie- en

Nadere informatie

Raadsvoorstel met betrekking tot een Digitaal Informatie Systeem dienst. Werk, Zorg en Inkomen

Raadsvoorstel met betrekking tot een Digitaal Informatie Systeem dienst. Werk, Zorg en Inkomen gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer ox.xax.oox Inboeknummer oajoxabrz Beslisdatum B&W az augustus 2002 Dossiernummer 235.352 Raadsvoorstel met betrekking tot een Digitaal Informatie

Nadere informatie

De heer J. Franx, wethouder Programmabegroting

De heer J. Franx, wethouder Programmabegroting Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 519428 De heer J. Franx, wethouder Programmabegroting 2018-2021 Aan de raad, 1. Beslispunten 1. In te stemmen met de voorliggende Programmabegroting

Nadere informatie

Voorstel Algemeen Bestuur

Voorstel Algemeen Bestuur Voorstel Algemeen Bestuur Zaakkenmerk: 605175 Datum 15 oktober 2013 Documentkenmerk: Behandeld door: dhr. G. Gerrits E-mail: Rian.Gerrits@ommen-hardenberg.nl Onderwerp: Najaarsnota 2013 HET ALGEMEEN BESTUUR

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP Wijnen, Peter FIN S3 RAD: RAD131106 2013-11-06T00:00:00+01:00 BW: BW131001 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 6 november 2013 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS D.D. 8 MEI 2018

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS D.D. 8 MEI 2018 BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS D.D. 8 MEI 2018 Aanwezig: Afwezig: Wnd. burgemeester Van Vliet-Kuiper, de wethouders Luyckx en Struijlaart, secretaris Schadé en locosecretaris

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 20 IBR 23 april 2012 Beleidsplan, begroting 2013 en meerjarenraming Brandweer Zuid-Limburg 846

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 20 IBR 23 april 2012 Beleidsplan, begroting 2013 en meerjarenraming Brandweer Zuid-Limburg 846 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII- 20 IBR 23 april 2012 onderwerp Beleidsplan, begroting 2013 en meerjarenraming Brandweer Zuid-Limburg 846 zaakkenmerk Inleiding Op grond van de Wet op de

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.16.0984 B.16.0984 Landgraaf, 23 mei 2016 ONDERWERP: Vaststellen zienswijze raad van begroting GGD Zuid Limburg 2017 Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

S. Nieuwenburg 3580

S. Nieuwenburg 3580 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 5.1 S. Nieuwenburg 3580 Stefan.Nieuwenburg@a2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 250782/250832 portefeuillehouder H. Tindemans Van

Nadere informatie

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Portefeuillehouder Zoetendal Datum collegebesluit 4 oktober 2016 Opsteller A. de Boer Registratie GF16.20071 Agendapunt 3/4 Voorstel 1. Vaststellen van

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Raadsvoorstel Vergadering : 18 december 2012 Voorstelnummer : 12.09 Registratienummer : 12.022881 Portefeuillehouder : Mw. dr. M.W.M. de Vries Afdeling : BBO / Juridische Zaken Bijlage(n) : 2 B&W-datum/nummer

Nadere informatie

Agendapunt vergadering Algemeen Bestuur WBA d.d. 7 april Mededelingen. - Uitoefenen van taken voor derden:

Agendapunt vergadering Algemeen Bestuur WBA d.d. 7 april Mededelingen. - Uitoefenen van taken voor derden: Agendapunt vergadering Algemeen Bestuur WBA d.d. 7 april 2017 Mededelingen - Uitoefenen van taken voor derden: Eind januari 2017 hebben de dagelijkse besturen van de gemeenschappelijke regelingen in het

Nadere informatie

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar:

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar: Advies aan burgemeester en wethouders gemeente Simpelveld Datum advies: 6 mei 2015 Financiële consequenties: Afdeling: Bedrijfsvoering Zaakkenmerk: 47584 Openbare besluitenlijst: ja Behandelend ambtenaar:

Nadere informatie

: Dhr. H.J. van Wiggen

: Dhr. H.J. van Wiggen 4 "r '\V J eemeentc /- Monifoorl 0 9 JULI2016 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 3 juli 2018 Zaaknummer : 563956 Datum Raadsvergadering : 9 juli 2018 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik

Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Nota voor : vergadering algemeen bestuur Datum : 1 juli 2015 Onderwerp : Jaarrekening 2014 en jaarverslag 2014 VNOG Agendapunt : Kenmerk : Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Inleiding De jaarrekening

Nadere informatie

Jaarstukken xx maart De raden van de 26 VRU-gemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeester en wethouders.

Jaarstukken xx maart De raden van de 26 VRU-gemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeester en wethouders. Datum xx maart 2017 contactpersoon De raden van de 26 VRUgemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeester en wethouders B. van t Hoog Concerncontroller Archimedeslaan 6 3584 BA Utrecht 088 878

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst Collegevergadering

Openbare besluitenlijst Collegevergadering Openbare besluitenlijst Collegevergadering Datum 28-05-2019 Tijd 9:00-12:00 Locatie Bestuurskamer (2.58) Voorzitter Aanwezigen H.A.G. Hellegers D. van Deurzen, G. van Heeswijk, H.A.G. Hellegers, F.J.M.

Nadere informatie

Voorstel Beschikbaar stellen van een krediet van ,-- ten behoeve van een eenmalige bijdrage in de aanloopkosten van de ICT samenwerking.

Voorstel Beschikbaar stellen van een krediet van ,-- ten behoeve van een eenmalige bijdrage in de aanloopkosten van de ICT samenwerking. Voorbereidende raadsvergadering: 11 oktober 2011 Besluitvormende raadsvergadering: 1 november 2011 Portefeuillehouder: E. Damen AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2011/46 Datum : 23 september 2011 Onderwerp

Nadere informatie

Gemotiveerde reactie op zienswijzen jaarrekening 2017

Gemotiveerde reactie op zienswijzen jaarrekening 2017 DB-Besluit Aan: Datum vergadering: Auteur: Onderwerp: Agendapunt: Het Algemeen Bestuur 11 juli 2018 Ed Langereis (directiesecretaris) Gemotiveerde reactie op zienswijzen jaarrekening 2017 8 (Nazending)

Nadere informatie

advies Jaarrekening 2013 Gemeenschappelijke Regeling Breed

advies Jaarrekening 2013 Gemeenschappelijke Regeling Breed advies Jaarrekening 2013 Gemeenschappelijke Regeling Breed Gemeente Nijmegen Adviesfunctie Gemeenschappelijke Regelingen Danny Ederveen Peggy van Gemert RA/AA Mei 2014 1 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Geen overschrijding Ja, zie risicoparagraaf

Geen overschrijding Ja, zie risicoparagraaf JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja/nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

Advies. Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid. mesen. Gemeente Nijmegen. Gt.ir8ßH. Peggy van Gemert RA/AA

Advies. Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid. mesen. Gemeente Nijmegen. Gt.ir8ßH. Peggy van Gemert RA/AA Advies Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid Gt.ir8ßH mesen Gemeente Nijmegen Peggy van Gemert RA/AA Marcel Meier AA Adviesfunctie Gemeenschappelijke Regelingen September 2015

Nadere informatie

In april 2004 heeft het College ingestemd met de voorgenomen concentratie van de ICTfunctie.

In april 2004 heeft het College ingestemd met de voorgenomen concentratie van de ICTfunctie. Concentratie ICT- taken. Leiden, 2 juli 2004. Nr. : 04.0120. Dnst. : ID 2004. In april 2004 heeft het College ingestemd met de voorgenomen concentratie van de ICTfunctie. Op termijn is de huidige formatie

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar Harry Schaaphok, 0595 447721 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Harry Schaaphok)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar Harry Schaaphok, 0595 447721 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Harry Schaaphok) Vergadering: 7 februari 2012 Agendanummer: 3 Status: Informerend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar Harry Schaaphok, 0595 447721 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Harry Schaaphok)

Nadere informatie

Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van de begroting 2018 waarin de mutaties zijn verwerkt van de

Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van de begroting 2018 waarin de mutaties zijn verwerkt van de Raadsvoorstel Zaaknummer: 2018-009925 Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Datum voorstel Datum raadsvergadering 21 augustus 2018 9 oktober 2018 Aan de raad, Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van

Nadere informatie

Kaders Personeelbeheerplan Oldebroek

Kaders Personeelbeheerplan Oldebroek Kaders Personeelbeheerplan Oldebroek December 2016 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Doel... 3 3 Kader... 3 4 Rollen en verantwoordelijkheden... 3 4.1 Verantwoordelijkheid... 3 4.2 Inhuur... 3 4.2.1 Inhuur voor

Nadere informatie

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 29 maart 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00263 Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Vooruitlopend op

Nadere informatie

Op 15 april 2015 heeft RMN ons de ontwerpbegroting voor 2016 toegestuurd. RMN vraagt u uw mening te geven over de ontwerpbegroting.

Op 15 april 2015 heeft RMN ons de ontwerpbegroting voor 2016 toegestuurd. RMN vraagt u uw mening te geven over de ontwerpbegroting. Nieuwegein 0 Gemeenteraad 2015-263 Onderwerp Begroting Reinigingsdienst Midden Nederland 2016. Datum 26 mei 2015 Raadsvoorstel kfdeling Duurzame Ontwikkeling Portefeuillehouder mr. ng Peter W.M. Snoeren

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Regionale Samenwerking. Wormerland

Plan van Aanpak. Regionale Samenwerking. Wormerland Plan van Aanpak Regionale Samenwerking in Wormerland November 2006, versie 0.1 Aanleiding. Op 31 januari 2006 heeft uw raad kennis genomen van de notitie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Concept jaarrekening 2018 2. Rol van het Basistaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Een financieel gezond samenwerkingsverband 4. Behandelschema: Datum: Informerend

Nadere informatie

Burgemeester Secretaris Wethouder Wethouder Wethouder. K. Tigelaar R.S.M. Heintjes D.M. van der Werf-Weeda P.L. van Leenen H.

Burgemeester Secretaris Wethouder Wethouder Wethouder. K. Tigelaar R.S.M. Heintjes D.M. van der Werf-Weeda P.L. van Leenen H. LIJST VAN BESLUITEN VASTGESTELD DOOR HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN OUD-BEIJERLAND Datum 24 mei 2016 Status Definitief Openbaar Ja Burgemeester Secretaris K. Tigelaar R.S.M. Heintjes D.M.

Nadere informatie

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen.

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen. Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: Vaststellen wijziging begroting 2015 Soort: Besluitvormend Opsteller: J.H.M. Sonnemans Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2015/020833 Documentnummer:

Nadere informatie

Zaakkenmerk: Raad 30 mei 2013 Documentkenmerk: B. en W. 7 mei 2013

Zaakkenmerk: Raad 30 mei 2013 Documentkenmerk: B. en W. 7 mei 2013 Raadsvoorstel Zaakkenmerk: 554161 Raad 30 mei 2013 Documentkenmerk: 554163 B. en W. 7 mei 2013 Onderwerp: Verzamelvoorstel Financiën bestuursdienst Ommen-Hardenberg Inleiding In de begroting 2013 van de

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 25 juni 2013 Agendanummer : 16 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Veiligheid, Vergunningen en Handhaving : E. Plomp Voorstel aan

Nadere informatie

Financiële begroting 2015 samengevat

Financiële begroting 2015 samengevat Financiële begroting 2015 samengevat Begrotingscyclus Het beleid en de financiën van de provincie komen op een aantal momenten in het jaar provinciebreed aan de orde. Dit wordt ook wel de begrotings- of

Nadere informatie

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel *Z01633AB306* documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel Onderwerp : Jaarrekening 2015 en begroting 2017 ODBN Datum college : 21 juni 2016 Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Afdeling

Nadere informatie

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Aan de Raad Agendapunt: 6 Onderwerp: Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Kenmerk: Status: BV/JS Besluitvormend Kollum, 10 juni 2014 Samenvatting De Veiligheidsregio Fryslân (hierna

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0625 B.15.0625 Landgraaf, 1 april 2015 ONDERWERP: Zienswijze ontwerp begroting 2016 BsGW Raadsvoorstelnummer: 24 PROGRAMMA

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.1567 *B.18.1567* Landgraaf, 2 september 2018 ONDERWERP: 1e begrotingswijziging 2019 GGD Zuid Limburg Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

Raadsvoorstel 49. Gemeenteraad. Vergadering 8 mei Onderwerp : Besteding regionale middelen WMO 2007

Raadsvoorstel 49. Gemeenteraad. Vergadering 8 mei Onderwerp : Besteding regionale middelen WMO 2007 Raadsvoorstel 49 Vergadering 8 mei 2007 Gemeenteraad Onderwerp : Besteding regionale middelen WMO 2007 B&W vergadering : 27 maart 2007 Dienst / afdeling : SE. MOeD Aan de gemeenteraad, Als één van de uitwerkingen

Nadere informatie

Tweede wijziging begroting 2018

Tweede wijziging begroting 2018 Tweede wijziging begroting 2018 sregio Provincie Dienstjaar Nr. Brabant-Zuidoost Noord-Brabant 2018 2 Het Algemeen Bestuur van voormelde gemeenschappelijke regeling BESLUIT: Gehoord de Adviescommissie

Nadere informatie