Datum: 23/04/ 03 Uur: Groepenindeling: - Deelgroepen bg.g: Tipi kleed beschilderen. (4) ES: EB. dg5: Kijkboekjes. (2)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Datum: 23/04/ 03 Uur: 9.30 10.00. Groepenindeling: - Deelgroepen bg.g: Tipi kleed beschilderen. (4) ES: EB. dg5: Kijkboekjes. (2)"

Transcriptie

1 Onderwerp: Tipi kleed beschilderen. Datum: 23/04/ 03 Uur: Groepenindeling: - Deelgroepen bg.g: Tipi kleed beschilderen. (4) ES: EB dg1: Thematafel. (4) dg2: Lees en schrijfhoek. (2) dg3: Bouwhoek. (6) dg4: Vrij tekenen. (4) dg5: Kijkboekjes. (2) Doelstellingen voor de klassikale activiteit of de bg. groep(in totaal moeten er 3 doelen opstaan) - Ontwikkelingsaspect (minstens 1 vermeld nr. en schrijf over): Muzische ontwikkeling: 41. muzisch omgaan met materialen en beelden. - Leerplandoelen (hoeft niet, mag wel vermeld naam leerplan, nr. en schrijf over) LP Beeldopvoeding: 11.4: Verschillende vormen van lijnen toepassen in tekenwerk. (gegolfd, hoekig, zigzag, vloeiend, dik, dun, ) 14.3: Een patroon vormen door herhaling. Doelstellingen voor de deelgroepen (per deelgroep 1 ontwikkelingsaspect of 1 leerplandoel) - dg1: Thematafel. Zintuiglijke ontwikkeling: 53. actief exploreren met de zintuigen. - dg2: Lees en schrijfhoek. Motorische ontwikkeling: 45. kleine motorisch bewegen. - dg3: Bouwhoek. Positieve ingesteldheid: 6. plezier beleven. - dg4: Vrij tekenen. Muzische ontwikkeling: 37. eigen ervaringen creatief uitdrukken in muzische expressievormen. - Dg5: Kijkboekjes. Zintuiglijke ontwikkeling: 55. intens kijken.

2 Klasschikking Materiaal Beginsituatie Klasschikking: De activiteit gaat door in de knutselhoek. Materiaal: - prenten (een tipi, lang huis en houten huis) - een kaart van Amerika - laken (reeds in koffie geweekt, zodat het een bruinachtige kleur heeft) - tafelbescherming - verf - schaaltjes (verf) - verfborstels - stempels (gemaakt uit aardappelen of ander materiaal) - vodden Beginsituatie: De kleuters maken voor het eerst kennis met het beschilderen van een laken.

3 Lesvoorbereiding: Een tipi kleed beschilderen. 1. Inleiding Voorstelling van de deelactiviteiten. Ik heb van elke deelactiviteit een attribuut in een doos gestopt. Ik zing het liedje van de grabbelton. Ik laat telkens één kleuter een attribuut uit de doos halen. Zo zien de kleuters in welke hoeken ze kunnen spelen. Voor de kleuters naar de hoeken vertrekken, spreek ik het opruimsignaal met hen af: ik leg indianenmuziek op en dan moeten de kleuters de handen in de lucht steken. Daarna ruimen de kleuters op Voorstelling van de deelgroepen. bg.g: Tipi kleed beschilderen. 4 kleuters nemen plaats in de knutselhoek. dg1: Thematafel. 4 kleuters nemen plaats bij de thematafel. dg2: Lees en schrijfhoek. 2 kleuters nemen plaats aan de tafeltjes in de lees- en schrijfhoek. dg3: Bouwhoek. 6 kleuters spelen in de bouwhoek. dg4: Vrij tekenen. 4 kleuters mogen vrij tekenen over het thema indianen. dg5: Kijkboekjes. 2 kleuters nemen plaats aan de tafeltjes in de poppenhoek Enkele algemene afspraken. - Ik spreek het opruimsignaal vooraf af met de kleuters. Ik maak gebruik van indianenmuziek. - De kleuters die klaar zijn met opruimen mogen in de onthaalhoek gaan zitten. Ik zorg telkens voor een bezigheid. - In de deelgroepen mag het er niet luid aan toe gaan. Als het er te luid aan toe gaat, wordt de hoek gesloten. 2. Eigenlijke activiteit Inleiding. Ik help indien nodig de kleuters hun schortje aandoen. De 4 kleuters nemen plaats. (Eerst zitten voor het impressiemoment, daarna gaan ze staan.) 2.2.Impressiemoment. Aanbrengen van het thema met behulp van concreet materiaal. Ik breng de verschillende indianenwoningen aan. Ik toon de kleuters prenten van houten huizen + totempaal, tipi, wigwam en het lange huis. Ik vraag de kleuters in welke huizen wij zoal wonen. Ik laat de kleuters antwoorden en speel op hen in.

4 Wij kunnen dus ook in verschillende huizen wonen, zo ook de indianen, het hangt af van het gebied waar zo wonen. Ik toon de kleuters de prent van de verschillende gebieden. Kennen jullie een groot indianenhuis? (Ik denk dat de kleuters of tipi of wigwam gaan zeggen.) Ik toon hun prenten van een tipi en een wigwam, ik maak het verschil duidelijk. Namelijk: - TIPI: Is een zwerftent, dat waren de tenten van de Indianen die van de bizonjacht leefden. (Ik duid dit aan op de prent.) Ze volgden de bizons: daarom moesten ze hun huis kunnen meenemen. - WIGWAM: Is een hut die gemaakt is van takken en bomen, schors of rieten matten. Dat zijn de hutten van de indianen die gedeeltelijk van de bizonjacht en de landbouw leven. Het zijn boeren en ze leven in de bossen. - LANG HUIS: Dit is een hut, een huis gemaakt uit bast. (Het zit rond een boom) Ze maken een geraamte van stokken en leggen er dan stukken bast op. In zo n lang huis wonen er verschillende families samen. Ze hebben elk hun eigen deel in het huis. De gaten in het dak zijn de schoorstenen. - HOUTEN HUIS + TOTEMPAAL: Deze huizen worden gemaakt uit hout door de indianen die leven aan de kust. Deze indianen leven van de visvangst. Het zijn de enige indianen die een totempaal maken uit boomstammen. Ik maak de kleuters duidelijk dat wij een tipi gaan maken. Een tipi is dus van de prairie indianen Bespreking en verkenning van het materiaal. Ik haal het met koffie ingedrongen doek tevoorschijn. Ik vraag de kleuters waarom ik het doek een tijdje in de koffie gelegd heb. (Omdat het doek dan bruin ziet net als de huiden van dieren.) Ik vraag de kleuter wat we zoal kunnen doen met het doek. (onze handen en voeten erop afdrukken, andere stempels gebruiken, met de verfborstel allerlei lijnen trekken ) 2.4.Midden Opdracht geven. De kleuters mogen starten met het doek te versieren Voortonen en verwoorden van de technieken. De kleuters mogen hun handen in de schaaltjes in de verf drukken en zo op het doek. Ze moeten hun handen daarna met een vod wat afkuisen. Dit hetzelfde met de andere stempels Begeleiden tijdens het werken. INTENTIE We versieren het doek, zodat het een mooi kleurrijke tipi wordt. TECHNIEK Stempelen van verschillende stempels zo ook de handen en eventueel voeten.

5 Met verfborstels lijnen trekken en hoekige figuren maken. Belangrijk is dat de verfborstel op de juist manier wordt vastgehouden. BEELDASPECT Het zal heel mooi zijn als je verschillende kleuren gebruikt. Terwijl de kleuters bezig zijn, ga ik alle deelgroepen bekijken. 2.5.Slot Opruimen. Ik heb reeds in bepaalde hoeken (bouwhoek, knutseltafel ) de kleuters verwittigd dat we bijna gaan opruimen. Ik zet de indianenmuziek aan. De kleuters steken hun handen in de lucht, op mijn teken ruimen de kleuters op. Wanneer de kleuters klaar zijn met opruimen gaan ze in de onthaalhoek zitten. Ik geef hun een bezigheid.

Datum: 24/04/ 03 Uur: 9.25 10.10. Groepenindeling: - Deelgroepen: bg.g: Totempaal maken. (4) ES: EB

Datum: 24/04/ 03 Uur: 9.25 10.10. Groepenindeling: - Deelgroepen: bg.g: Totempaal maken. (4) ES: EB Onderwerp: Totempaal maken. Datum: 24/04/ 03 Uur: 9.25 10.10 Groepenindeling: - Deelgroepen: bg.g: Totempaal maken. (4) ES: EB dg1: Het indianendorp. (2) dg2: Bouwhoek. (6) dg3: Timmerhoek. (2) dg4: Thematafel.

Nadere informatie

Datum: 22/04/ 03 Uur: 9.35 10.05

Datum: 22/04/ 03 Uur: 9.35 10.05 Onderwerp: Waarneming van materiaal bij de indianen. Datum: 22/04/ 03 Uur: 9.35 10.05 Groepenindeling: - Deelgroepen bg.g: Waarneming van materiaal bij de indianen. (6) dg1: Spijkerplankjes. (4) dg2: Poppenhuisje.

Nadere informatie

Datum: 30/04/ 03 Uur: 9.25 10.00. Groepenindeling: - Deelgroepen bg.g: Een gerechtje maken. (6) ES: ONT

Datum: 30/04/ 03 Uur: 9.25 10.00. Groepenindeling: - Deelgroepen bg.g: Een gerechtje maken. (6) ES: ONT Onderwerp: Een gerechtje maken. Datum: 30/04/ 03 Uur: 9.25 10.00 Groepenindeling: - Deelgroepen bg.g: Een gerechtje maken. (6) ES: ONT dg1: Versiering maken: met veren, kralen (4) dg2: Bouwhoek (6) dg3:

Nadere informatie

Aanbod van zelfstandige activiteiten BC Piraten zonder grenzen

Aanbod van zelfstandige activiteiten BC Piraten zonder grenzen Aanbod van zelfstandige activiteiten BC Piraten zonder grenzen ZA 1: Zandtafel Op zoek naar de schat (4 kleuters) : Zand- en waterspel /OL Ontwikkelingswaarde: Zintuiglijke ontwikkeling: 53 Verwachte activiteit

Nadere informatie

Doelenlijst G-start voor VVKBaO

Doelenlijst G-start voor VVKBaO 1 1. OVER -START -start is een CTO-uitgave over het stimuleren van geletterdheid bij jonge kinderen (2,5 tot 7 jaar). -start is een boek vol achtergrondinformatie en concreet uitgewerkte activiteiten.

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Schilderen met schoenveters (4 peuters). Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE Naam student (klas): Laila Verryt Stageschool: Stageklas: 3 de leerjaar Aantal lln.: 16 Datum nazicht: Nagekeken door: aanpassen - herwerken goedgekeurd Bachelor Leraar

Nadere informatie

VOORBEREIDING KLASACTIVITEIT (KA) EN BEGELEIDE ACTIVITEIT (BA)

VOORBEREIDING KLASACTIVITEIT (KA) EN BEGELEIDE ACTIVITEIT (BA) VOORBEREIDING KLASACTIVITEIT (KA) EN BEGELEIDE ACTIVITEIT (BA) Datum : Kleuteronderwijzer : Naam : Leeftijd kleuters : Klas DLO : Aantal kleuters : Stageschool : Belangstellings- : centrum ACTIVITEIT Klasactiviteit:

Nadere informatie

Zelf cadeaupapier maken

Zelf cadeaupapier maken Kopieerblad 15 Kopieerblad 18 P K1 K2 K3 LO MUZ TAAL WO WISK ZS EB OOL O Zelf cadeaupapier maken Doelstellingen OD OA VVKBaO GO OVSG MV 41 Beeldopvoeding MV Beeld MV Beeld 1.4 5.1 Leerplan OM 1.2 1.5 5.2

Nadere informatie

WELKOM IN DE PEUTERKLAS!

WELKOM IN DE PEUTERKLAS! WELKOM IN DE PEUTERKLAS! Even voorstellen Juf Sophie: Klasjuf peuterklas Juf Maud: Klasjuf 1 ste kleuterklas Juf Veerle: Kinderverzorgster Juf Greet: Turnjuf Grootste taak peuterjuf Veiligheid bieden Zich

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Schilderen met schoenveters (4 peuters). Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Herfstvakantie: Thema Indianen. Voor dat we met thema Indianen beginnen is het leuk om er wat wetenwaardigheden te vertellen over de Indianen:

Herfstvakantie: Thema Indianen. Voor dat we met thema Indianen beginnen is het leuk om er wat wetenwaardigheden te vertellen over de Indianen: Herfstvakantie: Thema Indianen Voor dat we met thema Indianen beginnen is het leuk om er wat wetenwaardigheden te vertellen over de Indianen: Elke indiaan heeft zijn eigen cultuur en de stam verschillen

Nadere informatie

In de Zweedse taal is 'HEN' een onzijdig voornaamwoord dat verwijst naar een persoon zonder het geslacht prijs te geven.

In de Zweedse taal is 'HEN' een onzijdig voornaamwoord dat verwijst naar een persoon zonder het geslacht prijs te geven. ! In de Zweedse taal is 'HEN' een onzijdig voornaamwoord dat verwijst naar een persoon zonder het geslacht prijs te geven. Wat zou het geven als we geen betekenis of consequenties hechten aan het aangeboren

Nadere informatie

B. Lessuggesties bij het lied Zeg, Roodkapje, waar ga je heen? 1. Wilde dieren versus huisdieren

B. Lessuggesties bij het lied Zeg, Roodkapje, waar ga je heen? 1. Wilde dieren versus huisdieren poetst zijn tanden 1. Wilde dieren versus huisdieren wilde dieren en huisdieren van elkaar onderscheiden Breng zelf prenten van dieren mee. Vraag ook aan de kinderen om prenten van dieren mee te brengen.

Nadere informatie

Activiteit 14. Muziek Pompoenlied. Doelen. Materiaal. Voortaak

Activiteit 14. Muziek Pompoenlied. Doelen. Materiaal. Voortaak e x p r e s s i e Muziek Pompoenlied Doelen 1 De kleuters kunnen genieten van succeservaringen op het vlak van prestaties en sociaal contact (ik kan al ). (2) (WO 3.3) 2 De kleuters kunnen een eenvoudig

Nadere informatie

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Positieve ingesteldheid 1 zich emotioneel goed voelen 2 zich als persoon iets

Nadere informatie

Activiteitenvoorbereiding BAKO. Student(e)/ Lector: Steef Coorevits Datum : Kleuterklas: 3 K (aantal kinderen: 23 ) Uur: van 15.15u tot 15.

Activiteitenvoorbereiding BAKO. Student(e)/ Lector: Steef Coorevits Datum : Kleuterklas: 3 K (aantal kinderen: 23 ) Uur: van 15.15u tot 15. Student(e)/ Lector: Steef Coorevits Datum : Kleuterklas: 3 K (aantal kinderen: 23 ) Uur: van 15.15u tot 15.45u School: Mentor: Duo-partner: Ander lokaal dan de klas: gymzaal Belangstellingscentrum: Spoken

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 8 Thema: De brandweer! Vandaag is Gianny Ben kan nog niet naar kapitein. En wie komt er op bezoek? Ben! school komen want zijn arm zit nog altijd in de gips. En daarna gaat

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 1-2. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 1-2. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 1-2 Timing: 50 min. Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.18 Kinderen kunnen met techniek omgaan in verschillende toepassingsgebieden. WO TE 6.18.1 Dat houdt in dat ze technische realisaties uit verschillende

Nadere informatie

Sint op komst! Lesbrief voor kleuteronderwijzers

Sint op komst! Lesbrief voor kleuteronderwijzers Lesbrief voor kleuteronderwijzers Sinterklaas is met zijn stoomboot onderweg naar ons land. Als hij op een dag lekker in bad wil, neemt een felle rukwind zijn kleren mee de zee in. Terwijl alle Pieten

Nadere informatie

Overlegfiche: kiesuur

Overlegfiche: kiesuur Overlegfiche: kiesuur Klas: Laatste overleg: 9/10/2012 Volgend overleg: ONDERDELEN EN DOELEN Onderdeel Voorstellen van activiteiten Kiezen zelf Ontwikkelings domeinen Taal Ontwikkeling van de zelfsturing

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 6 Thema: kleuren! Maandag 3 oktober. Zakia is kapitein. En de zon is er weer! Leuk, want na de middag mogen we even wat langer buiten. We zullen spelletjes spelen. De kalenders

Nadere informatie

In de Zweedse taal is 'HEN' een onzijdig voornaamwoord dat verwijst naar een persoon zonder het geslacht prijs te geven.

In de Zweedse taal is 'HEN' een onzijdig voornaamwoord dat verwijst naar een persoon zonder het geslacht prijs te geven. ! Beste leerkrachten, In de Zweedse taal is 'HEN' een onzijdig voornaamwoord dat verwijst naar een persoon zonder het geslacht prijs te geven. Wat zou het geven als we geen betekenis of consequenties hechten

Nadere informatie

De inrichting van de speelleeromgeving bij In elke hoek een boek.

De inrichting van de speelleeromgeving bij In elke hoek een boek. De inrichting van de speelleeromgeving bij In elke hoek een boek. Een rijke speelleeromgeving biedt kinderen volop kansen om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Het werken met thema s is een aanleiding

Nadere informatie

KOKEN IN DE KLAS. hoekenfiche. Algemeen: DOELEN en ASPECTEN

KOKEN IN DE KLAS. hoekenfiche. Algemeen: DOELEN en ASPECTEN KOKEN IN DE KLAS hoekenfiche In deze hoekenfiche vindt u de belangrijkste ontwikkelingsaspecten en de leerplandoelen van wereldoriëntatie en Nederlands. Die zijn geordend in drie groepen: algemeen bij

Nadere informatie

Zomervakantie programma Buitenschoolse Opvang Koppel 2016

Zomervakantie programma Buitenschoolse Opvang Koppel 2016 Zomervakantie programma Buitenschoolse Opvang Koppel 2016 Datum Activiteit Leeftijd Tijd Locatie Bijzonderheden Week 28: Ma 11 juli Waterspelletjes Alle leeftijden Hele dag Er worden verschillende waterspelletjes

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ORIËNTATIE. Omcirkel de figuur die hetzelfde is als de linkerfiguur.

RUIMTELIJKE ORIËNTATIE. Omcirkel de figuur die hetzelfde is als de linkerfiguur. RUIMTELIJKE ORIËNTATIE Omcirkel de figuur die hetzelfde is als de linkerfiguur. RUIMTELIJKE ORIËNTATIE + OOG-HAND-COÖRDINATIE Kleur de figuur links en de figuur die identiek is. RUIMTELIJKE ORIËNTATIE

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 5 Thema: fruit Maandag 26 september. Vandaag is Ben kapitein! En Gianny is terug. Hij is ziek geweest, en weer genezen. En, het is open- klas-dag! Iedereen is welkom om

Nadere informatie

Elk van deze oefeningen kan aangevuld worden met het stappenplan: veters knopen (zie bijlage) het knutselblad Veterdiploma (zie bijlage en A.

Elk van deze oefeningen kan aangevuld worden met het stappenplan: veters knopen (zie bijlage) het knutselblad Veterdiploma (zie bijlage en A. knoopt zijn veters 1. Textielsluitingen hoepelspel met verschillende soorten textielsluitingen Leg verschillende soorten kledingstukken in de ruimte (ook van poppen): schoenen met verschillende sluitingen,

Nadere informatie

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN Inleiding In alle leerplannen en in het Ontwikkelingsplan voor de Katholieke Basisschool zitten aspecten van relationele vorming verwerkt. Soms

Nadere informatie

Peuters - 1K 2K 3K. Basismateriaal. Aanbod peuters 1K indien nodig

Peuters - 1K 2K 3K. Basismateriaal. Aanbod peuters 1K indien nodig Peuters - 1K 2K 3K puzzelhoek Materialen Insteekblokken: meetkundige lichamen, kubus, cilinder, Inlegplank met en zonder knoppen - Per inlegruimte één persoon, dier of voorwerp - Per inlegruimte enkele

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

Spiegelen en symmetrie

Spiegelen en symmetrie Spiegelen en symmetrie Bedoeling: De leerlingen komen doormiddel van verschillende activiteiten te weten wat spiegelen (en spiegelas) en symmetrie is. Doelen: De leerlingen kunnen - in eigen woorden verwoorden

Nadere informatie

De inrichting van de speelleeromgeving bij Pepernoten en kerstkransjes. De Bakkerij/de huishoek. De Lees- en schrijfhoek

De inrichting van de speelleeromgeving bij Pepernoten en kerstkransjes. De Bakkerij/de huishoek. De Lees- en schrijfhoek De inrichting van de speelleeromgeving bij Pepernoten en kerstkransjes. Een rijke speelleeromgeving biedt kinderen volop kansen om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Het werken met thema s is een aanleiding

Nadere informatie

Klasnieuws 3. Voeten op de grond

Klasnieuws 3. Voeten op de grond BLAUWE KLAS 24 SEPTEMBER 2018 Klasnieuws 3 Voeten op de grond Al onze verhalen in ons babbelboekje Heel leuk is het om te zien dat meer en meer kinderen onze verhalen b e k i j k e n i n d e boekenhoek.

Nadere informatie

ONTDEKDOOS RUIMTELIJKE BEGRIPPEN

ONTDEKDOOS RUIMTELIJKE BEGRIPPEN ONTDEKDOOS RUIMTELIJKE BEGRIPPEN Conny Jans Marleen Duerloo kleuterleidster Vrije Basisschool Meerlaar te Vorst-Laakdal pedagogisch begeleider Conny is kleuterleidster en vond dat haar 4-jarige kleuters

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 5W

Steekkaart: nummer 5W Steekkaart: nummer 5W Onderwerp Ruimtefiguren herkennen in voorwerpen in de klas en hun eigenschappen benoemen Leeftijd/Doelgroep 5 e leerjaar Leergebied Wiskunde Organisatie Tijdsduur 50 minuten Beschrijving

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 2-3 Timing: 50 min. Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.18 Kinderen kunnen met techniek omgaan in verschillende toepassingsgebieden. WO TE 6.18.1 Dat houdt in dat ze technische realisaties uit verschillende

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER MUVO 2 TAAK 2

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER MUVO 2 TAAK 2 LESVOORBEREIDINGSFORMULIER MUVO 2 TAAK 2 Naam en klas student: Anja Van Gremmegen Stageschool: 2 de graad Stageklas: Aantal lln: 16 Mentor: Nagekeken door: Datum nazicht: Bachelor Leraar Lager Onderwijs

Nadere informatie

Ontdekkingstocht voor gezinnen

Ontdekkingstocht voor gezinnen Rivierenhof Ontdekkingstocht voor gezinnen Tjakkie de specht ontdekt de herfst INLEIDING TJAKKIE HERFST Tjakkie de specht voor gezinnen is een ontdekkingstocht met een bewegwijzerde route doorheen het

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 7 Maandag 10 oktober. Vandaag is Tino kapitein. Het is mooi weer, maar heel veel wind. Na het zingen van onze goeiemorgen lied, beginnen we met de praatronde. Zakia heeft

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de commerciële uitingen van het kerstfeest: de versierde

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 2-3 Timing: 50 min Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.11 Kinderen kunnen zeggen aan welke eisen een bestaande constructie en een constructie die ze zelf willen maken, moet voldoen. WO TE 6.11.1 Dat

Nadere informatie

Welkom in de Juleskes klas

Welkom in de Juleskes klas Welkom in de Juleskes klas De eerste schooldag voor uw kapoen! Uw kapoen komt voor het eerst naar school. Een grote stap voor uw peuter én voor u! Een nieuwe situatie die veel vragen kan oproepen: zal

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER MUVO 1

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER MUVO 1 LESVOORBEREIDINGSFORMULIER MUVO 1 Naam student: Laura Commandeur Klas: tweede graad Aantal lln.: 24 Bachelor Leraar Lager Onderwijs CAMPUS KRUIDTUIN MECHELEN VAK/ACTIVITEIT: MUVO/ beeld LESONDERWERP: lees

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3)

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3) Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3) Zakelijke gegevens naam student: Daan Berentsen stageschool: Dynamiek Iselinge klas: VR2C mentor/mentrix: Jori bulten datum: 5 november 2013 aantal leerlingen:

Nadere informatie

MUZO AD 19 Genoegen beleven aan muzisch bezig zijn.

MUZO AD 19 Genoegen beleven aan muzisch bezig zijn. MUZO AD 19.2 Dat houdt in: ervaren hoe je een stukje van jezelf kunt ontdekken in wat je met je Graad: 1 Timing: 75 min. Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.4 Kinderen zien in dat veel voorwerpen in hun omgeving

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT Omschrijving van de activiteit De leerlingen bedrukken een T-shirt met een eigen tekst op basis van instructies. Fase Overgang fase alfabetisering

Nadere informatie

De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep.

De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep. De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep. Een rijke speelleeromgeving biedt kinderen volop kansen om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Het werken met thema s is een aanleiding

Nadere informatie

Leerpad Holle Wegen Halen. Opdrachten. Holle_Wegen_OPDRACHT.indd 1 20/04/10 14:04

Leerpad Holle Wegen Halen. Opdrachten. Holle_Wegen_OPDRACHT.indd 1 20/04/10 14:04 Leerpad Holle Wegen Halen Opdrachten 1 Holle_Wegen_OPDRACHT.indd 1 20/04/10 14:04 OPDRACHT 1 Temperatuur in de holle weg Bovenaan de Kluis ligt het driesterrenplekje. Neem hier de thermometer uit het koffertje.

Nadere informatie

Infobrochure onthaalklas

Infobrochure onthaalklas Infobrochure onthaalklas Juf Kelly Schooljaar 2012-2013 Beste ouders, Met deze brochure wil ik jullie op de hoogte brengen hoe het er allemaal aan toe gaat in onze klas. Jullie krijgen een overzicht van

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Wiskundig spel: fruit sorteren. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Onder moeders paraplu Door Helga Gehre

Onder moeders paraplu Door Helga Gehre Onder moeders paraplu Door Helga Gehre Doelgroep Niet-gealfabetiseerde cursisten vanaf module drie. Ook voor hogere modules en voor gealfabetiseerden is deze les geschikt. Doelstellingen Een cursist kan

Nadere informatie

44 De stelling van Pythagoras

44 De stelling van Pythagoras 44 De stelling van Pythagoras Verkennen Pythagoras Uitleg Je kunt nu lezen wat de stelling van Pythagoras is. In de applet kun je de twee rode punten verschuiven. Opgave 1 a) Verschuif in de applet punt

Nadere informatie

Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Van:

Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Van: Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen Van: - 2 - Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Datum: Vergeet niet de letters in te vullen Het gezegde: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.

Nadere informatie

BASISPLAN, PROCESFASENFORMULIER & OBSERVATIEFORMULIER BEELDENDE VORMING. Bloeiende bloemen. Lesvoorbereiding beeldende vorming

BASISPLAN, PROCESFASENFORMULIER & OBSERVATIEFORMULIER BEELDENDE VORMING. Bloeiende bloemen. Lesvoorbereiding beeldende vorming Bloeiende bloemen Lesvoorbereiding beeldende vorming Carlijn Luttikhuizen PEH16DA Basisplan : Les: Groep: Bron/Methode: Datum: Betekenis Wat zijn de inhouden en associatiemogelijkheden? Vorm Met behulp

Nadere informatie

KLASNIEUWS 22. Welkom in onze klas. Sporten met Evi

KLASNIEUWS 22. Welkom in onze klas. Sporten met Evi KLASNIEUWS 22 Ik neem jullie graag mee doorheen onze ontdekkingstocht in de gele klas! Welkom in onze klas Na een deugddoende vakantie staan we met zijn allen weer op en top paraat. Met als doel een zee

Nadere informatie

Geschiedenisproefwerk groep 7 Hoofdstuk 5 Een nieuwe wereld: Amerika

Geschiedenisproefwerk groep 7 Hoofdstuk 5 Een nieuwe wereld: Amerika Geschiedenisproefwerk groep 7 Hoofdstuk 5 Een nieuwe wereld: Amerika In het vroegere Amerika woonden Indianenstammen. Columbus ontdekte dit land van de Indianen in 1492. Het waren de Azteken, de Inca s

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 9 Thema: Oranje! Maandag 24 oktober. Vandaag is Milan kapitein. De kleuters vertellen een beetje. Anderen luisteren. Over de brandweer, wordt niks meer gezegd. Voorlopig

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Muzikale activiteit: lied aanbrengen kiekeboe. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Kijkwijzer. niveau** BEELDBESCHRIJVING SCHILDERIJEN. SPECIAL: Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2007. Noot voor de leerling

Kijkwijzer. niveau** BEELDBESCHRIJVING SCHILDERIJEN. SPECIAL: Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2007. Noot voor de leerling Kijkwijzer niveau** BEELDBESCHRIJVING SCHILDERIJEN SPECIAL: Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2007 Malin Persson, Sound, silence, echo, 2007 Noot voor de leerling Gebruik een clipboard en uitsluitend

Nadere informatie

Belangstellingscentrum. Ik ga op verkenning in de klas

Belangstellingscentrum. Ik ga op verkenning in de klas 1 Belangstellingscentrum Ik ga op verkenning in de klas u Bijlage 3 e x p r e s s i e goedemorgenlied handjes zwaaien heen en weer. goedemorgen hier ben ik weer. sta maar recht en draai eens rond. stap

Nadere informatie

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in.

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Teken je fantasiedier Uit de krant Teken een dier dat uit minimaal Zoek een foto uit de krant. Teken deze 4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Bedenk ook een naam voor Zet

Nadere informatie

In dit boekje onderzoek je jouw eigen relatie met de natuur. Je kunt er gedachtes, ideeën en dingen die je belangrijk vindt, in verzamelen.

In dit boekje onderzoek je jouw eigen relatie met de natuur. Je kunt er gedachtes, ideeën en dingen die je belangrijk vindt, in verzamelen. Binnenkort bezoek je met je klas de theatervoorstelling lshl, Indianenwijsheid voor de 21e eeuw. Het Filiaal theatermakers heeft deze voorstelling gemaakt. We maakten eerder de voorstelling Enkeltje Mars.

Nadere informatie

DE HERFST: KLEURRIJK SEIZOEN

DE HERFST: KLEURRIJK SEIZOEN DE HERFST DE HERFST: KLEURRIJK SEIZOEN vanaf 2de graad lager onderwijs. x vak: muzische vorming x duur: halve dag GRIEZELBOS HET KLEINE VIEZE BEESTJES- ONDERZOEK! verloop: x verdeel de klas in verschillende

Nadere informatie

Tomke.nl TIPS VOOR ACTIVITEITEN

Tomke.nl TIPS VOOR ACTIVITEITEN Tomke.nl Tip 1 Voorbereiden van de kinderen op de grote Tomke Kinderen schrikken als er ineens een hele grote Tomke tevoorschijn komt. De introductie zou zo kunnen. De kinderen wachten op Tomke, maar Tomke

Nadere informatie

Activiteit 1. Waarnemen De nieuwe klas verkennen. Doelen. Materiaal. Voortaak

Activiteit 1. Waarnemen De nieuwe klas verkennen. Doelen. Materiaal. Voortaak Activiteit 1 Waarnemen De nieuwe klas verkennen Doelen 1 De kleuters kunnen een veilige sfeer ervaren bij de leid(st)er en in het nieuwe klaslokaal. (1) (LO 3.4) 2 De kleuters komen graag naar de nieuwe

Nadere informatie

Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Van:

Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Van: Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen Van: Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Datum: Vergeet niet de letters in te vullen Het gezegde: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Nadere informatie

Elk van deze oefeningen kan aangevuld worden met het stappenplan: boterham smeren (zie bijlage) het knutselblad De berenbakker (zie bijlage)

Elk van deze oefeningen kan aangevuld worden met het stappenplan: boterham smeren (zie bijlage) het knutselblad De berenbakker (zie bijlage) smeert een boterham 1. De voedingsdriehoek kennismaken met en ontwerpen van een voedingsdriehoek Samen met de kinderen bekijk je wat een mens van voeding nodig heeft om gezond te leven. Je tekent met de

Nadere informatie

Afval, daar zit muziek in!

Afval, daar zit muziek in! Afval, daar zit muziek in! Wat heb je nodig? Engineering boek Schaar Lijmstift Viltstiften Balpen Materiaalbox Opdracht Ga naar https://bit.ly/2tvcwcy en bekijk het filmpje over de kunstenaar Harm Goslink

Nadere informatie

Land Art. Samenvatting: Leerdoel: Uitgewerkte activiteit:

Land Art. Samenvatting: Leerdoel: Uitgewerkte activiteit: Land Art Meeste mogelijkheden met kleur, maar in principe mogelijk in elk seizoen. Afhankelijk van het ontwerp Themawandeling Herfst Samenvatting: Voor kunstenaars en knutselaars biedt het bos een schat

Nadere informatie

ONTDEKDOOS RUIMTELIJKE BEGRIPPEN

ONTDEKDOOS RUIMTELIJKE BEGRIPPEN ONTDEKDOOS RUIMTELIJKE BEGRIPPEN Els Willems Hilde De Craecker en Marleen Duerlo kleuterleidster pedagogisch begeleiders In onze reeks voorbeelden van ontdekdozen komt in deze aflevering een ontdekdoos

Nadere informatie

De inrichting van de speelleeromgeving bij Hup Holland Hup.

De inrichting van de speelleeromgeving bij Hup Holland Hup. De inrichting van de speelleeromgeving bij Hup Holland Hup. Een rijke speelleeromgeving biedt kinderen volop kansen om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Het werken met thema s is een aanleiding om de

Nadere informatie

Bedoeling: Doelen: Leerplandoelen wiskunde (VVKBaO):

Bedoeling: Doelen: Leerplandoelen wiskunde (VVKBaO): Bedoeling: De leerlingen leren M.C. Escher en zijn werken kennen. Ze ontdekken ook wat regelmatige vlakvulling is en maken kennis met de drie soorten symmetrie die Escher in zijn werken gebruikt. Na het

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

geeft de planten water

geeft de planten water geeft de planten water 1. Regenverhaal regengeluiden nabootsen Geef de kinderen allerlei kosteloos materiaal waarmee ze mogen experimenteren. Ze proberen hiermee regengeluiden te produceren. Mogelijkheden:

Nadere informatie

Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Taal. Maak een mindmap n.a.v. een prentenboek. Dit voorbeeld was een eerste mindmap bij het prentenboek ridder rikki

Taal. Maak een mindmap n.a.v. een prentenboek. Dit voorbeeld was een eerste mindmap bij het prentenboek ridder rikki Ridders en kastelen Werken over thema ridders en kastelen is stoer en de kinderen maken ook kennis met de geschiedenis. Binnen dit thema is er aandacht voor de ridders, kastelen en de prinsessen. Ga terug

Nadere informatie

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike.

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike. pakket Ssst de tijger slaapt De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. Door: Maike Douglas jufmaike.nl 1. Dieren uit het boek Sorteren van de dieren die in het boek voorkomen Woordenschat

Nadere informatie

!!"#$%"&#'((&)"*%'+",-../!

!!#$%&#'((&)*%'+,-../! "#$%"&#'((&)"*%'+",-../ In 2004 vertaalde ik het in het Nederlands: Saskia Beverloo, muziekcentrum Harlekijntje saskia@harlekijntje.nl www.harlekijntje.nl illustraties en kleurplaten: Tineke Vlaming Inleiding

Nadere informatie

gaan de kinderen op ontdekkingstocht langs de verschillende dieren van de boerderij en beantwoorden hun eigen vragen.

gaan de kinderen op ontdekkingstocht langs de verschillende dieren van de boerderij en beantwoorden hun eigen vragen. 5. Er op uit Tijdens deze activiteit: gaan de kinderen op ontdekkingstocht langs de verschillende dieren van de boerderij en beantwoorden hun eigen vragen. Taal Meningen uiten en vragen stellen Groep 1

Nadere informatie

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen binnen dit thema geleerd dat er in de natuur verschillende kleuren, vormen en texturen te vinden zijn. De leerlingen in groep 3 en 4 richten zich in dit thema op bomen.

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de uiterlijke verschijnselen van Pasen: paasversieringen,

Nadere informatie

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker Activiteiten voor drie- tot vierjarigen De dag wordt wakker! De wakkere wekker - Een luid tikkende wekker We luisteren naar het getik en het gerinkel van een oude wekker. De kinderen spelen een levensgrote

Nadere informatie

Grote kuis. Lucht/poetsen/JK en OK

Grote kuis. Lucht/poetsen/JK en OK Lucht/poetsen/JK en OK Grote kuis Doelen Kinderen - onderzoeken de concepten vuil en proper - rubriceren voorwerpen - onderzoeken manieren om wat vuil is, proper te maken - ontdekken dat vuile lucht moeilijk

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBaO

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBaO Graad: 2-3 Timing: 50 min. Leerplandoelen: VVKBaO WO TE 6.8 Kinderen zien in dat in hun omgeving verschillende informatieverwerkende toestellen voorkomen, waarvan ze er zelf enkele kunnen instellen en/of

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier UC Leuven Limburg Lerarenopleiding kleuter- en lager onderwijs Lesvoorbereidingsformulier Het mentaal en schriftelijk voorbereiden van een les is iets anders dan het invullen van een lesvoorbereidingsformulier.

Nadere informatie

SCHOOLPAKKET. Verjaardagskalender Kapstok - & boekenstaskaartjes Takenkaartjes Hoeken van de klas

SCHOOLPAKKET. Verjaardagskalender Kapstok - & boekenstaskaartjes Takenkaartjes Hoeken van de klas SCHOOLPAKKET Harry Tilley bvba, Stijn Streuvelslaan 24, 2980 Zoersel, T. +32 475 459399, F. +32 3 2933055, E.: info@rubeenrutje.be Weerkalender Dagen van de week Lengtemeter Daglijnkaarten Verjaardagskalender

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Doe normaal 1 Als ik op m n handen sta. Lekker de natuur in ga. Dan roepen ze, dan roepen ze, ze roepen allemaal: Hé, doe normaal.

Nadere informatie

Thema kleuren & v o rm e n

Thema kleuren & v o rm e n Thema kleuren & vormen Voor jullie ligt het nieuwe thema, kleuren en vormen. We hebben weer een gevarieerd thema-programma samengesteld. Het boek dat bij dit thema centraal staat is het boek Kleuren van

Nadere informatie

Tipi tent. Dit heb je nodig: 8 Stokken (1,5 tot 2 meter lang) Verf in verschillende kleurtjes Touw

Tipi tent. Dit heb je nodig: 8 Stokken (1,5 tot 2 meter lang) Verf in verschillende kleurtjes Touw Tipi tent 8 Stokken (1,5 tot 2 meter lang) Verf in verschillende kleurtjes Touw Verf de stokken in verschillende kleuren. Het makkelijkste is om eerst met 1 kleur te beginnen en die kleur op alle stokken

Nadere informatie

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin.

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Opdracht 1 Deze opdracht maak je in een groepje van vier. Nodig: 1 vel A3-papier, zwarte en een rode stift Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Je doet het zo:

Nadere informatie

Activiteitenfiche naaihoek

Activiteitenfiche naaihoek Activiteitenfiche naaihoek Leeftijd : zevenjarigen Aantal kinderen : maximaal 3 Locatie : naaihoek in de klas Materialen : naalden : dikke stopnaald scharen : stofschaar, schaartje om draad door te knippen

Nadere informatie

Belangstellingscentrum. Ik speel in het water en in het zand

Belangstellingscentrum. Ik speel in het water en in het zand 36 Belangstellingscentrum Ik speel in het water en in het zand u i m p r e s s i e Activiteit 1 Waarnemen Verhaal in de zandtafel: De bril van Max is zoek Doelen 1 De kleuters kunnen genieten van de verschillende

Nadere informatie

Apache Abacus Spiele, 2007 Stefan DORRA 2-5 spelers vanaf 8 jaar ± 30 minuten

Apache Abacus Spiele, 2007 Stefan DORRA 2-5 spelers vanaf 8 jaar ± 30 minuten Apache Abacus Spiele, 2007 Stefan DORRA 2-5 spelers vanaf 8 jaar ± 30 minuten Spelidee Iedere speler bezit een kleine Indianenstam met jagers, indiaansen, krijgers en opperhoofden. De indianen proberen

Nadere informatie

VakantieZotheid. Zomervakantie BSO Eigen&Wijzer Harderwijk

VakantieZotheid. Zomervakantie BSO Eigen&Wijzer Harderwijk VakantieZotheid Zomervakantie 2016 BSO Eigen&Wijzer Harderwijk WEEK 1: 11 15 JULI: INDIANENWEEK AAN DE HAND VAN HET INDIANENPAD LEVEN WE ALS INDIANEN Om te beginnen moeten we er natuurlijk uitzien als

Nadere informatie

Zetel LESVOORBEREIDING. Datum : 20/04/2004 Lesnummer : Klas :. BVLg

Zetel LESVOORBEREIDING. Datum : 20/04/2004 Lesnummer : Klas :. BVLg Departement Bedrijfskunde, Lerarenopleiding & Sociaal werk Zetel Campus Lier Bouwmeestersstraat 3 Berlaarsestraat 31 2000 Antwerpen 2500 Lier tel. 03/259 08 00 tel. 03/490.00.50 fax 03/259 08 18 fax 03/490.00.51

Nadere informatie