Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 681498"

Transcriptie

1 meppel.nl Agendapunt V/12. Meppel, 17 maart 2015 Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr Onderwerp: Verdergaande scheiding afvalstromen Voorgesteld besluit De raad voor te stellen: 1. Ter uitvoering van het afvalbeleidsplan een verdergaande scheiding van afvalstromen door te voeren. 2. Een investeringskrediet van beschikbaar te stellen om het aantal ondergrondse containers uit te breiden. 3. Een investeringskrediet van beschikbaar te stellen voor aanpassing voertuig met kraan en pers om deze ondergrondse containers te kunnen legen. 4. Een incidenteel budget beschikbaar te stellen ad ten behoeve van aanpassing minicontainers en deze incidenteel te dekken uit de voorziening afvalstoffenheffing. 5. In te stemmen met bijgevoegde begrotingswijziging 2015 en meerjarenbegroting. 6. De wijziging van de afvalstoffenverordening vast te stellen Inleiding; In 2012 is het Afvalbeleidsplan vastgesteld. Hierin is een van de doelstellingen inwoners scheiden afval in grondstoffen en restafval. Om dit te realiseren wordt voorgesteld het huishoudelijk restafval ondergronds in te zamelen en de grijze minicontainers in te zetten voor het gescheiden inzamelen van kunststofafval en drankenkartons. Naar aanleiding van deze wijziging is een actualisatie van de Afvalstoffenverordening noodzakelijk Beoogd fmaatschappeliik) effect Groeien naar realisatie van het ambitieniveau in het afvalbeleidsplan Meer afvalscheiding mogelijk maken, waardoor de hoeveelheid restafval afneemt. Omdat het kunststof met een container wordt ingezameld komt de inzameling met zakken te vervallen. Dit betekent een schonere leefomgeving.

2 Argumenten 1.1 Verdergaande scheiding van afvalstromen Om het ambitieniveau van het afvalbeleidsplan te realiseren is een verdergaande scheiding van grondstoffen noodzakelijk. Momenteel wordt in Meppel 60% gescheiden aangeleverd. De landelijke doelstelling is om in 2015 een hergebruikpercentage van 60-65% te realiseren. Voor de lange termijn wordt gestreefd naar een afvalscheiding van 75% in Aanbesteding sortering en vermarkt!ng De sortering en vermarkting van kunststof is in samenwerking met o.a. de Drentse gemeenten, Rova, e.a. aanbesteed. In deze aanbesteding is de sortering van drankenkartons en blik meegenomen. Het nieuwe contract is met ingang van 2015 van kracht. 1.3 Inzameling Vanaf januari 2015 mogen drankenkartons tegelijk met het plasticafval worden aangeboden. De kartons kunnen in dezelfde zak worden aangeboden. In de loop van dit jaar wordt de inzameling met zakken afgebouwd. Per wijk wordt de grijze container geschikt gemaakt voor de inzameling van het plasticafval, blik en drankenkartons. 2.1 Uitbreiding van het aantal ondergrondse containers Het areaal ondergrondse containers zal moeten worden uitgebreid om voldoende opslagcapaciteit te creëren. Uitgangspunt hierbij is, dat ca. 80 tot 120 aansluitingen op een ondergrondse container kunnen storten. Om dit te realiseren is het noodzakelijk het bestaande areaal uit te breiden met 78 ondergrondse containers. 3.1 Aanpassen inzamelvoertuig ondergrondse containers Het uitbreiden van ondergrondse containers heeft logistieke consequenties. Het voertuig wordt ingezet voor inzameling en niet voor transport. Hiervoor is het van belang dat er gebruik wordt gemaakt van wisselcontainers. Deze kunnen worden afgezet om daarna te worden getransporteerd naar de verwerker. Overslag is dan niet meer nodig. De huidige pers heeft een vaste perscontainer en geen wisselcontainer. Het te vervangen voertuig wordt langer dan het huidige voertuig om de langere afzetcontainers te kunnen handelen. Uiteraard moet het voertuig de beschikking hebben over een kraan om de ondergrondse containers te handelen. 4.1 Kunststof verpakkingsafval inzamelen met minicontainer De huidige minicontainer voor restafval wordt geschikt gemaakt voor de inzameling van kunststofverpakkingsafval, blik en drankenkartons. Hierdoor verdwijnen de zakken uit het straatbeeld en de drankenkartons en het blik uit het restafval.

3 4.2 De inzameling van blik en drankenkartons moet nog als nieuwe categorie in de Afvalstoffenverordening worden verwerkt Per 1 januari 2015 is de gemeente gestart met de inzameling van drankenkartons en blik (verpakkingsafval afkomstig van huishoudens). Voor de afvalcategorie drankenkartons is een technische wijziging nodig van de artikelen 3 en 9 van de Afvalstoffenverordening. De frequentie, inzamelmiddel en maximale gewicht voor het inzamelen van kunststof blik en drankenkartons wordt geregeld in de door het college vastgestelde uitvoeringsbesluiten Afvalstoffenverordening. Kanttekeningen 1.1 Hoogbouw Voor de gescheiden inzameling bij hoogbouw is nog geen goede oplossing. Het plaatsen van ondergrondse containers bij de afzonderlijke hoogbouw is geen optie. Gedacht wordt aan een oplossing op wijkniveau (winkelcentra). 1.2 Buitengebied Het buitengebied krijgt ook de beschikking over ondergrondse containers. De afstand tot de ondergrondse container zal hier groter zijn dan in de dorpen en Meppel. Integrale afstemming Geja Brouwer: beleidsadviseur Openbare Ruimte Marjan Mulder: beleidsregisseur Openbare Ruimte Herman Wortelboer: Juridisch medewerker Financiën Voor een verdergaande afvalscheiding is het volgende nodig: extra ondergrondse containers voor inzameling grijs afval (78 stuks x = , afschrijvingstermijn 15 jaar. Aanpassen voertuig voor het legen van ondergrondse containers, vervanging voertuig zelf is voorzien in 2015 betreft vervanging 55 chassis; aanvullend is hierop een aanpassing noodzakelijk met kraan (afschrijvingstermijn 7 jaar) en pers-unit (afschrijvingstermijn 10 jaar). Huidige minicontainers voor grijs worden na plaatsing ondergrondse containers geschikt gemaakt voor de inzameling van drankenkartons, blik en kunststof. Tevens zal er gecommuniceerd moeten worden, via de media, website en huis aan huis. Dit betreft incidentele kosten en deze bedragen circa Dekking De aanvullende investeringsbedragen , en geven totaal aan extra kapitaallasten in 2016 circa Daarna jaarlijks aflopend. Tevens worden kosten gemaakt voor overslag, transport en sorteren drankenkartons. Dekking voor de kapitaallasten en kosten overslag, transport en sorteren drankenkartons wordt gevonden in: geen kosten meer voor plastic inzamelzakken, structureel voordeel besparing op transport, overslag en verwerking grijs huishoudelijk afval. Bijdrage Nedvang voor gescheiden inzameling drankenkartons (Bijlage 3)

4 Incidentele en aanloopkosten De incidentele kosten 2015 ad voor communicatie en inzetten bestaande minicontainers voor inzameling drankkartons en kunststof en kapitaallasten (1/2/jaar rente) 2015 maximaal kunnen worden gedekt uit de voorziening afvalstoffenheffing. Door meevallers in 2014 (zoals genoemd in de berap, minder grijs, meer gft en meer kunststof, daarnaast is ook de papierprijs hoger dan de garantieprijs) zal de onttrekking in 2014 lager zijn dan geraamd. Dit biedt ruimte om zonder nadelig effect voor het tarief afvalstoffenheffing genoemde incidentele kosten in 2015 ineens ten laste van de voorziening te nemen. Verwachte tonnages gescheiden inzameling drankenkartons 100 ton 125 ton 150 ton 150 ton Financieel effect: kapitaallasten incidentele kosten kosten drankenkartons overslag, transport en sorteren besparing Inzannelzakken kunststof besparing restafval vergoeding per ton kunststof effect product ten laste van de voorziening Bovenstaande financiële consequenties zijn verwerkt in bijgevoegde begrotingswijziging 2015 e.v. jaren. (Bijlage 1) De financiële consequenties voor blik zijn niet meegenomen omdat het effect hiervan wegvalt tegen het huidige verwerkingstarief. Armoede effect rapportage Communicatie 1. Na besluitvorming wordt de nieuwe wijze van afvalinzameling bekendgemaakt via de algemene kanalen, zoals een persbericht, een artikel in De Nieuwe Meppeler en de website. Wanneer een wijk overgaat op inzameling van de fracties kunststofverpakkingsmateriaal, blik en drankenkartons in de grijze container en het storten van restafval in de ondergrondse, ontvangen de bewoners een vooraankondiging van de wijziging. 2. Na vaststelling van de wijziging door de raad wordt het besluit tot wijziging van de Afvalstoffenverordening gepubliceerd op het Elecktonisch Publicatieblad en vermeld op de gemeentelijke website. Uitvoering

5 Bijlagen 1. Begrotingswijziging verdergaande scheiding afvalstromen 2015 e.v. jaren. 2. Planning uitvoering verdergaande scheiding afvalstromen (ondergrondse containers en inzameling kunststof en drankenkartons) 3. Brief ministerie vergoeding drankenkartons Burgemeester en wethouders, de secretaris, de burgemeester. mmösi: 30 APR \ besiuit:»j«1,11 ' i ". '. " "

6 meppel.nl Raadsbesluit V/12, nr De Raad der gemeente Meppel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 17 maart 2015, nr ; overwegende: het afvalbeleidsplan vastgesteld in de raadsvergadering van 18 oktober 2012; gelet op artikel van de Wet Milieubeheer; besluit: De raad voor te stellen: 1. Ter uitvoering van het afvalbeleidsplan een verdergaande scheiding van afvalstromen door te voeren. 2. Een investeringskrediet van beschikbaar te stellen om het aantal ondergrondse containers uit te breiden. 3. Een investeringskrediet van beschikbaar te stellen voor aanpassing voertuig met kraan en pers om deze ondergrondse containers te kunnen legen. 4. Een incidenteel budget beschikbaar te stellen ad ten behoeve van aanpassing minicontainers en deze incidenteel te dekken uit de voorziening afvalstoffenheffing. 5. In te stemmen met bijgevoegde begrotingswijziging 2015 en meerjarenbegroting. 6. De wijziging van de afvalstoffenverordening vast te stellen Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 30 april 2015, de griffier, de voorzitjter.

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z Datum Agendapunt Documentnummer 17 R06S004/z160020536 Onderwerp Masterplan Grondstoffen 2016-2020 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Een duurzame en efficiënte verwijdering en verwerking van al het huishoudelijk

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: - De nota "De eerste stappen van afval naar grondstoffen" vast te stellen.

2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: - De nota De eerste stappen van afval naar grondstoffen vast te stellen. Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/13-00047 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar M. Albers Zaaknummer Z.12-01088 Datum: 14 februari 2013 Afdeling Ruimtelijke en

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. 3 december n.v.t. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d.

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. 3 december n.v.t. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 3 december 2018 10 n.v.t. wethouder M. Blind Zaaknummer 10962-2018 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1194195 Datum: Behandeld door: 21 april 2015 H.G.M. Hermens Afdeling / Team: Uitvoering Onderwerp: Notitie Verbetering afvalscheidingsresultaten

Nadere informatie

Deze scenario s worden hierna uitgewerkt, waarna een voorstel zal volgen.

Deze scenario s worden hierna uitgewerkt, waarna een voorstel zal volgen. RAADSVOORSTEL Datum: 23 februari 2016 Nummer: Onderwerp: Invoeren derde container inzamelen PMD Voorgesteld raadsbesluit: 1. In te stemmen met het invoeren van een derde container voor de inzameling van

Nadere informatie

Op 15 april 2015 heeft RMN ons de ontwerpbegroting voor 2016 toegestuurd. RMN vraagt u uw mening te geven over de ontwerpbegroting.

Op 15 april 2015 heeft RMN ons de ontwerpbegroting voor 2016 toegestuurd. RMN vraagt u uw mening te geven over de ontwerpbegroting. Nieuwegein 0 Gemeenteraad 2015-263 Onderwerp Begroting Reinigingsdienst Midden Nederland 2016. Datum 26 mei 2015 Raadsvoorstel kfdeling Duurzame Ontwikkeling Portefeuillehouder mr. ng Peter W.M. Snoeren

Nadere informatie

: 31 augustus 2015 : 14 september : dhr. Th. van Eijk

: 31 augustus 2015 : 14 september : dhr. Th. van Eijk RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: : 31 augustus 2015 : 14 september 2015 : dhr. Th. van

Nadere informatie

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT Afval? SAMEN HALEN WE ERUIT WAT ERIN ZIT! Gemeentelijk Afvalcongres 19 maart 2015 Ing. D.J.B. Sakko Beleidsadviseur Proef droog en herbruikbaar liep af Bij oud papier

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Kenmerk 15.503838. Vergaderdatum 9 juni 2015. Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018

Voorstel aan de raad. Kenmerk 15.503838. Vergaderdatum 9 juni 2015. Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018 Voorstel aan de raad Opgesteld door Stadswerken Kenmerk 15.503838 Vergadering Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 9 juni 2015 Geheim Nee Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018 Het College van burgemeesters

Nadere informatie

- 3 - Beoogd effect Voor 2020 minimaal 65 procent van het huishoudelijk afval te hergebruiken.

- 3 - Beoogd effect Voor 2020 minimaal 65 procent van het huishoudelijk afval te hergebruiken. Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Zaaknummer: 1062093 Sliedrecht, 27 augustus 2013 Onderwerp: Afvalbeleidsplan Sliedrecht 2014 en verder Beslispunten 1) Het afvalbeleidsplan Sliedrecht

Nadere informatie

Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort

Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort Door gemeente Montfoort zijn 4 toekomstige scenario s voor het afvalbeheer geformuleerd. Wat zijn de verwachte effecten indien deze scenario s worden

Nadere informatie

Van: B. de Bakker Tel.nr.: 8688 Nummer: 14A.00468

Van: B. de Bakker Tel.nr.: 8688 Nummer: 14A.00468 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: B. de Bakker Tel.nr.: 8688 Nummer: 14A.00468 Datum: 26 juni 2014 Team: Gegevensbeheer Tekenstukken: Ja Persoverleg: Nee Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

Optie 3: Fysieke sturing Lagere kosten per aansluiting. Baten 2.070.489 Lasten 2.014.420

Optie 3: Fysieke sturing Lagere kosten per aansluiting. Baten 2.070.489 Lasten 2.014.420 Optie 3: Fysieke sturing 56.069 Lagere kosten per aansluiting 1,08 Baten 2.070.489 Lasten 2.014.420 Algemeen Inwoners Aantal inwoners 130.420 Aantal aansluitingen 52.138 Aantal inwoners per wha 2,5 Restafval

Nadere informatie

: 27 februari 2012 : 12 maart : H.T.J. van Beers : J.C. Teeuwen

: 27 februari 2012 : 12 maart : H.T.J. van Beers : J.C. Teeuwen RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 27 februari 2012 : 12 maart 2012 Documentnr. Zaaknummer : 796 : PR-11-17611 Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 250089 Datum : 2 februari 2016 Programma : Strategie Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van den

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 202834 Datum : 17 november 2015 Programma : Strategie Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van den

Nadere informatie

Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Aan de raad. Status: ter besluitvorming No. 500791-1 gemeente NOORDOOSTPOLDER Emmeloord, 16 oktober 2017. Onderwerp Gescheiden inzameling van grondstoffen op basisscholen Advies raadscommissie Hamerstuk Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Nadere informatie

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen voorstel aan de raad Opgesteld door Stadswerken Kenmerk 15.503838 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 25 juni 2015 Jaargang en nummer 2015 59 Geheim Nee Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018 Het

Nadere informatie

Openbaar. Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton. Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton. Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton Programma Openbare Ruimte Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Om het inzamelresultaat

Nadere informatie

Inleiding Duurzaamheid Circulaire economie Doelstellingen Huidige situatie en resultaten Randvoorwaarden en toekomstige ontwikkelingen Scenario's

Inleiding Duurzaamheid Circulaire economie Doelstellingen Huidige situatie en resultaten Randvoorwaarden en toekomstige ontwikkelingen Scenario's GRONDSTOFFENBELEID Inleiding Duurzaamheid Circulaire economie Doelstellingen Huidige situatie en resultaten Randvoorwaarden en toekomstige ontwikkelingen Scenario's Investeringen Vervolg Inleiding Alle

Nadere informatie

*ZEA284A3E65* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015

*ZEA284A3E65* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 *ZEA284A3E65* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-30481/DV.15-566, afdeling Ruimte. Sellingen, 10 december 2015 Onderwerp: Afvalstoffenbeleidsplan 2016-2020 Aanleiding

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 31 maart 2016 Agendapuntnummer : III, punt 5 Besluitnummer : 2028 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Rapportage

Nadere informatie

21 november 2017 SBH/ Milieu en duurzaamheid Vragen Grondstoffenplan Gemeente Dordrecht

21 november 2017 SBH/ Milieu en duurzaamheid Vragen Grondstoffenplan Gemeente Dordrecht Dordrecht Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT Datum Ons kenmerk Begrotingsprogramma Betreft 21 november 2017 SBH/1966299 Milieu en duurzaamheid Vragen Grondstoffenplan

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 19 juni Geachte raad, Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum: Agendapunt:

Raadsvoorstel. 19 juni Geachte raad, Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum: Agendapunt: Raadsvoorstel Nummer: 175879 Behandeld door: J. van Dijk Datum: 19 juni 2018 Agendapunt: Onderwerp: Toekomst afvalinzameling Renswoude 3.0 Geachte raad, Samenvatting: De gemeenteraadsverkiezingen van 21

Nadere informatie

Afdeling: Duurzame Ontwikkeling

Afdeling: Duurzame Ontwikkeling Aan de gemeenteraad Onderwerp: Gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen Afdeling: Duurzame Ontwikkeling Datum: 26 mei 2009 Portefeuillehouder: J.C.R. van Everdingen MSc. Bijlagen: Kunststofinzameling

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 165973 Afdeling: Leefomgeving Registratiedatum: 08-01-2015 Agendapunt: 03-02-00 Openbaar: Ja Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Nieuwe verwerkingsovereenkomst kunststof verpakkingsafval

Nadere informatie

Memo. Leden van deelraad Nieuw-West Els Verdonk, portefeuillehouder Afval. Meerjarenperspectief Investeringen Ondergrondse Afvalcontainers

Memo. Leden van deelraad Nieuw-West Els Verdonk, portefeuillehouder Afval. Meerjarenperspectief Investeringen Ondergrondse Afvalcontainers Memo Aan Van Leden van deelraad Nieuw-West Els Verdonk, portefeuillehouder Afval Datum 21 januari 2014 Onderwerp Meerjarenperspectief Investeringen Ondergrondse Afvalcontainers Bijlagen USI (Utrecht Sustainability

Nadere informatie

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie)

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) Van Aan : het college van burgemeester en wethouders : de raads- en commissieleden Datum : 7 december 2016 Nr. : 2016-120 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Memo Aan : de leden van de gemeenteraad Van : College Datum : 19 februari 2015 In afschrift aan : H. Campen, A. Los Zaaknummer : 26261 Bijlage(n) : - Onderwerp : Afvalinzamelingpilot buitengebied Ede Inleiding

Nadere informatie

De raad van de gemeente Zoetermeer; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 november 2018

De raad van de gemeente Zoetermeer; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 november 2018 Afvalstoffenverordening 2019 (0637205124) De afvalstoffenverordening Zoetermeer stelt regels op het gebied van inzameling van verschillende afvalstoffen in de gemeente Zoetermeer. Hiermee worden de kaders

Nadere informatie

Onderwerp : Evaluatie inzameling proeven PBD Beverwijk 2018

Onderwerp : Evaluatie inzameling proeven PBD Beverwijk 2018 Raadsvoorstel *Z053AB539E2* Aan de raad Documentnummer : INT-18-46932 Afdeling : Ruimte Onderwerp : Evaluatie inzameling proeven PBD Beverwijk 2018 Inleiding De gemeenteraad heeft eind 2017 bij de behandeling

Nadere informatie

Memo. de leden van de gemeenteraad. het college. Datum: 5 mei 2015. scenario s het nieuwe inzamelen. Geachte leden van de raad,

Memo. de leden van de gemeenteraad. het college. Datum: 5 mei 2015. scenario s het nieuwe inzamelen. Geachte leden van de raad, Memo Aan: Van: de leden van de gemeenteraad het college Datum: 5 mei 2015 Betreft: scenario s het nieuwe inzamelen Geachte leden van de raad, Afval is grondstof. Ons afval is rijk aan grondstoffen die

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 49727 Datum : 10-06-2014 Programma : Strategie Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V. van den Berg Informatie

Nadere informatie

Resultaten. proef restafval inzameling. in Dragonder

Resultaten. proef restafval inzameling. in Dragonder Resultaten proef restafval inzameling in Dragonder Resultaten proeven afvalinzameling Dragonder In uw wijk is er eind september 2013 een proef gestart om meer grondstoffen en minder restafval in te zamelen.

Nadere informatie

Raadsvergadering: 28 nov 2017 Besluit: Aangenomen Voor: HOP, CDA, VVD, CU, D66, SP, ND, LMJ, BB, SH, PvdA Tegen: TD

Raadsvergadering: 28 nov 2017 Besluit: Aangenomen Voor: HOP, CDA, VVD, CU, D66, SP, ND, LMJ, BB, SH, PvdA Tegen: TD Raadsvergadering: 28 nov 2017 Besluit: Aangenomen Voor: HOP, CDA, VVD, CU, D66, SP, ND, LMJ, BB, SH, PvdA Tegen: TD Agendanr.: 12 Voorstelnr.: RB2017097 Onderwerp: Afvalinzameling - Grondstoffenbeleidsplan

Nadere informatie

Aanbesteding gewijzigde huishoudelijke afvalinzameling per 1 april 2007. 1. Raadsbesluit; 2. Analyse aanbiedingen Inkoopbureau West- Brabant (SIW).

Aanbesteding gewijzigde huishoudelijke afvalinzameling per 1 april 2007. 1. Raadsbesluit; 2. Analyse aanbiedingen Inkoopbureau West- Brabant (SIW). Aan de Raad Made, 18 december 2006 Raadsvergadering: 1 februari 2007 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp: Aanbesteding gewijzigde huishoudelijke afvalinzameling per 1 april 2007 Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Visie en doelstellingen op huishoudelijk afval 2016-2020. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Visie en doelstellingen op huishoudelijk afval 2016-2020. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-089 Onderwerp Visie en doelstellingen op huishoudelijk afval 2016-2020 Aan de raad, Onderwerp Visie en doelstellingen op huishoudelijk afval 2016-2020

Nadere informatie

Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian

Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer 16.041 Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian Opsteller M. Radema Onderwerp Invoering diftar Beslispunten 1. Invoeren van diftar op basis van volume/frequentie per

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN O. Registratienummer raad Portefeuillehouder: M.T.A. Hegger. Datum: 22 september Behandeld door: C.

RAADSVOORSTEL EN O. Registratienummer raad Portefeuillehouder: M.T.A. Hegger. Datum: 22 september Behandeld door: C. túåetrt]r/yt RAADSVOORSTEL EN O Registratienummer raad 121 4018 Datum: 22 september 2015 Afdeling / Team: BEDV I BJVZ Portefeuillehouder: M.T.A. Hegger Behandeld door: C. de Haan Onderwerp: Vaststelling

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Concept Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 2 juni 2009 Onderwerp: Gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen Samenvatting: Voorgesteld wordt om vóór 1 januari

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aanbesteding Nieuw Huisvuilsysteem Oostzaan. Leefomgeving. Gebied en wijkzaken J.J.W.M. Buiks CBW-JDO

Raadsvoorstel. Aanbesteding Nieuw Huisvuilsysteem Oostzaan. Leefomgeving. Gebied en wijkzaken J.J.W.M. Buiks CBW-JDO Titel Nummer 13/12 Aanbesteding Nieuw Huisvuilsysteem Oostzaan Datum 14 maart 2013 Programma Fase Onderwerp Leefomgeving Aanbesteding Nieuw Huisvuilsysteem Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4,

Nadere informatie

*Z01B6391CB0* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad,

*Z01B6391CB0* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad, Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z01B6391CB0* Registratienummer : Z -13-05587 / 1468 Agendanummer : Portefeuillehouder : Wethouder Koningswoud Raadsvergadering : 3 oktober

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen : Besluit tot vaststelling van de verordening Reinigingsheffingen 2012

Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen : Besluit tot vaststelling van de verordening Reinigingsheffingen 2012 Raadsvoorstel Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen. Indiener agendapunt Gevraagd besluit Bijlage(n) : Het college van burgemeester en wethouders, portefeuillehouder: H. Nijskens : Besluit tot vaststelling

Nadere informatie

Raadsmemo. Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende.

Raadsmemo. Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende. Raadsmemo Nummer: 162495 Behandeld door: Jos van de Griend/C. van den Heuvel Onderwerp: Raadsmemo afvalinzameling Datum: 7 februari 2017 Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende. 1 Inleiding

Nadere informatie

ADVIESNOTA GEMEENTE SOEST

ADVIESNOTA GEMEENTE SOEST ADVIESNOTA GEMEENTE SOEST Steller advies: Zaaknummer Afdeling: Datum: H.W. Dillingh 1541223 Ruimte 22-02-2017 Onderwerp: Invoering omgekeerd inzamelen Voorstel tot besluit: 1. Vaststellen van het evaluatieverslag

Nadere informatie

VASTSTELLING VAN DE VERORDENING DIE VOORZIET IN DE MOGELIJKHEID TOT HET VERLENEN VAN EEN UITSLUITEND RECHT AAN AEB EXPLOITATIE B.V

VASTSTELLING VAN DE VERORDENING DIE VOORZIET IN DE MOGELIJKHEID TOT HET VERLENEN VAN EEN UITSLUITEND RECHT AAN AEB EXPLOITATIE B.V RUI 13/012 VASTSTELLING VAN DE VERORDENING DIE VOORZIET IN DE MOGELIJKHEID TOT HET VERLENEN VAN EEN UITSLUITEND RECHT AAN AEB EXPLOITATIE B.V. TEN BEHOEVE VAN DE UITVOERING VAN DE AFVALVERWERKINGSDIENSTEN

Nadere informatie

Nieuw afvalbeleidsplan. Afvalinzameling vanaf 2017. Bijeenkomst 8 juni 2016

Nieuw afvalbeleidsplan. Afvalinzameling vanaf 2017. Bijeenkomst 8 juni 2016 Nieuw afvalbeleidsplan Afvalinzameling vanaf 2017 Bijeenkomst 8 juni 2016 Aanleiding Afvalbeheerplan 2011 2015 is afgelopen Landelijke doelstellingen (VANG) Inzamelcontracten papier en plastic lopen af

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 2014/1250 Afdeling: Leefomgeving Registratiedatum: Agendapunt: 17-02-00 Openbaar: Ja Nee Reden niet openbaar: Het bestek dat als bijlage is bijgevoegd en de basis vormt voor de Europese

Nadere informatie

Telefoonnummer

Telefoonnummer Voorstel aan de gemeenteraad van Harlingen *GR16.00200* GR16.00200 Behandeld in Raadscommissie en Raad Datum Commissie 21 december 2016 Agendanummer 10 Datum Raad 11 januari 2017 Agendanummer 9 Opsteller

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Belastingtarieven 2015: afvalstoffenheffing en reinigingsrechten

Raadsvoorstel. Onderwerp Belastingtarieven 2015: afvalstoffenheffing en reinigingsrechten Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Belastingtarieven 2015: afvalstoffenheffing en reinigingsrechten Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 3 september 2014 4 november 2014 Berekening

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluiten Afvalstoffenverordening gemeente Meppel

Uitvoeringsbesluiten Afvalstoffenverordening gemeente Meppel GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Meppel. Nr. 42105 15 mei 2015 Uitvoeringsbesluiten Afvalstoffenverordening gemeente Meppel Nr. 683152 Artikel 2 lid 1 Het college wijst de volgende inzameldienst

Nadere informatie

Het voorstel aan de raad is om het Grondstoffenbeleidsplan vast te stellen. Het vaststellen is opgesplitst in een aantal deelbesluiten.

Het voorstel aan de raad is om het Grondstoffenbeleidsplan vast te stellen. Het vaststellen is opgesplitst in een aantal deelbesluiten. Agendanr.: Voorstelnr.: RB2012144 Onderwerp: Afvalinzameling: Grondstoffenbeleidsplan - 2016 Aan de Raad, Heerhugowaard, 4 december 2012 Beknopt voorstel Het huidige afvalbeleidsplan is door de raad vastgesteld

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Invoering duurzaam afvalbeheer in Haarlem Reg.nummer: 2014/31014. 1. Inleiding

Raadsstuk. Onderwerp: Invoering duurzaam afvalbeheer in Haarlem Reg.nummer: 2014/31014. 1. Inleiding Raadsstuk Onderwerp: Invoering duurzaam afvalbeheer in Haarlem Reg.nummer: 2014/31014 1. Inleiding Het doel is voor Haarlem te komen tot ten minste 45% scheiding van huishoudelijk afval rond 2016. Op dit

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0001577* 15.0001577 Raadsvergadering: 12-3-2015 Agendapunt: Ingekomen stukken Onderwerp Materiaalhergebruik van grondstoffen en wijzigingen in het inzamelsysteem

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 4 augustus 2009 Raadsvergadering : 1 oktober 2009 Agendapunt : 09-X-06 Bijlage(n) : Kenmerk : VROM/AvE Commissie : Grondgebied Portefeuille : wethouder

Nadere informatie

Memo *17INT02679* Prestaties Gemeentelijk Afvalbedrijf 2017

Memo *17INT02679* Prestaties Gemeentelijk Afvalbedrijf 2017 Nr. 17INT02679 Memo Datum : woensdag 27 september 2017 Aan wie : Cie Grondgebied Kopie aan : Jelle Beintema, Paul van der Steen Behandeld door : Gerard Oonk (GOO) Onderwerp: Prestaties Gemeentelijk Afvalbedrijf

Nadere informatie

Jaarrekening RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) 2014. Kennis nemen van de Jaarrekening RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) 2014.

Jaarrekening RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) 2014. Kennis nemen van de Jaarrekening RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) 2014. 2015-36 1 Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Jaarrek ining RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) 2014. Datum 18 augustus 2015 Raadsvoorstel eling Duurzame Ontwikkeling Portefeuillehouder mr. ing p ete

Nadere informatie

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Wat verandert er voor mij als dit voorstel wordt ingevoerd? Restafval wordt één keer in de vier weken ingezameld Het voorstel gaat uit van een verlaging van

Nadere informatie

Advies: in te stemmen met bijgaande RIB en deze naar de raad te sturen

Advies: in te stemmen met bijgaande RIB en deze naar de raad te sturen VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: R. van Hattem Tel nr: Nummer: 16A.00095 Datum: 1 februari 2016 Team: A&R Tekenstukken: Ja Bijlagen: 3 Afschrift aan: V. Griessler N.a.v.

Nadere informatie

Heerhugowaaĩtf Stad van kansen

Heerhugowaaĩtf Stad van kansen Raadsvergadering : 2 8 MEI 2013 Besluit:. orstelnummer: Heerhugowaaĩtf Stad van kansen «-n^trr o de ryyavt Q Agendanr.: 11 Voorstelnr.: RB2013070 Onderwerp: Afvalinzameling: Grondstoffenbeleidsplan 2013-2016

Nadere informatie

Aan de Raad. Om meerdere redenen is het van belang dat er thans besluiten genomen worden over afvalmaatregelen.

Aan de Raad. Om meerdere redenen is het van belang dat er thans besluiten genomen worden over afvalmaatregelen. Aan de Raad. No. : 4/8. Muntendam: 13 september 2012. Onderwerp : afvalmaatregelen ------------------------------------------------------------------------------------------- Aanleiding In het coalitieakkoord

Nadere informatie

Behandeling in commissie Het Raadsvoorstel wordt in de commissie Ruimte, Economie en Bedrijfsvoering behandeld.

Behandeling in commissie Het Raadsvoorstel wordt in de commissie Ruimte, Economie en Bedrijfsvoering behandeld. Raadsvoorstel Datum 16 mei 2017 Zaaknummer 194822483 Portefeuille H.G.W.M. van Rooijen Onderwerp Harmonisatie afvalbeleid Meierijstad. Samenvatting Harmonisatie afvalbeleid Meierijstad. Relatie met programmabegroting

Nadere informatie

Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling

Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling Wanneer gaat het nieuwe voorstel in? In 2017. De inzameling van blik in de HERO-zakken (bij plastic en drankenkartons) kan mogelijk al eerder ingevoerd

Nadere informatie

Informatieve raadsbijeenkomst

Informatieve raadsbijeenkomst Afvalbeleidsplan Sliedrecht 2014 en verder 4 september 2013 Informatieve raadsbijeenkomst 1 Doelstelling materiaalhergebruik: van 53 % 60 % 65% (2020) De gemeente neemt haar maatschappelijke verantwoording

Nadere informatie

Routeformulier college en raad

Routeformulier college en raad Routeformulier college en raad Onderwerp: Inzameling binnenstad, hoog- en stapelbouw NIET INVULLEN Registratienummer: Paraaf secretaris: 17h0010402 / h170061996 Algemeen Datum: 28 november 2017 Opsteller:

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 18 september 2018 Zaaknummer: 522157 Portefeuillehouder : J.H. Lammers Openbaar Besloten Team : Team Gemeentewerken

Nadere informatie

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: SLWE. Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015. Voorstel

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: SLWE. Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015. Voorstel Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: SLWE Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015 Voorstel 1. Een systeem van driewekelijks inzamelen restafval en plastic afval per 1 januari

Nadere informatie

De kosten en opbrengsten voor huishoudelijk afval vallen binnen de exploitatie van afval (Productgroep 10 Milieu).

De kosten en opbrengsten voor huishoudelijk afval vallen binnen de exploitatie van afval (Productgroep 10 Milieu). voorstel aan de raad gemeente werkendam onderwerp Afval, kredietaanvraag ondergronds milieuparkje Sleeuwijk samenvatting In Sleeuwijk is het milieuparkje nog bovengronds. Bij de aanleg van het nieuwe winkelcentrum

Nadere informatie

Agendapunt: Meppel, Onderwerp: Inkoopbeleid

Agendapunt: Meppel, Onderwerp: Inkoopbeleid Agendapunt: Meppel, Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. Onderwerp: Inkoopbeleid Voorgesteld besluit 1. Het inkoopbeleid vast te stellen. 2. Het inkoop- en aanbestedingsbeleid, vastgesteld op 11 december

Nadere informatie

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 6 november 2017 10 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 3644-2017 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

*Z0067DBA2E1* Voorstel voor de gemeenteraad

*Z0067DBA2E1* Voorstel voor de gemeenteraad *Z0067DBA2E1* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/14-00151 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar M. Albers Zaaknummer Z.14-05770 Datum: 27 januari 2014 Afdeling RMO

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar A. Das, 0595 447795 gemeente@winsum.nl (t.a.v. A. Das)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar A. Das, 0595 447795 gemeente@winsum.nl (t.a.v. A. Das) Vergadering: 14 december 2010 Agendanummer: 12 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar A. Das, 0595 447795 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. A. Das) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr Vaststelling bestemmingsplan 'Meppel - Buitengebied, herziening Schiphorsterweg en Kosterweg'

Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr Vaststelling bestemmingsplan 'Meppel - Buitengebied, herziening Schiphorsterweg en Kosterweg' meppel.nl Agendapunt: IX/12. Meppel, 10 mei 2016 Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 974776 Onderwerp: Vaststelling bestemmingsplan 'Meppel - Buitengebied, herziening Voorgesteld besluit: 1. In te stemmen

Nadere informatie

Burgerinitiatief inzameling plastic afvalstoffen.

Burgerinitiatief inzameling plastic afvalstoffen. Burgerinitiatief inzameling plastic afvalstoffen. Opsterland, februari 2011. Samenvatting : In februari/maart 2010 hebben Milieudefensie afdeling Opsterland en de Vereniging voor Natuurbescherming te Gorredijk

Nadere informatie

Van afval naar grondstof in Goirle

Van afval naar grondstof in Goirle Van afval naar grondstof in Goirle Leny van der Ende Bureau Milieu & Werk 16 juni 2014 1 Wij doen onderzoek naar waarde in het afval Welke waardevolle grondstoffen zitten in Goirle nog in het afval Hoe

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Afval Gemeente Zeist De keuze van Zeist uit het

Uitvoeringsprogramma Afval Gemeente Zeist De keuze van Zeist uit het Uitvoeringsprogramma Afval Gemeente Zeist 2015 2018 De keuze van Zeist uit het INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 GFT / Groenafval 4 Papier laagbouw 5 Verbeteringen hoogbouw 5 Pilot omgekeerd inzamelen 6 Grof afval

Nadere informatie

Openbaar. Dienstverleningsovereenkomst (DVO) Dar afval en reiniging 2015

Openbaar. Dienstverleningsovereenkomst (DVO) Dar afval en reiniging 2015 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Dienstverleningsovereenkomst (DVO) Dar afval en reiniging 2015 Programma Openbare Ruimte Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Jaarlijks vinden onderhandelingen

Nadere informatie

8 februari Begrotingswijziging

8 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 8 februari 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject Aan de Gemeenteraad Raad Status 26 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp Beschikbaar stellen krediet IBAproject Punt no. 15b Korte toelichting Het voorstel dat voor u ligt is gebaseerd op de uitkomsten van

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: 19 december 2006 Registratienummer: 2006/92 Agendapunt nummer: 16

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: 19 december 2006 Registratienummer: 2006/92 Agendapunt nummer: 16 Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 19 december 2006 Registratienummer: 2006/92 Agendapunt nummer: 16 Onderwerp Facilitaire taken afvalverwijdering (milieustraat,

Nadere informatie

Opinienota. Onderwerp: Strategisch Plan Afvalscheiding Reg. Nummer: 2016/

Opinienota. Onderwerp: Strategisch Plan Afvalscheiding Reg. Nummer: 2016/ Opinienota Onderwerp: Strategisch Plan Afvalscheiding Reg. Nummer: 2016/ 148113 1. Inleiding Doel van het Strategisch Plan Afvalscheiding (SPA) is om in Haarlem tot een hoger scheidingspercentage van huishoudelijk

Nadere informatie

-Het standpunt van de gemeenteraad gehoord hebbende een definitief besluit te nemen over bovenstaande punten. Datum Besluit Vervolgprocedure

-Het standpunt van de gemeenteraad gehoord hebbende een definitief besluit te nemen over bovenstaande punten. Datum Besluit Vervolgprocedure AdviesNota AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS OPENBAAR Datum : 9-3-2015 Afdeling : Realisatie en Beheer Casenr. : BWZ15.0118 Adviseur : M. Beijer MBe/5 76 Doc.nr. : BW15.0194 Medeadviseur(s) : H. de Geest

Nadere informatie

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 1 april Nummer: 2014/6/ Portefeuillehouder: wethouder A. Winthagen-Bock. Afdeling: Openbare Ruimte

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 1 april Nummer: 2014/6/ Portefeuillehouder: wethouder A. Winthagen-Bock. Afdeling: Openbare Ruimte Raadhuisplein 1 T 045-575 33 99 6367 ED Voerendaal F 045-575 11 95 Postbus 23000 E info@voerendaal.nl 6367 ZG Voerendaal W voerendaal.nl \ raadsvoorstel Voerendaal, d.d. 1 april 2014 Nummer: 2014/6/ Portefeuillehouder:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 17R R Indiener: college van burgemeester en wethouders. Datum: 16 mei 2017 Portefeuíllehouder(s): Wethouder Stolk

RAADSVOORSTEL 17R R Indiener: college van burgemeester en wethouders. Datum: 16 mei 2017 Portefeuíllehouder(s): Wethouder Stolk RAADSVOORSTEL 17R.00317 gemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders 17R.00317 Datum: 16 mei 2017 Portefeuíllehouder(s): Wethouder Stolk Portefeuille(s): Contactpersoon: Afval S Reiniging

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 19-8-2008 Nummer voorstel: 2008/78

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 19-8-2008 Nummer voorstel: 2008/78 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 19-8-2008 Nummer voorstel: 2008/78 Voor raadsvergadering d.d.: 02-09-2008 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009

Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009 Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009 Inzameling & communicatie Wanneer moeten gemeenten starten? Wanneer begint Zwolle met kunststofinzameling?

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening Casenummer: 18.B Pagina 1 van 8

Afvalstoffenverordening Casenummer: 18.B Pagina 1 van 8 Afvalstoffenverordening 2019 - Casenummer: 18.B.00282 Pagina 1 van 8 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Nissewaard, houdende regels over de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen en over

Nadere informatie

Meer kunststoffen recyclen!

Meer kunststoffen recyclen! Meer kunststoffen recyclen! Deventer, 10 juni 2015 Michiel Westerhoff, Manager Strategie en Ontwikkeling Inhoud Wie zijn we? Circulus- Berkel BV Publieke vennootschap Uitsluitend voor onze 8 gemeenten

Nadere informatie

Raadsvoorstel Uitbreiding inzameling kunststof verpakkingsmateriaal

Raadsvoorstel Uitbreiding inzameling kunststof verpakkingsmateriaal gemeente Haarlemmermeer onderwerp Portefeuillehouder Steller Collegevergadering Raadsvergadering Raadsvoorstel 2013.0082521 S. Bak M. van Munster 10 december 2013 1. Samenvatting Wat willen we bereiken?

Nadere informatie

Evaluatierapportage Implementatie 4-wekelijks inzamelen Rest in Almelo 11 september 2017

Evaluatierapportage Implementatie 4-wekelijks inzamelen Rest in Almelo 11 september 2017 Evaluatierapportage Implementatie 4-wekelijks inzamelen Rest in Almelo 11 september 2017 Inhoudsopgave 1 Bestuurlijke samenvatting 3 2 Inleiding 4 3 Scheidingsresultaten 5 3.1 Totaaloverzicht 5 3.2 Restafval

Nadere informatie

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart!

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart! Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016 Een folder om te bewaren Hou m apart! Een betere wereld begint bij je zelf! Per 1 januari 2016 zal de afvalinzameling in Veenendaal

Nadere informatie

k 7 Bridle Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.: 2 november 2012 Sector/stafafdeling: Datum: Grondgebied/BOR Portefeuillehouder:

k 7 Bridle Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.: 2 november 2012 Sector/stafafdeling: Datum: Grondgebied/BOR Portefeuillehouder: G E M E Ï N Ĩ i. Bridle Aan burgemeester en wethouders Datum: 2 november 2012 Sector/stafafdeling: Grondgebied/BOR Portefeuillehouder: Wethouder Verbeek Ontworpen door: J. Oudeman par. afd.hfd ingekomen:

Nadere informatie

WELKOM 15 oktober 2015 NVRD Regio bijeenkomst. Link bedrijfsfilm: https://youtu.be/3vzii_msdiw

WELKOM 15 oktober 2015 NVRD Regio bijeenkomst. Link bedrijfsfilm: https://youtu.be/3vzii_msdiw WELKOM 15 oktober 2015 NVRD Regio bijeenkomst Link bedrijfsfilm: https://youtu.be/3vzii_msdiw 4 gemeenten 108.000 huishoudens 190 medewerkers 70 vrijwilligers Restore 35 flexkrachten ACV 60 leerwerknemers

Nadere informatie

Onderzoek Afval. Rapportage Onderzoek Afval. Utrecht, mei DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick

Onderzoek Afval. Rapportage Onderzoek Afval. Utrecht, mei DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick Rapportage In opdracht van: Contactpersoon: Gemeente Montfoort Rosita Driessen Utrecht, mei 2017 DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick Postbus 681 3500 AR Utrecht telefoon: 030

Nadere informatie

Raadsvoorstel afvalinzameling Veenendaal 19 februari 2015

Raadsvoorstel afvalinzameling Veenendaal 19 februari 2015 Raadsvoorstel afvalinzameling Veenendaal 19 februari 2015 Besluit pilots afvalinzameling Dragonder Inhoud raadsvoorstel info raad beeldvormende vergadering november 2014 Invoering afvalverbrandingsbelasting

Nadere informatie

Documentnummer : INT (Gewijzigde versie) Onderwerp : Harmonisatie ondergrondse containers afvalinzameling

Documentnummer : INT (Gewijzigde versie) Onderwerp : Harmonisatie ondergrondse containers afvalinzameling Raadsvoorstel *Z041FBA5665* Aan de raad Documentnummer : INT-17-38362 (Gewijzigde versie) Afdeling : Ruimte Onderwerp : Harmonisatie ondergrondse containers afvalinzameling Inleiding Tot op heden zijn

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 15 maart 2011 Onderwerp: Deelname praktijkproef droog en herbruikbaar huishoudelijk afval Voorgesteld besluit: Deel

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 januari 2013 R01S001. Ondergrondse verzamelcontainers voor huishoudelijk afval bij woongebouwen.

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 januari 2013 R01S001. Ondergrondse verzamelcontainers voor huishoudelijk afval bij woongebouwen. Datum Agendapunt Documentnummer R01S001 Onderwerp Ondergrondse verzamelcontainers voor huishoudelijk afval bij woongebouwen. Voorstel Zeewolde Beoogd effect Een structurele kwaliteitsverbetering in de

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Onderzoeken mogelijkheden brenglocaties oud papier

Riedsútstel. Underwerp Onderzoeken mogelijkheden brenglocaties oud papier Riedsútstel Ried : 6 maart 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 20 februari 2014 Agindapunt : 10 Portefúljehâlder : K.H. Antuma Amtner : mw. M. Spoelstra Taheakke

Nadere informatie

Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Sociale Dienst Veluwerand

Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Sociale Dienst Veluwerand Datum Agendapunt Nummer 7 R10S005 Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Met het wijzigen van artikel 24 van de Gemeenschappelijke Regeling van de Sociale Dienst Veluwerand

Nadere informatie