Uitvoering Aanbesteding I Subsidieproces. Besluitvorming Kaderstelling. Start interne ^ Externe verzelfstandiging ^ verzelfstandiging ŗ.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitvoering Aanbesteding I Subsidieproces. Besluitvorming Kaderstelling. Start interne ^ Externe verzelfstandiging ^ verzelfstandiging ŗ."

Transcriptie

1 RAADSINFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: Zaaknummer: ZK Afdeling: Samenleving Contactpersoon: R. Knoop Uw brief van: Onderwerp: Raadsinformatiebrief verzelfstandiging zwembad S binnensport Geachte leden van de raad, Op donderdag 7 januari jongstleden zijn de raadsvoorstellen inzake de verzelfstandiging van het zwembad en de binnensport aan uw Raad gepresenteerd. Tijdens deze informatieve commissie hebben de wethouder, projectleider en externe deskundige uw vragen beantwoord. De wethouder heeft u de opening geboden om technische vragen ook schriftelijk in te dienen. Van deze mogelijkheid heeft de Stem van Krimpen gebruik gemaakt. Naast vragen uit uw Raad heeft de FNV vragen ingediend en heeft het college van burgemeester en wethouders adviezen ontvangen van de Sportraad Krimpen en de Adviesraad Sociaal Domein. In deze raadsinformatiebrief gaat het college in op diverse thema's welke uit alle ingediende bijdragen gedestilleerd kunnen worden. Als bijlagen hebben wij de documenten, inclusief onze reactie hier op, van voornoemde indieners toegevoegd. Besluitvormingsproces Hieronder schetsen wij het besluitvormingsproces. Besluitvorming Voorzieningen discussie 6 maart 2014 Uitvoering Besluitvorming Start interne ^ Externe verzelfstandiging ^ verzelfstandiging ŗ 1 januari 2015 Kadernota 2016 Besluitvorming Kaderstelling 4 maart 2016 Uitvoering Aanbesteding I Subsidieproces Uitvoering Start externe verzelfstandiging 1 januari 2017 Met het vaststellen van de Kadernota 2016 en de meerjarenbegroting is de externe verzelfstandiging concreet geworden en heeft college deze bestuurlijke opdracht tot externe verzelfstandiging verder ter hand genomen. Communicatie In de voorbereidende periode van de Kadernota 2016 en in de periode tot aan de besluitvorming inzake deze kaderstelling is: a) Het zwembadpersoneel voor de zomervakantie en in november geïnformeerd; b) Met de FNV, het Georganiseerd Overleg (GO) en de Ondernemingsraad (OR) gesproken; c) Met Sportief Capelle, stichting Sport è* Welzijn Ridderkerk, Stichting Servicepunt Verenigingen Nederlek (SVN) en stichting SYnerKri gesproken; d) Door Synarchis: - Op basis van de gesprekken onder c) de organisaties, met uitzondering van de SVN, onderzocht. De SVN richt zich namelijk primair op buitensportaccommodaties; - De quickscan van de exploitatie van zwembad De Lansingh uitgevoerd; - Met haar expertise ondersteuning verleend bij het opstellen van de kaders voor de verzelfstandiging het zwembad en de binnensport. e) Stichting Sportraad Krimpen in december gevraagd om over de kaders te adviseren; KGemeente Postbus 200 T: F: (0180) Krimpĉn 2920 AE Krimpen aan den IJûsel E: gemeentetpkrimpenaandenijssel.nl aanden IJsseL Bezoekadres: Raadhuisplein 2 I:

2 De raadstukken zijn per post aan de genoemde organisaties gestuurd. Tevens zijn de raadstukken aan de pachters van de horeca in De Lansingh en De Boog gezonden en zijn wij in gesprek met hen. V Terugkijkend op het proces is het college van mening dat zij op de juiste momenten, de juiste personen I organisaties benaderd heeft om te informeren of om advies te vragen. Rolverdeling bij de verzelfstandiging Zoals in de inleiding staat verwoord heeft het college van een aantal organisaties een bijdrage ontvangen. Wij vinden het belangrijk om aan uw Raad de rollen van alle betrokken partijen te schetsen: a) De raad besluit op basis van politieke en bestuurlijke overwegingen over de toekomst van onze voorzieningen inclusief de wijze van verzelfstandiging en stelt kaders aan de uitvoering van deze verzelfstandigingen. b) Het college voert deze besluiten uit binnen de gestelde kaders, kiest exploitanten en sluit de bijbehorende overeenkomsten en draagt zorg voor het personeel wat geraakt wordt door deze veranderingen. c) De FNV is - als deelnemer van het Georganiseerd Overleg - de gesprekspartner inzake de arbeidsrechtelijke gevolgen van het personeel, met name in de uitvoeringsfase (richting 1 januari 2017). d) De sportraad Krimpen behartigt de belangen van de gebruikers dat wil zeggen de sportverenigingen en krijgt daarom de gelegenheid over de kaders te adviseren. e) De Adviesraad Sociaal Domein reflecteert de voorstellen op basis van haar algemene opdracht gevraagd en ongevraagd advies te geven over beleid op het gebied van het sociaal domein (in zijn volle breedte). Kaderstelling Ongeacht of het nu om verdere interne of externe verzelfstandiging zou gaan, zijn er kaders nodig waarbinnen dit kan plaatsvinden. Deze kaders zijn tot stand gekomen met: a) De expertise van Synarchis op het gebied van verzelfstandigingen en aanbestedingen; b) De bijdragen van de diverse bedrijfsonderdelen (waaronder de manager zwembad en binnensport, team Vastgoed, P&O, financiën, inkoop); c) De ervaringen tot nu toe met betrekking tot contractmanagement en interne verzelfstandiging. Eén van de uitgangspunten bij de kaderstelling is dat voor de sportverenigingen voldoende waarborgen zijn, opdat zij bij het beoefenen van hun sport geen hinder ondervinden. Het college heeft de Sportraad gevraagd te adviseren over de kaders voor de verzelfstandiging. Het college constateert dat de Sportraad in haar advies geen opmerkingen maakt over deze kaders. Het college wil het beeld weerleggen dat de verzelfstandiging is versneld. Met de behandeling van de Kadernota 2016 is de externe verzelfstandiging concreet geworden, reeds eerder is 1 januari 2018 als stip aan de horizon benoemd. Het college houdt nu als streefdatum 1 januari 2017 aan. Het is verstandig ten opzichte van de stip op de horizon een zekere marge aan te houden. Zoals aangegeven tijdens de informatieve commissie gaat zorgvuldigheid boven snelheid.

3 Over de rol voor de Sportraad in het vervolgtraject is het college helder, de uitvoering van de verzelfstandiging is een college aangelegenheid. Zoals opgenomen in de kaders organiseert de exploitant jaarlijks een gebruikersoverleg met de georganiseerde gebruikers, hierbij wordt de Sportraad Krimpen betrokken. De Adviesraad Sociaal Domein heeft aandacht gevraagd voor de toegankelijkheid en met name de minima. Het college is van mening dat in de voorgestelde kaders voldoende aandacht is voor het niveau van de tarieven (zodat de contributie van verenigingen niet zou hoeven te stijgen vanwege hogere huur), daarnaast zijn er andere instrumenten voor de minima beschikbaar zoals het voorzieningenfonds. Waarom geen verdere interne verzelfstandiging? In meerdere bijdragen wordt gerefereerd aan de rapportages van Hospitality Consultants van januari Feitelijk volgt het college de stappen zoals opgenomen in die rapportage. Dit is ook zo gepresenteerd aan uw Raad op 7 januari: publiek ţ»f-«v^as-fc Gemeentelijk In de lijnorganisatie Intern verzelfstandigd Extern verzelfstandigd Gecommercialiseerd Geprivatiseerd Per : Binnensport Zwembad VOORSTEL Per : Binnensport VOORSTEL Per : Zwembad Het college heeft de afgelopen 12 maanden de interne verzelfstandiging van dichtbij meegemaakt. Hierbij zijn de volgende elementen opgevallen: a) Voor beide voorzieningen bestaat het management uit één en dezelfde persoon. Het beleggen van kennis en expertise voor het exploiteren van een zwembad op een dergelijke basis vindt het college kwetsbaar en risicovol. Daarom wordt ingezet op het aanbesteden naar een grote(re) marktpartij. b) Voor een verdere interne verzelfstandiging moet naar inschatting van het college een grote inspanning worden geleverd. Dit vraagt veel van de betrokken organisaties (zwembad, binnensport, overige gemeentelijke organisatie) die allen relatief klein van omvang zijn terwijl het eindresultaat onzeker en in principe tijdelijk is. Als voorbeeld schetsen wij dat personeelszaken bij de gemeentelijke organisatie is belegd. De voorzieningen zijn te klein voor een zelfstandige P&O-afdeling. c) Het reduceren van de overhead binnen de gemeentelijke organisatie is als opgave geformuleerd in de begroting Dit is een forse en complexe opgave die gebaat is bij duidelijkheid op korte termijn over het moment waarop deze ondersteuning vanuit de gemeentelijke organisatie van de voorzieningen stopt. d) De bij aanvang van de voorzieningendiscussie verwachte fors positieve ontwikkeling van het financiële resultaat van het zwembad heeft zich in praktijk niet voorgedaan. e) Met name het zwembad vraagt regelmatig stevige investeringen (zoals in de zomer van 2015) met een forse impact: hoge kosten, veel overlast en een lange terugverdientijd. Om deze investeringsbeslissingen goed te kunnen nemen dienen bedrijfseconomische overwegingen te prevaleren en is duidelijkheid en stabiliteit in de wijze van exploitatie in de toekomst dringend gewenst.

4 Samengevat biedt (een verdere) interne verzelfstandiging naar overtuiging van het college geen verdere verbetering in de bedrijfsvoering en blijft de kwetsbaarheid in stand. Terwijl in de toekomst de uitdagingen, zeker voor het zwembad, zullen toenemen (druk op bezoekersaantallen, wet- en regelgeving, eisen met betrekking tot duurzaamheid). Daarnaast is het eindbeeld voor het zwembad en de binnensport externe verzelfstandiging. De jaarlijkse maraps van de binnensport en zwembad over 2015 zijn op het moment van opstellen van deze raadsinformatiebrief nog niet beschikbaar. Vanwege de voorbereidingen op de vluchtelingenopvang in De Boog en naderhand in De Stuw - waar de manager beheer accommodaties een grote rol in heeft gehad - zijn in plaats van het opstellen van een tussentijdse rapportage 1 voortgangsgesprekken gevoerd met de manager. Dit onderstreept overigens voornoemde kwetsbare basis. Waarom geen lokaal sportbedrijf oprichten? In het land zien we een veelheid aan organisatievormen. Deze zijn vaak situationeel ontstaan door: ontwikkelingen van bestaande organisaties, acute plaatselijke vraagstukken (nieuwbouw van accommodaties, noodzaak van forse bezuinigingen, herindelingen van gemeenten) en niet in de laatste plaats de omvang van een gemeente. De Sportraad refereert aan de mogelijkheid van lokale sportbedrijven. Lokale sportbedrijven tref je vooral in grotere gemeenten aan. Voor kleinere gemeenten wordt er vaak voortgebouwd op bestaande lokale organisaties (taakuitbreiding) en/of de exploitatie ondergebracht bij een commerciële partij. Het college stelt voor de gemeente Krimpen a/d IJssel - als kleinere gemeente, op basis van de karakteristieken van de voorzieningen - dan ook deze combinatie voor: a) een bestaande lokale organisatie voor de binnensport, b) een commerciële partij voor het zwembad. Overigens heeft Hospitality Consultants ook bij haar conclusies uitspraken gedaan over dit vraagstuk (eindrapportage, maart 2013): - "De schaalgrootte van de Krimpense sportaccommodaties is dusdanig beperkt dat de oprichting van een lokaal sportbedrijf per saldo vermoedelijk vooral in een toename van de kosten zal resulteren." - "Indien naast een beoogde bezuiniging tevens een principiële wens geldt voor de ontwikkeling van Krimpen aan den IJssel tot een regiegemeente en de overtuiging bestaat dat vanuit een positie als marktpartij per definitie vraaggerichter en slagvaardiger kan worden geopereerd dan vanuit de huidige gemeentelijke positie, kan worden overwogen om aansluiting te zoeken bij een bestaande marktpartij." 1 Naast het gesprek met de manager heeft het college ook de quickscan van het zwembad.

5 Nadere motivatie "splitsing" zwembad en binnensport Het college constateert de volgende verschillen tussen het zwembad en de binnensport: Zwembad - vrij complex in exploitatie (wet- en regelgeving, installaties, marktomstandigheden) - fors (uitvoerend) team - personeels- en kapitaalintensief - (daarom) potentieel schaalvoordelen te behalen - (daarom) organisatie met enige omvang en organisatie gewenst Binnensport - minder complex - kleine organisatie (enkele fte's) - netwerk-concept staat centraal (zoveel mogelijk verenigingen en activiteiten binden aan accommodaties). Dit vraagt lokale binding. - samenwerking concreet aangeboden door organisaties in de omgeving. Het college vindt de combinatie Zwembad en Binnensport daarom niet op voorhand logisch. Voor het zwembad zet het college, gelet op het voorgaande, in op verzelfstandiging in de vorm van het uitbesteden van het dagelijks en eigenarenbeheer aan een marktpartij. Binnensport Het college zet, gelet op voorgaande, in op verzelfstandiging in de vorm van het uitbesteden van het dagelijks en eigenarenbeheer van de binnensport aan een bestaande lokale stichting. Hierbij heeft het college reeds laten onderzoeken bij welke bestaande stichting dit ondergebracht zou kunnen worden. Het college verwijst u daarbij naar het Synarchis-rapport. Het dagelijks beheer voor de binnensportaccommodaties bestaat uit programma-, exploitatie- en facilitair beheer. De afgelopen jaren heeft SYnerKri met de uitvoering van het programmabeheer al veel bewerkstelligd binnen Krimpen aan den IJssel, zoals: a) Overname werkgeverschap voor de combinatiefuncties; b) Invulling van de brede school programmering; c) Het roosteren van de gymnastieklessen van de basisscholen; d) Extra aanbod voor de scholen in de vorm van bewegingsonderwijs; e) Ondersteuning van de sportverenigingen; f) Schoolsporttoernooien; g) Speelweek; h) Etc. Het voorstel van het college behelst grofweg het toevoegen van de volgende taken: - Exploitatie- en facilitairbeheer: a) Het opstellen van het verhuurrooster voor de sportverenigingen en de verhuur van de overige beschikbare uren; b) Het opstellen van het werkrooster van beheerders; c) Het factureren van de verhuurde uren aan de gebruikers; d) Zorgen voor voldoende (kwantitatief en kwalitatief) facilitaire en sporttechnische materialen in de accommodaties; e) Het (laten) schoonhouden van de accommodaties; - Eigenarenbeheer: f) Het (laten) opstellen en uitvoeren van een meerjarige onderhoudsplanning van het vastgoed; g) Toezicht op de staat van het gebouw en het (laten) verrichten van de noodzakelijke reparaties aan de gebouwen.

6 V Het college onderschrijft de opvatting van Synarchis dat SYnerKri bovenstaande taken kan uitvoeren. Door het programmabeheer uit te breiden met facilitair en exploitatiebeheer wordt enerzijds invulling gegeven aan de bestuurlijke wens om zaken lokaal te organiseren, anderzijds kan SYnerKri dan ook een (nog) meer robuuste stichting worden. In dit licht bezien zou je op termijn SYnerKri als het lokale sportbedrijf voor de binnensport kunnen zien. Het college onderkent dat SYnerKri geen ervaring heeft met het eigenarenbeheer (taken f en g). Deze expertise zal SYnerKri moeten verwerven danwel inkopen. Dit kan bij het gemeentelijke team vastgoed, maar ook bij Sportief Capelle, Stichting Sport en Welzijn Ridderkerk of de kandidaat exploitant van het zwembad. Het eigenarenbeheer is onderdeel van de subsidiegesprekken die gevoerd gaan worden. Dit eigenarenbeheer maakt dan onderdeel uit van de open begroting die ingediend wordt bij de subsidieaanvraag. Uiteraard toets het college deze subsidieaanvraag en worden de regels toegepast zoals door uw Raad vastgelegd in de Algemene subsidieverordening. Toegankelijkheid: Tarieven en openingstelling Een ander belangrijk thema is de toegankelijkheid van de voorzieningen. Voor de sportverenigingen zijn in onze opvatting heldere kaders opgenomen. Een garantie op de huurprijs voor de komende 10 jaar. Dit geeft de verenigingen meer zekerheid dan ze gewend zijn! Ook ten aanzien van het rooster zijn duidelijke kaders opgenomen. Voor het zwembad is een minimum aantal openingsuren opgenomen. De kandidaat exploitant moet wel op enkele onderdelen aan de 'knoppen kunnen draaien' om tot een efficiënte(re) bedrijfsvoering te komen. Overigens is het zo - net zoals uw Raad constateerde tijdens de informatieve commissie - dat hoe meer knoppen 'vast' gezet worden in de kaders hoe hoger de inschrijving zal worden. In welke mate dit zal gebeuren is niet op voorhand in te schatten. Een kandidaat exploitant heeft er zelf baat bij dat er zo veel mogelijk bezoekers richting De Lansingh komen. Hoe meer bezoekers hoe hoger de omzet. Het is aan de exploitant om hiervoor tot de juiste tarifering te komen (en zich niet uit de markt te prijzen). Personele consequenties Zoals de wethouder heeft aangehaald in de informatieve commissie zit er géén bezuinigingstaakstelling op het personeel van het zwembad en de binnensport. Het college volgt het sociaal beleidskader. Dit Sociaal Beleidskader is de basis voor privatiseringen of publiekrechtelijke taakoverhevelingen. In beginsel gaat het gehele personeel van het desbetreffende organisatieonderdeel over. Uitgangspunt is 'mens volgt werk'. In overleg met de commissie voor Georganiseerd Overleg (GO) kan besloten worden een Sociaal Plan op te stellen. Er zal een vergelijking gemaakt worden tussen de arbeidsvoorwaardenpakketten van de gemeente Krimpen aan den IJssel en de nieuwe werkgever. Onderdeel van de vergelijking zijn de pensioenrechtelijke gevolgen van de overgang. Indien uit de vergelijking blijkt dat het totaalpakket van arbeidsvoorwaarden (bestaande uit - in ieder geval - salaris, uitkeringen en toelagen, (pre)pensioen, vakantie,

7 ziektekostenregeling en werkloosheidsuitkering) bij de nieuwe organisatie ongunstiger is ten opzichte van het totaal pakket bij de gemeente Krimpen aan den IJssel, worden in het Sociaal Plan nadere afspraken vastgelegd over afbouw, behoud of compensatie van aanspraken. Tevens zijn wij nu reeds in gesprek met het GO om oplossingen te bedenken om de zorgen bij de oproepkrachten weg te nemen. Risico's Er is ook een aantal vragen gesteld over de risico's. De aanbesteding van het zwembad is 'risicodragend'. Door ook het eigenarenonderhoud op te nemen in de aanbesteding kan op dat punt geen discussie ontstaan wie (eigenaar of huurder) verantwoordelijk is, namelijk de exploitant. Het betreft een 'total package' van al het onderhoud. Een door het college aangewezen ter zake kundig bureau beoordeelt tweejaarlijks of voldaan wordt aan het onderhoudsniveau. Vergelijking financiële aanbiedingen Het college is mening dat de huidige 'going concern' kosten van het zwembad en de binnensport goed inzichtelijk zijn. Dit is voor het zwembad afgelopen zomer nog met de quickscan van Synarchis onderzocht. Deze bedragen zijn opgenomen in de meerjarenbegroting. Ook de overheadkosten zijn in beeld, juist op deze kosten zal bespaard gaan worden. Wel neemt het college rekenschap dat er altijd onverwachte kosten zijn of kosten die anders begroot zijn. In de voorgestelde aanbesteding wordt dit risico bij de exploitant gelegd. Het college streeft met deze externe verzelfstandigen geen bezuinigingen na, anders dan reeds in de begroting opgenomen ( euro binnensport en alle toegerekende overhead à C ). Daar staat tegenover dat voor de langere termijn de voorzieningen toekomstvast en minder kwetsbaar zullen zijn waarbij (verder) efficiencywinst zeker mogelijk moet zijn.

8 Tenslotte Als slot is het goed nogmaals te verwijzen naar de uitgangspunten die centraal hebben gestaan in de visie die in 2013 heeft vastgesteld over de toekomst van onze voorzieningen en die ook voor de voorliggende voorstellen leidend zijn:» Maximaal ruimte beiden aan maatschappelijk ondernemerschap;» Inzetten op verzelfstandiging met interne verzelfstandiging als tussenstap; «Waarbij de gemeente de huidige voorziening in stand zal houden wanneer deze ijdragen aan gemeentelijke doelstellingen. De gemeente is ook bereid daarvoor subsidies beschikbaar te stellen. I N Bijlagen 1. Brief van de FNV (uitgedeeld 7 januari 2016) 2. Brief aan de FNV (2 februari 2016) 3. Advies van de Sportraad Krimpen (18 januari 2016) 4. Brief aan de Sportraad Krimpen (2 februari Advies van de Adviesraad Sociaal Domein (6 januari 2016) 6. Brief aan de Adviesraad Sociaal Domein (2 februari 2016)

- Verzelfstandiging binnensport -

- Verzelfstandiging binnensport - - Verzelfstandiging binnensport - De binnensportaccommodaties dienen belangrijke maatschappelijke functies, namelijk sport & bewegen, recreatief en sportief, individueel, georganiseerd of in onderwijsverband.

Nadere informatie

Sportaccommodatiebeleid. Exploitatie en Beheer

Sportaccommodatiebeleid. Exploitatie en Beheer Sportaccommodatiebeleid Exploitatie en Beheer Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 Leeswijzer...2 2. Huidige situatie exploitatie en beheer...3 2.1. De binnensportaccommodaties...3 2.2 De buitensportaccommodaties...4

Nadere informatie

- Verzelfstandiging zwembad -

- Verzelfstandiging zwembad - - Verzelfstandiging zwembad - Zwembad De Lansingh is een belangrijke maatschappelijke voorziening. De primaire maatschappelijke functie betreft: het laagdrempelig en toegankelijk aanbieden van mogelijkheden

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Verzelfstandiging gemeentelijke voorzieningen. Te besluiten om

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Verzelfstandiging gemeentelijke voorzieningen. Te besluiten om COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Verzelfstandiging gemeentelijke voorzieningen Te besluiten om 1. De Notitie (Intern) verzelfstandigen vast te stellen als leidraad voor de interne en externe verzelfstandiging

Nadere informatie

RAADSİNFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. Geachte leden van de raad,

RAADSİNFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. Geachte leden van de raad, RAADSİNFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 4-3-2014 Zaaknummer: Afdeling: BMO Contactpersoon: Arjan Bosker Uw brief van: Onderwerp: Raadsinformatiebrief

Nadere informatie

aan de toekomst van het Sportbedrijf

aan de toekomst van het Sportbedrijf aan de toekomst van het Sportbedrijf Agenda Historie beheer en exploitatie sportaccommodaties. Waar staan we nu? Waar gaan we naar toe en in welke vorm? achtergrond 2003 op verzoek van de raad onderzoek

Nadere informatie

De hieronder opgenomen cursieve elementen komen uit de subsidiebeleidsregel. Deze is volledigheidshalve toegevoegd aan deze beschikking.

De hieronder opgenomen cursieve elementen komen uit de subsidiebeleidsregel. Deze is volledigheidshalve toegevoegd aan deze beschikking. Stichting SYnerKri Nabucco 2a 2926 PZ KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 15/12/2016 Zaaknummer: ZK16004081 Afdeling: Samenleving Contactpersoon: R. Knoop Uw brief van: 14-07-2016 Onderwerp: Subsidiebeschikking

Nadere informatie

Gemeente Postbus 200 T: 14 0180 F: (0180) 51 60 40 Krimpen. RAADSINFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN İJSSEL

Gemeente Postbus 200 T: 14 0180 F: (0180) 51 60 40 Krimpen. RAADSINFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN İJSSEL RAADSINFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN İJSSEL Datum: 30-10-2014 Zaaknummer: Afdeling: Contactpersoon: Uw brief van: Onderwerp: Ruimte Toekomst gemeentelijke voorzieningen

Nadere informatie

In deze notitie worden de afwegingen besproken die hebben geleid tot de keuze voor het eindbeeld van de externe verzelfstandiging van de muziekschool.

In deze notitie worden de afwegingen besproken die hebben geleid tot de keuze voor het eindbeeld van de externe verzelfstandiging van de muziekschool. Bijlage 1 Toelichting en afweging eindbeeld muziekschool In deze notitie worden de afwegingen besproken die hebben geleid tot de keuze voor het eindbeeld van de externe verzelfstandiging van de muziekschool.

Nadere informatie

Graag willen wij deze beantwoorden. Wij volgen daarbij de door de CU gehanteerde indeling.

Graag willen wij deze beantwoorden. Wij volgen daarbij de door de CU gehanteerde indeling. R A A D S I N F O R M A T I E B R I E F De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 21-2-2014 Zaaknummer: Afdeling: Ruimte Contactpersoon: Uw brief van: Onderwerp: Raadsinformatiebrief

Nadere informatie

De subsidieaanvraag is gebaseerd op:

De subsidieaanvraag is gebaseerd op: Organisatie Programma Cluster Stichting Synerkri Allegro 99 2915 BB Krimpen aan den IJssel 3. Samenleving 3.13 Beheer Binnensportaccommodaties Verlening 2018 Vaststelling 2018 Aangevraagd bedrag Een totaal

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 17 december 2012 Agenda nr: 17 Onderwerp: Privatisering bedrijfsvoering Gemeentegrot. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 17 december 2012 Agenda nr: 17 Onderwerp: Privatisering bedrijfsvoering Gemeentegrot. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 17 december 2012 Agenda nr: 17 Onderwerp: Privatisering bedrijfsvoering Gemeentegrot Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Uw raad

Nadere informatie

Welnu, u wordt op uw wenken bediend. Overigens hebben ook wij moeten wennen aan het rupsmodel dat wij met uw raad hebben afgesproken.

Welnu, u wordt op uw wenken bediend. Overigens hebben ook wij moeten wennen aan het rupsmodel dat wij met uw raad hebben afgesproken. Bijlage 1 RaadsInformatieBrief d.d. 2 juli 2013 R A A D S I N F O R M A T I E B R I E F De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 02-07-2013 Zaaknummer: Afdeling: BMO Contactpersoon:

Nadere informatie

- 3 JULI Gemeente Krimpen aandenijssel. Geachte heer Luijendijk,

- 3 JULI Gemeente Krimpen aandenijssel. Geachte heer Luijendijk, Fractie. Stem van Krimpen Zwanenkade 32 2925 AR KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Geachte heer Luijendijk, Datum: 02/07/2013 ZK13003063 Samenleving M.l. Noe Zaaknummer: Afdeling: Contactpersoon: Uw brief van: Onderwerp:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Gevraagde

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Gevraagde Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Verzelfstandiging Kinderboerderij Klein Boveneind Gevraagde Beslissing: 1. 2. De kaders en planning (bijlage 1) aangaande de externe verzelfstandiging

Nadere informatie

1. de missie, visie en de doelstellingen te onderschrijven als basis voor het nieuwe sportbeleid van de gemeente Winsum;

1. de missie, visie en de doelstellingen te onderschrijven als basis voor het nieuwe sportbeleid van de gemeente Winsum; Vergadering: 6 6 2013 Agendanummer: 5 Status: Informerend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar R.Orleans, 0595 447765 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. R.Orleans) Aan de gemeenteraad, Onderwerp:

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg ui in i in iiii min ii BM1303086 Raadsvergadering 27 februari 2014 Agendanummer Onderwerp Startnotitie Privatisering

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 6 november 2018 Blad : 1 van 6

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 6 november 2018 Blad : 1 van 6 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer Programma Commissie Portefeuillehouder: Informatie bij E-mail/tel.nr. Evaluatiedatum 590723 Onderwijs, Sport

Nadere informatie

Raadsvergadering. 6 november

Raadsvergadering. 6 november RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 6 november 2014 14-105 Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Aan de raad, Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Gevraagde

Nadere informatie

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 4.

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 4. Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 4. Voorstel tot het verstrekken van een eenmalige bijdrage aan Paardensportvereniging Aalten ten behoeve van de realisatie van een rijhal AAN DE RAAD Samenvatting De Paardensportvereniging

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Verzelfstandiging Kinderboerderij Klein Boveneind. Te besluiten om

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Verzelfstandiging Kinderboerderij Klein Boveneind. Te besluiten om COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Verzelfstandiging Kinderboerderij Klein Boveneind Te besluiten om Vaststellen subsidiebeleidsregel 1. Subsidiebeleidsregel 3.14 Beheer kinderboerderij Klein Boveneind (bijlage

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 6 oktober 2009 Onderwerp: Eindrapportage onderzoek capaciteit binnensportaccommodaties 2009. Voorgesteld besluit: 1.

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Voorzieningenfonds

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Voorzieningenfonds COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Voorzieningenfonds Te besluiten om 1. Toezegging 45, datum 23-06-2016, conform bijgaande raadsinformatiebrief af te handelen. 2. Bij het opstellen van de meerjarenbegroting de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Herinrichting Sportpark IJsseloever

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Herinrichting Sportpark IJsseloever Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14114 Datum : 19 juni 2012 Programma : Sport Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M. van

Nadere informatie

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 23 november 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging 23 november 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren.

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 11 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 11 ONDERWERP Keijzers, Huub ALG-R S1 RAD: RAD151125 woensdag 25 november 2015 BW: BW151103 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 25 november 2015 Portefeuillehouder : G.J.W. Gabriëls Behandelend

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 Raadsvoorstel nr.: 15/85 Afdeling Commissie Contactpersoon/email adres

Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 Raadsvoorstel nr.: 15/85 Afdeling Commissie Contactpersoon/email adres Raadsvoorstel Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 Raadsvoorstel nr.: 15/85 Afdeling Commissie Contactpersoon/email adres Samenleving Inwonerszaken miranda.groot@oisterwijk.nl Voorstel tot het realiseren

Nadere informatie

*Z007B8D4FF3* documentnr.: INT/C/14/08883 zaaknr.: Z/C/14/08258

*Z007B8D4FF3* documentnr.: INT/C/14/08883 zaaknr.: Z/C/14/08258 *Z007B8D4FF3* documentnr.: INT/C/14/08883 zaaknr.: Z/C/14/08258 Raadsinformatiebrief Onderwerp Aard : de Wet Markt en Overheid : Actieve informatie Portefeuillehouder : M.F.R.A. Jilisen Datum college :

Nadere informatie

Onderwerp: Krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat 20. Subsidie in de huisvestingskosten Duiventil.

Onderwerp: Krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat 20. Subsidie in de huisvestingskosten Duiventil. Onderwerp: Krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat 20. Subsidie in de huisvestingskosten Samenvatting: Voorgesteld wordt om een krediet beschikbaar te stellen van 325.000,- voor de aankoop van de benedenverdieping

Nadere informatie

SOCIAAL STATUUT MEDEWERKERS CENTRUM VOOR MUZIEK EN DANS WAALWIJK - HEUSDEN

SOCIAAL STATUUT MEDEWERKERS CENTRUM VOOR MUZIEK EN DANS WAALWIJK - HEUSDEN SOCIAAL STATUUT MEDEWERKERS CENTRUM VOOR MUZIEK EN DANS WAALWIJK - HEUSDEN Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Centrum voor Muziek en Dans ; overwegende dat besloten is tot opheffing

Nadere informatie

venlo -====::?: ;\ A /~ Raadsconsultatie 7. - GEMEENTEBESTUUR

venlo -====::?: ;\ A /~ Raadsconsultatie 7. - GEMEENTEBESTUUR venlo Raadsconsultatie GEMEENTEBESTUUR onderwerp Re nummer 2017 collegevergadering d.d. raadsvergadering d.d. fatale termijn programma portefeuillehouder Nieuw transparant en laagdrempelig tarievenbeleid

Nadere informatie

Cliëntenbestand. Vangnetuitkering. RAADSINFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. Geachte leden van de raad,

Cliëntenbestand. Vangnetuitkering. RAADSINFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. Geachte leden van de raad, RAADSINFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 9-8-2016 Zaaknummer: Afdeling: Contactpersoon Uw brief van: Onderwerp: ZK16001249 Samenleving R. Knoop Aanvraag

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Beoogde bestuurlijke fusie tussen de Stichting OPOCK en de Stichting VOCA

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Beoogde bestuurlijke fusie tussen de Stichting OPOCK en de Stichting VOCA Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Beoogde bestuurlijke fusie tussen de Stichting OPOCK en de Stichting VOCA Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De beoogde bestuurlijke

Nadere informatie

Hieronder volgen onze reacties op uw vragen.

Hieronder volgen onze reacties op uw vragen. Gemeente Haarlem Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de Participatieraad Datum 17 maart 2015 Ons kenmerk 2015/96569 Contactpersoon A.S. van der Wal Doorkiesnummer 023 511

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : 12.0243 Onderwerp: Oprichten rechtspersoon ten behoeve van verzelfstandiging van het Stedelijk Museum s- Hertogenbosch (SM s) Reg.nr. : B&W verg.. : 24 april 2012 Commissie :

Nadere informatie

*Z008A2460B3* documentnr.: INT/M/14/10034 zaaknr.: Z/M/14/08261

*Z008A2460B3* documentnr.: INT/M/14/10034 zaaknr.: Z/M/14/08261 *Z008A2460B3* documentnr.: INT/M/14/10034 zaaknr.: Z/M/14/08261 Raadsvoorstel Onderwerp : Wet Markt en Overheid Datum college : 19 augustus 2014 Portefeuillehouder : H.P.W.M. van Daal Afdeling : Control

Nadere informatie

Btw sport mr. B.J. Mulder Earnewâld 12 oktober 2018

Btw sport mr. B.J. Mulder Earnewâld 12 oktober 2018 Btw sport 2019 mr. B.J. Mulder Earnewâld 12 oktober 2018 Btw sport Belangrijke wijziging. Slechts beperkte tijd. U krijgt vandaag de sterk vereenvoudigde van het verhaal. Btw sport historie Voor 1999 alles

Nadere informatie

24 september september 2018

24 september september 2018 Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 24 september 2018 10 10 september 2018 wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 7184-2018

Nadere informatie

Collegevoorstel P Onderwerp Aanbesteding beheer en exploitatie zwembad De Wetering

Collegevoorstel P Onderwerp Aanbesteding beheer en exploitatie zwembad De Wetering Collegevoorstel P Onderwerp Aanbesteding beheer en exploitatie zwembad De Wetering Openbaar Beslispunten 1. De uitgangspunten voor de aanbesteding van het beheer en de exploitatie van het zwembad De Wetering

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en wethouders;

gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en wethouders; De raad van de gemeente Menterwolde; gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en wethouders; gelet op artikel 2.1.3 van de Wmo 2015; gelet op artikel 47 van de Participatiewet; BESLUIT: Vast

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1083956 Datum:19juni 2013 Behandeld door: C.F.J.Mens Afdeling/Team: RO-Beleid Onderwerp: gewijzigd raadsvoorstel: krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat

Nadere informatie

4.1 Sport. d. Notitie Combinatiefuncties onderwijs, sport, cultuur (2011) e. Nota Evenementenbeleid (2012) f. Cultuurhistorische Waardenkaart (2013)

4.1 Sport. d. Notitie Combinatiefuncties onderwijs, sport, cultuur (2011) e. Nota Evenementenbeleid (2012) f. Cultuurhistorische Waardenkaart (2013) Programma 4 Sport en Cultuur Missie De gemeente Krimpen aan den IJssel draagt er zorg voor dat zoveel mogelijk inwoners sportief actief zijn en dat de maatschappelijke waarde van sport wordt vergroot door

Nadere informatie

Kader aanbesteding accountantscontrole. Rekeningencommissie gemeenteraad Hilversum September 2013

Kader aanbesteding accountantscontrole. Rekeningencommissie gemeenteraad Hilversum September 2013 Kader aanbesteding accountantscontrole Rekeningencommissie gemeenteraad Hilversum September 2013 Introductie Met ingang van boekjaar 2008 is Ernst & Young Accountants door een benoemingscommissie uit de

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het wijzigen van de beheersystematiek cultuur vastgoed

Raadsvoorstel tot het wijzigen van de beheersystematiek cultuur vastgoed gemeente Eindhoven Grond 5 Vastgoed Raadsnummer ZO. R35 9 5. OOI Inboeknummer ogbstoabzr Beslisdatum B&W a februari 2OIO Dossiernummer oos.ssr Raadsvoorstel tot het wijzigen van de beheersystematiek cultuur

Nadere informatie

Exploitatie Zwembad de Bronspot. Een onderzoek in het kader van artikel 213a Gemeentewet

Exploitatie Zwembad de Bronspot. Een onderzoek in het kader van artikel 213a Gemeentewet Exploitatie Zwembad de Bronspot Een onderzoek in het kader van artikel 213a Gemeentewet Afdeling controlling Mei 2011 Exploitatie zwembad de Bronspot 2 Inhoudsopgave Blz. Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Onderzoeksplan

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders B en W nr. 13.0074 d.d. 29-1-2013 Onderwerp Brief aan de raad inzake Exploitatie en Beheer Brede School Leiden Noord (Het Gebouw) Besluiten:Behouden s advies van de commissie

Nadere informatie

rapport Rekenkamercommissie inzake strand

rapport Rekenkamercommissie inzake strand Hill INI I U115/00598 Illinium Ciller ÇASTRICUM Akersloot B ak k u m Castricum Aan de Rekenkamercommissie Castricum L i m m en de Woude Afdeling Staf Contactpersoon LP. 't Hart Telefoonnummer 0619429635

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Overdracht exploitatie sport- en gymzalen Brede scholen. Portefeuilehouder Adam Elzakalai

Nota van B&W. onderwerp Overdracht exploitatie sport- en gymzalen Brede scholen. Portefeuilehouder Adam Elzakalai gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Overdracht exploitatie sport- en gymzalen Brede scholen Portefeuilehouder Adam Elzakalai Collegevergadering 19 april 2016 inlichtingen C. van der Kwaak (+31235676740)

Nadere informatie

Gemeente Rotterdam 2 6 JAN 2010. College van Burgemeester en Wethouders. Gemeenteraad Rotterdam

Gemeente Rotterdam 2 6 JAN 2010. College van Burgemeester en Wethouders. Gemeenteraad Rotterdam Gemeente Rotterdam College van Burgemeester en Wethouders College van Burgemeester en Wethouders Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel 40 Rotterdam Postadres: Postbus 70012 3000 KP Rotterdam Website: www.rotterdam.nl

Nadere informatie

8 Stiens, 28 oktober 2015

8 Stiens, 28 oktober 2015 8 Stiens, 28 oktober 2015 Raadsvergadering: 12 november 2015 Voorstelnummer: 2015/49 Portefeuillehouder: drs. J.R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: H. Siegersma E-mail: h.siegersma@leeuwarderadeel.nl

Nadere informatie

Procesaanpak Sportbeleid gemeente Lingewaard 2015-2020

Procesaanpak Sportbeleid gemeente Lingewaard 2015-2020 Procesaanpak Sportbeleid gemeente Lingewaard 2015-2020 1 1. Inleiding. De huidige sportnotitie Sportbeleid beweegt door! is in december 2012 door de gemeenteraad vastgesteld. Deze notitie heeft betrekking

Nadere informatie

Geachte leden van de raad,

Geachte leden van de raad, R A A D S I N F O R M A T I E B R I E F De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 31-3-2017 Zaaknummer: Afdeling: Ruimte Contactpersoon: mr. drs. A.E. Bosker Uw brief van:

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Zaak : 00533741 Onderwerp Exploitatie het Run 2018 Portefeuillehouder Wethouder K. van Bokhoven Datum raadsvergadering 20 februari 2018 Samenvatting Op 7 november 2017 is de situatie aangaande Stichting

Nadere informatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Raadsvergadering : 27 oktober 2008 Agendapunt : 6 Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Samenvatting

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Financiën helder en op orde

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Financiën helder en op orde gemeente Eindhoven Inboeknummer 12bst01585 Dossiernummer 12.38.651 18 september 2012 Commissienotitie Betreft startnotitie over Sturen met normen: domein 'flexibiliteit'. Inleiding Op 28 augustus is in

Nadere informatie

B&W.nr. 11.1233, d.d. 20-12-2011. Organisatie Sportbedrijf

B&W.nr. 11.1233, d.d. 20-12-2011. Organisatie Sportbedrijf B&W.nr. 11.1233, d.d. 20-12-2011 Onderwerp Organisatie Sportbedrijf Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. in te trekken besluitpunt 2 en 4 van het collegebesluit van 7 oktober 2008 (B&W nr. 08.0861)

Nadere informatie

Provincie Zuid-Holland Beleidsnota kostprijsberekening en rentetoerekening 2017

Provincie Zuid-Holland Beleidsnota kostprijsberekening en rentetoerekening 2017 Provincie Zuid-Holland Beleidsnota kostprijsberekening en rentetoerekening 2017 1 1. Inleiding en achtergrond De Financiële verordening van de provincie Zuid-Holland schrijft voor dat Provinciale Staten

Nadere informatie

2900 AE Krimpen aan den IJssel

2900 AE Krimpen aan den IJssel Krimpen aan den ÍJssel 2 9 JUL 20Í6 Synerkri ZK r ~ Aan Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpen aan den IJssel Postbus 200 2900 AE Krimpen aan den IJssel Krimpen aan den IJssel,

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem;

Het college van burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem; Nadere regels subsidies gemeente Kaag en Braassem Het college van burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem; - gezien het voorstel 11 december 2012; - gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en artikel

Nadere informatie

Jan Kappers / oktober 2016

Jan Kappers / oktober 2016 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Jan Kappers 0653989323 Jan.Kappers@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 46193/51806 20 oktober 2016 portefeuillehouder Bax onderwerp

Nadere informatie

Steven Dijk. Oorlogswinter 2013 Landelijke tournee Peer Gynt (Zuidelijk Toneel)

Steven Dijk. Oorlogswinter 2013 Landelijke tournee Peer Gynt (Zuidelijk Toneel) Steven Dijk 1952 geboren 1978-2002 raadslid PvdA Diemen 1986-1994 wethouder PvdA 1988 afgestudeerd econoom Vrije Universiteit 2002-2004 wethouder Leefbaar Diemen 2005-heden voorzitter Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Datum: 25 september 2014 Portefeuillehouder: M.L.C. Klein-Schuurs

Datum: 25 september 2014 Portefeuillehouder: M.L.C. Klein-Schuurs Raadsvoorstel Raadsnummer: 2014-049 Registratiekenmerk: Onderwerp: Nota Subsidie en tarievenbeleid Korte inhoud: Datum: 25 september 2014 Portefeuillehouder: M.L.C. Klein-Schuurs Voorstel 1. De nota Subsidie-

Nadere informatie

Gemeente Woerden. dit besluit de dag na bekendmaking in werking te laten treden en terug te laten werken tot 1 juli 2014.

Gemeente Woerden. dit besluit de dag na bekendmaking in werking te laten treden en terug te laten werken tot 1 juli 2014. RAADSVOORSTEL Gemeente Woerden 14R.00473 ^ gemeente WOERDE Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 4 november 2014 Portefeuillehouder(s): J.I.M. Duindam Portefeuille(s): Economische zaken

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Toekomst Promen

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Toekomst Promen COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Toekomst Promen Te besluiten om Het college van B&W besluit de volgende, in gezamenlijkheid tot stand gekomen, uitgangspunten en vragen te hanteren voor de toekomst van Promen

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Evaluatierapport Kunstraad Groningen Steller M.M.A. Blom De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 62 50 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6616761 Datum Uw brief van

Nadere informatie

Advies van de WMO adviesraad Weesp inzake de Participatienota Stichtse Vecht, Wijdemeren en Weesp (versie 24 september 2014 )

Advies van de WMO adviesraad Weesp inzake de Participatienota Stichtse Vecht, Wijdemeren en Weesp (versie 24 september 2014 ) College van Burgemeester en Wethouders van Weesp Ter attentie van dhr. H. Tuning Postbus 5099 1380 GB Weesp Betreft: Advies van de WMO adviesraad Weesp inzake de Participatienota Stichtse Vecht, Wijdemeren

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Beschut werk Participatiewet. Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Beschut werk Participatiewet. Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Beschut werk Participatiewet Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. beschut werk als bedoeld in de Participatiewet open te stellen voor

Nadere informatie

Het gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties wordt gesubsidieerd met als doel de sportparticipatie te bevorderen.

Het gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties wordt gesubsidieerd met als doel de sportparticipatie te bevorderen. 1 van 6 College van burgemeester en wethouders t.a.v. wethouder Sport, dhr. E. van der Burg Postbus 202 1000AE Amsterdam Amsterdam, 18 april 2016 Betreft: Tarievensystematiek buitensportaccommodaties Kopie

Nadere informatie

Graag vraag ik uw aandacht voor 3 onderwerpen: verenigingsondersteuning, plein- en buurtsport en effectenonderzoek Synerkri.

Graag vraag ik uw aandacht voor 3 onderwerpen: verenigingsondersteuning, plein- en buurtsport en effectenonderzoek Synerkri. - Synerkri Aan Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Krimpen aan den IJssel t.a.v. de heer A. de Leeuw Postbus 200 2920 AE Krimpen aan den IJssel Krimpen aan den IJssel, 21 juni 2018

Nadere informatie

Openbaar ja. * Indien openbaar vertrouwelijke feiten opnemen in afzonderlijke bijlage.

Openbaar ja. * Indien openbaar vertrouwelijke feiten opnemen in afzonderlijke bijlage. Behandeld door: gem secr Datum: 24-6-2013 Openbaar ja Control akkoord Adviesnota Verantw. Portefeuillehouder J.C. Westmaas Maak keuze s w w w b Besluit conform d.d Afdeling Akkoord Bespreken Besluit d.d.

Nadere informatie

Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 20 september 2013 Corr. nr.: 2013.14572

Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 20 september 2013 Corr. nr.: 2013.14572 Preadvies Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 20 september 2013 Corr. nr.: 2013.14572 Onderwerp : Voorstel inzake afbouw exploitatiesubsidie buitensportverenigingen Programma : 6.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 29 september 2015 Registratienummer: 2015/56 Agendapunt nummer: 13. Onderwerp Subsidieverzoek De Enck

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 29 september 2015 Registratienummer: 2015/56 Agendapunt nummer: 13. Onderwerp Subsidieverzoek De Enck Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 29 september 2015 Registratienummer: 2015/56 Agendapunt nummer: 13 Onderwerp Subsidieverzoek De Enck Voorstel 1. Aan de Enck

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 9 oktober 2013 datum/agendapunt B&Wvergadering: 221013/201 afdeling: Welzijn Onderwerp: Stichting ECl

Nadere informatie

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Mei Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Mei Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland, Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering Mei 2009 Nummer 6060 onderwerp Subsidieverzoek Krimpen aan den IJssel innovatieve bestuurskrachtmeting 1 Ontwerpbesluit Provinciale

Nadere informatie

Zaaknummer: 2014/54782 Referentie: 2014/55085. Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 agendapunt 15. Aan: De Gemeenteraad. Vries, 16 juni 2014

Zaaknummer: 2014/54782 Referentie: 2014/55085. Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 agendapunt 15. Aan: De Gemeenteraad. Vries, 16 juni 2014 Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 agendapunt 15 Zaaknummer: 2014/54782 Referentie: 2014/55085 Aan: De Gemeenteraad Vries, 16 juni 2014 Portefeuillehouder: mevr. N. Hofstra Behandelend ambtenaar: mevr.

Nadere informatie

Bespreeknota wijziging Besluit Begroting en Verantwoording

Bespreeknota wijziging Besluit Begroting en Verantwoording Bespreeknota wijziging Besluit Begroting en Verantwoording Inleiding Met ingang van de begroting 2017 gaat er het nodige veranderen in het Besluit Begroting en Verantwoording en daarmee in onze begroting.

Nadere informatie

OR PAUW Bedrijven. T.a.v. de voorzitter E. Jas De Corridor ZB Breukelen. Nieuwegein, 30 augustus Geachte leden van de OR PAUW Bedrijven,

OR PAUW Bedrijven. T.a.v. de voorzitter E. Jas De Corridor ZB Breukelen. Nieuwegein, 30 augustus Geachte leden van de OR PAUW Bedrijven, OR PAUW Bedrijven T.a.v. de voorzitter E. Jas De Corridor 8 3621 ZB Breukelen Nieuwegein, 30 augustus 2017 Geachte leden van de OR PAUW Bedrijven, Op 3 augustus ontvingen wij van De Voort Advocaten een

Nadere informatie

asj~ 1 7 JULI 2013 KRIMPEN AAN DEN IJSSEL ingekomen d.d. Impuls */oo/ Kffwir ai\ cuu-uu*

asj~ 1 7 JULI 2013 KRIMPEN AAN DEN IJSSEL ingekomen d.d. Impuls */oo/ Kffwir ai\ cuu-uu* Aan Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Krimpen aan den IJssel t.a.v. de heer R. Knoop Postbus 200 2900 AE Krimpen aan den Dssel Krimpen aan den IJssel, 16 juli 2013 Betreft: aanvraag

Nadere informatie

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Raadsvergadering : 15 september 2003 Agendapunt : 23. Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Aan de Raad, In het coalitieprogramma

Nadere informatie

Projectplan Voorzieningendiscussie

Projectplan Voorzieningendiscussie Gemeente aandenijssel ride Projectplan Voorzieningendiscussie Projectcode Afdeling Opdrachtgever Auteur(s) Voorzieningen Ruimte I Samenleving Arjan Bosker, directeur afdeling Ruimte Robert noop Versie

Nadere informatie

Op 8 april 2014 hebben wij het voorgenomen besluit omgezet in een definitief besluit.

Op 8 april 2014 hebben wij het voorgenomen besluit omgezet in een definitief besluit. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 26 mei 2014. Agenda nr: 13 Onderwerp: Reorganisatie ambtelijke organisatie. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Op 11 maart 2014

Nadere informatie

Wolwêzen / WYS G. Wiersma / S. Boorsma / W. Meerdink, P. Maasbommel

Wolwêzen / WYS G. Wiersma / S. Boorsma / W. Meerdink, P. Maasbommel ADVIESNOTA Burgemeester en wethouders Registratienummer Datum 23-10-2014 Paraaf manager Onderwerp Centrumconstructie Leeuwarden (aanvullende taken beheer 3D) Naam opsteller Productgroep/afdeling/team Portefeuillehouder

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst

Openbare besluitenlijst Openbare besluitenlijst Van de vergadering van burgemeester en wethouders van Harderwijk op 16/10/2018 week 42. 1. Domein Bestuur en Organisatie Ledenraadpleging concept arbeidsvoorwaardennota CAO gemeenten

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL. Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: 10-6-2014 B en W-besluit nr.: 14.0493 Naam programma: Bestuur en dienstverlening Onderwerp: Wet markt en overheid Aanleiding: Op 1 juli 2012 is de Wet markt

Nadere informatie

Notulen vergadering Sportraad Stichtse Vecht, gehouden op donderdag 10 juli 2014, locatie Boom en Bosch te Breukelen.!

Notulen vergadering Sportraad Stichtse Vecht, gehouden op donderdag 10 juli 2014, locatie Boom en Bosch te Breukelen.! Notulen vergadering Sportraad Stichtse Vecht, gehouden op donderdag 10 juli 2014, locatie Boom en Bosch te Breukelen. Aanwezig: Dick van Zanten (voorzitter), Vincent Stapper (secretaris), Hanney Plugge,

Nadere informatie

Positionering Jeugdbeschermingstafel. Holland Rijnland

Positionering Jeugdbeschermingstafel. Holland Rijnland Positionering Jeugdbeschermingstafel Holland Rijnland [2] [3] 1. Inleiding 1.1 Aanleiding Binnen Holland Rijnland werken we vanaf 2015 met een jeugdbeschermingstafel (JBT). Aan de JBT wordt gesproken met

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht. Aan de leden van de gemeenteraad,

Rekenkamercommissie. Gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht. Aan de leden van de gemeenteraad, Rekenkamercommissie Gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht uw brief van uw kenmerk ons kenmerk HNCP Rapport Privatisering van de exploitatie van zwembad De datum onderwerp Louwert Aan de leden van de gemeenteraad,

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014, RIS300566 SUBSIDIEREGELING ZORGSTEUNPUNTEN DEN HAA G 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014, besluit

Nadere informatie

Aan de Ondernemingsraden en Georganiseerde Overleggen van de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. Datum: 26 maart 2013

Aan de Ondernemingsraden en Georganiseerde Overleggen van de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. Datum: 26 maart 2013 Aan de Ondernemingsraden en Georganiseerde Overleggen van de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. Uw brief van: Uw kenmerk: Contactpersoon: H. van den Brule Bijlage(n): 4 Afdeling: BAR Onderwerp:

Nadere informatie

De maatschappelijke tarieven voor de sportverenigingen in 2015, zoals weergegeven in bijlage 1, vast te stellen.

De maatschappelijke tarieven voor de sportverenigingen in 2015, zoals weergegeven in bijlage 1, vast te stellen. RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4850899 Aan : Gemeenteraad Datum : 5 januari 2015 Portefeuillehouder : Wethouder J.C. Buijtelaar Agendapunt : B&W-vergadering : 13-01-2015 De Ronde

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES. Beantwoording artikel 38 vragen ontwikkelingen NLW

B en W Adviesnota ADVIES. Beantwoording artikel 38 vragen ontwikkelingen NLW B en W Adviesnota Onderwerp Beantwoording artikel 38 vragen ontwikkelingen NLW Zaaknummer 460582 Teammanager Ernst-Jan Meerbeek B & W datum 1 april 2019 Afdeling/Team Stad Dorpen en Wijken/Maatschappelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Verordening Muziekschool. Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Verordening Muziekschool. Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Verordening Muziekschool Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De Verordening regelende de tarieven voor de Gemeentelijke Muziekschool

Nadere informatie

Inspraakverordening gemeente Twenterand 2018

Inspraakverordening gemeente Twenterand 2018 De raad van de gemeente Twenterand; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; besluit: vast te stellen de Inspraakverordening gemeente Twenterand 2018 Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Voorstel/alternatieven

Voorstel/alternatieven Voorstraat 31, Wissenkerke 4491 EV Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax 0113 377 300 Raadsvergadering d.d. 8-10-2015 Aan de Raad No. 6. Wissenkerke, 29-9-2015 Onderwerp: Wensen en/of bedenkingen

Nadere informatie

gemeente HEEZE-LEENDE

gemeente HEEZE-LEENDE V Cranendonck r^-j ^2 gemeente HEEZE-LEENDE V GEMEENTE VALKEN SWA A R D SAMENWERKING A2-CEMEENTEN Curtepdonfif I Hecje-ltertdt;! Valkeniwaatd Aan de leden van de Ondernemingsraden van de gemeente Cranendonck,

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Overzicht economische activiteiten AFWEGINGEN / GEVOLG. ACTIVITEIT BETREFT GEBRUIKERS BEOORDELING Wet Markt en Overheid Exploitatie

BIJLAGE 1: Overzicht economische activiteiten AFWEGINGEN / GEVOLG. ACTIVITEIT BETREFT GEBRUIKERS BEOORDELING Wet Markt en Overheid Exploitatie BIJLAGE 1: Overzicht economische activiteiten Exploitatie Sportverenigingen sportaccommodaties en particulieren Verhuur en in gebruik geven van sporthal en -zalen en een zwembad Dit zijn economische Kosten:

Nadere informatie

RAADSCOMMISSIE. Nummer: Datum vergadering: 24 november Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties

RAADSCOMMISSIE. Nummer: Datum vergadering: 24 november Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties RAADSCOMMISSIE Onderwerp: Nummer: Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties Datum vergadering: 24 november 2015 Conceptbesluit: 1. In te stemmen met de nota "Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties';

Nadere informatie

Geachte voorzitter, raad en aanwezigen,

Geachte voorzitter, raad en aanwezigen, Geachte voorzitter, raad en aanwezigen, Kijkend naar de actualiteit in Nederland. De regering is gevallen op de onderhandelingen over fikse bezuinigingen. Demissionair Minister De Jager heeft het daarna,

Nadere informatie