Workshops ICTOdag Blockchain Lesgever: Wim Pelgrim

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshops ICTOdag Blockchain Lesgever: Wim Pelgrim"

Transcriptie

1 Workshops ICTOdag Blockchain Lesgever: Wim Pelgrim Beschrijving: Door deze interactieve workshop maakt u kennis met de blockchain technologie en de mogelijke impact op onze samenwerking en het onderwijs in het bijzonder. 2. Voordelen van werken met Bookwidgets Best practice: Bookwidgets/Sint-Janslyceum Lesgever: Yolande Doensen Beschrijving: Na een korte presentatie over de ontelbare mogelijkheden van Bookwidgets direct met eigen materiaal aan de slag. (Voor gevorderden: sparren met collega s?) Het is daarbij handig als u enkele van uw normale opdrachten digitaal in Word meebrengt én vooraf op al een gratis proefaccount (1 maand geldig) hebt aangemaakt én geactiveerd, zodat u tijdens de workshop meteen resultaten van uw werk kunt zien. (Dit materiaal blijft ook na afloop van de proefperiode bruikbaar.) U zult merken dat creatief denken heel veel drempels kan wegnemen en een enorme tijdsbesparing op kan leveren. Ook het delen met collega s zorgt naast tijdbesparing vaak voor aangename verrassingen en nieuwe ideeën. 3. Effectieve Feedback Lesgever: Patrick Smits Beschrijving: Een actieve workshop in het geven en beleven van effectieve feedback. Geen voorbereiding nodig, maar een gezonde dosis weethonger helpt zeker. De inzet van de workshop is dat het meer inzicht geeft in wat effectieve feedback is, hoe dit het leerproces kan stimuleren en welke middelen daarbij inzetbaar zijn. 4. Formatief evalueren in de rekenles Lesgever: Rob Lagendijk en Marloes Kramer van Uitgeverij Deviant Beschrijving: Formatief evalueren is een effectieve manier om leren tijdens uw rekenles zichtbaar te maken. Tijdens deze workshop laten we zien wat formatief evalueren inhoudt en maakt u kennis met manieren om deze methode in uw rekentoets toe te passen.

2 5. Bruuttaal Betekenisvol Nederlands Lesgever: Michel Pijpers Beschrijving: Werk je met devices dan moet je kennismaken met BruutTAAL. Deze digitale methode Nederlands onderscheidt zich door sociale werkvormen, betekenisvolle, complexe opdrachten, vernieuwende grammaticadidactiek (De Taalprof) en zinvolle ICT (verlaagt de werkdruk, vergroot eigenaarschap, werkt motiverend en is gemakkelijk in gebruik). Deze formatieve methode geeft leraren en leerlingen weer plezier in Nederlands. 6. Gepersonaliseerd onderwijs vormgeven met itslearning Lesgever: Thijs Rottier en Leslie Eggels van itslearning Beschrijving: Tijdens deze workshop zullen we na een korte introductie hands on aan de slag gaan in itslearning. U ervaart hoe leerlingen en docenten in itslearning werken en hoe de docent overzicht houdt op de voortgang van alle leerlingen en hierop kan bijsturen. De docent kan alle leerlingen op maat kan bedienen door middel van verschillende typen lesmateriaal en werkvormen. U gaat tevens zelf aan de slag in een persoonlijk leerpad. Een leerpad is een pad bestaande uit diverse typen leermateriaal wat stuk voor stuk beschikbaar wordt gesteld aan een leerling. Tijdens deze workshop gaan wij ook nader in op de mogelijkheden van docentfeedback, peerfeedback en het bevorderen van (vakoverstijgend) samenwerken in groepen. 7. Learning analytics en geavanceerde volgsystemen Lesgever: Marcel van Loo Beschrijving: In deze workshop gaan we op zoek naar de betekenis en de meerwaarde van de inzet van nieuwe technologieën in het onderwijs. We kijken eerst naar wat we onder die nieuwe technologieën verstaan en wie ons over de meerwaarde van de inzet daarvan iets kan vertellen. We stellen derhalve interactief vast welke trends en disruptieve, impactrijke technologieën we samen zien. Vervolgens denken we na over wie ons hier zinvolle suggesties over kan geven. Daartoe stellen we vast wie de stakeholders in het onderwijs zijn, die we kunnen benaderen. En hoe we dat zouden kunnen doen. 8. Het verhaal achter het cijfer (formeel formatief toetsen) Lesgever: Mariska de Jong van Bureau ICE Beschrijving: Hoe kun je een formele toets inzetten als startpunt van het leerproces? Hoe zorg je ervoor dat het bij een toets niet gaat om het cijfer, maar om het verhaal achter het cijfer? In deze bijeenkomst maken deelnemers kennis met praktische tools om zowel als docent en als leerling zelf het verhaal achter het cijfer inzichtelijk te maken, zoals een toets matrijs, taxonomie en de Leerling Wijzer. Door te kijken naar het verhaal achter het cijfer wordt inzichtelijk waar de leerling zich bevindt in het leerproces en welke acties ondernomen kunnen worden om het leerproces gericht bij of aan te sturen. Een toets levert op deze manier niet alleen cijfer, maar ook effectieve feedback op. Het toets moment vormt niet meer het eindpunt, maar juist het startpunt van het leerproces van de leerling.

3 9. Formatief toetsen met de ipad Lesgever: Frank IJdema van Amac Beschrijving: Een hands-on workshop waarin we na en aantal korte demo s vooral aan de slag gaan met een aantal apps en toepassingen gericht op formatief toetsen. Op het programma staan o.a. Socrative, Quizlet en Kahoot. Behalve dat we naar de praktische werking van de apps zullen kijken, staan we ook stil bij de plaats en functie van deze apps in je eigen lessen. 10. Formatief waarderen van vaardigheden Lesgever: Adri Pijnenburg Beschrijving: Formatief waarderen van alle vaardigheden uitgewerkt in rubrics en gekoppeld aan de 21 ste century skills van SLO en Kennisnet in een doorlopende leerlijn naar het vervolgonderwijs. Methode onafhankelijk en sector overstijgend. Het waarderen doen we met een digitale tool De SkillsMETER XRP ( ontwikkeld door en voor het onderwijs. Leerlingen, mentoren, docenten en eventueel externe: iedereen beoordeelt de vaardigheden formatief van de leerling per opdracht of periode. De waardering wordt overzichtelijk weergegeven op een dashboard (pdf portfolio). De grafische weergaven vormen fantastische 'praatplaatjes'. Van elke leerling kun je terugzien wie welke waardering heeft gewaardeerd. Dit geeft de waardevolle input voor de formatieve evaluatie waarbij leerling en docent bewust inzicht krijgen in het doorlopende leerproces. En dat alles 'on the fly' op je smartphone, tablet of desktop. 11. Formatieve evaluatie voor docenten en vakselectie/teams Lesgever: Martine van Winkel en Ivo van der Heijden Beschrijving: We hebben, middels een zelfontwikkeld octogram, in kaart gebracht hoe collega s in een team denken over het doel van toetsen. Zo ontstaat er een mooi gesprek over waar de grens zou moeten liggen tussen summatief en formatief toetsen en waarbij gekeken wordt wie er baat heeft bij de toets, leerling of docent. Vervolgens is het experimenteren met formatieve assessment, om te ontdekken wat dit doet met de motivatie van de leerling, gestart. Wanneer we zelf merken dat iets werkt, zijn we ook eerder geneigd dit in te zetten in de klas en oude patronen te doorbreken. We zouden dan ook graag een workshop geven waarin we de koppeling maken tussen het inzichtelijk maken van de verschillende motivaties tot toetsen in een team en het laten ervaren van formatieve werkvormen, die lang niet allemaal digitaal zijn ook al maakt digitalisering formatief werken een stuk eenvoudiger.

4 12. Kennissessie Bring Your Own Device Voorzitter: Coen Jongbloets en Ronald van den Boogaard van de Rentcompany Beschrijving: Deze kennissessie is bedoeld om informatie met elkaar te delen over Bring Your Own Device. Deze sessie is gericht op het delen van ervaringen met betrekking tot het keuze proces voor type device en beheer. Ronald van den Boogaard zal aan het einde van de workshop een korte presentatie geven over hoe de Rentcompany digitaal leren voor leerlingen mogelijk maakt. 13. Gewenst gedrag stimuleren binnen formatief lesgeven Lesgever: Rins Sparnaaij Beschrijving: Tijdens deze workshop gaan we werken met een fantastisch concept. Té waardevol om niet te delen. Punten geven zonder cijfers. Een les die altijd eindigt met bijzondere dingen. Een middel om een groep of individu te sturen in de gewenste richting. En bovenal een tool dat ervoor zorgt dat een leerling gezien wordt. Dit concept gaat het startpunt zijn om een werkbare vorm te creëren voor iedere doelgroep. Er wordt een actieve bijdrage gevraagd van de deelnemers. Denk mee, stel vragen, ben kritisch, zodat je aan het eind van de dag een product mee naar huis kan nemen wat je morgen toe kan passen in je les. 14. VR-Kunst Best practice: kunst en technologie op het Theresialyceum Lesgever: Karen Wiegmink-Oliehoek en Erik van Alphen Beschrijving: Tijdens de workshop VR-kunst, krijgt de deelnemer een kijkje in de keuken van het nieuwe van Kunst & techniek, wat vanaf dit jaar op het Theresialyceum aangeboden wordt aan klas 3. Kunst wordt vaak binnen het onderwijs gezien als een expressievak. Leerlingen denken na over gecompliceerde persoonlijke thematieken. Het vak heeft een open structuur. Tijdens het vak techniek is er veel aandacht voor het beheersen van computergestuurde apparatuur zoals de 3d-printers, vinylsnijder en de lasersnijder. Technologie is vaak abstract en afstandelijk. Deze 2 werelden worden nu samengebracht door cross-overs tussen kunst & technologie: beeldende vorming en het reguliere vak techniek. De digitale middelen van de 21ste eeuw worden in de lessen beeldende vorming geïmplementeerd, waarbij er nog steeds aandacht is voor de ambachtelijke materialen en technieken.

5 15. 2D- en 3D ontwerpen in mini-fablab Lesgever: Math Nijsten Beschrijving: Techniek is niet meer weg te denken uit onze samenleving en voor veel beroepen is een technische opleiding vereist. In alle drie jaarlagen van de verlengde brugperiode krijgen alle leerlingen het vak techniek. Het Theresialyceum heeft de afgelopen jaren veel ervaringen opgedaan in een eigen mini-fablab. Het mini-fablab biedt een lerende omgeving waarin leerlingen leren omgaan met verschillende materialen, gereedschappen en nieuwe technologieën waarmee ze zelfstandig 2D- en 3Dontwerpen maken van idee tot uitvoering. We zijn betrokken geweest bij het internationaal project Erasmus+ om de didactische werkvormen (onder andere Design thinking) binnen ons Fablab verder te ontwikkelen. 16. Escaperoom // Jenga-toets Lesgever: Jorrit Faes docent scheikunde en Els Wierda docent levensbeschouwing Theresialyceum Beschrijving: Na een gezamenlijke inleiding over gamification en formatief toetsen, gaan we in twee groepen uit elkaar. Beide groepen gaan onder begeleiding aan de slag met het maken van materiaal dat direct ingezet kan worden in de lespraktijk. 17. Vind dé perfecte combinatie tussen lesmethode(s) en tools om jouw onderwijs tot een succes te maken! Lesgever: Rachel Snijder adviseur onderwijsdienstverlening VanDijk Beschrijving: tijdens deze workhop krijg je zicht op de markt aan leermiddelen. Je onderzoekt op een actieve manier in hoeverre de methode jou helpt vorm te geven aan de visie van de school én in hoeverre de methode bij jouw manier van lesgeven past.

Uitgebreide en praktische informatie t.b.v. Workshops

Uitgebreide en praktische informatie t.b.v. Workshops Uitgebreide en praktische informatie t.b.v. Workshops Inhoud Workshop blockchain... 2 Voordelen van werken met Bookwidgets... 3 Effectieve feedback... 4 Formatief evalueren in de rekenles... 5 BruutTAAL

Nadere informatie

Bijvoorbeeld: ik wil dat mijn leerlingen in de derde klas de werkwoorden op de juiste manier kunnen vervoegen.

Bijvoorbeeld: ik wil dat mijn leerlingen in de derde klas de werkwoorden op de juiste manier kunnen vervoegen. Opdracht Formatief evalueren met leerdoelen Inleiding Het doel is om de eerste stappen te zetten in het werken met formatieve evaluatie. Hiervoor stel je leerdoelen en bijbehorende criteria op, vervolgens

Nadere informatie

Opdracht Inleiding Doel Benodigdheden Voorkennis Stappenplan Een les voorbereiden en achterhalen waar je leerlingen staan Voorbeeld Doel Resultaat

Opdracht Inleiding Doel Benodigdheden Voorkennis Stappenplan Een les voorbereiden en achterhalen waar je leerlingen staan Voorbeeld Doel Resultaat Opdracht Formatief evalueren met digitale tools Inleiding Niet alleen de resultaten tellen, het leerproces zelf is minstens zo belangrijk. Bij formatief evalueren willen alle betrokkenen bij het leerproces

Nadere informatie

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK VO. EJ"Chec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK VO. EJChec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl liorl Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK VO EJ"Chec Ra pp orfa e Ij IT-workz LET OP! Dit is een voorbeeldrapportage van de vo versie van de EduCheck waarin slechts enkele pagina

Nadere informatie

Door John van der Kant en Bram Schoonen

Door John van der Kant en Bram Schoonen Door John van der Kant en Bram Schoonen Op 1 november waren we te gast op het Theresia Lyceum in Tilburg op de ICT Onderwijs (ICTO) dag om iets te vertellen over formatief toetsen op het Eckartcollege.

Nadere informatie

Voorbij de kunst. Anders kijken naar kunst met jongeren. Yotka Kroeze & Jobbe Holtes

Voorbij de kunst. Anders kijken naar kunst met jongeren. Yotka Kroeze & Jobbe Holtes Voorbij de kunst Anders kijken naar kunst met jongeren Yotka Kroeze & Jobbe Holtes Inhoudsopgave Voorwoord Inleiding Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7

Nadere informatie

TOETSEN IN DE NIEUWE GENERATIE WISKUNDEMETHODES

TOETSEN IN DE NIEUWE GENERATIE WISKUNDEMETHODES TOETSEN IN DE NIEUWE GENERATIE WISKUNDEMETHODES Willemijn Muggen, uitgever Toetsen 16-11-2016 Gepersonaliseerd Leren - Doelstellingen Iedere leerling op zijn/haar niveau laten excelleren. Leren terwijl

Nadere informatie

Tool scan formatieve toetscyclus

Tool scan formatieve toetscyclus Tool scan formatieve toetscyclus Lees de beschrijvingen van docentactiviteiten in de formatieve toetscyclus hieronder. Geef steeds aan in hoeverre jij dit momenteel doet in je eigen onderwijs. Score 1

Nadere informatie

Assessment as learning. Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school?

Assessment as learning. Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school? Assessment as learning Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school? Formatieve assessment, waarom zou je dat gebruiken? In John

Nadere informatie

Onderwijsconcepten gepersonaliseerd digitaal leren In lijn brengen van visie, deskundigheid, inhoud & toepassingen en infrastructuur.

Onderwijsconcepten gepersonaliseerd digitaal leren In lijn brengen van visie, deskundigheid, inhoud & toepassingen en infrastructuur. (GROEPS) Allen dezelfde leeractiviteiten in (digitale) methode en klassikaal gebruik van tools en apps tbv instructie, drill & practice. Infrastructuur: beamer, smartboard, smartphone, internet, wifi, toepassingen

Nadere informatie

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Inleiding School X is een talentschool (mensgericht) vanuit de invalshoek dat leerlingen die hun talent benutten beter presteren

Nadere informatie

Werken aan vaardigheden van de 21 ste eeuw. 23 maart 2016

Werken aan vaardigheden van de 21 ste eeuw. 23 maart 2016 Werken aan vaardigheden van de 21 ste eeuw 23 maart 2016 Even voorstellen Frank Studulski Senior adviseur Sardes en extern procesregisseur kenniskring Vaardigheden van de 21 ste eeuw INOS Desiree van den

Nadere informatie

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 5 Evalueren en borgen van leeropbrengsten

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 5 Evalueren en borgen van leeropbrengsten Opbrengstgericht omgaan met verschillen Bijeenkomst 5 Evalueren en borgen van leeropbrengsten Programma Huiswerk Evalueren van lesdoelen Presenteren van good practices Borgen in team of school - Highlights

Nadere informatie

21ste-eeuwse vaardigheden:

21ste-eeuwse vaardigheden: INLEIDING 21ste-eeuwse vaardigheden Het helpen ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden bij studenten vraagt het nodige van docenten. Zowel qua werkvormen als begeleiding. In hoeverre neem je een voorbeeldrol

Nadere informatie

Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT?

Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT? Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT? 22 en 23 mei 2018 ` Veerle van Pinxteren Binnenkomst Zoek degene met het begrip dat/de definitie die bij jouw kaartje hoort. Stel jezelf voor

Nadere informatie

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente)

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente) Vragenlijst formatief toetsen - Docent Deze vragenlijst is ontwikkeld door de Universiteit Twente op basis van bestaande vragenlijsten* en heeft als doel te onderzoeken in welke mate de docenten en leerlingen

Nadere informatie

Op weg naar persoonlijk leren

Op weg naar persoonlijk leren Op weg naar persoonlijk leren Uw school kent een duidelijke missie, visie op het onderwijs en deze is verankerd in het onderwijsbeleid. Ruim de helft van de docenten kan er goed mee uit de voeten en buigt

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL

Nadere informatie

Beroepsproduct Project Wetenschap en technologie op de basisschool

Beroepsproduct Project Wetenschap en technologie op de basisschool Beroepsproduct Project Wetenschap en technologie op de basisschool In dit beroepsproduct ontwerp je onderwijs op het gebied van Wetenschap en technologie voor de basisschool. Uitgangspunt bij je onderwijsontwerp

Nadere informatie

Locatieplan Onstwedde ( ) Onderwerp: Vernieuwing VMBO

Locatieplan Onstwedde ( ) Onderwerp: Vernieuwing VMBO Locatieplan Onstwedde (2017-2018) Onderwerp: Vernieuwing VMBO 1 Thema Dienstverlening & Producten. 2 Relatie met het schoolplan Het uiteindelijke doel van de implementatie van D&P bij TL is: Zelfontplooiing

Nadere informatie

EVALUATIE IMPLEMENTATIE EN GEBRUIK VAN EDPUZZLE ALS ANALYSETOOL VAN TOETSEN.

EVALUATIE IMPLEMENTATIE EN GEBRUIK VAN EDPUZZLE ALS ANALYSETOOL VAN TOETSEN. EVALUATIE IMPLEMENTATIE EN GEBRUIK VAN EDPUZZLE ALS ANALYSETOOL VAN TOETSEN. De afgelopen periode heeft mijn doelgroep twee toetsen gemaakt. In beide gavllen heb ik Edpuzzle gebruikt om de leerlingen in

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn - MeesterSander.nl Schooljaar 2019/2020 Even voorstellen Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben leerkracht

Nadere informatie

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging Via het Klavertje 4 Model zet u sociale media en ICT breed in Didactische

Nadere informatie

Studiedag. 29 oktober heg

Studiedag. 29 oktober heg Studiedag 29 oktober 2014 Programma 9.00 Opening Kuil 9.30 Voorlichting over SOMtoday Kuil 10.30 Pauze 11.00 Inspiratiesessie Kuil 12.00 Lunch 12.45 Carrouselronde 1 1. Flipping the classroom M003 2. Digitale

Nadere informatie

In rood de vragen die we bij de tweede meeting niet meer hebben gesteld. GPL = gepersonaliseerd leren. Vragenlijst docententeam gepersonaliseerd leren

In rood de vragen die we bij de tweede meeting niet meer hebben gesteld. GPL = gepersonaliseerd leren. Vragenlijst docententeam gepersonaliseerd leren Vragenlijst docententeam gepersonaliseerd leren In rood de vragen die we bij de tweede meeting niet meer hebben gesteld. GPL = gepersonaliseerd leren 5 punts Likertschaal 1. Ik ben een goede GPL docent

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO Taalblokken Nederlands Brochure MBO Na het doorlopen van de weet ik precies wat ik kan verwachten op het examen Nederlands. Door deze goede voorbereiding zie ik het examen met vertrouwen tegemoet! Toetsing

Nadere informatie

Lees het groeimodel en bepaal per fase welke vaardigheden per kleur je beheerst.

Lees het groeimodel en bepaal per fase welke vaardigheden per kleur je beheerst. Lees het groeimodel en bepaal per fase welke vaardigheden per kleur je beheerst. Een assessment FOR learning-tool WELKOM! KVLO studiedag/ 26-09-18/ Hoorn Jorna van t Erve HALO & Master of Sports Openbaar

Nadere informatie

OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN

OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN BESCHRIJVING OPDRACHT In deze opdracht leer je hoe je door meer en beter formatief te evalueren toetsen onderdeel van het leerproces kan maken,

Nadere informatie

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK MBO. EJ"Chec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK MBO. EJChec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl liorl Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK MBO EJ"Chec Ra pp orfa e Ij IT-workz LET OP! Dit is een voorbeeldrapportage van de mbo versie van de EduCheck waarin slechts enkele pagina

Nadere informatie

Hedendaagse. Onderwijs. Hoofdbrekens. 13 uitdagingen voor het onderwijs van nu...

Hedendaagse. Onderwijs. Hoofdbrekens. 13 uitdagingen voor het onderwijs van nu... Hedendaagse Onderwijs Hoofdbrekens 13 uitdagingen voor het onderwijs van nu... Omgaan met verschillen In één klas zitten leerlingen met uiteenlopende kennisniveaus, interesses en ervaringen. Docenten willen

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

Opdracht Feedback Feed up Feed forward

Opdracht Feedback Feed up Feed forward Opdracht Feedback Feed up Feed forward In deze workshop ga je aan de slag met het inbouwen van verschillende feedbackmomenten in je les. In deze workshop leer je het verschil tussen: - feedback, feed up

Nadere informatie

Formatief evalueren: het leren van de leerling centraal. Landelijke dag Zorg en Welzijn 2018 Nynke Jansma

Formatief evalueren: het leren van de leerling centraal. Landelijke dag Zorg en Welzijn 2018 Nynke Jansma Formatief evalueren: het leren van de leerling centraal Landelijke dag Zorg en Welzijn 2018 Nynke Jansma Formatief evalueren Welkom! Kennismaking: waar herkent u zich in? Waar herkent u zich in? Eigenlijk

Nadere informatie

Werken aan 21 e eeuwse vaardigheden met NPDL

Werken aan 21 e eeuwse vaardigheden met NPDL Werken aan 21 e eeuwse vaardigheden met NPDL Door: Fréderieke van Eersel (Eigenaar Eduet www.eduet.nl /adviseur eigentijds onderwijs) Op veel onderwijssites en in veel beleidsstukken kom je de term 21st

Nadere informatie

Op expeditie naar waarde(n)

Op expeditie naar waarde(n) Op expeditie naar waarde(n) 21e eeuwse educatie Effectief leiderschap Vakmanschap: de leraar doet ertoe! Verbinding met de gemeenschap Waardengedreven onderwijs Op expeditie naar waarde(n) De hele opvoeding

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR LEERLINGEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL

Nadere informatie

cjcbejbv ejveneke nvknevm m

cjcbejbv ejveneke nvknevm m Welkom! Bij de miniconferentie Formatief toetsen 26 maart 2013 cjcbejbv ejveneke nvknevm m Cees van der Vleuten Universiteit Maastricht Aanleiding voor deze middag Doelen van vanmiddag Kennismaken - ontmoeten

Nadere informatie

WELKOM Twee ICT voorbeelden in het Rekenen-wiskunde onderwijs op de Pabo van Avans hogeschool

WELKOM Twee ICT voorbeelden in het Rekenen-wiskunde onderwijs op de Pabo van Avans hogeschool WELKOM Twee ICT voorbeelden in het Rekenen-wiskunde onderwijs op de Pabo van Avans hogeschool Nicole Poulussen, Cindy Stienen, Esther Woertman Inhoud Jaar 1 Pabo Avans Voorbeeld 1 ICT in de vorm van een

Nadere informatie

Maatwerk? Magister! 1

Maatwerk? Magister! 1 1 Maatwerk? Magister! Magister Inspiratiedag Jezelf dagelijks ontwikkelen op de manier die bij jou past. Aandacht voor de leerling Passie voor je vak In de versnelling om de ambitie te realiseren. Paul

Nadere informatie

Studiemiddag Formatief evalueren in de lerarenopleiding

Studiemiddag Formatief evalueren in de lerarenopleiding Studiemiddag Formatief evalueren in de lerarenopleiding Welkom Formatief toetsen Toetsen om van te leren Formatieve assessment Formatieve evaluatie Formatief lesgeven 1 Werken aan groei Formatief toetsen

Nadere informatie

Gedragscode Internet, Sociale Media, GAFE (Google Apps For Education), BYOD (Bring Your Own Device) voor de leerlingen en de ouders van Jong Leren

Gedragscode Internet, Sociale Media, GAFE (Google Apps For Education), BYOD (Bring Your Own Device) voor de leerlingen en de ouders van Jong Leren Gedragscode Internet, Sociale Media, GAFE (Google Apps For Education), BYOD (Bring Your Own Device) voor de leerlingen en de ouders van Jong Leren Visie op onderwijs Bij Jong Leren geven we onderwijs waar

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Creatief schrijven: een impuls voor je schrijfonderwijs. NEDwerk Conferentie Nederlands 3 april 2019 Clasine van Dorst

Creatief schrijven: een impuls voor je schrijfonderwijs. NEDwerk Conferentie Nederlands 3 april 2019 Clasine van Dorst Creatief schrijven: een impuls voor je schrijfonderwijs NEDwerk Conferentie Nederlands 3 april 2019 Clasine van Dorst (c.vandorst@detalengroep.nl) De bedoeling van deze workshop Je kent de voordelen van

Nadere informatie

Hoe (digitale) leermiddelen LEERLINGEN UITDAGEN ZICHZELF TE ONTWIKKELEN en de wereld te ondekken. AMAC 12 maart 2019

Hoe (digitale) leermiddelen LEERLINGEN UITDAGEN ZICHZELF TE ONTWIKKELEN en de wereld te ondekken. AMAC 12 maart 2019 Hoe (digitale) leermiddelen LEERLINGEN UITDAGEN ZICHZELF TE ONTWIKKELEN en de wereld te ondekken AMAC 12 maart 2019 Wat herinner je je nog van de lessen op school? BLINKEEN MOOIE TITEL VISIE BLINK EEN

Nadere informatie

Een geslaagde activiteit

Een geslaagde activiteit Een geslaagde activiteit Toelichting: Een geslaagde activiteit Voor Quest 4 heb ik een handleiding gemaakt met daarbij de bijpassend schema. Om het voor de leerkrachten overzichtelijk te maken heb ik gebruik

Nadere informatie

Het klikt?! Krachtige technologische interventies voor in de NT2-les. Mariet Schiepers en Annelies Houen Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven

Het klikt?! Krachtige technologische interventies voor in de NT2-les. Mariet Schiepers en Annelies Houen Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven Het klikt?! Krachtige technologische interventies voor in de NT2-les Mariet Schiepers en Annelies Houen Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven NedBox.be: oefen je Nederlands online Online taalcoaching

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

21e-eeuwse vaardigheden

21e-eeuwse vaardigheden Even voorstellen Eugenie Zwanenburg Dumoulin Docent Biologie en ANW Coördinator talentstroom Science Onderwijsvernieuwing Ontwikkelteam DG curriculum.nu www.teacherstories.nl www.lesseninvaardigheden.nl

Nadere informatie

Teaching, Learning & Technology

Teaching, Learning & Technology Onderzoek naar inzet mobiele technologie Jeroen Bottema Teaching, Learning & Technology Miniconferentie Inholland innoveert Onderwerpen A. Onderzoek ipad-klas Pabo Haarlem B. Didactische inzet mobiele

Nadere informatie

Ter introductie: een kijkje in 4 vmbo-tl

Ter introductie: een kijkje in 4 vmbo-tl Formatieve evaluatie: leerlingen helpen de regie te nemen over eigen leren SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling VO-raad congres Jeroen Spek (Calvijn, CS de Hoven) & Gerdineke van Silfhout

Nadere informatie

PIT 1 AG: 'Ik en mijn beroep'

PIT 1 AG: 'Ik en mijn beroep' PIT 1 AG: 'Ik en mijn beroep' Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Team TA 28 Juni 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/79611 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Wat Doel Voorbereiding TL overleg Actie / gedrag tijdens overleg Afronding

Wat Doel Voorbereiding TL overleg Actie / gedrag tijdens overleg Afronding Week 1 Vorig 1 Reflectie / evaluatie lln 1 Huidig Terugkoppelen van leerlingevaluatie aan experts. Door middel van reflectie lln evalueren. Terugkoppeling opbrengsten evaluatie. Je kunt iets vertellen

Nadere informatie

Opdracht. Voorkennis Basale kennis van het proces van formatief evalueren.

Opdracht. Voorkennis Basale kennis van het proces van formatief evalueren. Opdracht In deze workshop ga je aan de slag met het inbouwen van verschillende feedbackmomenten in je lessen. In deze workshop leer je het verschil tussen docentgestuurde feedback, peer-feedback en self-assessment.

Nadere informatie

Het Kompas. Iip Conferentie het Liemers college. Transform to the power of digital

Het Kompas. Iip Conferentie het Liemers college. Transform to the power of digital Het Kompas Iip Conferentie het Liemers college Transform to the power of digital De agenda voor vandaag Wie zijn wij, wie zijn jullie? Introductie van het Kompas Aan de slag met het Kompas ? 3 Het kompas

Nadere informatie

Waar moet de toekomstige DLO in voorzien? Welke van onderstaande gebieden moeten goed ondersteund zijn in DLO? Plannen Student. Studiesucces bepalen

Waar moet de toekomstige DLO in voorzien? Welke van onderstaande gebieden moeten goed ondersteund zijn in DLO? Plannen Student. Studiesucces bepalen Waar moet de toekomstige DLO in voorzien? Welke van onderstaande gebieden moeten goed ondersteund zijn in DLO? - Plannen Student Orienteren Studie plannen Inschrijven vakken & toetsen Onderwijs ontwerpen

Nadere informatie

Community of Practice Leren en ict van start

Community of Practice Leren en ict van start Community of Practice Leren en ict van start De Community of Practice Leren en ict (CoP Leren en ict) biedt komend schooljaar een leer- en werkgemeenschap voor mbo-docenten en teammanagers die in hun onderwijs

Nadere informatie

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen.

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen. in NDERWIJS Creativiteit en Creatief Denken Creativiteit is een unieke eigenschap van de mens. Kijk om je heen, alles wat verzonnen en gemaakt is, vindt zijn oorsprong in het menselijk brein. Dat geldt

Nadere informatie

Het overkoepelend dashboard. Hoe krijgen leraren meer inzicht in voortgang?

Het overkoepelend dashboard. Hoe krijgen leraren meer inzicht in voortgang? Het overkoepelend dashboard Hoe krijgen leraren meer inzicht in voortgang? Inhoudsopgave Sectie 1 Introductie van het overkoepelend dashboard Sectie 2 De behoeftes vanuit de verschillende onderwijsprofessionals

Nadere informatie

Toolkit formatief toetsen: ontwerp je eigen team heidag

Toolkit formatief toetsen: ontwerp je eigen team heidag Toolkit formatief toetsen: ontwerp je eigen team heidag Judith Gulikers (WUR/Education and Learning Sciences) & Martijn Leenknecht (HZ & Platform leren van toetsen) Conferentie formatief evalueren in de

Nadere informatie

E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten. Professionaliseringsaanbod. Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl

E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten. Professionaliseringsaanbod. Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl Schooljaar 2018/2019 Inleiding Professionalisering, er is nog nooit zoveel over geschreven.

Nadere informatie

Inhoud. 1 Introductie 13. 2 Interactief onderwijs via het web 25. Erik Bolhuis en Aike van der Hoeff

Inhoud. 1 Introductie 13. 2 Interactief onderwijs via het web 25. Erik Bolhuis en Aike van der Hoeff Inhoud 1 Introductie 13 Erik Bolhuis en Aike van der Hoeff 1.1 Inleiding 13 1.2 ICT 14 1.3 Rendement en skills 14 1.4 TPACK en de drie vertrekpunten 16 1.5 De digitale taxonomie van Bloom 18 1.6 Kennis,

Nadere informatie

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie:

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie: BIJGESTELDE VISIE OP HET LEERGEBIED DIGITALE GELETTERDHEID Digitale geletterdheid is van belang voor leerlingen om toegang te krijgen tot informatie en om actief te kunnen deelnemen aan de hedendaagse

Nadere informatie

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus 7 5 6 3 4 2 1 E-book In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus Inleiding Het doel van de HR-cyclus is: medewerkers ondersteunen in het leren en presteren, zodat zij maximaal bijdragen aan het succes van

Nadere informatie

Elementen van een professionele leergemeenschap

Elementen van een professionele leergemeenschap Professioneel Statuut Op de Groen van Prinstererschool werken we aan een professionele leergemeenschap: een cultuur waarin alle betrokkenen in de school samenwerken, reflecteren, onderzoeken en professionaliseren.

Nadere informatie

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN ATHENEUM EN GYMNASIUM OP HET RIJSWIJKS LYCEUM MET AANDACHT VOOR HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN Onze school is een afspiegeling van de bevolking

Nadere informatie

WORKSHOP AANBOD DOELGROEP VSO HAVO VMBO-BL-REA KICKOFF ICT 4 JUNI 2014 LOCATIE VSO DUINVLEUGEL, WIJK AAN ZEE

WORKSHOP AANBOD DOELGROEP VSO HAVO VMBO-BL-REA KICKOFF ICT 4 JUNI 2014 LOCATIE VSO DUINVLEUGEL, WIJK AAN ZEE WORKSHOP AANBOD DOELGROEP VSO HAVO VMBO-BL-REA KICKOFF ICT 4 JUNI 2014 LOCATIE VSO DUINVLEUGEL, WIJK AAN ZEE Titel POV aan de hand van 6 didactische stappen. Korte beschrijving workshop De deelnemers maken

Nadere informatie

waarom? externe drivers Technologie Digitalisering Globalisering

waarom? externe drivers Technologie Digitalisering Globalisering waarom? externe drivers 1 Technologie Digitalisering Globalisering Wat zijn de dominante factoren die leren en werken veranderen in de 21ste eeuw? externe drivers Voortgaande digitalisering veroorzaakt

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod W&T TOEGELICHT

Professionaliseringsaanbod W&T TOEGELICHT Introductie De vijf verdiepingsmodules bestaan uit minimaal 3 en maximaal 6 bijeenkomsten en hieronder vind u een toelichting bij elke module omtrent de inhoud en bijeenkomsten. Verdiepingsmodule 1: Rekenen

Nadere informatie

Klaar voor persoonlijk leren

Klaar voor persoonlijk leren Klaar voor persoonlijk leren Uw school kent een duidelijke visie op het onderwijs en deze is verankerd in het onderwijsbeleid. Het merendeel van de docenten kan er goed mee uit de voeten en is het eens

Nadere informatie

Handout PrOfijt. - Versie 1.1 - Versie: 1.1 Datum: 09-04-2014 Mike Nikkels / Olav van Doorn

Handout PrOfijt. - Versie 1.1 - Versie: 1.1 Datum: 09-04-2014 Mike Nikkels / Olav van Doorn Handout PrOfijt - Versie 1.1 - Versie: 1.1 Datum: 09-04-2014 Auteur(s): Mike Nikkels / Olav van Doorn 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Inleiding... 3 3 Algemeen... 3 4 Visie op PrOfijt... 4 5 Techniek...

Nadere informatie

SECTORPLAN HAVO- VWO Het sectorplan in viif verschillende concrete plannen met tijdsaanduiding

SECTORPLAN HAVO- VWO Het sectorplan in viif verschillende concrete plannen met tijdsaanduiding SECTORPLAN HAVO- VWO 2016-2017 Het sectorplan in viif verschillende concrete plannen met tijdsaanduiding Voorwoord Het sectorplan havo/vwo 2016-2017 verschilt fundamenteel van de sectorplannen zoals die

Nadere informatie

VOORDELEN VAN BLENDED LEARNING

VOORDELEN VAN BLENDED LEARNING 10 VOORDELEN VAN BLENDED LEARNING En de inzet van technologie vanuit onderwijsgedreven innovatie op scholen in het VO en MBO 10 voordelen van blended learning Blended learning is hot in Nederland. Blended

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Leren zichtbaar maken

Leren zichtbaar maken Leren zichtbaar maken Deze presentatie: De theorie: leren zichtbaar maken formatieve assessment De praktijk op Bader Primary School Hoe verder op Unit scholen? Leren zichtbaar maken met het Formatieve

Nadere informatie

Informatieavond Byod onderwijs

Informatieavond Byod onderwijs Informatieavond Byod onderwijs Inhoud De maatschappij, onderwijs, de school, de leerling in 2013 Onderzoek van Kennisnet ICT op Canisius Uitgevers en leermateriaal Canisius en laptopondersteund onderwijs

Nadere informatie

Projectdefinitie. Plan van aanpak

Projectdefinitie. Plan van aanpak Projectplan DOT2 Projectdefinitie ICT is niet meer weg te denken uit ons onderwijs (Hasselt, 2014). Als (toekomstige) leerkracht is het belangrijk dat je daar op inspeelt en kennis hebt van de laatste

Nadere informatie

Faciliteren & Participerend Leren Beter proces en resultaat

Faciliteren & Participerend Leren Beter proces en resultaat CURSUS Faciliteren & Participerend Leren Beter proces en resultaat 4 & 5 Februari, 2019 Verzorgd door: Facili2transform Simon Koolwijk Professor vd Veldenstraat 12 6524 PP Nijmegen telno. +31 (0) 24 3504437

Nadere informatie

De externe ICT-coach

De externe ICT-coach De externe ICT-coach ICT ers hebben het vaak druk en krijgen steeds meer taken. Op school wordt gewerkt met digiborden, een netwerk, Basispoort, WiFi, tablets, enz.. Daarnaast blijven er kleine storingen

Nadere informatie

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein Onderwijs op het Cals College Nieuwegein 2017-2020 1 Onze kernwaarden Ambities onderwijsvernieuwing 2017-2020 We hebben vertrouwen in elkaars We streven een sfeer van openheid kunnen en bedoelingen. We

Nadere informatie

Routekaart Didactische ICT-vaardigheden

Routekaart Didactische ICT-vaardigheden Routekaart Didactische ICT-vaardigheden Uit PvA: - Aansluiten noodzakelijke hardware als scherm en muis - Tekstverwerken - Mail gebruiken - Absentie en cijfers invoeren in Som - Efficiënt zoeken met Google

Nadere informatie

Leren met ICT Dr.-Knippenbergcollege Helmond

Leren met ICT Dr.-Knippenbergcollege Helmond Leren met ICT Dr.-Knippenbergcollege Helmond Leren met ICT Start 2013-2014 Waarom leren met ICT? Bevindingen inspectie excellentie Nieuwe schoolplan RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK In het primaire

Nadere informatie

Taalontwikkelend Lesgeven

Taalontwikkelend Lesgeven Taalontwikkelend Lesgeven Een didactische methode voor álle docenten Conferentie Thema Leren van elkaar 15 maart 2018 Ria Chin-Kon-Sung Matti Gortemaker (Hogeschool Rotterdam) Kennismaken Inclusief onderwijs

Nadere informatie

Stichting Innovatief Onderwijs Nederland

Stichting Innovatief Onderwijs Nederland Stichting Innovatief Onderwijs Nederland ONTZORGT SCHOLEN OP ICT De ION QuickScan heeft als primair doel om scholen voor te bereiden op digitalisering van het onderwijs binnen. U kunt direct met de resultaten

Nadere informatie

MIY leraren bootcamp. Ultimaker

MIY leraren bootcamp. Ultimaker Ultimaker MIY leraren bootcamp Ontwerp future-proof onderwijsprojecten met 3D-printing en Micro:bit Een tweedaags evenement speciaal voor vo- en mbo-docenten Donderdag 5 en vrijdag 6 oktober 2017 Waarom

Nadere informatie

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten.

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten. 1. Differentiëren Onderzoeken welke manieren en mogelijkheden er zijn om te differentiëren en praktische handvatten bieden om hiermee aan de slag te gaan. Vervolgens deze kennis toepassen in de praktijk

Nadere informatie

Onderhandelen over onderwijsvernieuwing

Onderhandelen over onderwijsvernieuwing Onderhandelen over onderwijsvernieuwing Velon-congres, Breda, 19 maart 2019 Rob Moggré, r.moggre@ipabo.nl Ronald Keijzer, r.keijzer@ipabo.nl https://kenniscentrum.ipabo.nl Hogeschool ipabo We zoomen in

Nadere informatie

Specialist Digitale Didactiek 2016-2017 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo

Specialist Digitale Didactiek 2016-2017 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo Specialist Digitale Didactiek 2016-2017 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo If we teach today s students as we taught yesterday we rob them of tomorrow Specialist Digitale Didactiek Leiding

Nadere informatie

Digitaal lesmateriaal zoeken, maken en delen met

Digitaal lesmateriaal zoeken, maken en delen met Digitaal lesmateriaal zoeken, maken en delen met Trainerscursus deel 1 Open Universiteit / CELSTEC 10-1-2013 1 1 Leermiddelen Taak van private sector of toch (deels) publiek? Wet gratis schoolboeken (scholen

Nadere informatie

Minimumstandaard ICT, ten aanzien van. - voorzieningen binnen de school. - de medewerkers

Minimumstandaard ICT, ten aanzien van. - voorzieningen binnen de school. - de medewerkers Minimumstandaard ICT, ten aanzien van - voorzieningen binnen de school - de medewerkers DDS, januari 2011 Inleiding In dit document wordt de minimum standaard voor ICT beschreven. Alle DDS scholen streven

Nadere informatie

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 Plan van Aanpak en samen op weg Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 De Expeditie Er gaan 85 docenten samen op pad. Doel: De docenten en leerlingen ervaren dat de inzet van ICT een meerwaarde

Nadere informatie

Evaluatie praktijkproef (proof of concept) Montessori voor een nieuwe tijd

Evaluatie praktijkproef (proof of concept) Montessori voor een nieuwe tijd Evaluatie praktijkproef (proof of concept) Montessori voor een nieuwe tijd 2 juni 2014 1e Amstelveense Montessorischool Irene Simonis, Frank Versloot Het Montessori onderwijs gaat digitale hulpmiddelen

Nadere informatie

Leren in de brede school

Leren in de brede school Leren in de brede school P.Robert-Jan Simons Hoogleraar Universiteit Utrecht Directeur Nederlandse School voor Onderwijsmanagement (NSO) 2-12-2013 1 Brede school / Kindcentra Bredere functie dan onderwijs

Nadere informatie

Het ontwerpen en effectief gebruiken van een ontwikkelingsportfolio Hoe doe je dat? Wendy Kicken Onderwijskundig onderzoeker

Het ontwerpen en effectief gebruiken van een ontwikkelingsportfolio Hoe doe je dat? Wendy Kicken Onderwijskundig onderzoeker Het ontwerpen en effectief gebruiken van een ontwikkelingsportfolio Hoe doe je dat? Wendy Kicken Onderwijskundig onderzoeker Met welk doel tekende u in op deze workshop? Wat was uw (leer)doel? Na deze

Nadere informatie

Werkplan vakverdieping kunstvakken

Werkplan vakverdieping kunstvakken Werkplan vakverdieping kunstvakken 2012-2013 algemene gegevens Naam: Klas: Nanda ten Have VR3C Gekozen vakverdieping: Beeldend onderwijs Persoonlijke leerdoel gekoppeld aan de vakcompetenties of gericht

Nadere informatie

Toetsen om van te leren. 18 januari 2019 Eric Welp & Wim Kokx

Toetsen om van te leren. 18 januari 2019 Eric Welp & Wim Kokx Toetsen om van te leren 18 januari 2019 Eric Welp & Wim Kokx Uitgangspunten oefenen, toetsen, examineren Toetsen kan gedefinieerd worden als het proces om (gericht) informatie van leerlingen te verzamelen

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

HOI, WIJ ZIJN KITE. Wij bedenken, experimenteren en maken samen.

HOI, WIJ ZIJN KITE. Wij bedenken, experimenteren en maken samen. HOI, WIJ ZIJN KITE Digitale media is overal om ons heen zichtbaar. Continue worden we beïnvloed door nieuwe technologie, we laten niets meer aan het toeval over. Je controleert het weer voordat je de deur

Nadere informatie

Kort verslag van de vergadering van de klankbordgroep leerjaar 2 d.d. 15 november 2016

Kort verslag van de vergadering van de klankbordgroep leerjaar 2 d.d. 15 november 2016 Kort verslag van de vergadering van de klankbordgroep leerjaar 2 d.d. 15 november 2016 Op 15 november jl. vond de eerste bijeenkomst plaats van de klankbordgroep voor de tweede klassen. Alle klassen waren

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Compleet vernieuwd! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO

Verleg je grenzen! Compleet vernieuwd! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO Taalblokken Nederlands Brochure MBO Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? U kunt gemakkelijk differentiëren studenten leren wat nodig is Motiverend en uitdagend lesmateriaal voor

Nadere informatie