IMO Masterclass Horizontal Leadership Workshop V Hans Ruijs Doorn, November 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IMO Masterclass Horizontal Leadership Workshop V Hans Ruijs Doorn, November 2017"

Transcriptie

1 IMO Masterclass Horizontal Leadership Workshop V Hans Ruijs Doorn, November 2017 In deze die zie je een afbeelding van een eenvoudige mijn, waarin duidelijk wordt hoe verticaal en horizontaal bij elkaar horen. Verticaal is nodig om je te bewegen naar de goede positie, horizontaal is nodig om je te bewegen naar het waardevolle materiaal. Je moet je in beide dimensies goed kunnen bewegen. Motto: Een vrije ziel kan het goede doen voor anderen met respect voor alles wat er is.

2

3 In dit beeld zie je de verticale en de horizontale dimensie. De persoon in het midden van dit beeld heeft als opgave en uitdaging impuls en resultaten bij elkaar te houden, evenals de community en de klanten. Je kunt hierin verschillende rollen aannemen, zie de twee beelden hierna. De vraag is: waar ben jij vooral en waar zou je willen zijn?

4 Leadership in twee ruimtes Verticale ruimte Horizontale ruimte Focus op structuren en strategie Formale positie Autoriteit Handhaven en volgen van regels Kracht, discipline, transparentie Systemen beheren Plan, budget, controle Doelen stellen Stabiliseren Verantwoordelijkheid Problemen oplossen Entscheide fällen Beslissingen nemen Risico s minimalisieren Routine Verbinding met de organisatie-impuls Focus op proces en mens Professionals kunnen zich zelf in de werkprocessen sturen Autoriteit is contextafhankelijk Zich zelf inbrengen Samenwerking, dialoog Beweging, vernieuwing, ontwikkeling Grenzen verleggen Persoonlijke verantwoordelijkheid stimulieren Beslissingen mogeljk maken en uitvoeren Omgaan met het niet-weten Eigen initiatief promoten Risico s nemen Klantrelaties actief aangaan

5 Van verticaal Van orientatie naar de baas Van de hierarchie Van de taak Van de functie Van de intentie Van de systemen Van het volgen Van het uitvoeren Van de medewerker Van solist Naar horizontaal Orientatie naar de klant Naar de dialoog Naar het proces Naar de mens Naar de werking Naar de principes Naar het initiatief nemen Naar de verantwoordelijkheid nemen Naar de leider Naar de teamplayer

6 Hierna gaat Hans in op het thema van verandering. Hij gebruikt zes beelden van verandering in een organisatie. Hij vraagt: waar sta jij in de organisatieverandering? Iemand gaat ergens staan op/bij de beelden en wordt daarop bevraagd. Een dergelijk gesprek vindt niet vaak plaats en leiderschap kan zijn dat wel te initieren.

7

8 Vervolgens gaat Hans in op het verschijnsel Kairos. Dit is de naam van een god uit de Griekse mythologie die staat voor het juiste moment, de goede gelegenheid, die je niet voorbij moet laten gaan, maar juist bij de kuif moet pakken. In de verandering, de turbulentie is leiderschap Kairos op tijd te zien en beet te pakken. Kairos staat tegenover Chronos, de voorbij tikkende tijd, de lineaire tijd van oorzaak en gevolg, die je kunt berekenen en meten.

9 Kairos Tha ancient Greek concept of a Propotious time for action Kairos-Statue of Lysipp (4th century BC)

10 Francesco Salviati (1552) PALAZZO SACCHETTI, RomeVia Giulia, 66

11 Wat is de cultuur in de organisatie en hoe wordt er op veranderingen en uitdagingen gereageerd? Hoe kijk je naar de cultuur, waar let je op? In de twee onderstaande dia s wordt de cultuur van een organisatie zichtbaar. Belangrijk is deze beelden is dat het éne niet beter is dan het andere maar dat het van de omstandigheden afhangt wat er gebeurt. De leiderschapsvraag is: kun je vanuit een holistisch perspectief (dit is het gele gebied in de twee onderstaande afbeeldingen) naar de situatie kijken en zien wat nodig is? De indeling die Hans gebruikt is geinspireerd door Spiral Dynamics. Zie bijvoorbeeld:

12 Zorgzaamheid, tijd voor reflectie. Correct gedrag. Iedereen wordt er bij betrokken. Op zoek naar het oog van de orkaan. Het geheel zien en dienen. Pragmatische, onconventionele benadering Gelijke kostenbesparingen voor alle gebieden, geen onderscheid. Volgen van hiërarchische lijn en structuur. Geen risico's nemen. Op zoek naar kansen, rationele analyse, werken aan nieuwe ideeën en strategieën. Multidisciplinair werken. Teams, afdelingen, units, komen op voor hun eigen belangen en worden beschermd door hun eigen management. Hoop op redding van buiten. Elk team, afdeling, unit vecht om eigen overleven. Alle middeln zijn geoorloofd. Op zoek naar de schuldige. Egoisme.

13 Kwaliteiten van een gezonde cultuur Integraal-, Synergie-georienteerd: pragmatisch, duurzaam, systemisch, onafhankelijk, non-ego Mensen-georienteerd: respekt, eerlijk, zelf-reflectie, samen, empathie, zorgzaamheid Resultaat-georienteerd: innovatie, ondernemerschap, Op zoek naar kansen, competetie, effizient Taak-georienteerd: verantwoordelijkheid, commitment, duidelijkheid, regels, formeel, orde, discipline Power-georienteerd vitaliteit, energie, enthousiasme, doen Familie-georienteerd: geborgenheid, traditie, rituelen, symbolen

14 Een belangrijke vraag is: hoe ga je om met een turbulente situatie, een situatie van crisis? Hoe kunnen de vier kernkwaliteiten van leiderschap (inspireren, sturen, ingrijpen, coachen) je daarbij helpen. Waar ben je het meest in thuis en wat zou je nog kunnen versterken?

15 Welke zin kunnen we aan deze turbulente tijd geven? Hoe draag ik zingeving over aan mijn collega s en professionals?

16 Heb ik een beeld waar de verandering ons naar toe leidt? Wat kunnen de doelen zijn? Wat is onze aanpak, plan / strategie om daar te komen? Hoe communiceer ik dit? Hoe ga ik om met onverwachte situaties? Hoe zorg ik voor mezelf?

17 Welke activiteiten, projecten in mijn verantwoordelijkheidsgebied moeten worden bevroren,gestopt of nieuw gestart? Welk ongewenst en ontoereikend gedrag van mijn werknemers zijn storend en moet worden gestopt? Hoe en in welke situatie zal ik dit doen? Welk gedrag zou ik moeten promoten?

18 Heb ik een beeld van waar mijn professionals zijn? Wie heeft iets van mij nodig en verwacht wat van mij? Hoe mijn professionals te coachen in deze turbulente tijden? Hoeveel tijd besteed ik in deze tijd aan mijn professionals?

19 Vervolgens kijken we aan de hand van het zogenaamde 4-D Manifest waar je je bevindt. Hans legt vier kaartjes op de grond en we kunnen gaan staan bij de kaartjes waar we zijn en waar we naar toe zouden willen bewegen. Hier geldt ook: elke dimensie is goed, maar teveel ervan niet.

20 4 D-Manifest 1. Automatische piloot talking nice Downloading Je zelf niet laten zien Werking: 1. In zich zelf gekeerd Geen contact met anderen Geen spanning en beweging Terugtrekken, zich beschermen 2. Sich zeigen Contact met jezelf talking direct & clear Positie innemen Jezelf positioneren, risico aangaan 2. Weerstand Het tegenover kan zichzelf wrijven en wordt aangemoedigd om ook kleur te bekennen en een positie in te nemen om argumenten kenbaar te maken 3. Respect & interesse Luisteren, willen begrijpen Perspectief van de ander innemen Zich inlaten Loslaten kunnen, letting go 3. Zorgzaamheid Uitwisseling van gedachtes en gevoelens Opluchting. Het ik verschijnt in de ontmoeting. Ruimte maken voor nieuwe inzichten, letting come 4. Verbinding Herkennen van het gehele beeld Nieuwe toekomstmogelijkheden zien en zich daarmee verbinden. 4. Het nieuwe verschijnt Emergentie, creativiteit, synergie CO-creatie, het nieuwe op de aarde manifesteren Bearbeitung Hans Ruijs - Quelle: R. Coppenhagen und C.O. Scharmer

21 Hans beschrijft een bijeenkomst in Israel, waarin Palestijnen en Israeli elkaar ontmoeten en met elkaar de dialoog aangaan. Met beelden laat hij zien hoe de IMO methodologie van de evidentie in de praktijk werkt. Dit inzicht kwam voor hem achteraf. We laten de plaatjes hier niet zien ivm privacy. Aan het einde laat Hans een video zien die hier goed bij aansluit. Vrouwen die het initiatief nemen om met elkaar in vrede te leven terwijl de (politieke) omstandigheden een zware druk uitoefenen om juist niet de dialoog aan te gaan.

22

23 Vervolgens introduceerde Hans de oefening: Wie ben ik als leider. Met vijf vragen op vijf vellen papier op de grond kon ieder deze vijf vragen beantwoorden. Degene die aan de beurt was koos zelf degene uit die hem/haar door de vijf posities heen leidde.

24

25

26 Tenslotte kreeg iedereen de gelegenheid zijn / haar initiatief in een proces te brengen. Hans legde de bakens, de oriëntatiepunten uit aan de hand waarvan je goed een vraag in een proces kunt brengen, zie de tekening hierna.

27 Geld

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma Op weg naar een integraal kindcentrum Janny Reitsma Programma: Verkenning van het integraal kindcentrum Leiderschap: mensen in beweging zetten Leiderschap: planmatig organiseren Leren als strategie voor

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Leiderschap en veranderen

Leiderschap en veranderen Leiderschap en veranderen Prof. dr. Mariëlle Heijltjes School of Business and Economics Een proeverij Veranderende aannames omtrent opdrachtgever schap Creatie, innovatie en transformatie Consequenties

Nadere informatie

Bijeenkomst Loopbaanprofessionals

Bijeenkomst Loopbaanprofessionals Bijeenkomst Loopbaanprofessionals 3 oktober 2017 Johan Lodder Edwin Brink Krachtige mensen, Verbindend Leiderschap Bewegende Organisaties Advies, training en werkende oplossingen nieuwe stijl Bewegende

Nadere informatie

Workshop Tao Leiderschap. De Kunst van het Meebewegen

Workshop Tao Leiderschap. De Kunst van het Meebewegen Workshop Tao Leiderschap De Kunst van het Meebewegen Linda Ho Cultuur- & Arbeid + Organisatiepsycholoog Verandermanagement & Organisatiekunde Waarderend Organiseren en Gestalt Focus Overheid Adviseur,

Nadere informatie

WORKSHOP: JE PLEK INNEMEN

WORKSHOP: JE PLEK INNEMEN WORKSHOP: JE PLEK INNEMEN LOIS BAAS 9 NOVEMBER 2017 Waar sta jij in jouw organisatie? 3 Intern adviesdilemma centraal decentraal Sturing en beheersing Voorbereiden, implementeren en monitoren van centraal

Nadere informatie

Dit zijn de nieuwe trainingen en workshops van Mankind Mens & Organisatie in 2016:

Dit zijn de nieuwe trainingen en workshops van Mankind Mens & Organisatie in 2016: Mankind Mens & Organisatie gelooft in de kracht van dromen en drijfveren in relatie tot ondernemerschap en leiderschap. Dromen en drijfveren vormen de grond waarop ambitie kan groeien. Passie zorgt vervolgens

Nadere informatie

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT Kernwaarden CONCEPT 1. Bevlogenheid We zijn betrokken en gedreven in wat we doen voor onze omgeving en voor onszelf. We voelen ons verantwoordelijk voor het resultaat. We maken kenbaar wat onze toegevoegde

Nadere informatie

EEN VRIJ MENS IS IN STAAT HET GOEDE TE DOEN VOOR DE ANDER

EEN VRIJ MENS IS IN STAAT HET GOEDE TE DOEN VOOR DE ANDER EEN VRIJ MENS IS IN STAAT HET GOEDE TE DOEN VOOR DE ANDER instituut voor mens- & organisatie ontwikkeling Wij werken graag met u aan het succesvol realiseren van lastige veranderingen Opzetten en begeleiden

Nadere informatie

In het Oog van de Orkaan. Programma in hoofdlijnen. Politieleiderschap. Advanced Programmes

In het Oog van de Orkaan. Programma in hoofdlijnen. Politieleiderschap. Advanced Programmes In het Oog van de Orkaan Programma in hoofdlijnen Politieleiderschap Advanced Programmes Programma In het Oog van de Orkaan Bijeenkomst 1: Ken uzelf: biografie, kernwaarden en levensvragen Nut en noodzaak

Nadere informatie

Personeel gezocht! binden, boeien en betrekken van generatie Y

Personeel gezocht! binden, boeien en betrekken van generatie Y Personeel gezocht! binden, boeien en betrekken van generatie Y GENERATIONS on the move BABYBOOMERS (1940-1955) In 2017: 62 77 jaar oud Senioren (60) GENERATIE X (1955-1970) In 2017: 47 62 jaar oud Leiders

Nadere informatie

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Coachend leidinggeven Coachend leidinggeven, motiveren en inspireren Wil jij het optimale uit jouw medewerkers halen, dan moet je ze motiveren en inspireren. Naast hun leidinggevende ben je ook

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

DRIE DIMENSIES VAN LEIDERSCHAP

DRIE DIMENSIES VAN LEIDERSCHAP Revolutie in organisatieland Je kunt wel zeggen dat er momenteel een revolutie gaande is in organisatieland. Voor veel mensen zijn de grenzen bereikt. Ze willen niet langer slechts een klein deel van zichzelf

Nadere informatie

Dynamisch bewustzijn Als alles met alles samenhangt is een beweeglijk weten noodzaak

Dynamisch bewustzijn Als alles met alles samenhangt is een beweeglijk weten noodzaak Dynamisch bewustzijn Als alles met alles samenhangt is een beweeglijk weten noodzaak Leerplatform voor persoonlijke ontwikkeling en leiderschap Door Els van Noorduyn en Godelieve Spaas De huidige crisis

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel.: 02 211 82 11 www.favv.be Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Februari

Nadere informatie

In het oog van de orkaan. School voor Politie Leiderschap

In het oog van de orkaan. School voor Politie Leiderschap In het oog van de orkaan School voor Politie Leiderschap Inleiding Essenties van het leiderschapsprogramma In het oog van de orkaan De titel van het programma verwijst naar de hevige turbulentie, als gevolg

Nadere informatie

Intermedius, Passie, grip en structuur voor u en uw organisatie

Intermedius, Passie, grip en structuur voor u en uw organisatie Intermedius, Passie, grip en structuur voor u en uw organisatie Wilt u organisatieveranderingen effectief vormgeven en besturen? Zorg dan dat projecten en programma s elkaar versterken in een gestructureerde

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

Leiderschap vanuit systemisch perspectief

Leiderschap vanuit systemisch perspectief Waar ideeën en activiteiten rond ziel en zakelijkheid samenkomen op een prachtige plek, vanuit een geïnspireerd netwerk 4-daagse training: Leiderschap vanuit systemisch perspectief Het leven wordt voorwaarts

Nadere informatie

Total Respect Management Cyclus

Total Respect Management Cyclus Total Respect Management Cyclus Leer excellent leiding te geven en onderneem op een duurzame manier, met excellente resultaten als gevolg Hoe komt het dat bedrijven zoals Torfs, Colruyt, Umicore of Apple

Nadere informatie

Terug naar AF? is het logische vervolg op Persoonlijke

Terug naar AF? is het logische vervolg op Persoonlijke Proloog Terug naar AF? is het logische vervolg op Persoonlijke kracht als sleutel tot succes en Grensverleggend leiderschap. Nadat ik eerder schreef over de essentie van veranderen, het veranderen van

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

In het oog van de orkaan. Programma in hoofdlijnen

In het oog van de orkaan. Programma in hoofdlijnen In het oog van de orkaan Programma in hoofdlijnen Programma in hoofdlijnen In het oog van de orkaan Bijeenkomst 1: Ken uzelf: biografie, kernwaarden en levensvragen Nut en noodzaak van rust stilte leegte.

Nadere informatie

Anders kijken, anders leren

Anders kijken, anders leren Anders kijken, anders leren Inleiding De transformatie van het sociaal domein stelt andere eisen aan de competenties van de professionals. Multidisciplinair, met oog voor participatie en eigen regie van

Nadere informatie

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren Lééf je dag Prikkelende workshops om samen te leren Vier je dag, vier het moment Wilt u een personeelsbijeenkomst organiseren waarbij u ontspanning combineert met leren? Kies dan voor de workshops van

Nadere informatie

Passie en Effect. Passie. themabijeenkomst 55. Effect Resultaat Opbrengst Uitwerking Gevolg Uitkomst Gewin

Passie en Effect. Passie. themabijeenkomst 55. Effect Resultaat Opbrengst Uitwerking Gevolg Uitkomst Gewin Passie en Effect themabijeenkomst 55 TQC-Net Blad 1 Passie Bezieling Inspiratie Hartstocht Vuur Geestdrift Enthousiasme Effect Resultaat Opbrengst Uitwerking Gevolg Uitkomst Gewin Blad 2 1 1. Vraagstelling

Nadere informatie

21st Century Skills Training

21st Century Skills Training Ontwikkeling van competenties voor de 21 e eeuw - Vernieuwend - Voor werknemers van nu - Met inzet van moderne en digitale technieken - - Integratie van social media - Toekomstgericht - Inleiding De manier

Nadere informatie

Joe Jouw Ontwikkeling Eerst

Joe Jouw Ontwikkeling Eerst TMA Talentenanalyse Talent- en competentiepaspoort Joe Jouw Ontwikkeling Eerst www.jouwontwikkelingeerst.nl - info@jouwontwikkelingeerst.nl - 06 46 13 63 21 Inleiding De TMA Talentenanalyse meet de drijfveren

Nadere informatie

Leiderschap in Contact

Leiderschap in Contact Waar ideeën en activiteiten rond ziel en zakelijkheid samenkomen op een prachtige plek, vanuit een geïnspireerd netwerk 4-daagse training: Leiderschap in Contact Constructief verbinden in de professionele

Nadere informatie

Kleur geven aan ICT Spiral Dynamics in de praktijk Corporatiedag / NCCW Nieuwegein, 9 maart 2017

Kleur geven aan ICT Spiral Dynamics in de praktijk Corporatiedag / NCCW Nieuwegein, 9 maart 2017 Kleur geven aan ICT Spiral Dynamics in de praktijk Corporatiedag / NCCW Nieuwegein, 9 maart 2017 Van digitalisering naar professionalisering De zachte kant als een hard onderscheid Expliciete aandacht

Nadere informatie

TMA Talentenanalyse. Talent- en competentiepaspoort. Sara Berger 15 april 2013

TMA Talentenanalyse. Talent- en competentiepaspoort. Sara Berger 15 april 2013 TMA Talentenanalyse Talent- en competentiepaspoort Sara Berger 15 april 2013 Zuid-Hollandlaan 7 2596 AL Den Haag T 070 361 17 60 I www.dynamischbureau.nl E info@dynamsichbureau.nl Inleiding De TMA Talentenanalyse

Nadere informatie

Training Verandermanagement

Training Verandermanagement Training Verandermanagement Verandermanagement, succesvol omgaan met veranderingen Alles verandert, voortdurend. De omgeving, jijzelf, maar ook de organisatie waar je voor werkt. Verandering is vaak noodzakelijk.

Nadere informatie

Petra Portengen BV. 7 fasen van Ont-wikkeling Transformatieproces Anders kijken, anders denken, anders zijn en anders doen!

Petra Portengen BV. 7 fasen van Ont-wikkeling Transformatieproces Anders kijken, anders denken, anders zijn en anders doen! Petra Portengen BV 7 fasen van Ont-wikkeling Transformatieproces Anders kijken, anders denken, anders zijn en anders doen! 'Life is not about waiting for the storms to pass... It's about learning how to

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2017

Training & themabijeenkomsten 2017 Training & themabijeenkomsten 2017 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 10 11 Trainingen en themabijeenkomsten voor uw ontwikkeling Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Programma Authentiek Leiderschap, een challenge

Programma Authentiek Leiderschap, een challenge Programma Authentiek Leiderschap, een challenge Deze opleidingsreeks is een initiatief van Circle of Police Leadership Meer informatie over CPL is te vinden op www.cplbelgium.be Deel 1 (halve dag) Inleiding

Nadere informatie

De evolutie-sprong van management naar leiderschap

De evolutie-sprong van management naar leiderschap De evolutie-sprong van management naar leiderschap What got you here, won't get you there - Marshall Goldsmith Als ervaren manager heb je het allemaal al eerder gehoord Als effectief manager gebruik je

Nadere informatie

Beter in een groep. Inleiding groepsdynamica GMC-symposium Drs. Arjeh Mesquita

Beter in een groep. Inleiding groepsdynamica GMC-symposium Drs. Arjeh Mesquita Beter in een groep Inleiding groepsdynamica GMC-symposium Drs. Arjeh Mesquita Na deze bijeenkomst Weet je wat groepsdynamica is Heb je ervaren wat dynamiek doet Weet je hoe je je verder kunt bekwamen

Nadere informatie

Workshop en coaching Plezier in je (levens)loopbaan

Workshop en coaching Plezier in je (levens)loopbaan Workshop en coaching Plezier in je (levens)loopbaan Persoonlijk leiderschap in je loopbaan voor Young Career Professionals Persoonlijk leiderschap in je loopbaan voor Mid Career Professionals Persoonlijk

Nadere informatie

LEAN en Retrieving Alfa Leadership Experiences

LEAN en Retrieving Alfa Leadership Experiences LEAN en Retrieving Alfa Leadership Experiences Leiderschap als voorwaarde voor een cultuur van leren, initiëren en ondernemen. In veel (technisch georiënteerde) organisaties, voelde men zich lange tijd

Nadere informatie

WORKSHOP WERKGELUK & LEIDERSCHAP HAPPY PEOPLE BETTER BUSINESS EVENT Alex Slavenburg / 20 Maart 2018

WORKSHOP WERKGELUK & LEIDERSCHAP HAPPY PEOPLE BETTER BUSINESS EVENT Alex Slavenburg / 20 Maart 2018 WORKSHOP WERKGELUK & LEIDERSCHAP HAPPY PEOPLE BETTER BUSINESS EVENT Alex Slavenburg / 20 Maart 2018 ALEX SLAVENBURG Eigenaar van Daarvoor: Veelheid aan leidinggevende rollen bij Rabobank, o.a. Hoofd Talent

Nadere informatie

Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID

Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID Ik geef betekenis aan onze missie Ik begeleid studenten naar de arbeidsmarkt, een vervolgopleiding en/of een actieve rol in de samenleving. En: ik zorg dat een student

Nadere informatie

Functieprofiel Young Expert

Functieprofiel Young Expert 1 Laatst gewijzigd: 20-7-2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Ervaringen opdoen... 3 1.1 Internationale ervaring in Ontwikkelingssamenwerkingsproject (OS)... 3 1.2 Nieuwe vaardigheden... 3 1.3 Intercultureel

Nadere informatie

Waarde(n)vol werk in uitvoering

Waarde(n)vol werk in uitvoering Bijeenkomsten februari 2017 De bijeenkomsten werden gehouden in het kader van het A+O fonds project: Waarde(n)vol werk in uitvoering Doel van het project Invulling van vakmanschap en professionele ruimte

Nadere informatie

OSA - A la Carte Innovatie in uitvoering

OSA - A la Carte Innovatie in uitvoering OSA A la Carte Innovatie in uitvoering Leren en ontwikkelen in welzijn. Iedere welzijnsorganisatie is uniek en kent haar eigen processen. OSA biedt daarom trainingen A la Carte aan. Zodat u uw persoonlijke

Nadere informatie

Ecologie van het leren

Ecologie van het leren Ecologie van het leren Beneluxconferentie dr Manon C.P. Ruijters MLD Apeldoorn 17 oktober 2013 Ecologisch? Ecologie is verbindingen en samenhang diversiteit interacties tussen organismen en hun omgeving

Nadere informatie

Managers op school. onderwijs in beweging. Najaarsconferentie Stichting Werkkring 8 november 2012 Thema: inspireren tot leren!

Managers op school. onderwijs in beweging. Najaarsconferentie Stichting Werkkring 8 november 2012 Thema: inspireren tot leren! Managers op school onderwijs in beweging Najaarsconferentie Stichting Werkkring 8 november 2012 Thema: inspireren tot leren! Leo van den Brom lbrom@pileum.nl Management volgens Mintzberg Large institutions

Nadere informatie

Arend Ardon: Doorbreek de cirkel!

Arend Ardon: Doorbreek de cirkel! Arend Ardon: Doorbreek de cirkel! Directeur: Hoe verloopt het met het ontwikkeltraject Ondernemend en verantwoordelijk? HR- manager: De eerste workshops zijn geweest. Iedereen heeft een actiepunt voor

Nadere informatie

Het verschíl maken vanuit Inzicht & Systemisch overzicht!

Het verschíl maken vanuit Inzicht & Systemisch overzicht! Thales HR-dag 24 september 2015 Het verschíl maken vanuit Inzicht & Systemisch overzicht! De oplossing vind je nooit op het niveau van het probleem zelf Waar of Niet Waar? De kracht van systemische (organisatie)

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue verbeteren met

Nadere informatie

Samen de toekomst van het vmbo maken. Van Superman tot the Avengers. Marco Snoek

Samen de toekomst van het vmbo maken. Van Superman tot the Avengers. Marco Snoek Samen de toekomst van het vmbo maken Van Superman tot the Avengers Marco Snoek 1 INHOUD Superman Of Spencerman? De schoolleider!? Een loopbaan vol passie Erkende ongelijkheid The Avengers 2 SAMEN DE TOEKOMST

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert C December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT C 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 13. Deel 1 Persoonlijke ontwikkeling 19

Inhoud. Inleiding 13. Deel 1 Persoonlijke ontwikkeling 19 Inhoud Inleiding 13 Deel 1 Persoonlijke ontwikkeling 19 1 Reflecteren 21 1.1 Wat is reflecteren? 21 1.2 STARRT 25 1.3 Zelfhantering 26 1.4 Johari-venster 28 1.5 Evalueren 29 1.6 Opdrachten 29 1.7 Reflectie

Nadere informatie

Attitudes en gedrag i.v.m. de professionele rollen van leraren in opleiding. Opdrachtenbundel

Attitudes en gedrag i.v.m. de professionele rollen van leraren in opleiding. Opdrachtenbundel Attitudes en gedrag i.v.m. de professionele rollen van leraren in opleiding Opdrachtenbundel Oefening 1: Oudercontact 1. Thema van de oefening Ouderavond. 2. Type oefening Individueel werk. 3. Opgave Algemene

Nadere informatie

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Situationeel leidinggeven Situationeel leidinggeven, krachtig in iedere situatie Als leidinggevende probeer jij het beste uit je medewerkers te halen. Daar profiteert de organisatie van, maar

Nadere informatie

Crisis? Ontgijzel jezelf!

Crisis? Ontgijzel jezelf! Crisis? Ontgijzel jezelf! Ontgijzelen; het is een term die me de afgelopen periode heeft getriggerd. De term komt van Arjan Erkel, met wie ik de laatste tijd tweemaal heb samengewerkt. De term ontgijzelen

Nadere informatie

Is dit iets voor jou? Traineeship Hemmink GROEIT

Is dit iets voor jou? Traineeship Hemmink GROEIT Is dit iets voor jou? Traineeship Hemmink GROEIT Traineeship Hemmink B.V. Pagina 2 Is dit iets voor jou? Dit traineeship biedt je een unieke kans om het werkveld, jezelf en Hemmink te ontdekken. Je doet

Nadere informatie

Ecologie van het leren

Ecologie van het leren Ecologie van het leren L&D Talks Brussel dr Manon C.P. Ruijters MLD Brussel 10 oktober 2013 Ecologie is verbindingen en samenhang balans diversiteit behoud, lange termijn grieks: οἶκος, "huishouden

Nadere informatie

Journeyleadersopleiding

Journeyleadersopleiding STICHTING PIONIERS IN AUTHENTIEK LEIDERSCHAP Journeyleadersopleiding Januari 2018 oktober 2018 PAL (Pioniers in Authentiek Leiderschap) is een innovatieve leiderschaps-community, die een integrale en excellente

Nadere informatie

Werken vanuit Essentie

Werken vanuit Essentie Leergang Werken vanuit Essentie (midden- en hoger management) - van leidinggeven naar LEIDERSCHAP - Leergang Werken vanuit Essentie - van leidinggeven naar leiderschap - Er is veel meer dan voorheen het

Nadere informatie

Deze leerlijn is voor de eerste twee onderdelen opgenomen in de zgn. piramide van ondernemerschap.

Deze leerlijn is voor de eerste twee onderdelen opgenomen in de zgn. piramide van ondernemerschap. Ondernemen Het keuzevak Ondernemen is een verbredend keuze vak. Voor leerlingen uit andere profielen een geheel nieuw vak, voor leerlingen uit het profiel E&O is wel overlap. De profielmodule Commercieel

Nadere informatie

SLOW & QUICK SCAN COPE 7

SLOW & QUICK SCAN COPE 7 Onderstaand treft u zowel een SLOW als een QUICK SCAN aan voor uw organisatie volgens de COPE 7 organisatie principes. De SLOW SCAN: Als uw antwoord op een hoofdvraag NEE betreft, dan scoort u 0 punten

Nadere informatie

Transformeren kun je leren: Leerplicht en RMC in transformatie

Transformeren kun je leren: Leerplicht en RMC in transformatie Transformeren kun je leren: Leerplicht en RMC in transformatie Wat betekenen de veranderingen in het domein waar de leerplicht/rmc professional zich bevindt voor diens eigen transformatieproces? Van iedere

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

High Performance Organisatie

High Performance Organisatie Een High Performance Organisatie, wat is dat nu weer? Weer een nieuw project? Nee, dat is het niet. Een High Performance Organisatie, of HPO, is eigenlijk niets anders dan een inspirerende, motiverende

Nadere informatie

Do s and dont s sociale media Alzheimer Nederland

Do s and dont s sociale media Alzheimer Nederland Do s and dont s sociale media Alzheimer Nederland Voor afdelingsvrijwilligers Digitale media hebben de laatste jaren gezorgd voor een enorme verschuiving in de manier waarop mensen informatie zoeken, nieuws

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

SECURE BASE LEADERSHIP UNIEKE TOP EXECUTIVE COURSE MET GROTE IMPACT. Creëer als leider een cultuur voor continue innovatie en exponentiële groei!

SECURE BASE LEADERSHIP UNIEKE TOP EXECUTIVE COURSE MET GROTE IMPACT. Creëer als leider een cultuur voor continue innovatie en exponentiële groei! SECURE BASE LEADERSHIP UNIEKE TOP EXECUTIVE COURSE MET GROTE IMPACT Creëer als leider een cultuur voor continue innovatie en exponentiële groei! WIJ STARTEN HET TRAJECT MET EEN PERSONAL DIALOGUE (BEWUSTWORDING)

Nadere informatie

Ben jij een Lean leider?

Ben jij een Lean leider? Ben jij een Lean leider? LIDZ jaarcongres, 31 oktober 2016 Desirée van Dun & Jorim den Hertog Copyright 2016 House of Performance. Geen enkele reproductie van het document of een deel van het document

Nadere informatie

VERTROUWEN & VERANTWOORDELIJKHEID WIM VANDERSTRAETEN

VERTROUWEN & VERANTWOORDELIJKHEID WIM VANDERSTRAETEN VERTROUWEN & VERANTWOORDELIJKHEID WIM VANDERSTRAETEN VAN WAAR KOMT VERTROUWEN? De EU markt (economisch): groei staat onder druk Voor het eerst sinds jaren Oorzaken? Opvoeding? Opleiding? Economie? Waarom?

Nadere informatie

Gedeeld leiderschap Koen Marichal

Gedeeld leiderschap Koen Marichal Gedeeld leiderschap Koen Marichal 05/20/2019 Gummus et al. (2018) Huidig schoolleiderschap onder hoogspanning Stabiliteit, controle, preventie, risicovermijding Interne belangen Inhoud, resultaten, cijfers.

Nadere informatie

Let s Ynnovate! Let s Ynnovate! LET S YNNOVATE! OVER FLEUR & ESTHER FLEUR PULLEN & ESTHER VAN DER STORM

Let s Ynnovate! Let s Ynnovate! LET S YNNOVATE! OVER FLEUR & ESTHER FLEUR PULLEN & ESTHER VAN DER STORM LET S YNNOVATE! Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg, riep Einstein al een dikke eeuw geleden. Wil je innoveren, dan zul je uit je routine moeten stappen. Maar hoe kun je succesvol

Nadere informatie

Safety Leadership. veiligheid als de meest krachtige impuls voor cultuurverandering. HRO leiderschap conferentie 7 april 2019

Safety Leadership. veiligheid als de meest krachtige impuls voor cultuurverandering. HRO leiderschap conferentie 7 april 2019 Safety Leadership veiligheid als de meest krachtige impuls voor cultuurverandering HRO leiderschap conferentie 7 april 2019 Wat komt aan bod? Voorstellen & vragen / behoeftes Wat doet Alfabeeld veiligheid

Nadere informatie

Werken met plezier en goed presteren

Werken met plezier en goed presteren 1 Werken met plezier en goed presteren 2 Wat zie, hoor, ruik, proef en voel ik? Hoe ervaar jij je werk? Schrijf op post-its: Wat is vreugdevol? Wat is vreugdeloos? 3 De zeven bronnen van arbeidsvreugde

Nadere informatie

Kamer van Koophandel - BIK. Een keigoed aanbod. Angelique Simons 24 september 2015

Kamer van Koophandel - BIK. Een keigoed aanbod. Angelique Simons 24 september 2015 Kamer van Koophandel - BIK Een keigoed aanbod Angelique Simons 24 september 2015 Conclusies Strategie loont! Qua omzet en winst. Qua onderscheid en voorkeur. Qua continuïteit. De klant kiest altijd zijn

Nadere informatie

Hoe struikelstenen stapstenen worden

Hoe struikelstenen stapstenen worden Hoe struikelstenen stapstenen worden arabel LOOPBAANCOACHING BIJ KANKER Loopbaancoaching bij kanker Je bent aan het werk en alles loopt prima tot het moment dat je de diagnose van kanker te horen krijgt.

Nadere informatie

Je eigen waarden top 10 + Waardenwiel

Je eigen waarden top 10 + Waardenwiel + Waardenwiel Leidraad voor coaches Situering: Fase 2 Analyse Gebruik: - Doel: Overzicht maken van welke waarden (privé en werk) belangrijk (en aanwezig in de huidige situatie) zijn. - Doelgroep: Geschikt

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Collega s die precies doen wat jij

Nadere informatie

COMMUNITY DEVELOPMENT. Flankerend College Bachelor Social Work UNA Studiejaar

COMMUNITY DEVELOPMENT. Flankerend College Bachelor Social Work UNA Studiejaar COMMUNITY DEVELOPMENT Flankerend College Bachelor Social Work UNA Studiejaar 2012-2013 Samenlevingsopbouw Concepten en gerichte benadering Kernprincipes en processen Verschillende classificaties en werkmodellen

Nadere informatie

(S)HE Factor HRO TEAM FOCUS AFWIJKING PERSPECTIEF VEERKRACHT VERTROUWEN BEWUSTWORDING BETROUWBAARHEID

(S)HE Factor HRO TEAM FOCUS AFWIJKING PERSPECTIEF VEERKRACHT VERTROUWEN BEWUSTWORDING BETROUWBAARHEID de BRANDWEER (S)HE Factor HRO TEAM FOCUS AFWIJKING PERSPECTIEF VEERKRACHT VERTROUWEN BEWUSTWORDING BETROUWBAARHEID Even voorstellen Brandweer Flevoland Regisseur Kennis & Arbeidsveiligheid (koud) Arbo-kerndeskundige

Nadere informatie

Management Drives onderscheidt zes stijlen van leiderschap vanuit zes drijfveren

Management Drives onderscheidt zes stijlen van leiderschap vanuit zes drijfveren Management Drives onderscheidt zes stijlen van leiderschap vanuit zes drijfveren People manager Mensgericht Visionair Kennisgericht Ondernemer Resultaatgericht Bestuurder Gericht op zekerheid Autoriteit

Nadere informatie

R E N É H E R R E M A N S - C R E D E N T I A L S. Merkrelaties fundament van duurzame business

R E N É H E R R E M A N S - C R E D E N T I A L S. Merkrelaties fundament van duurzame business R E N É H E R R E M A N S - C R E D E N T I A L S Merkrelaties fundament van duurzame business Merkrelaties: Brandstof voor moderne organisaties Niet de individuen maar hun relaties maken het verschil

Nadere informatie

Training Verbindend Leiderschap

Training Verbindend Leiderschap Training Verbindend Leiderschap Voor vrouwen die leiding geven binnen de Medezeggenschap (of deze ambitie hebben) Het idee achter deze training is ontstaan vanuit gesprekken met vrouwen in een leidinggevende

Nadere informatie

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business Mastermind groep Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business In turbulente tijden staat uw business voortdurend

Nadere informatie

Visiebijeenkomst Verpleegkundig leiderschap en professionaliteit. Patiëntgerichte zorg. 16 oktober 2018

Visiebijeenkomst Verpleegkundig leiderschap en professionaliteit. Patiëntgerichte zorg. 16 oktober 2018 Visiebijeenkomst Verpleegkundig leiderschap en professionaliteit Patiëntgerichte zorg 16 oktober 2018 Inhoudsopgave Introductie Een ervaring als patiënt én verpleegkundige: wat betekent dat? Interview

Nadere informatie

Kansgericht Samenwerken Spel

Kansgericht Samenwerken Spel Kansgericht Samenwerken Spel 1 Het spel bestaat uit 36 kanskaarten, met aan de ene zijde tekst en aan de andere zijde een bijbehorende afbeelding. Doel is om medewerkers en teams te helpen met kansgericht

Nadere informatie

Visie. 1

Visie.  1 De visie vertaald in de 8 i s van verandering De ideeënwerkplaats heeft haar visie vertaald in de 8 i s van verandering en is ontwikkeld om leerprocessen te stimuleren en te faciliteren. Het cyclische

Nadere informatie

Als je zegt dat je het niet kan, dan heb je gelijk Als je zegt dat je het wel kan, heb je ook gelijk ALBERT EINSTEIN

Als je zegt dat je het niet kan, dan heb je gelijk Als je zegt dat je het wel kan, heb je ook gelijk ALBERT EINSTEIN g Als je zegt dat je het niet kan, dan heb je gelijk Als je zegt dat je het wel kan, heb je ook gelijk ALBERT EINSTEIN onze waarden: vernieuwend plezier stoer inzicht leiderschap beweging verbinding vertrouwen

Nadere informatie

1. De methodiek Management Drives

1. De methodiek Management Drives 1. De methodiek Management Drives Management Drives is een unieke methodiek die u concrete handvatten biedt in het benaderen van de ontwikkeling van individu, team en organisatie. De methodiek kent een

Nadere informatie

Harvest Global Network HANDLEIDING

Harvest Global Network HANDLEIDING Harvest Global Network HANDLEIDING Demonstreer Jezus! Houd een lijst bij en bid voor hen. Ga en los hun nood op. Neem ze mee in het discipelschap traject. 2 Inhoud Missie 3 Visie 4 Persoonlijke groei 5

Nadere informatie

Positionering dienstverlening. uitdaging. Preventief: focus op groei. probleem. klachten. huisarts. psycholoog. Curatief: focus op genezen

Positionering dienstverlening. uitdaging. Preventief: focus op groei. probleem. klachten. huisarts. psycholoog. Curatief: focus op genezen Positionering dienstverlening uitdaging Preventief: focus op groei probleem klachten huisarts psycholoog Curatief: focus op genezen Ik wil iets in mijn leven veranderen en ik zoek daar ondersteuning in,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Motivatie

Hoofdstuk 1 Motivatie Hoofdstuk 1 Motivatie Wat is motivatie? Van Dale omschrijft motivatie als beweegreden, drijfveer. Net als bij andere onderzoeken werd deze invalshoek gebruikt bij het begin van het onderzoek naar wat mensen

Nadere informatie

Artikel Dynamisch Complimentenspel

Artikel Dynamisch Complimentenspel Artikel Dynamisch Complimentenspel Speelse feedback voor je collega s en jezelf Jij kan altijd zo hartelijk zijn! Meen je dat? Dat gaat vanzelf hoor. Nee, echt: weet je nog toen we laatst die nieuwe klanten

Nadere informatie

doel bereikt zelfsturing inrichten veiligheid fundament Behoeftepiramide van een "Social Business"

doel bereikt zelfsturing inrichten veiligheid fundament Behoeftepiramide van een Social Business Behoeftepiramide van een "" (Naar analogie piramide van Maslow) Maslow rangschikte de volgens hem universele behoeften van de mens in een hiërarchie. Volgens zijn theorie zou de mens pas streven naar bevrediging

Nadere informatie

Evaluatie Weerbaarheidtraining voor volwassenen Koekkoek & Co

Evaluatie Weerbaarheidtraining voor volwassenen Koekkoek & Co Evaluatie Weerbaarheidtraining voor volwassenen Koekkoek & Co 76 respondenten Cijfer algehele training 7 8 9 10 De deelnemers hadden beschikking over lesbrieven, hierin stond informatie over de bijeenkomsten

Nadere informatie

Nieuws voor overheidsmedewerkers

Nieuws voor overheidsmedewerkers Van Oort & Ros Partners bij Ontwikkeling Kerkedijk 11, 1862 BD Bergen www.vanoort-ros.nl 072-5814749 Nieuws voor overheidsmedewerkers Jaartraject Verbindend werken en eigen invloed versterken 2 Kennismaking

Nadere informatie

Competenties op het gebied van Management en Leidinggeven

Competenties op het gebied van Management en Leidinggeven P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Com puterw eg 1,3542 D P U trecht Postbus 1087,3600 BB Maarssen tel.0346-55 90 10 fax 0346-55 90 15 w w w.picom pany.nl servicedesk@ picom pany.nl Het PiCompany

Nadere informatie