Dublin, een reisverslag.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dublin, een reisverslag."

Transcriptie

1 Dublin, een reisverslag. Traditiegetrouw is de eerste clubavond van het seizoen gewijd aan het thema vakantiebieren. Iedereen kan dan verslag doen van datgene wat hij of zij in de vakantie voor exotische brouwsels heeft aangetroffen, en zo mogelijk kan er dan geproefd worden van hetgeen is meegebracht. Op 6 september was ondergetekende niet aanwezig, simpel en alleen omdat hij áfwezig was. Op een culturele expeditie naar Dublin, Ierland. Behalve een stevig cultureel programma, in de zin van een wandelexcursie door de stad in de voetsporen van de beroemde schrijver James Joyce, een bezoek aan de greyhound derby (hondenrennen, inclusief gokken en een praatje met op dit punt zeer deskundige locals), bracht deze reis ons ook nog langs de prachtige St. Patrick s Cathedral en de catacomben onder de St. Michan s Church en de daar liggende mummies. En nog zo het een en ander. Bijvoorbeeld een bezoek aan Jameson whiskey, The Old Distillery aan de Bow Street. Eén van de twee toeristische topattracties in Dublin. De lezer mag vast raden wat de andere is. Een bezoek aan de distilleerderij behelst een ontvangst in de shop, waar allerhande parafernalia te koop zijn. Shirts, glazen, sleutelhangers, etc, etc. Vervolgens een geacteerde en matig geanimeerde film welke een beeld schetst van de distilleerderij in de vorige eeuw. Daarna een rondleiding door het gebouw waar het hele proces van graan tot whiskey wordt verbeeld. Het gebouw is de oude distilleerderij. Er wordt geen druppel drank meer geproduceerd. Dat gebeurt rustig in het Zuiden van Ierland, in Midleton. Het meest authentieke in dit gebouw, naast de restanten van apparatuur en wat fundamenten, is de na zijn overlijden opgezette distilleerderijkat, Smitty. Smitty stond naar verluidt garant voor muizen per dag. Wat wel nodig was in zo n graanschuur. We werden onderhouden over het malen, maischen, het vergisten en het destilleren van het vergiste wort.

2 Het rijpen gebeurt vervolgens in hergebruikte eiken vaten voor een periode van minimaal 3 jaar. Bij wet geregeld is dat het dan whiskey mag heten. Er worden drie soorten casks gebruikt: bourbon vaten uit Kentucky, USA, portvaten uit Portugal en sherry vaten uit Spanje. Na de rijping in deze vaten wordt de zaak bij elkaar gemikt, het proces van mating van de whiskey. Het grote verschil in smaak met andere whiskeys schijnt de drievoudige destillatie te zijn, de trots van Jameson. Schotse whisky s zijn meestal tweemaal gedestilleerd en Amerikaanse éénmaal. Overigens wordt het mouten door Jameson zelf gedaan, waarbij als grote verschil met de Schotse whisky wordt aangegeven dat daar vaak met turf wordt geëest, terwijl bij de Ierse whiskey brandstoffen worden gebruikt die geen rook afgeven (anthraciet), zodat er geen rooksmaak aan de drank komt. Vast onderdeel van de rondleiding is ook een stoomcursusje whiskey proeven voor een deel van de groep, waarbij je uiteraard uit de Johnny Walker black label, de Jack Daniels en de Jameson de laatste als veruit de beste dient te herkennen. Leuk. Van een heel andere orde was het bezoek aan de Guinness brouwerij. De St. James Gate brouwerij, zoals hij heet. Even terzijde: bij de stichting van de zelfstandige republiek Ierland, begin 1922, werd de Ierse harp gekozen om als nationaal symbool (zie rechts) te dienen. Dit gaf nog wel even een copyright kwestie, want dezelfde harp fungeert al sinds jaar en dag als embleem van Guinness. Na wat onderhandelen kwamen ze er uit: als de Republiek de snaren niet van links naar rechts, zoals in het logo van Guinness, maar van rechts naar links lieten lopen, dan mocht het wel. Aldus geschiedde. Een gigantisch en machtig bedrijf, met een productie van enige miljoenen hectoliters per jaar. (Als ik het probeer te achterhalen: 6

3 miljoen in 2005, nu 82.9 miljoen, staat gelijk aan 631 tankauto s per dag.!.!)). In 1759 werd het terrein waarop de brouwerij gevestigd was door Guinness gehuurd van de stad Dublin voor 45 pond per jaar en het contract werd gelijk maar voor 9000 jaar vastgelegd. Zekerheid voor alles. Ondertussen is dit toch al lang achterhaald, want het terrein wat gehuurd werd was met zijn 4 acres (1,6 ha) al snel te klein. Guinness heeft zich uitgekocht en het terrein wat nu 50 acres (20,2 ha) groot is, is eigendom van de brouwerij. Het 9000-jarige lease contract uit 1759 ligt plechtig tentoon gesteld onder een glazen koepeltje in de vloer van The Storehouse. Overigens staat ook dit bedrijf niet meer alleen, want het is onderdeel van Diageo, een multinational in dranken, die o.a. als bieren Tusker en Kilkenny in zijn portefeuille heeft, maar ook merken als Smirnoff, Johnny Walker, Baileys, VAT69 en Hennessy. De rondleiding wordt gehouden in The Storehouse, het gebouw waarin vroeger de vergisting plaatsvond. Ze doen daar niet kinderachtig als het gaat om het aanprijzen van hun superieure bier. De geheel op toeristen gerichte, zeer commerciële, expositie is uiterst modern en van vele multimediale presentaties voorzien. Een geweldige vondst is het laten uitleggen van het brouwproces door master-brewer Ferrel Murray op een aantal in de loop van de expositie op elkaar aansluitende video schermen. Als verhaaltje No1 klaar is, heb je even de tijd om door te lopen naar scherm No2, enz. De verhaaltjes worden gelardeerd met opnames uit de brouwerij, die om begrijpelijke redenen (duizenden bezoekers!) niet zelf voor bezichtiging toegankelijk is. Zo hou je de vaart er wel in. De bezoekers moeten binnenkomen (en betalen), maar ze moeten ook op tijd de deur weer uit, namelijk.

4 Eén van de onderdelen van de rondleiding is een presentatie in een koel en klinisch ingerichte ruimte met een viertal zuilen, die een specifieke geur karakteristiek van het bier d.m.v. verneveling loslaten (chocolade, hop, mout, etc). Hierna volgt de echte tasting experience in een volgend zaaltje, waar de spreker (met headset met microfoon) voordoet in welke bijna militaire houding een glas Guinness gedronken dient te worden: linker arm tegen het lichaam aan, rechter arm met in de hand een pint (zeg paint ) horizontaal als een vleugel met de elleboog ter hoogte van de schouder en het glas voor de mond, en dan fier, boven het glas naar een punt iets boven de horizon kijkend langzaam sippen van dit kostelijke bier. En het hele schoolklasje (een man of 50!) deed braaf wat er werd voorgedaan. Poppenkast. Als hobbybrouwer voel je een beetje gegeneerd in zo n omgeving. Maar goed, alles in de groep was er natuurlijk op gericht om het gratis glas bier aan het eind van de tocht te halen. (nou ja, gratis, de entreeticket voor dit feest kost wel mooi 16,50). En het moet gezegd: een perfect getapte stout met een schuimkraag van exact 20mm. en de consistentie van slagroom is wel een traktatie. Deze traktatie wordt pas je deel in de Gravity Bar, het laatste deel van de rondleiding, op de 7 e verdieping van het gebouw. Dan heb je je wel mooi door 5 Tja, net gemist. Zij waren er ook. Maar niet op dezelfde dag. De Koperen Tsjettel was goed vertegenwoordigd. verdiepingen Guinnesspromotie heen geworsteld. (De 6 e verdieping telt alleen toiletten). Met een pintje in de hand en een fraai uitzicht over de hele stad. Een soort miniempire-state-building-gevoel.

5 Het weetje wat ik aan deze excursie heb onthouden is dat ze de geroosterde mout met uiterste precisie zelf roosteren, en dat voor de stout de gerst deels gemout en deels ongemout wordt gebruikt. Nee, dan het All-Ireland Craftbeer and Cider Festival, gehouden van 5 t/m 8 september 2013 in een hal aan de periferie van Dublin. Volgens aankondiging zouden er ongeveer 30 brouwers van craftbeer en cidermakers aanwezig zijn. Ik telde een stuk of drie cidermakers, twee Amerikaanse craftbeer brouwers (Sierra Nevada en Kentucky Ale brewery) en de rest Ierse microbrouwerijen. Het systeem was zoals bij vergelijkbare festivals in ons land: aan de poort een toegangsbewijs kopen in de vorm van een bierglas, muntjes aan de balie kopen, en wat rondkijken en een praatje maken. Toen wij binnenkwamen op zondag 7 september waren de mooiste glazen al op en kreeg iedereen een pintglas met monochrome opdruk. Toen ik later kenbaar maakte dat ik van de schrijvende pers was uit The Netherlands, werd er voor mij nog een fraai gekleurd exemplaar van achter de balie opgediept. Trofee! Opvallend bij de rondgang langs de diverse brouwerij-stands vond ik de bijzondere constructies die sommigen hadden verzonnen om hun bier op de gewenste wijze uit de tap te laten stromen. Ik heb een paar foto s gemaakt om dit toe te lichten. Zie verderop. Al wandelend heb ik de volgende proefnotities gemaakt:

6 De Galway Bay brewery, uit Salthill, Galway, onder de rook van Newcastle. Geopend in Capaciteit 1000 liter per batch Buried At Sea Een chocolate Milk Stout, alc 4,5 vol% Gebrouwen met Munich mout, haver, kristalmout, geroosterde gerst, chocolade mout. Toevoegingen: donkere chocolade, lactose. Hop: Magnum en Cascade, IBU32 Een mooie zachte milkstout, met een mooi fluweelachtig mondgevoel, ietwat weinig gebrande mout. Mooi in balans De Eight Degrees Brewing Companie, uit Mitchelstown, Cork county. Aan de voet van de Galtee Mountains. Geopend in Capaciteit: 1500 liter per batch Howling Gale Ale Amerikaanse Pale Ale, alc 5,0 vol% Hier kon ik weinig details van achterhalen. Hop: Chinook, Amarillo en Centennial Een prachtige goudkleurige pale ale met zowel in het aroma als in de smaak een ruime hopgift merkbaar. Niet zoals bij een IPA overigens. Verder logischerwijs een duidelijke citruscomponent in de smaak. De Kentucky Ale brewery, onderdeel van de Lexington Brewing and Distilling Companie in Lexington, Kentucky, USA. Onder de huidige leiding sinds 1999 Capaciteit: onbekend Kentucky Bourbon Barrel Ale; Amerikaanse Pale Ale variant. 8,2 % De brouwerij maakt een pale ale, die het zelf bestempeld als een kruising tussen een Amerikaanse pale ale en een Irish red ale. Deze ale wordt 6 weken gelagerd in gebruikte bourbon (whiskey) vaten. Behalve dat er gerstemout en een klein percentage tarwemout aan te pas komt, kon ik weinig details achterhalen.

7 In de geur en in de smaak, die wat zoetig zijn, komen houtachtige en vanille accenten naar boven die met name in de smaak en de nasmaak erg bepalend zijn. Een complexe drank, die niet zo in een categorie valt onder te brengen. Voor een keertje erg lekker. De Carlow Brewing Companie, met het merk O Hara s. Gevestigd in Begenalstown, Cork, Ierland. De brouwerij bestaat sedert Capaciteit 6500 liter Deze brouwerij stond in de catalogus met maar liefst 13 verschillende bieren! Irish Wheat. Tarwebier, alc 4,3 vol% Een tarwebier, waarover ik niet veel meer dan dit gegeven van kon achterhalen. In het glas mist het de mistige presentatie van een Weizen of een Belgische witte. In het aroma wel de bekende fruit geuren: banaan, misschien perzik. Een fraaie tarwebier smaak, met iets meer hop dan we van dit type gewend zijn. Het zou me niet verbazen als hier de Weihenstephan gist gebruikt is. The Porterhouse Brewing Companie, Dublin. Gestart in 1996 in Dublin met een brewpub, ondertussen vestigingen in Londen en New York. Capaciteit onbekend Porterhouse Pale Face Engelse Pale Ale, alc 4,5 vol% Tja, wat zal ik ervan zeggen, een goede pale ale, niet excentriek maar wel heel goed gemaakt. Hierna was het wel even welletjes en hebben we ons per taxi weer terug laten brengen naar het centrum van de stad om te gaan eten bij J.W.Sweetman, craft brewery, aan de Burg Quai in Dublin, vlak bij ons hotel. Ondanks dat de stad vergeven was van de sport supporters (er waren dit weekend een paar kennelijk zeer belangrijke wedstrijden, zowel in voetbal als in gaelic football), die natuurlijk ook moesten eten en, vooral, drinken, vonden we een gezellige tafel waar we met ons

8 gezin even lekker konden zitten genieten. Degene die ons bediende was een alleraardigste jonge man waar we een heel gesprek mee hadden over de geneugten van de National Health Service in Engeland, zijn opa, die in de oorlog een arm was kwijtgeraakt, en hij bleek Enschede te kennen, waar mijn jongste zoon woont. Overigens verkochten ze geen T-shirts. Jammer. Het leek me wel stoer staan: JWS craftbrewery of iets dergelijks. Dus: De J.W.Sweetman craftbrewery, Burgh Quai, Dublin. De enige pub brewery in de stad; De historie gaat terug tot begin 19 e eeuw. Capaciteit: te oordelen naar het formaat van de installatie in de pub geschat op zo n 750 liter Sweetman s Kölsch Kölsch type bier, alc 4,9 vol% Gebrouwen met Marris Otter Pale Ale mout, Munich mout, tarwe en gerstevlokken (ongemout). Hop: Fuggles en East Kent Goldings. In het aroma iets fruitigs van een tarwebier, een bier met een vol mondgevoel, zeer smakelijk, maar teveel om het een Kölsch te mogen noemen naar mijn idee. Hier nog wat foto-indrukken van het festival: De bekende lange rij taps. Hier de glimmende kranen van de 8 Degrees Brewery

9 Voor de tap van O Hara s hadden ze nogal wat geavanceerde taptechniek uit de kast gehaald. Een spaghetti van slangen en kraantjes met als saillant detail een rijtje van 8 kijkglazen met geviltstifte bijschriften waaraan de bieren te herkennen waren. Naar analogie met de benzinepompen van vroeger was mijn associatie: Kijkglas moet vol zijn Afleveren zonder luchtbellen!

10 Deze heb ik helaas niet geproefd (alles heeft zijn grenzen). De Blacks-Kinsale craftbrewery uit Kinsale, Cork, Ierland, tapt zijn pale ale via een zogenaamde hop randall. Een attribuut wat op de bar staat en waarin het te tappen bier vanuit het fust door een glazen constructie met hopbloemen wordt geleid, vervolgens door een tweede glas gevuld met ijs (en een filter?) waarna het uit de kraan in je glas stroomt. Dit is wat ze er zelf over zeggen op hun website: Kinsale Pale Ale via a hop Randall ABV 5% A first for Ireland? A hop randall is a device which dispenses the beer directly through whole hop cones and into your glass. The beer picks up more hop flavours and aromas on its journey and it s a must try experience for every craft beer drinker. The hops used in the randall device will be regularly changed through a variety of hops including Citra, Galaxy, Amarillo throughout the festival so call back to us regularly and see what s pouring next.

11 Wat je allemaal niet in vier verloren dagen kunt doen. Het was een leerzame trip. P.S: Toevalligerwijs (hoewel,.. ) is het laatste bier wat ik zelf heb gebrouwen een stout met 5,0% alcohol welke is afgevuld in flessen, maar ook in een fust, onder stikstof. Hiertoe heb ik een 10 liter cilinder met een N2/CO2 mengsel 70/30% (verkrijgbaar als foodmix ) naast mijn koelkast geïnstalleerd, zodat ik in de kast nu naar keuze met CO2 of met N2/CO2 kan tappen. Hierover later misschien meer. Jan Sikkens

Stouts en Porters 1/ Algemene beschrijving stouts en porters 2/ De geschiedenis van de Stouts en Porters

Stouts en Porters 1/ Algemene beschrijving stouts en porters 2/ De geschiedenis van de Stouts en Porters Stouts en Porters 1/ Algemene beschrijving stouts en Porters 2/ Geschiedenis van Stouts en Porters 3/ Beschrijving Stouts en Porters porters Robuust porters dry stouts sweet stouts milk of cream stouts

Nadere informatie

De Brooklyn Brewery, New york City

De Brooklyn Brewery, New york City De Brooklyn Brewery, New york City De laatste week van december 2014 was ondergetekende in New York met een deel van zijn gezin. Een heel verhaal: een zoon die daar studeert en verhuisd moest worden, en

Nadere informatie

T a s t i n g i n f o r m a t i e b e h o r e n d b i j d e p r o e v e r i j e n v a n w w w. w h i s k y - t a s t i n g s. n l

T a s t i n g i n f o r m a t i e b e h o r e n d b i j d e p r o e v e r i j e n v a n w w w. w h i s k y - t a s t i n g s. n l Geschiedenis W H I S K Y Woord: uisge beatha ( levenswater ) uisgebaugh verbasterd tot whisky Oorspong: (evt. eerst: mesopotamie) N-Afrika/Arabische cultuur zendelingen Ierland Schotland Schrijfwijze:

Nadere informatie

Bier en whisky. gepresenteerd door. Hans Glandorf

Bier en whisky. gepresenteerd door. Hans Glandorf Bier en whisky gepresenteerd door Hans Glandorf 17-10-2016 Over Hans Glandorf `Als ik zweet, zweet ik bier! Mijn voorliefde voor speciaal kwam op 16 jarige leeftijd. Daarvoor dronk ik met vriendjes koude

Nadere informatie

IPA Het Verhaal. Inleiding.

IPA Het Verhaal. Inleiding. IPA Het Verhaal Inleiding. India Pale Ales (IPA) en met name de Amerikaanse versies hiervan, verheugen zich steeds meer in de belangstelling, ook in Nederland. De wedstrijd die Brand uitschreef voor dit

Nadere informatie

Bier van t Vat. Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië. Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België. Filou 8.5 % 25cl België. Lage Landen 5.

Bier van t Vat. Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië. Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België. Filou 8.5 % 25cl België. Lage Landen 5. Bier van t Vat Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België Filou 8.5 % 25cl België Lage Landen 5.2 % 25cl België Lage Landen 5.2 % 50cl België Grolsch 5.0 % 25cl Nederland Wij

Nadere informatie

Bier. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is bier?

Bier. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is bier? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over een drank die men in de horeca veel schenkt of tapt, namelijk bier. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: de grondstoffen

Nadere informatie

Single Highland Whisky Co-operative

Single Highland Whisky Co-operative 27 mei 2016 Single Highland Whisky Co-operative Highlands Alcoholpercentage 40% Leeftijd 12y Working with Whyte & Mackay's master blender, Richard Paterson, the retail chain has selected the Highland single

Nadere informatie

Beknopte omschrijving bieren Hobbybrouwerij De Tuimelaar. no. Biertype botteldatum alc.% omschrijving. 78 Speculaasbier verwacht 2017

Beknopte omschrijving bieren Hobbybrouwerij De Tuimelaar. no. Biertype botteldatum alc.% omschrijving. 78 Speculaasbier verwacht 2017 Beknopte omschrijving bieren Hobbybrouwerij De Tuimelaar no. Biertype botteldatum alc.% omschrijving 78 Speculaasbier verwacht 2017 77 Bokbier verwacht 2017 76 Weizen verwacht 2017 75 Dubbel verwacht 2017

Nadere informatie

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis Bier Inhoud 1. Geschiedenis. 2. Hoe wordt het gebrouwen. 3. Merken en verschillen. 4. Biersoorten 5. Waarom word je van te veel bier dronken? 6. Wist je dat 7. Vragen aan de klas. Inleiding Ik doe mijn

Nadere informatie

De lekkerste troeven in uw hand!

De lekkerste troeven in uw hand! De lekkerste troeven in uw hand! Bier troef! Brouwerij bezoek Interesse om Brouwerij Het Nest een bezoek te brengen? Een bezoek aan de brouwerij duurt +- 90 minuten. Tijdens dit bezoek aan onze brouwerij

Nadere informatie

De beknopte biergids van bierkraag.be

De beknopte biergids van bierkraag.be De beknopte biergids van bierkraag.be Wat is het Iedereen kent het wel, maar wat is bier eigenlijk? Bier is een drank die gemaakt wordt met hoofdzakelijk water en mout. Mout is een soort graan dat gaat

Nadere informatie

Wolfburn 3y, 46. proefnotities:

Wolfburn 3y, 46. proefnotities: Wolfburn 3y, 46 proefnotities: Neus: Zoet, vol en rond. Flink wat vanille, wit fruit (peren, maar vooral appels) gevolgd door een groene toets (asperges en een takje munt), maar ook iets van stoepkrijt.

Nadere informatie

Wat is oud? Wat is nieuw?

Wat is oud? Wat is nieuw? Wat is oud? Wat is nieuw? 13-04-2015 Ardmore Ardmore Traditional heeft in 2010 nog bij de World Whisky Awars de gouden medaille in de wacht gesleept, en terecht want het is een prachtige whisky! Prachtige

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Whisky maken. Mouten Brouwen Distilleren Rijpen Bottelen

Whisky maken. Mouten Brouwen Distilleren Rijpen Bottelen Whisky maken Mouten Brouwen Distilleren Rijpen Bottelen Mouten Gerst wordt tijdens het mouten vochtig gemaakt, waardoor het ontkiemt. Bij het ontkiemen worden suikers aangemaakt, die in het verdere distilleerproces

Nadere informatie

Totale hoeveelheid water: 128 Hoeveelheid spoelwater: 58 Verwacht alcoholgehalte: 6,2 Plato: 13,8 kg mout nodig: 21 Beslagdikte: 1/ 3

Totale hoeveelheid water: 128 Hoeveelheid spoelwater: 58 Verwacht alcoholgehalte: 6,2 Plato: 13,8 kg mout nodig: 21 Beslagdikte: 1/ 3 / Kadett Vooropgestelde hoeveelheid: Corr.fact.:,8 Gewenste dichtheid: 6 Maischwater: Gistsoort: Kasteelbier Datum opstart giststarter: // Datum malen mout: 8// 6 C Temperatuur: 6 8 Tijd: 6 Bitterhop Hallertau,%

Nadere informatie

Fotolink 2013-2014. Serie 1

Fotolink 2013-2014. Serie 1 Fotolink 2013-2014 Serie 1 1. Henk Steenbergen 2. Roswitha van Vliet 3. Nienke Visser 4. Jacques Turkenburg 5. Terenze van Leeuwen 6. Martijn Peek 7. Joss Siebers 8. Ans van Iepenburg 9. Laurette Toonen

Nadere informatie

Een nieuwe brouwerij in China

Een nieuwe brouwerij in China Een nieuwe brouwerij in China Op de clubavond van 14 maart j.l. heeft Gep Mannak ons het boeiende verhaal verteld van de bouw van een grote brouwerij in China. In de jaren 2009-2011 verrees in Guangzhou

Nadere informatie

Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag

Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag Op 12 september 2015 wordt bij de bierbrouw vereniging t Hopbelleke een gezamenlijke bierbrouwdag georganiseerd. De T.C. is gevraagds om een aantal brouwrecepten

Nadere informatie

PROEVERIJKE. Bockbierfestival 2015 Terugblikken op onze activiteiten Portugese Craft beers uit Estoril Cuba en bier Maurice proeft...

PROEVERIJKE. Bockbierfestival 2015 Terugblikken op onze activiteiten Portugese Craft beers uit Estoril Cuba en bier Maurice proeft... t PROEVERIJKE Periodieke uitgave van het Roosendaals Biergilde Maart 2016 Bockbierfestival 2015 Terugblikken op onze activiteiten Portugese Craft beers uit Estoril Cuba en bier Maurice proeft... Agenda

Nadere informatie

Whisky reis in Schotland 18-21 april 2013 Edinburgh en The Highlands

Whisky reis in Schotland 18-21 april 2013 Edinburgh en The Highlands Whisky reis in Schotland 18-21 april 2013 Edinburgh en The Highlands De reis begon op donderdagmiddag 18 april. Volgens afspraak ontmoeten wij elkaar bij de incheckbalie van de vliegmaatschappij. Een eerste

Nadere informatie

Geen tapas maar shapas het is Sherryweek

Geen tapas maar shapas het is Sherryweek Geen tapas maar shapas het is Sherryweek Inderdaad geen tapas, maar shapas het is Internationale sherryweek, zoals je in mijn oktober dagboek al kon lezen ben ik in oktober aangeschoven bij een taps lunch,

Nadere informatie

FIONA DE LANGE WAT JE ALS BIERLIEFHEBBER MOET WETEN 350 ESSENTIËLE FEITEN, TIPS EN BIERWETENS WAARDIGHEDEN

FIONA DE LANGE WAT JE ALS BIERLIEFHEBBER MOET WETEN 350 ESSENTIËLE FEITEN, TIPS EN BIERWETENS WAARDIGHEDEN FIONA DE LANGE WAT JE ALS BIERLIEFHEBBER MOET WETEN 350 ESSENTIËLE FEITEN, TIPS EN BIERWETENS WAARDIGHEDEN INHOUD Voorwoord 6 Bier is 9 Verschillende ingrediënten 21 Verschillende biersoorten 37 Bierlanden

Nadere informatie

Verslag clubavond 8 februari 2019

Verslag clubavond 8 februari 2019 Verslag clubavond 8 februari 2019 Met een opkomst van 11 man en één vrouw (Bram had als introducée Dieuwertje Slijkerman meegebracht, werkzaam in de zuivel) een goed bezette avond. Eindelijk weer een dame

Nadere informatie

speciaalbier De Volmolen Genieten van een lekker We hebben regelmatig wisselende bieren van tap en fles, vraag ernaar! Café-Zaal-Camping De Volmolen

speciaalbier De Volmolen Genieten van een lekker We hebben regelmatig wisselende bieren van tap en fles, vraag ernaar! Café-Zaal-Camping De Volmolen samengesteld door Genieten van een lekker speciaalbier De Volmolen Café-Zaal-Camping De Volmolen Volmolen 4, 5561 VH Riethoven www.devolmolen.nl We hebben regelmatig wisselende bieren van tap en fles,

Nadere informatie

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn:

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn: Produktblad 1 van 61 Viña Ventisquero De wijngaard Ventisquero is het resultaat van een nieuwe uitdaging van Agrosuper, de grootste producent van verse voedingsmiddelen in Chili. Enthousiast over het idee

Nadere informatie

Whisky The basics. 29 mei 2009

Whisky The basics. 29 mei 2009 Whisky The basics 29 mei 2009 Inhoud van presentatie De geschiedenis van whisky Productie van single malt whisky Whisky gebieden van de wereld Whisky trivia Geschatte duur: 20 minuten De geschiedenis van

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Ik ga nu wat foto s geven om je een indruk te geven van de afgelopen 4 weken:

Ik ga nu wat foto s geven om je een indruk te geven van de afgelopen 4 weken: Korte impressie; hoe de cursus was: De term welvaartsziekte is toch wel bekend? Ziekten die voortkomen uit een ongezonde levensstijl. Veel zitten, weinig beweging, stress, te veel.te vet te zout eten,

Nadere informatie

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden Verslag Studenten Evaluatie Videoproject Door Tonny Mulder, a.b.mulder@uva.nl, 26 sept 213 De studenten van de opleidingen Biologie, Biomedische Wetenschappen en Psychobiologie krijgen in het 1 ste jaar

Nadere informatie

OPDRACHT1. De nieuwe winkelervaring. Jerrymel Anino(0794209) Esra Isguzar (0841000)

OPDRACHT1. De nieuwe winkelervaring. Jerrymel Anino(0794209) Esra Isguzar (0841000) OPDRACHT1 De nieuwe winkelervaring Jerrymel Anino(0794209) Esra Isguzar (0841000) Inleiding We hebben uit de lijst beddenwinkel gekozen. We konden niet samen bedden winkel opzoeken en hadden daarom besloten

Nadere informatie

Hopbitterheid. Wat is de juiste methode om de hopbitterheid te berekenen?

Hopbitterheid. Wat is de juiste methode om de hopbitterheid te berekenen? Hopbitterheid Wat is de juiste methode om de hopbitterheid te berekenen? Het eenvoudige antwoord op bovenstaande vraag is: die is er niet. De vraag kwam naar voren toen bleek dat mijn brouwrekenprogramma

Nadere informatie

Biertypes. Alles over bier SCHWARZBIER STOUT. horecasupport.be

Biertypes. Alles over bier SCHWARZBIER STOUT. horecasupport.be Alles over bier Biertypes HET ASSORTIMENT BIEREN IN DE MARKT GROEIT. NAAST TYPES EN SMAKEN IS ER ONDERSCHEID TUSSEN ONDERGISTEND EN BOVENGISTEND BIER. BEKENDSTE ONDERGISTEND BIER (GEBROUWEN BIJ LAGE TEMPERATUREN)

Nadere informatie

Non smoking sponsor. Posted on 4 december 2012 by Yvonne

Non smoking sponsor. Posted on 4 december 2012 by Yvonne Non smoking sponsor Posted on 4 december 2012 by Yvonne Hoe geweldig het ook is op Orchid Garden, het heeft natuurlijk twee kanten.. Deze school had er niet hoeven zijn als er niet zo verschrikkelijk veel

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Ons Carusobier is een volmoutbier van hoge gisting, gebrouwen door de Scheldebrouwerij

Ons Carusobier is een volmoutbier van hoge gisting, gebrouwen door de Scheldebrouwerij BIERKAART Bieren van t vat pilsener 25 cl alc. 5,0 % vol. 2,10 pilsener 50 cl alc. 5.0 % vol. 3,90 Up 22 cl alc. 5,5 % vol 2,20 Hoppen Blond van Jopen alc. 6,8% vol. 3,30 Ons eigen bier 2,60 Ons Carusobier

Nadere informatie

Eilan Gillan. Gedistilleerd 2007 Gebotteld 2013 Alcoholpercentage 43% Leeftijd NAS Vattype Sherry

Eilan Gillan. Gedistilleerd 2007 Gebotteld 2013 Alcoholpercentage 43% Leeftijd NAS Vattype Sherry 16 mei 2014 Eilan Gillan Speyside Gedistilleerd 2007 Gebotteld 2013 Alcoholpercentage 43% Leeftijd NAS Vattype Sherry De man achter Eilan Gillan is Oliver Blanc, de eigenaar van de cognac distileerderij

Nadere informatie

Andrea Voigt. Augustus in Parijs. Uitgeverij De Geus

Andrea Voigt. Augustus in Parijs. Uitgeverij De Geus Andrea Voigt Augustus in Parijs Uitgeverij De Geus I Loretta deed de deur open. Ze was op haar pantoffels. De roze lippenstift klonterde een beetje om haar mond en haar ogen waren zwartomlijnd. - Dat is

Nadere informatie

Begin jaren 90 was er een uitwisseling tussen Dart Club Sport en één Engels dartsteam.

Begin jaren 90 was er een uitwisseling tussen Dart Club Sport en één Engels dartsteam. Begin jaren 90 was er een uitwisseling tussen Dart Club Sport en één Engels dartsteam. Gezellig met ongeveer 15 personen naar Engeland om daar een lang weekend tegen elkaar te gaan darten en uiteraard

Nadere informatie

Whisky The Scotch Whisky Blended whisky Single malt whisky Er zijn vier whiskygroepen

Whisky The Scotch Whisky Blended whisky Single malt whisky Er zijn vier whiskygroepen hisky (of whiskey) is een sterke drank die gemaakt wordt van gemout graan, waarbij malt whisky gedistilleerd wordt van gemoute gerst in een potketel en grain whisky ook van andere graansoorten (voornamelijk

Nadere informatie

Recepten samenstellen. Hints en tips Arnoud Aten 2014

Recepten samenstellen. Hints en tips Arnoud Aten 2014 Recepten samenstellen Hints en tips Arnoud Aten 2014 Recepten samenstellen Waarom? Hoe? Wat? 31-jan-2013 Recepten samenstellen - hints en tips 2 / 33 Waarom zelf een recept maken? Je eigen recept! Niet

Nadere informatie

Zeker proeven op het Just Beer -festival

Zeker proeven op het Just Beer -festival Het Laatste Nieuws - HLN.be De Krant Zeker proeven op het Just Beer -festival 03 november 2018 00u00 Met Just Beer vindt dit weekend in Kortrijk Xpo het grootste bierfestival van het land plaats. Voor

Nadere informatie

Brand Bierbrouwwedstrijd 2019 Winterbier. 11 mei 2019 Jacques Bertens

Brand Bierbrouwwedstrijd 2019 Winterbier. 11 mei 2019 Jacques Bertens Brand Bierbrouwwedstrijd 2019 Winterbier 11 mei 2019 Jacques Bertens Brand daagt hobbybrouwers uit 8 e Brand bierbrouwwedstrijd Begonnen met pils Aanleiding: brouwen van een goed pils is een uitdaging

Nadere informatie

speciaal onderwijs lesbrief alcohol UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL

speciaal onderwijs lesbrief alcohol UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL speciaal onderwijs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (00) 67 1 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL inhoud LES 1: KENNISMAKING MET ALCOHOL SOORTEN DRANK DE WERKING VAN ALCOHOL 4 DE GEVOLGEN VOOR

Nadere informatie

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Bier van t Vat Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50 Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15 Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Brugse Zot Blond 6.0 % 33cl België 4,00 Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België

Nadere informatie

Londen 2015 7 Sept 10 Sept

Londen 2015 7 Sept 10 Sept Londen 2015 7 Sept 10 Sept Hotel Gegevens 144-152 Walworth Rd, London SE17 1JL, Verenigd Koninkrijk +44 20 7703 8000 What do you need? -geldig paspoort of identiteitsbewijs -tas of koffer -niet te veel

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

Eerste druk, augustus 2012 2012 chamo C.C. Paetzhold, C.C.Mozer. Foto s en cover: Hamo

Eerste druk, augustus 2012 2012 chamo C.C. Paetzhold, C.C.Mozer. Foto s en cover: Hamo Dé Afkickmethode Eerste druk, augustus 2012 2012 chamo C.C. Paetzhold, C.C.Mozer. Foto s en cover: Hamo isbn: 978-90-484-2558-7 nur: 751 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

_HOR14_REP05_6P_02.indd 30. MISSET HORECA / nummer 14 / 8 juli 2016

_HOR14_REP05_6P_02.indd 30. MISSET HORECA / nummer 14 / 8 juli 2016 30 030-034_HOR14_REP05_6P_02.indd 30 04-07-16 08:47 31 Door Michael Simon Beeld Christopher Thomas Linn Op bezoek bij de Brooklyn Brewery Brouwerij en trekpleister De voorheen zo lokale brouwerij in een

Nadere informatie

Waarom is deze avond

Waarom is deze avond Waarom is deze avond Het doel Kinderen, vanavond ga ik jullie een verhaal vertellen wat mij lang geleden eens overkomen is. Of het iets goeds was, dat mij was overkomen? Ja het was iets goeds. Hoewel,

Nadere informatie

Beschrijving geproefde bieren Waardering Gemiddelde waardering

Beschrijving geproefde bieren Waardering Gemiddelde waardering "Bieren van dichtbij huis." Beschrijving geproefde bieren Waardering Gemiddelde waardering Uitgeester Engeltje, %, blond speciaalbier De Noord-Hollandse Bierbrouwerij, Uitgeest 4 5 1 / 13 9x 7 1 8 9 139/21

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Van de Voorzitter. red)

Van de Voorzitter. red) Van de Voorzitter Beste Vrienden van het Bier, De tijd van het bokbier ligt al weer bijna achter ons, de flessen zijn al bijna niet meer in het schap te vinden. Toch ga ik er nog weer even over beginnen.

Nadere informatie

Proeven in stijl groepen

Proeven in stijl groepen Proeven in stijl Ontdek de wijnschatten van Arnhem Bij wijnhandel Robbers & van den Hoogen aan de Arnhemse Velperweg wordt de wijn nog gekoesterd. Het wijnkopershuis ademt de sfeer van een wijnbedrijf

Nadere informatie

Ellentine. Vraag: Een jong boerenstel gaat op de boerderij wonen! Met koeien en varkens. Hij landelijke, ik modern, hoe te combineren?

Ellentine. Vraag: Een jong boerenstel gaat op de boerderij wonen! Met koeien en varkens. Hij landelijke, ik modern, hoe te combineren? 1. Vraag: Een jong boerenstel gaat op de boerderij wonen! Met koeien en varkens. Hij landelijke, ik modern, hoe te combineren? Antwoord: Dit is een prachtige en goede combinatie. Kies voor moderne vormgeving

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: lekker luieren

gedragsregel in verhaal: lekker luieren gedragsregel in verhaal: lekker luieren De zomerstage van dit jaar zit erop voor de zwemmers en natuurlijk ook voor Henk Haai. Ze hebben allemaal keihard getraind en hebben mooie prestaties neergezet op

Nadere informatie

De geest is goed, maar het lichaam is versleten tekst PATRICK MEERSHOEK foto s AD NUIS

De geest is goed, maar het lichaam is versleten tekst PATRICK MEERSHOEK foto s AD NUIS IK HEB EEN SCHANDELIJK HOOG IQ. Ik lees kranten in zeven talen. Ik heb vroeger veel in het buitenland gezeten. De actualiteit houd ik met hartstocht bij, maar naar de televisie kijk ik niet en naar de

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

De gids tijdens de rondleiding was Harrie, die in duidelijke termen het brouwproces voor leken uitlegde.

De gids tijdens de rondleiding was Harrie, die in duidelijke termen het brouwproces voor leken uitlegde. Twee brouwerijen op Texel Zo kort na de studiereis van De Koperen Tsjettel in het begin van april 2009 had uw redacteur de smaak helemaal te pakken, wat er toe leidde, dat hij op zaterdag 25 april een

Nadere informatie

Digitaal Mediaproduct Elmar Hagen MM1A 18 mei 15

Digitaal Mediaproduct Elmar Hagen MM1A 18 mei 15 Digitaal Mediaproduct Elmar Hagen MM1A 18 mei 15 Ilost Een tijdje geleden was ik met een vriend naar België om vakantie vrienden op te zoeken. Eenmaal daar een beetje bijgepraat, gedobberd in de jacuzzi

Nadere informatie

W H I S K Y K A A R T

W H I S K Y K A A R T WHISKYKAART Highlands: Oban, Aberlour Islay: Laphroigh, Lagavullin Lowlands: Glenkinchie, Auchentoshan Speyside: The Balvenie, Bushmills, Singleton, Glennfidich Orkney: Highland Park Sky: Talisker Hebrides

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Nieuws uit de Vlindertuin 2015 Aflevering 1

Nieuws uit de Vlindertuin 2015 Aflevering 1 04-01-2015 Nieuws uit de Vlindertuin 2015 Aflevering 1 Beste mensen, Door persoonlijke omstandigheden is de informatiedichtheid via deze nieuwsbrief het afgelopen jaar helaas erg laag geweest. Mijn fotoarchief

Nadere informatie

dichtbij of ver van hier Mijn geheime plek

dichtbij of ver van hier Mijn geheime plek Mijn geheime plek Een stil plekje, voor mij alleen. Mijn plekje, daar ga ik vaak heen. Want dat plekje, is heel speciaal voor mij. En op dat plekje, voel ik me vrij. In elk seizoen van het jaar, Vind je

Nadere informatie

Een nazomers snoepreisje.

Een nazomers snoepreisje. Een nazomers snoepreisje. Het eerste weekend van september is meestal het tijdstip waarop het Bier Keurmeesters Gilde het jaarlijkse studieweekend organiseert. Hoe gaat er in zo n weekend aan toe, vraag

Nadere informatie

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C Pagina 3 Inleiding. Pagina 4-5-6 De voorbereiding. Pagina 7 De motorische demodagen. Pagina 8 na de demodagen. Pagina 9 Wat heb ik er van geleerd Pagina 10-11-12 logboekkaarten Voor school moeten we een

Nadere informatie

Er zijn verschillende soorten whisky te benoemen, die elk hun eigen kenmerken hebben.

Er zijn verschillende soorten whisky te benoemen, die elk hun eigen kenmerken hebben. Van Uisge Beatha, dat Schots Gaelic is voor Water of Life, is de naam whisky afgeleidt. De correcte uitspraak is ooskeh bayuh, alhoewel de meningen daarover op de verschillende sites nogal uiteen lopen.

Nadere informatie

Evaluatie Waterdag 17 maart 2015

Evaluatie Waterdag 17 maart 2015 Evaluatie Waterdag 17 maart 2015 Grafieken uitgedrukt in % Wat vond je van deze activiteit? Wat vond je het meest/minst leuke onderdeel van deze dag? Redenen meest/minst leuk: Workshop Meest Minst Super

Nadere informatie

PROef Werk. Cursus Proef Werk 2013 Flink Gegist - Geschreven door Jasper van Schie

PROef Werk. Cursus Proef Werk 2013 Flink Gegist - Geschreven door Jasper van Schie PROef Werk Les 3 Saison - Witbier - Weizen - IPA - DIPA Als voorbereiding op het proeven van saison, witbier, weizen, IPA en DIPA komt het volgende op tafel: -Limoen -Citroen -Sinaasappel -Grapefruit -Passievrucht

Nadere informatie

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van donker naar licht is geverfd en dat vind ik heel speciaal

Nadere informatie

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden.

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden. Warm in Verona Romeo loopt een beetje rond. Dat doet hij bijna elke dag. Hij vindt het leuk om door het stadje te lopen. Door de kleine straatjes. Langs de rivier waar de meisjes de was doen. En over de

Nadere informatie

A) Onderstreep telkens de bijwoord in onderstaand zinnen (soms staat er geen).

A) Onderstreep telkens de bijwoord in onderstaand zinnen (soms staat er geen). A) Onderstreep telkens de bijwoord in onderstaand zinnen (soms staat er geen). 1. Je tekent mooi, zeg. 2. Wat een mooi schilderij! 3. Ik heb iets moois voor jou. 4. Mijn vader is een harde werker. 5. Het

Nadere informatie

Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg

Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg Augustus 2012 Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg Voorzitter: Erik-Jan Huisman de Heuvel 5 3931 RH Woudenberg tel. 033-2866901 1 e Secretaris: Daan Huisman John F. Kennedylaan 101 3931

Nadere informatie

Drinkwaters. De les ná G-kracht. In deze les gaat het over:

Drinkwaters. De les ná G-kracht. In deze les gaat het over: De les ná G-kracht Drinkwaters In deze les gaat het over: Welke rol water speelt voor onze gezondheid Welke soorten drinkwater er zijn Hoe je water het best kunt drinken en serveren Opdracht 1: Ben jij

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Bierfestival Groningen

Bierfestival Groningen Bierfestival Groningen Van 19 t/m 22 april werd in de Martinikerk weer het jaarlijkse bierfestival gehouden. Met als aanstichter Maik van Heerd, die zo langzamerhand wel erg veel bordjes in de lucht te

Nadere informatie

Interviewfragmenten. Vraag 1: Heeft u een zeer goede, goede, redelijke of slechte gezondheid?

Interviewfragmenten. Vraag 1: Heeft u een zeer goede, goede, redelijke of slechte gezondheid? Interviewfragmenten Onderstaande fragmenten zijn uitsuitend bedoeld voor gebruik bij het boek Onderzoek doen met vragenlijsten. Het is niet toegestaan deze fragmenten te publiceren of anderszins te verspreiden.

Nadere informatie

Lekker zonder koemelk. Koemelk- en lactosevrije gerechten

Lekker zonder koemelk. Koemelk- en lactosevrije gerechten Lekker zonder koemelk Koemelk- en lactosevrije gerechten Lekker zonder koemelk E. Schot van den Assem Realisatie, recepten en foodstyling: E. Schot van den Assem Coverontwerp en fotografie: E. Schot van

Nadere informatie

news NIEUW! BELLE-VUE EXTRA KRIEK 6 x 4 x 25 cl www.horecasupport.nl geldig bij bezorging van 11 t/m 24 mei 2015

news NIEUW! BELLE-VUE EXTRA KRIEK 6 x 4 x 25 cl www.horecasupport.nl geldig bij bezorging van 11 t/m 24 mei 2015 news geldig bij bezorging van 11 t/m 24 mei 2015 www.horecasupport.nl NIEUW! BELLE-VUE EXTRA KRIEK 6 x 4 x 25 cl 11 t/m 24 mei bier Bud King of Beers Doos 24 x 33 cl 29.37 27. 50 3+1 Gratis Hertog Jan

Nadere informatie

Bier, Brood & Baaien hemden

Bier, Brood & Baaien hemden - groepsarrangement - Bier, Brood & Baaien hemden Beleef een dagje ambacht, kunst en geschiedenis in de Zuidwesthoek van Friesland bij het Jopie Huisman Museum, Restaurant It Pottebakkershûs en De Friese

Nadere informatie

Businessplan. Brouwerij Stijl. Almere

Businessplan. Brouwerij Stijl. Almere Businessplan Brouwerij Stijl Almere Versie 1.0 08-04-2015 Inhoud Management samenvatting... 3 1. Kennismaking... 4 2. Brouwcultuur in Flevoland... 5 3. Kansen in/voor Almere... 6 4. Tijdelijke huisbrouwerij...

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Project Alcohol 2014

Project Alcohol 2014 Project Alcohol 2014 Naam: Jong geleerd is oud gedaan!!!! Laat je niet Naam: F L s E s E N Klas:!!! 1 Inleiding De carnaval komt eraan. Een feest dat gevierd moet worden. Maar is het feestje van plezier

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

koper voor het bierschap in de winkel (30 sec) staat alvorens te beslissen wat hij /zij koopt, etc, etc. Het klinkt zoals het hier staat saai, maar

koper voor het bierschap in de winkel (30 sec) staat alvorens te beslissen wat hij /zij koopt, etc, etc. Het klinkt zoals het hier staat saai, maar ONK 2014 te Wijlre Op vrijdag 24 mei werd een feestje gevierd bij de Brand bierbrouwerij te Wijlre. Er kwamen een paar dingen samen: ter afsluiting van de Week van het Nederlandse Bier werden op 24 en

Nadere informatie

Eataly; de plaats waar foodshopping trends samenkomen

Eataly; de plaats waar foodshopping trends samenkomen Join us: Consumer & Shopper e-news juli 2014 Eataly; de plaats waar foodshopping trends samenkomen COLUMN DOOR CINDY VAN CAUTER Eataly is een droom voor de food liefhebber. Ik bezocht de nieuwe conceptwinkel

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Beste Vrienden van het Bier,

Beste Vrienden van het Bier, Beste Vrienden van het Bier, De zomer is weer voorbij en het brouwseizoen is weer geopend. Eindelijk zou je bijna zeggen, zo n zomer slaat toch weer een aardig gat in je voorraad. In mijn geval ben ik

Nadere informatie

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt orthodontist Daniël van der Meulen samen met veertien assistentes intensief

Nadere informatie

Catalogus. Zilverstraat BRUGGE Code: BE01DEM. Meer weten?

Catalogus. Zilverstraat BRUGGE Code: BE01DEM. Meer weten? Meer weten? Zilverstraat 26 8000 BRUGGE 050 33 19 43 be01dem@pf.cofep.be Code: BE01DEM Catalogus Zilverstraat 26 8000 BRUGGE 050 33 19 43 be01dem@pf.cofep.be Chocolade Mix CHOCOLADE Luxe ballotin (per

Nadere informatie

Zomaar een clubavond

Zomaar een clubavond Zomaar een clubavond door Ig Nieuwenhuis Gewoon een vrijdagavond bij BCO, spelvorm paren, en eens zien wat er gebeurt. Mijn verzuchting dat paren niet mijn spelletje is, zal wel bekend zijn. Geïnspireerd

Nadere informatie

Jaarverslag SooSbaas 2014-2015

Jaarverslag SooSbaas 2014-2015 Jaarverslag SooSbaas 2014-2015 Door: Robbert Chartreuse van Dijk 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 SooS Verkopen... 4 Totale winst... 5 SooScom... 6 Mijn bestuursjaar... 7 2 Inleiding Dit is het jaarverslag

Nadere informatie

Eigendom Derek Walsh & 1

Eigendom Derek Walsh & 1 Eigendom Derek Walsh & 1 Hoe groot is de invloed van gist op mijn bier? Alle technische aspecten van 1 bier die met 4 verschillende gisten is gebrouwen Mét degustatie! Eigendom Derek Walsh & 2 Doelstellingen

Nadere informatie

Werkstuk Dordtologie november 2014

Werkstuk Dordtologie november 2014 Werkstuk Dordtologie november 2014 Hilde van Kruiningen VAN BIERBROUWEN. NAAR BLAUWBILGORGEL Omdat ik in dit gebied woon en me dagelijks over de Groenmarkt en het Buddingh plein begeef hebben de geschiedenis

Nadere informatie