Businessplan. Brouwerij Stijl. Almere

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Businessplan. Brouwerij Stijl. Almere"

Transcriptie

1 Businessplan Brouwerij Stijl Almere Versie

2 Inhoud Management samenvatting Kennismaking Brouwcultuur in Flevoland Kansen in/voor Almere Tijdelijke huisbrouwerij Schaal van brouwactiviteiten Vergunningen Toekomst Brouwerij Stijl... 10

3 Management samenvatting Raymond Geraads (bierkeurmeester, hobbybrouwer) en Robin de Winter (accountmanager horeca) zouden samen met hun partners een kleinschalige bierbrouwerij willen starten. Zij zijn buren en wonen op Fellinilaan 151 en 153 in Filmwijk-Zuid. Brouwerij Stijl wordt met volledig eigen middelen en naast fulltime banen gestart. De eerste periode zouden zij willen beginnen met een brouwerij in de schuur in de achtertuin van Fellinilaan 151. De schaal van de brouwactiviteiten is zeer klein. Slechts iets groter dan de Wet op de accijns als grens aangeeft voor hobbymatige productie. De impact op het milieu zullen bijna gelijk zijn aan het hobbymatig brouwen van bier. Wij vragen de gemeente om toestemming voor het starten van deze brouwerij onder het Activiteitenbesluit en een Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets. Dit zal slechts een tijdelijke situatie zijn. Binnen 1 a 2 jaar zal bepaald worden of de brouwerij doorgaat op een industrieterrein of stopt. Met deze toestemming kan de brouwerij worden gerealiseerd en een Accijnsgoederenplaats worden aangevraagd bij de Douane. Een brouwerij met kwaliteitsbieren zou een trekpleister kunnen worden voor Almere. Een bron van positieve reclame voor de provincie en stad. Een product in de explosief groeiende speciaalbiermarkt.

4 1. Kennismaking Wij zijn Raymond Geraads en Robin de Winter, gesteund door onze partners Anneke Geraads-Broeren en Amara Geurtsen. Raymond is bierkeurmeester en brouwt al 5 jaar bier als hobbybrouwer. Robin is accountmanager in de horeca. Sinds augustus 2013 zijn zij buren in Filmwijk-Zuid aan de Fellinilaan. Inmiddels wordt samen gebrouwen. Raymond Geraads en Robin de Winter Het idee om commercieel te gaan brouwen is niet nieuw voor Raymond. Dit is een droom die al lang wordt uitgewerkt. In de samenwerking met Robin zien zij beiden een goede combinatie van inhoudelijke kennis en commercie/marketing. Veel brouwerijen worden puur vanuit enthousiasme van hobbybrouwers gestart. Deze brouwerij dient naast kwaliteitsbieren ook goed op de markt gezet te worden. Door de ondersteuning van de partners zijn we met vier personen om dit bedrijf op te starten. De bieren van Brouwerij De Bolle Beer (hobbybrouwerij Raymond) zijn al meerdere malen in de prijzen gevallen op landelijke wedstrijden. Ook keurt hij momenteel bieren op landelijke evenementen en verzorgd hij commerciële bierproeverijen. Er zijn nauwe banden met de speciaalbierwereld, zoals met brouwerijen, organisaties als PINT en bierliefhebbers. Brouwerij Stijl heeft een aantal uitgangspunten: - Kwalitatief hoogstaand bier - Mooie presentatie - Onafhankelijke brouwerij - Starten met puur eigen middelen - Starten naast fulltime banen - Flevoland en Almere op de markt zetten in de speciaalbierwereld

5 2. Brouwcultuur in Flevoland Er is sprake van een opkomende speciaalbiercultuur in Nederland. In de afgelopen jaren is de interesse in speciaalbieren explosief gestegen in binnen- en buitenland. De provincie Flevoland en stad Almere lopen relatief achter op de rest van Nederland. Wij zien hier een grote kans om bij te dragen in deze opkomende markt en dit als positieve reclame te kunnen inzetten voor de regio. Op dit moment kent Almere een inwoneraantal van bijna en er zijn slechts 2 kleine brouwerijen die met name lokaal actief zijn. Heel Flevoland heeft een inwoneraantal van ruim en slechts 5 kleine en landelijk weinig bekende brouwerijen. Ter vergelijking in Amsterdam zijn momenteel 19 actieve brouwerijen en in Utrecht 6, waarvan een aantal landelijk en internationaal bekend. Wij denken dus dat een kleine brouwerij, gericht op kwaliteit levensvatbaar kan zijn en kan uitgroeien tot een trots van Flevoland en Almere.

6 3. Kansen in/voor Almere Zoals aangegeven zou een nieuwe brouwerij in Almere niet misstaan. Er is een groeiende vraag naar speciaalbieren en veel liefhebbers bezoeken deze brouwerijen tijdens uitstapjes en vakanties. Het is een trekpleister voor de stad. Daarnaast is speciaalbier positief gekoppeld aan een bourgondische, vriendelijke sfeer en aan kwaliteit- en streekproducten. Voor Almere is dit een mooie aanvulling. Ook gezien andere initiatieven en activiteiten op dit gebied. Denk aan het groen in- en om de stad, de (biologische) markten en natuurlijk de Floriade. Het bier van Brouwerij Stijl zal in eerste instantie direct gepromoot worden als bier uit Almere, Flevoland. Ook zal de afzetmarkt, met name in het begin, in de regio zijn. Denk aan winkels met streekproducten en lokale horeca. Ook op evenementen als het Haven Festival, de Streekparade en het Flevo Bierfestival zullen wij ons nadrukkelijk profileren. Landelijk zal het bier verkrijgbaar zijn in speciaalzaken en op een aantal speciaalbierfestivals. Voorzichtig kijkende naar de toekomst van Almere, met in het bijzonder de Floriade van 2022, zien wij mogelijkheden om hierin wat voor Almere en de Floriade te betekenen. Een speciaal Floriade bier, gebaseerd op de uitgangspunten van het evenement of zelfs een brouwerij op het nieuwe industrieterrein geheel groen, zelfvoorzienend en met hergebruik van de grondstoffen.

7 4. Tijdelijke huisbrouwerij Voor een startende brouwerij zijn een aantal opties: Als huurbouwer aan de slag gaan, hierbij huur je een bestaande brouwerij om je bier te (laten) brouwen. De meeste startende brouwerijen verkiezen deze optie. Het voordeel hiervan is dat je een bepaald bedrag per liter betaald en je bier kant en klaar thuis wordt afgeleverd. Helaas is hierbij de kwaliteit niet gewaarborgd. Tijd is geld en dat zorgt voor tegenstrijdige belangen. Om die reden is dit voor ons geen optie. Een brouwerij starten in een bestaand restaurant betekent vaak tegengestelde belangen. Het is lastig om een middenweg te vinden die voor beide partijen gunstig is. Wij zijn in onderhandelingen geweest met een restaurant. Dit is helaas niet geëindigd in een nieuwe brouwerij. De laatste optie is om zelf een onderneming op te bouwen en te starten met eigen middelen. Voor ons betekent dit kleinschalig en met een zeer klein startkapitaal. Ideaal is het brouwen vanuit de schuur in onze achtertuin. Deze optie is momenteel de meest reële en enige optie, aangezien we het hele proces zelf in de hand hebben. Dit betekent een kleine hoeveelheid, maar een hoge kwaliteit. De brouwerij zal in eerste instantie naast fulltime banen bestaan en dus is een locatie aan huis ook zeer wenselijk. Er wordt gesproken over een tijdelijke huisbrouwerij omdat wij dit slechts zien als opstart van het bedrijf en geen ideale situatie voor de langere termijn. Binnen een periode van 1 tot 2 jaar willen wij een definitieve keuze maken over het overstappen naar een ruimte op een industrieterrein of stoppen. Uit gesprekken met andere brouwers begrijpen wij dat dit ook een noodzaak zal zijn.

8 5. Schaal van brouwactiviteiten Een huisbrouwerij betekent voor ons een kleine brouwinstallatie in de schuur achter in de tuin. Deze is bereikbaar via een achterom. De installatie zal gebruik maken van elektriciteit. In tegenstelling tot veel brouwinstallaties die op gas werken. Elektriciteit is efficiënter, veiliger en al aanwezig in de schuur. Naast de brouwinstallatie zal ook de vergisting en opslag van ingrediënten in de schuur plaatsvinden. U zult begrijpen dat de brouwerij zeer kleinschalig zal zijn gezien het kleine aantal vierkante meters. Naast elektriciteit is ook water nodig. Dit zal middels een tuinslang vanuit het woonhuis worden aangevoerd. De Wet op de accijns schrijft voor dat je per maand 100 liter accijnsvrij mag brouwen voor eigen gebruik. Wij zullen met de huisbrouwerij een brouwcapaciteit hanteren van 30 tot 50 liter per batch. Dit zal een aantal keren per maand herhaald worden tot ongeveer 200 liter per maand. Effectief betekent dit 4 keer brouwen per maand. Vaak zal dit met 2 op dezelfde dag zijn, dus twee dagen per maand. Wij zijn ook gebonden aan kleine hoeveelheden vanwege de capaciteit van de vergistingstanks. U ziet dat dit niet ver afwijkt van de capaciteit van een hobbybrouwer. Braumeister installatie (50 liter) Grainfather installatie (30 liter) De werkzaamheden die extra benodigd zijn voor het commercieel brouwen zullen met name bestaan uit verpakken en labelen van de bieren. Dit zal plaatsvinden in de woonhuizen. De opslag van verpakkingsmateriaal en dergelijke zal plaatsvinden in de aangrenzende schuur van de mede-eigenaren, denk hierbij aan dozen en lege flessen. Mocht meer ruimte benodigd zijn dan denken wij aan het huren van extra opslagruimte.

9 6. Vergunningen Om commercieel bier te brouwen hebben we een aantal vergunningen nodig en dienen we ons te houden aan de richtlijnen voor hygiëne. We hebben volgens de Wet op de accijns een Accijnsgoederenplaats (AGP) nodig. Dit zullen wij dan met de Douane in gang zetten. Naar ons onderzoek kunnen wij voldoen aan alle voorwaarden om dit te organiseren. Echter willen wij eerst zekerheid van de gemeente voordat de schuur verbouwd wordt en de materialen worden aangeschaft. Wij begrijpen dat een bierbrouwerij valt onder het Activiteitenbesluit. Wij hebben onderzocht of onze huisbrouwerij een Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets (OBM) nodig heeft. Dit valt onder Voedingsmiddelen en in het Besluit Milieu-effectrapportage in categorie D37, specifiek onder D37.1; De oprichting, wijziging of uitbreiding van een installatie van een bierbrouwerij. Op grond van een benodigde Milieueffectrapportage (MER) zou de gemeente dit kunnen weigeren. De milieueffecten van deze huisbrouwerij zouden echter zo miniem zijn dat wij dit overbodig achten. Natuurlijk is dit aan de gemeente om te beoordelen. Door de bierbrouwactiviteiten worden de volgende afvalstoffen geproduceerd: - Water kraanwater gebruikt voor koeling, niet in aanraking geweest met andere stoffen. Dit wordt hergebruikt voor de schoonmaak en/of gebruikt in de tuin voor bewatering van planten. - Water kraanwater gebruikt voor schoonmaak, dit wordt direct via de riolering afgevoerd. - Waterdamp met geur van mout Gebruikt tijdens het maischproces - Waterdamp met geur van hop Gebruikt tijdens het kookproces - Moutbostel De resterende mouten, dit kan als veevoer worden gebruikt en willen wij aanbieden aan lokale (kinder)boerderijen - Hopresten Dit zal bij de GFT worden geplaatst van het huishouden, het gaat hier om nog geen 500 gram per brouwsel maximaal De geuren die worden afgescheiden met de waterdamp zullen niet meer zijn dan de huidige hobbymatige geuren. Deze geuren zijn niet penetrant en erg natuurlijk, broodlucht en groene plant. Deze zullen met name in de tuinen van de eigenaren waar te nemen zijn. De vergisting van het bier vindt plaats in afgesloten kasten binnen de schuur. De schuur waarin de brouwerij geplaatst zou worden staat in de tuin van Fellinilaan 151, dit is eigendom van Raymond Geraads en Anneke Geraads-Broeren. De direct aangrenzende schuur is eigendom van Robin de Winter en Amara Geurtsen, Fellinilaan 153. Als mede-eigenaren van de brouwerij hebben zij geen bezwaar tegen deze plannen. Zie onderstaande afbeelding: Google Earth Voorbeelden van andere brouwerijen die in/tegen of bij een woonhuis gevestigd zijn: - Brouwerij t Koelschip, Almere (inmiddels distilleerderij) - Brouwerij Crooked Spider, Wassenaar - Brouwerij De Gulzige Gans, Coevorden

10 7. Toekomst Brouwerij Stijl De huisbrouwerij zien wij als opstart van Brouwerij Stijl. Dit dient om volledig op eigen kracht en middelen op gang te komen en een basis te leggen voor een groter bedrijf. Onze doelstelling is het evalueren van de mogelijkheden binnen 1 a 2 jaar na de start. Bij deze evaluatie zullen wij bepalen of we doorgaan met de brouwerij en verhuizen naar een industrieterrein of stoppen. Vanaf een industrieterrein hebben wij de mogelijkheid om Brouwerij Stijl te laten opbloeien tot een volwaardige, landelijk bekende brouwerij. Een grotere capaciteit, afzetmarkt en bekendheid. Eventueel met een proeflokaal. Een brouwerij voor Almere om trots op te zijn met mooie kwaliteitsbieren. Met de komst van de Floriade naar Almere zien wij ook mogelijkheden. Een Floriade bier of een Groene brouwerij.

OMGEVINGSDIENST. FLEVOLAND & GOOiEN VECHTSTREEK. Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets (OBM) Locatie: Fellinilaan 151 in Almere

OMGEVINGSDIENST. FLEVOLAND & GOOiEN VECHTSTREEK. Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets (OBM) Locatie: Fellinilaan 151 in Almere 1 4 JUL 2015 OMGEVINGSDIENST FLEVOLAND & GOOiEN VECHTSTREEK Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets (OBM) Brouwerij Stijl Mevrouw G.C.J. Geraads- Broeren Fellinilaan 151 1325 TW ALMERE Locatie: Fellinilaan

Nadere informatie

O M G EVi N G S D i E N ST. Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets. Bio Spirits B.V. Markerkant 10-30 in Almere. FLEVOLAND & GOOf EN VEcHrsygEEg

O M G EVi N G S D i E N ST. Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets. Bio Spirits B.V. Markerkant 10-30 in Almere. FLEVOLAND & GOOf EN VEcHrsygEEg O M G EVi N G S D i E N ST FLEVOLAND & GOOf EN VEcHrsygEEg Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets Bio Spirits B.V. Markerkant 10-30 in Almere O M G EV1 N G S D I E N ST FLEVOLAND & GODi EN VECHTSTREEK

Nadere informatie

Besluit Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets. Gooische Bierbrouwerij B.V. Naarderstraat 8 Hilversum

Besluit Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets. Gooische Bierbrouwerij B.V. Naarderstraat 8 Hilversum Besluit Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets Gooische Bierbrouwerij B.V. Naarderstraat 8 Hilversum Kenmerk Verzoek: HZ_WABO-46238 en olo nummer 2473719 Locatie: Gooische Bierbrouwerij B.V. Naarderstraat

Nadere informatie

Two Chefs Brewery B.V. Polijsterweg 8f 1032 KR Amsterdam. Betreft: Omgevingsvergunning beperkte milieutoets OBM

Two Chefs Brewery B.V. Polijsterweg 8f 1032 KR Amsterdam. Betreft: Omgevingsvergunning beperkte milieutoets OBM Bezoekadres Ebbehout 31 1507 EA Zaandam Two Chefs Brewery B.V. Polijsterweg 8f 1032 KR Amsterdam Postbus 209 1500 EE Zaandam www.odnzkg.nl Betreft: Omgevingsvergunning beperkte milieutoets OBM Datum: 30

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier JORIS DE JONGH MSC. LIANNE WORRELL MSC. AMSTERDAM, MEI 2013 NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE OEDIPUS MAAK EXTRA BIJZONDER BIER MOGELIJK MET 18 ZONNEPANELEN. Samen met:

INFORMATIEBROCHURE OEDIPUS MAAK EXTRA BIJZONDER BIER MOGELIJK MET 18 ZONNEPANELEN. Samen met: INFORMATIEBROCHURE OEDIPUS MAAK EXTRA BIJZONDER BIER MOGELIJK MET 18 ZONNEPANELEN Samen met: Oedipus gelooft in een kleurrijke en diverse wereld. Oedipus maakt kwaliteitsbier met alle karakters en voor

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 1870083. OBM Activiteitenbesluit Brouwerij Stijl. Ingediend op 30-06-2015.

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 1870083. OBM Activiteitenbesluit Brouwerij Stijl. Ingediend op 30-06-2015. Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 1870083 Aanvraagnaam OBM Activiteitenbesluit Brouwerij Stijl Uw referentiecode

Nadere informatie

Bijlage 1: Aanvraag Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets voor Brouwerij Woest 18 november 2016

Bijlage 1: Aanvraag Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets voor Brouwerij Woest 18 november 2016 Bijlage 1: Aanvraag Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets voor Brouwerij Woest 18 november 2016 1. De locatie... 2 Brouwhoek... 2 Vergistingsruimte / Fermenteerruimte... 3 Wasbak... 3 Muren, vloer,

Nadere informatie

M.E.R. beoordelingsbesluit

M.E.R. beoordelingsbesluit 1 1 NOV 1014 r. OMGEVINGSDIENST FLEVOLAND & GOOI EN VECHTSTREEK M.E.R. beoordelingsbesluit Schenk Recycling B.V. Bolderweg 22, 1332 AV Almere rd" 11111. OMGEVINGSDIENST FLrvoLArmo 6 GOOI EN Vr.-. TTTTTT

Nadere informatie

BrouwTechniek van der Duyn van Maasdamstraat HS Oss Nederland T: +31 (0)

BrouwTechniek van der Duyn van Maasdamstraat HS Oss Nederland T: +31 (0) 5344 HS Oss Nederland T: +31 (0)412 85 56 41 info@brouwtechniek.nl www.brouwtechniek.nl Rapport Geursituatie Gooische Bierbrouwerij te Hilversum Auteur: Constant Keinemans Datum: November 2016 Kenmerk:

Nadere informatie

Hierbij wederom een kort overzicht van de laatste ontwikkelingen.

Hierbij wederom een kort overzicht van de laatste ontwikkelingen. - SANTPOORTSBIER INFO FEBRUARI 2014 - Beste vriend van het Santpoorts Bier, Hierbij wederom een kort overzicht van de laatste ontwikkelingen. Het Winterbier was een succes!!! Het winterbier is uitverkocht.

Nadere informatie

Brewing the legal way. Juridisch reilen en zeilen rond (hobby)brouwen

Brewing the legal way. Juridisch reilen en zeilen rond (hobby)brouwen Brewing the legal way Juridisch reilen en zeilen rond (hobby)brouwen Kennis en goede recepten zijn voorwaarden om tot goede resultaten te komen. Beide ingrediënten zijn op deze pagina in ruime mate aanwezig.

Nadere informatie

Budels, mijn bier is mijn vrijheid!

Budels, mijn bier is mijn vrijheid! , mijn bier is mijn vrijheid! De e Brouwerij B.V., gevestigd in het centrum van Budel, is een zelfstandige familiebrouwerij. Doordat wij onafhankelijk zijn, kunnen we onze bieren naar eigen smaak en inzicht

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier JORIS DE JONGH MSC. LIANNE WORRELL MSC. AMSTERDAM, MEI 2013 NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief

Nadere informatie

insbieratiebrochure inspiratiebrochure voor de toeristische valorisatie van de Belgische biercultuur Jelle Van Brussel

insbieratiebrochure inspiratiebrochure voor de toeristische valorisatie van de Belgische biercultuur Jelle Van Brussel insbieratiebrochure inspiratiebrochure voor de toeristische valorisatie van de Belgische biercultuur Jelle Van Brussel Beste bierliefhebbende Belg In deze kleine inspiratiebrochure staan enkele nuttige

Nadere informatie

r odii mond OMGEVIN GSDI ENST IJ'VION D

r odii mond OMGEVIN GSDI ENST IJ'VION D r odii mond OMGEVIN GSDI ENST IJ'VION D Omgevingsvergunning beperkte milieutoets Uiltje Brewing Company B.V. Bingerweg 25 2O3T AZ }IAARLEM Opgesteld in opdracht van: Gemeente Haarlem Door Omgevingsdienst

Nadere informatie

Programma bedrijfs- en kernbezoek Groede 27 januari 2015

Programma bedrijfs- en kernbezoek Groede 27 januari 2015 Programma bedrijfs- en kernbezoek Groede 27 januari 2015 16.00 uur- Bedrijfsbezoek, De Drie Koningen 17.30 uur Markt 30, Groede 19.15 uur- Gesprek met de dorpsvereniging van Groede 19.45 uur De Drie Koningen,

Nadere informatie

Singelbier. Van Bierbrouwerij Leidsch Bier uit Leiden

Singelbier. Van Bierbrouwerij Leidsch Bier uit Leiden U proeft in Café Restaurant De Vriend. Singelbier Van Bierbrouwerij Leidsch Bier uit Leiden Leidsch Bier is opgericht in 2004 met als doel om de stad Leiden weer een eigen bier te geven. Sinds mei 2011

Nadere informatie

Handleiding Haccp module Brouwvisie Pro

Handleiding Haccp module Brouwvisie Pro Handleiding Haccp module Brouwvisie Pro Document : Handleiding HACCP Module Brouwvisie Pro Versie : 1.0 Datum : Maandag 8 April 2019 Auteur : Oscar Moerman 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Instellingen /

Nadere informatie

DE MARKT VAN MORGEN IN VEENENDAAL

DE MARKT VAN MORGEN IN VEENENDAAL DE MARKT VAN MORGEN IN VEENENDAAL SWOT 24 juni 2015 www.ioresearch.nl AGENDA 1. Bevolkingsontwikkeling 2. De markt in beeld 3. Bezoekers aan het woord 4. SWOT-analyse 5. Van kansen naar acties 6. Vervolg

Nadere informatie

ACCIJNZEN BIER BROUWEN

ACCIJNZEN BIER BROUWEN ACCIJNZEN BIER BROUWEN 2018 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Algemeenheden 4 2.1. Wat is bier? 4 2.2. Wat is geen bier? 4 2.3. Wat is de heffingsgrondslag voor de berekening van accijnzen op bier? 4 2.4. Wat omvat

Nadere informatie

BRENG LEVEN IN DE WIJKSE BROUWERIJ

BRENG LEVEN IN DE WIJKSE BROUWERIJ BRENG LEVEN IN DE WIJKSE BROUWERIJ EEN SOCIAAL, BRUISEND EN WIJKS INITIATIEF WIJKS In 2015 is Coöperatieve Stadsbrouwerij De Dikke opgericht. Zij brouwt traditioneel Wijks Kuytbier naar een ordonnantie

Nadere informatie

Lentebierwandeling 2016 Kuytbier

Lentebierwandeling 2016 Kuytbier U proeft in het Stadsbrouwhuis Kuytbier van Leidsch Bier uit Leiden Leidsch Bier is opgericht in 2004 met als doel om de stad Leiden weer een eigen bier te geven. Het is namelijk al bijna honderd jaar

Nadere informatie

Nederlands eerste witbier Witte Raaf terug van weggeweest

Nederlands eerste witbier Witte Raaf terug van weggeweest 14 mei 2019, 11:05 (CEST) Nederlands eerste witbier Witte Raaf terug van weggeweest Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company herintroduceren Nederlands witbier Arcen, 14 mei 2019 Aanstaande donderdag

Nadere informatie

memo Quick scan bedrijven en milieuzonering Fort Everdingen

memo Quick scan bedrijven en milieuzonering Fort Everdingen memo aan: van: Gemeente Vianen/Culemborg SAB, Paul Kerckhoffs datum: 14 december 2015 betreft: Quick scan bedrijven en milieuzonering Fort Everdingen Project: 150346 INLEIDING In het buitengebied, op de

Nadere informatie

Antwoorden AIM sessie Assnlkrtgl9

Antwoorden AIM sessie Assnlkrtgl9 en AIM sessie Assnlkrtgl9 In de AIM heeft u tijdens sessie Assnlkrtgl9 op 07 04 2016 de volgende antwoorden op de gestelde vragen gegeven. Introductie Wat is de reden van uw bezoek aan de AIM? Starten

Nadere informatie

België Het paradijs voor bier

België Het paradijs voor bier België Het paradijs voor bier De 168 brouwerijen die België rijk is produceren ongeveer 1.500 verschillende biermerken. Ieder Belgisch bier heeft zijn eigen geschiedenis, die deel uitmaakt van ons cultureel

Nadere informatie

Beschrijving geproefde bieren Waardering Gemiddelde waardering

Beschrijving geproefde bieren Waardering Gemiddelde waardering "Bieren van dichtbij huis." Beschrijving geproefde bieren Waardering Gemiddelde waardering Uitgeester Engeltje, %, blond speciaalbier De Noord-Hollandse Bierbrouwerij, Uitgeest 4 5 1 / 13 9x 7 1 8 9 139/21

Nadere informatie

Van Vollenhoven s Bierbrouwerij & Proeflokaal

Van Vollenhoven s Bierbrouwerij & Proeflokaal Beknopte versie business plan Van Vollenhoven s Bierbrouwerij & Proeflokaal 1. Achtergrond Sinds ruim twintig jaar houden Eymert van Manen en Pieter Teepe met Stichting De Gekroonde Valk de herinnering

Nadere informatie

Handleiding recepten module Brouwvisie (& pro)

Handleiding recepten module Brouwvisie (& pro) Handleiding recepten module Brouwvisie (& pro) Document : Handleiding Recepten module Brouwvisie (& Pro) Versie : 1.0 Datum : Maandag 10 April 2019 Auteur : Oscar Moerman 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2.

Nadere informatie

Hoe festivals de overstap kunnen maken naar een (meer) circulaire drankverpakking. Gumbeer. Marc Breugem & Kayleigh de Ruiter

Hoe festivals de overstap kunnen maken naar een (meer) circulaire drankverpakking. Gumbeer. Marc Breugem & Kayleigh de Ruiter Hoe festivals de overstap kunnen maken naar een (meer) circulaire drankverpakking Gumbeer Marc Breugem & Kayleigh de Ruiter Leeswijzer Dit document beschrijft hoe festivals de overstap kunnen maken naar

Nadere informatie

CALL FOR PROPOSALS. Die initiatieven versterken we met geld. Wij helpen ideeën te realiseren met financiële ondersteuning tot ,- per project.

CALL FOR PROPOSALS. Die initiatieven versterken we met geld. Wij helpen ideeën te realiseren met financiële ondersteuning tot ,- per project. CALL FOR PROPOSALS HET VOGIN FONDS STEUNT KANSRIJKE INNOVATIEVE INITIATIEVEN OP HET GEBIED VAN KENNIS- & INFORMATIE(TECHNOLOGIE) MET MAATSCHAPPELIJKE MEERWAARDE Die initiatieven versterken we met geld.

Nadere informatie

Impressie van het 1 e Lentebierfestival

Impressie van het 1 e Lentebierfestival Impressie van het 1 e Lentebierfestival Op zaterdag 9 maart 2013 werd het eerste Lentebierfestival van Pint regio noord gehouden. Plaats van handeling: standschouwburg de Harmonie in Leeuwarden. Het moet

Nadere informatie

De adviseur: Bart Brinkman mobiel:

De adviseur: Bart Brinkman mobiel: Vrijblijvende informatie Gelieve discreet met deze informatie om te gaan De adviseur: Bart Brinkman bart@klaassenbv.nl mobiel: 06-53960241 Alle aanbiedingen zijn informatief. Door ons wordt geen aansprakelijkheid

Nadere informatie

BEOORDELING GEURHINDER

BEOORDELING GEURHINDER BEOORDELING GEURHINDER FIFTH NRE Treurenburgstraat Eindhoven Opdrachtgever: Contactpersoon: Okko Project de heer A. Borst Documentnummer: D02/RK Datum: 6 juli 2015 Opdrachtnemer: Auteur: Projectleider:

Nadere informatie

Hoe gebruikt u de woning nu? (Bijv. woning, praktijk, winkel.)...

Hoe gebruikt u de woning nu? (Bijv. woning, praktijk, winkel.)... Onderstaande lijst is bedoeld als hulpmiddel voor u als verkoper bij het verzamelen van informatie over uw woning. Als verkoper bent u namelijk verplicht om de koper zo volledig mogelijk de juiste informatie

Nadere informatie

De Greend 2 Wessem Vraagprijs: 295.000,00 k.k.

De Greend 2 Wessem Vraagprijs: 295.000,00 k.k. De Greend 2 Wessem Vraagprijs: 295.000,00 k.k. Omschrijving Dit fraaie woonhuis in landhuisstijl is gelegen in een rustige woonwijk in het Maasdorp Wessem. Deze ruime woning met maar liefst 4 slaapkamers

Nadere informatie

BIERFABRIEK DELFT. Bierfabriek is een unieke combinatie van. Daarnaast werkt Bierfabriek zo

BIERFABRIEK DELFT. Bierfabriek is een unieke combinatie van. Daarnaast werkt Bierfabriek zo BIERFABRIEK DELFT Bierfabriek is een unieke combinatie van bierbrouwerij, café en restaurant in het historische hart van Delft. Ons concept biedt een ongedwongen sfeer waarin ambachtelijk huisgebrouwen

Nadere informatie

Is speciaalbier gewoon geworden?

Is speciaalbier gewoon geworden? Is speciaalbier gewoon geworden? Het speciaalbierfestival op de markt in Den Bosch was ieder jaar een stukje hemel op aarde voor de speciaalbierliefhebber. Allerlei kleine brouwers namen hun speciaalste

Nadere informatie

Hernieuwbaar gas. Energiedrager van de toekomst. Wat is de rol van (hernieuwbaar) gas in de energietransitie

Hernieuwbaar gas. Energiedrager van de toekomst. Wat is de rol van (hernieuwbaar) gas in de energietransitie Hernieuwbaar gas Energiedrager van de toekomst Wat is de rol van (hernieuwbaar) gas in de energietransitie New Energy Coalition Sector Grondstoffen Kracht en licht Vervoer Warmte Eindverbruik 567 PJ 362

Nadere informatie

Friezenstraat 12, 3604 AG Maarssen Vraagprijs ,- k.k.

Friezenstraat 12, 3604 AG Maarssen Vraagprijs ,- k.k. Friezenstraat 12, 3604 AG Maarssen Vraagprijs 225.000,- k.k. Bliss makelaars Omschrijving Friezenstraat 12, 3604 AG Maarssen In een knus straatje in de populaire Friezenbuurt ligt deze sfeervolle eengezinswoning

Nadere informatie

PROGRAMMA 2019 WINTERBIER FESTIVAL

PROGRAMMA 2019 WINTERBIER FESTIVAL Bierwandeling.nl LEIDEN PROGRAMMA 2019 WINTERBIER FESTIVAL LEIDEN GROEPSWIJZER.NL voor al uw groepsuitjes 1 Deze Bierwandeling wordt georganiseerd door: Mede dankzij de jaargetijden blijft het aantrekkelijk

Nadere informatie

Jonge startende ondernemer. en wat nu?

Jonge startende ondernemer. en wat nu? Jonge startende ondernemer en wat nu? Inleiding We zijn op onderzoek uitgegaan op zoek naar jonge startende ondernemers dit hebben we op verschillende manieren gedaan: - we zijn bij bedrijven langs geweest

Nadere informatie

Lentebock. www.bierwandeling.nl. Bierwandeling.nl LEIDEN. GROEPSWIJZER.NL voor al uw groepsuitjes

Lentebock. www.bierwandeling.nl. Bierwandeling.nl LEIDEN. GROEPSWIJZER.NL voor al uw groepsuitjes Lentebock Ook wel Lentebier, Lentebok, Voorjaarsbok, Meibock en Paasbier genoemd. Bovenstaande speciaal bieren worden onder diverse namen verkocht, het is natuurlijk wel een seizoenbier dat verkrijgbaar

Nadere informatie

Door: De Groene Grachten

Door: De Groene Grachten 11-10-2016 Door: De Groene Grachten Informatieavond Wassenaar 1. Introductie 2. Historische panden en monumenten 3. De Groene Menukaart 1. Introductie Filmpje van De Groene Grachten, zie link: https://www.youtube.com/watch?v=8aoexr0nlzw

Nadere informatie

Voorstelling Regionale stadslandbouwstructuur ZWVL -Project Sociale Innovatie-

Voorstelling Regionale stadslandbouwstructuur ZWVL -Project Sociale Innovatie- Voorstelling Regionale stadslandbouwstructuur ZWVL -Project Sociale Innovatie- (de boerderij van) De toekomst? 1. Analyse Uitdagingen voor steden en regio s Klimaatveranderging Verstedelijking Duurdere

Nadere informatie

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Beschikking intrekking omgevingsvergunning Aanvrager : Gemeente Deventer Aangevraagd : Intrekking omgevingsvergunning afvalbrengpunt (milieustraat) Locatie : Gorsselseweg

Nadere informatie

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Invloed van water op het brouwproces Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Patrick De Clercq Lesgever bierbrouwen bij 't Wijnneusje Haacht ~ 20 jaar actief als hobbybrouwer

Nadere informatie

Notulen Informatieavond Lighting donderdag 10 september, Eindhoven.

Notulen Informatieavond Lighting donderdag 10 september, Eindhoven. Notulen Informatieavond Lighting donderdag 10 september, Eindhoven. 1. VOSP (Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan). In het stedenbouwkundige plan wordt de ruimtelijke ordening geregeld en het vormt

Nadere informatie

BROdeLuxe2 na installatie 9 juni 2017 Peter Wester

BROdeLuxe2 na installatie 9 juni 2017 Peter Wester 9 juni 2017 Peter Wester Inleiding Na installatie van BROdeLuxe2 wil je als gebruiker snel en efficiënt aan de gang met het programma. In dit document worden een aantal suggesties aangereikt om na de installatie

Nadere informatie

HERTOG JAN ONTWIKKELT DOCUMENTAIREREEKS

HERTOG JAN ONTWIKKELT DOCUMENTAIREREEKS HERTOG JAN ONTWIKKELT DOCUMENTAIREREEKS Arcen, 7 juni 2018 Samen met onderzoeksjournalist Joris Vermeer (VPRO s De Aardappeleters) duikt Hertog Jan in de verhalen achter het Nederlandse bier. De komende

Nadere informatie

Catering tblokske. Events&Festivals

Catering tblokske. Events&Festivals Catering tblokske Events&Festivals The story of t Blokske Er was eens. Catering t Blokske is opgericht door gediplomeerd chef-kok Robin Vanhoof Samen met zijn hoogopgeleid team verzorgt hij alle soorten

Nadere informatie

Stichting Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij. Jaarverslag 2016 Mei 2017

Stichting Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij. Jaarverslag 2016 Mei 2017 Stichting Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij. Jaarverslag 2016 Mei 2017 Inhoud 1/ Voorwoord (voorzitter) 2/ Realisatie eigen brouwerij 3/ Creëren van werkplekken 4/ Verkoop bier 5/ Media aandacht 6/ Financieel

Nadere informatie

Slobberbok. van Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom. Ingrediënten: Water, vier granen, cara, tarwe, rogge, chocolademout, gist, hallertau en saarhop.

Slobberbok. van Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom. Ingrediënten: Water, vier granen, cara, tarwe, rogge, chocolademout, gist, hallertau en saarhop. U proeft bij Cafe de Keyzer Slobberbok van Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom Deze brouwerij produceert op ambachtelijke wijze zijn bier. Erik Bouman is vanaf 1990 bezig met het brouwen van speciaalbier.

Nadere informatie

Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website

Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website Inleiding Ik schrijf dit plan vanwege het feit dat ik een eenmansbedrijf op wil gaan starten in de webdesign branche en dit omdat ik de laatste

Nadere informatie

Werkstuk Dordtologie november 2014

Werkstuk Dordtologie november 2014 Werkstuk Dordtologie november 2014 Hilde van Kruiningen VAN BIERBROUWEN. NAAR BLAUWBILGORGEL Omdat ik in dit gebied woon en me dagelijks over de Groenmarkt en het Buddingh plein begeef hebben de geschiedenis

Nadere informatie

Energie Exploitatie Ontwikkelingen in Nederland

Energie Exploitatie Ontwikkelingen in Nederland Energie Exploitatie Ontwikkelingen in Nederland Leo Brouwer Programma adviseur Duurzame Energie en Energietransitie 16 oktober 2007 donderdag 18 oktober 2007 1 Daan van Vliet Directeur Unica Bestuurslid

Nadere informatie

Samenvatting mediapartners Shopping2020

Samenvatting mediapartners Shopping2020 Samenvatting eindrapport expertgroep Online Ondernemen Webwinkeliers te optimistisch over overlevingskansen. Op basis van data van de Kamer van Koophandel (N=26.250), een online enquête (N=500) en interviews

Nadere informatie

Besluit Milieuneutraal veranderen. Van Peperzeel B.V, James Wattlaan 6 Lelystad

Besluit Milieuneutraal veranderen. Van Peperzeel B.V, James Wattlaan 6 Lelystad Besluit Milieuneutraal veranderen Van Peperzeel B.V, James Wattlaan 6 Lelystad Aanvraagnummer: FMA-Nillesen Ecu 37 8305 BA Emmeloord Locatie: Van Peperzeel B.V. James Wattlaan 6 8218 MB Lelystad Onderwerp:

Nadere informatie

Lentebock. www.bierwandeling.nl. Bierwandeling.nl LEIDEN. Ook wel Lentebier, Lentebok, Voorjaarsbok, Meibock en Paasbier genoemd.

Lentebock. www.bierwandeling.nl. Bierwandeling.nl LEIDEN. Ook wel Lentebier, Lentebok, Voorjaarsbok, Meibock en Paasbier genoemd. Lentebock Ook wel Lentebier, Lentebok, Voorjaarsbok, Meibock en Paasbier genoemd. Bovenstaande speciaal bieren worden onder diverse namen verkocht, het is natuurlijk wel een seizoenbier dat verkrijgbaar

Nadere informatie

Omgevingsvergunning OV 20140031

Omgevingsvergunning OV 20140031 Omgevingsvergunning OV 20140031 Aanvraag Op 28 februari 2014 is een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het veranderen van een paardenhouderij (inclusief camping) op het adres Grasdijk

Nadere informatie

Evaluatie kapsalons aan huis Handhaven of loslaten van het verbod op nieuwe kapsalons aan huis?

Evaluatie kapsalons aan huis Handhaven of loslaten van het verbod op nieuwe kapsalons aan huis? 1 Evaluatie kapsalons aan huis Handhaven of loslaten van het verbod op nieuwe kapsalons aan huis? Dronten, februari 2012 2 1. Inleiding Binnen de gemeente Dronten is sinds 2003 discussie gevoerd over het

Nadere informatie

Hervergunning en verandering van Bayer Antwerpen

Hervergunning en verandering van Bayer Antwerpen Vlaamse overheid Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Afdeling Milieu-, Natuur- en Energiebeleid Dienst Milieueffectrapportagebeheer Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20, bus 8, 1000 BRUSSEL

Nadere informatie

INDUSTRIEEL AFVALWATER EN ECOLOGIE: VRIEND, NIET VIJAND. Lut Hoebeke, 1 juni 2018

INDUSTRIEEL AFVALWATER EN ECOLOGIE: VRIEND, NIET VIJAND. Lut Hoebeke, 1 juni 2018 INDUSTRIEEL AFVALWATER EN ECOLOGIE: VRIEND, NIET VIJAND Lut Hoebeke, 1 juni 2018 Overzicht presentatie Circulaire economie Problemen bij waterbesparing en hergebruik VLAREM artikel rond waterbesparing/waterhergebruik

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND 2012 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier.

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND 2012 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier. NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND 2012 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier. ODETTE VLEK MSc. WIM PETERS BSc. AMSTERDAM, JUNI 2012 NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND 2012 Een

Nadere informatie

Antwoorden AIM sessie Auznl3qpx2n

Antwoorden AIM sessie Auznl3qpx2n en AIM sessie Auznl3qpx2n In de AIM heeft u tijdens sessie Auznl3qpx2n op 21 12 2016 de volgende antwoorden op de gestelde vragen gegeven. Introductie Wat is de reden van uw bezoek aan de AIM? Bedrijfstype

Nadere informatie

Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven

Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven Versie 1.0 Augustus 2018 Omwonenden en belanghebbenden eerder betrekken De gemeente Dalfsen wil dat inwoners in een vroeg stadium betrokken

Nadere informatie

nieuwsbrief 4 december 2016 Van de voorzitter

nieuwsbrief 4 december 2016 Van de voorzitter nieuwsbrief 4 december 2016 Van de voorzitter BIERBROUWERIJ DE ROOS ANNO 1877 Voor u ligt al weer de laatste nieuwsbrief van 2016. Middels deze nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van het reilen en

Nadere informatie

Burgerinitiatief inzameling plastic afvalstoffen.

Burgerinitiatief inzameling plastic afvalstoffen. Burgerinitiatief inzameling plastic afvalstoffen. Opsterland, februari 2011. Samenvatting : In februari/maart 2010 hebben Milieudefensie afdeling Opsterland en de Vereniging voor Natuurbescherming te Gorredijk

Nadere informatie

Burgerpanel Tilburg. Resultaten peiling weekmarkten Tilburg

Burgerpanel Tilburg. Resultaten peiling weekmarkten Tilburg Burgerpanel Tilburg Resultaten peiling weekmarkten Tilburg mei 2014 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de peiling over weekmarkten in Tilburg. met het burgerpanel van Tilburg. De gemeente

Nadere informatie

Dutch Spirit: Passie voor duurzame maatpakken

Dutch Spirit: Passie voor duurzame maatpakken Dutch Spirit: Passie voor duurzame maatpakken DutchSpirit vervaardigt duurzame maatpakken en richt zich op de doorontwikkeling van circulaire stoffen voor werkkleding. Met een vernieuwend businessconcept

Nadere informatie

FREE ENERGY NEWSLETTER

FREE ENERGY NEWSLETTER FREE ENERGY NEWSLETTER DE ENERGIEBRONNEN VAN DE 21 STE EEUW Nr. 20, 2011 INHOUDSOPGAVE Voorwoord... 2 Het Experiment deel 2... 4 Nieuwe rubriek: Gebruikers Vertellen... 8 Green Ebox MINI... 11 Speciale

Nadere informatie

Investment sheet lening

Investment sheet lening Investment sheet lening Overzicht Bedrijfsnaam: Website: Contactpersoon: Financieringsvorm: Duurzaam Utrechtse Heuvelrug Bier www.utrechtseheuvelrugbier.nl Linda van der Lans (lindaleersum@live.nl) Lening

Nadere informatie

Missies. Achtergrond. M01 - Gerecycled materiaal gebruiken

Missies. Achtergrond. M01 - Gerecycled materiaal gebruiken Missies Achtergrond De TRASH TREK SM Challenge gaat over wat er gebeurt met spullen wanneer we denken dat we er klaar mee zijn of wanneer we denken dat ze niet meer bruikbaar zijn. Met een beetje fantasie

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? Heijmans ontwikkelt op Forteneiland comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen.

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE POJECTINFORMATIE. Dijcks Meesterschap Bedrijventerrein Honderdland MAASDIJK

VRIJBLIJVENDE POJECTINFORMATIE. Dijcks Meesterschap Bedrijventerrein Honderdland MAASDIJK VRIJBLIJVENDE POJECTINFORMATIE Dijcks Meesterschap Bedrijventerrein Honderdland MAASDIJK TE KOOP / TE HUUR BETREFT Op bedrijvenpark Honderdland te Maasdijk is recentelijk een bedrijfsverzamelgebouw opgeleverd,

Nadere informatie

Architectuur in de toekomst Waar moet je rekening mee houden als je een vrijstaand woonhuis gaat bouwen in de toekomst?

Architectuur in de toekomst Waar moet je rekening mee houden als je een vrijstaand woonhuis gaat bouwen in de toekomst? Architectuur in de toekomst Waar moet je rekening mee houden als je een vrijstaand woonhuis gaat bouwen in de toekomst? Pagina 2 Inhoud: Blz: 3 Inleiding Blz: 3 Logboek Blz: 4 BSA Blz: 5 Conclusie Blz:

Nadere informatie

Bouwen met de natuur aan Park Swaneblake

Bouwen met de natuur aan Park Swaneblake Bouwen met de natuur aan Park Swaneblake Presentatie Worden dromen werkelijkheid. Peter van t Wout (Particulier initiatiefnemer) Concept Plan Swaneblake Yolanda Boekhoudt (Grontmij) Worden dromen werkelijkheid

Nadere informatie

Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente

Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente Onderdeel 1. Gegevens en indicatoren van het evenement Gegevens Evenement Naam: Datum: Korte Omschrijving Bezoekers: Deelnemers:

Nadere informatie

Handleiding Voorraad beheer Brouwvisie ( & Pro)

Handleiding Voorraad beheer Brouwvisie ( & Pro) Handleiding Voorraad beheer Brouwvisie ( & Pro) Document : Handleiding Voorraad Beheer Brouwvisie (& Pro) Versie : 1.0 Datum : Dinsdag 16 April 2019 Auteur : Oscar Moerman 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2.

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum verzoek 2 april 2010

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum verzoek 2 april 2010 Aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten Afdeling Ruimtelijk Ordening T.a.v. de heer S. Olschewsky Postbus 290 5720 AG Asten Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 100486-002-verzoek

Nadere informatie

Bijlage 2: Maatwerkbeleid in het kader van het Activiteitenbesluit

Bijlage 2: Maatwerkbeleid in het kader van het Activiteitenbesluit Bijlage 2: Maatwerkbeleid in het kader van het Activiteitenbesluit Deze bijlage maakt deel uit van de Beleidsregel VTH 2016 provincie Groningen Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze beleidsregel

Nadere informatie

Checklist Mestverwerking

Checklist Mestverwerking Checklist Mestverwerking Aandachtspunten bij de beoordeling van kosten en risico's van mestverwerkingstechnieken en -initiatieven 1 Aanvoer van mest 1.1 Transportkosten 1.2 Bemonstering & 1.3 Tussenopslag

Nadere informatie

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Ontwerpbeschikking Omgevingsvergunning Aanvrager : IJsbeer Energie Steenwijk B.V. Aangevraagde activiteiten : Gedeeltelijke intrekking omgevingsvergunning voor wat

Nadere informatie

FLESBIER VAN DE MAAND TAPBIER VAN DE MAAND HILLBILLY MEI NEEM GRATIS MEE! 27 e JAARGANG NR. 304 SPELT SAISON. Type: Saison

FLESBIER VAN DE MAAND TAPBIER VAN DE MAAND HILLBILLY MEI NEEM GRATIS MEE! 27 e JAARGANG NR. 304 SPELT SAISON. Type: Saison 27 e JAARGANG NR. 304 MAANDELIJKSE UITGAVE VAN DE ALLIANTIE VAN BIERTAPPERIJEN HILLBILLY MEI 2018. NEEM GRATIS MEE! TAPBIER VAN DE MAAND FLESBIER VAN DE MAAND SPELT SAISON Hillbilly Type: Saison Alcohol:

Nadere informatie

Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs

Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs Jaarverslag 2014 Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs (SVA) De Ontmoeting 49 3823 HH Amersfoort Contactpersoon: Linda Rook (voorzitter) T 06 244 34 397 E info@vluchtelingenambassadeurs.nl

Nadere informatie

Samenvatting. De Kvk en IKE hebben de onderzoeksresultaten aangeboden aan het College van B&W van Etten- Leur.

Samenvatting. De Kvk en IKE hebben de onderzoeksresultaten aangeboden aan het College van B&W van Etten- Leur. JJuunni i 22 Uitkomsten Ruimtebehoefteonderzoek Gemeente Etten-Leur Samenvatting De provincie Noord-Brabant en de gemeente Etten-Leur zijn een onderzoek gestart naar de meest geschikte locatie voor een

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van TOV te Tiel. Februari 2015 is stichting Jij bent TOV opgericht waardoor we dit jaar

Nadere informatie

CAFETARIA "BLOEMENBUURT"

CAFETARIA BLOEMENBUURT CAFETARIA "BLOEMENBUURT" Gelieve discreet met deze informatie om te gaan Vrijblijvende informatie De adviseur: Bart Brinkman bart@klaassenbv.nl mobiel: 06-53960241 Alle aanbiedingen zijn informatief. Door

Nadere informatie

2014 GreenPort NHN, All rights reserved. Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project is mede

2014 GreenPort NHN, All rights reserved. Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project is mede . 2014 GreenPort NHN, All rights reserved GEOTHERMAL OUTLOOK 2015-2017 Ronald den Boogert AGENDA Waarom nu geothermie? Stand van zaken geothermie in Nederland in 2015 2020 Voorbeelden toekomstige innovaties

Nadere informatie

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Beschikking Omgevingsvergunning Aanvrager : Brink Recycling B.V. Aangevraagde activiteiten : Beperken opslag gevaarlijk afval tot maximaal 50 ton Locatie : Haatlandhaven

Nadere informatie

pror.tinci renthe 1. OMGEVINGSVERGUNNING BESLUIT 1.1. Ondenrerp

pror.tinci renthe 1. OMGEVINGSVERGUNNING BESLUIT 1.1. Ondenrerp Prov incie h øis lüesterbrink r, Assen Postadres Postbus rzz, 94oo.tc Assen www.drenthe.nl r (o592) 36 tt tt n (o592) j6 t7 77 pror.tinci renthe Assen, 17 januari2013 VERZONDEN 21JAiI.2O13 Ons kenmerk

Nadere informatie

Reglement voor deelname

Reglement voor deelname Reglement voor deelname Artikel 1. Algemeen 1.1 Dit reglement is van toepassing op de LEEG PAND=PITCHPAND actie. 1.2 De aanmelding voor LEEG PAND=PITCHPAND actie loopt tot en met donderdag 8 juni 2017.

Nadere informatie

Voedselcollectief Emmeloord

Voedselcollectief Emmeloord Voedselcollectief Emmeloord Boer en consument vinden elkaar De themagroep Voedsel van Stichting Pioniers van de Toekomst heeft de wens om een voedselcollectief te starten in Emmeloord. Een voedselcollectief

Nadere informatie

Zon, wind, water... Ontdek je eigen energie

Zon, wind, water... Ontdek je eigen energie Zon, wind, water... Ontdek je eigen energie Groen Duurzame energie komt voort uit schone en onuitputtelijke bronnen zoals de bodem, zon, wind of water. U kunt deze op kleine schaal zelf opwekken. De energie

Nadere informatie

6Het voorbereidingsdraaiboek

6Het voorbereidingsdraaiboek DC 6Het voorbereidingsdraaiboek In dit dc-thema vind je informatie over het voorbereiden van een evenement. Het is een soort checklist van tien aandachtspunten, om te controleren of je niets vergeten bent.

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. De overwegingen om te komen tot dit besluit staan in de bijlage welke een onderdeel is van dit besluit.

Omgevingsvergunning. De overwegingen om te komen tot dit besluit staan in de bijlage welke een onderdeel is van dit besluit. Omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van de gemeente Molenwaard hebben op 18 februari 2016 van Mts. CH en BMA Baan-Korevaar een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het uitbreiden

Nadere informatie

Belgische bieren. Trappistenbier. Sfeeropener. vult sfeerbeeld aan

Belgische bieren. Trappistenbier. Sfeeropener. vult sfeerbeeld aan Titel inspiratie Genieten van Sfeeropener meestal human touch, vult sfeerbeeld aan Belgische bieren België is het bierland bij uitstek. Als geen ander weten we hoe authentieke bieren te brouwen, met oog

Nadere informatie

Eigen kracht van ouders en kinderen. Behoefte aan/vraag naar deze activiteit.

Eigen kracht van ouders en kinderen. Behoefte aan/vraag naar deze activiteit. Hoe verder na 25 mei Op 25 mei 2011 werden door de deelnemers aan de LEA conferentie in twee fasen acties benoemd. In eerste instantie actie-ideeën per wijk, deze wijkacties staan al op de site. Daarna

Nadere informatie