De gids tijdens de rondleiding was Harrie, die in duidelijke termen het brouwproces voor leken uitlegde.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De gids tijdens de rondleiding was Harrie, die in duidelijke termen het brouwproces voor leken uitlegde."

Transcriptie

1 Twee brouwerijen op Texel Zo kort na de studiereis van De Koperen Tsjettel in het begin van april 2009 had uw redacteur de smaak helemaal te pakken, wat er toe leidde, dat hij op zaterdag 25 april een bezoek bracht aan de twee brouwerijen, die het eiland Texel rijk is. Naast de Texelse bierbrouwerij, waar brouwmeester Maurice Diks de roerstok zwaait, is er nog een tweede, veel kleinschaliger brouwerij, namelijk brouwerij De Boei, waar brouwer Joscha Schoots aan het roer(werk) staat. De Texelse Bierbrouwerij. Op genoemde, zonovergoten, zaterdag meldden mijn echtgenote en ik ons voor een rondleiding. Met regelmaat worden er hier in het seizoen keurig verzorgde rondleidingen gegeven, startend met een introductiefilmpje in de filmzaal, waarna de brouwzaal wordt bezocht, vervolgens gaat het langs de whirlpool, de lager- en de botteltanks naar de vullijn, en op naar het proeflokaal, alwaar vier biertjes worden geserveerd in kleine proefglaasjes op een plankje. De gids tijdens de rondleiding was Harrie, die in duidelijke termen het brouwproces voor leken uitlegde.

2 De capaciteit van de brouwerij tijdens de start in 1999 bedroeg 20 brouwsels van 1000 liter oftewel een jaarproductie van 200 hectoliter. Momenteel worden er per week 4 tot 6 brouwsels gemaakt van 3200 liter, waardoor de jaarcapaciteit op ongeveer 4000 hectoliter uitkomt. Deze schaalvergroting was mogelijk door de nieuwe installatie, die met enig geluk in Duitsland gekocht kon worden. Een brouwer had voor zijn dochter bedacht dat zij ook in het vak zou gaan en een eigen brouwerij moest hebben. Helaas lagen haar ambities anders en trouwde ze met een Zwitser, om vervolgens ook naar Zwitserland te verhuizen. De volledig koperen installatie, die al was aangeschaft, bleef werkeloos liggen. Na 10 jaar opgeslagen te zijn geweest, kon de Texelse Brouwerij de apparatuur voor een schappelijke prijs kopen, en werd het bouwpakket (zonder bijsluiter of gebruiksaanwijzing) in de nieuwe brouwzaal geassembleerd. Ik moet zeggen, het is een bijzonder fraai geheel. Oogstrelend, deze installatie. Bijzonder is, dat de ketels geheel van koper zijn. De meeste grote brouwerijen hebben een koperen mantel (voor de show) om een goedkopere maar efficiënte RVS binnenketel. De rondleiding ging wel zo snel, dat ik niet echt in de ketels heb

3 kunnen kijken, maar wie de foto s van de buitenkant ziet, zal beamen, dat het er mooi uitziet. Nu is een knappe vrouw wel leuk, maar kan ze ook lekker koken? Deze knappe vrouw met haar weelderige koperen rondingen kan óók nog eens lekker koken. De bieren die ik geproefd heb, waren naar mijn smaak goed tot zeer goed. Hier wordt de bostel verwerkt tot schapenmelk In de Texelse brouwerij wordt volgens de spelregels van het Reinheitsgebot gebrouwd (Zelfs in Engeland weten ze hoe dit zit; op het album The ragpickers dream zingt Mark Knopfler immers: German Beer is Chemical-free ), met als enige uitzondering het Texels Winterbier, waar bij het koken een zakje met citrusschillen wordt meegekookt. Verder uitsluitend gerst (op Texel geteeld), hop(-pellets), water (uit de duinen) en gist. Er wordt het klassieke maischschema aangehouden: 52 graden(20 minuten) / 62 graden(1 uur) / 72 graden / 78 graden. Voor alle bieren wordt de zelfde gist gebruikt. Deze gist wordt ook voor de navergisting op fles meegegeven in de botteltanks, waar het bier wordt ingepompt om van daaruit via de vullijn te

4 worden uitgevuld. Er wordt onder druk gevuld, en onze gids meldde dat er 3500 flesjes per minuut kunnen worden afgevuld. Ik heb hier verder niet naar gevraagd, maar het zal wel per uur moeten zijn. Er worden overigens uitsluitend nieuwe euroflesjes gebruikt. Deze komen via het statiegeld-circuit weer terug bij de supermarkten e.d. maar dus niet meer bij deze brouwerij. Men vindt nieuwe flesjes frisser presenteren in cadeauverpakkingen. Op de proefplank zaten de volgende biertjes: Uw redacteur aan het werk Texels Goudkoppe. Een Kölsch, met volgens de brouwerij een zacht, hoppig, karakter en een gouden kleur. 6 vol% alcohol. Mijn indruk was dat het een mooi blond bier was met een frisse neus, en een aangename hopgift, een tikje hoppiger dan veel vergelijkbare blonde bieren. Een prettige body en fraai in balans. Een mooie Kölsch. Texels Skuumkoppe. Een donker witbier, oftewel in gewoon Nederlands, een Dunkelweizen, zonder kruidentoevoegingen.

5 Volgens onze gids een bier met een zoetje en een bittertje. Dit klopt. De brouwer heeft niet meegedaan in de huidige race van zoet-zoeter-zoetst. Een bier met een prettige en gemakkelijke smaak, een tikje zoet, een licht bittere afdronk, en mede door zijn alcoholgehalte van 6% een vrij stevig karakter. Een doordrinker. En dat blijkt ook wel, want ongeveer 85% van de handel zit voor de brouwerij in dit bier, wat bij bijna alle horeca gelegenheden op Texel op de tap te krijgen is, en bij de rest in ieder geval op de fles. Texels Dubbel. De naam zegt het al: een dubbel. Een roodbruin bier met donkere kleurmout toevoeging gebrouwen, in de bekende stijl van de Belgische abdijbieren. 6,4% Alcohol. En volgens de brouwer een klein zoetje in de afdronk. Dit laatste kon ik niet goed terugvinden. Ook qua body vond ik het bier niet erg opvallend, evenmin als in zijn hoparoma en hopbitterheid. Wel een tikje de bitterheid van de gebrande mout. Een weinig uitgesproken bier. Een beetje een allemansvriend; misschien juist ook wel weer heel goed dus. Wanneer je voor een breed publiek brouwt moet je het niet te extreem aanpakken. Texels Tripel. Volgens de brouwerij-informatie een zwaar blond bier met een bite. Wederom met in de afdronk een heel klein zoetje. Alcoholpercentage 8,5%. Een keurige tripel, met nu eens niet een te overdreven zoete smaak (dus dat zoetje valt wel mee), maar uiteindelijk naar mijn idee een wat smalle body, en in de smaak niet de complexiteit, die een Westmalle tripel (het archetype) bijvoorbeeld heeft. Weinig esters. De vergeten vraag aan de gids was in dit geval of er behalve het zakje met citrus bij het Winterbier nog meer tegen het Reinheitsgebot gezondigd is en er suiker is toegevoegd. Het zal wel niet, maar het kwam zo bij me op. Evenzogoed een ruime voldoende op de Schaal van Sikkens. De volgende bieren zitten ook nog in het assortiment: Texels Witbier. Een Weizen, Duitse stijl, 5% vol.alc. Wel van de fles geproefd. Inderdaad een echt zomerbier, toch wat minder de bananen en de andere typische Weizen-smaakcomponenten, die bijvoorbeeld een Weihenstephan zo bij zonder maken.

6 Texels Amber. Een amberkleurig bier, 5,5% vol.alc. Volgens de brouwer gebrouwen met een selectie van geroosterde moutsoorten, koperkleurig en met een licht bittere nasmaak. Niet geproefd. Texels Bock. Een bokbier met 7% alcohol en wel een beetje de trots van de brouwerij, want bij de landelijke verkiezing van het lekkerste bockbier van Nederland scoort dit bier steeds hoge ogen. Ook in 2008 weer een derde plaats. Dit zegt twee dingen: de kwaliteit is goed, én de kwaliteit is constant Dat laatste kunnen wij van onze zelf gebrouwen bieren niet altijd zeggen. Texels Stormbock. Een robijnrode winterbock met 9,5% alcohol en elementen van moutbitter (caramel), een lichte zoetigheid en hopbitter, en volgens de brouwer een lange houdbaarheid op fles. Te rangschikken onder de Barleywine. Texels Winterbier. Een koperkleurig seizoensbier met 7,5% alcohol met gerste- en tarwemout en citrusschillen als toevoeging. Verkrijgbaar vanaf begin December. Een echt seizoensbier dus. Mijn samenvattend oordeel: een prachtige installatie, een verscheidenheid aan goede speciaalbieren, met wat mij betreft wel als uitschieters de Kölsch (Goudkoppe) en de Skuumkoppe. Brouwerij De Boei. Vlakbij Den Hoorn op Texel vinden we het landgoed De Bonte Belevenis. De naam zegt het al: hier valt van alles te beleven: papierscheppen, zeep maken, brood bakken, en zo nog wat ambachtelijke bezigheden. Erg leuk voor een kinderfeestje. We zagen dan ook diverse kinderen voorbijstuiven met het product van een welbestede middag in hun knuistjes. Één van de ambachtelijke activiteiten op dit landgoed is het brouwen van bier. Dit wordt op serieuze maar wel avontuurlijke wijze gedaan door de brouwer, Joscha Schoots. Overigens nog maar sinds kort. Ik begreep, dat de eerste brouw op deze locatie nog moest plaatsvinden. De brouwerij was voorheen een paar jaar gevestigd geweest in het Ambachtencentrum te Den Burg.

7 Naast het brouwen van een batch van 500 liter eens per 14 dagen, bestiert hij ook nog de destilleerderij in het ernaast gelegen vertrek, waar onder de naam De Lepelaar jenevers en likeuren gemaakt worden. Deze producten zijn bij de plaatselijke slijter op Texel te verkrijgen. We werden rondgeleid door een allervriendelijkste gids, Peter, die alhoewel de rondleidingen eigenlijk al achter de rug waren, voor mijn echtgenote en mij graag de deur nog een keer opendeed. We konden de ketels bekijken, bestaande uit een een maischketel, een klaringskuip en een kookketel, waar, zoals je op de foto kunt zien een condensatie installatie bovenop is gemonteerd (uiterst rechts). Hier wordt de kwalijk riekende damp (tenminste zo denkt de omgeving er vaak over) door inspuiting van koud water tot condensatie gebracht, zodat dit afval via het riool kan afvloeien. Een bekende techniek om geen overlast te bezorgen. Ook de stookketel (zie foto op de volgende pagina) is een fraai stukje huisvlijt. Ik denk dat deze installatie technisch nog wel wat geperfectioneerd kan worden, maar het product is uiteindelijk wat telt. En dat valt kennelijk bij de consument in de smaak.

8 Het avontuur zit deze brouwer wel in het bloed. Wat te denken van een bier gemaakt met vlier- en duindoornbessen, of een likeur getrokken van dennennaalden? De volgende bieren staan op het lijstje bij deze brouwerij: Dichte Mist. Een witbier met 6% alcohol. Ingrediënten mout, hop gist en kruiden. Ik heb het niet geproefd en kan er dus geen oordeel over geven. Noorderzon Pilsener. Een pilstype bier (volgens mij wel bovengistend gebrouwen, dus mogelijkerwijs moeten we het een Kölsch type noemen, alhoewel: bij het brouwen is Texelse honing toegevoegd)) met eveneens 6% alcohol. Niet geproefd, geen oordeel. Windkracht 10. Een Barleywine dan wel winterbier met een alcoholgehalte van 10%. Naast de mout en de hop wordt bruine kandij toegevoegd. Op het PINT Winterbierfestival van januari 2006 bekroond met zilver achter de Vrouwe van Gramsbergh van Mommeriete) Zuid-Wester. Een dubbel met 7% alcohol, met als toevoeging gerookte mout. Hoornder Loods Bier. Het avontuurlijkste bier van de serie. 7% Alcohol, bereid met diverse moutsoorten, vlierbessen, duindoornbessen en Texelse honing. Op mijn vraag tijdens welk deel van het brouwproces de honing dient te worden toegevoegd, antwoordde de brouwer, dat om de enzymen in de honing onwerkzaam te maken, de honing op het laatst van het koken dient te worden toegevoegd. Het avontuur van dit bier zit hem niet alleen in de ingrediënten. Op het KBC festival van mei 2006 adviseerde het PINT na keuring van dit bier om het vanwege de

9 afwijkingen van de tap te halen (Ik citeer uit het rapport: Geur: geoxideerd, autolyse, wrang, zurig, medicinaal en fruit Smaak: aangebrand, zurig, samentrekkend en melkzuur (melkzuur vooral in de nasmaak). Het zal je maar gezegd worden. De brouwer was het er uiteraard niet mee eens. Dit heeft nog tot een hele polemiek aanleiding gegeven). Appelbier. Een bier gemaakt met pulp van appels als toevoeging. Daarnaast honing en kruiden. 5,5% alcohol. Wederom niet geproefd, dus hierover geen oordeel. De reden dat veel bieren niet geproefd werden ligt in het feit, dat de uitspanning geen tapvergunning heeft en alleen in een aparte afdeling van het winkeltje op het landgoed de bieren op fles mag verkopen. De likeuren (zoals Texels Kwartiertje, een koffielikeur, met 20% vol.alc.) mogen alleen via de slijter worden verkocht. Het alleraardigste van dit bezoekje was een kort gesprekje met de brouwer, Joscha Schoots, die het trouwens erg druk had en de volgende dag alweer naar België trok om studie van bieren met spontane gisting te maken. Hij heeft al een redelijke carrière met allerhande vormen van bierbrouwen. Bij de Texelse bierbrouwerij heeft hij gewerkt, en nog op een paar plaatsen. Het meest bijzondere is wel, dat hij een tijd Middeleeuws heeft gebrouwen, en wel in het Archeon in Alphen aan de Rijn, een archeologisch themapark. In een eerdere aflevering van het voor u liggende clubblad (maar dit kan onderhand wel 10 jaar geleden zijn) heb ik u al eens verteld, dat ik naar aanleiding van een bezoekje aan het Archeon aan het brouwen ben geslagen. Het enthousiasme was toen met name gewekt, vreemd maar waar, nadat ik een in bruine pij gestoken monnik op sandalen lopend, kauwend op een blaadje gagel in een boven een vuurtje hangende pot had zien roeren. Op mijn vraag wat hij aan het doen was, antwoordde hij in Middel- Nederlands, dat hij bier aan het brouwen was, Edele Heer! Pas toen mijn vrouw en ik weer in de auto stapten op Texel viel het kwartje. Hee, dit was dezelfde vent van toen!! Ik moet het nog eens aan hem vragen. JWS

Biertypes. Alles over bier SCHWARZBIER STOUT. horecasupport.be

Biertypes. Alles over bier SCHWARZBIER STOUT. horecasupport.be Alles over bier Biertypes HET ASSORTIMENT BIEREN IN DE MARKT GROEIT. NAAST TYPES EN SMAKEN IS ER ONDERSCHEID TUSSEN ONDERGISTEND EN BOVENGISTEND BIER. BEKENDSTE ONDERGISTEND BIER (GEBROUWEN BIJ LAGE TEMPERATUREN)

Nadere informatie

Beknopte omschrijving bieren Hobbybrouwerij De Tuimelaar. no. Biertype botteldatum alc.% omschrijving. 78 Speculaasbier verwacht 2017

Beknopte omschrijving bieren Hobbybrouwerij De Tuimelaar. no. Biertype botteldatum alc.% omschrijving. 78 Speculaasbier verwacht 2017 Beknopte omschrijving bieren Hobbybrouwerij De Tuimelaar no. Biertype botteldatum alc.% omschrijving 78 Speculaasbier verwacht 2017 77 Bokbier verwacht 2017 76 Weizen verwacht 2017 75 Dubbel verwacht 2017

Nadere informatie

Budels, mijn bier is mijn vrijheid!

Budels, mijn bier is mijn vrijheid! , mijn bier is mijn vrijheid! De e Brouwerij B.V., gevestigd in het centrum van Budel, is een zelfstandige familiebrouwerij. Doordat wij onafhankelijk zijn, kunnen we onze bieren naar eigen smaak en inzicht

Nadere informatie

Hertog Jan. Portfolio HERTOG JAN PILSENER

Hertog Jan. Portfolio HERTOG JAN PILSENER Portfolio Hertog Jan HERTOG JAN PILSENER Hertog Jan Pilsener (5,1%) is een stevig goudblond bier met een mooie, dichte schuimkraag, een volle smaak en een aangenaam bittere afdronk Smaak Vol met een aangenaam

Nadere informatie

BIERKAART Wisseltap:

BIERKAART Wisseltap: BIERKAART Wisseltap: TEXELS SKUUMKOPPE: Een donker tarwebier, met een volle romige smaak van limoen en tropisch fruit met een vleugje amandel. De afdronk is fruitig met een licht bittertje. Alcoholgehalte

Nadere informatie

Ons Carusobier is een volmoutbier van hoge gisting, gebrouwen door de Scheldebrouwerij

Ons Carusobier is een volmoutbier van hoge gisting, gebrouwen door de Scheldebrouwerij BIERKAART Bieren van t vat pilsener 25 cl alc. 5,0 % vol. 2,10 pilsener 50 cl alc. 5.0 % vol. 3,90 Up 22 cl alc. 5,5 % vol 2,20 Hoppen Blond van Jopen alc. 6,8% vol. 3,30 Ons eigen bier 2,60 Ons Carusobier

Nadere informatie

Slobberbok. van Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom. Ingrediënten: Water, vier granen, cara, tarwe, rogge, chocolademout, gist, hallertau en saarhop.

Slobberbok. van Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom. Ingrediënten: Water, vier granen, cara, tarwe, rogge, chocolademout, gist, hallertau en saarhop. U proeft bij Cafe de Keyzer Slobberbok van Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom Deze brouwerij produceert op ambachtelijke wijze zijn bier. Erik Bouman is vanaf 1990 bezig met het brouwen van speciaalbier.

Nadere informatie

Geen 18, geen alcohol. Onze bieren

Geen 18, geen alcohol. Onze bieren Geen 18, geen alcohol Onze bieren Pilsener Bavaria (5.0%) Bavaria pils is geliefd vanwege zijn uitzonderlijke frisse en niet bittere smaak. Het geheim? Bavaria gebruikt zuiver mineraalwater uit eigen bron,

Nadere informatie

Hertog Jan. Assortiment PILSENER LENTEBOCK. horecasupport.nl

Hertog Jan. Assortiment PILSENER LENTEBOCK. horecasupport.nl Assortiment Hertog Jan PILSENER Omschrijving Hertog Jan Pilsener (5,1%) is een stevig goudblond bier met een mooie, dichte schuimkraag, een volle smaak en een aangenaam bittere afdronk. Met liefde gebrouwen.

Nadere informatie

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis Bier Inhoud 1. Geschiedenis. 2. Hoe wordt het gebrouwen. 3. Merken en verschillen. 4. Biersoorten 5. Waarom word je van te veel bier dronken? 6. Wist je dat 7. Vragen aan de klas. Inleiding Ik doe mijn

Nadere informatie

speciaalbier De Volmolen Genieten van een lekker We hebben regelmatig wisselende bieren van tap en fles, vraag ernaar! Café-Zaal-Camping De Volmolen

speciaalbier De Volmolen Genieten van een lekker We hebben regelmatig wisselende bieren van tap en fles, vraag ernaar! Café-Zaal-Camping De Volmolen samengesteld door Genieten van een lekker speciaalbier De Volmolen Café-Zaal-Camping De Volmolen Volmolen 4, 5561 VH Riethoven www.devolmolen.nl We hebben regelmatig wisselende bieren van tap en fles,

Nadere informatie

Hertog Jan. Portfolio HERTOG JAN PILSENER

Hertog Jan. Portfolio HERTOG JAN PILSENER Portfolio Hertog Jan HERTOG JAN PILSENER Hertog Jan Pilsener (5,1%) is een stevig goudblond bier met een mooie, dichte schuimkraag, een volle smaak en een aangenaam bittere afdronk Smaak Vol met een aangenaam

Nadere informatie

BIEREN VAN DE TAP: Een zachte en neutrale pilsener. Het aroma is iets hoppig. De body is medium en de nasmaak is hopbitter.

BIEREN VAN DE TAP: Een zachte en neutrale pilsener. Het aroma is iets hoppig. De body is medium en de nasmaak is hopbitter. BIEREN VAN DE TAP: BRAND 2,20 TYPE: PILSENER ALCOHOL: 5% GISTING: LAAG Een zachte en neutrale pilsener. Het aroma is iets hoppig. De body is medium en de nasmaak is hopbitter. LA TRAPPE DUBBEL 3,25 TYPE:

Nadere informatie

Belgische bieren. Trappistenbier. Sfeeropener. vult sfeerbeeld aan

Belgische bieren. Trappistenbier. Sfeeropener. vult sfeerbeeld aan Titel inspiratie Genieten van Sfeeropener meestal human touch, vult sfeerbeeld aan Belgische bieren België is het bierland bij uitstek. Als geen ander weten we hoe authentieke bieren te brouwen, met oog

Nadere informatie

De lekkerste troeven in uw hand!

De lekkerste troeven in uw hand! De lekkerste troeven in uw hand! Bier troef! Brouwerij bezoek Interesse om Brouwerij Het Nest een bezoek te brengen? Een bezoek aan de brouwerij duurt +- 90 minuten. Tijdens dit bezoek aan onze brouwerij

Nadere informatie

Een ongefilterd fris trappistenwitbier met citrusachtige geur. De droge lichtzurige smaak zorgt voor een verfijnderd karakter. Alc.

Een ongefilterd fris trappistenwitbier met citrusachtige geur. De droge lichtzurige smaak zorgt voor een verfijnderd karakter. Alc. Een ongefilterd fris trappistenwitbier met citrusachtige geur. De droge lichtzurige smaak zorgt voor een verfijnderd karakter. Alc. 5,5% 3,00 Een sprankelend trappistenbier van hoge gisting. Licht moutig

Nadere informatie

Bier Kaart. MARTIN'S PALE ALE

Bier Kaart. MARTIN'S PALE ALE Bier Kaart. MARTIN'S PALE ALE Wie kent niet de Martin s Pale Ale? Het bier dat onze voorouders "de nobelste Engelse Pale Ale noemden... Dit unieke bier is de vrucht van een absoluut buitengewone ambachtelijke

Nadere informatie

Onze bieren. Flesbieren

Onze bieren. Flesbieren Geen 18, geen alcohol Flesbieren Kriek Max (3.5%) Helder, donkerrood kriekbier van spontane gisting met een zoet en fruitig aroma en een fruitig zoet-zuur palet door toevoeging van 25% natuurlijke kriekensappen.

Nadere informatie

Lentebierwandeling 2016 Kuytbier

Lentebierwandeling 2016 Kuytbier U proeft in het Stadsbrouwhuis Kuytbier van Leidsch Bier uit Leiden Leidsch Bier is opgericht in 2004 met als doel om de stad Leiden weer een eigen bier te geven. Het is namelijk al bijna honderd jaar

Nadere informatie

Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN

Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN BLOND STERK BLOND Steenbrugge Blond Brouwerij Palm Belgisch abdijbier met een volle smaak en een fruitig gistingsaroma, wat in combinatie met het Brugse kruidenmengsel

Nadere informatie

Bier van t Vat. Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië. Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België. Filou 8.5 % 25cl België. Lage Landen 5.

Bier van t Vat. Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië. Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België. Filou 8.5 % 25cl België. Lage Landen 5. Bier van t Vat Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België Filou 8.5 % 25cl België Lage Landen 5.2 % 25cl België Lage Landen 5.2 % 50cl België Grolsch 5.0 % 25cl Nederland Wij

Nadere informatie

Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN

Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN BLOND STERK BLOND Steenbrugge Blond Brouwerij Palm Belgisch abdijbier met een volle smaak en een fruitig gistingsaroma, wat in combinatie met het Brugse kruidenmengsel

Nadere informatie

Brand Bier. La Trappe Witte Trappist. La Trappe Dubbel

Brand Bier. La Trappe Witte Trappist. La Trappe Dubbel Brand Bier Brand Premium Pilsener wordt gebrouwen met meer hop. Dat geeft het pilsener zijn unieke, krachtige smaak. Het volledig volmout gebrouwen pils van Brand kenmerkt zich door de perfecte balans

Nadere informatie

Een nazomers snoepreisje.

Een nazomers snoepreisje. Een nazomers snoepreisje. Het eerste weekend van september is meestal het tijdstip waarop het Bier Keurmeesters Gilde het jaarlijkse studieweekend organiseert. Hoe gaat er in zo n weekend aan toe, vraag

Nadere informatie

Van de Voorzitter. red)

Van de Voorzitter. red) Van de Voorzitter Beste Vrienden van het Bier, De tijd van het bokbier ligt al weer bijna achter ons, de flessen zijn al bijna niet meer in het schap te vinden. Toch ga ik er nog weer even over beginnen.

Nadere informatie

De beknopte biergids van bierkraag.be

De beknopte biergids van bierkraag.be De beknopte biergids van bierkraag.be Wat is het Iedereen kent het wel, maar wat is bier eigenlijk? Bier is een drank die gemaakt wordt met hoofdzakelijk water en mout. Mout is een soort graan dat gaat

Nadere informatie

Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag

Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag Op 12 september 2015 wordt bij de bierbrouw vereniging t Hopbelleke een gezamenlijke bierbrouwdag georganiseerd. De T.C. is gevraagds om een aantal brouwrecepten

Nadere informatie

Beste Vrienden van het Bier,

Beste Vrienden van het Bier, Beste Vrienden van het Bier, De zomer is weer voorbij en het brouwseizoen is weer geopend. Eindelijk zou je bijna zeggen, zo n zomer slaat toch weer een aardig gat in je voorraad. In mijn geval ben ik

Nadere informatie

Lentebock. www.bierwandeling.nl. Bierwandeling.nl LEIDEN. Ook wel Lentebier, Lentebok, Voorjaarsbok, Meibock en Paasbier genoemd.

Lentebock. www.bierwandeling.nl. Bierwandeling.nl LEIDEN. Ook wel Lentebier, Lentebok, Voorjaarsbok, Meibock en Paasbier genoemd. Lentebock Ook wel Lentebier, Lentebok, Voorjaarsbok, Meibock en Paasbier genoemd. Bovenstaande speciaal bieren worden onder diverse namen verkocht, het is natuurlijk wel een seizoenbier dat verkrijgbaar

Nadere informatie

MET TOEWIJDING GEBROUWEN VEENHUIZEN DRANKEN & LUNCH KAART

MET TOEWIJDING GEBROUWEN VEENHUIZEN DRANKEN & LUNCH KAART MET TOEWIJDING GEBROUWEN VEENHUIZEN DRANKEN & LUNCH KAART BIERKAART DE KOLONIST WEIZEN BIER Een heerlijk fris, zacht en fruitig tarwebier van hoge gisting. Een echte dorstlesser. Het bier bevat 5% alcohol,

Nadere informatie

De Schuimkragen VZW. Bieren met een Goed Doel 23/01/2015

De Schuimkragen VZW. Bieren met een Goed Doel 23/01/2015 Bieren met een Goed Doel 23/01/2015 De Schuimkragen VZW Stichtend lid van vzw Zythos, Confederatie van Belgische Objectieve Bierproeversverenigingen Lid van de Gemeentelijke Cultuurraad van Zele BUFO 4,8

Nadere informatie

Een nazomers snoepreisje.

Een nazomers snoepreisje. Een nazomers snoepreisje. (deel twee van het verslag van de BKG studiereis van september 2007; deel één verscheen in ons februarinummer) De zaterdagavond werd gevuld door de Jef Keersmeakers, de brouwer

Nadere informatie

Café 'de Oude Sluis' kent een rijke traditie als authentiek biercafé. Deze traditie wordt dan ook met grote toewijding door zowel het personeel als

Café 'de Oude Sluis' kent een rijke traditie als authentiek biercafé. Deze traditie wordt dan ook met grote toewijding door zowel het personeel als Café 'de Oude Sluis' kent een rijke traditie als authentiek biercafé. Deze traditie wordt dan ook met grote toewijding door zowel het personeel als de speciaalbier-minnende vaste bezoekers in stand gehouden.

Nadere informatie

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Bier van t Vat Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50 Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15 Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Grimbergen dubbel 6.5 % 33cl België 4,05 Brugse Zot blond 6.0% 33cl België

Nadere informatie

Studiereis

Studiereis Studiereis 17-04-2010. Bier lest niet alleen de dorst, het maakt ook hongerig. Hongerig naar kennis met name. Derhalve toog ook dit jaar De Koperen Tsjettel ter studie (ende vermaeck) naar Overijssel en

Nadere informatie

Jupiler. Assortiment PILSENER JUPILER BLUE. horecasupport.nl

Jupiler. Assortiment PILSENER JUPILER BLUE. horecasupport.nl Assortiment Jupiler PILSENER Omschrijving Jupiler is een bitterzachte pils (5,2%) met een fris karakter, vlotte verteerbaarheid en een toegankelijke smaak Type Goudblonde pilsener Alcohol 5,2% Smaak Toegankelijk

Nadere informatie

Studiereis De Koperen Tsjettel, 19 april 2014

Studiereis De Koperen Tsjettel, 19 april 2014 Studiereis De Koperen Tsjettel, 19 april 2014 Thuisblijvers: jammer, maar we moeten wederom vaststellen, dat jullie ongelijk hadden. De studiereis van dit jaar met een recordaantal deelnemers van 19 (leden

Nadere informatie

6.1. Spreekbeurt door een scholier 1625 woorden 26 maart keer beoordeeld. Nederlands. Bier

6.1. Spreekbeurt door een scholier 1625 woorden 26 maart keer beoordeeld. Nederlands. Bier Spreekbeurt door een scholier 1625 woorden 26 maart 2004 6.1 139 keer beoordeeld Vak Nederlands Bier Ik ga mijn spreekbeurt over bier houden ik behandel de volgende hoofdstukken Iedereen weet wat bier

Nadere informatie

Beschrijving geproefde bieren Waardering Gemiddelde waardering

Beschrijving geproefde bieren Waardering Gemiddelde waardering "Bieren van dichtbij huis." Beschrijving geproefde bieren Waardering Gemiddelde waardering Uitgeester Engeltje, %, blond speciaalbier De Noord-Hollandse Bierbrouwerij, Uitgeest 4 5 1 / 13 9x 7 1 8 9 139/21

Nadere informatie

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Bier van t Vat Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50 Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15 Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Brugse Zot Blond 6.0 % 33cl België 4,00 Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België

Nadere informatie

Lentebock. www.bierwandeling.nl. Bierwandeling.nl LEIDEN. GROEPSWIJZER.NL voor al uw groepsuitjes

Lentebock. www.bierwandeling.nl. Bierwandeling.nl LEIDEN. GROEPSWIJZER.NL voor al uw groepsuitjes Lentebock Ook wel Lentebier, Lentebok, Voorjaarsbok, Meibock en Paasbier genoemd. Bovenstaande speciaal bieren worden onder diverse namen verkocht, het is natuurlijk wel een seizoenbier dat verkrijgbaar

Nadere informatie

Alcoholgehalte : 8,5% alc./vol. 4,20 Uitstekend bier als aperitief.

Alcoholgehalte : 8,5% alc./vol. 4,20 Uitstekend bier als aperitief. Beschrijving : LA CHOUFFE is een niet gefilterd blond bier, zowel in de fles als in het vat hergist. Het is aangenaam fruitig, gekruid met koriander en een lichte hopsmaak. Alcoholgehalte : 8% alc./vol.

Nadere informatie

Koffie-kop 2,00 Koffie-mok 4,00 Espresso 2,00 Koffie verkeerd 2,35 Cappuccino 2,35

Koffie-kop 2,00 Koffie-mok 4,00 Espresso 2,00 Koffie verkeerd 2,35 Cappuccino 2,35 Warme dranken Koffie-kop 2,00 Koffie-mok 4,00 Espresso 2,00 Koffie verkeerd 2,35 Cappuccino 2,35 Thee 2,00 Earl Grey, Mint, English Breakfast, Forest Fruit, Green tea lemon, Rooibos vanilla, Green tea

Nadere informatie

Bieren met minder alcohol

Bieren met minder alcohol Portfolio Bieren met minder alcohol JUPILER BLUE De verfrissende smaak van een bitterzachte Jupiler, met slechts 3,3% alcohol Smaak Toegankelijk en fris karakter, met een rijke moutsmaak Alcohol 3,3% Oorsprong

Nadere informatie

Is speciaalbier gewoon geworden?

Is speciaalbier gewoon geworden? Is speciaalbier gewoon geworden? Het speciaalbierfestival op de markt in Den Bosch was ieder jaar een stukje hemel op aarde voor de speciaalbierliefhebber. Allerlei kleine brouwers namen hun speciaalste

Nadere informatie

Abdijbierenfestival 2015

Abdijbierenfestival 2015 Abdijbierenfestival 2015 Erkende Belgische Abdijbieren Abdijsite Herkenrode Hasselt 30 augustus 2015 1 Programma 11.00 19.00 uur: Bieren- en kaasproeverij op het neerhof 11.00 19.00 uur: Spelletjeskermis

Nadere informatie

Hopbitterheid. Wat is de juiste methode om de hopbitterheid te berekenen?

Hopbitterheid. Wat is de juiste methode om de hopbitterheid te berekenen? Hopbitterheid Wat is de juiste methode om de hopbitterheid te berekenen? Het eenvoudige antwoord op bovenstaande vraag is: die is er niet. De vraag kwam naar voren toen bleek dat mijn brouwrekenprogramma

Nadere informatie

PALM BREWERIES. DÉ SPECIAALBIEREXPERT VAN NEDERLAND... UIT BELGIË

PALM BREWERIES. DÉ SPECIAALBIEREXPERT VAN NEDERLAND... UIT BELGIË Bierkaart PALM Breweries bekleedt een unieke positie in het bierlandschap omdat zij de enige brouwerijgroep ter wereld is die Belgische authentieke bieren brouwt volgens de vier aloude gistingswijzen in

Nadere informatie

www.rooisbiergilde.nl Het Roois Biergilde presenteert DEUGNIET BARBAR SATAN GOLD / RED A devils tale (or tail ) 18 APRIL 2009 DEUGNIET In al zijn eenvoud is Deugniet een bier van formaat. Het alcoholpercentage

Nadere informatie

Sinds midden 2011 is de brouwerij gevestigd op het Domaine de Millevertus in Breuvanne. Bijna de helft van de productie is bestemd voor export.

Sinds midden 2011 is de brouwerij gevestigd op het Domaine de Millevertus in Breuvanne. Bijna de helft van de productie is bestemd voor export. De Schuimkragen VZW Stichtend lid van vzw Zythos, Confederatie van Belgische Objectieve Bierproeversverenigingen Lid van de Gemeentelijke Cultuurraad van Zele Daniel Lessire Sinds midden 2011 is de brouwerij

Nadere informatie

Leffe. Assortiment LEFFE BLOND. Leffe Blond (6,6%) is een authentiek blond abdijbier waar een vleugje bitterheid doorschemert

Leffe. Assortiment LEFFE BLOND. Leffe Blond (6,6%) is een authentiek blond abdijbier waar een vleugje bitterheid doorschemert Assortiment Leffe LEFFE BLOND Leffe Blond (6,6%) is een authentiek blond abdijbier waar een vleugje bitterheid doorschemert Smaak Heerlijk zacht en elegant Verpakkingen Fust 20 liter, fust 6 liter voor

Nadere informatie

Bierproefavond. KWB Emelgem

Bierproefavond. KWB Emelgem Bierproefavond KWB Emelgem 15 november Oud Stadhuis Irchonwelz Deze brouwerij-mouterij werd in 1876 te Vloesberg gevestigd door de familie Dubuisson-Lison en in 1880 gekocht door Charles Voisin. In 1922

Nadere informatie

PINT Beste Bockbier Competitie 2018 Typen

PINT Beste Bockbier Competitie 2018 Typen - PINT Beste Bockbier Competitie 2018 Typen Categorie Bock Sub-type: Donker Bock Al e. Laaggegist en hooggegist (ca. 70-82% schijnbare vergistingsgraad). 6,0-7,4 Vol.% 1,061-74 g/cm 3 of 15-18 % w/w 31-100

Nadere informatie

Hertog Jan van t vat 5,1 % 2,40. Hertog Jan Pilsener heeft een volle smaak met een bittere afdronk. Jupiler 5,2 % 2,35. Stella Artois 5,1 % 2,60

Hertog Jan van t vat 5,1 % 2,40. Hertog Jan Pilsener heeft een volle smaak met een bittere afdronk. Jupiler 5,2 % 2,35. Stella Artois 5,1 % 2,60 PILS Hertog Jan van t vat 5,1 % 2,40 Hertog Jan Pilsener heeft een volle smaak met een bittere afdronk Jupiler 5,2 % 2,35 Jupiler is een bitterzachte pils. Stella Artois 5,1 % 2,60 Stella Artois heeft

Nadere informatie

Van 21 maart tot 31 mei 2014 STREEKBIERACTIE

Van 21 maart tot 31 mei 2014 STREEKBIERACTIE Van 21 maart tot 31 mei 2014 STREEKBIERACTIE STREEKBIERACTIE Lijst cadeaus Chimay Chimay is een trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame de Scourmont te Chimay in Henegouwen wordt gebrouwen. Jaarlijks

Nadere informatie

Koffie 1,75 Thee 1,75 Espresso 1,75. Koffie verkeerd 2,00. Warme Chocolademelk 2,00. Slagroom 0,50. Irish Coffee 4,50

Koffie 1,75 Thee 1,75 Espresso 1,75. Koffie verkeerd 2,00. Warme Chocolademelk 2,00. Slagroom 0,50. Irish Coffee 4,50 Warme Drank Koffie 1,75 Thee 1,75 Espresso 1,75 Koffie verkeerd 2,00 Warme Chocolademelk 2,00 Slagroom 0,50 Irish Coffee 4,50 Soep Soep van de dag 2,50 Erwtensoep 3,00 Tosti Ham/Kaas 2,00 Frisdrank Spa

Nadere informatie

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Bier van t Vat Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50 Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15 Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Wij hebben 5 wisseltaps waarvan wij er 1 gebruiken voor de Boulevard bieren

Nadere informatie

Warme dranken Koffie-kop 2,20 Koffie-mok 4,40 Espresso 2,20 Dubbele espresso 4,40 Koffie verkeerd 2,50 Cappuccino 2,35 Latte Macchiato 2,50

Warme dranken Koffie-kop 2,20 Koffie-mok 4,40 Espresso 2,20 Dubbele espresso 4,40 Koffie verkeerd 2,50 Cappuccino 2,35 Latte Macchiato 2,50 Warme dranken Koffie-kop 2,20 Koffie-mok 4,40 Espresso 2,20 Dubbele espresso 4,40 Koffie verkeerd 2,50 Cappuccino 2,35 Latte Macchiato 2,50 Thee 2,20 Earl Grey, Mint, English Breakfast, Forest Fruit, Green

Nadere informatie

Jupiler. Portfolio JUPILER. Jupiler is een bitterzachte pils (5,2%) met een fris karakter, vlotte verteerbaarheid en een toegankelijke smaak

Jupiler. Portfolio JUPILER. Jupiler is een bitterzachte pils (5,2%) met een fris karakter, vlotte verteerbaarheid en een toegankelijke smaak Portfolio Jupiler JUPILER Jupiler is een bitterzachte pils (5,2%) met een fris karakter, vlotte verteerbaarheid en een toegankelijke smaak Smaak Toegankelijk en fris karakter, met een rijke moutsmaak Serveren

Nadere informatie

Bierkaart. (ambachtelijk)

Bierkaart. (ambachtelijk) (ambachtelijk) Jopen Koyt Jopen Koyt is gebrouwen volgens een recept uit 1407 en is een bier gebrouwen met gruit. Gruit is een middeleeuws kruidenmengsel waarin gagel het meest nadrukkelijk aanwezig is.

Nadere informatie

speciaal van overzee de pure smaak van texel

speciaal van overzee de pure smaak van texel speciaal van overzee de pure smaak van texel De rust van Texel Schapen, duinen, zonnige akkers met graan onder hoge luchten. Op Texel is het tempo niet veel anders dan eeuwen geleden, toen de VOC-schepen

Nadere informatie

Hertog Jan Karakter 3,95

Hertog Jan Karakter 3,95 BIERKAART Hertog Jan Karakter 3,95 Dankzij de uitgelezen selectie prestigemout heeft dit bier een uitzonderlijk roodkoperen kleur. De smaak is vol en romig. Het bier heeft een aangename afdronk met een

Nadere informatie

TRAPPIST. Ora et labora: bid en werk

TRAPPIST. Ora et labora: bid en werk Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een trappist- en abdijbier? En wat is nou precies een tripel? Hieronder nemen we een aantal bierstijlen en types onder de loep. Ora et labora: bid en werk Vaak

Nadere informatie

Chimay Blauw Huizer Blauw

Chimay Blauw Huizer Blauw Chimay Blauw Huizer Blauw 11 Trappistenbrouwerijen Nederland - 1884: La Trappe-Koningshoeven - 2013: De Kievit (Zundert Abdij Maria Toevlucht) Belgie - 1595: Rochefort - 1836: Westmalle - 1862: Chimay

Nadere informatie

FIONA DE LANGE WAT JE ALS BIERLIEFHEBBER MOET WETEN 350 ESSENTIËLE FEITEN, TIPS EN BIERWETENS WAARDIGHEDEN

FIONA DE LANGE WAT JE ALS BIERLIEFHEBBER MOET WETEN 350 ESSENTIËLE FEITEN, TIPS EN BIERWETENS WAARDIGHEDEN FIONA DE LANGE WAT JE ALS BIERLIEFHEBBER MOET WETEN 350 ESSENTIËLE FEITEN, TIPS EN BIERWETENS WAARDIGHEDEN INHOUD Voorwoord 6 Bier is 9 Verschillende ingrediënten 21 Verschillende biersoorten 37 Bierlanden

Nadere informatie

Bier. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is bier?

Bier. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is bier? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over een drank die men in de horeca veel schenkt of tapt, namelijk bier. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: de grondstoffen

Nadere informatie

koper voor het bierschap in de winkel (30 sec) staat alvorens te beslissen wat hij /zij koopt, etc, etc. Het klinkt zoals het hier staat saai, maar

koper voor het bierschap in de winkel (30 sec) staat alvorens te beslissen wat hij /zij koopt, etc, etc. Het klinkt zoals het hier staat saai, maar ONK 2014 te Wijlre Op vrijdag 24 mei werd een feestje gevierd bij de Brand bierbrouwerij te Wijlre. Er kwamen een paar dingen samen: ter afsluiting van de Week van het Nederlandse Bier werden op 24 en

Nadere informatie

DE FERMERIE. De Heilige Schrift. Anno Gulpener Bierbrouwerij - De Fermerie Hightree 23

DE FERMERIE. De Heilige Schrift. Anno Gulpener Bierbrouwerij - De Fermerie Hightree 23 DE FERMERIE De Heilige Schrift Semper in mensura bibes Gulpener Bierbrouwerij - De Fermerie - 2016 Hightree 23 Liber Bersabee Anno 2016 DUURZAAM BROUWEN HET BROUWPROCES Bier bestaat al van zeker 4.000

Nadere informatie

Catalogus. Zilverstraat BRUGGE Code: BE01DEM. Meer weten?

Catalogus. Zilverstraat BRUGGE Code: BE01DEM. Meer weten? Meer weten? Zilverstraat 26 8000 BRUGGE 050 33 19 43 be01dem@pf.cofep.be Code: BE01DEM Catalogus Zilverstraat 26 8000 BRUGGE 050 33 19 43 be01dem@pf.cofep.be Chocolade Mix CHOCOLADE Luxe ballotin (per

Nadere informatie

Singelbier. Van Bierbrouwerij Leidsch Bier uit Leiden

Singelbier. Van Bierbrouwerij Leidsch Bier uit Leiden U proeft in Café Restaurant De Vriend. Singelbier Van Bierbrouwerij Leidsch Bier uit Leiden Leidsch Bier is opgericht in 2004 met als doel om de stad Leiden weer een eigen bier te geven. Sinds mei 2011

Nadere informatie

Nederlands eerste witbier Witte Raaf terug van weggeweest

Nederlands eerste witbier Witte Raaf terug van weggeweest 14 mei 2019, 11:05 (CEST) Nederlands eerste witbier Witte Raaf terug van weggeweest Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company herintroduceren Nederlands witbier Arcen, 14 mei 2019 Aanstaande donderdag

Nadere informatie

Verslag clubavond 8 februari 2019

Verslag clubavond 8 februari 2019 Verslag clubavond 8 februari 2019 Met een opkomst van 11 man en één vrouw (Bram had als introducée Dieuwertje Slijkerman meegebracht, werkzaam in de zuivel) een goed bezette avond. Eindelijk weer een dame

Nadere informatie

OVER SMAAK VALT TOCH TE TWISTEN

OVER SMAAK VALT TOCH TE TWISTEN TEKST THOMAS CAMMELBEECK, KEES VERPLANKE TEST ALCOHOLVRIJ WITBIER EN WEIZEN OVER SMAAK VALT TOCH TE TWISTEN ZO HEBBEN WE GETEST We lieten vijf bierexperts blind drie alcoholvrije witbieren en tien alcoholvrije

Nadere informatie

DRANKENKAART THEEHUIS BIJ KEES&SIEN

DRANKENKAART THEEHUIS BIJ KEES&SIEN THEEHUIS BIJ KEES&SIEN Geniet van de lekkerste bieren van de Veluwe van Hert Bier. Een eerlijk bier van mouten, kruiden en specerijen. Of kies uit één van onze (huis)wijnen. Wij vertellen u graag meer

Nadere informatie

BrouwTechniek van der Duyn van Maasdamstraat HS Oss Nederland T: +31 (0)

BrouwTechniek van der Duyn van Maasdamstraat HS Oss Nederland T: +31 (0) 5344 HS Oss Nederland T: +31 (0)412 85 56 41 info@brouwtechniek.nl www.brouwtechniek.nl Rapport Geursituatie Gooische Bierbrouwerij te Hilversum Auteur: Constant Keinemans Datum: November 2016 Kenmerk:

Nadere informatie

Totale hoeveelheid water: 128 Hoeveelheid spoelwater: 58 Verwacht alcoholgehalte: 6,2 Plato: 13,8 kg mout nodig: 21 Beslagdikte: 1/ 3

Totale hoeveelheid water: 128 Hoeveelheid spoelwater: 58 Verwacht alcoholgehalte: 6,2 Plato: 13,8 kg mout nodig: 21 Beslagdikte: 1/ 3 / Kadett Vooropgestelde hoeveelheid: Corr.fact.:,8 Gewenste dichtheid: 6 Maischwater: Gistsoort: Kasteelbier Datum opstart giststarter: // Datum malen mout: 8// 6 C Temperatuur: 6 8 Tijd: 6 Bitterhop Hallertau,%

Nadere informatie

Abdijbierenfestival 2014

Abdijbierenfestival 2014 Abdijbierenfestival 2014 Erkende Belgische Abdijbieren Ter gelegenheid van het 5-jarig jubileum Herkenrodebieren Abdijsite Herkenrode Hasselt 31 augustus 2014 Herkenrode Abdijbierenfestival Herkenrode

Nadere informatie

Dossier Klant. Noodzakelijk voor de facturatie Te consulteren op de site: E V N R. Firma.

Dossier Klant. Noodzakelijk voor de facturatie Te consulteren op de site:   E V N R. Firma. Dossier Klant Noodzakelijk voor de facturatie Te consulteren op de site: www.dutchbeerchallenge.nl Voorbehouden voor de Organisatie E V N R. Firma Firma: Adres: Postcode: Gemeente: Land BTW: E-mail: URL:

Nadere informatie

Stouts en Porters 1/ Algemene beschrijving stouts en porters 2/ De geschiedenis van de Stouts en Porters

Stouts en Porters 1/ Algemene beschrijving stouts en porters 2/ De geschiedenis van de Stouts en Porters Stouts en Porters 1/ Algemene beschrijving stouts en Porters 2/ Geschiedenis van Stouts en Porters 3/ Beschrijving Stouts en Porters porters Robuust porters dry stouts sweet stouts milk of cream stouts

Nadere informatie

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Invloed van water op het brouwproces Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Patrick De Clercq Lesgever bierbrouwen bij 't Wijnneusje Haacht ~ 20 jaar actief als hobbybrouwer

Nadere informatie

Businessplan. Brouwerij Stijl. Almere

Businessplan. Brouwerij Stijl. Almere Businessplan Brouwerij Stijl Almere Versie 1.0 08-04-2015 Inhoud Management samenvatting... 3 1. Kennismaking... 4 2. Brouwcultuur in Flevoland... 5 3. Kansen in/voor Almere... 6 4. Tijdelijke huisbrouwerij...

Nadere informatie

TA P b i e r affligem - dubbel 5,00

TA P b i e r affligem - dubbel 5,00 oude recepten, jonge brouwers, op authentieke wijze met nieuwe ingrediënten. bij HOPPA! vind je bijzondere en voornamelijk amsterdamse bieren op tap, per fles of 2 liter growler. TA P b i e r affligem

Nadere informatie

Fotolink 2013-2014. Serie 1

Fotolink 2013-2014. Serie 1 Fotolink 2013-2014 Serie 1 1. Henk Steenbergen 2. Roswitha van Vliet 3. Nienke Visser 4. Jacques Turkenburg 5. Terenze van Leeuwen 6. Martijn Peek 7. Joss Siebers 8. Ans van Iepenburg 9. Laurette Toonen

Nadere informatie

IN HET GLAS NAAM BROUWERIJ ADRES. Steenhuffeldorp 3 1840 Steenhuffel België CONTACT TEMPERATUUR. T: +32 (0)52 31 74 11 brouwerijdehoorn.

IN HET GLAS NAAM BROUWERIJ ADRES. Steenhuffeldorp 3 1840 Steenhuffel België CONTACT TEMPERATUUR. T: +32 (0)52 31 74 11 brouwerijdehoorn. IN HET GLAS NAAM Cornet BROUWERIJ Brouwerij De Hoorn ADRES Steenhuffeldorp 3 1840 Steenhuffel België CONTACT T: +32 (0)52 31 74 11 brouwerijdehoorn.be BEZOEKEN Bezoeken kan in groep (min. 15 en max. 50

Nadere informatie

Restaurant - Zalen De Hertenkamp. Unieke buitenlocatie in het centrum van Assen Eten, Trouwen en Vergaderen. Voor elke gelegenheid Uit de kunst!

Restaurant - Zalen De Hertenkamp. Unieke buitenlocatie in het centrum van Assen Eten, Trouwen en Vergaderen. Voor elke gelegenheid Uit de kunst! Restaurant - Zalen De Hertenkamp Unieke buitenlocatie in het centrum van Assen Eten, Trouwen en Vergaderen Voor elke gelegenheid Uit de kunst! Dranken Frisdranken Cola 2,20 Cola Light 2,20 Sinas 2,20 Crodino

Nadere informatie

Studiereis De Koperen Tsjettel, 12 april 2008

Studiereis De Koperen Tsjettel, 12 april 2008 Studiereis De Koperen Tsjettel, 12 april 2008 Op zaterdag twaalf april beleefden we met onze vereniging onze jaarlijkse excursie, door ondergetekende vaak badinerend benoemd als schoolreisje, maar door

Nadere informatie

PROEVERIJKE. Bockbierfestival 2015 Terugblikken op onze activiteiten Portugese Craft beers uit Estoril Cuba en bier Maurice proeft...

PROEVERIJKE. Bockbierfestival 2015 Terugblikken op onze activiteiten Portugese Craft beers uit Estoril Cuba en bier Maurice proeft... t PROEVERIJKE Periodieke uitgave van het Roosendaals Biergilde Maart 2016 Bockbierfestival 2015 Terugblikken op onze activiteiten Portugese Craft beers uit Estoril Cuba en bier Maurice proeft... Agenda

Nadere informatie

Bier en whisky. gepresenteerd door. Hans Glandorf

Bier en whisky. gepresenteerd door. Hans Glandorf Bier en whisky gepresenteerd door Hans Glandorf 17-10-2016 Over Hans Glandorf `Als ik zweet, zweet ik bier! Mijn voorliefde voor speciaal kwam op 16 jarige leeftijd. Daarvoor dronk ik met vriendjes koude

Nadere informatie

Excursie De Koperen Tsjettel 21 april 2007

Excursie De Koperen Tsjettel 21 april 2007 Excursie De Koperen Tsjettel 21 april 2007 Op zaterdag 21 april werd de jaarlijkse excursie van onze vereniging gehouden. Het gezelschap was klein maar fijn: 7 clubleden en 6 introducés vulden in totaal

Nadere informatie

In dit boekje kan je precies vinden welke bieren we hebben, wat het alcohol percentage is, waar ze vandaan komen en wat achtergrond informatie.

In dit boekje kan je precies vinden welke bieren we hebben, wat het alcohol percentage is, waar ze vandaan komen en wat achtergrond informatie. Inleiding Een speciaal bierensoos wat is dat, hoor ik iemand vragen. Dus voor de mensen die nog niet weten wat het is. Hier even de uitleg. Er worden hier vandaag heel veel verschillende bieren geschonken

Nadere informatie

HET SCHENK RITUEEL. De complete handleiding voor het kwalitatief schenken van kwaliteit.

HET SCHENK RITUEEL. De complete handleiding voor het kwalitatief schenken van kwaliteit. HET SCHENK RITUEEL. De complete handleiding voor het kwalitatief schenken van kwaliteit. Duvel is een klassieker binnen het rijke Belgische bierlandschap, vaak geïmiteerd. nooit geëvenaard. Het unieke

Nadere informatie

ASPIRANTE BOYZ! 09/09 16/09 23/09. LEDEWERVING: OM 13u30 AAN DE CHIRO

ASPIRANTE BOYZ! 09/09 16/09 23/09. LEDEWERVING: OM 13u30 AAN DE CHIRO ASPIRANTE BOYZ! Best Aspiranten, in wat volgt willen wij jullie een voorsmaakje geven van ons programma. Wij willen jullie echter niet aan zetten tot (overmatig) gebruik, en zijn niet verantwoord voor

Nadere informatie

Oktober 23. Van De Witte Leeuw. Ingrediënten: water, hop, diverse moutsoorten o.a. donker gebrande gist en enkele kruiden

Oktober 23. Van De Witte Leeuw. Ingrediënten: water, hop, diverse moutsoorten o.a. donker gebrande gist en enkele kruiden U proeft in Lemmy's biercafé Oktober 23 Van De Witte Leeuw In 2010 is de ambachtelijke brouwerij De Witte Leeuw van start gegaan met het ontwikkelen van diverse bieren. In juni 2011 is deze brouwerij opgericht.

Nadere informatie

Tulpenbock. Van Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom. Water, gist, pilsener, munick, amber en tarwemout, diverse hopsoorten, koriander en honing.

Tulpenbock. Van Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom. Water, gist, pilsener, munick, amber en tarwemout, diverse hopsoorten, koriander en honing. U proeft in Café de Keyzer Tulpenbock Van Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom Erik Bouwman is vanaf 1990 bezig met het brouwen van Speciaal bier op ambachtelijke wijze. In deze korte tijd heeft Erik al

Nadere informatie

ABT TAPBIER VAN DE MAAND FLESBIER VAN DE MAAND AUGUSTUS NEEM GRATIS MEE! 26 e JAARGANG NR. 295

ABT TAPBIER VAN DE MAAND FLESBIER VAN DE MAAND AUGUSTUS NEEM GRATIS MEE! 26 e JAARGANG NR. 295 augustus 26 e JAARGANG NR. 295 MAANDELIJKSE UITGAVE VAN DE ALLIANTIE VAN BIERTAPPERIJEN AUGUSTUS 2017. NEEM GRATIS MEE! TAPBIER VAN DE MAAND FLESBIER VAN DE MAAND Lindemans Faro Type: Faro Alcohol: 4,5%

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK 2019

NATIONAAL BIERONDERZOEK 2019 NATIONAAL BIERONDERZOEK 2019 Een kwantitatief onderzoek naar de consumptie en beleving van bier in 2019 onder Nederlandse bierdrinkers JORIS DE JONGH NINA GEERLINGS ANOUK TRAMPER AMSTERDAM, juni 2019 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Het Roois Biergilde presenteert MAREDSOUS

Het Roois Biergilde presenteert MAREDSOUS www.rooisbiergilde.nl Het Roois Biergilde presenteert MAREDSOUS 18 MAART 2009 MAREDSOUS Maredsous is het authentieke bier van de benedictijner monniken van de abdij van Maredsous in België. De abdij ligt

Nadere informatie

Eilan Gillan. Gedistilleerd 2007 Gebotteld 2013 Alcoholpercentage 43% Leeftijd NAS Vattype Sherry

Eilan Gillan. Gedistilleerd 2007 Gebotteld 2013 Alcoholpercentage 43% Leeftijd NAS Vattype Sherry 16 mei 2014 Eilan Gillan Speyside Gedistilleerd 2007 Gebotteld 2013 Alcoholpercentage 43% Leeftijd NAS Vattype Sherry De man achter Eilan Gillan is Oliver Blanc, de eigenaar van de cognac distileerderij

Nadere informatie

BROUWERIJ DEN BUITEN

BROUWERIJ DEN BUITEN BROUWERIJ DEN BUITEN www.levir.be Historiek van de brouwers Wist je dat brouwerij Den Buiten in de eerste plaats een op en top familieaangelegenheid is? Levir is ontstaan door twee enthousiaste schoonbroers,

Nadere informatie