Het uitsnijden van sinaasappel (citrusfruit)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het uitsnijden van sinaasappel (citrusfruit)"

Transcriptie

1 Het uitsnijden van sinaasappel (citrusfruit) Bezemer Benjamin student no Orsouw van Thomas student no. Rooden van Marc student no. Waal Sabine student no Wouters Anneke student no. Opleiding: Deeltijd Consumptieve Technieken Jaar: 2 Module: ABV (lessenserie 1 no.3)

2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Waarom snijden we sinaasappel uit?... 3 Instructie... 4 Lesplan formulier... 5 Vervolg lesplan formulier... 7 Taakanalyse: Uitsnijden sinaasappel(citrusfruit)... 8 Didactische Werkvormen Doceren... 9 De pluspunten:... 9 De minpunten: Voordoen Eigen maken De pluspunten: De minpunten: Bronvermeldingen... 11

3 Waarom snijden we sinaasappel uit? We snijden citrusvruchten uit omdat we alleen het vruchtvlees willen gebruiken en niet de gehele citrusvrucht. Een uitgesneden partje sinaasappel is veel lekkerder dan een partje waarbij de schil en het vliesje er nog opzit. Tevens gebruikt men de uitgesneden partjes voor talloze doelen in de hedendaagse keukens, zoals in fruitsalades en garneren van desserts. Welke citrusvruchten kunnen we allemaal uitsnijden: Citroen Limoen Sinaasappel Grapefruit Mandarijn De vrucht bestaat uit een aantal lagen. De buitenste schil voelt stevig aan en is bitter van smaak. De middelste vruchtlaag is wit en vezelig. De binnenste vruchtlaag is het eetbare gedeelte. Hier worden sapzakjes gevormd die veel suikers en vitamine C bevatten. Extra info: De sinaasappel, ook wel appelsien genoemd, is de vrucht van de sinaasappelboom die tot het geslacht Citrus behoort. De sinaasappel wordt in Nederland en Vlaanderen vaak uit Spanje geïmporteerd. De sinaasappel verkleurt tijdens rijping van groen naar oranje, maar soms worden de vruchten kunstmatig oranje gekleurd. De kleur van de schil heeft geen enkele invloed op de smaak. Het vruchtvlees is licht oranjegeel van kleur, met een typische frisse smaak. Er bestaan ook sinaasappels met rood vruchtvlees, de bloedsinaasappels. De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China, waar ook de naam vandaan komt (china-appel, evenals "appelsien": appel-china) en diende vroeger vooral ter decoratie. Sinaasappels worden gegeten of geperst tot sinaasappelsap. De vrucht is ook een grondstof voor limonade zoals ranja. De schil wordt voor marmelade gebruikt en als smaakmaker in gebak en witbier.handsinaasappels komen gewoonlijk uit Europa en perssinaasappels uit Brazilië.

4 Instructie Het uitsnijden van een citrusvrucht kan met drie verschillende soorten messen gebeuren: Een kartelmes. Een middelgroot koksmes. Een officemesje. In de volgende stappen zal ik uitleggen hoe je een citrusvrucht uitsnijdt. a) Verwijder beide kapjes tot aan het vruchtvlees. b) Plaats de sinaasappel met de vlakke kant op de snijplank. c) Snijd van boven naar beneden in een vloeiende lijn langs het vruchtvlees. d) Draai de sinaasappel naar je toe. e) Verwijder de schil tot aan het vruchtvlees. f) Herhaal deze handeling totdat de hele sinaasappel is ontdaan van de schil. g) Snijd het vruchtvlees langs het vlies in tot de kern. h) Draai het mes een kwartslag, zodat het vruchtvlees loskomt. i) Herhaal stap G en H tot al het vruchtvlees is uitgesneden. j) Verwijder de pitten. k) Knijp uit de overgebleven vliezen het achtergebleven sap. l) Bewaar de sinaasappel onder plastic folie (gecodeerd) in een afruimbak in de koeling.

5 Lesplan formulier Door: Marc van Rooden Klas : kv3kb1 Voor: VMBO CT bb Datum : Vak : COPT Lesopdracht : Het uitsnijden van sinaasappels Doelstellingen: Algemene doelstelling: Leerlingen laten wennen aan het werken met een mes in een moeilijke situatie. Bij het uitsnijden is de zekerheid van de ondergrond weg en zal er veel in de handen gewerkt worden. Dit vergt de nodige training Concrete doelstelling 1: Weten hoe ze een citrusvrucht moeten uitsnijden. Weten hoe ze gecontroleerd met een mes kunnen werken. Het belang inzien van netjes en schoon werken. Gedrag: juiste (lichaams)houding. Gedrag: letten op veiligheid. Gedrag: actief luisteren van de leerling Inhoud: juiste materialen. Inhoud: juiste volgorde van handelen. Conditie: keuken Criteria: geen pitjes en vliezen tussen bij het vruchtvlees Criteria: de leerling het belang laten inzien van het zorgvuldig werken

6 Beginsituatie en voorkennis: De leerling vanaf begin actief laten meedenken. Stellen van vragen verschillende soorten citrusfruit. De leerlingen de vraag voor leggen waarvoor we het eindresultaat zouden kunnen gebruiken. Leerlingen opdracht geven techniek op te zoeken op internet. Klassikaal techniek bespreken, wat weten ze inmiddels, wat hebben ze gevonden. Onderwijsactiviteit: Smartboard. Internet/ Praktijkboeken. Demonstreren van techniek. Leerling activiteit: Leerling informatie laten opzoeken Het maken van aantekeningen. Het actief meedoen in de groep. Observeren bij demonstratie Demonstraties uitvoeren. Leerling de vraag voorleggen, wat heb je geleerd vandaag en hoe ging het in zijn werk. Ondersteunende leermiddelen: Eigen notities. Demonstratie in keuken. Eigen ervaring.

7 Vervolg lesplan formulier Fase Tijdspad Leerdoel/inhoud Leerstof Activiteit lesgever Activiteit deelnemers Hulpmiddelen Fase 0 Fase 1 (pag 39) Fase 2 (pag41) Fase 3 (pag46) 25 minuten 5 minuten 5 minuten 8 minuten Voorbereide.n Leerlingen welkom heten, uitleggen wat we gaan doen deze les. Theoretisch deel, wat uitsnijden inhoud. Demonstratie geven. Voorbereiden van de les. Uitleg geven/doceren. Uitleg geven over het onderwerp Demonstratie geven uitsnijden sinaasappel, 2 minuten Controleren controleren of stof bij l.l. overkomt dmv vragen. Hebben pauze. Aandachtig luisteren,stof tot zich nemen. Aandachtig luisteren,stof tot zich nemen. Leerling kijkt,vragen stellen. Antwoorden op vragen gesteld door docent Smartboard. Smartboard, filmpje laten zien. Mes, snijplank, afvalbakje, afruimbak. Fase 4 (pag50) 15 minuten Opdracht uit laten voeren door leerling. Observeren, corrigeren, motiveren van de leerlingen. Leerlingen gaan aan de slag. zelfstandig uitsnijden sinaasappel. Mes, snijplank, afvalbakje, afruimbak. Fase 5 (pag50) 10 minuten Schoonmaken. Begeleiden, juiste voorbeeld geven door mee te helpen. Schoonmaken/opruimen van de werkplek Schoonmaakartikelen. Fase 6 (pag61) 5 minuten Evalueren. Interactie. Stelt vragen over stof. Motiveren/complimenteren van leerlingen Antwoorden op vragen.

8 Taakanalyse: Uitsnijden sinaasappel(citrusfruit) Werkwijze: Materiaal: 1.Leg alle benodigde materialen klaar. gebruik de juiste kleur snijplank.1* 2.Controleer het fruit op beurse plekken Materiaal/Gereedschap snijplank officemesje kartelmesje afruimbakje afvalbakje Ingrediënten citrusfruit 3.Snijd van beide kanten de kapjes af tot aan het vruchtvlees.3* 4.Snijd van boven naar beneden tussen vruchtvlees en wit van de schil.4* 5.Snijd een partje langs de vlies tot aan de kern in. 5a.Mes kwart slag draaien en het partje eruit wippen.5* 6. Afgedekt en gecodeerd in de koeling bewaren.6* Let op!!!!!! 1*.Groene snijplank voor fruit en groente 3*.Niet teveel wegsnijden. Wees zuinig met het product 4*. De vrucht moet stabiel liggen en al het wit van de schil moet eraf zijn. Deze zijn bitter. 5*.Herhaal deze stap tot alle partjes eruit zijn. Knijp de restanten goed uit en bewaar het sap over de partjes, zo drogen ze niet uit. 6*.Maximaal drie dagen in de koeling bewaren

9 Didactische Werkvormen 1. Doceren - De leraar maakt de stof van tevoren eigen, zodat hij genoeg achtergrondinformatie over het desbetreffende onderwerp heeft, om de stof over te kunnen dragen. - Doceer niet langer dan minuten. Naarmate de informatiestroom langer duurt, zwakt de aandacht van de leerlingen af. - Breng variatie in toonhoogte, volume en snelheid. Dit maakt het luisteren aantrekkelijker. Hoe monotoner het gesprek is, des te korter de aandacht wordt gehouden. - Las pauzes in, zodat de informatie bij de leerlingen kan doordringen. - Verdiep je in de beginsituatie van de leerling en sluit met je verhaal aan bij hun belevingswereld. - Probeer concreet te blijven, door voorbeelden te gebruiken. De pluspunten: - vaak geschikt voor het bereiken van cognitieve doelen. - kan aan veel leerlingen tegelijk worden gegeven. - is redelijk makkelijk te organiseren. - biedt de mogelijkheid om in een korte tijd meer informatie door te geven dan m.b.v. werkvormen waarbij de inbreng van leerlingen groot is. - alle leerlingen krijgen dezelfde informatie. De minpunten: - er is een minimaal contact tussen de leerkracht en de leerlingen. Daardoor is er weinig mogelijkheid om er achter te komen of er leerlingen zijn die onderdelen niet begrepen of meegekregen hebben. - de aandacht van de leerlingen kan sterk schommelen. Stimulerende vragen van de docent kunnen een aandachtversterkend effect hebben. - er is weinig mogelijkheid om recht te doen aan individuele verschillen tussen leerlingen. Een mogelijkheid is het tempo aanpassen. - de bijdrage van de leerlingen is minimaal. - onderwijskundige doelen als; creativiteit, zelfstandigheid, attitudevorming, samenwerking, sociale vaardigheid, enz. worden verwaarloosd.

10 2. Voordoen De docent geeft het goede voorbeeld of zorgt ervoor dat een goed voorbeeld te zien is. Dan kan ook door het inschakelen van experts of met video. Heel helder moet zijn welke stappen in de vaardigheid verborgen zitten. Het visualiseren van de practicum geeft de leerling de gelegenheid, elk te nemen stap in zich op te nemen en eventuele vragen te stellen. 3. Eigen maken De leerling oefent met de vaardigheid. De docent is dicht in de buurt en geeft regelmatig feedback. Daarbij moet de docent goed zicht hebben op het verschil tussen een eigen stijl van de leerlingen en echte fouten in het aanleren. Eigen stijl mag, fouten moeten eruit. De pluspunten: - Direct meetbaar. - Studenten zijn meestal zeer geïnteresseerd en gemotiveerd. - Informatie wordt in zeer concrete vorm aangeboden. - Bij het verduidelijken van de theorie. De studenten krijgen er dan een duidelijk beeld bij. De minpunten: - Deze werkvorm is alleen bruikbaar als de informatie visueel te maken is. - Een overzichtelijke opstelling is soms moeilijk te realiseren en kan veel tijd vragen. - Bij de uitvoering van de leerling kun je niet bij allemaal tegelijk kijken hoe ze het doen. - Lange voorbereiding.

11 Bronvermeldingen - Harold McGee, over eten & koken - Sebo Ebbens & Simon Ettekoven, Effectief leren - Leidraad Didactische Werkvormen, Intranet HVA - Passie voor horeca, Ondersteunend lesmateriaal: Filmpje over het uitsnijden van citrusfruit: -

formulier Persoonlijk Activiteitenplan (PAP 2 Schooljaar 2013/2014)

formulier Persoonlijk Activiteitenplan (PAP 2 Schooljaar 2013/2014) formulier Persoonlijk Activiteitenplan (PAP 2 Schooljaar 2013/2014) De student levert het PAP volgens de gemaakte afspraken in bij de werkbegeleider op de school en de HvA-begeleider. naam student Sabine

Nadere informatie

Benjamin Bezemer en Marc v Rooden / Klas H&V 3 aantal leerlingen: 14 Datum lesobservatie Donderdag 04 april 2013

Benjamin Bezemer en Marc v Rooden / Klas H&V 3 aantal leerlingen: 14 Datum lesobservatie Donderdag 04 april 2013 Benjamin Bezemer en Marc v Rooden / 04 04 2013 Marc / Benjamin Algemene indruk van de les / Praktijkles : Goed (de lat ligt nu hoog) Start Begin Klas en Keuken op orde Programma + uitleg verdieping Onderwerp

Nadere informatie

Beoordelingsformulier (Les) Voorbereiding Naam student: Krijn Cornelisse. Datum:

Beoordelingsformulier (Les) Voorbereiding Naam student: Krijn Cornelisse. Datum: A Beoordelingsformulier (Les) Voorbereiding Naam student: Krijn Cornelisse Naam docent: F.Kok Datum: 5-12-2013 Het Lesplan; de student; Omschrijving Bereidt zich voor op de lessen en zorgt ervoor dat alle

Nadere informatie

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten Lesplanformulier naam student : Aukelien Stalman opleiding : docent GZW jaar : 3 naam school : Gomarus College Assen coach : klas : 1 datum van de les: mei 2017 Lesonderwerp: Biologie stevigheid en beweging

Nadere informatie

Citrusvruchten: de zon van de winter

Citrusvruchten: de zon van de winter Vitamine C(itrus)-bom Citrusvruchten: de zon van de winter De winter is het citrusseizoen bij uitstek. Gelukkig maar, want in de donkere wintermaanden kan je best wat extra vitamientjes gebruiken! En zoals

Nadere informatie

Proef ons exotisch fruit!

Proef ons exotisch fruit! Neem me mee Colruyt i n f o r m e e r t Proef ons exotisch fruit! Vanaf 13 december in uw winkel Ontdek onze selectie exotisch fruit voor de feesten. Exotisch fruit geeft kleur aan uw eindejaarsgerechten.

Nadere informatie

Gedroogde zuidvruchten. Waar gaat deze kaart over? Voedingswaarde van gedroogde zuidvruchten. Wat wordt er van jou verwacht?

Gedroogde zuidvruchten. Waar gaat deze kaart over? Voedingswaarde van gedroogde zuidvruchten. Wat wordt er van jou verwacht? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over gedroogde. In deze kaart staat wat gedroogde zijn. Je leert welke gedroogde er zijn en hoe je ze moet bewaren. Wat wordt er van jou verwacht? Na het bestuderen

Nadere informatie

De onderwijsmethode Directe instructie

De onderwijsmethode Directe instructie De onderwijsmethode Directe instructie 1. Wat is Directe instructie? Directe instructie is een onderwijsmethode die nadruk legt op structuur, duidelijkheid en positieve ondersteuning van de student (Ebbens

Nadere informatie

Datum: Aantal leerlingen: 14 Tijd: 08:55 09:40 Klas: B1B

Datum: Aantal leerlingen: 14 Tijd: 08:55 09:40 Klas: B1B Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens Naam student: Kyra Stevens Stageschool: Candea College Iselinge klas: VR4A Mentor/mentrix: Peter Heldoorn & Jan Stevens Datum: 28-01-2015 Aantal leerlingen: 14 Tijd:

Nadere informatie

POP Martin van der Kevie

POP Martin van der Kevie Naam student: Martin van der Kevie Studentnr.: s1030766 Studiefase: leerjaar 1 Datum: 18 okt 2009 Interpersoonlijk competent Overzicht wat leerlingen bezig houdt dit kun je gebruiken tijdens de les. Verder

Nadere informatie

Les je dorst met. Smaakwater. 6 coole kraanwaterrecepten voor kids

Les je dorst met. Smaakwater. 6 coole kraanwaterrecepten voor kids Les je dorst met Smaakwater 6 coole kraanwaterrecepten voor kids Water drinken houd je fit en gezond. Meer dan de helft van je lichaam bestaat uit water. Ruim 65% zelfs. Het beste is om iedere dag 8 glazen

Nadere informatie

Beste juffen en meesters,

Beste juffen en meesters, Beste juffen en meesters, In week 14 ontvangen jullie appels witte pitloze druiven, sinaasappels en Elstar appels. De verdeling is als volgt: * één bakje druiven van 500 gram voor 7 leerlingen * één sinaasappel

Nadere informatie

Het verbeteren van zelfwerkzaamheid van 2 havo/vwo leerlingen.

Het verbeteren van zelfwerkzaamheid van 2 havo/vwo leerlingen. Bonaventuracollege Leiden Het verbeteren van zelfwerkzaamheid van 2 havo/vwo leerlingen. Advies voor docenten Sanne Macleane 2015 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De opbouwende leerlijn van het zelfstandig

Nadere informatie

op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars.

op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars. op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars. Auteur: Anneke Lucassen Zelfevaluatie begeleiden bij zelfstandig

Nadere informatie

BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING. Doel van de lessenserie

BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING. Doel van de lessenserie BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING Doel van de lessenserie De lessenserie is ontworpen met het oog op inzicht te geven over het schrijfproces. Als de leerlingen nu weten hoe een tekst te schrijven en die kennis

Nadere informatie

VOORBEELD UITWERKING OPDRACHTEN WERKPROCES 3: Begeleidt de (lerende) medewerkers (1) Naam: Groep: Locatie: Datum:

VOORBEELD UITWERKING OPDRACHTEN WERKPROCES 3: Begeleidt de (lerende) medewerkers (1) Naam: Groep: Locatie: Datum: VOORBEELD UITWERKING OPDRACHTEN WERKPROCES 3: Begeleidt de (lerende) medewerkers (1) Naam: Groep: Locatie: Datum: 1 3.1 Didactisch plan TIP Op www.leermeesteropdrachten.nl vind je alle belangrijke informatie

Nadere informatie

Paulus-Weekbrief 9. Weekbrief Beste ouders/verzorgers, Rapportgesprekken

Paulus-Weekbrief 9. Weekbrief Beste ouders/verzorgers, Rapportgesprekken Paulus-Weekbrief 9 Meerloseweg 1 5402 XH Uden 0413-33 23 18 kopij voor Paulus-Weekbrief: info@paulus-uden.nl kijk ook op onze website: www.paulus-uden.nl Schooljaar 2015-2016 Week 45 Weekbrief 11-11-2016

Nadere informatie

Didactisch Groepsplan 1 e leerjaar AGL

Didactisch Groepsplan 1 e leerjaar AGL Didactisch Groepsplan AGL DiscoveryCollege versie 2 DC1B 20152016 Didactisch Groepsplan 1 e leerjaar AGL Lesmodel: DAIM 45 min 5 min Oriëntatie: herhalen vorige les 5 min Instructie: doel benoemen aan

Nadere informatie

Lesgroep 31 studenten die na de theorie worden opgedeeld in 4 groepen Lokaal A. 1.31, A. 1.32, A en A

Lesgroep 31 studenten die na de theorie worden opgedeeld in 4 groepen Lokaal A. 1.31, A. 1.32, A en A LVF2: 4C-ID model 0. Algemene gegevens Naam cursisten Tamara Lust, Manon Kessels, Mirna Roozen, Sybren Mulder Naam hoofddocent Tamara Lust Namen begeleiders Manon Kessels, Mirna Roozen, Sybren Mulder Datum

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Uit: Besluit van 16 maart 2017 tot wijziging van het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel en het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel BES in verband

Nadere informatie

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO Hoofdfase LESBESCHRIJVING Jongere kind - Oudere kind Semester 1-2 - 3-4 - 5* Student: Linda Ouwendijk Studentnummer: 0813937 Paboklas: 2F Datum: 19-01-2010 Stageschool + BRIN:

Nadere informatie

Lesvoorbereiding formulier Guido de Brès Datum School: Guido de Brés College Amersfoort Datum lesuitvoering:

Lesvoorbereiding formulier Guido de Brès Datum School: Guido de Brés College Amersfoort Datum lesuitvoering: Lesvoorbereiding Studie: PTH Naam student: Krijn Cornelisse Vak: Intersectoraal B-cad tekenen Naam SP-docent: F.Kok Theorie/prakijk School: Guido de Brés College Amersfoort Datum lesuitvoering: 28-11-2013

Nadere informatie

Zelfevaluatie. Inleiding:

Zelfevaluatie. Inleiding: Sabine Waal Zelfevaluatie Inleiding: In dit document heb ik uit geschreven wat mijn huidige niveau is en waar ik mij al zoal in ontwikkeld heb ten opzichte van de zeven competenties. Elke competentie heb

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING...7 EEN AANTAL TIPS VOORDAT JE AAN DE SLAG GAAT...8

INHOUD INLEIDING...7 EEN AANTAL TIPS VOORDAT JE AAN DE SLAG GAAT...8 water opmk 190x190.indd 3 INHOUD INLEIDING...7 EEN AANTAL TIPS VOORDAT JE AAN DE SLAG GAAT...8 Granny Smith-appel + limoen...12 Ananas + kokosnoot + kokoswater...14 Venkel + tijm + komkommer...16 Rood

Nadere informatie

Leerplan/lessenserie Cultuur in de Spiegel:

Leerplan/lessenserie Cultuur in de Spiegel: kernteam Leerplan/lessenserie Cultuur in de Spiegel: Docent(en): Bestemd voor groep(en): Vak(ken)/vakgebied(en): Aantal leerlingen: Aantal weken/lessen Onderwerp Omschrijving Verantwoording keuze (Nr.

Nadere informatie

1/1/2013 KIJKWIJZER VIDOEMATERIAAL MARC VAN ROODEN HVA. Kijkwijzer videomateriaal Marc van Rooden

1/1/2013 KIJKWIJZER VIDOEMATERIAAL MARC VAN ROODEN HVA. Kijkwijzer videomateriaal Marc van Rooden 1/1/2013 HVA KIJKWIJZER VIDOEMATERIAAL MARC VAN ROODEN Kijkwijzer videomateriaal Marc van Rooden Link naar video: http://youtu.be/ez443nzmixg Omschrijving van de les: Deze kijkwijzer bevat een aantal fragmenten

Nadere informatie

Bijeenkomst 1. Opdracht 1 Doel: Aansluiten bij voorkennins en ervaring van studenten.

Bijeenkomst 1. Opdracht 1 Doel: Aansluiten bij voorkennins en ervaring van studenten. Bijeenkomst 1 Leerdoelen: Studenten kunnen Uitleggen waarom sommige informayie makkelijk vergeten wordt en welke factoren een rol spelen Expliciteren hoe hij zelf leert Opdracht 1 Doel: Aansluiten bij

Nadere informatie

Uitleg over de linosnede, dat je meerdere afdrukken kunt maken van 1 afbeelding en meerdere kleuren;

Uitleg over de linosnede, dat je meerdere afdrukken kunt maken van 1 afbeelding en meerdere kleuren; LESBRIEF Donderdag 26 Februari: Klaarleggen: - Transparant papier op A4 of A5; -Linoplaatjes; -gutsen. -aanwezigheid controleren; plaatsen controleren; -Start nieuwe opdracht: Structuur maar nu in een

Nadere informatie

Didactiek. Didactiek. Algemeen gedeelte Initiator. Inleiding: Bouwstenen van het didactisch proces

Didactiek. Didactiek. Algemeen gedeelte Initiator. Inleiding: Bouwstenen van het didactisch proces Didactiek Algemeen gedeelte Initiator 1 Overzicht van de presentatie Didactiek Inleiding: Bouwstenen van het didactisch proces Bouwsteen 1: De context Bouwsteen 2: De sportbeoefenaars Bouwsteen 3: Doelen

Nadere informatie

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Angelique van het Kaar Risbo Erasmus Universiteit Rotterdam 7 november 2012 Overzicht onderwerpen Training Didactische

Nadere informatie

Benodigdheden Recepten voor salade (zie Bijlage 2) Ingrediënten van het recept Andere benodigdheden om het recept te maken

Benodigdheden Recepten voor salade (zie Bijlage 2) Ingrediënten van het recept Andere benodigdheden om het recept te maken Titel Recept voor salade Leeftijd / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten Toepassen van formele breuknotatie Benodigdheden Recepten voor salade (zie Bijlage 2) Ingrediënten van het recept Andere benodigdheden

Nadere informatie

Cheery cucumber. Royal Orange Ice Tea. Citrus splash

Cheery cucumber. Royal Orange Ice Tea. Citrus splash Cheery cucumber Is dit een bekende cocktail die iedereen bijna wel kent. Komkommer is gezond, smaakvol en heeft een reinigende werking. Een ideale cocktail wanneer je dus niet helemaal fit voelt of omdat

Nadere informatie

10min. 14min. 30min. Salade van artisjokken met roodbaars en tuinkruiden. 2 personen. ProPoints waarde. voorbereiding. magnetron. rusten.

10min. 14min. 30min. Salade van artisjokken met roodbaars en tuinkruiden. 2 personen. ProPoints waarde. voorbereiding. magnetron. rusten. 2 sonen VOORGERECHTEN 10min 14min rusten 30min Salade van artisjokken met roodbaars en tuinkruiden 6 300 g artisjokharten (diepgevroren) Het sap van ½ citroen 4 kleine roodbaarsfilets (diepgevroren) (120

Nadere informatie

User Centered Design. Analyseren van de interviews

User Centered Design. Analyseren van de interviews User Centered Design Analyseren van de interviews Analyse Wat we hebben gezien/gehoord Wat het betekent Waarom het belangrijk is Analyse: Waar ben je naar op zoek? Gedrag Gevoel Filosofie Voorkeur Verwachtingen

Nadere informatie

Verdiepingsopdrachten challenge 1: Citroen versus sinaasappel

Verdiepingsopdrachten challenge 1: Citroen versus sinaasappel Verdiepingsopdrachten challenge 1: Citroen versus sinaasappel Vitamines en mineralen In groepjes en klassikaal, eventueel als huiswerkopdracht Opdracht: Onderzoeken en presenteren Duur: 45 minuten Introductie

Nadere informatie

Kopieerblad 2. Lekker eten uit de Schijf van Vijf

Kopieerblad 2. Lekker eten uit de Schijf van Vijf Kopieerblad 2 21 Kopieerblad 3 Wat heb je ongeveer nodig? Voor kinderen van 9 en 10 jaar: Volkorenbrood 4-6 sneetjes Volkoren graanproducten of aardappelen 3-5 stuks (of opscheplepels) Groente 3-4 opscheplepels

Nadere informatie

BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN

BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN - Situering - Lkr over binnenklasdifferentiatie - Binnenklasdifferentiatie? - Leerplannen - Binnenklasdifferentiatie in wiskunde Hilde De Maesschalck 8 oktober

Nadere informatie

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER LESBESCHRIJVINGSFORMULIER Beroepstaak 1 Omgaan met kinderen in een leersituatie Stageschool Plaats Stagementor Stagegroep Aantal kinderen Gegevens Stageschool Datum Naam student Groep Vakgebied Gegevens

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Outlook 2016 en 2013

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Outlook 2016 en 2013 Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Outlook 2016 en 2013 ISBN 978 90 5905 642 8 ISBN 978 90 5905 652 7 1. Introductie Deze docentenhandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Duur van de les 95 min.

Duur van de les 95 min. Leervraag 2: Ontwerpen en aanbieden van leerstof. 3. De kennis om buizen te solderen liet te wensen over. Vaak maakten ze het geheel van buizen veel te warm of waren de materialen niet goed voor behandeld.

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

Doe meer met de stagegids Werken in de keuken!

Doe meer met de stagegids Werken in de keuken! Lesbrief Doe meer met de stagegids Werken in de keuken! Bij elke Werken in-stagegids ontvangt u een gratis lesbrief. In deze lesbrief staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de gids in de klas

Nadere informatie

Les Dieren met een baan, thema vermaak

Les Dieren met een baan, thema vermaak Les Dieren met een baan, thema vermaak Lesvoorbereidingsformulier Doelgroep: groep 6 Beginsituatie: Wat kunnen en kennen de leerlingen al m.b.t. de doelstelling? Kijk in de methode, praat met je mentor,

Nadere informatie

Tussen productie en verkoop

Tussen productie en verkoop Tussen productie en verkoop De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL Tussen productie en verkoop

Nadere informatie

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties :

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties : Inhoud Inleiding...3 Competenties...4 1. Interpersoonlijk competent...5 2. Pedagogisch competent...5 3. Vakinhoudelijk en didactisch competent...6 4. Organisatorisch competent...6 5. Competent in samenwerking

Nadere informatie

Hoe maak ik een aardbeien smoothie?

Hoe maak ik een aardbeien smoothie? Hoe maak ik een aardbeien smoothie? Motion design Denise van der Burg - CMD3D - 0840384 1 Inhoud 3 Opdracht 1 - Conceptverslag 4 Concept 4 Stappen 5 Script 6 Opdracht 2 - Designverslag 7 Onderzoek 8 Techniekomschrijving

Nadere informatie

JOB INSTRUCTION TRAINING methode - JLG Maasmechelen. Eddy Pellaers & Aline Nys opleiding 15 Jan 2015

JOB INSTRUCTION TRAINING methode - JLG Maasmechelen. Eddy Pellaers & Aline Nys opleiding 15 Jan 2015 JOB INSTRUCTION TRAINING methode - JLG Maasmechelen Eddy Pellaers & Aline Nys opleiding 15 Jan 2015 INHOUD Job Instruction training: wat is het? 4 stappen model van de Job Instruction Hoe Job Instruction

Nadere informatie

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten.

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten. 1. Differentiëren Onderzoeken welke manieren en mogelijkheden er zijn om te differentiëren en praktische handvatten bieden om hiermee aan de slag te gaan. Vervolgens deze kennis toepassen in de praktijk

Nadere informatie

Stap 2 Leeractiviteiten ontwerpen

Stap 2 Leeractiviteiten ontwerpen Stap 2 Leeractiviteiten ontwerpen Bij het ontwerpen van een leeractiviteit is het belangrijk dat je vertrekt vanuit het doel dat je ermee hebt. Het overzicht leeractiviteit organiseren geeft een aantal

Nadere informatie

- Je spreekt leerlingen aan op ongewenst gedrag. Je geeft af en toe positieve feedback.

- Je spreekt leerlingen aan op ongewenst gedrag. Je geeft af en toe positieve feedback. Evaluatieformulier Lerarenopleiding (talen, exact, sociale vakken) Versie schoolcontactpersoon Student: Aldert Kasimier Schoolcontactpersoon: C. Vidon Opleiding: Geschiedenis Stageschool: Zernike Datum:

Nadere informatie

U23-1 Digitale tachograaf CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U23-1 Digitale tachograaf CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201723-004 / 20-02-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U23-1, Digitale Tachograaf, e-learning (systeem: All Secure Cargo)

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

E-learning, wat is er zoal? E-learning, wat is er zoal? 14-4-2014. Petje op. Petje op petje af. Kortst erkende opleiding is 23 minuten

E-learning, wat is er zoal? E-learning, wat is er zoal? 14-4-2014. Petje op. Petje op petje af. Kortst erkende opleiding is 23 minuten E-learning, wat is er zoal? E-learning, wat is er zoal? Wiebe de Vries Harold Meeuwsen Petje op petje af Hoe lang duurt de kortste basale reanimatieopleiding die wetenschappelijk onderzocht en bruikbaar

Nadere informatie

Leeromgeving en organisatie

Leeromgeving en organisatie Leeromgeving en organisatie Lesdoel Ik kan een les voorbereiden a.d.h.v. het lesplanformulier van Geerligs. Hoe word ik een goede leraar? Kunst of kunde? Kun je het leren: Ja/Nee Wat doe je hier dan nog?

Nadere informatie

De aardappel: van het veld tot op je bord

De aardappel: van het veld tot op je bord Lesinfo De aardappel: van het veld tot op je bord 1.1. Doelstelling De leerlingen inzicht geven in: de oorsprong van een aardappel en welke weg deze aflegt van het veld tot op je bord, de verschillende

Nadere informatie

1. CBR Registratienummer 7288Z1. 2. Naam opleider Verkeersschool van Buuren

1. CBR Registratienummer 7288Z1. 2. Naam opleider Verkeersschool van Buuren Pagina 1 van 5 1. CBR Registratienummer 7288Z1 2. Naam opleider Verkeersschool van Buuren 3. Versienummer en datum 201723-004 / 20-02-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U23-1, Digitale Tachograaf,

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

Werkboekje. Brood op de plank 2 e Klassen 2012. Dit boekje is van..klas.

Werkboekje. Brood op de plank 2 e Klassen 2012. Dit boekje is van..klas. Werkboekje Brood op de plank 2 e Klassen 2012 Dit boekje is van..klas. WERKEN IN DE BINDELMEERCATERING INLEIDING De komende week zullen jullie gaan werken in de keuken van het Bindelmeer College. Jullie

Nadere informatie

Hieronder een kaartje met het traject dat we nu gelopen hebben. DEELNEMERS. Ludwig D Haese Merchtem Volkswagen Caddy - Alicante

Hieronder een kaartje met het traject dat we nu gelopen hebben. DEELNEMERS. Ludwig D Haese Merchtem Volkswagen Caddy - Alicante BESCHRIJVING TOCHT GR7 is de langste wandelroute van Europa, van oudsher een handelsverbinding. De GR7 loopt van Cyprus naar Tarifa (Provincie Cádiz, Andalusië, Spanje) en heeft een lengte van 10.450 kilometer.

Nadere informatie

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom Natuurkunde en Flipping the Classroom De lespraktijk van een natuurwetenschappelijk vak zoals natuurkunde bestaat gewoonlijk uit klassikale instructie, practicum en het verwerken van opdrachten. In de

Nadere informatie

Woordenschat rond recepten. Steunpunt Smaaklessen. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Woordenschat rond recepten. Steunpunt Smaaklessen. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur Steunpunt Smaaklessen Laatst gewijzigd Licentie Webadres 14 February 2013 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/41826 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

BIJLAGE 1.1 Lesplan les 1

BIJLAGE 1.1 Lesplan les 1 BIJLAGE 1.1 Lesplan les 1 Datum: 12-05- 2014 Tijd: 11.40-12.40 Klas: 3hvD Aantal aanwezigen: 24 Lesonderwerp Talen in Spaanstalige landen; reizen in Latijns-Amerika Beginsituatie (De lln voelt, vindt,

Nadere informatie

LOB Lessen in combinatie met Handel & Administratie R. Timmermans - 2110441

LOB Lessen in combinatie met Handel & Administratie R. Timmermans - 2110441 LOB Lessen in combinatie met Handel & Administratie R. Timmermans - 2110441 Inhoudsopgave Inleiding LOB lessen in combinatie met Handel & Administratie... 2 LVF LOB les 1... 3 Aan welke persoonlijke leerdoelen

Nadere informatie

DIDaCtIsCHe tips Voor DoCenten

DIDaCtIsCHe tips Voor DoCenten DIDaCtIsCHe tips Voor DoCenten les re id mijn les voor Ik bere r Ik geef InLeIDInG PraKtIJKGerICHt CoMPetentIeGerICHt arbeidsmarktgericht Ik evalueer KwaLIteItsGerICHt Vier begrippen die de SYNTRA-opleidingen

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Programma. Didactiek. Leerstijlen (Kolb) Aanleer fases Leermodel (van Gelder): Beginssituatie, doelstelling

Programma. Didactiek. Leerstijlen (Kolb) Aanleer fases Leermodel (van Gelder): Beginssituatie, doelstelling Programma Didactiek Leerstijlen (Kolb) Aanleer fases Leermodel (van Gelder): Beginssituatie, doelstelling 1 Leerstijlen (Kolb) 2 Manier van leren (1) DOENER: Directie ervaring, dingen doen Nieuwe ervaringen,

Nadere informatie

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1)

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1) Lesplan les 1 Seksualiteit: Grenzen en Wensen Tijd: 8:30 Klas: 3HVc Aantal lln: 15 Introductie van de lessenserie: grenzen en wensen Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad

Nadere informatie

Omgaan met Bumpy Moments in de context van Technisch Beroepsonderwijs

Omgaan met Bumpy Moments in de context van Technisch Beroepsonderwijs VELON/VELOV CONFERENTIE Brussel, 4-5 februari 2016 Omgaan met Bumpy Moments in de context van Technisch Beroepsonderwijs Fontys Hogescholen, Eindhoven Dr. E. Klatter, Dr. K. Vloet, Dr. S. Janssen & MEd

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

Mijn visie; mijn manier van handelen en

Mijn visie; mijn manier van handelen en Mijn visie; mijn manier van handelen en ideeën over hoe kinderen ontwikkelen, leren en zouden moeten leren op school. Mariska Gerritsen, Docent beeldende vorming Fontys Tilburg Onderwijs Mijn visie op

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Lesprogramma voor activerende didactiek Vervolglessen

Lesprogramma voor activerende didactiek Vervolglessen Lesprogramma voor activerende didactiek Vervolglessen TIJD ACTIE DOCENTGEDRAG WERKVORM OPMERKINGEN 05 min De ontvangst Lokaal op orde lesmateriaal present PPP scherm op zwart muziekje aan Schrijf je eigen

Nadere informatie

ADL-vaardigheidstraining geven

ADL-vaardigheidstraining geven OPDRACHTFORMULIER Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van vaardigheid en noteer vragen en opdrachten. Bespreek deze samen met medestudenten of je docent. 2 Bestudeer de theorie. 3 Beantwoord

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

User Centered Design. Personas ontwikkelen

User Centered Design. Personas ontwikkelen User Centered Design Personas ontwikkelen Persona: Wat is een persona? Een model gebaseerd op realistisch gedrag, motivatie, houding, vaardigheden en behoeften Gefilterd uit het observeren van echte mensen.

Nadere informatie

De valkuilen van Samenwerkend leren. In deze workshop zullen een aantal eenvoudige samenwerkingsvormen worden uitgevoerd, waarbij mn.

De valkuilen van Samenwerkend leren. In deze workshop zullen een aantal eenvoudige samenwerkingsvormen worden uitgevoerd, waarbij mn. De valkuilen van Samenwerkend leren. In deze workshop zullen een aantal eenvoudige samenwerkingsvormen worden uitgevoerd, waarbij mn. de valkuilen aan het licht zullen komen. In de workshop zal worden

Nadere informatie

Presentatie versproducten

Presentatie versproducten Presentatie versproducten Een goede presentatie bevordert de verkoop! Verkoop van A.G.F. kan vanuit een aantal invalshoeken bevorderd worden. Door: Betere presentatie Vakkundiger bediening Zelfbediening

Nadere informatie

Lezen voor Beroep en Studie. 2 e trainingsavond, 13 oktober 2014

Lezen voor Beroep en Studie. 2 e trainingsavond, 13 oktober 2014 Lezen voor Beroep en Studie 2 e trainingsavond, 13 oktober 2014 Doelen van de tweede trainingsdag - Deelnemers kijken terug op de eerste bijeenkomst - Deelnemers maken kennis met de inhoud en opzet van

Nadere informatie

Bijlage l. Het ontwerpen van modulen: een format. Vooraf:

Bijlage l. Het ontwerpen van modulen: een format. Vooraf: Bijlage l Het ontwerpen van modulen: een format Vooraf: Het is altijd weer een afweging welke mate van instructie en structuur wordt ingezet bij het ontwerpen van modules. nderstaande format is sterk gestructureerd.

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

Leren Zichtbaar maken. Masterclass Simea congres Monique van der Knaap Annelies Baarends 7 april 2017

Leren Zichtbaar maken. Masterclass Simea congres Monique van der Knaap Annelies Baarends 7 april 2017 Leren Zichtbaar maken Masterclass Simea congres Monique van der Knaap Annelies Baarends 7 april 2017 Even voorstellen Monique van der Knaap Adviseur bij RPCZ/Bazalt Trainer Leren Zichtbaar Maken Begeleidt

Nadere informatie

Smoothie s. Aardbei Banaan Smoothie. Aardbei Bosbessen Smoothie. Abrikoos Nectarine Smoothie. Ingrediënten. Bereiding. Ingrediënten.

Smoothie s. Aardbei Banaan Smoothie. Aardbei Bosbessen Smoothie. Abrikoos Nectarine Smoothie. Ingrediënten. Bereiding. Ingrediënten. Smoothie s Aardbei Banaan Smoothie 3/4 kop appelsap 1/2 kop natuur yoghurt 1 bevroren in stukken gesneden banaan 1 kop bevroren aardbeien 1. Giet het appelsap in de blender. 2. Voeg de yoghurt toe en mix

Nadere informatie

datum: aantal leerlingen: 22 tijd: groep: 6

datum: aantal leerlingen: 22 tijd: groep: 6 Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: Bente Veenstra stageschool: OBS Mozaïek Iselinge klas: VR1A mentor/mentrix: Tika Hilferink datum: 15-04-2014 aantal leerlingen: 22 tijd: 11.00-11.46 groep:

Nadere informatie

Van basisschool naar voortgezet onderwijs

Van basisschool naar voortgezet onderwijs Van basisschool naar voortgezet onderwijs Programma Schooladvies van voorlopig naar definitief Leerling-profielen Voorbeeld VMBO-t Drempeltoets Portfolio Structuur VO Procedure schoolverlaters Vragen Schooladvies

Nadere informatie

smoothies en sappen - 0 -

smoothies en sappen - 0 - smoothies en sappen - 0 - Smoothies & Sappen Door Serita. De recepten zijn recepten veelal geleend van internet, even als de plaatjes. Sommige van de recepten zijn top-secret V&D La place sappen. Ik zal

Nadere informatie

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: Voeding Onderwerp : limonade maken Doelgroep: 1 e gr

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: Voeding Onderwerp : limonade maken Doelgroep: 1 e gr TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: Voeding Onderwerp : limonade maken Doelgroep: 1 e gr Timing: 1 lestijd De les in het kort: De leerlingen maken limonade. Het maken van limonade is

Nadere informatie

Deel je kennis. www.focusoptekst.nl

Deel je kennis. www.focusoptekst.nl Deel je kennis www.focusoptekst.nl PROGRAMMA 1. Het ontwerp: je inhoud, je doelen, je groep, je werkvormen 2. Je presenta0e: de 1e vijf minuten, interac;e, presenta;etechnieken, powerpoint, zenuwen 3.

Nadere informatie

Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen

Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen Boodschappenlijstje (de voorkeur gaat uit naar de biologische producten wanneer mogelijk) 1 potje asperges, of verse asparges (van april t/m juni) 1

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsmodel

Lesvoorbereidingsmodel Gegevens student Gegevens basisschool Naam Naam Groep Voltijd Deeltijd Dagavond Plaats Studiejaar/periode Sem 1 Sem 2 Soort onderwijs Regulier Montessori Dalton OGO Studentnummer Stagementor(en) Email

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits 3-3-2015 6a 32

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits 3-3-2015 6a 32 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

Basisdocument instructie in een stamgroep. Instructie en groepsnormen

Basisdocument instructie in een stamgroep. Instructie en groepsnormen Basisdocument instructie in een stamgroep Instructie en groepsnormen Onderzoek naar effectief onderwijzen heeft een aantal onderwijsgedragingen geïdentificeerd, die tezamen kunnen worden getypeerd als

Nadere informatie

LESPLANNEN GS-HOLOCAUST

LESPLANNEN GS-HOLOCAUST LESPLANNEN GS-HOLOCAUST 1. ophalen kennis Jodenvervolging / Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog / pers in oorlogstijd 2. ophalen kennis argumenteren Les in reeks (nr): 1 Vooraf: uitdelen leerlingen

Nadere informatie

Lezen in het PRO en BBL. Wat is PRO? Wat lezen leerlingen in PRO? Wat helpt hen om het lezen te verbeteren? Wat kunnen bibliotheken nog meer doen?

Lezen in het PRO en BBL. Wat is PRO? Wat lezen leerlingen in PRO? Wat helpt hen om het lezen te verbeteren? Wat kunnen bibliotheken nog meer doen? Lezen in het PRO en BBL Wat is PRO? Wat lezen leerlingen in PRO? Wat helpt hen om het lezen te verbeteren? Wat kunnen bibliotheken nog meer doen? Stand van zaken 1. Wat is succesvol in contact met de scholen?

Nadere informatie

Het uitdeuken van een carrosseriedeel

Het uitdeuken van een carrosseriedeel Afdeling Mobiliteit Uitstroom Carrosserie Specialisatie Schadeherstel Opdracht vmbo sh 03 Het uitdeuken van een carrosseriedeel 1. Stel je eens voor Je ouders zijn op vakantie. Na een avondje stappen met

Nadere informatie

De kunst van het opzetten

De kunst van het opzetten De kunst van het opzetten Lesbrief websessie Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8 Inhoud lesbrief De kunst van het opzetten 1 Introductieles 2 Uitzending 3 Afronding

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE NON-VERBAAL LEIDINGGEVEN OP SCHOOL Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Non-verbaal leidinggeven op school door Marijke van Dijk van Co-Actief!

Nadere informatie

Wellness in de salon. Integrale toets omgaan met klanten, wasbehandeling

Wellness in de salon. Integrale toets omgaan met klanten, wasbehandeling Integrale toets omgaan met klanten, wasbehandeling Wellness in de salon Introductie Een klant die binnenkomt in de salon wordt ontvangen. Je geeft de klant het gevoel welkom te zijn in je salon. Voordat

Nadere informatie

Proef ons exotisch fruit

Proef ons exotisch fruit Neem mij mee Colruyt informeert Proef ons exotisch fruit Inleiding Volledig assortiment beschikbaar vanaf 16/12 Ontdek onze speciale selectie exotisch fruit voor de feesten: mangosteen, grenadilla, physalis,

Nadere informatie