TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: Voeding Onderwerp : limonade maken Doelgroep: 1 e gr

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: Voeding Onderwerp : limonade maken Doelgroep: 1 e gr"

Transcriptie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: Voeding Onderwerp : limonade maken Doelgroep: 1 e gr Timing: 1 lestijd De les in het kort: De leerlingen maken limonade. Het maken van limonade is slechts een deel van de techniekles. De kinderen krijgen kansen om te debatteren over hoe ze het sap uit een vrucht kunnen halen. Ze gebruiken een mes om de vruchten te snijden. Ze verzamelen allerlei soorten fruitpersen, gebruiken die en maken die weer schoon. Ze vergelijken de kwaliteit van de pers en het sap en associëren de juiste pers bij de juiste vrucht. Het vruchtensap wordt gebruikt om priklimonade te maken. Ze gebruiken daarbij een stappenplan en vergelijken hun resultaat. De limonade wordt opgeslagen in een flesje en als drankje geconsumeerd. D KC ET Eindterm + concretisering TS 2.5 Illustreren dat technische systemen evolueren en verbeteren. Begrijpen Hanteren De leerlingen ervaren dat het sap met de handen kan worden geperst. Eerst tussen de vingers en tussen de handpalmen en later met een handig fruitpersje. Ook hier is nog spierkracht nodig. Nu wordt er ook elektrisch geperst. De sapreservoir is voorzien van een zeef waardoor de pitten van het sap gescheiden worden. TP 2.14 Werkwijzen en technische systemen vergelijken en over beide een oordeel formuleren aan de hand van criteria. Nadat een aantal technische handelingen werden uitgevoerd die tot een resultaat hebben geleid, reflecteren de leerlingen over het bereikte resultaat en de gevolgde weg ernaartoe. Ze passen met andere woorden de vijfde stap EVALUATIE in het technisch proces toe. Mogelijke thema`s: beroepen: de kok gezonde voeding suiker eten en drinken fruit - feesten - zomer Zelf klaarzetten of voor zorgen: Citruspers(-en) (verschillende soorten indien mogelijk) Citroenen Mes en snijplank, lepel(s) 2 identieke glazen + 1 groter glas of 1 maatbeker Suiker (kinderkookboeken) In de technodoos: Natriumbicarbonaat (= zuiveringszout) Klassikale foto s als stappenplan Opgelet voor: * Wijs de lln op het gevaar bij het werken met een mes. * Als je een elektrische fruitpers gebruikt, richt je de aandacht op het gevaar van elektriciteit (in combinatie met water). * Vertel de lln dat ze alleen dit wit poeder (natriumbicarbonaat) mogen gebruiken om limonade te maken en geen enkel ander poeder (lln zouden thuis kunnen experimenteren met andere poeders)

2 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Werkvorm: Deze fiche is voor de 1 e graad. Het niveau van lln begin 1 e lj en eind 2 e lj is groot. Aan jou de uitdaging om zelf te bepalen wat mogelijk is. (ook naar woordenschat) Voorstellen: * Soorten persen Je kan de les verrijken door aan de lln te vragen zelf een fruitpers mee te brengen. Zo krijg je een veelheid van soorten persen (zie nabespreking). Indien er geen ll een elektrische pers meebrengt, kan je als lkr zelf een elektrische pers meebrengen. Volgens de taaltelefoon zijn de woorden: fruitpers citruspers en citoenpers correcte woorden. * Recepten voor limonade opzoeken in kookboeken. Ofwel laat je dit in een voorafgaande les opzoeken (zie probleemstelling). Ofwel doe je dit als verwerking: kunnen we nog op andere manieren limonade maken? * Materiaal verzamelen Ofwel leg je zelf het materiaal per groepje gereed. Ofwel leg je al het materiaal op een tafel en laat je de lln zelf hun materiaal komen kiezen (dit is een hogere fase in het leerproces). Je kan hun extra uitdagen door materiaal op de tafel te leggen die ze niet nodig hebben. * Per 2 of in groep werken? Dit bepaal je zelf. Misschien kan je deze activiteit eens klasoverschrijdend doen: met de parallelklas met de klas van de 2 e of 3 e graad (peer-tutoring) * Klassikaal of in hoekenwerk? Hoekenwerk: dit stimuleert het zelfstandig werken. Je moet er dan wel voor zorgen dat je een nabespreking houdt over het experiment wanneer al de lln de activiteit in de hoek gedaan hebben Klassikaal: je kan de afzonderlijke groepjes opvolgen. Probeer de activiteit zo weinig mogelijk te begeleiden. Indien er iets misloopt of indien het in een groepje mislukt, is dit een kans om dit in de nabespreking aan te grijpen (wat liep er mis?). Je kan na de proef de verschillende resultaten van de groepen vergelijken. Achteraf kan je de klassikale foto s laten rangschikken * Alternatieven: Daag de lln uit: met welke andere vruchten zouden we dit eens kunnen proberen. Probleem: sommige vruchten kunnen we niet persen met onze fruitpers. Wat kunnen we dan gebruiken: misschien dat er een ll de sapcentrifuge kent? Gebruik pompelmoes- of sinaasappelsap of het sap van verschillende vruchten. Hoe minder zuur hoe minder belletjes er vrij komen, hoe kunnen we de hoeveelheid belletjes vermeerderen? (door citroensap toe te voegen). Bij sinaasappels komen er minder bellen vrij dan bij een citroen. * Docufiche: De eerste fiche is te moeilijk voor de lln. Ze dient eigenlijk meer als achtergrondinformatie voor de lkr. Je kan dan met je eigen woorden de info verwoorden volgens het niveau van jouw lln. Op de andere docufiche zie je afbeeldingen van allerlei soorten persen en de technische evolutie van enkele persen: 1: het lichaam (handen en voeten) 2: manuele persen 3: elektrische persen

3 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Verdere info en infobronnen: Natriumbicarbonaat (NaHCO³) is een scheikundige stof die bij aanraking met een vloeistof koolstofdioxide vrijgeeft. Daardoor ontstaan de belletjes in een vloeistof. Hoe zuurder de vloeistof, des te meer belletjes komen vrij. Natriumbicarbonaat is onder de vorm van bakpoeder (bakmeel) verkrijgbaar in de supermarkt.). Bakpoeder zorgt voor een luchtig deeg en dus een licht gebak. Zie ook uitleg op de docufiche: limonade in de fabriek wordt niet gemaakt door natriumbicarbonaat toe te voegen, maar wel door koolzuurgas toe te voegen Lesverloop Probleemstelling: * Je kan in een voorafgaande les een probleem stellen: het is de verjaardag van een ll uit de klas. Deze ll heeft voor iedereen een versnapering bij, maar is de drank vergeten. Hoe kunnen we zelf limonade maken? ( lln zoeken dan zelf recepten in kinderkookboeken) *Hoeveel suiker zou er ongeveer in limonade zitten? Bijkomende info per stap op de werkfiche: Gebruik de fiche van ons werkplan ( zie kaart met wasknijpertjes) als leidraad. STAP 1: Voorzichtig met het mes! De richting van het snijden in de citroen is belangrijk i.f.v. het handig persen. Laat de lln dit zelf ontdekken. STAP 3: De lln kunnen nog geen 2 dl afmeten. Je kan dit op voorhand aanduiden op de maatbeker en hun toch al laten kennismaken met het begrip. Als je geen maatbeker hebt, vul je gewoon een glas met het sap van 1 of 2 citroenen. 2 dl sap is eigenlijk ook veel sap, dus eventueel pas je dit aan: je laat dan dat zinnetje weg. Nabespreking experiment: Vond je de opdracht leuk? Waarom? Zou je dit nog eens willen doen? Wat heb je ontdekt of geleerd? Resultaten vergelijken Indien de lln in groepjes gewerkt hebben, kan je de afzonderlijke resultaten vergelijken: kijken en proeven? Wat proeft het meest zuur? Het minst zuur? Vond je de opdracht moeilijk of gemakkelijk? Wat was moeilijk? Is het vlot verlopen? Is er iets misgegaan? Hoe kwam dit? Hoe heb je dit opgelost? Welke limonade vind jij het lekkerste? LLn beseffen dat smaken kunnen verschillen. Gezonde voeding Probeer bij de lln duidelijk te maken dat er eigenlijk veel suiker in limonade zit en dat overvloedig suiker opnemen niet goed is voor de gezondheid ( tanden, overgewicht)

4 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Fruit snijden en persen. Was het belangrijk hoe je de citroen in 2 gesneden hebt? Waarom? Hoe snijd je het best de citroen in 2? Hoe kan je fruit persen? met de hand, met de manuele fruitpers, met een elektrische fruitpers (hierbij kan je dan de technologische evolutie in de aandacht brengen) Zijn al onze fruitpersen hetzelfde? Wat is gelijk, wat is verschillend? Wat zijn de voor- en de nadelen van elke pers? Wanneer gebruik je welke pers? (vb elektrische pers bij grote hoeveelheden ) zie ook docufiche Een flesje limonade: Bespreek met de lln hoe flesjes limonade kunnen worden gevuld zonder dat de prik eruit verloren gaat. Schudden voor gebruik: Bespreek met de lln wat er gebeurt als je een flesje/busje priklimonade schudt. Wat gebeurt er? Hoe komt dat? Werkblad: We hebben 3 werkbladen voorzien. Je mag, maar moet niet deze 3 bladen gebruiken. Werkblad 1: observaties noteren Werkblad 2 (= knipblad 1): stappenplan ordenen met prenten Werkblad 3 (= knipblad 2) : stappenplan ordenen met prenten en de juiste zinnen bij de prenten plaatsen Antwoordenblad : zie bijlage

5 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING - DOE FICHE Thema : Gezonde voeding Onderwerp : Limonade maken 1 e gr Doel : Je gaat limonade maken Dit moet je klaarzetten : citroenpers citroenen lepel zuiveringszout mes + snijplank 2 glazen of maatbekers suiker Probleemstelling : Hoe kan ik limonade maken? Enkele tips : Voorzichtig met het mes! Dit is zeer scherp!

6 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING - DOE FICHE Aan het werk nu! STAP 1 Snijd de citroenen. STAP 2 Pers de citroenen. STAP 3 Giet het sap in 1 maatbeker. Vul deze tot 2 dl. STAP 4 Vul een andere maatbeker met evenveel (2 dl) water. STAP 5 Giet het sap bij het water.

7 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING - DOE FICHE STAP 6 Kijk en ruik. STAP 7 Doe er 1 theelepel zout bij. Roer goed! STAP 8 Kijk, voel, proef, luister en ruik. STAP 9 Je kan er ook wat suiker bij doen. Goed roeren. Proef nog eens. Wat hebben we ontdekt? We ontdekten hoe we limonade kunnen maken. We leerden met welk ingrediënt we de smaak van de limonade kunnen veranderen.

8 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING - DOCUFICHE Thema : Gezonde voeding Onderwerp : limonade maken Wat is gelijk? Wat is anders? Wat is het voordeel? Wat is het nadeel? Welke pers zou jij kiezen? Wat is van vroeger? Wat is van nu?

9 HANDEN uit de mouwen! Thema : Gezonde voeding TECHNOLOGISCHE OPVOEDING - WERKBLAD Onderwerp : Limonade maken Opdracht 1 1 Kleur wat je ziet, proeft, hoort en ruikt. J K L Blub psssstt drup J K L 2 Hoe heb je de smaak anders gemaakt? zout suiker water bloem

10 HANDEN uit de mouwen! Thema : Gezonde voeding TECHNOLOGISCHE OPVOEDING - WERKBLAD Onderwerp : Limonade maken Opdracht

11 HANDEN uit de mouwen! Thema : Gezonde voeding TECHNOLOGISCHE OPVOEDING - WERKBLAD Onderwerp : Limonade maken Knipblad 1 HANDEN uit de mouwen! Thema : Gezonde voeding TECHNOLOGISCHE OPVOEDING - WERKBLAD Onderwerp : Limonade maken Knipblad 1

12 HANDEN uit de mouwen! Thema : Gezonde voeding TECHNOLOGISCHE OPVOEDING - WERKBLAD Onderwerp : Limonade maken Knipblad 2 Knip de zinnetjes uit! Om te kleuren als je klaar bent! Roer goed Giet het sap in de maatbeker Snijd de citroenen Giet het sap bij het water Proef! Vul een beker met evenveel water Pers de citroenen Voeg zuiveringszout toe

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: Chemie Onderwerp : Elektrolyse van zoutwater Doelgroep: 3 e gr

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: Chemie Onderwerp : Elektrolyse van zoutwater Doelgroep: 3 e gr TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: Chemie Onderwerp : Elektrolyse van zoutwater Doelgroep: 3 e gr Timing: 1 lestijd De les in het kort: Kinderen ervaren de geur van chloor in het water

Nadere informatie

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: water Onderwerp : de kraan Doelgroep: 3 e gr Timing: 1 lestijd De les in het kort: De kinderen bespreken hoe zij denken dat het water tot in de huizen

Nadere informatie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Uitleennummer in de school: Uitleennummer bij BOBOT:

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Uitleennummer in de school: Uitleennummer bij BOBOT: 1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: water Onderwerp : watertoren Uitleennummer in de school: Uitleennummer bij BOBOT: Doel / ET en OD LP 6.4 LP 6.6 (= OD T1 50 + 52 + 54) LP 6.7!!!

Nadere informatie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: elektriciteit / energie Onderwerp : Eenvoudige stroomkring maken Doelgroep: 2 e graad

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: elektriciteit / energie Onderwerp : Eenvoudige stroomkring maken Doelgroep: 2 e graad 1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: elektriciteit / energie Onderwerp : Eenvoudige stroomkring maken Doelgroep: 2 e graad Timing: 1 á 2 lestijden De les in het kort: De leerlingen

Nadere informatie

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Onderwerp : Drijven of zinken. Doelgroep: 1 e gr

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Onderwerp : Drijven of zinken. Doelgroep: 1 e gr TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Thema: Water Onderwerp : Drijven of zinken. Doelgroep: 1 e gr Timing: 2 lestijd(en) De les in het kort : Van concrete voorwerpen wordt nagegaan welke voorwerpen

Nadere informatie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE 1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Thema: Constructies Onderwerp : De brug over Doelgroep: 1 e gr Timing: 2 lestijd(en) De les in het kort: De leerlingen leren aanvankelijk om houten stokjes

Nadere informatie

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: Elektriciteit Onderwerp : Stroomkring motor/zoemer Doelgroep: 3 e gr

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: Elektriciteit Onderwerp : Stroomkring motor/zoemer Doelgroep: 3 e gr TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: Elektriciteit Onderwerp : Stroomkring motor/zoemer Doelgroep: 3 e gr Timing: 2 lestijd(en) De les in het kort: De leerlingen experimenteren met elektrische

Nadere informatie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: winter Doelgroep: 1 e gr 1 Onderwerp : warm blijven: isoleren Timing: 1 lestijd voor het experiment 5 lestijden voor een gans project energie De les in het kort: In deze les gaat het vooral

Nadere informatie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE 1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Onderwerp : Carnaval Onderwerp: Wiebelclown Doelgroep: 1 e gr Timing: 1 lestijd De les in het kort: In deze les gaat het vooral over fysica. Door gissen en

Nadere informatie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE 1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Thema: Constructies Onderwerp : Toren bouwen Doelgroep: 1 e gr Timing: 2 lestijd(en) De les in het kort: In deze les bouwen de leerlingen een toren waarop hun

Nadere informatie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE 1 Hoofdthema: Licht Onderwerp : Een olielamp Doelgroep: 2 e gr Timing: 1 lestijd + 1 voorafgaande knutselles De les in het kort: Via een historische verhaal worden kinderen in de Romeinse huiselijke sfeer

Nadere informatie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Uitleennummer in de school: Uitleennummer bij BOBOT: Timing: 2 à 3 lestijden + knutselles

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Uitleennummer in de school: Uitleennummer bij BOBOT: Timing: 2 à 3 lestijden + knutselles 1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: Vuur Onderwerp : De vulkaan Uitleennummer in de school: Uitleennummer bij BOBOT: Doel / ET en OD LP 6.13 (=ET 2.6 = OD T1 53 + 63 + 65 + 67 = OD

Nadere informatie

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Thema: Gezondheid Onderwerp : Badzout maken! Doelgroep: 3 e gr Timing: 1 lestijd De les in het kort: De leerlingen leren badzout maken aan de hand van een stappenplan.

Nadere informatie

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: Communicatie Onderwerp : de telegraaf Doelgroep: 3 e gr Timing: lestijd(en) De les in het kort: De kinderen zoeken allerlei mogelijkheden om met elkaar

Nadere informatie

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING - LEERKRACHTENFICHE

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING - LEERKRACHTENFICHE 1 Hoofdthema: Licht Onderwerp : Kaarsen gieten Doelgroep: 2 e gr Timing: 1 lestijd De les in het kort: Aan de hand van leesteksten ontdekken kinderen hoe de mens doorheen de geschiedenis zich heeft bediend

Nadere informatie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE 1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: Water Onderwerp : Vloeistoffentoren Doelgroep: 1 e gr Timing: 1 lestijd De les in het kort: In deze les gaat het vooral over chemie. Door experimentjes

Nadere informatie

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Uitleennummer in de school: Uitleennummer bij BOBOT: Timing: 2 lestijden

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Uitleennummer in de school: Uitleennummer bij BOBOT: Timing: 2 lestijden TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: Zout Onderwerp : Zoutwinning Uitleennummer in de school: Uitleennummer bij BOBOT: Doel / ET en OD ET SV 3 / OD T1 SV 60 + +63 + 64 / OD T8 SV 71 +

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8 Verwonderen Groep 7 en 8 Leerdoel De kinderen: - Verwonderen zich over voedsel. - Denken na over smaak. - Ze leren de hoofdsmaken en zintuigen (opnieuw) kennen en ervaren. - Ontdekken wat de rol is van

Nadere informatie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE 1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: Water Onderwerp : Waterzuivering Doelgroep: 2 e gr Timing: 2 lestijd(en) De les in het kort: De kinderen worden geconfronteerd met bezoedeld water.

Nadere informatie

e op krukas Doelgroep: 1 e gr

e op krukas Doelgroep: 1 e gr 1 Onderwerp : De krukas Onderwerp: kuiken/bijtjek e op krukas Doelgroep: 1 e gr Timing: 2 lestijden De les in het kort: In dezee les leren de leerlingen het systeem van de krukas kennen. Hiermee wordt

Nadere informatie

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa Over de Tong Bekijk voordat je begint deel 1 van de film. Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen.

Nadere informatie

Leerlingen maakten reeds kennis met het toepassingsgebied biochemie. De leerlingen hebben kennis van het analyseren en het onderzoekend werken.

Leerlingen maakten reeds kennis met het toepassingsgebied biochemie. De leerlingen hebben kennis van het analyseren en het onderzoekend werken. Experimenteren met Biochemie / In de badkamer Doelgroep Leerlingen maakten reeds kennis met het toepassingsgebied biochemie. De leerlingen hebben kennis van het analyseren en het onderzoekend werken. Lesdoelen

Nadere informatie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE 1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: Water Onderwerp : aggregatietoestanden Doelgroep: 3 e gr Timing: 3 lestijd(en) De les in het kort: De kinderen doen allerlei proefjes waardoor de

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

FRUIT VAN BIJ ONS! LEKKER BEZIG. Kort lesoverzicht

FRUIT VAN BIJ ONS! LEKKER BEZIG.   Kort lesoverzicht ONDERBOUW Kort lesoverzicht Voortaak Fruit meebrengen van thuis Instap 25 Smaakt het zoet of zuur? Fruitproeverij Kern 25 Fruit van bij ons Actieve inoefening Uitbreiding 25 Inheemse of uitheemse fruitsoorten

Nadere informatie

Tegen kanker. Ananas - mango ijs Gebakken cashewnoten Kippensoep met balletjes Wijnappelsien-ananascocktail Exotische fruitsalade

Tegen kanker. Ananas - mango ijs Gebakken cashewnoten Kippensoep met balletjes Wijnappelsien-ananascocktail Exotische fruitsalade Tegen kanker Ananas - mango ijs Gebakken cashewnoten Kippensoep met balletjes Wijnappelsien-ananascocktail Exotische fruitsalade www.mamagreet.be - greet.lybaert@greetlybaert.be Polenstraat 169a 9940 Evergem

Nadere informatie

Vlaamse streekgerechten

Vlaamse streekgerechten Vlaamse streekgerechten Preisoep Vitamine C cocktail Hartjes van koekebrood Suikerwafels Greet Lybaert (Diëtiste) Polenstraat 169a 9940 Sleidinge tel: 09/357 60 86 fax: 09/357 78 35 Gemeentelijke Jeugddienst

Nadere informatie

Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes

Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes Ingrediënten 170 g tomatenpuree 1 ui 1 bosje koriander olijfolie kurkuma 500 g gekookte kikkererwten uit blik kaneel 1 teentje look gember 1 bosje

Nadere informatie

Kinderboekenweektip 2015

Kinderboekenweektip 2015 Kinderboekenweektip 2015 Josée Warnaar Het thema van de kinderboekenweek 2015 is Raar maar waar. Dit thema leent zich uitstekend voor onderzoekend leren. Ga aan de slag met huis-, tuin en keukenproefjes

Nadere informatie

2 soeplepels citroenzuur = 25 g. 2 soeplepels maïszetmeel = 30 g. 25 g bakpoeder (natriumbicarbonaat)

2 soeplepels citroenzuur = 25 g. 2 soeplepels maïszetmeel = 30 g. 25 g bakpoeder (natriumbicarbonaat) Doelgroep Leerlingen Leerlingen maakten reeds kennis met het toepassingsgebied biochemie. De leerlingen hebben kennis van het analyseren en het onderzoekend werken. Lesdoelen De leerlingen kunnen... hygiënisch,

Nadere informatie

Onderzoeksopdrachten. Brood leeft!

Onderzoeksopdrachten. Brood leeft! Onderzoeksopdrachten Brood leeft! Onderzoeksopdracht 1 Benodigdheden Kookboeken Zoek in verschillende kookboeken naar enkele recepten voor brood. Bekijk de ingrediënten die worden gebruikt. KHLeuven Tia

Nadere informatie

Hoekenwerk sector Chemie en kunststoffen opdracht 1

Hoekenwerk sector Chemie en kunststoffen opdracht 1 Hoekenwerk sector Chemie en kunststoffen opdracht 1 Beroep Laborant (voor de leerkracht) Omschrijving van het beroep Het labo is het kloppend hart van de chemie. Alle chemische producten die in het proces

Nadere informatie

VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN

VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN Naam: Klas: VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN EEN KIJKJE NAAR KEEK INLEIDING Cake is een eenvoudige gebaksoort. Hoewel het woord "cake" in Engelstalige landen een verzamelnaam voor 'gebak' of 'taart'

Nadere informatie

LESDOEL MATERIALEN STEM-REFLECTIE. WO ST Zuren en mijn tanden SCIENCE TECHNOLOGY ENGENEERING MATH

LESDOEL MATERIALEN STEM-REFLECTIE. WO ST Zuren en mijn tanden SCIENCE TECHNOLOGY ENGENEERING MATH WO ST Zuren en mijn tanden SCIENCE TECHNOLOGY ENGENEERING MATH LESDOEL De leerlingen kunnen: -Voorbeelden geven van welke voedingsmiddelen er goed/niet goed zijn voor je tanden. -Verwoorden dat zuren,

Nadere informatie

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Experimenteren met Biochemie / Tandpasta

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Experimenteren met Biochemie / Tandpasta Doelgroep Leerlingen Leerlingen maakten reeds kennis met het toepassingsgebied biochemie. De leerlingen hebben kennis van het analyseren en het onderzoekend werken. Lesdoelen De leerlingen kunnen... hygiënisch,

Nadere informatie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE 1 Hoofdthema: Spelen Onderwerp : Je eigen flipperkast Doelgroep: 3 e gr Timing: 3 à 4 lestijd(en) De les in het kort: De leerlingen krijgend e opdracht om een eigen flipperkast te maken. Ze doen dat niet

Nadere informatie

Beroepsgerichte Vorming, opleiding voeding horeca of Project Algemene Vakken

Beroepsgerichte Vorming, opleiding voeding horeca of Project Algemene Vakken ONTBIJT OP SCHOOL De jongeren organiseren zelf een ontbijt op school. Ze bepalen hoe het ontbijt er zal uitzien en staan ook in voor de praktische organisatie. Hiervoor moeten ze een heel aantal zaken

Nadere informatie

Logisch toch / Ijsblokchallenge

Logisch toch / Ijsblokchallenge Doelgroep De leerlingen hebben het onderzoek naar de verschillende aggregatietoestanden uitgevoerd. Ze weten dat water in 3 fases kan voorkomen: vast, vloeibaar en gas. Lesdoelen De leerlingen kunnen specifieke

Nadere informatie

De proefjeskist. Wat moet er voor de les gebeuren:

De proefjeskist. Wat moet er voor de les gebeuren: De proefjeskist De proefjeskist is een kist waarin alle benodigdheden zitten om zes scheikundige/biologische proefjes te doen. De proefjes worden door groepjes in circuit vorm uitgevoerd. De kist is bedoeld

Nadere informatie

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Biochemie / Streekkaas maken. De leerlingen hebben al kennis van biochemie. De leerlingen kunnen

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Biochemie / Streekkaas maken. De leerlingen hebben al kennis van biochemie. De leerlingen kunnen Doelgroep De leerlingen hebben al kennis van biochemie. Lesdoelen De leerlingen kunnen onder begeleiding, minstens één natuurlijk verschijnsel dat ze waarnemen via een eenvoudig onderzoek toetsen aan een

Nadere informatie

Drinken. Wat kun je je kind geven?

Drinken. Wat kun je je kind geven? Drinken Wat kun je je kind geven? Geef water met een smaakje. Doe eens takjes munt of basilicum in een karaf water. Of wat plakjes of repen komkommer. Als ouder wil je het beste voor je kind. Je wilt dat

Nadere informatie

Gratis. Gratis. recepten. recepten. lekkere gezonde. nummer 1 in gezondheid

Gratis. Gratis. recepten. recepten. lekkere gezonde. nummer 1 in gezondheid IJS gezond 5 0 Gratis Gratis lekkere gezonde recepten recepten nummer Voorwoord Natuurlijk liggen de supermarkten vol met ijsjes in alle soorten en maten. Maar wat is er nu leuker dan zelf (water) ijsjes

Nadere informatie

Experiment 1: Een wolk in een fles

Experiment 1: Een wolk in een fles Experiment 1: Een wolk in een fles Materiaal: een stevige plastic fles van 2 liter (bijvoorbeeld een colafles) drie lucifers lauwwarm water Welke stoffen gaan we op elkaar laten reageren? Wat zal het effect

Nadere informatie

Kokerellen op het verjaardagsfeest van Lynn Lybaert

Kokerellen op het verjaardagsfeest van Lynn Lybaert Kokerellen op het verjaardagsfeest van Lynn Lybaert Vitamine C cocktail Zeelse kermiskaramellen Plattekaaspannenkoekjes Greet lybaert Polenstraat 169a 9940 Evergem tel: 09 357 6086 fax: 09 357 78 35 www.mamagreet.be

Nadere informatie

Het organiseren van een zomerfeest

Het organiseren van een zomerfeest Het organiseren van een zomerfeest (Mm SERVICES, s.d.) Samenwerken (Leuk voor Kids, s.d.) Tijd (laobc, 2016) Massa en volume/ inhoud Voor deze realisatie krijg je vier uur tijd. Lees aandachtig onderstaande

Nadere informatie

Zintuigen. Expertgroep 3: Welke smaak proef je? Naam leerling:... Leden expertgroep:...

Zintuigen. Expertgroep 3: Welke smaak proef je? Naam leerling:... Leden expertgroep:... Naam leerling: Leden expertgroep: De voorbereiding Jullie gaan onderzoeken hoe goed je smaken uit elkaar kunt houden door te proeven. Wat hebben jullie nodig? Jullie krijgen de benodigdheden straks van

Nadere informatie

Fiesta Latina en la cocina

Fiesta Latina en la cocina Fiesta Latina en la cocina Latijns-Amerikaans feest in de keuken. Lemonjuice (limoenlimonade) Milkshake zonder roomijs in zakjes Charamuska (vruchtenijslolly s) Gemeentelijke jeugddienst Wippelgemdorp

Nadere informatie

Wist je dat. Bitter Zuur Zout Zoet. ... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is.

Wist je dat. Bitter Zuur Zout Zoet. ... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is. Wist je dat... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is. Bitter Zuur Zout Zoet... mensen vroeger dachten dat suiker geluk bracht. En nog steeds

Nadere informatie

Confituur maken (oriëntatie)

Confituur maken (oriëntatie) Confituur maken (oriëntatie) Recept 1. Recept 2. Werkwijze Ingrediënten Hoeveelheid Maateenheid Seizoensfruit 500 gram Suiker 500 gram 5 minuten Confituur maken (oriëntatie) 2. Werkwijze 1. Recept 2. Werkwijze

Nadere informatie

Tevens is deze proefles ideaal als voorbereiding op de Mad Science workshop Zuren & Basen die via deze link te boeken is.

Tevens is deze proefles ideaal als voorbereiding op de Mad Science workshop Zuren & Basen die via deze link te boeken is. Lesbrief Zuren & Basen : Voor u ligt een begeleidende lesbrief van Mad Science die u in uw eigen klas kunt gebruiken. De les bevat enkele experimenten die de kinderen zelf in de klas uit kunnen proberen.

Nadere informatie

Luikse wafels (oriëntatie)

Luikse wafels (oriëntatie) Luikse wafels (oriëntatie) Recept 1. Recept! 2. Werkwijze! Ingrediënten Patisseriebloem 5 minuten Maateenheid 225 gram Halfvolle melk 70 ml Droge gist 15 gram Eieren 1 stuk Eierdooier 1 stuk Keukenzout

Nadere informatie

Smoothie s. Aardbei Banaan Smoothie. Aardbei Bosbessen Smoothie. Abrikoos Nectarine Smoothie. Ingrediënten. Bereiding. Ingrediënten.

Smoothie s. Aardbei Banaan Smoothie. Aardbei Bosbessen Smoothie. Abrikoos Nectarine Smoothie. Ingrediënten. Bereiding. Ingrediënten. Smoothie s Aardbei Banaan Smoothie 3/4 kop appelsap 1/2 kop natuur yoghurt 1 bevroren in stukken gesneden banaan 1 kop bevroren aardbeien 1. Giet het appelsap in de blender. 2. Voeg de yoghurt toe en mix

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6 Verwonderen Groep 4, 5 en 6 Leerdoel De kinderen: - verwonderen zich over voedsel. - gebruiken hun zintuigen (ogen, neus, mond) om voedsel bewust te bekijken, te proeven en te ruiken. - ontdekken wat de

Nadere informatie

Beroepsgerichte Vorming, opleiding handel en administratie of Project Algemene Vakken

Beroepsgerichte Vorming, opleiding handel en administratie of Project Algemene Vakken ONTBIJT OP SCHOOL De jongeren organiseren zelf een ontbijt op school. Ze bepalen hoe het ontbijt er zal uitzien en staan ook in voor de praktische organisatie. Hiervoor moeten ze een heel aantal zaken

Nadere informatie

Luisteractiviteit 53: Cocktail Jos

Luisteractiviteit 53: Cocktail Jos Luisteractiviteit 53: Cocktail Jos Eindterm: De cursist kan de informatie overzichtelijk ordenen in prescriptieve teksten zoals een instructie. Context: Consumptie Verwerkingsniveau: Structurerend Waarover

Nadere informatie

Drinken. Wat kun je je kind geven?

Drinken. Wat kun je je kind geven? Drink Wat kun je je kind gev? Als ouder wil je het beste voor je kind. Je wilt dat hij goed groeit. Dat hij gezond sterk wordt. Wat voor drink kun je allemaal gev? Drank zonder suiker zijn het beste voor

Nadere informatie

Zaden en Kiemplanten

Zaden en Kiemplanten Zaden en Kiemplanten Lesbrief groep 5 t/m 7 Inhoud Inleiding... 1 Les 1: zaden en kiemplanten... 2 Les 2: Lekker... 4 Werkblad 1 Onderzoek: het zaad... 6 Werkblad 2 Proefje: kiemplanten... 7 Milieu Educatie

Nadere informatie

PAKJES LEVEREN.

PAKJES LEVEREN. Doen Wat maak je? Nut Waarvoor maak je het? PAKJES LEVEREN Hoe werkt het? Hoe Waaruit bestaat het? Wat Maak een uitvinding die pakjes levert van het magazijn tot aan de klant Nut OPDRACHT: -> Zoek op het

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

Waarvoo Doen Nu r m t aak je? aa at m k j W e het? STANGENBILJART Wa? t a e ru h t i t b e k r e e sta W o w e a o h t H?

Waarvoo Doen Nu r m t aak je? aa at m k j W e het? STANGENBILJART Wa? t a e ru h t i t b e k r e e sta W o w e a o h t H? Doen Wat maak je? Nut Waarvoor maak je het? STANGENBILJART Hoe werkt het? Hoe Waaruit bestaat het? Wat Nut Maak je eigen volksspel DIT HEB JE NODIG Schrijfgerei Kladblaadje Dit werkblad OPDRACHT: -> Los

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 de maaltijd Het is eten. Het kan warm of koud zijn. de vis Het is een dier dat zwemt in het water. Er zijn veel soorten vissen. sommige soorten kun je eten.

Nadere informatie

Les je dorst met. Smaakwater. 6 coole kraanwaterrecepten voor kids

Les je dorst met. Smaakwater. 6 coole kraanwaterrecepten voor kids Les je dorst met Smaakwater 6 coole kraanwaterrecepten voor kids Water drinken houd je fit en gezond. Meer dan de helft van je lichaam bestaat uit water. Ruim 65% zelfs. Het beste is om iedere dag 8 glazen

Nadere informatie

DODE HOEK.

DODE HOEK. Doen Wat maak je? Nut Waarvoor maak je het? DODE HOEK Hoe werkt het? Hoe Waaruit bestaat het? Wat Nut Мaak een uitvinding die het probleem van de dode hoek oplost DIT HEB JE NODIG Schrijfgerei Kladblaadjes

Nadere informatie

Activiteitenfiche in de mix

Activiteitenfiche in de mix Activiteitenfiche in de mix Leeftijd : vierjarigen Aantal kinderen : maximaal 4 Locatie : kookhoek in de klas Materialen : Voedingswaren: verschillende soorten fruit : De kleuters moeten het zelf kunnen

Nadere informatie

Als de rodekoolsap roder is gekleurd betekend dit dat de stof die je erin hebt gedaan zuur is. Hoe zuurder, hoe roder!

Als de rodekoolsap roder is gekleurd betekend dit dat de stof die je erin hebt gedaan zuur is. Hoe zuurder, hoe roder! Opdracht 2; Bij deze opdracht is rodekoolsap nodig. Deze zit in de 6 potjes die op tafel staan. Druppel in elk glas één van de volgende stoffen. Doe dit om de beurt. Zet een kring om de stoffen die de

Nadere informatie

Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht.

Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht. Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool: een witte

Nadere informatie

Maken van aperitieven door: Luc Bolle

Maken van aperitieven door: Luc Bolle Maken van aperitieven door: Luc Bolle Samenstelling van aperitieven: Het aanmaken van een aperitief is zeer eenvoudige zaak. Om een aperitief aan te maken kunnen we vertrekken van een aantal uitgangsposities.

Nadere informatie

KHEER (INDIASE RIJSTPUDDING)

KHEER (INDIASE RIJSTPUDDING) KHEER (INDIASE RIJSTPUDDING) 1 liter melk 50 gram rijst 150 gram suiker Snuifje kaneel Snuifje kardemom 1 theelepel honing Amandelen of rozijnen (optioneel) Laat 1 liter melk koken. Doe er 50 gram rijst

Nadere informatie

o In zakken gemaakt uit de huid van de dieren. o In de magen van de dode dieren. o Door veel te roeren in de melk.

o In zakken gemaakt uit de huid van de dieren. o In de magen van de dode dieren. o Door veel te roeren in de melk. Oppervlaktespanning Lees aandachtig info fiche 1 Beantwoord de vragen. info fiche 1 Apps 15 min Van probleem tot ontwerp In welk voorwerp bewaarden de jagers hun melk vele jaren geleden? o In zakken gemaakt

Nadere informatie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE - EXPERIMENTEERKOFFER. Uitleennummer in de school: Uitleennummer bij BOBOT:

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE - EXPERIMENTEERKOFFER. Uitleennummer in de school: Uitleennummer bij BOBOT: 1 Experimenteerkoffer : MAGNETEN Uitleennummer in de school: Uitleennummer bij BOBOT: Ontwikkelingsdoelen OD Ned: 1.2/ 1.4/ 2.4/ 2.5/ 2.6/ 2.8/ 2.9/ 3.1/ 3.2/5.2/5.3 WO: 1.6/ 2.1/ 2.5/3.3/ 3.9/ 5.4/ LP:

Nadere informatie

In het volgende overzicht geven we per oefening de doelen van het vakgebied mee die met de verschillende contractoefeningen bereikt kunnen worden.

In het volgende overzicht geven we per oefening de doelen van het vakgebied mee die met de verschillende contractoefeningen bereikt kunnen worden. thema 5 Info voor de leerkracht 3 Het link.mundopakket heeft als doel om vanuit wereldoriëntatie de stap te zetten naar taal en wiskunde aan de hand van een contractwerkbundel gekaderd in een wereldoriëntatiethema.

Nadere informatie

Voorbereidende les Peperduur

Voorbereidende les Peperduur Voorbereidende les Peperduur op ontdekking in de Gouden Eeuw ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lesactiviteit: Specerijen ruiken en

Nadere informatie

Waarvoo Doen Nu r m t aak je? aa at m k j W e het? PLASTIC SOEP Wa? t a e ru h t i t b e k r e e sta W o w e a o h t H? t e a H t

Waarvoo Doen Nu r m t aak je? aa at m k j W e het? PLASTIC SOEP Wa? t a e ru h t i t b e k r e e sta W o w e a o h t H? t e a H t Doen Wat maak je? Nut Waarvoor maak je het? PLASTIC SOEP Hoe werkt het? Hoe Waaruit bestaat het? Wat Nut Maak een uitvinding die het NIET drijvende plastic opruimt DIT HEB JE NODIG Schrijfgerei Kladblaadjes

Nadere informatie

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen WIJS Receptenboek Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen 1-11-2017 Hanzehogeschool in samenwerking met WIJS Femke Postma en Anouk Martini Rob Vogel Recept 1 : Aardbeien gember limonade met

Nadere informatie

Gisten en wafels... Doe - activiteit Doe - activiteit

Gisten en wafels... Doe - activiteit Doe - activiteit 1 Gisten en wafels... OPDRACHT 1: Om goed te kunnen onderzoek wat gisten zijn, gaan we eerst wafels onderzoeken. Je hebt hiervoor 2 soorten deeg nodig... Maak het deeg zoals voorzien in de receptjes. Recept

Nadere informatie

De Nationale. Smaaktest Groep 5 t/m 8. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest!

De Nationale. Smaaktest Groep 5 t/m 8. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest! De Nationale Smaaktest 2009 Beste Smaakprins of Smaakprinses, Mag ik me even voorstellen? Ik ben kok Pierre Wind. Die kale, die drukke. Misschien ken je me wel van de televisie of de smaaktest van andere

Nadere informatie

Andere materialen: onderzoekskaart knutselwerkje waar ribbelpapier gebruikt is papierstroken (om ribbels te maken) papier voor plan

Andere materialen: onderzoekskaart knutselwerkje waar ribbelpapier gebruikt is papierstroken (om ribbels te maken) papier voor plan Doelgroep De leerlingen die voor het eerst bewust en doelgericht met tandwielen gaan experimenteren. De leerlingen hebben in de voorgaande jaren reeds met tandwielen geëxperimenteerd en geëxploreerd. De

Nadere informatie

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes.

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes. Woordenschat blok 7 Les 1 i = een witte steel die je kunt eten. Het smaakt een beetje als ui. De banaan = een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool De paprika De prei

Nadere informatie

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig:

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig: Tomatensoep Nodig: 1 liter water. 1 kilo rijpe tomaten. 2 groentebouillonblokjes. 1 prei of klein zakje soepgroente. Vermicelli. 1. Doe het water in de pan en breng het aan de kook. 2. Was en snij de tomaten

Nadere informatie

4-Een vondst beschrijven

4-Een vondst beschrijven UITLEG VOOR DE LEERKRACHT Wanneer een archeoloog een vondst opgraaft, vindt hij/zij vaak alleen nog maar scherven terug. Daarom kan de archeoloog niet zomaar weten wat de vondst precies voorstelt en waarvoor

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze veilig leren lezen Kinderboekenweektip 2009 Auteur: Josée Warnaar Het thema van de kinderboekenweek is Aan tafel! - Eten en snoepen in kinderboeken. In deze tip bakt u met de kinderen letterkoekjes. Het

Nadere informatie

Kokkerellen op het verjaardagsfeest van nijntje

Kokkerellen op het verjaardagsfeest van nijntje Kokkerellen op het verjaardagsfeest van nijntje Citroenlimonade van tante Trijn Betjes kroketjes (kaasramequin) Nijntje, Betje & Boris van (blik)fruit Leve tante Trijn... en ze mag er wezen Greet Lybaert

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING...7 EEN AANTAL TIPS VOORDAT JE AAN DE SLAG GAAT...8

INHOUD INLEIDING...7 EEN AANTAL TIPS VOORDAT JE AAN DE SLAG GAAT...8 water opmk 190x190.indd 3 INHOUD INLEIDING...7 EEN AANTAL TIPS VOORDAT JE AAN DE SLAG GAAT...8 Granny Smith-appel + limoen...12 Ananas + kokosnoot + kokoswater...14 Venkel + tijm + komkommer...16 Rood

Nadere informatie

Een tandje bijsteken / Onderzoeken riem- en kettingoverbrenging

Een tandje bijsteken / Onderzoeken riem- en kettingoverbrenging Doelgroep Leerlingen die voor het eerst bewust en doelgericht met hefbomen gaan experimenteren. Deze activiteit is eerder bedoeld voor de hogere graden. Lesdoelen De leerlingen kunnen...... onderzoeken

Nadere informatie

Zuivel is belangrijk. Melk is goed voor... ELK!

Zuivel is belangrijk. Melk is goed voor... ELK! tweede leerjaar 2 Zuivel is belangrijk Melk is goed voor... ELK! Plaats de passende leeftijd bij elke tekening. Kies uit: 6 tot 12 jaar, 1 tot 3 jaar, 0 jaar, meer dan 60 jaar, 12 tot 18 jaar, 6 maanden

Nadere informatie

Boursin-hapje met zalm

Boursin-hapje met zalm Boursin-hapje met zalm Ingrediënten (10 stuks): 2 plakjes gerookte zalm Verse Dille ¼ doosjes Boursin (kruidenkaas) plasticfolie : 1. Beleg de plakjes gerookte zalm heel dik met Boursin en verse dille.

Nadere informatie

Verfrissend anders. Minder suiker, net zo lekker!

Verfrissend anders. Minder suiker, net zo lekker! Verfrissend anders Minder suiker, net zo lekker! Waarom minder suiker? Is suiker ongezond? Veel mensen vragen dit zich af. Suiker oftewel sacharose is een stof die van nature voorkomt in voeding als fruit,

Nadere informatie

Mijn schooltuin logboek 2013 Naam: Groep: school

Mijn schooltuin logboek 2013 Naam: Groep: school Mijn schooltuin logboek 2013 Naam: Groep: school Inhoud Mijn tuin: verwachting en resultaten... 2 Tuinwoorden... 3 Tuinplattegrond en teeltplan... 4 Het logboek... 5 Onderzoek: het zaad... 7 Proefje: kiemplanten...

Nadere informatie

Voorbereidende les Peperduur

Voorbereidende les Peperduur Voorbereidende les Peperduur op ontdekking in de Gouden Eeuw Lesactiviteit: Specerijen ruiken en proeven Groep: 5 en 6 Lesdoel: De leerlingen kunnen verschillende specerijen herkennen en omschrijven door

Nadere informatie

BIO: ETEN & WETEN INTROLES VOOR DE

BIO: ETEN & WETEN INTROLES VOOR DE BIO: ETEN & WETEN INTROLES VOOR DE 1 e GRAAD 1 LESUUR GIDS VOOR DE LEERKRACHT 2 BIO ETEN & WETEN - GIDS VOOR DE LEERKRACHT BIO: ETEN & WETEN DOELEN AANSLUITING BIJ (DETAILS ZIE BIJLAGE EINDTERMEN) De leerlingen

Nadere informatie

luisteren: ET 4, 6 spreken: ET 15, 18, 23 lezen: ET 10, 12 schrijven: ET 28, 30, 31, 34 mondelinge interactie: 24, 27

luisteren: ET 4, 6 spreken: ET 15, 18, 23 lezen: ET 10, 12 schrijven: ET 28, 30, 31, 34 mondelinge interactie: 24, 27 TABASCO Oriëntatie + voorbereiden Leercoach Leerlingen Iemand voorstellen (schriftelijk en mondeling) Leerplandoelstellingen kiezen functionele kennis: - woordvelden: 35.1.1 en 35.1.2 en 35.1.3 - grammatica:

Nadere informatie

Les 1 woordenschat 2F. de markt de uitvinding favoriet waarde hechten aan waar voor je geld krijgen de consumptie de trend de claim

Les 1 woordenschat 2F. de markt de uitvinding favoriet waarde hechten aan waar voor je geld krijgen de consumptie de trend de claim Fris innoveert Woorden van deze les de markt de uitvinding favoriet waarde hechten aan waar voor je geld krijgen de consumptie de trend de claim de omzet innoveren Wat weet je al? Lees het woord. Kun jij

Nadere informatie

5. Introductie van de standaardmaat liter

5. Introductie van de standaardmaat liter 5. Introductie van de standaardmaat liter Leeftijdsgroep Kerndoel 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan het kerndoel: 4 De leerlingen leren meten en wegen en leren omgaan met meetinstrumenten, gangbare

Nadere informatie

Verdiepingsopdrachten challenge 1: Citroen versus sinaasappel

Verdiepingsopdrachten challenge 1: Citroen versus sinaasappel Verdiepingsopdrachten challenge 1: Citroen versus sinaasappel Vitamines en mineralen In groepjes en klassikaal, eventueel als huiswerkopdracht Opdracht: Onderzoeken en presenteren Duur: 45 minuten Introductie

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 2W

Steekkaart: nummer 2W Steekkaart: nummer 2W Onderwerp Veranderingsverschijnselen bij stoffen vaststellen en vastleggen met het digitaal fototoestel Leeftijd/Doelgroep 2 e leerjaar Leergebied Wereldoriëntatie Tijdsduur 50 minuten

Nadere informatie

Elk van deze oefeningen kan aangevuld worden met het stappenplan: boterham smeren (zie bijlage) het knutselblad De berenbakker (zie bijlage)

Elk van deze oefeningen kan aangevuld worden met het stappenplan: boterham smeren (zie bijlage) het knutselblad De berenbakker (zie bijlage) smeert een boterham 1. De voedingsdriehoek kennismaken met en ontwerpen van een voedingsdriehoek Samen met de kinderen bekijk je wat een mens van voeding nodig heeft om gezond te leven. Je tekent met de

Nadere informatie

moleculairkoken.net Vruchtenyoghurt en pudding maken! experiment voor het basisonderwijs

moleculairkoken.net Vruchtenyoghurt en pudding maken! experiment voor het basisonderwijs Wat is Moleculairkoken.net? Moleculairkoken.net biedt gebruiksvriendelijke producten om moleculair te koken. Daarnaast zijn er volledige gebruiksaanwijzingen voor de technieken van de moleculaire keuken

Nadere informatie

Les onderzoekend leren Het cupcake-experiment

Les onderzoekend leren Het cupcake-experiment Les onderzoekend leren Het cupcake-experiment Handleiding voor de leerkracht Link naar de digibordles en de werkbladen: c3.nl/ontdekchemie/lessen/cupcake-experiment/ Tijdens deze les ontdekken de kinderen

Nadere informatie

TABASCO. Oriëntatie + voorbereiden

TABASCO. Oriëntatie + voorbereiden TABASCO Oriëntatie + voorbereiden Leercoach Leerlingen Een bestelling doen in een restaurant (mondeling) Leerplandoelstellingen kiezen functionele kennis: - woordvelden: 35.1.3 en 35.1.4 - grammatica:

Nadere informatie