Fabriceert ik t soms allemaal in mijn hoofd?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fabriceert ik t soms allemaal in mijn hoofd?"

Transcriptie

1 1 Fabriceert ik t soms allemaal in mijn hoofd? De rol van psycho-educatie en gezinsinterventies in het herstelproces van cliënten en hun naasten die voor het eerst een psychose doormaken Student: Leergang: VS 08 A Artikelbegeleider: Arina van Mierlo Praktijkopdracht: 1 A en 7.3 Aantal woorden: 3851

2 2 Fabriceert ik t soms allemaal in mijn hoofd? De rol van psycho-educatie en gezinsinterventies in het herstelproces van cliënten en hun naasten die voor het eerst een psychose doormaken Aanleiding Er bestaat veel belangstelling voor de behandeling van cliënten die voor het eerst in hun leven een psychose doormaken. Al sinds de jaren negentig verschijnen over dit onderwerp regelmatig artikelen in de Nederlandse vaktijdschriften. Er wordt onder andere geschreven over de mogelijkheid om een psychose te voorkomen door vroegtijdige behandeling en onderkenning van de voortekenen van een psychose (Linszen, ; Slooff, Nienhuis en Wiersma, 1997; Vlaminck, 1998; Meijel et al, 1998). Professor Linszen, tot 2010 verbonden aan het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, haalde in 2006 de Vroegtijdige Interventie Psychose (VIP) aanpak, een intensieve ambulante manier van werken, vanuit Engeland naar Nederland. VIP-teams zijn ontstaan vanuit voortschrijdend wetenschappelijk inzicht dat de kans op het herstel van de cliënt wordt vergroot wanneer de periode tussen het verschijnen van de eerste symptomen van een psychose en de daadwerkelijke behandeling zo kort mogelijk is (Johnstone et al, 1986; Birchwood et al, 2000; Marshall et al, 2005). Binnen VIP-teams krijgt men veelal te maken met jongeren tussen de circa 15 en 35 jaar die voor het eerst een psychose hebben doorgemaakt. Dit heeft een grote impact op de jongere zelf, maar ook op het systeem. Binnen het VIP-team Breda waarover wordt geschreven in dit artikel, wordt een systeemgerichte benadering zeer belangrijk geacht in de behandeling. Systeemgericht werken gaat al veel langer terug dan de komst van de eerste VIP-teams in Nederland. Al in 1965 werd voor het eerst geschreven over het belang van gezinswerk (Oosterhuis en Gijswijt-Hofstra, 2008). Ook bij deze relatief nieuwe doelgroep is het de ervaring van het VIP-team Breda dat de inzet van deze al oude beproefde benadering van belang is in de behandeling. In dit artikel wordt stilgestaan bij de rol van gezinsinterventies en systeemgerichte psycho-educatie in het herstelproces van cliënten en hun naasten die voor het eerst een psychose doormaakten. Werkwijze VIP-team Breda: systeemgerichte benadering VIP-team Breda is een van de circa 30 teams in Nederland die zich specifiek bezig houdt met de behandeling van eerste dan wel vroegtijdige psychose. Team VIP probeert zo snel mogelijk te interveniëren na een nieuwe aanmelding waarbij nadrukkelijk wordt ingezet op een systeemgerichte

3 3 benadering. Vanuit deze systeemgerichte benadering wordt er samen met de cliënt en zijn systeem (familie, vrienden, etc.) gekeken wat er nodig is. De algemene doelstellingen in de behandeling zijn, het voorkomen van terugval, het tegengaan van psychotische symptomen en het normaliseren van het dagelijks leven. Individuele en systeemgerichte psycho-educatie maken altijd onderdeel uit van de behandeling. Belangrijk zijn ook farmacotherapie, cognitieve gedragstherapie, verslavingszorg en ondersteuning bij werk of opleiding. Al bij de kennismaking blijkt hoe belangrijk het is om het systeem te betrekken bij de behandeling. Naasten weten vaak nog beter dan de cliënt zelf wanneer symptomen zich voor het eerst manifesteerden, hoe de cliënt zich destijds gedroeg binnen het systeem, etc. Ook later blijken zij van onschatbare waarde in de behandeling. Zo kunnen zij onder andere een rol spelen bij het monitoren van de mentale gesteldheid van de cliënt en het (stimuleren van) innemen van medicatie. Bij kennismaking is een systeem vaak overbelast en heeft de psychose van de cliënt impact gehad op de draagkracht van het systeem. In deze situatie proberen de verpleegkundigen van het VIP-team Breda ondersteuning te bieden door er te zijn, door het bieden van een luisterend oor (Baart, 2001; Baart en Grijpdonck, 2008), maar ook door het verstrekken van informatie en educatie over psychose. Niet alleen voelt men zich gehoord maar er ontstaat ook een toenemend inzicht in psychose. Er is meer ruimte voor begrip. De draagkracht van het systeem neemt weer toe, waardoor de kans op een succesvolle samenwerking in de behandeling tussen de cliënt, het systeem en het VIP-team wordt vergroot. Het inzetten en betrekken van het systeem bij de behandeling en het verstrekken van informatie en educatie aan het systeem wordt door VIP-team Breda van onschatbare waarde geacht, maar is hier ook een wetenschappelijk onderbouwd kader voor? In dit artikel wordt ingegaan op de volgende vraag middels een wetenschappelijke beschouwing: hoe staat de inzet van gezinsinterventies en dan met name systeemgerichte psycho-educatie in relatie tot het herstelproces van de cliënt en de individuele systeemleden?. Aan de hand van een casus gaat dit artikel eerst in op het herstelproces van een cliënt en zijn naasten. Vervolgens worden gezinsinterventies en (systeemgerichte) psycho-educatie vanuit wetenschappelijk oogpunt benaderd. Verder wordt toegelicht welke plaats gezinsinterventies en systeemgerichte psycho-educatie innemen in het herstelproces van de cliënt en zijn systeem. Tenslotte wordt afgesloten met enkele belangrijke overwegingen voor verpleegkundigen ten aanzien van gezinsinterventies en systeemgerichte psycho-educatie, een samenvatting en conclusie.

4 4 De casus Piet is een 25 jarige jongeman die nog thuis bij zijn ouders woont. Piet is sinds kort met zijn ouders vanuit de Randstad naar Brabant verhuisd. In Rotterdam werkte Piet in de bouw en had daar destijds een vriendin. Hij gebruikte veel drugs, met name op houseparty s in de weekends. De verhuizing is Piet zwaar gevallen. Hij kon geen aansluiting vinden in zijn nieuwe woonplaats en het ging uit met zijn vriendin. Het is pas echt mis gegaan toen zijn ouders voor zijn neus in het plaatselijke café in elkaar werden geslagen door plaatselijke jongeren. Vader heeft blijvend letsel aan zijn oog en is hierdoor werkeloos geworden. Hierna nam de achterdocht bij Piet toe. Hij dacht dat het groepje plaatselijke jongeren hem om elke hoek stond op te wachten, dat zij tegen hem praatten door een buizenstelsel in de straat en er zou afluisterapparatuur in huis zijn geplaatst. Piet dacht zelfs dat de politie zijn rancuneuze gedachten richting de daders uit zijn hoofd kon aftappen en was vervolgens bang om opgepakt te worden. Piet trok zich meer en meer terug en raakte zijn werk kwijt. De zorgen bij zijn ouders namen toe. Toen Piet het midden in de winter uit angst niet meer uithield en s nachts op blote voeten het huis uit vluchtte, heeft moeder hulp ingeschakeld. Het VIP-team komt sinds enige tijd bij Piet thuis. Hij wil absoluut geen medicatie. Piet is een stoere, breedgeschouderde jongeman die beter wil worden op eigen kracht. Waar Piet eerst nog overtuigd was van de realiteit van zijn psychotische belevingen, neemt de twijfel het langzaam maar zeker over. Fabriceer ik t dan allemaal in mijn hoofd? Dat kan toch niet, t kan toch niet allemaal nep zijn? Hier begint het herstelproces van Piet en zijn ouders, met de ondersteuning van het vroege interventie psychose team. Het herstelproces van de cliënt en het systeem Wanneer iemand een eerste psychose doormaakt, heeft dat niet alleen een enorme impact op de persoon zelf, maar ook op de familieleden of andere naasten van deze persoon. Angst, verdriet, schuld en boosheid zijn veel voorkomende emoties bij ouders. Dit is ook voorspelbaar, aangezien ouders geen eerdere opgedane kennis of ervaringen hebben ten aanzien van psychosen om op terug te vallen (Shore, 2006). In het VIP-team Breda ziet men ook dat naasten worstelen met het feit dat hun partner, zoon of dochter een psychose doormaakt. Zij maken, net als de cliënt, ook een herstelproces door. In de casus van Piet heeft de moeder vooral veel verdriet.

5 5 Mijn zoon is toch een mooie jongen, hij kan zat meisjes krijgen. Ik zeg zo vaak tegen hem; ga nou toch eens uit. Net als alle gewone jongens van jouw leeftijd. Ik zie ook wel dat hij dat niet kan, maar ik weet ook niet hoe ik ermee om moet gaan. Gaat dat ooit nog over? Dit is de reactie van moeder. Vader reageert heel anders. In mijn tijd was er geen plek voor dit soort onzin. Hij mot gewoon weer aan het werk. Dat hangt de hele dag maar in huis en doet verder helemaal niets, ik ben het spuugzat. Bij vader speelt vooral frustratie, ontkenning en onbegrip. Een psychotische episode heeft duidelijk zijn weerslag op het gehele systeem. Niet alleen de cliënt zelf moet herstellen, maar ook het gezin. Maar wat is herstel? Herstel is afkomstig van het Amerikaanse begrip Recovery, gehanteerd in de Amerikaanse hulpverlening. In dit artikel wordt de definitie gehanteerd van dhr. W.A. Anthony, directeur van het Psychiatric Rehabilitation Center in Boston. Herstel is niet hetzelfde als genezen, herstel is een proces, herstel is je aanpassen aan een nieuwe werkelijkheid, herstel is: Een zeer persoonlijk en uniek proces waarin iemands opvattingen, waarden, gevoelens, doelen en rollen veranderen. Het leidt tot een leven met meer voldoening, waarin hoop een plaats heeft en men kan geven en nemen ondanks de beperkingen die veroorzaakt worden door de aandoening. Herstel heeft te maken met het ontstaan van een nieuwe betekenis en zin in het leven, terwijl men over de rampzalige gevolgen van een psychiatrische aandoening heengroeit. (Anthony, 1993). Herstellen gaat niet vanzelf. Men maakt hierin verschillende fases door waarbinnen je stappen voorwaarts maakt, maar soms ook weer een paar stappen terug. Een herstelproces bestaat uit vier fasen volgens Gagne (2004), zie tabel 1. Tabel 1: herstelfasen volgens Gagne (2004) Fase 1: Fase 2: Fase 3: Fase 4: Overweldigd worden door de aandoening (shock, ontkenning, ongeloof) Worstelen met de aandoening (angst, verlies, rouwen) Leven met de aandoening (acceptatie, leren omgaan met, verder leven) Leven voorbij de aandoening (nieuw zelfbewustzijn) Uit de casus lijkt Piet zelf in de overgang van fase 1 naar fase 2 te zitten. Tijdens de huisbezoeken van de verpleegkundige van het VIP-team Breda moeten de ramen nog steeds worden gesloten omdat anders de buren kunnen meeluisteren. De overgang naar fase 2komt echter in zicht. Piet gaat steeds meer twijfelen aan zijn belevingen en gaat vragen stellen over wat er aan de hand kan zijn Fabriceert ik t in m n hoofd?. Moeder zit in haar eigen herstelproces in fase 2. Ongeloof en verdriet (rouw) om

6 6 het feit dat Piet toch anders is als andere jongens, staan bij haar op de voorgrond. Vader ontkent dat er iets aan de hand is met zijn zoon (fase 1). Dit leidt niet zelden tot conflicten tussen Piet en zijn vader. Het gezin heeft duidelijk ondersteuning en informatie nodig. De medewerkers van VIP-team Breda hebben de stellige overtuiging dat systeemgerichte psycho-educatie een bijdrage levert in het maken van stappen in het herstelproces van de cliënt en het systeem. Deze overtuiging is niet alleen gebaseerd op ervaringen uit de praktijk. Uit onderzoek van Drapalski et al, (2008) blijkt dat familieleden van cliënten met een psychische stoornis behoefte hebben aan informatie en ondersteuning. Een eenmalige voorlichting wordt door de meeste familieleden onvoldoende geacht. Zij willen graag blijvend op de hoogte gehouden worden en indien nodig worden ondersteund. VIPteam Breda speelt hier op in door bewust in te zetten op gezinsinterventies en (systeemgerichte) psycho-educatie. Gezinsinterventies: systeemgerichte psycho-educatie Psycho-educatie wordt gedefinieerd als elk groepsprogramma of individueel programma met een expliciete educatieve activiteit, waarbij de ziekte vanuit verschillende perspectieven beschouwd wordt, zoals het familieperspectief, het sociale, het biologische en het farmacologische perspectief. Indien ze bestaan uit minder dan tien sessies worden kort genoemd; als ze bestaan uit meer dan tien sessies heten ze lang (Multidisciplinaire Richtlijn Schizofrenie, 2008). Van Peperstraten et al (2010) raden aan om een korte psycho-educatie cursus aan te bieden bij mensen met een eerste psychose. Hierbij worden de volgende redenen aangevoerd. Mensen met een eerste psychose maken vaak voor het eerst kennis met de psychiatrie. Door langdurige deelname is de kans op afhaken groot door een teveel aan gefixeerdheid op het onderwerp psychose ( Ik ben toch niet zo gek! ) en de patiëntenrol (het ziek-zijn). Doelen van een psycho-educatiecursus moeten gericht zijn op herstel en zelfmanagement. Deelnemers meer te weten laten komen over het ontstaan en bestaan van psychoses en een handreiking bieden in het verkleinen van de kans op terugval. Gezinsinterventie bestaat uit gezinssessies van minimaal zes weken met een specifiek ondersteunend en therapeutisch doel en met minimaal een van de volgende behandelcomponenten: psychoeducatie, probleemoplossing/crisismanagement en individuele interventie (Multidisciplinaire Richtlijn Schizofrenie, 2008). Systeemgerichte psycho-educatie is psycho-educatie voor naasten en familie in het bijzijn van de cliënt en kan dus geschaard worden onder de categorie gezinsinterventies. Zowel individuele psycho-educatie als de gezinsinterventies worden expliciet aangeraden in de Multidisciplinaire Richtlijn Schizofrenie bij eerste episoden. Eerste episode wil zeggen, de eerste keer dat iemand een psychose doormaakt. De belangrijkste bevinding in de richtlijn is dat individuele psycho-educatie en vooral ook de gezinsinterventies een psychotische terugval

7 7 kunnen uitstellen. Psycho-educatieve interventies met gezinnen en familieleden leidt volgens Pfammatter et al (2006) tot minder opnames en terugval. Daarnaast wordt er bij zowel individuele psycho-educatie als bij de gezinsinterventies een verbetering geconstateerd in het globaal sociaal functioneren van de cliënt en leidt de inzet van gezinsinterventies tot minder heropnames en bevordert het de medicatietrouw (Pekkala en Merinder, 2002). Een belangrijk factor hierin is dat uitgebreide informatie over ziekte en behandelmogelijkheden worden besproken met de cliënt en het systeem. Het VIP-team Breda motiveert cliënten en hun systeem om deel te nemen aan psychoeducatie en gezinsinterventies, zoals bij de casus van Piet. Nadat de verpleegkundige van team VIP de tijd heeft genomen om te luisteren naar het verhaal van Piet, maar ook naar het verhaal zijn ouders, is er nadere informatie geboden over psychosen en mogelijke behandeling. Hierdoor ontstond er ruimte voor dialoog tussen de verpleegkundige, ouders en Piet. Piet betwijfelt of hij een psychose heeft ( Ik kan dat toch allemaal niet zelf fabriceren in mijn hoofd, er moet iets van waar zijn! ). Toch stemt hij wel in met verdere contacten. Piet staat ook open voor deelname aan de psycho-educatiegroep. Bovendien mag de verpleegkundige van het VIP-team op huisbezoek blijven komen om hem en zijn ouders te ondersteunen. Voornamelijk ouders zijn hier erg blij mee. We hebben nu niet meer het gevoel dat we er alleen voor staan met die jongen. Gezinsinterventies en herstel In veel onderzoek zijn uitkomstmaten gericht op het welzijn voor cliënten en minder gericht op het welzijn van familieleden en naasten. De laatste jaren neemt onderzoek naar de gevolgen van belasting bij gezinsleden echter wel toe (Van Erp, Place en Michon, 2009). Veel gebruikte uitkomstmaten bij gezinsleden zijn de burden' en de expressed emotion' (EE). De eerste maat, de burden, betreft de mate van lijden van gezinsleden onder de ziekte van de patiënt, de zorgen en stigmatisering die de ziekte met zich meebrengt (Pharoah, Mari en Streiner, 2002). De tweede maat, de EE, betreft de mate van kritiek en warme overbetrokkenheid op de patiënt. EE wil zeggen een toonzetting met een duidelijke emotionele lading. Voorbeelden die bijdragen aan de verhoging van het EE-klimaat binnen een gezin zijn onder andere: praten met stemverheffing, overbetrokken reageren, veroordelend reageren, eisend zijn, maar ook verantwoordelijkheden overnemen van de zorgvrager. In dit artikel wordt ingegaan op beide uitkomstmaten in relatie tot herstel. Via de uitkomstmaten burden en EE voor onderzoek naar de effecten van gezinsinterventies kan een koppeling gemaakt worden naar het herstelproces van de cliënt en zijn naasten. Barrowclough (2005) geeft aan dat de ervaren belasting van familieleden vooral beïnvloed wordt door hun beoordeling van de problemen van de cliënt en hun eigen capaciteiten. Deze belasting is

8 8 hoger bij familieleden die zichzelf de schuld geven, de gevolgen van de ziekte voor de cliënt negatiever inschatten en minder vertrouwen hebben in eigen mogelijkheden om met de problemen van de cliënt om te gaan. De kritische periode (de eerste vijf jaar na de eerste psychose) is voor mantelzorgers van mensen met een psychotische stoornis het meest chaotisch en moeilijk (Schene en van Wijngaarden, 1993). Vaak helpt als de ouders/naasten ook hun verhaal, verdriet en rouwgevoelens kwijt kunnen (Patterson, Birchwood en Cochrane, 2005). Het is voor verpleegkundigen in een VIP-team belangrijk om hier aandacht aan te schenken in het kader van het herstelproces van het systeem. Uit de meta-analyse van Pfammatter et al, (2006) blijkt dat het effect van gezinsinterventies een verschuiving oplevert van hoge naar lage EE en dat gezinsleden over meer kennis van de ziekte beschikken. Een hoge EE in een gezin kan leiden tot een stressvolle sfeer in huis. Het is logisch dat het in een stressvolle sfeer met hoge lijdensdruk, lastig is om aan herstel te werken. Na een (eerste) psychotische periode heeft een cliënt vooral rust nodig, tijd om weer tot zichzelf te komen en moed te verzamelen om aan de herstelwerkzaamheden te beginnen. Voor rust is het nodig dat de cliënt wordt opgevangen in een veilige omgeving, dat wil zeggen een liefhebbende omgeving met weinig expressed emotion (Kahn, 2008). Een laag EE-gehalte is niet altijd eenvoudig te realiseren binnen gezinnen. Voor verpleegkundigen binnen VIP-teams is het van belang om alert te zijn op een hoge EE interactie in gezinnen. Verpleegkundigen kunnen uitleg geven over hoge EE interacties en het feit dat dit het herstelproces in de weg staat. Voor een goed herstel en een lage EE van zowel de cliënt als zijn systeem, is het nodig dat beide goede psycho-educatie krijgen met de inzet van gezinsinterventies (Onwumere et al, 2009; Kahn, 2008; Pfammatter et al, 2006). Hierdoor wordt het voor de cliënt en zijn naasten mogelijk om stappen voorwaarts te maken in het herstelproces. Dit is ook het geval te in de casus van Piet. De verpleegkundige van VIP-team Breda heeft de tijd genomen om ook naar het verhaal van de ouders te luisteren. Hierna is ingezet op informatieverstrekking middels psycho-educatie aan zowel Piet als aan zijn ouders. Er is uitleg gegeven over psychose, over de positieve en negatieve symptomen ervan. Mede naar aanleiding van het late opstaan van Piet en zijn sterk afgenomen ondernemingslust. De reactie van moeder was als volgt. Oh, ik wist helemaal niet dat je van een psychose ook zo moe kon worden. Daarom is het dus zo lastig voor Piet om uit zijn bed te komen? Dan snap ik ook dat het knap lastig is om werk te vinden als je je de hele tijd zo lusteloos moet voelen. Zijn vader vroeg zich vervolgens af hoe zij als ouders hier mee om kunnen gaan.

9 9 Door het bieden van psycho-educatie aan Piet en zijn ouders door de verpleegkundige van het VIPteam, ontstaat er begrip bij de ouders van Piet. Door dit begrip is er ook meer ruimte voor het feit dat Piet een psychose heeft doorgemaakt. Zowel Piet als zijn ouders zitten elkaar minder op de huid. Expressed emotion in de adolescentieperiode In het geval van eerste episodes zijn onderzoeksresultaten niet eenduidig als het gaat om de wisselwerking tussen EE en terugval. Jackson en McGorry (2009) constateren, dat hoewel over het algemeen gesteld kan worden dat EE enige prognostische waarde blijft behouden ten aanzien van terugval bij eerste episoden, veel onderzoek elkaar nog tegenspreekt. Een van de verklaringen die zij hiervoor geven is belangrijk voor de dagelijkse praktijk binnen VIP-teams. Adolescentie heeft zijn eigen ouderschapscultuur waarin interacties gepaard gaande met een hoge EE normaal zijn, stellen Jackson en McGorry (2009). Conflicten tussen zoon of dochter en de ouders worden beschouwd als een essentieel onderdeel van de adolescentieperiode. Het hoort bij het loskomen van de ouders en het ontwikkelen van een eigen identiteit. Doordat dit een normaal fenomeen is binnen de adolescentieperiode zou het kunnen dat interactie gepaarde gaande met een hoge EE voor adolescenten minder stressvol is dan voor mensen die de adolescentieperiode voorbij zijn, (Heresco- Levy et al, 1990). Als verpleegkundige binnen een VIP-team dient men zich dus bewust te zijn van de psychosociale veranderingsprocessen die horen bij het volwassen worden (met de eventuele bijbehorende hoge EE-interacties binnen het gezin) en de mate waarin deze verstoord worden door een eerste psychotische episode. Dit moet worden meegewogen bij het bieden van gezinsinterventies en psycho-educatie. In een review van Askey, Gamble en Gray (2007) wordt aangegeven dat gezinsinterventies vooralsnog effectief lijken te zijn binnen families met een hoge EE interactie. In onderzoek van Addington en Burnett (2004) wordt aangetoond dat de inzet van gezinsinterventies van invloed is op de andere uitkomstmaat die al eerder werd genoemd, de burden, het lijden. Zij beschrijven de brede doelstellingen en werking van gezinsinterventies en psycho-educatie; het bevordert het optimaal functioneren van een gezin, vermindert verstoring van het familieleven en vermindert bij gezinsleden stress, verdriet en lijden. Daarnaast vermindert het negative outcomes voor de cliënt en bevordert het de mogelijkheden om stappen te zetten in het herstelproces. Overwegingen van belang voor verpleegkundigen en andere hulpverleners binnen VIP-teams Fadden (2001) geeft aan dat het duidelijk is dat de inzet van familie interventie terugval helpt voorkomen, stress binnen een systeem vermindert en het functioneren van de cliënt verbetert. De lastige vraag hierbij is, wat zijn dan de werkzame elementen binnen gezinsinterventies? Askey,

10 10 Gamble en Gray (2007) concluderen in hun review dat er binnen het eerste psychose veld nog (te) weinig onderzoek is gedaan naar de specifieke inzet en het effect van systeemgerichte psychoeducatie en familie interventies. Daarnaast concluderen zij dat het onderzoek wat er tot nu toe is gedaan niet eenduidig is. Uit hetgeen tot nu toe is beschreven in dit artikel kunnen echter een aantal overwegingen worden gedestilleerd die van belang zijn voor verpleegkundigen en andere hulpverleners die gezinsinterventies en (systeemgerichte) psycho-educatie bieden aan cliënten en hun naasten die voor het eerst een psychose doormaken: Neem de tijd voor het verhaal van de cliënt en zijn ouders. Vaak zitten zij zo vol met de ervaringen en emoties die zij de periode voorafgaand aan de psychose hebben doorgemaakt, dat er op dat moment nog niet altijd de ruimte is voor het opnemen en integreren van informatie en psycho-educatieve activiteiten. Neem hiervoor de tijd en doseer informatie (Patterson, Birchwood en Cochrane, 2005). Voorkom vakjargon bij het geven van psycho-educatie en maak gebruik van programma s die speciaal ontwikkeld en attractief zijn voor jongeren (Addington en Burnett, 2004) 1. Als onderdeel van de gezinsinterventies kan uitgelegd worden wat de potentiële gevolgen zijn van een hoge EE interactie en negatieve emoties binnen het gezin op de cliënt (Onwumere et al, 2009). Hierbij kan tevens de ouderschapscultuur horende bij de adolescentieperiode worden toegelicht aan de ouders. Samenvatting en conclusie Duidelijk wordt dat ook gezinsleden behoefte hebben aan voorlichting en informatie. VIP-team Breda speelt hier op in door familie zo snel mogelijk te betrekken in de behandeling van de cliënt, indien mogelijk al vanaf het eerste contact. VIP-team Breda is zich bewust van het feit dat de naasten een belangrijke rol spelen in het herstelproces van cliënten en dat zij ook zelf een herstelproces doormaken. Door systeemgericht te werken met de inzet van gezinsinterventies, individuele en systeemgerichte psycho-educatie wordt dit proces ondersteund. Verder wordt duidelijk dat cliënten die psychotisch zijn geweest, gevoelig zijn voor een verhoogde EE. Het is dus belangrijk dat men zich als verpleegkundige bewust is van het EE-klimaat binnen een gezin met aandacht voor het psychosociale veranderingsproces van de adolescent. Daarnaast wordt duidelijk dat de inzet van gezinsinterventies en individuele en systeemgerichte psycho-educatie niet alleen een bijdrage leveren kan in het voorkomen van een hoge EE, maar ook het functioneren van een gezin wordt 1 Binnen VIP-team Breda wordt gebruik gemaakt van een psycho-educatie programma gericht op cliënten die een eerste psychose hebben doorgemaakt: Psycho-educatie voor mensen met een eerste psychose. Auteurs: J.J. van Peperstraten, Dr. C.J. Slooff, Drs. F. van Mierlo, Prof. M. van der Gaag en Dr. F.K. Withaar. Medemogelijk gemaakt door het Trimbos instituut, Kenniscentrum Phrenos en GROUP (genetic risk and outcome of psychosis).

11 11 bevorderd en het de verstoring van het familieleven verminderd. Het vermindert de stress, het verdriet en het lijden bij gezinsleden. Dit alles komt ten gunste van het herstelproces van de cliënt en het systeem, zoals ook blijkt uit de casus van Piet. Piet en zijn ouders hebben na negen maanden nog steeds contact met de verpleegkundige van het VIP-team. Piet heeft samen met zijn ouders systeemgerichte psycho-educatie gevolgd bij de verpleegkundige van het VIP-team. Momenteel is Piet wat somber gestemd. Hij baalt dat hij zijn werk is kwijtgeraakt en afhankelijk is van zijn ouders. Hij realiseert zich dat wat hij heeft meegemaakt niet niets is en hij veel heeft moeten opgeven. Toch blijft Piet vooruit kijken. Samen met de medewerkers van het VIP-team wil Piet kijken naar een passend arbeidstraject. Ouders en Piet hebben nu minder woordenwisselingen, het is rustiger in huis. Piet zit nu in fase 2 van het herstelproces, afscheid en rouw staan op de voorgrond. Fase 3 komt langzaam in zicht. Piet wil verder leven, vooruit blijven kijken. Ouders komen ook in de buurt van fase 3, er is meer acceptatie en zij leren langzaam leven met het feit dat hun zoon een psychose heeft doorgemaakt. Zowel ouders als Piet hebben de afgelopen negen maanden geworsteld, maar over het geheel genomen vorderingen gemaakt in het eigen herstelproces. Er kan geconcludeerd worden dat gezinsinterventies, waaronder systeemgerichte psycho-educatie onontbeerlijk zijn voor het herstelproces van de cliënt en zijn naasten en niet mag ontbreken in het behandelaanbod van een VIP-team. Het is belangrijk gezinsinterventies en psycho-educatie gericht en doelbewust in te zetten in de behandeling zodat het herstelproces van cliënten en hun naasten optimaal wordt ondersteund. Een conclusie die misschien voor de hand ligt. Echter tevens een conclusie die van dusdanig belang is voor het functioneren van de cliënt en zijn naasten, dat het onder de aandacht brengen ervan op zijn plaats is.

12 12 Bronnen Addington, J. en Burnett, P. (2004). Working with families in the early stages of psychosis. In J. Gleeson, en P. McGorry, Psychological Intervention for Early Psychosis (99-116). Chichester, UK: John Wiley. Anthony, W. (1993). Recovery from mental ilness: the guiding vision of the mental health service system in the 1990's. Askey, R., Gamble, C. en Gray, R. (2007). Family work in first-onset psychosis: a literature review. Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, Baart, A. (2001). Een theorie van presentie. Utrecht : Lemma. Baart, A. en Grijpdonck, M. (2008). Verpleegkunde en presentie. Een zoektocht in dialoog naar de betekenis van presentie voor verpleegkundige zorg. Den Haag: Lemma. Barrowclough, C. (2005). Families of people with schizophrenia. In N. Sartorius, J. Leff, J. Lopez-Ibor, & M. Okaska (ed.), Families and mental disorders. From burden to empowerment (1-24). Chichester: John wiley & Sons. Birchwood, M. en Fiorillo, A. (2000). The critical period for early interventon. American Journal of Psychiatric Rehabilitation, 4 (2), Drapalski, A., Marshall, T., Seybolt, D., Medoff, D., Peer, J., Leith, J., et al (2008). Unmet needs of families of adults with mental illness and preferences regarding family services. Psychiatric Services, 59, 6, Erp, v. N., Place, C. en Michon, H. (2009). Familie in de langdurige GGZ deel 1: Interventies. Utrecht: Trimbos-instituut. Fadden, G. (2001). Family intervention. In C. Brooker, en J. Repper (eds), Serious Mental Problems in the Community: Policy, Practice and Research ( ). Edinburgh: Balliere-Tindall. Gagne, C. (2004). Rehabilitatie: een weg tot herstel. Voordracht studiedag 'Rehabilitatie en Herstel'. Groningen: lectoraat Rehabilitatie Hanzehogeschool, 14 juni Heresco-Levy, U., Greenberg, D. en Dasberg, H. (1990). Family expressed emotions: concepts, dilemmas and the Israeli perspective. Israel Journal of Psychiatry and related sciences., 27, Jackson, H. en McGorry, P. (2009). The Recognition and Management of Early Psychosis. New York: Cambridge University Press.

13 13 Johnstone, E., Crow, T., Johnson, A. en MacMillan, J. (1986). The Northwick Park study of first episodes of schizophrenia 1. Presentation of the illness and problems relating to admission. British Journal of Psychiatry, 148: Kahn, R. (2009). Gids Pillen en Psychiatrie/ Amsterdam: Balans. Linszen, D. (1996). Schizofrenie in de vroege fase: aard, beloop, behandeling en vroegtijdige onderkenning. In E. Kraepelin en E. Bleuler, Van dementia praecox tot de groep van schizofrenieën. Amsterdam: Candide. Linszen, D., Dingemans, P., Scholte, W., Does, van der, Nugter, M. en Lenior, M. (1993). Behandeling, 'Expressed Emotion' en psychoserecidief bij recent ontstane schizofrene stoornissen. Tijdschrift voor Psychiatrie, Marshall, M., Lewis, S., Lockwood, A., Drake, R., Jones, P. en Croudace, T. (2005). Association between duration of untreated psychosis and outcome in cohorts of first-epdisode patients. Archives of General Psychiatry, 62: Meijel, B. van, Gaag, M. van der, Kahn, R. en Grypdonck, M. (1998). Vroegsignalering en vroege interventie bij patiënten met schizofrenie. Maandblad Geestelijke Volksgezondheid, Onwumere, J., Kuipers, E., Bebbington, P., Dunn, G., Freeman, D., Fowler, D., et al (2009). Patient Perceptions of Caregiver Criticism in Psychosis. Links With Patient and Caregiver Functioning. The Journal of Nervous and Mental Disease, Oosterhuis, H. en Gijswijt-Hofstra, M. (2008). Verward van geest en ander ongerief: Psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg in Nederland ( ), band 2. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Patterson, P., Birchwood, M., en Cochrane, R. (2005). Expressed emotion as an adaptation to loss. Prospective study in first episode psychosis. British Journal of Psychiatry, Pekkala, E. en Merinder, L. (2002). Psychoeducation for schizophrenia (Cochrane Review). Oxford: The Cochrane Library,Oxford: Update Software. Peperstraten, J. van, Slooff, C., Gaag, M. van der en Withaar, F. (2010). Psycho-educatie voor mensen met een eerste psychose. Assen: Koninklijke van Gorcum. Pfammatter, M., Junghan, U. en Brenner, H. (2006). Efficacy of psychosocial therapy in schizophrenia: conclusions from meta-analysis. Schizophrenia Bulletin, 31, S1, S64-S80.

14 14 Pharoah, F., Mari, J. en Streiner, D. (2002). Family intervention for schizophrenia (Cochrane Review). Oxford: Update Software: The Cochrane Library. Schene, A. en Wijngaarden, B. van (1993). Familieleden van mensen met een psychotische stoornis: een onderzoek onder Ypsilonleden. AMC, Amsterdam. Shore, L. (2006). Inside caring in mental health. In eds C. Gamble, en G. Brennan, Working with Serious Mental Illness: A Manual for Clinical Practice (pp ). London: Elsevier. Slooff, C., Nienhuis, F. en Wiersma, D. (1997). Behandelbeleid bij een eerste psychose. Tijdschrift voor Psychiatrie, Trimbos instituut (2008, 8). Multidisciplinaire Richtlijn Schizofrenie. Opgeroepen op van Vlaminck, P. (1998). Regionale aanpak van initiële niet-affectieve psychosen. Maandblad Geestelijke Volksgezondheid,

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Addendum A 173 Nederlandse samenvatting Het doel van het onderzoek beschreven in dit proefschrift was om de rol van twee belangrijke risicofactoren voor psychotische stoornissen te onderzoeken in de Ultra

Nadere informatie

Vroege Interventie Psychose (VIP-team) Regio Tilburg en Breda. Informatie voor cliënten

Vroege Interventie Psychose (VIP-team) Regio Tilburg en Breda. Informatie voor cliënten Vroege Interventie Psychose (VIP-team) Regio Tilburg en Breda Informatie voor cliënten Vroege Interventie Psychose (VIP-team) GGz Breburg heeft twee VIP-teams, in de regio Breda en Tilburg. Het VIP-team

Nadere informatie

SAMEN LEVEN MET PSYCHOSE

SAMEN LEVEN MET PSYCHOSE SAMEN LEVEN MET PSYCHOSE PROF DR DIRK DE WACHTER UPC KULEUVEN CC HET PERRON, IEPER, 03/12/14 PSYCHOSE? (DSM 5)? Wanen Hallucinaties Incoherentie Negatieve symptomen termen Schizofrenie? Paranoia Schizo-affectieve

Nadere informatie

Preventieve psychotherapie

Preventieve psychotherapie Preventieve psychotherapie Dr. Dorien Nieman, klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut Academisch Medisch Centrum, Afd. Psychiatrie, Amsterdam d.h.nieman@amc.nl Overzicht Belang van vroegdetectie

Nadere informatie

Deze presentatie. Hoe werken we in het project? Toch weten we dat: Wat betekent een psychiatrische stoornis voor familieleden?

Deze presentatie. Hoe werken we in het project? Toch weten we dat: Wat betekent een psychiatrische stoornis voor familieleden? Deze presentatie Wat hulpverleners moeten weten over gezinnen 1. De start: het bewerken ( NAMI en Center for Psychiatric Rehabilitation Boston) en samenstellen van de eerste modules 2. Inhoud van de modules

Nadere informatie

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein.

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein. Op zoek naar waardevolle contacten De werkgroep Week van de Psychiatrie organiseert van 26 tot en met 31 maart 2012 de 38e Week van de Psychiatrie. Het thema van de Week van de Psychiatrie 2012 is Contact

Nadere informatie

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

Click to edit Master title style Congres FACT Couleur Locale

Click to edit Master title style Congres FACT Couleur Locale Click to edit Master title style Congres FACT Couleur Locale op weg naar een regionaal zorgmodel in de GGZ Workshop Ziektebesef vanuit een ander perspektief Overwegingen voor de praktijk Giovanni Poddighe

Nadere informatie

Pub u l b ic i at a i t e i s

Pub u l b ic i at a i t e i s Internationale publicaties (Peer ( Peer-reviewed reviewed journal articles) Castelein S, Gaag M van der, Bruggeman R, Busschbach JT van, Wiersma, D. Empowerment in People with Psychotic Disorders: A Comparison

Nadere informatie

Implementatie van Individuele Plaatsing & Steun voor mensen met ernstige psychische aandoeningen

Implementatie van Individuele Plaatsing & Steun voor mensen met ernstige psychische aandoeningen Implementatie van Individuele Plaatsing & Steun voor mensen met ernstige psychische aandoeningen KCVG onderzoekers: M. Vukadin, F.G. Schaafsma, J.R. Anema Trimbos Instituut: H. Michon GGZ In geest - Actenz:

Nadere informatie

Omgaan met zelfbeschadigend gedrag

Omgaan met zelfbeschadigend gedrag Omgaan met zelfbeschadigend gedrag Nienke Kool Verpleegkundige en sr. onderzoeker CIB en CDP, n.kool@palier.nl Lid kenniskring lectoraat GGZ-Verpleegkunde Inholland Definitie Zelfbeschadigend gedrag: het

Nadere informatie

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Inleiding

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Inleiding Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

Weerbaarheid tegen stigmatisering bij mensen met psychose

Weerbaarheid tegen stigmatisering bij mensen met psychose Weerbaarheid tegen stigmatisering bij mensen met psychose Catherine van Zelst Afdeling Psychiatrie en Psychologie, Universiteit Maastricht Masterclass Netwerk Vroege Psychose 6 februari 2015 Disclosure

Nadere informatie

HERSTELLEN KAN JE ZELF Hoopvol leven met een psychische kwetsbaarheid

HERSTELLEN KAN JE ZELF Hoopvol leven met een psychische kwetsbaarheid HERSTELLEN KAN JE ZELF Hoopvol leven met een psychische kwetsbaarheid Prof. dr. Chantal Van Audenhove Dr. Joke Vanderhaegen KU Leuven, LUCAS, Centrum voor zorgonderzoek en consultancy Gent, 18 november

Nadere informatie

Familie als bondgenoot

Familie als bondgenoot Familie als bondgenoot Wat hulpverleners moeten weten over gezinnen 14 december 2006 Hers Dinie Alemans Ellen van Berlo He 1 Centraal in het project Familieleden, clienten en professionals werken samen

Nadere informatie

Ouderschap strategieën van vaders en moeders met een psychische ziekte.

Ouderschap strategieën van vaders en moeders met een psychische ziekte. Bespreking artikel Ouderschap strategieën van vaders en moeders met een psychische ziekte. Auteurs: P.C. Van der Ende, MSc, J.T. van Busschbach, phd, J. Nicholson, phd, E.L.Korevaar, phd & J.van Weeghel,

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Eliane Duvekot. Eliane Duvekot

Eliane Duvekot. Eliane Duvekot Eliane Duvekot Eliane Duvekot Gezinsinterventies Het belang van een focus René Keet, psychiater GGZ Noord Holland Noord AMC Inhoud presentatie Psychosociale interventies bij schizofrenie Gezinsinterventies

Nadere informatie

herstelgerichte visie als leidend principe Hoe doe je dat

herstelgerichte visie als leidend principe Hoe doe je dat hgerichte visie als leidend principe Hoe doe je dat > fasen h h empowermentgericht coachen rehabilitatiegericht benaderen visie op de cliënt inleiding1.5 1 > fasen h h empowermentgericht coachen rehabilitatiegericht

Nadere informatie

18/03/2016. inhoud. Zorg voor jongeren met psychiatrische problemen. jongeren populatie. jongeren populatie. jongeren populatie. jongeren populatie

18/03/2016. inhoud. Zorg voor jongeren met psychiatrische problemen. jongeren populatie. jongeren populatie. jongeren populatie. jongeren populatie inhoud Zorg voor jongeren met psychiatrische problemen Jongeren als doelgroep Burden of disease in praktijk Slot: New horizont Marijana Cvitan Sutterland psychiater OPZ Geel, Maart, 2016 Juridische grens

Nadere informatie

Multifamily Groups volgens McFarlane

Multifamily Groups volgens McFarlane Multifamily Groups volgens McFarlane Workshop 9 oktober 2012 Ingeborg Siteur, psychiater/gezinstherapeut Altrecht Familie-training als onderdeel van een totaal aanbod Familie psychoeducatie ACT/casemanagement

Nadere informatie

Zelfbeschadiging. Nienke Kool. Verpleegkundige en sr. onderzoeker CIB en CDP, Palier Leerstoel / Lectoraat GGZ-Verpleegkunde

Zelfbeschadiging. Nienke Kool. Verpleegkundige en sr. onderzoeker CIB en CDP, Palier Leerstoel / Lectoraat GGZ-Verpleegkunde Zelfbeschadiging Nienke Kool Verpleegkundige en sr. onderzoeker CIB en CDP, n.kool@palier.nl Leerstoel / Lectoraat GGZ-Verpleegkunde Definitie Zelfbeschadigend gedrag: het doelbewust toebrengen van directe

Nadere informatie

Achtergronddocument Specifieke groepen binnen de GGZ

Achtergronddocument Specifieke groepen binnen de GGZ Achtergronddocument Specifieke groepen binnen de GGZ Specifieke groepen binnen de GGZ 1 2 Achtergronddocument bij advies Hoogspecialistische GGZ 1 Inleiding In dit achtergronddocument bespreekt de commissie

Nadere informatie

Drieluik psychiatrie workshop psychotische klachten in de thuiszorg

Drieluik psychiatrie workshop psychotische klachten in de thuiszorg Drieluik psychiatrie workshop psychotische klachten in de thuiszorg Ferdy Pluck Inhoud Introductie Casus Psychotische klachten Eigen casuïstiek Casus Je gaat voor het eerst op bezoek bij een 67 jarige

Nadere informatie

Het betrekken van familieleden bij de behandeling van dubbele diagnose

Het betrekken van familieleden bij de behandeling van dubbele diagnose Het betrekken van familieleden bij de behandeling van dubbele diagnose Maarten Smeerdijk Congres LEDD, 21 april 2011 AMC, zorglijn Vroege Psychose Waarom familieleden betrekken bij de behandeling van DD?

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Leven met een psychotische stoornis

Leven met een psychotische stoornis Leven met een psychotische stoornis Van A tot ggz De boeken in de reeks Van A tot ggz beschrijven niet alleen oorzaak, verloop en behandeling van de onderhavige problemen, maar geven ook antwoord op de

Nadere informatie

DRAAIBOEK GESPREKSDRIEHOEK

DRAAIBOEK GESPREKSDRIEHOEK DRAAIBOEK GESPREKSDRIEHOEK Cliënt Familie/naasten Hulpverlener Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 De Gespreksdriehoek... 2 2.1 Opstelling... 2 2.2 Participatie= krachtgericht concept... 2 2.3 In welke situatie

Nadere informatie

ZELFBEELD BIJ DE DIAGNOSE SCHIZOFRENIE

ZELFBEELD BIJ DE DIAGNOSE SCHIZOFRENIE (Door het verloren gaan van de orginelen is dit artikel niet in de gebruikelijke opmaak. Er kunnen kleine wijzigingen in de tekst bestaan ten opzichte van het orgineel) ZELFBEELD BIJ DE DIAGNOSE SCHIZOFRENIE

Nadere informatie

Herstelondersteunende zorg in een veranderend zorglandschap. Michiel Bähler Adviseur/ psycholoog GGZ NHN

Herstelondersteunende zorg in een veranderend zorglandschap. Michiel Bähler Adviseur/ psycholoog GGZ NHN Herstelondersteunende zorg in een veranderend zorglandschap Michiel Bähler Adviseur/ psycholoog GGZ NHN Geen belangen Disclosure Persbericht 15 oktober 2014 Veranderend zorglandschap vraagt om vernieuwde

Nadere informatie

Dr. G.K.M.L. Wilrycx Promotor: Prof. dr. Ch. van Nieuwenhuizen Copromotoren: Dr. A.H.S. van den Broek Dr. M.A. Croon

Dr. G.K.M.L. Wilrycx Promotor: Prof. dr. Ch. van Nieuwenhuizen Copromotoren: Dr. A.H.S. van den Broek Dr. M.A. Croon Dr. G.K.M.L. Wilrycx Promotor: Prof. dr. Ch. van Nieuwenhuizen Copromotoren: Dr. A.H.S. van den Broek Dr. M.A. Croon Je takken worden weggerukt, Hard en meedogenloos, Even lijkt het leven niet meer te

Nadere informatie

Gedwongen opname met een IBS of RM *

Gedwongen opname met een IBS of RM * Gedwongen opname met een IBS of RM * Informatie voor cliënten Onderdeel van Arkin Inleiding In deze folder staat kort beschreven wat er gebeurt als u gedwongen wordt opgenomen. De folder bevat belangrijke

Nadere informatie

Disclaimer. Deze presentatie kan off-label informatie bevatten. Raadpleeg altijd de SmPC alvorens enige medicatie voor te schrijven.

Disclaimer. Deze presentatie kan off-label informatie bevatten. Raadpleeg altijd de SmPC alvorens enige medicatie voor te schrijven. Disclaimer De inhoud van deze presentatie is onafhankelijk samengesteld door de spreker(s). De slides representeren de persoonlijke mening van de spreker(s). Deze presentatie kan off-label informatie bevatten.

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Science

Science Science Fiction ? No Mijlpalen in de behandeling van psychose Lieuwe de Haan, Zorglijn Vroege Psychose Uitvoeren wat we al weten Bron en disclaimer Waar kunnen we de meeste winst halen? I. Hoop II. Zelfvertrouwen

Nadere informatie

Individuele Rehabilitatiebenadering (IRB) IPS & IRB als voorbeelden van doelmatigheidsonderzoek. Individuele Plaatsing en Steun (IPS)

Individuele Rehabilitatiebenadering (IRB) IPS & IRB als voorbeelden van doelmatigheidsonderzoek. Individuele Plaatsing en Steun (IPS) IPS & IRB als voorbeelden van doelmatigheidsonderzoek Individuele Rehabilitatiebenadering (IRB) Jooske van Busschbach A. Dennis Stant 2 H. Michon 3 M van Vugt 3 W. Swildens 4. RGOc/UMCG, Hogeschool Windesheim

Nadere informatie

GGzE Centrum Bipolair. Centrum Bipolair. Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis. cliënten >>

GGzE Centrum Bipolair. Centrum Bipolair. Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis. cliënten >> GGzE Centrum Bipolair Centrum Bipolair Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis cliënten >> De bipolaire stoornis komt voor bij ongeveer 1 à 2 procent van de bevolking. Het

Nadere informatie

Vroege Interventie Psychose (VIP-team) Regio Tilburg en Breda. Informatie voor cliënten

Vroege Interventie Psychose (VIP-team) Regio Tilburg en Breda. Informatie voor cliënten Vroege Interventie Psychose (VIP-team) Regio Tilburg en Breda Informatie voor cliënten Vroege Interventie Psychose (VIP) GGz Breburg heeft twee VIP-teams, in de regio's Breda en Tilburg. De teams richten

Nadere informatie

Partnerschap van de familie in de behandeling. Het investeren in de kracht van naastbetrokkenen René Keet

Partnerschap van de familie in de behandeling. Het investeren in de kracht van naastbetrokkenen René Keet Partnerschap van de familie in de behandeling Het investeren in de kracht van naastbetrokkenen René Keet Interventie doelen EPA (parallelle zorg) persoonlijk herstel nastreven psychiatrische symptomen

Nadere informatie

Stress, spanningen, en psychosociale problematiek na confrontatie met een hart- of longaandoening

Stress, spanningen, en psychosociale problematiek na confrontatie met een hart- of longaandoening Stress, spanningen, en psychosociale problematiek na confrontatie met een hart- of longaandoening 1. Wat is stress? 2. Een aandoening als oorzaak voor stress en psychosociale problematiek 3. Problematiek

Nadere informatie

Hoe relevant ook, het begrip wilsbekwaamheid is

Hoe relevant ook, het begrip wilsbekwaamheid is Samenvatting 179 180 Autonomie is de afgelopen decennia centraal komen te staan binnen de geneeskunde en zorg. Daarmee samenhangend is ook de wilsbekwame beslissing van de patiënt steeds belangrijker geworden.

Nadere informatie

Terrorisme en dan verder Wat te doen na een aanslag?

Terrorisme en dan verder Wat te doen na een aanslag? Terrorisme en dan verder Wat te doen na een aanslag? Publieksversie Ga zo veel mogelijk door met uw normale dagelijkse activiteiten. Dat geeft u het gevoel dat u de baas bent over de situatie. Dit is ook

Nadere informatie

De mantelzorg DER LIEFDE

De mantelzorg DER LIEFDE De mantelzorg DER LIEFDE Ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zorgen onbetaald en langdurig voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner of familielid. Ook op de HAN zijn veel medewerkers

Nadere informatie

Elementen van de IMR training die bijdragen aan het herstel van cliënten met EPA: een kwalitatieve studie

Elementen van de IMR training die bijdragen aan het herstel van cliënten met EPA: een kwalitatieve studie Elementen van de IMR training die bijdragen aan het herstel van cliënten met EPA: een kwalitatieve studie Wilma J.M. van Langen, Titus A.A. Beentjes, Betsie G.I. van Gaal, Maria W.G.Nijhuis-van der Sanden,

Nadere informatie

Schizofrenie. Leven in een andere wereld. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over schizofrenie

Schizofrenie. Leven in een andere wereld. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over schizofrenie ggz voor doven & slechthorenden Schizofrenie Leven in een andere wereld Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over schizofrenie Herkent u dit? Denkt u wel eens dingen te zien

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

transistiepsychiatrie Dr. R. Klaassen Kinder- en jeugdpsychiater Bascule Projectleider headspace

transistiepsychiatrie Dr. R. Klaassen Kinder- en jeugdpsychiater Bascule Projectleider headspace transistiepsychiatrie Dr. R. Klaassen Kinder- en jeugdpsychiater Bascule r.klaassen@debascule.com Projectleider headspace transitiepsychiatrie -> psychiatrie Transitional Psychiatry Child & Adolescent

Nadere informatie

Caregiver burden. En de behoeften aan ondersteuning van naasten van patiënten met een psychiatrische stoornis

Caregiver burden. En de behoeften aan ondersteuning van naasten van patiënten met een psychiatrische stoornis Caregiver burden En de behoeften aan ondersteuning van naasten van patiënten met een psychiatrische stoornis Inhoud Wat is caregiver burden? Wat is er tot dusver bekend Copingstijl Het belang van onderzoek

Nadere informatie

Die Taal van my Hart Stef Bos

Die Taal van my Hart Stef Bos Die Taal van my Hart Stef Bos Werken aan herstel Beernem 27 maart 2013 Martijn Kole Begin veertig Cliënt langdurige ggz Inzet ervaringsdeskundigheid bij de SBWU en HEE Charcot s live case study of hysteria.

Nadere informatie

Behandeling bij psychose

Behandeling bij psychose Behandeling bij psychose Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 2 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van geweld in het gezin net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

Mental Health First Aid Eerste hulp bij psychische problemen

Mental Health First Aid Eerste hulp bij psychische problemen Mental Health First Aid Eerste hulp bij psychische problemen Catherine van Zelst Nicole van Erp Trimboscongres Een te gekke wijk 8 november 2017 Inhoud workshop Wat is MHFA? Het belang van MHFA Onderzoek

Nadere informatie

Broodje met. Familiezorg

Broodje met. Familiezorg Broodje met. Familiezorg UMCG, 07-02-2017 Family Nursing: van patiënt centraal naar de familie centraal Dr. M.L.A.Luttik, Senior onderzoeker Lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek, Projectleider IWP Familiezorg,

Nadere informatie

Groepsinterventie voor mensen met een bipolaire stoornis en hun partners

Groepsinterventie voor mensen met een bipolaire stoornis en hun partners Groepsinterventie voor mensen met een bipolaire stoornis en hun partners 22 september 2017 Eline Regeer, psychiater Susanne Demacker, GZ-psycholoog Bipolair Achtergrond Uit onderzoek blijkt invloed op

Nadere informatie

Open communicatie leidt tot minder stress. introductie. 1 methode familiezorg introductie

Open communicatie leidt tot minder stress. introductie. 1 methode familiezorg introductie Methode Familiezorg Open communicatie leidt tot minder stress introductie 1 methode familiezorg introductie Voorwoord Inleiding Het hart van de zorg is daar waar de zorg gegeven wordt, waar kwetsbare families

Nadere informatie

EFFECTIEF OMGAAN MET SUÏCIDALITEIT BIJ PATIËNTEN MET SCHIZOFRENIE OF EEN AANVERWANTE PSYCHOTISCHE STOORNIS

EFFECTIEF OMGAAN MET SUÏCIDALITEIT BIJ PATIËNTEN MET SCHIZOFRENIE OF EEN AANVERWANTE PSYCHOTISCHE STOORNIS EFFECTIEF OMGAAN MET SUÏCIDALITEIT BIJ PATIËNTEN MET SCHIZOFRENIE OF EEN AANVERWANTE PSYCHOTISCHE STOORNIS Dr. Berno van Meijel Lector GGZ-verpleegkunde Hogeschool INHOLLAND Congres Zorg voor mensen met

Nadere informatie

Inleiding 11. 1 Sociale psychiatrie 19 Ivonne van der Padt. 2 Elementen van een sociaal- psychiatrische methodiek 45 Ben Venneman

Inleiding 11. 1 Sociale psychiatrie 19 Ivonne van der Padt. 2 Elementen van een sociaal- psychiatrische methodiek 45 Ben Venneman Inhoud Inleiding 11 1 Sociale psychiatrie 19 Ivonne van der Padt 1.1 Inleiding 19 1.2 Stand houden ondanks golfbewegingen 19 1.3 Uitgangspunten van de sociale psychiatrie 24 1.4 Sociale psychiatrie in

Nadere informatie

en jongeren Oolgaardt lezing 24 juni 2008 Ireen de Graaf Trimbos-instituut 2008 1

en jongeren Oolgaardt lezing 24 juni 2008 Ireen de Graaf Trimbos-instituut 2008 1 Depressie bij kinderen en jongeren Oolgaardt lezing 24 juni 2008 Ireen de Graaf Trimbos-instituut 2008 1 Welbevinden ebe van Nederlandse kinderen Nederlandse kinderen het gelukkigst in Europa 92% 12-24

Nadere informatie

Omgaan met (onbegrepen) lichamelijke klachten. Prof. dr. Sako Visser Universiteit van Amsterdam Pro Persona GGZ Dr. Michel Reinders GGZinGeest

Omgaan met (onbegrepen) lichamelijke klachten. Prof. dr. Sako Visser Universiteit van Amsterdam Pro Persona GGZ Dr. Michel Reinders GGZinGeest Omgaan met (onbegrepen) lichamelijke klachten Prof. dr. Sako Visser Universiteit van Amsterdam Pro Persona GGZ Dr. Michel Reinders GGZinGeest Van DSM IV naar DSM 5 DSM IV - somatisatie stoornis, - somatoforme

Nadere informatie

dr. Wiepke Cahn UMCUtrecht

dr. Wiepke Cahn UMCUtrecht dr. Wiepke Cahn UMCUtrecht Ypsilon 30 jaar Schizofrenie onderzoek staat in Nederland nu 20 jaar op de kaart - Ypsilon en onderzoekers trekken met elkaar op sinds die tijd Epidemiologische studies genetica

Nadere informatie

De ouderrol van mensen met (ernstige) psychische aandoeningen. Lectoraat Rehabilitatie Groningen

De ouderrol van mensen met (ernstige) psychische aandoeningen. Lectoraat Rehabilitatie Groningen De ouderrol van mensen met (ernstige) psychische aandoeningen Peter van der Ende Senior-onderzoeker Lectoraat Rehabilitatie Hanzehogeschool Groningen p.c.van.der.ende@pl.hanze.nl Website: www.ouderschap-psychiatrie.nl

Nadere informatie

GGzE centrum psychotische stoornissen. Act. Zorg bij de eerste psychose. Informatie voor cliënten >>

GGzE centrum psychotische stoornissen. Act. Zorg bij de eerste psychose. Informatie voor cliënten >> GGzE centrum psychotische stoornissen Act Zorg bij de eerste psychose Informatie voor cliënten >> Uw klachten de baas en het dagelijks leven weer oppakken GGzE centrum psychotische stoornissen geeft behandeling

Nadere informatie

Handleiding voor docenten en opleiders bij de film Verslaafd in het Hoofd

Handleiding voor docenten en opleiders bij de film Verslaafd in het Hoofd Handleiding voor docenten en opleiders bij de film Verslaafd in het Hoofd Door Alie Weerman In de film komen vier mensen aan het woord die hersteld zijn van hun verslaving. Vanwege de variatie aan achtergrond,

Nadere informatie

Behouden Kiezen verkrijgen

Behouden Kiezen verkrijgen Gek op School Behouden Kiezen verkrijgen Casus 1 Jan 23 jaar, student Rechten. Eerste psychose op zijn 20e tijdens studiereis. Aanmelding via de huisarts. 1e psychose onderzoek UCP: voorlopige diagnose;

Nadere informatie

EEN DIERBARE VERLIEZEN

EEN DIERBARE VERLIEZEN EEN DIERBARE VERLIEZEN 994 Inleiding Deze folder is bedoeld voor nabestaanden. U leest hierin over de gevoelens die u kunt ervaren en hoe u in deze moeilijke tijd goed voor uzelf kunt zorgen. U heeft kort

Nadere informatie

M. Helleman Rn MScN T. van Achterberg Rn PhD P.J.J. Goossens Rn PhD APRN A. Kaasenbrood, MD, PhD

M. Helleman Rn MScN T. van Achterberg Rn PhD P.J.J. Goossens Rn PhD APRN A. Kaasenbrood, MD, PhD De interventie Bed op Recept voor patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis laat patiënten groeien in autonomie, zelfmanagement en vaardigheden M. Helleman Rn MScN T. van Achterberg Rn PhD

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker

Disclosure belangen spreker Disclosure belangen Jos van Erp Geen belangenverstrengeling d.m.v. Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere vergoeding Aandeelhouder Of anders Disclosure belangen spreker Bewegen én berusten:

Nadere informatie

Ga je mee verdwalen? Weet jij de weg?

Ga je mee verdwalen? Weet jij de weg? 13-11- 12 Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn & Technologie Ga je mee verdwalen? Weet jij de weg? Herstelverlenen Drs. I. Schaap Lectoraat herstelondersteunende zorg en cliëntempowerment Saxion Kom verder.

Nadere informatie

Ouders en volwassen kinderen met psychiatrische stoornissen: een catch 22? Similes Wat na ons?

Ouders en volwassen kinderen met psychiatrische stoornissen: een catch 22? Similes Wat na ons? Ouders en volwassen kinderen met psychiatrische stoornissen: een catch 22? Similes Wat na ons? Prof. dr. Gilbert Lemmens Dienst Psychiatrie, UZ Gent & Ugent Leuven, 18 oktober 2014.. Een belangrijk dilemma?

Nadere informatie

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Behandeling van psychose De rol van andere interventies

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Behandeling van psychose De rol van andere interventies Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

Suïcide en suïcidepreventie

Suïcide en suïcidepreventie Suïcide en suïcidepreventie D. Linszen, psychiater Suïcide(preventie), de rol van verpleegkundigen en verzorgenden Reehorst, Ede 2017 Amsterdam First Episode Study: Critical Period RCT (1998-2007): relapse

Nadere informatie

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

Klinisch redeneren Take-home toets

Klinisch redeneren Take-home toets Klinisch redeneren Take-home toets Naam: Joyce Stuijt Klas: 1F2 Docent: S. Verschueren Datum: 23 januari 2012 Studentnr: 500635116 Inhoudsopgave Casus 3 Diagnose 4 Prognose 4 Resultaatsklasse 5 Beoogd

Nadere informatie

Achtergrondinformatie. Hoe is het beloop van vermoeidheid na kanker? Internationale literatuur Prevalentie: uitgezet tegen tijd sinds behandeling

Achtergrondinformatie. Hoe is het beloop van vermoeidheid na kanker? Internationale literatuur Prevalentie: uitgezet tegen tijd sinds behandeling Achtergrondinformatie Ongeveer 99% van alle patiënten ervaart tijdens de behandeling van Drie maanden na de behandeling van heeft 2-4% van de ziektevrije patiënten last van ernstige Hoe is het beloop van

Nadere informatie

Symposium Onderzoeksresultaten

Symposium Onderzoeksresultaten Symposium Onderzoeksresultaten 2016-2017 Frailty - Onderzoek naar kwetsbaarheid van ouderen in de GGZ zorg. Voorlopige resultaten dr. Hans Barf docent HBO Verpleegkunde, onderzoeker lectoraat Zorg & Innovatie

Nadere informatie

Herstelondersteunend omgaan met mensen met psychische aandoeningen

Herstelondersteunend omgaan met mensen met psychische aandoeningen Herstelondersteunend omgaan met mensen met psychische aandoeningen Jos Dröes Marianne Klein Bramel Nadelen van het gebruik van ziektediagnoses: * Normaal conflict-, of copinggedrag, en normale reacties

Nadere informatie

een dierbare verliezen

een dierbare verliezen een dierbare verliezen een dierbare verliezen U heeft kort geleden iemand verloren. Dat kan heel verwarrend zijn. Vaak is het moeilijk te accepteren dat iemand er niet meer is. Soms is het verdriet of

Nadere informatie

Een dynamische kijk op familierelaties binnen de context van dementie.

Een dynamische kijk op familierelaties binnen de context van dementie. Een dynamische kijk op familierelaties binnen de context van dementie. Tanja Everaert Kerkstraat 115 9200 Dendermonde 052 26 28 23 Meander @dementie.be www.dementie.be 1 Ik trok een streep: tot hier, nooit

Nadere informatie

Bipolaire stoornissen

Bipolaire stoornissen Bipolaire stoornissen PuntP kan u helpen volwassenen Sommige mensen hebben last van stemmingsschommelingen die niet in verhouding staan tot wat er in hun persoonlijke omgeving gebeurt. De stemming lijkt

Nadere informatie

Platform epilepsieverpleegkundigen i.s.m. SEPION

Platform epilepsieverpleegkundigen i.s.m. SEPION Platform epilepsieverpleegkundigen i.s.m. SEPION Leven met epilepsie: Zelfmanagement Loes Leenen, MANP PhD trainee zelfmanagement Inleiding Achtergrond Zelfmanagement Zelfmanagement & Kwaliteit van leven

Nadere informatie

Ketenzorg voor suïcidaliteit

Ketenzorg voor suïcidaliteit Ketenzorg voor suïcidaliteit Marie Van Broeckhoven Suïcidepreventiewerking DAGG Lommel marie.vanbroeckhoven@dagg-cgg.be Meer onderzoek nodig Sterke evidentie Acties gezondheidszorg Beperking toegang tot

Nadere informatie

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Máxima Oncologisch Centrum (MOC) Inleiding Als u van uw behandelend arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties

Nadere informatie

Kracht en steun voor ouders met (ernstige) psychische aandoeningen

Kracht en steun voor ouders met (ernstige) psychische aandoeningen Kracht en steun voor ouders met (ernstige) psychische aandoeningen Peter van der Ende Senior-onderzoeker Lectoraat Rehabilitatie Hanzehogeschool Groningen p.c.van.der.ende@pl.hanze.nl Website: www.ouderschap-psychiatrie.nl

Nadere informatie

MHFA Nederland

MHFA Nederland MHFA Nederland www.mhfa.nl ~Mental Health First Aid~ Evelien Wagemakers MHFA Midden Westelijk Utrecht Gerard de Valk en Wieteke Vermeulen Kennis- en Participatiefestival, 24 mei 2018 Even voorstellen Evelien

Nadere informatie

Forensischezorg: circuit of kortsluiting?

Forensischezorg: circuit of kortsluiting? Forensischezorg: H. Beeuwsaert I. Cogneau J. De Ridder DG EPI Dienst Gezondheidszorg Gevangenissen Forensische zorg: Het is moeilijk goed te doen als geïnterneerde. Van zodra je een stap verkeerd zet,

Nadere informatie

Het behandelresultaat bij patiënten met comorbide stoornissen. Recovery. Dr. G. (Gerdien) H. de Weert-van Oene

Het behandelresultaat bij patiënten met comorbide stoornissen. Recovery. Dr. G. (Gerdien) H. de Weert-van Oene Het behandelresultaat bij patiënten met comorbide stoornissen Recovery Dr. G. (Gerdien) H. de Weert-van Oene g.weert@iriszorg.nl www.nispa.nl Wat komt aan de orde: Verslaving is een chronische hersenziekte

Nadere informatie

Psychiatrie. De Stemmenpolikliniek

Psychiatrie. De Stemmenpolikliniek Psychiatrie De Stemmenpolikliniek Inhoud Inleiding 0 Stemmen horen 0 Klachten en symptomen 0 Oorzaken De behandeling 0 Doel 0 Voor wie 0 Tijdsduur 0 De inhoud van de behandeling 0 Coping-training 0 Psycho-educatie

Nadere informatie

Omgaan met kanker. Moeheid

Omgaan met kanker. Moeheid Omgaan met kanker Moeheid Vermoeidheid is een veelvoorkomende bijwerking van kanker of de behandeling ervan. Ruim 60% van alle mensen zegt last van vermoeidheid te hebben, zelfs dagelijks. De vermoeidheid

Nadere informatie

Stil verdriet: een kwalitatief onderzoek naar de beleving van ouderen met een volwassen kind met kanker.

Stil verdriet: een kwalitatief onderzoek naar de beleving van ouderen met een volwassen kind met kanker. Stil verdriet: een kwalitatief onderzoek naar de beleving van ouderen met een volwassen kind met kanker. 19 december 2013 Liesbeth Van Humbeeck Universitair Ziekenhuis Gent Dienst Geriatrie B1 gelijkvloers

Nadere informatie

Hulp voor vluchtelingenkinderen en hun ouders. Wat kan Altra bieden?

Hulp voor vluchtelingenkinderen en hun ouders. Wat kan Altra bieden? Hulp voor vluchtelingenkinderen en hun ouders Wat kan Altra bieden? Problemen & Risico s Beschermende factoren Bouwstenen jeugdhulp van Altra Verlies familie en verlatingsangst Veilige basis, vertrouwen

Nadere informatie

Kennissynthese arbeid en psychische aandoeningen. Dr. F.G.Schaafsma Dr. H. Michon Prof. dr. J.R. Anema

Kennissynthese arbeid en psychische aandoeningen. Dr. F.G.Schaafsma Dr. H. Michon Prof. dr. J.R. Anema Kennissynthese arbeid en psychische aandoeningen Dr. F.G.Schaafsma Dr. H. Michon Prof. dr. J.R. Anema Ernstige Psychische Aandoeningen (EPA) Definitie consensus groep EPA¹ - Sprake van psychische stoornis

Nadere informatie

De gordijnen gaan weer open Maart 2011

De gordijnen gaan weer open Maart 2011 De gordijnen gaan weer open Maart 2011 Bij alle beleidnoties, evaluaties e.d. over Multiproblem gezinnen komen de termen als zelfredzaamheid of empowerment altijd sterk naar voren toe. Over het algemeen

Nadere informatie

Eerste psychose, familie en behandeling Van zondebok naar bondgenoot

Eerste psychose, familie en behandeling Van zondebok naar bondgenoot Eerste psychose, familie en behandeling Van zondebok naar bondgenoot Don Linszen Lezing 25 jaar Ypsilon 21 november 2009 1. Het gezin als oorzaak (1979-1986) Diagnose Model Doel Middel - Paranoisch Hallucinatoir

Nadere informatie

Eenzaamheid onder mantelzorgers Jolanda Elferink, Expertisecentrum Mantelzorg

Eenzaamheid onder mantelzorgers Jolanda Elferink, Expertisecentrum Mantelzorg Eenzaamheid onder mantelzorgers Jolanda Elferink, Expertisecentrum Mantelzorg 4-06-13 Inhoud - In welke mantelzorgsituaties kom je eenzaamheid tegen? - Welke drie stappen kun je zetten om eenzaamheid te

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

Zelfmanagement ondersteuningsbehoeften. Bij mensen met EPA. Titus Beentjes Nationaal Congres GGz Verpleegkunde 16 juni 2016

Zelfmanagement ondersteuningsbehoeften. Bij mensen met EPA. Titus Beentjes Nationaal Congres GGz Verpleegkunde 16 juni 2016 Zelfmanagement ondersteuningsbehoeften Bij mensen met EPA Titus Beentjes Nationaal Congres GGz Verpleegkunde 16 juni 2016 Zelfmanagement ondersteuning behoeften & EPA Introductie Methode Bevindingen Discussie

Nadere informatie

Expertisecentrum Begeleid Leren. Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen met een psychiatrische aandoening

Expertisecentrum Begeleid Leren. Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen met een psychiatrische aandoening Expertisecentrum Begeleid Leren Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen met een psychiatrische aandoening Expertisecentrum Begeleid Leren Ê Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen

Nadere informatie