info Nu zonder CD! minox versie 11 jaargang 10 november 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "info Nu zonder CD! minox versie 11 jaargang 10 november 2011"

Transcriptie

1 Nu zonder CD! minox versie 11 jaargang 10 november 2011 Bij deze MINOX-Info treft u geen CD aan, tenzij u beschikt over individuele programmatuur. Wij bieden MINOX-gebruikers met een service-abonnement de mogelijkheid om de nieuwe versie automatisch te downloaden via internet. We merken dat onze gebruikers het bijzonder prettig vinden, om naast een nieuwe build, ook een nieuwe versie automatisch via het internet te downloaden en te installeren. En het is natuurlijk ook goed voor ons milieu! info

2 Inhoudsopgave Altijd goed luisteren 3 Automatisch installeren via internet 4 Installatie via internet 5 De nieuwe versie op CD 6 Activeren en deactiveren 7 BTW op grootboekniveau boeken 8 Controle banksaldo 10 Geboekt in de verkeerde periode 11 Openstaande posten blokkeren 12 Voorstel debnr/crednr bij aanmaken 13 BTW-aangifte 14 Lekker kort 16 Doe meer met MINOX 20

3 Altijd goed luisteren Altijd goed luisteren Van onze ouders hebben we geleerd om altijd goed te luisteren. Dat hebben we ook nu weer gedaan. Deze versie is wederom tot stand gekomen met uw hulp. Veel van uw wensen hebben wij ingebouwd in de nieuwe versie van MINOX. Onze helpdesk kreeg onder andere de volgende vragen: Ik heb per ongeluk een blad in een verkeerde periode geboekt. Is er een eenvoudige mogelijkheid om dit te corrigeren? Kan MINOX bij het verlaten van het bankboek controleren of mijn eindsaldo klopt? Bij de BTW-aangifte krijg ik de melding dat de bedragen niet in overeenstemming zijn. Wat moet ik nu doen? Als ik een nieuwe debiteur of crediteur aanmaak, kan MINOX dan automatisch het nieuwe debiteuren- of crediteurennummer toewijzen? Als accountant vind ik het uit controle oogpunt gemakkelijk dat mijn cliënten de BTW altijd op grootboekniveau boeken, dus ook in het in- en verkoopboek. Kan dit in MINOX? De nieuwe versie biedt u op deze en andere vragen het antwoord. In onze nieuwsbrief MINOX informeert heeft u kennis kunnen maken met een aantal vooraankondigingen. Wij ontvingen enthousiaste reacties van u. Vanaf nu kunt u er zelf mee aan de slag. Veel plezier met MINOX versie 11. Ton Janssen Directeur

4 Automatisch installeren via internet Automatisch installeren via internet MINOX biedt de mogelijkheid om een nieuwe build automatisch via internet te installeren. Voorheen ontving u een nieuwe versie altijd op CD. Vanaf versie 11 bieden wij MINOX-gebruikers met een serviceabonnement ook de mogelijkheid om de nieuwe versie te downloaden via internet. De complete installatie hiervan verloopt automatisch en zal ongeveer 10 minuten in beslag nemen, afhankelijk van de snelheid van de internetverbinding, de PC en uw eventuele server. Belangrijk is wel dat u de laatste build van MINOX van versie 10 gebruikt. Uitsluitend met deze laatste build, te weten 101.2, bent u in staat om via internet de nieuwe versie 11 te downloaden en te installeren. In de titelbalk van het eerste inlogscherm van MINOX kunt u controleren welke build u in gebruik heeft. Heeft u van MINOX een oudere build dan 101.2, ga dan in een administratie naar Beheer -> Programmaupdate (via het internet). Kies voor de optie Controleren of er een update beschikbaar is. Het is altijd verstandig om een backup te maken van de administratie(s). Dit geldt dus ook voordat u de nieuwe versie gaat installeren. Zorg dat tijdens de installatie geen gebruikers in MINOX actief zijn. Wij adviseren u om alle programma s af te sluiten voordat u met de installatie begint. In geval van Windows 7 dient u toestemming te verlenen om de MINOX-update te kunnen uitvoeren. Nadat u door ons bent geïnformeerd dat voor u een nieuwe versie klaar staat, verschijnt bij het starten van MINOX het volgende dialoogscherm Logt u niet in met de gebruiker MINOX of behoort u niet tot de (supervisor-)groep 9999, dan wordt u wel geïnformeerd maar kunt u de nieuwe versie niet zelf installeren. Afhankelijk van de toegangsrechten kan de nieuwe versie ook worden gedownload via Beheer -> Programma-update (via het internet).

5 Installatie via internet Installatie via internet 1. Het is verstandig om, voordat u de installatie start, alle andere Windowsprogramma s af te sluiten. 2. Zorg ervoor dat er geen andere gebruikers in MINOX actief zijn. Start MINOX en kies in het dialoogscherm: Er is een upgrade beschikbaar van versie build naar build (zie afbeelding vorige pagina) voor: Nu downloaden. 3. De installatiebestanden van de nieuwe versie worden gedownload via het internet. Als dit is afgerond, wordt automatisch het installatieprogramma gestart. Verschijnt dit dialoogscherm niet, dan staat het setup-programma waarschijnlijk in de taakbalk te knipperen. U ziet dan een dialoogscherm met MINOX-update. Kies voor Volgende. 4. De gebruikersovereenkomst van MINOX wordt nu getoond. Indien u hiermee akkoord gaat, kiest u voor OK. 5. Nadat MINOX is geïnstalleerd, klikt u op Voltooien om de installatie af te ronden. 6. Nu ziet u het scherm met Update van versie naar Kies nu voor Voltooien. De bestanden worden geconverteerd en in de originele MINOX-map geplaatst. 7. Als alles succesvol is verlopen, verschijnt de melding: Conversie is voltooid.

6 De nieuwe versie op CD De nieuwe versie op CD Heeft u ervoor gekozen om de CD te blijven ontvangen, of ontvangt u van ons automatisch een CD in verband met uw individuele programmatuur, dan kunt u de procedure volgen zoals hieronder is beschreven. De nieuwe versie 11 bevat veel nieuwe mogelijkheden en verbeteringen. Wacht daarom niet met het installeren: doe het direct! Installatie vanaf CD 1. Zorg ervoor dat geen enkele gebruiker in MINOX actief is. Plaats de bijgesloten CD in het CDstation. Alleen als het installatieprogramma niet automatisch start, kiest u voor Start -> Uitvoeren. Type in: d:\setup <ENTER> (waarbij d = CD-Romstation). 2. Bevestig de keuze: Update uitvoeren van bestaande MINOX. Kies voor: Volgende. 3. Als (tijdelijke) doellocatie stelt het programma voor: C:\MINOXUPD. Dit is een map, die tijdelijk wordt aangemaakt en die na de installatie en de conversie automatisch wordt verwijderd. Wij adviseren u deze locatie niet te wijzigen. 4. Nu bent u klaar om de update te installeren. Kies voor Volgende om de installatie te starten. De installatie zal automatisch verlopen. 5. Nadat MINOX is geïnstalleerd, klikt u op Voltooien om de installatie af te ronden. 6. Nu ziet u het scherm met Update van versie naar Kies nu voor Voltooien. De bestanden worden geconverteerd en in de originele MINOX-map geplaatst. Als alles succesvol is verlopen, verschijnt de melding: Conversie is voltooid.

7 Activeren en deactiveren Activeren en deactiveren Om illegaal gebruik van onze software tegen te gaan, dient MINOX te worden geactiveerd. Het activeren kan per licentie uiteraard slechts éénmaal plaatsvinden. De eerste keer dat u versie 11 start, zal MINOX aan u vragen om via het internet de software te activeren. Als de PC of een werkstation, dat deel uit maakt van het netwerk waarop MINOX is geïnstalleerd, beschikt over een internetaansluiting, verloopt het activeren van MINOX versie 11 volledig automatisch. Heeft u op de PC geen internet-aansluiting dan kunt u MINOX ook telefonisch activeren via onze helpdesk. Indien activeren tijdelijk niet mogelijk is, omdat u bijvoorbeeld buiten kantooruren de nieuwe versie heeft geïnstalleerd en u niet over een internetaansluiting beschikt, dan kiest u voor Later. U kunt vervolgens gewoon met MINOX werken. De eerstvolgende keer dat u MINOX start, wordt weer aan u gevraagd om MINOX te activeren. Wacht hier overigens niet te lang mee. Deactiveren Wilt u MINOX op een nieuwe PC installeren, neem dan vooraf contact op met de helpdesk. Op de oude PC dient u namelijk MINOX eerst te deactiveren, voordat u het programma in gebruik kunt nemen op de nieuwe PC. Conversie van administraties De eerste keer dat een administratie met versie 11 wordt geopend, zal deze automatisch worden geconverteerd. MINOX vraagt of de betreffende administratie geconverteerd mag worden. Daarbij heeft u de mogelijkheid om alle boekjaren in een keer te converteren.

8 BTW op grootboekniveau boeken BTW op grootboekniveau boeken Bij het in- en verkoopboek, boekt u nu de BTW in de regel van de debiteur en crediteur. De regel(s) daarna boekt u het grootboek, zonder een BTW-code. Het boeken van de BTW op grootboekniveau biedt controletechnisch voordelen. De nieuwe versie van MINOX biedt deze mogelijkheid. Het controleren of op de betreffende grootboekrekening de juiste BTW is geboekt, is een van de mogelijkheden om vast te stellen of er een correcte BTW-aangifte wordt of is gedaan. Is bijvoorbeeld de grootboekrekening 8000 (via de grondslagen) gekoppeld aan de categorie van de BTW-aangifte Leveringen/diensten belast met 19%, dan kan het handig zijn om de mutaties van deze rekening te controleren of consequent de juiste BTW-code is gebruikt. Dit vereist een andere manier van boeken. De BTW wordt dan niet meer geboekt in de regel bij de debiteur of crediteur, maar op grootboekniveau. De nieuwe versie van MINOX biedt twee methoden: de traditionele wijze, waarbij op de regel van de subadministratie (debiteur- of crediteur) de BTW wordt vermeld, of de nieuwe methode: BTW op grootboekniveau. Deze keuze kan alleen worden gemaakt als er nog geen boekingen zijn, bijvoorbeeld direct nadat het nieuwe boekjaar is aangemaakt. Basisgegevens administratie Bij Onderhoud -> Algemeen -> Basisgegevens administratie moet u in de tab BTW het veld BTW op grootboek aanvinken, als u kiest voor deze nieuwe methode. De wijze van boeken bij het in- en verkoopboek verandert dan. Het boeken van de BTW bij kas of bank is (en blijft) op grootboekniveau. BTW-verschillen corrigeren (tot maximaal) Als op de factuur meerdere regels vermeld staan, die u naar verschillende grootboekrekeningen boekt, dan kan er een (klein) verschil ontstaan in de BTW-boeking. Neem bijvoorbeeld een factuur, die u op twee grootboekrekeningen wilt boeken. Het BTW-bedrag per regel is 0,99. Door de afronding is het totale BTW-bedrag echter 1,99. MINOX constateert een verschil en kan dit corrigeren op het laatste BTW-bedrag. Factuur Omschrijving Bedrag BTW Studieboek techniek 16,57 6% Studieboek commercie 16,57 6% 33,14 BTW 6% 1,99 Totaal 35,13 U bepaalt zelf tot welk bedrag u deze correctie toestaat. Is het verschil kleiner dan het bedrag dat u heeft ingegeven bij BTW-verschil afboeken, dan zal MINOX, zonder vraagstelling, dit verschil automatisch corrigeren. De waarde 0,00 betekent dat u nooit een automatische correctie wenst.

9 BTW op grootboekniveau boeken In- en verkoopboek De huidige methode van het boeken van een in- en verkoopfactuur is voortgekomen uit de praktijk. De reden om de BTW in de eerste regel bij de debiteur of crediteur te boeken is de snelheid van boeken, in combinatie met de controle op de BTW. Het factuurbedrag wordt ingetoetst en aan de hand van de ingestelde BTW-code bij de debiteur of crediteur, toont MINOX het BTW-bedrag. Als dit bedrag klopt, kan men zich concentreren op de tegenrekening(en). Heeft een factuur slechts één tegenboeking, dan zal het weinig verschil uitmaken of de BTW op de regel van sub- of op de grootboekrekening wordt geboekt. Wordt de factuur over meerdere grootboekrekeningen verdeeld, dan prefereert (uit oogpunt van snelheid) de huidige methode boven de nieuwe methode. BTW op grootboek Kiest u voor de nieuwe methode om bij de grootboekrekeningen de BTW te boeken, dan boekt u op dezelfde wijze eerst het factuurbedrag (inclusief BTW) bij de debiteur of crediteur, maar dan zonder een BTW-code. Daarna verschijnt automatisch de gekoppelde tegenrekening. Als deze grootboekrekening wordt bevestigd, vult MINOX automatisch het bedrag (exclusief BTW), de BTW-code en het BTW-bedrag in. Het komt in de praktijk voor, dat de BTW op de ontvangen factuur iets afwijkt van het totaal van de per regel berekende BTW. Als men het bedrag aanpast, dan kan MINOX het verschil automatisch corrigeren op het BTW-bedrag. U kunt zelf instellen hoe groot deze afwijking mag zijn (bijvoorbeeld 0,05). Automatische journaalposten De journaalposten, die MINOX automatisch genereert vanuit de facturering en de in- en verkooporderadministratie worden op dezelfde wijze geboekt als wanneer u dit handmatig zou doen. Als u gekozen heeft om de BTW op grootboekniveau te boeken, zal MINOX dit bij automatisch gegenereerde journaalposten ook doen. Controle Bij het opvragen en afdrukken van de grootboekmutaties is de controle, of BTW en de juiste BTW-code zijn geboekt, eenvoudig. Zo dient bijvoorbeeld bij een omzetrekening altijd dezelfde BTW-code gebruikt te zijn.

10 10 Controle banksaldo Controle banksaldo Als u de bank boekt, heeft u een visuele controle op het eindsaldo. Met versie 11 kan MINOX het eindsaldo ook actief bewaken. U toetst voordat u de bank gaat boeken het eindsaldo in. Bent u klaar met het boeken dan controleert MINOX of het ingetoetste saldo gelijk is aan het eindsaldo van het dagboekblad. Als dit saldo afwijkt, geeft MINOX een melding. Basisgegevens dagboeken U kunt voor de Kas- en Bankboeken aangeven of u wilt dat MINOX het saldo actief controleert. Plaats hiervoor bij het gewenste dagboek (Onderhoud -> Algemeen -> Dagboeken) in het veld Controle eindsaldo een vinkje. Het soort dagboek moet Kas of Bank zijn. Controle eindsaldo Heeft u deze optie aangevinkt, dan kunt u zowel bij het openen van een nieuw als een bestaand dagboekblad, in een dialoogscherm het eindsaldo intoetsen. Geeft u bij Eindsaldo een bedrag in, dan zal MINOX dit bedrag vergelijken met het eindsaldo van het blad op het moment dat u afsluit. Wijkt het saldo af, dan verschijnt er een dialoogscherm met het opgegeven eindsaldo en de afwijking. U bepaalt zelf of u nu wilt doorgaan met boeken of toch het dagboekblad wilt sluiten. Het ingetoetste eindsaldo heeft geen enkele invloed op de boekingen. Als u meerdere dagafschriften van de bank in één dagboekblad boekt, dan dient u het eindsaldo in te geven van het laatste dagafschrift. Mocht u tijdens het boeken besluiten om meer (of minder) dagafschriften te gaan boeken in hetzelfde dagboekblad dan kunt u met de button Opgeven eindsaldo (of Alt-L) het eindsaldo wijzigen. Deze button is alleen beschikbaar als bij de basisgegevens van het dagboek de optie Controle eindsaldo is aangevinkt. Wilt u geen controle van een blad, omdat u bijvoorbeeld alleen maar wilt opvragen, dan kiest u voor de button Annuleren of de <Esc> toets. Bevestigt u het bedrag 0,00 dan zal MINOX bij het afsluiten hierop controleren.

11 Geboekt in de verkeerde periode 11 Geboekt in de verkeerde periode Is het u wel eens overkomen, dat u een dagboekblad in de verkeerde periode heeft geboekt? MINOX kent een aantal controles, maar toch gaat het in de praktijk af en toe fout. In versie 11 biedt MINOX de mogelijkheid om de periode van een dagboekblad aan te passen. Controle boekingsdatum Bij elke mutatie controleert MINOX of de boekingsdatum binnen de periode valt. U heeft immers het aantal perioden gedefinieerd. Boekt u met een boekingsdatum en werkt u met 12 perioden (maanden), dan zal MINOX een melding geven als u niet in periode 10 boekt. In een dialoogscherm verschijnt de tekst: De boekingsdatum valt buiten de boekingsperiode. U kunt er voor kiezen om deze melding niet meer te tonen. Bij Beheer -> Instellingen kunt u zien of de controle bij u actief is. Als er een vink staat voor: Controle boekingsdatum valt in boekingsperiode uitgeschakeld, dan wordt u niet gewaarschuwd. Periodenummer wijzigen van een dagboekblad Constateert u achteraf dat een blad in een verkeerde periode is geboekt, dan kunt u dat snel verhelpen met de nieuwe versie. Deze optie krijgt u als u in het boekingsscherm in het veld dagboekbladnr. kiest voor F4. Selecteer het gewenste blad. Met de button Wijzigen periode kunt u de periode wijzigen. De periode mag natuurlijk niet geblokkeerd of afgesloten zijn. Bovendien moet u hiervoor wel de rechten hebben (zie Beheer -> Rechten -> Toegang in tab Boeken).

12 12 Openstaande posten blokkeren Openstaande posten blokkeren Bij zowel een debiteur als een crediteur kunt u een openstaande post blokkeren. U wilt bijvoorbeeld een factuur van een debiteur niet aanmanen of van een crediteur niet betalen. Ga bij Opvragen -> Debiteuren/Crediteuren naar de tab Openstaande posten en dubbelklik op de gewenste post. Vink het veld Blokkeren aan. U kunt bij het veld Memo een tekst invullen. Als u een post bij de debiteur blokkeert, zal het veld Aantal aanmaningen de waarde 99 weergeven. De regel met een geblokkeerde post zal in de lijst met alle openstaande posten op het beeldscherm in het rood worden weergegeven. Openstaande postenlijst Bij het afdrukken van de openstaande postenlijst kunt u in het dialoogscherm bij Opties aangeven of u ook de geblokkeerde posten wilt afdrukken. Kiest u hiervoor dan wordt bij crediteuren (achter het veld Vervaldatum) bij een geblokkeerde post een B afgedrukt. Bij debiteuren wordt in de kolom AM (aantal aanmaningen) de waarde 99 vermeld. De indicatie B of 99 van een geblokkeerde post wordt uitsluitend bij het soort overzicht Uitgebreid afgedrukt. Debiteuren Aanmaningen, Aanmaningen Pro en Incasso bieden de mogelijkheid om de geblokkeerde posten niet mee te nemen. Kiest u er voor om geblokkeerde posten toch mee te nemen in het voorstel van zowel Aanmaningen Pro als Incasso dan worden deze regels in het rood getoond. Bij Aanmaningen Pro kunt u in het tabblad Voorstel alle posten van een debiteur, die aan de selecties voldoen, opvragen. Per factuur toont MINOX nu ook de tekst, die u heeft ingetoetst bij Memo (in het dialoogscherm onder openstaande posten). Crediteuren Bij het Betalingsvoorstel heeft u de keuze om geblokkeerde posten niet af te drukken. MINOX- Automatische betalingen (Taken -> Automatische betalingen) biedt de mogelijkheid om de geblokkeerde posten niet mee te nemen in het betalingsvoorstel.

13 Voorstel debiteuren- en crediteurennummer bij aanmaken 13 Voorstel debiteuren- en crediteurennummer bij aanmaken Bijna iedereen die een debiteuren- en crediteurenadministratie bijhoudt, zal enthousiast zijn over deze nieuwe mogelijkheid. Bij het aanmaken van een nieuwe debiteur of crediteur stelt MINOX in de nieuwe versie het eerst volgende (vrije) debiteuren- of crediteurennummer automatisch voor. De cursor blijft in het veld Debiteurennr. of Crediteurennr. staan. Gaat u akkoord met dit nummer dan geeft u <enter> (of <tab>). U kunt het nummer ook overschrijven door direct een ander nummer in te toetsen. Het nieuwe nummer dat MINOX voorstelt, is het hoogste debiteuren- of crediteurennummer + 1. MINOX zal dus niet een vrij nummer tussen bestaande nummers hanteren. Meerdere in- of verkoopdagboeken Indien u meerdere in- of verkoopdagboeken gebruikt, zal MINOX het nummer niet automatisch invullen. Als u geen nummer invult en het veld Debiteurennr. of Crediteurennr. verlaat, zal MINOX vragen voor welk in- of verkoopdagboek u de relatie wilt aanmaken. U kiest een dagboek uit de keuzelijst. Vervolgens vult MINOX automatisch een debiteuren- of crediteurennummer in. Dit nummer kunt u wijzigen of bevestigen. Maakt u meerdere debiteuren of crediteuren achtereenvolgens aan, dan neemt MINOX aan dat u dit voor het zelfde dagboek wilt. Er volgt daarom niet elke keer een vraagstelling. Sluit u de debiteurenof crediteurenkaart, dan komt u terug in de lijst. Gaat u nu weer een nieuwe debiteur of crediteur aanmaken, dan zal MINOX opnieuw het dagboek vragen. Automatisch toekennen aanzetten Wilt u dat MINOX een voorstel doet, dan dient u eerst bij Onderhoud -> Algemeen -> Dagboeken in de tab Subadministratie het veld Automatisch toekennen aan te vinken. Heeft u bijvoorbeeld meerdere verkoopboeken, dan mag u ook één verkoopboek aanvinken. MINOX zal dan altijd een debiteurennummer voorstellen in dit verkoopdagboek.

14 14 BTW-aangifte BTW-aangifte Voordat de BTW-aangifte definitief wordt verwerkt, doet MINOX een controle. In principe wordt dezelfde check uitgevoerd als die van de Belastingdienst. De BTW-aangifte bestaat uit twee kolommen: Grondslag en Omzetbelasting. MINOX controleert of het bedrag Grondslag x BTW-percentage gelijk is aan het bedrag Omzetbelasting. In het onderstaande voorbeeld ziet u bij 1a Levering/diensten belast met 19% (zie afbeelding bij A) het Grondslagbedrag MINOX totaliseert alle grondslagbedragen (zie afbeelding bij C) van de geselecteerde periode. De omzetbelasting moet dus zijn 19% van = ,11. In de kolom Omzetbelasting heeft MINOX berekend: Dit is het totaal van de geselecteerde periode van grootboekrekening 1501 (zie afbeelding bij B).

15 BTW-aangifte 15 De meest voorkomende fouten, zijn het gevolg van: Het niet invullen van alle grondslagen: U besluit om een nieuwe opbrengstrekening toe te voegen aan uw grootboek, maar u vergeet deze te koppelen als grondslag aan de betreffende BTW-code. Een foutieve boeking: De verkoop van inventaris is zo n voorbeeld. U boekt in het verkoopboek rechtstreeks op de grootboekrekening Inventaris. Omdat deze rekening niet voorkomt bij de grondslagen is uw BTWaangifte onjuist. Een vergeten of foutieve BTW-code: Bij een contante verkoop (in Kas/Bank) vergeet u de BTW-code te hanteren bij de grootboekrekening Omzet. Er is Omzet laag geboekt op een grootboekrekening die in de grondslagen van BTW-hoog staat. Bedragen lijken niet in overeenstemming: Constateert MINOX een verschil dan verschijnt een melding. In dit dialoogscherm kunt u ervoor kiezen om een BTW-controleoverzicht af te drukken. MINOX controleert de administratie en de boekingen. Op dit overzicht zijn coderingen opgenomen, die mogelijke fouten aan het licht brengen.

16 16 Lekker kort Lekker kort Kredietbeperking Hanteert u kredietbeperking, dan wordt het factuurbedrag verhoogd met een vergoeding (=kredietbeperking) die moet worden betaald als men de factuur pas na de gestelde periode voldoet. Bij het boeken in het kas- of bankboek van een betaling van de debiteur toont MINOX de openstaande post in het onderste deel van het scherm. Het bedrag kredietbeperking wordt afzonderlijk getoond. MINOX plaatst standaard het openstaande bedrag in de kolom Credit. Met de functietoets F12 kan dit bedrag worden verminderd met het bedrag kredietbeperking. Vervolgens kan men dit bedrag door MINOX automatisch laten afboeken. Opvragen Debiteuren / Crediteuren Opent u bij Opvragen een debiteur of crediteur dan kunt u direct van de betreffende debiteur resp. crediteur een Openstaande postenlijst afdrukken. Gebruik hiervoor de button Afdr. Openstaande posten of Alt+r. Kostensoorten / -plaatsen Zowel bij het opvragen van de mutaties van Kostenplaatsen als van Kostensoorten kunnen nu ook de mutaties van vorige boekjaren worden getoond. Factuurhistorie Op de naam van de debiteur kan nu ook worden gesorteerd en gezocht. Sorteren kan door in de titelbalk op de Naam te klikken. Vervolgens kunt u een naam intoetsen, waarop MINOX gaat zoeken. Automatische betalingen Bij het dagboek Bank vermeldt u het bankrekeningnummer dat MINOX hanteert bij het automatisch betalen van crediteuren. Het komt voor dat u meerdere bankrekeningen heeft, van waaruit u betaalt. Om later na te kunnen gaan van welke rekening een post betaald is, vermeldt MINOX nu de dagboekcode in de omschrijving van de boeking.

17 Lekker kort 17 Gereedmelden Bij MINOX-Verkooporderadministratie kunnen orders automatisch worden gereedgemeld (Taken -> Verkooporders -> Gereedmelden). Nu worden ook artikelen zonder aantallen gereedgemeld. Inkoopprijzen muteren Wanneer in een inkooporder een afwijkende inkoopprijs is gehanteerd, wordt deze bij ontvangsten of bij het doorboeken altijd teruggeschreven in het veld Inkoopprijs leverancier. Dit is echter niet altijd gewenst. MINOX biedt u nu een mogelijkheid om deze mutatie niet terug te schijven. Bij Onderhoud -> Algemeen -> Basisgegevens administratie kan in de tab Inkoop het veld Terugschrijven inkoopprijs uitgevinkt worden. Dit heeft dan zowel betrekking op de inkooporderadministratie als op het boeken van voorraadontvangsten. Export De module MINOX-Export biedt nu de mogelijkheid om bij het exporteren van openstaande posten ook de NAW-gegevens van de debiteur of crediteur mee te nemen. Tevens kunnen de Extra artikelomschrijvingen van de artikelen worden geëxporteerd. Elektronische factuur Factureert u met MINOX? Dan kunt u de factuur ook opslaan als PDF-bestand en deze automatisch per verzenden. Versie 11 biedt nu de mogelijkheid om in de tekst de contactpersoon op te nemen. Ook kunt u verwijzen naar het betreffende factuurnummer. In de tab Kopie / (Onderhoud -> Algemeen -> Basisgegevens administratie) kunt u in de tab Formulieren voor de Factuur bij Tekst bij door middel van het gebruik van <Aanhef> de contactpersoon opnemen en met <Factuurnr> de bijgesloten factuur noemen.

18 18 Lekker kort Afdrukken Debiteuren / Crediteuren Toegevoegd is het overzicht lijst. Zoals elk overzicht, kan ook deze lijst worden geëxporteerd (bijvoorbeeld naar Excel). Verkoopstatistieken Zowel bij de statistiek Artikel / Debiteur als Debiteur / Artikel biedt MINOX nu de mogelijkheid om dit jaar te vergelijken met vorig jaar. Kiest u voor Vergelijking met vorig boekjaar dan wordt het soort overzicht automatisch als Uitgebreid afgedrukt. De selectie van de periode en/of factuurdatum heeft betrekking op dit jaar én vorig jaar. Kiest u voor t/m dan zal MINOX voor vorig jaar de datum t/m hanteren.

19 Lekker kort 19 Vormgeving MINOX Bij Venster -> Vormgeving MINOX vindt u de mogelijkheid om de vormgeving van MINOX in enige mate aan te passen. De nieuwe versie biedt de mogelijk om ook het lettertype, binnen bepaalde grenzen, te wijzigen. Met de button Font selectie kunt u een ander lettertype en andere lettergrootte kiezen. Standaard hanteert MINOX als font MS Sans Serif met de grootte van 11. Wij adviseren niet te veel van deze waarden af te wijken. De titelvelden worden namelijk niet gewijzigd, uitsluitend de mutatie -velden. Met de button OK bevestigt u de wijziging, maar deze kan pas worden doorgevoerd nadat MINOX opnieuw wordt gestart. Met de button Standaard worden alle originele waarden teruggezet. Als u wijzigingen aanbrengt aan de vormgeving heeft dit (bijvoorbeeld in een netwerksituatie) alleen invloed op uw eigen werkstation.

20 20 Doe meer met MINOX Doe meer met MINOX Veel reacties op ons TV-debuut In september 2011 (met herhalingen in oktober) heeft u de mensen van MINOX Software kunnen zien op RTL in het ondernemersprogramma 2Getbusiness TV. Wij waarderen de leuke en spontane reacties van onze MINOX-gebruikers. Heeft u de uitzending gemist of wilt u deze nogmaals bekijken: ga dan naar onze website. MINOX informeert Naast deze MINOX-Info houden wij de MINOX-gebruikers ook op de hoogte met onze nieuwsbrief MINOX informeert. Heeft u deze nog niet van ons ontvangen of wilt u dat uw collega ook wordt geïnformeerd, bel ons of stuur een naar info@minox.nl. Bedrijfstrainingen MINOX software kan -op maat- bedrijfstrainingen voor u verzorgen. Op uw kantoor en afgestemd op de wensen van u en uw medewerkers. Wilt u slechts een dagdeel, kom dan naar ons trainingscentrum in Veenendaal. ontwerp & druk: JP Offset, Duiven, Interesse in het bijwonen van een productpresentatie van een van de modules van MINOX? Regelmatig organiseren wij in Veenendaal bijeenkomsten, ook op individuele basis. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden. Wilt u een speciale factuurlay-out of wilt u een bepaald overzicht? Wij bouwen een bepaald onderdeel van MINOX speciaal afgestemd op uw behoefte. Ook helpen wij u met de implementatie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Verkoop: MINOX Software Vendelier PB VEENENDAAL Tel (0318) Fax (0318) info@minox.nl Internet Copyright MINOX Software

In deze MINOX-Info vindt u de beschrijving van de vernieuwingen van versie 6.

In deze MINOX-Info vindt u de beschrijving van de vernieuwingen van versie 6. minox- urenadministratie versie 6 september 2011 In deze MINOX-Info vindt u de beschrijving van de vernieuwingen van versie 6. De nieuwe versie van MINOX-Urenadministratie kent vele nieuwe mogelijkheden.

Nadere informatie

U kunt naar het vorige record door middel van deze knop. Deze functie wordt lichtgrijs weergegeven indien de cursor op het eerste record staat.

U kunt naar het vorige record door middel van deze knop. Deze functie wordt lichtgrijs weergegeven indien de cursor op het eerste record staat. Opvragen Debiteuren Op deze pagina: Hier kunnen gegevens van de debiteuren worden opgevraagd. Wijzigen van gegevens is hier niet mogelijk. Doordat het MINOX-programma de ingebrachte boekingen direct verwerkt,

Nadere informatie

Profin. Financiële administratie. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl

Profin. Financiële administratie. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl Profin Financiële administratie Cervus Automatisering BV Inhoudsopgave Algemeen pagina 3 Boekjaar aanmaken pagina 4 Grootboekrekeningen pagina 6 Dagboeken pagina 7 Dagboeken met een tegenrekening pagina

Nadere informatie

Little Electronics - Handleiding King

Little Electronics - Handleiding King Inhoudsopgave 1.1 Verkoop(credit)facturen boeken in King... 3 1.2 Boekingsverslag King... 4 1.3 Boekingsverslag controleren... 6 1.4 Boekingen corrigeren... 7 1.5 Aanmaken nieuwe relatie: klant... 7 2.1

Nadere informatie

De nieuwe versie 12 biedt weer veel vernieuwingen. Er is onder andere aandacht besteed aan ontwikkelingen ten aanzien van het Europese

De nieuwe versie 12 biedt weer veel vernieuwingen. Er is onder andere aandacht besteed aan ontwikkelingen ten aanzien van het Europese De nieuwe versie 12 biedt weer veel vernieuwingen. Er is onder andere aandacht besteed aan ontwikkelingen ten aanzien van het Europese betalingsverkeer SEPA. Ook biedt MINOX een oplossing voor de werkkostenregeling,

Nadere informatie

Procedure jaarafsluiting Unit 4 Multivers 10.4.X

Procedure jaarafsluiting Unit 4 Multivers 10.4.X Procedure jaarafsluiting Unit 4 Multivers 10.4.X Van 2014 naar 2015 JAARAFSLUITING Voor de procedure jaarafsluiting geldt het volgende (verkorte) stappenplan. De individuele stappen staan verderop nader

Nadere informatie

Opzetten van een administratie

Opzetten van een administratie Van start met uw eigen administratie Gefeliciteerd met uw keuze voor Minox. Met dit informatieblad helpen wij u met het snel en goed inrichten van uw administratie. Heeft u een accountant, die al met Minox

Nadere informatie

TS-Plus procedure Jaarafsluiting:

TS-Plus procedure Jaarafsluiting: TS-Plus procedure Jaarafsluiting: De jaarafsluiting, ook wel afsluiten administratie of jaarovergang genoemd, omvat twee verschillende zaken die wel met elkaar in verband staan. 1. Aanleveren gegevens

Nadere informatie

info Factuur BTW 19% BTW 21% minox - info jaargang 11 september 2012

info Factuur BTW 19% BTW 21% minox - info jaargang 11 september 2012 Factuur BTW 19% BTW 21% minox - info jaargang 11 september 2012 Deze MINOX-Info informeert u over de consequenties van de BTW-verhoging, die 1 oktober 2012 ingaat. De bijbehorende MINOX-programmatuur kunt

Nadere informatie

Menuoptie: Verkoop Debiteuren Menuoptie: Inkoop Crediteuren

Menuoptie: Verkoop Debiteuren Menuoptie: Inkoop Crediteuren Pag 1 van 5 Met deze nieuwe release zijn weer de nodige verbeteringen, uitbreidingen en aanpassingen gedaan om het werken met Asperion nog prettiger en efficienter te maken. Samenvatting 1. Zoekfunctie

Nadere informatie

Eindejaarsverwerking E-Account Exact (Globe) voor Windows

Eindejaarsverwerking E-Account Exact (Globe) voor Windows pagina 1 van 6 Inleiding De jaarafsluiting betekent dat de financiële administratie voor een bepaald boekjaar volledig gereed gemaakt moet worden. Zaken die in dit proces een rol spelen zijn onder andere:

Nadere informatie

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 1 van 35 UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 2 van 35 1. SEPA CHECK Ga naar http://www.unidis.nl/ en klik op doe de SEPA check. Zie onderstaande screenshot. U komt

Nadere informatie

Voordat u een eerste betaalopdracht kunt vervaardigen, dient u de volgende onderdelen in uw administratie te controleren en/of in te voeren:

Voordat u een eerste betaalopdracht kunt vervaardigen, dient u de volgende onderdelen in uw administratie te controleren en/of in te voeren: Automatische betalingen Met de aanvullende module MINOX-Automatische betalingen kunt u betaalopdrachten vervaardigen vanuit MINOX. De betaalopdrachten worden in een bestand opgeslagen, dat naar keuze op

Nadere informatie

Inhoud. Algemeen. Opstarten. Menu structuur

Inhoud. Algemeen. Opstarten. Menu structuur Inhoud Algemeen... 1 Opstarten... 1 Menu structuur... 1 Factureren... 4 Balie factuur... 4 Factuur voorstel... 4 Onderhoud... 5 Boekingen aanpassen... 5 Stamgegevens/ Gebruikers... 9 Inlezen Journaalposten...

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving in- en verkooprol

Samenwerken met icounting. Beschrijving in- en verkooprol Samenwerken met icounting Beschrijving in- en verkooprol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 In- en verkooprol 3 2.1 Inkoopfacturen 3 2.1 Verkoopfacturen 3 3 Hoe werkt het? 3 3.1 Inkoopfacturen 3 3.2 Verkoopfacturen

Nadere informatie

SnelFact Handleiding. SnelFact. Handleiding. Jerrisoft Pagina 1 van 13

SnelFact Handleiding. SnelFact. Handleiding. Jerrisoft Pagina 1 van 13 SnelFact Handleiding Jerrisoft Pagina 1 van 13 Inleiding Welkom bij de handleiding van SnelFact. Het facturatie programma voor de ondernemer die snel en eenvoudig offertes, orders en facturen wil maken..

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van het bankbestand.. 2 3. Bankmutaties aanbieden..3 4. Bankafschriften inlezen en verwerken.....4

Nadere informatie

info minox versie 9.01 jaargang 8 november 2009

info minox versie 9.01 jaargang 8 november 2009 minox versie 9.01 jaargang 8 november 2009 Voor u liggen de nieuwe Info en CD van MINOX versie 9.01. U zult zien en ervaren dat de nieuwe versie veel aantrekkelijke vernieuwingen en uitbreidingen kent.

Nadere informatie

1 Instellingen voor Clieop-bestanden

1 Instellingen voor Clieop-bestanden U kunt vanuit Reeleezee betalingsopdrachten aanmaken en deze in de vorm van een ClieOp - bestand exporteren. ClieOp (CliëntOpdrachten) is de naam van het elektronische bestand dat zakelijke cliënten gebruiken

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van het bankbestand.. 2 3. Bankmutaties aanbieden..3 4. Bankafschriften inlezen en verwerken.....4

Nadere informatie

A. Maak een back-up van uw administratie

A. Maak een back-up van uw administratie Overgang naar een nieuw boekjaar Met Unit 4 Multivers kunt u eenvoudig een nieuw boekjaar aanmaken en ervoor zorgen dat de balansgegevens worden doorgeboekt naar het nieuwe boekjaar. Onderstaand beschrijven

Nadere informatie

BTW-verhoging 21% CASH en de btw-verhoging per 1 oktober 2012 Wat verandert er voor u en uw boekhouding?

BTW-verhoging 21% CASH en de btw-verhoging per 1 oktober 2012 Wat verandert er voor u en uw boekhouding? Inleiding BTW-verhoging 21% De tekst van dit document is van toepassing op versie B03 van Cash. De verwachte datum voor deze versie is 14 september 2012. Op 1 oktober 2012 wordt de btw 'hoog' verhoogd

Nadere informatie

De makers van de programmatuur wensen u veel plezier en vooral een nuttig gebruik van het MicroStar Windows pakket toe! Document versie 3.

De makers van de programmatuur wensen u veel plezier en vooral een nuttig gebruik van het MicroStar Windows pakket toe! Document versie 3. Aan de gebruikers van MicroStar Programmatuur, In deze brochure geven wij u een verkorte uitleg van het MicroStar Windows pakket. Om uw MicroStar Windows pakket snel onder de knie te krijgen adviseren

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften 1. Inleiding..2 2. Exporteren het bankafschrift...... 2 3. Bankmutaties aanbieden...... 3 4. Bankafschriften inlezen......4

Nadere informatie

Handleiding PSU Boekhouden V4 module Filiaal

Handleiding PSU Boekhouden V4 module Filiaal gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 PSUB-f Handleiding

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische betalingen

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische betalingen ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische betalingen 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van betaalbestanden...2 2.1 Selecteren facturen...2 2.2 Deelbetaling....3 2.3 Aanmaken betaalbestand...

Nadere informatie

Aanmaken nieuw boekjaar voor 2016 in AccountView

Aanmaken nieuw boekjaar voor 2016 in AccountView Aanmaken nieuw boekjaar voor 2016 in AccountView Het aanmaken van een nieuwe administratie voor het nieuwe boekjaar omvat een aantal stappen welke hieronder uitgelegd worden. Doe dit net vóór het nieuwe

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving samenwerken compleet

Samenwerken met icounting. Beschrijving samenwerken compleet Samenwerken met icounting Beschrijving samenwerken compleet Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Samenwerken compleet 3 2.1 Inkoopfacturen 3 2.1 Verkoopfacturen 3 2.3 Mutaties inlezen 3 3 Hoe werkt het? 4 3.1

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen 1. Inleiding..2 2. Selecteren van openstaande posten. 2 3. Genereren van aanmaningen.....4 4. Electronisch Aanmanen...5 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Handleiding Solo Compleet

Handleiding Solo Compleet Handleiding Solo Compleet (MB, 30 maart 2015) Inhoud Sneltoetsen... 1 Invoer Inkoopboek... 2 Automatische betalingen... 4 Inlezen bankafschriften... 5 Factureren... 6 Elektronisch factureren... 8 Sneltoetsen

Nadere informatie

Stappenplan elektronisch bankieren

Stappenplan elektronisch bankieren Pagina 1 van 7 Stappenplan elektronisch bankieren Inleiding Dit document bevat een beschrijving van de noodzakelijk stappen om optimaal gebruik te kunnen maken van de functionaliteit voor elektronisch

Nadere informatie

Onderhoud Crediteuren

Onderhoud Crediteuren Onderhoud Crediteuren In deze tabel bevinden zich de stamgegevens van de crediteuren. Crediteuren zijn leveranciers ofwel schuldeisers. Het is alleen mogelijk om crediteurengegevens vast te leggen als

Nadere informatie

Handleiding conversie Exact Globe naar Exact Online

Handleiding conversie Exact Globe naar Exact Online Stap 0: Wat doen we wel/niet Wij converteren alleen financiële data. Optioneel documenten en bijlages van de financiële data. BTW-code grondslagen worden niet geconverteerd, de mutaties worden geboekt

Nadere informatie

Handleiding conversie Davilex naar Exact Online

Handleiding conversie Davilex naar Exact Online Stap 0: Wat doen we wel/niet Optioneel kunnen wij documenten en bijlages van de financiële data mee converteren dit is maatwerk. BTW de grondslagen worden niet geconverteerd, de mutaties worden geboekt

Nadere informatie

Handleiding Exact On-line

Handleiding Exact On-line Handleiding Exact On-line Aangezien er meer wegen naar hetzelfde eindpunt leiden zal de praktijk moeten leren welke weg per gebruiker het prettigst is. In Cockpits,, Financiële cockpit vind je in één scherm

Nadere informatie

Via de werkbalk bovenin ga je naar de laatste crediteurenkaart en vervolgens ga je naar de volgende. Je krijgt dan een nieuwe blanco crediteurenkaart.

Via de werkbalk bovenin ga je naar de laatste crediteurenkaart en vervolgens ga je naar de volgende. Je krijgt dan een nieuwe blanco crediteurenkaart. 1 Instructie Navision - Crediteuren Invoeren stamgegevens crediteuren: Selecteer Crediteuren Selecteer wederom Crediteuren Je komt dan in de crediteurenkaarten. Via de werkbalk bovenin ga je naar de laatste

Nadere informatie

Wijziging algemene btw-tarief Plan&Go TMS, In&Out WMS en Cash&Pay

Wijziging algemene btw-tarief Plan&Go TMS, In&Out WMS en Cash&Pay Wijziging algemene btw-tarief Plan&Go TMS, In&Out WMS en Cash&Pay Versie: 1.0 Datum: 14 augustus 2012 Auteur: T.M. Vink / H. Kroezen Afdeling: Centric Logistic Solutions Wijziging algemene btw-tarief Inhoudsopgave

Nadere informatie

Inlezen bankbestanden (bankafschriften)

Inlezen bankbestanden (bankafschriften) Inleiding. Wanneer u werkt met Internetbankieren, dan kunnen de mutaties van uw bank elektronisch worden ingelezen. U kunt deze direct automatisch laten inboeken. Dat gaat snel en de herkenning door CASH

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische incasso

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische incasso ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische incasso 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van incassobestanden...2 2.1 Selecteren facturen...2 2.2 Deelbetaling....4 2.3 Aanmaken incassobestand...

Nadere informatie

Handleiding Incura Boekhouding Invoeren en verwerken bankmutaties

Handleiding Incura Boekhouding Invoeren en verwerken bankmutaties Bankmutaties Een belangrijk onderdeel in Incura Boekhouding is de verwerking van bankmutaties. Het tijdig en zorgvuldig bijwerken van uw bankmutaties zorgt voor een up-to-date inzicht in uw openstaande

Nadere informatie

De BTW-verhoging van 1 oktober 2012 in UNIT4 Multivers Service Manager

De BTW-verhoging van 1 oktober 2012 in UNIT4 Multivers Service Manager De BTW-verhoging van 1 oktober 2012 in UNIT4 Multivers Service Manager Wetgeving In het Lenteakkoord is afgesproken dat het algemene BTW-tarief wordt verhoogd van 19 procent naar 21 procent. Deze verhoging

Nadere informatie

Handleiding conversie SnelStart naar Exact Online

Handleiding conversie SnelStart naar Exact Online Stap 0: Wat doen we wel/niet Wij converteren alleen financiële data. Optioneel kunnen wij documenten en bijlages van de financiële data mee converteren dit is maatwerk. BTW-grondslagen worden niet geconverteerd,

Nadere informatie

Aanvulling handleiding SupportWin. (voor SupportWin versie 7.0)

Aanvulling handleiding SupportWin. (voor SupportWin versie 7.0) Aanvulling handleiding (voor versie 7.0) Informatie Breekveldt Automatisering B.V. kunt u bereiken op het volgende adres: Breekveldt Automatisering B.V. Brinkstraat 30 6721 WV BENNEKOM Tel.: (0318) 49

Nadere informatie

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice SnelStart Stappenplan SBR btw-aangifte met SnelStart 12 Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Inleiding Vanaf 1 januari 2014 is het verplicht om de btw-aangifte te versturen volgens de Standard Business Reporting

Nadere informatie

U kunt uw boekhouding ook in een ander formaat exporteren. Ga via de "Zie ook" lijst onderaan deze uitleg naar verdere instructies.

U kunt uw boekhouding ook in een ander formaat exporteren. Ga via de Zie ook lijst onderaan deze uitleg naar verdere instructies. Hoofdstuk 1 Boekhouding exporteren U kunt uw boekhouding vanuit Intramed exporteren door middel van een wizard. U kunt de boekhouding exporteren in FMuta-formaat, Auditfile-formaat (ADF), of een eigen

Nadere informatie

Bestemd voor conversie van Nederlands Antilliaanse gulden naar US dollar

Bestemd voor conversie van Nederlands Antilliaanse gulden naar US dollar AccountView Windows conversie-procedure Bestemd voor conversie van Nederlands Antilliaanse gulden naar US dollar Belangrijk Inleiding De financiële administratie is een belangrijk onderdeel van uw organisatie.

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van het bankbestand.. 2 3. Bankmutaties aanbieden..3 4. Bankafschriften inlezen en verwerken.....4

Nadere informatie

Getting Started Guide

Getting Started Guide Getting Started Guide Basecone gebruikershandleiding Verwerken van documenten Inkoop en Verkoop versie 1.0 september 2012 Welkom bij Basecone! Met deze gebruikshandleiding Verwerken voorzien wij u van

Nadere informatie

Overgang naar een nieuw boekjaar

Overgang naar een nieuw boekjaar Overgang naar een nieuw boekjaar Met Unit 4 Multivers kunt u eenvoudig een nieuw boekjaar aanmaken en ervoor zorgen dat de balansgegevens worden doorgeboekt naar het nieuwe boekjaar. Onderstaand beschrijven

Nadere informatie

In dit document vindt u de beschrijving van alle aanpassingen die in SalonNet zijn doorgevoerd vanaf versie 2.08 (augustus 2013)

In dit document vindt u de beschrijving van alle aanpassingen die in SalonNet zijn doorgevoerd vanaf versie 2.08 (augustus 2013) December 2013 Geachte SalonNet gebruiker, In dit document vindt u de beschrijving van alle aanpassingen die in SalonNet zijn doorgevoerd vanaf versie 2.08 (augustus 2013) Met welke versie van SalonNet

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling ABAB-Internetboekhouden Handleiding: Directe bankkoppeling 0 1. Inleiding.. 2 2. Aanvragen directe bankkoppeling.. 2 2.1 Aanvraag bij de ABN AMRO...3 2.2 Aanvraag bij de Rabobank. 6 3. Activeren directe

Nadere informatie

School Handleiding

School Handleiding Twinfield @ School Handleiding Bank invoer Wolters Kluwer Tax & Accounting Netherlands De Beek 9-15 3871 MV Hoevelaken Nederland Publicatie informatie Auteursrecht 2000 2017 - Twinfield International N.V.

Nadere informatie

Het aanbieden van de financiële transacties vanuit Compad Bakkerij aan een financieel pakket zijn:

Het aanbieden van de financiële transacties vanuit Compad Bakkerij aan een financieel pakket zijn: Compad Bakkerij Financiële koppeling Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 16 november 2012 Definitief Carol Esmeijer 1.1 15 januari 2013 Definitief Carol Esmeijer Schermafdrukken

Nadere informatie

Eenvoudige jaarafsluiting met Mamut Business Software

Eenvoudige jaarafsluiting met Mamut Business Software // Mamut Business Software Eenvoudige jaarafsluiting met Mamut Business Software Inhoud Inleiding 2 Jaarafsluiting 2 Periodeafsluiting 3 Jaarafsluiting in Mamut Business Software 4 Boeken in twee boekjaren

Nadere informatie

Inhoud. Unit4 Multivers Web

Inhoud. Unit4 Multivers Web Release notes R-2019.3 21-03-2019 Inhoud 1 Algemeen... 1 1.1 Werken met de boekingsschermen... 1 1.1.1 Inkoop- en verkoopfacturen... 1 1.1.2 Kas-, Bank en Memoriaalboeken... 1 1.1.3 Werken met het toetsenbord

Nadere informatie

Als u pinbetalingen wilt registreren in uw boekhouding, moet u een speciale grootboekrekening en dagboek aanmaken.

Als u pinbetalingen wilt registreren in uw boekhouding, moet u een speciale grootboekrekening en dagboek aanmaken. Hoofdstuk 1 Inleiding In Intramed is het mogelijk pinbetalingen direct te registreren. Instellingen Als u pinbetalingen wilt registreren in uw boekhouding, moet u een speciale grootboekrekening en dagboek

Nadere informatie

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter 1 De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter Inleiding Per 01 oktober 2012 zal in Nederland het hoge Btw-tarief van 19% door de overheid verhoogd worden

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Boekhouding. Handleiding (e)logobase

Boekhouding. Handleiding (e)logobase Naam handleiding: Handleiding (e)logobase - Boekhouding Handleiding (e)logobase Boekhouding 2012 Winbase Software en Adviezen B.V. Inhoud 1. Instellingen (e)logobase... 3 2. Bankbestanden importeren in

Nadere informatie

Handleiding Abakus. Inkoopfacturen. Naam handleiding: Inkoopfacturen Product: Abakus Compleet Datum publicatie: 31-12-2014 Versie: 1.

Handleiding Abakus. Inkoopfacturen. Naam handleiding: Inkoopfacturen Product: Abakus Compleet Datum publicatie: 31-12-2014 Versie: 1. Handleiding Abakus Inkoopfacturen 2014 Abakus Compleet Pagina 1 / 9 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Inkoopfactuur... 3 Boekingsregel(s)... 4 Aanmaken inkooprelatie... 5 Via de Kamer van koophandel...

Nadere informatie

Instructiekaart F4-58 > Verkopen per kas (Z-bon) verwerken

Instructiekaart F4-58 > Verkopen per kas (Z-bon) verwerken Voor het verwerken van de Z-bon is een boekingsstempel nodig. Bij de stappen wordt dit boekingsstempel als voorbeeld gebruikt: Boekingsstempel Nr.: K0705 Grootboekrekening Debet Credit 1000 Kas 1.844,50

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving verkooprol

Samenwerken met icounting. Beschrijving verkooprol Samenwerken met icounting Beschrijving verkooprol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Verkooprol 3 2.1 Verkoopfacturen 3 2.2 Inkoopfacturen 3 3 Hoe werkt het? 4 3.1 Verkoopfacturen 4 3.2 Inkoopfacturen 4 4

Nadere informatie

Offective > Facturatie > Verkoopfacturen

Offective > Facturatie > Verkoopfacturen Offective > Facturatie > Verkoopfacturen Facturen kunnen ongelimiteerd worden aangemaakt. Klik op Facturatie > Verkoopfacturen In onderstaand scherm ziet u een overzicht van alles. U kunt hier zelf selecties

Nadere informatie

Stappenplan BTW-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012 voor Accountview (in combinatie met Autoflex)

Stappenplan BTW-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012 voor Accountview (in combinatie met Autoflex) Stappenplan BTW-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012 voor Accountview (in combinatie met Autoflex) Dit stappenplan heeft u nodig om uw administraties in Accountview gereed te maken voor het nieuwe

Nadere informatie

MINOX Urenadministratie

MINOX Urenadministratie MINOX Urenadministratie 2 Introductie Vanaf 1983 houdt MINOX Software zich bezig met het ontwikkelen van administratieve software voor accountants- en administratiekantoren en voor het Midden- en Kleinbedrijf.

Nadere informatie

Instellingen orders met margeregeling (mogelijk vanaf SnelStart Nota 3). Stap 1: Verkoopsjabloon voor de margeregeling:

Instellingen orders met margeregeling (mogelijk vanaf SnelStart Nota 3). Stap 1: Verkoopsjabloon voor de margeregeling: Versie: 1209121 Pagina 1 van 5 Instellingen orders met margeregeling (mogelijk vanaf SnelStart Nota 3). Voordat u orders waarbij de margeregeling van toepassing is kunt invoeren dienen er: artikelomzetgroepen,

Nadere informatie

Administratieve aanpassingen als gevolg van BTW-verhoging van 19 naar 21%

Administratieve aanpassingen als gevolg van BTW-verhoging van 19 naar 21% Administratieve aanpassingen als gevolg van BTW-verhoging van 19 naar 21% Op 1 oktober 2012 wordt het algemene BTW-tarief verhoogd van 19 naar 21%. Dit heeft gevolgen voor uw administratie. In deze Support

Nadere informatie

Handleiding Bronboek Account Export

Handleiding Bronboek Account Export Handleiding Bronboek Account Export Het programma Bronboek Account Export is bedoeld om financiële gegevens van Bronboek Professional naar een boekhoud pakket te exporteren (zoals SnelStart). In het boekhoudpakket

Nadere informatie

Handleiding spitsfactuur imuis Online.

Handleiding spitsfactuur imuis Online. Handleiding spitsfactuur imuis Online. 1. Inloggen imuis Online. Log in op: https://inloggen.mondtadviesgroep.nl/imuis_net/inlogscherm.aspx Of via http://www.mondtadviesgroep.nl/ (rechtsboven Inloggen

Nadere informatie

Handleiding. Confronteren van Inkooporders. BELANGRIJK nieuws voor gebruikers van de module Inkoop Order!

Handleiding. Confronteren van Inkooporders. BELANGRIJK nieuws voor gebruikers van de module Inkoop Order! BELANGRIJK nieuws voor gebruikers van de module Inkoop Order! De functie Confronteren Inkoop Orders is grondig vernieuwd en verbeterd. Handleiding Confronteren van Inkooporders 2009 - Copyright Asperion

Nadere informatie

Module inlezen bankmutaties

Module inlezen bankmutaties Module inlezen bankmutaties 10/9/2018 Module bankmutaties inlezen Inleiding... 3 Bestandsformaat CAMT.053... 3 Matchen... 3 Instellingen... 4 Grootboek onbekende posten... 4 Match drempel instellen...

Nadere informatie

Cliënten handleiding PwC Client Portal

Cliënten handleiding PwC Client Portal Cliënten handleiding PwC Client Portal Mei 2011 (1) 1. Portal van de cliënt Deze beschrijving gaat ervan uit dat u beschikt over inloggegevens voor de portal en over de url van de portal website. Als u

Nadere informatie

Teleboekhouden is beschikbaar in meerdere talen, naast Engels en Duits nu ook in Pools, Spaans en Turks

Teleboekhouden is beschikbaar in meerdere talen, naast Engels en Duits nu ook in Pools, Spaans en Turks Aanpassingen in de Teleboekhouden webapplicatie (algemeen) Startpagina Het in YOB tonen van actieve kantoormedewerkers ipv alle kantoormedewerkers. Brutomarge cilinder wordt getoond. Grafieken 'Top10 Opbrengsten',

Nadere informatie

BTW verhoging naar 21%

BTW verhoging naar 21% 1 BTW verhoging naar 21% Midden Engweg 15b 3882 TS Putten telefoon (0341) 375 180 fax (0341) 375 188 internet: www.autoflex.nl email : info@autoflex.nl Rabobank 35.42.40.501 BTW nr. NL8218.87.920.B.01

Nadere informatie

Financiële administratie Bank- en kasboekingen

Financiële administratie Bank- en kasboekingen Financiële administratie Bank- en kasboekingen U kunt uw ontvangen bankafschriften en kasmutaties eenvoudig boeken in Kleos. U geeft per afschriftregel aan of het om een debiteurenboeking, crediteurenboeking

Nadere informatie

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter INHOUD 1 Wat doet de UNIT4 Multivers Btw-Converter?... 1 1.1 Werkwijze van de invoering... 1 1.1.1 Controles

Nadere informatie

Boekhouding. Mamut Kennisreeks, nr. 1-2008. Eenvoudige Jaarafsluiting met Mamut Business Software

Boekhouding. Mamut Kennisreeks, nr. 1-2008. Eenvoudige Jaarafsluiting met Mamut Business Software Boekhouding Mamut Kennisreeks, nr. 1-2008 Eenvoudige Jaarafsluiting met Mamut Business Software INHOUD INHOUD EENVOUDIGE JAARAFSLUITING MET MAMUT BUSINESS SOFTWARE 1 EENVOUDIGE JAARAFSLUITING... 2 2 JAARAFSLUITING

Nadere informatie

Factuur2King 2.3 Plus/Pro release notes

Factuur2King 2.3 Plus/Pro release notes Factuur2King 2.3 Plus/Pro release notes Factuur2King 2.3 biedt nieuwe functionaliteit om nog meer digitale processen in Factuur2King af te kunnen handelen, tijd te besparen en/of meer controle over het

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

Ridder R8 Financieel: openen nieuw boekjaar

Ridder R8 Financieel: openen nieuw boekjaar Ridder R8 Financieel: openen nieuw boekjaar Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Nieuw boekjaar - Ridder R8 v8... 2 2. Journaalposten verplaatsen naar historie... 6 3. Koppeling met AccountView... 8 4.

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Instructiekaart F3-52 > Een balie-uitgifte in het kasboek verwerken

Instructiekaart F3-52 > Een balie-uitgifte in het kasboek verwerken Voor de balie-uitgifte wordt op de contantfactuur een boekingsstempel gezet. Bij de stappen wordt dit boekingsstempel als voorbeeld gebruikt: Boekingsstempel Nr.: K325 Grootboekrekening Debet Credit 1000

Nadere informatie

Handleiding Abakus. Beheer facturen. Naam handleiding: Beheer facturen Product: Abakus Compleet Datum publicatie: 20-11-2014 Versie: 1.

Handleiding Abakus. Beheer facturen. Naam handleiding: Beheer facturen Product: Abakus Compleet Datum publicatie: 20-11-2014 Versie: 1. Handleiding Abakus Beheer facturen 2014 Abakus Compleet Pagina 1 / 12 Inhoud Inleiding... 3 Twee type facturen... 3 Opbouw beheer facturen... 4 Tabblad Vecozo... 5 Lijst facturen... 6 Retourinformatie

Nadere informatie

Compad Bakkerij. Document beheer. Inleiding. Financiële koppeling. Compad Bakkerij Financiële koppeling

Compad Bakkerij. Document beheer. Inleiding. Financiële koppeling. Compad Bakkerij Financiële koppeling Compad Bakkerij Financiële koppeling Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 16 november 2012 Definitief Carol Esmeijer 1.1 15 januari 2013 Definitief Carol Esmeijer Schermafdrukken

Nadere informatie

Compleet Boekhouden PRO

Compleet Boekhouden PRO Compleet Boekhouden PRO Overstappen van Compleet Boekhouden &Factureren naar Compleet Boekhouden PRO Osirius BV Inhoudsopgave 1 VOOR U BEGINT 3 1.1 MAAK EEN BACK-UP IN DE OUDE VERSIE 3 1.2 VERWIJDEREN

Nadere informatie

PSU Boekhouden en PSU Boekhouden Light Module Inkoop V1 crediteuren en betaling Handleiding en inleiding tot de inkoopadministratie

PSU Boekhouden en PSU Boekhouden Light Module Inkoop V1 crediteuren en betaling Handleiding en inleiding tot de inkoopadministratie gravita PSUB PSUBL PSU Boekhouden en PSU Boekhouden Light Module Inkoop V1 crediteuren en betaling Handleiding en inleiding tot de inkoopadministratie Versie 1.11 24 augustus 2007 2 Handleiding module

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling ABAB-Internetboekhouden Handleiding: Directe bankkoppeling 0 1. Inleiding.. 2 2. Aanvragen directe bankkoppeling.. 2 2.1 Aanvraag bij de ABN AMRO...3 2.2 Aanvraag bij de Rabobank. 6 2.3 Aanvraag bij de

Nadere informatie

Voorkom dubbel werk en reduceer de kans op fouten

Voorkom dubbel werk en reduceer de kans op fouten Choose a building block. Author Mark Harmsma Product Marketing Twinfield Wolters Kluwer Tax & Accounting Netherlands Twinfield Concept boekingen meenemen in de btw-aangifte Voorkom dubbel werk en reduceer

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving financiële rol

Samenwerken met icounting. Beschrijving financiële rol Samenwerken met icounting Beschrijving financiële rol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Financiële rol 3 2.1 Inkoopfacturen 3 2.2 Mutaties inlezen 3 3 Hoe werkt het? 3 3.1 Inkoopfacturen 3 3.2 Mutaties inlezen

Nadere informatie

Afsluiten boekjaar in King 5.45

Afsluiten boekjaar in King 5.45 Afsluiten boekjaar in King 5.45 De makkelijkste manier om het boekjaar af te sluiten is door gebruik te maken van de wizard in King. Deze leidt u stap voor stap door het hele proces. Toch verifiëren veel

Nadere informatie

Handleiding om snel te beginnen

Handleiding om snel te beginnen Handleiding om snel te beginnen Let op: de complete handleiding treft u aan in het menu onder help of onder de toets F1. korte instructies voor het opzetten van en het werken met administraties druk af

Nadere informatie

De makers van de programmatuur wensen u veel plezier en vooral een nuttig gebruik van het MicroStar Windows pakket toe! Document versie 3.

De makers van de programmatuur wensen u veel plezier en vooral een nuttig gebruik van het MicroStar Windows pakket toe! Document versie 3. Aan de gebruikers van MicroStar Programmatuur, In deze brochure geven wij u een verkorte uitleg van het MicroStar Windows pakket. Om uw MicroStar Windows pakket snel onder de knie te krijgen adviseren

Nadere informatie

Quickstart Student Company

Quickstart Student Company Twinfield Online Boekhouden Als ondernemer wil je makkelijk kunnen factureren en je financiële administratie van het begin af aan goed op orde hebben. Je wilt op elk moment weten of je klanten de facturen

Nadere informatie

Handleiding conversie Multivers naar Exact Online

Handleiding conversie Multivers naar Exact Online Stap 0: Wat doen we wel/niet Wij converteren alleen financiële data. Optioneel kunnen wij documenten en bijlages van de financiële data mee converteren dit is maatwerk. De BTWgrondslagen worden niet geconverteerd,

Nadere informatie

Finsys 5. Invoeren inkoopfacturen. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.4

Finsys 5. Invoeren inkoopfacturen. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.4 Finsys 5 Invoeren inkoopfacturen versie 5.4 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Invoeren inkoopfacturen 2 Stap 1 1: Stap 2 2: Stap 3 3: Stap 4 4: Stap 5 5: Stap 6 6: Stap 7 7:

Nadere informatie

Twinfield en btw. Twinfield v6.9. Twinfield International NV De Beek 9-15 3871 MS Hoevelaken Nederland

Twinfield en btw. Twinfield v6.9. Twinfield International NV De Beek 9-15 3871 MS Hoevelaken Nederland Twinfield en btw Twinfield v6.9 Twinfield International NV De Beek 9-15 3871 MS Hoevelaken Nederland Belangrijk bericht Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel

Nadere informatie

1. Quick Start...4. 1.1. BTW Code...4. 1.2. Importeren grootboek (rekenschema)...5. 1.3. Importeren debiteuren...5. 1.4. Importeren crediteuren...

1. Quick Start...4. 1.1. BTW Code...4. 1.2. Importeren grootboek (rekenschema)...5. 1.3. Importeren debiteuren...5. 1.4. Importeren crediteuren... 1. Quick Start...4 1.1. BTW Code...4 1.2. Importeren grootboek (rekenschema)...5 1.3. Importeren debiteuren...5 1.4. Importeren crediteuren...6 1.5. Standaardwaarden...7 2. Bestand...8 2.1. BTW Code...8

Nadere informatie