De nieuwe versie 12 biedt weer veel vernieuwingen. Er is onder andere aandacht besteed aan ontwikkelingen ten aanzien van het Europese

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De nieuwe versie 12 biedt weer veel vernieuwingen. Er is onder andere aandacht besteed aan ontwikkelingen ten aanzien van het Europese"

Transcriptie

1 De nieuwe versie 12 biedt weer veel vernieuwingen. Er is onder andere aandacht besteed aan ontwikkelingen ten aanzien van het Europese betalingsverkeer SEPA. Ook biedt MINOX een oplossing voor de werkkostenregeling, die vanaf 2015 definitief van start gaat. minox versie 12 jaargang 11 mei 2013

2 De stappen in 2012 Inhoudsopgave > Wat verandert er nou... Pagina 3 > De nieuwe versie & Installatie Pagina 4 & 5 > Activeren Pagina 6 > SEPA Pagina 7 > Werkwijze Pagina 8 > De uitwerking Pagina 9 > Betalingen Pagina 10 > Incasso Pagina 11 & 12 > Incasso & Factureren Pagina 13 > Werkkostenregeling Pagina 14 & 15 > Vernieuwingen Pagina 16 > Taken Pagina 17 > Afdrukken Pagina 18 > Documenten Pagina 19 MINOX Software Vendelier PB VEENENDAAL Tel (0318) Fax (0318) Internet Copyright MINOX Software

3 Wat verandert er nou Pag. 3 > Wat verandert er nou aan een boekhoudpakket? Bij de aanschaf van MINOX hoort ook een service-abonnement. Zo af en toe horen wij dan weleens de bovenstaande opmerking. Begon het vorig jaar al met de BTW-verhoging van 19% naar 21%, nu hebben we veel aandacht moeten besteden aan bijvoorbeeld de wijzigingen met betrekking tot SEPA en de Werkkostenregeling. Een groot deel van deze MINOX-Info wordt besteed aan de overgang naar SEPA. Ook gaan we dieper in op de veranderingen die SEPA met zich meebrengt. Met name de Europese incasso is drastisch gewijzigd ten opzichte van wat we hier in Nederland gewend zijn. Daarnaast hebben we diverse programma-onderdelen uitgebreid en vernieuwd. En we spelen natuurlijk ook in op de technische vernieuwingen (bijvoorbeeld ten behoeve van Windows 8). Ook deze versie kunt u automatisch downloaden en installeren. Hierover leest u meer op de volgende pagina s. Ton Janssen Directeur Disclaimer De informatie in deze MINOX-Info is ontleend aan bronnen die betrouwbaar mogen worden geacht. Voor de juistheid en volledigheid ervan kan echter niet door ons worden ingestaan.

4 De nieuwe versie Pag. 4 > MINOX versie 12 Vanaf versie 11 bieden wij MINOX-gebruikers met een service-abonnement de mogelijkheid om de nieuwe versie te downloaden via internet. De complete installatie hiervan verloopt automatisch en zal ongeveer 10 minuten in beslag nemen, afhankelijk van de snelheid van de internetverbinding, de PC en uw eventuele server. Het is altijd verstandig om een back-up te maken van de administratie(s). Dit geldt dus ook voordat u de nieuwe versie gaat installeren. Zorg dat tijdens de installatie geen gebruikers in MINOX actief zijn of inloggen. Wij adviseren u om alle programma s af te sluiten voordat u met de installatie begint. In geval van Windows 7 en 8 dient u toestemming te verlenen om de MINOX-update te kunnen uitvoeren. > MINOX-Online Werkt u met MINOX-Online? Dan regelen wij de installatie van versie 12 voor u. Er verschijnt een melding dat er een update zal worden uitgevoerd. Ook hoeft u MINOX niet te activeren. U mag verder lezen vanaf Conversie van administraties op pagina 6. > Installatie via internet Binnen enkele dagen verschijnt bij het starten van MINOX het volgende dialoogscherm. Volg de onderstaande procedure, om de upgrade te installeren. 1. Start MINOX en kies in het dialoogscherm (zie afbeelding) voor: Nu downloaden. 2. De installatiebestanden van de nieuwe versie worden gedownload via het internet. Als dit is afgerond, wordt automatisch het installatieprogramma gestart. Verschijnt dit dialoogscherm niet, dan staat het setup-programma waarschijnlijk in de taakbalk te knipperen. U ziet dan een dialoogscherm met MINOX-update. Kies voor Volgende. Als u niet inlogt als gebruiker MINOX of u behoort niet tot de (supervisor) groep 9999, dan wordt u wel geïnformeerd maar kunt u de nieuwe versie niet zelf installeren. De nieuwe versie kan ook worden gedownload via Beheer > Programma-update (via internet).

5 Installatie via internet (vervolg) Pag De gebruikersovereenkomst van MINOX wordt nu getoond. Indien u hiermee akkoord gaat, kiest u voor OK. 4. Nadat MINOX is geïnstalleerd, klikt u op Voltooien om de installatie af te ronden. 5. Nu ziet u het scherm met Update van versie naar Kies nu voor Voltooien. De bestanden worden geconverteerd en in de originele MINOX-map geplaatst. 6. Als alles succesvol is verlopen, verschijnt de melding: Conversie is voltooid. > Installatie met CD Heeft u ervoor gekozen om de CD te blijven ontvangen, of ontvangt u van ons automatisch een CD in verband met uw individuele programmatuur, dan kunt u de procedure volgen zoals hieronder is beschreven. 1. Zorg ervoor dat geen enkele gebruiker in MINOX actief is. Plaats de bijgesloten CD in het CD-station. Alleen als het installatieprogramma niet automatisch start, kiest u voor Start > Uitvoeren. Type in: d:\setup <ENTER> (waarbij d = CD-Romstation). 2. Bevestig de keuze: Update uitvoeren van bestaande MINOX. Kies voor: Volgende. 3. Als (tijdelijke) doellocatie stelt het programma voor: C:\MINOXUPD. Dit is een map, die tijdelijk wordt aangemaakt en die na de installatie en de conversie automatisch wordt verwijderd. Wij adviseren u deze locatie niet te wijzigen. 4. Nu bent u klaar om de update te installeren. Kies voor Volgende om de installatie te starten. De installatie zal automatisch verlopen. 5. Nadat MINOX is geïnstalleerd, klikt u op Voltooien om de installatie af te ronden. 6. Nu ziet u het scherm met Update van versie naar Kies nu voor Voltooien. De bestanden worden geconverteerd en in de originele MINOX-map geplaatst. Als alles succesvol is verlopen, verschijnt de melding: Conversie is voltooid.

6 Activeren Pag. 6 > Activeren van versie 12 Om illegaal gebruik van onze software tegen te gaan, dient MINOX te worden geactiveerd. Het activeren kan per licentie uiteraard slechts éénmaal plaatsvinden. De eerste keer dat u versie 12 start, zal MINOX aan u vragen om via het internet de software te activeren. Als de PC of een werkstation, dat deel uit maakt van het netwerk waarop MINOX is geïnstalleerd, beschikt over een internetaansluiting, verloopt het activeren van MINOX versie 12 volledig automatisch. Heeft u op de PC geen internet-aansluiting dan kunt u MINOX ook telefonisch activeren via onze helpdesk. Indien activeren tijdelijk niet mogelijk is, omdat u bijvoorbeeld buiten kantooruren de nieuwe versie heeft geïnstalleerd en u niet over een internetaansluiting beschikt, dan kiest u voor Later. U kunt vervolgens gewoon met MINOX werken. De eerstvolgende keer dat u MINOX start, wordt weer aan u gevraagd om MINOX te activeren. Wacht hier overigens niet te lang mee. > Let op bij aanschaf van een nieuwe PC Wilt u MINOX op een nieuwe PC installeren, neem dan vooraf contact op met de helpdesk. Op de oude PC dient u namelijk MINOX eerst te deactiveren, voordat u het programma in gebruik kunt nemen op de nieuwe PC. > Conversie van administraties De eerste keer dat een administratie met versie 12 wordt geopend, zal deze automatisch worden geconverteerd. MINOX vraagt of de betreffende administratie geconverteerd mag worden. Daarbij heeft u de mogelijkheid om alle boekjaren in een keer te converteren.

7 SEPA Pag. 7 > Doelstelling SEPA De betaalproducten, zoals de overschrijving en incasso worden de komende jaren vervangen door producten die voldoen aan de regels voor SEPA, de Single Euro Payments Area. SEPA heeft tot doel om alle eurobetalingen in Europa te standaardiseren zodat er over enkele jaren geen verschil meer is tussen een binnenlandse betaling en een eurobetaling van of naar andere Europese landen. SEPA geeft een algemene basis aan en de individuele banken hebben elk helaas hun eigen aanvullingen. De oude (Nederlandse) standaarden komen hierdoor te vervallen. Vanaf 1 februari 2014 kunt u alleen nog maar met SEPA werken. Laat u dus door uw bank op tijd en goed informeren! > Wat gaat er veranderen Een van de meest opvallende veranderingen is dat het bankrekeningnummer wordt aangepast naar het International Bank Account Number (IBAN). De lengte van het IBAN verschilt per land. In Nederland heeft het nummer 18 posities en eindigt altijd met het huidige bankrekeningnummer. Naast IBAN moet ook de Bank Identification Code (BIC) gebruikt worden. > Conversie van bankrekeningnummers De nieuwe versie van MINOX biedt u de mogelijkheid om alle bankrekeningnummers, die zijn ingevuld in uw administratie(s), in een paar stappen te converteren naar IBAN en BIC. Deze conversie kan en mag niet in MINOX plaatsvinden. Het wordt verzorgd door de Stichting IBAN Service NL, die is opgericht op initiatief van de gezamenlijke Nederlandse banken. De bankrekeningnummers dienen te worden aangeboden aan die het bestand aanvult met de IBAN en de BIC. Daarna kan dit bestand (automatisch) in MINOX worden geïmporteerd. Import IBAN Open administratie Conversie IBAN Ga naar ibanbicservice.nl Export bankrekeningnrs. > Registreren Voordat u bestanden ter conversie bij IBAN BIC Check kunt aanbieden, dient u zich eerst te registreren op de website U mag kosteloos maximaal 50 bestanden aanleveren (met maximaal 1 miljoen rekeningnummers).

8 Werkwijze Pag. 8 > Werkwijze in MINOX > Export bankrekeningnummers U wilt de bankrekeningnummers van debiteuren en/of crediteuren exporteren, maar ook uw eigen bankrekeningnummer(s). Open de administratie en kies Administratie > Conversie IBAN > Export. Vervolgens selecteert u de administratie(s) en het boekjaar (of de boekjaren), waarvan u bankrekeningnummers van de debiteuren en/of crediteuren wilt converteren. In de praktijk kiest men (alleen) voor het laatste boekjaar (2013). Conversie van oudere jaren heeft namelijk weinig zin. Het gemakkelijkste is dat u deze actie in één run uitvoert voor alle boekhoudingen. U kiest dan bij Boekjaren voor Automatisch wordt boekjaar 2013 bij alle administraties geselecteerd. De demo-administratie (99998) kunt u niet exporteren. Afhankelijk van uw keuze worden alle bankrekeningnummers geëxporteerd, zowel uit de basisgegevens administratie, als de bankdagboeken en natuurlijk de debiteuren en crediteuren. Niet bestaande rekeningnummers (bijvoorbeeld > 10 posities) worden niet meegenomen. Nadat het exportbestand IBAN.CSV is aangemaakt (in de MINOX-map) verschijnt er een dialoogscherm. Het aantal records is het aantal geëxporteerde bankrekeningnummers. > U logt in op de website met uw inloggegevens en biedt het bestand IBAN.CSV voor conversie aan. Binnen 24 uur (op werkdagen) ontvangt u een met de mededeling dat het bestand is aangevuld met IBAN en BIC codes en gereed staat om te downloaden. Het bestand heeft nog steeds dezelfde naam (IBAN.CSV). Als u het bestand downloadt, dient u dus het oorspronkelijke exportbestand te overschrijven. > Import IBAN en BIC Openen een willekeurige administratie. Kies Administratie > Conversie IBAN > Import. Controleer in het dialoogscherm of de locatie van het te importeren bestand juist is en kies voor de button Importeren. Indien u van meerdere administraties en/of boekjaren in één bestand bankrekeningnummers heeft geëxporteerd, zal MINOX automatisch de geconverteerde IBAN en BIC in de betreffende administraties en boekjaren importeren. Na de import geeft MINOX het aantal records aan dat in totaliteit is ingelezen, gesplitst in het aantal correcte en het aantal afgewezen IBAN en BIC-nummers. De afgewezen records kunnen worden afdrukt.

9 De uitwerking... Pag. 9 >... van SEPA op MINOX > Basisgegevens administratie Bij Onderhoud > Algemeen > Basisgegevens administratie tab Bank kunt u de gegevens van twee banken vastleggen. Deze bankrekeningnummers (ook IBAN en BIC) worden gebruikt op alle documenten, die u vindt onder de tab Formulieren. Afhankelijk van uw uitvoering is dat de Aanmaning/Herinnering en alle documenten van de inkoop- en verkoop (zoals Offerte, Opdrachtbevestiging, Pakbon, Afleverbon en Factuur). > Dagboeken Bij Onderhoud > Algemeen > Dagboeken kunt u bij de dagboeken van het soort Bank ook IBAN en BIC vastleggen. Dit is van belang als u gebruikmaakt van de module(s) MINOX- Automatische betalingen, MINOX-Incasso en/of MINOX-Verwerking bankmutaties. > Betalingsvoorstel crediteuren Op het betalingsvoorstel (Afdrukken > Crediteuren > Betalingsvoorstel) wordt zowel het bankrekeningnummer, als de IBAN en de BIC afgedrukt. > Openstaande postenlijst debiteuren en crediteuren Indien bij de debiteur en crediteur een IBAN is ingevuld, zal deze, in plaats van het bankrekeningnummer worden vermeld op de openstaande postenlijst. > Import / export Zowel bij het importeren als bij het exporteren van gegevens van debiteuren en crediteuren zijn de velden IBAN en BIC toegevoegd. > Geleidelijke overgang Met MINOX kunt u geleidelijk overstappen naar SEPA. Zowel het huidige bankrekeningnummer als de nieuwe IBAN en BIC kunt u in MINOX opslaan. Betalingen en incasso s kunt u zowel in Clieop03- als in SEPA-formaat aanmaken. U kunt dus besluiten om met één bank(rekening) over te stappen op SEPA. Vanaf 1 februari 2014 kunt u de huidige Clieop03-bestanden niet meer aan uw bank aanbieden. > De conversie kunt u gerust meerdere malen in MINOX uitvoeren. Bij mag u kosteloos maximaal 50 bestanden aanleveren. Hiermee kunt u dus de administratie(s) bijvoorbeeld eens per kwartaal updaten. Nieuwe debiteuren en/of crediteuren, die nog zijn aangemaakt met een bankrekeningnummer worden dan weer geconverteerd naar IBAN en BIC.

10 Betalingen Pag. 10 > Automatische betalingen Met deze module kunt u betalingen zowel in het huidige Clieop03-bestandsformaat aanmaken, alsook in het nieuwe SEPA-formaat. Kiest u bij Indeling voor SEPA dan zal in de tab Voorstel het IBAN en de BIC worden getoond. Een onjuiste IBAN of BIC zal door MINOX worden afgekeurd. In de kolom Opmerking verschijnt dan een melding. In het Voorstel zijn twee kolommen toegevoegd: Factuurdatum en Boekstuknummer. U kunt alle kolommen groter of kleiner maken door het eindpunt in de titelbalk te slepen met de muis.

11 Incasso Pag. 11 > Incasso Voor incasso s is de verandering groot. Naast het aanleveren in een ander bestandsformaat, gaat er veel meer veranderen. De Europese incasso krijgt namelijk twee varianten: Core en Business-To-Business (B2B). Laat u zich door uw bank goed informeren over (de verschillen in) deze twee varianten. > Kenmerken van de Core Incasso bij particulieren en bedrijven. Debiteur heeft recht op terugboeking (8 weken). Debiteur geeft machtiging af aan incassant. De bank van de incassant krijgt de opdracht uiterlijk 5 werkdagen voor verwerking van een eenmalige en uiterlijk 2 werkdagen voor de vervolgincasso s van een doorlopende machtiging. De bank van de incassant hoeft de machtiging niet te controleren. Er is geen nieuwe machtiging van de debiteur nodig. > Kenmerken van de B2B Alleen incasso s bij bedrijven. Debiteur heeft geen recht op terugboeking. De bank van de incassant krijgt de opdracht uiterlijk 1 werkdag voor verwerking. De bank van de incassant is verplicht de machtiging te controleren. Er dient een nieuwe machtiging te worden ondertekend. De debiteur dient bij zijn bank de incasso te registreren. > Machtigingskenmerk Voor incasso s moet u een Europees incassocontract afsluiten met de bank. U ontvangt dan een Incassant-ID. Dit nummer toetst u in MINOX in bij Onderhoud > Algemeen > Basisgegevens administratie in de tab Bank in het veld Incassant-ID. Elke incasso moet worden voorzien van een machtigingskenmerk. In combinatie met het Incassant-ID zorgt dit kenmerk ervoor dat alle incasso-opdrachten gerelateerd kunnen worden aan een specifieke machtiging. Dit geldt ook voor de al lopende machtigingen. > Incassovarianten Per soort (Core en B2B) maken we onderscheid tussen de eenmalige - (EM) en de doorlopende machtiging (DM). In totaliteit kennen we dus vier varianten (EM-Core, DM- Core, EM-B2B en DM-B2B). > Betalingscondities Per incassovariant maakt u een betalingsconditie aan (Onderhoud > Algemeen > Betalingscondities). Deze conditie koppelt u aan de debiteur. Bij het handmatig inboeken van de verkoopfacturen wordt deze gekoppelde betalingsconditie gehanteerd. Factureert u met MINOX (zowel directe- als orderfacturering), dan kunt u zelfs verschillende betalingscondities voor één debiteur gebruiken.

12 Incasso (vervolg) Pag. 12 > Mandaatregister Uw debiteur ondertekent de incasso (Mandaat). Bij Onderhoud > Debiteuren is een button Mandaten toegevoegd. Per incassovariant, dient u voordat u de incasso met MINOX gaat aanmaken de relevante gegevens vast te leggen. Ook kunt u het ondertekende document digitaal koppelen. Mocht u van de debiteur of van uw bank vragen krijgen over de machtiging dan kunt u het mandaatregister raadplegen en afdrukken (Afdrukken > Debiteuren > Mandaatregister). Is een eenmalige machtiging met MINOX verwerkt (klaargezet voor de bank om te incasseren), dan krijgt deze automatisch de status Niet-actief met de datum van incasso. > Aanmaken incassobestand Bij Taken > Incasso kiest u voor het Clieop03- of het SEPA-formaat. Indien u ook met MINOX factureert, dan wordt u bij aanmaken van het bestand in het formaat SEPA geholpen met de selectie op de Incassodatum (zie volgende pagina). Factureert u niet met MINOX of hanteert u nog het Clieop-formaat, kies dan bij Indeling voor Vervaldatum. Bij SEPA dient u per soort incasso een bestand aan te maken. Daarbij dient u rekening te houden met de verwerkingstermijn, die de bank nodig heeft voor het uitvoeren van de incasso. Dit hangt af van het soort en type van de incasso en de verwerkingstijd van de bank. > Stornering Als een incasso, nadat deze met MINOX is aangemaakt, wordt geweigerd of teruggeboekt, dient u -afhankelijk van de melding van uw bank- een nieuw mandaat aan te maken. Is de incassobatch nog niet aan uw bank aangeboden en u wilt deze incasso nogmaals creëren dan mag u het mandaat opnieuw activeren (status wijzigen van Niet actief in Actief). > Opvragen Nieuw is bij Opvragen > Debiteuren de button Mandaten. Aan het symbool (>) ziet u direct of er voor de betreffende debiteur mandaten aanwezig zijn. De actieve mandaten worden in het geel weergegeven. In de tab Openstaande posten kunt u Kolommen instellen. U heeft nu ook de mogelijkheid om de velden Betalingsconditie en Incassodatum op te nemen in de lijst (links naast het veld Memo). Het veld Incassodatum wordt alleen gevuld indien met MINOX wordt gefactureerd en is dan de geplande incassodatum.

13 Incasso & Factureren Pag. 13 > met MINOX > Verplichte vooraankondiging incasso Bij het doen van een incasso is sprake van een vooraankondiging. De debiteur moet vooraf geïnformeerd worden over de incasso. Deze vooraankondiging kunt u doen door middel van een sms-bericht of . Maar het kan ook heel gemakkelijk op de factuur die u met MINOX maakt. U moet de debiteur informeren over het te incasseren bedrag, de incassodatum en het machtigingskenmerk. Dit kunt u vermelden op de factuur, die u met MINOX maakt. Bij Onderhoud > Algemeen > Basisgegevens administratie bij de tab Formulieren klikt u achter Factuur op de button Wijzigen. In de tab Voet kunt u de tekst behorende bij de Incasso aanpassen. Ook kunt u aanvinken of u het bankrekeningnummer of IBAN van de debiteur wilt afdrukken op de factuur. De debiteur weet dan van welke bankrekening en op welke datum het (factuur)bedrag wordt afgeschreven. > Incassodatum De aanleveringstermijn voor het verwerken van incasso s verschilt per soort en type incasso. U dient vooraf aan de debiteur kenbaar te maken wanneer u gaat incasseren. Als u niets heeft afgesproken met de debiteur dient u dit minimaal 14 dagen voor incasso kenbaar te maken. Als u dit doet op de factuur, dan dient u deze dus minimaal twee weken voor de incassodatum te versturen. Vervolgens dient u op tijd de incassobestanden aan te maken, rekening houdend met de verwerkingstermijn van de bank. Bij het factureren (Taken > Factureren en Taken > Verkooporders > Facturen) vraagt MINOX naar de incassodatum. Houdt u rekening met de verwerkingstermijn (tot zes werkdagen), afhankelijk of het een Core of B2B en een eenmalige of een doorlopende incasso betreft. Om zowel op tijd kenbaar te maken aan de debiteur wanneer u precies gaat incasseren, als wel op het juiste moment het incassobestand bij uw bank aan te leveren, is het gemakkelijk om een vaste procedure te volgen. U factureert bijvoorbeeld op maandag. Als incassodatum vermeldt u op de factuur de maandag over 14 dagen. U gaat 5 werkdagen voor incassodatum (dus de maandag erop) de incassobestanden aanleveren aan de bank. Houd er rekening mee dat sommige banken (onder andere de Rabobank) een extra dag boven het standaard aantal dagen hanteren. De eerste keer dat u bij een debiteur gaat incasseren is de verwerkingstermijn bij de bank langer dan bij vervolgincasso s. U dient er rekening mee te houden dat u in die situatie niet meerdere openstaande posten van dezelfde debiteur gaat aanleveren! MINOX zal een waarschuwing geven, waarbij u wel de mogelijkheid heeft om door te gaan met incasseren.

14 WKR Pag. 14 > Werkkostenregeling (in MINOX-Pro) Sinds 1 januari 2011 is de werkkostenregeling (WKR) van kracht. Met deze regeling mogen bedrijven maximaal 1,5% (voor 2013) van het totale fiscale loon (de vrije ruimte ) besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers. Daarnaast mogen bepaalde zaken onbelast worden vergoed of verstrekt door gerichte vrijstellingen toe te passen. Over het bedrag boven de vrije ruimte dient loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80% te worden betaald. De WKR vervangt in 2015 het fiscale systeem van belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen aan de werknemer. Tot 2015 mag de ondernemer kiezen om nog gebruik te maken van het oude systeem of de nieuwe werkkostenregeling. MINOX stelt u in staat om snel inzicht te krijgen in de zogenaamde vrije ruimte. De werkkosten, die geboekt worden op de verschillende grootboekrekeningen, kunnen worden toegewezen aan de diverse soorten (bijvoorbeeld binnen forfait, gerichte vrijstellingen en nihil waarderingen). Daarbij houdt MINOX onder andere rekening met de BTW, die normaal niet wordt meegenomen bij de bepaling van het bedrijfsresultaat, maar nu wel bij het berekenen van de vrije ruimte. In de rapportage worden de verwachte en de werkelijke loonsom getoond, maar ook -indien gewenst- die van vorig boekjaar. Bij Onderhoud > Algemeen > Werkkostenregeling legt u de diverse soorten vast met de connectie naar het grootboek. Ook wordt o.a. het percentage vastgelegd (1,5 % voor 2013). Bij Soort kan men kiezen uit: F: Grondslag Fiscale loonsom W: Werkkosten (binnen forfait) G: Gerichte vrijstellingen N: Nihil waarderingen I: Intermediaire kosten O: Onbelaste kosten Bij Soort = F kunt u een voorstel Jaarbedrag Fiscaal loon intoetsen. Vervolgens het Percentage vrijstelling (voor 2012 = 1,4% en voor 2013 = 1,5%) Voor alle soorten geldt dezelfde methode van vastlegging van de grootboekrekeningen als bij de grondslagen van de BTW-codes. Alle grootboekrekeningen, die betrekking hebben op een specifieke soort, worden vastgelegd. Een grootboekrekening mag maar bij één soort worden vastgelegd. Houdt u hier rekening mee als u een groep grootboekrekeningen (van - t/m) intoetst.

15 WKR (vervolg) Pag. 15 > Werkkostenregeling kopiëren naar andere administraties Verwerkt u meerdere boekhoudingen, dan biedt MINOX de mogelijkheid om alle gegevens van de werkkostenregeling van een administratie te kopiëren naar één of meerdere administraties. Dit doet u met de button Kopiëren naar admnr. Uiteraard dienen de rekeningschema s gelijk te zijn. > BTW De werkkosten dienen tegen factuurwaarde, dus inclusief BTW gehanteerd te worden. De methode van BTW-berekening in MINOX (zie Onderhoud > Algemeen > Basisgegevens Administratie tab BTW) dient daarom op grootboek te zijn. Op grootboekrekeningen, die gekoppeld zijn aan de werkkostenregeling, boekt u de bedragen inclusief BTW. U hanteert -indien van toepassing- de betreffende BTW-code. Op de grootboekrekening worden alle bedragen exclusief BTW verwerkt. Voor de werkkostenregeling zal MINOX de bedragen inclusief BTW op het overzicht presenteren. > Overzicht Bij Afdrukken > Grootboek > Werkkostenregeling kunt u een overzicht afdrukken, waarmee u inzicht krijgt in de zogenaamde vrije ruimte. Bepalend voor deze vrije ruimte is de grondslag fiscale loonsom. Hierbij kunt u uitgaan van vorig jaar, het huidig jaar of het door u ingetoetste fiscale jaarbedrag (voor dit jaar). Door middel van een koppeling met Excel kan op een snelle manier extracomptabel worden berekend wat het effect is om kosten van de ene soort aan een andere toe te wijzen (bijvoorbeeld de cafetariaregeling).

16 Vernieuwingen Pag. 16 > Onderhoud > Debiteuren / Crediteuren De adressen in de tab Algemeen zijn vergroot naar 60 posities. Hier blijkt in de praktijk behoefte aan te zijn. > Vaste activa > Activa U heeft bij het grootboek, debiteuren, crediteuren en artikelen al de mogelijkheid om een rekening te kopiëren. Deze functie is nu ook mogelijk bij Vaste activa. > Opvragen > Grootboek In de tab Mutaties vindt u de button Kolommen. Het veld Boekstuknummer is nieuw. Door deze aan te vinken, zal het boekstuknummer rechts van de kolom Documentnummer worden vermeld. Dit is handig als u het boekstuknummer in het inkoopboek (Onderhoud > Algemeen > Dagboeken) heeft vrijgegeven. Standaard is de kolom Boekstuknummer uitgeschakeld. > Debiteuren Ook bij de tab Openstaande posten kent MINOX de button Kolommen. Hieraan is de mogelijkheid toegevoegd om de velden Betalingsconditie en Incassodatum te vermelden in de lijst (links van het veld Memo). Als u beschikt over de module Incasso dan wordt het veld Incassodatum gevuld door MINOX bij de facturering en is dan de geplande incassodatum. Met de button Afdr. aanmaningen kan snel een rekeningoverzicht of een aanmaning worden afgedrukt. U gaat dan voorbij aan de mogelijkheid van Aanmaningen Pro, die MINOX-Pro biedt.

17 Taken Pag. 17 > Inkooporders Indien een inkooporder in delen wordt ontvangen, wordt automatisch een backorder aangemaakt. Deze backorder krijgt een nieuw ordernummer. Nieuw is dat het oorspronkelijke ordernummer bewaard blijft. Als u bij Taken > Inkooporders > Orders met F4 alle orders raadpleegt, ziet u een extra kolom met het Oorspronkelijke ordernummer. Ook bij Opvragen > Inkooporders wordt in een extra kolom zowel bij de crediteur als bij het artikel het oorspronkelijke ordernummer getoond.

18 Afdrukken Pag. 18 > Afdrukken > Grootboek > BTW-aangifte > ICP-listing Bij de opbouw van de ICP-listing zal het totaalbedrag, zowel voor Goederen als voor Diensten, op het scherm worden getoond. Dit maakt een eventuele controle cq. vergelijk met het grootboek gemakkelijker. U heeft dan nog de mogelijkheid om deze procedure te annuleren voordat de aangifte definitief elektronisch wordt verzonden. > Debiteuren > Aanmaningen Vanaf 1 juli 2012 gelden wettelijke regels voor incassokosten naar particulieren. Bij versie 12 wordt (in de map Pictures) een standaard BMP meegeleverd met daarin de incassostaffel. Stuurt u aanmaningen naar particulieren, dan adviseren wij u deze te gebruiken. > Debiteuren > Jarenoverzicht (Pro) U kent waarschijnlijk al het Periodeoverzicht. Per periode (meestal per maand) worden bijvoorbeeld de verkopen weergegeven. Nieuw is het Jarenoverzicht. Hiermee kunt u bijvoorbeeld de verkopen van het huidige jaar vergelijken met die van de afgelopen vier jaren. Ook kunt u het bedrag dat een debiteur ultimo het jaar openstaat van vijf jaren met elkaar vergelijken. > Crediteuren > Openstaande posten Nieuw in versie 12 is de keuze om het boekstuknummer af te drukken. U vindt deze optie onder Kolomkeuze. Op het overzicht wordt dan het Boekstuknummer in plaats van het Betaald bedrag vermeld.

19 Documenten Pag. 19 > Opmaak documenten Onderhoud > Algemeen > Basisgegevens administratie tab Formulieren > adres op documenten MINOX kent veel inkoop- en verkoopdocumenten, zoals de offerte, opdrachtbevestiging, pakbon, afleverbon en factuur. Op deze documenten kunt u het telefoon- en/of faxnummer van de debiteur of crediteur laten afdrukken. Nieuw is de mogelijkheid om het adres te printen. Dit gaat dan ten koste van het telefoon- of het faxnummer. Een handigheidje is de mogelijkheid om het document (via het scherm) bijvoorbeeld met Acrobat Reader als PDF te openen. U kunt dan het adres kopiëren om snel een te sturen. > Intracommunautaire leveringen of diensten Is er sprake van intracommunautaire leveringen of diensten, dan dient (naast de vermelding van het BTW ID-nummer van de debiteur) ook op de factuur te worden afgedrukt: Intracommunautaire levering/dienst. In de tab Voet van de factuur kunt u bij het veld Intracomm. levering/diensten deze tekst instellen. > Buildinfo Bij Help > Info is een button opgenomen: Buildinfo. Hiermee wordt u geïnformeerd over de wijzigingen en vernieuwingen van een build. Een nieuwe build wordt regelmatig via internet aangeboden en kan automatisch worden geïnstalleerd. Heeft u contact met onze helpdesk, dan zal men u vragen naar het versienummer en de build. Deze worden nu ook rechtsonder in het beeldscherm weergegeven. Bijvoorbeeld: Versie build

20 Interesse in het bijwonen van een productpresentatie van een van de modules van MINOX? Regelmatig organiseren wij in Veenendaal bijeenkomsten. Ook op individuele basis. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden. MINOX Software kan -op maat- bedrijfstrainingen voor u verzorgen. Op uw kantoor en afgestemd op de wensen van u en uw medewerkers. Wilt u slechts een dagdeel, kom dan naar ons trainingscentrum in Veenendaal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Verkoop:

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 1 van 35 UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 2 van 35 1. SEPA CHECK Ga naar http://www.unidis.nl/ en klik op doe de SEPA check. Zie onderstaande screenshot. U komt

Nadere informatie

In deze MINOX-Info vindt u de beschrijving van de vernieuwingen van versie 6.

In deze MINOX-Info vindt u de beschrijving van de vernieuwingen van versie 6. minox- urenadministratie versie 6 september 2011 In deze MINOX-Info vindt u de beschrijving van de vernieuwingen van versie 6. De nieuwe versie van MINOX-Urenadministratie kent vele nieuwe mogelijkheden.

Nadere informatie

CASH is SEPA-proof! U kunt eenvoudig uw eigen IBAN en BIC codes opvragen via de website:

CASH is SEPA-proof! U kunt eenvoudig uw eigen IBAN en BIC codes opvragen via de website: Er vinden de komende tijd grote veranderingen plaats binnen het Europese betalingsverkeer, welke ook gevolgen hebben voor het gebruik van CASH. Wij willen u graag op de hoogte stellen dat CASH deze ontwikkelingen

Nadere informatie

info Nu zonder CD! minox versie 11 jaargang 10 november 2011

info Nu zonder CD! minox versie 11 jaargang 10 november 2011 Nu zonder CD! minox versie 11 jaargang 10 november 2011 Bij deze MINOX-Info treft u geen CD aan, tenzij u beschikt over individuele programmatuur. Wij bieden MINOX-gebruikers met een service-abonnement

Nadere informatie

Support Note Administratie aanpassen voor SEPA-incasso s

Support Note Administratie aanpassen voor SEPA-incasso s Support Note Administratie aanpassen voor SEPA-incasso s Als gevolg van de invoering van SEPA wordt de huidige Nederlandse incasso vervangen door de Europese incasso. Dit heeft gevolgen voor uw administratie

Nadere informatie

Aanvulling handleiding SupportWin. (voor SupportWin versie 7.5)

Aanvulling handleiding SupportWin. (voor SupportWin versie 7.5) Aanvulling handleiding (voor versie 7.5) Informatie Breekveldt Automatisering B.V. kunt u bereiken op het volgende adres: Breekveldt Automatisering B.V. Brinkstraat 30 6721 WV BENNEKOM Tel.: (0318) 49

Nadere informatie

Exporteren naar imuis versie 4.2.3. of hoger

Exporteren naar imuis versie 4.2.3. of hoger Exporteren naar imuis versie 4.2.3. of hoger Inhoud Keuzes in werken met combinatie The Nanny & imuis... 1 Automatische koppeling... 2 Controle stappen... 2 Exporteren machtigingen vanuit The Nanny...

Nadere informatie

STAPPENPLAN UNIT4 MULTIVERS PERSONEEL & SALARIS

STAPPENPLAN UNIT4 MULTIVERS PERSONEEL & SALARIS Over op IBAN STAPPENPLAN UNIT4 MULTIVERS PERSONEEL & SALARIS a white paper by UNIT4 2013 Inhoud Inleiding 3 1. Tijdelijke licentiecode Import aanvragen 4 2. Tijdelijke licentiecode activeren 5 3. Exporteren

Nadere informatie

9 jan 2014 SEPA conversie versie 1.1 pag. 1

9 jan 2014 SEPA conversie versie 1.1 pag. 1 9 jan 2014 SEPA conversie versie 1.1 pag. 1 Omzetten bankrekeningen naar IBAN s, volgens de SEPA-regels, voor ItsClean Inleiding Met ingang van 1 februari 2014 kunt u de bestaande (=oude) bankrekeningnummers

Nadere informatie

Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter

Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter Uw bankrekeningnummers omzetten naar IBAN/BIC met de UNIT4 Multivers IBAN Converter Inhoud 1 Wat doet de UNIT4 Multivers IBAN-Converter?... 1 1.1 Stappen bij de invoering... 1 2 Het uitvoeren van de wizard...

Nadere informatie

Over op IBAN en SEPA Wat betekent dat voor uw organisatie? Wij zijn uw bank.

Over op IBAN en SEPA Wat betekent dat voor uw organisatie? Wij zijn uw bank. Over op IBAN en SEPA Wat betekent dat voor uw organisatie? Wij zijn uw bank. 1 Over op IBAN en SEPA Op dezelfde manier betalen in heel Europa, dat is het doel van SEPA (Single Euro Payments Area). Vanaf

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling ABAB-Internetboekhouden Handleiding: Directe bankkoppeling 0 1. Inleiding.. 2 2. Aanvragen directe bankkoppeling.. 2 2.1 Aanvraag bij de ABN AMRO...3 2.2 Aanvraag bij de Rabobank. 6 2.3 Aanvraag bij de

Nadere informatie

Handleiding Profin. Sepa Betalen en incasseren. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl

Handleiding Profin. Sepa Betalen en incasseren. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl Handleiding Profin Sepa Betalen en incasseren Cervus Automatisering BV Inhoudsopgave Algemeen pagina 3 Bedrijfsconstanten pagina 4 Algemene instellingen pagina 4 Banken pagina 5 Crediteuren pagina 7 Tabblad

Nadere informatie

1 Instellingen voor Clieop-bestanden

1 Instellingen voor Clieop-bestanden U kunt vanuit Reeleezee betalingsopdrachten aanmaken en deze in de vorm van een ClieOp - bestand exporteren. ClieOp (CliëntOpdrachten) is de naam van het elektronische bestand dat zakelijke cliënten gebruiken

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling ABAB-Internetboekhouden Handleiding: Directe bankkoppeling 0 1. Inleiding.. 2 2. Aanvragen directe bankkoppeling.. 2 2.1 Aanvraag bij de ABN AMRO...3 2.2 Aanvraag bij de Rabobank. 6 3. Activeren directe

Nadere informatie

HANDLEIDING SEPA. Inhoud

HANDLEIDING SEPA. Inhoud HANDLEIDING SEPA Inhoud 1 Inleiding... 1 2 Bankdagboeken gereed maken voor SEPA... 2 2.1 Invullen van IBAN-nummer... 2 2.2 Koppelen SEPA-banktype... 2 3 Crediteuren instellen voor SEPA... 3 4 Debiteuren

Nadere informatie

Minox Offline versie 16

Minox Offline versie 16 Minox Offline versie 16 Onze visie is u helpen succesvol te zijn. 1 Inhoudsopgave Aan het woord 3 Minox versie 16 4 Activeren van versie 16 5 Installatie via internet 6 Nieuwe look van Minox 7 E-mailadressen

Nadere informatie

De BTW-verhoging van 1 oktober 2012 in UNIT4 Multivers Service Manager

De BTW-verhoging van 1 oktober 2012 in UNIT4 Multivers Service Manager De BTW-verhoging van 1 oktober 2012 in UNIT4 Multivers Service Manager Wetgeving In het Lenteakkoord is afgesproken dat het algemene BTW-tarief wordt verhoogd van 19 procent naar 21 procent. Deze verhoging

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving in- en verkooprol

Samenwerken met icounting. Beschrijving in- en verkooprol Samenwerken met icounting Beschrijving in- en verkooprol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 In- en verkooprol 3 2.1 Inkoopfacturen 3 2.1 Verkoopfacturen 3 3 Hoe werkt het? 3 3.1 Inkoopfacturen 3 3.2 Verkoopfacturen

Nadere informatie

SEPA en uw PxPlus/ProvideX software

SEPA en uw PxPlus/ProvideX software SEPA en uw PxPlus/ProvideX software CLIEOP vervalt, SEPA komt hiervoor in de plaats Nederland gaat op 1 februari 2014 over op het Europese betalingssysteem, SEPA (Single Euro Payments Area). We gaan niet

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van het bankbestand.. 2 3. Bankmutaties aanbieden..3 4. Bankafschriften inlezen en verwerken.....4

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving samenwerken compleet

Samenwerken met icounting. Beschrijving samenwerken compleet Samenwerken met icounting Beschrijving samenwerken compleet Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Samenwerken compleet 3 2.1 Inkoopfacturen 3 2.1 Verkoopfacturen 3 2.3 Mutaties inlezen 3 3 Hoe werkt het? 4 3.1

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van het bankbestand.. 2 3. Bankmutaties aanbieden..3 4. Bankafschriften inlezen en verwerken.....4

Nadere informatie

SnelFact Handleiding. SnelFact. Handleiding. Jerrisoft Pagina 1 van 13

SnelFact Handleiding. SnelFact. Handleiding. Jerrisoft Pagina 1 van 13 SnelFact Handleiding Jerrisoft Pagina 1 van 13 Inleiding Welkom bij de handleiding van SnelFact. Het facturatie programma voor de ondernemer die snel en eenvoudig offertes, orders en facturen wil maken..

Nadere informatie

UNIT4 Multivers Installatie bankrekeningnummers omzetten naar IBAN

UNIT4 Multivers Installatie bankrekeningnummers omzetten naar IBAN UNIT4 Multivers Installatie bankrekeningnummers omzetten naar IBAN Datum: 22-4-2013 Versie: 1.0 Inhoud Inleiding... 3 Wat doet de Multivers Installatie IBAN omzetter?... 5 Stappen/controles uit te voeren

Nadere informatie

BTW-verhoging 21% CASH en de btw-verhoging per 1 oktober 2012 Wat verandert er voor u en uw boekhouding?

BTW-verhoging 21% CASH en de btw-verhoging per 1 oktober 2012 Wat verandert er voor u en uw boekhouding? Inleiding BTW-verhoging 21% De tekst van dit document is van toepassing op versie B03 van Cash. De verwachte datum voor deze versie is 14 september 2012. Op 1 oktober 2012 wordt de btw 'hoog' verhoogd

Nadere informatie

Aanvulling handleiding SupportWin. (voor SupportWin versie 7.0)

Aanvulling handleiding SupportWin. (voor SupportWin versie 7.0) Aanvulling handleiding (voor versie 7.0) Informatie Breekveldt Automatisering B.V. kunt u bereiken op het volgende adres: Breekveldt Automatisering B.V. Brinkstraat 30 6721 WV BENNEKOM Tel.: (0318) 49

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van het bankbestand.. 2 3. Bankmutaties aanbieden..3 4. Bankafschriften inlezen en verwerken.....4

Nadere informatie

Profin. Financiële administratie. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl

Profin. Financiële administratie. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl Profin Financiële administratie Cervus Automatisering BV Inhoudsopgave Algemeen pagina 3 Boekjaar aanmaken pagina 4 Grootboekrekeningen pagina 6 Dagboeken pagina 7 Dagboeken met een tegenrekening pagina

Nadere informatie

Microsoft Dynamics NAV voorbereiden op SEPA en IBAN

Microsoft Dynamics NAV voorbereiden op SEPA en IBAN Microsoft Dynamics NAV voorbereiden op SEPA en IBAN 2012 GAC Business Solutions De Scheper 307 5688 HP Oirschot +31 (0)499 58 28 28 info@gac.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Introductie... 3 2 Wat

Nadere informatie

Vervolgens kunt u de nota's opbouwen, en een incasso-bestand aanmaken en versturen naar het servicebureau / uw bank.

Vervolgens kunt u de nota's opbouwen, en een incasso-bestand aanmaken en versturen naar het servicebureau / uw bank. Hoofdstuk 1 Inleiding Het is mogelijk om declaraties door middel van automatische incasso te laten incasseren via een servicebureau (bijvoorbeeld Interpay), of via uw eigen bank. Voor patiënten hoeft u

Nadere informatie

info Factuur BTW 19% BTW 21% minox - info jaargang 11 september 2012

info Factuur BTW 19% BTW 21% minox - info jaargang 11 september 2012 Factuur BTW 19% BTW 21% minox - info jaargang 11 september 2012 Deze MINOX-Info informeert u over de consequenties van de BTW-verhoging, die 1 oktober 2012 ingaat. De bijbehorende MINOX-programmatuur kunt

Nadere informatie

ROSA software voor de kinderopvang

ROSA software voor de kinderopvang Over op de IBAN ROSA software voor de kinderopvang Kenmerk: ROSA_IBAN.doc 2004-2013 MULDATA http://www.muldata.nl info@muldata.nl Systeem : ROSA over op de IBAN pagina: 2 Hoofdstuk : Inleiding Inhoudsopgave

Nadere informatie

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter 1 De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter Inleiding Per 01 oktober 2012 zal in Nederland het hoge Btw-tarief van 19% door de overheid verhoogd worden

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische incasso

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische incasso ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische incasso 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van incassobestanden...2 2.1 Selecteren facturen...2 2.2 Deelbetaling....4 2.3 Aanmaken incassobestand...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Betaaladvieslijst maken in Twinfield

Gebruikershandleiding. Betaaladvieslijst maken in Twinfield Gebruikershandleiding Betaaladvieslijst maken in Twinfield Betaaladvieslijst maken in Twinfield Inhoud Crediteuren aanmaken... 3 Aanmaken betaalvoorstel... 4 Aanpassen betaalvoorstel... 6 De betaaladvieslijst...

Nadere informatie

Hoofstukindeling Incasso PC Leden

Hoofstukindeling Incasso PC Leden Hoofstukindeling Incasso PC Leden 1 Voorwoord SEPA... 2 2 Voorwaarden vooraf... 3 3 Inrichten PC Leden voor de incasso... 4 3.1 Inrichting contract PC Leden... 4 3.2 De machtigingen administratie (het

Nadere informatie

Stappenplan elektronisch bankieren

Stappenplan elektronisch bankieren Pagina 1 van 7 Stappenplan elektronisch bankieren Inleiding Dit document bevat een beschrijving van de noodzakelijk stappen om optimaal gebruik te kunnen maken van de functionaliteit voor elektronisch

Nadere informatie

De koppeling met Rabobank

De koppeling met Rabobank Internet Boekhouden met CASHWeb Altijd een actuele financiële administratie door de automatische verwerking van uw bij- en afschrijvingen In samenwerking met: U kunt de mutaties van uw bankrekening automatisch

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische betalingen

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische betalingen ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische betalingen 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van betaalbestanden...2 2.1 Selecteren facturen...2 2.2 Deelbetaling....3 2.3 Aanmaken betaalbestand...

Nadere informatie

Inhoud. UNIT4 Software B.V. Disclaimer zoals vermeld op Pagina 2 van 6 http://www.unit4.nl/disclaimer

Inhoud. UNIT4 Software B.V. Disclaimer zoals vermeld op Pagina 2 van 6 http://www.unit4.nl/disclaimer Over op IBAN Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Eerste voorbereiding... 3 3. Verzamelen IBAN gegevens... 3 4. Conversie BBAN / IBAN... 4 5. Stamgegevens landen... 4 6. Omzetten bankboeken... 5 7. Betaalbaarstellen...

Nadere informatie

In dit document vindt u de beschrijving van alle aanpassingen die in SalonNet zijn doorgevoerd vanaf versie 2.08 (augustus 2013)

In dit document vindt u de beschrijving van alle aanpassingen die in SalonNet zijn doorgevoerd vanaf versie 2.08 (augustus 2013) December 2013 Geachte SalonNet gebruiker, In dit document vindt u de beschrijving van alle aanpassingen die in SalonNet zijn doorgevoerd vanaf versie 2.08 (augustus 2013) Met welke versie van SalonNet

Nadere informatie

Inlezen bankbestanden (bankafschriften)

Inlezen bankbestanden (bankafschriften) Inleiding. Wanneer u werkt met Internetbankieren, dan kunnen de mutaties van uw bank elektronisch worden ingelezen. U kunt deze direct automatisch laten inboeken. Dat gaat snel en de herkenning door CASH

Nadere informatie

1. Inloggen... 3. 1.1. Inloggen via de website of mobiele app... 3. 1.2 Inloggegevens wijzigen of opvragen... 3

1. Inloggen... 3. 1.1. Inloggen via de website of mobiele app... 3. 1.2 Inloggegevens wijzigen of opvragen... 3 Inhoud 1. Inloggen... 3 1.1. Inloggen via de website of mobiele app... 3 1.2 Inloggegevens wijzigen of opvragen... 3 1.3 Inloggen met pincode op mobiele app... 4 2. Berichtenservice... 5 3. Bedrijfsmonitor...

Nadere informatie

Automatische incasso. E-captain help E-captain help

Automatische incasso. E-captain help E-captain help 1 / 6 Automatische incasso Om incasso te gebruiken binnen e-captain moet de vereniging in het bezit zijn van een SEPA contract met de bank. Deze gegevens moeten worden overgenomen in e-captain. In dit

Nadere informatie

Overschakelen van ClieOp03 incasso naar Euro-incasso. Scipio Update 2014

Overschakelen van ClieOp03 incasso naar Euro-incasso. Scipio Update 2014 Overschakelen van ClieOp03 incasso naar Euro-incasso Scipio Update 2014 januari 2014 Inleiding In Europa wordt het betalingsverkeer gestandaardiseerd. Automatische afschrijvingen en overschrijvingen in

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften 1. Inleiding..2 2. Exporteren het bankafschrift...... 2 3. Bankmutaties aanbieden...... 3 4. Bankafschriften inlezen......4

Nadere informatie

3. Geef uw gewenste methode op in CASH onder: Financieel - Instellingen - Debiteuren-parameters - F6 SEPA DD

3. Geef uw gewenste methode op in CASH onder: Financieel - Instellingen - Debiteuren-parameters - F6 SEPA DD Inleiding Met CASH kunt u op eenvoudige wijze posten incasseren. Wanneer de debiteur heeft toegestemd dat de openstaande posten geïncasseerd mogen worden, voorziet u deze van een eigenschap zodat deze

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling ABAB-Internetboekhouden Handleiding: Directe bankkoppeling 0 1. Inleiding. 2 2. Activeren directe bankkoppeling 2 3. Ophalen bankafschriften via directe bankkoppeling..7 4. Aanbieden betaalopdrachten via

Nadere informatie

info minox versie 9.01 jaargang 8 november 2009

info minox versie 9.01 jaargang 8 november 2009 minox versie 9.01 jaargang 8 november 2009 Voor u liggen de nieuwe Info en CD van MINOX versie 9.01. U zult zien en ervaren dat de nieuwe versie veel aantrekkelijke vernieuwingen en uitbreidingen kent.

Nadere informatie

Teleboekhouden is beschikbaar in meerdere talen, naast Engels en Duits nu ook in Pools, Spaans en Turks

Teleboekhouden is beschikbaar in meerdere talen, naast Engels en Duits nu ook in Pools, Spaans en Turks Aanpassingen in de Teleboekhouden webapplicatie (algemeen) Startpagina Het in YOB tonen van actieve kantoormedewerkers ipv alle kantoormedewerkers. Brutomarge cilinder wordt getoond. Grafieken 'Top10 Opbrengsten',

Nadere informatie

Hoofdstukindeling Incasso PC Leden

Hoofdstukindeling Incasso PC Leden Hoofdstukindeling Incasso PC Leden 1 Voorwoord SEPA... 2 2 Voorwaarden vooraf... 2 3 Inrichten PC Leden voor de incasso... 3 3.1 Inrichting contract PC Leden... 3 3.2 De machtigingen administratie... 5

Nadere informatie

1. Omzetten rekeningsnummers naar IBAN nummers

1. Omzetten rekeningsnummers naar IBAN nummers 1. Omzetten rekeningsnummers naar IBAN nummers Inleiding Binnen iedere kinderopvangorganisatie zullen er specifieke vragen zijn over bepaalde processen binnen The Nanny. Met dit document willen wij u een

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving verkooprol

Samenwerken met icounting. Beschrijving verkooprol Samenwerken met icounting Beschrijving verkooprol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Verkooprol 3 2.1 Verkoopfacturen 3 2.2 Inkoopfacturen 3 3 Hoe werkt het? 4 3.1 Verkoopfacturen 4 3.2 Inkoopfacturen 4 4

Nadere informatie

De koppeling met Rabobank

De koppeling met Rabobank Internet Boekhouden met CASHWin Altijd een actuele financiële administratie door de automatische verwerking van uw bij- en afschrijvingen In samenwerking met: U kunt de mutaties van uw bankrekening automatisch

Nadere informatie

Handleiding REMS SEPA IBAN conversie deel 1 REMS versie 3.5A0109/3.6A0102

Handleiding REMS SEPA IBAN conversie deel 1 REMS versie 3.5A0109/3.6A0102 Handleiding REMS SEPA IBAN conversie deel 1 REMS versie 3.5A0109/3.6A0102 Versie 2 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsbestand,

Nadere informatie

Stappenplan BTW-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012 voor Accountview (in combinatie met Autoflex)

Stappenplan BTW-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012 voor Accountview (in combinatie met Autoflex) Stappenplan BTW-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012 voor Accountview (in combinatie met Autoflex) Dit stappenplan heeft u nodig om uw administraties in Accountview gereed te maken voor het nieuwe

Nadere informatie

Document Sepa: stap 2. IBAN export en import van bankrekeningnummers

Document Sepa: stap 2. IBAN export en import van bankrekeningnummers Document Sepa: stap 2. IBAN export en import van bankrekeningnummers in BGI-Office Versie mei 2013 2 BouwInfosys BV Dr. Hub van Doorneweg 153 5026 RC TILBURG Postbus 831 5000 AV TILBURG Telefoon servicedesk:

Nadere informatie

Makkelijk over op IBAN en SEPA. Rabobank Noord Twente

Makkelijk over op IBAN en SEPA. Rabobank Noord Twente Makkelijk over op IBAN en SEPA Rabobank Noord Twente Agenda SEPA toegelicht Wat verandert er? Wat betekent SEPA voor verenigingen en stichtingen? De Rabobank helpt u op weg! Handige tips en tricks Projectenfonds

Nadere informatie

Handleiding conversie Davilex naar Exact Online

Handleiding conversie Davilex naar Exact Online Stap 0: Wat doen we wel/niet Optioneel kunnen wij documenten en bijlages van de financiële data mee converteren dit is maatwerk. BTW de grondslagen worden niet geconverteerd, de mutaties worden geboekt

Nadere informatie

Inhoud van deze folder

Inhoud van deze folder Inhoud van deze folder Single Euro Payments Area (SEPA) Pagina 2 Rekeningnummer omzetten naar IBAN en BIC Pagina 3 Bankafschriften inlezen Pagina 4 Snelstart en verkoopfacturen Pagina 6 Vragen? Pagina

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving financiële rol

Samenwerken met icounting. Beschrijving financiële rol Samenwerken met icounting Beschrijving financiële rol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Financiële rol 3 2.1 Inkoopfacturen 3 2.2 Mutaties inlezen 3 3 Hoe werkt het? 3 3.1 Inkoopfacturen 3 3.2 Mutaties inlezen

Nadere informatie

Versie B03b d.d. 13 november 2012. CASH Financieel

Versie B03b d.d. 13 november 2012. CASH Financieel Versie B03b d.d. 13 november 2012 CASH Financieel Printercode toegevoegd in blok lay out! In het scherm Formulier Algemeen is de rubriek Printercode toegevoegd, zodat net als bij de regel lay out een vaste

Nadere informatie

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter 1 De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter Inleiding Per 01 oktober 2012 zal in Nederland het hoge Btw-tarief van 19% door de overheid verhoogd worden

Nadere informatie

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Sdu Advocatensupport Sdu Uitgevers www.scherpinsupport.nl september 2013 1 Inhoudsopgave Overzicht... 3 Converteren banknummers... 3 Rapport maken...

Nadere informatie

SEPA Instellen. E-captain help E-captain help http://help.e-captain.nl. SEPA activeren voor uw vereniging

SEPA Instellen. E-captain help E-captain help http://help.e-captain.nl. SEPA activeren voor uw vereniging 1 / 9 SEPA Instellen SEPA activeren voor uw vereniging Als eerste gaat u naar het beheercentrum om SEPA te activeren. U kiest voor beheercentrum en vervolgens voor het onderdeel IBAN / SEPA Aan de rechtste

Nadere informatie

Bestemd voor conversie van Nederlands Antilliaanse gulden naar US dollar

Bestemd voor conversie van Nederlands Antilliaanse gulden naar US dollar AccountView Windows conversie-procedure Bestemd voor conversie van Nederlands Antilliaanse gulden naar US dollar Belangrijk Inleiding De financiële administratie is een belangrijk onderdeel van uw organisatie.

Nadere informatie

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice SnelStart Stappenplan SBR btw-aangifte met SnelStart 12 Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Inleiding Vanaf 1 januari 2014 is het verplicht om de btw-aangifte te versturen volgens de Standard Business Reporting

Nadere informatie

d-basics Creditline, nieuw bestandsformaat Deutsche Bank

d-basics Creditline, nieuw bestandsformaat Deutsche Bank d-basics Creditline, nieuw bestandsformaat Deutsche Bank Vanaf 7 april 2015 moeten debiteurengegevens in een aangepast bestandsformaat naar Deutsche Bank ABF worden gestuurd. Deze instructie beschrijft

Nadere informatie

Via de werkbalk bovenin ga je naar de laatste crediteurenkaart en vervolgens ga je naar de volgende. Je krijgt dan een nieuwe blanco crediteurenkaart.

Via de werkbalk bovenin ga je naar de laatste crediteurenkaart en vervolgens ga je naar de volgende. Je krijgt dan een nieuwe blanco crediteurenkaart. 1 Instructie Navision - Crediteuren Invoeren stamgegevens crediteuren: Selecteer Crediteuren Selecteer wederom Crediteuren Je komt dan in de crediteurenkaarten. Via de werkbalk bovenin ga je naar de laatste

Nadere informatie

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Recente verbeteringen. Versie januari 2014

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Recente verbeteringen. Versie januari 2014 Deutsche Bank Global Transaction Banking Internet Bankieren Recente verbeteringen Versie januari 2014 Inhoudsopgave Het afgelopen jaar is een aantal verbeteringen doorgevoerd binnen Internet Bankieren.

Nadere informatie

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter INHOUD 1 Wat doet de UNIT4 Multivers Btw-Converter?... 1 1.1 Werkwijze van de invoering... 1 1.1.1 Controles

Nadere informatie

Zorg er tevens voor de het vinkje clieop in testmodus is uitgeschakeld als u daadwerkelijk incasso s wilt gaan doen.

Zorg er tevens voor de het vinkje clieop in testmodus is uitgeschakeld als u daadwerkelijk incasso s wilt gaan doen. Sepa Incasso s Via Easy-work is het mogelijk om incasso batches aan te maken in het SEPA / XML formaat. Voordat deze optie gebruikt kan worden dienen er een aantal instellingen voor elkaar te zijn en u

Nadere informatie

Handleiding. Act! SnelStart Connect Pro. handleiding. Act! SnelStartConnect Pro. Versie 1.0 3-4-2014

Handleiding. Act! SnelStart Connect Pro. handleiding. Act! SnelStartConnect Pro. Versie 1.0 3-4-2014 Act! SnelStartConnect Pro Handleiding Versie 1.0 3-4-2014 Inleiding Met SnelStart Connect Pro kunt uw Act!-database koppelen met uw SnelStart boekhouding. SnelStart Connect Pro biedt u de mogelijkheid

Nadere informatie

Handleiding installeren SEPA incasso s. in AllSolutions. Pagina 1 van 20

Handleiding installeren SEPA incasso s. in AllSolutions. Pagina 1 van 20 Handleiding installeren SEPA incasso s in AllSolutions Pagina 1 van 20 Inhoud 1. SEPA... 3 2. Parameters Bedrijven/Afdelingen... 4 3. Parameters Debiteuren... 5 4. Omnummeren IBAN Nederlandse debiteuren...

Nadere informatie

Contributie via automatische incasso: doen!

Contributie via automatische incasso: doen! Contributie via automatische incasso: doen! Het versturen van acceptgiro s is voor u als ledenadministrateur en/of penningmeester ieder jaar weer een heel karwei. Vervolgens moet u ook nog betalingen controleren

Nadere informatie

Handleiding conversie Twinfield naar Exact Online

Handleiding conversie Twinfield naar Exact Online Stap 0: Wat doen we wel/niet Wij converteren alleen financiële data. Optioneel kunnen wij documenten en bijlages van de financiële data mee converteren dit is maatwerk. Bij Basecone converteren wij de

Nadere informatie

Hoofstukindeling Incasso PC Leden

Hoofstukindeling Incasso PC Leden Hoofstukindeling Incasso PC Leden 1 Voorwoord SEPA... 2 2 Voorwaarden vooraf... 2 3 Inrichten PC Leden voor de incasso... 3 3.1 Inrichting contract PC Leden... 3 3.2 De machtigingen administratie... 5

Nadere informatie

MIJNWEBWINKEL.nl KOPPELEN aan imuis Online

MIJNWEBWINKEL.nl KOPPELEN aan imuis Online MIJNWEBWINKEL.nl KOPPELEN aan imuis Online Webshopbestellingen automatisch verwerken in imuis Online STAP 1. U heeft een webshop via MIJNWEBWINKEL.NL. STAP 2. Sluit een abonnement af voor imuis Online

Nadere informatie

Eindejaarsverwerking E-Account Exact (Globe) voor Windows

Eindejaarsverwerking E-Account Exact (Globe) voor Windows pagina 1 van 6 Inleiding De jaarafsluiting betekent dat de financiële administratie voor een bepaald boekjaar volledig gereed gemaakt moet worden. Zaken die in dit proces een rol spelen zijn onder andere:

Nadere informatie

Handleiding conversie SnelStart naar Exact Online

Handleiding conversie SnelStart naar Exact Online Stap 0: Wat doen we wel/niet Wij converteren alleen financiële data. Optioneel kunnen wij documenten en bijlages van de financiële data mee converteren dit is maatwerk. BTW-grondslagen worden niet geconverteerd,

Nadere informatie

Support Note Validatiemelding bij export SEPA-incasso s verhelpen

Support Note Validatiemelding bij export SEPA-incasso s verhelpen Support Note Validatiemelding bij export SEPA-incasso s verhelpen Tijdens de export van een incasso-bestand ontvangt u de melding dat het gegenereerde XML-bestand niet aan de eisen voldoet. In deze Support

Nadere informatie

Compad Store Automation

Compad Store Automation Compad Store Automation Iban / Serpa Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 1 november 2012 Definitief Carol Esmeijer 1.1 23 April 2013 Definitief Carol Esmeijer Iban conversie toegevoegd.

Nadere informatie

Handleiding conversie Exact Globe naar Exact Online

Handleiding conversie Exact Globe naar Exact Online Stap 0: Wat doen we wel/niet Wij converteren alleen financiële data. Optioneel documenten en bijlages van de financiële data. BTW-code grondslagen worden niet geconverteerd, de mutaties worden geboekt

Nadere informatie

Van de huidige Nederlandse incasso. en de zakelijke Europese incasso. Inleiding. Wat moet u doen. Aanvullende informatie. Mei 2014 Versie 2.

Van de huidige Nederlandse incasso. en de zakelijke Europese incasso. Inleiding. Wat moet u doen. Aanvullende informatie. Mei 2014 Versie 2. Van de huidige Nederlandse incasso naar de zakelijke Europese incasso Inleiding Waarom een nieuwe zakelijke Europese incasso Wat is de zakelijke Europese incasso Wat moet u doen 1. Verzamel informatie

Nadere informatie

PC Leden: omzetten van Bank/gironummers naar BIC/IBAN nummers ( versie maart 2013)

PC Leden: omzetten van Bank/gironummers naar BIC/IBAN nummers ( versie maart 2013) Stappen voorafgaand aan de conversie van de bank/giro nummers naar IBAN: 1. Installeer PC Leden 7 en neem de oude database mee in de installatie. Uw PC Leden versie 7 is nu gevuld met de gegevens uit uw

Nadere informatie

Standaard functies FashionBase ERP

Standaard functies FashionBase ERP FashionBase ERP biedt voor de bedrijfskledingbranche een totaaloplossing en een op de klant gericht informatiesysteem. U kunt ook inzage krijgen in uw voorraden, inkoopprijzen en winstgevigheid van uw

Nadere informatie

Handleiding Abakus. Verkoopmap. Naam handleiding: Verkoopmap Product: Abakus Compleet Datum publicatie: 02-01-2015 Versie: 1.0

Handleiding Abakus. Verkoopmap. Naam handleiding: Verkoopmap Product: Abakus Compleet Datum publicatie: 02-01-2015 Versie: 1.0 Handleiding Abakus Verkoopmap 2014 Abakus Compleet Pagina 1 / 7 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Het beginscherm... 3 Dagboek-map Verkoop:... 3 Contact... 7 Zelfhulp en handleidingen... 7 2014 Abakus

Nadere informatie

Incura Boekhouding: debiteurenbeheer

Incura Boekhouding: debiteurenbeheer Incura Boekhouding: debiteurenbeheer Inleiding Ook al wil natuurlijk iedere ondernemer dat zijn klanten op tijd betalen, de werkelijkheid is helaas anders. Sommige klanten die de mogelijkheid hebben om

Nadere informatie

SEPA - Incasso behorend bij changelist v6.29.0

SEPA - Incasso behorend bij changelist v6.29.0 SEPA - Incasso behorend bij changelist v6.29.0 Eerste beschikbaarheid: 11 november 2013 Twinfield International NV De Beek 9-15 3871 MS Hoevelaken Nederland Belangrijk bericht Niets van deze uitgave mag

Nadere informatie

ReadmeB12a d.d. Oktober 2017 Verder verbeterd

ReadmeB12a d.d. Oktober 2017 Verder verbeterd ReadmeB12a d.d. Oktober 2017 Verder verbeterd Automatische functies in een kopie administratie In steeds meer administraties wordt gebruik gemaakt van functies die automatisch worden uitgevoerd wanneer

Nadere informatie

Handleiding Abakus. Inkoopfacturen. Naam handleiding: Inkoopfacturen Product: Abakus Compleet Datum publicatie: 31-12-2014 Versie: 1.

Handleiding Abakus. Inkoopfacturen. Naam handleiding: Inkoopfacturen Product: Abakus Compleet Datum publicatie: 31-12-2014 Versie: 1. Handleiding Abakus Inkoopfacturen 2014 Abakus Compleet Pagina 1 / 9 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Inkoopfactuur... 3 Boekingsregel(s)... 4 Aanmaken inkooprelatie... 5 Via de Kamer van koophandel...

Nadere informatie

Inleiding U heeft de online boekhoudsoftware van imuis aangeschaft en/of wilt een koppeling tussen The Nanny en imuis tot stand brengen.

Inleiding U heeft de online boekhoudsoftware van imuis aangeschaft en/of wilt een koppeling tussen The Nanny en imuis tot stand brengen. Koppeling met imuis Inleiding U heeft de online boekhoudsoftware van imuis aangeschaft en/of wilt een koppeling tussen The Nanny en imuis tot stand brengen. Een koppeling tussen The Nanny en imuis kent

Nadere informatie

Opzetten van een administratie

Opzetten van een administratie Van start met uw eigen administratie Gefeliciteerd met uw keuze voor Minox. Met dit informatieblad helpen wij u met het snel en goed inrichten van uw administratie. Heeft u een accountant, die al met Minox

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving inkooprol

Samenwerken met icounting. Beschrijving inkooprol Samenwerken met icounting Beschrijving inkooprol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Inkooprol 3 3 Hoe werkt het? 3 4 Inrichting 3 5 Inkoopfacturen verwerken 4 6 Betalingen fiatteren 5 7 Betalingen uitschrijven

Nadere informatie

Handleiding REMS SEPA deel 2 versie 3.6B01 december 2013

Handleiding REMS SEPA deel 2 versie 3.6B01 december 2013 Handleiding REMS SEPA deel 2 versie 3.6B01 december 2013 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsbestand, elektronisch

Nadere informatie

2. Machtigingadministratie

2. Machtigingadministratie 2. Machtigingadministratie Inleiding Binnen iedere kinderopvangorganisatie zullen er specifieke vragen zijn over bepaalde processen binnen The Nanny. Met dit document willen wij u een handreiking geven,

Nadere informatie

JAAROVERGANG FIDURA KLEOS. Inleiding

JAAROVERGANG FIDURA KLEOS. Inleiding JAAROVERGANG FIDURA KLEOS 2013-2014 Inleiding In deze beschrijving wordt uitgelegd hoe u in Fidura KLEOS de jaarovergang dient uit te voeren. De volgende aspecten komen achtereenvolgens aan de orde: 1.

Nadere informatie

Release notes UNIT4 Multivers XtraLarge (XL) 10.3.1 (Service Pack release)

Release notes UNIT4 Multivers XtraLarge (XL) 10.3.1 (Service Pack release) Release notes UNIT4 Multivers XtraLarge (XL) 10.3.1 (Service Pack release) UNIT4 Software B.V. Telefoon 0184 444444 Postbus 102 Telefax 0184 444445 3360 AC Sliedrecht Supportlijn 088 2472472 Supportfax

Nadere informatie