om jonge mensen de start te bieden die zij én de stad hard nodig hebben.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "om jonge mensen de start te bieden die zij én de stad hard nodig hebben."

Transcriptie

1

2

3 Nergens anders in Europa vind je zo veel sociale huurwoningen als in Nederland. Eén op de drie woningen is sociale huur. Toch lukt het jonge mensen niet om een betaalbare woning te vinden. Hoe komt dat? Dat heeft alles te maken met het gebrek aan doorstroming in de sociale huur: blijf zitten waar je zit en verroer je niet. De invoer van een tijdelijk contract kan de boel in beweging brengen. Wij pleiten voor het invoeren van het vijfjarencontract: om jonge mensen de start te bieden die zij én de stad hard nodig hebben. Marien de Langen en Gerard Anderiesen Bestuur Stadgenoot

4 Het vijfjarencontract Door gebrek aan doorstroming hebben vooral jonge mensen met een beperkt inkomen grote moeite om aan fatsoenlijke woonruimte te komen. Dat is schadelijk voor henzelf, de woningmarkt, de economie en leidt tot misstanden. Door een huurcontract van vijf jaar in te voeren kunnen we mensen de mogelijkheid bieden een woonstart te maken in een kleine, betaalbare huurwoning. Na vijf jaar zullen veel mensen een inkomensstijging hebben doorgemaakt. Zij kunnen zichzelf redden. Wie nog steeds een laag inkomen heeft, heeft woonduur opgebouwd voor een gewone sociale huurwoning. Corporaties en gemeenten spreken af wáár, hoeveel en welke woningen met een vijfjarencontract verhuurd kunnen worden. Het resultaat is meer toegang tot fatsoenlijke en betaalbare huisvesting in de stad, beweging op de woningmarkt, voorkómen van scheefwonen en dus een veel doelmatiger inzet van betaalbare huurwoningen.

5 Steuntje in de rug voor jonge stedelingen Woningcorporaties zijn er voor mensen die belemmering hebben bij het vinden van een woning. In veel gevallen is betaalbaarheid de grootste belemmering. Mensen met een laag inkomen zijn vaak voor langere tijd op een sociale huurwoning aangewezen. Maar vooral in de grote steden is er een grote groep woningzoekenden slechts tijdelijk aangewezen op sociale huur. Studenten, jongeren, afgestudeerden, geboren Amsterdammers of van elders. Deze groep is van groot belang voor het functioneren en de economische vitaliteit van de stad. Ook zij hebben behoefte aan betaalbare woonruimte. Die woning hoeft niet groot of luxe te zijn; belangrijker is snelle beschikbaarheid. Huren is aantrekkelijk voor jonge volwassenen tussen de 20 en 30. In die levensfase is er nog veel onzeker (studie, baan, inkomen, relatie) 1. Er wordt niet ver vooruitgekeken. Twee, drie, vier jaar? Zo wordt ook naar wonen gekeken. Het past daarbij dat je je niet vastlegt met een koopwoning. Dit is versterkt door de crisis waarin de huizenprijzen dalen, hypotheekregels strenger worden, de arbeidsmarkt flexibiliseert en mensen hun carrière steeds vaker met een studieschuld zullen beginnen. Je bedenkt je wel twee keer voordat je een huis koopt. Voor jonge stedelingen is huren dé manier om te wonen. Gelukkig dat er in de stad nog steeds veel betaalbare huurwoningen staan. Het probleem is alleen dat ze niet vrijkomen. En áls ze vrijkomen, dan staan de jonge stedelingen achteraan in de rij, omdat ze te jong zijn of van elders komen. Op de reguliere manier reageren op een sociale huurwoning doen de jonge stedelingen vaak niet eens meer, wetend dat ze de eerste jaren volkomen kansloos zijn. Maar ook deze groep heeft een steuntje in de rug nodig. Goed aanbod, geen verhuurinstrument Corporaties kunnen maar in beperkte mate sociale huurwoningen aan deze doelgroep verhuren: aan studenten via een campuscontract, aan jongeren via een jongerencontract en door tijdelijke verhuur van woningen die gepland 1 Thomas Spauwen, Onderzoek naar het woongedrag van jonge stedelingen, 2012, in opdracht van Stadgenoot. Marijn Sleurink, The transformation of the Amsterdam housing market and how young adults respond to declined access to housing, 2012.

6 staan voor sloop. Het is door deze tijdelijke contracten dat corporaties de jonge stedelingen nog enigszins de kans bieden om aan een betaalbare woning te komen. Slim en goedbedoeld als ze zijn, blijven het echter kunstgrepen die onvoldoende soelaas bieden. Het jongerencontract is juridisch nog niet verankerd en biedt jongeren slechts tot hun 23 e een kans op een woning. Campuscontracten zijn er slechts voor studenten, terwijl de groep jonge stedelingen veel groter is dan dat. Veel jonge volwassenen zoeken hun toevlucht in illegale onderhuur, blijven bij hun ouders wonen, betalen duizenden euro s sleutelgeld voor een huurwoning, of huren voor veel te veel geld kamers bij particulieren. En áls ze dan eindelijk lang genoeg staan ingeschreven om een sociale huurwoning te bemachtigen, verdienen ze net te veel. Of als dat net niet zo is, kunnen ze er hun hele leven blijven zitten en worden ze de nieuwe scheefwoners. Zo is de sociale huursector verstopt geraakt en wordt het maatschappelijk vermogen niet efficiënt ingezet. Wie behoefte heeft aan een sociale huurwoning kan er geen krijgen. Wie er geen behoefte meer aan heeft blijft zitten. Dat heeft ook te maken met het tekort aan woningen in het middensegment, met een maandhuur tussen de 650 en 900 euro en het vastlopen van de koopmarkt 2. Maar wij willen ons vooral richten op imperfectie van de sociale voorraad om de duizenden woningzoekenden aan de onderkant van de Amsterdamse woningmarkt een plek te bieden. Druk op de stad Amsterdam heeft een grote sociale huursector met woningen, bijna de helft van de woningvoorraad. Het aantal vrijkomende huurwoningen neemt echter drastisch af, evenals de koopwoningen en de nieuwbouw. Tegenover het geringe aanbod staat een grote vraag naar betaalbare en bereikbare huurwoningen. Veel Amsterdamse jongeren gaan vanaf hun achttiende op zoek naar woonruimte. Als je dan niet studeert en nog weinig verdient ben je kansloos, want je hebt te weinig inschrijfduur opgebouwd om een woning te bemachtigen. Naast de vraag uit de stad zelf is er grote behoefte aan woonruimte voor nieuwkomers. Jaarlijks vestigen tot jonge mensen (tot 35 jaar) zich in de stad. Dat zijn veel studenten, maar steeds vaker zijn het (afgestudeerde) mensen uit andere steden en steeds vaker zijn het ook kenniswerkers uit het buitenland. De meeste van hen hebben (nog) niet het inkomen om op eigen benen te staan.

7 Misstanden Bij zoeklichtacties in Amsterdam wordt gezocht naar illegale onderhuur in sociale huurwoningen. Helaas komt dit nog op grote schaal voor. Tijdens deze acties gaan medewerkers van de gemeente en de corporaties langs de deuren om te controleren of de huurder er ook echt woont. Een groot deel van de illegale onderhuurders zijn jonge stedelingen. De jonge stedeling komt dus de stad in, maar houdt zich (noodgedwongen) niet altijd aan de regels. Ook komen we vaak in zolderbergingen huurders tegen. Deze ruimtes zonder douche en toilet worden illegaal verhuurd, vaak aan jonge mensen. Dit leidt tot onveilige woonsituaties. In de particuliere sector worden ook goedkope huurwoningen aangeboden. Meestal gaat dit goed en netjes, maar er zijn ook misstanden. Verhuur van particuliere goedkope huurwoningen waar tot meer dan sleutelgeld betaald moet worden, komt vaker voor dan we zouden willen. Je ziet het niet in de statistieken, maar wel in de praktijk. 2 De meeste sociale huurwoningen in Amsterdam worden (ver) onder de marktprijs verhuurd, met als gevolg dat áls woningen in de vrije sector terecht komen, deze vaak meteen boven de 1000 euro komen. Om dat gat te overbruggen verhuren corporaties steeds meer woningen in het middensegment, ook als de marktprijs hoger ligt. Het gat tussen goedkope huur en dure huur en dure koop begint dus kleiner te worden, wat mensen in een sociale huurwoning stimuleert de stap te maken naar een betere, iets duurdere huurwoning.

8 Al die jonge mensen vinden op verschillende manieren hun weg, maar vaak ook niet. En wanneer jonge mensen niet kunnen voorzien in fatsoenlijke huisvesting dan levert dat schade op: voor de levens van die mensen en voor de economische vitaliteit van de stad 3. Het is een vreemde en slechte zaak dat corporaties in Nederland, met nota bene de grootste sociale huursector in Europa, niet in staat zijn om voor deze groep te doen waar ze nu juist voor zijn; het bieden van betaalbare woonruimte voor mensen die dat nodig hebben. De paradox is dat de regulering van de woningmarkt, bedoeld om tekortkomingen van de markt tegen te gaan heeft geleid tot het disfunctioneren van die markt. De bedoelingen waren goed, maar het werkt niet meer. Peter is 25 en geboren en getogen Amsterdammer. Hij is bakker, woont in Noord bij zijn ouders en zusje. Hij wil het huis uit en komt met ruim 6 jaar woonduur alleen in aanmerking voor een eenkamerwoning bij het Buikslotermeerplein. Hij is eigenlijk op zoek naar minimaal een driekamerwoning waar hij op termijn kan samenwonen en een gezin kan stichten. De eenkamerwoning zou perfect zijn voor een paar jaar, maar als hij die nu kiest is hij zijn woonduur kwijt en duurt het zeker meer dan 10 jaar voor hij een echt geschikt huis kan vinden. Hij kiest ervoor thuis te blijven wonen. Sanne heeft haar rechtenstudie met goed gevolg afgerond en is nu al een tijdje op zoek naar een baan. Ze huurt een studentenwoning met een campuscontract en moet haar huis uit. Ze voorziet in haar inkomen met een baan in de horeca. Ze is voor huisvesting aangewezen op de sociale huursector maar heeft nog niet genoeg wachttijd opgebouwd. Wat moet ze doen? Illegaal onderhuren? Terug naar huis en dagelijks forensen?

9 Het aantal woningen dat vrijkomt daalt drastisch......maar het aantal (jonge) mensen dat de stad inkomt neemt toe... verkoop ca verkoop ca ca ca verhuur ca verhuur ca nieuwbouw ca nieuwbouw ca Het is goed dat de stad groeit maar de druk op de woningmarkt leidt tot ongewenste effecten en misstanden:...de stad werkt dus als een spons: het aantal inwoners stijgt en sinds decennia stijgt de gemiddelde woningbezetting. jongeren blijven noodgedwongen bij hun ouders wonen illegale onderhuur onveilige woonsituaties ca inwoners inwoners! scheefwoners druk op woon-werkverkeer 4 1,96 mensen per woning 2,0 mensen per woning Huurrecht: waarom ook al weer? Wonen is een eerste levensbehoefte en huurders moeten ervan op aan kunnen dat ze niet zomaar uit hun woning gezet worden, of dat zomaar de huur verdubbeld wordt. Huurbescherming is daarom een groot goed, zeker voor mensen met een bescheiden inkomen. Onze stelling is echter dat het huurrecht is doorgeschoten en vooral de gevestigde belangen beschermt. 3 Zie bijvoorbeeld Gerard Marlet, De Aantrekkelijke Stad, Het gebrek aan dynamiek op de woningmarkt leidt er mede toe dat nergens in Europa zoveel geforensd wordt als in Nederland (OECD, 2010)

10 Het huidige huurrecht is in de eerste jaren na de oorlog ontstaan. De gedachte is dat woningen een schaars goed zijn en dat de zwakke marktpartij, de huurder, beschermd moet worden tegen woekerhuren door de sterke partij, de verhuurder 5. Dit basisbeginsel moet blijven bestaan, maar dat is iets anders dan een huurcontract voor onbepaalde tijd. Het huurrecht biedt mensen nu het recht om voor eeuwig in een goedkope woning te blijven wonen, zonder dat het inkomen dat nodig maakt. De samenleving betaalt de kosten van die weeffout 6. Maar het is vooral een probleem dat het de doorstroming op de woningmarkt belemmert en dus ten koste gaat van jonge nieuwkomers die hard op zoek zijn naar betaalbare huisvesting. Wat hebben zij aan huurbescherming als daardoor geen woningen vrijkomen? Met het introduceren van een inkomensafhankelijke huurverhoging gaat nu iets gedaan worden aan het scheefhuren, maar daarmee komt de woning nog niet beschikbaar. Wij pleiten voor bescherming van de huurder, maar met meer ruimte voor dynamiek, flexibiliteit en maatwerk. Een nieuw instrument: het vijfjarencontract We pleiten er niet voor om bestaande huurcontracten te verbreken. Wat we wel willen doorbreken is het taboe op het invoeren van een tijdelijk huurcontract. Er moet een nieuw, vijfjarencontract worden ingevoerd dat mensen de kans biedt een start te maken op de woningmarkt, om vervolgens op eigen kracht - via inkomensstijging en anders door opgebouwde woonduur - hun weg te vinden, en weer plaats te maken voor de volgende groep. Voor veel jonge stedelingen is die tijdelijkheid allang geen taboe meer. Zij zijn blij dat er dankzij tijdelijke contracten woningen voor hen beschikbaar komen. Een vijfjaarcontract biedt bovendien zekerheid. Het is tijdelijk, maar je weet waar je aan toe bent. Een ander belangrijk voordeel van tijdelijke verhuur is dat het tot de broodnodige verlevendiging van verouderde buurten en wijken leidt. Het huisvesten van jongeren en studenten zet gebieden op de kaart die tot dan toe - op hun 5 Dit was een belangrijkste basis voor de Huurcommissiewet 1917, het Huurprijsbesluit 1947, en de Huurwet 1950 (C.J. van Zeben e.a., Bijzondere Overeenkomsten, 1998) 6 Dat geldt ook voor de hypotheekrenteaftrek. In 2011 werd er circa 14 miljard aan hypotheekrente afgetrokken (versus circa 2 miljard aan uitgaven aan huurtoeslag in 2010) (CBS, 2012).

11 [vervolg] Peter heeft op zijn 25 e met een vijfjarencontract een mooie studio gevonden in Noord. Hij woont daar met veel plezier, werkt nog steeds als bakker en ontmoet na een paar jaar Jacqueline. Op zijn 30 e wil hij gaan samenwonen. Hij heeft dan ruim elf jaar inschrijfduur opgebouwd en kan een mooi huis vinden in Noord. Vlakbij zijn ouders. [vervolg] Sanne heeft na haar studie een woning gevonden via een vijfjarencontract. Naast haar baan in de horeca heeft ze hard gesolliciteerd en na een jaar een mooie stageplek gevonden bij een advocatenkantoor. Haar inkomen is in het eerste jaar, in het tweede jaar en in het derde jaar. Daarna krijgt ze een vast arbeidscontract aangeboden in het jaar dat haar vijfjarencontract voor haar woning eindigt. Haar inkomen zit nu boven de Dit betekent dat ze een vrije sectorwoning of koopwoning moet zoeken. Die kan ze nu ook betalen. best - saaie ver weggelegen woonwijken waren. Verschillende Amsterdamse buurten hebben hun verbeterde leefbaarheid en populariteit deels te danken aan het pionieren van jonge stedelingen. Impuls voor doorstroming Bedenk wat het voor de dynamiek op de woningmarkt zou betekenen als we een kwart van de sociale huurwoningen in Amsterdam met een vijfjarencontract zouden verhuren. De mutatiegraad zal hier ongeveer 25% zijn (niet iedereen zal immers de volledige periode uitzitten). Hierdoor komen jaarlijks steeds meer woningen beschikbaar, met een fors effect op de totale dynamiek in de stad. Op deze wijze kan het aanbod sociale huurwoningen veel efficiënter worden gebruikt dan nu het geval is.

12 Voorwaarden Voor de duidelijkheid: het is niet de bedoeling dat het vijfjarencontract het vaste contract gaat verdringen. Er moet een nieuw evenwicht worden gecreëerd tussen de bescherming van zittende huurders en het bieden van kansen aan woningzoekenden. Er is een aantal voorwaarden verbonden aan het vijfjarencontract: De huurder is goed geïnformeerd over de aard van het contract. Dit wordt gegarandeerd door de algemene voorwaarden die voor alle vijfjarencontracten gelden; Tijdens de looptijd van het contract loopt het opbouwen van woonduur door. Het vijfjarencontract verdringt niet het vaste contract. Hoeveel en welke woningen daarvoor in aanmerking komen (kleinere woningen, bescheiden kwaliteit) en hoe ze precies worden verhuurd, wordt vastgelegd in prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties. 7 Er is een hardheidsclausule voor schrijnende gevallen. Daar zorgen we voor. Het leidt niet tot minder sociale huurwoningen of hogere huren. Het gaat om een andere verdeling van het sociale segment. 7 In Amsterdam bestaat al veel ervaring met prestatieafspraken en labeling van bestaande huurwoningen voor campus- en jongerencontracten (zie Bouwen aan de Stad II, 2011).

13 Jermain woont met een vijfjarencontract in een tweekamerwoning in Amsterdam Zuidoost. Hij heeft een ongeval op het werk gehad en is aan het revalideren om weer te kunnen lopen. Zijn vijfjarencontract loopt echter over twee maanden af. Dat komt erg ongelukkig uit. Jermain en de verhuurder gaan in overleg om te zien of hij langer in zijn woning kan blijven. Vijfjarencontract kent vooral winnaars Natuurlijk zijn er kanttekeningen te plaatsen bij een vijfjarencontract. Het is niet dé oplossing voor de vastgelopen woningmarkt, maar wel een simpel instrument om meer beweging te krijgen. Een kanttekening die we vaak horen is deze: waar gaan deze mensen na die vijf jaar naar toe? Een terechte vraag. Verplaats je zo niet slechts het probleem? Nee. Om te beginnen maken veel mensen in de periode tot 35 jaar een inkomenssprong. Ook gaan veel mensen samenwonen. Een groot deel kan na een paar jaar dus prima voor zichzelf zorgen. Zij kopen of huren een woning in de vrije sector, in Amsterdam of daarbuiten. Een deel heeft na vijf jaar nog steeds een laag inkomen. Deze mensen blijven aangewezen op de reguliere sociale huur. Het verschil met de oude situatie is dat ze dan wel vijf jaar gewoond hebben en inschrijfduur hebben opgebouwd. Daarmee kunnen ze binnen de sociale sector een andere woning vinden. Voor schrijnende gevallen is een hardheidsclausule ingebouwd. Daar zorgen we voor. Een andere vraag is of het apart bestemmen van een deel van de sociale huurwoningen voor tijdelijke verhuur niet ten koste gaat van de gewone sociale huurder die op zoek is naar een andere woning. Dat is uiteraard het geval: in een overspannen woningmarkt gaat het anders verdelen van de koek altijd ten koste van een andere groep. Maar, we kunnen wel zorgvuldig de woningen selecteren voor deze jonge stedelingen. Voor hen kan een passend aanbod worden gerealiseerd met kleine, kwalitatief sobere woningen die voor de gewone woningzoekenden minder aantrekkelijk zijn.

14 Het vijfjarencontract geeft ook een impuls aan kwetsbare buurten. We merken nu al dat de differentiatie en leefbaarheid in aandachtswijken door campuscontracten en tijdelijke verhuur op basis van de leegstandwet een impuls krijgen. De Kolenkitbuurt en het Duplexeiland in Slotermeer zijn daar goede voorbeelden van. Het contract kan dus bijdragen aan vergroting van het centrumgebied van Amsterdam naar gebieden buiten de ringweg. Ook buiten Amsterdam In deze notitie verwijzen we naar de situatie in Amsterdam, waar primair de jonge stedeling in aanmerking komt voor het vijfjarencontract. Het is echter geen uniek Amsterdams probleem. Er zijn veel meer steden waar jonge volwassenen grote moeite hebben met het vinden van woonruimte, terwijl die instroom voor die steden een belangrijke voorwaarde voor de economische ontwikkeling is. Het vijfjarencontract kan echter ook op andere manieren bijdragen aan meer dynamiek en toegankelijkheid van woonruimte: Ook in de kleine steden en dorpen zijn de wachttijden vaak lang en moeten jongeren vaak tegen hun zin hun woonplaats te verlaten. Ook hier kan een vijfjarencontract jonge mensen een woonstart bieden. Buitenlandse werknemers met een bescheiden inkomen die in Nederland komen werken - in de zorg, de techniek of als onderzoeker - kan met een vijfjarencontract snel een woning worden aangeboden. Simpel en gratis Het idee voor de vijfjarencontracten bouwt voort op de flexibilisering in de huursector door de introductie van de campus- en jongerencontracten. De minister heeft in januari 2012 verdere flexibilisering mogelijk gemaakt voor te koop staande woningen; ook de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur op basis van de leegstandswet zijn al verruimd. Wij stellen nu de volgende stap voor, namelijk een simpel, eenvoudig en generiek toepasbaar middel: Wij zijn voor bescherming van de huurder, zonder de woningmarkt op slot te zetten. Het vijfjarencontract is hier een uitstekend instrument voor. We nodigen huurders, verhuurders, gemeenten, het kabinet, en natuurlijk de jonge woningzoekenden uit om dit mogelijk te maken.

15

16 Heeft u commentaar? vijfjarencontract@stadgenoot.nl April 2013

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 156 Voorstel van wet van het lid Schouten tot wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Huisvestingswet 2014 en de Woningwet (aanvulling

Nadere informatie

Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling

Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling Voor bezit van Habeko wonen in de kernen: Koudekerk aan den Rijn/Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp en Benthuizen datum:10 november 2014 Vastgesteld door het college

Nadere informatie

Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland

Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland drs. J.E. den Ouden 1-11-2013 Bevolking De gemeente Steenwijkerland telt momenteel circa 43.400 inwoners. Het inwonertal

Nadere informatie

Passend wonen. 'Van foto naar film'

Passend wonen. 'Van foto naar film' Passend wonen 'Van foto naar film' Passend wonen, samengevat in vijf punten Van foto naar film De volkshuisvesting is nog erg gericht op een voorspelbaar leven. Bij het verhuren van een sociale huurwoning

Nadere informatie

Beantwoording art 33 vragen bereikbare en betaalbare voorraad sociale huurwoningen

Beantwoording art 33 vragen bereikbare en betaalbare voorraad sociale huurwoningen Beleid Uw contact F (020) 540 45 59 gemeente@amstelveen.nl Fractie Groen Links T.a.v. T. van Wijnen en M. Kortekaas Postbus 4, 1180 BA Amstelveen Vermeld bij reactie ons kenmerk en datum van deze brief

Nadere informatie

Hier komt tekst Huurdersraad portaal. Utrecht.nl

Hier komt tekst Huurdersraad portaal. Utrecht.nl Hier komt tekst Huurdersraad portaal 13 Hier mei2019 komt ook tekst Speerpunten Woonvisie Versnellen en (langdurig) verhogen bouwproductie; We gebruiken de groei van de stad en stimuleren onze partners

Nadere informatie

Effecten voorstel verlengen periode tijdelijk behoud inschrijfduur na verhuizing van twee naar vijf jaar

Effecten voorstel verlengen periode tijdelijk behoud inschrijfduur na verhuizing van twee naar vijf jaar Effecten voorstel verlengen periode tijdelijk behoud inschrijfduur na verhuizing van twee naar vijf jaar 1 Aanleiding Bij behandeling van het beleidsvoorstel Actualisatie Woonruimteverdeling op 16 oktober

Nadere informatie

Naar een woonvisie voor Waterland

Naar een woonvisie voor Waterland Naar een woonvisie voor Waterland Informatieavond Raad 29 oktober 2015 de ruyterkade 112 1011ab amsterdam www.rigo.nl OPZET 1. Welkom en opening door de wethouder 2. Naar een woonvisie voor Waterland 3.

Nadere informatie

HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017

HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017 HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017 1 HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017 Contact Platform Amsterdam Middenhuur

Nadere informatie

Middeninkomens tussen wal en schip

Middeninkomens tussen wal en schip Middeninkomens tussen wal en schip Middagsessie 1 Wooncongres 2018 Peter Boelhouwer en Harry Boumeester (OTB Research for the Built Environment / Faculteit Bouwkunde / TU Delft) Rene Goorden (BNG Bank)

Nadere informatie

In het huidige stelsel van woningwaardering wordt weinig TIJDELIJKE HUURCONTRACTEN: LIEFDEVOLLE SCHOP ONDER DE KONT

In het huidige stelsel van woningwaardering wordt weinig TIJDELIJKE HUURCONTRACTEN: LIEFDEVOLLE SCHOP ONDER DE KONT 6 TIJDELIJKE HUURCONTRACTEN: LIEFDEVOLLE SCHOP ONDER DE KONT Dit najaar komt minister Blok voor Wonen en Rijksdienst met een wetsvoorstel dat verhuurders meer mogelijkheden biedt om woonruimte tijdelijk

Nadere informatie

Nieuwsflits 30 augustus 2017

Nieuwsflits 30 augustus 2017 Nieuwsflits 30 augustus 2017 Wat we eigenlijk al wisten!/? Inkomensafhankelijke huurverhoging heeft weinig effect 29 augustus 2017 - Doorstroming huurmarkt onder druk De inkomensafhankelijke huurverhogingen

Nadere informatie

ONDERWERP Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Heemstede 2017

ONDERWERP Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Heemstede 2017 ONDERWERP Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: 2017 SAMENVATTING De Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: 2015 stelt regels voor rechtvaardige en evenredige verdeling van schaarse

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 september 2015

Nieuwsflits 16 september 2015 reacties@hbvzflats.nl Gisteren, op de derde dinsdag van september maakte het Kabinet zijn beleidsvoornemens voor het komende jaar (en de jaren daarna) bekend. In de Rijksbegroting 2016 is over (de te sturen

Nadere informatie

Publicaties Stadsdeelbestuur 2010

Publicaties Stadsdeelbestuur 2010 Publicaties Stadsdeelbestuur 2010 Stadsdeelraad Vergaderstukken/raadsvoorstellen 28 september 2010-r Voorstel van Raadsleden Van Lissum en De Meij (VVD) over Effecten van Europese maatregel voor huishoudens

Nadere informatie

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Oktober 2014 Thema 1 Goed wonen en een goede dienstverlening We vinden het in Nederland normaal dat iedereen goed kan wonen. Maar niet iedereen

Nadere informatie

Bijlagen bij: Woonagenda Aalsmeer 2016 2020

Bijlagen bij: Woonagenda Aalsmeer 2016 2020 Bijlagen bij: Woonagenda Aalsmeer 2016 2020 Bijlage 1: Vraag en Aanbod woningmarkt Aalsmeer Bijlage 2: Kaart Woningbouwprojecten Bijlage 3: Woonfonds Aalsmeer Bijlage 1: Vraag & aanbod woningmarkt Aalsmeer

Nadere informatie

Brief van de minister voor Wonen en Rijksdienst

Brief van de minister voor Wonen en Rijksdienst 27926 Huurbeleid Nr. 216 Herdruk 1 Brief van de minister voor Wonen en Rijksdienst Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 21 maart 2014 Hierbij doe ik u het volgende toekomen:

Nadere informatie

Weg met de wachtlijst. Anouk Corèl-Platform31 Sanne van der Lelij-Gemeente Amsterdam André Ouwehand-OTB Pieter Schipper-Ymere

Weg met de wachtlijst. Anouk Corèl-Platform31 Sanne van der Lelij-Gemeente Amsterdam André Ouwehand-OTB Pieter Schipper-Ymere Weg met de wachtlijst Anouk Corèl-Platform31 Sanne van der Lelij-Gemeente Amsterdam André Ouwehand-OTB Pieter Schipper-Ymere Weg met de wachtlijst Woonruimteverdeling: context en opgave André Ouwehand-OTB

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw

Nadere informatie

Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven

Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven Inleiding De Prioriteringssessie Woonvisie is een belangrijk vervolg op de co-makersgesprekken die zijn gevoerd en de 5 thematafels die

Nadere informatie

Betreft Wetsvoorstel wijziging van de Leegstandwet ( 33436 ) Geachte leden van de Tweede kamer,

Betreft Wetsvoorstel wijziging van de Leegstandwet ( 33436 ) Geachte leden van de Tweede kamer, Betreft Wetsvoorstel wijziging van de Leegstandwet ( 33436 ) Geachte leden van de Tweede kamer, Met deze brief willen wij u informeren over het standpunt van de Bond Precaire Woonvormen over de voorgestelde

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Petra Bassie petra.bassie@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Beckerman (SP)

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Beckerman (SP) Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Beckerman (SP) over het bericht dat steeds meer woningen worden opgekocht door particuliere beleggers om duur te verhuren ('buy to let'). De

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Freya Mostert freija.mostert@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 27 926 Huurbeleid Nr. 216 HERDRUK 1 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN EN RIJKSDIENST Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Onderzoek woonplannen VVD

Onderzoek woonplannen VVD Onderzoek woonplannen VVD Een eigen plek. Een thuis. De plek waar je je vrienden en familie ontvangt. Is er iets belangrijkers? Maar veel jonge mensen kunnen in de stad waar ze zijn opgegroeid geen huis

Nadere informatie

Rapportage TIP MooiLaarbeek 20. Wonen 9 juni Inhoudsopgave. Wonen 2 Respondenten 9

Rapportage TIP MooiLaarbeek 20. Wonen 9 juni Inhoudsopgave. Wonen 2 Respondenten 9 Rapportage TIP MooiLaarbeek 20 Wonen 9 juni 2016 Inhoudsopgave Wonen 2 Respondenten 9 Wonen 3 1 1 1. Wat vindt u van het huidige woningaanbod in uw dorp? 31% 9% (n=351) uitstekend voldoende onvoldoende

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders

Prestatieafspraken Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders Prestatieafspraken -2020 Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders Inleiding Per 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet van kracht geworden. Hoeksteen van deze hervorming is de lokale verankering

Nadere informatie

Tijdelijke verhuur bij Woonbedrijf. OTB Wooncongres 11 oktober 2016 Deelsessie: Werken met Tijdelijke Huurcontracten

Tijdelijke verhuur bij Woonbedrijf. OTB Wooncongres 11 oktober 2016 Deelsessie: Werken met Tijdelijke Huurcontracten Tijdelijke verhuur bij Woonbedrijf OTB Wooncongres 11 oktober 2016 Deelsessie: Werken met Tijdelijke Huurcontracten Factsheet Woonbedrijf Aantal woningen: 28.528 Aantal studenteneenheden: 2.823 (Vestide)

Nadere informatie

Aan de minister van Wonen en Rijksdienst. Geachte minister Blok,

Aan de minister van Wonen en Rijksdienst. Geachte minister Blok, Aan de minister van Wonen en Rijksdienst Ons kenmerk: V14.0913 Afdeling: Directie Datum: 5-11-2014 Onderwerp: Consultatie wetsvoorstel Tijdelijke verhuur Bijlage(n): Geachte minister Blok, Dank voor de

Nadere informatie

Bijlage bij brief Modernisering Huurbeleid

Bijlage bij brief Modernisering Huurbeleid Bijlage bij brief Modernisering Huurbeleid Inleiding Om inzicht te krijgen in de effecten van het beleid op segregatie, is het noodzakelijk de lokale situatie en de samenstelling van de voorraad in ogenschouw

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID donderdag 19 maart 2015 BETAAL- BAARHEID Groningen is de jongste stad van Nederland. Van de totaal circa 200.000 inwoners zijn

Nadere informatie

Woonruimteverdeling 2015 2 Woningstichting Putten. Opening Schauwplein

Woonruimteverdeling 2015 2 Woningstichting Putten. Opening Schauwplein Samenvatting In 2015 leverden wij 39 appartementen op aan het Schauwplein te Putten. De belangstelling voor de woningen was groot en leidde tot doorstroming. Wij sloten in 2015 inclusief deze nieuwbouw

Nadere informatie

We beginnen steeds met de vraag die we voorgelegd hebben. Daarna volgen grafieken die de uitkomsten helder in beeld brengen.

We beginnen steeds met de vraag die we voorgelegd hebben. Daarna volgen grafieken die de uitkomsten helder in beeld brengen. In maart 2015 vroegen wij in een enquête onze huurders, woningzoekenden, collega corporaties, gemeenten, medewerkers en via social media om mee te denken met ons beleid. In totaal hebben 3.700 deelnemers

Nadere informatie

De staat van de woningmarkt: is alles op orde of is er nog werk aan de winkel?

De staat van de woningmarkt: is alles op orde of is er nog werk aan de winkel? De staat van de woningmarkt: is alles op orde of is er nog werk aan de winkel? Peter Boelhouwer 18-05-2017 Delft University of Technology Challenge the future Inhoud Visie minister Blok: we zijn klaar

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van : college van B&W Datum : 29 april 2019 Pfh. : K. Schrederhof Steller : B. Vastenhoud tel.nr. : 0636490785 e-mail : bvastenhoud@delft.nl Programma : Samenleving, advies

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.0986, d.d. 28 september 2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Aanbieding onderzoek Scheefwonen BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. kennis te nemen van het onderzoeksrapport Scheefwonen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

DOE DE FLEX 30 maart 2017 Deelsessie Werken met Tijdelijke Huurcontracten

DOE DE FLEX 30 maart 2017 Deelsessie Werken met Tijdelijke Huurcontracten Welkom! DOE DE FLEX 30 maart 2017 Deelsessie Werken met Tijdelijke Huurcontracten Annelies van der Nagel Platform31 Jeroen Lodeweges Talis Perry Hoetjes Stadgenoot Programma van vandaag Leren, inspireren,

Nadere informatie

Onderzoek Inkomensafhankelijke huurverhoging

Onderzoek Inkomensafhankelijke huurverhoging Onderzoek Inkomensafhankelijke huurverhoging 18 april 2014 Over dit onderzoek Aan het onderzoek deden 6.914 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee die in een huurhuis wonen. Hiervan wonen 5.488 mensen

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie

ACTIVITEITEN AMERSFOORT

ACTIVITEITEN AMERSFOORT ACTIVITEITEN AMERSFOORT Woningbezit naar woningtype Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning Totaal 5.462 3.588 3.119 598 12.767 Bovenstaand woningbezit is exclusief 540 onzelfstandige

Nadere informatie

Woonruimtebemiddeling: samen leven met minder regels

Woonruimtebemiddeling: samen leven met minder regels POSITION PAPER Woonruimtebemiddeling: samen leven met minder regels VNG-INZET VOOR DE NIEUWE HUISVESTINGSWET Inleiding In delen van het land is nog steeds sprake van knelpunten op de woningmarkt, met gevolgen

Nadere informatie

2010-2012 SAMENVATTING

2010-2012 SAMENVATTING 2010-2012 SAMENVATTING Samenvatting De Regionale woningmarktmonitor 2010-2012 beschrijft de ontwikkelingen op de woningmarkt in het gebied binnen de driehoek Waalwijk, Oss en Boxtel. De kredietcrisis

Nadere informatie

VERHALEN ACHTER DE CIJFERS

VERHALEN ACHTER DE CIJFERS VERHALEN ACHTER DE CIJFERS Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid Eva de Bakker, beleidsmedewerker April 2015 2 INHOUD INHOUD Inleiding 4 Huurverhogingen 5 Het onderzoek 6 De resultaten 7 Voorstellen 9 Bijlage:

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2019Z07615

Nadere informatie

//Woonstart Breda. Huisvesten Statushouders

//Woonstart Breda. Huisvesten Statushouders //Woonstart Breda Huisvesten Statushouders // Vooraf Om de grote instroom van statushouders goed op de kunnen vangen en een goede start in Breda te geven is het volgende plan opgesteld. Uitgangspunt is

Nadere informatie

Deze notitie is bedoeld om de schaarste en de verdringing in Gouda aan te tonen, als bijlage bij de Huisvestingsverordening 2019.

Deze notitie is bedoeld om de schaarste en de verdringing in Gouda aan te tonen, als bijlage bij de Huisvestingsverordening 2019. Bijlage bij de Huisvestingsverordening 2019 Onderbouwing van de schaarste aan goedkope huurwoningen en verdringingseffecten daardoor op de Goudse woningmarkt 1. Doel van deze onderbouwing De Huisvestingswet

Nadere informatie

Een woning huren in Zwolle, Kampen of IJsselmuiden

Een woning huren in Zwolle, Kampen of IJsselmuiden Een woning huren in Zwolle, Kampen of IJsselmuiden Informatie over het systeem voor de verdeling van huurwoningen in Zwolle, Kampen en IJsselmuiden e.o. Bent u op zoek naar een huurwoning in Zwolle, Kampen

Nadere informatie

Inleiding. Bewoners en SP in actie voor renovatie van de woningen in het Heilige Land

Inleiding. Bewoners en SP in actie voor renovatie van de woningen in het Heilige Land Betaalbaar wonen onen in Delft Inleiding Delft is een prachtige historische stad. Maar de laatste jaren kan niet iedereen meer hier terecht. Er is in Delft een schrijnend tekort aan betaalbare huurwoningen.

Nadere informatie

Voorwaarden voor de verhuur van uw woning.

Voorwaarden voor de verhuur van uw woning. Voorwaarden voor de verhuur van uw woning. In dit document vind u informatie en voorwaarden waar u aan moet voldoen bij de verhuur van uw woning. * Wanneer mag u uw woning verhuren? * Vergunning Gemeente

Nadere informatie

Fact sheet Wonen in Amsterdam 2017

Fact sheet Wonen in Amsterdam 2017 Fact sheet Wonen in Amsterdam 2017 Amsterdam in het kort Er wonen 462.000 huishoudens in Amsterdam. Amsterdam telt relatief veel alleenwonenden, 49% van de huishoudens woont alleen. Gemiddeld ligt dit

Nadere informatie

Prioriteiten volkshuisvesting

Prioriteiten volkshuisvesting Prioriteiten volkshuisvesting Programma Inleiding: Sinisa Boksic (BZK) Toelichting 4 prioriteiten: Annelies Dassen (BZK) Uitkomsten startmeting prioriteiten: Hanjo Lagas (Atrivé) Prioriteiten in lokaal

Nadere informatie

> Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 200 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Nadere informatie

6 januari 2015 Huisvestingswet

6 januari 2015 Huisvestingswet 6 januari 2015 Huisvestingswet Eerlijke en rechtvaardige verdeling van schaarse woonruimte in de sociale huursector Agenda van vanavond Korte toelichting op de wet Mogelijkheden voor lokaal maatwerk Regionaal

Nadere informatie

AM ORM ATF PL AMSTERD MIDDENHUUR PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR

AM ORM ATF PL AMSTERD MIDDENHUUR PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR PLATFORM AMSTERDAM PAM richt zich op een vernieuwende aanpak die moet leiden tot een forse toename van middenhuur woningen voor doorstromers en nieuwkomers in Amsterdam. Vijf Amsterdamse woningcorporaties

Nadere informatie

Presentatie Alert. Resultaten van enquête ondernemingsstrategie

Presentatie Alert. Resultaten van enquête ondernemingsstrategie Presentatie Alert Resultaten van enquête ondernemingsstrategie Digitale enquête Ingevuld door vijf groepen : Medewerkers (271) Klanten (1.217) Stakeholders (188) Woningzoekenden (1.914) Social media (109)

Nadere informatie

BIJLAGE 5.a Nieuwe aanbiedingsafspraken Bouwen aan de Stad II

BIJLAGE 5.a Nieuwe aanbiedingsafspraken Bouwen aan de Stad II BIJLAGE 5.a Nieuwe aanbiedingsafspraken Bouwen aan de Stad II Versie 29 mei 2013 Inleiding Op 19 september 2011 hebben de Gemeente Amsterdam, de Amsterdamse stadsdelen, de Huurdersvereniging Amsterdam

Nadere informatie

Tabellen en figuren 2018 Amsterdam in cijfers

Tabellen en figuren 2018 Amsterdam in cijfers Tabellen en figuren 2018 Amsterdam in cijfers Jaarbericht 2018 18 Jaarbericht 2018 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Amsterdam in cijfers 2018 Deze tabellen en figuren horen bij het Jaarbericht

Nadere informatie

Wijziging inschrijfbeleid en toewijzingsbeleid naar aanleiding van Europese regelgeving

Wijziging inschrijfbeleid en toewijzingsbeleid naar aanleiding van Europese regelgeving Wijziging inschrijfbeleid en toewijzingsbeleid naar aanleiding van Europese regelgeving Met ingang van 1 januari 2011 gelden er Europese regels voor de verdeling van woonruimte van woningcorporaties. Woningcorporaties

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Beckerman (SP) over te hoge huurprijzen in de vrije sector.

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Beckerman (SP) over te hoge huurprijzen in de vrije sector. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA S GRAVENHAGE Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Meebewegen huurprijs met inkomen kans voor middeninkomens

Meebewegen huurprijs met inkomen kans voor middeninkomens Meebewegen huurprijs met inkomen kans voor middeninkomens Reflectie op pilot Flexibel Huren in relatie tot huidig huurbeleid Door Hanneke Schreuders en Anouk Corèl, Platform31 In de pilot Flexibel Huren

Nadere informatie

Welkom Lunchdebat Platform31

Welkom Lunchdebat Platform31 Welkom Lunchdebat Platform31 Onder leiding van Anne-Jo Visser (Platform31) 11 oktober 2016 Gesprekspartners - Rien Nagtegaal, directeur stedelijke ontwikkeling gemeente Leiden - Karin van Dreven, directeur

Nadere informatie

Tabellen en figuren 2018 Nieuwe wooncontracten, aanbiedingsafspraken en kwetsbare groepen

Tabellen en figuren 2018 Nieuwe wooncontracten, aanbiedingsafspraken en kwetsbare groepen Tabellen en figuren 2018 Nieuwe wooncontracten, aanbiedingsafspraken en kwetsbare groepen Jaarbericht 2018 18 Jaarbericht 2018 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Amsterdam in cijfers 2018 Deze

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag DG Bestuur en Wonen www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum 15 december

Nadere informatie

RESULTATEN WOONONDERZOEK PURMEREND UPDATE MAART 2015

RESULTATEN WOONONDERZOEK PURMEREND UPDATE MAART 2015 Inhoud 1. Woningvoorraad 2 2. Huishoudens 4 3. Huishoudens in woningen 5 4. Verhuizingen 8 5. Verhuiswensen doorstromers 10 6. Verhuiswensen starters 14 7. Woonruimteverdeling 15 Inleiding Er is heel veel

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 11 april 2014 Betreft Tijdelijk huren

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 11 april 2014 Betreft Tijdelijk huren > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk Betreft

Nadere informatie

Intentieverklaring gemeenten en corporaties in de stadsregio Amsterdam over de betaalbare voorraad in de regio. Maart 2014

Intentieverklaring gemeenten en corporaties in de stadsregio Amsterdam over de betaalbare voorraad in de regio. Maart 2014 Intentieverklaring gemeenten en corporaties in de stadsregio Amsterdam over de betaalbare voorraad in de regio Maart 2014 2 Preambule Gemeenten in de Stadsregio Amsterdam en de woningcorporaties, verenigd

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015 2016 34 373 Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enkele andere wetten in verband met het stellen van nadere huurmaatregelen tot verdere

Nadere informatie

B E R A A D S G R O E P

B E R A A D S G R O E P Introductie Deze Beraadsgroep kent 19 deelnemers. De heer Arjan Deutekom is de bestuurder van woningcorporatie Goede Stede. Voor de technische ondersteuning heeft hij mevrouw Birgit Kuiper meegenomen.

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters 1 inhoud ONZE VISIE 4 INHOUD ONZE MISSIE 4 ONZE DOELEN 5 1. KLANTGERICHT DIENSTVERLENEN 6 2. BETAALBARE WONINGEN

Nadere informatie

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Op 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet ingegaan. U leest hier wat deze nieuwe wet mogelijk voor u betekent. We hebben de

Nadere informatie

Woonruimteverdeling Maastricht. Stadsronde 5 september 2017

Woonruimteverdeling Maastricht. Stadsronde 5 september 2017 Woonruimteverdeling Maastricht Stadsronde 5 september 2017 Onderdelen 1. Beleidskader voor Woonruimteverdeling Maastricht (Lokale Woonagenda Maastricht) 2. Uitwerking in prestatieafspraken tussen huurdersbelangenverenigingen,

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG

VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG HUURPRIJS 1.1. HOE HOOG WORDT MIJN HUURPRIJS BIJ MODERNISERING? Wij gaan met u in gesprek over de mogelijkheden bij modernisering. Een aantal maatregelen

Nadere informatie

Datum 4 september 2018 Beantwoording Kamervragen lid Beckerman (SP) over wijken die in getto's kunnen veranderen

Datum 4 september 2018 Beantwoording Kamervragen lid Beckerman (SP) over wijken die in getto's kunnen veranderen > Retouradres 2511 DP Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk

Nadere informatie

Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers

Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers Net als vier jaar geleden hebben we onze stakeholders gevraagd via een digitale enquête met ons mee te denken over belangrijke

Nadere informatie

Streefhuren bij Woonstichting Etten-Leur. 1. Inleiding. 2. Hoe komen huurprijzen tot stand. 3. Wat zijn streefhuren. 4. Streefhuren Etten-Leur bij WEL

Streefhuren bij Woonstichting Etten-Leur. 1. Inleiding. 2. Hoe komen huurprijzen tot stand. 3. Wat zijn streefhuren. 4. Streefhuren Etten-Leur bij WEL Streefhuren bij Woonstichting Etten-Leur 1. Inleiding 2. Hoe komen huurprijzen tot stand 3. Wat zijn streefhuren 4. Streefhuren Etten-Leur bij WEL 5. Wensportefeuille 1 1. Inleiding De sociale huurwoningen

Nadere informatie

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad Nr: 2004-11-08 Schipluiden: 18 november 2004 Onderwerp: Notitie woningbouwprogrammering Midden-Delfland Aan de Raad Inleiding Voor u ligt de notitie woningbouwprogrammering waarin de uitgangspunten voor

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders Visie op wonen Open Huis 16 mei 2017 Gesprek raad en stakeholders Opzet - Proces - Korte schets woningmarkt - Vijf stellingen Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad 8 september 2016 2 Beelden ophalen Bewoners

Nadere informatie

Startnotitie woonvisie Wassenaar

Startnotitie woonvisie Wassenaar Startnotitie woonvisie 2014-2020 Wassenaar Documentbeheer DATUM AUTEURS VERSIE VERANDERING 18 september 2013 S. Bueving 1.1 24 september 2013 S. Bueving 1.2. Communicatieparagraaf 8 oktober 2013 S. Bueving

Nadere informatie

2015-370 12CTL. Nota zienswijze concept-woonvisie 2015. Concept beantwoording Nieuwegein

2015-370 12CTL. Nota zienswijze concept-woonvisie 2015. Concept beantwoording Nieuwegein 12CTL 3 2015-370 Nota zienswijze concept-woonvisie 2015 Zienswijze Natuurlijke rechtspersonen (anoniem gemaakt) Ontvangen: 19 juli 2015 (per e-mail) Het is een (deels gezamenlijke) zienswijze die in gaat

Nadere informatie

Toelichting huidige ontwikkelingen woningmarkt versus vastgesteld woonplan

Toelichting huidige ontwikkelingen woningmarkt versus vastgesteld woonplan Bijlage 4 Toelichting huidige ontwikkelingen woningmarkt versus vastgesteld woonplan Koopmarkt De koopmarkt zit op slot. Het aantal transacties is laag. Deels durven mensen niet te verhuizen vanwege de

Nadere informatie

Fricties tussen vraag en aanbod. Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems TU Delft.

Fricties tussen vraag en aanbod. Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems TU Delft. De recessie is voorbij. De woningvraag trok flink aan met als resultaat een nieuwe woningnood. De huizenprijzen blijven stijgen en de druk op de sociale en vrijesector huurvoorraad groeit. Er lijkt niet

Nadere informatie

HUURDERS BELANGEN ORGANISATIE DE PEEL

HUURDERS BELANGEN ORGANISATIE DE PEEL HUURDERS BELANGEN ORGANISATIE DE PEEL Wat verandert er voor huurders in 2019 Een hogere liberalisatiegrens. Geïndexeerde grenzen voor de toewijzing van sociale huurwoningen en de huurtoeslag. Hogere kosten

Nadere informatie

Beantwoording artikel 38 vragen

Beantwoording artikel 38 vragen Beantwoording artikel 38 vragen Aan de PvdA fractie Ter attentie van mevrouw Suijker directie/afdeling RO/RBA contactpersoon J. de Heer onderwerp artikel 38 vragen PvdA telefoon 0182-588288 uw kenmerk

Nadere informatie

Regio Midden-Limburg. Woningvoorraad. Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep

Regio Midden-Limburg. Woningvoorraad. Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale doelgroep Woonwensen: Jongeren

Nadere informatie

Stadsregio Amsterdam

Stadsregio Amsterdam Monitor betaalbare voorraad Stadsregio Amsterdam 2014 Stadsregio Amsterdam Interactief schermdocument PAGINA 5 Inleiding 6 1 De woningvoorraad 7 7 7 1.1 Corporatiebezit 1.2 Woningen naar woningtype 1.3

Nadere informatie

Woondiensten Aarwoude geeft u de vijf!

Woondiensten Aarwoude geeft u de vijf! Ondernemingsplan 2016-2018 Woondiensten Aarwoude geeft u de vijf! Woondiensten Aarwoude is een bedrijf dat woonruimte verhuurt aan mensen die op basis van hun inkomen in aanmerking komen voor een sociale

Nadere informatie

Fact sheet Wonen in Diemen 2017

Fact sheet Wonen in Diemen 2017 Fact sheet Wonen in Diemen 2017 Diemen in het kort Er wonen 14.000 huishoudens in Diemen. Diemen telt relatief veel alleenwonenden: 41%, vergeleken met 31% in Amstel- Meerlanden en 39% in de Metropoolregio

Nadere informatie

Initiatiefnota D66: Weg met de wachtlijst! Een nieuwe aanpak om het scheefwonen recht te zetten.

Initiatiefnota D66: Weg met de wachtlijst! Een nieuwe aanpak om het scheefwonen recht te zetten. Initiatiefnota D66: Weg met de wachtlijst! Een nieuwe aanpak om het scheefwonen recht te zetten. Concept 13 juni 2011 Initiatiefnota D66: Weg met de wachtlijst! HET IDEE: SAMENVATTING EN TIMING D66 wil

Nadere informatie

Activiteiten Amsterdam

Activiteiten Amsterdam Activiteiten Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype = 1.570 2.328 15.018 236 19.152 Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ Totaal bovenwoning Bovenstaand woningbezit is exclusief

Nadere informatie

Hoorcollege actualiteiten

Hoorcollege actualiteiten Hoorcollege actualiteiten De toekomst van de woningmarkt voor de middeninkomens Kees Fes (Atrivé) Günter Weber (Stichting OpMaat) Harold Ferwerda (Ministerie van Binnenlandse Zaken) Delft University of

Nadere informatie

Nota Uitwerkingsregels woonwagenbeleid 2017

Nota Uitwerkingsregels woonwagenbeleid 2017 Nota Uitwerkingsregels woonwagenbeleid 2017 1. Aanleiding De gemeenteraad heeft op 15 december 2016 het gewijzigde beleid voor de huisvesting van woonwagenbewoners vastgesteld. Dit zoals vastgelegd in

Nadere informatie

Buy-to-let verandert spelregels woningmarkt Maartje Martens HousingAnalysis

Buy-to-let verandert spelregels woningmarkt Maartje Martens HousingAnalysis De Woningmarkt Draait Door _Ruimte en Wonen_ Almere_21 juni 2018 Buy-to-let verandert spelregels woningmarkt Maartje Martens HousingAnalysis Enkele vooronderstellingen koopwoningmarkt..die niet meer kloppen

Nadere informatie

Gemeente Delft. Geachte heer/mevrouw,

Gemeente Delft. Geachte heer/mevrouw, w Gemeente Delft Wljk- en Stadsraken Maatschappelijke Oniwlkllng Wdandseweg 40 2624 AD Delfl Postbus 1 11 2600 AC Delft Bankrekening ENG 28.50.01.787, t.n.v. gemeente Delít Retouradres : Wijk- en Stadszaken.

Nadere informatie

Een woning huren in Brummen

Een woning huren in Brummen Een woning huren in Brummen Informatie voor woningzoekenden Een woning huren in Brummen Een woning huren in Brummen: Hoe gaat dat in zijn werk? Woningzoekenden die belangstelling hebben voor een huurwoning

Nadere informatie

Tijdelijke Verhuur en Beschikbaarheid. Beleidsmotieven, effecten, kansen en Tineke Lupi. bedreigingen

Tijdelijke Verhuur en Beschikbaarheid. Beleidsmotieven, effecten, kansen en Tineke Lupi. bedreigingen Tijdelijke Verhuur en Beschikbaarheid Beleidsmotieven, effecten, kansen en Tineke Lupi bedreigingen Steven Kromhout (RIGO) Yvonne Grooten (Grooten Advies & Management) Hanneke Schreuders (Platform31) Thierry

Nadere informatie

Passend wonen. "Van foto naar film"

Passend wonen. Van foto naar film Passend wonen "Van foto naar film" Het functioneren van de woningmarkt kan en moet beter! Het is een groot goed dat we in Nederland een solide sociale huursector hebben. Internationaal gezien is de kwaliteit

Nadere informatie