6 doorslaggevende redenen om de Rode Beek nú open te maken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "6 doorslaggevende redenen om de Rode Beek nú open te maken"

Transcriptie

1 6 doorslaggevende redenen om de Rode Beek nú open te maken 1. Beter voor het milieu Een gezond milieu is voorwaarde voor een aangename leefomgeving. Alleen daarin kunnen mensen plezierig wonen en werken. Een gezond milieu is afhankelijk van veel factoren. Een daarvan is de vitaliteit van de natuur. Kleine, afzonderlijke stukjes natuur zijn kwetsbaarder dan aaneengesloten gebieden. Daarin kunnen planten en diersoorten zich beter ontwikkelen, in stand houden en verspreiden. Op landelijk en provinciaal niveau streeft men ernaar om natuurgebieden zoveel mogelijk met elkaar te verbinden. Beken en rivieren spelen daarbij als natuurlijke verbindingsweg voor planten en dieren een belangrijke rol. Deze rol is door de provincie ook aan de Rode Beek toegekend. Vanaf de Brunssummerheide tot aan de monding in de Maas rijgt zij tal van natuurgebieden aaneen tot één groot geheel. Waar nodig, wordt de beek daarvoor uit z'n betonnen bedding gehaald, zoals enkele jaren geleden tussen Schinveld en Gangelt en tussen Brunssum en Schinveld. In de toekomst gebeurt dat ook verderop richting Sittard. Dan zit er nog maar één dood punt in de Rode Beek: in het centrum van Schinveld waar ze is weggestopt onder de grond. Daar kunnen planten en dieren niet doorheen, daar functioneert de ecologische verbindingszone niet. 2. Mooier aanzicht van het dorp Twee van de straten die aan de markt grenzen, zijn de Putbergstraat en A ge Water. In deze straten liggen rioleringen die dringend aan vervanging toe zijn. Daarvoor moeten beide straten op de schop en dat biedt de gemeente een unieke kans: het 'levend'maken van dat stukje dode beek door deze te ontkluizen en tegelijkertijd het oorspronkelijk karakter van Schinveld terugbrengen. En een open beek, eigentijds ingepast in het straatbeeld, brengt leven en groen in het dorp, verhoogt de waarde van de leefomgeving. In diverse gemeenten, zoals in Gulpen, zijn daar mooie voorbeelden van. Prettig wonen en werken is ook afhankelijk van de inrichting van de openbare ruimte. Hoe zijn de wegen ingericht, wat stralen de gebouwen uit, is er voldoende groen, hoe verloopt het verkeer? De gemeente Onderbanken schenkt veel aandacht aan het opknappen van straten en pleinen. Uitgangspunt daarbij is het zoveel mogelijk terugbrengen van het oorspronkelijk karakter van de kernen. De Viel in Bingelrade en de Beekstraat en de Bleekplaats in Schinveld zijn daarvan recente voorbeelden. Maar het vernieuwde centrum van Schinveld komt pas tot z'n recht als ook het aanzicht van aangrenzende straten wordt verbeterd. Daarmee kan het oorspronkelijk karakter van het dorp worden versterkt. Het element water speelt hierin een wezenlijke rol. Want eeuwen lang stroomde de beek door Schinveld, eeuwen geleden vestigden zich langs de oevers van de beek de eerste bewoners.

2 3. Verbetering van de verkeersveiligheid 4. Impuls voor het toerisme Er rijdt nog veel doorgaand verkeer door Schinveld, vaak met te hoge snelheid. Het terugbrengen van de beek in het straatbeeld is een prima middel om de wegen voor het oog of daadwerkelijk te versmallen. De Parkstadgemeenten zetten hoog in op de bevordering van het toerisme. De grote gemeenten promoten hun grootschalige attracties als Mondo Verde en Gaia Park. Dit werkt verkeersremmend, ook omdat aan weerszijden van de beek maar één rijbaan beschikbaar is. De verwachting is dat daardoor de verkeersintensiteit afneemt. Door de herinrichting van de wegen kunnen meteen andere knelpunten worden opgelost, zoals de vaak chaotische situatie voor het gezondheidscentrum. Ook de beschikbare parkeerruimte kan efficiënter worden ingericht. Onderbanken zet zijn natuur in en ontwikkelde het natuurpark Rode Beek/Rodebach. Het publiek dat hierop afkomt is ook gecharmeerd van authentieke dorpskernen met water en groen. Een open beek met daarlangs wandel- en fietspaden rekt de bezoekers het dorp in en zorg daar voor extra economische bedrijvigheid. Meer toerisme is ook goed om het platteland van Onderbanken, waar de agrarische bedrijvigheid steeds meer afneemt, vitaal te houden. Ook het imago van 'Onderbankenkunstenaarsdorp' wordt erdoor versterkt. 5. Eigentijdse waterbeheersing Door de open beek wordt straks alleen maar hemelwater afgevoerd. Nergens wordt ze meer vervuild door riooloverstorten. De capaciteit van de beek is voldoende voor hevige stortbuien. Overlopen van de beek in het centrum is niet mogelijk, omdat de toevoer van water geregeld wordt vanuit een regenwaterbuffer bij de Breukberg. Deze zorgt ervoor dat er nooit meer dan 2000 liter per seconde door de beek stroomt en daar is deze ruimschoots op berekend. 6. Het moment is uiterst gunstig Het idee om de Rode Beek te ontkluizen, is niet nieuw. Lange tijd was het plan onhaalbaar vanwege de hoge kosten en ongewenst vanwege de overlast door de werkzaamheden. Nu blijkt dat die kosten en overlast meevallen als de ontkluizing wordt uitgevoerd tegelijk met het noodzakelijk herstel van de rioleringen. Dat komt doordat andere partijen, zoals het Waterschap Roer en Overmaas en het Zuiveringschap, meebetalen. Ook zij hebben belang bij een open beek. Bovendien kan Onderbanken aanspraak maken op subsidies omdat de ontkluizing bijdraagt aan versterking van de ecologische structuur van Limburg.

3 Het openmaken van de Rode Beek heeft dus de volgende voordelen. 1. De Rode beek wordt een ononderbroken verbindingszone tussen natuurgebieden. Dat is goed voor ons milieu. 2. Het zichtbaar maken van het water maakt het centrum levendiger en de oevers van de beek brengen het groen terug in de straten. Dat is goed voor de belevingswaarde van het centrum. 3. Doorgaand verkeer wordt geweerd, plaatselijk verkeer afgeremd, knelpunten opgelost. Het verkeer in het centrum wordt veiliger. 4. Het toerisme wordt erdoor bevorderd. Dat is goed voor de plaatselijke bedrijven en het platteland. 5. Het af te voeren hemelwater wordt beter beheersbaar. Wateroverlast wordt daarmee teruggedrongen. Duidelijk antwoord op de meest gestelde vragen Het open maken van de Rode Beek in het centrum van Schinveld betekent een grote verandering in het straatbeeld. Daarom heeft het gemeentebestuur in een vroeg stadium de inwoners bij de plannen betrokken en naar hun mening gevraagd. Met name de bewoners van de Putbergstraat en A ge Water vragen zich af welke gevolgen het openmaken van de beek heeft voor hun directe leefomgeving. Het gemeentebestuur heeft goed naar hun vragen en opmerkingen geluisterd en waar nodig de plannen aangepast. ONDERSTAAND HET GERUSTSTELLENDE ANTWOORD OP ENKELE VEEL GESTELDE VRAGEN: Geen narigheid van het open water - Het water in de open beek is schoon en daarom niet interessant voor ratten. Die zoeken hun voedsel in vuil water. De beek trekt ook geen muggen aan, want die houden zich vooral op bij stilstaand water. Helder stromend water veroorzaakt ook geen stankoverlast. Voldoende parkeerplaatsen - Er is een gedegen onderzoek uitgevoerd naar de behoefte aan parkeerplaatsen in de Putbergstraat en A ge Water. Daaruit blijkt dat na het open maken van de beek in de Putbergstraat voldoende parkeerplaatsen overblijven om aan de gemiddelde parkeerbehoefte te voldoen. Ook het aantal plaatsen dat in A ge Water overblijft is ruim voldoende, zelfs tijdens marktdagen.

4 Geen gevaar voor kinderen en fietsers De bovenkanten van de dan is dit uiteraard slechts een klein percentage van de eigenlijke waardevermeerdering. kademuurtjes van de beek worden zodanig afgeschuind dat kinderen er niet overheen kunnen lopen. Overigens stroomt de beek bijna overal in het midden Ongehinderde doorgang voor bussen en van de weg wat nou niet bepaald uitnodigt tot klauterpartijen. Fietsers rijden doorgaans aan de rechterkant van de rijbaan terwijl de beek altijd aan de vrachtauto's - In het ontwerp is overal rekening linkerkant daarvan stroomt. Op plaatsen waar de beek direct grenst aan een gehouden met de draaicirkels van grotere voetpad wordt een hekwerk geplaatst. voertuigen. Op dit moment wordt hun bewegingsvrijheid op diverse plaatsen gehinderd Zeker geen waardevermindering van de huizen De waarde van door de constructie van de weg en de geparkeerde uw huis wordt door diverse factoren bepaald. Eén daarvan is de kwaliteit van voertuigen. Deze knelpunten worden in het nieuwe de omgeving. Met het openmaken van de beek wordt de kwaliteit van de plan opgelost. omgeving naar de huidige maatstaven aanzienlijk verbeterd. Deskundigen verwachten daarom dat de aanliggende woningen in waarde zullen stijgen. Kruispunten blijven overkluisd Op de Zou u daardoor in de toekomst iets meer aan OZB-belasting moeten betalen, kruispunten die de Putbergstraat en A ge Water maakt met andere wegen wordt de beek overdekt. Hierdoor wordt omrijden tot een minimum beperkt en blijven de aanliggende bedrijven normaal bereikbaar. Bomen vormen geen gevaar Wortels van bomen zijn altijd op zoek naar water. Sijpelt dit uit een lekke riolering, dan dringen ze hierin door. Gave rioleringen of beekbeddingen laten ze ongemoeid. Bomen die langs de oevers van de beek groeien, zoeken met hun wortels eerder het water van de beek op dan de riolering. Niettemin worden rioleringen periodiek gecontroleerd op onder meer wortelbeschadigingen. Scherpe controle op verontreinigingen Als je bij voorbaat bang bent voor vernielingen of vervuiling, kun je nooit meer iets moois realiseren in een stad of dorp. De mogelijkheid tot vandalisme weerhoudt geen enkele gemeente ervan om haar centrum te verfraaien. Onderbanken treft afdoende maatregelen om verloedering tegen te gaan. Daarover worden duidelijke afspraken gemaakt. De gemeente is verantwoordelijk voor het schoonhouden van de oevers van de beek. Zwerfvuil wordt onmiddellijk verwijderd, zoals nu ook al gebeurt in het centrum. De beek zelf wordt bewaakt door een 24-uurs wachtdienst van het Waterschap. Grondwaterpeil blijft Om te voorkomen dat de beek het grondwater afvoert waardoor het peil hiervan zou zakken, wordt de bedding van de beek zo hoog gelegd dat ze nergens in contact komt met het grondwater. Zonodig wordt de beek op sommige plaatsen verpakt in een onzichtbaar betonnen omhulsel.

5 Strenge voorzorgsmaatregelen - Het open maken van de beek veroorzaakt geen extra risico voor de aanliggende huizen. Aan weerszijden van de overkluisde beek, dus dichter bij de huizen en bovendien dieper, liggen het stamriool van de gemeente en het transportriool van het Zuiveringschap Limburg. Het verwijderen hiervan zou eerder schade kunnen veroorzaken. Die schade zou kunnen optreden doordat tijdens de werkzaamheden het grondwater tijdelijk moet worden verlaagd. Dit was bijvoorbeeld ook nodig in de Mgr. Mannenstraat te Merkelbeek waar onlangs vlak naast de huizen een betonnen bergbezinkbassin is geplaatst. De voorzorgsmaatregelen die hier zijn getroffen, hebben prima gewerkt. Gegarandeerde schadevergoeding - De aannemer is verplicht om zich te verzekeren tegen schade die ondanks alle voorzorgsmaatregelen aan huizen zou kunnen ontstaan. De verzekeringsmaatschappijen stellen hierbij zeer strenge eisen ten aanzien van de uitvoering van de werkzaamheden. De bouwtechnische toestand van alle aanliggende huizen wordt vooraf gecontroleerd en vastgelegd in een notarieel rapport. Elke dag worden de aanliggende huizen gecontroleerd op eventuele schade waardoor tijdig maatregelen kunnen worden getroffen. Alle ontstane schade wordt vergoed, de gemeente ziet hier nauwlettend op toe. gedaan om die hinder tot een minimum te beperken. Ook hier geldt weer: ontkluizing van de beek heeft geen extra nadelige invloed op de bereikbaarheid. Tenslotte: geen financieel avontuur De extra kosten voor het open maken van de Rode Beek worden gedragen door de drie betrokken partners: gemeente Onderbanken, Zuiveringschap Limburg en Waterschap Roer en Overmaas. Vanwege het ecologisch belang van de ontkluizing en de verfraaiing van het dorp kan Onderbanken aanspraak maken op diverse subsidies. De kans is groot dat de ontkluizing niet veel meer kost dan het herstel van de riolering, waarvoor overigens geen subsidie wordt verstrekt. Het is dus niet zo dat de kosten van de ontkluizing moeten worden verhaald op de inwoners door bijvoorbeeld het verhogen van het OZB-tarief. Geavanceerde technieken - De technieken waarmee de werkzaamheden worden uitgevoerd, zijn niet te vergelijken met die van 40 jaar geleden, toen de beek werd overkluisd. Eventuele problemen die zich toen voordeden, kunnen tegenwoordig eerder worden gesignaleerd en efficiënter worden aangepakt. De foto's van de overkluizing in de jaren zestig van de vorige eeuw tonen bijvoorbeeld een stutmethode die inmiddels sterk verbeterd is. Gefaseerde uitvoering De werkzaamheden gebeuren in fasen. De hele Putbergstraat en A ge Water worden dus niet in één keer opengebroken, want de riolering en de beek moeten tijdens de werkzaamheden intact blijven. Daarvoor worden steeds tijdelijke omleidingen gemaakt. Bereikbaarheid blijft Tijdens de werkzaamheden wordt extra aandacht besteed aan de goede bereikbaarheid van woningen en bedrijven. Waar nodig wordt gezocht naar tijdelijke aanpassingen zodat winkels, bedrijven en openbare voorzieningen altijd toegankelijk blijven. Maar enige hinder is bij dit soort grootschalige projecten natuurlijk nooit helemaal te voorkomen. Er wordt wel alles aan

6 Reacties uit de gemeenschap Liever écht A ge Water dan feitelijk A ge Asfalt! ''In de vorige eeuw is veel water in bebouwd gebied in Nederland gedempt vanwege stankoverlast, ongelukken met drenkelingen, het verlies van de transportfunctie en ruimteclaims door de komst van de auto. De laatste jaren wordt meer en meer water een nieuwe plaats gegeven in het bebouwde gebied. Het is functioneel voor onze waterhuishouding maar daarnaast ook een levend en fraai onderdeel van de openbare ruimte. En wis en waarachtig betekent verfraaiing van de openbare ruimte waardevermeerdering. Niet alleen van de leefbaarheid maar ook van het onroerend goed. Er moet wel draagvlak onder de burgers voor zijn. Dat kan alleen als de reële problemen worden opgelost.'' Henk Evers, burgemeester van Nederweert, voormalig gedeputeerde en raadslid/wethouder van Onderbanken... Niet langer een van de saaiste dorpen van Limburg! De architectuur van de open beek is gewoon fantastisch. Door het openmaken van de beek behoort Schinveld niet meer tot de groep saaiste dorpen van Limburg. Dit is dé kans om uit die divisie te promoveren. Als dat groen eindelijk terug is in het dorp, wie weet welke initiatieven daaruit nog ontstaan. Uit informatie van de GGD blijkt dat dit soort open beken geen enkele nadelige gevolgen heeft voor de volksgezondheid. Anders zouden ook niet zoveel gemeenten hun beken weer boven de grond halen'' Huisartsen, fysiotherapeut, tandarts en apotheker Gezondheidscentrum Schinveld... Water is een welkom levend element in de stenen omgeving Ik ben zeker voorstander van het open maken van de Rode Beek, want water is een extra positief element voor de woonbeleving. Daarom willen de meeste mensen graag in de buurt van water wonen. De duurste appartementen liggen niets voor niets langs de Maas. Belangrijk is wel dat goed gekeken wordt naar de veiligheidsaspecten, met name van spelende kinderen. Maar ik vertrouw erop dat de plannenmakers daaraan voldoende aandacht geven. Hans Laudy, directeur woningcorporatie Weller Berichten uit de pers Apeldoorn - Het open maken van de beek De Winkewijert is bedoeld om een belangrijk stuk cultuurhistorie te herstellen. Het is bijzonder dat gekozen is voor het opnieuw zichtbaar maken van een verdwenen beek in een woonwijk. Met het herstel van de beek worden twee doelstellingen gerealiseerd: herstel van de ecologische structuur en behoud van de cultuurhistorische waarden. Apeldoorn - De vroegere loop van de Grift door Apeldoorn wordt hersteld. Deels zal dit dwars door het winkelcentrum gaan! De Grift speelde een belangrijke rol in de ontstaansgeschiedenis van Apeldoorn. Toen het economische belang van De Grift verdween, werd de beek letterlijk onder de grond gestopt en verdween zij uit het zicht. In de komende jaren wil de gemeente De Grift weer boven de grond halen. Door het herstel van De Grift komt een belangrijk historisch en ecologisch element terug in de stad. Eindhoven - Door het centrum van Eindhoven stroomt de Dommel. In de loop der tijd zijn delen van het water overkluisd. De gemeente wil hier verandering in brengen. Het grijs van de stenen moet plaatsmaken voor het groen van bomen, struiken en andere oeverbegroeiing. De horeca heeft het water inmiddels ontdekt en wil langs het water terrassen gaan aanleggen. Eindhoven - Het riviertje de Gender gaat weer door Eindhoven stromen. Ooit gedempt als hinderlijk voor stadsuitbreiding, krijgt het riviertje nu zijn loop - deels - weer terug. Groesbeek - Het bestaande centrum wordt vernieuwd tot een bruisend dorpshart. Belangrijkste onderdeel hierbij is het eerherstel van de bestaande beek. Deze wordt ontwikkeld tot een ecologische zone die door het dorpshart heen gaat. Enschede In Enschede moet de Roombeek weer zichtbaar worden door ontkluizing. Het Gemeentelijk Waterplan noemt beekherstel als de belangrijkste opgave voor de komende 30 jaar. Helmond Aa - De gemeente Helmond heeft in samenwerking met waterschap, provincie en waterleidingsmaatschappij een Waterplan geschreven. Dit plan stelt onder andere voor om het water weer in de stad terug te brengen door het riviertje de Aa te herstellen. Deventer - Bij het station in Deventer is voor de oorlog - voornamelijk om verkeerskundige redenen - een paar honderd meter van de Singelgracht gedempt. Dit stuk wordt nu weer opengegraven. Drachten - Drachten graaft de Drachtstervaart weer open. Door dit te combineren met een woningbouwproject worden de maatregelen betaalbaar. Eerbeek - De Eerbeekse Beek is weer bovengronds gehaald en tegelijkertijd iets verlegd. Tot voor kort liep de beek zo' n 500 meter ondergronds.

Veilige en leefbare dorpskern. Doortocht N9 Kwatrecht

Veilige en leefbare dorpskern. Doortocht N9 Kwatrecht Doortocht N9 Kwatrecht De herinrichting van de Brusselsesteenweg (N9) tussen het station van Kwatrecht en het kruispunt met de Zuidlaan (N417) en de Oosterzelesteenweg (N42) start op 14 oktober 2013. Het

Nadere informatie

Plan ontkluizen Rode Beek t.p.v. Mijnsteenberg Hendrik Brunssum

Plan ontkluizen Rode Beek t.p.v. Mijnsteenberg Hendrik Brunssum Plan ontkluizen Rode Beek t.p.v. Mijnsteenberg Hendrik Brunssum 1 Project: Plan ontkluizing Rode Beek t.p.v. Mijnsteenberg Hendrik Brunssum Gemeente Brunssum Waterschap Roer en Overmaas Oktober 2008, variant

Nadere informatie

Gemeente Meerssen. Algemene informatie en tips over het beperken en/of voorkomen van wateroverlast door extreme buien

Gemeente Meerssen. Algemene informatie en tips over het beperken en/of voorkomen van wateroverlast door extreme buien Gemeente Meerssen Algemene informatie en tips over het beperken en/of voorkomen van wateroverlast door extreme buien Het regent, het regent Steeds vaker en steeds meer! Nederland en water horen onafscheidelijk

Nadere informatie

KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen

KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen 7 8 2 3 1 9 6 4 5 KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen 1. Kruispunt Douvieweg- Watouplein Knelpunten: - Op het kruispunt staat het doorgaand verkeer heel vaak geblokkeerd aangezien

Nadere informatie

WELKOM...bij de inloopbijeenkomst DOP 21 april 2015. Wat is het doel van deze avond? Wat is een DOP? DUS LAAT VAN U HOREN!

WELKOM...bij de inloopbijeenkomst DOP 21 april 2015. Wat is het doel van deze avond? Wat is een DOP? DUS LAAT VAN U HOREN! WELKOM...bij de inloopbijeenkomst DOP 21 april 2015 Wat is het doel van deze avond? Verzamelen van informatie, meningen en wensen vanuit het dorp; Peilen van reacties op voorgenomen plannen; De eerste

Nadere informatie

Dorpsraad komt naar je toe deze zomer. Verslag bezoek Molenwijk

Dorpsraad komt naar je toe deze zomer. Verslag bezoek Molenwijk Dorpsraad komt naar je toe deze zomer Verslag bezoek Molenwijk Zaterdag 26 september 2015 1 Park rondom Kinderboerderij Over het algemeen zag het park er goed uit. Uiteraard liggen er takken, modder en

Nadere informatie

Bijlage 2: foto s verkeerssituatie Dorpsstraat te Otterlo

Bijlage 2: foto s verkeerssituatie Dorpsstraat te Otterlo Bijlage 2: foto s verkeerssituatie Dorpsstraat te Otterlo Memo Aan : Aan de fracties van de politieke partijen Ede Van : College van burgemeester en wethouders Datum : 11 juni 2013 Onderwerp : Verlegging

Nadere informatie

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Deze oude Maas-arm is 10.000 jaar geleden gevormd en afgesloten geraakt van de huidige Maas. In de loop van de tijd is hier een uniek natuurlandschap

Nadere informatie

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem Vraag en antwoord Algemeen 1. Waarom wordt deze Schakel Achterhoek - A1 aangelegd? De gemeente Lochem en de provincie hebben besloten een rondweg aan te leggen

Nadere informatie

TransforMaDie 2020. Heraanleg de Spoelberchplein

TransforMaDie 2020. Heraanleg de Spoelberchplein TransforMaDie 2020 Heraanleg de Spoelberchplein TransforMaDie 2020 Ø Toekomstvisie gemeente TransforMaDie 2020 is een toekomstvisie op de woonkernen van onze gemeente, met verschillende grote en kleine

Nadere informatie

Fietsas door Wijk Osseveld via Zonnewende

Fietsas door Wijk Osseveld via Zonnewende Fietsas door Wijk Osseveld via Zonnewende Op 20 januari jl. is er een informatie avond verzorgd in Het Bolwerk bij ons in de wijk. Tot onze verrassing bleek er een snelfietsroute over de Zonnewende te

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek. onderhoud openbare ruimte

Kwaliteitshandboek. onderhoud openbare ruimte Kwaliteitshandboek onderhoud openbare ruimte 2014 Voorwoord De openbare ruimte is een verzamelnaam voor plekken die we allemaal gebruiken. Bijvoorbeeld straten, parken, pleinen en voet- en fietspaden.

Nadere informatie

EXTREME MAKE-OVER in winkelcentrum Amsterdamse Poort. Je moet er even doorheen kijken

EXTREME MAKE-OVER in winkelcentrum Amsterdamse Poort. Je moet er even doorheen kijken EXTREME MAKE-OVER in winkelcentrum Amsterdamse Poort Je moet er even doorheen kijken EXTREME MAKE-OVER in winkelcentrum Amsterdamse Poort Op 8 januari 2007 gaat de eerste schep in de grond. Dan wordt begonnen

Nadere informatie

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken Prachtige oorspronkelijke stukken van beken 9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, doordat daar de werking van de elementen goed zichtbaar is, of omdat de sfeer er gewoonweg sprookjesachtig

Nadere informatie

Raadsstuk. 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472

Raadsstuk. 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472 Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472 Kredietaanvraag project Van riool tot Rode Loper: Jansstraat, Jansweg, Kruisstraat en Smedestraat

Nadere informatie

Masterplan en Stedenbouwkundig Programma van Eisen Bloemenweide Noord

Masterplan en Stedenbouwkundig Programma van Eisen Bloemenweide Noord #1 Gestart: zondag 12 juli 2015 13:28:37 Laatst gewijzigd: zondag 12 juli 2015 13:44:01 Bestede tijd: 00:15:24 Helaas is bij alle varianten tot nu steeds een onhaalbare ingang getekend vanaf het pleintje

Nadere informatie

PRESENTATIE, VRAGEN EN OPMERKINGEN INLOOPAVOND 1 MAART 2016 PROJECT ROODENBURG VERMAATSTRAAT PRESENTATIE

PRESENTATIE, VRAGEN EN OPMERKINGEN INLOOPAVOND 1 MAART 2016 PROJECT ROODENBURG VERMAATSTRAAT PRESENTATIE PRESENTATIE, VRAGEN EN OPMERKINGEN INLOOPAVOND 1 MAART 2016 PROJECT ROODENBURG VERMAATSTRAAT PRESENTATIE 1 2 3 4 5 6 7 VRAGEN EN ANTWOORDEN Naar aanleiding van de presentatie is er een mogelijkheid voor

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond herinrichting Ambyerweg. 2 september 2015

Welkom. Informatieavond herinrichting Ambyerweg. 2 september 2015 Welkom Informatieavond herinrichting Ambyerweg 2 september 2015 1 Vanavond toelichting op de geplande herinrichting van Ambyerweg beantwoorden van uw vragen Herinrichting bestaat uit 2 onderdelen: fase

Nadere informatie

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012)

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012) gemeente werkendam Memo Datum 19 september 2012 Aan Gemeenteraad Werkendam C.c. Van Arne Schouten Onderwerp Afweging varianten fietsvoorziening Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk

Nadere informatie

Informatieavond Spoorkruisingen Elst Noord Vragen en antwoorden

Informatieavond Spoorkruisingen Elst Noord Vragen en antwoorden Informatieavond Spoorkruisingen Elst Noord Vragen en antwoorden Tijdens de informatieavond op 10 oktober 2018 is er een aantal vragen naar voren gekomen. Deze hebben we voor u op een rijtje gezet. Per

Nadere informatie

De visie voor de Zandweg

De visie voor de Zandweg Zandweg 2.0 Agenda Aftrap door de wethouder. Presentatie van de visie, uitgangspunten en algemene maatregelen. Uitleg van het shared space concept. Het groenplan. Een animatie van de nieuwe inrichting.

Nadere informatie

Meest gestelde vragen & antwoorden versie december 2015

Meest gestelde vragen & antwoorden versie december 2015 Meest gestelde vragen & antwoorden versie december 2015 De meest gestelde vragen en antwoorden zijn als volgt gerubriceerd: Project & planning Gevolgen voor u Riolering Grondwater(overlast) & drainage

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Groot onderhoud N473 in Delft

Veelgestelde vragen Groot onderhoud N473 in Delft Veelgestelde vragen Groot onderhoud N473 in Delft 1. Werkzaamheden Wat gaat er gebeuren? De provincie Zuid-Holland voert vanaf het voorjaar van 2015 groot onderhoud uit aan de N473. De N473 loopt van de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44

Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44 Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44 Informatie over het definitief ontwerp Met deze nieuwsbrief informeren wij u over het definitief ontwerp voor Karveel 37, 43 en 44. Op de informatiebijeenkomst van 29 november

Nadere informatie

De 3 beloftes van Dirk Claes

De 3 beloftes van Dirk Claes http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/verkiezingen2012/vlaams-brabant/rotselaar/dvp De 3 beloftes van Dirk Claes Rock Werchter Rock Werchter is van groot belang voor onze verenigingen. Met het nieuwe Ruimtelijke

Nadere informatie

INSPRAAKRAPPORTAGE. Herinrichting Pleiadenplantsoen

INSPRAAKRAPPORTAGE. Herinrichting Pleiadenplantsoen INSPRAAKRAPPORTAGE Herinrichting Pleiadenplantsoen Gemeente Velsen Oktober 2018 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2 1.1 Inspraakprocedure 2 1.2 Leeswijzer 2 2. INSPRAAKREACTIES EN ANTWOORDEN 3 2.1 Inspreekthema

Nadere informatie

Aanwezig: Gemeente Leidschendam-Voorburg. Ca. 40 bewoners aanwezig.

Aanwezig: Gemeente Leidschendam-Voorburg. Ca. 40 bewoners aanwezig. Aanwezig: Sabine Terwindt Eric van t Hart Ron van der Meer Ben van Vliet Michelle Petit Frank Officier Mario Neirynck Meeuwisse Nederland BV Meeuwisse Nederland BV Ca. 40 bewoners aanwezig. Inleiding Sabine

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Gemeente Veghel. De Bunders. Water- wandelroute

Gemeente Veghel. De Bunders. Water- wandelroute Gemeente Veghel De Bunders Water- wandelroute Water- wandelroute De Bunders 2 In de wijk De Bunders ligt een gescheiden rioolstelsel Dat wil zeggen dat het regenwater van de straat niet via het riool wordt

Nadere informatie

Sparen zonder kosten

Sparen zonder kosten Afkoppelen bij wegwerkzaamheden: Sparen zonder kosten September 2016 Fractie Water Natuurlijk Aa en Maas Dhr. A. Voets Afkoppelen bij wegwerkzaamheden: Sparen zonder kosten. 1. Inleiding afkoppeling wegen

Nadere informatie

BIJLAGE 4 TOELICHTING HOE TE VERLICHTEN BINNEN DE BEBOUWDE KOM EN BUITEN DE BEBOUWDE KOM

BIJLAGE 4 TOELICHTING HOE TE VERLICHTEN BINNEN DE BEBOUWDE KOM EN BUITEN DE BEBOUWDE KOM BELEIDSPLAN OPENBARE VERLICHTING 2013 2017 BIJLAGE 4 TOELICHTING HOE TE VERLICHTEN BINNEN DE BEBOUWDE KOM EN BUITEN DE BEBOUWDE KOM Bijlage 4 bij Beleidsplan Openbare Verlichting 2013 2017 Pagina 1 van

Nadere informatie

Tracé Fietsroute Plus

Tracé Fietsroute Plus Bijlage 1 Tracé Fietsroute Plus Inleiding In deze bijlage treft u nadere informatie over de Fietsroute Plus aan. U leest hier wat de belangrijkste kenmerken van een snelle fietsroute zijn en welke bijzondere

Nadere informatie

Visie op de Twellose Beek

Visie op de Twellose Beek Visie op de Twellose Beek Verantwoording Colofon Titel Visie op de Twellose Beek Opdrachtgever Waterschap Veluwe Projectleider Theo van der Horn Auteur(s) Annemieke Helder-Feijen Annemarijne van Nieuwenhuijzen

Nadere informatie

Herstel sprengen en Grift in Apeldoorn

Herstel sprengen en Grift in Apeldoorn Verslag excursie subgroep Realisatie op de ALV-dag 21 april 2009 Herstel sprengen en Grift in Apeldoorn Met medewerking van Wim Vilsteren en Diederik Brem (Waterschap Veluwe) Op het programma staat een

Nadere informatie

Wateroverlast Maasniel

Wateroverlast Maasniel Wateroverlast Maasniel Inhoud presentatie Wettelijke zorgplicht gemeente Werking rioolstelsel Neerslaggegevens Situatie Maasniel Wettelijke zorgplicht gemeente Zorgplicht stedelijk afvalwater Zorgplicht

Nadere informatie

Herinrichting J.J. Allanstraat Zuideinde Vogelbuurt. Presentatie bewonersbijeenkomst Noord (J.J. Allanstraat)

Herinrichting J.J. Allanstraat Zuideinde Vogelbuurt. Presentatie bewonersbijeenkomst Noord (J.J. Allanstraat) Herinrichting J.J. Allanstraat Zuideinde Vogelbuurt Presentatie bewonersbijeenkomst Noord (J.J. Allanstraat) Inhoud 1. Terugblik 2. Resultaten 3. Algemene thema s 4. Gebiedsspecifieke thema s 5. Vervolg

Nadere informatie

Hoeveel miljoenen m3 liters regenwater meer komen nu in de rivier 2008 ten opzichte van 2002

Hoeveel miljoenen m3 liters regenwater meer komen nu in de rivier 2008 ten opzichte van 2002 Wat is er, met dit advies gebeurt? Hoeveel miljoenen m3 liters regenwater meer komen nu in de rivier 2008 ten opzichte van 2002 Titel:Nederland onder laten lopen is dat beleid? Arcadis geef een advies

Nadere informatie

Regenwater leid je niet om de tuin!

Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater is te waardevol om direct het riool in te laten lopen. Vang het op en gebruik het goed. Kijk voor tips op www.denhaag.nl/water Regenwater leid je niet om

Nadere informatie

Dorpsraad komt naar je toe deze zomer. Bezoek Wijk Welgelegen Noord

Dorpsraad komt naar je toe deze zomer. Bezoek Wijk Welgelegen Noord Dorpsraad komt naar je toe deze zomer Bezoek Wijk Welgelegen Noord Zaterdag 6 juni 2015 1 Verslag dorpsraad komt naar je toe deze zomer: 1. Melding overlast scholieren van het HVC die naar de Estafette

Nadere informatie

Voorliggend stuk is een verkorte versie van het op 7 januari 2010 vastgesteld dorpsplan Nieuwveen 1april 2016 Initiatiefgroep Dorpsraad Nieuwveen

Voorliggend stuk is een verkorte versie van het op 7 januari 2010 vastgesteld dorpsplan Nieuwveen 1april 2016 Initiatiefgroep Dorpsraad Nieuwveen Inleiding Op 7 januari 2010 is het Dorpsplan Nieuwveen door de gemeente vastgesteld. Nieuwveen was het eerste dorp in de gemeente Nieuwkoop waar de gemeente dorpsgericht wilde werken met een dorpsraad.

Nadere informatie

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water Samen werken aan waterkwaliteit Voor schoon, voldoende en veilig water D D Maatregelenkaart KRW E E N Z D E Leeuwarden Groningen E E W A IJSSELMEER Z Alkmaar KETELMEER ZWARTE WATER MARKER MEER NOORDZEEKANAAL

Nadere informatie

Verslag van inspraak

Verslag van inspraak Verslag van inspraak Project : Herinrichting Koedijk Lochem Aanleiding : Opstellen schetsontwerp Datum: 1 juli 2016 2 Inleiding Op 8 juni 2016 werd een inloopavond gehouden waarop werd gepresenteerd dat

Nadere informatie

Wat doet het waterschap voor de wegen?

Wat doet het waterschap voor de wegen? Lesbrief wegen Wat doet het waterschap voor de wegen? Veilige wegen www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 Veilige wegen Sommige waterschappen zoals waterschap Hollandse

Nadere informatie

De Leemvallei, ga je mee op onderzoek?

De Leemvallei, ga je mee op onderzoek? De Leemvallei, ga je mee op onderzoek? Hallo allemaal, welkom in dit waanzinnige park voor jong en oud! Vandaag krijgen jullie de kans om dit park in het echt te openen met elkaar. Dit gaan we doen op

Nadere informatie

Leefbaarheidplan Zwaagdijk-West 2012-2016. Opgesteld door Dorpsraad Zwaagdijk West d.d. september 2012

Leefbaarheidplan Zwaagdijk-West 2012-2016. Opgesteld door Dorpsraad Zwaagdijk West d.d. september 2012 Leefbaarheidplan Zwaagdijk-West 2012-2016 Opgesteld door Dorpsraad Zwaagdijk West d.d. september 2012 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 2. Algemene informatie dorp / kern 4 2.1 Historie 2.2 Ligging,

Nadere informatie

Het huis van je leven. Het Bosje. in het hart van Elst

Het huis van je leven. Het Bosje. in het hart van Elst Het huis van je leven Het Bosje Nieuwe levensloopbestendige woningen in het hart van Elst Een leven lang lekker wonen Een levensloopbestendig huis ziet er op het oog niet zo heel anders uit als een traditionele

Nadere informatie

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg.

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg. Verkiezingsprogramma 2019 2023 AWP Aa en Maas De Algemene Waterschapspartij (AWP) is een landelijke vereniging met een gekozen bestuur. In elk waterschap heeft de AWP een afdeling. De landelijke vereniging

Nadere informatie

Aanleiding. N237 Utrecht-Amersfoort. Einde aan voorbereiding. speciale uitgave augustus 2011

Aanleiding. N237 Utrecht-Amersfoort. Einde aan voorbereiding. speciale uitgave augustus 2011 speciale uitgave augustus 2011 N237 Utrecht-Amersfoort Vanaf begin september werkt aannemersbedrijf Mourik-Groot Ammers aan de reconstructie van de N237, het gedeelte tussen de Berekuil en de Universiteitsweg.

Nadere informatie

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN Beste Lezer, Met deze enquête willen we uw mening over de verkeersveiligheid op de Ringdijk in beeld brengen. Het verkeersadviesbureau

Nadere informatie

REACTIENOTA N.a.v. inloopavond

REACTIENOTA N.a.v. inloopavond REACTIENOTA N.a.v. inloopavond Uitvoering Werken Aan : Belanghebbenden en belangstellenden informatieavond N832 Well-Gameren Van : Mw. T. Molier Datum : 11 juli 2017 Betreft : Reactienota Zaaknummer :

Nadere informatie

Deel 1: algemene aspecten (door Harry van Buggenum)

Deel 1: algemene aspecten (door Harry van Buggenum) 20 JAAR BEEKHERSTEL door Waterschap Roer en Overmaas Met vallen, opstaan en weer doorgaan.. # Succesfactoren # Faalfactoren Deel 1: algemene aspecten (door Harry van Buggenum) Harry van Buggenum & Rob

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen. Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord mei 2017

Reactienota zienswijzen. Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord mei 2017 Reactienota zienswijzen Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord 2016 11 mei 2017 1. INLEIDING Voor het gebied Ammerzoden Noord, 2 e fase is een woningbouwplan in voorbereiding. In het woningbouwplan worden

Nadere informatie

Informatiebrief juni 2015

Informatiebrief juni 2015 In de laatste informatiebrief kreeg u informatie over de inrichting van de bosranden langs het nieuwe fietspad over het Oude Spoorbaantracé. In deze informatiebrief vindt u de huidige stand van zaken m.b.t.

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst terugkoppeling gebiedsvisie op 16 mei 2018

Verslag bijeenkomst terugkoppeling gebiedsvisie op 16 mei 2018 Verslag bijeenkomst terugkoppeling gebiedsvisie op 16 mei 2018 De Neerlanden II: NB: het verslag bevat geen foto s in verband met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Op woensdag 16 mei heeft

Nadere informatie

VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND!

VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND! Nieuwsbrief augustus 2015 Verbreding N279 s-hertogenbosch-veghel VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND! Tot nu toe waren er nog weinig werkzaamheden te zien voor de ver bre - ding van de N279 tussen s-hertogenbosch

Nadere informatie

Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018

Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018 Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 Chaam 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018 Vanavond 1. Welkom Maikel Veroude / wethouder Corry Janssen-Janssen 2. Inleiding Maikel Veroude/Pieter Geerts

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

Sterke dijken. veilig wonen en werken

Sterke dijken. veilig wonen en werken Sterke dijken veilig wonen en werken Bij mijn vaste rondje op de dijk viel mij weer op hoe bijzonder het eigenlijk is. Aan de ene kant de rivier, aan de andere kant ons dorp. Bij hoogwater is dat extra

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

Presentatie gemeenteraad Dongen. s Gravenmoer: Op weg naar een leefbaar dorp

Presentatie gemeenteraad Dongen. s Gravenmoer: Op weg naar een leefbaar dorp Presentatie gemeenteraad Dongen s Gravenmoer: Op weg naar een leefbaar dorp 1 Welkom! Presentatie door: Verkeersgroep s Gravenmoer Ondersteund door: Dorpsraad s Gravenmoer, namens alle bewoners Voorwoord

Nadere informatie

Infobrief. Werken in Vleteren: H. Deberghstraat, Schazenstraat, Reningestraat, Kasteelweg, Boterweg Projectnummer VLE3003

Infobrief. Werken in Vleteren: H. Deberghstraat, Schazenstraat, Reningestraat, Kasteelweg, Boterweg Projectnummer VLE3003 Infobrief uw kenmerk ons kenmerk datum aantal pagina s Infobrief VLE3003 Juni 2018 6 contactpersoon tel. e-mail Contactcenter 03 450 45 45 contact@aquafin.be Werken in Vleteren: H. Deberghstraat, Schazenstraat,

Nadere informatie

Integrale veiligheid. resultaten burgerpanelonderzoek maart 2007

Integrale veiligheid. resultaten burgerpanelonderzoek maart 2007 Integrale veiligheid resultaten burgerpanelonderzoek maart 2007 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 1 1.1 Respons 1 2 Veiligheidsgevoelens 3 2.1 Gevoel van veiligheid in specifieke situaties 3 2.2 Verschillen onderzoeksgroepen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Josephwijk Roosendaal omwonenden

Veel gestelde vragen Josephwijk Roosendaal omwonenden Veel gestelde vragen Josephwijk Roosendaal omwonenden 1. Hoeveel woningen gaat Alwel slopen en hoeveel woningen komen er terug? We slopen 229 huurwoningen. Alwel heeft een visie met een programma van eisen

Nadere informatie

Verslag inloopavond herinrichting openbaar gebied rond Park Bolnes

Verslag inloopavond herinrichting openbaar gebied rond Park Bolnes Verslag inloopavond herinrichting openbaar gebied rond Park Bolnes Op woensdag 23 september 2015 heeft de gemeente een inloopavond georganiseerd over de herinrichting van het openbaar gebied van de Van

Nadere informatie

Rapport Terras Stationsstraat

Rapport Terras Stationsstraat Rapport Terras Stationsstraat Augustus 2011 Jan Scheele jan.scheele@caesus.nl Algemene informatie enquete Tijdsspan: juli/augustus 2011 Aantal respondenten: 62 Medium: Internet; www.oiw-wyckmaastricht.nl/enquete

Nadere informatie

Reactienota Aangepast ontwerp rotonde bij de Admiraal van Ghentlaan

Reactienota Aangepast ontwerp rotonde bij de Admiraal van Ghentlaan nota Aangepast ontwerp rotonde bij de Admiraal van Ghentlaan 12-8-2019 1 Inleiding In april 2019 hebben we de plannen voor de inrichting van de Prinses Irenelaan en de geplande rotonde ter hoogte van de

Nadere informatie

Toelichting op concept Voorlopig Ontwerp Julianastraat e.o.

Toelichting op concept Voorlopig Ontwerp Julianastraat e.o. Toelichting op concept Voorlopig Ontwerp Julianastraat e.o. Betreffende straten: Julianastraat, Stolbergstraat, Koninginneweg, Tweede Emmastraat, Eerste Emmastraat en Tempeliersstraat tot Van Eedenstraat.

Nadere informatie

Bewonersavond Nieuwstraat 29 maart T-splitsing maken tussen de Damhouderstraat/Nieuwstraat.

Bewonersavond Nieuwstraat 29 maart T-splitsing maken tussen de Damhouderstraat/Nieuwstraat. Bewonersavond Nieuwstraat 29 maart 2017 Nr. Suggesties/voorstellen 1. T-splitsing maken tussen de Damhouderstraat/Nieuwstraat. Follow-up gemeente Geen bomen tussen de parkeerplaatsen, mede voor veiligheid

Nadere informatie

Voorbereiding raadsbijeenkomst Verkeers- en vervoersvisie 7 maart februari 2013

Voorbereiding raadsbijeenkomst Verkeers- en vervoersvisie 7 maart februari 2013 Voorbereiding raadsbijeenkomst Verkeers- en vervoersvisie 7 maart 9 februari Inleiding Om de toekomstige verkeers- en vervoersvisie van Krimpen aan den IJssel aan te laten sluiten op de behoeften van de

Nadere informatie

KLACHTENLIJST BOMEN Meeuwenstraat.

KLACHTENLIJST BOMEN Meeuwenstraat. KLACHTENLIJST BOMEN Meeuwenstraat. Algemeen. Een aantal jaren geleden zijn er nieuwe stoeptegels gelegd. I.v.m. de ondergrondse wortels van de bomen is het trottoir toen eveneens opgehoogd. Voor de huizen

Nadere informatie

Programma Water en klimaatveranderingen

Programma Water en klimaatveranderingen Programma Water en klimaatveranderingen Ger Renkens / Luuk Postmes 7 juni 2016 Doel Beschermen van de volksgezondheid en het milieu en het leveren van een bijdrage aan het in stand houden en verbeteren

Nadere informatie

Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan.

Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan. Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan. Deze folder gaat over het herstellen van natte natuurparels in Noord-Brabant.

Nadere informatie

Visie Openbare Ruimte De huiskamer van a lle Amsterdammers. Samenvatting in beeld

Visie Openbare Ruimte De huiskamer van a lle Amsterdammers. Samenvatting in beeld Visie Openbare Ruimte 2025 De huiskamer van a lle Amsterdammers Samenvatting in beeld De huiskamer in historisch perspectief Toen Nu Straks In de visie worden ambities voor de Amsterdamse openbare ruimte

Nadere informatie

Verslag inloopbijeenkomst project Reconstructie Zundertseweg noordelijk deel, inclusief gedeelte Kortendijksestraat d.d.

Verslag inloopbijeenkomst project Reconstructie Zundertseweg noordelijk deel, inclusief gedeelte Kortendijksestraat d.d. Verslag inloopbijeenkomst project Reconstructie Zundertseweg noordelijk deel, inclusief gedeelte Kortendijksestraat d.d. 5 april 2017 Aanwezig: Namens de gemeente Roosendaal: De heer A. Buijsen (team Ingenieursbureau,

Nadere informatie

ZICHTLIJNEN IN NOORDWIJK BINNEN. Aandachttrekkers

ZICHTLIJNEN IN NOORDWIJK BINNEN. Aandachttrekkers ZICHTLIJNEN IN NOORDWIJK BINNEN Aandachttrekkers 1 Een zichtlijn, of misschien beter gezegd zichtbaan, maakt het zicht op een object in de verte mogelijk. De blik wordt versterkt als de baan smal is en

Nadere informatie

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Woning en straat: veilig, stil en aangenaam Bij woningen geluid beperkt tot af en toe een auto. Stroomwegen (50 km/uur

Nadere informatie

Reactie KCAP op opmerkingen van de Participatiegroep

Reactie KCAP op opmerkingen van de Participatiegroep Reactie KCAP op opmerkingen van de Participatiegroep MODEL GROENE POORT/BUURT-AS OPMERKINGEN VERKEER Advies: ook overgang Hogeweg-Stadsring aanpakkenvoor veiligheid. Dit valt buiten ons projectgebied maar

Nadere informatie

Groot onderhoud N218b

Groot onderhoud N218b Groot onderhoud N218b Vlot en Veilig Op het gebied van verkeer en vervoer wil de provincie een aantrekkelijke leefomgeving met een optimale infrastructuur. Snelle en veilige verbindingen voor auto, fiets,

Nadere informatie

Dinsdag 1 mei 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Inhuldiging visdoorgang Poekebeek - Nevele

Dinsdag 1 mei 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Inhuldiging visdoorgang Poekebeek - Nevele Dinsdag 1 mei 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Inhuldiging visdoorgang Poekebeek - Nevele Geachte burgemeester (Cornelis) en schepenen, Geachte mandatarissen,

Nadere informatie

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1 Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april 2018 p 1 Tijdens participatiebijeenkomsten is een aantal keren aangegeven dat niet alleen gekeken

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

VERANDEREN MAG! UW HUURWONING NAAR EIGEN WENS AANPASSEN

VERANDEREN MAG! UW HUURWONING NAAR EIGEN WENS AANPASSEN VERANDEREN MAG! UW HUURWONING NAAR EIGEN WENS AANPASSEN U ZOU GRAAG UW KEUKEN WILLEN VERFRAAIEN, OF NU EINDELIJK EENS EEN HANGEND TOILET IN DE BADKAMER MONTEREN. U WEET PRECIES WAT U WILT HEBBEN, BENT

Nadere informatie

Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau

Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau Wat kunnen bewoners en ondernemers verwachten van het basisniveau van onderhoud? Voor participatie Een veilige, toegankelijke openbare ruimte waar mensen

Nadere informatie

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl Herinrichting Ooster-& Westerkade Buurtavond Juni 2016 Programma van de avond 19:15 uur: Overzicht inbreng eerste bijeenkomst 19:45 uur: Toelichting ideeschetsen 20:15 uur: Werksessie reacties en voorkeuren

Nadere informatie

Griffienieuws. nr.11. Datum 24 maart Besluitenlijsten en verslagen Bijgaand de besluitenlijst van week 12.

Griffienieuws. nr.11. Datum 24 maart Besluitenlijsten en verslagen Bijgaand de besluitenlijst van week 12. Griffienieuws nr.11 Besluitenlijsten en verslagen Bijgaand de besluitenlijst van week 12. Datum 24 maart 2016 Informatie vanuit de organisatie Raadsinformatiebrief maatregelen riolering Keizerstraat Aanleiding

Nadere informatie

Agentschap Wegen en Verkeer. Eind augustus start laatste fase herinrichting N14 in Zandhoven. Antwerpen. Geachte heer of mevrouw,

Agentschap Wegen en Verkeer. Eind augustus start laatste fase herinrichting N14 in Zandhoven. Antwerpen. Geachte heer of mevrouw, Agentschap Wegen en Verkeer Antwerpen Eind augustus start laatste fase herinrichting N14 in Zandhoven Geachte heer of mevrouw, Met deze digitale nieuwsbrief houdt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)

Nadere informatie

Wat leu mött zo nöadig noar t boetnlaand,mer ze wett nich woar de Doorbraak löp!

Wat leu mött zo nöadig noar t boetnlaand,mer ze wett nich woar de Doorbraak löp! 1 De Doorbraak. Zo luidt de naam voor de nieuwe beek die waterschap Vechtsytromen en provincie Overijssel hebben aangelegd vanaf de oostkant van Almelo tot de Midden-Regge. Een beek met een lengte van

Nadere informatie

Nieuwe riolering in uw woonwijk

Nieuwe riolering in uw woonwijk Nieuwe riolering in uw woonwijk Vervangen van uw riolering Hoe werkt het vervangen van de riolering? Hoe moet ik een nieuwe huisaansluiting aanleggen? Stankoverlast Consequenties voor grondwaterpeil Inspectie

Nadere informatie

Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station

Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station 1 Fruittuinen en Wandelbos tot stadspark transformeren. Stadspark houdt in: Fruittuinen, Wandelbos (met volière en kinderboerderij) en tenniscomplex.

Nadere informatie

stads- en landschapsontwerp Wonen Westerkade HA Utrecht

stads- en landschapsontwerp Wonen Westerkade HA Utrecht Wonen Prachtwijk Presikhaaf Wonen Arnhem Project: Grootschalige herstructurering van de Vogelaarwijk Presikhaaf Deltakwartier te Arnhem, ca. 680 woningen. Opdracht: Kwaliteitsimpuls stedenbouwkundig plan,

Nadere informatie

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Afkoppelen hemelwater Oude Pastoriebuurt Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Opening - welkom Ton van den Kerkhof Projectleider Roy Thijssen Adviseur riolering en water Luuk

Nadere informatie

De Reusel wij gaan Reuselen

De Reusel wij gaan Reuselen De Reusel wij gaan Reuselen http://www.dianakors.nl/category/dereusel/ 1 De Reusel wij gaan Reuselen De natuur in de omgeving van Reusel is prachtig, steeds ontdek ik weer nieuwe stukjes. Dit voorjaar(2016)

Nadere informatie

Middelveen IV Zuidwolde

Middelveen IV Zuidwolde 28 december 2010 Moving Verkeer Broekhuizen 23 7965 AA Broekhuizen Aanleiding De nieuwe woonwijk Middelveen aan de zuidkant van Zuidwolde is in ontwikkeling. Gemeente De Wolden heeft Moving Verkeer gevraagd

Nadere informatie

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Dielde Romte 1. Ontwikkelingen in verkeersbeleid Jarenlang is in het verkeerskundig denken voorrang gegeven aan de doorstroming van het gemotoriseerd

Nadere informatie

Bewonersbijeenkomst Hollandsche IJssel 25 september 2016

Bewonersbijeenkomst Hollandsche IJssel 25 september 2016 Bewonersbijeenkomst Hollandsche IJssel 25 september 2016 1 Inleiding Onno de Vries, communicatieadviseur bij de gemeente Capelle aan den IJssel, heet iedereen van harte welkom. Hij vertelt dat de bijeenkomst

Nadere informatie

Stand van zaken en planning der werken

Stand van zaken en planning der werken Lebbeke Stand van zaken en planning der werken Projectnummer: 20000 Projectnaam: Aansluiting Tinenhoek - Terhagen Laatste update: 08 april 2014 Duur van de werken Startdatum: 22 oktober 2012 Vermoedelijke

Nadere informatie

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:??????

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Koning Willem Alexanderkanaal Een beleefroute voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Tekst: Bert Dijenborgh - Foto s: Dianne Dijenborgh 12 Drenthe MagazinE 1216-DM31_ ALEXANDERKANAAL.indd

Nadere informatie

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren Water in Tiel Waterbeleid Tiel en Waterschap Rivierenland Water en Nederland zijn onafscheidelijk. Eigenlijk geldt hetzelfde voor water en Tiel, met de ligging langs de Waal, het Amsterdam Rijnkanaal en

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Afsluiting / herinrichting Breestraat

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Afsluiting / herinrichting Breestraat COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Afsluiting / herinrichting Breestraat Te besluiten om: 1. alle eerder genomen verkeersbesluiten in stand te laten; 2. niet over te gaan tot fysieke afsluiting door middel van

Nadere informatie