Onderzoeksprotocol voor rolstoelrijdende kinderen gericht op aeroob en anaeroob uithoudingsvermogen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoeksprotocol voor rolstoelrijdende kinderen gericht op aeroob en anaeroob uithoudingsvermogen"

Transcriptie

1 Onderzoeksprotocol voor rolstoelrijdende kinderen gericht op aeroob en anaeroob uithoudingsvermogen Maaike Brienne Josien Klarenbeek Sophia van der Knaap Yvonne Ortelee Marleen Schuuring Sascha van der Velden Marlies Wekdam Master Kinderfysiotherapie cohort 2010 Projectbegeleidster: Manon Bloemen, Msc Opdrachtgevers: RC De Hoogstraat, locatie mytylschool Ariane de Ranitz: Evelien Janssen en Annelies Polman Stichting Fitkids: Elles Kotte

2 Voorwoord De projectgroep binnen de opleiding Master Kinderfysiotherapie van Hogeschool Utrecht heeft in opdracht van RC de Hoogstraat, locatie mytylschool Ariane de Ranitz en Stichting Fitkids een best-practice onderzoeksprotocol opgesteld voor het testen van het aerobe en anaerobe uithoudingsvermogen van rolstoelrijdende kinderen en jongeren tussen de leeftijd van 4 en 18 ar. In dit handboek vindt u de testen die u af kunt nemen bij deze doelgroep. Voorafgaand aan de testen vindt u een flowchart waarmee u de meest geschikte test voor het kind kan bepalen. Dit is afhankelijk van de mogelijkheden van het kind en de ruimte waarin u test. Verder vindt u bij elke test een testbeschrijving en een scoreformulier. Er wordt vanuit gegaan dat de fysiotherapeut eerst de eventuele stoornissen in functie in kaart brengt, door middel van het invullen van de aanvullende gegevens, alvorens te starten met testen. Het is belangrijk om te beoordelen of er geen belemmerende factoren zijn voor het testen van het aerobe en anaerobe uithoudingsvermogen. Daarnaast is het belangrijk dat de te testen kinderen voorafgaand aan elke test een warming-up doen. Dit houdt in dat zij ongeveer 3 minuten rijden op een stevig tempo. Hierna mogen ze even bijkomen, alvorens ze beginnen aan de test. Het (her)testen van het individuele kind moet te allen tijden onder dezelfde omstandigheden gebeuren. Dit betekent dat dezelfde rolstoel wordt gebruikt, met een gelijke bandenspanning en dat de test wordt afgenomen op dezelfde ondergrond. Als u de eerste test buiten afmt, zal de volgende ook buiten afgenomen moeten worden. We verwachten van de fysiotherapeuten die gebruik maken van dit protocol dat ze ook zelf klinisch blijven redeneren binnen het proces van testen.

3 Onderzoeksformulier Testen gericht op aerobe en anaerobe conditie bij kinderen in een rolstoel Persoonlijke gegevens Naam kind : Geboortedatum : Klas : Diagnose : Hulpvraag : Naam fysiotherapeut : Datum intake/ onderzoek : Gewicht : Lengte : Body Mass Index : Aanvullende gegevens 1. Contra-indicaties voor Inspanning (bijlage 1) : 2. Epilepsie : 3. Spasticiteit : 4. Tonus bovenste extremiteit: hypertonie normotonus hypotonie 5. Mobiliteitsbeperking :

4 6.Kracht arm links MRC : Kracht arm rechts MRC : Voldoende handfunctie voor rolstoelrijden : Voldoende sensibiliteit : 8. Opdrachtgericht en IQ > 55 : 9. Merk/type rolstoel A) Dubbele hoepel : B) Bandenspanning (bar) : C) Gewicht rolstoel : D) Bijzonderheden m.b.t. rolstoel t.o.v. vorige keer : 10. Observatie rolstoelrijden A) Kwaliteit : (Let op snelheid/coördinatie) B) 1 of 2 handig : 11. Latexallergie of andere allergieën : 12. Bijzonderheden :

5 Flowchart

6 1) Anaerobe test: De Muscle Power Sprint Test (MPST) Voorbereiding: Zorg voor een open ruimte en bepaal of de test op 15, 10 of 7,5 meter afstand wordt afgenomen. Markeer het begin en eind van de afstand met een lijn. Benodigdheden Meetlint, stopwatch en plaklint om lijnen te markeren. Het protocol: Het kind gaat klaar staan achter de lijn. Na het startsein wordt zo snel mogelijk de 15, 10 of 7,5 meter afgelegd. Dit wordt 6 keer herhaald, met een tussenpauze van 10 seconden. In deze 10 seconden krijgt het kind de tijd te draaien en weer klaar te gaan staan. Instructie aan de deelnemers: Neem plaats achter de startlijn. Op commando rijd je zo snel mogelijk naar de andere lijn. Aan de overkant heb je 10 seconden om te keren. Op commando rijd je zo snel mogelijk terug. Dit doe je 6 keer achter elkaar. Berekening: De tijd van iedere sprint wordt geregistreerd op de 0,01 seconde nauwkeurig. Snelheid = afstand/tijd Acceleratie = snelheid/tijd

7 Scoreformulier: Muscle Power Sprint Test (MPST) Testdatum 1: Testdatum 2: Testdatum 3: Testlocatie en ondergrond: Merk/type rolstoel: Bandenspanning (bar): Gekozen afstand: 7,5 meter 10 meter 19 meter 15 meter 19 meter Test 1 Tijd in seconden Test 2 Tijd in seconden Test 3 Tijd in seconden Sprint 1 Sprint 1 Sprint 1 Sprint 2 Sprint 2 Sprint 2 Sprint 3 Sprint 3 Sprint 3 Sprint 4 Sprint 4 Sprint 4 Sprint 5 Sprint 5 Sprint 5 Sprint 6 Sprint 6 Sprint 6 Totaal sec Totaal sec Totaal sec Snelheid (afstand/tijd): Acceleratie (snelheid/tijd): Indruk fysiotherapeut: WEL/ NIET voluit gegaan Reden: OMNI score kind Test 1: Test 2: Test 3: Bijzonderheden:

8 2) Aerobe test: 10 meter Shuttle Rij Test (10-m-SRT) De test bestaat uit het heen en weer rijden tussen twee lijnen op een afstand van 10 meter. De rijsnelheid van de deelnemers wordt bepaald door het interval tussen twee geluidssignalen. Deze signalen worden aangeboden middels een test-cd (10-m-SRT, GMFCS niveau 2). De snelheid wordt elke minuut verhoogd, doordat het interval tussen de geluidssignalen steeds verkort. Het protocol De rijsnelheid bij aanvang van de test bedraagt 2 km/uur. Iedere minuut mt de snelheid met 0,25 km/uur toe. De verhoging van de snelheid wordt als trap aangeduid en wordt tevens als testresultaat gebruikt. Een testtrap komt dus overeen met ongeveer 1 minuut heen en weer rijden. De trappen zijn op de CD met een nauwkeurigheid van een halve trap weergegeven. Het is belangrijk dat de testleider erop toeziet dat de deelnemer die de test heeft beëindigd, weet welke trap hij of zij behaalde. De 10-m-SRT is een maximaaltest, dus het kind moet aangemoedigd worden zo goed mogelijk te presteren. Benodigdheden Benodigdheden zijn een meetlint, plaklint, de test-cd en een cd-speler. Het uitzetten van het parcours Het parcours kan uitgezet worden in een ruimte met een minimale lengte van 11 meter. Trek met behulp van een plaklint lijnen aan weerszijden van het parcours. De afstand tussen de lijnen bedraagt 10 meter. Keren vindt op deze lijnen plaats. Instructie en demonstratie aan de deelnemers Demonstreer zelf hoe de test gereden moet worden. Hierbij is het belangrijk dat er met de volgende punten rekening wordt gehouden: De deelnemer moet gelijkmatig rijden, dat wil zeggen niet langzamer, maar ook niet sneller dan het door de piepjes aangegeven tempo. Het keerpunt is de 10-meter lijn. Het keren dient met een zo kort mogelijke draai te geschieden. De deelnemer moet in een rechte baan rijden. Als de deelnemer voor het signaal op de 10-meter lijn is, dan moet hij daar wachten alvorens verder te gaan. Als de deelnemer de 10-meter lijn bij het signaal nog niet heeft bereikt, dan moet hij doorrijden en de 10-meter lijn alsnog aanraken, alvorens terug te rijden. De test is voor de deelnemer afgelopen indien de deelnemer zelf opgeeft of de deelnemer 2 opeenvolgende keren op het signaal meer dan ca. 1,5 meter van de 10-meterlijn verwijderd is. Dit is ter beoordeling van de testleider. Maak de deelnemers duidelijk dat men na het stoppen het parcours zo snel mogelijk moet verlaten zonder anderen te hinderen. Het verdient aanbeveling om tijdens de test mee te lopen om zo het tempo aan te geven, en te zorgen voor een geleidelijke opbouw van de snelheid. Voor de deelnemers moet het duidelijk zijn dat het tempo per minuut omhoog gaat en dat het in het begin rustig aan gaat, doch het gaandeweg steeds moeilijker wordt de piepjes bij te houden. Het aantal bereikte (halve en hele) trappen wordt aangegeven op de CD. Als behaald testresultaat geldt de laatste volledig afgemaakte halve of hele trap.

9 Scoreformulier: 10 meter Shuttle Rij Test (10-m-SRT) Testdatum 1: Testdatum 2: Testdatum 3: Testlocatie en ondergrond: Merk/type rolstoel: Bandenspanning (bar): Test Behaalde trap HF Rust HF na afname HF 1 min na afname HF 2 min na afname Hf 5 min na afname Indruk fysiotherapeut: WEL/ NIET voluit gegaan Reden: OMNI score kind Test 1: Test 2: Test 3: Bijzonderheden:

10 3) Aerobe test: 6 Minuten Rij Test Het protocol Zet een parcours van 10 meter uit in een vrije ruimte, markeer de twee uiteinden. Het kind rijdt 6 minuten lang op een zelfgekozen snelheid over deze 10 meter en probeert een zo groot mogelijke afstand af te leggen. De behaalde rij-afstand is de totaal afgelegde afstand gemeten aan het einde van de zes minuten. Benodigdheden Benodigdheden voor de test zijn een meetlint, een stopwatch en twee pylonen die de keerpunten markeren. Optiol zijn een hartslagmeter en pulsoximeter om de fysiologische respons tijdens de test vast te leggen. Instructies aan de deelnemer Vooraf: Bij deze test moet je proberen een zo groot mogelijke afstand af te leggen in zes minuten. Je moet daarbij heen en weer rijden tussen de twee markeringen. Zes minuten is een lange tijd om te rijden, dat vraagt dus een inspanning. Misschien raak je buiten adem of uitgeput. Je mag langzamer rijden of stoppen en rusten indien dit nodig is. Je mag ook even stilstaan, maar je moet weer gaan rijden zodra dat weer kan. Nogmaals; de bedoeling van deze test is om zo ver mogelijk te rijden in zes minuten. De aanmoedigingen/instructies: Na 1 minuut: Je gaat goed. Nog vijf minuten te gaan. Na 2 minuten: Blijf zo door gaan. Nog vier minuten te gaan. Na 3 minuten: Je gaat goed. Je bent al halverwege de test. Na 4 minuten: Blijf zo doorgaan. Nog maar twee minuten te gaan. Na 5 minuten: Je gaat goed. Nog één minuut te gaan. Na 5.45 minuten Over enkele seconden zeg ik dat je mag stoppen. Wanr ik dat roep, stop je waar je op dat moment bent en ik kom naar je toe. Na 6 minuten:`stop!' (loop naar het kind toe en markeer het punt waar hij/zij is gestopt en meet dit op). Berekening: Bereken het aantal meters dat gereden is, dit is de uitkomst van de test.

11 Scoreformulier: 6 Minuten Rij Test Testdatum 1: Testdatum 2: Testdatum 3: Testlocatie en ondergrond: Merk/type rolstoel: Bandenspanning (bar): Test Rust HF HF na 5 min HF na 6 min HF 30 sec na test HF 1 min na test Totaal aantal meters Indruk fysiotherapeut: WEL/ NIET voluit gegaan Reden: Test Turven (aantal keer 10 meter) OMNI score Bijzonderheden:

12 OMNI-schaal Instructie voor het kind Laat het kind het bovenstaande plaatje zien. Vraag het kind hoe moe hij of zij zich voelt na de test op een schaal van 0 tot en met 10. Leg uit aan het kind dat het cijfer 0 (onder aan de heuvel) betekent dat het kind zich helemaal niet moe voelt na de afgenomen test en dat het cijfer 10 (bovenop de heuvel) betekent dat het kind zich juist heel erg moe voelt na de afgenomen test.

13 Bijlage 1. Contra-indicaties voor het afnemen van een inspanningstest Contra-indicaties voor het afnemen van een inspanningstest 1 ABSOLUUT: Aanwezig Afwezig Een recente significante verandering in het rust ECG* (bij dezelfde gestandaardiseerde elektrode positie) Hoog-risico hypertrofische cardiomyopathie Ongecontroleerd hartritme stoornis Symptomatische ernstige vernauwing van de aorta/ aortaklep Ernstige arteriële hypertensie (>P99+ 5 mm Hg) Ongecontroleerd symptomatisch hartfalen Ongecontroleerde symptomatische pulmonale hypertensie Acute pulmonaire embolus of pulmonaal infarct Acute myocarditis of pericarditis Mogelijk of bekend gescheurde aneurysma van de aorta Acute systemische infectie, samengaand met koorts, lichaamspijnen of gezwollen lymfeklieren Acute lokale infectie (bv bacteriële infectie) Aanwezigheid of vermoeden fractuur Zwelling gewrichten RELATIEF**: Coronaire stenose Matige klepstenose van het hart Electrolyten afwijking (bv. Hypokalemie, hypocalemie) Arteriële hypertensie (RR>P95- P99) Tachydysrhythmia of bradydysrhytmia Hypertrofische cardiomyopathie en andere vormen van obstructie Overige vormen van cardiomyopathie Neuromusculaire, musculoskeletale of reumatoïde aandoeningen die verergeren door inspanning Hooggradig atrio-ventriculair blok Frequente extrasystolen Ongecontroleerde metabole aandoeningen Chronische infectie ziekten Mentale of fysieke beperking wat leidt tot niet goed kunnen uitvoeren van de inspanningstest * hetgeen een ischemie, een recente myocardiaal infarct (binnen 2 dagen) of andere cardiale afwijkingen kan betekenen ** relatieve contra-indicaties kunnen vervallen als de voordelen zwaarder wegen dan de risico`s van inspanning. In bepaalde gevallen kunnen de individuen voorzichtig inspanning leveren en/ of gebruik maken van een lage intensiteit. 1 Bron: ACSM

Rolstoelkarakteristieken

Rolstoelkarakteristieken Rolstoelkarakteristieken Merk rolstoel Type / nummer ADL rolstoel of sportrolstoel Datum levering Merk banden Bandenspanning Gewicht Rolstoel in kg Datum laatste keer aangepast Wat is er toen aangepast

Nadere informatie

Behandelprotocol BPO

Behandelprotocol BPO Behandelprotocol BPO Behandelprotocol voor rolstoelrijdende kinderen gericht op aeroob en anaeroob uithoudingsvermogen In opdracht van: Hogeschool Utrecht Revalidatiecentrum de Hoogstraat, locatie mytylschool

Nadere informatie

Interval Shuttle Run Test KNKV

Interval Shuttle Run Test KNKV Interval Shuttle Run Test KNKV Inleiding Vanaf seizoen 2011-2012 is de Interval Shuttle Run Test (ISRT) de basis conditietest die gebruikt wordt binnen het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) om

Nadere informatie

INTERVENTIESTUDIE. Fitkids, a Nationwide exercise therapy program in the Netherlands: is it effective?

INTERVENTIESTUDIE. Fitkids, a Nationwide exercise therapy program in the Netherlands: is it effective? INTERVENTIESTUDIE Fitkids, a Nationwide exercise therapy program in the Netherlands: is it effective? Tim Takken; Janke de Groot; Lex Winkler; Elles Kotte DOEL Inzicht in het effect van het beweegprogramma

Nadere informatie

Bijlage 3.1. Meetinstrumenten. Free Running Asthma Screening Test, FRAST. Benodigdheden stopwatch piekstroommeter; bij voorkeur die van het kind zelf

Bijlage 3.1. Meetinstrumenten. Free Running Asthma Screening Test, FRAST. Benodigdheden stopwatch piekstroommeter; bij voorkeur die van het kind zelf Bijlage 3 Meetinstrumenten Bijlage 3.1 Free Running Asthma Screening Test, FRAST stopwatch piekstroommeter; bij voorkeur die van het kind zelf Protocol Bij de FRAST wordt het kind gevraagd om gedurende

Nadere informatie

VERDIEPINGSSTOF LEEREENHEID 10

VERDIEPINGSSTOF LEEREENHEID 10 VERDIEPINGSSTOF LEEREENHEID 10 1.1 Verdiepingsstof - Planmatig werken: de PDCA-cyclus Planmatig of methodisch werken is niet alleen belangrijk bij het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van lessen of

Nadere informatie

B-FIT TRAININGSWIJZER. Appendix 2

B-FIT TRAININGSWIJZER. Appendix 2 B-FIT TRAININGSWIJZER Appendix 2 APPENDIX 2. SUB-MAXIMALE INSPANNINGSTEST. De sub-maximale inspanningstest zoals hieronder beschreven kan worden gebruikt worden om vast te stellen of de trainingsvorm geschikt

Nadere informatie

Klinische inspanningstesten in de (kinder)revalidatie

Klinische inspanningstesten in de (kinder)revalidatie Klinische inspanningstesten in de (kinder)revalidatie Kinderen en jongvolwassenen met een fysieke beperking, zoals cerebrale parese (CP), ervaren vaak loopproblemen in het dagelijks leven. Veelgehoorde

Nadere informatie

En dit alles met als hoofddoel: het verbeteren van de prestaties op het veld en een zo hoog mogelijke eindklassering op de ranglijst die seizoen!

En dit alles met als hoofddoel: het verbeteren van de prestaties op het veld en een zo hoog mogelijke eindklassering op de ranglijst die seizoen! Wat is TopFitTest? TopFitTest is een test- en adviesbureau dat gespecialiseerd is in het afnemen van sportspecifieke testen. Aan de hand van de testen kan optimaal advies worden gegeven om jou door middel

Nadere informatie

Workshop Maximale inspanningstest: Uitvoer en interpretatie in het kader van instellen en beoordelen van trainingsinterventies FYSIOLOGIE

Workshop Maximale inspanningstest: Uitvoer en interpretatie in het kader van instellen en beoordelen van trainingsinterventies FYSIOLOGIE IBSCongres, 28 januari 2017, Hogeschool Utrecht, Utrecht Workshop Maximale inspanningstest: Uitvoer en interpretatie in het kader van instellen en beoordelen van trainingsinterventies FYSIOLOGIE Dr. M.S.

Nadere informatie

Dynamic Gait Index (DGI)

Dynamic Gait Index (DGI) Dynamic Gait Index (DGI) Shumway-Cook & Woollaccott, 995; KNGF-richtlijn Parkinson, 7 De DGI evalueert de dynamische balans tijdens het lopen door middel van verschillende opdrachten zoals hoofdbewegingen,

Nadere informatie

Psychometrische eigenschappen van de 6 minuten push test en de one stroke push test. voor kinderen met een spastische cerebrale parese

Psychometrische eigenschappen van de 6 minuten push test en de one stroke push test. voor kinderen met een spastische cerebrale parese Psychometrische eigenschappen van de 6 minuten push test en de one stroke push test voor kinderen met een spastische cerebrale parese Projectgroep: Dr. Olaf Verschuren, kinderfysiotherapeut, onderzoeker

Nadere informatie

Betreffende: Gezondheidseffecten van sport voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte of aandoening.

Betreffende: Gezondheidseffecten van sport voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte of aandoening. Utrecht 3-10-2014, Betreffende: Gezondheidseffecten van sport voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte of aandoening. Geachte professional, Middels deze brief vragen wij graag uw hulp bij het

Nadere informatie

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Kijkwijzer talentherkenning en -ontwikkeling November 2011

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Kijkwijzer talentherkenning en -ontwikkeling November 2011 PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Kijkwijzer talentherkenning en -ontwikkeling November 2011 Inhoud Doelstelling en uitgangspunten... 3 Doelstellingen van de Kijkwijzer:... 3 Uitgangspunten van de

Nadere informatie

Copyright 2016 In Gezondheid BVBA Rapid Fatloss onderdeel van Bioprofile

Copyright 2016 In Gezondheid BVBA Rapid Fatloss onderdeel van Bioprofile Copyright 2016 In Gezondheid BVBA Rapid Fatloss onderdeel van Bioprofile 1 Rapid Fatloss Workouts gratis introductie workout Introductie: Hoe voer ik deze trainingsschema s uit? Dankjewel voor het downloaden

Nadere informatie

Auteur: Afra Jennifer Walden. Juntos Football Management Testen en meten

Auteur: Afra Jennifer Walden. Juntos Football Management Testen en meten Auteur: Afra Jennifer Walden Juntos Football Management Testen en meten Aanleiding De laatste jaren toont wetenschappelijk onderzoek aan dat voetbal de laatste jaren een opvallende fysieke ontwikkeling

Nadere informatie

Heb jij de beste conditie van de club?

Heb jij de beste conditie van de club? Heb jij de beste conditie van de club? Geachte leden, Drie keer per jaar houden we de shuttle run test binnen onze club. Dit betekent dat in elke groep van 4Defence (Fight School Boxtel) deze conditie

Nadere informatie

Vitaliteit rendeert! www.vital4me.nl

Vitaliteit rendeert! www.vital4me.nl Vitaliteit rendeert! Vitaal zijn en je vitaal voelen staat voor iedere persoon aan de basis van het leven. Om je lekker te voelen, om je werk goed en met plezier te doen en/ of om prestaties te leveren.

Nadere informatie

Pvo LAAT ZE MAAR LOPEN.. MAAR WEL MET EEN HART

Pvo LAAT ZE MAAR LOPEN.. MAAR WEL MET EEN HART Pvo LAAT ZE MAAR LOPEN.. MAAR WEL MET EEN HART De duurloop is bij veel leerlingen niet altijd even populair. Vooral als er zomaar af en toe gelopen wordt zonder plan. Zodra er een opbouw duidelijk wordt

Nadere informatie

Berekening hartslagzones

Berekening hartslagzones Berekening hartslagzones 1. Formule via maximale hartslag Een eenvoudige en snelle berekening (maar minst betrouwbare). MAN VROUW 220 minus leeftijd 226 minus leeftijd 2. Formule van KARVONEN via het verschil

Nadere informatie

Questionnaire (in Dutch): LASAB034 / LASAC034 / LASAD034 / LASAE034 / LAS2B034 / LASAF034 / LASAG034 / LASAH034 / LAS3B034 / LASMB034 / LASAI034

Questionnaire (in Dutch): LASAB034 / LASAC034 / LASAD034 / LASAE034 / LAS2B034 / LASAF034 / LASAG034 / LASAH034 / LAS3B034 / LASMB034 / LASAI034 PERFORMANCE TESTS Bron: NHANES III, EPESE-Yale Vertaling: D. Deeg Introductie Zoals u wel weet worden bepaalde bewegingen moeilijker als men ouder wordt. Ik zou nu graag vier (in waves B, 2B, MB 1 : drie)

Nadere informatie

Afstudeerproject Maximale Interval Shuttle Run Test van getrainde voetballers. Hogeschool Rotterdam door: Simone Guinée en Pauline van Donkelaar.

Afstudeerproject Maximale Interval Shuttle Run Test van getrainde voetballers. Hogeschool Rotterdam door: Simone Guinée en Pauline van Donkelaar. Evaluatie testen. Testen, zin of onzin wordt veelvuldig gehoord. Veel coaches observeren het conditieniveau of de lichaamssamenstelling tijdens de eerste (veld) trainingen. Een te laat moment om hockey

Nadere informatie

7UDLQLQJYRRU*HUW-DQ. Datum : maandag 19 juli 2004 Doel : aëroob 0-1, techniek, snelheid. Vooraf : drinken (minimaal 1 glas!!!

7UDLQLQJYRRU*HUW-DQ. Datum : maandag 19 juli 2004 Doel : aëroob 0-1, techniek, snelheid. Vooraf : drinken (minimaal 1 glas!!! Datum : maandag 19 juli 2004 Doel : aëroob 0-1, techniek, snelheid - 200m andere slag - 200m eigen slag benen - 4x50m steigerung: rustig beginnen en aanzetten tot hoger tempo (ca. 90%) rust: ca. 20s na

Nadere informatie

De termen aeroob en anaeroob worden door sporters veel gebruikt. Maar wat is aeroob en anaeroob? Welke energiesystemen heb je?

De termen aeroob en anaeroob worden door sporters veel gebruikt. Maar wat is aeroob en anaeroob? Welke energiesystemen heb je? Aeroob en anaeroob De termen aeroob en anaeroob worden door sporters veel gebruikt. Maar wat is aeroob en anaeroob? Welke energiesystemen heb je? Om maar met de deur in huis te vallen de vertalingen: "aeroob"

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de

Nadere informatie

Wetenschappelijk Onderzoek

Wetenschappelijk Onderzoek Wetenschappelijk Onderzoek Onderzoeker in de Klas Marlies van Nimwegen Radboud Ziekenhuis Nijmegen Wat gaan we doen vandaag Wie is wie Wetenschaps quiz Onderzoek naar vermoeidheid Experiment doen Afsluiting

Nadere informatie

Pvo LAAT ZE MAAR LOPEN..MAAR WEL MET EEN PLAN

Pvo LAAT ZE MAAR LOPEN..MAAR WEL MET EEN PLAN Pvo LAAT ZE MAAR LOPEN..MAAR WEL MET EEN PLAN De start van het schooljaar betekent bij ons op school OSG de Meergronden in Almere dat we leerlingen de eerste weken op het veld veel aandacht besteden aan

Nadere informatie

Mini-BESTest: Balance Evaluation Systems Test

Mini-BESTest: Balance Evaluation Systems Test Deze versie van het meetinstrument is afkomstig uit de KNGF-richtlijn Ziekte van Parkinson (2016) Mini-BESTest: Balance Evaluation Systems Test Benodigdheden: Een stevige stoel (bij voorkeur eentje die

Nadere informatie

Hoe kan ik Fitkids combineren met FysioRoadmap?... 1 Fitkids binnen FysioRoadmap... 3 Wat wordt gestuurd naar Fitkids?... 5 Het zorgplan...

Hoe kan ik Fitkids combineren met FysioRoadmap?... 1 Fitkids binnen FysioRoadmap... 3 Wat wordt gestuurd naar Fitkids?... 5 Het zorgplan... Fitkids Inhoud Hoe kan ik Fitkids combineren met FysioRoadmap?... 1 Fitkids binnen FysioRoadmap... 3 Wat wordt gestuurd naar Fitkids?... 5 Het zorgplan... 7 Hoe kan ik Fitkids combineren met FysioRoadmap?

Nadere informatie

Training Trainingsintensiteit:

Training Trainingsintensiteit: Training Niet de kwantiteit maar wel de kwaliteit van de trainingen zorgen voor resultaat. Iedere sporter heeft individuele eigenschappen qua aanpassingsvermogen en genetische kenmerken. Training is daarom

Nadere informatie

Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training?

Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training? Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training? Looptraining is in de eerste plaats leren efficiënt met je energie omgaan. Dit betekent niet voor elke loper hetzelfde. Een sprinter zal zijn beschikbare

Nadere informatie

Persoonlijk rapport van: Tinne Vermeiren

Persoonlijk rapport van: Tinne Vermeiren www.sportmedonline.com UW SPORTM ED CARDIO SCORE EN BAROMETER De resultaten van de inspanningsproef die u op 21/09/2015 heeft afgelegd geven een goed beeld van de toestand van uw uithoudingsvermogen op

Nadere informatie

Instructie- en scoreformulieren aanstellingskeuring

Instructie- en scoreformulieren aanstellingskeuring Instructie- en scoreformulieren aanstellingskeuring Dit document bevat alle instructie- en scoreformulieren voor de aanstellingskeuring. De aanstellingskeuring bestaat uit: - De brandweerautoladdertest

Nadere informatie

Belangrijke informatie vooraf

Belangrijke informatie vooraf Belangrijke informatie vooraf Individuele deelnemers dienen het medisch screeningsboek recent (d.w.z. na 1-9-2015) in te laten vullen door een (revalidatie/sport/huis)-arts. Deel I wordt door u zelf ingevuld,

Nadere informatie

Persoonlijk rapport van: Stef Fransen

Persoonlijk rapport van: Stef Fransen www.sportmedonline.com UW SPORTM ED CARDIO SCORE EN BAROMETER De resultaten van de inspanningsproef die u op heeft afgelegd geven een goed beeld van de toestand van uw uithoudingsvermogen op dat ogenblik

Nadere informatie

Aandachtspunten bij het schema: Mogelijke trainingsvormen:

Aandachtspunten bij het schema: Mogelijke trainingsvormen: Aandachtspunten bij het schema: 1. Het trainingsschema werd opgesteld op basis van de informatie die u ons hebt doorgegeven. Indien u frequenter of langer wenst te trainen dan kan dit uiteraard, doch wij

Nadere informatie

Persoonlijk rapport van: Karen Verrydt

Persoonlijk rapport van: Karen Verrydt www.sportmedonline.com UW SPORTM ED CARDIO SCORE EN BAROMETER De resultaten van de inspanningsproef die u op heeft afgelegd geven een goed beeld van de toestand van uw uithoudingsvermogen op dat ogenblik

Nadere informatie

BSM. Climaxloop Climaxloop en het opstellen van een individueel inspanningstraject. 1. Uitvoering van de climaxloop

BSM. Climaxloop Climaxloop en het opstellen van een individueel inspanningstraject. 1. Uitvoering van de climaxloop BSM Climaxloop Climaxloop en het opstellen van een individueel inspanningstraject De opdracht om een persoonlijk inspanningstraject te maken bestaat uit een aantal stappen. De komende les(sen) ga je een

Nadere informatie

Copyright 2016 In Gezondheid BVBA Rapid Fatloss onderdeel van Bioprofile

Copyright 2016 In Gezondheid BVBA Rapid Fatloss onderdeel van Bioprofile Copyright 2016 In Gezondheid BVBA Rapid Fatloss onderdeel van Bioprofile 1 Rapid Fatloss Workouts Introductie: Hoe voer ik deze trainingsschema s uit? Gefeliciteerd met je aankoop van Rapid Fatloss. Dit

Nadere informatie

B8. Functionele fysieke test: aanstellingskeuringbrandbestrijdingstest. Benodigdheden aanstellingskeuringbrandbestrijdingstest

B8. Functionele fysieke test: aanstellingskeuringbrandbestrijdingstest. Benodigdheden aanstellingskeuringbrandbestrijdingstest B8. Functionele fysieke test: aanstellingskeuringbrandbestrijdingstest Benodigdheden aanstellingskeuringbrandbestrijdingstest brandbestrijdingstest parcours (zie bijlage) Test protocol Hartslagmeter Sportkleding

Nadere informatie

Be in control. Test and Monitor your Performance!

Be in control. Test and Monitor your Performance! www.juntosfootballmanagement.com Be in control. Test and Monitor your Performance! Juntos Football Management (JFM) is een voetbal management organisatie dat voetballers(m/v) en overige sporters een kans

Nadere informatie

1 G>=>KE:G=L> Dutch summary

1 G>=>KE:G=L> Dutch summary 1 Dutch summary * - nederlandse samenvatting Alhoewel cerebrale parese (CP) wordt gezien als een non-progressieve aandoening treden er wel degelijk secundaire complicaties op zoals afname van beweeglijkheid,

Nadere informatie

Voorbereiding op het functioneel parcours

Voorbereiding op het functioneel parcours Voorbereiding op het functioneel parcours 1/ Algemeenheden Het functioneel parcours is een hindernissenloop die test of u over de vereiste functionele conditie beschikt om aan een opleiding te beginnen

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Bijzondere verrichtingen

Bijzondere verrichtingen Bijzondere verrichtingen Zelfstandig bijzondere manoeuvres uitvoeren dmv gebruik aangeleerde bijzondere verrichtingen: omkeeropdracht d.m.v: bocht achteruit via parkeervak 3x steken halve draai parkeeropdracht:

Nadere informatie

Testverslag. Jan Janssen 12-08- 14. Verslaglegging van de meetresultaten zoals gemeten tijdens de inspanningstest in het Robic Wielerlab.

Testverslag. Jan Janssen 12-08- 14. Verslaglegging van de meetresultaten zoals gemeten tijdens de inspanningstest in het Robic Wielerlab. Testverslag 12-08- 14 Jan Janssen Verslaglegging van de meetresultaten zoals gemeten tijdens de inspanningstest in het Robic Wielerlab. 1 Testverslag Algemene gegevens Naam Jan Janssen Datum 12-08- 14

Nadere informatie

Bijlage 2: 3.2 onderzoek

Bijlage 2: 3.2 onderzoek Bijlage : 3. onderzoek Ik heb een onderzoek gedaan naar de fitheid van de kinderen van groep 7 en 8 van de Sint Lambertus school in Asten. Ik heb eerst een enquête afgenomen, en heb daarna testjes afgenomen

Nadere informatie

Bewegen tijdens de behandeling van kanker

Bewegen tijdens de behandeling van kanker Bewegen tijdens de behandeling van kanker Bij de behandeling van kanker kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies. Dit wordt vaak erger tijdens de behandelperiode. Ook na de behandeling kunt

Nadere informatie

B-FIT TRAININGSWIJZER. Verkorte therapeutenhandleiding

B-FIT TRAININGSWIJZER. Verkorte therapeutenhandleiding B-FIT TRAININGSWIJZER Verkorte therapeutenhandleiding Dit is een verkorte weergave van de therapeutenhandleiding. De volledige trainingswijzer is te vinden op https://www.amc.nl/web/amc-website/trainingswijzer-spierziekten/home.htm.

Nadere informatie

Fietsergometrie met arteriële zuurstof en ventilatie meting

Fietsergometrie met arteriële zuurstof en ventilatie meting Fietsergometrie met arteriële zuurstof en ventilatie meting Wat is een fietsergometrie De fietsergometrie is een inspanningstest waarbij het de bedoeling is dat u een maximale inspanning levert volgens

Nadere informatie

Prof. dr. F. C. Visser Cardioloog Erasmus Medisch Centrum. Electrocardiografische & fysiologische veranderingen tijdens inspanning

Prof. dr. F. C. Visser Cardioloog Erasmus Medisch Centrum. Electrocardiografische & fysiologische veranderingen tijdens inspanning Prof. dr. F. C. Visser Cardioloog Erasmus Medisch Centrum Electrocardiografische & fysiologische veranderingen tijdens inspanning Indicaties voor inspannings ECG Evaluatie van patienten met pijn op de

Nadere informatie

Inspanningstest Lopen

Inspanningstest Lopen Inspanningstest Lopen GHYS NAND 16/08/2012 www.energylab.be -1- Identificatie Naam: Voornaam: E-mail: Leeftijd: Geslacht: Gestalte: Gewicht: BMI: Rusthartslag: Sporttak: Afstand: Niveau: Personalia Ghys

Nadere informatie

Trainen met je hartslag. Pieter Breeuwsma Looptrainer 3 Runnersclub Woerden www.runnersclub.nl

Trainen met je hartslag. Pieter Breeuwsma Looptrainer 3 Runnersclub Woerden www.runnersclub.nl Trainen met je hartslag Pieter Breeuwsma Looptrainer 3 Runnersclub Woerden www.runnersclub.nl Waarom trainen we eigenlijk? Ik ben niet aan het trainen, ik loop gewoon lekker.. Conditieverbetering of conditiebehoud?

Nadere informatie

Hardlopen. Conditie opbouwen en onderhouden

Hardlopen. Conditie opbouwen en onderhouden Hardlopen Conditie opbouwen en onderhouden Conditie opbouwen en onderhouden Deze folder kan u helpen op een verantwoorde wijze aan uw conditie te werken. Lees de folder eerst eens rustig door en trek dan

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden.

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. Vet-killer 320 Workout Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de Vet-killer 320 Workout. Deze training,

Nadere informatie

KNGF-richtlijn Beroerte

KNGF-richtlijn Beroerte Bijlage 2.3 Berg Balance Scale De Berg Balance Scale (BBS) evalueert het evenwicht en bestaat uit 14 test-items. 5 De items worden gescoord op een 5-punts ordinale schaal (0-4 punten). In totaal zijn 56

Nadere informatie

De computerhandleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken:

De computerhandleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken: Computerhandleiding Proteus PEC-4975 De computerhandleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken: Knopfuncties De schermen Besturingsgetallen Zaken die u dient weten alvorens te trainen Werkingsinstructies

Nadere informatie

Berg Balance Scale (BBS)

Berg Balance Scale (BBS) Berg Balance Scale (BBS) Berg K. et al. (1989) DOEL(GROEP): Inventariserend en evaluatief De BSS meet het evenwicht tijdens sta - en transfervaardigheden en wordt gebruikt voor volwassenen met evenwichtsproblematiek.

Nadere informatie

Handleiding Rolstoelvaardigheden

Handleiding Rolstoelvaardigheden Herstel van mobiliteit in de dwarslaesierevalidatie Handleiding Rolstoelvaardigheden Versie Mei 2005 1 Inhoudsopgave rolstoelvaardigheden 1. Algemene informatie 1.1. Rust 1.2. Test-rolstoel 2. Voorbereiding

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Supplement informatiewijzer oncologie OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bewegen tijdens de behandeling van kanker 2.1 Instructie 2.2 Doel 2.3 Bespreking

Nadere informatie

ONCO-MOVE, bewegen tijdens chemotherapie Instructie

ONCO-MOVE, bewegen tijdens chemotherapie Instructie Oncologie ONCO-MOVE, bewegen tijdens chemotherapie Instructie De behandeling van kanker, in het bijnder de chemotherapie en/of raotherapie, kan aanleing zijn tot langdurige vermoeidheid en contieverlies.

Nadere informatie

Perifeer Arterieel Vaatlijden en het Aneurysma Aortae Abd.

Perifeer Arterieel Vaatlijden en het Aneurysma Aortae Abd. Perifeer Arterieel Vaatlijden en het Aneurysma Aortae Abd. CVRM-scholing 2010. Drs. Arno M. Wiersema Vaatchirurg, Boven-IJ ziekenhuis Amsterdam Inleiding Nieuwe standaard 2003. Verschil is: behandeling

Nadere informatie

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Door Jesse van der Velde http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer

Nadere informatie

Cardiologie. Pericarditis. Ontsteking van het hartzakje

Cardiologie. Pericarditis. Ontsteking van het hartzakje Cardiologie Pericarditis Ontsteking van het hartzakje Inleiding U bent onder behandeling van een cardioloog van het Lievensberg ziekenhuis omdat er bij u een pericarditis is geconstateerd. Uw arts heeft

Nadere informatie

Begeleiding Planning & Fietstechniek

Begeleiding Planning & Fietstechniek Trainingsprincipes Begeleiding Planning & Fietstechniek Energiesystemen Motorische eigenschappen Periodisering Waarom trainen? De trainingsprikkel Waarom meten? Anaëroob alactisch -Zonder zuurstof (anaëroob)

Nadere informatie

Trainen met een hartslagmeter

Trainen met een hartslagmeter Trainen met een hartslagmeter Giel Hermans 11-2008 Dit artikelt is gemaakt ten behoeve van PVB3.4 (kennis vergaren) van de ST3 cursus van de KNSB. Inleiding In iedere sportwinkel zie je ze liggen. Hartslagmeters.

Nadere informatie

Sportmedische testen bij schaatsers Trainingsresultaten optimaliseren en blessures voorkomen

Sportmedische testen bij schaatsers Trainingsresultaten optimaliseren en blessures voorkomen Sportmedische testen bij schaatsers Trainingsresultaten optimaliseren en blessures voorkomen Voorstellen Hilde Joosten Sportarts Freek Snels Sportfysiotherapeut Voorstellen Wie zijn wij? SMC Tilburg: Centrum

Nadere informatie

Patiënten vragenlijst baseline - chronische urticaria

Patiënten vragenlijst baseline - chronische urticaria Patiënten vragenlijst baseline - chronische urticaria Beste patiënt De vragenlijst hieronder betreft vragen over urticaria (galbulten) en/of angio-oedeem (zwellingen). De antwoorden op de vragen zijn van

Nadere informatie

Fiets/Loop voor een huis

Fiets/Loop voor een huis Fiets/Loop voor een huis Bijgaand een eerste aanzet ter voorbereiding op Fiets/Loop voor een Huis, het bedwingen van de Alpenreus de Galibier. Het programma is opgesteld om de Col du Galibier met eventueel

Nadere informatie

Trainingsschema s Gert-Jan Schep

Trainingsschema s Gert-Jan Schep Trainingsschema s Gert-Jan Schep Voorbereiding wedstrijden in Canada Vrijwel alle slagen (in wissel ook vlinder) en alle keerpunten, maar vooral nadruk op schoolslag en bijkomende zaken. Trainingen in

Nadere informatie

Eurofittest. 1. Flamingo balanstest Coördinatie (balans) Leerling 1

Eurofittest. 1. Flamingo balanstest Coördinatie (balans) Leerling 1 1. Flamingo balanstest Coördinatie (balans) Leerling 1 Je staat op één been en je probeert je balans gedurende één minuut te bewaren. Je staat op de vloer, op een omgekeerde bank of op een evenwichtsbalk.

Nadere informatie

HTS Report. d2-r. Aandachts- en concentratietest. David-Jan Punt ID 255-4 Datum 10.11.2015. Standaard. Hogrefe Uitgevers BV, Amsterdam

HTS Report. d2-r. Aandachts- en concentratietest. David-Jan Punt ID 255-4 Datum 10.11.2015. Standaard. Hogrefe Uitgevers BV, Amsterdam d2-r Aandachts- en concentratietest HTS Report ID 255-4 Datum 10.11.2015 Standaard d2-r Inleiding 2 / 14 INLEIDING De d2-r is een instrument voor het meten van de visuele selectieve aandacht, snelheid

Nadere informatie

Uitvoeringsprotocol MAG-test. (Bijlage Reglement MAG test)

Uitvoeringsprotocol MAG-test. (Bijlage Reglement MAG test) Uitvoeringsprotocol MAG-test (Bijlage Reglement MAG test) Januari 2019 INHOUD MAATSCHAPPELIJK AANVAARDBAAR GEDRAG-TEST 2 INLEIDING ALGEMEEN. 2 TESTONDERDELEN MET DE GELEIDER. 3 Testonderdeel 1 kennismaking

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde http://jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden.

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde http://jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. Vet-killer 320 Workout Door: Jesse van der Velde http://jessevandervelde.com Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de Vet-Killer 320 Workout. Dit is de

Nadere informatie

Informatiefolder knieartrose

Informatiefolder knieartrose Informatiefolder knieartrose Colofon: Deze folder is een uitgave van Sport Medisch Centrum Papendal Papendallaan 7 6816 VD Arnhem T 088-088 1350 (fysiotherapie) 088-088 1300 (algemeen/sportgeneeskunde)

Nadere informatie

Door Jesse van der Velde. www.jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde (Online Personal Trainer) www.jessevandervelde.

Door Jesse van der Velde. www.jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde (Online Personal Trainer) www.jessevandervelde. Door Jesse van der Velde www.jessevandervelde.com Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer u een fysieke beperking,

Nadere informatie

Wat maakt het verschil?

Wat maakt het verschil? Wat maakt het verschil? Waarvoor ben je aan het trainen? Ik train niet, ik loop... (Peter Klos). Wie te weinig traint zal niet finishen, maar wie te hard traint zal niet starten. WAT IS TRAINEN? Het regelmatig,

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE. Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts

KINDERGENEESKUNDE. Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts KINDERGENEESKUNDE Stuipen bij koorts Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts Bij uw kind zijn stuipen ontstaan tijdens koorts, ook wel koortsconvulsies genoemd. In deze folder wordt uitgelegd wat

Nadere informatie

Introductie. Inspanningsfysiologie Duursport. Guido Vroemen. Guido Vroemen Sportarts Medisch Bioloog Triathlon Trainer SMA MIDDEN NEDERLAND

Introductie. Inspanningsfysiologie Duursport. Guido Vroemen. Guido Vroemen Sportarts Medisch Bioloog Triathlon Trainer SMA MIDDEN NEDERLAND Introductie Sportarts Medisch Bioloog Triathlon Trainer SMA MIDDEN NEDERLAND Begeleiding: Roompot Oranje Peloton Team4Talent Bondsarts NTB Individuele atleten WWW.SPORTARTS.ORG Inspanningsfysiologie Duursport

Nadere informatie

Wat is fitheid? Hoe kun je fitheid verbeteren? Belang van fysieke capaciteit. Inhoud. Effecten van training. Effecten van training 20-2-2012

Wat is fitheid? Hoe kun je fitheid verbeteren? Belang van fysieke capaciteit. Inhoud. Effecten van training. Effecten van training 20-2-2012 Hoe kun je fitheid verbeteren? Wat is fitheid? Wanneer doe je het goed? Actieve leefstijl! 3 februari 2012 Rogier Broeksteeg Fysieke fitheid fysieke capaciteit / spierkracht en uithoudingsvermogen / lichaamssamenstelling

Nadere informatie

Kopieerbladen: Proefjes doen

Kopieerbladen: Proefjes doen Kopieerbladen: Proefjes doen Grote Rekendag 2005 www.rekenweb.nl 45 46 www.rekenweb.nl Grote Rekendag 2005 Opdrachtkaart: Proef 1 watje blazen groep 4 Hoe ver kun je een watje wegblazen? Doe de proef

Nadere informatie

AANVULLING VEILIG LEREN LEZEN 2 e MAANVERSIE: TEKST LEZEN

AANVULLING VEILIG LEREN LEZEN 2 e MAANVERSIE: TEKST LEZEN AANVULLING VEILIG LEREN LEZEN 2 e MAANVERSIE: TEKST LEZEN Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten Veilig Leren Lezen 2e maanversie Veilig Leren Lezen (2 e maanversie)

Nadere informatie

AANVRAAG / VERLENGING STATUUT ZWARE AANDOENING (Alle rubrieken dienen ingevuld te worden.)

AANVRAAG / VERLENGING STATUUT ZWARE AANDOENING (Alle rubrieken dienen ingevuld te worden.) AANVRAAG / VERLENGING STATUUT ZWARE AANDOENING (Alle rubrieken dienen ingevuld te worden.) Het juiste vakje aankruisen EERSTE AANVRAAG: - rechtvaardiging van de nood aan een intensieve en langdurige kinesitherapie/fysiotherapie

Nadere informatie

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten.

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Artrose knie Wat is artrose? Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt

Nadere informatie

Dutch summary (samenvatting)

Dutch summary (samenvatting) Dutch summary (samenvatting) Externe belasting tijdens voetbaltraining: de waarde van versnelling en vertraging Het monitoren van de trainings- en wedstrijdbelasting met behulp van geautomatiseerde positiemeetsystemen

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ KANKER 17041

BEWEGEN BIJ KANKER 17041 BEWEGEN BIJ KANKER 17041 Inleiding De ziekte kanker, maar ook de behandeling, zoals chemotherapie, operatie, bestraling en hormonale therapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Koortsstuipen. www.catharinaziekenhuis.nl

Kindergeneeskunde. Koortsstuipen. www.catharinaziekenhuis.nl Kindergeneeskunde Koortsstuipen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KIN031 / Koortsstuipen / 11-07-2013 2 Koortsstuipen Uw kind heeft een koortsstuip

Nadere informatie

Inleiding. 1. Waarom is bewegen goed voor de gezondheid? 3. Doel. 2. Trainingsvormen

Inleiding. 1. Waarom is bewegen goed voor de gezondheid? 3. Doel. 2. Trainingsvormen Inleiding U bent opgenomen of onder behandeling in het Leids Universitair Medisch Centrum. Wanneer u door uw opname minder aan lichaamsbeweging doet, kan uw conditie achteruit gaan. Door actief te blijven,

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER 1014 Inleiding De ziekte prostaatkanker, maar ook de behandeling, zoals een operatie, bestraling, hormonale therapie en chemotherapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u ligt UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

ONDERWERPEN. Voordelen Zoladztest

ONDERWERPEN. Voordelen Zoladztest DE ZOLADZTEST 1 ONDERWERPEN Welkom Basis begrippen Waarom harstlagmeting Wat is de Zoladztest Zone berekening Zone betekenis Hoe doe je de test Wat kan je met de test Praktijk Voorbeelden Invloeden op

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

pro personal fit medisch intakeformulier Achternaam: Voorletters: M V Adres: Telefoon: Mobiel: 06 E-mail: Beroep: Werkgever:

pro personal fit medisch intakeformulier Achternaam: Voorletters: M V Adres: Telefoon: Mobiel: 06 E-mail: Beroep: Werkgever: pro personal fit medisch intakeformulier Achternaam: Voorletters: M V Voornaam: Geboren: Adres: Plaats: Postcode: Telefoon: Mobiel: 06 E-mail: @ Beroep: Werkgever: Privacy Alle gegevens die u op dit medisch

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst. Testen van een (top)sporter

Netwerkbijeenkomst. Testen van een (top)sporter Netwerkbijeenkomst Testen van een (top)sporter Wielrennen www.mspopleidingen.nl 1 Inhoud Testen om te testen of om te meten? Wat willen we weten? Fysieke testen (lab) ergometer (veld) vermogenstest Blessure

Nadere informatie

Laat ze lopen..maar wel met een plan. De start van het schooljaar betekent bij ons op school OSG de Meergronden in Almere

Laat ze lopen..maar wel met een plan. De start van het schooljaar betekent bij ons op school OSG de Meergronden in Almere P x VO Laat ze lopen..maar wel met een plan De start van het schooljaar betekent bij ons op school OSG de Meergronden in Almere dat we de eerste weken op het veld veel aandacht besteden aan duurlopen.

Nadere informatie

Mini-BESTest: Balance Evaluation Systems Test

Mini-BESTest: Balance Evaluation Systems Test Mini-BESTest: Balance Evaluation Systems Test 2005-2014 Oregon Health &Science University. Alle rechten voorbehouden. Benodigdheden: Een stevige stoel (bij voorkeur eentje die lijkt op de stoel die de

Nadere informatie

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Als gevolg van de medische behandeling van kanker (operatie, chemotherapie of/en radiotherapie) kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

voorbeeld Zonnewagen Aantekeningen voor de leerkracht

voorbeeld Zonnewagen Aantekeningen voor de leerkracht Wetenschap Energie omzetting Energie overbrenging Krachten en beweging Wetenschappelijk onderzoek Design en technologie Verbeteringen door technisch design Onderdelen aan elkaar monteren Evalueren Mechanismen

Nadere informatie