VBO-bakens in het debat rond het pensioenbeleid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VBO-bakens in het debat rond het pensioenbeleid"

Transcriptie

1 VBO-bakens in het debat rond het pensioenbeleid Brussel, 1 juli 2014

2

3 in % van het bbp 2 EXECUTIVE SUMMARY I. België staat voor zware vergrijzingskosten De Europese commissie onderzoekt regelmatig de kosten van de vergrijzing. De jongste berekeningen (2012) tonen aan dat die kosten in België hoog blijven: +8,5% van het bbp voor de sociale uitgaven tegen 2060, wat samen met Luxemburg het hoogste percentage is. 12 Toename van de leeftijdsgebonden kosten , , ,1 +0,1 +1,6 +2,9 +2,9 +3,1 +3,3 +3,6 +3,8 +3,9 +4,4 +5,2 +5,4 +5,7 +6,7 0-2 IT PT HU DK EL FR UK EU SE ES AT DE IE NL FI BE LU werkloosheid onderwijs langetermijnzorg gezondheidszorg pensioenen Bron: Europese commissie, Fiscal Sustainability Report, 2012 De vergrijzingskosten zijn grotendeels te wijten aan de ontwikkeling van de pensioenuitgaven (60% van de vergrijzingskosten wordt veroorzaakt door de pensioenuitgaven). De in 2012 aangevatte pensioenhervormingen verminderen zeer lichtjes de budgettaire kosten van de vergrijzing; ze blijven echter ontoereikend. Hervormingen zijn nog steeds dringend en noodzakelijk.

4 3 De Europese Raad raadt België om evidente redenen aan om in te werken op de vergrijzingskosten: een ontoereikende voorbereiding om het hoofd te bieden aan de extra kosten van de vergrijzing. Het VBO heeft, in overleg met de experts van de federaties in de Commissie voor de aanvullende pensioenen en de Commissie sociale aangelegenheden van het VBO, een memorandum voorbereid dat de hervormingen aankaart die tijdens de komende regeerperiode moeten worden doorgevoerd; dit zijn veeleer parametrische hervormingen, dat wil zeggen: wijzigingen van specifieke parameters in een architectuur van de bestaande pensioenen. Deze verschillende voorstellen dienen als bakens in het debat over het verslag van de Commissie Pensioenhervorming Dat verslag stelt geen parametrische maatregelen maar een structurele hervorming voor, dat wil zeggen: een nieuwe architectuur, een nieuwe pensioenberekening.

5 4 II. Door de Expertencommissie voorgestelde hervorming De experts 1 stellen een nieuwe architectuur van de pensioenen voor omdat in hun ogen hervormingen van parameters in de bestaande architectuur weliswaar een aanzienlijke impact kunnen hebben (budgettair en op het individuele niveau van het pensioen), maar de transparantie van het pensioensysteem niet wijzigen; leiden er eerder toe om deze ingewikkelder te maken. De experts stellen dan ook een nieuwe architectuur van de pensioenen voor om een nieuwe samenhang, een sterk en betrouwbaar sociaal contract, tot stand te brengen. Maar al is de ruwbouw nagenoeg af, alle afwerking moet nog gebeuren. Architectuur van de wettelijke pensioenstelsels De berekening van het pensioen zou worden gewijzigd en zou, in de drie pensioenstelsels (werknemers, zelfstandigen, ambtenaren), gebaseerd worden op een puntensysteem. Men verzamelt punten per loopbaanjaar: Eén punt = jaarlijks brutoinkomen gemiddeld inkomen van de werknemers waarbij de waarde van het punt = 1 voor de werknemer die het gemiddeld loon verdient. De referentieloopbaan bedraagt 45 jaar. Het pensioen zal gelijk zijn aan: Wettelijk pensioen = (verzamelde punten) x (waarde van het punt) De waarde van het punt is een functie van het gemiddeld loon van de actieven op het ogenblik dat het pensioen ingaat; het is een percentage van het gemiddeld loon. Dit percentage hangt af van de budgettaire neutraliteit. 1 Jos Berghman, Jacques Boulet, Bea Cantillon, Pierre Devolder, Jean Hindriks, Ria Janvier, Alain Jousten, Françoise Masai, Gabriel Perl, Erik Schokkaert, Yves Stevens, Frank Vandenbroucke

6 5 Er zijn maxima en minima. Er zijn correcties: een bonus in geval van verlenging van de loopbaan met een jaar na de leeftijd waarop men met vervroegd pensioen kan gaan, een bonus voor zware beroepen, een malus voor ontoereikende loopbaan; het is aan de sociale partners om de lijst van de zware beroepen op te stellen. Er moet in mechanismen voor automatische aanpassing op basis van de levensverwachting worden voorzien met betrekking tot de wettelijke leeftijd, de leeftijd van het vervroegd pensioen, de loopbaanvoorwaarde om met vervroegd pensioen te gaan en de volledige referentieloopbaan (voor het ogenblik 45 jaar). Ieder pensioenstelsel behoudt zijn eigenheid maar er wordt voor toenadering gezorgd; met andere woorden: het pensioenpunt is meer waard in het openbaar ambt omdat de ambtenaren geen toegang hebben tot de tweede pijler, maar de loopbaanvoorwaarde moet in alle stelsels op dezelfde wijze worden geïnterpreteerd: een ambtenaar zou geen diplomabonificaties meer genieten en de preferentiële tantièmes (zoals in het onderwijs) zouden geleidelijk worden afgeschaft. Bij de berekening van het pensioen worden de gelijkgestelde perioden nog altijd meegeteld, maar het is aan de sociale partners om het maximumbudget te bepalen dat voor loopbaanonderbrekingen en verloven in een loopbaan kan worden opgenomen. Het principe van een deeltijds pensioen zou worden ingevoerd. De pensioenen worden, eens ze worden uitbetaald, geherwaardeerd om de evolutie van de levensstandaard van de samenleving te volgen (welvaartsaanpassing); het mechanisme moet voorspelbaar maar flexibel zijn; tijdens de eerstkomende jaren zou de welvaartskoppeling, gezien de budgettaire beperkingen, vrij gering moeten zijn. Tijdens de loopbaan zou het individu op de hoogte worden gehouden van het verworven aantal punten; het aantal punten hangt af van het arbeidsinkomen en van de loopbaanduur; dat is transparant voor het individu.

7 6 Kapitalisatie is belangrijk De Commissie stelt het volgende voor: In de privésector van de werknemers, de uitbreiding en de verbetering van de bestaande tweede pijler door hoofdzakelijk het volgende te doen: - Gedurende de volgende 15 jaar stelselmatig een bepaald percentage van de reële loonstijgingen aanwenden voor de sectorale aanvullende pensioenplannen, totdat in alle sectoren een bijdrageniveau van 3% van het loon is bereikt; dit zal bindend gemaakt worden; - Vervroegde uittreding met het aanvullend pensioen ontmoedigen; - Fiscaliteit: de 80%-regel herzien; de kapitalen progressief belasten; - De renten stimuleren; - De minimumrendementsgarantie herzien. In de overheidssector, een eerste pijler bis oprichten voor de nieuw aangeworven contractuelen: 3% zou besteed worden aan kapitalisatie in een systeem dat kenmerken vertoont die eigen zijn aan het wettelijk pensioen (gelijkstelling, renten, collectieve financiering). Tewerkstelling en financiering zijn cruciale voorwaarden De tewerkstelling, in het bijzonder van de oudere werknemers (inclusief de 60- plussers) wordt belangrijk; een financiering van de pensioenen die minder weegt op de lonen is dus noodzakelijk. In de overheidssector komt er al op korte termijn een forse toename van de pensioenen; een bijkomende externe financiering is onafwendbaar. De Commissie is van oordeel dat financiering op basis van vermogen daarin een rol moet spelen.

8 7 Voltooiing van de ruwbouw en van de afwerking De Commissie stelt voor om de sociale partners van alle stelsels (werknemers, zelfstandigen, ambtenaren) en de vertegenwoordigers van de regering te verenigen in een nieuw Nationaal pensioencomité dat een advies zou uitbrengen en de hervormingen alsook het pensioenbudget zou voorbereiden. Het zou worden ondersteund door een Kenniscentrum voor de pensioenen. Deze structurele hervorming bevat heel wat aspecten, die de komende weken moeten worden uitgediept en geëvalueerd. Budgettaire berekeningen zijn noodzakelijk om de impact van de hervormingen te beoordelen. Er moet worden bekeken of het rapport ver genoeg gaat om het financiële voortbestaan te verzekeren. Wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van de huidige pensioenberekening? Wat moeten we (en mogen we niet) doen in de tweede pijler? Enz.

9 8 III. VBO-bakens in het debat rond het pensioenbeleid Het VBO is voorstander van een pensioenbeleid dat steunt op meerdere pijlers: het wettelijk pensioen, het aanvullend pensioen dat verbonden is aan de beroepsactiviteit, en het individueel pensioensparen of de derde pijler; deze drie pijlers samen maken het mogelijk om voor zichzelf een passend aan zijn levensstandaard aangepast pensioen te vormen. De financiële lasten worden verdeeld over de generaties dankzij de mengeling van de repartitie- en de kapitalisatietechniek, en tussen de gemeenschap, de werkgever en het individu dankzij de mix van de verantwoordelijkheden. Deze verschillende financieringsbronnen en berekeningsmethodes maken het mogelijk de risico s te verminderen. De twee kernmaatregelen voor een hervorming die worden voorgesteld door het VBO hebben betrekking op de pensioenleeftijd en de financiële voorspelbaarheid van de kosten die verbonden zijn aan een ontwikkeling van de tweede pijler.

10 9 Wat het eerste thema betreft, is het VBO er voorstander van om tegen 2030 de flexibele pensioenleeftijd van jaar op te schuiven naar jaar met correcties (+ en - ) volgens de lengte van de loopbaan, enerzijds, en volgens de leeftijd waarop men met pensioen gaat, anderzijds. Wat de financiële voorspelbaarheid van de kosten van de tweede pijler betreft, meent het VBO dat de onzekerheid in verband met de financiële bijdrage van de werkgever moet worden verminderd. We stellen vast dat de verantwoordelijkheid van de werkgever, waarin is voorzien door de wet betreffende de aanvullende pensioenen (WAP) erg belangrijk is in België; zo draagt de sponsor financieel bij, wat er ook gebeurt (verschil tussen de garantie van de verzekeraar en de wettelijke minimumrendementsgarantie, extra financiering ingeval de activa niet volstaan om de pensioentoezeggingen te dekken, betaling van premietoeslag als de aangeslotene een rente vraagt onder de wettelijke voorwaarden waarin door de wet is voorzien,.). Het VBO vraagt bepaalde correcties van de WAP om een evenwichtige financiële verantwoordelijkheid van de werkgever in het algemene pensioenbeleid te behouden. De kosten van de tweede pijler die worden gedragen door de inrichter moeten voorspelbaar blijven. Om geleidelijk de verschillen in behandeling tussen arbeider en bediende in de pensioenplannen op te heffen en aldus de tweede pijler te veralgemenen, is deze voorspelbaarheid van de kosten belangrijk.

11 10 In een notendop zien de VBO-voorstellen voor de hervorming van bepaalde pensioenparameters er zo uit: 1. Wettelijk pensioen: - De link met de levensverwachting: Het VBO stelt voor dat geleidelijk en vanaf 2030 voor alle werknemers (werknemers in loondienst, zelfstandigen, ambtenaren) een flexibel systeem met een pensioenleeftijd tussen jaar met een bonus-malus zou worden ingevoerd; de hervorming wordt gekoppeld aan de afschaffing van de vervroegde vormen van uittreding (brugpensioen en andere formules die op het niveau van de sector of van de onderneming zijn uitgewerkt). Deze maatregel is belangrijk als we de kosten onder controle willen houden (zie onderstaande tabel). Verhoging van de pensioenuitgaven van de overheid tussen (in % van het bbp) Zonder hervormingen Scenario 1 Scenario 2 Scenario 3 pensioenleeftijd is met levensverwachting gelinkt pensioenbedrag is met levensverwachting gelinkt 67 jaar, geen vervroegde uittreding tegen 2025; na 2025 link met levensverwachting België +5,1 +3,4 +3,4 +2,2 Bron: document European Commission, Sustainability of public finances

12 11 - De link met de loopbaan: Een minimum aan effectieve arbeid vereisen bij de huidige loopbaanvoorwaarde om vervroegd uit te treden op 62 jaar; in 2015 zal de loopbaanvoorwaarde 40 jaar bedragen; men zou op zijn minst 35 jaar effectieve arbeid kunnen vereisen (ten opzichte van een berekening op 45 jaar is dat 10 jaar eventuele gelijkgestelde perioden). De gelijkgestelde perioden verder hervormen, door de vele uitzonderingen die in de loop van 2012 zijn ingevoerd af te schaffen; de toekomstige perioden van langdurige werkloosheid, brugpensioen, tijdskrediet zouden worden berekend op basis van een loon dat gelijk is aan EUR. - Ambtenarenpensioen: Een kadaster van de verschillende pensioenregelingen van de openbare sector opmaken en de regels zodanig wijzigen dat die regelingen budgettair draaglijk worden voor de overheden (federale overheid en lokale overheden (provincies en gemeenten)); de berekeningsregels dienen zoveel mogelijk voort geharmoniseerd te worden (voorbeelden: rekening houden met de studiejaren, recht op het minimumpensioen, lengte van de loopbanen, ) om op termijn tot een geharmoniseerde berekening tussen stelsels te komen. - Welvaartsvastheid: De evolutie van de uitgaven matigen door te voorzien in welvaartsaanpassingen ad hoc en niet meer in een mechanisme zoals het werd ingevoerd door de wet betreffende het generatiepact; de automatische perequatie van de pensioenen van de ambtenaren herzien in dezelfde zin als die van de werknemers.

13 12 2. Aanvullend pensioen: - Kapitaal of renten: Het VBO is er voorstander van dat de keuze van de aangeslotene behouden blijft. De aangeslotene moet zijn wens kunnen uiten om zijn aanvullend pensioen ofwel in de vorm van renten, ofwel in de vorm van een kapitaal op te nemen. Op dit moment echter wordt, als de aangeslotene kiest voor de omzetting van zijn kapitaal in renten, de minimumrente die wordt berekend met toepassing van de wettelijke bepalingen nog altijd gebaseerd op achterhaalde mortaliteitstafels op het gebied van levensverwachting en op een technische rentevoet van 3,25% die geen enkele verzekeraar kan beloven. Het VBO stelt dus voor dat deze bepalingen zouden worden aangepast aan de huidige markt- en levensverwachtingsvoorwaarden om de werkgever in staat te stellen een product te vinden waarmee hij het kapitaal onder passende voorwaarden en zonder extra kosten kan omzetten in renten. - Minimumrendementsgarantie van de plannen met vaste bijdragen (Defined Contribution DC): Het VBO vraagt om de situatie dringend te herzien; een constant rendement van 3,25% is niet realistisch meer nu de OLO-rente op 10 jaar onder de grens van 2% is gezakt. Het economische en financiële model is sinds 2003, het jaar waarin de wetgever verplicht werd de werkgevers een rendement van 3,25% op de werkgeversbijdragen en 3,75% op de persoonlijke bijdragen te geven, grondig veranderd. De overgrote meerderheid van de werkgevers die voor de groepsverzekering hebben gekozen als vehikel van de tweede pijler (80%) vindt geen verzekeraar meer die dat volledig dekt om dit rendement te halen; als gevolg daarvan is er een zeer groot risico dat er bijkomende stortingen moeten worden gedaan telkens als een aangeslotene uit het pensioenplan stapt. Het VBO vraagt dat opnieuw een verzekerbare oplossing zou worden gevonden, desnoods door regelmatig de situatie te herbekijken.

14 13 - Dynamisch beheer van de gesloten plannen te bereiken doel (Defined Benefit DB): Voor het ogenblik blijven de reserves in een gesloten plan te bereiken doel evolueren met de lonen van de aangeslotene; dit is het principe van dynamisch beheer dat in 2004 werd ingevoerd. Dit leidt tot grote onzekerheid omtrent de kosten. Vaak moet deze onvoorspelbaarheid van de kosten worden ondervangen met actuariële berekeningen met een hele reeks hypothesen. Om de werkgever een grotere voorspelbaarheid van de kosten te geven, moet aan de ondernemingen die dat wensen de mogelijkheid worden geboden om, via sociaal overleg, het mechanisme te wijzigen. - Bescherming van de reserves: Het VBO kant zich tegen de oprichting van een nieuw fonds ter bescherming van de reserves dat tussenbeide zou komen in geval van faillissement van de verzekeraar of van de werkgever. De Europese richtlijnen zijn almaar strenger wat de solvabiliteit van de verzekeraars en pensioenfondsen betreft. In België is hoe dan ook de werkgever de eindverantwoordelijke; het is in deze geest dat de Wet Aanvullende pensioenen (WAP) werd geschreven. Het VBO betuigt zijn instemming met de herbevestiging van de financiële verantwoordelijkheid van de werkgever, MAAR in het kader van aantrekkelijke voorwaarden die het mogelijk maken de kosten te voorspellen (zie de punten hierboven). De bepalingen rond het Fonds voor sluiting van ondernemingen werden aangepast en maken in geval van faillissement van de werkgever een tussenkomst mogelijk. - Informatie, transparantie: Er werden heel wat inspanningen geleverd (oprichting van een databank aanvullende pensioenen, de toegang van de burger tot deze databank wordt momenteel besproken). Het VBO betuigt zijn instemming met het feit dat de geleverde inspanningen verder moeten worden opgevoerd, in een kostenefficiënt kader.

15 14 - Fiscaliteit: De financiering van de wettelijke pensioenen van de werknemers is grotendeels gebaseerd op onbegrensde sociale bijdragen in verhouding met het loon (7,50% persoonlijke bijdragen en 8,86% werkgeversbijdragen), terwijl het wettelijk pensioen wordt berekend op basis van het loon, dat begrensd wordt op een maximum van ,95 EUR. De solidariteit van het wettelijk pensioen is dus belangrijk; ze wordt gecompenseerd door een forfaitaire belasting van het bovenwettelijk pensioen. De huidige regeling voorziet in een belasting voor de pensioenkapitalen van de tweede pijler die worden gevormd door middel van bijdragen van de werkgever die variëren tussen 20 en 10%, naargelang van de leeftijd waarop het kapitaal wordt uitbetaald. Er werd een bijzondere werkgeversbijdrage voor sociale zekerheid (1,5%) op de hoge pensioenplannen ingevoerd. Het VBO is van oordeel dat deze inspanningen volstaan en dat ze het delicate evenwicht tussen solidariteit en verzekering in de verschillende pensioenpijlers niet mogen verbreken. Pieter Timmermans Gedelegeerd Bestuurder van het VBO Een bijlage met onze gedetailleerde voorstellen is beschikbaar bij: mevrouw Bernadette Adnet, Eerste adviseur Competentiecentrum Werk & Sociale Zekerheid BA@vbo-feb.be

Een pensioenhervorming in het teken van defined ambition? Frank Vandenbroucke Jaarevent Alumni & Friends, Actuariaat Leuven 28 september 2015

Een pensioenhervorming in het teken van defined ambition? Frank Vandenbroucke Jaarevent Alumni & Friends, Actuariaat Leuven 28 september 2015 Een pensioenhervorming in het teken van defined ambition? Frank Vandenbroucke Jaarevent Alumni & Friends, Actuariaat Leuven 28 september 2015 Documentatie European Commission, The 2015 Ageing Report, European

Nadere informatie

Regeerakkoord: wat is de impact op de pensioenen en de verzekeringsproducten?

Regeerakkoord: wat is de impact op de pensioenen en de verzekeringsproducten? Regeerakkoord: wat is de impact op de pensioenen en de verzekeringsproducten? DECAVI 25 februari 2015 Florence DELOGNE Adjunct-directeur Minister van Pensioenen 1 De huidige toestand van de 1 e pijlerpensioenen

Nadere informatie

Pensioenbeleid als antwoord op onzekerheid over de lange termijn

Pensioenbeleid als antwoord op onzekerheid over de lange termijn Pensioenbeleid als antwoord op onzekerheid over de lange termijn Frank Vandenbroucke Universiteit van Amsterdam Keynote bij het Colloquium Perspectieven in Brussel: anticiperen om beter te besturen Brussel,

Nadere informatie

Hoe heeft de sociale zekerheid de crisis doorstaan?

Hoe heeft de sociale zekerheid de crisis doorstaan? Hoe heeft de sociale zekerheid de crisis doorstaan? Hoe heeft de sociale zekerheid de economische crisis van 2009 en 2012 doorstaan? Die twee jaar bedraagt de economische groei respectievelijk -2,8% en

Nadere informatie

EEN STERK EN BETROUWBAAR SOCIAAL CONTRACT Commissie Pensioenhervorming

EEN STERK EN BETROUWBAAR SOCIAAL CONTRACT Commissie Pensioenhervorming EEN STERK EN BETROUWBAAR SOCIAAL CONTRACT Commissie Pensioenhervorming 2020-2040 Voorstellen voor een structurele hervorming van de pensioenstelsels Studiedag leraren economie, 20 januari 2015 Opzet van

Nadere informatie

Pensioenen lokale besturen: gisteren, vandaag en morgen. www.uantwerpen.be/nl/personeel/ria-janvier/

Pensioenen lokale besturen: gisteren, vandaag en morgen. www.uantwerpen.be/nl/personeel/ria-janvier/ Pensioenen lokale besturen: gisteren, vandaag en morgen www.uantwerpen.be/nl/personeel/ria-janvier/ 0 DE AANBEVELINGEN VAN DE Commissie Pensioenhervorming 2020-2040 www.pensioen2040.belgië.be 1 Wettelijke

Nadere informatie

Pensioenbeleid als antwoord op onzekerheid over de lange termijn Frank Vandenbroucke Universiteit van Amsterdam

Pensioenbeleid als antwoord op onzekerheid over de lange termijn Frank Vandenbroucke Universiteit van Amsterdam Pensioenbeleid als antwoord op onzekerheid over de lange termijn Frank Vandenbroucke Universiteit van Amsterdam Keynote bij het Colloquium Perspectieven in Brussel: anticiperen om beter te besturen Brussel,

Nadere informatie

Agenda. 2011, een bewogen jaar Waarheen met onze pensioenen? Besluit Questions & Answers

Agenda. 2011, een bewogen jaar Waarheen met onze pensioenen? Besluit Questions & Answers 1 Persontmoeting 28 maart 2012 Agenda 2011, een bewogen jaar Waarheen met onze pensioenen? 1 ste pijler waarborgen 2 de pijler verder uitbouwen 3 de pijler stimuleren Besluit Questions & Answers 2 Persontmoeting

Nadere informatie

Regeerakkoord DI RUPO I:Wat met de pensioenen?

Regeerakkoord DI RUPO I:Wat met de pensioenen? Regeerakkoord DI RUPO I:Wat met de pensioenen? 540 dagen na de verkiezingen heeft België een nieuwe federale regering. Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wordt de nieuwe minister van pensioenen. Hieronder

Nadere informatie

Een structurele en coherente hervorming van de Belgische pensioenstelsels

Een structurele en coherente hervorming van de Belgische pensioenstelsels Een structurele en coherente hervorming van de Belgische pensioenstelsels Waarom is ze nodig? Met welke doelstellingen? Welke vragen dienen beantwoord? Frank Vandenbroucke Conseil Consultatif Fédéral des

Nadere informatie

De uitdagingen van de tweede pijler voor loontrekkenden

De uitdagingen van de tweede pijler voor loontrekkenden Jean-Michel Kupper Bestuurder Directeur AG Employee Benefits & HC De uitdagingen van de tweede pijler voor loontrekkenden 1 29/04/2015 Agenda De uitdagingen van het wettelijke pensioen De uitdagingen van

Nadere informatie

Flexibiliteit in een coherente hervorming van de pensioenstelsels Inleidende beschouwing Welke vragen dienen beantwoord?

Flexibiliteit in een coherente hervorming van de pensioenstelsels Inleidende beschouwing Welke vragen dienen beantwoord? Flexibiliteit in een coherente hervorming van de pensioenstelsels Inleidende beschouwing Welke vragen dienen beantwoord? Presentatie voor het Nationaal Pensioencomité, 13 maart 2017 Frank Vandenbroucke

Nadere informatie

Uitdagingen voor de sociale zekerheid vanuit een macro-economisch perspectief

Uitdagingen voor de sociale zekerheid vanuit een macro-economisch perspectief Uitdagingen voor de sociale zekerheid vanuit een macro-economisch perspectief LBC-NVK en ACV West-Vlaanderen, lezingen over de toekomst van onze sociale zekerheid Kortrijk, 9 november 2017 Jan Smets, Gouverneur

Nadere informatie

Uitgangspunt van de Commissie

Uitgangspunt van de Commissie EEN STERK EN BETROUWBAAR SOCIAAL CONTRACT Commissie Pensioenhervorming 2020-2040 Voorstellen voor een structurele hervorming van de pensioenstelsels BePLA IABE 30.9.2014 Uitgangspunt van de Commissie De

Nadere informatie

De toekomst van de welvaartsstaat. Frank Vandenbroucke Kortrijk 18 maart 2015

De toekomst van de welvaartsstaat. Frank Vandenbroucke Kortrijk 18 maart 2015 De toekomst van de welvaartsstaat Frank Vandenbroucke Kortrijk 18 maart 2015 De actieve welvaartsstaat herbekeken De duurzaamheid van het succes van de welvaartsstaat Investeren in kinderen Beleidsuitdagingen

Nadere informatie

HERVORMING VAN DE WET OP DE AANVULLENDE PENSIOENEN: WAT IS NIEUW?

HERVORMING VAN DE WET OP DE AANVULLENDE PENSIOENEN: WAT IS NIEUW? HERVORMING VAN DE WET OP DE AANVULLENDE PENSIOENEN: WAT IS NIEUW? De hervorming van de aanvullende pensioenen die werd aangekondigd in aansluiting op de hervorming van de 1 ste pijler van de pensioenen

Nadere informatie

Regeerakkoord DI RUPO I:Wat met de pensioenen?

Regeerakkoord DI RUPO I:Wat met de pensioenen? Regeerakkoord DI RUPO I:Wat met de pensioenen? 540 dagen na de verkiezingen heeft België een nieuwe federale regering. Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wordt de nieuwe minister van pensioenen. Hieronder

Nadere informatie

Nederlandse en Belgische pensioendiscussies in Europees perspectief

Nederlandse en Belgische pensioendiscussies in Europees perspectief Nederlandse en Belgische pensioendiscussies in Europees perspectief Frank Vandenbroucke Universiteit van Amsterdam Den Haag, 27 augustus 2018 Documentatie (1) Europese Commissie & SPC, Pension Adequacy

Nadere informatie

SECTORAAL PENSIOENPLAN ZEEVISSERIJ PAKHUIZEN PC143-086

SECTORAAL PENSIOENPLAN ZEEVISSERIJ PAKHUIZEN PC143-086 SECTORAAL PENSIOENPLAN ZEEVISSERIJ PAKHUIZEN PC143-086 1 Aanvullend pensioen? 3 PIJLERS VAN HET PENSIOEN 1 e pijler Wettelijk pensioen Overheid (arbeiders, bedienden,.) 2 e pijler Aanvullend pensioen Bedrijf

Nadere informatie

Loopbaanvoorwaarde. Minimunleeftijd. Uitzonderingen lange loopbanen

Loopbaanvoorwaarde. Minimunleeftijd. Uitzonderingen lange loopbanen je rechten op zak Wettelijk pensioen Voor de meeste Belgen op pensioenleeftijd is en blijft het wettelijk pensioen de enige bron van inkomsten. Dit is gebaseerd op de solidariteit tussen de generaties:

Nadere informatie

Overheidspensioenen in perspectief. Wat brengt de toekomst?

Overheidspensioenen in perspectief. Wat brengt de toekomst? Overheidspensioenen in perspectief Wat brengt de toekomst? Commissie Pensioenhervorming 2020-2040 TOEKOMST VAN DE PENSIOENEN IN DE OVERHEIDSSECTOR 3 Commissie Pensioenhervorming 2020-2040 4 Commissie Pensioenhervorming

Nadere informatie

Evaluatie van de pensioenbonus

Evaluatie van de pensioenbonus Federale Overheidsdienst Financiën - België Documentatieblad 72e jaargang, nr. 1, 1e kwartaal 2012 Evaluatie van de pensioenbonus HOGE RAAD VAN FINANCIEN Studiecommissie voor de vergrijzing D it is een

Nadere informatie

Rendementsgarantie 2e pensioenpijler: eindelijk oplossing! De tweede pijler wordt gevormd door ondernemingspensioenstelsels en sectorale stelsels

Rendementsgarantie 2e pensioenpijler: eindelijk oplossing! De tweede pijler wordt gevormd door ondernemingspensioenstelsels en sectorale stelsels Rendementsgarantie 2e pensioenpijler: eindelijk oplossing! De tweede pijler wordt gevormd door ondernemingspensioenstelsels en sectorale stelsels waarvan het beheer is toevertrouwd aan instellingen voor

Nadere informatie

STATISTISCHE STUDIES

STATISTISCHE STUDIES STATISTISCHE STUDIES december 2003 Inhoudstafel I. DE LOOPBAAN VAN EEN WERKNEMER Inleiding 1 a. De loopbaanduur 3 b. De werkelijke en gelijkgestelde dagen in een loopbaan 7 c. De aard van inactiviteit

Nadere informatie

Vijf wetsvoorstellen voor zekere pensioenen

Vijf wetsvoorstellen voor zekere pensioenen Vijf wetsvoorstellen voor zekere pensioenen Open Vld wil pensioendebat opstarten in parlement 23 juni 2011 Waarom een pensioenhervorming? De betaalbaarheid van de pensioenen is dé uitdaging voor de komende

Nadere informatie

MEMO. Federale verkiezingen van 13 juni 2010 VBO-memorandum Strategische documenten. 1. De hervorming van de pensioenen: een noodzaak

MEMO. Federale verkiezingen van 13 juni 2010 VBO-memorandum Strategische documenten. 1. De hervorming van de pensioenen: een noodzaak Bernadette Adnet Eerste adviseur Federale verkiezingen van 13 juni 2010 VBO-memorandum Strategische documenten Aantal blz.: 17 Datum: 25 mei 2010 Betreft: Nationale Pensioenconferentie : voorstellen van

Nadere informatie

Symposium VLVO / ODVB De nieuwe pensioenregeling

Symposium VLVO / ODVB De nieuwe pensioenregeling Symposium VLVO / ODVB De nieuwe pensioenregeling Johan Janssens Adjunct-administrateur-generaal Lier, 25 april 2016 Federale Pensioendienst 15 april 2016 Agenda Vooraf: De pensioenhervorming Di Rupo Commissie

Nadere informatie

3. Tweede pijler : algemeenheden

3. Tweede pijler : algemeenheden 3. Tweede pijler : algemeenheden 15 Wat is het belang van een aanvullend pensioen? Het is de bedoeling om het wettelijk pensioen aan te vullen en, in het bijzonder voor de kaderleden, de levensstandaard

Nadere informatie

NIEUWIGHEDEN OP VLAK VAN HET PENSIOEN Januari 2013

NIEUWIGHEDEN OP VLAK VAN HET PENSIOEN Januari 2013 NIEUWIGHEDEN OP VLAK VAN HET PENSIOEN Januari 2013 1. Inleiding Eén van de eerste beslissingen van de regering Di Rupo I, had betrekking op de hervorming van de pensioenen. Intussen werden al heel wat

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

Vragen over uw pensioen en dat van uw werknemer beantwoord

Vragen over uw pensioen en dat van uw werknemer beantwoord Vragen over uw pensioen en dat van uw werknemer beantwoord Dag van de Payroll Professional 2018 04-10-2018 I Nicole Meersman Agenda 1. Voorwaarden rustpensioen 2. Voorwaarden vervroegd pensioen 3. Einde

Nadere informatie

De gewijzigde WAP-garantie in een notendop

De gewijzigde WAP-garantie in een notendop Binnen de Groep van tien werd op 14 oktober 2015 een compromis bereikt over de herziening van de wettelijke rendementsgarantie op de aanvullende pensioenen. De rendementsgarantie zal voortaan worden berekend

Nadere informatie

Allemaal langer werken voor minder pensioen?

Allemaal langer werken voor minder pensioen? De toekomst van onze sociale zekerheid Allemaal langer werken voor minder pensioen? Kim De Witte Kim De Witte Waregem 14 december Grote Pensioenenquête Knack Resultaten ivox en Knack enquêtes: Pensioenen

Nadere informatie

Nieuw rapport Europese Commissie: onze pensioenen zijn wél betaalbaar

Nieuw rapport Europese Commissie: onze pensioenen zijn wél betaalbaar Nieuw rapport Europese Commissie: onze pensioenen zijn wél betaalbaar Studiedienst PVDA Kim De Witte 1 Meer actieven in verhouding tot niet-actieven tot 2040... 2 1.1 Demografische versus economische afhankelijkheidsratio...

Nadere informatie

Achtergrond. Problemen?

Achtergrond. Problemen? Achtergrond In april 2013 hebben ministers De Croo en Laruelle de Commissie Pensioenhervorming 2020-2040 opgericht. Ze bestaat uit twaalf experten. Hun opdracht bestond er in om nieuwe hervormingen voor

Nadere informatie

SECTORPENSIOENPLAN VOOR DE ARBEIDERS VAN DE BETONINDUSTRIE

SECTORPENSIOENPLAN VOOR DE ARBEIDERS VAN DE BETONINDUSTRIE SECTORPENSIOENPLAN VOOR DE ARBEIDERS VAN DE BETONINDUSTRIE Paritair Subcomité 106.02 cao van 9 oktober 2006 VOORWOORD Met de ondertekening van de cao van 9 oktober 2006 werd de invoering van een sectoraal

Nadere informatie

Pensioenplanning VFB Congres Dag van de Tips

Pensioenplanning VFB Congres Dag van de Tips Pensioenplanning VFB Congres Dag van de Tips Pareto 5 actieve vennoten Team van 30 personen / 75% master diploma 1.400 families www.pareto.be Hoofdzetel te Brussel, uitbating te Zaventem, actief in heel

Nadere informatie

De pensioenhervorming(en): een stand van zaken op 9 juni 2015 Johan Janssens, administrateur-generaal

De pensioenhervorming(en): een stand van zaken op 9 juni 2015 Johan Janssens, administrateur-generaal De afbeelding kan momenteel niet worden weergegeven. De afbeelding kan momenteel niet worden weergegeven. De pensioenhervorming(en): een stand van zaken op 9 juni 2015 Johan Janssens, administrateurgeneraal

Nadere informatie

Pensioenupdate Up2date najaar 2018

Pensioenupdate Up2date najaar 2018 Pensioenupdate Up2date najaar 2018 1. Wat is er nieuw? 2. Regularisatie studiejaren 3. De POZ 2 Wat is er nieuw? 3 Wat is de wettelijke pensioenleeftijd? Periode Tot en met 31.01.2025 Van 01.02.2025 tot

Nadere informatie

RAADGEVEND COMITÉ VOOR DE PENSIOENSECTOR

RAADGEVEND COMITÉ VOOR DE PENSIOENSECTOR RAADGEVEND COMITÉ VOOR DE PENSIOENSECTOR Het Raadgevend comité voor de pensioensector, dat werd opgericht krachtens het koninklijk besluit van 5 oktober 1994 houdende oprichting van een Raadgevend comité

Nadere informatie

Intergenerationele rechtvaardigheid en pensioenen. Erik Schokkaert

Intergenerationele rechtvaardigheid en pensioenen. Erik Schokkaert Intergenerationele rechtvaardigheid en pensioenen Erik Schokkaert 1 1. Inleiding diepe emoties zonder veel analyse moeilijke technische argumenten verbergen ethische en sociale implicaties ideologische

Nadere informatie

VIP-PLAN VOOR BEDRIJFSLEIDERS EN WERKNEMERS

VIP-PLAN VOOR BEDRIJFSLEIDERS EN WERKNEMERS VIP-PLAN VOOR BEDRIJFSLEIDERS EN WERKNEMERS INDIVIDUELE PENSIOENTOEZEGGING 30.30.014/10 09/08 U bent bedrijfsleider en u wil een extra-legaal pensioenvoordeel - gefinancierd do of aan bepaalde personeelsleden.

Nadere informatie

SOCIAAL FONDS VAN DE BETONINDUSTRIE. in samenwerking met. Sectorpensioenplan. voor de arbeiders van de betonindustrie. SFBI Sectorpensioenplan 1

SOCIAAL FONDS VAN DE BETONINDUSTRIE. in samenwerking met. Sectorpensioenplan. voor de arbeiders van de betonindustrie. SFBI Sectorpensioenplan 1 SOCIAAL FONDS VAN DE BETONINDUSTRIE in samenwerking met voor de arbeiders van de betonindustrie SFBI 1 2 SFBI Voorwoord Sophie Bulcke Voorzitter Sociaal Fonds van de Betonindustrie In 2005 werd binnen

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

Naar een gelijkwaardige sociale bescherming voor zelfstandigen

Naar een gelijkwaardige sociale bescherming voor zelfstandigen augustus 18 Naar een gelijkwaardige sociale bescherming voor zelfstandigen Het sociaal statuut voor de zelfstandigen is de voorbije jaar stelselmatig verbeterd. De zelfstandigen zijn vragende partij om

Nadere informatie

Vragen & Antwoorden I. PENSIOENLEEFTIJD - AFLOOP VAN DE PENSIOENTOEZEGGING

Vragen & Antwoorden I. PENSIOENLEEFTIJD - AFLOOP VAN DE PENSIOENTOEZEGGING Newsletter 07/2016 Vragen & Antwoorden Evolutie van de reglementering van de tweede pijler Versterking van het aanvullende karakter van de tweede pijler (EBI flash Evolutie van de tweede pijler deel 3

Nadere informatie

Uw pensioen Onze zorg Over de toekomst van uw pensioen. Een initiatief van sp.a Zandhoven 7 mei 2014 Greet van Gool

Uw pensioen Onze zorg Over de toekomst van uw pensioen. Een initiatief van sp.a Zandhoven 7 mei 2014 Greet van Gool Uw pensioen Onze zorg Over de toekomst van uw pensioen Een initiatief van sp.a Zandhoven 7 mei 2014 Greet van Gool Schema Pensioen Stand van zaken en Uitdagingen Soorten pensioenen Toekenningsvoorwaarden

Nadere informatie

Fiche 8 AANVULLENDE PENSIOENEN

Fiche 8 AANVULLENDE PENSIOENEN Fiche 8 AANVULLENDE PENSIOENEN (Werknemers: W. 28.04.2003 op de aanvullende pensioenen (de WAP); Zelfstandigen: programmawet 24.12.2002 - W. 27.10.2006 betreffende het toezicht op de instellingen voor

Nadere informatie

2. Het wettelijk pensioen : onze absolute prioriteit

2. Het wettelijk pensioen : onze absolute prioriteit 2. Het wettelijk pensioen : onze absolute prioriteit 7 Een mechanisme van solidariteit Voor de meeste Belgen is en blijft het wettelijk pensioen de enige bron van inkomsten eens men de pensioenleeftijd

Nadere informatie

De 2de pensioenpijler

De 2de pensioenpijler De pensioenuitdaging voor de lokale besturen De 2de pensioenpijler Bernard Verschaeren Verantwoordelijk Public & Corporate Insurance Wallonië - Brussel Forum van de gemeentelijke Beleidsvoerders Brussel,

Nadere informatie

Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector

Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector www.federale.be www.baksteen.be Voorwoord Eind 2011 werd een sectoraal pensioenplan ingevoerd voor de arbeiders van de baksteensector. Met dit sectorpensioenplan

Nadere informatie

Wat mag ik verwachten van mijn pensioen? Antwoorden op 7 prangende vragen

Wat mag ik verwachten van mijn pensioen? Antwoorden op 7 prangende vragen Wat mag ik verwachten van mijn pensioen? Antwoorden op 7 prangende vragen Wat mag ik verwachten van mijn pensioen? Eerst en vooral:... Thuis in geldzaken / Antwoorden op 7 pensioenvragen 11/13/2015 2 In

Nadere informatie

Instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP)

Instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP) CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 Pensioenfonds info@claeysengels.be www.claeysengels.be Instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP) www.iuslaboris.com

Nadere informatie

De sociale hervormingen van Di Rupo I. Nahima Lanjri Volksvertegenwoordiger Zwijndrecht 19 maart 2012

De sociale hervormingen van Di Rupo I. Nahima Lanjri Volksvertegenwoordiger Zwijndrecht 19 maart 2012 De sociale hervormingen van Di Rupo I Nahima Lanjri Volksvertegenwoordiger Zwijndrecht 19 maart 2012 1. PENSIOENHERVORMING 2. WERKZAAMHEIDSGRAAD VERHOGEN 4. OVERIGE AANDACHTSPUNTEN 3. COMBINATIE GEZIN

Nadere informatie

DRASTISCHE AFBOUW VAN UW PENSIOEN

DRASTISCHE AFBOUW VAN UW PENSIOEN DRASTISCHE AFBOUW VAN UW PENSIOEN De federale regering wil de berekeningswijze voor het pensioen van de ambtenaren hervormen. Dit houdt een drastische afbouw van het ambtenarenpensioen in. En de regering

Nadere informatie

Nieuwe regels voor de aanvullende pensioenen vanaf 2016

Nieuwe regels voor de aanvullende pensioenen vanaf 2016 Nieuwe regels voor de aanvullende pensioenen vanaf 2016 De nouvelles règles pour les pensions complémentaires à partir de 2016 De wet van 18 december 2015 ter waarborging van de duurzaamheid en het sociale

Nadere informatie

Deze nota geeft een toelichting bij de verschillende elementen van het ontwerp-akkoord.

Deze nota geeft een toelichting bij de verschillende elementen van het ontwerp-akkoord. T O E L I C H T I N G B I J O N T W E R P - A K K O O R D G R O E P V A N T I E N V A N 1 4 O K T O B E R 2015 De Groep van Tien bereikte op 14 oktober 2015 een ontwerp-akkoord over enkele belangrijke

Nadere informatie

Pensioenkloof tussen België en haar buurlanden loopt op tot 48 procent

Pensioenkloof tussen België en haar buurlanden loopt op tot 48 procent Pensioenkloof tussen België en haar buurlanden loopt op tot 48 procent Studiedienst PVDA Kim De Witte 1 Pensioenkloof tussen België en haar buurlanden... 2 1.1 Wettelijke pensioenrechten in vergelijking

Nadere informatie

Aanvullende pensioenen: uitdagingen voor de werkgevers

Aanvullende pensioenen: uitdagingen voor de werkgevers Brussel, 27 oktober 2011 Aanvullende pensioenen: uitdagingen voor de werkgevers Samenvatting De aanvullende pensioenen van de tweede pijler zijn een belangrijk dossier in het kader van de pensioenen. Er

Nadere informatie

Wat zijn de gevolgen van de pensioenhervormingen voor de personeelsleden van de UGent?

Wat zijn de gevolgen van de pensioenhervormingen voor de personeelsleden van de UGent? Wat zijn de gevolgen van de pensioenhervormingen voor de personeelsleden van de UGent? DEZE TEKST IS GEBASEERD OP DE RECENTSTE REGELGEVING TOT 15 JANUARI 2012. ER ZIJN VERDER NOG EEN AANTAL MAATREGELEN

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 20 de dato 3 mei 2007. Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 20 de dato 3 mei 2007. Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 20 de dato 3 mei 2007 Gelet dat de Commissie voor aanvullende pensioenen, samengesteld krachtens art. 53 van de Wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende

Nadere informatie

Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector

Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector Update 2018-2019 www.federale.be www.baksteen.be Voorwoord Eind 2011 werd een sectoraal pensioenplan ingevoerd voor de arbeiders van de baksteensector.

Nadere informatie

Een handleiding voor de pensioenwetgeving

Een handleiding voor de pensioenwetgeving Een handleiding voor de pensioenwetgeving Brecht Van Roey Vrije visie, eigen stem Inhoudstafel Pensioenleeftijd Pensioenberekening (werknemers) Toegelaten arbeid Netto MyPension.be Pensioenprognose ACLVB

Nadere informatie

STATISTISCHE STUDIES

STATISTISCHE STUDIES STATISTISCHE STUDIES April 2005 Inhoudstafel I. DE LOOPBAAN VAN WERKNEMERS a. De beginleeftijd van de loopbaan b. Het loopbaantype (voltijdse of deeltijdse tewerkstelling) c. De activiteitsgraad d. Einde

Nadere informatie

Update@Work September 2010 - Nummer 5 - Jaargang 6

Update@Work September 2010 - Nummer 5 - Jaargang 6 Employee Benefits Update@Work September 2010 - Nummer 5 - Jaargang 6 Databank Aanvullende Pensioenen of DB2P: aangifte-instructies De Gegevensbank Opbouw Aanvullende Pensioenen die in het leven werd geroepen

Nadere informatie

9. Aanvullende pensioenen

9. Aanvullende pensioenen 9. Aanvullende pensioenen In de privé-sector heeft ongeveer 1 werknemer op 3 een aanvullend pensioen. Daarmee situeert België zich gelijk aan het Europees gemiddelde, maar duidelijk onder het Verenigd

Nadere informatie

Intergenerationele en intragenerationele rechtvaardigheid in een omslagstelsel op basis van punten.

Intergenerationele en intragenerationele rechtvaardigheid in een omslagstelsel op basis van punten. Intergenerationele en intragenerationele rechtvaardigheid in een omslagstelsel op basis van punten. Het hervormingsvoorstel van de Belgische Commissie Pensioenhervorming 2020-2040 in Europees perspectief.

Nadere informatie

Rekening houdend met de financieringsmethode, kan er een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende types van pensioenplannen.

Rekening houdend met de financieringsmethode, kan er een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende types van pensioenplannen. CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 De groepsverzekering info@claeysengels.be www.claeysengels.be www.iuslaboris.com I WAT IS EEN GROEPSVERZEKERING?

Nadere informatie

CAO van 30 september 2009 tot vaststelling van de overgangsregeling in het kader van de invoering van de sectorale tweede pensioenpijler

CAO van 30 september 2009 tot vaststelling van de overgangsregeling in het kader van de invoering van de sectorale tweede pensioenpijler CAO van 30 september 2009 tot vaststelling van de overgangsregeling in het kader van de invoering van de sectorale tweede pensioenpijler Art. 1 Voorwerp van deze CAO Deze CAO stelt voor de arbeiders van

Nadere informatie

Wijzigingen in het brugpensioenstelsel vanaf 1 januari 2012

Wijzigingen in het brugpensioenstelsel vanaf 1 januari 2012 Tekst & U! tleg 2012/03 definitief 06/01/2012 PC 319.01 2012/03 PC 327.01 2012/03 PC 330 2012/03 PC 331 2012/03 andere 2012/03 Wijzigingen in het brugpensioenstelsel vanaf 1 januari 2012 Het Verbond Sociale

Nadere informatie

Ons wettelijke pensioenstelsel wordt geconfronteerd

Ons wettelijke pensioenstelsel wordt geconfronteerd [PENSIOENEN] Vijf voor twaalf voor het wettelijke pensioen Ons pensioensysteem staat duidelijk onder druk. Er zijn echter oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat de pensioenen ook in de toekomst kunnen

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

Pensioenplan voor de arbeiders van de grind- en zandgroeven

Pensioenplan voor de arbeiders van de grind- en zandgroeven Pensioenplan voor de arbeiders van de grind- en zandgroeven Voorwoord Midden 2014 werd voor de arbeiders van de grind- en zandgroeven een sectoraal pensioenplan ingevoerd. Met dit sectorpensioenplan bouwt

Nadere informatie

De budgettaire kosten van de vergrijzing

De budgettaire kosten van de vergrijzing De budgettaire kosten van de vergrijzing 15 november 2013 Françoise MASAI Vicegouverneur Agenda De voornaamste hypothesen van de SCvVvooruitzichten De budgettaire kosten van de vergrijzing op lange termijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief politie. Nummer 7 Brussel, 23 mei Toelichting pensioenmaatregelen op basis van notificaties van 22/04/2016

Nieuwsbrief politie. Nummer 7 Brussel, 23 mei Toelichting pensioenmaatregelen op basis van notificaties van 22/04/2016 Lokale en Regionale Besturen Nieuwsbrief politie Nummer 7 Brussel, 23 mei 2016 Toelichting pensioenmaatregelen op basis van notificaties van 22/04/2016 Op 12 mei 2016 kregen de vakbonden van de minister

Nadere informatie

Allemaal twee tot vijf jaar langer werken voor 83,2 tot 298,4 euro minder pensioen per maand

Allemaal twee tot vijf jaar langer werken voor 83,2 tot 298,4 euro minder pensioen per maand Allemaal twee tot vijf jaar langer werken voor 83,2 tot 298,4 euro minder pensioen per maand Studiedienst PVDA Kim De Witte 1 Allemaal twee tot vijf jaar langer werken... 2 1.1 Verhoging van de wettelijke

Nadere informatie

Studiedag over pensioenen 09.06.2015

Studiedag over pensioenen 09.06.2015 Dames en heren, Studiedag over pensioenen 09.06.2015 Vooreerst dank ik u voor de uitnodiging op deze studiedag. U hebt mij uitgenodigd om te spreken over een fundamentele kwestie: «Met welke uitdagingen

Nadere informatie

SECTORAAL PENSIOENSTELSEL

SECTORAAL PENSIOENSTELSEL 100465_Brochure_NL:Mise en page 1 12/02/10 11:04 Page 1 SECTORAAL PENSIOENSTELSEL PARITAIR COMITE VOOR DE BEWAKINGS- EN/OF TOEZICHTSDIENSTEN 100465_Brochure_NL:Mise en page 1 12/02/10 11:04 Page 2 Aanvullend

Nadere informatie

Halftijds brugpensioen

Halftijds brugpensioen Halftijds brugpensioen //dossier Eindeloopbaan Inhoud Wat verstaat men onder halftijds brugpensioen?... 01 Onder welke voorwaarden krijgt men toegang tot het halftijds brugpensioen?... 01 Welke procedure

Nadere informatie

U EN UW PENSIOEN. Gevolgen van de pensioenhervorming van 2016 voor de artsen

U EN UW PENSIOEN. Gevolgen van de pensioenhervorming van 2016 voor de artsen U EN UW PENSIOEN Gevolgen van de pensioenhervorming van 2016 voor de artsen En voor diegenen die zullen werken om het pensioen van de anderen te betalen! Dr. Jean VANDERICK Kliniekhoofd Radiotherapie CHU

Nadere informatie

Krachtlijnen van het achtste Jaarverslag van de Studiecommissie voor de Vergrijzing

Krachtlijnen van het achtste Jaarverslag van de Studiecommissie voor de Vergrijzing Krachtlijnen van het achtste Jaarverslag van de Studiecommissie voor de Vergrijzing Aan de langetermijnvooruitzichten van de sociale uitgaven, gepresenteerd in het achtste jaarverslag van de Studiecommissie

Nadere informatie

Pensioenzekerheid voor iedereen

Pensioenzekerheid voor iedereen Pensioenzekerheid voor iedereen WAAROM HERVORMEN? Fundamenten sociale zekerheid dateren van WO II: 65 jaar geleden Uitgangspunten (sociale bescherming met evenwicht tussen solidariteit en verzekerd inkomen)

Nadere informatie

Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche

Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche BV07083 24.05.2007 Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche Alle werknemers die aangesloten zijn bij een aanvullende pensioentoezegging ontvangen jaarlijks een pensioenfiche

Nadere informatie

Een structurele en coherente hervorming van de Belgische pensioenstelsels

Een structurele en coherente hervorming van de Belgische pensioenstelsels Een structurele en coherente hervorming van de Belgische pensioenstelsels Waarom is ze nodig? Met welke doelstellingen? Welke vragen dienen beantwoord? Frank Vandenbroucke Hoorzitting in de Commissie Sociale

Nadere informatie

De impact van het Generatiepact op pensioenen en tijdkrediet. Regeringsbeslissing! =>Protest vakbonden =>Onderhandelingen =>Bijschaving Generatiepact

De impact van het Generatiepact op pensioenen en tijdkrediet. Regeringsbeslissing! =>Protest vakbonden =>Onderhandelingen =>Bijschaving Generatiepact De impact van het Generatiepact op pensioenen en tijdkrediet Regeringsbeslissing! =>Protest vakbonden =>Onderhandelingen =>Bijschaving Generatiepact We trachten volgende vragen te beantwoorden : Stoppen:

Nadere informatie

Vrouw en pensioen. Jean MOUREAUX. Rijksdienst voor Pensioenen Financiële studies

Vrouw en pensioen. Jean MOUREAUX.  Rijksdienst voor Pensioenen Financiële studies Vrouw en pensioen Jean MOUREAUX jean.moureaux@rvp.fgov.be www.rvp.fgov.be Belang van de gelijkstelbare dagen per aard en geslacht Werloosheid Ziekte, invaliditeit Brugpensioen Onvoldoende informatie Loopbaanonderbreking

Nadere informatie

Pensioenkloof met buurlanden loopt op tot 49 procent

Pensioenkloof met buurlanden loopt op tot 49 procent Pensioenkloof met buurlanden loopt op tot 49 procent Studiedienst PVDA Kim De Witte 1 De pensioenkloof tussen België en omliggende landen... 2 1.1 Wettelijke pensioenrechten in vergelijking met onze buurlanden...

Nadere informatie

BELGIË 1 HET PENSIOENSTELSEL IN HOOFDLIJNEN

BELGIË 1 HET PENSIOENSTELSEL IN HOOFDLIJNEN BELGIË 1 HET PENSIOENSTELSEL IN HOOFDLIJNEN De wettelijke Belgische pensioenstelsels (omslagstelsels) dekken ouderdoms-, invaliditeitsen overlevingspensioenen. Er zijn drie stelsels: een stelsel voor werknemers

Nadere informatie

Het effect van loopbaankeuzes van vrouwen op hun pensioen. Federale Dag Diversiteit 25 oktober 2018

Het effect van loopbaankeuzes van vrouwen op hun pensioen. Federale Dag Diversiteit 25 oktober 2018 Het effect van loopbaankeuzes van vrouwen op hun pensioen Federale Dag Diversiteit 25 oktober 2018 Federale Pensioendienst 26 oktober 2018 Inleiding «Vrouwen hebben in België lage pensioenen» Feit of fake

Nadere informatie

VGE-Congres Duurzaamheid van de zorguitgaven Tilburg, 11 oktober 2012

VGE-Congres Duurzaamheid van de zorguitgaven Tilburg, 11 oktober 2012 VGE-Congres Duurzaamheid van de zorguitgaven Tilburg, 11 oktober 2012 Langetermijnvooruitzichten van de sociale uitgaven en elementen van sociale houdbaarheid Presentatie: Saskia Weemaes, met medewerking

Nadere informatie

Waarborg en Sociaal Fonds Voedingsindustrie Aanvullend pensioen. Wat?

Waarborg en Sociaal Fonds Voedingsindustrie Aanvullend pensioen. Wat? Waarborg en Sociaal Fonds Voedingsindustrie Aanvullend pensioen Wat? Sinds 1 april 2004 genieten alle arbeiders van de voedingsnijverheid een aanvullend pensioen, ofwel op basis van het sectoraal sociaal

Nadere informatie

Onafhankelijke denktank Fact-based Lange termijn

Onafhankelijke denktank Fact-based Lange termijn Leeftijd en arbeidsmarkt: naar een nieuw paradigma? Leeftijd en arbeidsmarkt Itinera Institute Onafhankelijke denktank Fact-based Lange termijn Aanreiken, verdedigen en bouwen van wegen voor beleidshervorming

Nadere informatie

VIJF VOORSTELLEN OM DE GEVOLGEN VAN DE VERGRIJZING OP TE VANGEN AANVULLENDE PENSIOENEN VAST EN ZEKER MAKEN

VIJF VOORSTELLEN OM DE GEVOLGEN VAN DE VERGRIJZING OP TE VANGEN AANVULLENDE PENSIOENEN VAST EN ZEKER MAKEN VIJF VOORSTELLEN OM DE GEVOLGEN VAN DE VERGRIJZING OP TE VANGEN De vergrijzing van de bevolking stelt de overheid voor een grote uitdaging. Binnen een smalle budgettaire marge komt het er op aan het inkomen

Nadere informatie

Hoeveel bedraagt de bonus?... 5. Welke diensten geven recht op een bonus?... 5. Telt de pensioenbonus mee voor het pensioen?... 6

Hoeveel bedraagt de bonus?... 5. Welke diensten geven recht op een bonus?... 5. Telt de pensioenbonus mee voor het pensioen?... 6 De pensioenbonus 2 Inhoud Inleiding... 3 Wanneer start en eindigt de opbouw van een bonus?... 4 Hoeveel bedraagt de bonus?... 5 Welke diensten geven recht op een bonus?... 5 Telt de pensioenbonus mee voor

Nadere informatie

Newsletter: Pensioenen overheidssector: wat verandert er?

Newsletter: Pensioenen overheidssector: wat verandert er? Newsletter: Pensioenen overheidssector: wat verandert er? mei 2018 Inhoudstafel 1 Nieuwe berekeningswijze wettelijk pensioen... 2 1.1 Verschillend pensioen... 2 1.2 Latere vaste benoeming... 2 1.3 Wat

Nadere informatie

Opgelet voor de "WAP-rendementsgarantie" in uw groepsverzekering!

Opgelet voor de WAP-rendementsgarantie in uw groepsverzekering! Opgelet voor de "WAP-rendementsgarantie" in uw groepsverzekering! Mrs. Alexia Hoste alexia.hoste@marlex.be Heel wat grote bedrijven maar ook KMO s in Vlaanderen, hebben intussen wel één of meerdere aanvullende

Nadere informatie

Persvoorstelling Een breed draagvlak voor aanvullende pensioenen voor contractanten

Persvoorstelling Een breed draagvlak voor aanvullende pensioenen voor contractanten Een breed draagvlak voor aanvullende pensioenen voor contractanten Pensioenstelsels voor lokale besturen Pagina 2 Het Belgisch pensioenstelsel steunt op drie pijlers: Eerste pijler: wettelijk pensioen

Nadere informatie

Jo Coulier Hoofdafgevaardigde ABVV Vrije Universiteit Brussel

Jo Coulier Hoofdafgevaardigde ABVV Vrije Universiteit Brussel Jo Coulier Hoofdafgevaardigde ABVV Vrije Universiteit Brussel abvv@vub.be Pensioenberekening: need to know Er bestaan drie pensioenstelsels: Overheidsstelsel (enkel voor benoemde ambtenaren) Werknemersstelsel

Nadere informatie

Persconferentie 3 maart 2015. Jaaroverzicht 2014 Zoom op schadeverzekeringen en natuurrampen De groepsverzekering in de lagerente-omgeving

Persconferentie 3 maart 2015. Jaaroverzicht 2014 Zoom op schadeverzekeringen en natuurrampen De groepsverzekering in de lagerente-omgeving Persconferentie 3 maart 2015 Jaaroverzicht 2014 Zoom op schadeverzekeringen en natuurrampen De groepsverzekering in de lagerente-omgeving 1 03/03/2015 Agenda Resultaten en markante feiten 2014 Antonio

Nadere informatie

Aanbevelingen die volledig ingewilligd zijn

Aanbevelingen die volledig ingewilligd zijn 1/07/2015 1 Aanbevelingen die volledig ingewilligd zijn 1. Aanbeveling 1999/1 Aanpassing van de reglementering betreffende de betaling per overschrijving van de uitkeringen betaald door de Rijksdienst

Nadere informatie