Nieuwe regels voor de aanvullende pensioenen vanaf 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwe regels voor de aanvullende pensioenen vanaf 2016"

Transcriptie

1 Nieuwe regels voor de aanvullende pensioenen vanaf 2016 De nouvelles règles pour les pensions complémentaires à partir de 2016 De wet van 18 december 2015 ter waarborging van de duurzaamheid en het sociale karakter van de aanvullende pensioenen en ter versterking van het aanvullend karakter ten opzichte van de rustpensioenen Tijdens het Integrale Academy -seminarie van 16 februari 2016 hebben we een stand van zaken opgemaakt over de nieuwe maatregelen van de aanvullende pensioenen. Deze maatregelen hebben een belangrijke invloed op de verplichtingen van de inrichters van aanvullende pensioenplannen bedrijven of paritaire comités - en op de rechten van de aangeslotenen. In dit overzicht sommen we de acties op die Integrale, de inrichters en de aangeslotenen eventueel moeten ondernemen. 1. Pensioenleeftijd in de pensioenreglementen en -overeenkomsten (zelfstandigen en werknemers) De eindleeftijd in onze reglementen ligt meestal vast op de leeftijd van 65 jaar. In sommige reglementen ligt deze lager, bijvoorbeeld op 60 jaar. In al onze reglementen is voorzien dat, als de aangeslotene blijft voldoen aan de aansluitingsvoorwaarden, deze eindleeftijd automatisch wordt opgetrokken met een of meerdere jaren, maar tegen het nieuwe, op dat ogenblik geldende tarief. De wet stelt dat de pensioenleeftijd in de nieuwe reglementen voortaan niet lager mag zijn dan de wettelijke pensioenleeftijd (momenteel 65 jaar). Als de pensioenleeftijd van een reglement wijzigt, dan mag de nieuwe pensioenleeftijd niet lager zijn dan de wettelijke pensioenleeftijd. Voor werknemers die vanaf 1 januari 2019 in dienst treden, moet de pensioenleeftijd minstens gelijk zijn aan de wettelijke pensioenleeftijd. Momenteel geen actie te ondernemen: wat de eindleeftijd betreft voldoen de reglementen van Integrale tot minstens 31 december 2018 aan de nieuwe wettelijke vereisten. 2. Gepensioneerden (zelfstandigen en werknemers) Als iemand zijn wettelijk pensioen krijgt, dan zegt de wet dat zijn rechten op aanvullend pensioen definitief zijn opgebouwd. Deze persoon kan dus niet meer deelnemen aan de aanvullende pensioentoezegging. Er is een overgangsbepaling voorzien. Deze bepaling stelt dat de actieve gepensioneerden die aangesloten waren bij een pensioenstelsel vóór 1 januari 2016, aangesloten blijven tot hun uittreding.

2 3. Minimumrendementsgarantie artikel 24 W.A.P. (werknemers) Ter herinnering: de minimumrendementsgarantie is geldig tot aan de uittreding, de pensionering of de opheffing van het plan. Deze garantie is ten laste van de inrichter. De minimumrendementsgarantie, enkel van toepassing op het type "vaste bijdragen", "cash balance" en de persoonlijke bijdragen, is zo herzien dat ze de evolutie van de intrestvoeten beter weergeeft. Voortaan is de minimumrendementsgarantie variabel en wordt ze eenmaal per jaar bepaald binnen een vork van 1,75% tot 3,75%. Vanaf 1 januari 2016 is de minimumrendementsgarantie 1,75%. Deze garantie is van toepassing op alle toegekende bedragen en gestorte premies vanaf januari Wat gebeurt er met de opgebouwde minimumgarantie op 31 december 2015? Ze wordt aangepast en wordt : - een rentevoet van 3,25% (werkgeversbijdrage) en 3,75% (persoonlijke bijdrage), bij toepassing van de horizontale methode; - een rentevoet van 1,75% (het nieuwe minimum) bij toepassing van de verticale methode. Voor de reglementen die van kracht waren voor 1 januari 2016, kan men de methode niet kiezen: - Ze is horizontaal als Integrale over de hele pensioentoezegging tot aan de eindleeftijd een bepaald resultaat garandeert in functie van de gestorte bijdragen (bij Integrale is dit het geval voor de meeste plannen); - Ze is verticaal in de andere gevallen (voorbeeld: financiering door collectieve kapitalisatie). Voor de nieuwe reglementen vanaf 1 januari 2016 kan men de methode kiezen (het reglement moet de gekozen methode vermelden). Integrale heeft haar plannen aangepast aan de nieuwe berekeningswijze van de minimumrendementsgarantie. Tijdens de jaarlijkse herziening van het plan bekijken we de financiering van deze garantie. We doen dit door het bedrag van de garantie te vergelijken met de verworven reserve. Indien nodig vragen we aan de inrichter om de tekorten in verhouding tot de garantie aan te vullen. Op 1 januari 2016 is dit tekort bijna nihil voor quasi alle plannen die door Integrale beheerd worden. 4. Pensioneringen, andere verschuldigde prestaties en informatie (zelfstandigen en werknemers) Nieuw principe: de prestaties worden van nu af aan verplicht betaald bij de pensionering van de aangeslotene! (ongeacht de pensioenleeftijd die in het reglement is voorzien)

3 Afwijking van het principe: als de aangeslotene de wettelijke pensioenleeftijd (momenteel 65 jaar) heeft bereikt, of als hij aan de voorwaarden voldoet om met vervroegd pensioen te gaan, kan hij, zonder effectief met vervroegd pensioen te gaan, de vereffening van de prestaties aanvragen, voor zover dat toegestaan is in het reglement. Overgangsbepalingen: A) afhankelijk van de leeftijd die men in 2016 heeft bereikt, is een minimumleeftijd voorzien voor de vereffening van het aanvullend pensioen, voor zover deze vereffening is toegestaan in het reglement dat van kracht was voor januari Voor de aangeslotenen die in 1958 of vroeger geboren zijn, is de minimale leeftijd voor de vereffening dus 60 jaar. Ook in dit geval moet de aangeslotene de aanvraag voor vereffening indienen. B) De aangeslotenen die op de leeftijd van minstens 55 jaar ontslagen worden met het oog op een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) in het kader van een herstructureringsplan meegedeeld aan de Regionale of Federale minister van Werk voor 1 oktober 2015 (bedrijven in moeilijkheden of in herstructurering) kunnen de vereffening van de prestaties op 60 jaar vragen voor zover het reglement, zoals het bestond op 31 december 2015, deze vereffening toelaat. In 2016 moet de onderneming de pensionering van actieve aangeslotenen minstens 90 dagen op voorhand melden aan Integrale. De slapende aangeslotenen moeten binnen dezelfde termijn Integrale rechtstreeks op de hoogte brengen van hun pensionering. Integrale informeert de aangeslotene over de te betalen prestaties, de uitbetalingswijzen (waaronder het recht om het kapitaal om te zetten in rente) de nodige betalingsgegevens (kopie van de identiteitskaart, bankrekeningnummer, ). Integrale betaalt de prestatie ten laatste 30 dagen nadat de aangeslotene de nodige betalingsgegevens bezorgd heeft, wetende dat de betalingsdatum niet vroeger kan vallen dan de pensioneringsdatum. Vanaf januari 2017 neemt SIGEDIS de verplichte mededeling van pensionering over.

4 Het aanvullend pensioen wordt verplicht betaald bij de pensionering. Als de onderneming of de slapende aangeslotene Integrale niet op de hoogte heeft gebracht van de pensionering, dan verplicht de nieuwe wet om te rekenen vanaf de datum van pensionering. Na deze datum is het Integrale niet meer toegestaan om nog rendement toe te kennen! 5. De pensioentoezegging blijft geldig tot de pensionering, behalve bij opheffing van de pensioentoezegging (zelfstandigen en werknemers) Even ter herinnering. Dit betekent namelijk: - voor de actieve aangeslotenen, dat de pensioentoezegging van toepassing is ongeacht hun leeftijd (voorbeeld: verderzetting van premiestortingen in een plan van het type vaste bijdragen ); - voor de slapende aangeslotenen die in de pensioentoezegging zijn gebleven, in een plan van het type "vaste bijdrage met rendementsgarantie van de inrichter of in een Cash Balance -plan, dat de inrichter hen dit rendement eveneens moet garanderen. In de pensioenplannen waar de pensioenleeftijd lager is dan 65 jaar, voorziet Integrale automatisch voor de slapers, al dan niet in de pensioentoezegging gebleven, dat ze haar eigen rendement toekent tot aan de pensionering. Voor de actieve aangeslotenen zagen we in punt 1 dat de optrekking van de eindleeftijd is voorzien in de pensioenregeling. 6. Voorschotten, inpandgevingen, aanwending van de afkoopwaarde bij de wedersamenstelling van een hypothecair krediet (zelfstandigen en werknemers) Het verwerven van onroerend goed wordt aangemoedigd. Maar de termijn van deze verschillende mogelijkheden, voor de nieuwe akten vanaf 2016, mag niet korter zijn dan de wettelijke pensioenleeftijd (momenteel 65 jaar). 7. Gunstige vervroegingsmaatregelen (zelfstandigen en werknemers) Alle regelingen die de verworven reserves en/of verworven prestaties doen stijgen omwille van pensionering of uittreding, zijn absoluut nietig! Voorbeeld: premies blijven storten tijdens de periode van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), of een eenmalige premie betalen om een verlies van wettelijk pensioen, enzovoort te compenseren. De loopbaan financieren na uittreding is dus niet meer mogelijk, behalve voor de duur van de ontslagaanzegging (als het reglement dat toelaat).

5 Overgangsbepaling: we kunnen nog gunstige vervroegingsmaatregelen voorzien voor aangeslotenen die in 1961 of vroeger geboren zijn. Het kan gaan om bestaande regelingen maar er kan eventueel ook een nieuwe regeling ingevoerd worden. Integrale neemt de volgende maanden contact op met de aangesloten ondernemingen die dergelijke regelingen hebben ingevoerd om dit met hen te bespreken. 8. Nieuwe mogelijkheid voor de uittredingen vanaf 1 januari 2016 (werknemers) Herhaling van de mogelijkheden tot 31 december 2015: 1. In de pensioentoezegging blijven zonder wijziging. 2. De verworven reserve overdragen, eventueel vermeerderd met het tekort van de minimumrendementsgarantie, naar een onthaalstructuur (met de keuze tussen verschillende overlijdensdekkingen). 3. De verworven reserve overdragen, eventueel vermeerderd met het tekort van de minimumrendementsgarantie, naar de pensioeninstelling van de nieuwe inrichter, als de aangeslotene deelneemt aan de pensioentoezegging van deze inrichter. 4. De verworven reserve overdragen, eventueel vermeerderd met het tekort van de minimumrendementsgarantie, naar een pensioeninstelling die al haar winsten proportioneel verdeelt onder de aangeslotenen in verhouding tot hun reserves en die de beheerkosten beperkt. Mogelijkheid 1 wordt mogelijkheid 1.a. We voegen mogelijkheid 1.b toe: in de pensioentoezegging blijven met als enige wijziging een overlijdensdekking die overeenkomt met de verworven reserves. De overlijdensdekking van mogelijkheid 1.a. was immers vaak ontoereikend (in sommige gevallen was er zelfs géén overlijdensdekking). In mogelijkheden 1.a en 1.b blijft de inrichter financieel verantwoordelijk. In de andere mogelijkheden verdwijnt de financiële relatie met de vorige inrichter na de overdracht en na aanzuivering van eventuele tekorten. Goed om te weten: de aangeslotene heeft in principe een maand om te antwoorden. Doet hij dat niet, dan krijgt hij volgens de wet een nieuwe termijn van 11 maanden om mogelijkheid 1.b. te kiezen. In al die tijd kan hij de mogelijkheden 2, 3 en 4 kiezen. Antwoordt hij niet, dan wordt hij geacht mogelijkheid 1.a. te kiezen. Integrale heeft het antwoordformulier voor de uittredingen vanaf 1 januari 2016 aangepast en het beheer van de nieuwe keuzemogelijkheid op punt gesteld.

6 9. Uittreding light (werknemers) De werknemers die, hoewel ze nog in dienst zijn, niet voldoen aan de aansluitingsvoorwaarden omdat ze bijvoorbeeld van statuut veranderen, krijgen de mogelijkheden 1.a. en 1.b. aangeboden. 10. Jaarverslag over het beheer van de pensioentoezegging (werknemers) Het jaarverslag moet vanaf nu nieuwe informatie vermelden, waaronder : de methode van minimumrendementsgarantie, het huidige financieringsniveau van deze garantie en de technische grondslagen van de tarifering. Integrale zal deze nieuwe bepalingen geleidelijk aan opnemen bij de jaarlijkse aanpassingen van de pensioenplannen Herschrijven van pensioenregelingen (werknemers en zelfstandigen) De wet verplicht om de regelingen aan te passen voor 31 december Integrale stelt nieuwe algemene voorwaarden op. Deze voorwaarden zullen de komende weken beschikbaar zijn. Onze teams analyseren de wijzigingen aan de bijzondere voorwaarden van elke pensioenregeling. Tijdens deze periode van drie jaar nemen we contact op met de verschillende ondernemingen. Opgelet: de gevolgen van de nieuwe wet worden van kracht op 1 januari Bij het herschrijven moet men uiteraard de voorziene procedures inzake beslissings- en adviesbevoegdheid (werknemers) respecteren.

Samenvatting van de belangrijkste wijzigingen aan de algemene voorwaarden

Samenvatting van de belangrijkste wijzigingen aan de algemene voorwaarden Samenvatting van de belangrijkste wijzigingen aan de algemene voorwaarden 1. Vereffening van de uitkering bij leven Sinds 1 januari 2016 kan in het stelsel van de loontrekkende werknemers het aanvullend

Nadere informatie

HERVORMING VAN DE WET OP DE AANVULLENDE PENSIOENEN: WAT IS NIEUW?

HERVORMING VAN DE WET OP DE AANVULLENDE PENSIOENEN: WAT IS NIEUW? HERVORMING VAN DE WET OP DE AANVULLENDE PENSIOENEN: WAT IS NIEUW? De hervorming van de aanvullende pensioenen die werd aangekondigd in aansluiting op de hervorming van de 1 ste pijler van de pensioenen

Nadere informatie

Vragen & Antwoorden I. PENSIOENLEEFTIJD - AFLOOP VAN DE PENSIOENTOEZEGGING

Vragen & Antwoorden I. PENSIOENLEEFTIJD - AFLOOP VAN DE PENSIOENTOEZEGGING Newsletter 07/2016 Vragen & Antwoorden Evolutie van de reglementering van de tweede pijler Versterking van het aanvullende karakter van de tweede pijler (EBI flash Evolutie van de tweede pijler deel 3

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 20 de dato 3 mei 2007. Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 20 de dato 3 mei 2007. Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 20 de dato 3 mei 2007 Gelet dat de Commissie voor aanvullende pensioenen, samengesteld krachtens art. 53 van de Wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende

Nadere informatie

Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche

Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche BV07083 24.05.2007 Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche Alle werknemers die aangesloten zijn bij een aanvullende pensioentoezegging ontvangen jaarlijks een pensioenfiche

Nadere informatie

ADDENDUM (dd. 07/2017) aan de algemene en bijzondere voorwaarden van de pensioentoezegging voor bedrijfsleiders met ref. 6112

ADDENDUM (dd. 07/2017) aan de algemene en bijzondere voorwaarden van de pensioentoezegging voor bedrijfsleiders met ref. 6112 ADDENDUM (dd. 07/2017) aan de algemene en bijzondere voorwaarden van de pensioentoezegging voor bedrijfsleiders met ref. 6112 Dit addendum bevat een aantal wijzigingen aan de bovengenoemde algemene en

Nadere informatie

Informatiebrochure Aanvullende Pensioenen. Wet van 15 mei 2014 houdende diverse bepalingen. Invoering van een uniforme verjaringstermijn

Informatiebrochure Aanvullende Pensioenen. Wet van 15 mei 2014 houdende diverse bepalingen. Invoering van een uniforme verjaringstermijn Informatiebrochure Aanvullende Pensioenen Wet van 15 mei 2014 houdende diverse bepalingen De wet van 15 mei 2014 houdende diverse bepalingen heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd op het vlak van de

Nadere informatie

Onderstaande wijzigingen zijn op de wettelijke ingangsdatum in voege getreden.

Onderstaande wijzigingen zijn op de wettelijke ingangsdatum in voege getreden. ADDENDUM (dd. 07/2017) aan - de algemene voorwaarden van de pensioentoezegging met ref. 6128 ( inclusief addendum dd. 12/2013); - de algemene en bijzondere voorwaarden van de pensioentoezegging met ref.

Nadere informatie

Opgelet voor de "WAP-rendementsgarantie" in uw groepsverzekering!

Opgelet voor de WAP-rendementsgarantie in uw groepsverzekering! Opgelet voor de "WAP-rendementsgarantie" in uw groepsverzekering! Mrs. Alexia Hoste alexia.hoste@marlex.be Heel wat grote bedrijven maar ook KMO s in Vlaanderen, hebben intussen wel één of meerdere aanvullende

Nadere informatie

Newsletter: Pension wake-up call

Newsletter: Pension wake-up call Newsletter: Pension wake-up call Januari 2016 Inhoudstafel 1 Variabele rentevoet voor de berekening van de WAP rendementsgarantie... 2 2 Verplichte minimale overlijdensdekking voor passieve aangeslotenen...

Nadere informatie

Sectoraal pensioenstelsel voor de diamantsector Transparantieverslag 2018

Sectoraal pensioenstelsel voor de diamantsector Transparantieverslag 2018 Sectoraal pensioenstelsel voor de diamantsector Transparantieverslag 2018 1. Welke instellingen komen tussen in het beheer van uw aanvullend pensioen? De inrichter van het sectoraal pensioenstelsel ten

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES. nr. 15. de dato. 7 december 2006

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES. nr. 15. de dato. 7 december 2006 COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 15 de dato 7 december 2006 Gelet dat de commissie voor aanvullende pensioenen, samengesteld krachtens art. 53 van de Wet van 28 april 2003 betreffende de

Nadere informatie

Sectoraal pensioenstelsel voor de sector van het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf Transparantieverslag 2016

Sectoraal pensioenstelsel voor de sector van het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf Transparantieverslag 2016 Sectoraal pensioenstelsel voor de sector van het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf Transparantieverslag 2016 1. Welke instellingen komen tussen in het beheer van uw aanvullend pensioen? De

Nadere informatie

BIJVOEGSEL AAN HET GROEPSVERZEKERINGSREGLEMENT

BIJVOEGSEL AAN HET GROEPSVERZEKERINGSREGLEMENT BIJVOEGSEL AAN HET GROEPSVERZEKERINGSREGLEMENT Baloise Belgium nv Verzekeringsonderneming toegelaten onder codenr. 0096 met FSMA-nr. 24.941 A Maatschappelijke zetel: City Link, Posthofbrug 16, 2600 Antwerpen,

Nadere informatie

SECTORAAL PENSIOENPLAN ZEEVISSERIJ PAKHUIZEN PC143-086

SECTORAAL PENSIOENPLAN ZEEVISSERIJ PAKHUIZEN PC143-086 SECTORAAL PENSIOENPLAN ZEEVISSERIJ PAKHUIZEN PC143-086 1 Aanvullend pensioen? 3 PIJLERS VAN HET PENSIOEN 1 e pijler Wettelijk pensioen Overheid (arbeiders, bedienden,.) 2 e pijler Aanvullend pensioen Bedrijf

Nadere informatie

Sociaal sectoraal pensioenstelsel van de elektriciens Transparantieverslag 2016

Sociaal sectoraal pensioenstelsel van de elektriciens Transparantieverslag 2016 Sociaal sectoraal pensioenstelsel van de elektriciens Transparantieverslag 2016 1. Welke instellingen komen tussen in het beheer van uw aanvullend pensioen? De inrichter van het sociaal sectoraal pensioenstelsel

Nadere informatie

De gewijzigde WAP-garantie in een notendop

De gewijzigde WAP-garantie in een notendop Binnen de Groep van tien werd op 14 oktober 2015 een compromis bereikt over de herziening van de wettelijke rendementsgarantie op de aanvullende pensioenen. De rendementsgarantie zal voortaan worden berekend

Nadere informatie

Update@Work. Aanvullende pensioenen in de wet van 15.5.2014 houdende diverse bepalingen. Nieuwsbrief over personeelsbeleid.

Update@Work. Aanvullende pensioenen in de wet van 15.5.2014 houdende diverse bepalingen. Nieuwsbrief over personeelsbeleid. Aon Hewitt Update@Work Augustus 2014 Nummer 5 Jaargang 10 Nieuwsbrief over personeelsbeleid Inhoudsopgave 01 Uittreding 03 Multi-inrichterspensioenstelsel 03 Databank opbouw aanvullende pensioenen (DB2P)

Nadere informatie

Aangifte EAS nieuwe definitie uittreding (Wet houdende diverse bepalingen) Datum 2014-09-10

Aangifte EAS nieuwe definitie uittreding (Wet houdende diverse bepalingen) Datum 2014-09-10 Betreft Aangifte EAS nieuwe definitie uittreding (Wet houdende diverse bepalingen) Datum 2014-09-10 5.12 Aangifte Tussentijdse stand van de rekening Via deze aangifte wordt informatie meegedeeld over de

Nadere informatie

Vragenlijst Sectoraal Pensioenstelsel

Vragenlijst Sectoraal Pensioenstelsel Vragenlijst Sectoraal Pensioenstelsel Tenzij anders vermeld peilen de vragen steeds naar de situatie op 31 december 2017 Deze vragenlijst dient in principe te worden ingevuld voor elk pensioenstelsel afzonderlijk.

Nadere informatie

Newsletter. Nieuwe spelregels voor aanvullende pensioenen in 2016. Februari 2016

Newsletter. Nieuwe spelregels voor aanvullende pensioenen in 2016. Februari 2016 Newsletter Februari 2016 Nieuwe spelregels voor aanvullende pensioenen in 2016 De wet van 18 december 2015 om de duurzaamheid en het sociale karakter van de aanvullende pensioenen te waarborgen en het

Nadere informatie

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd...

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd... SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 1 Voorwerp... 2 2 Werking in de tijd... 2 3 Aansluiting... 2 4 De solidariteitsinstelling

Nadere informatie

Vragen met betrekking tot de wet van 18 december Verslag van de werkgroep van de CAP

Vragen met betrekking tot de wet van 18 december Verslag van de werkgroep van de CAP Inhoudstafel Vragen met betrekking tot de wet van 18 december 2015 1 Verslag van de werkgroep van de CAP 1 Inleiding... 5 2 Invoering van de mogelijkheid tot een overlijdensdekking bij uittreding... 6

Nadere informatie

Instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP)

Instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP) CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 Pensioenfonds info@claeysengels.be www.claeysengels.be Instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP) www.iuslaboris.com

Nadere informatie

Bijvoegsel aan de pensioenovereenkomst 0096-B4445L

Bijvoegsel aan de pensioenovereenkomst 0096-B4445L Bijvoegsel aan de pensioenovereenkomst 2 Bijvoegsel aan de pensioenovereenkomst Inhoud Reden bijvoegsel en invoegetreding... 3 Pensioenleeftijd... 3 Verdaging van de pensioenleeftijd... 3 Gevolgen van

Nadere informatie

ONTHAALSTRUCTUUR REGLEMENT. P&V VERZEKERINGEN c.v.b.a.

ONTHAALSTRUCTUUR REGLEMENT. P&V VERZEKERINGEN c.v.b.a. ONTHAALSTRUCTUUR REGLEMENT P&V VERZEKERINGEN c.v.b.a. Koningsstraat, 151 B-1210 Brussel Tel. 02-250 91 11 Fax 02-250 92 30 www.pv.be Bank 877-7939404-64 R.P.R./B.T.W. BE 0402.236.531 Verzekeringsonderneming

Nadere informatie

Welcome plan Werkingsreglement onthaalstructuur

Welcome plan Werkingsreglement onthaalstructuur Reglement Versie 001 Datum 1 april 2018 Inhoud 1. Definities...3 2. Mogelijke prestaties...3 2.1. Welke prestaties kan de aangeslotene kiezen? 3 2.1.1. Kapitaal leven en kapitaal overlijden 3 2.1.2. Kapitaal

Nadere informatie

VAPZ - Sociaal VAP - RIZIV

VAPZ - Sociaal VAP - RIZIV VAPZ - Sociaal VAP - RIZIV 2 VAPZ - Sociaal VAP - RIZIV Inhoud Reden bijvoegsel en invoegetreding...3 Pensioenleeftijd...3 Verdaging van de pensioenleeftijd...3 Gevolgen van de verdaging van de pensioenleeftijd...3

Nadere informatie

Rendementsgarantie 2e pensioenpijler: eindelijk oplossing! De tweede pijler wordt gevormd door ondernemingspensioenstelsels en sectorale stelsels

Rendementsgarantie 2e pensioenpijler: eindelijk oplossing! De tweede pijler wordt gevormd door ondernemingspensioenstelsels en sectorale stelsels Rendementsgarantie 2e pensioenpijler: eindelijk oplossing! De tweede pijler wordt gevormd door ondernemingspensioenstelsels en sectorale stelsels waarvan het beheer is toevertrouwd aan instellingen voor

Nadere informatie

Rekening houdend met de financieringsmethode, kan er een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende types van pensioenplannen.

Rekening houdend met de financieringsmethode, kan er een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende types van pensioenplannen. CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 De groepsverzekering info@claeysengels.be www.claeysengels.be www.iuslaboris.com I WAT IS EEN GROEPSVERZEKERING?

Nadere informatie

Echtscheiding en aanvullend pensioen. Verdeling van de aanvullende pensioenrechten. * Wanneer? Verdeling op het ogenblik van de echtscheiding

Echtscheiding en aanvullend pensioen. Verdeling van de aanvullende pensioenrechten. * Wanneer? Verdeling op het ogenblik van de echtscheiding 3//0 9:9:0 AM Verdeling op het ogenblik van de echtscheiding Verdeling van de verworven rechten gebeurt op het ogenblik van de echtscheiding Verschillende opties voor de vereffeningvan de verworven rechten

Nadere informatie

Uw groepsverzekering op naam van «GROEPNAAM» met groepsdossiernummer «CONTRACTREF»

Uw groepsverzekering op naam van «GROEPNAAM» met groepsdossiernummer «CONTRACTREF» Persoonlijk en Vertrouwelijk «GROEPNAAM» T.a.v. Directie HR «GROEPADRES» «GROEPPOST» «GROEPPLAATS» uw kenmerk Antwerpen 24/07/2018 ons kenmerk «CONTRACTREF» bemiddelaar «AGENTNR» behandeld door Beheer

Nadere informatie

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd...

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd... Bijlage 4 SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 1 Voorwerp... 2 2 Werking in de tijd... 2 3 Aansluiting... 2 4 De solidariteitsinstelling

Nadere informatie

Uitkeringsdatum aanvullend pensioen

Uitkeringsdatum aanvullend pensioen Uitkeringsdatum aanvullend pensioen wet 18/12/2015, vanaf 1/1/2016 Kempische Verzekeringskring Luc.Vereycken@Vereycken.be Inhoud workshop 2 Overzicht van het pensioenlandschap Nieuwe wet: uitkeren op pensioneringsdatum

Nadere informatie

PENSIOENLEEFTIJD EN ANTICIPATIE

PENSIOENLEEFTIJD EN ANTICIPATIE Aanvullende pensioenen Hervorming 2020-2040 Serge Tubeeckx 30/09/2014 Extract uit het verslag van de experten: Serge TUBEECKX - 30/09/2014-115067 - CONTASSUR 2 I. De aanvullende pensioenprestaties mogen

Nadere informatie

Update@Work September 2010 - Nummer 5 - Jaargang 6

Update@Work September 2010 - Nummer 5 - Jaargang 6 Employee Benefits Update@Work September 2010 - Nummer 5 - Jaargang 6 Databank Aanvullende Pensioenen of DB2P: aangifte-instructies De Gegevensbank Opbouw Aanvullende Pensioenen die in het leven werd geroepen

Nadere informatie

Welcome Plan Werkingsreglement

Welcome Plan Werkingsreglement Werkingsreglement Onthaalstructuur Inhoud 1. Definities 3 2. Mogelijke prestaties 3 2.1. Welke prestaties kan de aangeslotene kiezen? 3 2.1.1. Kapitaal leven en kapitaal overlijden 3 2.1.2. Kapitaal leven

Nadere informatie

Verslag werkgroep December 11, Vragen met betrekking tot de wet van 18 december Verslag van de werkgroep van de CAPZ

Verslag werkgroep December 11, Vragen met betrekking tot de wet van 18 december Verslag van de werkgroep van de CAPZ Inhoudstafel Vragen met betrekking tot de wet van 18 december 2015 1 Verslag van de werkgroep van de CAPZ 1 Inleiding... 4 2 Uitbetaling van de prestaties... 5 2.1 In welke omstandigheden kan het aanvullend

Nadere informatie

Jaaroverzicht VAPZ & RIZIV

Jaaroverzicht VAPZ & RIZIV Jaaroverzicht VAPZ & RIZIV 1. wat is een jaaroverzicht? Een jaaroverzicht bezorgt u een jaarlijks overzicht van de bewegingen op uw contract tijdens het afgelopen kalenderjaar (E). 2. nieuwe gegevens op

Nadere informatie

REGLEMENT VAN HET AANVULLEND SECTORAAL PENSIOENSTELSEL VOOR DE SCHEIKUNDIGE NIJVERHEID

REGLEMENT VAN HET AANVULLEND SECTORAAL PENSIOENSTELSEL VOOR DE SCHEIKUNDIGE NIJVERHEID REGLEMENT VAN HET AANVULLEND SECTORAAL PENSIOENSTELSEL VOOR DE SCHEIKUNDIGE NIJVERHEID Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 1 Voorwerp... 2 2 Begripsomschrijving... 2 3 Aansluiting... 3 4 De pensioentoelage

Nadere informatie

Informatiebrochure. Sectoraal stelsel voor aanvullend pensioen voor de bedienden van de metaalfabrikatennijverheid Paritair Comité 209

Informatiebrochure. Sectoraal stelsel voor aanvullend pensioen voor de bedienden van de metaalfabrikatennijverheid Paritair Comité 209 Informatiebrochure Sectoraal stelsel voor aanvullend pensioen voor de bedienden van de metaalfabrikatennijverheid Paritair Comité 209 Brochure gemaakt in opdracht van de inrichter van het sectoraal aanvullend

Nadere informatie

Naar aanleiding van deze uitdiensttreding sturen wij u de aangepaste pensioenfiche.

Naar aanleiding van deze uitdiensttreding sturen wij u de aangepaste pensioenfiche. Briefwisseling richten aan VIVIUM N.V. HP 0080 Desguinlei 92 2018 Antwerpen Persoonlijk en Vertrouwelijk Voor meer informatie Service Center Employee Benefits Tel. 03/244.66.77 - Fax 03/244.44.02 sceb-antwerpen@vivium.be

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE TIJDLIJN DB2P

TOELICHTING BIJ DE TIJDLIJN DB2P TOELICHTING BIJ DE TIJDLIJN DB2P DB2P voor WERKNEMERS (LOONTREKKENDEN) Vooraf: Sinds 1 juli 2011 is de Databank 2de Pijler (DB2P) operationeel. Via Sigedis leveren de pensioeninstellingen sindsdien gegevens

Nadere informatie

Deze nota geeft een toelichting bij de verschillende elementen van het ontwerp-akkoord.

Deze nota geeft een toelichting bij de verschillende elementen van het ontwerp-akkoord. T O E L I C H T I N G B I J O N T W E R P - A K K O O R D G R O E P V A N T I E N V A N 1 4 O K T O B E R 2015 De Groep van Tien bereikte op 14 oktober 2015 een ontwerp-akkoord over enkele belangrijke

Nadere informatie

Fiche 8 AANVULLENDE PENSIOENEN

Fiche 8 AANVULLENDE PENSIOENEN Fiche 8 AANVULLENDE PENSIOENEN (Werknemers: W. 28.04.2003 op de aanvullende pensioenen (de WAP); Zelfstandigen: programmawet 24.12.2002 - W. 27.10.2006 betreffende het toezicht op de instellingen voor

Nadere informatie

21/03/2012. Echtscheiding en Aanvullend Pensioen. Verdeling op het ogenblik van de echtscheiding. Verdeling bij echtscheiding Pensioentoezegging

21/03/2012. Echtscheiding en Aanvullend Pensioen. Verdeling op het ogenblik van de echtscheiding. Verdeling bij echtscheiding Pensioentoezegging Echtscheiding en Aanvullend Pensioen Verdeling op het ogenblik van de echtscheiding Philippe Demol Actuaris 19/03/2012 Aangeslotene(n)? Echtgeno(o)t(en)? Ex-echtgeno(o)t(en) Pensioentoezegging Werkgever

Nadere informatie

BIJVOEGSEL AAN DE PENSIOENOVEREENKOMST

BIJVOEGSEL AAN DE PENSIOENOVEREENKOMST BIJVOEGSEL AAN DE PENSIOENOVEREENKOMST Baloise Belgium nv Verzekeringsonderneming toegelaten onder codenr. 0096 met FSMA-nr. 24.941 A Maatschappelijke zetel: City Link, Posthofbrug 16, 2600 Antwerpen,

Nadere informatie

SECTORAAL PENSIOENSTELSEL

SECTORAAL PENSIOENSTELSEL 100465_Brochure_NL:Mise en page 1 12/02/10 11:04 Page 1 SECTORAAL PENSIOENSTELSEL PARITAIR COMITE VOOR DE BEWAKINGS- EN/OF TOEZICHTSDIENSTEN 100465_Brochure_NL:Mise en page 1 12/02/10 11:04 Page 2 Aanvullend

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/11/004 BERAADSLAGING NR 11/003 VAN 11 JANUARI 2011 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Reglement van het Aanvullend Sectoraal Pensioenstelsel voor de scheikundige nijverheid

Reglement van het Aanvullend Sectoraal Pensioenstelsel voor de scheikundige nijverheid Reglement van het Aanvullend Sectoraal Pensioenstelsel voor de scheikundige nijverheid 1.Voorwerp De pensioentoezegging heeft tot doel om een kapitaal samen te stellen dat aan de aangeslotene uitgekeerd

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN DE GROEPSVERZEKERING TEN VOORDELE VAN DE LOONTREKKENDE WERKNEMERS EN INGEVOERD OP ONDERNEMINGSNIVEAU

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN DE GROEPSVERZEKERING TEN VOORDELE VAN DE LOONTREKKENDE WERKNEMERS EN INGEVOERD OP ONDERNEMINGSNIVEAU ALGEMENE VOORWAARDEN VAN DE GROEPSVERZEKERING TEN VOORDELE VAN DE LOONTREKKENDE WERKNEMERS EN INGEVOERD OP ONDERNEMINGSNIVEAU Integrale Versie V2017/01 www.integrale.be INHOUDSTAFEL 1. DEFINITIES...4 2.

Nadere informatie

Pensioentoezegging. Bijzondere voorwaarden

Pensioentoezegging. Bijzondere voorwaarden Pensioenreglement Maatschappelijke zetel Postadres Zetel Antwerpen ING 320-0002736-90 Koningsstraat 153, 1210 Brussel Desguinlei 92, 2018 Antwerpen IBAN BE34 3200 0027 3690 TEL. +32 (0)2 406 38 97 - FAX

Nadere informatie

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302 Officieuze coördinatie januari Inhoudstafel...

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302 Officieuze coördinatie januari Inhoudstafel... SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302 Officieuze coördinatie januari 2019 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 1 Voorwerp... 2 2 Werking in de tijd... 2 3 Aansluiting...

Nadere informatie

1160/K PERSOONLIJK en VERTROUWELIJK

1160/K PERSOONLIJK en VERTROUWELIJK 1160/K040242 PERSOONLIJK en VERTROUWELIJK AANVULLEND SECTORAAL PENSIOENSTELSEL VAN HET PARITAIR COMITE VOOR DE BEDIENDEN UIT DE INTERNATIONALE HANDEL, HET VERVOER EN DE LOGISTIEK exemplaar aangeslotene

Nadere informatie

Door een aantal wettelijke beschikkingen moest een einde komen aan dergelijke vorm van aanvullende pensioenfondsen.

Door een aantal wettelijke beschikkingen moest een einde komen aan dergelijke vorm van aanvullende pensioenfondsen. PC 216 NOTARIAAT AANVULLEND PENSIOEN DER NOTARISBEDIENDEN Woord Vooraf In het verleden (vóór 1987) bestond er voor de notarisbedienden een aanvullend pensioen volgens een repartitiesysteem, verspreid over

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

REGLEMENT VAN HET AANVULLEND SECTORAAL PENSIOENSTELSEL VOOR DE SCHEIKUNDIGE NIJVERHEID (*)

REGLEMENT VAN HET AANVULLEND SECTORAAL PENSIOENSTELSEL VOOR DE SCHEIKUNDIGE NIJVERHEID (*) REGLEMENT VAN HET AANVULLEND SECTORAAL PENSIOENSTELSEL VOOR DE SCHEIKUNDIGE NIJVERHEID (*) Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 1 Voorwerp... 2 2 Begripsomschrijving... 2 3 Aansluiting... 3 4 De pensioentoelage

Nadere informatie

Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector

Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector Update 2018-2019 www.federale.be www.baksteen.be Voorwoord Eind 2011 werd een sectoraal pensioenplan ingevoerd voor de arbeiders van de baksteensector.

Nadere informatie

INDIVIDUELE RESERVE-OVERDRACHT VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN TUSSEN VERZEKERINGSONDERNEMINGEN

INDIVIDUELE RESERVE-OVERDRACHT VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN TUSSEN VERZEKERINGSONDERNEMINGEN LEVEN 2015-14 / BIJLAGE 1 LEVEN/ TECHN. COMM. COLLECTIEF 2015-88/A INDIVIDUELE RESERVE-OVERDRACHT VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN TUSSEN VERZEKERINGSONDERNEMINGEN 22 september 2015 Inleiding Definities Voor

Nadere informatie

Bijlagen. Inhoudstafel. Titel I Algemene bepaling Art.1. Wetsverwijzing

Bijlagen. Inhoudstafel. Titel I Algemene bepaling Art.1. Wetsverwijzing Bijlagen Overzicht van de wet betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid Titel I Algemene bepaling Art.1.

Nadere informatie

Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector

Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector www.federale.be www.baksteen.be Voorwoord Eind 2011 werd een sectoraal pensioenplan ingevoerd voor de arbeiders van de baksteensector. Met dit sectorpensioenplan

Nadere informatie

Het aanvullend pensioen

Het aanvullend pensioen Het aanvullend pensioen Het aanvullend pensioen Delen van deze brochure zijn ontleend aan de consumenteninformatie op de website van de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten): https://www.fsma.be/nl/aanvullend-pensioen.

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

Groepsverzekering. Algemene bepalingen van het groepsverzekeringsreglement 0096-B3449L

Groepsverzekering. Algemene bepalingen van het groepsverzekeringsreglement 0096-B3449L Algemene bepalingen van het groepsverzekeringsreglement 2 Inhoud 1. Instelling en beheer...4 1.1. Instelling 1.2. Beheer 5.8.3. Impact van de verdaging van de pensioenleeftijd op de onthaalstructuur 5.9.

Nadere informatie

PENSIOENOVEREENKOMST VOOR ZELFSTANDIGEN

PENSIOENOVEREENKOMST VOOR ZELFSTANDIGEN PENSIOENOVEREENKOMST VOOR ZELFSTANDIGEN Uw extralegaal pensioen, een onmisbare troef voor zelfstandige natuurlijke personen Bent u een zelfstandige zonder vennootschap en wilt u er zeker van zijn dat u

Nadere informatie

Top-Hat Plus Plan Capiplan of Capi 23 1

Top-Hat Plus Plan Capiplan of Capi 23 1 Top-Hat Plus Plan Capiplan of Capi 23 1 INDIVIDUELE PENSIOENTOEZEGGING (tak 21) Type levensverzekering Capiplan Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet op de premies gestort in het tak 21-gedeelte

Nadere informatie

Top-Hat Plus Plan Capiplan of Capi 23 1

Top-Hat Plus Plan Capiplan of Capi 23 1 Top-Hat Plus Plan Capiplan of Capi 23 1 INDIVIDUELE PENSIOENTOEZEGGING (tak 21) Type levensverzekering Capiplan Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet op de premies gestort in het tak 21-gedeelte

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR HET VRIJ AANVULLEND PENSIOEN VOOR ZELFSTANDIGEN ADVIES NR. 2 VAN 15 SEPTEMBER 2003

COMMISSIE VOOR HET VRIJ AANVULLEND PENSIOEN VOOR ZELFSTANDIGEN ADVIES NR. 2 VAN 15 SEPTEMBER 2003 COMMISSIE VOOR HET VRIJ AANVULLEND PENSIOEN VOOR ZELFSTANDIGEN ADVIES NR. 2 VAN 15 SEPTEMBER 2003 INVENTARIS VAN DE VRAGEN BETREFFENDE TITEL II, HOOFDSTUK I, AFDELING 4 VAN DE PROGRAMMAWET (I) VAN 24 DECEMBER

Nadere informatie

CMS VERZEKERIN2EN. Groepsverzekering. Extra voordeel en meer. Voordeel voor de werkgever. Voordelen voor de medewerker

CMS VERZEKERIN2EN. Groepsverzekering. Extra voordeel en meer. Voordeel voor de werkgever. Voordelen voor de medewerker Groepsverzekering De Groepsverzekering zorgt voor een aanvullend pensioen en kan werknemers bovendien financiële zekerheid bieden in geval van overlijden en arbeidsongeschiktheid. Als onderneming kunt

Nadere informatie

Neerlegging-Dépôt: 11/03/2019 Regist.-Enregistr.: 22/03/2019 W: /CO/301.01

Neerlegging-Dépôt: 11/03/2019 Regist.-Enregistr.: 22/03/2019 W: /CO/301.01 Neerlegging-Dépôt: 11/03/2019 Regist.-Enregistr.: 22/03/2019 W: 151118/CO/301.01 Paritair subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der Haven van Antwerpen" genaamd Colleciieve

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES. nr. 13. de dato. 22 juni 2006

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES. nr. 13. de dato. 22 juni 2006 COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 13 de dato 22 juni 2006 Gelet dat de commissie voor aanvullende pensioenen, samengesteld krachtens art. 53 van de Wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende

Nadere informatie

Apra Leven NV in vereffening - gevolgen voor de verzekeringscontracten tweede pensioenpijler

Apra Leven NV in vereffening - gevolgen voor de verzekeringscontracten tweede pensioenpijler Apra Leven NV in vereffening - gevolgen voor de verzekeringscontracte... http://www.fsma.be/nl/news/article/faq/faqapraleven.aspx 1 of 1 04/10/2012 09:06 PM Apra Leven NV in vereffening - gevolgen voor

Nadere informatie

Wet betreffende de aanvullende pensioenen - multi-inrichterspensioenstelsels

Wet betreffende de aanvullende pensioenen - multi-inrichterspensioenstelsels Circulaire ONTWERP van 30/11/2015 Wet betreffende de aanvullende pensioenen - multi-inrichterspensioenstelsels Toepassingsgebied: De multi-inrichterspensioenstelsels als bedoeld in de wet van 28 april

Nadere informatie

Pensioenreglement Vaste bijdragen

Pensioenreglement Vaste bijdragen Pensioenreglement Vaste bijdragen SOCIAAL FONDS VAN HET PARITAIR COMITÉ VOOR DE BEDIENDEN UIT DE INTERNATIONALE HANDEL, HET VERVOER EN DE LOGISTIEK 530/001529 530/002081 530/002082 530/002083 530/002084

Nadere informatie

21/03/2012. Echtscheiding en aanvullend pensioen: Verdeling bij uittreding. Praktische gevallen. Verdeling bij uittreding. Verdeling bij uittreding

21/03/2012. Echtscheiding en aanvullend pensioen: Verdeling bij uittreding. Praktische gevallen. Verdeling bij uittreding. Verdeling bij uittreding 21/3/212 Echtscheiding en aanvullend pensioen: Verdeling bij uittreding Praktische gevallen 1 Verdeling bij uittreding huwelijk Concrete situatie echtscheiding 25 3 4 5 65 Aansluiting A Uittreding A 15

Nadere informatie

Andere aandachtspunten

Andere aandachtspunten Andere aandachtspunten Anne Thiry Saskia Lommelen IABE BEPLA 19 maart 2012 1. Successierechten Indien de groepsverzekering een deel is van de gemeenschap. Hoe moet de successie dan behandeld worden? Voorbeeld:

Nadere informatie

Bijlage bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 februari 2011 tot invoering van een sectoraal aanvullend pensioenstelsel

Bijlage bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 februari 2011 tot invoering van een sectoraal aanvullend pensioenstelsel Paritair Subcomité voor de beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap of door de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de sociale werkplaatsen erkend en/of gesubsidieerd door de Vlaamse

Nadere informatie

SECTORPENSIOENPLAN VOOR DE ARBEIDERS VAN DE BETONINDUSTRIE

SECTORPENSIOENPLAN VOOR DE ARBEIDERS VAN DE BETONINDUSTRIE SECTORPENSIOENPLAN VOOR DE ARBEIDERS VAN DE BETONINDUSTRIE Paritair Subcomité 106.02 cao van 9 oktober 2006 VOORWOORD Met de ondertekening van de cao van 9 oktober 2006 werd de invoering van een sectoraal

Nadere informatie

Seminarie De gevolgen van de wet van 18/12/2015 inzake aanvullende pensioenen in de 2 de pijler

Seminarie De gevolgen van de wet van 18/12/2015 inzake aanvullende pensioenen in de 2 de pijler Seminarie De gevolgen van de wet van 18/12/2015 inzake aanvullende pensioenen in de 2 de pijler Historiek Wet 18/12/2016 Rendement uitkering bedrijfspensioen : wanneer? Overlijdensdekking voor slapers

Nadere informatie

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) Financiële Infofiche

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) Financiële Infofiche Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) Financiële Infofiche Wat? Het VAPZ is een formule voor aanvullende pensioenopbouw. Het is een tak 21-levensverzekering op naam met gewaarborgd rendement.

Nadere informatie

Meer info? Contacteer ons Service Center Employee Benefits op bovenvermeld nummer of via e-mail.

Meer info? Contacteer ons Service Center Employee Benefits op bovenvermeld nummer of via e-mail. Briefwisseling richten aan HP Persoonlijk en Vertrouwelijk Voor meer informatie Service Center Employee Benefits Tel... - Fax. @vivium.be Onze referentie 530- Uw referentie Betreft:

Nadere informatie

INDIVIDUELE RESERVE-OVERDRACHT VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN TUSSEN VERZEKERINGSONDERNEMINGEN EN INSTELLINGEN VOOR BEDRIJFSPENSIOENVOORZIENING

INDIVIDUELE RESERVE-OVERDRACHT VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN TUSSEN VERZEKERINGSONDERNEMINGEN EN INSTELLINGEN VOOR BEDRIJFSPENSIOENVOORZIENING LEVEN 2015-14 / BIJLAGE 2 LEVEN/ TECHN. COMM. COLLECTIEF 2015-88/B INDIVIDUELE RESERVE-OVERDRACHT VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN TUSSEN VERZEKERINGSONDERNEMINGEN EN INSTELLINGEN VOOR BEDRIJFSPENSIOENVOORZIENING

Nadere informatie

Sectoraal pensioenstelsel voor de sector van het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf Transparantieverslag 2015

Sectoraal pensioenstelsel voor de sector van het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf Transparantieverslag 2015 Sectoraal pensioenstelsel voor de sector van het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf Transparantieverslag 2015 1. Welke instellingen komen tussenbeide in het beheer van uw aanvullend pensioen?

Nadere informatie

Onder voorbehoud van wat volgt onder 2.8. geldt ook hier wat staat in hoofdstuk 2 van de aangifteinstructies

Onder voorbehoud van wat volgt onder 2.8. geldt ook hier wat staat in hoofdstuk 2 van de aangifteinstructies Betreft Aangifte-instructies DB2P Datum 14/01/2013 Versie ZS 01.00 1. Inleiding 1.1. Algemeen Dit document beschrijft de aan de Databank Aanvullende Pensioenen (hierna DB2P) aan te geven gegevens zoals

Nadere informatie

Tak 21 spaarverzekering met vrije stortingen en fiscale voordelen

Tak 21 spaarverzekering met vrije stortingen en fiscale voordelen Life@Ease Type levensverzekering Tak 21 spaarverzekering met vrije stortingen en fiscale voordelen Waarborgen Hoofdwaarborg Bij leven Er wordt een pensioenkapitaal opgebouwd door kapitalisatie van de betaalde

Nadere informatie

SOCIAAL FONDS VAN DE BETONINDUSTRIE. in samenwerking met. Sectorpensioenplan. voor de arbeiders van de betonindustrie. SFBI Sectorpensioenplan 1

SOCIAAL FONDS VAN DE BETONINDUSTRIE. in samenwerking met. Sectorpensioenplan. voor de arbeiders van de betonindustrie. SFBI Sectorpensioenplan 1 SOCIAAL FONDS VAN DE BETONINDUSTRIE in samenwerking met voor de arbeiders van de betonindustrie SFBI 1 2 SFBI Voorwoord Sophie Bulcke Voorzitter Sociaal Fonds van de Betonindustrie In 2005 werd binnen

Nadere informatie

1. U laat uw verworven reserves in de pensioentoezegging van uw ex-werkgever In dat geval hebt u 2 mogelijkheden:

1. U laat uw verworven reserves in de pensioentoezegging van uw ex-werkgever In dat geval hebt u 2 mogelijkheden: Briefwisseling richten aan Vivium HP 0080 Desguinlei 92 2018 Antwerpen PERSOONLIJK en VERTROUWELIJK Voor meer informatie Service Centre Employee Benefits Tel. 03/244.66.77 sceb-antwerpen@vivium.be Onze

Nadere informatie

SECTORAAL SOCIAAL AANVULLEND PENSIOENREGLEMENT ten gunste van de werknemers van het NPCHA

SECTORAAL SOCIAAL AANVULLEND PENSIOENREGLEMENT ten gunste van de werknemers van het NPCHA SECTORAAL SOCIAAL AANVULLEND PENSIOENREGLEMENT ten gunste van de werknemers van het NPCHA Pensioenreglement PSC 301.01 NPCHA 1 HOOFDSTUK 1 - KADER 1. VOORWERP VAN DE OVEREENKOMST 1.1. Onderhavig pensioenreglement

Nadere informatie

Pensioenplan voor de arbeiders van de grind- en zandgroeven

Pensioenplan voor de arbeiders van de grind- en zandgroeven Pensioenplan voor de arbeiders van de grind- en zandgroeven Voorwoord Midden 2014 werd voor de arbeiders van de grind- en zandgroeven een sectoraal pensioenplan ingevoerd. Met dit sectorpensioenplan bouwt

Nadere informatie

Wilt u meer informatie over deze documenten? Contacteer ons op bovenvermeld telefoonnummer of via .

Wilt u meer informatie over deze documenten? Contacteer ons op bovenvermeld telefoonnummer of via  . PERSOONLIJK EN VERTROUWELIJK In behandeling bij Telefoon Fax E-mail Onze referentie 530- Uw referentie Betreft: benefit statement bij uitdiensttreding Geachte mevrouw, heer, Naar aanleiding van de uitdiensttreding

Nadere informatie

GROEPSVERZEKERING ALGEMEEN STEDELIJK ZIEKENHUIS AALST + MSSZ VOOR CONTRACTUELEN

GROEPSVERZEKERING ALGEMEEN STEDELIJK ZIEKENHUIS AALST + MSSZ VOOR CONTRACTUELEN GROEPSVERZEKERING ALGEMEEN STEDELIJK ZIEKENHUIS AALST + MSSZ VOOR CONTRACTUELEN (ingaand op 01/01/2015) Groepsverzekering overlijden Groepsverzekering pensioen Deze brochure vormt geen juridisch bindend

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN DE GROEPSVERZEKERING TEN GUNSTE VAN DE ZELFSTANDIGE BEDRIJFSLEIDERS

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN DE GROEPSVERZEKERING TEN GUNSTE VAN DE ZELFSTANDIGE BEDRIJFSLEIDERS ALGEMENE VOORWAARDEN VAN DE GROEPSVERZEKERING TEN GUNSTE VAN DE ZELFSTANDIGE BEDRIJFSLEIDERS Integrale Versie V2017/01 www.integrale.be INHOUDSTAFEL 1. DEFINITIES...4 2. AANVANG VAN DE GROEPSVERZEKERING

Nadere informatie

F2PL FONDS 2 de pijler PC 130 labeur fbz www.f2pl.be

F2PL FONDS 2 de pijler PC 130 labeur fbz www.f2pl.be Naam Voornaam Adres Brussel, datum Geachte Mevrouw, Mijnheer, BETREFT: Sectoraal pensioen voor de arbeiders uit de sector voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf Uw individueel rekeningnummer:

Nadere informatie

Paritair Comité voor het Hotelbedrijf. Collectieve arbeidsovereenkomst van 28 juni 2012 tot invoering van het sociaal sectoraal pensioenstelsel.

Paritair Comité voor het Hotelbedrijf. Collectieve arbeidsovereenkomst van 28 juni 2012 tot invoering van het sociaal sectoraal pensioenstelsel. Paritair Comité voor het Hotelbedrijf. Collectieve arbeidsovereenkomst van 28 juni 2012 tot invoering van het sociaal sectoraal pensioenstelsel. *** 1. Voorwerp 1.1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) Financiële Infofiche

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) Financiële Infofiche Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) Financiële Infofiche Wat? Het VAPZ is een formule voor aanvullende pensioenopbouw. Het is een tak 21-levensverzekering op naam met gewaarborgd rendement.

Nadere informatie

Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) Financiële Infofiche

Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) Financiële Infofiche Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) Financiële Infofiche Wat? De POZ is een formule voor aanvullende pensioenopbouw, optioneel met een aanvullende waarborg bij overlijden. Het is een tak 21-levensverzekering

Nadere informatie

Update@Work Juli 2012 Nummer 3 Jaargang 8

Update@Work Juli 2012 Nummer 3 Jaargang 8 Update@Work Juli 2012 Nummer 3 Jaargang 8 Regeerakkoord Di Rupo (l): enkele fiscale maatregelen inzake de 2de pijler krijgen concrete vorm Via update@work van december 2011 informeerden wij u over de maatregelen

Nadere informatie

TIJDSCHRIFT "BUSINESS MEDIA" mei 2015 nr. 5 Jaargang 20 Maandelijks Verschijnt niet in juli en augustus Afgiftekantoor Brussel X P309357

TIJDSCHRIFT BUSINESS MEDIA mei 2015 nr. 5 Jaargang 20 Maandelijks Verschijnt niet in juli en augustus Afgiftekantoor Brussel X P309357 LNB.NN/Lnbnn/KL-NN01 inhoud aanvullend pensioen Bouwt een gepensioneerde die bijverdient nog een aanvullend pensioen op? 1 wettelijk pensioen Hervorming van het overlevingspensioen 3 WAP Hoe werkt de WAPrendementsgarantie

Nadere informatie

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) Financiële Infofiche

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) Financiële Infofiche Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) Financiële Infofiche Wat? Het VAPZ is een formule voor aanvullende pensioenopbouw. Het is een tak 21-levensverzekering op naam met gewaarborgd rendement.

Nadere informatie