Vijf wetsvoorstellen voor zekere pensioenen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vijf wetsvoorstellen voor zekere pensioenen"

Transcriptie

1 Vijf wetsvoorstellen voor zekere pensioenen Open Vld wil pensioendebat opstarten in parlement 23 juni 2011 Waarom een pensioenhervorming? De betaalbaarheid van de pensioenen is dé uitdaging voor de komende jaren en decennia. De vooruitzichten van de Studiecommissie voor de Vergrijzing tonen dat zeer duidelijk aan. De vergrijzingskost loopt tegen 2060 op tot 6,3% BBP. De participatie van oudere werknemers op onze arbeidsmarkt in ronduit dramatisch. Nergens anders in de EU werken er zo weinig 55-plussers als in ons land. In 2009 was amper 35,3% van de 55-plussers nog aan het werk. Het gemiddelde van de EU-27 bedroeg 46%. De effectieve pensioenleeftijd bedraagt volgens de Studiecommissie voor de Vergrijzing 59,7 jaar of een ruime 5 jaar onder de wettelijke pensioenleeftijd.

2 Vergelijkende cijfers over België, Vlaanderen en de EU 27 uit 2006 geven volgend beeld: De gemiddelde effectieve loopbaan (dus uitgezuiverd voor gelijkgestelde periodes 1 ) bedraagt amper 28,6 jaar (cijfer federaal minister van Werk), terwijl een volwaardige loopbaan 45 jaren moet bedragen. Hét middel bij uitstek om de pensioenen betaalbaar te houden is meer mensen langer aan het werk houden. In de basisprojectie van de Studiecommissie voor de Vergrijzing zal bij ongewijzigd beleid de gemiddelde effectieve uittredingsleeftijd met 2 jaar stijgen, van 59,7 in 2008 tot 61,7 in Slagen we er in om via beleidsmaatregelen daar 1 jaar bij te doen, dan zakt de kost van de vergrijzing volgens de simulaties van de Studiecommissie al met 1,4% bbp, van 6,3% bbp tot 4,9%. Dit toont het belang aan van beleidsmaatregelen gericht op het verhogen van de effectieve uittredeleeftijd. 1 Gelijkgestelde periodes zijn periodes waarin men niet werkt, maar toch pensioenrechten opbouwt alsof men werkt.

3 1. Een Gemengde Commissie Pensioenen in het Parlement Open Vld heeft haar globale pensioenvisie voorgesteld in het kader van de verkiezingscampagne n.a.v. de verkiezingen van juni De Open Vld voorstellen werden tevens overgemaakt aan formateur Di Rupo tijdens de lopende onderhandelingen om tot een federale regering te komen. Maar Open Vld wil niet wachten. Het pensioendebat is niet alleen een zaak voor de regering maar eveneens voor het Parlement. Er wordt al lang genoeg gepraat en gediscussieerd over de pensioenen. Het is hoog tijd om verantwoordelijkheid te nemen en ook echt te durven hervormen. Daarom pleit Open Vld voor de oprichting van een Gemengde Commissie Pensioenen van Kamer en Senaat. Deze specifieke commissie moet alle pensioenvoorstellen behandelen. De pensioenuitdaging is voor Open Vld zo belangrijk dat een dergelijke afzonderlijke commissie noodzakelijk is. Ook wil Open Vld de pensioenen van politici en parlementairen herbekijken in het kader van politieke vernieuwing.

4 2. Vijf voorstellen, die passen in een globale pensioenhervorming Om het parlementair debat op gang te brengen dient Open Vld vandaag alvast vijf concrete wetsvoorstellen in. Vier wetsvoorstellen hebben tot doel de wettelijke pensioenpijler (1ste pijler) te versterken en één wetsvoorstel slaat op de versterking van het aanvullend pensioen (2de pijler). Deze wetsvoorstellen slaan maar op een deel van de hervormingsvoorstellen die Open Vld heeft uitgewerkt. In het kader van langer werken aanmoedigen vraagt Open Vld naast onderstaande pensioenhervormingen via wetgevende aanpassingen ook de afbouw van het brugpensioen, de activering van oudere werkzoekenden tot aan de wettelijke pensioenleeftijd, een rationalisering van de landingsbanen en de gelijkgestelde periodes, een beperking van de werkloosheid in de tijd en een verlaging van de patronale lasten voor oudere werknemers. Deze maatregelen moeten evenwel uitgevoerd worden via Koninklijk Besluit en niet via parlementaire weg. 3. Een hervorming in drie fasen Een pensioenhervorming is per definitie een hervorming die gericht is op de lange termijn. Daarom pleit Open Vld voor een hervorming in drie fasen: Fase 1: maatregelen die onmiddellijk ingang vinden Fase 2: maatregelen die onmiddellijk starten en gradueel in de tijd versterkt worden Fase 3: maatregelen die in het vooruitzicht gesteld worden met een startdatum in de toekomst

5 Fase 1: maatregelen die onmiddellijk ingang vinden Wetsvoorstel 1: van pensioenbonus naar doorwerkpremie In de afgelopen 10 jaar werd er gezocht naar manieren om de Belgen langer aan het werk te houden. Er werd ook gesleuteld aan de regelgeving inzake pensioenen om incentives in te bouwen om langer werken aantrekkelijker te maken. Zo werd het pensioencomplement ontwikkeld voor ambtenaren en een pensioenbonus geïnstalleerd voor werknemers en zelfstandigen. De pensioenbonus (uit het Generatiepact) voorziet een bonus van 2,1648 euro per effectief gewerkte dag voor werknemers en 156 euro per kwartaal voor zelfstandigen en is van toepassing vanaf 1 januari van het jaar tijdens hetwelk men 62 jaar wordt of bij het 44ste loopbaanjaar van zijn loopbaan en dit tot het jaar waarin men 65 jaar wordt. Het pensioencomplement voor ambtenaren wordt toegekend voor iedere maand dienst gepresteerd vanaf de leeftijd van 60 jaar. Het complement komt overeen met een percentage van het jaarlijks pensioenbedrag en is variabel naargelang de leeftijd. Het kan maximum 9% van het totale pensioenbedrag omvatten. De evaluatie van deze systemen is niet zo eenduidig, maar de beschikbare cijfers geven niet de indruk dat ze een grote impact hebben op de effectieve pensioenleeftijd. Open Vld wil via voorliggend wetsvoorstel van een pensioenbonus overgaan naar een doorwerkpremie. Dit betekent dat werkende (niet-gepensioneerde) mensen vanaf een leeftijd van 61 jaar een direct voordeel in de zin van een belastingvermindering zullen ontvangen. De belastingvermindering is een percentage van het netto-bedrag van deze beroepsinkomsten en bedraagt 3% voor wie in de loop van het belastbare tijdperk

6 61 jaar wordt, 5% voor wie in de loop van het belastbare tijdperk 62 jaar wordt, 7% voor wie in de loop van het belastbare tijdperk 63 jaar wordt, 9% voor wie in de loop van het belastbare tijdperk 64 jaar wordt en 10% voor wie in de loop van het belastbare tijdperk 65 jaar wordt. Het netto-bedrag van de beroepsinkomsten waarop de belastingvermindering wordt berekend, limiteren we tot een bedrag van ,00 euro. Wetsvoorstel 2: een aanvullend pensioen voor iedereen (tweede pijler) het vrijwillig aanvullend pensioen Vandaag de dag geniet meer dan 60% van de werknemers van een aanvullende pensioenregeling waarvan 72% in een groepsverzekering (minder risicozoekend) en 28% in een pensioenfonds. Bij de sectorplannen bedraagt de bijdrage gemiddeld 1,44% van het loon in Ongeveer 40% van de werkende mensen (vooral non-profit, KMO s en contractuele ambtenaren) beschikt momenteel niet over een tweede pijler en kan dus willens nillens geen beroep doen op het fiscaal voordelig regime van dit systeem 3. Indien we hier niets aan doen, komen we terecht in een pensioenstelsel met twee snelheden. Kortom, ondanks het feit dat er grote vooruitgang geboekt is zowel op het vlak van het aantal aangeslotenen als op het vlak van de opgebouwde rechten binnen de tweede pijler, vindt Open Vld dat alle werknemers toegang moeten kunnen krijgen tot een tweede pensioenpijler. Vandaag is het starten van een tweede pensioenpijler een recht van de werkgever. Open Vld wil het ook een recht van de werknemer maken. 2 Om een echte sterke tweede pijler te hebben zouden de bijdragen 7 à 8% moeten bedragen (pm: 1% bijdrage op 40j verhoogt de bruto vervangingsratio met 2,5%). 3 Fiscaal voordelig regime voor de werknemer: persoonlijke bijdragen i.k.v. de tweede pijler zijn voor 30 tot 40% aftrekbaar. Dus als je 100 euro stort kan je 30 tot 40 euro recupereren via de belastingen. De belasting op de bijdragen bedraagt 4,4% i.p.v. 9,25% op normale verzekeringsproducten. Op het einde van de rit wordt het opgebouwde kapitaal éénmalig belast aan 10%.

7 Via voorliggend wetsvoorstel moet elke werkgever (wanneer meer dan één werknemer erom vraagt) een tweede pensioenpijler oprichten voor vrijwillige pensioenbijdragen vanwege de werknemer. Dit kan zeer eenvoudig door een overeenkomst te sluiten met een verzekeraar of een pensioeninstelling. De werknemer kan dan aan de werkgever vragen de bijdrage in te houden op zijn loon en door te storten naar de pensioeninstelling. Het betreft hier dus bijdragen van de werknemer zelf. Daarbij wordt er voorzien in een kapitaalsgarantie. Een rendementsgarantie kan bedongen worden in de overeenkomst met de pensioeninstelling. Werknemers die al participeren in een aanvullend pensioenplan, kunnen vragen bijkomende inhoudingen op hun loon te doen om zo een substantiëler aanvullend pensioen op te bouwen. Dit vrijwillig aanvullend pensioen in de tweede pensioenpijler wordt onderworpen aan dezelfde fiscale regels als de klassieke tweede pensioenpijler. Merk op dat de tweede pijler van kapitalisatie in België een goed en stabiel rendement kent. Bovendien geldt er een minimumrendement in de WAP-wet van 3,25% op de werkgeversbijdragen en 3,75% op de werknemersbijdragen. Tabel: Rendement aanvullende pensioenen gedurende voorbije x jaar 5 jaar 10 jaar 15 jaar 20 jaar Groepsverzekeringen 4,36% 4,44% 4,92% 5,81% Pensioenfondsen 3,19% 1,49% 5,84% 5,78% Wetsvoorstel 3: onbeperkt bijverdienen toelaten mensen die langer willen werken niet meer straffen Iedereen is het erover eens dat we onze arbeidsmarkt en onze pensioenwetgeving moeten aanpassen om mensen langer aan het werk te houden. Open Vld wil mensen die langer willen werken alvast niet langer straffen.

8 Vandaag mogen genieters van een rust- en/of overlevingspensioen bijverdienen, maar geplafonneerd. Het bedrag van dat plafond varieert in functie van de leeftijd en van de aard van de activiteit. Wie het bedrag overschrijdt met minder dan 15% ziet zijn pensioen verhoudingsgewijs ingekort. Wie meer dan 15% van het toegelaten bedrag verdient, ziet zijn volledig pensioen ingehouden. Open Vld wil genieters van een rust- en/of overlevingspensioen vanaf de wettelijke pensioenleeftijd onbeperkt laten bijverdienen. De partij is hiervoor sedert 2001 reeds vragende partij. Fase 2: maatregelen die onmiddellijk starten en gradueel ingang vinden Wetsvoorstel 4: de loopbaanvoorwaarde voor de toegang tot vervroegd pensioen vanaf 60 jaar gefaseerd optrekken van 35 jaar tot 40 jaar loopbaan tegen 2021 De afspraken met Europa (EU2020) liegen er niet om. Tegen 2020 moet: onze tewerkstellingsgraad (20-64j) 73,2% bedragen (vandaag 67,4%), moet 50% van de ouderen aan het werk zijn en moet de gemiddelde effectieve loopbaan opgetrokken zijn tot 32 jaar (nu dus 28,6 jaar). Dit alles betekent een jobcreatie van eenheden tegen Merk op: belangrijk is niet alleen het creëren van deze jobs, ze moeten ook ingevuld geraken. Vandaag de dag raken reeds duizenden vacatures niet of moeilijk ingevuld en sedert 2010 verlaten meer mensen de arbeidsmarkt dan dat er mensen bijkomen. Kijken we even naar de cijfers: van de 64-jarigen is in Vlaanderen nog maar 10% aan het werk. Anders gezegd; aan de vooravond van de wettelijke pensioenleeftijd is nog slechts één op de tien aan het werk. Het is dus duidelijk: in ons land wordt er massaal

9 vervroegd uitgetreden uit de arbeidsmarkt. Welke kanalen laten dit vervroegd uittreden toe? In 2005 traden in Vlaanderen werkenden uit de arbeidsmarkt. De verdeling zag er als volgt uit: Amper 14,2% verliet de arbeidsmarkt via het reguliere kanaal van de wettelijke pensioenleeftijd (65 jaar) Meer dan 85% vond de uitweg via een ander kanaal, met name: o het vervroegd pensioen (33,1%) o individueel en collectief brugpensioen (16,4%) o vrijgestelde oudere werklozen (12%) o voltijds tijdskrediet en loopbaanonderbreking (2,5%) o leefloon (0,5%) o andere, zoals o.a. zij die geen toegang hadden tot een sociaalzekerheidsstelsel, zij die zich terugtrokken in het huishouden, zij die een vergoeding kregen wegens arbeidsongeschiktheid en invaliditeit (21,1%) Van alle vervroegde uittredingskanalen vormt het vervroegd pensioen, met 33% van de gevallen, het meest gehanteerde uittredingskanaal. Voorliggend wetsvoorstel beoogt dan ook om de loopbaanvoorwaarde om vervroegd op pensioen te kunnen gaan vanaf 60 jaar op te trekken. Hiermee verhogen we de activiteitsgraad bij oudere werknemers. Het is evident dat het optrekken van de loopbaanvoorwaarde gefaseerd in de tijd moet verlopen. Via dit wetsvoorstel zal de loopbaanvoorwaarde 40 jaar bedragen voor wie op vervroegd pensioen wil gaan vanaf 1 januari 2021 (= overgangsperiode van 10 jaar of een verhoging van de loopbaanvoorwaarde met 6 maanden per jaar).

10 Concreet ziet het pad voor het optrekken van de vereiste loopbaanjaren voor het vervroegd pensioen op 60 jaar er als volgt uit: , , , , ,5 40 Niet alleen zorgt het optrekken van de loopbaanvoorwaarde ervoor dat heel wat mensen langer aan de slag (moeten) blijven, maar het zal ook zorgen voor betere pensioenen omdat de gemiddelde loopbaanduur langer wordt. Uiteraard zullen maatregelen moeten genomen worden in de belendende sociale zekerheidstakken zoals in de werkloosheidssector en de ziekte- en invaliditeitsverzekering opdat oudere werknemers niet worden doorgeschoven naar de werkloosheid of de invaliditeitsverzekering (= substitutie-effecten tegengaan). Fase 3: Maatregelen die ingaat vanaf 2021 Wetsvoorstel 5: vanaf 2021 de pensioenleeftijd, de leeftijd voor het vervroegd pensioen en de loopbaanvoorwaarde aan de stijgende levensverwachting aanpassen De gemiddelde levensverwachting van een 65-jarige bedroeg in ,91 jaar. In 2010 had een 65-jarige reeds een levensverwachting van 19,36 jaar. Dat betekent dat men t.o.v. 40 jaar geleden gemiddeld 5,5 jaar langer leeft en dus ook 5,5 jaar langer kan genieten van zijn/haar pensioen.

11 Bovendien zal de levensverwachting blijven stijgen, zoals hieronder blijkt: Levensverwachting bij de geboorte mannen 77,3 81,2 84,0 85,3 vrouwen 83,3 87,0 89,7 90,9 Bron: Studiecommissie voor de vergrijzing (Verslag 2010) Zoals reeds gezegd bedraagt de gemiddelde effectieve loopbaan vandaag de dag 28,6 jaar (cijfer Federaal minister van Werk). Als men weet dat men gemiddeld bijna 80 jaar wordt, dan heeft men daarvan ongeveer 29 jaar gewerkt en voor maar liefst 51 jaar doet men een beroep op de overheid. Dit alles heeft repercussies op de pensioenlasten van de toekomst en dus de betaalbaarheid van de pensioenen. Deze cijfers doen de discussie inzake de pensioenleeftijd oplaaien. Op dit ogenblik heeft het optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd geen zin omdat we in België in de eerste plaats moeten streven naar het optrekken van de effectieve pensioenleeftijd. Pas wanneer we die stap genomen hebben, kunnen we de discussie aangaan over het verhogen van de pensioenleeftijd. Daarom wil Open Vld eerst de loopbaanvoorwaarde voor het vervroegd pensioen aanpakken (4de wetsvoorstel) en wanneer die maatregel volledig doorgevoerd is in , de pensioenleeftijd, de leeftijd voor vervroegde pensionering en de loopbaanvoorwaarde koppelen aan de evolutie van de levensverwachting. Via dit wetsvoorstel geven we de regering de mogelijkheid (of de wettelijke basis) om vanaf 2021 (via een nader te bepalen methodiek) de evolutie van de levensverwachting mee in rekening te brengen voor het vastleggen van de wettelijke

12 pensioenleeftijd, de leeftijd waarop men vervroegd op pensioen kan gaan en de loopbaanvoorwaarde waaraan voldaan moet zijn om op wettelijk en vervroegd pensioen te kunnen gaan. Deze maatregel vormt één van de aanbevelingen van de Europese Commissie in kader van het Europees Semester en werd recentelijk ook goedgekeurd in Nederland (2020). Maggie De Block, Kamerlid Gwendolyn Rutten, Kamerlid

Regeerakkoord DI RUPO I:Wat met de pensioenen?

Regeerakkoord DI RUPO I:Wat met de pensioenen? Regeerakkoord DI RUPO I:Wat met de pensioenen? 540 dagen na de verkiezingen heeft België een nieuwe federale regering. Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wordt de nieuwe minister van pensioenen. Hieronder

Nadere informatie

Regeerakkoord DI RUPO I:Wat met de pensioenen?

Regeerakkoord DI RUPO I:Wat met de pensioenen? Regeerakkoord DI RUPO I:Wat met de pensioenen? 540 dagen na de verkiezingen heeft België een nieuwe federale regering. Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wordt de nieuwe minister van pensioenen. Hieronder

Nadere informatie

Regeerakkoord: wat is de impact op de pensioenen en de verzekeringsproducten?

Regeerakkoord: wat is de impact op de pensioenen en de verzekeringsproducten? Regeerakkoord: wat is de impact op de pensioenen en de verzekeringsproducten? DECAVI 25 februari 2015 Florence DELOGNE Adjunct-directeur Minister van Pensioenen 1 De huidige toestand van de 1 e pijlerpensioenen

Nadere informatie

Loopbaanvoorwaarde. Minimunleeftijd. Uitzonderingen lange loopbanen

Loopbaanvoorwaarde. Minimunleeftijd. Uitzonderingen lange loopbanen je rechten op zak Wettelijk pensioen Voor de meeste Belgen op pensioenleeftijd is en blijft het wettelijk pensioen de enige bron van inkomsten. Dit is gebaseerd op de solidariteit tussen de generaties:

Nadere informatie

Agenda. 2011, een bewogen jaar Waarheen met onze pensioenen? Besluit Questions & Answers

Agenda. 2011, een bewogen jaar Waarheen met onze pensioenen? Besluit Questions & Answers 1 Persontmoeting 28 maart 2012 Agenda 2011, een bewogen jaar Waarheen met onze pensioenen? 1 ste pijler waarborgen 2 de pijler verder uitbouwen 3 de pijler stimuleren Besluit Questions & Answers 2 Persontmoeting

Nadere informatie

Langer werken voor minder pensioen, maar niet voor iedereen...

Langer werken voor minder pensioen, maar niet voor iedereen... Langer werken voor minder pensioen, maar niet voor iedereen... Studiedienst PVDA Kim De Witte 1. Langer werken voor werknemers, ambtenaren en zelfstandigen...2 A. Wettelijk pensioen en inkomensgarantie

Nadere informatie

De pensioenhervorming uitgeklaard

De pensioenhervorming uitgeklaard De pensioenhervorming uitgeklaard INHOUDSTAFEL 1. HET VERVROEGD PENSIOEN... 2 1.1. SITUATIE VOOR DE HERVORMING... 2 1.2. SITUATIE VANAF 1 JANUARI 2013... 2 1.3. DE OVERGANGSMAATREGELEN... 3 1.3.1.Voor

Nadere informatie

STATISTISCHE STUDIES

STATISTISCHE STUDIES STATISTISCHE STUDIES december 2003 Inhoudstafel I. DE LOOPBAAN VAN EEN WERKNEMER Inleiding 1 a. De loopbaanduur 3 b. De werkelijke en gelijkgestelde dagen in een loopbaan 7 c. De aard van inactiviteit

Nadere informatie

Evaluatie van de pensioenbonus

Evaluatie van de pensioenbonus Federale Overheidsdienst Financiën - België Documentatieblad 72e jaargang, nr. 1, 1e kwartaal 2012 Evaluatie van de pensioenbonus HOGE RAAD VAN FINANCIEN Studiecommissie voor de vergrijzing D it is een

Nadere informatie

Pensioenkloof tussen België en haar buurlanden loopt op tot 48 procent

Pensioenkloof tussen België en haar buurlanden loopt op tot 48 procent Pensioenkloof tussen België en haar buurlanden loopt op tot 48 procent Studiedienst PVDA Kim De Witte 1 Pensioenkloof tussen België en haar buurlanden... 2 1.1 Wettelijke pensioenrechten in vergelijking

Nadere informatie

De uitdagingen van de tweede pijler voor loontrekkenden

De uitdagingen van de tweede pijler voor loontrekkenden Jean-Michel Kupper Bestuurder Directeur AG Employee Benefits & HC De uitdagingen van de tweede pijler voor loontrekkenden 1 29/04/2015 Agenda De uitdagingen van het wettelijke pensioen De uitdagingen van

Nadere informatie

Uw pensioen Onze zorg Over de toekomst van uw pensioen. Een initiatief van sp.a Zandhoven 7 mei 2014 Greet van Gool

Uw pensioen Onze zorg Over de toekomst van uw pensioen. Een initiatief van sp.a Zandhoven 7 mei 2014 Greet van Gool Uw pensioen Onze zorg Over de toekomst van uw pensioen Een initiatief van sp.a Zandhoven 7 mei 2014 Greet van Gool Schema Pensioen Stand van zaken en Uitdagingen Soorten pensioenen Toekenningsvoorwaarden

Nadere informatie

Twee tot vijf jaar langer werken voor 83,2 tot 298,4 euro minder pensioen per maand

Twee tot vijf jaar langer werken voor 83,2 tot 298,4 euro minder pensioen per maand Twee tot vijf jaar langer werken voor 83,2 tot 298,4 euro minder pensioen per maand Kim De Witte Studiedienst PVDA 1 Allemaal twee tot vijf jaar langer werken... 2 1.1 Verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd

Nadere informatie

Lange loopbaan : 35 jaar vanaf 2012, 38 jaar vanaf 2014, 39 jaar vanaf 2016 en 40 jaar vanaf 2017 ;

Lange loopbaan : 35 jaar vanaf 2012, 38 jaar vanaf 2014, 39 jaar vanaf 2016 en 40 jaar vanaf 2017 ; INHOUD EN UITVOERING VAN HET REGEERAKKOORD OP SOCIAALRECHTELIJK VLAK Onder het motto beter laat dan nooit, ligt er na 541 dagen onderhandelen eindelijk een regeerakkoord op tafel. Naast het feit dat het

Nadere informatie

Pensioenhervorming treft onderwijspersoneel zeer hard 22/10/2014

Pensioenhervorming treft onderwijspersoneel zeer hard 22/10/2014 Pensioenhervorming treft onderwijspersoneel zeer hard 22/10/2014 De federale regering heeft allerlei besparingsmaatregelen voor ons in petto. De maatregelen die ons het hardst zullen treffen, hebben te

Nadere informatie

Afschaffing van de pensioenbonus: tot twee keer meer pensioenen onder de armoedegrens

Afschaffing van de pensioenbonus: tot twee keer meer pensioenen onder de armoedegrens Afschaffing van de pensioenbonus: tot twee keer meer pensioenen onder de armoedegrens Studiedienst PVDA Kim De Witte 1 Afschaffing pensioenbonus: tot 187,2 minder pensioen per maand... 2 1.1 De vroegere

Nadere informatie

NIEUWIGHEDEN OP VLAK VAN HET PENSIOEN Januari 2013

NIEUWIGHEDEN OP VLAK VAN HET PENSIOEN Januari 2013 NIEUWIGHEDEN OP VLAK VAN HET PENSIOEN Januari 2013 1. Inleiding Eén van de eerste beslissingen van de regering Di Rupo I, had betrekking op de hervorming van de pensioenen. Intussen werden al heel wat

Nadere informatie

INTERPRETATIE VAN HET BEGRIP EFFECTIEF ACTIEF

INTERPRETATIE VAN HET BEGRIP EFFECTIEF ACTIEF INTERPRETATIE VAN HET BEGRIP EFFECTIEF ACTIEF Opdat sommige kapitalen en afkoopwaarden in aanmerking zouden kunnen komen voor een fiscaal gunstig regime (hetzij de aanslagvoet van 10 %, hetzij de beperking

Nadere informatie

Is er morgen nog werk voor iedereen? Egbert Lachaert Jong Vld 30 maart 2015

Is er morgen nog werk voor iedereen? Egbert Lachaert Jong Vld 30 maart 2015 Is er morgen nog werk voor iedereen? Egbert Lachaert Jong Vld 30 maart 2015 Werkloosheid Vacatures Loonkosten Loopbanen Man vrouw Sectoren Evoluties arbeidsmarkt Werkloosheidscijfers België Jaar België

Nadere informatie

samenvatting een nieuwe start Ambitie 2020 welvaart creëren, welvaart verdelen

samenvatting een nieuwe start Ambitie 2020 welvaart creëren, welvaart verdelen samenvatting een nieuwe start Ambitie 2020 welvaart creëren, welvaart verdelen Verkiezingsprogramma Open Vld - Federale verkiezingen 13 juni 2010 Ambitie 2020 1. een nieuwe politiek. In 2020 heeft 1 op

Nadere informatie

Allemaal twee tot vijf jaar langer werken voor 83,2 tot 298,4 euro minder pensioen per maand

Allemaal twee tot vijf jaar langer werken voor 83,2 tot 298,4 euro minder pensioen per maand Allemaal twee tot vijf jaar langer werken voor 83,2 tot 298,4 euro minder pensioen per maand Studiedienst PVDA Kim De Witte 1 Allemaal twee tot vijf jaar langer werken... 2 1.1 Verhoging van de wettelijke

Nadere informatie

Pensioenen lokale besturen: gisteren, vandaag en morgen. www.uantwerpen.be/nl/personeel/ria-janvier/

Pensioenen lokale besturen: gisteren, vandaag en morgen. www.uantwerpen.be/nl/personeel/ria-janvier/ Pensioenen lokale besturen: gisteren, vandaag en morgen www.uantwerpen.be/nl/personeel/ria-janvier/ 0 DE AANBEVELINGEN VAN DE Commissie Pensioenhervorming 2020-2040 www.pensioen2040.belgië.be 1 Wettelijke

Nadere informatie

INTERPRETATIE VAN HET BEGRIP EFFECTIEF ACTIEF

INTERPRETATIE VAN HET BEGRIP EFFECTIEF ACTIEF INTERPRETATIE VAN HET BEGRIP EFFECTIEF ACTIEF Opdat sommige kapitalen en afkoopwaarden in aanmerking zouden kunnen komen voor een fiscaal gunstig regime (hetzij de aanslagvoet van 10%, hetzij de beperking

Nadere informatie

Wat zijn de gevolgen van de pensioenhervormingen voor de personeelsleden van de UGent?

Wat zijn de gevolgen van de pensioenhervormingen voor de personeelsleden van de UGent? Wat zijn de gevolgen van de pensioenhervormingen voor de personeelsleden van de UGent? DEZE TEKST IS GEBASEERD OP DE RECENTSTE REGELGEVING TOT 15 JANUARI 2012. ER ZIJN VERDER NOG EEN AANTAL MAATREGELEN

Nadere informatie

Nieuw rapport Europese Commissie: onze pensioenen zijn wél betaalbaar

Nieuw rapport Europese Commissie: onze pensioenen zijn wél betaalbaar Nieuw rapport Europese Commissie: onze pensioenen zijn wél betaalbaar Studiedienst PVDA Kim De Witte 1 Meer actieven in verhouding tot niet-actieven tot 2040... 2 1.1 Demografische versus economische afhankelijkheidsratio...

Nadere informatie

HERVORMING VAN DE WET OP DE AANVULLENDE PENSIOENEN: WAT IS NIEUW?

HERVORMING VAN DE WET OP DE AANVULLENDE PENSIOENEN: WAT IS NIEUW? HERVORMING VAN DE WET OP DE AANVULLENDE PENSIOENEN: WAT IS NIEUW? De hervorming van de aanvullende pensioenen die werd aangekondigd in aansluiting op de hervorming van de 1 ste pijler van de pensioenen

Nadere informatie

Pensioenkloof met buurlanden loopt op tot 49 procent

Pensioenkloof met buurlanden loopt op tot 49 procent Pensioenkloof met buurlanden loopt op tot 49 procent Studiedienst PVDA Kim De Witte 1 De pensioenkloof tussen België en omliggende landen... 2 1.1 Wettelijke pensioenrechten in vergelijking met onze buurlanden...

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 20 de dato 3 mei 2007. Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 20 de dato 3 mei 2007. Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 20 de dato 3 mei 2007 Gelet dat de Commissie voor aanvullende pensioenen, samengesteld krachtens art. 53 van de Wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende

Nadere informatie

Wijzigingen in de pensioenwetgeving

Wijzigingen in de pensioenwetgeving 1. Wijzigingen in de pensioenleeftijd en berekening van het pensioen 1.1. Wettelijk pensioen 1.1.1. Leeftijd In België is de wettelijke pensioenleeftijd voorlopig nog steeds 65 jaar. De startdatum van

Nadere informatie

Afschaffing pensioenbonus: 83 tot 187 minder pensioen per maand Studiedienst PVDA Kim De Witte

Afschaffing pensioenbonus: 83 tot 187 minder pensioen per maand Studiedienst PVDA Kim De Witte Afschaffing pensioenbonus: 83 tot 187 minder pensioen per maand Studiedienst PVDA Kim De Witte 1 Afschaffing pensioenbonus: tot 187,2 minder pensioen per maand...2 1.1 De vroegere pensioenbonus...2 1.2

Nadere informatie

Update@Work December 2011 - Nummer 8 - Jaargang 7

Update@Work December 2011 - Nummer 8 - Jaargang 7 Update@Work December 2011 - Nummer 8 - Jaargang 7 Overzicht van de maatregelen inzake pensioen en brugpensioen in het regeerakkoord Tijdens de regeringsverklaring van 7 december ll. noemde premier Di Rupo

Nadere informatie

Het mes in uw aanvullend pensioen

Het mes in uw aanvullend pensioen Het mes in uw aanvullend pensioen Studiedienst PVDA Kim De Witte 1 Verlaging rendementsgarantie en verhoging aanvullende pensioenleeftijd... 2 1.1 Verlaging rendementsgarantie... 2 1.2 Verhoging aanvullende

Nadere informatie

De pensioenkloof tussen België en haar buurlanden

De pensioenkloof tussen België en haar buurlanden De pensioenkloof tussen België en haar buurlanden Studiedienst PVDA Kim De Witte 1 Een pensioenkloof met de buurlanden van 11 tot 43 procent... 2 1.1 Wettelijke pensioenrechten... 2 1.2 Vervangingsratio

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: INLEIDING 9 HOOFDSTUK 2: PENSIOENSTELSEL IN DE REGELING VOOR WERKNEMERS 11

INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: INLEIDING 9 HOOFDSTUK 2: PENSIOENSTELSEL IN DE REGELING VOOR WERKNEMERS 11 INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: INLEIDING 9 HOOFDSTUK 2: PENSIOENSTELSEL IN DE REGELING VOOR WERKNEMERS 11 1. VERVROEGD RUSTPENSIOEN 11 1.1. Huidige regeling 11 1.2. Onderscheid tussen pensioenrecht en pensioenberekening

Nadere informatie

Symposium VLVO / ODVB De nieuwe pensioenregeling

Symposium VLVO / ODVB De nieuwe pensioenregeling Symposium VLVO / ODVB De nieuwe pensioenregeling Johan Janssens Adjunct-administrateur-generaal Lier, 25 april 2016 Federale Pensioendienst 15 april 2016 Agenda Vooraf: De pensioenhervorming Di Rupo Commissie

Nadere informatie

SOCIAAL FONDS VAN DE BETONINDUSTRIE. in samenwerking met. Sectorpensioenplan. voor de arbeiders van de betonindustrie. SFBI Sectorpensioenplan 1

SOCIAAL FONDS VAN DE BETONINDUSTRIE. in samenwerking met. Sectorpensioenplan. voor de arbeiders van de betonindustrie. SFBI Sectorpensioenplan 1 SOCIAAL FONDS VAN DE BETONINDUSTRIE in samenwerking met voor de arbeiders van de betonindustrie SFBI 1 2 SFBI Voorwoord Sophie Bulcke Voorzitter Sociaal Fonds van de Betonindustrie In 2005 werd binnen

Nadere informatie

Horeca in het federaal regeerakkoord Enkele druppels op een hete plaat? Horeca Expo Gent 2014 Geert Vermeir

Horeca in het federaal regeerakkoord Enkele druppels op een hete plaat? Horeca Expo Gent 2014 Geert Vermeir Horeca in het federaal regeerakkoord Enkele druppels op een hete plaat? Horeca Expo Gent 2014 Geert Vermeir Blackbox komt eraan Een geregistreerde kassa voor de horeca 2015 2016 Horeca Expo Gent 2014 Geert

Nadere informatie

VIP-PLAN VOOR BEDRIJFSLEIDERS EN WERKNEMERS

VIP-PLAN VOOR BEDRIJFSLEIDERS EN WERKNEMERS VIP-PLAN VOOR BEDRIJFSLEIDERS EN WERKNEMERS INDIVIDUELE PENSIOENTOEZEGGING 30.30.014/10 09/08 U bent bedrijfsleider en u wil een extra-legaal pensioenvoordeel - gefinancierd do of aan bepaalde personeelsleden.

Nadere informatie

De impact van het Generatiepact op pensioenen en tijdkrediet. Regeringsbeslissing! =>Protest vakbonden =>Onderhandelingen =>Bijschaving Generatiepact

De impact van het Generatiepact op pensioenen en tijdkrediet. Regeringsbeslissing! =>Protest vakbonden =>Onderhandelingen =>Bijschaving Generatiepact De impact van het Generatiepact op pensioenen en tijdkrediet Regeringsbeslissing! =>Protest vakbonden =>Onderhandelingen =>Bijschaving Generatiepact We trachten volgende vragen te beantwoorden : Stoppen:

Nadere informatie

Pensioenhervorming. Wat betekent dat voor het onderwijspersoneel? Welkom!

Pensioenhervorming. Wat betekent dat voor het onderwijspersoneel? Welkom! Pensioenhervorming Wat betekent dat voor het onderwijspersoneel? Welkom! Inleiding Pensioenen einde van de afbraakplannen nog niet in zicht! Pensioendatum Verstrenging voorwaarden voor vervroegd uitstappen:

Nadere informatie

DRASTISCHE AFBOUW VAN UW PENSIOEN

DRASTISCHE AFBOUW VAN UW PENSIOEN DRASTISCHE AFBOUW VAN UW PENSIOEN De federale regering wil de berekeningswijze voor het pensioen van de ambtenaren hervormen. Dit houdt een drastische afbouw van het ambtenarenpensioen in. En de regering

Nadere informatie

Pensioenkloof tussen België en zijn buurlanden loopt op tot 48 procent

Pensioenkloof tussen België en zijn buurlanden loopt op tot 48 procent Pensioenkloof tussen België en zijn buurlanden loopt op tot 48 procent Studiedienst PVDA Kim De Witte 1 Pensioenkloof tussen België en zijn buurlanden...2 1.1 Wettelijke pensioenrechten in vergelijking

Nadere informatie

Uitgerust op rustpensioen

Uitgerust op rustpensioen Uitgerust op rustpensioen Eindeloopbaan en pensioenvorming in Vlaanderen Herremans, W. (2005). Uitgerust op rustpensioen. Eindeloopbaan en pensioenvorming in Vlaanderen. Steunpunt WAV, in opdracht van

Nadere informatie

VIJF VOORSTELLEN OM DE GEVOLGEN VAN DE VERGRIJZING OP TE VANGEN AANVULLENDE PENSIOENEN VAST EN ZEKER MAKEN

VIJF VOORSTELLEN OM DE GEVOLGEN VAN DE VERGRIJZING OP TE VANGEN AANVULLENDE PENSIOENEN VAST EN ZEKER MAKEN VIJF VOORSTELLEN OM DE GEVOLGEN VAN DE VERGRIJZING OP TE VANGEN De vergrijzing van de bevolking stelt de overheid voor een grote uitdaging. Binnen een smalle budgettaire marge komt het er op aan het inkomen

Nadere informatie

Vragen over uw pensioen en dat van uw werknemer beantwoord

Vragen over uw pensioen en dat van uw werknemer beantwoord Vragen over uw pensioen en dat van uw werknemer beantwoord Dag van de Payroll Professional 2018 04-10-2018 I Nicole Meersman Agenda 1. Voorwaarden rustpensioen 2. Voorwaarden vervroegd pensioen 3. Einde

Nadere informatie

VGE-Congres Duurzaamheid van de zorguitgaven Tilburg, 11 oktober 2012

VGE-Congres Duurzaamheid van de zorguitgaven Tilburg, 11 oktober 2012 VGE-Congres Duurzaamheid van de zorguitgaven Tilburg, 11 oktober 2012 Langetermijnvooruitzichten van de sociale uitgaven en elementen van sociale houdbaarheid Presentatie: Saskia Weemaes, met medewerking

Nadere informatie

Een handleiding voor de pensioenwetgeving

Een handleiding voor de pensioenwetgeving Een handleiding voor de pensioenwetgeving Brecht Van Roey Vrije visie, eigen stem Inhoudstafel Pensioenleeftijd Pensioenberekening (werknemers) Toegelaten arbeid Netto MyPension.be Pensioenprognose ACLVB

Nadere informatie

Uitdagingen voor de sociale zekerheid vanuit een macro-economisch perspectief

Uitdagingen voor de sociale zekerheid vanuit een macro-economisch perspectief Uitdagingen voor de sociale zekerheid vanuit een macro-economisch perspectief LBC-NVK en ACV West-Vlaanderen, lezingen over de toekomst van onze sociale zekerheid Kortrijk, 9 november 2017 Jan Smets, Gouverneur

Nadere informatie

Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche

Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche BV07083 24.05.2007 Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche Alle werknemers die aangesloten zijn bij een aanvullende pensioentoezegging ontvangen jaarlijks een pensioenfiche

Nadere informatie

De sociale hervormingen van Di Rupo I. Nahima Lanjri Volksvertegenwoordiger Zwijndrecht 19 maart 2012

De sociale hervormingen van Di Rupo I. Nahima Lanjri Volksvertegenwoordiger Zwijndrecht 19 maart 2012 De sociale hervormingen van Di Rupo I Nahima Lanjri Volksvertegenwoordiger Zwijndrecht 19 maart 2012 1. PENSIOENHERVORMING 2. WERKZAAMHEIDSGRAAD VERHOGEN 4. OVERIGE AANDACHTSPUNTEN 3. COMBINATIE GEZIN

Nadere informatie

SECTORPENSIOENPLAN VOOR DE ARBEIDERS VAN DE BETONINDUSTRIE

SECTORPENSIOENPLAN VOOR DE ARBEIDERS VAN DE BETONINDUSTRIE SECTORPENSIOENPLAN VOOR DE ARBEIDERS VAN DE BETONINDUSTRIE Paritair Subcomité 106.02 cao van 9 oktober 2006 VOORWOORD Met de ondertekening van de cao van 9 oktober 2006 werd de invoering van een sectoraal

Nadere informatie

PENSIOENREGELING voor ZELFSTANDIGEN. 65, en wat nu? Studiedienst Zenito sociaal verzekeringsfonds

PENSIOENREGELING voor ZELFSTANDIGEN. 65, en wat nu? Studiedienst Zenito sociaal verzekeringsfonds PENSIOENREGELING voor ZELFSTANDIGEN 65, en wat nu? Studiedienst Zenito sociaal verzekeringsfonds Inhoud Aanvraag Berekening Toegelaten activiteit I. De aanvraag Aanvraag Wie? - in België - in het buitenland

Nadere informatie

Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector

Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector www.federale.be www.baksteen.be Voorwoord Eind 2011 werd een sectoraal pensioenplan ingevoerd voor de arbeiders van de baksteensector. Met dit sectorpensioenplan

Nadere informatie

Pensioenen Stand van zaken op 20 januari 2012

Pensioenen Stand van zaken op 20 januari 2012 Pensioenen Stand van zaken op 20 januari 2012 Enkele zaken rond de pensioenregeling voor werknemers werden onlangs aangepast. We geven hier een beknopt overzicht van de nieuwe regeling zoals ze in de Wet

Nadere informatie

!ALGEMEEN ~EHEERS~OMITE VOOR HET SOCIAAL STATU UT DER ZELFSTANDIGEN

!ALGEMEEN ~EHEERS~OMITE VOOR HET SOCIAAL STATU UT DER ZELFSTANDIGEN !ALGEMEEN ~EHEERS~OMITE VOOR HET SOCIAAL STATU UT DER ZELFSTANDIGEN Opgericht bij de wet van 30 december 1992 Jan Jacobsplein, 6 1 000 Brussel Tel.: 02 546 45 96 Fax : 02 546 47 34 Brussel, 24 januari

Nadere informatie

Belg wil stoppen met werken op 62 jaar

Belg wil stoppen met werken op 62 jaar ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 4 februari 2008 Belg wil stoppen met werken op 62 jaar - Resultaten unieke bevraging overgang van werk naar pensionering - Werkende 50-plussers

Nadere informatie

Instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP)

Instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP) CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 Pensioenfonds info@claeysengels.be www.claeysengels.be Instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP) www.iuslaboris.com

Nadere informatie

Eindeloopbaan: je rechten

Eindeloopbaan: je rechten Eindeloopbaan: je rechten Eindeloopbaan: je rechten Eindeloopbaan: je rechten Bedragen Alle bedragen zijn van toepassing op moment van publicatie (april 2016) en uitgedrukt in euro. Vrouwen-Mannen Alle

Nadere informatie

Studiedag over pensioenen 09.06.2015

Studiedag over pensioenen 09.06.2015 Dames en heren, Studiedag over pensioenen 09.06.2015 Vooreerst dank ik u voor de uitnodiging op deze studiedag. U hebt mij uitgenodigd om te spreken over een fundamentele kwestie: «Met welke uitdagingen

Nadere informatie

Eindeloopbaan: je rechten

Eindeloopbaan: je rechten Eindeloopbaan: je rechten Eindeloopbaan: je rechten Bedragen Alle bedragen zijn van toepassing op moment van publicatie (oktober 2017) en uitgedrukt in euro. Vrouwen-Mannen Alle verwijzingen naar personen

Nadere informatie

OVERZICHT INVLOEDEN REGEERAKKOORD DI RUPO I VOOR HET PERSONEEL VAN HET ONDERWIJS

OVERZICHT INVLOEDEN REGEERAKKOORD DI RUPO I VOOR HET PERSONEEL VAN HET ONDERWIJS OVERZICHT INVLOEDEN REGEERAKKOORD DI RUPO I VOOR HET PERSONEEL VAN HET ONDERWIJS DE WEERSLAG OP HET RUSTPENSIOEN Als we over pensioen spreken moeten we een duidelijk onderscheid maken tussen de wettelijke

Nadere informatie

Deze nota geeft een toelichting bij de verschillende elementen van het ontwerp-akkoord.

Deze nota geeft een toelichting bij de verschillende elementen van het ontwerp-akkoord. T O E L I C H T I N G B I J O N T W E R P - A K K O O R D G R O E P V A N T I E N V A N 1 4 O K T O B E R 2015 De Groep van Tien bereikte op 14 oktober 2015 een ontwerp-akkoord over enkele belangrijke

Nadere informatie

Vrouw en pensioen. Jean MOUREAUX. Rijksdienst voor Pensioenen Financiële studies

Vrouw en pensioen. Jean MOUREAUX.  Rijksdienst voor Pensioenen Financiële studies Vrouw en pensioen Jean MOUREAUX jean.moureaux@rvp.fgov.be www.rvp.fgov.be Belang van de gelijkstelbare dagen per aard en geslacht Werloosheid Ziekte, invaliditeit Brugpensioen Onvoldoende informatie Loopbaanonderbreking

Nadere informatie

Fiche 8 AANVULLENDE PENSIOENEN

Fiche 8 AANVULLENDE PENSIOENEN Fiche 8 AANVULLENDE PENSIOENEN (Werknemers: W. 28.04.2003 op de aanvullende pensioenen (de WAP); Zelfstandigen: programmawet 24.12.2002 - W. 27.10.2006 betreffende het toezicht op de instellingen voor

Nadere informatie

ONDERWERP : PENSIOENHERVORMING VOOR DE MANDATARISSEN

ONDERWERP : PENSIOENHERVORMING VOOR DE MANDATARISSEN p. 1 INHOUDSTAFEL 1. LOKALE MANDATARISSEN Gelden de nieuwe loopbaan- en leeftijdsvoorwaarden inzake pensioenen ook voor de lokale mandatarissen?... 2 Waarom werd de wet van 8 december 1976 tot regeling

Nadere informatie

4. Kan ik een overlevingspensioen samen met een rustpensioen ontvangen?

4. Kan ik een overlevingspensioen samen met een rustpensioen ontvangen? BIJLAGEN JE PENSIOEN GOED GEREGELD 1. De wettelijke grensbedragen van je pensioen 2. De herwaarderingscoëfficiënten voor de berekening van je pensioen 3. Hoe kan ik mijn pensioen verhogen met een pensioenbonus?

Nadere informatie

Rekening houdend met de financieringsmethode, kan er een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende types van pensioenplannen.

Rekening houdend met de financieringsmethode, kan er een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende types van pensioenplannen. CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 De groepsverzekering info@claeysengels.be www.claeysengels.be www.iuslaboris.com I WAT IS EEN GROEPSVERZEKERING?

Nadere informatie

De gewijzigde WAP-garantie in een notendop

De gewijzigde WAP-garantie in een notendop Binnen de Groep van tien werd op 14 oktober 2015 een compromis bereikt over de herziening van de wettelijke rendementsgarantie op de aanvullende pensioenen. De rendementsgarantie zal voortaan worden berekend

Nadere informatie

Verkiezingsprogamma s en pensioenen. Een vergelijking van de standpunten van de Vlaamse politieke partijen.

Verkiezingsprogamma s en pensioenen. Een vergelijking van de standpunten van de Vlaamse politieke partijen. Verkiezingsprogamma s en pensioenen Een vergelijking van de standpunten van de Vlaamse politieke partijen. Rudi Goris Lector/onderzoeker KHLeuven Departement Economisch Hoger Onderwijs - KHLeuven 15-5-2014

Nadere informatie

Hoe heeft de sociale zekerheid de crisis doorstaan?

Hoe heeft de sociale zekerheid de crisis doorstaan? Hoe heeft de sociale zekerheid de crisis doorstaan? Hoe heeft de sociale zekerheid de economische crisis van 2009 en 2012 doorstaan? Die twee jaar bedraagt de economische groei respectievelijk -2,8% en

Nadere informatie

Hoeveel bedraagt de bonus?... 5. Welke diensten geven recht op een bonus?... 5. Telt de pensioenbonus mee voor het pensioen?... 6

Hoeveel bedraagt de bonus?... 5. Welke diensten geven recht op een bonus?... 5. Telt de pensioenbonus mee voor het pensioen?... 6 De pensioenbonus 2 Inhoud Inleiding... 3 Wanneer start en eindigt de opbouw van een bonus?... 4 Hoeveel bedraagt de bonus?... 5 Welke diensten geven recht op een bonus?... 5 Telt de pensioenbonus mee voor

Nadere informatie

De individuele pensioentoezegging

De individuele pensioentoezegging CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 De individuele pensioentoezegging info@claeysengels.be www.claeysengels.be www.iuslaboris.com I WAT IS EEN INDIVIDUELE

Nadere informatie

Macro-economische uitdagingen ten gevolge van de vergrijzing

Macro-economische uitdagingen ten gevolge van de vergrijzing Macro-economische uitdagingen ten gevolge van de vergrijzing Gert Peersman Universiteit Gent Seminarie VGD Accountants 3 november 2014 Dé grootste uitdaging voor de regering Alsmaar stijgende Noordzeespiegel

Nadere informatie

~LGEMEEN l]jeheers~omite

~LGEMEEN l]jeheers~omite ~LGEMEEN l]jeheers~omite VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN Opgericht bij de wet van 30 december 1992 Jan Jacobsplein,6 1 000 Brussel Tel.: 02 546 43 40 Fax :02 546 21 53 ABC ADVIES 2011/03 Brussel,

Nadere informatie

Pensioenhervormingen Wat betekent dit voor het onderwijspersoneel?

Pensioenhervormingen Wat betekent dit voor het onderwijspersoneel? Pensioenhervormingen Wat betekent dit voor het onderwijspersoneel? februari 2018 Pensioenen einde van de afbraakplannen nog niet in zicht Bij de start van deze legislatuur was het duidelijk dat de pensioenen

Nadere informatie

Rendementsgarantie 2e pensioenpijler: eindelijk oplossing! De tweede pijler wordt gevormd door ondernemingspensioenstelsels en sectorale stelsels

Rendementsgarantie 2e pensioenpijler: eindelijk oplossing! De tweede pijler wordt gevormd door ondernemingspensioenstelsels en sectorale stelsels Rendementsgarantie 2e pensioenpijler: eindelijk oplossing! De tweede pijler wordt gevormd door ondernemingspensioenstelsels en sectorale stelsels waarvan het beheer is toevertrouwd aan instellingen voor

Nadere informatie

De pensioenhervorming(en): een stand van zaken op 9 juni 2015 Johan Janssens, administrateur-generaal

De pensioenhervorming(en): een stand van zaken op 9 juni 2015 Johan Janssens, administrateur-generaal De afbeelding kan momenteel niet worden weergegeven. De afbeelding kan momenteel niet worden weergegeven. De pensioenhervorming(en): een stand van zaken op 9 juni 2015 Johan Janssens, administrateurgeneraal

Nadere informatie

Federale hervormingen eindeloopbaanbeleid

Federale hervormingen eindeloopbaanbeleid Federale hervormingen eindeloopbaanbeleid België wordt geconfronteerd met de uitdaging de lage werkzaamheidsgraad bij ouderen op te krikken. In reactie hierop herziet de federale regering de regelgevingen

Nadere informatie

Langer werken voor minder pensioen, maar niet voor iedereen...

Langer werken voor minder pensioen, maar niet voor iedereen... Langer werken voor minder pensioen, maar niet voor iedereen... Studiedienst PVDA Kim De Witte 1. Langer werken voor werknemers, ambtenaren en zelfstandigen...2 A. Wettelijk pensioen en inkomensgarantie

Nadere informatie

Overzicht van de nieuwe pensioenmaatregelen in de overheidssector. 2. De verhoging van de leeftijd en loopbaanvoorwaarde voor vervroegd

Overzicht van de nieuwe pensioenmaatregelen in de overheidssector. 2. De verhoging van de leeftijd en loopbaanvoorwaarde voor vervroegd Overzicht van de nieuwe pensioenmaatregelen in de overheidssector 1. 0verzicht Een eerste maatregel verhoogt de minimum leeftijd en loopbaanvoorwaarde om een vervroegd rustpensioen te kunnen genieten.

Nadere informatie

Aanbevelingen die volledig ingewilligd zijn

Aanbevelingen die volledig ingewilligd zijn 1/07/2015 1 Aanbevelingen die volledig ingewilligd zijn 1. Aanbeveling 1999/1 Aanpassing van de reglementering betreffende de betaling per overschrijving van de uitkeringen betaald door de Rijksdienst

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN ONZE SOCIALE ZEKERHEID KORTRIJK, 22 NOVEMBER 2017

DE TOEKOMST VAN ONZE SOCIALE ZEKERHEID KORTRIJK, 22 NOVEMBER 2017 DE TOEKOMST VAN ONZE SOCIALE ZEKERHEID KORTRIJK, 22 NOVEMBER 2017 VERTREKPUNT: 2014 Inzet -3D Plan: Economische groei en sociale vooruitgang of -Confederalisme Voorwaarden - Communautaire standstill -

Nadere informatie

U EN UW PENSIOEN. Gevolgen van de pensioenhervorming van 2016 voor de artsen

U EN UW PENSIOEN. Gevolgen van de pensioenhervorming van 2016 voor de artsen U EN UW PENSIOEN Gevolgen van de pensioenhervorming van 2016 voor de artsen En voor diegenen die zullen werken om het pensioen van de anderen te betalen! Dr. Jean VANDERICK Kliniekhoofd Radiotherapie CHU

Nadere informatie

Geen discriminatie van vrouwen en gepensioneerden!

Geen discriminatie van vrouwen en gepensioneerden! Persdossier Brussel, 25 januari 2016 Geen discriminatie van vrouwen en gepensioneerden! 1) Gepensioneerden en andere uitkeringsgerechtigden betaalden al meermaals de prijs a. Indexsprong: de sociale uitkeringen

Nadere informatie

Opgelet voor de "WAP-rendementsgarantie" in uw groepsverzekering!

Opgelet voor de WAP-rendementsgarantie in uw groepsverzekering! Opgelet voor de "WAP-rendementsgarantie" in uw groepsverzekering! Mrs. Alexia Hoste alexia.hoste@marlex.be Heel wat grote bedrijven maar ook KMO s in Vlaanderen, hebben intussen wel één of meerdere aanvullende

Nadere informatie

Wat mag ik verwachten van mijn pensioen? Antwoorden op 7 prangende vragen

Wat mag ik verwachten van mijn pensioen? Antwoorden op 7 prangende vragen Wat mag ik verwachten van mijn pensioen? Antwoorden op 7 prangende vragen Wat mag ik verwachten van mijn pensioen? Eerst en vooral:... Thuis in geldzaken / Antwoorden op 7 pensioenvragen 11/13/2015 2 In

Nadere informatie

De houdbaarheid van de overheidsfinanciën in het licht van de vergrijzing

De houdbaarheid van de overheidsfinanciën in het licht van de vergrijzing De houdbaarheid van de overheidsfinanciën in het licht van de vergrijzing Seminarie voor leerkrachten, 26 oktober 2016 Stefan Van Parys Bruno Eugène INTERN Departement Studiën Groep Overheidsfinanciën

Nadere informatie

Waarborg en Sociaal Fonds Voedingsindustrie Aanvullend pensioen. Wat?

Waarborg en Sociaal Fonds Voedingsindustrie Aanvullend pensioen. Wat? Waarborg en Sociaal Fonds Voedingsindustrie Aanvullend pensioen Wat? Sinds 1 april 2004 genieten alle arbeiders van de voedingsnijverheid een aanvullend pensioen, ofwel op basis van het sectoraal sociaal

Nadere informatie

3. Tweede pijler : algemeenheden

3. Tweede pijler : algemeenheden 3. Tweede pijler : algemeenheden 15 Wat is het belang van een aanvullend pensioen? Het is de bedoeling om het wettelijk pensioen aan te vullen en, in het bijzonder voor de kaderleden, de levensstandaard

Nadere informatie

Pensioenplan voor de arbeiders van de grind- en zandgroeven

Pensioenplan voor de arbeiders van de grind- en zandgroeven Pensioenplan voor de arbeiders van de grind- en zandgroeven Voorwoord Midden 2014 werd voor de arbeiders van de grind- en zandgroeven een sectoraal pensioenplan ingevoerd. Met dit sectorpensioenplan bouwt

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid"

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid" SCSZ/13/177 BERAADSLAGING NR. 13/082 VAN 3 SEPTEMBER 2013 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Allemaal langer werken voor minder pensioen?

Allemaal langer werken voor minder pensioen? De toekomst van onze sociale zekerheid Allemaal langer werken voor minder pensioen? Kim De Witte Kim De Witte Waregem 14 december Grote Pensioenenquête Knack Resultaten ivox en Knack enquêtes: Pensioenen

Nadere informatie

I\LGEMEEN E3EHEERSOMITE

I\LGEMEEN E3EHEERSOMITE I\LGEMEEN E3EHEERSOMITE VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN Opgericht bij de Wet van 30december 1992 Brussel, 22 maart 2018 Advies 2018106 Uitgebracht op vraag van de minister van Zelfstandigen

Nadere informatie

Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector

Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector Update 2018-2019 www.federale.be www.baksteen.be Voorwoord Eind 2011 werd een sectoraal pensioenplan ingevoerd voor de arbeiders van de baksteensector.

Nadere informatie

Pensioenen Ambtenaren (ZAP, AAP)

Pensioenen Ambtenaren (ZAP, AAP) Pensioenen Ambtenaren (ZAP, AAP) 1 Pensioenen Ambtenaren: enkel voor vastbenoemd ZAP en AAP dat later benoemd wordt Werknemers: andere berekenwijze Zelfstandigen: andere berekenwijze 2 Pensioenleeftijd

Nadere informatie

DPP Workshop Pensioen

DPP Workshop Pensioen 70? Nee dat is de capaciteit van de zaal, niet uw pensioenleeftijd! DPP Workshop Pensioen Jurryt Prims 3 oktober 2013 1 Vraag 1 Wat is de wettelijke pensioenleeftijd in België? a) 62 b) 65 c) 67 2 VOORWAARDE

Nadere informatie

Naar een gelijkwaardige sociale bescherming voor zelfstandigen

Naar een gelijkwaardige sociale bescherming voor zelfstandigen augustus 18 Naar een gelijkwaardige sociale bescherming voor zelfstandigen Het sociaal statuut voor de zelfstandigen is de voorbije jaar stelselmatig verbeterd. De zelfstandigen zijn vragende partij om

Nadere informatie

2. Het wettelijk pensioen : onze absolute prioriteit

2. Het wettelijk pensioen : onze absolute prioriteit 2. Het wettelijk pensioen : onze absolute prioriteit 7 Een mechanisme van solidariteit Voor de meeste Belgen is en blijft het wettelijk pensioen de enige bron van inkomsten eens men de pensioenleeftijd

Nadere informatie

Meeruitgaven in 2005 t.o.v. 1996 voor vrouwelijke 60-plussers als gevolg van de pensioenhervorming in 1996

Meeruitgaven in 2005 t.o.v. 1996 voor vrouwelijke 60-plussers als gevolg van de pensioenhervorming in 1996 Meeruitgaven in 2005 t.o.v. 1996 voor vrouwelijke 60-plussers als gevolg van de pensioenhervorming in 1996 Inleiding Bij de pensioenhervorming van 1996 werd besloten de pensioenleeftijd van vrouwen in

Nadere informatie

Evaluatie van de effecten van bepaalde regeringsmaatregelen op de economische groei en de werkgelegenheid

Evaluatie van de effecten van bepaalde regeringsmaatregelen op de economische groei en de werkgelegenheid Hoorzitting van de commissie Sociale Zaken van de Kamer van volksvertegenwoordigers Evaluatie van de effecten van bepaalde regeringsmaatregelen op de economische groei en de werkgelegenheid 4 februari

Nadere informatie