DAGORDE. 1 Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Bourgondisch Kruis. Voorlopige vaststelling ontwerp.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DAGORDE. 1 Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Bourgondisch Kruis. Voorlopige vaststelling ontwerp."

Transcriptie

1 Aanwezig: ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 19 JANUARI Michaël Vannieuwenhuyze: Voorzitter; Alain Top: Burgemeester; Annick Vandebuerie, David Vandekerckhove, Jacques Maelfait, Filip Kets, Eddy Glorieux, Inge Bossuyt: Schepenen; Dominique Windels: Schepen van rechtswege, Voorzitter van het OCMW (niet stemgerechtigd); Rita Beyaert, Willy Vandemeulebroucke, Rik Pattyn, Francis Pattyn, Rik Vandenabeele, Rosanne Mestdagh, Kathleen Duchi, Marleen Rogiers, Eric Kerckhof, Donald Langedock, Olivier Vanryckeghem, Sofie Decavele, Tijs Naert, Stijn Soetaert, Marijke Ostyn, Eveline Lahousse, Lynn Callewaert, Patrick Claerhout, Alexander De Waele, Hilde De Bruyne, Stijn Derammelaere: Raadsleden; Carlo Daelman: Secretaris Verontschuldigd: Afwezig: Filip Kets: Schepen afwezig voor 13; Dominique Windels: Schepen van rechtswege, Voorzitter van het OCMW (niet stemgerechtigd) afwezig voor 12, 13; Olivier Vanryckeghem: Raadslid afwezig voor 1, 12, 13 De zitting begint om uur Openbare zitting DAGORDE DEPARTEMENT GRONDGEBIEDSZAKEN 1 Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Bourgondisch Kruis. Voorlopige vaststelling ontwerp. 2 Woonwijs. Goedkeuren jaarverslag, rekening en jaarlijkse evaluatie. 3 Samenwerkingsovereenkomst sociaal verhuurkantoor (SVK) De Poort vzw. Goedkeuring. DEPARTEMENT BURGER EN WELZIJN 4 Opzeg lidmaatschap Welzijnsconsortium Zuid-West-Vlaanderen vzw. DEPARTEMENT GRONDGEBIEDSZAKEN 5 FRGE (Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost). Samenwerkingsovereenkomst met nieuwe lokale entiteit. Goedkeuring. 6 Onderhoud en heraanleg wegen Deel 1 : Kapelstraat, Klein Harelbekestraat en heraanleg parking Tieltsestraat. Goedkeuren bestek, raming (32.644,63 euro excl. 21 % btw) en gunningswijze.

2 7 Buffergracht Klein Harelbekestraat. Goedkeuren bestek, raming (16.341,50 euro excl. 21 % btw) en gunningswijze. 8 Publiek Private Samenwerking Marktcentrum. Goedkeuren Bestek. 9 Herinrichten Marktplein. Archeologisch vooronderzoek (inventariserend veldonderzoek). Goedkeuren bestek, raming (68.165,15 euro excl. 21 % btw) en gunningswijze. 10 Revitalisatie industriezone Stasegem - Acacialaan, Kollegelaan (tussen Gaverbeek en Acacialaan), Berkenlaan (tussen Venetiëlaan en Acacialaan), Platanenlaan en Kastanjelaan (tussen Kollegelaan en nr. 15). Goedkeuren samenwerkingsovereenkomst met CVBA Infrax. DEPARTEMENT FACILITY 11 Vervangen buitenschrijnwerk sporthal Vlasschaard Bavikhove. Goedkeuren bestek, raming ( euro excl. 21 % btw) en gunningswijze. 12 Gezamenlijke aankoop poetsmateriaal. Goedkeuren bestek, gunningswijze en raming (12.603,31 euro excl. 21 % btw). 13 Aankoop voertuigen Facility. Goedkeuren bestek, gunningswijze en raming (50.413,22 euro excl. 21 % btw). DEPARTEMENT MANAGEMENT EN PERSONEEL 14 GAS (Gemeentelijke Administratieve Sancties). Protocolakkoord met het parket. Bekrachtiging. 15 Terbeschikkingstelling brandweerkazerne aan brandweerzone Fluvia. Goedkeuren contract. 16 Vraag tot motie ingediend door raadslid Rita Beyaert. 17 Aanstelling stadsvertegenwoordiging in de bovengemeentelijke instellingen NV Elk Zijn Huis en De Lijn naar aanleiding van neerleggen van het mandaat van mevrouw Martine Simoens. DEPARTEMENT FINANCIËN 18 Opheffing van de parochie OLV-Koningin Harelbeke. Advies. DEPARTEMENT VRIJE TIJD 19 Aanpassing subsidiereglement Harelbeekse Jeugd. DEPARTEMENT MANAGEMENT EN PERSONEEL 20 Vragenkwartiertje.

3 Openbare zitting *** DEPARTEMENT GRONDGEBIEDSZAKEN 1. Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Bourgondisch Kruis. Voorlopige vaststelling ontwerp. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: Op werd door het college van burgemeester en schepenen een positief planologisch attest afgeleverd voor NV Bourgondisch Kruis, zowel voor de bestendiging van het bedrijf op de huidige locatie, als voor de uitbreidingsvraag op korte en lange termijn. In het college van burgemeester en schepenen van 14 januari 2014 werd beslist tot de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan Bourgondisch Kruis. De gemeenteraad nam in zitting van 17 maart 2014 kennis van de beslissing tot opmaak en heeft de contractuele voorwaarden en raming goedgekeurd. Het college van burgemeester en schepenen belastte in zitting van 25 maart 2014 de Intercommunale Leiedal, President Kennedypark 10 te 8500 Kortrijk, met de opmaak van het RUP. Het college van burgemeester en schepenen nam kennis van het voorontwerp in zitting van 14 oktober Uit het verslag van de plenaire vergadering d.d. 14 november 2014, blijkt dat, mits te voldoen aan de gemaakte opmerkingen, het plan gunstig geadviseerd wordt. Artikel van het decreet van 27 april 2007 (plan MER-decreet) maakt in bepaalde gevallen de opmaak van een plan-mer verplicht bij de opmaak van een RUP. Overeenkomstig artikel van hetzelfde decreet werd het plan onderworpen aan een onderzoek tot milieueffectrapportering. Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie heeft op 14 november 2014, op basis van het screendossier en de uitgebrachte adviezen terzake, geconcludeerd dat het voorgenomen plan geen aanleiding gaf tot aanzienlijke milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-mer niet nodig is. Het college oordeelde in zitting van dat ze gaat akkoord met de voorgestelde aanpassingen tijdens de plenaire vergadering behoudens verwerken opmerking provincie inzake nabestemming. Het college stelde in zitting van dat ze een variante oplossing verkiest uit de plenaire vergadering met een vastgelegde termijn voor een ontsluiting langs de verbrede Grensstraat, voorafgaand aan fase 2 en ten laatste tegen 1/1/2018. De raadscommissie grondgebiedszaken gaf op 6 november 2014 volgend advies: het ontwerp wordt gunstig geadviseerd voor voorlopige vaststelling. Op basis van voormelde adviezen werd het ontwerp van het gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan en de daarbij horende stukken opgemaakt door de Intercommunale Leiedal, stedenbouwkundig ontwerper.

4 De watertoets toont aan dat er voldoende maatregelen worden genomen bij het gemeentelijk RUP (voorschriften) om de schadelijke effecten te vermijden, te beperken, te herstellen of te compenseren. De gemeenteraad heeft van alle voormelde stukken in verband met het RUP Bourgondisch Kruis kennis genomen. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen: - de artikelen en van de Vlaamse Codex ruimtelijke ordening; - het artikel van de Vlaamse Codex ruimtelijke ordening; - decreet van 27 april 2007 tot wijziging van titel IV van het decreet van 05 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid; - artikel 8 van het decreet betreffende het integraal waterbeleid van en latere wijzigingsdecreten - Het gemeentedecreet en in het bijzonder en zonder zich daartoe te willen beperken de artikels 42 en Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen: Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit; BESLUIT: Artikel 1: Artikel 1: Het ontwerp van het gemeentelijke Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Bourgondisch Kruis wordt voorlopig vastgesteld. Artikel 2: De plannen worden onderworpen aan de formaliteiten voorgeschreven door artikel , 3 en 4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. 2. Woonwijs. Goedkeuren jaarverslag, rekening en jaarlijkse evaluatie. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: Bij de gemeenteraadsbeslissing van 10 mei 2010 werd beslist tot participatie in de Interlokale Vereniging Wonen Deerlijk-Harelbeke-Kuurne-Lendelede. Later werd de naam van deze vereniging omgevormd tot IGS Woonwijs. De overeenkomst met statutaire draagkracht bepaalt het volgende: De rekening van de interlokale vereniging wordt jaarlijks ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten en ter kennisname aan de andere deelnemers. Dit moet gebeuren uiterlijk binnen de zes maanden na de afsluiting van het werkjaar Samen met de rekening wordt aan de deelnemers ook een jaarverslag ter beschikking gesteld. Dit jaarverslag wordt samen met de rekening aan de gemeenteraden ter goedkeuring voorgelegd. Ter gelegenheid van de behandeling van het jaarverslag geven

5 de vertegenwoordigers van de gemeente in de interlokale vereniging toelichting aan de raad. Het jaarverslag wordt gelijktijdig met de jaarrekening ter beschikking gesteld van de andere deelnemers, ter bespreking. De jaarlijkse evaluatie door de gemeenteraden gebeurt ter gelegenheid van de bespreking van het jaarverslag. Aan de gemeenteraad wordt thans het jaarverslag en de jaarrekening van werkingsjaar 3 (1 oktober 2013 tot en met 30 september 2014) voorgelegd. Uit het jaarverslag blijkt dat de beoogde resultaten grotendeels zijn behaald. De ontwikkeling van een premie toegespitst op de verbetering van private huurwoningen werd goedgekeurd en opgestart. De BBC, met daarin een geactualiseerd woonplan, werd goedgekeurd. De opmaak van een woonactieplan werd uitgesteld naar werkingsjaar 4, net als de evaluatie van de woonloketten. Verder werd er volop ingezet op het uitvoeren van woningonderzoeken en conformiteitsonderzoeken, werd er een subsidiedossier opgemaakt en goedgekeurd voor de komende 3 jaar en werd er actief meegewerkt aan het regionale project Warmer Wonen. Tenslotte werd er een analyse uitgevoerd van de wachtlijsten voor een sociale woning om de nood aan een lokaal toewijzingsreglement na te gaan en werd de leegstandsheffing voor het eerst geïnd. Het jaarverslag en de jaarrekening werden besproken op het beheerscomité van 3 november Zoals overeengekomen in de samenwerkingsovereenkomst gebeurt de jaarlijkse evaluatie door de gemeenteraad ter gelegenheid van de bespreking van het jaarverslag. Na goedkeuring door de gemeenteraad, wordt de jaarrekening opgestuurd naar de subsidiërende overheden. De raadscommissie financiën, management, personeel, communicatie en intercommunales besprak op het jaarverslag en de jaarrekening van werkingsjaar 3 en formuleerde een positief advies. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale en reglementaire bepalingen: - Vlaams decreet van 06 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en latere wijzigingen; - Besluit van de Vlaamse regering van 21 september 2007 houdende de subsidiëring van projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid; - Provinciaal reglement betreffende de subsidiëring van West-Vlaamse intergemeentelijke samenwerkingsinitiatieven voor woonbeleid en dienstverlening; Om deze redenen; Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit; BESLUIT: Artikel 1: Het jaarverslag en de jaarrekening worden goedgekeurd.

6 Artikel 2: Het jaarverslag en de jaarrekening worden ter goedkeuring overgemaakt aan de subsidiërende overheden. Artikel 3: De werking van Woonwijs wordt positief geëvalueerd. 3. Samenwerkingsovereenkomst sociaal verhuurkantoor (SVK) De Poort vzw. Goedkeuring. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: De Poort vzw is een sociaal verhuurkantoor (SVK), die woningen inhuurt bij private eigenaars om ze aan kwetsbare huurders te verhuren. Deze woningen worden meegeteld in het sociaal woonaanbod van de stad. Daarnaast biedt De Poort vzw ook renovatiebegeleiding aan. Eigenaars die hun woning aan De Poort vzw wensen te verhuren, maar waarvan de woning niet voldoet aan alle eisen zoals vermeld in de Vlaamse Wooncode, kunnen bij De Poort vzw begeleiding krijgen bij de renovatie van hun woning. Woningen die door De Poort vzw in huur worden genomen, moeten immers voldoen aan een woningkwaliteitscharter. De Poort vzw heeft samenwerkingsovereenkomsten met de OCMW s binnen hun werkingsgebied, waaronder ook het OCMW Harelbeke. De overeenkomst vermeldt hoe de bijdrage van de OCMW s aan De Poort wordt berekend. Deze berekening is echter niet uniform voor de verschillende OCMW s. Hierdoor waren de OCMW s vragende partij voor een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met een uniforme berekeningswijze voor de bijdrage. Het lokaal woonbeleid, waaronder het voorzien van een sociaal woonaanbod, is vooral een bevoegdheid van de gemeenten, maar de gemeenten zijn niet mee opgenomen in de samenwerkingsovereenkomsten en dragen financieel niet bij. Er werd, rekening houdend met bovenstaande aanleidingen, een nieuwe samenwerkingsovereenkomst uitgewerkt door De Poort vzw, de stad Harelbeke en het OCMW Harelbeke. De samenwerkingsovereenkomst werd besproken door het college in zittingen van 25 november 2014 en 2 december 2014 en op de raadscommissie grondgebiedszaken op 14 januari De raadscommissie formuleerde een positief advies betreffende het dossier. Het komt thans de gemeenteraad toe om de samenwerkingsovereenkomst met De Poort vzw goed te keuren, volgens art. 42 van het gemeentedecreet. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen: - Het gemeentedecreet, in het bijzonder en zonder zich daartoe te willen beperken, artikel Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen: Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting;

7 Met unanimiteit; BESLUIT: Artikel 1: De Stad Harelbeke keurt de samenwerkingsovereenkomst met De Poort vzw goed als volgt: Samenwerkingsovereenkomst tussen Het stadbestuur van Harelbeke, het OCMW van Harelbeke en De Poort vzw voor wonen en werk Deze overeenkomst regelt de ondersteuning van het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) binnen De Poort vzw door het stadsbestuur en OCMW van Harelbeke met het oog op samenwerking rond welbepaalde doelstellingen, gekaderd in de doelstellingen van het lokaal woonbeleid van de stad Harelbeke. Artikel 1: Wie Deze samenwerkingsovereenkomst wordt afgesloten tussen: - enerzijds het stadsbestuur van Harelbeke vertegenwoordigd door voorzitter Michaël Vannieuwenhuyze en secretaris Carlo Daelman en het OCMW van Harelbeke vertegenwoordigd door voorzitter Dominique Windels en secretaris Hans Piepers - anderzijds De Poort vzw voor wonen en werk met zetel te Damastweversstraat 3, 8500 Kortrijk rechtsgeldig vertegenwoordigd door Rik Desmet, voorzitter raad van bestuur hierna genoemd De Poort vzw Artikel 2: Doel van de samenwerkingsovereenkomst De samenwerkingsovereenkomst omschrijft op welke manier de organisatie met de stad en het OCMW samenwerkt om de doelstellingen uit het lokaal woonbeleid van de stad te realiseren. De overeenkomst bepaalt wat verwacht wordt van de organisatie en hoe dit aangetoond wordt (artikel 3). Daarnaast wordt de ondersteuning vanuit de lokale overheid duidelijk omschreven (artikel 4). Algemene doelstelling (cf. meerjarenplan lokale besturen) De stad Harelbeke heeft binnen haar lokaal woonbeleid de volgende doelstelling: voldoende aanbod aan kwaliteitsvolle en duurzame woningen voor diverse doelgroepen door in te zetten op: - Voldoende woningen - Veilige en gezonde woningen - Duurzaamheid woningen Vanuit de stad worden de volgende acties hiervoor opgezet: verhogen woonkwaliteit door verbeteren van woningen

8 uitbouwen van een stedelijke woondienst in functie van de woondoelstellingen verhogen aanbod sociale woningen verhogen aanbod private huurmarkt verruimen aanbod voor senioren bevordering duurzaam (ver)bouwen via financiële stimulansen Vanuit het OCMW worden deze aangevuld met de volgende acties: Actieve participatie aan het woonbeleid voor de meest kwetsbaren: meewerken aan de opmaak van een toewijzingsreglement voor de doelgroep kwetsbaren Meewerken aan het regionaal project warmer wonen. Realisatie van tijdelijke huisvesting: aankoop van een grote gezinswoning geschikt voor 6 tot 8 personen meewerken aan het regionaal project tijdelijke woonvormen en thuisloosheid Meer specifiek voor het SVK betekent dit inzetten op een kwaliteitsvolle en beheerbare groei van nieuw patrimonium in de stad. Groei van SVK-patrimonium betekent voor de stad inzetten op: - het op peil houden van de lokale particuliere huurmarkt - het verbeteren van de leefbaarheid van de stad via het wegwerken van verkrotting en leegstand door middel van gerichte renovatieprojecten en ondersteuning van eigenaar-verhuurders. - betaalbaar wonen voor haar inwoners door extra in te zetten op een voldoende groot sociaal huuraanbod - voldoende groot sociaal huuraanbod voor de realisatie van het bindend sociaal objectief Concrete doelstellingen 1. De inspanningen op het vlak van actieve prospectie en inhuurname van extra SVK-patrimonium in de stad worden versterkt en gecoördineerd. De stad en het OCMW geven het SVK de overeengekomen middelen om in te zetten op actieve prospectie en inhuurname van extra SVK-woningen in de stad. Het SVK waarborgt tijdens de duur van de samenwerkingsovereenkomst minimaal het op peil houden van het aantal woningen dat ze in portefeuille heeft op het moment van het afsluiten van deze overeenkomst. Het aantal woningen in de portefeuille van het SVK op het grondgebied van de stad tijdens de duur van deze samenwerkingsovereenkomst groeit netto met minimaal 6 woningen ten opzichte van het aantal woningen dat ze in portefeuille heeft op het moment van het afsluiten van deze overeenkomst. De betoelaging bedraagt maximaal 12 woningen ten opzichte van het aantal woningen dat ze in portefeuille heeft op het moment van het afsluiten van deze overeenkomst, waarvan 6 woningen voor gezinnen en 6 woningen voor alleenstaanden/ koppels met maximum 1 kind. (groei over zes jaar ipv jaarlijks deadlines te stellen: renovatieprojecten kunnen over meerdere jaren lopen) De evolutie van het aantal woningen wordt jaarlijks geëvalueerd in overleg tussen de stad, het OCMW en De Poort vzw. 2. De inspanningen op het vlak van kwaliteit van het SVK-patrimonium in de stad worden versterkt en gecoördineerd. De stad en het OCMW geven het SVK de overeengekomen middelen om in te zetten op kwaliteitsbewaking en renovatiebegeleiding t.a.v. eigenaar-

9 verhuurders (i.c. verbeteren patrimonium private huurmarkt) Woningen die het SVK in portefeuille neemt, zijn na eventuele renovatiewerken voldoende kwalitatief. Met voldoende kwalitatief wordt bedoeld dat de woningen voldoen aan de criteria van het Woningkwaliteitscharter 2014 voor sociale verhuurkantoren Vooraleer woningen uit de portefeuille van het SVK worden genomen, onderzoeken de stad en De Poort vzw in overleg met de betrokken eigenaars op welke manier deze woningen te huur of te koop op de particuliere woningmarkt kunnen worden aangeboden. Dit om te vermijden dat woningen die niet conform zijn aan de Vlaamse Wooncode opnieuw worden aangeboden op de private huurmarkt. De stad en De Poort vzw ontwikkelen hiervoor een gezamenlijke strategie en plan van aanpak. 3. De inspanningen op het vlak van huurderbegeleiding en afstemming met de sociale dienst van het OCMW worden versterkt en gecoördineerd De cliënten van het OCMW Harelbeke kunnen zich inschrijven op de wachtlijst van het SVK via de woonbegeleider het OCMW Harelbeke In functie van een duidelijk werkkader en duidelijke verwachtingen tussen de partijen betrokken bij de verhuur, werkt het SVK in samenwerking met de OCMW s procedures uit rond communicatie, aanpak van problematieken, 1. Aanpak en communicatie rond inschrijvingen 2. Aanpak en communicatie rond ingebruikname nieuwe woning 3. Aanpak en communicatie rond technische meldingen van huurders 4. Aanpak en communicatie rond leefbaarheidsproblemen 5. Aanpak en communicatie rond achterstallige huur 6. Samenwerking en communicatie rond actualisatie wachtlijsten 7. De opmaak, realisatie en evaluatie van deze procedures start bij het begin van het eerste werkjaar van deze samenwerkingsovereenkomst. Het SVK is aanwezig op periodiek overleg van de sociale dienst indien hier vanuit het SVK of vanuit het OCMW behoefte aan is Het SVK organiseert jaarlijks een regionaal overleg- en/of netwerkmoment voor maatschappelijk werkers van OCMW s uit haar werkingsgebied Het SVK informeert haar huurders over het aanbod van de Energiesnoeiers, waaronder de energiescans Het SVK zet actief in op het doorstromen van haar huurders naar de sociale of private huurmarkt Artikel 3: Criteria voor beoordeling van de realisatie van de doelstelling Aan de hand van volgende criteria zal beoordeeld worden of de afspraken in functie van de realisatie van de doelstellingen in artikel 2, nagekomen worden. Jaarlijks worden er indicatoren bepaald die deze 13 criteria concreter maken en die de basis zullen zijn voor het evaluatieverslag. Aantal nieuwe inhuurnames (en evolutie) De Poort vzw zet actief in op renovatiebegeleiding voor SVK-panden. Evolutie van de doorstroming van de SVK-huurders naar andere segmenten van de woningmarkt. Evaluatie van de periodieke overlegmomenten en afstemming met de stad en OCMW

10 Evaluatie van de opgemaakte procedures Permanente evaluatie door vertegenwoordiging van het OCMW in Raad van Bestuur vzw en vertegenwoordiging van de gemeente in de Algemene Vergadering miv Artikel 4: Omschrijving van de ondersteuning door de lokale overheid Onder voorbehoud van de beschikbare kredieten in het budget zal het stadbestuur en/of het OCMW van Harelbeke in de periode een jaarlijkse toelage voorzien voor het SVK van 580 per private woongelegenheid met twee slaapkamers en meer, en van 450 voor private woongelegenheden met maximum 1 slaapkamer, dat het SVK in beheer heeft op haar grondgebied om de samenwerking met de lokale overheid (verder) uit te bouwen. Deze afspraken gelden enkel voor woningen die ingehuurd worden vanop de private huurmarkt. Het aantal woningen dat als basis dient voor de berekening is het aantal woningen in portefeuille op 31 december van dat jaar. Over een periode van 6 jaar kunnen maximaal 12 bijkomende woningen betoelaagd worden ten opzichte van het aantal woningen dat ze in portefeuille heeft op het moment van het afsluiten van deze overeenkomst. Volgend schema wordt gehanteerd, waarbij de voorwaarde geldt dat dit maximumtoelagen zijn, rekening houdend met het aantal woningen in portefeuille. Het aantal gerealiseerde woningen is overdraagbaar naar een volgend jaar. 31/12/2014: x woningen Toelage 2015: x + 2 woningen Toelage 2016: x + 4 woningen Toelage 2017: x + 6 woningen Toelage 2018: x + 8 woningen Toelage 2019: x + 10 woningen Toelage 2020: x + 12 woningen. Indien de betoelaging vanuit Vlaanderen en/of andere overheden herzien wordt kunnen de vastgelegde bedragen per woning herbekeken worden. Hiervoor zal een nieuwe overeenkomst afgesloten worden waarin het aangepaste bedrag opgenomen wordt. Artikel 5: Rapportering De Poort vzw zal jaarlijks aan het stadbestuur en OCMW rapporteren over de gerealiseerde werking van het SVK in het voorbije jaar en daarvoor de hiernavolgende documenten op eigen initiatief voorleggen aan het stadbestuur tegen ten laatste 1 april van het jaar na het werkingsjaar: - een evaluatieverslag over de gerealiseerde werking en waaruit blijkt dat de doelstelling gerealiseerd werd volgens de in artikel 2 en artikel 3 gestelde voorwaarden - De Poort vzw zal eventueel bijkomende verantwoordingsstukken die het stadbestuur kan vragen binnen een afgesproken termijn bezorgen. Artikel 6: Uitbetalingsmodaliteiten Het Stadsbestuur en/of het OCMW zullen elk de helft van de voorziene toelage als volgt uitbetalen: De stad Harelbeke betaalt uiterlijk op 1 mei van jaar x een voorschot voor jaar x, gebaseerd op het aantal woningen in portefeuille op 31 december van jaar x-1. Daarnaast betaalt de stad Harelbeke, eveneens uiterlijk op 1 mei van het jaar x, de afrekening van jaar x-1, gebaseerd op het aantal woningen in portefeuille op 31 december van jaar x -1, zoals vermeld in het jaarverslag. In 2015 wordt een voorschot

11 betaald, dat gebaseerd is op het aantal woningen in portefeuille op 21 oktober 2014 (27 woningen). Het OCMW Harelbeke betaalt uiterlijk op 1 mei van jaar x een voorschot voor jaar x, gebaseerd op het aantal woningen in portefeuille op 31 december van jaar x-1. Daarnaast betaalt het OCMW Harelbeke, eveneens uiterlijk op 1 mei van het jaar x, de afrekening van jaar x-1, gebaseerd op het aantal woningen in portefeuille op 31 december van jaar x -1, zoals vermeld in het jaarverslag. In 2015 wordt een voorschot betaald, dat gebaseerd is op het aantal woningen in portefeuille op 21 oktober 2014 (=27 woningen). De toelage zal gestort worden op volgend rekeningnummer BE op naam van: De Poort vzw. Bij wijziging van het rekeningnummer meldt De Poort vzw dit onmiddellijk schriftelijk aan het stadsbestuur. Dit schrijven maakt dan onlosmakelijk deel uit van huidige overeenkomst. Artikel 7: Contactpersonen ivm deze samenwerkingsovereenkomst Voor het stadbestuur: Delphine Mailliard, Projectcoördinator Woonwijs Voor het OCMW : Micheline Decuypere, Directeur Sociaal Beleid Voor De Poort vzw: Thomas Raes, Algemeen Coördinator Elke wijziging van de contactpersoon wordt onmiddellijk schriftelijk aan de andere partij gemeld. Dit schrijven maakt dan onlosmakelijk deel uit van huidige overeenkomst. Artikel 8: Evaluatie De stad, OCMW en De Poort vzw evalueren (minstens) driejaarlijks de uitvoering van het convenant. In onderling akkoord kunnen de beide partijen de samenwerkingsovereenkomst bijsturen. Artikel 9: Conflicten Bij conflicten overleggen de stad en de partners. Als geen overeenkomst bereikt wordt, leggen ze het probleem voor aan een arbitragegroep: elke partij stelt hiervoor een bemiddelaar aan en ze kiezen samen een derde lid. Artikel 9: Duur van de samenwerkingsovereenkomst De convenant gaat in op 1 januari 2015 en eindigt op 31 december De samenwerking geldt voor 6 jaar. Indien één van de partijen de overeenkomst wenst te verbreken gebeurt dit na overleg en middels een aangetekend schrijven uiterlijk drie maanden voor het einde van het kalenderjaar. De overeenkomst eindigt dan op 31 december van het betreffende jaar. Het stadsbestuur en het OCMW van Harelbeke kan evenwel met een aangetekend schrijven de overeenkomst met onmiddellijke ingang beëindigen als de contractvoorwaarden niet worden nageleefd. In dit geval moet een evenredig deel van de toelage door De Poort vzw terugbetaald worden. Het stadsbestuur en het OCMW van Harelbeke zal de samenwerking in de loop van het laatste contractjaar beoordelen op basis van een evaluatieverslag opgemaakt door de bevoegde dienst (in overleg met De Poort vzw). Deze evaluatie vormt de basis voor de opmaak van een eventueel nieuwe overeenkomst. Opgemaakt te Harelbeke, in drie exemplaren op Namens het stadbestuur van Harelbeke

12 Carlo Daelman Stadsecretaris Michaël Vannieuwenhuyze Voorzitter Namens het OCMW van Harelbeke Hans Piepers Secretaris Dominique Windels Voorzitter Namens De Poort vzw, voor wonen en werk Rik Desmet Voorzitter Artikel 2: Deze samenwerkingsovereenkomst wordt van de stad Harelbeke gesloten onder de ontbindende voorwaarde van goedkeuring van deze samenwerkingsovereenkomst door alle partners, zijnde OCMW Harelbeke en De Poort vzw. DEPARTEMENT BURGER EN WELZIJN 4. Opzeg lidmaatschap Welzijnsconsortium Zuid-West-Vlaanderen vzw. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: Het Welzijnsconsortium Zuid-West-Vlaanderen, actief sinds 1992, is een samenwerkingsinitiatief van 13 OCMW's, 13 gemeentebesturen, de Provincie West- Vlaanderen en een 15-tal regionaal werkende organisaties die actief zijn op vlak van welzijn, sociaal beleid en sociale dienstverlening in de regio Zuid-West-Vlaanderen. Het stadsbestuur is partner in de VZW welzijnsconsortium Zuid-West-Vlaanderen. Deze VZW brengt mensen, besturen en diensten samen rond sociale thema s. Ze helpen noden en ideeën bespreekbaar te maken en bieden ondersteuning bij de concretisering van sociaal beleid en de ontwikkeling van streekprojecten. Ze leveren voorbereidend werk in de regio door in te spelen op wat leeft in die regio en op de actuele sociale beleidsontwikkelingen. Het welzijnsconsortium zal gezien de gewijzigde context ophouden te bestaan ten laatste op Het welzijnsconsortium neemt de voorbereidingen voor de ontbinding van de vzw. Daarom zegt de stad Harelbeke haar lidmaatschap in het welzijnsconsortium op. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen: De statuten van het Welzijnsconsortium Zuid-West-Vlaanderen vzw, zoals neergelegd ter griffie van de rechtbank van koophandel te Kortrijk op 9 februari 2006 (statutenwijziging: neergelegd op 19 november 2010). Artikel 9 van voormelde statuten bepaalt dat elk lid ten allen tijde uit de vereniging kan treden en ontslag bij aangetekend schrijven aan de raad van bestuur ter kennis wordt gebracht.

13 Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen: Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit; BESLUIT: Artikel 1: De stad Harelbeke zegt haar lidmaatschap in Welzijnsconsortium vzw op met ingang van 20 januari 2015 overeenkomstig artikel 9 van de statuten van de vzw, gezien het stopzetten van hun activiteiten. Artikel 2: Een voor eensluidend verklaard afschrift van deze beslissing wordt zowel aangetekend als per gewone post overgemaakt aan de raad van bestuur van het Welzijnsconsortium Zuid-West-Vlaanderen vzw. DEPARTEMENT GRONDGEBIEDSZAKEN 5. FRGE (Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost). Samenwerkingsovereenkomst met nieuwe lokale entiteit. Goedkeuring. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: FRGE (Fonds ter reductie van de globale energiekost) Brussel en het Welzijnsconsortium, aangeduid door het FRGE als lokale entiteit van het FRGE voor onze regio, sloten een samenwerkingsovereenkomst af die eindigde op inzake het toekennen van leningen aan 2% aan particulieren voor energiebesparende investeringen. Het Welzijnsconsortium sloot op zijn beurt afzonderlijke samenwerkingsovereenkomsten af met de gemeenten uit de Zuid-West-Vlaamse regio. De gemeenteraad heeft in zitting van de overeenkomst tussen het Welzijnsconsortium en de Stad Harelbeke betreffende het pilootproject van het fonds ter reductie van de globale energiekost (FRGE) goedgekeurd. De overeenkomst werd ondertekend op De overeenkomst loopt voor een periode van 10 jaar en 3 maanden tot eind september In het kader van de 6de staatshervorming werd beslist tot de regionalisering van het FRGE. Sinds zijn de gewesten bevoegd voor de materie, op wordt FRGE Brussel ontbonden en op neemt het VEA (Vlaams Energieagentschap) de coördinatie over. Naar aanleiding van deze regionalisering worden ook de modaliteiten herbekeken. Pas in het voorjaar 2015 krijgen we hierover uitsluitsel. Op heden werden de lopende samenwerkingsovereenkomsten met de lokale entiteiten onder de huidige voorwaarden verlengd tot eind Het Welzijnsconsortium, die in 2008 werd aangeduid als lokale entiteit voor Zuid-West- Vlaanderen, kan echter, als gevolg van de evoluties inzake een interlokale vereniging voor sociaal beleid, deze taak niet langer behartigen. Hierdoor dreigt de continuering van het fonds in het gedrang te komen. Het OCMW Kortrijk stelt zich kandidaat om als lokale

14 entiteit voor de regio op te treden tot eind Dit als overgangsmaatregel en in afwachting van de interlokale vereniging voor sociaal beleid. Het OCMW Kortrijk voldoet aan de juridische vereisten om op te treden als lokale entiteit voor de regio. Het OCMW Kortrijk stelt voor om tot nader order de huidige voorwaarden te behouden en de samenwerkingsovereenkomst in die zin op te stellen. Het Welzijnsconsortium zou de continuering verzekeren tot eind januari Het OCMW Kortrijk kan een aanvraag richten tot het FRGE om vanaf 1 februari 2015 op te treden als lokale entiteit. Van zodra de interlokale vereniging voor sociaal beleid een feit is, zal dit orgaan de toekomstige inbedding van het FRGE worden en optreden als lokale entiteit. Gezien de overdracht juridische vereisten en budgettaire en administratieve implicaties teweeg brengt, stelt het OCMW Kortrijk voor een engagement aan te gaan tot eind Op die manier kan de overdracht naar de interlokale vereniging op een goede manier voorbereid worden. Het OCWM Kortrijk vraagt het akkoord van de stad om zich als kandidaat voor de lokale entiteit voor te stellen en de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen. Het college ging hiermee in zitting van 16 december 2014 principieel akkoord en besliste om de algemeen adviseur van Woonwijs als contactpersoon voor FRGE aan te stellen en schepen Dominique Windels af te vaardigen in de beleidsgroep van de lokale entiteit. De samenwerkingsovereenkomst werd besproken in de raadscommissie van 14 januari Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen: - Het gemeentedecreet, in het bijzonder en zonder zich daartoe te willen beperken, artikel Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen: Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit; BESLUIT: Artikel 1: De gemeenteraad neemt kennis van de kandidaatstelling van het OCMW Kortrijk als nieuwe, tijdelijke lokale entiteit voor het aanbieden van FRGE-leningen voor de stad Harelbeke. Artikel 2: De Stad Harelbeke keurt de samenwerkingsovereenkomst met OCMW Kortrijk en OCMW Harelbeke goed als volgt: Overeenkomst tussen OCMW Kortrijk en Stad Harelbeke en OCMW Harelbeke betreffende het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost. Heden, ENERZIJDS, OCMW Kortrijk, met maatschappelijke zetel te 8500 Kortrijk, Budastraat 27, geldig vertegenwoordigd door de heer Philippe De Coene, voorzitter en mevrouw An Spriet, secretaris

15 en ANDERZIJDS, Het lokaal bestuur van de stad Harelbeke; voor de stad vertegenwoordigd door de gemeenteraad, waarvoor optreden de heer Michaël Vannieuwenhuyze, voorzitter en de heer Carlo Daelman, secretaris, handelend krachtens de beslissing van de gemeenteraad, genomen in zitting van 19 januari 2015 en voor het OCMW vertegenwoordigd door de OCMW-raad, waarvoor optreden de heer Dominique Windels, OCMW-voorzitter, en de heer Hans Piepers, OCMW-secretaris, handelend krachtens de beslissing van de OCMW-raad, genomen in de zitting van 22 januari GELET op de opdracht van het FRGE om de reducties van de globale energiekost te bevorderen door, in overleg met de Gewesten: tussenbeide te komen in de financiering van structurele maatregelen voor de doelgroep, in privé-woningen die dienen als hoofdverblijfplaats en het verstrekken van goedkope leningen aan de particulier, voor structurele maatregelen in privé-woningen die dienen als hoofdverblijfplaats, en hiervoor een samenwerking aangaat met Lokale Entiteiten die door het FRGE worden erkend. GELET op de voordracht van het OCMW Kortrijk als Lokale Entiteit van het FRGE door gemeente en OCMW en overwegende dat het totaal van de aantal inwoners van de gemeenten die hun goedkeuring geven aan de voordracht van het OCMW Kortrijk als Lokale Entiteit meer bedraagt dan inwoners en aldus voldaan is aan de territoriumvereiste gesteld vanuit het FRGE. GELET op het feit dat het OCMW Kortrijk zich, bij het voldoen aan alle bovengenoemde voorwaarden, als kandidaat stelt als Lokale Entiteit bij het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE) en dit voor het grondgebied van alle gemeenten die deze overeenkomst onderschrijven, en gelet op het feit dat hiervoor een samenwerkingsovereenkomst zal worden afgesloten met het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (vanaf januari 2015 via het VEA). GELET op het voldoen aan de andere vereisten gesteld door het FRGE aan de kandidaten Lokale Entiteit van het FRGE, met name de voorwaarden zoals opgenomen in artikel 8 van annex 1 bij deze overeenkomst. GELET op het feit dat het OCMW Kortrijk zich, bij het voldoen aan alle bovengenoemde voorwaarden, als kandidaat stelt als Lokale Entiteit bij het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost en dit voor het grondgebied van alle gemeenten die deze overeenkomst onderschrijven, en gelet op het feit dat hiervoor een samenwerkingsovereenkomst zal worden afgesloten met het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost. IS OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT: Artikel 1. Omschrijving van de algemene opdracht van het FRGE De Lokale Entiteit werkt met doel reducties van de globale energiekost te bevorderen door tussenbeide te komen in de financiering van structurele maatregelen voor de doelgroep, in privé-woningen die dienen als hoofdverblijfplaats en het verstrekken van goedkope leningen aan de particulier, voor structurele maatregelen in privé-woningen die dienen als hoofdverblijfplaats, dit voor de doelgroep en particulier wonende op het grondgebied van de gemeenten die deze overeenkomst onderschrijven. De Lokale Entiteit kan ook middelen ontlenen aan rechtspersonen met een sociale doelstelling in het kader van de tussenkomst in de financiering van structurele maatregelen voor de

16 doelgroep wonende op het grondgebied van de gemeenten die deze overeenkomst onderschrijven. Artikel 2. Geldigheidsduur Deze overeenkomst wordt gesloten met ingang van de datum van de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen het OCMW Kortrijk en het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (vanaf januari met het VEA) en geldt tot eind Bij het vervallen van de samenwerkingsovereenkomst tussen de Lokale Entiteit in de regio en het FRGE (het VEA) vervalt de opdracht en dus het voorwerp van deze overeenkomst. Artikel 3. Werkingsgebied Lokale Entiteit Het werkingsgebied van de Lokale Entiteit strekt zich uit over het grondgebied van de gemeenten die deze overeenkomst ondertekenen. Artikel 4. Kredietnemers Lokale Entiteit Gedurende de duurtijd van de overeenkomst tussen de Lokale Entiteit en het FRGE (het VEA), biedt de Lokale Entiteit aan particulieren de mogelijkheid een lening af te sluiten met een looptijd van maximum 5 jaar, voor een maximumbedrag van en aan een in de samenwerkingsovereenkomst tussen de Lokale Entiteit en het FRGE vastgestelde rentevoet. Gedurende de duurtijd van de overeenkomst tussen de Lokale Entiteit en het FRGE, biedt de Lokale Entiteit aan particulieren uit de doelgroep de mogelijkheid een lening af te sluiten met een looptijd van maximum 5 jaar, voor een maximumbedrag van en aan een in de samenwerkingsovereenkomst tussen de Lokale Entiteit en het FRGE vastgestelde rentevoet. Gedurende de duurtijd van de overeenkomst tussen de Lokale Entiteit en het FRGE, biedt de Lokale Entiteit aan rechtspersonen met een sociale doelstelling de mogelijkheid een lening af te sluiten voor tussenkomst in de financiering van structurele, energiebesparende maatregelen voor de doelgroep wonende in de betrokken gemeenten, met de looptijd van maximum 5 jaar en aan een in de samenwerkingsovereenkomst tussen de Lokale Entiteit en het FRGE vastgestelde rentevoet. De maximale duurtijd van 5 jaar en het maximum te ontlenen bedrag van kunnen wijzigen indien dit mogelijk is binnen het kader bepaald door het FRGE en indien alle betrokken actoren hun goedkeuring hierover geven. Het ontleende bedrag en de terugbetalingstermijn staan vermeld in de kredietovereenkomst tussen de kredietnemer en de kredietgever. De kredietnemer wendt het ontleende bedrag aan voor de uitvoering van structurele, energiebesparende maatregelen in een privé-woning, die dient als hoofdverblijfplaats en gesitueerd is op het grondgebied van één der deelnemende gemeenten. De kredietovereenkomst die wordt afgesloten met de kredietnemer bevat een clausule waarin de kredietnemer zich bij wanbetaling akkoord verklaart met loonsafstand. De kredietovereenkomst die wordt afgesloten met de kredietnemer bepaalt dat de particulier budgetbegeleiding of -beheer aanvaardt vanwege het OCMW van de gemeente waar de particulier zijn woonplaats heeft, of vanwege een andere erkende schuldbemiddelingsdienst, indien zich een probleem van terugbetaling stelt. Artikel 5. Inspanningen naar de doelgroep van de meest behoeftigen van het FRGE Er moet vanuit het FRGE een minimaal percentage doelgroepdossiers gehaald worden door de Lokale Entiteit. Dit percentage wordt bepaald door het percentage inwoners van het werkingsgebied van de Lokale Entiteit dat binnen de doelgroep valt. Het Koninklijk Besluit van 2 juni 2006 houdende de definitie van de

17 doelgroep van de meest behoeftigen van het Fonds ter reductie van de globale energiekost, bepaalt de inwoners die onder de doelgroep vallen. Het percentage doelgroepdossiers is dus afhankelijk van het aantal deelnemende gemeenten en zal worden opgenomen in de overeenkomst tussen de Lokale Entiteit en het FRGE en jaarlijks worden geëvalueerd. Een lening of tussenkomst aan een particulier, behorende tot de doelgroep, wordt enkel toegestaan na positief advies van het OCMW van de gemeente waar de particulier zijn woonplaats heeft, of van een erkende schuldbemiddelingsdienst. De Lokale Entiteit en de lokale besturen engageren zich om het aantal doelgroepdossiers te maximaliseren en meer dan het minimaal jaarlijks percentage doelgroepdossiers te behalen. De Lokale Entiteit voorziet inzake doelgroepdossiers een uitgebreidere dienstverlening naar de kredietnemers die dit wensen, dit in goede samenwerking met het lokaal bestuur. Deze uitgebreidere dienstverlening houdt minimaal in de beoordeling van de situatie op het vlak van energieverbruik, renovatiebegeleiding en sociale begeleiding van de doelgroep. Artikel 6. Medewerking van het lokaal bestuur Het lokaal bestuur heeft de Lokale Entiteit de opdracht om de werking van het FRGE in de regio te optimaliseren, gekaderd binnen het gemeentelijk woon-, duurzaamheids- en sociaal beleid. Het lokaal bestuur geeft hiervoor de medewerking aan de Lokale Entiteit om volgens de afspraken gemaakt met de Lokale Entiteit en volgens de richtlijnen bepaald door de beleidsgroep; - Bij zowel OCMW en gemeente een contactpersoon aan te duiden die het project operationeel mee kan opvolgen; - De mogelijkheden van het FRGE intern bekend te maken; - De particulier en doelgroep-particulier bij te staan in de opmaak van de aanvraag tot een kredietafname bij de Lokale Entiteit; - De Lokale Entiteit te adviseren over de bij de Lokale Entiteit aangevraagde kredietafname ingeval van kredietaanvraag door doelgroep; - De kredietaanvrager-particulier een overzicht te bieden over de mogelijke subsidies, premies, toelages,... op zowel lokaal als provinciaal, Vlaams en Federaal niveau, die voor de kredietaanvrager van toepassing zijn en hem, in samenwerking met de Lokale Entiteit, op weg helpen om hier optimaal gebruik van te maken; - Structurele afspraken te maken rond behandeling van administratieve vragen, handelingen in het kader van renovatiebegeleiding bij de doelgroep; - De sociale begeleiding t.a.v. de doelgroepdossiers op te nemen in samenwerking met de Lokale Entiteit; - Budgetbegeleiding of -beheer op te nemen in geval van terugbetalingsproblemen. Artikel 7. Prestaties van de Lokale Entiteit De Lokale Entiteit staat in voor alle taken zoals opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst tussen de Lokale Entiteit en het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost, en doet voor bepaalde taken beroep op een goede samenwerking met de lokale besturen, zoals beschreven in artikel 6 van deze overeenkomst. De Lokale Entiteit staat, binnen de voor haar opdracht beschikbare budgetten, in voor; - het goed beheer van de middelen van het FRGE; - de nodige passieve en actieve communicatie over de mogelijkheden van het FRGE en de werking van de Lokale Entiteit; - het vervolledigen van de kredietaanvraag en het ter goedkeuring overbrengen aan de kredietcommissie en het FRGE;

18 - de communicatie omtrent de goedkeuring/weigering van de kredietaanvrager; - het beheer van het kredietdossier en het opvolgen van de terugbetalingen van de kredietaanvrager; - de sociale begeleiding t.a.v. de doelgroepdossiers in samenwerking met het OCMW van de gemeente of de erkende schuldbemiddelingsdienst (ook beschreven in artikel 6 van deze overeenkomst); - het voorzien van ondersteuning aan de lokale besturen, bijvoorbeeld onder de vorm van opleiding van het personeel en expertise op het vlak van energie; - de renovatiebegeleiding t.a.v. de doelgroepdossiers, wat inhoudt dat de Lokale Entiteit instaat voor het opvragen van offertes, het contracteren en controleren van de werken,...; - de Lokale Entiteit stelt aan de installaties dezelfde voorwaarden als geldend om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen; - het optimaal gebruiken van alle subsidies, premies, toelages,... waar de kredietaanvrager uit de doelgroep recht op heeft; - het voorzien in een jaarlijkse rapportering aan de deelnemende lokale besturen, waarin m.b.t. de gemeente info wordt gegeven over het totaal aan aanvragen bij de Lokale Entiteit, het aantal lopende, goedgekeurde kredietdossiers die een woning op het grondgebied van de gemeente tot voorwerp hebben en de kenmerken van de kredietnemer, de woning en de maatregelen, het aantal geweigerde aanvragen en de kenmerken van de kredietnemer, de woning en de maatregelen en de reden van weigering, de vordering van de terugbetaling van de kredietnemers, het overzicht van de door de kredietnemers niet terugbetaalde bedragen, het aantal doelgroepdossiers en de evolutie van het bedrag van de garantstelling van de gemeente; - het voorzien in een continue evaluatie en bijsturing van de werking van de Lokale Entiteit; - het opnemen van een signaalfunctie t.o.v. het lokaal bestuur en eventueel hogere overheden. Artikel 8. Beslissingsorganen Lokale Entiteit De Lokale Entiteit zal voor een goede operationalisering van de werking van de Lokale Entiteit een beleidsgroep oprichten. Deze beleidsgroep is samengesteld uit twee afgevaardigden per deelnemend lokaal bestuur, waarvan een afvaardiging vanuit de gemeente en een afvaardiging vanuit het OCMW, een vertegenwoordiger van de werkgevende instantie van de Lokale Entiteit, aangevuld met experts ter zake. Aan de gemeente wordt gevraagd om een effectief en plaatsvervangend lid voor deze beleidsgroep aan te duiden, bij voorkeur een lid van het Schepencollege bevoegd over de materie(s) wonen, leefmilieu, energie of welzijn. Aan het OCMW wordt gevraagd om een effectief en plaatsvervangend lid aan te duiden, bij voorkeur de OCMW-voorzitter. De Lokale Entiteit zal voor een goede behandeling van de kredietaanvragen een kredietcommissie oprichten, die de door de beleidsgroep van de Lokale Entiteit bepaalde criteria omtrent de behandeling van de kredietaanvragen zal bewaken en zal toezien op het goed beheer van de kredieten. De kredietcommissie is samengesteld uit een afvaardiging vanuit de beleidsgroep, een vertegenwoordiger van de werkgevende instantie van de Lokale Entiteit, eventueel aangevuld met experts ter zaken. Uit de leden van de beleidsgroep zullen de effectieve leden en plaatsvervangers van de op te richten Kredietcommissie worden gekozen. De werkgever van de Lokale Entiteit staat in voor een goede omkadering en begeleiding van het team van de Lokale Entiteit en is verantwoordelijk voor de dagdagelijkse aansturing en de personeelszaken van de Lokale Entiteit.

19 Artikel 9. Garantstelling De borgstelling door de lokale besturen voor de leningen die hun inwoners afsluiten bij de lokale entiteit is niet van toepassing voor zover de lokale entiteit een positieve beslissing van het gewest ontvangt om te voorzien in een gewestelijke waarborg. Artikel 12 van de bijlage bij het K.B. van 1 juli 2006 tot vaststelling van het beheerscontract van het FRGE (zie annex 1), bepaalt dat het FRGE een zo laag mogelijk percentage van wanbetalingen beoogt en ernaar streeft de 3% wanbetalingen niet te overschrijden en in geen geval het percentage wanbetalingen meer dan 5% mag bedragen. Ingeval van kwijtschelding door het Fonds aan de Lokale Entiteit, mag deze nooit meer bedragen dan 5% van het totale door de Lokale Entiteit ontleende bedrag. In de loop van de uitvoering van deze overeenkomst kunnen de bepalingen van dit artikel wijzigen of vervallen. Artikel 10. Financiële bepalingen Alle betalingen tussen de partijen gebeuren met de vermelding FRGE. Artikel 11. Slotbepalingen Beide partijen verbinden zich ertoe de bepalingen van deze overeenkomst te goeder trouw uit te voeren. Zo deze uitvoering ernstig verstoord wordt door een nieuw en belangrijk element, dan zal dit dadelijk tussen de beide partijen besproken worden ten einde de bepalingen van deze overeenkomst eventueel aan te passen. Beide partijen zullen alles in het werk stellen om de betwisting en geschillen voortspruitend uit deze overeenkomst in der minne te regelen. Zo dit niet mogelijk is, zijn de rechtbanken van het arrondissement Kortrijk bevoegd uitspraak te doen. Deze overeenkomst werd ondertekend te Harelbeke op in drie exemplaren. Elk der partijen verklaart er minstens één te hebben ontvangen. Voor de Lokale Entiteit, Philippe De Coene, Voorzitter OCMW Kortrijk Voor het OCMW en de Stad Harelbeke; Hans Piepers Secretaris OCMW Harelbeke Carlo Daelman, Secretaris stad Harelbeke Dominique Windels, Voorzitter OCMW Harelbeke Michaël Vannieuwenhuyze, Voorzitter gemeenteraad Harelbeke Artikel 3: Deze samenwerkingsovereenkomst wordt van de stad Harelbeke gesloten onder de ontbindende voorwaarde van goedkeuring van deze samenwerkingsovereenkomst door alle partners, zijnde OCMW Harelbeke en OCMW Kortrijk. 6. Onderhoud en heraanleg wegen Deel 1 : Kapelstraat, Klein Harelbekestraat en heraanleg parking Tieltsestraat. Goedkeuren bestek, raming (32.644,63 euro excl. 21 % btw) en gunningswijze. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch:

20 De parking van sport Hulste in de Tieltsestraat is momenteel in slechte staat : er vormen zich continu putten in de steenslagverharding. Deze verharding wordt gefreesd en gestabiliseerd met cement zodat er geen putten meer ontstaan. Waar de auto s zelf parkeren blijft een deel niet gebonden met cement om waterdoorlatend te blijven (anders bestaat het risico op teveel afwatering richting begraafplaats). De kapelstraat is in slechte staat : heel regelmatig worden met koudasfalt herstellingen uitgevoerd. De huidige toplaag is volledig verouderd en wordt opgebroken en gefreesd. Daarna wordt er steenslag bijgevoerd en gestabiliseerd met cement. Het wordt een betonweg met landelijk karakter : hiermee wordt nog duidelijker gemaakt dat het voor plaatselijk verkeer is en voor de zwakke weggebruiker. Aan de Klein Harelbekestraat worden de buffergrachten aangelegd. Daar waar de grachten komen, wordt de weg slechts 2 meter breed en wordt deze opgebroken en aangevuld met steenslag. Daarna stabiliseren met cement om een betonweg/trage weg te verkrijgen met landelijk karakter. In het kader van de opdracht Onderhoud en heraanleg wegen Deel 1 : Kapelstraat, Klein Harelbekestraat en heraanleg parking Tieltsestraat werd een bestek met nr. 15_1 opgesteld door het Departement Facility. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op ,63 excl. btw of ,00 incl. 21% btw. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking gezien de aard van de bestelling (raming lager dan ,00) en gezien deze gunningswijze aan de stad de meeste waarborgen biedt betreffende prijsvorming en service. Door het vooraf selecteren speelt de concurrentie maar anderzijds blijft de zekerheid dat de aangeschreven aannemers over de nodige vakkennis en deskundigheid beschikken. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget 2015 op budgetcode VT / VT 68 / AR / BI en budgetcode GGZ / GGZ 28 / AR / BI Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen: - De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald en zonder zich daartoe te willen beperken artikel 26, 1, 1 a (limiet van ,00 excl. btw niet overschreden). - De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten. - Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald en zonder zich daartoe te willen beperken artikel Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen, meer bepaald en zonder zich daartoe te willen beperken artikel 5, 2. - Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald en zonder zich daartoe te willen beperken artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad. - De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen. - Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

21 - Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald en zonder zich daartoe te willen beperken artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht. Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen: Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met 16 stemmen voor, 13 stemmen tegen BESLUIT: Artikel 1: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. Artikel 2: Het bestek met nr. 15_1 en de raming voor de opdracht Onderhoud en heraanleg wegen Deel 1 : Kapelstraat, Klein Harelbekestraat en heraanleg parking Tieltsestraat, opgesteld door het Departement Facility worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt ,63 excl. btw of ,00 incl. 21% btw. Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in investeringsbudget 2015 op budgetcode VT / VT 68 / AR / BI en budgetcode GGZ / GGZ 28 / AR / BI Buffergracht Klein Harelbekestraat. Goedkeuren bestek, raming (16.341,50 euro excl. 21 % btw) en gunningswijze. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: Om wateroverlast te vermijden in de Blauwhuisstraat wordt in de Klein Harelbekestraat het regenwater tijdelijk gebufferd in grachten. Aan huisnummer 41 wordt een bestaande gracht voorzien van tussenschotten als damwerking en wordt een nieuwe gracht gegraven aan de andere zijde van de weg, eveneens met tussenschotten. In het kader van de opdracht Buffergracht Klein Harelbekestraat werd een bestek met nr. 15_2 opgesteld door het Departement Facility. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op ,50 excl. btw of ,22 incl. 21% btw. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking gezien de aard van de bestelling (raming lager dan ,00) en gezien deze gunningswijze aan de stad de meeste waarborgen biedt betreffende prijsvorming en service. Door het vooraf selecteren speelt de concurrentie maar anderzijds blijft de zekerheid dat de aangeschreven aannemers over de nodige vakkennis en deskundigheid beschikken.

22 De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget 2015 op budgetcode GGZ / GGZ 42 / AR / BI Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen: - De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald en zonder zich daartoe te willen beperken artikel 26, 1, 1 a (limiet van ,00 excl. btw niet overschreden). - De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten. - Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald en zonder zich daartoe te willen beperken artikel Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen, meer bepaald en zonder zich daartoe te willen beperken artikel 5, 3. - Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald en zonder zich daartoe te willen beperken artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad. - De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen. - Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur. - Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald en zonder zich daartoe te willen beperken artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht. Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen: Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit; BESLUIT: Artikel 1: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. Artikel 2: Het bestek met nr. 15_2 en de raming voor de opdracht Buffergracht Klein Harelbekestraat, opgesteld door het Departement Facility worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt ,50 excl. btw of ,22 incl. 21% btw. Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget 2015 op budgetcode GGZ / GGZ 42 / AR / BI

23 8. Publiek Private Samenwerking Marktcentrum. Goedkeuren Bestek. De gemeenteraad, De leden van de raadscommissie Grondgebiedszaken dienen vanuit hun expertise en hierin bijgestaan in de commissiezitting van 14 januari 2015 door raadsman Wim Rasschaert volgend amendement in. De in het bestek voorgestelde gunningscriteria en dan vooral de onderlinge weging van de punten toegekend per criterium, worden aangepast teneinde het financieel criterium meer gewicht te geven in de globale weging. Vandaar dat er tijdens de raadszitting een amendement wordt voorgelegd dat volgende bestekaanpassing (nieuw totaal 300 punten i.p.v. 250 punten) impliceert. 1. Landschapsarchitectuur van de bovengrondse parkeerplaatsen en het binnenplein met bijzondere aandacht voor de belevingswaarde = 35 punten (ongewijzigd). 2. Architectuur, kwaliteit, duurzaamheid en belevingswaarde van het Project = 90 punten (ongewijzigd) 3. Financieel criterium = 95 punten (via amendement te verhogen met 50 punten) 4. Plan van aanpak = 30 punten (ongewijzigd) 5. Vermarkting van het private gedeelte van het Project = 50 punten (ongewijzigd). De motivering om het financieel criterium te verhogen met 50 punten (en dus ook de totale puntensom tot 300 punten) is ingegeven om verhoudingsgewijs het financiële aspect zijnde o.a.de residuele grondwaarde voor deelgebied 1 en 2- niet tot slechts 1/3 te herleiden van het architecturale ( = 125 punten). Het definitieve bestek wordt op die wijze aangepast. Daarop gaat de meerderheid in aanwezigheid van voormelde leden over tot een stemming over het amendement. Alle aanwezig raadsleden stemmen voor het amendement. Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; BESLUIT De meerderheid van de aanwezige leden gaat akkoord met het ingediende amendement. *** Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: In zitting van de gemeenteraad van 15 september 2014 werd de selectieleidraad en de gunningswijze goedgekeurd betreffende dossier in voorwerp. In deze zitting werd beslist dat de procedure om tot een geschikte kandidaat te komen in 2 fasen zou verlopen. In de eerste fase werd gezocht naar vallabele kandidaten via de selectieleidraad. Op basis hiervan dienden op 5 november 2014 vier consortia hun respectievelijke kandidatuur in bij het stadsbestuur. De beoordelingscommissie evalueerde op die vier kandidaturen en legde haar verslag ter goedkeuring voor aan het schepencollege op 2 december In die zitting keurde het college dit verslag goed en besloot om de vier kwalitatief geselecteerde kandidaten (Service & Development Group Belgium NV, Alheembouw NV, Hecta NV en Groep Van Roey NV) uit te nodigen om een offerte (=uitvoeringsbestek) in te dienen.

24 Huidig dossier betreft de start van de tweede fase. In eerste instantie wordt huidig bestek aan de raad ter goedkeuring voorgelegd waarin een concrete invulling van het PPS-project is omschreven. Vervolgens zal na de goedkeuring van het bestek door de raad, dit bestek aan de vier weerhouden kandidaten worden overgemaakt met het verzoek hun offerte terzake in te dienen tegen 21 mei In het voorliggend dossier werd een oplossing gevonden om het project in zijn totaliteit aan te pakken, met inbegrip van achterbouw Mijn Huis, waarvoor een aankoopclausule ingelast werd met een minimum te betalen prijs en waardoor het project in zijn geheel op de markt kan worden gezet. Voor de beoordeling van deze offertes zullen volgende gunningscriteria (in detail in het bestek omschreven en gewogen) gehanteerd worden : 1. Landschapsarchitectuur van de bovengrondse parkeerplaatsen en het binnenplein met bijzondere aandacht de belevingswaarde. 2. Architectuur, kwaliteit, duurzaamheid en belevingswaarde van het Project. 3. Financieel criterium. 4. Plan van aanpak. 5. Vermarkting van het private gedeelte van het Project De gemeenteraad is bevoegd nu het gaat om een bestek horend bij een overheidsopdracht die niet opgenomen werd in het begrip dagelijks bestuur (toepassing art. 43 par 2.11 van het gemeentedecreet) en omdat er in het bestek verwezen wordt naar daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen (toepassing art. 43 par 2.12 van het gemeentedecreet). Enerzijds zijn er middelen voor deze opdracht voorzien in het exploitatiebudget 2014 (AR BI ) én hervoorzien op het exploitatiebudget 2015 (AR BI ); dit betreft de uitbetaling van de juryleden van de beoordelingscommissie. Anderzijds zijn er middelen voor deze opdracht voorzien in het investeringsbudget 2015 (AR BI ); dit betreft de vergoeding voor de offerte zoals voorzien in het bestek onder pt7.12- waarbij de stad aan de inschrijvers die een volledige, regelmatige offerte indienen én die de opdracht niet toegewezen krijgen elk inclbtw als tegemoetkoming zal betalen. Het bestek werd opgemaakt met tussenkomst van de door het schepencollege op 10 september 2013 aangestelde externe juridisch adviseur W. Rasschaert. Het bestek werd besproken in de zitting van de raadscommissie grondgebiedszaken van Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen: -De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 26, 2, 1 b (de aard van de werken/leveringen/diensten of de onzekere omstandigheden maken een vaststelling vooraf van een globale prijs niet mogelijk). -De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten. -Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen. -Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen. -Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

25 -De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen. -Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur. -Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht. Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen: Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit; BESLUIT: Artikel 1: Het bestek A.14/44 voor de opdracht Publiek Private Samenwerking Marktcentrum wordt goedgekeurd. 9. Herinrichten Marktplein. Archeologisch vooronderzoek (inventariserend veldonderzoek). Goedkeuren bestek, raming (68.165,15 euro excl. 21 % btw) en gunningswijze. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: Vanaf 2015 starten de werkzaamheden voor de centrumvernieuwing van de Stad Harelbeke. De her in te richten site situeert zich tussen de Marktstraat, Leiestraat, Marktplein en Hospitaalstraat. Deze werken kaderen in een stedenbouwkundig ontwerp opgemaakt door NV Palmbout uit Rotterdam. Na afbraak van het handelscentrum II en de gebouwen tussen de Hospitaalstraat en het gebouw van de sociale bouwmaatschappij wordt een nieuw plein aangelegd tussen de Marktstraat en de Leie. Een stadsbouwblok zal gerealiseerd worden aansluitend aan het gebouw van de sociale bouwmaatschappij tot aan het Handelscentrum I ter hoogte van de Marktstraat. Onder het te realiseren gebouw en het ontstane binnengebied worden ondergrondse parkeerplaatsen voorzien. De uitvoering van deze werken zullen gepaard gaan met belangrijke reliëfwijzigingen en uitgraving van bodem. Voor deze opdracht werden bijzonder voorwaarden opgesteld bij de vergunning voor de voorafgaande archeologische prospectie met ingreep in de bodem. De archeologische erfgoedzorg is een actueel thema geworden. De materie wordt in het Vlaamse Gewest geregeld door het onroerend erfgoeddecreet van 12 juli 2013 (= vervanging monumentendecreet van 1976, archeologiedecreet van 1993 en landschapsdecreet van 1996 en wet uit 1931 op het behoud van monumenten en landschappen). Zo worden het behoud en het beheer van de waarden van onze landschappen, monumenten en archeologie verzekerd. Het verdrag van Valletta (1992) komt volledig tot zijn recht in het decreet. Archeologie wordt beter geïntegreerd in projecten en wordt vroeg betrokken in het bouwproces. In het voorjaar van 2014 werd een bureaustudie uitgevoerd door BVBA BAAC. Bij dit onderzoek werden alle beschikbare archeologische gegevens verzameld en aangevuld met cartografische in historische data. Het onderzoek kadert in de geplande herinrichting van het actuele Marktplein, waarbij een kwalitatieve open ruimte wordt gecombineerd met nieuwbouw.

26 Doel van de prospectie met ingreep in de bodem is een archeologische evaluatie van het terrein. Dit houdt in dat het archeologisch erfgoed opgespoord, geregistreerd, gedetermineerd en gewaardeerd wordt en dat de potentiële impact van de geplande werken op de archeologische resten wordt bepaald. Onderdeel van de evaluatie is dat er mogelijkheden gezocht worden om in situbehoud te bewerkstelligen en indien dit niet kan er aanbevelingen worden geformuleerd voor vervolgonderzoek (ruimtelijke afbakening, diepteligging, strategie, doorlooptijd, te voorzien natuurwetenschappelijke onderzoeken en conservatie-technieken, voorstel onderzoeksvragen). Er worden 7 gerichte sleuven/putten aangelegd, waarbij zo maximaal mogelijk archeologische informatie wordt verzameld en waarbij de hinder voor de marktfunctie tot een minimum wordt beperkt. Het concrete plan gaat uit van een aantal proefsleuven en putten met een omvang die enerzijds tegemoet komt aan de archeologische vraag, maar anderzijds dermate is dat deze door een team van 2 à 3 archeologen kan onderzocht worden binnen een termijn van zo n 4 werkdagen. Er wordt slechts één put tegelijkertijd onderzocht. Gezien de wekelijkse markt plaats vindt op donderdagmorgen, wordt op donderdagmiddag per locatie de verharding verwijderd en wordt de onderzoekslocatie afgesloten met een veilig hekwerk (type werfhekkens). De omheinde locatie is minstens 2x zo groot als de oppervlakte van de proefput/-sleuf, zodat de uitgegraven grond binnen het hekwerk kan gestapeld worden. Op vrijdag kan gestart worden met het effectieve archeologische onderzoek, dat doorloopt tot woensdagmiddag de week erna. In principe wordt op woensdagmiddag de put terug gedicht, wordt de verharding hersteld en wordt de werfomheining weggenomen. Indien dit door omstandigheden niet mogelijk zou blijken (complexe stratigrafie, ongunstige weersomstandigheden, grondwater, ) dan kan het voorkomen dat een put langer blijft openliggen en er derhalve een beperkte hinder is voor de markt. De voorwaarde blijft echter dat het maximaal één locatie betreft. Het plan van aanpak, is in overleg met erfgoed, beperkt tot zeven proefputten, goed voor een totale oppervlakte van 550m² waar in eerste instantie m² werd vooropgesteld. In het kader van de opdracht Herinrichten Marktplein : archeologisch vooronderzoek (inventariserend veldonderzoek) werd een bestek opgesteld door studiebureau NV Snoeck & Partners, gevestigd Engelse Wandeling 70 te 8510 Marke. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op ,15 excl. btw of ,83 incl. 21% btw. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking (art. 26 1,1 a) gezien de aard van de bestelling (limiet van ,00 excl. btw niet bereikt) en gezien meerdere aannemers volgens keuze van het bestuur worden geraadpleegd waarbij onderhandeld kan worden over de voorwaarden met één of meer van hen. Deze gunningswijze biedt aan de Stad de meeste waarborgen betreffende prijsvorming en service. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2014, op budgetcode / PBD 1-PBD1.2.2A (actieplan AP1.2) (Actie 1.2.2) en de financiering gebeurt zoals voorzien. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen: - De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald en zonder zich daartoe te willen beperken artikel 26, 1, 1 a (limiet van ,00 excl. btw niet overschreden). - De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten. - Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald en zonder zich daartoe te willen beperken artikel 105.

27 - Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen, meer bepaald en zonder zich daartoe te willen beperken artikel 5, 2. - Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald en zonder zich daartoe te willen beperken artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad. - De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen. - Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur. - Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald en zonder zich daartoe te willen beperken artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht. Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen; Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit; BESLUIT: Artikel 1: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. Artikel 2: Het bestek en de raming voor de opdracht Herinrichten Marktplein : archeologisch vooronderzoek (inventariserend veldonderzoek), opgesteld door studiebureau NV Snoeck & Partners, gevestigd Engelse Wandeling 70 te 8510 Marke worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt ,15 excl. btw of ,83 incl. 21% btw. Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2014, op budgetcode / PBD 1-PBD1.2.2A (actieplan AP1.2) (Actie 1.2.2). 10. Revitalisatie industriezone Stasegem - Acacialaan, Kollegelaan (tussen Gaverbeek en Acacialaan), Berkenlaan (tussen Venetiëlaan en Acacialaan), Platanenlaan en Kastanjelaan (tussen Kollegelaan en nr. 15). Goedkeuren samenwerkingsovereenkomst met CVBA Infrax. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: Op 14 april 2014 werd het eerste kwartaalprogramma voor de aanleg en verbetering van gemeentelijke rioleringen en KWZI s door de Vlaamse Minister van Leefmilieu, Joke Schauvlieghe, goedgekeurd.

28 De projecten opgenomen op dit eerste kwartaalprogramma 2015 worden definitief vastgesteld. Dit wil zeggen dat de voorontwerpdossiers dienen te worden ingediend binnen de 9 maanden na de bekendmaking van het programma. In de huidige programmering is een project van de stad opgenomen : - W Acacialaan, Kollegelaan (tss Gaverbeek en Acacialaan), Berkenlaan (tss Venetiëlaan en Acacialaan), Platanenlaan en Kastanjelaan (tss Kollegelaan en nr. 15). Dit is een dossier gelinkt aan het dossier Revitalisatie industriezone Stasegem. Door het ontbreken van buffercapaciteit op het industrieterrein wordt er een doorsteek naar de Gaverbeek gerealiseerd. De riolering in de Collegewijk is in slechte staat en dienen vervangen te worden. De studieopdracht voor deze werken wordt uitgeschreven door CVBA Infrax. Stad Harelbeke zal participeren voor haar aandeel. Naar aanleiding van en gelijktijdig met deze stadswerken is het aangewezen dat CVBA Infrax de rioleringswerken laat uitvoeren die er technisch en geografisch zo mee verweven zijn dat ze bij afzonderlijke uitvoering tot tijds- en geldverspilling zouden leiden. De gemeenteraad hechtte in zitting van 10 maart 2008 haar goedkeuring aan de overdracht van de stedelijke rioleringsinfrastructuur en het beheer ervan aan de opdracht houdende vereniging WVEM (= CVBA Infrax). Deze beslissing impliceert de samenwerking tussen de Stad en de CVBA Infrax betreffende het exploiteren, onderhouden en ontwikkelen van de rioleringsnetten. De overdracht gebeurde om tegen 2015 te voldoen aan de wettelijke en Europese verplichting om een goede kwaliteit te bekomen van oppervlakte-, kust- en grondwater. De startdatum van de exploitatie door CVBA Infrax werd bepaald op 1 januari Voor lopende en nieuwe wegenis- en rioleringsprojecten dienen de Stad en CVBA Infrax bijgevolg samen te werken. Concreet betekent dit dat CVBA Infrax en de Stad een samenwerkingsovereenkomst ondertekenen. Het algemeen principe is dat CVBA Infrax instaat voor de (her)aanleg van de rioleringsinfrastructuur terwijl de Stad instaat voor de constructies buiten de sleuf- en werkbreedte van de rioleringswerken. Dit is een dossier met VMM bijdrage waardoor Infrax 100 % betaalt van de rioleringskosten. Bij opmaak van het werkendossier wordt later nog een kostenverdeling tussen de Stad en Infrax opgemaakt inzake de theoretische sleufherstelling. Het groeperen van deze werken, vereist het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst met CVBA Infrax waarbij de rechten en plichten van beide partijen worden vastgelegd. Belangrijk hierbij is dat CVBA Infrax wegens haar verhoudingsgewijze groter aandeel in de globale kost als opdrachtgevend bestuur optreedt. Het is aangewezen de rechten en plichten van beide partijen in een overeenkomst vast te leggen. Het basisprincipe van deze overeenkomst is dat beide partijen verhoudingsgewijs hun aandeel in de werken instaan voor de rechtstreekse betaling van de studiekosten, de werken en toezicht kosten aan respectievelijk het studiebureau en de aannemer. Aan de Raad wordt deze samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring voorgelegd. Het is aangewezen dat de Stad en CVBA Infrax naast het afsluiten van deze samenwerkingsovereenkomst gezamenlijk een ontwerper aanstellen voor het opstellen van een ontwerp met inbegrip van de opvolging der werken en veiligheidscoördinatieontwerp en verwezenlijking, bodemsanering voor het hogervermelde dossier. Dit studiecontract wordt in een latere fase ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Aan de raad wordt voorgesteld principieel tot deze werken te beslissen en de samenwerkingsovereenkomst goed te keuren. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen:

29 - het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald en zonder zich daartoe te willen beperken artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad. - de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen. - het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur. - het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald en zonder zich daartoe te willen beperken artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht. - de wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen. - het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen. - het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen. Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen: Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit; BESLUIT: Artikel 1: Goedkeuring wordt gehecht aan de tussen CVBA Infrax en Stad afgesloten samenwerkingsovereenkomsten luidende als volgt : TUSSEN: EN: Infrax CVBA, met maatschappelijke zetel gevestigd te Koningsstraat 55 bus 15, 1000 Brussel, die optreedt in naam en voor rekening van Inter-aqua o.v., Infrax Limburg o.v., Inter-energa o.v., Inter-media o.v., Iveg o.v., Infrax West o.v., PBE cvba en Riobra o.v.hierna genoemd INFRAX, en hierbij vertegenwoordigd door de heer Herwig Vandormael, Manager Aankoop en Logistiek. Het stadsbestuur van de Stad HARELBEKE vertegenwoordigd door het college van Burgemeester en Schepenen, voor wie optreedt de heer Alain Top, burgemeester, en de heer Carlo Daelman, secretaris, handelend in uitvoering van het besluit van de gemeenteraad / het College van Burgemeester en Schepenen van en hierna genoemd de Stad HARELBEKE. Gelet op het decreet van 24 december 2004, houdende de algemene bepalingen tot begeleiding van de begroting Aangezien Infrax optreedt als werkmaatschappij in naam en voor rekening van oa volgende netbeheerders: Inter-aqua o.v., Iveg o.v., Infrax West o.v. en Riobra o.v. op wiens naam de zakelijke rechten aangaande de gemeentelijke rioleringsinfrastructuur worden gevestigd, Aangezien INFRAX de volgende werken wenst uit te voeren: Rioleringswerken in de Acacialaan, Kollegelaan (tss Gaverbeek en Acacialaan),

30 Berkenlaan (tss Venetiëlaan en Acacialaan), Platanenlaan en Kastanjelaan (tss Kollegelaan en nr. 15) Aangezien de Stad HARELBEKE de volgende werken wenst uit te voeren: Wegeniswerken in de Acacialaan, Kollegelaan (tss Gaverbeek en Acacialaan), Berkenlaan (tss Venetiëlaan en Acacialaan), Platanenlaan en Kastanjelaan (tss Kollegelaan en nr. 15) Aangezien partijen van oordeel zijn dat de uitvoering van de werken voor rekening van de verschillende overheden in het algemeen belang worden samengevoegd. WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT: ARTIKEL 1. Partijen beslissen, in uitvoering van artikel 38 van de wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten, de hoger beschreven werken in het algemeen belang samen te voegen en INFRAX aan te duiden om in gezamenlijke naam bij de gunning en de uitvoering van de hierna vermelde opdrachten van werken en diensten als opdrachtgevend bestuur (bouwheer) op te treden. HOOFDSTUK 1 (De hierna volgende artikelen zijn van toepassing indien de gemeente/stad buiten de sleuf- en werkbreedte van de aan te leggen rioleringsinfrastructuur werken wenst uit te voeren en/of een meerwaarde wenst te creëren.) ARTIKEL 2. Conform de wetgeving inzake de overheidsopdrachten schrijft INFRAX als opdrachtgevend bestuur voor de hierna volgende opdrachten van diensten de gunningprocedure uit, maakt het gunningverslag op en wijst de opdracht toe. INFRAX zal als opdrachtgevend bestuur de kennisgeving van de goedkeuring van de gunning van de opdrachten van diensten van de gezamenlijke werken slechts betekenen nadat de Stad HARELBEKE heeft ingestemd met het gunningvoorstel en een document heeft overgemaakt waaruit blijkt dat zij zonder voorbehoud akkoord gaat met de gunning van haar deel van de opdracht en dat zij voor de betaling ervan de nodige financiële middelen heeft voorzien. In elk geval zal de Stad HARELBEKE dit akkoord geven binnen de maand nadat zij hierom werd verzocht. 1.INFRAX organiseert als opdrachtgevend bestuur de opdracht voor de studie van de gezamenlijke werken aan de hand van een typeovereenkomst en wijst de opdracht toe. Partijen staan in voor de studie en de goedkeuring van het ontwerp voor het deel van de opdracht dat te hunnen laste is. Beide partijen nemen tegenover INFRAX als opdrachtgevend bestuur de volledige verantwoordelijkheid voor dit ontwerp, voor de technische bepalingen die zij ter zake in het bestek laten inlassen en voor alle wijzigingen of bijwerken die tijdens de uitvoering van de gezamenlijke werken noodzakelijk blijken en verband houden met de uitvoering van de werken te hunnen laste. De kost van de opdracht voor de studie van de gezamenlijke werken wordt evenredig verdeeld tussen de partijen overeenkomstig het aandeel van elk der partijen op basis van de ramingen of de eindafrekening van de gezamenlijke werken. 2. In uitvoering van de wetgeving en de reglementering met betrekking tot de veiligheid op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen (K.B ) stelt INFRAX als opdrachtgevend bestuur één gemeenschappelijke veiligheidscoördinator ontwerp aan die tijdens de fase van het ontwerp van de gezamenlijke werken de veiligheidscoördinatie zal uitvoeren.

31 Partijen zien er op toe dat de veiligheidscoördinator ontwerp zijn opdracht, samenhangend met hun aandeel in de gezamenlijke opdracht, te allen tijde volledig en adequaat vervult, dat hij betrokken wordt bij alle etappes van de werkzaamheden betreffende de uitwerking, wijzigingen en aanpassingen van het ontwerp van de gezamenlijke werken en dat hij alle informatie krijgt die nodig is voor de uitvoering van zijn opdracht. De dienstverlener aan wie de studieopdracht is toegewezen, zal hiertoe eveneens door INFRAX als opdrachtgevend bestuur contractueel worden verplicht. De partijen nemen met betrekking tot de praktische uitvoering van deze opdracht de volledige verantwoordelijkheid op ten aanzien van INFRAX als opdrachtgevend bestuur. INFRAX ziet er als opdrachtgevend bestuur op toe dat bij het einde van de opdracht een exemplaar van het veiligheids- en gezondheidsplan (VPG), het aangepaste coördinatiedagboek en postinterventiedossier met betrekking tot de gezamenlijke werken door de veiligheidscoördinator ontwerp wordt overgemaakt aan alle partijen. De kost van de opdracht veiligheidscoördinator ontwerp wordt evenredig verdeeld tussen de partijen op basis van het geraamde aandeel van elk der partijen in de gezamenlijke werken. 3. In uitvoering van de wetgeving en de reglementering met betrekking tot de codes van goede praktijk voor het werken met uitgegraven bodem (het Decreet van , het VLAREBO besluit van en de codes van goede praktijk van ) stelt INFRAX als opdrachtgevend bestuur de bodemsaneringdeskundige aan voor het opstellen van het technisch verslag. INFRAX staat als opdrachtgevend bestuur in voor het conform verklaren van het technisch verslag. Het opdrachtgevend bestuur voegt het door een erkende bodembeheersorganisatie conform verklaarde Technisch verslag toe aan het aanbestedingsdossier. De kost van de opdracht van de bodemsaneringdeskundige, het conform verklaren, de extra gerelateerde prestaties door het studiebureau, wordt evenredig verdeeld tussen de partijen op basis van het geraamde aandeel grondverzet van elk der partijen in de gezamenlijke werken. 4. In uitvoering van de wetgeving en de reglementering met betrekking tot de veiligheid op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen (K.B ) stelt INFRAX als opdrachtgevend bestuur één gemeenschappelijke veiligheidscoördinator verwezenlijking aan die tijdens de fase van de uitvoering van de gezamenlijke werken de veiligheidscoördinatie zal uitvoeren. Alle partijen zien er op toe dat de veiligheidscoördinator-verwezenlijking zijn opdracht te allen tijde volledig en adequaat vervult, dat hij betrokken wordt bij alle etappes van de werkzaamheden betreffende de verwezenlijking van de gezamenlijke werken en dat hij alle informatie krijgt die nodig is voor de uitvoering van zijn opdracht. Ook de aannemer aan wie de opdracht tot uitvoering zal gegund worden, zal hiertoe door INFRAX als opdrachtgevend bestuur worden verplicht. Alle partijen nemen met betrekking tot de praktische uitvoering van deze opdracht de volledige verantwoordelijkheid op ten aanzien van INFRAX als opdrachtgevend bestuur. INFRAX ziet er als opdrachtgevend bestuur op toe dat bij het einde van de opdracht een exemplaar van het aangepaste VGP, coördinatiedagboek en postinterventiedossier met betrekking tot de gezamenlijke werken door de veiligheidscoördinator-verwezenlijking aan alle partijen wordt overgemaakt.

32 De kost van de opdracht veiligheidscoördinator verwezenlijking wordt evenredig verdeeld tussen de partijen op basis van de eindafrekening van elk der partijen in de gezamenlijke werken. 5. Elke partij staat in voor het verwerven van de vergunningen en onteigeningen die nodig zijn voor de uitvoering van de werken te haren laste. Desgevallend worden de vergunningsaanvragen gebundeld. ARTIKEL 3. De werken ten laste van INFRAX en deze ten laste van de Stad HARELBEKE worden in de, bij het bestek horende, opmeting onder afzonderlijke delen vermeld en maken het voorwerp uit van afzonderlijke, door de aannemer op te stellen, vorderingsstaten. In artikel 95 van het K.B van de administratieve bepalingen van het bijzonder bestek, zal de speciale aandacht van de aannemer hierop gevestigd worden. ARTIKEL 4. Conform de wetgeving inzake de overheidsopdrachten schrijft INFRAX als opdrachtgevend bestuur voor de opdracht van werken de gunningprocedure uit, staat in voor de opening der inschrijvingen, maakt het gunningverslag op en wijst de opdracht van werken toe. Aangezien de opdracht van werken één ondeelbaar geheel vormt worden de gezamenlijke werken toevertrouwd aan de laagste regelmatige bieder voor de totale opdracht van werken. INFRAX als opdrachtgevend bestuur zal de kennisgeving van de goedkeuring van de gezamenlijke werken slechts betekenen nadat de Stad HARELBEKE heeft ingestemd met het gunningvoorstel en een document heeft overgemaakt waaruit blijkt dat zij zonder voorbehoud akkoord gaat met de gunning van het gedeelte der werken te haren laste en dat zij voor de betaling ervan de nodige financiële middelen heeft voorzien. Desnoods verzoekt INFRAX als opdrachtgevend bestuur de aannemers om een verlenging van de geldigheidsduur der inschrijvingen in afwachting van het akkoord van de Stad HARELBEKE. In elk geval zal de Stad HARELBEKE dit akkoord geven binnen de twee maanden nadat zij hierom werd verzocht. Zo niet kan, in geval van zware nalatigheid, de partij die verantwoordelijk is voor de vertraging de financiële gevolgen ervan ten laste worden gelegd. ARTIKEL 5. Borgtocht. Als opdrachtgevend bestuur verzoekt INFRAX de aannemer de borgtocht te stellen. Deze heeft betrekking op de totaliteit der werken. INFRAX kan als opdrachtgevend bestuur beslag leggen op de ganse borgtocht, maar zal deze geheel of gedeeltelijk aanwenden ten voordele van deze partij ten aanzien van wie de aannemer tekort is geschoten en dit in verhouding tot de werkelijke kostprijs van de werken. ARTIKEL 6. Leiding der werken. Als opdrachtgevend bestuur duidt INFRAX de leidend ambtenaar aan. De leidend ambtenaar neemt de leiding der werken waar. Dit betekent dat hij alleen gemachtigd is om voor alle werken, wie ze ook ten laste neemt opdrachten te geven aan de aannemer, proces-verbaal van ingebrekestelling op te maken, proces-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering der werken op te maken, de werken te schorsen, vorderingsstaten goed te keuren, verrekeningen op te maken en voor te stellen, eventuele maatregelen van ambtswege voor te stellen, enz. Voorafgaandelijk aan zijn beslissing zal de leidend ambtenaar advies vragen aan de belanghebbende partij(en). Indien er geen tegenstrijdigheden kunnen uit voortvloeien zijn deze adviezen bindend.

33 De gevraagde adviezen moeten worden gegeven binnen een termijn die de vlotte vooruitgang der werken waarborgt. Alle partijen dragen de volledige verantwoordelijkheid, ook het financiële aangaande hun verleende adviezen. ARTIKEL 7. Toezicht der werken. Alle partijen duiden bij gunning der werken een toezichter aan voor het toezicht op hun deel der werken. ARTIKEL 8. Indien INFRAX als opdrachtgevend bestuur tijdens de uitvoering een belangrijke wijziging van de opdracht of de plans voor het gedeelte ten laste van de Stad HARELBEKE noodzakelijk acht, wordt vóór de betekening aan de aannemer de goedkeuring van de Stad HARELBEKE bekomen met de vooropgestelde wijzigingen en verrekeningen. ARTIKEL 9. Behoudens ingeval een zware fout of nalatigheid vanwege INFRAX als opdrachtgevend bestuur, verbindt de Stad HARELBEKE zich ertoe om, met betrekking tot de werken te haren laste, INFRAX als opdrachtgevend bestuur volledig te vrijwaren en in alle geschillen vrijwillig tussen te komen. INFRAX verstrekt als opdrachtgevend bestuur alle inlichtingen ten behoeve van de gerechtelijke procedure. Voor zover niet kan worden uitgemaakt of geschillen betrekking hebben op de werken ten laste van de ene of andere partij, zullen de partijen de gebeurlijke aansprakelijkheid op zich nemen op basis van het aandeel van elk van der partijen in de samengevoegde opdracht en instaan voor de financiële gevolgen van deze aansprakelijkheid. ARTIKEL 10. De opdrachten van werken en diensten worden uitgevoerd, deels voor rekening van INFRAX en deels voor rekening van de Stad HARELBEKE. Alle partijen beschikken over 10 kalenderdagen om de betalingsvoorstellen/facturen na te zien en/of eventueel te verbeteren. In geval van laattijdige betaling door één van de partijen staat deze alleen in voor de daaruit voortvloeiende verwijlintresten of andere schadevergoedingen en zal de in gebreke gebleven partij de andere partij volledig vrijwaren. 1. Per partij maakt het studiebureau afzonderlijke facturen op. 2. Per partij maakt de veiligheidscoördinator-ontwerp en -verwezenlijking afzonderlijke facturen op. 3 Per partij maakt de bodemsaneringdeskundige afzonderlijke facturen op. 4. Per partij maakt de aannemer afzonderlijke betalingsaanvragen, vorderingsstaten en facturen op. De betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden ingediend bij het opdrachtgevend bestuur met kopie aan de leidend ambtenaar. Per afzonderlijk deel in de meetstaat worden eveneens afzonderlijke betalingsaanvragen en kopieën van de vorderingsstaat ingediend bij de betalende partijen, t.t.z. voor - het deel ten laste van INFRAX bij INFRAX - het deel ten laste van de Stad HARELBEKE bij de Stad HARELBEKE Voor de opdracht van werken beschikken alle partijen over een termijn van 15 kalenderdagen om de vorderingsstaten na te zien en/of eventueel te verbeteren. De al dan niet verbeterde betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leidend ambtenaar. Na ontvangst van de door de leidend ambtenaar verbeterde en goedgekeurde betalingsaanvragen en vorderingsstaten doen de partijen voor het aandeel te hunnen laste een verzoek tot facturatie.

34 INFRAX en de Stad HARELBEKE zullen instaan voor de betaling van de aannemer binnen de termijn voorzien in artikel 95 van het K.B ARTIKEL 11. Boetes en kortingen wegens minwaarde. De boetes en/of kortingen wegens minwaarde die duidelijk overeenstemmen met een bepaald aandeel van de opdrachten van werken of diensten komen ten goede aan de betrokken partij. De andere boetes (van algemene aard) en/of kortingen wegens minwaarde, die niet onmiddellijk toewijsbaar zijn aan een bepaald deel van de desbetreffende opdracht worden pro rata van de inschrijvingsbedragen voor de verschillende partijen verdeeld over de partijen. ARTIKEL 12. Voorlopige en definitieve oplevering Vrijgave borgtocht. Aangezien het één globale aanneming betreft, worden de voorlopige en definitieve oplevering verleend voor de gehele aanneming. Voor het plaatsbezoek voorafgaandelijk aan de voorlopige en definitieve oplevering worden alle partijen tijdig en reglementair uitgenodigd door de leidend ambtenaar zodat aan allen de mogelijkheid wordt geboden tegensprekelijk hun opmerkingen te formuleren en desnoods te laten opnemen in het proces-verbaal van oplevering. Indien de partijen oordelen dat de werken niet opgeleverd kunnen worden, geven zij hierover een duidelijke motivatie. De leidend ambtenaar beslist, zoals beschreven in artikel 6. De voorlopige en definitieve oplevering worden door de leidend ambtenaar gegeven. De processen-verbaal van de voorlopige en de definitieve oplevering worden door de leidend ambtenaar opgesteld en aan alle partijen overgemaakt. De vrijgave van de borg heeft betrekking op de gehele aanneming. ARTIKEL 13. Waarborgperiode. Tijdens de waarborgperiode zal de Stad HARELBEKE aan INFRAX als opdrachtgevend bestuur elke eventuele gebrekkige uitvoering aan de weg- en rioleringsinfrastructuur rapporteren. INFRAX zal als opdrachtgevend bestuur vervolgens met de aannemer contact opnemen in verband met de nodige herstellingswerken. HOOFDSTUK 2 (De hierna volgende artikelen zijn van toepassing indien in uitvoering van de beslissing van de gemeente/stad geen beroep kan worden gedaan op toelage, in uitvoering van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 februari 2002 met betrekking tot de subsidiëring van de aanleg van openbare rioleringen, andere dan prioritaire rioleringen, de bouw van kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties met inbegrip van de aanleg van individuele waterzuiveringsinstallaties door de gemeenten, gemeentebedrijven, intercommunales of intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en latere wijzigingen.) ARTIKEL 14. De Stad HARELBEKE komt financieel tussen in de kosten verbonden aan de aanleg en verbetering van openbare riolen a rato van 75 % van de kosten (exclusief BTW) bepaald in uitvoering van artikel 1, 5 van het hierboven vernoemde besluit van de Vlaamse regering van 1 februari De rioleringswerken worden in de bij het bestek horende opmeting onder een afzonderlijk deel vermeld. ARTIKEL 15. INFRAX zal als opdrachtgevend bestuur de kennisgeving van de goedkeuring van de werken slechts betekenen nadat de Stad HARELBEKE heeft ingestemd met het gunningvoorstel en een document heeft overgemaakt waaruit blijkt dat zij zonder

35 voorbehoud tussenkomt in de kosten verbonden aan de aanleg van de openbare riolering en hiervoor de nodige financiële middelen heeft voorzien. Desnoods verzoekt INFRAX als opdrachtgevend bestuur de aannemers om een verlenging van de geldigheidsduur der inschrijvingen in afwachting van het akkoord van de Stad HARELBEKE. In elk geval zal de Stad HARELBEKE dit akkoord geven binnen de twee maanden nadat zij hierom werd verzocht. Zo niet kan de partij die verantwoordelijk is voor de vertraging, de financiële gevolgen ervan ten laste gelegd worden. ARTIKEL 16. De Stad HARELBEKE wordt uitgenodigd op de voorlopige oplevering van de werken. Na aanvaarding van deze oplevering maakt INFRAX op basis van de eindafrekening een debetnota voor betaling over aan de Stad HARELBEKE. Binnen een termijn van 50 kalenderdagen, te rekenen vanaf datum ontvangst debetnota, betaalt de Stad HARELBEKE het verschuldigde bedrag. Bij laattijdige betaling kan de wettelijke verwijlintrest worden aangerekend. Opgemaakt in tweevoud te Torhout op 30 mei Voor de Stad HARELBEKE, Carlo Daelman Secretaris Alain Top Burgemeester Voor Infrax cvba, Herwig Vandormael Manager Aankoop & Logistiek DEPARTEMENT FACILITY 11. Vervangen buitenschrijnwerk sporthal Vlasschaard Bavikhove. Goedkeuren bestek, raming ( euro excl. 21 % btw) en gunningswijze. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: Het buitenschrijnwerk van gangen en inkomsas van sporthal de Vlasschaard, is aan vervanging toe. Bij vernieuwen wordt ditmaal rekening gehouden met hoogrendementsglas en lijnventilatie met zelfsluitende kleppen. Dit in overeenstemming met de werken die worden voorzien aan de kleedruimtes. ook wordt een tijdelijke toegangsdeur (tijdens werken kleedruimtes) aan sportzaal voorzien die later dienst zal doen als vluchtdeur. In het kader van de opdracht Vervangen buitenschrijnwerk sporthal Vlasschaard bavikhove werd een bestek met nr A.15/03 opgesteld door de heer Frederik Ost, Departement Facility. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op ,00 excl. btw of ,26 incl. 21% btw. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking, gezien de aard van de bestelling (raming lager dan ) en gezien deze gunningswijze aan de stad de meeste waarborgen biedt betreffende prijsvorming en service. Door het vooraf selecteren van minimum drie aannnemers speelt de concurrentie maar anderzijds blijft de zekerheid dat de aangeschreven aannemers over de nodige vakkennis en deskundigheid beschikken.

36 De gemeenteraad is bevoegd nu het gaat om een bestek inzake een overheidsopdracht die niet opgenomen werd in het begrip dagelijks bestuur, gezien het ramingsbedrag op het investeringsbudget hoger is dan en het project niet nominatief in het budget is voorzien (toepassing art. 43 par 2.11 van het gemeentedecreet). De uitgave voor deze opdracht is voorzien in budget 2015 op budgetsleutel VT / AP 9.6 Actie Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen: -De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 26, 1, 1 a (limiet van ,00 excl. btw niet overschreden). -De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten. -Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 5, 2. -Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad. -De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen. -Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur. -Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht. Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen: Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit; BESLUIT: Artikel 1: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. Artikel 2: Het bestek met nr A.15/03 en de raming voor de opdracht Vervangen buitenschrijnwerk sporthal Vlasschaard Bavikhove, opgesteld door de heer Frederik Ost, Departement Facility worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt ,00 excl. btw of ,26 incl. 21% btw. Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget 2015 op budgetsleutel VT / AP 9.6 Actie

37 12. Gezamenlijke aankoop poetsmateriaal. Goedkeuren bestek, gunningswijze en raming (12.603,31 euro excl. 21 % btw). De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: In het kader van de opdracht Gezamenlijke aankoop poetsmateriaal werd een bestek met nr. NH-257 opgesteld door mevrouw Naira Harutjunjan, Departement Facility - Aankoop. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op ,31 excl. btw of ,01 incl. 21% btw. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. Stad Harelbeke beschikt overwegend over de schrobzuigtoestellen en poetskarren van de firma Floorpul en het schoonmaakpersoneel is overal inzetbaar. Om duurzaamheid van de machines te kunnen garanderen is het zeer belangrijk dat de machines correct onderhouden en gebruikt worden (volgens de opleiding van de leverancier). De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2015 met het budgetcode AR en het volgende BI: Jeugddienst ,81 1 Poetskar VH stuk 2,00 619, ,67 21% 2 Schrobzuigmachine VH stuk 1, , ,85 21% 3 Stofzuiger VH stuk 1,00 165,29 165,29 21% Centrumschool ,67 4 Poetskar VH stuk 2,00 619, ,67 21% School Zuid ,11 5 Poetskar VH stuk 3,00 619, ,50 21% 6 Uitbreiding materiaal VH stuk 1,00 206,61 206,61 21% Bibliotheek ,67 7 Poetskar VH stuk 2,00 619, ,67 21% SAMW ,96 8 Poetskar VH stuk 2,00 619, ,67 21% 9 Stofzuiger VH stuk 1,00 165,29 165,29 21% SABV ,09 10 Poetskar VH stuk 1,00 619,83 619,83 21% 11 Uitbreiding materiaal VH stuk 1,00 289,26 289,26 21% Totaal excl. btw : ,31 Btw 21 % : 2.646,70 Totaal incl. btw : ,01 Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen: - het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald artikel 42 betreffende de bevoegdheden van de Gemeenteraad; - de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen; - het gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald de artikels 248 tot 260 betreffende het algemeen administratief toezicht op de gemeenten; - de wet van 24 december 1993 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 26, 1, 3 b (aanvullende leveringen voor gedeeltelijke vernieuwing/uitbreiding); - koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

38 - koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen. - wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten. Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen; Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit; BESLUIT: Artikel 1: De technische beschrijving nr. NH-257 met de raming voor de opdracht met als voorwerp Aankoop poetsmaterieel School Noord en Sport, opgemaakt door de mevrouw Naira Harutjunjan, Stad Harelbeke en de lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bijzonder bestek en zoals opgenomen in de algemene aannemingsvoorwaarden voor de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten en de opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. 13. Aankoop voertuigen Facility. Goedkeuren bestek, gunningswijze en raming (50.413,22 euro excl. 21 % btw). De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: In het kader van vervanging van een Ford Mondeo break bouwjaar 1995 en een vrachtwagen Iveco (totaal verlies ingevolge een recent ongeval) werd een bestek opdracht Aankoop Voertuigen Facility opgemaakt met de nr. NH-258. De Ford Mondeo wordt ter overname in het bestek aangeboden. De opdracht is opgedeeld in volgende percelen: * Perceel 1 (4x4 pick-up dubbele cabine voor de begraafplaats), raming: ,22 euro excl. btw of ,00 euro incl. 21% btw; * Perceel 2 (Recente tweedehandse bestelwagen met kippende laadbak en zonder materiaalbak), raming: ,00 euro excl. btw of ,00 euro incl. 21% btw. De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op ,22 euro excl. btw of ,00 euro incl. 21% btw. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in investeringsbudget 2015 met de budgetcodes AR242000/BI B&W-B&W10 en AR /BI BOD-BOD10. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen: -de wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 26, 1, 1 a (limiet van ,00 excl. btw niet overschreden);

39 - de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten; - het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 105; - het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 5, 2; - het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad; - de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen; - het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur; - het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht. Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen: Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit; BESLUIT: Artikel 1: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. Het bestek met nr. NH-258 en de raming voor de opdracht Aankoop Voertuigen Facility, opgesteld door mevrouw Naira Harutjunjan, Departement Facility - Aankoop worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt ,22 excl. btw of ,00 incl. 21% btw. DEPARTEMENT MANAGEMENT EN PERSONEEL 14. GAS (Gemeentelijke Administratieve Sancties). Protocolakkoord met het parket. Bekrachtiging. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: Na de volledige herwerking van de algemene politieverordening werden de gemeentelijke administratieve sancties op in de stad Harelbeke ingevoerd. De politieverordening voorziet ook een aantal gemengde inbreuken die door het parket uit handen kunnen worden gegeven om dan door de sanctionerend ambtenaar verder administratief te worden vervolgd en beoordeeld. De wet van betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voorziet in zijn artikel 23 de afsluiting van een protocol met het parket. Het protocol moet worden

40 goedgekeurd door het college en bekrachtigd door de gemeenteraad. Het protocol moet voldoen aan een model vastgesteld bij een in ministerraad overlegd K.B.. Het protocol is verplicht voor gedepenaliseerde inbreuken op het wegverkeersreglement (K.B. van ). Deze inbreuken zijn echter niet voorzien in de algemene politieverordening. Het protocol wordt dan ook niet om die reden afgesloten. Het protocol is facultatief voor de lichte en zware gemengde inbreuken. Een aantal dergelijke inbreuken (zoals nachtlawaai, zijnde een lichte gemengde inbreuk) kunnen door het afsluiten van het protocol sneller door de sanctionerend ambtenaar worden behandeld, omdat er dan voor de lichte gemengde inbreuken niet langer een termijn van twee maanden geldt waarbinnen het parket de zaak tot zich kan trekken of voor zware gemengde inbreuken een identieke termijn geldt waarbinnen het parket expliciet de zaak uit handen moet geven. Deze tijdswinst van twee maanden is belangrijk, gezien de vervaltermijn voor het behandelen van een GAS-dossier buiten bemiddeling slechts zes maanden bedraagt, hetgeen een korte termijn is. Volgende gemengde inbreuken zijn thans voorzien in de algemene politieverordening. grafschennis (art.526 al.1 Sw) monumentenschennis(art.526 al.2+3 Sw) graffiti (art.534bis Sw) beschadigen onroerende eigendom (art. 534ter Sw) vernielen bomen (art.537 Sw) beschadigen roerende eigendom (art Sw) nachtlawaai (art Sw) beschadigen afsluitingen (art Sw) boerkaverbod (art.563bis Sw) Voor deze feiten kan een protocol worden afgesloten. Het politiecollege verzocht op tot voorlegging van het protocol aan de gemeenteraden van Harelbeke en Deerlijk. Het punt wordt eveneens toegevoegd aan de dagorde van de zonale veiligheidsraad van alwaar het werd besproken. Het project van protocol werd daarna verder overlegd met het parket. Het protocol werd door het college van burgemeester en schepenen van aanvaard en wordt thans aan de gemeenteraad van ter bekrachtiging voorgelegd. Het college ging op eveneens akkoord met een wijziging op vraag van het parket (mail van vrijdagnamiddag ). Het betreft een beperkte en een voor zichzelf sprekende aanpassing (de uitsluiting uit GAS van dossiers waar de GAS procedure niet langer wettelijk mogelijk zou zijn), zodat niets zich tegen deze aanpassing verzet. Deze wijziging wordt bij wijze van amendement aan de gemeenteraad voorgelegd en is al ingewerkt in de aan de gemeenteraad voorgelegde tekst. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale en reglementaire bepalingen:

41 - het gemeentedecreet, inzonderheid en zonder zich daartoe te willen beperken art. 57 par. 1; - de wet van betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, inzonderheid en zonder zich daartoe te willen beperken art. 23; - het K.B. van tot vaststelling van de nadere voorwaarden en het model van het protocolakkoord in uitvoering van artikel 23 van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Om deze redenen; Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit; BESLUIT: Het voormelde protocolakkoord, goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op en op wat een beperkte wijziging betreft, wordt bekrachtigd luidend als volgt: PROTOCOLAKKOORD BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES IN GEVAL VAN GEMENGDE INBREUKEN TUSSEN: De stad Harelbeke, namens wie handelen de heer Alain Top, burgemeester en de heer Carlo Daelman, stadssecretaris, handelend in uitvoering van een beslissing van het college van burgemeester en schepenen van (datum) en van de gemeenteraad van de stad Harelbeke van (datum) onder ontbindende voorwaarde van iedere maatregel van bestuurlijk toezicht; EN De gemeente Deerlijk namens wie handelen de heer Claude Croes, burgemeester, en mevr. Trees Lonqueville, gemeentesecretaris handelend in uitvoering van een beslissing van het college van burgemeester en schepenen van (datum) en de gemeenteraad van de gemeente Deerlijk van (datum) onder ontbindende voorwaarde van iedere maatregel van bestuurlijk toezicht; EN De procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement West-Vlaanderen, vertegenwoordigd door de heer/mevr. (naam), verklarend voormelde ontbindende voorwaarde te kennen en te aanvaarden; WORDT UITEENGEZET HETGEEN VOLGT: Gelet op de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, inzonderheid op artikel 23, 1, eerste lid, voor wat de gemengde inbreuken betreft, Gelet op de artikelen 119bis, 123 en 135, 2, van de Nieuwe Gemeentewet; Gelet op de politieverordening... van de stad/gemeente... van...; Gelet op de politieverordening... van de stad/gemeente... van...

42 WORDT HETGEEN VOLGT OVEREENGEKOMEN: A. Toepassingsgebied Overeenkomstig de richtlijnen inzake het strafrechtelijk beleid opgenomen in de op herziene versie van de Col 1/2006 van het College van Procureurs-Generaal wordt, gelet op de onzekerheid die er bestaat ten aanzien van de grondwettelijkheid van de bepalingen inzake de toepassing van de administratieve sancties ten aanzien van minderjarigen, besloten om, minstens tot tegenbericht, minderjarigen uit te sluiten van huidig protocolakkoord. Inbreuken van de tweede en derde soort begaan door minderjarigen zullen uitsluitend op het niveau van het parket worden behandeld. Conform de hierboven vermelde richtlijnen en de Col3/2006 zullen alle misdrijven in het kader van intrafamiliaal geweld (IFG) op het niveau van het parket worden behandeld. Overeenkomstig de COL3/06 is IFG iedere vorm van fysiek, seksueel, psychisch of economisch geweld tussen leden van een zelfde familie, ongeacht hun leeftijd. Iedere vorm van geweld: fysiek geweld: slagen en verwondingen seksueel geweld: aanranding, verkrachting psychisch geweld: bedreigingen, belaging, laster, eerroof, beledigingen economisch geweld: indien gepleegd om schade te berokkenen (vb. familieverlating, bep. gevallen van bedrieglijk onvermogen) Leden van dezelfde familie: verwanten in opgaande/neergaande lijn verwanten in zijlijn tot de tweede graad (broers en zussen, halfbroers en-zussen) (ex)echtgenoten, (ex)samenwonenden, (ex)partner of bijzit verwanten in opgaande/neergaande lijn van de echtgenoot/samenwonende Gezien de constitutieve bestanddelen van het misdrijf beledigingen, veel gelijkenis kunnen vertonen met deze van smaad, laster of belaging, en derhalve de kans groot is dat deze dossiers dienen te worden geherkwalificeerd, worden ook dergelijke dossiers uitgesloten van huidig protocolakkoord. Ten vierde worden ook uitgesloten de dossiers waarbij de feiten niet vaststaan, de GAS-procedure wettelijk niet meer mogelijk is en de uitvoering van de gemeentelijke administratieve sanctie niet mogelijk is gelet op de vigerende Europese regelgeving (richtlijn 2011/82/EU van 25 oktober 2011 ter facilitering van de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie over verkeersveiligheidsgerelateerde verkeersovertredingen; kaderbesluit 2005/214/JBZ van de Raad van 24 februari 2005 inzake de toepassing van het beginsel van wederzijdse erkenning op geldelijke sancties) of verdachte geen gekende woon- of verblijfplaats heeft. B. Wettelijk kader 1. Artikel 3, 1 en 2, van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (B.S. 1 juli 2013), hierna de "GAS-wet" genoemd, bepaalt dat de gemeenteraad in zijn reglementen of verordeningen kan voorzien in een administratieve sanctie voor volgende inbreuken op het Strafwetboek: Artikel 398 Artikel 448 Artikel 521, derde lid Artikel 461

43 Artikel 463 Artikel 526 Artikel 534bis Artikel 534ter Artikel 537 Artikel 545 Artikel 559, 1 Artikel 561, 1 Artikel 563, 2 Artikel 563, 3 Artikel 563bis Voor de bovenvermelde inbreuken kan een protocolakkoord worden afgesloten tussen de bevoegde procureur des Konings en het college van burgemeester en schepenen of het gemeentecollege betreffende de gemengde inbreuken. Dit protocol respecteert alle wettelijke bepalingen betreffende inzonderheid de voorziene procedures voor de overtreders en mag niet afwijken van hun rechten. 2. Artikel 3, 3, van de GAS-wet bepaalt dat de gemeenteraad in zijn reglementen of verordeningen kan voorzien in een administratieve sanctie voor de inbreuken die worden bepaald door de Koning bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, op basis van de algemene reglementen bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer. In het onderhavige geval maakt het artikel 23, 1, vijfde lid van de GAS-wet daarentegen de opstelling van een protocolakkoord voor de verwerking van de bovenvermelde inbreuken verplicht. C. Gemengde inbreuken Artikel 1 - Uitwisseling van informatie a. Alle partijen verbinden zich ertoe samen te werken en elkaar te informeren binnen de grenzen van hun bevoegdheden en zij verzekeren de vertrouwelijkheid van deze uitwisseling. Daartoe duidt de procureur des Konings een of meer magistraten van zijn arrondissement aan, hierna "referentiemagistraat GAS" genoemd. De referentiemagistraten kunnen door de door dit akkoord verbonden steden/gemeenten gecontacteerd worden in geval van moeilijkheden bij het toepassen van de wet of onderhavig akkoord of om informatie te verkrijgen over het gevolg gegeven aan bepaalde processen-verbaal. b. De contactgegevens van de referentiemagistraten en van de referentiepersonen binnen de steden/gemeenten zijn vermeld in een bijgevoegd document. De briefwisseling en/of telefoongesprekken en/of mailberichten met betrekking tot de administratieve sancties worden aan hen gericht. c. De partijen verbinden zich ertoe om iedere wijziging van de contactgegevens van voornoemde personen onverwijld te melden. d. De gemeenten bezorgen de procureur des Konings alle noodzakelijke informatie, o.a. de naam en het adres van de sanctionerend ambtenaar waarnaar de briefwisseling aangaande de administratieve sancties moet worden verstuurd. Indien de gemeente beslist om een verordening of een besluit op te stellen of bestaande besluiten of verordeningen te wijzigen en aan hun schending de mogelijkheid van een administratieve sanctie te koppelen, verbinden zij zich ertoe om binnen de termijn van één maand na publicatie een exemplaar van deze verordeningen of besluiten over te maken aan de

44 procureur des Konings, evenals een elektronische versie ervan aan de referentiemagistraat. Artikel 2 - Behandeling van de gemengde inbreuken I. Opties betreffende de behandeling van de gemengde inbreuken De procureur des Konings verbindt zich ertoe voor de hierna opgesomde gemengde inbreuken geen vervolging in te stellen, en de betrokken gemeenten verbinden zich ertoe de naar behoren vastgestelde inbreuken af te handelen: 1. artikel 526 Strafwetboek vernieling of beschadiging monumenten, grafsteden,... Voor zover het materieel nadeel kleiner is dan of gelijk is aan een richtwaarde van 500 euro, zoals blijkt uit de aanvankelijke aangifte. 2. artikel 534bis Strafwetboek graffiti Voor zover het materieel nadeel kleiner is dan of gelijk is aan een richtwaarde van 500 euro, zoals blijkt uit de aanvankelijke aangifte; 3. artikel 534ter Strafwetboek beschadiging onroerende goederen Voor zover het materieel nadeel kleiner is dan of gelijk is aan een richtwaarde van 500 euro, zoals blijkt uit de aanvankelijke aangifte. 4. artikel 537 Strafwetboek vernielen bomen en enten 5. artikel 545 Strafwetboek vernieling afsluitingen, verplaatsing of verwijdering van grenspalen en hoek-bomen Voor zover het materieel nadeel kleiner is dan of gelijk is aan een richtwaarde van 500 euro, zoals blijkt uit de aanvankelijk aangifte. Artikel 545 Strafwetboek wordt, voor de toepassing van dit protocol, beperkt tot het dempen van grachten. 6. artikel 559, 1 Strafwetboek opzettelijk beschadigen of vernielen van roerende goederen Voor zover het materieel nadeel kleiner is dan of gelijk is aan een richtwaarde van 500 euro, zoals blijkt uit de aanvankelijke aangifte. 7. artikel 561, 1 Strafwetboek nachtlawaai 8. artikel 563, 2 Strafwetboek - opzettelijke beschadiging landelijke of stedelijke afsluitingen Voor zover het materieel nadeel kleiner is dan of gelijk is aan een richtwaarde van 500 euro, zoals blijkt uit de aanvankelijke aangifte. 9. artikel 563bis Strafwetboek zij die zich, behoudens andersluidende bepalingen, in de voor het publiek toegankelijke plaatsen begeven met het gezicht geheel of gedeeltelijk bedekt of verborgen, zodat zij niet herkenbaar zijn II Bijzondere modaliteiten

45 1. Indien de feiten bedoeld in dit protocol samenhangen met andere feiten die niet in aanmerking komen voor de administratieve sancties of tot een gerechtelijke vrijheidsberoving hebben geleid, wordt de toepassing van de procedure van de GAS uitgesloten. 2. Indien de bevoegde sanctionerende ambtenaar vaststelt dat de verdachte zich kennelijk ook schuldig heeft gemaakt aan andere misdrijven (eventueel herkwalificatie), geeft hij de feiten aan bij de referentiemagistraat GAS, overeenkomstig artikel 29 van het Wetboek van Strafvordering. Rekening houdend met de aard van de aangegeven feiten beslist de referentiemagistraat GAS of hij zich verbindt tot het geven van een gevolg voor het geheel van deze feiten. Hij brengt de sanctionerende ambtenaar daarvan op de hoogte binnen een termijn van 2 maanden vanaf aangifte aan de referentiemagistraat, die vervolgens de procedure afsluit. Lopende de voormelde termijn mag de sanctionerende ambtenaar geen initiatief nemen. 3. Als het gaat om vaststellingen met een onbekende verdachte, zal geen kopie van het proces-verbaal worden overgemaakt aan de sanctionerende ambtenaar. Indien de aanvankelijk onbekende verdachte later wordt geïdentificeerd, kan de procureur des Konings beslissen geen vervolging in te stellen en de zaak overmaken aan de bevoegde sanctionerende ambtenaar. 4. Voor alle gemengde inbreuken zoals bepaald in art. 3, 1, 2 en 3 GAS-Wet en voor zover de daarin opgenomen feiten overeenstemmen met de bepalingen die vermeld worden in artikel 2 van onderhavig protocolakkoord, geldt dat er toelating wordt gegeven om een GAS-procedure op te starten. De sanctionerend ambtenaar kan in dat geval vanaf ontvangst van de vaststellingen, de GAS-procedure opstarten. Hij zal dus geen mededeling van de procureur des Konings dienen af te wachten. Uitzondering De procureur des Konings behoudt zich het recht voor, omwille van specifieke omstandigheden eigen aan het dossier, een bepaald dossier naar zich toe te trekken om zelf tot strafrechtelijke vervolging over te gaan. Deze omstandigheden kunnen betrekking hebben op: - de omvang van de schade - recidive - de hoedanigheid van de verdachte - de leeftijd van de verdachte - veelheid van de feiten - publieke beroering - andere bijzondere omstandigheden - samenhang met correctionele misdrijven die in het geheel niet voor administratieve sancties in aanmerking komen In geval er geen overeenstemming zou zijn met de bepalingen van artikel 2 in onderhavig protocolakkoord, worden de desbetreffende processen-verbaal door de sanctionerend ambtenaar terug overgemaakt aan de procureur des Konings. Indien de procureur des Konings een onderzoek heeft ingesteld, doch naderhand blijkt dat de sanctionerende ambtenaar bevoegd is, blijven de processen-verbaal bij het parket die verder zijn onderzoek zal voeren. 5. De sanctionerend ambtenaar beschikt over de mogelijkheid om bijkomende informatie op te vragen bij de vaststellers indien hij dit noodzakelijk acht na lezing van het procesverbaal of na verweer van de overtreder.

46 6. In uitvoering van artikel 12 2 GAS-Wet, verklaren partijen zich akkoord dat er in het kader van de afhandeling van de GAS-dossiers, in het bijzonder bij bemiddeling, in alle gevallen zal worden gestreefd naar volledig herstel van de geleden schade. 7. Overeenkomstig art. 27 van de GAS-wet, brengt de sanctionerend ambtenaar zijn beslissing m.b.t. de in artikel 3, 2 van de GAS-wet bedoelde inbreuken, per aangetekende brief ter kennis te brengen van de overtreder. De kennisgeving aan de procureur des Konings gebeurt maandelijks door op uniforme wijze digitaal een lijst te bezorgen aan de bevoegde afdeling van het parket van de procureur des Konings, met vermelding van de proces-verbaalnummers, namen en voornamen van de overtreders, de geboorteplaats en -datum, de aard van de inbreuken en de genomen beslissingen. De sanctionerend ambtenaar zal hiertoe een sjabloon aanwenden dat voorafgaandelijk door de procureur des Konings is goedgekeurd. 8. Om te voldoen aan artikel 22 3 GAS-Wet (overmaken aan de procureur des Konings van een kopie van de vaststellingen van niet gemengde GAS-inbreuken lastens minderjarigen) zal maandelijks op uniforme digitale wijze aan de bevoegde afdeling van het parket van de procureur des Konings een lijst worden overgemaakt houdende de niet gemengde GAS-inbreuken begaan door minderjarigen, met vermelding van de procesverbaalnummers, de naam en voornamen, de geboorteplaats en -datum en de aard van de inbreuken. De sanctionerend ambtenaar zal hiertoe een sjabloon aanwenden dat voorafgaandelijk door de procureur des Konings is goedgekeurd. 9. De bijlagen maken integraal deel uit van het onderhavig protocolakkoord om er samen mee te worden uitgevoerd, en worden door de partijen bijkomend ondertekend. 10. Elke wijziging aan huidig protocolakkoord kan worden voltrokken bij wijze van addendum, behoorlijk te dagtekenen en te ondertekenen door alle partijen vermeld in de aanhef van huidig protocolakkoord. D. Inwerkingtreding Onderhavig protocolakkoord treedt in werking op Opgemaakt te..., op..., in zo veel exemplaren als er partijen zijn. Parket van de procureur des Konings te West-Vlaanderen Voor de stad Harelbeke Alain Top, burgemeester Carlo Daelman, stadssecretaris Voor de gemeente Deerlijk

47 Claude Croes, burgemeester, Trees Longueville gemeentesecretaris Bijlage 1 Contactgegevens Parket West-Vlaanderen Afdeling Kortrijk, referentiemagistraat GAS, 8500 Kortrijk, Burgemeester Nolfstraat 10A Stad/gemeente*, sanctionerend ambtenaren voor Harelbeke en Deerlijk eerste sanctionerend ambtenaar: Frank Detremmerie, rechtskundig adviseur van de stad Harelbeke Tweede sanctionerend ambtenaar Paulien Santens, beleidsmedewerker van de gemeente Deerlijk Adres: Stadhuis Harelbeke, Marktstraat 29, 8530 Harelbeke algemeen telefoonnummer: (nummer juridische dienst) Bijlage 2 Art. 526 Strafwetboek Met gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar en met geldboete van zesentwintig euro tot vijfhonderd euro wordt gestraft hij die vernielt, neerhaalt, verminkt of beschadigt: Grafsteden, gedenktekens of grafstenen; Monumenten, standbeelden of andere voorwerpen die tot algemeen nut of tot openbare versiering bestemd zijn en door de bevoegde overheid of met haar machtiging zijn opgericht; Monumenten, standbeelden, schilderijen of welke kunstvoorwerpen ook, die in kerken, tempels of andere openbare gebouwen zijn geplaatst. Art. 534bis Strafwetboek Met gevangenisstraf van één maand tot zes maanden en met geldboete van zesentwintig euro tot tweehonderd euro of met een van die straffen alleen wordt gestraft hij die zonder toestemming graffiti aanbrengt op roerende of onroerende goederen. Art. 534ter Strafwetboek Met gevangenisstraf van een maand tot zes maanden en met geldboete van zesentwintig euro tot tweehonderd euro of met een van die straffen alleen wordt gestraft hij die opzettelijk andermans onroerende eigendommen beschadigt. Art. 537 Strafwetboek Hij die kwaadwillig een of meer bomen omhakt of zodanig snijdt, verminkt of ontschorst dat zij vergaan, of een of meer enten vernielt, wordt gestraft: Voor elke boom, met gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en met geldboete van zesentwintig euro tot honderd euro; Voor elke ent, met gevangenisstraf van acht dagen tot vijftien dagen en met geldboete van zesentwintig euro tot vijftig euro of met een van die straffen alleen. Art. 545 Strafwetboek

48 Met gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en met geldboete van zesentwintig euro tot tweehonderd euro of met een van die straffen alleen wordt gestraft hij die geheel of ten dele grachten dempt, levende of dode hagen afhakt of uitrukt, landelijke of stedelijke afsluitingen, uit welke materialen ook gemaakt, vernielt; grenspalen, hoekbomen of andere bomen, geplant of erkend om de grenzen tussen verschillende erven te bepalen, verplaatst of verwijdert. Art. 559,1 Strafwetboek Met geldboete van tien euro tot twintig euro worden gestraft: 1 Zij die, buiten de gevallen omschreven in boek II, titel IX, hoofdstuk III, van dit wetboek, andermans roerende eigendommen opzettelijk beschadigen of vernielen; Art. 561,1 Strafwetboek Met geldboete van tien euro tot twintig euro en met gevangenisstraf van een dag tot vijf dagen of met een van die straffen alleen worden gestraft: 1 Zij die zich schuldig maken aan nachtgerucht of nachtrumoer waardoor de rust van de inwoners kan worden verstoord; Art. 563, 2 Strafwetboek Met geldboete van vijftien euro tot vijfentwintig euro en met gevangenisstraf van een dag tot zeven dagen of met een van die straffen alleen worden gestraft: 2 Zij die stedelijke of landelijke afsluitingen, uit welke materialen ook gemaakt, opzettelijk beschadigen; Art. 563bis Strafwetboek Met geldboete van vijftien euro tot vijfentwintig euro en met gevangenisstraf van een dag tot zeven dagen of met een van deze straffen alleen worden gestraft, zij die zich, behoudens andersluidende wetsbepalingen, in de voor het publiek toegankelijke plaatsen begeven met het gezicht geheel of gedeeltelijk bedekt of verborgen, zodat zij niet herkenbaar zijn. Het eerste lid geldt echter niet voor hen die zich in de voor het publiek toegankelijke plaatsen begeven met het gezicht geheel of gedeeltelijk bedekt of verborgen, zodat zij niet herkenbaar zijn, en wel krachtens arbeidsreglementen of een politieverordening naar aanleiding van feestactiviteiten. Art. 448 Strafwetboek Hij die hetzij door daden, hetzij door geschriften, prenten of zinnebeelden iemand beledigt in een van de omstandigheden in artikel 444 bepaald, wordt gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot twee maanden en met geldboete van zesentwintig euro tot vijfhonderd euro of met een van die straffen alleen. Met dezelfde straffen wordt gestraft hij die, in een van de omstandigheden in artikel 444 bepaald, iemand die drager is van het openbaar gezag of van de openbare macht of die met een openbare hoedanigheid is bekleed, door woorden beledigt in zijn hoedanigheid of wegens zijn bediening. 15. Terbeschikkingstelling brandweerkazerne aan brandweerzone Fluvia. Goedkeuren contract. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch. In gevolge de start van de hulpverleningszone Fluvia op moet ook de problematiek van de brandweerkazernes worden geregeld.

49 Binnen de zone werd ervoor geopteerd om de eigendomsrechten bij de gemeenten te laten en aan de brandweerzone enkel een gebruiksrecht toe te kennen. Het voorliggende project van overeenkomst, uitgaande van de brandweerzone, is een overeenkomst voor onbepaalde duur met een opzeggingstermijn van 3 maanden. Dit leidt ertoe dat deze overeenkomst zou moeten worden goedgekeurd door de gemeenteraad, gezien enkel overeenkomsten voor ten langste 9 jaar als een daad van beheer door het college kunnen worden goedgekeurd (zie artikel 57 3,1 van het Gemeentedecreet). Naar verzekeringen toe kon bij de verzekeraar gebouwen van de stad (Ethias) worden vernomen dat gelet op het niet-commercieel gebruik door de brandweerzone er een afstand van verhaal is zodoende dat de brandweerzone voor haar gebruikersaansprakelijkheid in de huidige stand van zaken vanaf zou zijn gedekt. De stad heeft wel een concessieovereenkomst afgesloten met de NV Mobistar met betrekking tot een verbindingsstation voor radiocommunicatie op de droogtoren van de brandweerkazerne. Deze overeenkomst loopt tot en moet uiteraard aan de brandweerzone kunnen worden tegengesteld. Dit wil zeggen dat de brandweerzone de bedingen ervan moet aanvaarden en er zich moet toe verbinden deze na te leven. Bovendien is het evident dat de opbrengst (6 000 euro op jaarbasis vanaf en gekoppeld aan de index) de stad Harelbeke moet toekomen. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen: - Het gemeentedecreet, in zonderheid en zonder zich daartoe te willen beperken de artikelen 57 3, 1 en 43, par. 2, 12 ; - De wet op de Civiele Veiligheid van in zonderheid en zonder zich daartoe te willen beperken artikel 210; Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit; BESLUIT : De gebruiksovereenkomst voor de brandweerkazerne eigendom van de stad Harelbeke gelegen in de Twee Bruggenstraat 2 wordt goedgekeurd luidend als volgt. Gebruiksovereenkomst brandweerkazernes Ondergetekenden 1 Gemeentebestuur gevestigd te, optredend als eigenaar, rechtsgeldig vertegenwoordigd door de voorzitter van de gemeenteraad de heer Michaël Vannieuwenhuyze en de secretaris de heer Carlo Daelman, hierna te noemen: partij 1 de eigenaar en 2 Hulpverleningszone Fluvia, Doorniksesteenweg 214a, 8500 Kortrijk, rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar voorzitter Claude Croes hierna te noemen: partij 2 de gebruiker Komen het volgende overeen: Algemene voorwaarden: art. 1. Het onroerend goed gelegen Twee Bruggenstraat 2 te 8530 Harelbeke, eigendom van partij 1, momenteel gebruikt als kazerne voor de gemeentelijke

50 brandweer, wordt ter beschikking gesteld aan partij 2, voor onbepaalde duur, voor de verdere operationele werking van de zonale brandweer; art. 2. Deze ter beschikkingstelling gebeurt principieel om niet tot en met 2019 (cfr. akkoord verdeelsleutel okt. 2014); art. 3. Het is partij 2 niet toegestaan het goed te gebruiken voor enige andere bestemming dan voor de hulpverlening; art. 4. Door ondertekening van deze overeenkomst wordt erkend dat het onroerend goed in goede staat van onderhoud ter beschikking werd gesteld; Rechten en plichten eigenaar-gebruiker: art. 5. Gebruiker is verplicht om als een goede huisvader voor het goed zorg te dragen. Gebruiker dient zich als een goede, flexibele en representatieve gebruiker op te stellen en te gedragen. Gebruiker is verplicht het ter beschikking gestelde goed op een zodanige wijze te gebruiken dat niet in strijd wordt gehandeld met de wet, enige verordening of andere overheidsvoorschriften, in het bijzonder maar niet beperkt tot veiligheids- en geluidshindervoorschriften, en het goed netjes te onderhouden o.a. door het tijdig en regelmatig afvoeren van afval; art. 6. Beschadiging van (een gedeelte van) het goed is voor rekening van gebruiker, tenzij deze bewijst dat de schade niet kan worden toegerekend aan zijn handelen/zijn gebruik; de onderhoudsherstellingen die normaal binnen de sfeer van de huurderverantwoordelijkheid liggen, zijn ten laste van de gebruiker (= huurdersonderhoud burgerlijk wetboek ; art. 7. Gebruiker verplicht zich iedere schade, respectievelijk ieder gebrek onmiddellijk na ontstaan, respectievelijk vaststelling daarvan eerst mondeling en vervolgens ook schriftelijk of per aan eigenaar te melden. art. 8. De kosten van energie, water en telecommunicatie van het onroerend goed zijn ten laste van de gebruiker; hiertoe dienen de nodige overdrachtscontracten tussen eigenaar en gebruiker ondertekend te worden; in gebouwen met gemengd gebruik dient in onderlinge overeenstemming een verdeelsleutel afgesproken te worden; art. 9. Door vertegenwoordiger van partij1 en de vertegenwoordiger van partij 2 kan aan deze overeenkomst een annexe toegevoegd worden die regelingen i.v.m. verdeelsleutels of andere bijzonderheden specifiek vastlegt; Deze annexe dient dan samen met deze overeenkomst gelezen te worden; art. 10. Gebruiker verklaart door ondertekening van deze overeenkomst dat hij een toegangssleutel van het goed heeft ontvangen; art. 11. Gebruiker is niet aansprakelijk voor de eventuele schadelijke gevolgen van enig gebrek, hetzij verborgen, hetzij openlijk, die binnen de eigenaarsverantwoordelijkheid ligt; art. 12. De eigenaar is verantwoordelijk voor alle noodzakelijke onderhouds- en herstellingswerken binnen de sfeer van het eigenaarsonderhoud; art. 13. De eigenaar en alle anderen die deze daartoe aanwijst zijn te allen tijde gerechtigd om het goed te betreden en zal/zullen door gebruiker te allen tijde op eerste verzoek worden toegelaten; art. 14. Alle belastingen of taksen in hoofde van het onroerend goed zijn ten laste van de eigenaar. art. 15. De gebruiker verklaart kennis te hebben van een concessieovereenkomst afgesloten met de NV Mobistar met betrekking tot een verbindingsstation voor radiocommunicatie op de droogtoren van de brandweerkazerne. Deze overeenkomst loopt tot De brandweerzone aanvaardt de bedingen ervan en er zich moet toe verbindt er zich toe deze na te leven. De opbrengst van deze concessie blijft aan de stad Harelbeke toekomen. Verzekering: art. 16. De eigenaar is verantwoordelijk voor het afsluiten van de nodige verzekeringen als eigenaar;

51 art. 17. De gebruiker dient zich te voorzien van de nodige verzekeringen op zijn kosten en voor dezelfde verzekerde waarde als de eigenaarsverzekering voorziet; de gebruiker dient ten allen tijde in te staan voor de verzekering van de inboedel en zijn eigen burgerlijke aansprakelijkheid; Einde van de overeenkomst: art. 18. art. 19. art. 20. Deze overeenkomst kan te allen tijde en door elk van partijen zonder opgave van redenen schriftelijk worden opgezegd met inachtneming van een opzegtermijn van tenminste 3 maanden. Een opzegging door eigenaar moet worden gericht aan het correspondentie-adres van gebruiker; een opzegging door gebruiker moet worden gericht aan het correspondentie-adres van eigenaar; Ingeval van niet- of niet behoorlijke nakoming van enige verplichting voortvloeiend uit deze overeenkomst, door één van de partijen zal deze door de andere partij met onmiddellijke ingang kunnen worden opgezegd, onverminderd diens rechten volgens de wet, mits in de aangetekendeopzeggingsbrief de dringende reden voor zodanige onmiddellijke opzegging naar behoren tot uitdrukking wordt gebracht. Ingeval gebruiker zijn verplichtingen bij herhaling of in ernstige mate niet nakomt, is de eigenaar gerechtigd tot ontbinding van de overeenkomst over te gaan. Op de dag waarop het gebruik krachtens deze overeenkomst eindigt, door welke oorzaak en om welke reden dan ook, zal gebruiker het goed ontruimen en in goede staat opleveren aan de eigenaar. Alle op het slot passende sleutels welke in het bezit zijn van gebruiker dienen op die dag te worden ingeleverd. Aldus gedaan en in tweevoud getekend te op datum Partij 1 - De Eigenaar, Partij 2 - De Gebruiker, Deze overeenkomst vormt een bijlage aan de gemeenteraadsbeslissing dd. van de gemeente/stad 16. Vraag tot motie ingediend door raadslid Rita Beyaert. De gemeenteraad, Raadslid Rita Beyaert, fractieleider van de CD&V, legt aan de gemeenteraad een motie voor betreffende de werking van de Harelbeekse brandweer in de nieuwe zone. Na overleg met de voltallige gemeenteraad wordt de motie als volgt geformuleerd: De Harelbeekse burger moet dezelfde dienstverlening krijgen als alle burgers in Fluvia. Minstens dezelfde snelste adequate hulp als vóór de brandweerhervorming. Zowel voor medische hulpverlening als voor andere tussenkomsten van de brandweer (brandbestrijding, dringende interventies ). Er wordt hierbij verwezen naar de Wet van betreffende de Civiele Veiligheid. Deze wet strekt er o.a. toe: aan de burger het recht op de snelste en meest adequate hulp te verlenen; aan de burger het recht op dezelfde basisbescherming voor een gelijkwaardige bijdrage te verlenen. De gemeenteraad verleent met unanimiteit zijn goedkeuring voor deze motie.

52 17. Aanstelling stadsvertegenwoordiging in de bovengemeentelijke instellingen NV Elk Zijn Huis en De Lijn naar aanleiding van neerleggen van het mandaat van mevrouw Martine Simoens. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen: Ingevolge de algehele vernieuwing van de gemeenteraad per 2 januari 2013 werd in de gemeenteraad van 18 februari 2013 overgegaan tot aanduiding van de stadsvertegenwoordiging in de diverse bovengemeentelijke instellingen. Ingevolge de neerlegging van het mandaat van mevrouw Martine Simoens dient opnieuw overgegaan te worden tot het voordragen van een vertegenwoordiger in de algemene vergadering van NV Elk Zijn Huis en een plaatsvervangend vertegenwoordiger in De Lijn. Het komt de gemeenteraad toe hierover te beslissen. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale en reglementaire bepalingen: - Het gemeentedecreet, inzonderheid en zonder zich daartoe te willen beperken art. 43 par. 2, 5 ; Verwijzend naar de vorige beslissing: - Gemeenteraadsbesluit van Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen ; NV ELK ZIJN HUIS Gaat in openbare zitting over tot de geheime stemming betreffende de voordracht van een vertegenwoordiger op de algemene vergadering bij NV Elk Zijn Huis ; 29 leden nemen aan de stemming deel ; De uitslag van de stemming is als volgt : Mevrouw Carla Adams bekomt 17 ja-stemmen, 0 neen-stemmen, 1 onthouding. De heer Eric Kerckhof bekomt 11 ja-stemmen. Gaat in openbare zitting over tot de geheime stemming betreffende de voordracht van een plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergadering bij NV Elk Zijn Huis ; 29 leden nemen aan de stemming deel ; De uitslag van de stemming is als volgt : De heer Jan Van Coile bekomt 20 ja-stemmen, 2 neen-stemmen, 5 onthoudingen. De heer Eric Kerckhof bekomt 2 ja-stemmen. DE LIJN Gaat in openbare zitting over tot de geheime stemming betreffende de voordracht van een plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergadering bij De Lijn ; 29 leden nemen aan de stemming deel ; De uitslag van de stemming is als volgt : De heer Filip Vandeputte bekomt 22 ja-stemmen, 0 neen-stemmen, 1 onthouding. De heer Eric Kerckhof bekomt 6 ja-stemmen.

53 BESLUIT Artikel 1 NV ELK ZIJN HUIS Mevrouw Carla Adams, die de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen, wordt voorgedragen als vertegenwoordiger op de algemene vergadering bij NV Elk Zijn Huis. De heer Jan Van Coile, die de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen, wordt voorgedragen als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergadering bij NV Elk Zijn Huis. DE LIJN De Filip Vandeputte die de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen, wordt voorgedragen als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergadering bij De Lijn. Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de betreffende instellingen. DEPARTEMENT FINANCIËN 18. Opheffing van de parochie OLV-Koningin Harelbeke. Advies. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: In zijn brief van 19 november 2014 vraagt de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding het advies van de gemeenteraad van de stad Harelbeke betreffende de opheffing van de parochie OLV- Koningin Harelbeke en samenvoeging van deze parochie met de parochie Sint-Jozef te Harelbeke met onttrekking van het kerkgebouw OLV-Koningin aan de eredienst. Het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft van het bisdom een gemotiveerde aanvraag ontvangen betreffende voormeld onderwerp. De gemeenteraad wordt geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht wanneer de gemeenteraad zijn advies niet binnen een termijn van vier maanden na dit verzoek heeft bezorgd aan de Vlaamse Regering. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen: - Artikel 7/5 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 september 2005 houdende vaststelling van de criteria voor de erkenning van de plaatselijke kerken geloofsgemeenschappen van de erkende erediensten. Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen: Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit;

54 BESLUIT: Artikel 1: De gemeenteraad van de stad Harelbeke verleent gunstig advies aan de opheffing van de parochie OLV-Koningin Harelbeke en samenvoeging van deze parochie met de parochie Sint-Jozef te Harelbeke met onttrekking van het kerkgebouw OLV-Koningin aan de eredienst. DEPARTEMENT VRIJE TIJD 19. Aanpassing subsidiereglement Harelbeekse Jeugd. De gemeenteraad, Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: Vanuit de Jeugdraad worden een aantal aanpassingen voorgesteld aan het Subsidiereglement Harelbeekse Jeugd, vastgesteld door de gemeenteraad op Concreet gaat het om volgende wijzigingen: 1. Bouw- en Renovatiefonds jeugdlokalen: Binnen het Bouw- en Renovatiefonds worden er twee wijzigingen voorgesteld om in te spelen op vragen die leven bij jeugdwerkinitiatieven. Een eerste aanpassing is om Jeugdhuis De Salamander toegang te geven tot het Bouwen Renovatiefonds. Op die manier kan men vanuit het Jeugdhuis zelf meer initiatief nemen om kleine aanpassingen aan hun gebouw te doen en kunnen de aanpassingen veel sneller worden uitgevoerd. Een tweede aanpassing is om aan jeugdwerkinitiatieven de mogelijkheid te bieden om de facturen voor het verzekeren van vrijwilligers in functie van verbouwingswerken in te dienen om een toelage te krijgen in het kader van het Bouw- en Renovatiefonds. Op die manier kunnen de jeugdwerkinitiatieven de kosten drukken door de werken met vrijwilligers uit te voeren maar kunnen ze deze vrijwilligers toch goed verzekeren, zodat ze in het geval van een ongeluk goed beschermd zijn. 2. Energiesubsidies jeugdlokalen: Het huidige systeem van de energiesubsidies is volgens de jeugdraad niet meer toereikend: het is niet stimulerend om minder energie te verbruiken en aanpassingen aan de gebouwen te doen op vlak van energiebesparende maatregelen. Daarom werkte de Jeugdraad een systeem uit waarbij de energiesubsidies als volgt worden verdeeld: - 20% van het voorziene krediet wordt als basisenergiesubsidies verdeeld onder alle in aanmerking komende jeugdwerkinitiatieven. - De overige 80% van het voorziene krediet wordt als variabele energiesubsidie verdeeld. o 65% daarvan wordt verdeeld op basis van het aantal activiteiten die een jeugdwerkinitiatief organiseert. Het aantal activiteiten wordt beperkt tot één activiteit per week.

55 o 35% van de variabele energiesubsidie wordt verdeeld op basis van de verwarmde oppervlakte van het jeugdlokaal. Via dit systeem worden de energiesubsidies verdeeld op basis van een aantal parameters die losstaan van daadwerkelijk energieverbruik, waardoor jeugdwerkinitiatieven die op hun energieverbruik letten of investeren in energiebesparende maatregelen beloond worden. De aanpassingen in het subsidiereglement werden besproken tijdens de bijeenkomsten van de Jeugdraad van , en De aanpassingen werden door de Jeugdraad positief geadviseerd. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen: - Het nieuwe gemeentedecreet, inzonderheid en zonder zich daartoe te willen beperken art. 42 en art. 186; Verwijzend naar volgende eerdere beslissingen: - Gemeenteraadsbeslissing van : Subsidiereglement Harelbeekse Jeugd. Vaststelling. Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen; Om deze redenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met unanimiteit; BESLUIT: Artikel 1: Het subsidiereglement Harelbeekse Jeugd 3.1 Bouw- en Renovatiefonds wordt hervastgesteld als volgt: 3. Jeugdinfrastructuur 3.1 Bouw- en Renovatiefonds jeugdlokalen Artikel Doel van het reglement Het Bouw- en Renovatiefonds behelst het systeem waarbij financiële ondersteuning gegeven wordt voor het bouwen, herstellen en renoveren van drie soorten jeugdlokalen in Harelbeke: Jeugdlokalen die gebouwd worden / werden op grond van het stadsbestuur en die eigendom zijn van de jeugdinitiatieven of waarvoor een gebruiksovereenkomst of concessieovereenkomst afgesloten is tussen de eigenaar-stad en de jeugdvereniging. Jeugdlokalen in Harelbeke gelegen die eigendom zijn van een erkend jeugdinitiatief en gehouden worden op grond van een derde, maar waarbij aangetoond is dat het jeugdinitiatief op het ogenblik van de aanvraag nog minstens 10 jaar het eigendomsrecht op het gebouw heeft. Laatstvermelde termijn geldt, mits besluit van het College van Burgemeester en Schepenen, niet voor vervangings- en onderhoudswerken die maximaal aanleiding geven tot een subsidie van 1250 per jaar.

56 Jeugdlokalen die eigendom zijn van de stad waarvoor een huurovereenkomst is afgesloten tussen de eigenaar-stad en de jeugdwerkorganisatie in kwestie. Onderhouds-, inrichtings- en verfraaiingswerken die uitgevoerd worden aan gronden, eigendom van de stad of van een derde, die een functionele band vertonen met het gebruik van het jeugdlokaal en waarop het jeugdinitiatief gebruiksrechten kan laten gelden, komen eveneens voor subsidiëring in aanmerking. In het geval het gaat om gronden eigendom van een derde, moet het jeugdinitiatief nog minstens 10 jaar het eigendomsrecht op het gebouw hebben op het ogenblik van de aanvraag. Kosten die afkomstig zijn van de opkuis van de jeugdlokalen of het afvoeren van afval komen niet in aanmerking voor een tussenkomst van het Bouw- en Renovatiefonds. Kosten voor de verzekering van vrijwilligers kunnen gesubsidieerd worden, op voorwaarde dat deze verzekering uitsluitend afgesloten werd voor de werken aan de jeugdlokalen en voor de duur van de werken aan de jeugdlokalen. Artikel Voorwaarden Enkel jeugdinitiatieven die genieten van de basistoelage jeugdwerkinitiatieven of de basissubsidie jeugdhuissubsidies komen in aanmerking voor betoelaging via het bouw- en renovatiefonds. Het bouwwerk moet hoofdzakelijk aangewend worden ten bate van de jeugdwerking van het begunstigde jeugdinitiatief. Artikel Toelage Indien het jeugdinitiatief eigenaar is van het gebouw, wordt de tussenkomst vastgelegd op 50% van de bewezen kosten. Wanneer het jeugdlokaal op grond van het stadsbestuur staat, dient een overeenkomst tot het bouwen van jeugdlokalen op grond eigendom van de stad te zijn afgesloten. Indien het jeugdlokaal op grond van derden staat, dient het eigendomsrecht van nog minstens 10 jaar bewezen te worden. Voor investeringen in energiebesparende maatregelen, bij het gebruik van ecologisch gelabelde materialen en bij werken in functie van veiligheid of toegankelijkheid van het lokaal kan het College van Burgemeester en schepenen na advies van de jeugdraad en de bevoegde stadsdiensten de tussenkomst verhogen tot 75%. Indien het stadsbestuur eigenaar is van de jeugdlokalen en op voorwaarde dat er een concessieovereenkomst voor jeugdlokalen eigendom van de stad of een huurovereenkomst is afgesloten, wordt de tussenkomst vastgelegd op 75% van de bewezen kosten. Artikel Procedure bij werken met een kostprijs lager dan 5000 De aanvraag om betoelaging wordt bij de jeugddienst schriftelijk ingediend op het daarvoor bestemde aanvraagformulier ten laatste 6 maanden na de datum van de bewijsstukken. Op het aanvraagformulier worden de werken uitgebreid beschreven. Bij de aanvraag wordt een gedetailleerde afrekening met alle bewijsstukken toegevoegd. Vanuit het stadsbestuur kan een controle ter plaatse gebeuren om na te gaan of de werken degelijk werden uitgevoerd en of de bewezen kosten effectief voor de werken gebruikt werden.

57 Na het inwinnen van het advies van de stedelijke jeugdraad zal de definitieve toelage bepaald worden door het College van Burgemeester en Schepenen. Artikel Procedure bij werken met een kostprijs hoger dan 5000 De principiële aanvraag om betoelaging wordt bij de jeugddienst schriftelijk ingediend op het daarvoor bestemde aanvraagformulier en dit vooraleer de werken een aanvang nemen. Bij de aanvraag zal een raming van de kosten worden gevoegd, alsmede de vermoedelijke datum voor de aanvang van de werken. Vanuit het stadbestuur zal eerst voorafgaand een technisch advies worden opgemaakt. Hiertoe kan extra uitleg of informatie opgevraagd worden bij het jeugdinitiatief en/of wordt de situatie ter plaatse onderzocht. Daarnaast wordt ook advies ingewonnen van de stedelijke jeugdraad. De aanvraag wordt samen met dit advies voorgelegd aan het College van Burgemeester en Schepenen dat uiteindelijk haar principiële goedkeuring moet geven vooraleer de werken kunnen starten. Het jeugdinitiatief wordt op de hoogte gebracht van de principiële goedkeuring waarna met de werken gestart kan worden. Na afloop van de werken wordt een gedetailleerde afrekening bezorgd met de bewijsstukken van de gemaakte kosten. De bewijsstukken dienen een gedetailleerd overzicht weer te geven van de hoeveelheden en kostprijs van de gebruikte materialen alsook van de eventueel aangerekende werkuren. Gratis verwerkte materialen, alsook gratis gepresteerde werkuren of diensten komen niet in aanmerking. Na advies ingewonnen te hebben van de stedelijke jeugdraad zal de definitieve toelage bepaald worden door het College van Burgemeester en Schepenen. Artikel Voorschot Jeugdverenigingen die dit wensen, kunnen een voorschot van 30% van de voor de uit te voeren werken geraamde kosten bekomen op voorwaarde dat: Voor het starten van de werken hiertoe een principiële aanvraag ingediend werd en deze na advies door de stedelijke jeugdraad goedgekeurd werd door het College van Burgemeester en schepenen. De aanvraag vergezeld wordt van een gedetailleerde raming van de kosten en een schriftelijke overeenkomst tussen het jeugdinitiatief en de aannemer. Het totale bedrag van de uit te voeren werken minimaal bedraagt. Het jeugdinitiatief expliciet verklaart de ter beschikking gestelde middelen te zullen aanwenden voor de opgegeven werken. De werken binnen het jaar na het ontvangen van het voorschot beëindigd zijn en de nodige bewijsstukken binnengebracht worden op de jeugddienst. Zich twee door het College van Burgemeester en Schepenen solvabel geachte natuurlijke personen of één door het College van Burgemeester en Schepenen te aanvaarden financiële instelling hoofdelijk, ondeelbaar en met afstand van het recht van uitwinning borg stellen/stelt tot terugbetaling van het voorschot in geval van misbruiken (zie artikel 3.1.7) Het voorschot wordt gestort op een daartoe speciaal geopende rekening waarvan enkel kan worden betaald met medeondertekening van de borg/borgen. Het behoort de aanvrager van het voorschot dit te bewijzen. Bij de definitieve afrekening en bepaling van de toelage, zal het reeds verkregen voorschot in mindering gebracht worden.

58 Artikel Misbruiken Misbruiken van de subsidie geeft het College van Burgemeester en Schepenen de mogelijkheid, na advies van de stedelijke jeugdraad en ongehoord het jeugdinitiatief, het recht van verval van de subsidie uit te spreken. Alle in het kader van het bouw- en renovatiefonds en bij het betrokken project bekomen bedragen dienen in dat geval aan de stad te worden terugbetaald. Ze kunnen onder meer worden gerecupereerd op andere door de stad aan het jeugdinitiatief verschuldigde bedragen. Artikel Toezicht en controle De begunstigde zal zowel tijdens als na de uitvoering van de werken toezicht en controle door het stadsbestuur toelaten. Artikel Kredieten De subsidie zal slechts uitbetaald worden binnen de perken van de respectievelijke kredieten hiertoe in de lijst met toegestane werkingssubsidies voorzien. Artikel 2: Het subsidiereglement Harelbeekse Jeugd 3.2 Energiesubsidies Jeugdlokalen wordt hervastgesteld als volgt: 3.2 Energiesubsidies jeugdlokalen Artikel Doel van het reglement De energiesubsidie is een toelage voor de energiekosten van de eigen jeugdlokalen van jeugdinitiatieven die aanspraak maken op de basistoelage jeugdwerkinitiatieven. Per jeugdlokaal kan slechts één jeugdwerkinitiatief aanspraak maken op energiesubsidies. Jeugdwerkinitiatieven die voor hun activiteiten meerdere jeugdlokalen gebruiken, kunnen slechts éénmaal een aanvraag voor energiesubsidies indienen. De verwarmde oppervlakte wordt wel samengeteld voor de verschillende jeugdlokalen. Artikel Tussenkomst 20% van het voorziene krediet hiertoe voorzien in de lijst met de toegestane werkingssubsidies wordt als basisenergiesubsidies evenredig verdeeld over alle in aanmerking komende jeugdinitiatieven. Daartoe wordt het bedrag gedeeld door het aantal jeugdinitiatieven die de aanvraagformulieren correct en volledig indiende binnen de gestelde termijn. Elk jeugdinitiatief krijgt dit bedrag als basisenergiesubsidies. De basisenergiesubsidie wordt volledig uitbetaald, op voorwaarde dat het jeugdinitiatief voldoet aan de voorwaarden zoals gesteld in artikel De overige 80% van het voorziene krediet hiertoe voorzien in de lijst met toegestane werkingssubsidies wordt als variabele energiesubsidie verdeeld over alle in aanmerking komende jeugdinitiatieven.

59 65% van de variabele energiesubsidie wordt verdeeld volgens een puntensysteem op basis van aantal activiteiten. Per activiteit die georganiseerd wordt door het jeugdinitiatief, verdient het jeugdinitiatief 1 punt. Het aantal activiteiten wordt beperkt tot 1 activiteit per week. (maandag tot zondag) Het bedrag wordt gedeeld door de som van het aantal punten van alle jeugdwerkinitiatieven. Dit quotiënt drukt de waarde uit van één punt. Door de waarde van één punt te vermenigvuldigen met het aantal punten bekomen per jeugdwerkinitiatief, bekomt men het bedrag dat het jeugdwerkinitiatief krijgt voor activiteiten. 35% van de variabele energiesubsidie wordt verdeeld op basis van de verwarmde oppervlakte van het jeugdlokaal. Deze oppervlakte wordt door de jeugddienst berekend en uitgedrukt in m². (met verwarmde oppervlakte wordt de som van de oppervlakte van de ruimtes bedoeld die door het jeugdwerkinitiatief verwarmd worden; ruimtes die niet kunnen verwarmd worden, worden niet meegerekend) Het bedrag wordt gedeeld door de som van alle verwarmde oppervlaktes. Dit quotiënt drukt de waarde uit van 1m² verwarmde oppervlakte. Door de waarde van 1m² verwarmde oppervlakte te vermenigvuldigen met het aantal m² verwarmde oppervlakte per jeugdwerkinitiatief, bekomt men het bedrag dat het jeugdwerkinitiatief krijgt voor verwarmde oppervlakte. Artikel Voorwaarden Het stadsbestuur wenst de jeugdinitiatieven te ondersteunen in de uitbating van het jeugdlokaal via de energiesubsidies, op voorwaarde dat het jeugdlokaal voldoet aan minimum normen qua hygiëne en veiligheid. Daartoe worden de jeugdlokalen maximum 4 keer per jaar door de jeugddienst gecontroleerd. Deze controles worden aangekondigd bij de verantwoordelijken. Wanneer er inbreuken vastgesteld worden op vlak van hygiëne of veiligheid, wordt het desbetreffende jeugdinitiatief verwittigd. Daarna krijgen deze 1 week om de inbreuken in orde te brengen, waarna het jeugdlokaal opnieuw wordt gecontroleerd. In samenspraak met de jeugddienst kan er een andere timing worden afgesproken voor zaken die moeilijk binnen de week kunnen opgelost worden. Deze timing dient dan strikt opgevolgd te worden. Wanneer in een jeugdlokaal na de hercontrole nog steeds inbreuken worden vastgesteld, verliest het desbetreffende jeugdinitiatief 25% van de basisenergiesubsidies zoals berekend in artikel Om deze controles vlot te laten verlopen, zorgt het jeugdinitiatief er voor dat de jeugddienst ten allen tijde sleutels heeft van het jeugdlokaal, zodat zij overal binnen kunnen. Artikel Procedure Het jeugdwerkinitiatief moet de aanvraag voor de energiesubsidies bij de jeugddienst indienen via de daartoe bestemde aanvraagformulieren uiterlijk op 30 september. Bij het volledig ingevulde aanvraagformulier dienen de nodige bewijsstukken ingediend te worden: overzicht van de activiteiten en activiteitenkalender. Met aanvragen die na 30 september binnen komen, mag geen rekening gehouden worden.

60 Het College van Burgemeester en Schepenen kan bijkomende bewijsstukken opvragen. Wanneer de door het College van Burgemeester en Schepenen gevraagde bijkomende bewijsstukken niet geleverd worden, krijgt de vereniging evenmin de energietoelage voor het betrokken jaar. De definitieve subsidie wordt na advies van de stedelijke jeugdraad - bepaald door het College van Burgemeester en Schepenen. Artikel Misbruik Wanneer misbruik vastgesteld wordt, dan wordt na advies van de stedelijke jeugdraad geen toelage verleend voor het betrokken werkjaar. Het jeugdinitiatief in kwestie wordt hiervan op de hoogte gebracht en krijgt de kans zich te verdedigen. Artikel 3: Deze beslissing zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het gemeentedecreet. Ze treedt in werking op datum van bekendmaking. DEPARTEMENT MANAGEMENT EN PERSONEEL 20. Vragenkwartiertje. 1.Raadslid Olivier Vanryckeghem Op de raadscommissie vroeg ik waarom de 285 werkende dagen op het bord voor de brug overplakt werd. Ik heb daar nog geen antwoord op gekregen. 2.Raadslid Rita Beyaert Ik wil even tussenkomen over de foute communicatie rond de Dag van het Woord en rond de poëziewedstrijd die verspreid werd. Het is namelijk zo dat heel wat dichters die geen laureaat werden per vergissing een verkeerde mail hebben gekregen waardoor ze dachten dat ze wel laureaat waren. Dit was een echte vaudeville. Er werd onvoldoende gecommuniceerd over de fout. Er was slechte communicatie en het heeft te lang geduurd. Het heeft één week geduurd voordat er een officiële verontschuldiging kwam en een rechtzetting, dan nog verstuurd door de directeur van Het Spoor. 3.Raadslid Rik Pattyn Binnenkort gaat de hoge brug dicht. Hoe is de mobiliteitsaanpak georganiseerd over de drie bruggen waarover men nog beschikking heeft om te vermijden dat niet alles stropt op de N36 die nu al druk is tijdens de spitsuren? 4.Raadslid Rosanne Mestdagh 4.1. In verband met de heraanleg van de Stasegemsesteenweg. Hand in Hand heeft voor die heraanleg gezorgd, dit was geen probleem. De stad zou zorgen voor wegneembare stukken die het verkeer zouden geleiden. Ik stel vast er nu New Jerseys staan, ik heb het gevoel dat het ook nieuwe zijn. Is dat de definitieve oplossing. Ik merk ook op dat er sneller gereden wordt, moeten we daar niets aan doen? 4.2. In verband met het bezoek van de kerstmannen aan het rusthuis. Dit bezoek is nu ingepland tijdens de week. We werden daar niet voor uitgenodigd. Ik zou graag in de toekomst een uitnodiging krijgen zodat ik die bezoeken kan bijwonen.

61 5.Raadslid Hilde De Bruyne Ik wil een opmerking maken over het boek dat verschenen is over Ondernemen in Harelbeke. Hulste wordt daarin niet vernoemd. En de Hulsterse bedrijven die daar toch in staan, staan onder 8531 Bavikhove. Antwoorden vanuit het college Schepen Dominique Windels Het bezoek aan de rusthuizen met de kerstmannen was vorig jaar ook al gepland tijdens de week. We hebben dit bewust gedaan op een latere datum omdat er tegenwoordig zoveel 90-jarigen thuis moeten bezocht worden dat de combinatie van thuisbezoek en rusthuisbezoek op één dag niet meer haalbaar is. We doen bewust het kerstmanbezoek kort nà de huisbezoeken. De mensen in de rusthuizen appreciëren dit ten zeerste. Het is zo ook dat er tijdens de week meer personeel ter beschikking is om die ganse ploeg te begeleiden. Als ik me niet vergis, was er één OCMW-raadslid aanwezig. Reactie raadslid Rita Beyaert Is het geen beter idee om dit te plannen vóór nieuwjaar? Reactie raadslid Rosanne Mestdagh Ik zou graag hebben dat dit opgenomen wordt in de activiteitenkalender zodat we weet hebben van wanneer er een bezoek gebracht wordt aan het rusthuis. Schepen Eddy Glorieux De opmerking in verband met het boek Ondernemen in Harelbeke is een terechte opmerking. Ik was erbij toen de persoon in kwestie die het boek maakte een eerste contact had met de stad Harelbeke. Ik wil er de nadruk opleggen dat er een aantal zaken instaan omtrent Harelbeke die we aangeleverd hebben, maar dat dit geen uitgave is waar Harelbeke verantwoordelijk voor is. Dit is een puur privé-initiatief. De lijst van ondernemingen werd gevormd op basis van de gegevens in de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Het betreft een momentopname van medio 2014 en we hebben geen drukproef gezien zodat we die fouten eventueel konden ontdekken. We hebben wel een mail verstuurd naar de uitgeverij om de problemen te melden en om aandacht te vragen voor correctie bij een volgende editie. Schepen Annick Vandebuerie In verband met de foutieve uitnodiging voor de Dag van het Woord. Ik moet inderdaad bevestigen dat een aantal deelnemers aan de Dag van het Woord een verkeerde mail hebben ontvangen. Een klein halfuur later werd dit bericht onmiddellijk rechtgezet weliswaar een beetje kort en zakelijk. Er werd een tweede brief verstuurd en er werd ook telefonisch contact gelegd met de gedupeerden. Jammer genoeg kwam de ganse heisa terecht op Facebook en Radio 2. De meesten maakten daar echter geen probleem van. Het is wel zo dat we dit jaar heel veel meer deelnemers hebben dan de vorige jaren. Dus in die zin heeft de nieuwe ploeg zeker en vast zijn verdienste. Schepen David Vandekerckhove In verband met de vraag van raadslid Rosanne Mestdagh omtrent de Stasegemsesteenweg en E3 Harelbeke. Beste Rosanne,

62 Dacht je nu echt dat die Jerseys de definitieve oplossing waren? We hebben ze voorlopig geplaatst om de verkeersgeleiding te doen omdat het ons zinloos leek om nu definitieve zaken te plaatsen nog voor de E3 die we dan nog moesten wegnemen. In verband met de snelheid. Die meldingen zijn reeds binnengekomen en er wordt momenteel objectief gemeten en als het zo is dat mensen te snel rijden, dan zullen we daar iets aan doen via snelheidscontroles. Reactie raadslid Patrick Claerhout Op de vraag van raadslid Hilde De Bruyne. Ik heb ook diezelfde opmerkingen als de uwe onmiddellijk geformuleerd aan het departement WOL. Wat mij bijkomend stoort, en wat u nog niet hebt aangehaald, is het feit dat er enkel industriezones belicht worden en dat grote bedrijven van Hulste er zelfs niet in staan. Aanvullend antwoord schepen Jacques Maelfait na de zitting via mail. Op de vraag van raadslid Rosanne Mestdagh. Er is op het budget van 2015 een bedrag voorzien voor wegneembare signalisatie. Het bestek dient hiervoor nog opgemaakt. In eerste instantie wordt gedacht aan dezelfde wegneembare eilanden zoals voorzien voor de Spinnerijstraat. In de maand januari wordt dit eiland als proef op de Stasegemsesteenweg geplaatst. Indien dit door het college wordt goedgekeurd kan het bestek worden opgemaakt. VARIA BIJ DE DAGORDEPUNTEN 2 Woonwijs. Goedkeuren jaarverslag, rekening en jaarlijkse evaluatie. Tussenkomst raadsleden Rita Beyaert en Donald Langedock Wij lezen dat het toewijzingsreglement zou herbekeken worden. Heeft Woonwijs of de stad daar eigenlijk macht over? Is dit niet de verantwoordelijkheid van de sociale bouwmaatschappij? Antwoord schepen Filip Kets Men kan als stad wel degelijk ingrijpen binnen de toewijzing van sociale woningen binnen de stadsgrenzen door in samenspraak met de sociale bouwmaatschappijen hun toewijzingsreglement te gaan opstellen voor bepaalde doelgroepen. We hebben dit reeds in het recente verleden gedaan voor bvb. seniorenhuisjes in een bepaald gebied en dat was in samenspraak met Mijn Huis. Op vandaag hebben we een analyse gemaakt maar nog geen beslissing genomen over welke richting een eventuele wijziging van het toewijzingsreglement zou kunnen uitgaan. De analyses worden binnenkort behandeld op het Lokaal Woonoverleg. Reactie raadslid Rita Beyaert Zijn er nu al doelgroepen in het vizier? Antwoord schepen Filip Kets Neen, zoals gezegd we hebben de analyse en zullen daar nu verder aan werken binnen het Lokaal Woonoverleg. 3 Samenwerkingsovereenkomst sociaal verhuurkantoor (SVK) De Poort vzw. Goedkeuring. Tussenkomst raadslid Kathleen Duchi Vroeger was de subsidie en de overeenkomst met De Poort een item van het OCMW. Nu wordt dit blijkbaar gedeeld. En de reden die opgegeven wordt is dat lokaal woonbeleid

63 eigenlijk de bevoegdheid van de gemeenten is. Is dit een tendens die enkel in Harelbeke wordt ingezet, of ook voor andere aangesloten gemeenten? Antwoord schepen-voorzitter OCMW Dominique Windels Het is een initiatief van De Poort zelf. De vraag werd gesteld op het Lokaal Woonoverleg. De vraagprijs van De Poort was hoger, maar na een discussie zijn we tot dit voorstel gekomen. De stijging van het patrimonium en de subsidie wordt beperkt tot één à twee per jaar tijdens deze legislatuur. Reactie raadslid Kathleen Duchi Graag had ik een overzicht van hoe men er in andere gemeenten van ons arrondissement mee omgaat. 5 FRGE (Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost). Samenwerkingsovereenkomst met nieuwe lokale entiteit. Goedkeuring. Tussenkomst raadslid Tijs Naert In een nota rond W13 lees ik dat de Raad van Beheer bestaat uit alle partners, dus alle OCMW s, en dat het middenveld er slechts vertegenwoordigd wordt met raadgevende stem. Maar de vraag is: is dat één raadgevende stem voor àlle middenveldorganisaties, of wordt dit uitgebreid? En concreet wil ik mijn bezorgdheid uiten, ik denk dat het heel belangrijk is dat in W13 het middenveld goed betrokken wordt want anders komen we misschien tot een minder goede werking. Tussenkomst raadslid Eric Kerckhof Ik heb een praktische vraag. Waar komt de aanvraag voor de FRGE-subsidies dan aan? In het OCMW van Kortrijk of in dat van Harelbeke? Antwoord schepen-voorzitter OCMW Dominique Windels De praktische werking blijft dezelfde. Het OCMW van Kortrijk neemt enkel de superstructuur over van wat vroeger het welzijnsconsortium deed. Tussenkomst raadslid Rik Pattyn rond dagordepunt 4 en 5. Hoe zal met het personeel van het welzijnsconsortium omgegaan worden? In verband met de samenwerkingsovereenkomst van FRGE. Ik merk dat van alle aanvragen slechts 1/6 tot de doelgroep behoort. Is dit een trend die zich doorzet bij ons in de tijd en bij andere gemeenten en wat is hiervan een eventueel toekomstige strategie? Antwoord schepen-voorzitter OCMW Dominique Windels Ik begrijp uw bezorgdheid. W13 wordt een interlokale samenwerking voor sociaal en welzijnsbeleid waarvan enkel OCMW s en gemeenten kunnen lid zijn. Vandaar dat het middenveld slechts met raadgevende stem betrokken is. Maar tegelijkertijd ook effectief betrokken wordt in de beleidsvorming door deelname aan de werkgroepen. In verband met de vraag omtrent personeel. Van de vier medewerkers van het Welzijnsconsortium stonden er twee op de loonlijst van het CAW. Die zijn ondertussen teruggekeerd naar het CAW en die zullen straks opgenomen worden in de dagelijkse werking van W13. De andere twee medewerkers staan in hun vooropzeg. Eén ervan heeft al ander werk gevonden en uiteindelijk wordt iedereen uitgenodigd om te solliciteren voor de nieuwe functies van W13. Zij zullen evenveel de kans krijgen als de andere potentiële sollicitanten bij examens. Voor wat de doelgroep betreft, verwijs ik naar artikel 5 uit de bijlage. Waar het minimum percentage van het werkgebied vooropgesteld wordt. Het OCMW zal zijn rol blijven spelen om zoveel mogelijk doelgroepmensen te leiden naar FRGE-leningen en dat doen we in samenwerking met de dienst Woonwijs die de scan van de woningen doet.

64 6 Onderhoud en heraanleg wegen Deel 1 : Kapelstraat, Klein Harelbekestraat en heraanleg parking Tieltsestraat. Goedkeuren bestek, raming (32.644,63 euro excl. 21 % btw) en gunningswijze. Tussenkomst raadslid Hilde De Bruyne Het raadslid illustreert haar tussenkomst met een aantal foto s. Als jullie de straten en de parking heraanleggen volgens de beschreven manier, wat is dan de duurzaamheid daarvan? Bij eerder heraangelegde, of herstelde straten op die manier is de kwaliteit van het wegdek erbarmelijk na een korte tijd. er zit daar ook enorm veel afval in verwerkt zoals oud ijzer, scherpe stenen en glas. De zwakke weggebruiker met de fiets heeft weinig baat bij zo'n wegdek. Het gaat hier over plaatsen waar veel voetgangers en fietsers komen. ik heb foto's bij van een dergelijke weg die vorig jaar in mei "hersteld" werd. Als dat maar zo lang meegaat misschien wat wachten en dan direct goed herstellen. Zal de parking terug verhoogd worden of wordt er weer een laag opgelegd, nu is de parking al niet doorlaatbaar? Met nog een laag kan dit beteren. De parking ligt momenteel een stuk hoger dan de tuinen, sinds een paar jaar staan die regelmatig onder water en vroeger was dit nooit zo. De beek is ook niet van veel nut. veel water kan ze niet opvangen, enkel op het einde. De boord van die beek ligt hoger, begrijp de logica, dan de parking, buiten een kleine opening van enkele centimeters. Momenteel dient ze enkel om vuilnis in te gooien en er zitten daar zelfs ratten. Wat met de opgegeven oppervlakte is dit helemaal tot aan de poort van het kerkhof en tot aan de jeugdlokalen? Zo niet, worden die boorden dan toch weer direct kapot gereden. Antwoord van schepen Jacques Maelfait De ene kant was goed gedaan, de andere kant was minder goed gedaan. Er werd daar per vergissing een boordsteen niet geplaatst en die moet er nog geplaatst worden. De verzakkingen komen er door een auto die te vroeg op de weg reed. Ook dat zal verder aangepast worden. De medewerkers van de technische dienst zijn het parcours afgelopen en hebben al wat opborrelde opgeraapt en uitgekuist. De uitvoering zal nauw opgevolgd worden. We hebben nu een eerste ervaring in de Muizelstraat en we zullen extra waakzaam zijn voor de volgende uitvoering. Voor wat uw volgende opmerkingen betreft. De beek is inderdaad vuil, maar dat is niet van vandaag op morgen en we zullen die ongetwijfeld zo snel mogelijk uitkuisen. Uw mededeling dat er ratten in de beek zitten, ik zorg voor verdere opvolging. Wat de afwatering van de parking betreft. Net door de parking opnieuw aan te leggen en voldoende recht te trekken zal er een betere afwatering zijn richting beek. Uw vraag omtrent de doorlaatbaarheid van de materialen. Een deel wordt met cement verhard en een ander deel niet, waardoor waterinsijpeling mogelijk is. Aanvullend antwoord schepen Jacques Maelfait na de zitting via mail. Betreft uw opmerking in de gemeenteraad over het onderhoud en her aanleg van landelijke (trage)wegen & parking(s), laat ik u onderstaande geworden. Ook ik heb het bewuste artikel gelezen (trouwens uw volste recht) maar volgens mij is het er toch wat over, (ofwel heeft de persvrijheid gesproken?) gezien er in de vorige legislatuur weinig of niets aan dergelijke trajecten is gesleuteld geweest, en de hoogdringendheid dan ook meer dan nodig was. Nu Hilde, bij deze het stuk uit het nieuwe bestek waarin vermeden wordt al teveel vreemde materialen te hebben in het nieuw aangevoerde materiaal. Let op: de ondergrond wordt opgefreesd en deels gebroken waar nodig. Als men vroeger vreemde materialen heeft toegevoerd, dan komt dit mogelijks naar boven.

65 Wil men een asfaltparking, dan betaal je drie tot viermaal meer! En niet te vergeten zouden we extra regenwaterafvoer moeten voorzien (riolering) zoals greppels, slokkers etc. Nu we een alternatief hebben die past in het budget van onze Stad wordt er volop negatieve commentaar gegeven door onze oppositie partners en enkele omwonenden, die ook graag hun weg hadden zien meenemen in het project. Gelukkig heb ikzelf en de Facility diensten en Grondgebiedszaken al heel veel positieve reacties ontvangen van onze medeburgers over de reeds uitgevoerde realisaties op ons grondgebied. Antwoord van de diensten III. Technische bepalingen. Bestaande parking en wegen worden gebroken en heraangelegd waarbij in eerste instantie de aanwezige materialen herbruikt worden door te frezen en te malen en deels nieuwe materialen aangevoerd samen met cement als bindmiddel. Huidige parking bestaat uit diverse steenslag. Huidige wegen bestaan uit een dunne toplaag in asfalt (max 4cm dik) met oude fundering. Inbegrepen in de werken is het verwijderen van grote brokstukken uit de fundering, mochten deze aanwezig zijn en die niet kunnen gebruikt worden in de nieuwe verharding (maximum van 2m³ puin inbegrepen in het werk en dit per straat, dus totaal 6m³ over de ganse opdracht). De wegen zijn alleszins geen kasseiwegen van vroeger. Het bestaande materiaal wordt ter plaatse herbruikt en wordt tot op een diepte van 20 cm bewerkt. Het eindresultaat heeft volgende kenmerken: opbouw volledig gebonden met cement 42,5 (met uitzondering van de parkeerstroken op de parking die waterdoorlatend blijven) afwatering voorzien door afstromen naar naast gelegen onverharde berm verdichte, gesloten bovenlaag de bovenlaag van de gebonden verharding bevat geen losse materialen langs effenheid van 10mm op een lat van 2m geen onzuiverheden toegelaten in de aangevoerde materialen (kunststof, ijzerdeeltjes, hout, porselein ). tot 0,25% niet-vlottende materialen (waaronder 0% metaal) aanwezig, tot maximaal 0,25% glas, tot 0,5cm³/kg vlottende verontreinigingen (hout, plastiek, ),... Inclusief alle werken om de opdracht tot een goed einde te brengen. Ondere andere ook toegang tot de werfzone en tijdelijke opslag van materialen. Uit een publicatie van Febelcem: In oplossing zie je dat je NA het in situ recycleren, nog steeds een asfaltlaag kan plaatsen. Dus mocht dit wenselijk worden, is het GEEN verloren werk geweest in de Muizelstraat aan nrs en andere trage wegen. Er staat zelfs levensduur > N (dus langer dan oplossing 1 waarbij je alles opbreekt en opnieuw aanlegt! En oplossing 1 is veel duurder).

66 Om nog een beter inzicht te hebben hoe dergelijke betonweg/ trage weg te verkrijgen is met landelijk karakter, zie onderstaande link(s). Beste Hilde, ik denk dat na het bekijken van de link(s) en de bijhorende informatie, dit uw zienswijze kan bijsturen Tussenkomst raadslid Eric Kerckhof Dit dossier slaat dit op de Kapelstraat vanaf de Hazebeekstraat (aan de fruitboer)? Of is het de volledige straat? Antwoord van schepen Jacques Maelfait Het is enkel het smal stukje tussen de voetweg en de Hazebeekstraat. Het ander deel van de straat wordt ook opnieuw aangepakt, maar wordt geasfalteerd. 8 Publiek Private Samenwerking Marktcentrum. Goedkeuren Bestek. Tussenkomst raadslid Francis Pattyn Collega's, Dit bestek is een zeer belangrijke bindende stap in de vernieuwing van ons marktcentrum. Het legislatuur overschrijdend project van de komende decennia voor onze stad. Vorig jaar werd het RUP hier goedgekeurd. In het RUP stond er voor Mijn Huis : wonen kan in de huidige Intermarché, alles laten we open (tegen het advies van PALMBOUT, experts van de GECORO en van CD&V). Ons grootste argument was als zo'n project kans op slagen moet hebben zijn er grote winkelruimtes nodig! Spijtig, de meerderheid had daar geen oren naar, o.a. de burgemeester antwoordde: "We laten alles open, bergruimte voor handelszaken kan, wonen kan". Het bestek zegt vandaag, wonen moet in de Intermarché, dus grote winkelpanden hebben daar geen kans meer. Plots kan er langs de Leie op de winkelruimtes nog een deel appartementen komen i.p.v. parkingplaatsen, ik weet niet voor wie van de collega's rond de tafel dit duidelijk was in het RUP, voor mij in ieder geval niet. Maar wat er mij het meeste stoort is het volgende. Moest er ooit een bijbouw komen voor winkels in Centrum I, aan de Leiestraat mogen de winkeliers daar nooit wonen achteraan, terwijl de bouwblokken van Centrum I en Mijn Huis even breed zijn en dit is op zijn minst niet eerlijk! Een voorbeeld van twee maten en twee gewichten. Heer schepen van ruimtelijke ordening, tevens ondervoorzitter van Mijn Huis, ik denk dat het eerste dat zal gerealiseerd zijn in dit ambitieus project de flats van Mijn Huis zullen zijn, die markt is groter dan die van de winkelpanden. In Centrum I zijn er allemaal aparte eigenaars en hun rechten worden in deze geschaad. Op de commissie stelde ik de vraag hoe we dit moeten uitleggen aan de burger: het antwoord van het college via meester Rasschaert:

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 28 JANUARI

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 28 JANUARI ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 28 JANUARI 2019 ---------------------------------------------------------------- Aanwezig: Rita Beyaert: Voorzitter; Alain Top: Voorzitter vast bureau;

Nadere informatie

GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG ZITTING RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 14 FEBRUARI 2019

GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG ZITTING RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 14 FEBRUARI 2019 Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG ZITTING RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 14 FEBRUARI 2019 Aanwezig: MM. Ketels P., Schepen-Voorzitter; Dewaele C., Burgemeester;

Nadere informatie

De vergadering wordt geopend om 20u.

De vergadering wordt geopend om 20u. RAAD VAN 3 MAART 2015 Aanwezig: Dhr. R. Artois, Voorzitter; dhr. G. Van Achter, dhr. G. Van Damme, dhr. A. Piessens, dhr. P. Van Cauwenberghe, dhr. J.M. Hubert, E. Vangindertael, Mevr. M. Robberechts,

Nadere informatie

Gelet op de bepaling van artikel 17, 1 e lid, van de wet van 05/07/1956 betreffende de Wateringen;

Gelet op de bepaling van artikel 17, 1 e lid, van de wet van 05/07/1956 betreffende de Wateringen; OCMW Glabbeek OCMW raadzitting van 14 maart 2019 Toelichting Openbare zitting 1. Verslag vorige zitting: goedkeuring Goedkeuring verslag openbare zitting OCMW-raad van 21/02/2019 2. Watering Velpedal:

Nadere informatie

GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING VAN 22 JANUARI 2015

GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING VAN 22 JANUARI 2015 Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING VAN 22 JANUARI 2015 Aanwezig: MM. Ketels P., Schepen-Voorzitter; Dewaele C., Burgemeester; Fonteyne B.,

Nadere informatie

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN OCMW ZEDELGEM RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN Vergadering van donderdag, 31 januari 2013 Lijst van de besluiten OPENBAAR 1. ALGEMEEN BEHEER 1.1. GOEDKEURING VERSLAG VERGADERING D.D. 13 DECEMBER 2012

Nadere informatie

Voorwerp: Uniforme algemene politieverordening. Vierde wijziging. Reglement geveltuintjes.

Voorwerp: Uniforme algemene politieverordening. Vierde wijziging. Reglement geveltuintjes. STAD HARELBEKE UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 20 april 2015 Aanwezig: Michaël Vannieuwenhuyze: Voorzitter; Alain Top: Burgemeester; Annick Vandebuerie, David Vandekerckhove,

Nadere informatie

Reglement voor de Toekenning van een Rollend Fonds aan Erkende Plaatselijke Jeugdwerkinitiatieven

Reglement voor de Toekenning van een Rollend Fonds aan Erkende Plaatselijke Jeugdwerkinitiatieven GEMEENTERAAD 22 DECEMBER 2005 18. DAGORDE : GOEDKEURING VAN HET REGLEMENT VOOR TOEKENNING VAN EEN ROLLEND FONDS AAN PLAATSELIJK ERKENDE JEUGDWERKINITIATIEVEN. DE RAAD, in openbare zitting Gelet op het

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Galmaarden

Seniorenadviesraad Galmaarden Seniorenadviesraad Galmaarden DE GEMEENTERAAD Gelet op het decreet van 7 december 2012 van de Vlaamse Regering houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van

Nadere informatie

Stad Harelbeke kent sedert 15 juni 1998 een betoelaging toe voor het aanwenden van alternatieve energievormen.

Stad Harelbeke kent sedert 15 juni 1998 een betoelaging toe voor het aanwenden van alternatieve energievormen. STAD HARELBEKE UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Openbare zitting van 17 oktober 2011 Aanwezig: De heer Willy Vandemeulebroucke, voorzitter van de gemeenteraad Mevrouw Rita Beyaert, burgemeester

Nadere informatie

OCMW LENDELEDE VERSLAG RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN IN ZITTING VAN 9 APRIL 2018

OCMW LENDELEDE VERSLAG RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN IN ZITTING VAN 9 APRIL 2018 Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk OCMW LENDELEDE VERSLAG RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN IN ZITTING VAN 9 APRIL 2018 Aanwezig: MM. Lammertyn R., voorzitter OCMW; Rogiers C., Corneillie

Nadere informatie

1/1 Het verslag van de vergadering d.d. 25 januari 2018 wordt na lezing goedgekeurd en ondertekend.

1/1 Het verslag van de vergadering d.d. 25 januari 2018 wordt na lezing goedgekeurd en ondertekend. VERSLAG Verslag: raad Datum: donderdag 22 februari 2018 om 20 uur Plaats: t Paviljoen, Blokstraat 2 te 9170 Sint-Gillis-Waas Aanwezig: De heer P. Buytaert, voorzitter De Keyzer E, Van Dorsselaere R, Van

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 01 SEPTEMBER 2014 OPENBARE ZITTING

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 01 SEPTEMBER 2014 OPENBARE ZITTING NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 01 SEPTEMBER 2014 OPENBARE ZITTING Aanwezig: Marie Jeanne Hendrickx: OCMW-voorzitter; Ursula Bervoets, Maria Boven, Peter Cras, Jozef Lemmens, Kathleen

Nadere informatie

Reglement renteloze leningen aan verenigingen

Reglement renteloze leningen aan verenigingen Reglement renteloze leningen aan verenigingen goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 maart 2004 gepubliceerd op www.westerlo.be op 13 juni 2018 Hoofdstuk I Algemene bepalingen Artikel 1 Artikel 2 1 Artikel

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 16 juni 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00576 Onderwerp: Addenda bij subsidieovereenkomsten tussen de Stad Gent en het SVK OCMW Gent als gevolg van enerzijds

Nadere informatie

Reglement eenmalige subsidiëring investering in nieuwbouw en aankoop sportaccommodaties

Reglement eenmalige subsidiëring investering in nieuwbouw en aankoop sportaccommodaties Reglement eenmalige subsidiëring investering in nieuwbouw en aankoop sportaccommodaties DE RAAD Gelet op de artikels 42 en 43 van het gemeentedecreet m.b.t. de bevoegdheden van de gemeenteraad; Gelet op

Nadere informatie

gemeenteraad Besluit De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid: Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42, 1.

gemeenteraad Besluit De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid: Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42, 1. gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 26 juni 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00682 Onderwerp: Vlaams Stedenfonds - Addendum bij de subsidieovereenkomst voor de uitvoering van het project Go-Between

Nadere informatie

Zitting van 22 januari 2013.

Zitting van 22 januari 2013. Zitting van 22 januari 2013. Aanwezig : MM. Verhaeghe, voorzitter; Servranckx, Peeters, Marchand, Croon, Laureys, Develter, Verstappen en Beens, leden; Dedecker, secretaris. De voorzitter opent de vergadering

Nadere informatie

Gemeenteraadszitting van 30 april 2015 om 20.00 uur in de raadzaal van het Administratief Centrum te Kaprijke.

Gemeenteraadszitting van 30 april 2015 om 20.00 uur in de raadzaal van het Administratief Centrum te Kaprijke. Kaprijke, 4 mei 2015 Gemeenteraadszitting van 30 april 2015 om 20.00 uur in de raadzaal van het Administratief Centrum te Kaprijke. Lijst met beknopte omschrijving van gemeenteraadsbesluiten volgens het

Nadere informatie

1. Goedkeuren van de notulen van de openbare zitting van de OCMW-raad van 20 februari 2018 De OCMW-raad

1. Goedkeuren van de notulen van de openbare zitting van de OCMW-raad van 20 februari 2018 De OCMW-raad OCMW-raad dinsdag 20 maart 2018 Aanwezig: Sebastian Vande Ginste, OCMW-voorzitter Alexis Beernaert, Stefanie Costenoble, Robin Declerck, Liesbeth Gellinck, Anneloor Laevens, Hilde Naessens, Els Sarazyn,

Nadere informatie

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen HOOFDSTUK 1: ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Art. 1 De GRO..M is de advies- en participatieraad van de stad Mechelen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht.

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht. 23 mei 2013 DE GEMEENTERAAD, Overeenkomstig artikel 28 van het Gemeentedecreet in openbare zitting vergaderd; Overwegende dat de gemeenteraad in uitvoering van de artikelen 199 en 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

Reglement energielening FRGE. 1 Definities. Reglement Definities

Reglement energielening FRGE. 1 Definities. Reglement Definities Reglement energielening Reglement Definities FRGE 1 Definities 1.1 Lokale Entiteit is een instantie die op het niveau van één of meerdere gemeenten instaat voor de lokale realisering van doelstellingen

Nadere informatie

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest.

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest. Statuten ADOMA Artikel 1 Er wordt een adviesraad voor milieu en natuur opgericht, hierna Adviesraad voor Duurzame Ontwikkeling en Milieu van de stad Antwerpen (afgekort ADOMA) genoemd. De ADOMA is tevens

Nadere informatie

Reglement voor het toekennen van een lening aan scholen op grondgebied Antwerpen

Reglement voor het toekennen van een lening aan scholen op grondgebied Antwerpen Reglement voor het toekennen van een lening aan scholen op grondgebied Antwerpen Artikel 1 - Doelstelling De stad Antwerpen verstrekt leningen voor kleine infrastructuurwerken en eerste inrichting van

Nadere informatie

ZITTING VAN 15 DECEMBER 2015.

ZITTING VAN 15 DECEMBER 2015. ZITTING VAN 15 DECEMBER 2015. Aanwezig: BUYS Rosette, voorzitter DE MUL Bettie, DE WOLF Rita, STASSIJNS Annita, LAUWERS Karen, VERSCHUEREN Joris, VEREST Paul, VAN MULDERS Dirk, raadsleden VEREST Marie-Louise,

Nadere informatie

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking SUBSIDIEREGLEMENT DEPARTMENT CULTUUR Cultuurloket SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking Goedgekeurd door de provincieraad

Nadere informatie

Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent

Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent Artikel 1 - Doelstellingen De stedelijke Ouderenadviesraad van Gent, hierna kortweg Seniorenraad genoemd en opgericht door de Gemeenteraad op 20 oktober 1992, is als

Nadere informatie

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 2 JANUARI 2019 TOELICHTINGSNOTA DIENST SECRETARIE

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 2 JANUARI 2019 TOELICHTINGSNOTA DIENST SECRETARIE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 2 JANUARI 2019 TOELICHTINGSNOTA DIENST SECRETARIE Openbare zitting DEPARTEMENT MANAGEMENT EN PERSONEEL 1 Vaststelling van de samenstelling van de OCMW-raad en vaststelling

Nadere informatie

B. Noz neemt deel aan de vergadering vanaf agendapunt 2. R. Van Megroot neemt deel aan de vergadering vanaf agendapunt 3.

B. Noz neemt deel aan de vergadering vanaf agendapunt 2. R. Van Megroot neemt deel aan de vergadering vanaf agendapunt 3. ZITTING VAN 17 MEI 2016. Tegenwoordig: R. De Caluwé, burgemeester-voorzitter; P. De Bock M. Fruytier T. Walbrecht, schepenen; R. Van Megroot, OCMW-voorzitter; G. Thierens E. Coppens L. Dieleman-van De

Nadere informatie

Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden. Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013.

Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden. Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013. Statuten 2013-2018 Algemeen Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013. Art. 1 Er wordt een gemeentelijke ouderenadviesraad opgericht en erkend

Nadere informatie

Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten

Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten Artikel 1 : Oprichting adviesraad Er wordt een stedelijke adviesraad toegankelijkheid opgericht. Deze adviesraad is bevoegd alle materies te behandelen m.b.t.

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsovereenkomst TUSSEN : De "Intercommunale Maatschappij voor Ruimtelijke Ordening, Economische Expansie en Reconversie van het Gewest Kortrijk", genoemd "INTERCOMMUNALE LEIEDAL", publiekrechtelijk

Nadere informatie

Toelichting. Het verslag van de zitting van 30 januari ligt ter inzage op het gemeentehuis en wordt bezorgd via e- mail aan de raadsleden.

Toelichting. Het verslag van de zitting van 30 januari ligt ter inzage op het gemeentehuis en wordt bezorgd via e- mail aan de raadsleden. Gemeenteraad woensdag, 27 februari 2019 Vleteren, 22 februari 2019 Toelichting 1. Verslag vorige zitting Het verslag van de zitting van 30 januari ligt ter inzage op het gemeentehuis en wordt bezorgd via

Nadere informatie

BEKNOPT VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING DD. 31 OKTOBER u30 RAADZAAL

BEKNOPT VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING DD. 31 OKTOBER u30 RAADZAAL BEKNOPT VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING DD. 31 OKTOBER 2013 19u30 RAADZAAL 1. AANSTELLING LEDEN STEDELIJKE ADVIESRAAD VOOR GEZINSBELEID De raad keurde in zitting dd. 31/01/13 en 28/02/13 de statuten goed

Nadere informatie

Verslag van de raad van 25 oktober 2016 OPENBARE ZITTING

Verslag van de raad van 25 oktober 2016 OPENBARE ZITTING Verslag van de raad van 25 oktober 2016 OPENBARE ZITTING Aanwezig: Van de Wiele Christoph, OCMW-voorzitter Annaert Wim, De Corte Conny, Leunis Eddy, Van der Helst Anne-Marie, Vandevoorde Liesbeth, Van

Nadere informatie

zitting van dinsdag 23 januari 2018

zitting van dinsdag 23 januari 2018 zitting van dinsdag 23 januari 2018 Openbare zitting 01 Jan Vlemincktoren - Restauratie en herbestemming - goedkeuring bestek De Jan Vlemincktoren is een beschermd monument. Dit houdt in dat een renovatie,

Nadere informatie

besluitenlijst van de OCMW-raad van 17 februari 2016

besluitenlijst van de OCMW-raad van 17 februari 2016 Provincie Oost-Vlaanderen OCMW Waasmunster besluitenlijst van de OCMW-raad van 17 februari 2016 Aanwezig: Tom Baert: voorzitter; Renaat Decorte, Joseph Maes, Christiane Plas, Ivan Rousseau, Cecile Van

Nadere informatie

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 27 FEBRUARI 2018 NOTULEN

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 27 FEBRUARI 2018 NOTULEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 27 FEBRUARI 2018 NOTULEN Aanwezig: BUYS Rosette, OCMW-voorzitter, DE MUL Bettie, DE WOLF Rita, STASSIJNS Annita, LAUWERS Karen, VERSCHUEREN Joris, VEREST Paul,

Nadere informatie

De Gemeenteraad, In openbare vergadering,

De Gemeenteraad, In openbare vergadering, STATUTEN MILIEURAAD De Gemeenteraad, In openbare vergadering, Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 22 maart 2004 houdende wijzigingen van de statuten van de milieuraad ingevolge richtlijnen vastgelegd

Nadere informatie

Statuten cultureel adviesorgaan Sint-Laureins

Statuten cultureel adviesorgaan Sint-Laureins Gemeente Sint-Laureins cultureel adviesorgaan Sint-Laureins Inhoud ERKENNING...3 OPDRACHT EN DOELSTELLINGEN...3 AFSPRAKEN GEMEENTEBESTUUR...4 INFORMATIE-UITWISSELING EN OVERLEG...4 ADVIES VRAGEN...4 ADVIES

Nadere informatie

Zitting van 24 april 2018

Zitting van 24 april 2018 Zitting van 24 april 2018 Aanwezig: Christine Logghe, OCMW-Voorzitter Mieke Callebert, Godelieve Ampe, Jolien Waeyaert, Lode Rossey, Carine Volckaert, Ronny Vandewalle, Iris Plaisier, OCMW raadsleden Toon

Nadere informatie

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 28 JUNI 2016 NOTULEN

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 28 JUNI 2016 NOTULEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 28 JUNI 2016 NOTULEN Aanwezig: BUYS Rosette, OCMW-voorzitter, DE WOLF Rita, STASSIJNS Annita, VERSCHUEREN Joris, VAN DEN BROECK Beatrix, VAN MULDERS Dirk,

Nadere informatie

GEMEENTERAADSZITTING 18 MAART 2019 TOELICHTINGSNOTA DIENST SECRETARIE

GEMEENTERAADSZITTING 18 MAART 2019 TOELICHTINGSNOTA DIENST SECRETARIE GEMEENTERAADSZITTING 18 MAART 2019 TOELICHTINGSNOTA DIENST SECRETARIE Openbare zitting DEPARTEMENT GRONDGEBIEDSZAKEN 1 Hersamenstelling Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO). Bepalen

Nadere informatie

3) onderzoek verrichten naar de culturele behoeften in het werkingsgebied en documentatie en informatie verzamelen over het cultureel leven;

3) onderzoek verrichten naar de culturele behoeften in het werkingsgebied en documentatie en informatie verzamelen over het cultureel leven; GEMEENTELIJKE RAAD VOOR CULTUURBELEID 8755 RUISELEDE Huishoudelijk reglement: In Ruiselede wordt een gemeentelijke raad voor cultuurbeleid opgericht in uitvoering van het decreet van 24 juli 1991 houdende

Nadere informatie

STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 :

STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 : STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 : Algemeen : Art. 1 : De zetel van de gemeentelijke ouderenadviesraad is gevestigd in het gemeentehuis. Doelstellingen : Art. 2 : De gemeentelijke

Nadere informatie

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 20 JANUARI 2016

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 20 JANUARI 2016 1 OCMW BEVEREN ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 20 JANUARI 2016 AGENDA Goedkeuring - Aktename - Bekrachtiging 0.1. Aanvullend punt bij hoogdringendheid 1. Verslag vorige zitting - openbaar

Nadere informatie

DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 18 OKTOBER 2018

DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 18 OKTOBER 2018 Normaal DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 18 OKTOBER 2018 Provincie West-Vlaanderen Gemeente MOORSLEDE Aanwezig: Verontschuldigd: Johan Paret, Voorzitter Ward Vergote, Burgemeester Ward Gillis,

Nadere informatie

ZITTING VAN 23 MEI 2011.

ZITTING VAN 23 MEI 2011. ZITTING VAN 23 MEI 2011. Aanwezig: CASSIMON Lucienne, voorzitter VAN DER JEUGT Dirk, VAN DEN BROECK Beatrix, VAN DEN TROOST Tom, VAN DEN BERGHE Nelly, ROTTIERS Eddy, DE WOLF Rita, VAN MULDERS Dirk, STASSIJNS

Nadere informatie

Reglement energielening FRGE. 1 Definities. Reglement Definities

Reglement energielening FRGE. 1 Definities. Reglement Definities Reglement energielening Reglement Definities FRGE 1 Definities 1.1 Lokale Entiteit is een instantie die op het niveau van één of meerdere gemeenten instaat voor de lokale realisering van doelstellingen

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 28 SEPTEMBER 2015 OPENBARE ZITTING

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 28 SEPTEMBER 2015 OPENBARE ZITTING NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 28 SEPTEMBER 2015 OPENBARE ZITTING Aanwezig: Verontschuldigd: Afwezig: : raadsleden; Guido Goossens: OCMW-secretaris De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Reglement voor de toekenning van renteloze leningen. aan erkende culturele verenigingen

Reglement voor de toekenning van renteloze leningen. aan erkende culturele verenigingen Reglement voor de toekenning van renteloze leningen aan erkende culturele verenigingen Goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 januari 2002 Bekendgemaakt op 31 januari 2002 Artikel 1 Hoofdstuk I - Algemene

Nadere informatie

1. Goedkeuren van de notulen van de openbare zitting van de OCMW-raad van 17 januari 2019 De OCMW-raad

1. Goedkeuren van de notulen van de openbare zitting van de OCMW-raad van 17 januari 2019 De OCMW-raad Lijst met ontwerpbesluiten van de OCMW-raad van donderdag 21 februari 2019 OPENBARE ZITTING Bestuur en Beleid Notulen 1. Goedkeuren van de notulen van de openbare zitting van de OCMW-raad van 17 januari

Nadere informatie

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD p/a Molenstraat 5 2310 Rijkevorsel Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD Goedgekeurd door de cultuurraad op 26 november 2008. Goedgekeurd op de Gemeenteraad van 17 december 2008 Hoofdstuk

Nadere informatie

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout.

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout. ERKENNING EN ZETEL Artikel 1. De gemeentelijke Sportraad wordt erkend als gemeentelijk adviesorgaan in uitvoering van het decreet van 6 juli 2012, zijnde het decreet houdende het stimuleren en subsidiëren

Nadere informatie

SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN

SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN ARTIKEL 1: oprichting Op datum van 27 juni 1968 werd de Stedelijke Raad voor de Derde Leeftijd te Sint-Niklaas opgericht. Er is een hernieuwing van de statuten

Nadere informatie

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK)

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) 1 Erkenning Artikel 1: in de gemeente Kaprijke wordt het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) opgericht conform de richtlijnen van het Besluit

Nadere informatie

OVERZICHTSLIJST VAN DE ZITTING VAN 26 MEI 2011 VAN DE GEMEENTERAAD.

OVERZICHTSLIJST VAN DE ZITTING VAN 26 MEI 2011 VAN DE GEMEENTERAAD. GEMEENTE KALMTHOUT OVERZICHTSLIJST VAN DE ZITTING VAN 26 MEI 2011 VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING FINANCIEEL BELEID. 1. Reglement betreffende de toepassing van sociale correcties DIFTAR-systeem met

Nadere informatie

Vergadering van 24 januari 2018

Vergadering van 24 januari 2018 PROVINCIE VLAAMS-BRABANT GEMEENTE 1540 HERNE Vergadering van 24 januari 2018 Aanwezig: Kris Degroote, voorzitter van de gemeenteraad Kris Poelaert, burgemeester Lieven Vandenneucker, Carina Ricour, Marie

Nadere informatie

Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018

Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018 Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018 1. DOELSTELLING : ADVIES EN INSPRAAK BIJ HET LOKAAL CULTUURBELEID 1.1. Met het oog op de voorbereiding en de evaluatie van het

Nadere informatie

Gemeenteraadszitting van 3 juni 2019

Gemeenteraadszitting van 3 juni 2019 Gemeenteraadszitting van 3 juni 2019 OPENBARE ZITTING: 1. Goedkeuren notulen van de zitting van 25 april 2019 Aan de Raad wordt gevraagd de notulen van de gemeenteraadszitting van 25 april 2019 goed te

Nadere informatie

DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN PROVINCIE VLAAMS BRABANT ---- OCMW LUBBEEK ---- DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 17 september 2012, 20.30 u AANWEZIG: Voorzitter : Jan VAN BRUSSELT Leden : Maria Elisabeth DEPRET, Ingrid

Nadere informatie

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur.

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur. STATUTEN JEUGDRAAD Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "jeugdraad". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet van 15 juli

Nadere informatie

2 Kennisgeving notulen van het vast bureau van 11 oktober 2017 en 25 oktober 2017

2 Kennisgeving notulen van het vast bureau van 11 oktober 2017 en 25 oktober 2017 ZITTING VAN DE RAAD VAN 23 NOVEMBER 2017 Aanwezig: Willy Cornelis, Voorzitter Hilda Decock, André Marguillier, Marc Michiels, Johan Neefs, Ann Sleyp, Roger Swinnen, Rita Van Cleynebreugel, Ann Wils, OCMW-raadsleden

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 6 e Directie Dienst 61 Welzijn Provincieraadsbesluit betreft verslaggever GEZINSZORG 61/04g/wb-ave-fm/04003 Meerjarenovereenkomst private diensten gezinszorg de heer Jean-Pierre Van Der Meiren De Provincieraad,

Nadere informatie

DOSSIERS VOOR TE LEGGEN AAN HET SCHEPENCOLLEGE ZITTING 3 FEBRUARI 2015. =====================================

DOSSIERS VOOR TE LEGGEN AAN HET SCHEPENCOLLEGE ZITTING 3 FEBRUARI 2015. ===================================== DOSSIERS VOOR TE LEGGEN AAN HET SCHEPENCOLLEGE ZITTING 3 FEBRUARI 2015. ===================================== 1. Aanstelling vertegenwoordiging in de Raad van Bestuur Imog en Algemene Vergadering WIV naar

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor projecten voor duurzame mobiliteit.

Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor projecten voor duurzame mobiliteit. directie Ruimte dienst Mobiliteit Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor projecten voor duurzame mobiliteit. Artikel 1 Definities Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan

Nadere informatie

Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat.

Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat. BIJLAGE 6 VOORBEELD-STATUTEN Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat. ALGEMEEN Art. 1 Er wordt een gemeentelijke ouderenadviesraad opgericht en erkend onder de naam...

Nadere informatie

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE 1. Oprichting Art 1. Het lokaal overleg kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze gemeentelijke adviesraad

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 21 MAART 2016 OPENBARE ZITTING

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 21 MAART 2016 OPENBARE ZITTING NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 21 MAART 2016 OPENBARE ZITTING Aanwezig: Verontschuldigd: Afwezig: : raadsleden; Guido Goossens: OCMW-secretaris Ursula Bervoets: raadslid De voorzitter

Nadere informatie

ZITTING VAN 27 JANUARI Piet Baetens: voorzitter; Githa Praet, secretaris. Ignace De Baerdemaeker: burgemeester

ZITTING VAN 27 JANUARI Piet Baetens: voorzitter; Githa Praet, secretaris. Ignace De Baerdemaeker: burgemeester 1 ZITTING VAN 27 JANUARI 2016 Aanwezig : Piet Baetens: voorzitter; mevrouwen: Hilde Nobels, Rita De Geest, Sabine Bracke, Anny Paelinck en Sandra De Smet; de heren: Daniel De Brauwer, Peter Raman en Philip

Nadere informatie

ZITTING VAN 22 JULI 2013

ZITTING VAN 22 JULI 2013 ZITTING VAN 22 JULI 2013 AANWEZIG : Jozef Browaeys, burgemeester-voorzitter; Robert De Meuleneire, Janna Bauters en Hendrik Blommaert; schepenen. Guy Glorieux, schepen - voorzitter OCMW. Sabine Roobroeck,

Nadere informatie

GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING VAN 18 APRIL 2013

GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING VAN 18 APRIL 2013 Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING VAN 18 APRIL 2013 Aanwezig: MM. Ketels P., Schepen-Voorzitter; Dewaele C., Burgemeester; Fonteyne B., Rommens

Nadere informatie

Burgemeester S. Vandenberghe

Burgemeester S. Vandenberghe DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD Situering van het dossier Bevoegd lid college Burgemeester S. Vandenberghe Dienst verkeer Volgnummer dossier 2 Onderwerp Verkeer en mobiliteit. Verbreden en verdiepen van het

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN 9180 MOERBEKE.

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN 9180 MOERBEKE. UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN 9180 MOERBEKE. Openbare zitting van 31 januari 2017. Tegenwoordig: R. De Caluwé, burgemeester-voorzitter; P. De Bock M. Fruytier T. Walbrecht- S. Poppe,

Nadere informatie

Reglement rentearme leningen

Reglement rentearme leningen Reglement rentearme leningen Reglement van Stad Zottegem voor het toekennen van rentearme leningen voor jeugdwerkinfrastructuur bij erkende plaatselijke jeugdwerkinitiatieven en erkende sportverenigingen

Nadere informatie

Zitting van 27 juni 2016

Zitting van 27 juni 2016 Zitting van 27 juni 2016 Aanwezig: Marie-Thérèse De Smet, OCMW-voorzitter Celine Baeckelandt, Carine Claerhout, Anja Demedts, Joke Vandemaele, Marianne Verbauwhede, Luc Vercaemer, Nicole Vercruysse, Annie

Nadere informatie

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG & ONDERWIJS GEMEENTE KORTENAKEN

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG & ONDERWIJS GEMEENTE KORTENAKEN STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG & ONDERWIJS GEMEENTE KORTENAKEN 1.OPRICHTING Er wordt te Kortenaken een lokaal overleg kinderopvang en onderwijs opgericht, dat als adviesgevend orgaan wordt erkend.

Nadere informatie

gemeenteraad Besluit Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst voor het Erasmus+ project "GOAL" - Goedkeuring

gemeenteraad Besluit Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst voor het Erasmus+ project GOAL - Goedkeuring gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 27 juni 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00572 Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst voor het Erasmus+ project "GOAL" - Goedkeuring Beknopte samenvatting: Aan

Nadere informatie

Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde.

Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde. STATUTEN Projectvereniging Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde. 1. BENAMING, ZETEL, DOEL, DUUR Artikel 1 De voornoemde stads- en gemeentebesturen sluiten een intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Arrondissement Tielt Zitting: 5 december 2017

Arrondissement Tielt Zitting: 5 december 2017 O.C.M.W. ARDOOIE Raad voor Maatschappelijk Welzijn Arrondissement Tielt Zitting: 5 december 2017 Aanwezig: Marleen Lepla, voorzitter Pieter Callens, Marie-Claire Chiers, Rudi Debusschere, Hilde Stevens,

Nadere informatie

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME STATUTEN RAAD VOOR TOERISME Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Raad voor Toerisme". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 14 januari 2015

Verslag van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 14 januari 2015 Verslag van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 14 januari 2015 Aanwezig: MM. Jacobs Lydie, voorzitter, Croisiaux Katrien, Feyen Magda, Goormans Beatrijs, Kerkhofs Hilda, Neyens

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING MEMORIE VAN TOELICHTING Zitting van 28 januari 2019 OPENBARE ZITTING 1. Proces-verbaal van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 december 2018 - goedkeuring. Aan de raad wordt gevraagd om het proces-verbaal

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer: 1805298 Provincieraadsbesluit betreft Algemene vergadering SOLVA 12 december 2018 aanduiding provinciale

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - BESLUIT

GEMEENTERAAD - BESLUIT GEMEENTERAAD - BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 27 april 2015 Besluit nummer: 2015_GR_00305 Onderwerp: Subsidiereglement voor energiebesparende maatregelen voor de periode 2014-2019 - Wijziging Beknopte

Nadere informatie

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP "INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE"

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE Besluit van de Vlaamse Regering tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap Interne Audit van de Vlaamse Administratie en tot omvorming van het auditcomité van de Vlaamse Gemeenschap tot het

Nadere informatie

Notulen van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van

Notulen van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van Notulen van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 2016-03-14 De voorzitter heeft de raad voor maatschappelijk welzijn van Liedekerke bijeengeroepen. De raadsleden hebben de oproeping

Nadere informatie

STATUTEN RAAD VERKEER EN MOBILITEIT

STATUTEN RAAD VERKEER EN MOBILITEIT STATUTEN RAAD VERKEER EN MOBILITEIT Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Adviesraad Verkeer en Mobiliteit dewelke fungeert als opvolger van de Inspraakgroep

Nadere informatie

Hiermee speelt het gemeentebestuur een stimulerende rol voor het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs.

Hiermee speelt het gemeentebestuur een stimulerende rol voor het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs. REGLEMENT VOOR HET TOEKENNEN VAN EEN SUBSIDIE VOOR ONDERWIJSINFRASTRUCTUUR VOOR SCHOLEN OP GRONDGEBIED STEENOKKERZEEL HOOFDSTUK 1. ALGEMEEN ARTIKEL 1. DOELSTELLING 1 Binnen de grenzen van de jaarlijks

Nadere informatie

1750 Lennik, De voorzitter, Heeft de eer u

1750 Lennik, De voorzitter, Heeft de eer u Provincie Vlaams-Brabant Arrondissement Halle-Vilvoorde Gemeente LENNIK De voorzitter, Heeft de eer u 1750 Lennik, 15-03-2013 uit te nodigen tot het bijwonen van de zitting van de gemeenteraad op maandag

Nadere informatie

STATUTEN MONDIALE RAAD MECHELEN 1

STATUTEN MONDIALE RAAD MECHELEN 1 STATUTEN MONDIALE RAAD MECHELEN 1 HOOFDSTUK 1: ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Art. 1 De Mondiale Raad is de advies- en participatieraad van de stad Mechelen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking en Noord-Zuidbeleid

Nadere informatie

Verontschuldigd : Ampe Lieve, De Neve Stijn, Rossey Lode en Vancoillie Toon. 1. Goedkeuring gunning : Omgevingswerken BKO Kortemark

Verontschuldigd : Ampe Lieve, De Neve Stijn, Rossey Lode en Vancoillie Toon. 1. Goedkeuring gunning : Omgevingswerken BKO Kortemark Zitting van 25 april 2017 Aanwezig : Logghe Christine Voorzitter Waeyaert Jolien, Vandecappelle Magda, Volckaert Carine, Callebert Mieke en Vandewalle Ronny Leden De Meyer Sara Secretaris. Verontschuldigd

Nadere informatie

Besluitenlijst van de gemeenteraad van 18 juni 2019 in uitvoering van artikel 285, 1 van het Decreet over het Lokaal Bestuur.

Besluitenlijst van de gemeenteraad van 18 juni 2019 in uitvoering van artikel 285, 1 van het Decreet over het Lokaal Bestuur. Gemeenteraad Zitting van 18 juni 2019 Besluitenlijst van de gemeenteraad van 18 juni 2019 in uitvoering van artikel 285, 1 van het Decreet over het Lokaal Bestuur. 1. Goedkeuren van de notulen van de vorige

Nadere informatie

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR HUISHOUDELIJK REGLEMENT - Gelet op de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeente De Pinte over het gemeentelijk milieu- en

Nadere informatie

besluitenlijst van de openbare zitting OCMW-raad van 29 maart 2017

besluitenlijst van de openbare zitting OCMW-raad van 29 maart 2017 Provincie Oost-Vlaanderen OCMW Waasmunster besluitenlijst van de openbare zitting OCMW-raad van 29 maart 2017 Aanwezig: Tom Baert: voorzitter; Michel Dutré: burgemeester; De Baere Marcel, Joseph Maes,

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING HOOFDSTUK I Inleiding Artikel 1 De gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking Affligem, afgekort als GROS, is een gemeentelijke

Nadere informatie