De mediapartner voor branche- en beroepsverenigingen THEMABIJEENKOMST LEDENWERVING EN BINDING. Verslag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De mediapartner voor branche- en beroepsverenigingen THEMABIJEENKOMST LEDENWERVING EN BINDING. Verslag"

Transcriptie

1 De mediapartner THEMABIJEENKOMST LEDENWERVING EN BINDING Verslag

2 FBZ: een groeiende werknemersorganisatie Aandacht voor ledenwerving en binding door de bij FBZ aangesloten verenigingen is van belang. Immers, met meer leden krijgt de stem van werknemersorganisatie FBZ meer kracht aan de onderhandelingstafels. Leden zijn lid van een van de 19 (beroeps)verenigingen die zich bij FBZ hebben aangesloten. FBZ onderhandelt namens deze verenigingen aan cao-tafels. Ook behartigt FBZ hun belangen als werknemer door het afsluiten van sociaal plannen in de instellingen waar zij werken. FBZ is sinds 2014 na FNV de tweede grootste werknemersorganisaties in de zorg. FBZ beoogt verdere ledengroei door acquisitie van nieuwe verenigingen. Zo wordt de ledengroei langs meerdere sporen ingezet. Inspirerende middagsessie FBZ organiseerde onder begeleiding van Elma Media op 4 oktober 2016 bij federatiepartner NVO voor de bij FBZ aangesloten verenigingen een themabijeenkomst over ledenwerving en binding. In het kader van elkaar beter leren kennen gaf NVO een presentatie over de ontwikkelingen bij NVO. Vervolgens is een interactieve en inspirerende middagsessie over ledenwerving en binding gehouden. Elma Media lichtte trends op dit vlak toe, bijvoorbeeld dat de aantrekkingskracht van verenigingen afneemt. Maar ook is het fenomeen van leden die altijd lid blijven niet zo vanzelfsprekend meer. Ze wegen meer dan voorheen af of de kosten opwegen tegen wat het hen persoonlijk concreet oplevert. Ze willen gericht bediend worden en het liefst altijd overal. Elma Media presenteerde een stappenplan hoe te komen tot een aanpak. Om de link met de praktijk te leggen gingen de deelnemers in op aspecten die een rol spelen bij de ledenwerving en hun ervaringen in de dagelijkse praktijk. Verwachtingen lidmaatschap Wil je nieuwe leden werven, dan is het van belang inzicht te hebben in de redenen waarom iemand lid wil worden en welke verwachtingen iemand over het lidmaatschap heeft. Dat blijkt lang niet altijd bekend. Het is dus van belang hier onderzoek naar te doen. Enkele voorbeelden van ervaringen van verenigingen.

3 Contributie is een ding; leden verwachten duidelijk van ons dat we meerwaarde bieden. Door zichtbaar te zijn in de media en in de politieke lobby hebben we een groei doorgemaakt als vereniging. Leden stellen onze zichtbaarheid duidelijk op prijs. Een belangrijke factor die meespeelt bij afwegingen over het lidmaatschap is dat de contributie van de vereniging conform cao-afspraken deels vergoed kan worden. Daar geven we dus aandacht aan. Onze vereniging doet veel aan acquisitie en werkt veel met actietarieven. Meerwaarde zit bijvoorbeeld in het organiseren van (gratis) scholingsavonden in de regio en van congressen. Meerwaarde Bij het werven van leden is het van belang aspecten rondom het lidmaatschap in kaart te brengen. Hoe zit het huidige ledenbestand eruit en waarom is men lid geworden? Wat zijn de USP s van de vereniging? Zorg dat je inzicht krijgt in de behoefte van de leden, die zich anders afvragen: What s in it for me? Natuurlijk willen leden weten wat ze terugkrijgen voor hun contributie. Maar hoe overtuig je ze van de voordelen? Elma Media lichtte toe dat de overtuigingskracht zit in een duidelijk antwoord op de kernvraag Why en minder op de How (de manier waarop) of What (wat krijg je ervoor terug), waar verenigingen in het algemeen op inzetten. Ter illustratie keken de deelnemers naar een filmpje over The Golden Circle. Die maakte duidelijk dat het verschil maakt als de kernboodschap gericht is op de motivatie om lid te worden. Het is voor verenigingen kortom belangrijk aan de leden hun meerwaarde te laten zien. Immers, leden die niet weten wat ze krijgen zijn de eerste die opzeggen als ze contributiefactuur krijgen. Enkele verenigingen vertellen hoe ze hun meerwaarde richting de leden inzetten. Ons beroep is toekomstgericht, zo hebben we pas een nieuwe missie vastgesteld. We weten dat onze beroepsgroep het leuk vindt om bij elkaar te komen. We brengen die twee aspecten samen door bijeenkomsten te organiseren. We hebben actieve ledengroepen, dat is mooi. Maar zien dat dit door veroudering gaat veranderen, een gegeven waarmee we dus nu op anticiperen. We willen in communicatie uitdragen waarvoor we staan, en dat doen we via een mediacampagne. We zijn bezig met de erkenning van het beroep, als dat lukt de waardering daarvan zorgt voor opwaardering van het beroep. Omdat de zorg verandert, komt ons beroep op een steeds hoger plan te staan. Voor de lobby bundelen we de krachten samen met de leden.

4 Triggeren Ook al heb je als organisatie alle aspecten rondom werving en binding in kaart, het formuleren van een antwoord op de Why -vraag die leden triggert, is niet altijd zo eenvoudig. Het vergt uitwerking en verdieping zodat de kernboodschap verder gaat dan het in zijn kracht zetten van het beroep. Hoe dit te doen? Denk vanuit de leden, zet hen centraal. Pak je (nieuwe) rol als vereniging en toon je toegevoegde waarde aan. Optimaliseer de klant/ledenbeleving, laat hen je betrokkenheid zien en wees transparant over ontwikkelingen. Maar ook: bepaal hoe je omgaat met verschillende bloedgroepen binnen je ledenbestand. Verschillende ledensegmenten bedien je op maat door een gerichte benadering. Potentiële leden Doe voorwerk door potentiële ledengroepen te inventariseren en na te gaan hoeveel potentiële leden er zijn. Waar focus je het eerste op? Mis je misschien een doelgroep in het ledenbestand? Zijn er doelgroepen zijn met een hoge scoringskans? Dan doet de vraag zich voor of de huidige dienstverlening ook op die nieuwe groep aansluit. Waardevolle informatie verkrijg je door structureel nieuwe leden te bevragen waarom ze gekozen hebben voor het lidmaatschap. Breng nieuwe leden op de hoogte van wat ze kunnen verwachten en bedenk ook hoe hen een welkomstgevoel te geven. Een wijgevoel zorgt voor binding. Wat doen verenigingen op dit vlak? Wij bellen alle nieuwe leden op. Die methode levert ons veel waardevolle informatie op, maar het vergt wel veel tijd ook gezien onze groei met andere ledengroepen. We sturen een welkomstpakket met de statuten mee. Voor toegang tot bepaalde informatie moet je eerst lid worden. Die informatie ontsluiten we via het besloten deel van de site. Het onderdeel vacatures zit bijvoorbeeld achter een inlog, onze achterban heeft baat bij te weten waar er vacatures zijn en er is dus veel belangstelling voor. Lidmaatschapsreis ( membership journey ) Hoe ervaren leden hun lidmaatschap? Hoe zit het met hun betrokkenheid? De mate van binding is uit te drukken in verschillende gradaties. Stappen die leden (kunnen) doorlopen zijn: ontdekken, zich bewust worden, evalueren en participeren. De vraag is of leden verder komen dan de eerste fasen, afhankelijk of wat ze ervaren ook klopt bij de verwachtingen die ze van de vereniging hebben. Het is dan slechts een kleine stap op te zeggen als leden niet tevreden zijn. Als vereniging is het van belang vast te stellen hoe je wilt je dat leden hun lidmaatschap ervaren. Wat doen verenigingen zoal op dit vlak?

5 Onze leden hechten grote waarde aan de academische identiteit van onze vereniging. We hebben geprobeerd andere hoogopgeleide groepen toe te laten, want daar ligt een groeikans. Maar we kunnen dat niet doorzetten gezien het gevoel van afwaardering onder de huidige leden. De achterban van onze vereniging bestaat uit maar liefst 16 verschillende ledensegmenten. We zijn in korte tijd enorm gegroeid, vooral door het aangaan van dubbellidmaatschappen met stakeholders met wie we samenwerken. We hebben besloten focusgroepen in te stellen voor ledengroepen waarin het aantal afhakers opvalt, of voor groepen waarvoor extra inspanningen nodig zijn om die structureel te binden. We zoeken de leden in deze specifieke groepen op en gaan na hoe onze dienstverlening op hen aan te sluiten. Potentiële leden bereiken Breng de kanalen waar potentiële leden zich bevinden in kaart en hou hiervan een overzicht bij. Informeer ze via toezending van de nieuwsbrief of magazines, nodig hen uit voor bijeenkomsten, of genereer aandacht in externe kanalen (free publicity, columns in vakbladen of platforms). Maar ook kan het eigen netwerk ingezet worden om aanwas te genereren. De deelnemers zien genoeg mogelijkheden hoe met nieuwe leden in contact te komen, maar hebben vooral positieve ervaringen door ze persoonlijk met ze in contact te komen. Wij gaan een paar keer per maand op werkbezoek bij de leden in de instellingen. Ook komen er leden wekelijks bij ons op kantoor. We bezoeken geregeld studiedagen die door leden georganiseerd worden. Onze vereniging is aanwezig bij contactavonden, en we bezoeken praktijken en ledenbijeenkomsten, en we zoeken ook de doelgroep op bij de regiobijeenkomsten die door vrijwilligers georganiseerd worden. Bij het overleg van de onderhandelaars van FBZ met de werkgever van de instellingen over een sociaal plan, komt FBZ in contact met potentiële leden van de verenigingen. Er ligt daarmee een kans om zo de verbinding te leggen tussen potentiële leden en de vereniging om lid van te worden.

6 Casussen De deelnemers wisselden tijdens de themabijeenkomst nog veel meer nuttige informatie en praktisch tips uit. De interactieve sessie vloog voorbij en de deelnemers gaven aan behoefte te hebben aan verdere uitwisseling en verdieping. Er is een aantal casussen en dilemma s uit de praktijk aangedragen om bij een volgende bijeenkomst verder uit te diepen. Met dank aan Elma Media voor de begeleiding en aan NVO voor de gastvrijheid werd de inspirerende middag afgesloten. wezigen onder het genot van een hapje en een drankje nog even na. Ellen Dekker, mediastrateeg van Elma Media, is tevreden over de dag. "Kennis delen is de sleutel tot nieuwe inzichten en positieve resultaten. Zeker in onze huidige, snel veranderende samenleving. Vanuit Elma bieden wij daar met onze Elma Inspiration Days graag een podium voor. Enkele tips om nieuwe leden tevreden te houden Leden moeten zich vanaf het begin welkom voelen. Het is belangrijk dat de regiobesturen de nieuwe leden van naam kennen. Bel nieuwe leden na 2 maanden op als bestuur of als bureau om te vragen hoe het gaat. Betrek de leden bij activiteiten. Zo krijgen ze het gevoel dat de vereniging een stukje van hen is. Organiseer nevenactiviteiten voor alle doelgroepen. Blijf altijd monitoren wat de wensen van de leden zijn. Matcht de huidige dienstverlening van de vereniging bij de wensen? Stuur leden een kaartje als ze jarig zijn.

De mediapartner voor branche- en beroepsverenigingen ELMA INSPIRATION DAY 2016 #1. Verslag

De mediapartner voor branche- en beroepsverenigingen ELMA INSPIRATION DAY 2016 #1. Verslag ELMA INSPIRATION DAY 2016 #1 Verslag Ken je doelgroep en meet alles Verdiep je in je leden. En meet. Dat was het credo tijdens de Elma Inspiration Day #1 2016 beroeporganisaties rond het thema communicatiestrategie.

Nadere informatie

De dienstverlening van het WSP kan op vele manieren onder de aandacht gebracht worden bij werkgevers. De ambassadeursaanpak is er daar een van.

De dienstverlening van het WSP kan op vele manieren onder de aandacht gebracht worden bij werkgevers. De ambassadeursaanpak is er daar een van. Samen voor de klant Ambassadeurs Wie is het meest overtuigend in het inspireren van een werkgever om samen te werken met een WSP? Juist, een werkgever die succesvol met een WSP heeft samengewerkt. Werkgevers

Nadere informatie

Vrijwilligersmarketing. Ralf Fleuren

Vrijwilligersmarketing. Ralf Fleuren Vrijwilligersmarketing Ralf Fleuren - ralf@bliqsem.nl - 06-3441 7041 Kennismaken als de Bliqsem Voorstelrondje - via Mentimeter: Voor welke organisatie volg je deze training? Wat wil je leren? Vrijwilligersmarketing:

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2017 2020 Werkplan 2018 Collectieve belangenbehartiging en dienstverlening van en voor mensen met een verstandelijke beperking en hun ouders/vertegenwoordigers Platform VG ZOB/Beleid 1 INLEIDING

Nadere informatie

DE TOEKOMST BELEGD. Strategienota VBA en Jaarplan VBA De standaard in kwaliteit en integriteit.

DE TOEKOMST BELEGD. Strategienota VBA en Jaarplan VBA De standaard in kwaliteit en integriteit. DE TOEKOMST BELEGD Strategienota VBA 2013-2015 en Jaarplan VBA 2014-2015 1 Adres Symphony Toren Gustav Mahlerplein 109-111 1082 MS Amsterdam www.nvba.nl 2 DE TOEKOMST BELEGD Strategienota VBA 2013-2015

Nadere informatie

We helpen jouw club graag en daarom staan er diverse tools voor je klaar. Denk hierbij aan:

We helpen jouw club graag en daarom staan er diverse tools voor je klaar. Denk hierbij aan: Tips & truc s Leden werven & behouden Hoi Sportclub, Leuk dat je mee doet met de AH Sportactie! Tijdens de AH Sportactie willen we heel Nederland de sport laten ontdekken die bij hem of haar past. Een

Nadere informatie

Meer-jarenstrategie

Meer-jarenstrategie Meer-jarenstrategie 2017 2020 VERBINDING Goedgekeurd: 12-10-2017 1. Verantwoording 2. Missie en Visie 3. Strategie 2017 2020: Doelstellingen 1. Verantwoording Deze meer-jarenstrategie is getiteld Verbinding.

Nadere informatie

LIVE LEEFT! VAN EEN 7 NAAR EEN 9+

LIVE LEEFT! VAN EEN 7 NAAR EEN 9+ LIVE LEEFT! VAN EEN 7 NAAR EEN 9+ VERBINDEN & COMMUNICEREN Het wordt voor verenigingen steeds belangrijker om een inhoudelijke connectie met leden te maken. Wat vinden leden echt belangrijk? En hoe vind

Nadere informatie

Als je groen doet -> vertel het dan!

Als je groen doet -> vertel het dan! 1 10 Groene communicatie tips over jouw duurzame organisatie / initiatief Als je groen doet -> vertel het dan! 2 1. Zorg dat je verhaal klopt Als je wilt dat je duurzame inspanningen en het MVO beleid

Nadere informatie

Evaluatie bedrijfsbezoeken vakgroep Dak- en Gevelbegroeners

Evaluatie bedrijfsbezoeken vakgroep Dak- en Gevelbegroeners Evaluatie bedrijfsbezoeken vakgroep Dak- en Gevelbegroeners Begin 2014 zijn de vakgroepleden Dak- en Gevelbegroeners door het bestuur bezocht. De inhoud van deze ledenbezoeken is als volgt samen te vatten:

Nadere informatie

Workshop Vrijwilligers werven

Workshop Vrijwilligers werven Workshop Vrijwilligers werven Studiedag Vluchteling zkt. Woning 13 juni 2019 Sarah Eelen sarah.eelen@kenniscentrumwwz.be T. 02 218 55 16 www.steunpuntvrijwilligerswerk.be Hoe komen we aan meer, nieuwe

Nadere informatie

Als je groen doet -> vertel het dan!

Als je groen doet -> vertel het dan! 10 Groene communicatie tips over jouw duurzame organisatie / initiatief Als je groen doet -> vertel het dan! 2. 3. 1. Zorg dat je verhaal klopt Als je wilt dat je duurzame inspanningen en het MVO beleid

Nadere informatie

Employer Branding. Peter Smit oktober 2018

Employer Branding. Peter Smit oktober 2018 Peter Smit oktober 2018 Waarom voorkeur voor bepaalde werkgever? Betaalt goed Beste arbeidsvoorwaarden Aantrekkelijkheid (sector) Toekomstbeeld Cultuur Sfeer Bekendheid Beeldvorming Imago 2 Image / beeld?

Nadere informatie

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo tips voor werving van docenten uit de beroepspraktijk

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo tips voor werving van docenten uit de beroepspraktijk arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo tips voor werving van docenten uit de beroepspraktijk Zestor is opgericht door sociale partners in het hbo: Het is toegestaan om (delen van) de informatie uit deze

Nadere informatie

Vraag 1: Hoe werft uw organisatie nieuwe vrijwilligers? Indien u meerdere methodes toepast, welke methode is dan het meest succesvol?...

Vraag 1: Hoe werft uw organisatie nieuwe vrijwilligers? Indien u meerdere methodes toepast, welke methode is dan het meest succesvol?... Kennisbijeenkomst 12 februari thema vrijwilligersmanagement Uitwerking workshop werven en behoud Inhoud Vraag 1: Hoe werft uw organisatie nieuwe vrijwilligers? Indien u meerdere methodes toepast, welke

Nadere informatie

Werken met vrijwilligers

Werken met vrijwilligers 25 november 2015 Werken met vrijwilligers Ronald Hetem 11/30/2015 Feiten en cijfers leeftijd 49% 46% 56% 52% 47% 47% 31% 15-25 25-35 35-45 45-55 55-65 65-75 vanaf 75 Feiten en cijfers 11% Wat doen vrijwilligers?

Nadere informatie

HANDLEIDING FUNDRAISING Ride New York 2016

HANDLEIDING FUNDRAISING Ride New York 2016 HANDLEIDING FUNDRAISING Ride New York 2016 Inhoud 1. Aan de slag!...3 2. Stappenplan...4 3. Extra tips voor publiciteit...5 4. Jij & je enthousiasme...6 5. Succes!...6 1. Aan de slag! Geweldig dat je hebt

Nadere informatie

Klanten vinden, klanten binden

Klanten vinden, klanten binden Dia 1 Klanten vinden, klanten binden Adinda Keizer 2016 9 jaar geleden zat ik net als jullie op de startersdag. Ik liep al rond met plannen en na de startersdag wist ik het zeker. Ik ging voor mezelf beginnen!

Nadere informatie

Betrek actieve mensen bij je project. Actie-toolkit. stap. Ik wil een probleem aanpakken. Hoe begin ik?

Betrek actieve mensen bij je project. Actie-toolkit. stap. Ik wil een probleem aanpakken. Hoe begin ik? Actie-toolkit stap 1 2 3 4 Betrek actieve mensen bij je project Wil je aan de slag met jouw idee, actie of project? Maar weet je niet goed hoe en waar je moet beginnen? Kijk dan in de actie-toolkit. Daar

Nadere informatie

Stappenplan Jong & Natuur. Betrek jongeren in 8 stappen bij uw organisatie

Stappenplan Jong & Natuur. Betrek jongeren in 8 stappen bij uw organisatie Stappenplan Jong & Natuur Betrek jongeren in 8 stappen bij uw organisatie In deze handleiding beschrijven wij een achttal stappen die u kunnen helpen om meer jongeren bij uw organisatie te betrekken. Bij

Nadere informatie

Visie Registerplein. Kwaliteit van sociale professionals. (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6

Visie Registerplein. Kwaliteit van sociale professionals. (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6 Visie Registerplein Kwaliteit van sociale professionals (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6 Onze Missie Registerplein draagt bij aan de borging en verbetering van de kwaliteit

Nadere informatie

Voor de Jeugddag. Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker.

Voor de Jeugddag. Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker. Voor de Jeugddag Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker. Nieuwe wegen inslaan, door: Wat willen we? Innovatie Sociaal Domein 1. Verbindingen

Nadere informatie

Dit zijn we. Enkele aangesloten organisaties. Stand per 1 augustus 2016

Dit zijn we. Enkele aangesloten organisaties. Stand per 1 augustus 2016 Dit zijn we Er zijn momenteel 1 48 multinationale organisaties aangesloten die tien verschillende branches representeren. We vertegenwoordigen dus een enorme achterban van ruim 600.000 werknemers in Nederland

Nadere informatie

KBO Zeeland. beleidsplan

KBO Zeeland. beleidsplan KBO Zeeland beleidsplan 2014-2018 Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig. 1 Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 2 Missie en opdracht 4 3 Strategische koers 5 4 Kerntaken 6 Belangenbehartiging Dienstverlening

Nadere informatie

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk Training Marketing Marketing, bouwen aan een sterk merk Marketing is vandaag de dag onmisbaar voor een bedrijf om de verkoop van je producten en diensten te bevorderen. Sterker nog, het is een vereiste

Nadere informatie

Communicatie advies gemeente Culemborg. Marieke Kamphuis 4 september 2017

Communicatie advies gemeente Culemborg. Marieke Kamphuis 4 september 2017 Communicatie advies gemeente Culemborg Marieke Kamphuis 4 september 2017 De maatschappij verandert in snel tempo. Hoe wij met elkaar communiceren en onze verwachtingen daarover ook. Wij willen als college

Nadere informatie

Voorbereiden van uw wervingsactie: de wervingscirkel 1

Voorbereiden van uw wervingsactie: de wervingscirkel 1 Voorbereiden van uw wervingsactie: de wervingscirkel 1 Bij de wervingscirkel geldt de volgende regel: laat u vooral niet leiden door geldgebrek. Durf creatief te zijn. Het principe van de cirkel is dat

Nadere informatie

Vrijwilligers en social media

Vrijwilligers en social media Inspiratiesessie Welkom! Introductie Agenda voor vandaag Vrijwilligers & social media De cijfers Facebook LinkedIn De verschillen In de praktijk Randvoorwaarden Ken uzelf! Thema s Vacaturetekst Vrijwilligers

Nadere informatie

Hit the Ground Running INGEZET, WAT NU?

Hit the Ground Running INGEZET, WAT NU? INGEZET, WAT NU? Het is belangrijk te beseffen dat niet iedere opdrachtgever een gedegen inwerkprogramma heeft zoals je bij Calco bent tegengekomen. Dat de laptop klaarstaat op je nieuwe bureau, je stoel

Nadere informatie

2013-2014. Beleidsplan. Festivals Tegen Dierenleed. Versie 1.1 Jasper Coolen. Festivals Tegen Dierenleed

2013-2014. Beleidsplan. Festivals Tegen Dierenleed. Versie 1.1 Jasper Coolen. Festivals Tegen Dierenleed 2013-2014 Beleidsplan Festivals Tegen Dierenleed Versie 1.1 Jasper Coolen Festivals Tegen Dierenleed 4/27/2013 Inhoud 1. Voorwoord ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Vrijwillige inzet is de basis

Vrijwillige inzet is de basis Vrijwillige inzet is de basis Soms hebben mensen een duwtje in de rug nodig om actief te worden als vrijwilliger. U kunt samen met vrijwilligers en organisaties een belangrijke rol spelen bij het stimuleren

Nadere informatie

HOE SCHRIJF JE EEN VACATURETEKST?

HOE SCHRIJF JE EEN VACATURETEKST? Nadat je een profiel hebt aangemaakt op het platform kun je aan de slag met het plaatsen van vacatures. Je moet hiervoor een aantal velden invullen: TITEL Benoem in één zin (5 tot 10 woorden) op een pakkende

Nadere informatie

verbetering van het speelgoedassortiment onderhoud website en social media Automatisering

verbetering van het speelgoedassortiment onderhoud website en social media Automatisering Resultaten en Conclusies VSN Enquête 2014 In het 2 de kwartaal 2014 hield de VSN een enquête onder haar leden. 28 personen namen de moeite om de digitale vragenlijst in te vullen: slechts 28!. Het overgrote

Nadere informatie

Strategisch Beleidsplan BGN

Strategisch Beleidsplan BGN Strategisch Beleidsplan BGN 2017-2025 Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) info@gewichtsconsulenten.nl www.gewichtsconsulenten.nl Inhoud 1. Introductie en achtergrond... 3 2. Missie en

Nadere informatie

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken.

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. welkom Binnen een co-creatie ontwikkel je samen met een leerkracht een antwoord op de vraag van de school vanuit

Nadere informatie

WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE

WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE Beste Welzijnsschakel, Jullie lokaal engagement is erg betekenisvol. Het geeft erkenning aan mensen en schept kansen op betere leefomstandigheden. Jullie

Nadere informatie

Whitepaper 10 Online Marketing Insights Voor Notarissen

Whitepaper 10 Online Marketing Insights Voor Notarissen Whitepaper 10 Online Marketing Insights Voor Notarissen Beste lezer, ONLINE MARKETING VOOR NOTARISSEN Bij Bambuu huur je een topmarketeer voor een aantal uur per week. Iemand met verstand van zaken, die

Nadere informatie

Nieuwsbrief passend onderwijs

Nieuwsbrief passend onderwijs Januari 2014 Update: Week van passend onderwijs Uitgelicht Update: Week van passend onderwijs De eerste 50 scholen en samenwerkingsverbanden hebben zich aangemeld voor de Week van passend onderwijs (24-28

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

Plan van aanpak Het plan van aanpak voor dit project bestaat uit drie fasen:

Plan van aanpak Het plan van aanpak voor dit project bestaat uit drie fasen: Samenvatting tussenrapport Toekomstvisie FNV KIEM Testen van de geformuleerde visies op de vakbond van de toekomst aan de huidige behoeften van leden en potentiële leden. Aanleiding Project FNV KIEM in

Nadere informatie

Functieprofiel Manager Corporate Communicatie TLN

Functieprofiel Manager Corporate Communicatie TLN Functieprofiel Manager Corporate Communicatie TLN TLN Manager Corporate Communicatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) is dé ondernemersorganisatie voor de sector transport en logistiek. TLN verbindt

Nadere informatie

Brandmanagement. persuasive storytelling. TIPS OM storytelling als brandingsstrategie toe te passen. aan de hand van

Brandmanagement. persuasive storytelling. TIPS OM storytelling als brandingsstrategie toe te passen. aan de hand van Brandmanagement aan de hand van persuasive storytelling TIPS OM storytelling als brandingsstrategie toe te passen Lorem ipsum Brandmanagement, wat is het? Brand management is een strategie waarbij een

Nadere informatie

Online marketing in de bouw

Online marketing in de bouw Online marketing in de bouw Hoe zorg je voor een heldere profilering? Voordat je start met online marketing is het van belang om een goed beeld te hebben van wat jouw bedrijf onderscheidend maakt ten opzichte

Nadere informatie

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago Over werving 1.1. De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste

Nadere informatie

Professioneel werven van vrijwilligers

Professioneel werven van vrijwilligers Professioneel werven van vrijwilligers Utrechtzorg, 9 december 2014 Martijn Hemminga Op zoek naar het vonkje 2 Copyright Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie 1 Agenda Welkom Theorie: Arbeidsmarktcommunicatie

Nadere informatie

Welkom bij de Partner Marketing sessie PR & Communicatie

Welkom bij de Partner Marketing sessie PR & Communicatie Welkom bij de Partner Marketing sessie PR & Communicatie 16.00-16.05 :Welkom 16.05-16.30 :Voorstelrondje 16.30-17.15 :Communicatie bij AFAS 17.15-17.45 :Fast Meal + Interactie 17.45-18.30 :PR bij AFAS

Nadere informatie

Enquete Resultaten en Conclusies

Enquete Resultaten en Conclusies Enquete 2016 Resultaten en Conclusies Achtergrond Begin 2017 heeft het bestuur een enquête uitgeschreven, om na te gaan of wij de juiste dingen doen voor onze leden. De respons was uitstekend. Binnen twee

Nadere informatie

Presentatie Borging Lerende Netwerken Maart 2018

Presentatie Borging Lerende Netwerken Maart 2018 Presentatie Borging Lerende Netwerken Maart 2018 Borging 2018 Hoe borg je lopende Sport- en beweegactiviteiten na afloop van de subsidieperiode? 2018 1. Wat is Borging? 2. Wat zijn elementen van Borging?

Nadere informatie

1. RELATIE MET BEROEPSGENOTEN

1. RELATIE MET BEROEPSGENOTEN 1. RELATIE MET BEROEPSGENOTEN De kennis en ervaring van de collega vakgenoten kunnen goed van pas komen bij het tot stand komen van een advies, maar het onderhouden van deze relatie is geen gemakkelijke

Nadere informatie

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 1 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine Download tijdelijk gratis Nieuw INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL Inhoud 1 2 : Waarom jij niet zonder deze zes geheimen

Nadere informatie

bedreigingen van de Fietsersbond afdeling Haagse regio

bedreigingen van de Fietsersbond afdeling Haagse regio 1 De sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen van de Fietsersbond afdeling Haagse regio Aan de hand van de enquête, die eind 2015 is gehouden onder Fietsersbondleden van de afdeling Haagse regio,

Nadere informatie

SLEUTELEN AAN HET GEDRAG VAN WERKGEVERS. Workshop KWI-congres 17 mei 2016 Astrid Hazelzet (TNO) & Joke van der Wal (de Werkzaak)

SLEUTELEN AAN HET GEDRAG VAN WERKGEVERS. Workshop KWI-congres 17 mei 2016 Astrid Hazelzet (TNO) & Joke van der Wal (de Werkzaak) SLEUTELEN AAN HET GEDRAG VAN WERKGEVERS Workshop KWI-congres 17 mei 2016 Astrid Hazelzet (TNO) & Joke van der Wal (de Werkzaak) DOEL WORKSHOP Beter begrijpen inclusief werkgeversgedrag: Willen, kunnen

Nadere informatie

Innovatief Haaglanden. Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker.

Innovatief Haaglanden. Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker. Innovatief Haaglanden Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker. Nieuwe wegen inslaan, door: Wat willen we? Innovatie Sociaal Domein 1. Verbindingen

Nadere informatie

Functieprofiel Voorzitter Transport en Logistiek Nederland

Functieprofiel Voorzitter Transport en Logistiek Nederland Functieprofiel Voorzitter Transport en Logistiek Nederland Transport en Logistiek Nederland Voorzitter Transport en Logistiek Nederland (TLN) is dé ondernemersorganisatie voor de sector transport en logistiek.

Nadere informatie

Meerjarenstrategie

Meerjarenstrategie Meerjarenstrategie 2015 2019 VERBINDING 1. Verantwoording 2. Missie en Visie 3. Strategie 2015 2019: Doelstellingen 1. Verantwoording Deze meerjarenstrategie is getiteld Verbinding. Waar we in de periode

Nadere informatie

Activiteiten VHP-Zorg in 2013

Activiteiten VHP-Zorg in 2013 Activiteiten VHP-Zorg in 2013 Ten behoeve van de leden biedt de VHP-Zorg op vier gebieden diensten aan: 1. Individuele belangenbehartiging 2. Collectieve belangenbehartiging 3. Ondersteuning/uitwisseling

Nadere informatie

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen kerk en stage Maatschappelijke stage in en rond de kerk In 7 stappen Werkboek In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage Inhoudsopgave In zeven stappen aan de slag met maatschappelijke stage 4

Nadere informatie

Saskia Hordijk

Saskia Hordijk Saskia Hordijk saskiahordijk@galant.nl Vrijwilligerswerk Hoe staat het ermee? Welke uitdagingen zijn er? Vrijwilligerswerk 3 onderzoeken in de afgelopen periode over vrijwilligerswerk: Vrijwilligers Tevredenheid

Nadere informatie

VvE Werkplan werkgroep PR 2017

VvE Werkplan werkgroep PR 2017 VvE Werkplan werkgroep PR 2017 Inleiding De PR werkgroep is gestart in 2010, m.n. voor de uitwerking van de activiteiten voor het 25-jarig jubileum van de VvE in 2011. Na het jubileum is de PR werkgroep

Nadere informatie

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015 Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015 Inhoud Inleiding... 2 1. Organisatieopbouw... 3 2. Politieke vormings- en scholingsactiviteiten... 3 3. Informatievoorziening... 3 4. Ledenwerving: supporters...

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

Beleidsplan. Beleidsplan. Vastgesteld: 26 april Reformatorische Vereniging van Ongewild Kinderloze Echtparen Pagina 1 van 5

Beleidsplan. Beleidsplan. Vastgesteld: 26 april Reformatorische Vereniging van Ongewild Kinderloze Echtparen Pagina 1 van 5 Beleidsplan Vastgesteld: 26 april 2013 Reformatorische Vereniging van Ongewild Kinderloze Echtparen Pagina 1 van 5 1 Inleiding Beleidsplan In dit document is het beleid van de Reformatorische Vereniging

Nadere informatie

Genomineerd voor: Adverteren op de Nationale Onderwijsgids. Uw doelgroep, ons bereik.

Genomineerd voor: Adverteren op de Nationale Onderwijsgids. Uw doelgroep, ons bereik. Genomineerd voor: Adverteren op de Nationale Onderwijsgids Uw doelgroep, ons bereik. Wie wij zijn: De Nationale Onderwijsgids biedt veel mogelijkheden voor u als adverteerder. Als een van de snelst groeiende

Nadere informatie

BOUWEN AAN BINDING EN BETROKKENHEID

BOUWEN AAN BINDING EN BETROKKENHEID BOUWEN AAN BINDING EN BETROKKENHEID Het creëren van lokaal draagvlak door je droom te vertellen en met het inzetten van een customer journey Guido Liebregts guido@wwav.nl Guido Liebregts Art director Online

Nadere informatie

De Federatie: Organisatie met een rijk verleden of een organisatie met een kansrijke toekomst?

De Federatie: Organisatie met een rijk verleden of een organisatie met een kansrijke toekomst? De : Organisatie met een rijk verleden of een organisatie met een kansrijke toekomst? Mr. J. Oosterbaan Martinius Directeur Bureau D & O 1 Verzoek 1. Korte schets actuele ontwikkelingen ten aanzien van

Nadere informatie

CHECKLIST: KLOPT JOUW SOCIAL MEDIASTRATEGIE VOOR RECRUITMENT?

CHECKLIST: KLOPT JOUW SOCIAL MEDIASTRATEGIE VOOR RECRUITMENT? CHECKLIST: KLOPT JOUW SOCIAL MEDIASTRATEGIE VOOR RECRUITMENT? BONU S: TIPS DRUK VOOR DE ONDE BEZETTE RNEM ER DIT IS EEN UITGAVE VAN ONDERNEMERS DIE IN CONTACT WILLEN KOMEN MET NIEUWE, TALENT- VOLLE MEDEWERKERS

Nadere informatie

Nooit meer te weinig vrijwilligers! Ilse Suijkerbuijk, IVN Gelderland

Nooit meer te weinig vrijwilligers! Ilse Suijkerbuijk, IVN Gelderland Nooit meer te weinig vrijwilligers! Ilse Suijkerbuijk, IVN Gelderland Agenda Kennismaking Levenscyclus van een vrijwilliger Voorbeelden uit de praktijk Zelf aan de slag Afsluiting Rondje kennismaken Wie

Nadere informatie

D&B s Little Pink Book Editie II D&B CONGRESBOOSTER UW VERENIGING VOORUIT

D&B s Little Pink Book Editie II D&B CONGRESBOOSTER UW VERENIGING VOORUIT D&B s Little Pink Book Editie II D&B CONGRESBOOSTER UW VERENIGING VOORUIT DECHESNE EN BOERTJE Als fullservice eventmarketing bureau hebben wij het mooiste vak van de wereld: het raken en laten stralen

Nadere informatie

Intuïtief Website Stappen Plan voor een Doorlopende Stroom Klanten

Intuïtief Website Stappen Plan voor een Doorlopende Stroom Klanten Intuïtief Website Stappen Plan voor een Doorlopende Stroom Klanten 2015 Annie Massop Hart en Ziel Marketing - Alle rechten voorbehouden - 1 Inleiding Dit stappenplan sluit aan op de workshop Hoe je intuïtief

Nadere informatie

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

Competentieprofiel. kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg

Competentieprofiel. kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg Competentieprofiel kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg Generieke Competenties... 2 Affiniteit met kaderlidmaatschap... 2 Sociale vaardigheden... 2 Communicatie... 2 Lerend vermogen... 3 Initiatiefrijk... 3

Nadere informatie

De nieuwe vrijwilliger

De nieuwe vrijwilliger De nieuwe vrijwilliger De ideale vrijwilliger Voorbeeld: De Sociale Buurtmarkt - Leeftijd - Motivatie om vrijwilligerswerk te doen - Hobby s / vrijetijdsbesteding - Opleiding/werk - Vindplekken (online

Nadere informatie

Privacyverklaring Vereniging Onderwijs Kunst en Cultuur VONKC

Privacyverklaring Vereniging Onderwijs Kunst en Cultuur VONKC 1. INLEIDING Dit privacy statement heeft betrekking op collectieve belangenbehartiging door Vereniging Onderwijs Kunst en Cultuur VONKC ( wij of ons ), gevestigd aan de Kluppelshuizenweg 32, 7608 RL te

Nadere informatie

Missie visie document

Missie visie document Missie visie document 2014 2018 NVLO bestuur Oktober 2014 Visie Nederlandse Vereniging van Leidinggevenden Operatieafdeling (NVLO) De NVLO is een professionele en ondernemende beroepsvereniging voor leidinggevende

Nadere informatie

Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt!   DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats Werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

is uw organisatie jongerenproof?

is uw organisatie jongerenproof? is uw organisatie jongerenproof? is uw organisatie jongerenproof? Welkom bij JeugdWerkLimburg Scouting Limburg JongNL Limburg Drie koepelorganisaties met eigen identiteit en achterban met 90% jongeren

Nadere informatie

HANDLEIDING SPONSORWERVING Media Markt Tour 2017

HANDLEIDING SPONSORWERVING Media Markt Tour 2017 HANDLEIDING SPONSORWERVING Media Markt Tour 2017 1 Inhoud 1. Aan de slag!...3 2. Stappenplan...3 3. Extra tips voor publiciteit...5 4. Jij & je enthousiasme...5 5. Succes!...6 2 1. Aan de slag! Geweldig

Nadere informatie

-OPLEIDINGEN. 10 Tips. Dé Opleider van Mediator tot Scheidingsspecialist. Hoe Kom Je Als Startende Mediator Aan Klanten?

-OPLEIDINGEN. 10 Tips. Dé Opleider van Mediator tot Scheidingsspecialist. Hoe Kom Je Als Startende Mediator Aan Klanten? -OPLEIDINGEN Dé Opleider van Mediator tot Scheidingsspecialist 10 Tips Hoe Kom Je Als Startende Mediator Aan Klanten? Welkom bij AMV-Opleidingen! Nieuwe klanten aantrekken is voor elke mediator met een

Nadere informatie

voor bibliotheken Communitybuilding rondom bibliotheken

voor bibliotheken Communitybuilding rondom bibliotheken voor bibliotheken Communitybuilding rondom bibliotheken Verslag Pilot 2017 ProBiblio Inleiding Communities zijn hot, iedereen lijkt er wel mee bezig te zijn. Ook de Bibliotheek. Want is het bibliotheekpubliek

Nadere informatie

Welkom bij de Vrijwilligersacademie Amsterdam!

Welkom bij de Vrijwilligersacademie Amsterdam! Pagina 1 van 5 Welkom bij de Vrijwilligersacademie Amsterdam! Informatiebrief voor directie en management van (potentiële) afnemers van diensten van de Vrijwilligersacademie Amsterdam. Wij willen u allereerst

Nadere informatie

Binden en boeien van vrijwilligers. 24 januari 2011 Michaëla Merkus

Binden en boeien van vrijwilligers. 24 januari 2011 Michaëla Merkus Binden en boeien van vrijwilligers 24 januari 2011 Michaëla Merkus Introductie Vertel iets over jezelf Doe je zelf vrijwilligerswerk Waarom Definitie van vrijwilligerswerk Werk dat onbetaald en onverplicht

Nadere informatie

CNV VAKMENSEN 'DE VAKBOND WAAR DEZE TIJD OM VRAAGT'

CNV VAKMENSEN 'DE VAKBOND WAAR DEZE TIJD OM VRAAGT' CNV VAKMENSEN 'DE VAKBOND WAAR DEZE TIJD OM VRAAGT' De wereld verandert. Steeds meer mensen weten steeds meer. Steeds meer mensen laten zich steeds minder wijs maken. Voor vakbonden is dat een nieuwe realiteit,

Nadere informatie

Oplossingen. ambtelijke mobiliteit

Oplossingen. ambtelijke mobiliteit Oplossingen voor ambtelijke mobiliteit Regionale expertisebijeenkomsten Hoe organiseer ik ambtelijke mobiliteit? Van vraagstuk naar frictie 2 Platform Ambtelijke Mobiliteit Platform Ambtelijke Mobiliteit

Nadere informatie

Organisatie info AGORA-beroepsvereniging

Organisatie info AGORA-beroepsvereniging Netwerken formele- en informele zorg - AGORA Organisatie info AGORA-beroepsvereniging https://www.agora-beroepsvereniging.nl AGORA is de landelijke beroepsvereniging voor coördinatoren in Zorg en Welzijn

Nadere informatie

TAALCOACHING in/en de bibliotheek

TAALCOACHING in/en de bibliotheek TAALCOACHING in/en de bibliotheek TAALCOACHING EN/IN DE BIBLIOTHEEK Eline Dragt - projectleider Het Begint met Taal 20 juni 2017 DOEL WORKSHOP Informeren en inspireren over verschillende vormen van taalcoaching.

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

Do s en dont s werkgeversdienstverlening: betrekken, bedienen, beïnvloeden

Do s en dont s werkgeversdienstverlening: betrekken, bedienen, beïnvloeden Do s en dont s werkgeversdienstverlening: betrekken, bedienen, beïnvloeden sprekers Tanja Willemsen - Projectleider Werkgeversdienstverlening Programmaraad Ida Dral -!DE Advies voor innovatie en verbinding

Nadere informatie

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl Academie Zorgbelang Trainingen Welkom! Graag presenteren we u het aanbod van de Academie Zorgbelang Brabant voor

Nadere informatie

Algemene info over de vakbond en haar maatschappelijke rol

Algemene info over de vakbond en haar maatschappelijke rol Algemene info over de vakbond en haar maatschappelijke rol Waarom zijn er vakbonden?... 1 CNV... 1 Afsluiten van CAO s... 2 Leden van een vakbond... 2 Verschillen tussen vakbonden... 2 Beroepsverenigingen...

Nadere informatie

Adverteren op de Nationale Zorggids. Uw doelgroep, ons bereik.

Adverteren op de Nationale Zorggids. Uw doelgroep, ons bereik. Adverteren op de Nationale Zorggids Uw doelgroep, ons bereik. Wie wij zijn: De Nationale Zorggids biedt veel mogelijkheden voor u als adverteerder. Als een van de snelst groeiende nieuwswebsites van Nederland

Nadere informatie

E-book Beleef het onderwijs! Een praktische handleiding voor verbetering. Joyce Thijssen

E-book Beleef het onderwijs! Een praktische handleiding voor verbetering. Joyce Thijssen E-book Beleef het onderwijs! Een praktische handleiding voor verbetering Joyce Thijssen Inleiding Enthousiaste leerlingen, ouders, leerkrachten en schoolbestuur? Dat wil toch iedere school! Cocreatie is

Nadere informatie

HET VERSCHIL MAKEN OP DE ARBEIDSMARKT. Lees meer!

HET VERSCHIL MAKEN OP DE ARBEIDSMARKT. Lees meer! BIJTEN ZE? HET VERSCHIL MAKEN OP DE ARBEIDSMARKT Lees meer! Kon je je geluk niet op in 2013, toen er slechts 91.000 openstaande vacatures waren, inmiddels is het peentjes zweten voor de professionals in

Nadere informatie

5 PIN IT.

5 PIN IT. 5 PIN IT 1. Hoe begin je met inzetten van Pinterest? Lukraak beginnen met pinnen kan natuurlijk. Dat is een begin. Maar als je effectief aan de slag wilt met Pinterest dan is dat niet de beste start vertelde

Nadere informatie

LOBBYEN IN DE PRAKTIJK

LOBBYEN IN DE PRAKTIJK LOBBYEN IN DE PRAKTIJK Praktische handvatten om goed te lobbyen Aan de orde komen: Hoe krijg je een voet tussen de deur, Hoe stel je een lobbyplan op, Maak een lobbystrategie, Welke lobbyinstrumenten kun

Nadere informatie

KIES VOOR NOA. De keus is aan jou.

KIES VOOR NOA. De keus is aan jou. KIES VOOR SUCCES KIES VOOR NOA Wie kiest wordt gekozen. Dat is de overtuiging van de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA). Sluit je als ondernemer in de afbouw daarom aan bij NOA.

Nadere informatie

KIEZEN VOOR GROEI Meerjaren begroting 2007-2010

KIEZEN VOOR GROEI Meerjaren begroting 2007-2010 KIEZEN VOOR GROEI Meerjaren begroting 2007-2010 Analyse huidige situatie: vijf over twaalf Het ledental daalt structureel en met grote snelheid. (netto - 8.000 per jaar) Het ledenbestand vergrijst en wordt

Nadere informatie

JAARPLAN Inleiding Jaarthema Speerpunten Informatievoorziening 3. Geplande activiteiten informatievoorziening

JAARPLAN Inleiding Jaarthema Speerpunten Informatievoorziening 3. Geplande activiteiten informatievoorziening JAARPLAN 2019 1. Inleiding 1 2. Jaarthema 2 3. Speerpunten 2 4. Informatievoorziening 3 Geplande activiteiten informatievoorziening 2019 3 Doorlopende activiteiten informatievoorziening 3 5. Belangenbehartiging

Nadere informatie

Uitwerking scenario Belangenbehartiging

Uitwerking scenario Belangenbehartiging Uitwerking scenario Belangenbehartiging Korte omschrijving Belangenbehartiging voor mensen met een verstandelijke / cognitieve beperking gebeurt op 3 niveaus. 1. Individueel doorgaans wordt dit gedaan

Nadere informatie

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2017

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2017 Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2017 Inhoud Inleiding... 2 1. Verkiezingscampagnes... 3 2. Politieke vormings- en scholingsactiviteiten... 3 3. Informatievoorziening... 3 4. Ledenwerving... 4 5. Werving

Nadere informatie