Zijn er dan geen opmerkingen te maken? Natuurlijk wel!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zijn er dan geen opmerkingen te maken? Natuurlijk wel!"

Transcriptie

1 Beschouwingen n.a.v. de Begroting Voorzitter, - Een sobere, transparante en doelmatige besteding van gemeentelijke middelen. - Een sluitende begroting voor 2015, - Beperkte lastenverhoging voor inwoners en ondernemers! De openingstekst van de inleiding bij de begroting van dit nieuwe college. Dit komt BuitenGewoon zorgvuldig, oerdegelijk en realistisch over. De euro s klotsen immers niet meer tegen de plinten op! De tijd van jaarlijks miljoenen investeren is voorbij. We moeten nu gaan zorgen dat we de projecten die de laatste jaren zijn gerealiseerd, ook kunnen onderhouden. Dat alleen al, zal nog een hele klus worden. We balanceren door de huidige stand van zaken en met alle onzekerheden op het randje van wat kan. Met een beetje geluk blijft de rente (Blad 56) nog een tijdje op het huidige niveau. Over de hele line begrip voor de aanpak door dit college en dank voor uw uitleg, ook door de ambtenaren. Zijn er dan geen opmerkingen te maken? Natuurlijk wel! 3.5 Steenwijkerlanders voelen zich thuis! Woningbouw 3.5 blad 15, 16 Je thuis voelen.maar ook een thuis kunnen hebben, woningbouw op de plek waar vraag is. Goed dat er eindelijk extra aandacht zal zijn voor - zoals u dat noemt - de noordelijke kernen het is fijn dat nu nadrukkelijk wordt uitgesproken dat dit vergeten deel van onze gemeente, extra aandacht krijgt. Uit gesprekken met de belangrijkste corporaties in onze gemeente blijkt echter dat men niet meer kan, wil of durft te investeren. Ze zullen zich alleen nog enigszins kunnen bewegen op de Sociale woningmarkt, wat uiteindelijk ook hun Corebusiness was en is. Op zich jammer wellicht dat de corporaties een stap terug doen maar dit biedt tegelijk ook weer kansen, kansen o.a. voor particuliere investeerders en aannemers c.q. projectontwikkelaars. Creativiteit zal daarom het sleutelwoord zijn. Kijk daarom ook hoe andere gemeentes dit oppakken

2 (goed voorbeeld is de gemeente Assen). U wilt op dit gebied ook meer samenwerking met plaatselijke belangen! Prima! Voor Oldemarkt zal er naar onze mening een masterplan moeten komen. We hebben hiervoor een Motie voorbereid met..het plan zal als een soort AED steeds opnieuw een impuls moeten geven aan de leefbaarheid van Oldemarkt. Ook PB denkt in de richting van een Masterplan. Probeer elkaar hierin te versterken en doe het vooral snel. Het plan Oosterbroek dat momenteel in de verkoop is, is wat ons betreft niet concurrerend voor de plannen die worden ontwikkeld op de plek van het oude gemeentehuis en de drukkerij. Bij het onderwerp woningbouw wordt het woord Manifest met betrekking tot de vraag, nogal eens gebezigd, op zich prima, maar alleen als dat betekent dat dit zal gelden voor alle woningbouw projecten in Steenwijkerland. MFA s blad 17 We maken ons grote zorgen over de afname van het gebruik en daarmee de exploitatie van diverse MFA s. Steeds meer vaste gebruikers c.q. huurders trekken zich terug vanwege de te hoge huur of te strakke regels. MFA s zouden meer mogelijkheden moeten aanboren om bijvoorbeeld activiteiten binnen te krijgen. Dit is zal niet altijd gemakkelijk zijn en per plaats verschillend, maar misschien wel een mogelijkheid om de exploitatie te verbeteren. Hiervoor past echter geen eenduidige oplossing, elk dorp en elke MFA is immers anders. Misschien goed om eens in kaart te brengen welke beheer- bestuursvormen er zijn binnen de gemeente. Sport blad 17 Prima dat u ervoor kiest om met de opwaardering van de sportaccommodaties door te gaan. De laatste verenigingen kunnen niet achter blijven. Tegelijk is het verstandig om steeds de vraag te stellen wat is echt nodig, wat is nuttig en is het betaalbaar. Prijs u gelukkig met de grote hoeveelheid aan vrijwilligers, ook op dit gebied. Veiligheid voorop blad 18 Het zou mooi zijn als het voorgenomen onderzoek naar de sluitingstijden van de Horeca uiteindelijk zou leiden tot een vroegere sluiting. Ook gaat u verder met een herijking van het Coffeeshopbeleid. Hierover zijn we ook per raadsbrief geïnformeerd. We lezen dat de raad hierbij betrokken zal worden. Vraag is: Wat kan hierbij de rol van de raad zijn?

3 Tevredenheid blad 18 De percentages die worden genoemd op blad 18 over de tevredenheid van de inwoners m.b.t. de speelmogelijkheden 63%, het schoonhouden van de buurt 51% en de groenvoorzieningen 56%, vinden wij veel te laag. We hopen van harte dat dit percentage uw eigen verwachtingen zal overtreffen. Gratis Parkeren blad 19 en 36 We zijn blij dat het gratis parkeren aanstaande is. Ook dit is Verantwoord anders! Steenwijkerland schaart zich hiermee in een steeds langer wordende rij gemeenten, waar het parkeren gratis is. Het is geen prestige of prestatie, we zullen wel moeten, om de binnenstad en haar ondernemers tegemoet te komen en te helpen in deze lastige periode van verandering. Goed toegankelijk blad 19 U wilt inzetten op meer werkgelegenheid o.a. in de recreatiesector. Om dit te versnellen en duurzaam te verbeteren zal er o.a. stevig ingezet moeten worden op een beter georganiseerd Openbaar Vervoer of Particulier vervoer of iets wat daar op lijkt. U wilt de mogelijkheden die zich op dit gebied voordoen echter pas in 2016 in beeld brengen. Wij zijn overtuigd van de urgentie van dit onderwerp en zijn daarom van mening dat 2016 te laat is. Dit willen we naar voren trekken en wel naar dit moment. We willen dat hier direct mee begonnen wordt zodat we mogelijk al in het seizoen 2015 de vruchten ervan kunnen plukken. Hiervoor hebben we een Motie voorbereid met Steenwijkerlanders doen het samen Afname laaggeletterdheid met 15 % naar blad 22 Het is voor ons belangrijk dat u ervoor kiest, de laaggeletterdheid met 15% terug te dringen. Een ambitie die resulteren zal in beter functionerende burgers, die hierdoor ook meer kansen zullen hebben op de arbeidsmarkt. 3.7 Steenwijkerlanders zijn actief Landelijk gebied als promotor blad 27 Belangrijk voor een flink aantal burgers die in de rietsector werkzaam zijn is dat u zich als college wilt inzetten om deze sector te versterken. Zowel voor hen die beroepsmatig als particulier natuurbeheerder zijn. Gezien de ophanden zijnde en eigenlijk reeds in gang gezette terug trekkende hogere overheid, blijft het beheer op de langere termijn voor ons een zorgelijk onderwerp.

4 3.8 Financiën en bedrijfsvoering Personeelsplanning blad 29 Bestuursstijl en organisatie (blad 8) In 2014 is hard gewerkt aan de agenda voor de toekomst. Op het gebied van Strategische personeelsplanning is al het nodige gerealiseerd! Wij zijn er als BGL van overtuigd dat er nog veel meer zal moeten gebeuren en we zijn blij te kunnen constateren dat u dit ook vindt. Er zal flexibiliteit worden gevraagd van mensen om afscheid te nemen van dat wat men al jaren doet, om zo hun carrière op een andere plek in de organisatie voort te zetten. Verder zal er nog meer dan nu, aandacht moeten zijn voor de kwaliteit en burgervriendelijkheid van medewerkers. Wij vinden dat het streven naar een rapportcijfer van een voorzichtige 6.5 voor de gemeentelijke organisatie, absoluut niet ambitieus genoeg is. Dit geldt ook voor de 7 die in 2015 verwacht wordt voor de Klantcontact monitor. (blad 13) De kwaliteit van de communicatie met de burger is van wezenlijk belang voor het gezicht van de organisatie. Verhuizing Ramswoerthe blad 36 BGL stelt het zeer op prijs dat de wil om te verhuizen vanuit Ramswoerthe naar de Vendelweg nu groter is dan om er te blijven. Er wordt hard aan gewerkt en we zien de ontwikkeling, die natuurlijk BuitenGewoon zorgvuldig moet gebeuren, met belangstelling tegemoet! 4 Financiële positie Zorg 1,3 miljoen plus: blad 37 De 1,3 miljoen euro waarover veel is gediscussieerd is opgebouwd uit een aantal meevallers. Het geld was gereserveerd om eventuele tegenvallers te kunnen opvangen. Het is daarom niet geoormerkt en niet als zodanig, zonder dat er opnieuw over wordt besloten, inzetbaar voor de zorg. En dus, vloeit het geld zoals gebruikelijk terug naar de algemene middelen. We hechten eraan de discussie hierover op een juiste wijze te voeren en de cijfers en regels goed te interpreteren. Vakbonden, oppositie en coalitie hebben hierbij, met of zonder camera, eenzelfde verantwoordelijkheid.

5 Maatschappelijk vastgoed blad 44 We willen als BGL graag bijzondere aandacht voor het maatschappelijk vastgoed. Hoe houden we het in stand, hoe gaan we het onderhouden en wat wordt gesloopt. Goede afspraken hierover zijn onontbeerlijk en dringend gewenst. We hopen dat u hiervoor binnenkort met een voorstel komt. Specifieke paragrafen GovUnited blad 55 Het ICT wonderkind GovUnited, heeft niet gebracht wat door sommige doorzetters werd verwacht en toegezegd. Miljoenen zijn met dit project verdwenen en nu staat het bedrijf, zo begrijpen wij, in de etalage en moeten we er vanwege de te verwachten risico s per 2016 uitstappen. We gaan samen met Meppel kijken naar iets anders. Kunt u deze gang van zaken toelichten? Ten slotte voorzitter, Zwembaden / sporthal blad 56 We zijn geschrokken van de nadelige financiële gevolgen die de aan- en verbouw activiteiten blijkbaar hebben gehad op De Waterwijkc.q. sporthal. Hier was een extra voorziening voor getroffen en ook is een extra investering gedaan. En dan dit resultaat? We willen dat u maatregelen neemt om dit soort projecten beter aan te sturen. Conclusie: Wij denken dat u als nieuw college, na een ongetwijfeld onwennige start, goed op weg bent. De eerste positieve signalen hebben ons reeds bereikt en dus hopen we dat u op deze ingeslagen weg doorgaat. Wij wensen u als college, hierbij BuitenGewoon veel wijsheid toe!

Raadsvergadering 11 November 2014 Bijdrage ChristenUnie n.a.v. Programmabegroting

Raadsvergadering 11 November 2014 Bijdrage ChristenUnie n.a.v. Programmabegroting Raadsvergadering 11 November 2014 Bijdrage ChristenUnie n.a.v. Programmabegroting 2015-2018 Voorzitter, De behandeling van de Programmabegroting is altijd een goed moment om even weer terug te gaan naar

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Perspectiefnota. ( )

Perspectiefnota. ( ) Perspectiefnota. (30-06-2016) Voorzitter, Dames en Heren, Allereerst wil de CU het college en de betrokken ambtenaren bedanken voor hun inzet om deze PN tot stand te brengen. Ook dit jaar ligt er weer

Nadere informatie

Was het nu echt een Tour de Force om deze begroting sluitend te krijgen?

Was het nu echt een Tour de Force om deze begroting sluitend te krijgen? Algemene Beschouwingen 10 november 2014. Vandaag een dag van herdenken. De ramp van vlucht MH 17 heeft ons allemaal diep geraakt. We leven mee met de nabestaanden van de vele slachtoffers. Dat ze de kracht

Nadere informatie

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Hoe zien wij de stand van zaken in Alblasserdam in het jaar 2013? Het gaat goed. Het beleid wordt uitgevoerd:

Nadere informatie

Programmabegroting 2009

Programmabegroting 2009 Investeren in Brunssum Programmabegroting 2009 Geachte Voorzitter, college, gemeenteraad en burgers van Brunssum Vz, Lijst Borger is trots op Brunssum en dat zeggen wij niet zonder reden. Er is in Brunssum

Nadere informatie

Begroting 2013 en meerjarenbegroting

Begroting 2013 en meerjarenbegroting Begroting 2013 en meerjarenbegroting 2014-2016. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage. Onze bijdrage vandaag

Nadere informatie

Kansen zien voor een #MooiDongen

Kansen zien voor een #MooiDongen 1-5 Kansen zien voor een #MooiDongen Voorzitter, Voor ons ligt de begroting 2017 van de Gemeente Dongen. Goed samenspel, betere toekomst, de titel van deze begroting is voor het CDA bijzonder aansprekend.

Nadere informatie

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter,

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter, Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012 Voorzitter, In uw inleidende tekst geeft u aan dat zich niet wil laten gijzelen door het rijksbeleid en de daarbij behorende bezuinigingen. U wilt nu duidelijkheid

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

Krimpenerwaard; wat levert het de burger op?

Krimpenerwaard; wat levert het de burger op? ALGEMENE BESCHOUWINGEN BEGROTING 2017 Krimpenerwaard; wat levert het de burger op? De begroting 2017. Het laatste wapenfeit van dit college in deze raadsperiode. Een wapenfeit dat volgt op de belangrijkste

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo, 5 november 2010 Begroting 2011-2014 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo moet bezuinigen. Bezuinigen betekent dat de gemeenteraad vandaag besluit te stoppen met wat we gisteren

Nadere informatie

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn Afdeling Hellendoorn Inleiding Vorig jaar gaven wij aan, dat we trots zijn op onze rol als coalitiepartij, dat is nog steeds zo. Dit houdt echter niet in, dat wij dit college en de plannen die het maakt

Nadere informatie

Geachte college, geachte leden van de raad.

Geachte college, geachte leden van de raad. Beschouwingen Hart voor Urk naar aanleiding van de kadernota 2013. Geachte college, geachte leden van de raad. Dankbaar zijn we dat we hier na een woelig jaar van bezuinigingen, en verkiezingen weer mogen

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016 Visie op wonen Open Huis 8 september 2016 Doel van vanavond Informeren en beelden peilen over huidige stand en toekomst van wonen in Bunnik Niet vandaag: oplossingen! Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad

Nadere informatie

- EIGEN KRACHT MAAR OOK - OVER DE EIGEN SCHUTTING KIJKEN TOT SAMENWERKING. - I.P.V. ZAKEN OVER DE SCHUTTING KIEPEREN.. - ZORG,WELZIJN MAAR OOK LEEFBAA

- EIGEN KRACHT MAAR OOK - OVER DE EIGEN SCHUTTING KIJKEN TOT SAMENWERKING. - I.P.V. ZAKEN OVER DE SCHUTTING KIEPEREN.. - ZORG,WELZIJN MAAR OOK LEEFBAA INVESTEREN IN ELKAAR. VOORZITTER, OM TE BEGINNEN EEN COMPLIMENT AAN EEN IEDER DIE DE AFGELOPEN WEKEN/MAANDEN KEIHARD HEEFT GEWERKT OM DIT WEER MOGELIJK TE MAKEN. SUPER! ANDERZIJDS, DOOR ALLERLEI ZAKEN,

Nadere informatie

In ons betoog gaan we in het licht van deze waarden in op de thema s werk en inkomen, leefbaarheid en zorg.

In ons betoog gaan we in het licht van deze waarden in op de thema s werk en inkomen, leefbaarheid en zorg. Algemene Beschouwingen 2014 Voorzitter, 6 miljoen bezuinigen, het is natuurlijk kloten maar dit college heeft wel ballen! De sleutel van deze gemeente wordt niet ingeleverd bij de provincie. We nemen de

Nadere informatie

Begroting 2014 Meerjarenbegroting

Begroting 2014 Meerjarenbegroting Begroting 2014 Meerjarenbegroting 2015-2017 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! GBWP wil als grootste coalitiepartij de burger niet extra laten betalen voor de Haagse

Nadere informatie

Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen

Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen 24 september 2012 1 1. Aanleiding 1.1 Besluitvorming wijkcentra september 2011 en uitwerking In september 2011 heeft

Nadere informatie

Kadernota Voorzitter,

Kadernota Voorzitter, 1 Kadernota 2014-2017 Voorzitter, De fractie van de Partij van de Arbeid bedankt het college en de ambtenaren voor het opstellen van de Kadernota 2014-2017 en voor de beantwoording van de 99 technische

Nadere informatie

Kunt u ons een opsomming geven van de argumenten waarom de gemeente Boekel afscheid heeft genomen van een eigen sociale dienst?

Kunt u ons een opsomming geven van de argumenten waarom de gemeente Boekel afscheid heeft genomen van een eigen sociale dienst? Geacht college van Burgemeester en Wethouders, Onlangs hebben wij de Programma- en Productbegroting 2016 ontvangen. Dank hiervoor. Uiteraard danken wij ook de ambtenaren voor het samenstellen van deze

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters 1 inhoud ONZE VISIE 4 INHOUD ONZE MISSIE 4 ONZE DOELEN 5 1. KLANTGERICHT DIENSTVERLENEN 6 2. BETAALBARE WONINGEN

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

Verantwoord anders. Coalitieakkoord Coalitieakkoord gemeente Steenwijkerland 1

Verantwoord anders. Coalitieakkoord Coalitieakkoord gemeente Steenwijkerland 1 Verantwoord anders Coalitieakkoord 2014 2018 Coalitieakkoord 2014-2018 gemeente Steenwijkerland 1 Verantwoord anders coalitieakkoord 2014-2018, Steenwijkerland Inleiding De verkiezingsuitslag van 19 maart

Nadere informatie

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar m e i 2 016 Woonvisie Steenwijkerland 2017 2021 een samenvatting Goed wonen komt met elkaar voor elkaar In Steenwijkerland is het goed wonen. En dat willen we zo houden. Hoe doen we dat? En, wat is daarvoor

Nadere informatie

Banenplan voor Emmen D66

Banenplan voor Emmen D66 Banenplan voor Emmen D66 Voorwoord De wereld bevindt zich inmiddels zes jaar in een financiële crisis. De effecten daarvan zijn overal merkbaar. Vooral ook in Emmen. Mensen verliezen hun baan, maken schulden

Nadere informatie

Begroting 2017, 10 november 2016

Begroting 2017, 10 november 2016 VVD Roermond Bart Lickfeld Begroting 2017, 10 november 2016 Dank Wij zijn Roermond! Voor de VVD niet zo maar een loze kreet of slogan maar voor ons het gedachtengoed waarmee wij de wereld in kijken. Want

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Weert 30 mei 2013 www.cdaweert.nl 2 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen voorjaarsnota Gemeente

Nadere informatie

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum )

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum ) Persbericht De 8 e Steen (datum 01-02-2018) Steenderen vitaal! Natuurlijk is Steenderen vitaal. Dat hebben we de afgelopen jaren wel bewezen met honderden vrijwilligers. Op diverse plekken in ons dorp

Nadere informatie

Sturen op het gebruik van

Sturen op het gebruik van Sturen op het gebruik van maatschappelijk vastgoed Seminar Maatschappelijk Vastgoed ir. Wicher F. Schönau MMC Twynstra Gudde Krijtmolen d'admiraal, Amsterdam 24 juni 2014 Toekomst of verleden? Library

Nadere informatie

Voor ons ligt de Perspectiefmota , de opmaat voor de begroting in november.

Voor ons ligt de Perspectiefmota , de opmaat voor de begroting in november. Inleiding. Voor ons ligt de Perspectiefmota 2015-2019, de opmaat voor de begroting in november. Wij danken alle ambtenaren, die antwoord hebben gegeven tijdens het vragenuurtje of mailwisselingen. Een

Nadere informatie

Dan wilde ik nu ingaan op de diverse hoofdstukken uit de begroting.

Dan wilde ik nu ingaan op de diverse hoofdstukken uit de begroting. Voorzitter, Wie wat bewaart die heeft wat lezen wij in de aangeboden begrotingsstukken. Een waar gezegde. En inderdaad deze gemeente heeft behoorlijk wat bewaard in de afgelopen jaren. Dit is ook de reden

Nadere informatie

A r j e n H o o g e v e e n

A r j e n H o o g e v e e n Arjen Hoogeveen Nieuwe woonvormen voor rijke mensen In de serie ontwerpen voor de rijken deze keer een gesprek met Arjen Hoogeveen. Hij heeft in Amstelveen een architectenbureau, dat een tiental vaste

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota

Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota 2018-2021. Voorzitter, Deze laatste Perspectiefnota staat in teken van keuzes maken voor de langere termijn. Wij kunnen dan ook allerminst spreken

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 25-4-2016 Nummer voorstel: 2016/35 Voor raadsvergadering d.d.: 31-05-2016 Agendapunt: 11 Onderwerp:

Nadere informatie

Onderzoek woonplannen VVD

Onderzoek woonplannen VVD Onderzoek woonplannen VVD Een eigen plek. Een thuis. De plek waar je je vrienden en familie ontvangt. Is er iets belangrijkers? Maar veel jonge mensen kunnen in de stad waar ze zijn opgegroeid geen huis

Nadere informatie

Begroting 2013 Meerjarenbegroting Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten!

Begroting 2013 Meerjarenbegroting Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! Begroting 2013 Meerjarenbegroting 2014-2016 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! Waar staan we nu als gemeente? Economisch herstel gaat erg langzaam. Financieel hebben

Nadere informatie

Samenwerkingsafspraken Enschede 2014-2015 Vanuit een gedeelde visie, onderling vertrouwen en gelijkwaardigheid

Samenwerkingsafspraken Enschede 2014-2015 Vanuit een gedeelde visie, onderling vertrouwen en gelijkwaardigheid Samenwerkingsafspraken Enschede 2014-2015 Vanuit een gedeelde visie, onderling vertrouwen en gelijkwaardigheid Vastgesteld en ondertekend in het bestuurlijk overleg d.d. 26 november 2014 1 Jaarlijks terugkerend

Nadere informatie

Reactie college op aanvullend bod corporaties

Reactie college op aanvullend bod corporaties Aan de bestuurders van: Het Gooi en Omstreken Woningstichting Naarden De Alliantie Ymere Dudok Wonen Behandeld door Edwin Prins 035 207 0000 e.prins@gooisemeren.nl Onderwerp Reactie college op aanvullend

Nadere informatie

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop:

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop: Ruben Mink: Rotterdam staat er na 4 jaar beter voor! De fundamentele vraag die wat betreft het CDA centraal staat is of Rotterdam er BETER voorstaat dan vier jaar geleden. En of het stadsbestuur daaraan

Nadere informatie

Bijdrage Raadsvoorstel Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein.

Bijdrage Raadsvoorstel Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein. Bijdrage Raadsvoorstel Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein. Datum: 18-12-2018 Haci Erdogan: Fractie voorzitter van de PVDA Alblasserdam Voorzitter, Vorige week tijdens de commissie vergadering

Nadere informatie

Huis der Gemeente kost u dus gewoon minimaal 30 miljoen!

Huis der Gemeente kost u dus gewoon minimaal 30 miljoen! Huis der Gemeente kost u dus gewoon minimaal 30 miljoen! 1. Wat kost een nieuw Huis der Gemeente ons? Door de gemeenteraad is in 2010 het in 2007 afgesproken bedrag van 22.3 miljoen verhoogd tot 29.2 miljoen

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Overzicht economische activiteiten AFWEGINGEN / GEVOLG. ACTIVITEIT BETREFT GEBRUIKERS BEOORDELING Wet Markt en Overheid Exploitatie

BIJLAGE 1: Overzicht economische activiteiten AFWEGINGEN / GEVOLG. ACTIVITEIT BETREFT GEBRUIKERS BEOORDELING Wet Markt en Overheid Exploitatie BIJLAGE 1: Overzicht economische activiteiten Exploitatie Sportverenigingen sportaccommodaties en particulieren Verhuur en in gebruik geven van sporthal en -zalen en een zwembad Dit zijn economische Kosten:

Nadere informatie

Ideeën voor Heide. Onderzoek naar mogelijkheden voor het gemeenschapshuis van de toekomst

Ideeën voor Heide. Onderzoek naar mogelijkheden voor het gemeenschapshuis van de toekomst Ideeën voor Heide Onderzoek naar mogelijkheden voor het gemeenschapshuis van de toekomst 1 Achtergrond Gemeentebeleid om te komen tot welzijnsbuurtcentra in dorpen en wijken (WMO) Leegstaande school Plannen

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen begroting 2012

Algemene Beschouwingen begroting 2012 1 Algemene Beschouwingen begroting 2012 10 november 2011 PvdA Krimpen aan den IJssel Dit college heeft een terechte keuze gemaakt om een sobere begroting in te dienen. Wij zijn blij met het financiële

Nadere informatie

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Taakstellende bezuiniging accommodaties

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Taakstellende bezuiniging accommodaties AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 129862 Sector: Inwonerszaken Team : Sport, Economische Zaken & Recreatie Onderwerp: Taakstellende bezuiniging accommodaties Besluit: 1. Vast te stellen dat de accommodaties

Nadere informatie

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg RHENEN IS VAN ONS ALLEMAAL! PROGRAMMA RAADSPERIODE 2014 2018 De PvdA wil dat Rhenen een gemeente is waar - iedereen gelijke kansen heeft - het veilig leven, wonen en werken is - het kwetsbare wordt beschermd

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 17 maart 2009 Nummer voorstel: 2009/34

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 17 maart 2009 Nummer voorstel: 2009/34 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 17 maart 2009 Nummer voorstel: 2009/34 Voor raadsvergadering d.d.: 31-03-2009 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Werken aan een Duurzame Toekomst

Werken aan een Duurzame Toekomst 2 Werken aan een Duurzame Toekomst Sterk, Sociaal, Solide./> F/x \:.i t / /\ GROENUMIlffi n NUMEGEN IJ W PARTIJ VAN DE ARBEID Nijmegen -^S ^ &...^(i** Perspectiefnota 22-25 Amendement GroenLinks, PvdA

Nadere informatie

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap.

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap. Belanghoudersbijeenkomst 3 juni 2014 Blad 1. Op verzoek van Wonen Zuidwest Friesland aangaande een toelichting over de betaalbaarheid van het wonen willen wij dit toespitsen op onze corporaties en de veranderingen

Nadere informatie

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017 Algemene beschouwingen 2017 programmabegroting 2018 9 november 2017 Algemene Beschouwingen 2018 Inleiding Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten tussen 2000 en 2017. Er wordt sinds 1706

Nadere informatie

Politieke beschouwingen 2015/2016

Politieke beschouwingen 2015/2016 Politieke beschouwingen 2015/2016 Zwolle, 13 november 2016 Voorzitter, Nederland krabbelt langzaam uit de crisis! Toch zien wij dat er nog veel Zwolse burgers zijn die niet of nauwelijks profiteren van

Nadere informatie

Wie wordt de bouwheer?

Wie wordt de bouwheer? november 2013 het fundament Nieuwbouw en renovatie Wie wordt de bouwheer? 26 het fundament november 2013 Bij nieuwbouw en renovatie van schoolgebouwen is het nodig dat iemand de regie heeft. Dit zogenoemde

Nadere informatie

Inbreng Leefbaar Apeldoorn MPB

Inbreng Leefbaar Apeldoorn MPB Inbreng Leefbaar Apeldoorn MPB 2015-2018 Inleiding Trek er gerust een week voor uit. Van Colosseum en Forum Romanum tot de Spaanse Trappen en de Trevifontein: Rome heeft misschien wel de beste antieke

Nadere informatie

Uitwerking dorpsbijeenkomst accommodatieplan Tienray 3 februari 2016.

Uitwerking dorpsbijeenkomst accommodatieplan Tienray 3 februari 2016. Uitwerking dorpsbijeenkomst accommodatieplan Tienray 3 februari 2016. Liever samen een brug gebouwd die net iets te lang is dan alleen een brug gebouwd waarmee je de overkant niet bereikt. Doel van de

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht Algemene Beschouwingen 2017 Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht 1 Voor ons ligt de meerjarenbegroting voor de planjaren 2018 tot en met 2021. Een boekwerk, dat veel bestuurlijke en ambtelijke

Nadere informatie

Toespraak nieuwjaarsreceptie burgemeester Ada Grootenboer- Dubbelman, gemeente Goeree-Overflakkee

Toespraak nieuwjaarsreceptie burgemeester Ada Grootenboer- Dubbelman, gemeente Goeree-Overflakkee Toespraak nieuwjaarsreceptie burgemeester Ada Grootenboer- Dubbelman, gemeente Goeree-Overflakkee Samenwerking in de samenleving Dames en heren, Graag heet ik u, mede namens het college van burgemeester

Nadere informatie

Bijdrage Stadsbelang Utrecht Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2017

Bijdrage Stadsbelang Utrecht Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2017 Bijdrage Stadsbelang Utrecht Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2017 Utrecht, 1 juni 2017 C.H. Bos, fractievoorzitter Bijdrage Stadsbelang Utrecht Voorjaarsnota 2017 Pagina 1 Wordt Utrecht de Griekse

Nadere informatie

Hoofdvraag. A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders.

Hoofdvraag. A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders. Hoofdvraag A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders Deelvragen B.1 Huren laag houden. Dan de komende jaren maar minder investeren.

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

Accommodatiebeleid en plannen voor het centrum van Zeeland

Accommodatiebeleid en plannen voor het centrum van Zeeland Accommodatiebeleid en plannen voor het centrum van Zeeland 1 Programma Toelichting op het Accommodatiebeleid Door wethouder B. Maathuis en wethouder P. Jonkergouw Toelichting stedenbouwkundig plannen gebieden

Nadere informatie

1red18054 27-04-2007, NOS, Gesprek met de Minister-president, N.2, 22.50 uur

1red18054 27-04-2007, NOS, Gesprek met de Minister-president, N.2, 22.50 uur 1red18054 27-04-2007, NOS, Gesprek met de Minister-president, N.2, 22.50 uur GESPREK MET DE MINISTER-PRESIDENT, NA AFLOOP VAN DE MINISTERRAAD, OVER DE VOORJAARSNOTA EN DE KONINKLIJKE FAMILIE Nederland

Nadere informatie

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Resultaten monitoring uitvoeringsprogramma leefbaarheid provincie Groningen 2017-2018 Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Beschrijving project Het centrum van Oude Pekela heeft te maken met leegstand

Nadere informatie

1. Denkt u er over na om te verhuizen?

1. Denkt u er over na om te verhuizen? 1. Rechte tellingen Open huizen route De landelijke woningmarkt trekt weer aan. In vrijwel alle Nederlandse regio s neemt het aantal woningverkopen toe ten opzichte van een jaar geleden. 1. Denkt u er

Nadere informatie

Voor de raadsfracties, een moment in het jaar om terug te blikken, maar om ook om vooruit te kijken.

Voor de raadsfracties, een moment in het jaar om terug te blikken, maar om ook om vooruit te kijken. Voor ons ligt de Perspectiefnota 2014-2018. Voor de raadsfracties, een moment in het jaar om terug te blikken, maar om ook om vooruit te kijken. De CPB spreekt haar waardering aan de ambtenaren uit voor

Nadere informatie

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Dank u wel voorzitter, Graag wil ik beginnen met het danken van het college en haar ambtenaren voor de uitvoerige beantwoording van alle vragen die wij hadden.

Nadere informatie

Datum: Informerend 18/

Datum: Informerend 18/ In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening DE VRAGEN VOOR HET BURGERBEGROTINSGFORUM OP 30 OKTOBER 2010 Groep 1: Leefbaarheid A. Zaal: Loungezaal. Gespreksleider: Jan Finkenflügel. 1 Het idee in de begroting is dat een goed voorzieningenniveau van

Nadere informatie

Ik ben als bestuurder in deze provincie bijzonder geïnteresseerd in de kansen van nieuwe energie voor onze kenniseconomie.

Ik ben als bestuurder in deze provincie bijzonder geïnteresseerd in de kansen van nieuwe energie voor onze kenniseconomie. Welkomstwoord van Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, bij het Lustrumcongres 'Geothermal Heat is Cool' van het Platform Geothermie, Den Haag, 24 oktober 2012 ---------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Midterm D66 Zeist. Wat hebben we sinds april 2014 als fractie bereikt. Wat gaan we nog doen tot april Presentatie voor de ALV van D66 Zeist

Midterm D66 Zeist. Wat hebben we sinds april 2014 als fractie bereikt. Wat gaan we nog doen tot april Presentatie voor de ALV van D66 Zeist Midterm D66 Zeist Wat hebben we sinds april 2014 als fractie bereikt Wat gaan we nog doen tot april 2018 & Presentatie voor de ALV van D66 Zeist April 2014: start van de niewe fractie Verkiezingsprogramma

Nadere informatie

Dorpsontwikkelingsplan Helvoirt 1e discussiebijeenkomst 8 jan.2008

Dorpsontwikkelingsplan Helvoirt 1e discussiebijeenkomst 8 jan.2008 Dorpsontwikkelingsplan Helvoirt 1e discussiebijeenkomst 8 jan.2008 Agenda Aanvang 20.00 uur Inleiding DOP en resultaten enquête Pauze, koffie/thee Discussie in groepjes Afsluiting uiterlijk 22.30 uur Wat

Nadere informatie

Vanuit een sterke en in meerjarenperspectief sluitende begroting zijn er een aantal punten waar de VVD bij stil wil staan;

Vanuit een sterke en in meerjarenperspectief sluitende begroting zijn er een aantal punten waar de VVD bij stil wil staan; Begroting 2012 Na een uitgebreid traject richting de voorjaarsnota 2011 waarbij de samenleving zeer welkom en nauw betrokken is, hebben wij op 9 juni de voorjaarsnota vastgesteld waarin de ombuigingen

Nadere informatie

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR onderwerp Rn nummer 2016 Lokaal woonbeleid 5 collegevergadering d.d. 20 september 2016 raadsvergadering d.d. 12 oktober 2016 programma Wonen en Leefomgeving portefeuillehouder

Nadere informatie

Informatieavond vervolg Concept-Havenstrategie. 6 november 2013

Informatieavond vervolg Concept-Havenstrategie. 6 november 2013 Informatieavond vervolg Concept-Havenstrategie 6 november 2013 Programma Welkom 19:30 uur Stand van zaken en vervolgstappen Kern Moerdijk in de Concept Havenstrategie Advies Commissie Nijpels Pauze 21:00-21:15

Nadere informatie

** documentnr.: zaaknr.:

** documentnr.: zaaknr.: ** documentnr.: zaaknr.: Raadsvoorstel Onderwerp Datum college : Richtinggevend document Programmabegroting 2015-2018 : n.v.t. Portefeuillehouder : Raadswerkgroep Takendiscussie Contactpersoon : Afdeling

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 3 januari Geachte aanwezigen,

Nieuwjaarstoespraak 3 januari Geachte aanwezigen, Nieuwjaarstoespraak 3 januari 2012 Geachte aanwezigen, Ik wil beginnen met u van harte welkom te heten op deze derde dag van het nieuwe jaar. De eerste maal dat wij hier in het nieuwe Stadshuis deze nieuwjaarsbijeenkomst

Nadere informatie

Doordecentralisatie Onderwijshuisvesting 2008-2011

Doordecentralisatie Onderwijshuisvesting 2008-2011 Doordecentralisatie Onderwijshuisvesting 2008-2011 Presentatie Bouwstenen voor Sociaal 10 oktober 2012 in vzh De Ster Henk Peereboom, projectleider monitor Doordecentralisatie Programma Doordecentralisatie

Nadere informatie

Voorzitter, Namens de fractie CDA. Frans Derksen. Betreft: Raadsvergadering 25 juni 2015

Voorzitter, Namens de fractie CDA. Frans Derksen. Betreft: Raadsvergadering 25 juni 2015 Betreft: Raadsvergadering 25 juni 2015 ID/194 Raadsvoorstel jaarrekening 2014 Woordvoerder: Frans Derksen Voorzitter, Wij sluiten het jaar af met een overschot van bijna 610.000 euro die wij toevoegen

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ)

Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) NRC -25 april 2018 Verbetering Rdam-Zuid is taai proces Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) De ambities om Zuid vooruit te helpen worden niet allemaal gehaald. Toch spreekt NPRZ-directeur Marco Pastors

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Leefbare en vitale dorpen in Berkelland 5 Doelenboom Wat speelt er? 6 Bewust worden? Veranderingen in Berkelland en de regio Achterhoek door de krimp lijken

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 30 september 2008 Nummer voorstel: 2008/92

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 30 september 2008 Nummer voorstel: 2008/92 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 30 september 2008 Nummer voorstel: 2008/92 Voor raadsvergadering d.d.: 14-10-2008 Agendapunt:

Nadere informatie

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Meerjarenplan Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Inleiding Dit meerjarenplan is het vervolg op het meerjarenplan 2009 2012. Veel uit het vorige plan is gerealiseerd, maar er zijn ook projecten

Nadere informatie

Wij vinden alle belanghebbenden wel terug in dit stuk : ( we noemen er een paar )

Wij vinden alle belanghebbenden wel terug in dit stuk : ( we noemen er een paar ) Voorzitter, Gemeente Belang Krimpenerwaard is content met deze Woonvisie, tot stand gekomen in verschillende sessies met bijna alle politieke partijen en stakeholders die belang hebben bij deze materie,

Nadere informatie

Want doen we nu echt zoveel samen?

Want doen we nu echt zoveel samen? Dames en heren, Welkom in het DOEK en welkom in 2014. Dit welkom spreek ik uit namens de organisatoren van deze Ommer Nieuwjaarsreceptie; de Ondernemersvereniging Ommen, de Handelsvereniging Ommen, Koninklijke

Nadere informatie

Bijlage. Aktualisering van de opgestelde. dorpsvisie

Bijlage. Aktualisering van de opgestelde. dorpsvisie Bijlage Aktualisering van de opgestelde dorpsvisie 1 Inleiding: waarom een aktualisering van de dorpsvisie? In onze dorpsvisie van juni 2006 staan de toekomstige gewenste ontwikkelingen van Garyp verwoord.

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 16 juni 2009 Nummer voorstel: 2009/81

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 16 juni 2009 Nummer voorstel: 2009/81 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16 juni 2009 Nummer voorstel: 2009/81 Voor raadsvergadering d.d.: 30-06-2009 Agendapunt: 16 Onderwerp:

Nadere informatie

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS 20170512 1. INLEIDING In 2016 hebben we met u en met de samenleving intensief gesproken over de toekomst van Zutphen. Gezamenlijk hebben we vastgesteld

Nadere informatie

2. De opdracht. Advies van de informateur. 1. Inleiding. 3. Het informatieproces. Bergen op Zoom, 5 april 2018

2. De opdracht. Advies van de informateur. 1. Inleiding. 3. Het informatieproces. Bergen op Zoom, 5 april 2018 Bergen op Zoom, 5 april 2018 Advies van de informateur Drs. Ing. A.B.M. (Ad) Verbogt Aan de opdrachtgever de heer A.G.J. van der Weegen 1. Inleiding Bergen op Zoom kent net als veel andere gemeenten in

Nadere informatie

Aan commissie water 31 januari 2017 algemeen bestuur 22 februari 2017 VOORSTEL

Aan commissie water 31 januari 2017 algemeen bestuur 22 februari 2017 VOORSTEL Aan commissie water 31 januari 2017 algemeen bestuur 22 februari 2017 VOORSTEL Datum 21 november 2016 Portefeuillehouder F. ter Maten Documentnr. 897244 Programma Voldoende en Schoon Projectnummer Afdeling

Nadere informatie

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT MdV De begroting is wederom een knap staaltje werk waar door heel veel medewerkers in dit huis veel energie en vakmanschap in is gestoken. Dat verdient waardering, zowel richting college als richting al

Nadere informatie

Digitale vragenlijst Spotdag Wilt u weten waaraan de gemeente haar geld besteedt?

Digitale vragenlijst Spotdag Wilt u weten waaraan de gemeente haar geld besteedt? 1. Wilt u weten waaraan de gemeente haar geld besteedt? 100% 90% 80% 70% 60% 50% 47.8% 47.0% 40% 30% 20% 10% 5.2% 0% 0.0% 0.0% Heel graag Graag Beetje Niet echt Niet geïnteresseerd Naam Heel graag 47,8%

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

Zonder hulp: Zinnen maken en tekst lezen

Zonder hulp: Zinnen maken en tekst lezen Zonder hulp: Zinnen maken en tekst lezen 1. Je gaat straks een tekst lezen met de titel Geluk is heel gewoon in Nederland. Voordat je de tekst leest, bedenk je vijf zinnen met de belangrijkste woorden

Nadere informatie