Voor ons ligt de Perspectiefmota , de opmaat voor de begroting in november.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voor ons ligt de Perspectiefmota , de opmaat voor de begroting in november."

Transcriptie

1 Inleiding. Voor ons ligt de Perspectiefmota , de opmaat voor de begroting in november. Wij danken alle ambtenaren, die antwoord hebben gegeven tijdens het vragenuurtje of mailwisselingen. Een nadere toelichting kan verhelderend werken. Een perspectiefnota, waarin wij als raad voor keuzes worden gesteld. De begroting die wij goedgekeurd hebben in november 2014 gaf aan dat er de komende jaren pas op de plaats gemaakt moet worden. In ieder geval is er niet veel ruimte voor nieuwe zaken. Als raad hebben we de mogelijkheid aan te geven welke bezuinigingen wel en niet acceptabel zijn. Verhoging van de belastingen vinden wij geen goede zaak. We hebben bij het aantreden van dit college gezegd en vastgelegd de belastingen niet te zullen verhogen en willen ons hier ook aan houden. Er zijn veel zaken, die onze aandacht verdienen, we zullen enkele nader belichten. Woningbouw in de kleine kernen Nu de economie aantrekt en de woningmarkt steeds verder uit het slob komt ontstaat er ruimte voor het ontwikkelen van plannen voor woningbouw. Naast de bestaande plannen zouden we als CPB graag zien dat er plannen ontwikkeld worden in de kleine kernen en dat plannen, die er al liggen niet gefrustreerd worden. We zien dit bijvoorbeeld in Sint Jansklooster, op het plan Molenkampen 3 wil men wel bouwen, maar door een conflict over de pacht loopt het vertraging op. Ook voor het terrein Bonkenhaveweg/ Molenstraat, het Wetland Wonen terrein, is belangstelling voor woningbouw. Wij roepen het college op om deze signalen op te pakken en hiermee aan de slag te gaan. Gefaseerde uitgifte is voor de CPB erg belangrijk, om zo een goede balans te houden in bestaande en nieuw te bouwen woningen.

2 In de raad van 23 juni noemde de wethouder ook Scheerwolde, Steenwijkerwold en andere plaatsen waar de woningbouw stroef verloopt. Er is daar in de laatste jaren niet of nauwelijks gebouwd. Uitbreiding in een kern is zeer wenselijk om voorzieningen in stand te houden. Ook vragen wij het college om plannen, die ontwikkeld zijn of worden zo te stimuleren dat deze niet alleen mensen van buiten de kern aantrekken maar financieel juist ook bereikbaar zijn voor mensen uit de kern zodat doorstroming ontstaat en jongeren / starters ook een kans krijgen te wonen in de kern waar ze opgegroeid zijn. Nauw met de woningbouw hangt de ontwikkeling van de scholen in de diverse kernen samen. In de afgelopen raadsvergadering kwamen de Noorder- en de Zuiderschool in Giethoorn aan de orde. De CPB vraagt het college een inventarisatie te maken van scholen, die op de rand van opheffing staan en scholen waarbij een fusie wenselijk is. Decentralisatie zorg en andere veranderingen op het gebied van de WMO. De CPB spreekt haar waardering uit voor de manier waarop het college de veranderingen heeft opgepakt. De vorige perspectiefnota was vooruitkijken, welke veranderingen er komen er op ons af? Nu wordt er al bijna een half jaar op de nieuwe manier gewerkt. Veranderingen gaan altijd gepaard met onzekerheden. Omdat het hier vaak om kwetsbare mensen gaat is het van het grootste belang dat alles zo goed mogelijk verloopt. De gemeente heeft tijdig ingespeeld op de veranderingen, maar toch ontkom je er niet aan, dat er mensen zullen zijn, die wel problemen ondervonden hebben. Door de wethouder en de betreffende afdeling hebben we regelmatig een update gekregen van de stand van zaken. Bij de jaarrekening werd de opmerking gemaakt, dat er te ruim begroot is, maar dat geld zal binnen dit domein de komende jaren hard nodig zijn. Uit de tussentijdse rapportages is duidelijk geworden, dat vanuit het Rijk steeds weer nieuwe bezuinigingen opgelegd worden.

3 DE CPB stelt de tussentijdse rapportages erg op prijs en spreken de wens uit, dat dit zo in de komende tijd ook zo zal blijven gebeuren. Een ander punt van zorg is het alcoholgebruik onder jongeren. In de raadsvergadering van vorige week is dit punt ook besproken. De CPB mist hierin de noodzakelijke aandacht voor preventie. Graag zouden wij aan de voorzijde met het college hierover afspraken maken, welke ambitie willen we gezamenlijk nastreven. Volgens ons kan ,-- meer een veelvoud aan maatschappelijke problemen voorkomen. Werkgelegenheid en arbeidsparticipatie. De werkloosheid in onze gemeente is, ondanks de inzet om mensen naar werk te begeleiden, redelijk hoog. Een persoon, die aan de kant is staat is er één te veel. De komende tijd zullen we moeten blijven inzetten op werk, ook voor diegene die aan de onderkant van het werkproces zitten. De complexiteit ligt zowel bij de cliënt als bij de werkgevers. Inzet hierop blijft erg belangrijk. Welke acties neemt het college om bedrijven naar Steenwijkerland te trekken, die zorgen voor de zo gewenste banengroei? De CPB maakt zich zorgen om de situatie bij de NWG/IGSD, de interne conflicten mogen niet leiden tot beïnvloeding van de taak waar men voor staat. De CPB vraagt zich af of dit samengaan wel de juiste weg is geweest? Nu er een interim directeur is zou dit volgens ons een passend moment zijn om ook dit samengaan te evalueren. Toerisme en werkgelegenheid. De toeristische sector is wat de werkgelegenheid betreft erg belangrijk voor Steenwijkerland. De ontwikkelingen op dit gebied staan niet stil. In de afgelopen maanden heeft Giethoorn alle media kanalen wel gehaald. Giethoorn is één van de kernen van Steenwijkerland.

4 De toestroom van Chinezen en andere buitenlandse gasten; de plek op het Monopolyspel, allemaal zaken die belangrijk zijn voor de naams bekendheid van de gemeente Steenwijkerland. De CPB vraagt zich af, wat de bestaande organisaties doen met dit enthousiasme van de Gieterse ondernemers? Of vindt elke club zelf het wiel opnieuw uit? Buigt men zich met elkaar over de vraag: hoe kunnen we niet alleen Giethoorn, maar de hele gemeente Steenwijkerland promoten voor deze nieuwe toeristen? Hoe voorkomen we, dat de druk op Giethoorn te groot wordt? Hoe houden we de toeristen ook in Steenwijk - stad en andere plaatsen in onze gemeente? Hoe kom je tot een betere spreiding van de toeristen over onze gemeente? Hoe wordt het Nationaal Park ingepast in dit geheel? De CPB vindt het van groot belang, dat organisaties samenwerken, elkaar vinden, is van groot belang om dit succes te laten slagen. WaterReijk ontvangt subsidie van de gemeente. Hoeveel van deze subsidie wordt daadwerkelijk ingezet voor promotie van Steenwijkerland? Is de samenwerking met marketing Oost wel de juiste? Heeft men oog en aandacht voor Steenwijkerland? Motie samen met Bgl De workshop over het armoedebeleid heeft op onze fractie indruk gemaakt. Je weet dat mensen in andere omstandigheden leven of door de crisis in een andere situatie terecht gekomen zijn. De fractie van de CPB is verbaasd over de ingewikkelde regelgeving hieromtrent. Uniformiteit lijkt een oplossing, maar dan vallen er ook weer mensen buiten de boot. Mensen, die al aan de onderkant van het financiële mogelijkheden zitten. Zorgvuldigheid is op dit terrein geboden en ook adequate behandeling is van groot belang, omdat het een pijnlijk onderwerp is. Wij vragen het college in de begroting extra geld op te nemen voor ondersteuning van de voedselbank. Er zijn op dit moment biedt de voedselbank ondersteuning aan 200 huishoudens en is er een wachtlijst. Ook kampt men met ruimtegebrek. MOTIE voedselbank uitbreiding ondersteuning.

5 Dorpshuizen / wijkcentra / MFC Het onderwerp wijkcentra en MFC s komt met regelmaat ter tafel voor een investering of omdat het college er weer 1 sluiten wil. Belangrijk is, dat hier beleid voor ontwikkeld wordt, ook met de opkomst van de woonservicegebieden. Het is van belang, dat het college een inventarisatie maakt met welke dorpshuizen / wijkcentra /MFC s men verder wil in de toekomst. College en Raad kunnen dan een open discussie aangaan over de noodzaak ook met het oog op de wijkgerichte zorg vanaf 2017 over wat wel en wat niet behouden blijft. Tegelijk kan er dan een plan ontwikkeld worden op welke wijze deze dorpshuizen / wijkcentra /MFC s hun exploitatie rond gaan zetten en kijken of er maatregelen mogelijk zijn waardoor de exploitatie wat minder zwaar op deze accommodaties drukt. Te denken valt aan het energie neutraal maken van deze gebouwen. Een beschouwing van de CPB, zonder aandacht voor de sportaccommodaties is niet compleet. Op dit moment wordt er uitvoering gegeven aan de plannen, die in de afgelopen jaren ontwikkeld zijn en wij blijven dit met grote interesse volgen. Soms zou je zaken sneller willen laten verlopen, maar dan is er weer regelgeving die voor afremming zorgt. De CPB fractie is op veel bijeenkomsten aanwezig, zodat we goed weten wat er allemaal in onze samenleving leeft. Het is steeds weer afwegingen maken. Op een symposium van de VNG in Zwolle een paar maanden geleden werd er door diverse gemeenten in Overijssel gesproken over de plaats van de gemeente in Thema van deze middag: de kracht van het loslaten. Hoe doe je als overheid een stapje terug? Toen bleek dat alle gemeenten hiermee worstelen. Ook uit het betoog van onze gemeentesecretaris een paar weken geleden bleek dat ook de rijksoverheid hiermee worstelt.

6 Aan de ene kant wil men bijvoorbeeld de belastingen makkelijker maken, en aan de andere kant zadelt men met de nieuwe vennootschapsbelasting gemeenten met een berg werk op. We willen wel anders, maar hoe ver rekt het elastiek? Ik kom tot een afronding. Dit is een greep uit de onderwerpen, die er in onze gemeente spelen. Niet alles kan benoemd worden in 10 minuten, maar door het jaar heen hebben veel onderwerpen onze aandacht en zetten wij ons in voor alle burgers, voor een leefbaar Steenwijkerland.

Beschouwingen bij de Begroting 2018

Beschouwingen bij de Begroting 2018 Beschouwingen bij de Begroting 2018 Voorzitter, Voordat ik met de beschouwing begin wil de CDA-fractie de ambtenaren bedanken voor het vele werk dat ze hebben verricht. Er zijn veel technische vragen gesteld

Nadere informatie

Voor de raadsfracties, een moment in het jaar om terug te blikken, maar om ook om vooruit te kijken.

Voor de raadsfracties, een moment in het jaar om terug te blikken, maar om ook om vooruit te kijken. Voor ons ligt de Perspectiefnota 2014-2018. Voor de raadsfracties, een moment in het jaar om terug te blikken, maar om ook om vooruit te kijken. De CPB spreekt haar waardering aan de ambtenaren uit voor

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid

Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid 15-^2014 Mail van Gemeente Elburg - Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid Mark Molenaar

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-10-2016 Agendapunt: Onderwerp: Cultuuragenda Kansen

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/43

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/43 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 3-6-2014 Nummer voorstel: 2014/43 Voor raadsvergadering d.d.: 24-06-2014 Agendapunt: 9 Onderwerp:

Nadere informatie

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 ste stakeholdersbijeenkomst Dinsdag 27 november 2018 Programma 2 Welkom Korte toelichting op proces en resultaten tot nu toe Aanpak SWOT, ambitie en strategische

Nadere informatie

Onderwerp: Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid

Onderwerp: Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid Page 1 of 4 Willy Schadenberg Van: Mark Molenaar [m.molenaar@nov.nl] Verzonden: donderdag 15 mei 2014 11:07 1 4. 0 6 4 7 5 2 * Onderwerp: Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt

Nadere informatie

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting GEMEENTE OLDEBROEK Voorstel van het college aan de raad Raadsvergadering d.d. 31 januari 2013 Agendapunt 06-03 Onderwerp: subsidie Veluws Bureau voor Toerisme, 2013 en 2014. Portefeuillehouder: C. van

Nadere informatie

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT KADERNOTA 2015 Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2015, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd. Het College legt

Nadere informatie

Hierbij zenden wij u het antwoord op de door u gestelde vragen op grond van artikel 32 reglement van orde van de gemeenteraad.

Hierbij zenden wij u het antwoord op de door u gestelde vragen op grond van artikel 32 reglement van orde van de gemeenteraad. Fractie D66 V. Veldhorst Uw brief van 26 april 2017 Uw kenmerk Behandeld door A. de Jong Ons kenmerk Telefoon 14 0522 Bijlage(n) Datum 7 mei 2017 Onderwerp Geachte heer Veldhorst, Hierbij zenden wij u

Nadere informatie

We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te

We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te Aanbevelingen Rekenkamer t.a.v. Drukte Amsterdam december 2016 Aanbevelingen We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te verbeteren. Vier aanbevelingen hebben betrekking op

Nadere informatie

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma 2014-2018 Algemeen: De Partij van de Arbeid in de Noord-Bevelandse samenleving De leidende gedachte voor de PvdA is een mensvriendelijke samenleving,

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Dank u wel voorzitter, Graag wil ik beginnen met het danken van het college en haar ambtenaren voor de uitvoerige beantwoording van alle vragen die wij hadden.

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Want doen we nu echt zoveel samen?

Want doen we nu echt zoveel samen? Dames en heren, Welkom in het DOEK en welkom in 2014. Dit welkom spreek ik uit namens de organisatoren van deze Ommer Nieuwjaarsreceptie; de Ondernemersvereniging Ommen, de Handelsvereniging Ommen, Koninklijke

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

Van realiseren naar optimaliseren Open atelier, Grip op sport. Margot Icking, Hospitality Consultants 23 september 2010

Van realiseren naar optimaliseren Open atelier, Grip op sport. Margot Icking, Hospitality Consultants 23 september 2010 Van realiseren naar optimaliseren Open atelier, Grip op sport Margot Icking, Hospitality Consultants 23 september 2010 Agenda Van realiseren naar optimaliseren: een nieuwe koers in het accommodatiebeleid

Nadere informatie

Prestatie I/S Omschrijving Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten

Prestatie I/S Omschrijving Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Actualisering bestedingen ten laste van de Reserve uitvoering Kwaliteit van Overijssel 1 Leefbaarheid kleine kernen 1 1.1 Zorgvuldige afweging van de ruimtelijke belangen 1.1.2 I - programmakosten 300-300

Nadere informatie

Politieke Instabiliteit Economie en Financiën Is het college bereid dit te doen?

Politieke Instabiliteit Economie en Financiën Is het college bereid dit te doen? Politieke Instabiliteit De consequentie van 5 verkiezingen in 10 jaar tijd maakt dat er in Nederland over deze periode een gebrek is geweest aan een consequente politieke richting en keuzes. Daarnaast

Nadere informatie

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis Aan de leden van de gemeenteraad ambtenaar : Hr. Jan Willem Steeman uw brief d.d. : doorkiesnr : 0180 451 362 uw kenmerk : fax : ons kenmerk : RU11/00946/SPO/jws email : J.W.Steeman@ridderkerk.nl bijlage(n)

Nadere informatie

a. de startnotitie Toekomstvisie Bergen 2040 vast te stellen;

a. de startnotitie Toekomstvisie Bergen 2040 vast te stellen; Agendapunt : Voorstelnummer : Raadsvergadering : 21 juni 2012 Naam opsteller : werkgroep Lange Termijn Visie Informatie op te vragen bij : Sipke Diepbrink Portefeuillehouder : Aletta Hekker Onderwerp:

Nadere informatie

Raad Raad Raad

Raad Raad Raad Regnr. Motie Aangenomen Stand van zaken Wethouder Streefdatum Mot.201703 Bezuinigingen voetbalaccommodaties: - Met de voetbalverenigingen de volgens hen gerealiseerde bezuinigingen van 75.000,- af te stemmen.

Nadere informatie

B en W. nr. 13.0973 d.d. 5-11-2013. Inspanningen voor startende ondernemers

B en W. nr. 13.0973 d.d. 5-11-2013. Inspanningen voor startende ondernemers B en W. nr. 13.0973 d.d. 5-11-2013 Onderwerp Inspanningen voor startende ondernemers besluiten:behoudens advies van de commissie 1. De brief vast te stellen inzake Inspanningen voor startende ondernemingen,

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 16-02-2010 Onderwerp: Promotiecampagne wonen in Steenwijkerland Conceptbesluit: Voorgesteld wordt aan de hand van het campagneplan

Nadere informatie

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden (uit te spreken op 5 november 2014 door Dries Bartelink, fractievoorzitter GroenLinks) GESPROKEN WOORD TELT Voorzitter,

Nadere informatie

Kunt u ons een opsomming geven van de argumenten waarom de gemeente Boekel afscheid heeft genomen van een eigen sociale dienst?

Kunt u ons een opsomming geven van de argumenten waarom de gemeente Boekel afscheid heeft genomen van een eigen sociale dienst? Geacht college van Burgemeester en Wethouders, Onlangs hebben wij de Programma- en Productbegroting 2016 ontvangen. Dank hiervoor. Uiteraard danken wij ook de ambtenaren voor het samenstellen van deze

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Voorzitter, Namens de fractie CDA. Frans Derksen. Betreft: Raadsvergadering 25 juni 2015

Voorzitter, Namens de fractie CDA. Frans Derksen. Betreft: Raadsvergadering 25 juni 2015 Betreft: Raadsvergadering 25 juni 2015 ID/194 Raadsvoorstel jaarrekening 2014 Woordvoerder: Frans Derksen Voorzitter, Wij sluiten het jaar af met een overschot van bijna 610.000 euro die wij toevoegen

Nadere informatie

1. In te stemmen met de meerjarenovereenkomst 2013-2017. 2. Wethouder van de Wiel te mandateren voor ondertekening van de overeenkomst.

1. In te stemmen met de meerjarenovereenkomst 2013-2017. 2. Wethouder van de Wiel te mandateren voor ondertekening van de overeenkomst. Reg. nr.: 1310533 Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Onderwerp Meerjarenovereenkomst VVV Noordoost-Brabant 2013-2017 Samenvatting De huidige overeenkomst met de VVV (destijds de Regio-VVV genaamd) is verlopen.

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

nieuwsbrief Nieuwsbrief Verslag dorpsavonden, december 2014

nieuwsbrief Nieuwsbrief Verslag dorpsavonden, december 2014 nieuwsbrief Nieuwsbrief Verslag dorpsavonden, december 2014 Dorpsavonden Wijdemeren In gesprek over kansen, mogelijkheden, vragen en uitdagingen. Nu en in de toekomst. Op de dorpsavonden spraken inwoners

Nadere informatie

Beschouwing begroting 2017 Raad 10 november Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren,

Beschouwing begroting 2017 Raad 10 november Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Beschouwing begroting 2017 Raad 10 november 2016 Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Veere kan meer dan op de winkel passen alleen kopte de Middelburgse & Veerse Bode van 26 oktober

Nadere informatie

College van gedeputeerde Staten. Provincie Overijssel. Postbus 10078, 8000 GB Zwolle. Geachte gedeputeerde,

College van gedeputeerde Staten. Provincie Overijssel. Postbus 10078, 8000 GB Zwolle. Geachte gedeputeerde, College van gedeputeerde Staten Provincie Overijssel Postbus 10078, 8000 GB Zwolle Geachte gedeputeerde, Graag willen wij als inwoners en belangenorganisaties van Giethoorn middels deze brief reageren

Nadere informatie

Begroting 2017, 10 november 2016

Begroting 2017, 10 november 2016 VVD Roermond Bart Lickfeld Begroting 2017, 10 november 2016 Dank Wij zijn Roermond! Voor de VVD niet zo maar een loze kreet of slogan maar voor ons het gedachtengoed waarmee wij de wereld in kijken. Want

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting Visie dienstverlening gemeente Oldebroek 2020: Goed Geregeld, Graag Gedaan!

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting Visie dienstverlening gemeente Oldebroek 2020: Goed Geregeld, Graag Gedaan! GEMEENTE OLDEBROEK Informatie van het college aan de raad Onderwerp: visie dienstverlening 2020: Goed Geregeld Graag Gedaan! Portefeuillehouder: mw. A.A.C. Groot Kenmerk: 246462 / 251245 Behandelend ambtenaar:

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Berg a/d Maas. Berg a/d Maas 10 oktober 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Berg a/d Maas. Berg a/d Maas 10 oktober 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Berg a/d Maas Berg a/d Maas 10 oktober 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Huidige situatie 3. Deel 2: Toekomstbeeld 4. Afsluiting en vervolg Verenigingen

Nadere informatie

Begroting 2014 Meerjarenbegroting

Begroting 2014 Meerjarenbegroting Begroting 2014 Meerjarenbegroting 2015-2017 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! GBWP wil als grootste coalitiepartij de burger niet extra laten betalen voor de Haagse

Nadere informatie

Raadsvergadering 11 November 2014 Bijdrage ChristenUnie n.a.v. Programmabegroting

Raadsvergadering 11 November 2014 Bijdrage ChristenUnie n.a.v. Programmabegroting Raadsvergadering 11 November 2014 Bijdrage ChristenUnie n.a.v. Programmabegroting 2015-2018 Voorzitter, De behandeling van de Programmabegroting is altijd een goed moment om even weer terug te gaan naar

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg)

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 386736 Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1 Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) Verantwoordelijk portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem voor kennisgeving aannemen; 2. het beleidskader

Nadere informatie

Omzien naar elkaar CDA Kampen

Omzien naar elkaar CDA Kampen Notitie Weg uit armoede & schuld Omzien naar elkaar CDA Kampen Vooraf Armoede en schulden zijn problemen en verschijnselen van alle dag. We merken dat sinds de economische crisis, de grote veranderingen

Nadere informatie

Beschouwingen bij de Programmabegroting

Beschouwingen bij de Programmabegroting Beschouwingen bij de Programmabegroting 2019-2022 Voorzitter, Voordat ik met de beschouwing begin wil de CDA-fractie iedereen bedanken voor het vele werk dat is verricht. Er zijn veel technische vragen

Nadere informatie

Thuis in Enkhuizen! Enkhuizen O stadje aan het IJsselmeer, Ik vind jou wonderschoon. Jij bent op aarde toch de plek, waar ik het liefste woon.

Thuis in Enkhuizen! Enkhuizen O stadje aan het IJsselmeer, Ik vind jou wonderschoon. Jij bent op aarde toch de plek, waar ik het liefste woon. Thuis in Enkhuizen! Enkhuizen O stadje aan het IJsselmeer, Ik vind jou wonderschoon. Jij bent op aarde toch de plek, waar ik het liefste woon. Uit: Het Enkhuizer Lied (J. Sikkink/R. Lippe) Deze tekst geeft

Nadere informatie

Voor deze beschouwing is ons gevraagd met speerpunten te komen.

Voor deze beschouwing is ons gevraagd met speerpunten te komen. Goedenavond alle aanwezigen. Hierbij de beschouwingen van de PvdA fractie. Voor deze beschouwing is ons gevraagd met speerpunten te komen. Als ik het over leefbaarheid heb, heb ik eigenlijk aan 1 punt

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Ridderkerk. Betreft: Aanbieding Programmabegroting 2015 en Collegeprogramma. Geachte raadsleden,

Aan de gemeenteraad van Ridderkerk. Betreft: Aanbieding Programmabegroting 2015 en Collegeprogramma. Geachte raadsleden, Aan de gemeenteraad van Ridderkerk Uw brief van: Ons kenmerk: 89398 Uw kenmerk: Contact: C. Kolf Bijlage(n): 2 Doorkiesnummer: E-mailadres: C.Kolf@ridderkerk.nl Datum: 24 september 2014 Betreft: Aanbieding

Nadere informatie

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn Afdeling Hellendoorn Inleiding Vorig jaar gaven wij aan, dat we trots zijn op onze rol als coalitiepartij, dat is nog steeds zo. Dit houdt echter niet in, dat wij dit college en de plannen die het maakt

Nadere informatie

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken!

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken! KADERNOTA 2016 Venlo: Effe geen cent te makken! FINANCIEEL RAADSDEBAT Concept 7 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2016, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd.

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 ALDUS BESLOTEN 9 JULI 2009 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Doetinchem, 4 juli 2009 Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem

Nadere informatie

EVALUATIE FUNCTIONEREN COMMISSIE SAMENLEVING 14 formulieren retour AGENDA. 1. Zijn de agenda's en stukken tijdig ontvangen?

EVALUATIE FUNCTIONEREN COMMISSIE SAMENLEVING 14 formulieren retour AGENDA. 1. Zijn de agenda's en stukken tijdig ontvangen? EVALUATIE FUNCTIONEREN COMMISSIE SAMENLEVING 14 formulieren retour Rol Griffie AGENDA 1. Zijn de agenda's en stukken tijdig ontvangen? Ja en neen 13 1 agenda's wel, stukken niet altijd. 2. Zijn de agenda's

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Hulpdienst In-Zicht

Beleidsplan Stichting Hulpdienst In-Zicht Beleidsplan 2018-2020 Stichting Hulpdienst In-Zicht Veenendaal - 1 april 2018 Stichting Hulpdienst In-Zicht Markt 10-3901 DN Veenendaal (06) 38255710 - www.hulpdienstinzicht.nl - info@hulpdienstinzicht.nl

Nadere informatie

HET KOMPAS. ChristenUnie Hellendoorn

HET KOMPAS. ChristenUnie Hellendoorn HET KOMPAS ChristenUnie Hellendoorn Algemene beschouwingen programmabegroting 2015 Algemene beschouwingen programmabegroting 2015. Inleiding: Voorzitter, in deze tijd hebben we een duidelijk kompas nodig,

Nadere informatie

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voorzitter, Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voordat ik kom tot de bijdrage van de CDA-fractie wil ik graag een groot compliment maken. Zoals u misschien wél verwacht had, gaat dat compliment

Nadere informatie

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter,

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter, Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012 Voorzitter, In uw inleidende tekst geeft u aan dat zich niet wil laten gijzelen door het rijksbeleid en de daarbij behorende bezuinigingen. U wilt nu duidelijkheid

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Discussienota impulsen op de woningmarkt van Culemborg

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Discussienota impulsen op de woningmarkt van Culemborg Informatienotitie AAN VAN ONDERWERP DATUM 17 april 2013 KOPIE AAN BIJLAGE 1 REGISTRATIENUMMER 1208556/7266 Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Discussienota impulsen op de woningmarkt van

Nadere informatie

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA = 1 = BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA Registratienummer: 13UIT11428 (behoort bij nummer: 13INT03360 )- Uitvoeringsschema (Bijlage bij ontwerp omgevingsvisie Hellendoorn. Beleidsveld Project Thema s / beleidskader

Nadere informatie

Actieplan digitale connectiviteit goede stap voorwaarts maar mist balans

Actieplan digitale connectiviteit goede stap voorwaarts maar mist balans Actieplan digitale connectiviteit goede stap voorwaarts maar mist balans Vorige week publiceerde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat het actieplan digitale connectiviteit. Het plan geeft blijk

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 20 april 2018 Rapportage plancapaciteit

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 20 april 2018 Rapportage plancapaciteit Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Onderwerp Benoeming Margot Cooymans tot bestuurslid St. Citymarketing Regio Amersfoort en herbenoeming bestuur St. Citymarketing Regio Amersfoort

Onderwerp Benoeming Margot Cooymans tot bestuurslid St. Citymarketing Regio Amersfoort en herbenoeming bestuur St. Citymarketing Regio Amersfoort Collegevoorstel Sector : SB Reg.nr. : 4423145 Opsteller : L. Meeder Telefoon : (033) 469 44 40 User-id : MEEL Onderwerp Benoeming Margot Cooymans tot bestuurslid St. Citymarketing Regio Amersfoort en herbenoeming

Nadere informatie

Evaluatie Starterslening

Evaluatie Starterslening Evaluatie Starterslening Januari 2015 1 INHOUDSOPGAVE 2 Inleiding... 2 3 De Starterslening... 3 3.1 Achtergrond... 3 3.2 Doel... 3 3.3 SVn... 3 4 Kengetallen en resultaten... 4 4.1 Aantal verstrekte Startersleningen...

Nadere informatie

Hoe groen zijn de partijprogramma s

Hoe groen zijn de partijprogramma s Hoe groen zijn de partijprogramma s Een onderzoek over wat er door de verschillende partijen is opgeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 Werkwijze Alle 8 partijprogramma s zijn

Nadere informatie

Jaarprogramma Medezeggenschapsraad (MR) 2015-2016

Jaarprogramma Medezeggenschapsraad (MR) 2015-2016 Jaarprogramma Medezeggenschapsraad (MR) 2015-2016 Sint-Clemensschool Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Telefoon: 0521-512820 www.clemensschool.nl mrstclemensschool@catent.nl Jaarprogramma MR Pagina 1 Inhoud

Nadere informatie

BEHANDELD f 3 A. Mil pttti

BEHANDELD f 3 A. Mil pttti ADVIESNOTA AAN B&W gemeente I ~~ opmeer Onderwerp en inhoud Adviesnota B&W Continuering raamovereenkomsten hulp bij het huishouden Postregistratienummer 14.0006352 Vertrouwelijk! Sector Ja! Samenlevingszaken

Nadere informatie

Overlegresultaat langdurige zorg en ondersteuning: vragen & antwoorden

Overlegresultaat langdurige zorg en ondersteuning: vragen & antwoorden Overlegresultaat langdurige zorg en ondersteuning: vragen & antwoorden Onderhandelingen 1. De Algemene Ledenvergadering van de VNG heeft op 29 november een resolutie aangenomen waarin er stevig voor wordt

Nadere informatie

Raad Raad Raad

Raad Raad Raad Regnr. Motie Aangenomen Stand van zaken Wethouder Streefdatum Mot.201703 Mot.2017 Mot.201717 Bezuinigingen voetbalaccommodaties: - Met de voetbalverenigingen de volgens hen gerealiseerde bezuinigingen

Nadere informatie

KADERNOTA Venlo als Übergang in einem intelligenten. Grenzregion

KADERNOTA Venlo als Übergang in einem intelligenten. Grenzregion KADERNOTA 2017 Venlo als Übergang in einem intelligenten Grenzregion 1 Inleiding We bespreken een Kadernota die anders is dan we gewend zijn. Je vraagt je dan af waarom is dat zo? Zij de financiële resultaten

Nadere informatie

Begroting Cie. EFTR Bijdrage E. Ruijgers

Begroting Cie. EFTR Bijdrage E. Ruijgers Begroting 2015 Cie. EFTR 29-10-2014 Bijdrage E. Ruijgers Begroting 2015 D66 heeft geen technische vragen. De begroting is compleet. De gepresenteerde cijfers zijn duidelijk. De toekomst is voorspelbaar

Nadere informatie

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Resultaten monitoring uitvoeringsprogramma leefbaarheid provincie Groningen 2017-2018 Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Beschrijving project Het centrum van Oude Pekela heeft te maken met leegstand

Nadere informatie

1 jaar MVI bij de gemeente Helmond: terugblik en vooruitblik. Update actieplan

1 jaar MVI bij de gemeente Helmond: terugblik en vooruitblik. Update actieplan 1 jaar MVI bij de gemeente Helmond: terugblik en vooruitblik Update actieplan 2017-2020 Deze update is gepubliceerd in vervolg op het Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2017-2020 en de Animatie

Nadere informatie

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar m e i 2 016 Woonvisie Steenwijkerland 2017 2021 een samenvatting Goed wonen komt met elkaar voor elkaar In Steenwijkerland is het goed wonen. En dat willen we zo houden. Hoe doen we dat? En, wat is daarvoor

Nadere informatie

Kwetsbaarheid De toegang via de GGD is robuust. Door de schaalgrote van de GGD kan er expertise worden opgebouwd en is de continuïteit groot.

Kwetsbaarheid De toegang via de GGD is robuust. Door de schaalgrote van de GGD kan er expertise worden opgebouwd en is de continuïteit groot. Regiokeuze Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang (hierna BW/MO) - kwaliteit - kosten - kwetsbaarheid - grip - gemeentelijke identiteit Thema Richting Zwolle Apeldoorn Toegang Vanuit het principe één

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d.: 25 april 2016 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen Algemene subsidieverordening Gemeente Valkenburg aan de Geul 2016

Raadsvergadering d.d.: 25 april 2016 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen Algemene subsidieverordening Gemeente Valkenburg aan de Geul 2016 Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 25 april 2016 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen Algemene subsidieverordening Gemeente Valkenburg aan de Geul 2016 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van

Nadere informatie

Werken aan een Duurzame Toekomst

Werken aan een Duurzame Toekomst 2 Werken aan een Duurzame Toekomst Sterk, Sociaal, Solide./> F/x \:.i t / /\ GROENUMIlffi n NUMEGEN IJ W PARTIJ VAN DE ARBEID Nijmegen -^S ^ &...^(i** Perspectiefnota 22-25 Amendement GroenLinks, PvdA

Nadere informatie

Bijgaand ontvangt u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Koerhuis (VVD) inzake wantrouwen gemeenten in beleggers van middenhuurwoningen.

Bijgaand ontvangt u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Koerhuis (VVD) inzake wantrouwen gemeenten in beleggers van middenhuurwoningen. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van maart Onderwerp: Inzicht motie budgetoverzicht Sociaal Domein - Besluitvormend

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van maart Onderwerp: Inzicht motie budgetoverzicht Sociaal Domein - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van maart 2016 Besluit nummer: 2016_Raad_00018 Onderwerp: Inzicht motie budgetoverzicht Sociaal Domein - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Bij het behandelen van de begroting

Nadere informatie

Betreft: Kaderstellende notitie woningbouwprogramma s Langedijk

Betreft: Kaderstellende notitie woningbouwprogramma s Langedijk Gemeenteraad december 2012 Fractie GroenLinks Betreft: Kaderstellende notitie woningbouwprogramma s Langedijk 0. Inleiding Het college van Langedijk is in haar vergadering van januari 2012 akkoord gegaan

Nadere informatie

Doetinchem, 18 juni Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking RTA Jeugdzorg en de budgetverdeling voor 2015

Doetinchem, 18 juni Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking RTA Jeugdzorg en de budgetverdeling voor 2015 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.2 Financiële uitwerking Regionaal transitiearrangement Jeugdzorg Achterhoek ALDUS VASTGESTELD 26 JUNI 2014 Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking

Nadere informatie

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T Gemeente & adviesraad: 1 + 1 = 3? Waar wordt samengewerkt ontstaan successen, maar helaas ook wel eens teleurstellingen. Bij de samenwerking tussen gemeente en adviesraad is dat niet anders, zo is mijn

Nadere informatie

PROFILERING HOF VAN TWENTE

PROFILERING HOF VAN TWENTE PROFILERING HOF VAN TWENTE SEPTEMBER 2017 PROFIEL HOF VAN TWENTE In Hof van Twente vind je nog het kenmerkende coulisse-landschap waar landbouw, recreatie, wonen en werken naadloos worden ingepast. Ondernemers

Nadere informatie

Peter Naomi. Deze workshop. De positie van het RMC bij jongeren in een kwetsbare positie. Workshop RMC in positie

Peter Naomi. Deze workshop. De positie van het RMC bij jongeren in een kwetsbare positie. Workshop RMC in positie netwerkbijeenkomst 16 november 2017 Deze workshop De positie van het RMC bij jongeren in een kwetsbare positie Workshop RMC in positie Paul Löwik -netwerkbijeenkomst Wageningen 16 november 2017 ØWaar gaat

Nadere informatie

Wordt de nieuwsbrief in de mail niet goed getoond? Bekijk deze in uw browser. Raadsledennieuwsbrief 29 JUNI 2017

Wordt de nieuwsbrief in de mail niet goed getoond? Bekijk deze in uw browser. Raadsledennieuwsbrief 29 JUNI 2017 Wordt de nieuwsbrief in de mail niet goed getoond? Bekijk deze in uw browser. Raadsledennieuwsbrief 29 JUNI 2017 De rol van raadsleden bij Samen Organiseren Samen Organiseren is een nieuwe werkwijze, door

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

Met de brief in de bijlage stellen we de raad op de hoogte van de meest actuele stand van zaken.

Met de brief in de bijlage stellen we de raad op de hoogte van de meest actuele stand van zaken. Collegevoorstel Openbaar Embargo tot 9 juni 2015 Onderwerp Giro d Italia Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Eind juni vindt de persaankondiging

Nadere informatie

WERKPLAN 2013-2014. BEGROTING 2014 t/m 2016 NATIONAAL PARK WEERRIBBEN-WIEDEN SAMENWERKINGSVERBAND WEERRIBBEN-WIEDEN

WERKPLAN 2013-2014. BEGROTING 2014 t/m 2016 NATIONAAL PARK WEERRIBBEN-WIEDEN SAMENWERKINGSVERBAND WEERRIBBEN-WIEDEN WERKPLAN 2013-2014 en BEGROTING 2014 t/m 2016 NATIONAAL PARK WEERRIBBEN-WIEDEN en SAMENWERKINGSVERBAND WEERRIBBEN-WIEDEN Zwolle, mei 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Veranderingsproces..

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Meers. Meers 3 oktober 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Meers. Meers 3 oktober 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Meers Meers 3 oktober 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Huidige situatie 3. Deel 2: Toekomstbeeld 4. Afsluiting en vervolg Verenigingen dorpen uitdagingen

Nadere informatie

Verantwoord anders. Coalitieakkoord Coalitieakkoord gemeente Steenwijkerland 1

Verantwoord anders. Coalitieakkoord Coalitieakkoord gemeente Steenwijkerland 1 Verantwoord anders Coalitieakkoord 2014 2018 Coalitieakkoord 2014-2018 gemeente Steenwijkerland 1 Verantwoord anders coalitieakkoord 2014-2018, Steenwijkerland Inleiding De verkiezingsuitslag van 19 maart

Nadere informatie

Zijn er dan geen opmerkingen te maken? Natuurlijk wel!

Zijn er dan geen opmerkingen te maken? Natuurlijk wel! Beschouwingen n.a.v. de Begroting 2015-2018 Voorzitter, - Een sobere, transparante en doelmatige besteding van gemeentelijke middelen. - Een sluitende begroting voor 2015, - Beperkte lastenverhoging voor

Nadere informatie

...Waar we met elkaar een vervolg aan moeten geven voor de toekomst...

...Waar we met elkaar een vervolg aan moeten geven voor de toekomst... ...Waar we met elkaar een vervolg aan moeten geven voor de toekomst... Een korte terugblik op het symposium van 3 juli met een vraag aan de gemeenten. Inleiding Op 3 juli organiseerden we een symposium

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein

Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein We gaan doen wat nodig is. Niet meer, en niet minder. Geschreven door: Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein Bianca Groenewegen Karen Sonneveld Marjolein

Nadere informatie

'Hoe kunnen de WOW organisaties meer investeren jong talent?'

'Hoe kunnen de WOW organisaties meer investeren jong talent?' 'Hoe kunnen de WOW organisaties meer investeren jong talent?' Het YPN wil samen met de WOW-organisaties haar schouders zetten onder de profilering van de beheerorganisaties bij kinderen, jongeren, studenten,

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen D66 op de Begroting 2015 Gemeente Kaag en Braassem. Anders Denken, Anders Doen? Echt pas in 2016? Waar is het wachten op!

Algemene Beschouwingen D66 op de Begroting 2015 Gemeente Kaag en Braassem. Anders Denken, Anders Doen? Echt pas in 2016? Waar is het wachten op! Algemene Beschouwingen D66 op de Begroting 2015 Gemeente Kaag en Braassem Anders Denken, Anders Doen? Echt pas in 2016? Waar is het wachten op! 1 Voorzitter, Dank u wel Geachte leden van de raad, college

Nadere informatie

Welkom Informatieavond Statushouders 21 juni 2016

Welkom Informatieavond Statushouders 21 juni 2016 Welkom Informatieavond Statushouders 21 juni 2016 Uitgangspunten avond Onze plannen delen Partners hierin betrekken Geen eenrichtingsverkeer Ophalen wat er leeft, uw tips en zorgen Eerst plenair, dan uiteen

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling R. van Wijk 15I0002878 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229564 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Memo bijgevoegd Te

Nadere informatie