Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop:"

Transcriptie

1 Ruben Mink: Rotterdam staat er na 4 jaar beter voor! De fundamentele vraag die wat betreft het CDA centraal staat is of Rotterdam er BETER voorstaat dan vier jaar geleden. En of het stadsbestuur daaraan een goede bijdrage heeft geleverd of niet. BETER voor christendemocraten is: een samenleving waarin niet alle heil van de overheid wordt verwacht of juist van de markt, maar waar mensen gezamenlijk hun verantwoordelijkheid nemen en omzien naar de mensen die dat niet kunnen. Het CDA gelooft dat vooral de Rotterdammers zelf de stad maken. Ons past daarom bescheidenheid. Het stadsbestuur, de ambtenaren, ze zijn erg belangrijk voor de stad, maar niet het belangrijkste. Het zijn de Rotterdammers samen die de stad sterker kunnen maken. Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop: 1. De gemeente moet snijden in eigen vlees. Bij zo n grote bezuinigingsopgave heb je de plicht om eerst naar jezelf te kijken. En ook om de lasten van de crisis niet op de Rotterdammers af te schuiven. 2. We moeten investeren in talentontwikkeling en onderwijs om de stad sterker te maken. Het geld wat we daar in investeren is een investering in de toekomst. De toekomst van onze jongeren en daarmee de toekomst van onze stad.

2 Om met het eerste te beginnen. Snijden in eigen vlees om lasten te beperken en meer ruimte aan mensen in de stad te laten. Het CDA complimenteert dit stadsbestuur, en in het bijzonder de wethouder Organisatie & Financiën, met de forse reorganisatie die is ingezet. Deze reorganisatie levert een besparing op van 160 miljoen euro structureel. Dat is een enorm bedrag. Waar we in 2010 begonnen met een opgave van fte krimp in 2015 en een bezuiniging van ruim 70 mln op de bedrijfsvoering, gingen we via motie 31 naar een krimp van maar liefst fte. Van die krimp is inmiddels bijna fte gehaald. Het resterende deel gaan we komend jaar halen. We liggen dus op koers. En zoals ik al aan het begin zei: die reorganisatie hebben we niet ingezet om ambtenaren te ontslaan. We hebben de reorganisatie ingezet om te voorkomen dat alle bezuinigingen afgewenteld zouden worden op de stad, zoals met verdere lastenverhogingen. Het echte compliment gaat dan ook naar de medewerkers van de gemeente. Die ondanks de veranderingen die zijn doorgevoerd, en ondanks alles wat nog gaat komen, hun werk zijn blijven doen in en voor de stad. De tweede pijler waar we in 2010 op ingezet hebben is talentontwikkeling. Of: Onderwijs. Onderwijs. Onderwijs. In 2010 constateerden we dat het onderwijsniveau in onze stad veel beter kan. De bagage die een kind meekrijgt betaalt zich op latere leeftijd dubbel en dwars uit. Vernieuwend in de aanpak van het College was dat er voor het eerst serieus is gestuurd op hogere onderwijsresultaten. Geen makkelijk doel, maar wel één die de stad vooruit heeft geholpen.

3 We liepen in 2010 achter bij het landelijke gemiddelde. Het aantal voortijdig schoolverlaters was enorm. De inzet van deze coalitie op onderwijs met behoorlijke investeringen, is volgens het CDA enorm belangrijk geweest. Met deze inzet zijn onder andere: Ruim 200 groepen 0 gerealiseerd, waarmee kinderen op vroege leeftijd extra worden voorbereid op de basisschool 120 vakantieklassen gerealiseerd, waar in de zomervakantie vele honderden leerlingen met steun van leraren achterstanden hebben kunnen wegwerken De Rotterdamse aanpak Loopbaan-orientatie ontwikkeld en in gang gezet. Zoals ik al zei hebben we echter niet gestuurd op deze output, maar op daadwerkelijk hogere onderwijsresultaten: Vrijwel alle onderwijsresultaten liggen dichter bij het landelijke gemiddelde dan vier jaar geleden. Sommige zijn op het landelijk gemiddelde en sommige daarboven (groep 3/4 PO). De achterstand van de CITO eindtoets t.o.v. het landelijk gemiddelde is met bijna een kwart ingelopen (531.2 in 2010 tov 535, nu: drie punten verschil). Jaarlijks verlaten 1000 jongeren minder de school zonder een diploma op zak. Aantal zwakke scholen. Doelstelling was halvering in 2014 van het aantal in 2012, en nul zeer zwakke scholen. Dat lijkt ook te gaan lukken. Deze hogere onderwijsresultaten zijn een fantastische prestatie van het Rotterdamse onderwijsveld.

4 Voorzitter, Ik heb nu twee belangrijke opgaven genoemd waar keihard aan gewerkt is in de afgelopen vier jaar. En waar dus concreet resultaat op is geboekt door dit College. De stad staat er op deze gebieden een stuk beter voor dan vier jaar geleden. Maar dit had ik op meer gebieden kunnen doen. Zo staat Rotterdam er beter voor als het gaat om: Vrijwilligers. Het is geweldig dat er de afgelopen periode meer vrijwilligers zijn bijgekomen. Op het gebied van verkeer en vervoer; het nieuwe station is bijna en de randstadrail is een succes. Ook zijn er belangrijke stappen gezet richting een beter wegennet om Rotterdam. Speeltuinen. Deze wethouder heeft samen met de speeltuinverenigingen gewerkt aan de toekomstbestendigheid van de speeltuinen. De vergroening van de stad. Het niveau van de buitenruimte hebben we op orde weten te houden (4 en 3,5). En er zijn meer dan 70 vergroenings projecten uitgevoerd, waarbij eigen initiatief van bewoners en organisaties aan de basis stond. Streng beleid rondom coffeeshops is doorgezet in de afgelopen periode. Coffeeshops staan niet te dicht in de buurt bij scholen en schending van coffeeshop criteria leidt tot sluiting. Wij zijn tevreden met het besluit dat de openingstijden zijn vervroegd naar 22:00 uur s avonds ipv 01:00 uur s nachts. Wij blijven strijden tegen het onschuldige karakter van zogenaamde softdrugs.

5 Helaas zien wij met lede ogen een coffeeshop-coalitie ontstaan. Gelukkig heeft de coffeeshop-coalitie nog niet weten te bereiken dat de gemeente zijn eigen wiet gaat kweken. Voor het CDA blijft duidelijk: Veilige wiet, bestaat niet. De winkelopenstelling op zondag. Best lastig vanwege de grote verdeeldheid over het onderwerp, maar het CDA wilde graag dat de winkels op zondag pas vanaf 12:00 uur open konden. Vooral kleinere ondernemers waren daar erg blij mee. Wij zijn tevreden dat we een lijn hebben kunnen vinden in deze coalitie. Niet alles is in geld uit te drukken, maar wel van grote waarde. Voorzitter, Zijn wij dan met alles tevreden en leunen wij genoegzaam achterover? Nee. In de afgelopen jaren is niet alles gelukt wat wij wilden. Dat is niets bijzonders, daar moet je eerlijk over zijn. Meneer Sies. Een belangrijk punt voor het CDA is het vasthouden en aantrekken van gezinnen en hoger opgeleiden. Om Rotterdam sterker te maken hebben we deze groepen nodig in onze stad. Zoals wij al eerder hebben gezegd: zonder gezinnen, zonder middeninkomens, kunnen we deze stad niet sterker maken. Eerder noemde ik het project de Weg naar Kralingen, maar een ander positief voorbeeld wat ik hier wil noemen is De Tuin op het Zuiden in Pendrecht.

6 De target van gezinswoningen hebben we helaas niet gehaald. Wij hadden het liefst gezien dat die target wel was gehaald. Maar we moeten ook realistisch zijn. Per saldo is het verschil met 4 jaar geleden dat er nu gezinswoningen in Rotterdam extra zijn. Dat betekent wat ons betreft dus wel een verbetering. Maar nogmaals, we hadden graag nog meer gezien. Wij hadden een hoger resultaat moeten boeken op het aantal bijstandsgerechtigden wat weer aan het werk was gegaan. Een bekend voorbeeld is het project in de kassen in het Westland. Het project heeft tot nu toe slechts tientallen mensen aan het werk gezet. Wel willen wij doorgaan met het project. Als je stopt leg je je in feite neer bij de situatie. Bovendien is elke uitkeringsgerechtigde die aan het werk gaat winst. Een laatste punt, wat ik ook heb gemaakt tijdens de begroting afgelopen najaar, is dat wij meer hadden willen bereiken in het verduurzamen van sportverenigingen. Na zoveel jaar zijn er 3 verenigingen die zullen verduurzamen, dat is iets waar wij eerlijk van zeggen: dit hadden er echt vele tientallen moeten zijn wat ons betreft. En soms voorzitter, zijn er ook kansen gemist, waarvan de belangrijkste toch wel is dat nieuwe stadion. Het is bekend dat het CDA voorstander was van een nieuw stadion. Het had niet alleen een mooie, nieuwe voetbaltempel opgeleverd. Het had een enorme gebiedsontwikkeling in gang gezet op Zuid, met veel nieuwe banen. Echte banen.

7 Maar voorzitter, Dat mag de afgelopen periode niet overschaduwen. Dit College heeft met steun van deze coalitie verantwoordelijkheid genomen voor het bestuur van deze stad. In een moeilijke tijd. Een zware reorganisatie is doorgevoerd waarbij tegelijkertijd belangrijke investeringen zijn gedaan. Investeringen in de toekomst van onze stad. Dit stadsbestuur heeft belangrijke ontwikkelingen in gang gezet, die de stad er BETER voor doet staan dan vier jaar geleden. Daar heb ik zelf, en dat geldt ook voor mijn fractiegenoten, graag een bijdrage aan geleverd. Als CDA danken wij een ieder met wie wij daaraan hebben mogen samenwerken. Dank u wel.

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voorzitter, Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voordat ik kom tot de bijdrage van de CDA-fractie wil ik graag een groot compliment maken. Zoals u misschien wél verwacht had, gaat dat compliment

Nadere informatie

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014 POLITIEKE MARKT APELDOORN Voorzitter: G.L.Y. Bos Secretaris: A. Oudbier Notulist: J. Versteeg Onderwerp Voorstel Subsidieaanvraag i.h.k.v. de Beleidslijn gemeenten Datum 9 januari 2014 Tijdstip 19.00 20.00

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 3 januari Geachte aanwezigen,

Nieuwjaarstoespraak 3 januari Geachte aanwezigen, Nieuwjaarstoespraak 3 januari 2012 Geachte aanwezigen, Ik wil beginnen met u van harte welkom te heten op deze derde dag van het nieuwe jaar. De eerste maal dat wij hier in het nieuwe Stadshuis deze nieuwjaarsbijeenkomst

Nadere informatie

Geachte college, geachte leden van de raad.

Geachte college, geachte leden van de raad. Beschouwingen Hart voor Urk naar aanleiding van de kadernota 2013. Geachte college, geachte leden van de raad. Dankbaar zijn we dat we hier na een woelig jaar van bezuinigingen, en verkiezingen weer mogen

Nadere informatie

Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ)

Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) NRC -25 april 2018 Verbetering Rdam-Zuid is taai proces Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) De ambities om Zuid vooruit te helpen worden niet allemaal gehaald. Toch spreekt NPRZ-directeur Marco Pastors

Nadere informatie

Want doen we nu echt zoveel samen?

Want doen we nu echt zoveel samen? Dames en heren, Welkom in het DOEK en welkom in 2014. Dit welkom spreek ik uit namens de organisatoren van deze Ommer Nieuwjaarsreceptie; de Ondernemersvereniging Ommen, de Handelsvereniging Ommen, Koninklijke

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Weert 30 mei 2013 www.cdaweert.nl 2 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen voorjaarsnota Gemeente

Nadere informatie

Alternatieve begroting 2014

Alternatieve begroting 2014 Alternatieve begroting 2014 GroenLinks Rotterdam kiest ervoor om in economisch lastige tijden te blijven investeren in de stad. Dat doen we door meer geld uit te trekken voor bijvoorbeeld onderwijs, het

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

Beschouwingen SP Voorjaarsnota 2012

Beschouwingen SP Voorjaarsnota 2012 Beschouwingen SP Voorjaarsnota 2012 Voorjaarsnota VZ, de voorjaarsnota is een belangrijk moment om richting te geven. Dit is het moment om onze wensen te uiten zodat deze in de begroting kunnen worden

Nadere informatie

Speech toelichting Cultuurplan door wethouder Pex Langenberg woensdag 7 september 2016, om 11:00 uur in Codarts 1

Speech toelichting Cultuurplan door wethouder Pex Langenberg woensdag 7 september 2016, om 11:00 uur in Codarts 1 1 Kunst en cultuur. Hoe kun je op zoiets moois zoiets abstracts nou een prijssticker plakken? Zeggen: voor jou meer budget, en voor jou minder budget, en sorry, voor jou nu niets? Maar het moet. We moeten

Nadere informatie

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017.

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017. Speech Sybrand Buma nieuwjaarsbijeenkomst CDA Almere Stadhuis van Almere Wat goed om hier weer met zoveel CDA ers bij elkaar te zijn. We wensen elkaar bij het start van het nieuwe jaar altijd alle goeds

Nadere informatie

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG 2018-2028 oktober 2017 1 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD ONZE VISIE ONZE MISSIE p. 3 p. 5 p. 7 ONZE KERNWAARDEN p. 7 EEN ECHTE HEERLENSE

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Marco Pastors 11 maart 2015

Uitvoeringsplan Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Marco Pastors 11 maart 2015 Uitvoeringsplan Nationaal Programma Rotterdam Zuid Marco Pastors 11 maart 2015 1 1 Werkgebied 2 2 2 Rotterdam Zuid 2014 Nederland Totaal G4 Rotterdam Zuid 7 Focus wijken %huishoudens met WWB-AO-of WWuitkering

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

Het is bijna voorbij.. Dat is het perspectief van Oost.

Het is bijna voorbij.. Dat is het perspectief van Oost. Jij komt nooit meer terug, voorbij, het ging allemaal zo vlug, al die kennissen die vragen, hoe het met ons gaat. Het is te laat, het is te laat. Dit zongen wij samen met snik in onze stem onder uw aanvoering

Nadere informatie

Beste leden van D66, Beste sympathisanten en geïnteresseerden, Beste raadsleden en collega-bestuurders,

Beste leden van D66, Beste sympathisanten en geïnteresseerden, Beste raadsleden en collega-bestuurders, Nu vooruit! Speech lijsttrekker Berend de Vries 11 januari 2014 Beste leden van D66, Beste sympathisanten en geïnteresseerden, Beste raadsleden en collega-bestuurders, Ik wens u allen een mooi en succesvol

Nadere informatie

Willen is wet. Wat er ook verandert, het karakter blijft.

Willen is wet. Wat er ook verandert, het karakter blijft. Zuid wil vooruit Willen is wet Willen is wet in Rotterdam. Generaties nieuwkomers hebben een wereldstad in elkaar geheid die niet stuk te krijgen is. Kranige mannen en vrouwen van heinde en verre staken

Nadere informatie

De Nederlandse economie groeit gestaag, las ik laatst in de cijfers van het Cpb. Niet uitbundig, benadrukte het planbureau, maar gestaag.

De Nederlandse economie groeit gestaag, las ik laatst in de cijfers van het Cpb. Niet uitbundig, benadrukte het planbureau, maar gestaag. Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de Twentse Haring 15 juni 2016. Dames en heren, Wat fijn u hier allemaal weer te zien. Een bijzondere editie dit jaar van deze Twentse Haring Primeur. Het is de

Nadere informatie

Onze Stad. Een stad van ons allemaal.

Onze Stad. Een stad van ons allemaal. Onze Stad. Een stad van ons allemaal. Kaderen, afspraken maken, en dat, ondanks de sterker wordende economie, met nog aardig wat onzekerheden. Zo is ook deze kaderbrief opgesteld. Omdat niet vooruit gelopen

Nadere informatie

Inbreng Sybrand Buma (debat begrotingsakkoord)

Inbreng Sybrand Buma (debat begrotingsakkoord) Gesproken woord geldt Inbreng Sybrand Buma (debat begrotingsakkoord) Wat Nederland nodig heeft is een beleid gericht op meer banen, en het structureel versterken van de economie. Zonder verdere belastingverhoging,

Nadere informatie

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO Wat is de naam van uw partij? PvdA Hillegom Wie is uw lijsttrekker? Annemieke van Dijk en Fred van Loenen Wie is uw wethouderskandidaat? De PvdA heeft in Hillegom

Nadere informatie

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo, 5 november 2010 Begroting 2011-2014 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo moet bezuinigen. Bezuinigen betekent dat de gemeenteraad vandaag besluit te stoppen met wat we gisteren

Nadere informatie

Aan: Commissie Bestuur en Middelen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug 13-11-14.

Aan: Commissie Bestuur en Middelen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug 13-11-14. Aan: Commissie Bestuur en Middelen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug 13-11-14. Behorende bij: Agendapunt 4.2. DE VVV-HELPDESK/WINKEL IN DOORN MOET BLIJVEN!! Geachte leden van de Commissie Bestuur en

Nadere informatie

AMSTERDAMMERS AAN HET WERK. Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon

AMSTERDAMMERS AAN HET WERK. Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon AMSTERDAMMERS AAN HET WERK Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon 1 Samenvatting De weg uit armoede is werk. De vraag hoe mensen weer aan het werk geholpen kunnen worden is actueel. De flinke

Nadere informatie

Wanneer wordt je van ouder - activist?

Wanneer wordt je van ouder - activist? ALGEMENE BESCHOUWINGEN Kadernota 2014 29 Mei 2013 inbreng CDA fractie Voorzitter, Wanneer wordt je van ouder - activist? Daarover las ik het boek Zorg en Zeggenschap van Jet Isarin over de zwaar gehandicapte

Nadere informatie

Voorzitter, Voorjaarsnota Zaltbommel 2015, 26 juni

Voorzitter, Voorjaarsnota Zaltbommel 2015, 26 juni Voorzitter, Voor ons ligt de voorjaarsnota 2015. Een voorjaarsnota die voortbouwt op de afgelopen raadsperiode. Het CDA vindt dat het College complimenten verdient voor het werk over die afgelopen raadsperiode.

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we onze beschouwingen uit mogen spreken over de politieke gang van zaken en de daarmee samenhangende begroting.

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Colofon. Almeerse Scholen Groep. Koersplan maart 2015

Wat gaan we doen? Colofon. Almeerse Scholen Groep. Koersplan maart 2015 Colofon De uitgebreide versie van het ASG Koersplan 2015-2018 kunt u vinden op www.almeersescholengroep.nl. Dit is een uitgave van de Almeerse Scholen Groep. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

Allereerst wil ik u een gezegend, gezond en gelukkig Nieuwjaar toewensen! En uiteraard hoop en wens ik dat het uw ondernemingen goed gaat.

Allereerst wil ik u een gezegend, gezond en gelukkig Nieuwjaar toewensen! En uiteraard hoop en wens ik dat het uw ondernemingen goed gaat. Toespraak bij het Nieuwjaarsontbijt van de Building Society, door Commissaris van de Koningin, drs. Ank Bijleveld-Schouten, op 10 januari 2012 te Delden. Dames en heren, Allereerst wil ik u een gezegend,

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter,

Voorzitter, Voorzitter, Er is weer een jaar voorbij gevlogen en dus weer tijd voor nieuwe algemene beschouwingen, vorig jaar begonnen we onze bijdrage in de begrotingsvergadering met; het gait nait best. Tot onze teleurstelling

Nadere informatie

Plan voor een nieuwe rugbytempel in Rotterdam

Plan voor een nieuwe rugbytempel in Rotterdam Plan voor een nieuwe rugbytempel in Rotterdam Inleiding Nederland is een enorm succesvol rugbyland en zeker in Rotterdam heeft de sport een grote aanhang. Niet voor niets zijn er maar liefst vier rugbyclubs

Nadere informatie

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT MdV De begroting is wederom een knap staaltje werk waar door heel veel medewerkers in dit huis veel energie en vakmanschap in is gestoken. Dat verdient waardering, zowel richting college als richting al

Nadere informatie

Banenplan voor Emmen D66

Banenplan voor Emmen D66 Banenplan voor Emmen D66 Voorwoord De wereld bevindt zich inmiddels zes jaar in een financiële crisis. De effecten daarvan zijn overal merkbaar. Vooral ook in Emmen. Mensen verliezen hun baan, maken schulden

Nadere informatie

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor 2015-2018 op de Programmabegroting Raadsvoorstel 2014-63 Een beter Venlo voor hetzelfde geld Voor u ligt de tegenbegroting van de SP- Venlo voor

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen bekijken een filmpje van de NOS, van maandag 29 oktober. Daarna beantwoorden ze vragen over dit

Nadere informatie

Kansrijke wijken rond het centrum

Kansrijke wijken rond het centrum Kansrijke wijken rond het centrum Ambitie kansrijke wijken Het aantrekkelijker maken van een aantal stadswijken voor draagkrachtige gezinnen Daarmee het imago van Rotterdam verhogen als aantrekkelijke

Nadere informatie

Samen werken aan de kleurrijke toekomst van Rijswijk

Samen werken aan de kleurrijke toekomst van Rijswijk Gemeenteraadsfractie Voor elkaar, met elkaar, Samen voor Rijswijk Begroting 2016 2019 Alleen de uitgesproken tekst geldt! Voorzitter, Samen werken aan de kleurrijke toekomst van Rijswijk Het was een bijzonder

Nadere informatie

Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent.

Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent. Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent. 1. Zelfstandig Westvoorne Als heel veel dorpen bij elkaar

Nadere informatie

Lefier in samenvatting jaarverslag. Samenvatting jaarverslag

Lefier in samenvatting jaarverslag. Samenvatting jaarverslag Lefier in 2014 samenvatting jaarverslag Samenvatting jaarverslag 2014 1 Lefier in 2014 samenvatting jaarverslag Wij zijn Lefier, een woningcorporatie in Noord-Nederland. Lefier staat midden in de samenleving

Nadere informatie

Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam

Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam Kinderen en jongeren moeten tegenwoordig steeds méér en steeds beter presteren, een zo hoog mogelijke opleiding volgen, diploma

Nadere informatie

hart zuid De 750 van zuid

hart zuid De 750 van zuid hart van zuid De 750 van zuid We bouwen aan een toekomst voor Rotterdammers op Zuid. We betreden hierbij onbegane paden en kiezen niet altijd de makkelijkste weg. Hart van Zuid Rotterdam 2019 Diederik

Nadere informatie

Onderwerp : Jaarstukken 2016 IJmond Werkt!

Onderwerp : Jaarstukken 2016 IJmond Werkt! Raadsvoorstel *Z03D358CF1A* Aan de raad Documentnummer : INT-17-35730 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Jaarstukken 2016 IJmond Werkt! Inleiding De gemeenschappelijke regeling IJmond Werkt! verzorgt voor

Nadere informatie

100% sociaal Het kan anders en socialer in Rotterdam SP-alternatief voor de kaderbrief 2015 en de toekomst van de stad

100% sociaal Het kan anders en socialer in Rotterdam SP-alternatief voor de kaderbrief 2015 en de toekomst van de stad SP-fractie Rotterdam - www.rotterdam.sp.nl T. 010-267 33 59 - E. fractie@rotterdam.sp.nl 100% sociaal Het kan anders en socialer in Rotterdam SP-alternatief voor de kaderbrief 2015 en de toekomst van de

Nadere informatie

Energietransitie: gewoon doen!

Energietransitie: gewoon doen! Energietransitie: gewoon doen! Voorzitter, een drieslag dit jaar als het gaat om debatten over duurzame energie. Eind mei, half juli en nu vanavond. Eind mei had ik het over een enorme opgave, een opgave

Nadere informatie

Gevraagd besluit: Samenvattend stellen wij u voor om de verbeterde kaderbrief 2014 vast te stellen.

Gevraagd besluit: Samenvattend stellen wij u voor om de verbeterde kaderbrief 2014 vast te stellen. Rotterdam, 8 juli 2014 Aan de Gemeenteraad Onderwerp: Verbeterde Kaderbrief 2014 Gevraagd besluit: Samenvattend stellen wij u voor om de verbeterde kaderbrief 2014 vast te stellen. Op welke gronden deze

Nadere informatie

In dit verslag blikken wij als Stichting Open Arms terug op het jaar 2012 en kijken wij vooruit naar het jaar 2013.

In dit verslag blikken wij als Stichting Open Arms terug op het jaar 2012 en kijken wij vooruit naar het jaar 2013. In dit verslag blikken wij als Stichting Open Arms terug op het jaar 2012 en kijken wij vooruit naar het jaar 2013. Het jaar 2012 stond in het teken van het wisselen van de wacht. Grethe Kruizinga vond

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

Kunst en Cultuur. De Stadsgehoorzaal

Kunst en Cultuur. De Stadsgehoorzaal Voorzitter, VV2000/Leefbaar Vlaardingen is diep teleurgesteld en geloof mij, dat is een understatement maar wij moeten het netjes houden. De raad heeft het college op pad gestuurd om alle op- en aanmerkingen

Nadere informatie

Betrokken ouders maken het verschil!

Betrokken ouders maken het verschil! Betrokken ouders maken het verschil! Verslag bijeenkomst 2 juni 2016 Ouders op zoek naar nuttige tips Veel ouders die dit evenement bezochten, kwamen vooral voor praktische tips naar het Nieuwe Luxor.

Nadere informatie

onderzoeksopzet dienstverlening en personele krimp

onderzoeksopzet dienstverlening en personele krimp onderzoeksopzet dienstverlening en personele krimp november 2015 1 inleiding aanleiding De economische crisis en bezuinigingen door de rijksoverheid stelde de gemeente in 2009 voor een omvangrijke financiële

Nadere informatie

Gemeenteraad 10 juni Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota Voorzitter,

Gemeenteraad 10 juni Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota Voorzitter, Gemeenteraad 10 juni 2015 11. Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota 2015 Voor 2016 voorziet deze gemeente inkomsten en uitgaven van ruim 6,6 miljard euro. Ook al ligt een groot deel daarvan al vast:

Nadere informatie

PvdA Rotterdam: werk maken van Rotterdam!

PvdA Rotterdam: werk maken van Rotterdam! PvdA Rotterdam: werk maken van Rotterdam! Werk voor iedereen. Met dat streven is de Partij van de Arbeid groot geworden. Omdat werk een bron van inkomen is en zelfstandigheid verschaft. Maar ook omdat

Nadere informatie

KRAAN KÁN DICHT Tweede Kamerfractie februari 2015

KRAAN KÁN DICHT Tweede Kamerfractie februari 2015 DE KRAAN KÁN DICHT Tweede Kamerfractie februari 2015 Er gaat niets boven Groningen. En niets mag boven de veiligheid van de Groningers gaan. Daarom moet de gaskraan dit jaar nog fors dicht. Naar maximaal

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Constaterende dat de verpakkingsindustrie een belangrijke veroorzaker is van de afvalberg en zwerfafval,

Constaterende dat de verpakkingsindustrie een belangrijke veroorzaker is van de afvalberg en zwerfafval, GROEN Motie statiegeldalliantie Constaterende dat de verpakkingsindustrie een belangrijke veroorzaker is van de afvalberg en zwerfafval, Overwegende dat statiegeld op blikje en (pet)flessen een belangrijke

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Integraal huisvestingsplan Registratienummer: 513472 Op voorstel van het college d.d.: 17 december 2013 Datum vergadering: 28 januari 2014 Portefeuillehouder: J.P.

Nadere informatie

Stichting Jyambere Aanmoediging tot ontwikkeling

Stichting Jyambere Aanmoediging tot ontwikkeling Stichting Jyambere Aanmoediging tot ontwikkeling Jaarverslag 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Doelstelling... 4 3. Visie... 4 4. Werkwijze... 4 5. Terugblik 2017... 5 6. Toezicht... 7 7. Vooruitkijken...

Nadere informatie

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen op 20 maart. Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten?

Nadere informatie

MARCO PASTORS DIRECTEUR

MARCO PASTORS DIRECTEUR MARCO PASTORS DIRECTEUR Zuid Werkt 2012 De start van het NPRZ wordt gemarkeerd door de ondertekening van het convenant Zuid Werkt op 19 september 2011. Daarin spreken de NPRZ-partners af dat Rotterdam-Zuid

Nadere informatie

Thuiszorg. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1

Thuiszorg. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1 Inhoudsopgave 1...1 2 Vragenlijst...2 1 Wat is uw beroep?...2 2 Van welke bond bent u lid?...3 3 Wat is uw hoogst voltooide opleiding (deze opleiding heeft u met goed gevolg afgelegd)?...4 4 Hoe lang bent

Nadere informatie

Het is vandaag een feestelijke dag voor de Landelijke Cliëntenraad. U bestaat tien jaar. Ik feliciteer u allemaal van harte met dit jubileum.

Het is vandaag een feestelijke dag voor de Landelijke Cliëntenraad. U bestaat tien jaar. Ik feliciteer u allemaal van harte met dit jubileum. Toespraak staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het jaarcongres van de Landelijke Cliëntenraad op 29 maart 2012 in Nieuwegein. Dames en heren, Het is vandaag een feestelijke

Nadere informatie

Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren.

Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren. Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren. Voordat ik mijn speech begin, wil ik stilstaan bij de actualiteit.

Nadere informatie

26 augustus Onderzoek: Leefbaarheid en veiligheid in uw buurt en plannen Rotterdam

26 augustus Onderzoek: Leefbaarheid en veiligheid in uw buurt en plannen Rotterdam 26 augustus 2017 Onderzoek: Leefbaarheid en veiligheid in uw buurt en plannen Rotterdam Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten

Nadere informatie

Begrotingswijziging 76/17A

Begrotingswijziging 76/17A Begrotingswijziging 76/17A Voorgestelde behandeling : Procedurevergadering : 20 november 2017 Onderwerp Begrotingswijziging gereserveerde middelen Energie voor uitvoering Energietransitie 2018-2019 Aan

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 Onderwerp: Voorzitter: Aanwezig zijn de leden: Griffie: Portefeuillehouders: Financieel meerjarenbeleid

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

Met de deur in huis: speeches zijn altijd leuker zelf te geven dan ernaar te moeten luisteren...toch vraag ik uw aandacht voor deze nieuwjaarspeech

Met de deur in huis: speeches zijn altijd leuker zelf te geven dan ernaar te moeten luisteren...toch vraag ik uw aandacht voor deze nieuwjaarspeech Beste Texelaars, Met de deur in huis: speeches zijn altijd leuker zelf te geven dan ernaar te moeten luisteren...toch vraag ik uw aandacht voor deze nieuwjaarspeech Dames en heren...het gaat op veel punten

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Mens en Tuin

Jaarverslag 2016 Mens en Tuin Jaarverslag 2016 Mens en Tuin Inleiding en rode draad in 2016 Het jaar 2016 begon al vroeg voor Mens en Tuin. Immers, het zou het jaar van het 30- jarig bestaan worden. Wat wilden we eigenlijk vieren?

Nadere informatie

Koers 2022 Speelruimte voor levensgeluk en werkplezier

Koers 2022 Speelruimte voor levensgeluk en werkplezier Koers 2022 Speelruimte voor levensgeluk en werkplezier Speelruimte voor levensgeluk en werkplezier Samen met mensen die wij ondersteunen, vrijwilligers en vertegenwoordigers vormen we Estinea. Of je nu

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Gemeenteraadsfractie Socialistische Partij Oldambt

Algemene beschouwingen Gemeenteraadsfractie Socialistische Partij Oldambt Algemene beschouwingen 2015 Gemeenteraadsfractie Socialistische Partij Oldambt Nederland en de andere EU landen zitten nog steeds in economisch zwaar weer. De armoede onder de Nederlandse bevolking neemt

Nadere informatie

Adres Speel-o-theek Apothekersdijk 33 (het Leidse Volkshuis) 2312 DD Leiden Tel:

Adres Speel-o-theek Apothekersdijk 33 (het Leidse Volkshuis) 2312 DD Leiden Tel: Adres Speel-o-theek Apothekersdijk 33 (het Leidse Volkshuis) 2312 DD Leiden Tel: 06 24211018 e-mail: sotklapstuk@hotmail.com KLAPSTUKNIEUWS Hallo allemaal! Het is weer de hoogste tijd voor een nieuwsbrief

Nadere informatie

Toespraak nieuwjaarsreceptie burgemeester Ada Grootenboer- Dubbelman, gemeente Goeree-Overflakkee

Toespraak nieuwjaarsreceptie burgemeester Ada Grootenboer- Dubbelman, gemeente Goeree-Overflakkee Toespraak nieuwjaarsreceptie burgemeester Ada Grootenboer- Dubbelman, gemeente Goeree-Overflakkee Samenwerking in de samenleving Dames en heren, Graag heet ik u, mede namens het college van burgemeester

Nadere informatie

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam,

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Deze voorjaarsnota is de eerste stap naar drastische bezuinigingen voor de komende jaren.

Nadere informatie

TIJD OM TE WERKEN Internationale Vrouwendag 8 maart 2014

TIJD OM TE WERKEN Internationale Vrouwendag 8 maart 2014 TIJD OM TE WERKEN Internationale Vrouwendag 8 maart 2014 TIJD OM TE WERKEN Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een dag die ooit begon op 8 maart 1908 met een massale staking van Amerikaanse vrouwen

Nadere informatie

Wijkvereniging 'Van Stolkpark' Postbus 87783, 2508 DD Scheveningen

Wijkvereniging 'Van Stolkpark' Postbus 87783, 2508 DD Scheveningen Wijkvereniging 'Van Stolkpark' Postbus 87783, 2508 DD Scheveningen info@vanstolkpark.nl www.vanstolkpark.nl Per mail gestuurd aan politieke partijen in de gemeenteraad van Den Haag. Onderwerp: Verkiezingstijd:

Nadere informatie

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Werken aan een Duurzame Toekomst

Werken aan een Duurzame Toekomst 2 Werken aan een Duurzame Toekomst Sterk, Sociaal, Solide./> F/x \:.i t / /\ GROENUMIlffi n NUMEGEN IJ W PARTIJ VAN DE ARBEID Nijmegen -^S ^ &...^(i** Perspectiefnota 22-25 Amendement GroenLinks, PvdA

Nadere informatie

Als problemen zich opstapelen kun jij van betekenis zijn. Wij zijn Present. Jij ook?

Als problemen zich opstapelen kun jij van betekenis zijn. Wij zijn Present. Jij ook? Als problemen zich opstapelen kun jij van betekenis zijn. Wij zijn Present. Jij ook? Achter elke voordeur gaat weleens iets mis Hulpverleners kunnen niet alles alleen oplossen. Achter elke voordeur gaat

Nadere informatie

Particuliere verhuur(-ders) in Rotterdam

Particuliere verhuur(-ders) in Rotterdam Gemeente Rotterdam Farida Aghris Congres Platform 31 25 maart 2015 Particuliere verhuur(-ders) in Rotterdam Particuliere verhuurders in Rotterdam Rotterdam in cijfers: algemeen en huursector Kansen in

Nadere informatie

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren,

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015 Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Wanneer we kijken naar de wereld om ons heen, dan beseffen we hoe rijk gezegend we zijn met de omgeving waarin we

Nadere informatie

De sleutel naar vrijheid

De sleutel naar vrijheid De sleutel naar vrijheid Een boek over het mechanisme van mensen zichzelf gevangen te maken en te houden, waardoor ze niet toekomen aan dat wat ze echt zouden willen. Voor iedereen die vast raakt of zit,

Nadere informatie

Perspectiefnota. ( )

Perspectiefnota. ( ) Perspectiefnota. (30-06-2016) Voorzitter, Dames en Heren, Allereerst wil de CU het college en de betrokken ambtenaren bedanken voor hun inzet om deze PN tot stand te brengen. Ook dit jaar ligt er weer

Nadere informatie

HET AANVALSPLAN BINNENSTAD

HET AANVALSPLAN BINNENSTAD HET AANVALSPLAN BINNENSTAD Hoe Doetinchem de binnenstad weer teruggeeft aan inwoners en ondernemers Aan de Oude IJssel in Doetinchem zitten mensen tegenwoordig onderuitgezakt in een strandstoel met hun

Nadere informatie

voorjaarsdebat 2015 Geachte voorzitter, inwoners van Zoetermeer op de tribune en thuis, leden van de Raad en College.

voorjaarsdebat 2015 Geachte voorzitter, inwoners van Zoetermeer op de tribune en thuis, leden van de Raad en College. 1 voorjaarsdebat 2015 Geachte voorzitter, inwoners van Zoetermeer op de tribune en thuis, leden van de Raad en College. Kent u dat mooie stukje samenspraak uit Alice in Wonderland? Dag Kát, zei Alice,

Nadere informatie

Bijeenkomst 4 november... 2 Conclusie:... 2 Kern:... 2 Quotes Politiek... 3 Verslag per thema... 4 Werken en Ondernemen... 4 Wonen... 4 Imago...

Bijeenkomst 4 november... 2 Conclusie:... 2 Kern:... 2 Quotes Politiek... 3 Verslag per thema... 4 Werken en Ondernemen... 4 Wonen... 4 Imago... Bijeenkomst 4 november... 2 Conclusie:... 2 Kern:... 2 Quotes Politiek... 3 Verslag per thema... 4 Werken en Ondernemen... 4 Wonen... 4 Imago... 4 Recreëren... 5 1 Bijeenkomst 4 november Sinds een aantal

Nadere informatie

Wat is de essentie van het 6 miljard pakket? Waarom is er besloten om te bezuinigen? Wordt de economie kapot bezuinigd?

Wat is de essentie van het 6 miljard pakket? Waarom is er besloten om te bezuinigen? Wordt de economie kapot bezuinigd? Wat is de essentie van het 6 miljard pakket? Er is een pakket van 6 miljard euro aan aanvullende bezuinigingen overeenkomen. De bezuinigingen worden hoofdzakelijk gevonden via uitgavenbeperkingen binnen

Nadere informatie

Het jaar 2014. 2014 is het eerste jaar voor de nieuwe stichting Kringloopwinkel Amstelveen. De Boemerang maakt een doorstart.

Het jaar 2014. 2014 is het eerste jaar voor de nieuwe stichting Kringloopwinkel Amstelveen. De Boemerang maakt een doorstart. Jaarverslag 2014 Het jaar 2014 2014 is het eerste jaar voor de nieuwe stichting Kringloopwinkel Amstelveen. De Boemerang maakt een doorstart. De uitdaging voor 2014 is het winkeloppervlak te vergroten,

Nadere informatie

Geachte dames en heren van de commissie,

Geachte dames en heren van de commissie, Geachte dames en heren van de commissie, Mijn naam is.., medewerker Vastgoed bij een zorginstelling. Geboren en getogen Purmerendse en woonachtig in de Weidevenne. Graag maak ik van de gelegenheid gebruik

Nadere informatie

Herziene kadernota Voor de 2 e keer behandelen wij in de raadscommissie de kadernota voor 2015.

Herziene kadernota Voor de 2 e keer behandelen wij in de raadscommissie de kadernota voor 2015. Herziene kadernota 2015 Voor de 2 e keer behandelen wij in de raadscommissie de kadernota voor 2015. De 1 e versie liet een zeer zorgwekkend beeld zien. Ons weerstandsvermogen zou 160.000,- onder het minimaal

Nadere informatie

Cursus Rekencoördinatoren

Cursus Rekencoördinatoren Cursus Rekencoördinatoren ROC Albeda College 13 oktober 2011 Bijeenkomst 2 Monica Wijers, Vincent Jonker, Freudenthal Instituut Een boek Wiskunde en didactiek 1 Voor aanstaande leraren basisonderwijs Fred

Nadere informatie

Tijdelijk Anders Gebruiken

Tijdelijk Anders Gebruiken Tijdelijk Anders Gebruiken van terreinen en gebouwen Ingrid van de Vossenberg Projectleider T.A.G. / Stedenbouwkundige / Gemeente Nijmegen Wat is TAG? De ontwikkelaar: sloopt niet, maar stelt gebouw

Nadere informatie

Algemene beschouwingen 8 juli Voorzitter,

Algemene beschouwingen 8 juli Voorzitter, Algemene beschouwingen 8 juli 2015 Voorzitter, De PvdA vroeg onlangs aan de inwoners van Krimpenerwaard hoe zij vinden dat het gaat met hun nieuwe gemeente. Daar kwamen diverse reacties op. De rode draad

Nadere informatie

College van Beroep voor het bedrijfsleven Jaarverslag 2017

College van Beroep voor het bedrijfsleven Jaarverslag 2017 College van Beroep voor het bedrijfsleven Jaarverslag 2017 Vastgesteld door het bestuur van het College van Beroep voor het bedrijfsleven op 19 februari 2018 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Realisatie van

Nadere informatie

De ijnmanager. Cartoons september 2012. Luc Timmers

De ijnmanager. Cartoons september 2012. Luc Timmers De ijnmanager Cartoons september 2012 Luc Timmers Alle cartoons mogen gratis gekopieerd en verspreid worden Gratis? Jazeker! Tegenprestatie? De Lijnmanager Gratis is voor bijna niks Volg @Delijnmanager

Nadere informatie

Maak het verschil. Jaarverslag Talentcoach 2015 kort & bondig.

Maak het verschil. Jaarverslag Talentcoach 2015 kort & bondig. Maak het verschil Jaarverslag Talentcoach 2015 kort & bondig www.talentcoach.nl Het succes van Talentcoach Talentcoach gelooft dat iedereen in onze samenleving succesvol kan zijn. Pas als je je bewust

Nadere informatie