- EIGEN KRACHT MAAR OOK - OVER DE EIGEN SCHUTTING KIJKEN TOT SAMENWERKING. - I.P.V. ZAKEN OVER DE SCHUTTING KIEPEREN.. - ZORG,WELZIJN MAAR OOK LEEFBAA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- EIGEN KRACHT MAAR OOK - OVER DE EIGEN SCHUTTING KIJKEN TOT SAMENWERKING. - I.P.V. ZAKEN OVER DE SCHUTTING KIEPEREN.. - ZORG,WELZIJN MAAR OOK LEEFBAA"

Transcriptie

1 INVESTEREN IN ELKAAR. VOORZITTER, OM TE BEGINNEN EEN COMPLIMENT AAN EEN IEDER DIE DE AFGELOPEN WEKEN/MAANDEN KEIHARD HEEFT GEWERKT OM DIT WEER MOGELIJK TE MAKEN. SUPER! ANDERZIJDS, DOOR ALLERLEI ZAKEN, WAARONDER TIJDSGEBREK, IS DE PRODUKTBEGROTING NIET TIJDIG GENOEG GEREED GEKOMEN. VOOR DIEGENEN DIE VANDAAG OP PRODUKTNIVEAU WILLEN OPEREREN ERG JAMMER. WE HADDEN ALS RAAD DEZE BEGROTING EERDER MOETEN HEBBEN. WIJ HEBBEN ONS ECHTER MEER GEFOCUST OP DE HOOFDLIJNEN, ZOALS U VAN ONS GEWEND BENT.EN HIERVOOR HEB JE DEZE PRODUKTBEGROTING NIET NODIG. INVESTEREN IN ELKAAR. DE TITEL VAN ONS VERKIEZINGSPROGRAMMA EN DAT O.I. ALS SUBTITEL VAN HET COLLEGEAKKOORD ZOU KUNNEN DIENEN. DE BEGROTING EEN BEGROTING DIE AANGEEFT HOE WE DATGENEN, WAT WE IN HET COALITIEAKKOORD EN IN HET COLLEGEAKKOORD HEBBEN AFGESPROKEN, GESTALTE GAAN GEVEN. EN DAT IN HET JAAR DAT DE GEMEENTE STEENWIJKERLAND HAAR 10 JARIGE BESTAAN MAG VIEREN. WAT ONS BETREFT GEEN FEESTJE VOOR DE HAPPY FEW, MAAR GEMEENTEBREED. DE VERWACHTINGEN RONDOM DE BEGROTING WAREN HOOG GESPANNEN, OF MISSCHIEN ZELFS WEL LAAG GESPANNEN.BENIEUWD WAREN WE OF HET COLLEGE HET ZOU LUKKEN IN DEZE ONRUSTIGE EN POLITIEK INSTABIELE TIJDEN MET GROTE BEZUINIGINGEN DE BEGROTING SLUITEND TE KRIJGEN, EN TEGEN WELKE PRIJS! WANT GEMEENTEN MOETEN BEZUINIGEN. DE AFGELOPEN JAREN HEBBEN DAT WEL DUIDELIJK GEMAAKT. WIJ ALS GEMEENTE HEBBEN DE AFGELOPEN JAREN RUIM IN ONS FINANCIELE JASJE GEZETEN. VEEL OP DE PLANK LIGGENDE ZAKEN ZIJN TOT UITVOERING GEBRACHT. DIT MEDE DOOR DE GUNSTIGE RESERVEPOSITIE. EN VEELAL WERDEN DEZE INVESTERINGEN VOORZIEN VAN DE NODIGE CO-FINANCIERING DOOR DE PROVINCIE. NEEM BIJV. DE SPORT EN MFA S DE WONINGMARKT CRISIS EN DAARNA DE FINANCIELE GEVOLGEN DAGEN BURGER EN BESTUUR UIT TOT CREATIEVE OPLOSSINGEN:

2 - EIGEN KRACHT MAAR OOK - OVER DE EIGEN SCHUTTING KIJKEN TOT SAMENWERKING. - I.P.V. ZAKEN OVER DE SCHUTTING KIEPEREN.. - ZORG,WELZIJN MAAR OOK LEEFBAARHEID ZULLEN WE SAMEN MET ANDEREN MOETEN REALISEREN. - DIT BETEKENT WELLICHT ANDERE WOONVORMEN OF-OPSTELLINGEN. - NIET WONINGBOUW INTENSIVEREN PER OPPERVLAK MAAR WELLICHT EXTENSIVEREN. JUIST OOK VOOR DE BESTAANDE WIJKEN. - DE LEEFBAARHEID IN ONZE DORPEN ALS RECHTSTREEKS GEVOLG VAN HET VOORZIENINGENNIVEAU. - MAAR OOK DE ROL DIE WOONINGBOUWCORPORATIES HIERIN WILLEN EN KUNNEN SPELEN. HEBBEN ZE DE BESTUURLIJKE EN FINANCIELE MOED OM TE BLIJVEN INVESTEREN IN ONS SOCIAAL MAATSCHAPPELIJK VASTGOED. NIET ALLEEN VOOR STAD, MAAR JUIST OOK VOOR HET PLATTELAND. - EN VOOR STEENWIJK DE UITDAGING OM OP TERMIJN BIJVOORBEELD ZWEMBAD,BIOSCOOP EN THEATER IN DE BENEN TE KUNNEN BLIJVEN HOUDEN. VOORZITTER, DIT ALLES BIEDT ONS ALS GEMEENTE JUIST VOLDOENDE KANSEN. WANT IS HET NIET ZO DAT WE JUIST DOOR DE KREDIETCRISIS ERAAN HERINNERD WORDEN DAT HET FUNDAMENT VAN EEN STABIELE EN SOCIALE SAMENLEVING NIET BIJ DE OVERHEID LIGT MAAR JUIST BIJ DE MENSEN? DICHT BIJ DE VERANTWOORDELIJKHEDEN VAN HET EIGEN INDIVIDU.1 VAN DE GRONDGEDACHTEN VAN HET CDA : DE OVERHEID DIENT ZICH TE ONTHOUDEN VAN ZAKEN DIE KLEINERE GEMEENSCHAPPEN OF INDIVIDUELE BURGERS ZELF KUNNEN VERRICHTEN, EN SOMS ZELFS BETER KUNNEN VERRICHTEN. HET BEGRIP EIGEN KRACHT KRIJGT HIERMEE EEN VEEL POSITIEVERE BETEKENIS DAN VELEN ONS WILLEN DOEN GELOVEN. NIET MEER ALTIJD DIRECT NAAR DE OVERHEID WIJZEN DIE DIT OF DAT MOET DOEN, SOMS ALLEEN MAAR OMDAT ZE DIT ALTIJD HEBBEN GEDAAN. WANT OOK EEN OVERHEID IS CONTINU IN BEWEGING. HEEFT VEELAL DE NEIGING ZAKEN NAAR ZICH TOE TE TREKKEN.MAAR JUIST EEN KLEINERE EN MEER SLAGVAARDIGE OVERHEID KAN ZAKEN WELLICHT SNELLER EN EENVOUDIGER BEREIKEN.

3 HET LEEFBAARHEIDSFONDS,IN 2004 GEINITIEERD DOOR HET CDA, MOET EN MAG WAT ONS BETREFT MEER EN BREDER WORDEN INGEZET. WE ZIJN DAN OOK BLIJ MET DE TOEVOEGING VAN ANDERMAAL 2,3 MILJOEN UIT DE ALGEMENE RESERVES AAN DIT LEEFBAARHEIDSFONDS.DOORGAAN MET PROJECTEN ZOALS WE ZE HEBBEN GEREALISEERD IN BIJVOORBEELD WANNEPERVEEN,STEENWIJKERWOLD,SINTJANSKLOOSTER,ONNA ETC,ETC. WEL ELK PROJECT GOED BEOORDELEN. NIET BOUWEN EN OOK NOG EENS EEN NEGATIEVE EXPLOITATIE OP DE KOOP TOE. DIT PAST OOK PRIMA BIJ DE ROL DIE WE VRIJWILLIGERSORGANISATIES ALTIJD TOEDICHTEN.ZET ZE MAAR EENS OP EEN GEPASTE WIJZE IN HET ZONNETJE. ONZE MEDEWERKING HEEFT U BIJ VOORBAAT.DE VORIGE FEESTJES WAREN EIGENLIJK EEN FIASCO, ER KWAMEN MAAR WEINIG MENSEN, DE ORGANISATIES ZIJN NIET BEREIKT. REDEN WAAROM WE HIER MET EEN MOTIE KOMEN VOOR DE VRIJWILLIGER ALS INDIVIDU! IN HET VORIGE COLLEGEAKKOORD, HELDER EN SOCIAAL, IS DEZE INSTEEK REEDS GEMAAKT. ER IS VOLOP GEINVESTEERD IN ZAKEN DIE HET DE BURGER MOGELIJK MOET MAKEN VOLOP DEEL TE NEMEN AAN DE MAATSCHAPPIJ. ZAKEN ALS SPORT, MFA S MAAR OOK DE OPRICHTING VAN HET UWV WERKPLEIN.WE HEBBEN AL VEEL GEINVESTEERD IN MFA S EN WAT HET CDA BETREFT BLIJVEN WE DIT DOEN. EEN STRAKKE REGIE OP HET WERK EN EEN INTENSIEVE SAMENWERKING TUSSEN IGSD, UWV EN NWG ALS UITVOERINGSORGANISATIE HET CDA VRAAGT EXTRA AANDACHT VOOR HET ARBEIDSPOTENTIEEL VAN ONZE WERKENDE BEVOLKING, HEBBEN WE GENOEG MENSEN IN ONZE GEMEENTE OM HET WERK TE VERRICHTEN? (DENK EENS MEE, HOEVEEL MENSEN GAAN BINNEN KORT MET PRE-VUT, VUT OF GEWOON MET PENSIOEN? NAAST WERK IS MEEDOEN VOOR ONS IN DEZE KOMENDE PERIODE HEEL BELANGRIJK. HET CDA WIL MET KLEM AANDACHT VRAGEN VOOR DE SCHULDHULPVERLENING. HOE KUNNEN WE ZORGEN DAT MENSEN GEEN SCHULD KRIJGEN, PREVENTIE, EN HOE ZORGEN WE DAT ZE ZO GAUW MOGELIJK WEER VAN HUN SCHULP AF KOMEN MAAR VOORAL DAARNA NIET IN HERHALING VALLEN. DE MEER CENTRALE PLAATS DIE DE JEUGD HEEFT GEKREGEN MET HAAR EIGEN JEUGDAGENDA DAT NU DEELS EEN VERVOLG KRIJGT IN HET INSTELLEN VAN EEN JEUGDGEMEENTERAAD.PRIMA. AL JAREN IS HIER OVER GESPROKEN, DIT COLLEGE GAAT HET REALISEREN! WE ZIJN DAN OOK ZEER BENIEUWD NAAR DE VOORSTELLEN VANUIT UW COLLEGE OP DIT VLAK.

4 TEGENSTANDERS ZEGGEN DAT HET TOCH NIETS WORDT! WIJ VINDEN DAT WE DE UITDAGING SERIEUS MOETEN OPPAKKEN. DE JEUGD TEVENS VERANTWOORDELIJK MAKEN VOOR HAAR EIGEN REILEN EN ZEILEN. ALS HET GAAT OM DE GANG NAAR SCHOOL (VEILIGHEID VERKEER,FIETSPADEN,SCHOOLOMGEVING,ROL SCHOLEN) MET ZICHT OP WERK OF DE GANG NAAR DE BAR MET ZICHT OP GEZELLIG MAAR VOORAL VEILIG UITGAAN. EEN PROGRAMMA ALS VROEG OP STAP OF ASPECTEN HIERUIT KUNNEN WAT HET CDA BETREFT REKENEN OP EEN POSITIEVE GRONDHOUDING.NIET VANUIT DE OVERHEID, MAAR JUIST VOORSTELLEN MAKEN MET HET BEDRIJFSLEVEN,DE HORECA. OOK DAT IS EIGEN KRACHT! NAAST DE JEUGD EEN BLIJVENDE EN WAT ONS BETREFT GROEIENDE AANDACHT VOOR DE POSITIE VAN DE BURGER OP LEEFTIJD. ZAKEN ALS PASSENDE HUISVESTING EN VOORKOMING VAN ISOLEMENT MOETEN VOORTVARENDER WORDEN OPGEPAKT. ZOALS WE HET ALS GEMEENTE IN VOLLENHOVE EN BLOKZIJL EN WANNEPERVEEN EN STEENWIJKERWOLD DOEN MOET TOCH OOK MOGELIJK ZIJN IN EEN KERN ALS OLDEMARKT? EN ALS HET DAN WAT LANGER DUURT, COMMUNICEER DIT DAN OOK MET DE BEWONERS. BESEF DAT ZIJ HIEROP WACHTEN EN DAAR WAAR MEN WACHT DUURT HET ALTIJD LANG. MAATSCHAPPELIJK VASTGOED EN DE VERANTWOORDELIJKHEID HIERVAN ONDER 1 PF-HOUDER. WE HEBBEN ER VOORGEPLEIT IN ONS VERKIEZINGSPROGRAMMA EN WE ZIJN BLIJ MET DE REALISATIE HIERVAN. INVESTEREN IN ELKAAR BETEKENT O.I. OOK INVESTEREN IN DE GEMEENTE ALS GEMEENTE. INTERN, MAAR OOK EXTERN, WAAR HET GAAT OM DE 4 P S DIE MENS EN MAATSCHAPPIJ BEZIG HOUDEN. PEOPLE,PLANET,PROFIT MAAR VOORAL OOK PLEASURE. WANT ALS DEZE LAATSTE NIET VAN DE GROND KOMT HEBBEN WE OOK EEN PROBLEEM MET DE REALISATIE VAN DE EERSTE 3 P S. WAT DAT BETREFT DIENT OOK HET BEGRIP DUURZAAMHEID WELLICHT ANDERS TE WORDEN BENADERD. NIET VANUIT DE GEDACHT WAT DUURZAAMHEID ALLEMAAL KOST, MAAR JUIST VANUIT DEZE 4 P S. OOK VOOR EEN PROJECT ALS DE SCHANS, WAT VROEG OF LAAT GEREALISEERD GAAT WORDEN. WE CONSTATEREN WAT TERUGTREKKENDE BEWEGINGEN OP HET BEGRIP DUURZAAMHEID BIJ HET COLLEGE ALS HET OM DE SCHANS GAAT.NIET DOEN!!

5 GOED VOOR DE WERELD, DE MENS, DE PORTEMONNEE EN DUS OOK VOOR HET PLEZIER. DUURZAAMHEID MOET JE DOEN. MAAR DAN OOK ECHT DUURZAAMHEID. WELLICHT MEER DAN ALLEEN MAAR GROENE STROOM EN GROEN GAS.WANT HOE DUURZAAM ZIJN DEZE ZAKEN NU ECHT? WIE HET WEET MAG HET ZEGGEN! EN DAN DE OMBUIGINGEN, EIGENLIJK BEDOELEN WE GEWOON BEZUINIGINGEN! JAMMER DAT HET COLLEGE VERZUIMD HEEFT OM DE EVENTUELE MAATSCHAPPELIJKE EFFEKTEN HIERVAN NIET TE BESCHRIJVEN. IN HET BESTEDINGSPLAN GEEFT HET COLLEGE AAN WELKE ZAKEN NOG ONDERWERP VAN STUDIE EN GESPREK ZIJN MAAR DIE AL WEL ZIJN BEGROOT. HET CDA WIL BIJ EEN AANTAL ZAKEN MET EEN STRUCTUREEL KARAKTER EEN SCHOT VOOR DE BOEG GEVEN.WE BESEFFEN DAARBIJ HEEL GOED DAT EVENTUELE BIJSTELLINGEN VAN DE OMBUIGINGEN BUDGETNEUTRAAL MOET GEBEUREN. 1. CENTRUM VOOR JONGERENCULTUUR DE BUZE. DE LOCATIE,DE ROL VAN TIMPAAN,MAAR VOORAL DE HOOGTE VAN DE RESERVERING (NUT EN NOODZAAK OP DEZE PLEK VOOR DIT GELD) HEBBEN BIJ ONS TOT DE NODIGE VRAAGTEKENS GELEIDT. WE KUNNEN ONS VOORSTELLEN DAT ER EERST EENS EEN SESSIE MET DE RAAD PLAATSVINDT WAARBIJ ER OOK NADRUKKELIJK NAAR DE HUIDIGE LOCATIE GEKEKEN WORDT, INTEGRAAL OPPAKKEN DUS. 2. STORTING IN HET FONDS LEEFBAARHEID. PRIMA! 3. ONDERHOUD ZWEMBADEN. HET CDA WIL HET COLLEGE AANSPOREN OM ZO SPOEDIG MOGELIJK MET EEN STRUCTURELE EN GEDRAGEN OPLOSSING TE KOMEN. DE LIJNEN ZIJN AL UITGEZET, OP NAAR EEN CONSTRUCTIEF VERVOLG. 4. ONDERHOUD GROEN. MET MINDER BESTRIJDINGSMIDDEL MEER MENSEN AAN HET WERK IS VANUIT DE 4 P S EEN PRIMA GEDACHTE. ANDERZIJDS KOMT MET DEZE BEZUINIGING DE WERKVERSCHAFFING ENIGSZINS ONDER DRUK TE STAAN. DOOR DEZE BEZUINIGING SANEREN WE TOCH MAAR EVEN 3 A 4 MOGELIJKE ARBEIDSOPSTAPPLAATSEN. HET CDA VINDT DIT EEN GEMISTE KANS.WE INVESTEREN TOCH IN ELKAAR? 5. DUURZAAM MAAIEN VAN BERMEN. WAT HET CDA BETREFT SCHRAP JE DEZE VORM VAN ONDERHOUD HELEMAAL.EN INVESTEREN WE DEZE KLEINE 2 TON STRUCTUREEL IN MENSEN I.P.V. IN DE OMGEVING.PRACHTIG

6 VOOR DE AANNEMERS DIE DIT WERK VERRICHTEN. EN WAT DOEN WE DAN MET HET AFGEVOERDE PRODUKT? BIOGAS? COMPOST? TEGEN WELKE PRIJS? 6. WIJKPLANNEN DE GAGELS. WE GAAN ER VOORALSNOG VANUIT DAT DEZE BEZUINIGING MEEGENOMEN WORDT IN EEN INTEGRAAL PLAN VOOR DE GAGELS. VOORZITTER, IK SLUIT AF. EEN GOED DOORDACHTE BEGROTING WAAR VAST NOG WEL HIER EN DAAR EEN PUNT OF KOMMA KAN WORDEN VERSCHOVEN MAAR DIE IN GROTE LIJNEN ONZE INSTEMMING KRIJGT. INVESTEREN IN ELKAAR, BLIJVEND DE MOEITE WAARD!

Kerkvader Augustinus: Het zijn slechte tijden, het zijn moeilijke tijden. (400 n. Chr.)

Kerkvader Augustinus: Het zijn slechte tijden, het zijn moeilijke tijden. (400 n. Chr.) leden van de Raad en overige belangstellenden, Kerkvader Augustinus: Het zijn slechte tijden, het zijn moeilijke tijden. (400 n. Chr.) We beleven momenteel turbulente tijden. De maatschappelijke onrust,

Nadere informatie

En dat baart ons grote zorgen. Daarom hebben we, alvorens een besluit te nemen over dit voorstel, wat feiten op een rijtje gezet:

En dat baart ons grote zorgen. Daarom hebben we, alvorens een besluit te nemen over dit voorstel, wat feiten op een rijtje gezet: Ons standpunt inzake het Centre Court. Voorzitter, In het rapport van Montesquieu over het Center Court staat (en ik citeer): Het plan en zijn vele aspecten is pretentieus, maar gelijk ook zeer vaag, vol

Nadere informatie

Zijn er dan geen opmerkingen te maken? Natuurlijk wel!

Zijn er dan geen opmerkingen te maken? Natuurlijk wel! Beschouwingen n.a.v. de Begroting 2015-2018 Voorzitter, - Een sobere, transparante en doelmatige besteding van gemeentelijke middelen. - Een sluitende begroting voor 2015, - Beperkte lastenverhoging voor

Nadere informatie

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015 Sociale Kwaliteit Brainstorm 9 december 2015 Aanleiding Nieuw beleid sociale kwaliteit moet ontwikkeld worden. Binnen de Provincie tijdens de vorige Statenperiode is dit thema wegbezuinigd waardoor er

Nadere informatie

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT KADERNOTA 2015 Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2015, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd. Het College legt

Nadere informatie

Raadsvergadering 11 November 2014 Bijdrage ChristenUnie n.a.v. Programmabegroting

Raadsvergadering 11 November 2014 Bijdrage ChristenUnie n.a.v. Programmabegroting Raadsvergadering 11 November 2014 Bijdrage ChristenUnie n.a.v. Programmabegroting 2015-2018 Voorzitter, De behandeling van de Programmabegroting is altijd een goed moment om even weer terug te gaan naar

Nadere informatie

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA!

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE 2014-2018 HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal Het kan anders Ons land verandert snel. Niet alleen kennen we op dit moment in Nederland financieel

Nadere informatie

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn Afdeling Hellendoorn Inleiding Vorig jaar gaven wij aan, dat we trots zijn op onze rol als coalitiepartij, dat is nog steeds zo. Dit houdt echter niet in, dat wij dit college en de plannen die het maakt

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

Het effect van deelname aan ouderenactiviteiten van Timpaan Welzijn op gevoelens van eenzaamheid. Onderzoek in de Gemeente Steenwijkerland

Het effect van deelname aan ouderenactiviteiten van Timpaan Welzijn op gevoelens van eenzaamheid. Onderzoek in de Gemeente Steenwijkerland Het effect van deelname aan ouderenactiviteiten van Timpaan Welzijn op gevoelens van eenzaamheid. Onderzoek in de Gemeente Steenwijkerland 0 Dit onderzoek is in 2012 uitgevoerd door Nanda Knol, 3 e jaars

Nadere informatie

Voor de raadsfracties, een moment in het jaar om terug te blikken, maar om ook om vooruit te kijken.

Voor de raadsfracties, een moment in het jaar om terug te blikken, maar om ook om vooruit te kijken. Voor ons ligt de Perspectiefnota 2014-2018. Voor de raadsfracties, een moment in het jaar om terug te blikken, maar om ook om vooruit te kijken. De CPB spreekt haar waardering aan de ambtenaren uit voor

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen STRATEGISCHE VISIE BBOG zomer 2010 WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen 1. BBOG Het BBOG staat voor Buurtcentra Besturen

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter,

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter, Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012 Voorzitter, In uw inleidende tekst geeft u aan dat zich niet wil laten gijzelen door het rijksbeleid en de daarbij behorende bezuinigingen. U wilt nu duidelijkheid

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen Ondernemingsstrategie 2019-2022 Het begint met wonen Het begint met wonen Persoonlijke aandacht voor onze huurders, oog voor elkaar, focus op samen. Het is waar Openbaar Belang voor staat en wat ons als

Nadere informatie

De brede school als maatschappelijke onderneming. Ria van der Hamsvoord Karin Sesink

De brede school als maatschappelijke onderneming. Ria van der Hamsvoord Karin Sesink De brede school als maatschappelijke onderneming Ria van der Hamsvoord Karin Sesink De brede school is de parel van dorp of wijk Unieke kansen in deze bestuurlijke periode Uniek: Door de combinatie van

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 Onderwerp: Voorzitter: Aanwezig zijn de leden: Griffie: Portefeuillehouders: Financieel meerjarenbeleid

Nadere informatie

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Taakstellende bezuiniging accommodaties

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Taakstellende bezuiniging accommodaties AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 129862 Sector: Inwonerszaken Team : Sport, Economische Zaken & Recreatie Onderwerp: Taakstellende bezuiniging accommodaties Besluit: 1. Vast te stellen dat de accommodaties

Nadere informatie

Begroting 2013 Meerjarenbegroting Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten!

Begroting 2013 Meerjarenbegroting Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! Begroting 2013 Meerjarenbegroting 2014-2016 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! Waar staan we nu als gemeente? Economisch herstel gaat erg langzaam. Financieel hebben

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Evaluatie nieuwe impuls Steller M. Mulder De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 60 97 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6044570 Datum 23-11-2016 Uw brief van Uw

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG PROVINCIAAL BELEID In maart 2015 zijn er weer provinciale statenverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

De Wijk in Federatie Molukse Wijken Bouwen en wonen

De Wijk in Federatie Molukse Wijken Bouwen en wonen De Wijk in Federatie Molukse Wijken Bouwen en wonen 1 Federatie Molukse Wijken Sinds begin 2008 bestaat er een Federatie Molukse Wijken. Deze organisatie wil de belangen van Molukse (wijk)organisaties,

Nadere informatie

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo, 5 november 2010 Begroting 2011-2014 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo moet bezuinigen. Bezuinigen betekent dat de gemeenteraad vandaag besluit te stoppen met wat we gisteren

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKIEZINGSPROGRAMMA VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 MIDDEN-DRENTHE Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

Steenwijkerland Onderwerp: algemene beschouwingen begroting Jan Willem van Dalen datum: 10 november 2015

Steenwijkerland Onderwerp: algemene beschouwingen begroting Jan Willem van Dalen datum: 10 november 2015 Onderwerp: algemene beschouwingen begroting 2016 2019 van: Jan Willem van Dalen datum: 10 november 2015 Onze economie kruipt langzaam uit de diepe crisis. Er komt weer nieuw elan en beweging in de samenleving.

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Leefbare en vitale dorpen in Berkelland 5 Doelenboom Wat speelt er? 6 Bewust worden? Veranderingen in Berkelland en de regio Achterhoek door de krimp lijken

Nadere informatie

Investeren in Helmonders BEGROTING 2007

Investeren in Helmonders BEGROTING 2007 Investeren in Helmonders BEGROTING 2007 Begroting 2007 De begroting 2007 is een goede start van deze bestuursperiode. De PvdA ondersteunt het extra geld ad euro 4,3 miljoen in onderwijs, welzijn en werkgelegenheid.

Nadere informatie

De Bilt - Maartensdijk

De Bilt - Maartensdijk De Bilt - Maartensdijk Nieuwsbrief november 2016 In deze nieuwsbrief: - Algemene Ledenvergadering woensdag 7 december 2016 - Update Ledenadministratie - Special: CDA-bijdrage bij behandeling Begroting

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar m e i 2 016 Woonvisie Steenwijkerland 2017 2021 een samenvatting Goed wonen komt met elkaar voor elkaar In Steenwijkerland is het goed wonen. En dat willen we zo houden. Hoe doen we dat? En, wat is daarvoor

Nadere informatie

Kernwoorden programma Aalburg. ChristenUnie Aalburg

Kernwoorden programma Aalburg. ChristenUnie Aalburg Kernwoorden programma Aalburg ChristenUnie Aalburg 2014-2018 Hier vind u het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie in Aalburg in een notendop. De hoofdlijnen waar we de komende 4 jaar voor willen gaan.

Nadere informatie

Van realiseren naar optimaliseren Open atelier, Grip op sport. Margot Icking, Hospitality Consultants 23 september 2010

Van realiseren naar optimaliseren Open atelier, Grip op sport. Margot Icking, Hospitality Consultants 23 september 2010 Van realiseren naar optimaliseren Open atelier, Grip op sport Margot Icking, Hospitality Consultants 23 september 2010 Agenda Van realiseren naar optimaliseren: een nieuwe koers in het accommodatiebeleid

Nadere informatie

Begroting Aanbieding Raad

Begroting Aanbieding Raad Begroting 2013 Aanbieding Raad Agenda Financieel meerjarenperspectief 2013 e.v. Onzekerheden en risico s Bezuinigingen IVP en strategische investeringen Traject behandeling Presentatie begroting 2013 2

Nadere informatie

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS 20170512 1. INLEIDING In 2016 hebben we met u en met de samenleving intensief gesproken over de toekomst van Zutphen. Gezamenlijk hebben we vastgesteld

Nadere informatie

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis IDENTITEITS- BEWIJS ' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis 2 Onderwijs draait om mensen Als wij in onze onderwijsinstelling iets willen bereiken, dan

Nadere informatie

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg 2018-2021 Inleiding Het meerjarenplan 2016-2018 eindigt dit jaar, dat vraagt om een vervolg met inzicht naar een zeer dynamisch zorglandschap in een samenleving

Nadere informatie

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein Laaggeletterden hebben vaker te maken met armoede, Schuldhulp en gezondheidsproblemen. Gemeenten, wijkteams en consulenten Werk en Inkomen zijn zich hier

Nadere informatie

Het CDA staat voor : de kracht van de samenleving.

Het CDA staat voor : de kracht van de samenleving. Zelfbewust samen De kracht van Landerd Verkiezingsprogramma CDA Landerd 2014-2018 Het CDA staat voor : de menselijke maat. - Ieder mens vormt een onderdeel van de samenleving. Als deelnemers aan die samenleving

Nadere informatie

Vanuit een sterke en in meerjarenperspectief sluitende begroting zijn er een aantal punten waar de VVD bij stil wil staan;

Vanuit een sterke en in meerjarenperspectief sluitende begroting zijn er een aantal punten waar de VVD bij stil wil staan; Begroting 2012 Na een uitgebreid traject richting de voorjaarsnota 2011 waarbij de samenleving zeer welkom en nauw betrokken is, hebben wij op 9 juni de voorjaarsnota vastgesteld waarin de ombuigingen

Nadere informatie

Om te beginnen is een korte schets van het dorp gegeven zodat iedereen van gelijke informatie is voorzien, samengevat:

Om te beginnen is een korte schets van het dorp gegeven zodat iedereen van gelijke informatie is voorzien, samengevat: DORPSONTWIKKELING HOOGE ZWALUWE 1. Inleiding Dinsdag 15 februari is een groep actieve bewoners bij elkaar geweest om in kaart te brengen wat hun zorgen en dromen zijn ten aanzien van het leven in Hooge

Nadere informatie

Begroting 2013 en meerjarenbegroting

Begroting 2013 en meerjarenbegroting Begroting 2013 en meerjarenbegroting 2014-2016. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage. Onze bijdrage vandaag

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8. Doetinchem, 26 oktober 2016 GEWIJZIGD VASTGESTELD 3 NOVEMBER Programmabegroting 2017

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8. Doetinchem, 26 oktober 2016 GEWIJZIGD VASTGESTELD 3 NOVEMBER Programmabegroting 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8 GEWIJZIGD VASTGESTELD 3 NOVEMBER 2016 Programmabegroting 2017 Te besluiten om: 1. De programmabegroting 2017 vast te stellen, waarmee tevens wordt besloten om: 2. Voor de financiën

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen.

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen. Programma op hoofdlijnen 2018-2022 Samen doen. Verder werken aan geluk, op een stevig fundament Dit programma bevat de belangrijkste uitgangspunten voor de raadsperiode 2018-2022. Alle raadsfracties hebben

Nadere informatie

Noordeloos heeft een plan

Noordeloos heeft een plan Noordeloos heeft een plan 2016 t Noorderhuis Situatie Situatie De gemeente Giessenlanden is de rijkste van Nederland. Toch heeft de gemeente een tekort. Situatie Dat tekort kun je dichten met 70 miljoen

Nadere informatie

Naar een economische waarde van groen

Naar een economische waarde van groen Lokale overheden zien in financieel moeilijke tijden investeringen in groen als een kostenpost waar ze zo snel mogelijk vanaf moeten. Bart Dijkman Koninklijke Ginkel Groep foto s: Koninklijke Ginkel Groep

Nadere informatie

Samen zijn we Vlissingen

Samen zijn we Vlissingen Samen zijn we Vlissingen Akkoord op hoofdlijnen. In vier jaar uitwerken. Wat we belangrijk vinden is communicatie, inspraak, samen, integrale aanpak. Interbestuurlijk programma Samen aan de slag voor het

Nadere informatie

Verslag Verkiezingsdebat Provinciale Staten Regio Rivierenland 13 januari 2014

Verslag Verkiezingsdebat Provinciale Staten Regio Rivierenland 13 januari 2014 Verslag Verkiezingsdebat Provinciale Staten Regio Rivierenland 13 januari 2014 1. Inleiding Op dinsdag 13 januari j.l. heeft het eerste Provinciale Statenverkiezingsdebat in aanloop naar de verkiezingen

Nadere informatie

GEMEENTE VA LKENSWAARD. Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen met

GEMEENTE VA LKENSWAARD. Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen met VA LKENSWAARD Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Val enswaard T (040) 208 34 44 \ F (040) 204 58 90 aemeenteoivalkenswaard.nl www. alkenswaard.nl Uw

Nadere informatie

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013 Begroting 2014 Aanbieding Gemeenteraad ember Laatste begroting deze raadsperiode Sluitende begroting 2014 Meerjarenperspectief moeilijk Bezuinigingsplan Strategische investeringen Ambities Stadsvisie Belastingen

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

ALGEMENE BESCHOUWINGEN 2012

ALGEMENE BESCHOUWINGEN 2012 ALGEMENE BESCHOUWINGEN 2012 Vz. Anno 2012 leven we in een wereld waarin veel gebeurt, in een land met veel ontwikkelingen. We leven nog steeds in een tijd van economische onzekerheden wat gevolgen heeft

Nadere informatie

LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS

LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS HOW TO: LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS Een handleiding vol met tips om te communiceren en leiding te geven aan jonge medewerkers voor een optimaal bedrijfsresulltaat. L1NDA 1 Introductie In de horeca

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie

Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen

Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen 24 september 2012 1 1. Aanleiding 1.1 Besluitvorming wijkcentra september 2011 en uitwerking In september 2011 heeft

Nadere informatie

Inleiding - Spannend 2015 Programma 1 Leefbaarheid VRAAG: MOTIE verhogen verkeersveiligheid

Inleiding - Spannend 2015 Programma 1 Leefbaarheid VRAAG: MOTIE verhogen verkeersveiligheid Voorzitter, Inleiding - Spannend 2015 Nog 55 dagen en we treden het jaar 2015 binnen. Een jaar waar wij als gemeente met veel nieuwe zaken en daarbij behorende onzekerheden te maken krijgen. We denken

Nadere informatie

Algemene beschouwingen 8 juli Voorzitter,

Algemene beschouwingen 8 juli Voorzitter, Algemene beschouwingen 8 juli 2015 Voorzitter, De PvdA vroeg onlangs aan de inwoners van Krimpenerwaard hoe zij vinden dat het gaat met hun nieuwe gemeente. Daar kwamen diverse reacties op. De rode draad

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni Voorzitter, CDA Zaltbommel laat zich inspireren door christelijke waarden en normen. We spreken mensen aan op gedeelde waarden zoals menselijk geluk, wederzijds respect en fatsoen en het omzien naar elkaar.

Nadere informatie

Cees Oosterom Cultuur beweegt

Cees Oosterom Cultuur beweegt curatorlezing Cees Oosterom Cultuur beweegt 28 oktober 2015 pomonalezing zoals uitgesproken op woensdag 28 oktober 2015 in de theaterzaal van Kade40, Vlaardingen Stichting Mareado Cultuur beweegt In de

Nadere informatie

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop:

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop: Ruben Mink: Rotterdam staat er na 4 jaar beter voor! De fundamentele vraag die wat betreft het CDA centraal staat is of Rotterdam er BETER voorstaat dan vier jaar geleden. En of het stadsbestuur daaraan

Nadere informatie

DAP er Zenderen. Dorps Ambitie Plan Zenderen. Opgesteld voor: Dorpsraad Zenderen Contactpersoon OVKK: Tom Jannink Datum: 05 oktober 2018 Versie: 1.

DAP er Zenderen. Dorps Ambitie Plan Zenderen. Opgesteld voor: Dorpsraad Zenderen Contactpersoon OVKK: Tom Jannink Datum: 05 oktober 2018 Versie: 1. DAP er Zenderen Dorps Ambitie Plan Zenderen Opgesteld voor: Dorpsraad Zenderen Contactpersoon OVKK: Tom Jannink Datum: 05 oktober 2018 Versie: 1.1 OVKK Vilsterseweg 11 7734 PD Vilsteren Tel 0529-478194

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Duurzaamheidsbeleid 2014-2018

Riedsútstel. Underwerp Duurzaamheidsbeleid 2014-2018 Riedsútstel Ried : 22 januari 2015 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 6 november 2014 Agindapunt : 10 Portefúljehâlder : M. van der Veen Amtner : mw. R.M.A. van Sonsbeek

Nadere informatie

cpfòcoíckç^ De raad van de gemeente Heerhugowaard in vergadering bijeen op 28 juni 2012

cpfòcoíckç^ De raad van de gemeente Heerhugowaard in vergadering bijeen op 28 juni 2012 Heerhugowaard Motie Heerhugowaard se Onafhankelijke Partij #PVDA h cpfòcoíckç^ ccnnjgo WAARD Onderwerp Armoedebeleid De raad van de gemeente Heerhugowaard in vergadering bijeen op 28 juni 2012 gehoord

Nadere informatie

Wij bewaken door gezondheidsrisico s en onveiligheid te signaleren en de inzichten hierover actief te verspreiden.

Wij bewaken door gezondheidsrisico s en onveiligheid te signaleren en de inzichten hierover actief te verspreiden. Naam gemeenschappelijke regeling: GGD Hollands Noorden Jaarrekening 2017 Wat wilden we bereiken? Welke (maatschappelijke) doelen waren vastgesteld? GGD Hollands Noorden bewaakt, beschermt en bevordert

Nadere informatie

Samen delen van belangen!

Samen delen van belangen! Leren communiceren over risico s Samen delen van belangen! Iedereen kan inhoudelijk aan risicomanagement doen. Het is de kunst om verschillende individuele acties expliciet te verbinden, door goed te communiceren.

Nadere informatie

Foar en mei elkoar! Lokale agenda sociaal domein gemeente Menameradiel

Foar en mei elkoar! Lokale agenda sociaal domein gemeente Menameradiel Foar en mei elkoar! Lokale agenda sociaal domein gemeente Menameradiel INLEIDING Dit korte en bondige kader geeft inzicht in de uitdagingen op het lokale sociale domein voor de komende 2 jaar. De gemeente

Nadere informatie

Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam

Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam thema; financiering van de woningmarkt Ik ben blij dat ik deze bijeenkomst kan bijwonen

Nadere informatie

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma MIDDEN-DRENTHE Verkiezingsprogramma 2018-2022 Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma 2014-2018 Algemeen: De Partij van de Arbeid in de Noord-Bevelandse samenleving De leidende gedachte voor de PvdA is een mensvriendelijke samenleving,

Nadere informatie

Mijnheer de voorzitter, geacht college, geachte raadsleden, geachte aanwezigen.

Mijnheer de voorzitter, geacht college, geachte raadsleden, geachte aanwezigen. Algemene beschouwingen met betrekking tot de begroting 2015 van de gemeente Schinnen Mijnheer de voorzitter, geacht college, geachte raadsleden, geachte aanwezigen. Na de gemeenteraadsverkiezingen is de

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Weert 30 mei 2013 www.cdaweert.nl 2 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen voorjaarsnota Gemeente

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak Deventer 2013

Nieuwjaarstoespraak Deventer 2013 Nieuwjaarstoespraak Deventer 2013 Dames en heren, Een fantastisch 2013 gewenst! Fijn dat u allemaal gekomen bent, hier in Schouwburg, voor de Deventer nieuwjaarsreceptie. De receptie is een gezamenlijk

Nadere informatie

Datum : 19 juli 2005 Nummer PS : PS2005ZCW07 Dienst/sector : MEC/DMO Commissie : ZCW

Datum : 19 juli 2005 Nummer PS : PS2005ZCW07 Dienst/sector : MEC/DMO Commissie : ZCW S T A T E N V O O R S T E L Datum : 19 juli 2005 Nummer PS : PS2005ZCW07 Dienst/sector : MEC/DMO Commissie : ZCW Registratienummer : 2005MEC001289i Portefeuillehouder: Kamp Titel voortgang project leefbaarheid

Nadere informatie

Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma

Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma Het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma is onderdeel van Kansrijk Groningen. Via dit programma wordt tot en met 2018 25 miljoen

Nadere informatie

Digitale vragenlijst Spotdag Wilt u weten waaraan de gemeente haar geld besteedt?

Digitale vragenlijst Spotdag Wilt u weten waaraan de gemeente haar geld besteedt? 1. Wilt u weten waaraan de gemeente haar geld besteedt? 100% 90% 80% 70% 60% 50% 47.8% 47.0% 40% 30% 20% 10% 5.2% 0% 0.0% 0.0% Heel graag Graag Beetje Niet echt Niet geïnteresseerd Naam Heel graag 47,8%

Nadere informatie

Verslag. Sprekerstafels

Verslag. Sprekerstafels Verslag Sprekerstafels Datum: 14 januari 2015 Locatie: Waterschapsgebouw de Dommel, in Boxtel Aanwezig: 94 verenigingen, raadsleden, wethouder Lestrade, ambtenaren en pers (gespreksleider: Rogier Elshout)

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen?

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen? PvdA Overbetuwe inbreng kadernota 2014 Voorzitter, Een bijzondere vergadering voor u en mij. Onder uw leiding is het voor het eerst dat wij een kadernota bespreken. En al doet mijn grijze haardos anders

Nadere informatie

Maak het! in Heerenveen

Maak het! in Heerenveen Maak het! in Heerenveen Thematisch raadsakkoord 2018 2022 Een afspraak met de samenleving Vastgesteld door de gemeenteraad op: [ [en/of] ] Gemeenteraad Heerenveen 2018-2022

Nadere informatie

GEMEENTE ONDERBANKEN

GEMEENTE ONDERBANKEN RAADSVOORSTEL GEMEENTE ONDERBANKEN Onderwerp: BMV Merkelbeek Gemeentebladnummer : 2014/45 Behandelend ambtenaar : Tim Senden Agendapunt : Portefeuille : Samenleving en Leefbaarheid Registratienummer :

Nadere informatie

jaargang 8 18 februari 2011 nummer 1

jaargang 8 18 februari 2011 nummer 1 Fractiebulletin jaargang 8 18 februari 2011 nummer 1 INHOUD 1. Terugblik op vier jaar Flevoland-economie Andries Greiner 2. Investeringsimpuls Flevoland-Almere Jan van Wieren 3. Symposium duurzame mobiliteit

Nadere informatie

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN.

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. De 50PLUS-partij doet voor de tweede keer in haar bestaan mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Daarbij wil de partij in alle provincies haar aanwezigheid

Nadere informatie

HET KOMPAS. ChristenUnie Hellendoorn

HET KOMPAS. ChristenUnie Hellendoorn HET KOMPAS ChristenUnie Hellendoorn Algemene beschouwingen programmabegroting 2015 Algemene beschouwingen programmabegroting 2015. Inleiding: Voorzitter, in deze tijd hebben we een duidelijk kompas nodig,

Nadere informatie

WAT VIND JIJ BELANGRIJK?

WAT VIND JIJ BELANGRIJK? WAT VIND JIJ BELANGRIJK? Inkomen? Werk? Onderwijs? Zorg? Wonen? MAAK DAN EENS KENNIS MET PVDA/GROENLINKS Wij zijn constructieve mensen die kiezen voor progressieve, sociale en duurzame politiek in Zeewolde.

Nadere informatie

Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning. Hans Weggemans 12 november 2014

Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning. Hans Weggemans 12 november 2014 Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning Hans Weggemans 12 november 2014 1 Decentralisaties Participatiewet 2015 (- ca. 20%) Wmo: Begeleiding en verzorging 2015 (-25% resp. -15%) Jeugdzorg 2015

Nadere informatie

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Woonvisie Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Aanleiding Verschuiving van de volkshuisvestelijke opgave Sociale huur: Woningwet 2015 redelijke bijdrage Langer zelfstandig wonen Lokaal beleid 2

Nadere informatie

Centrumplan Zeeland Presentatie aan College van B&W gemeente Landerd d.d. 18 mei 2010

Centrumplan Zeeland Presentatie aan College van B&W gemeente Landerd d.d. 18 mei 2010 Centrumplan Zeeland Presentatie aan College van B&W gemeente Landerd d.d. 18 mei 2010 Aanleiding Zeeland wordt steeds saaier Veel plannen maar ook veel politieke onrust De tijd begint te dringen voor de

Nadere informatie

Alle uitspraken/ antwoorden van ouders op onderwijscafé OPONOA, 26/10. Per vraag in volgorde van belangrijkheid (antwoorden zijn gewogen).

Alle uitspraken/ antwoorden van ouders op onderwijscafé OPONOA, 26/10. Per vraag in volgorde van belangrijkheid (antwoorden zijn gewogen). Bijlage bij verslag oudercafé OPONOA 26 oktober 2016 Aan : CvB, klankbordgroep (verspreiding bepalen in klankbordgroep) Betreft : Impressie en uitkomsten oudercafé 26 oktober 2016 Datum: : 28 oktober 2016

Nadere informatie

Model Vervoersregio en Economische Profilering. Beschrijving model

Model Vervoersregio en Economische Profilering. Beschrijving model Model Vervoersregio en Economische Profilering Beschrijving model In dit model richt de samenwerking in de stadsregio zich op de economische profilering en ontwikkeling van het gebied en de daarmee verband

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk meer kracht geven

Vrijwilligerswerk meer kracht geven Notitie Vrijwilligerswerk meer kracht geven Hoogeveen Wim Warrink, raadslid Hetty Pullen-Muis, vervangend raadslid September 2012 1 Inhoud 1. Samenvatting 3 2. Inleidend 3 3. Aanleiding voor het voorstel

Nadere informatie