Raadsvergadering 11 November 2014 Bijdrage ChristenUnie n.a.v. Programmabegroting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raadsvergadering 11 November 2014 Bijdrage ChristenUnie n.a.v. Programmabegroting"

Transcriptie

1 Raadsvergadering 11 November 2014 Bijdrage ChristenUnie n.a.v. Programmabegroting Voorzitter, De behandeling van de Programmabegroting is altijd een goed moment om even weer terug te gaan naar de basis en je af te vragen: wat zijn onze drijfveren ook al weer en hoe bepaalt dat onze keuzes. De ChristenUnie fundeert haar opvattingen over de politieke vraagstukken op de bijbel, het woord van God. Daaruit leren we dat de mens twee grote opdrachten krijgt: God liefhebben en de naaste liefhebben. Zo leren we in de bijbel dat de mens niet in de eerste plaats, of alleen een individu is die vooral opkomt voor zijn eigen belangen. Een mens is een relationeel wezen die pas volledig tot zijn recht komt binnen sociale verbanden. Binnen een gezin, een vereniging, op de werkvloer, in de kerk, in de buurt. In dat licht bezien, staat de CU positief ten opzichte van de gedachte dat we voor onze aandacht en zorg niet alleen meer kijken naar, en wachten op de overheid. Het is goed dat mensen en de maatschappelijke verbanden waar ze onderdeel van uitmaken, weer meer verantwoordelijkheid krijgen en nemen en zo een directe vorm van aandacht en zorg voor elkaar kunnen vormgeven. Daarbij gaan we niet uit van een tegenstelling tussen overheid en samenleving, maar van gezamenlijke verantwoordelijkheid van mensen, van maatschappelijke en sociale verbanden en de overheid. Als in een coöperatie waar men gebruik maakt van elkaars mogelijkheden en talenten voor een gezamenlijk doel. Wij willen die manier van werken dan ook niet aanduiden met Participatiemaatschappij of Participatiesamenleving maar eerder met Coöperatiemaatschappij. Die Coöperatiemaatschappij willen we graag mee vormgeven. Daar hoort een overheid bij die ruimte geeft aan mensen en de maatschappelijke verbanden en tegelijkertijd een overheid die de kaders aangeeft en die ervoor zorgt dat er altijd een vangnet is voor de zwakkeren die niet terug kunnen vallen op een netwerk. Als het gaat om de transities in het sociale domein die nu volop uw en onze aandacht opeisen, zullen we als CU er dan ook op letten dat we, aan de ene kant

2 ruimte durven geven aan mensen, aan maatschappelijke verbanden en aan professionals en aan de andere kant er altijd op toe zien dat de zwakkeren in de samenleving terug kunnen vallen op een zorgzame overheid als het nodig is. Op 23 september hebben we in het kort al op het concept collegeprogramma gereageerd. Daarbij hebben we aangegeven dat we uw uitgangspunten voor een groot deel kunnen onderschrijven, maar dat de concrete uitwerking van de uitgangspunten uiteindelijk zal bepalen of we uw voorstellen kunnen en zullen ondersteunen. Nu, in de Programmabegroting krijgen we voor het eerst een idee van die concrete uitwerking. Allereerst willen we zeggen dat veel van uw plannen inhoudelijk sympathiek te noemen zijn. Toch zijn we erg kritisch als we de plannen tegen het licht houden van de financiële situatie van de gemeente. Ons grootste bezwaar is dat u GEEN keuzes maakt. U voegt nieuw beleid toe aan het bestaande oude beleid. Ik leg de nadruk op TOEVOEGEN. Wij begrijpen dat u als college nieuw beleid wilt voeren. Dat u uw eigen accenten wilt leggen. Wat we niet begrijpen, en waar we het ook niet mee eens zijn, is dat u ervoor kiest om nieuw beleid toe te voegen aan het bestaande beleid. De CU vindt dat u zou moeten kiezen: nieuw beleid voor oud beleid. Dus als u iets nieuws en anders wilt doen, om er dan voor te kiezen om een deel van het bestaande oude beleid te schrappen. Dan houden we de financiën beter op orde. Zeker ook voor de lange termijn. Dat is in de lijn met uw eigen ambitie.

3 Als we inzomen op het nieuwe beleid dat u wilt toevoegen, willen we graag de volgende opmerkingen maken: Te beginnen bij het bestuursprogramma Steenwijkerlanders voelen zich welkom. Als eerste valt op dat u van plan bent de komende jaren fors extra te investeren in elektronische dienstverlening. Bij de perspectiefnota had u al Euro aan extra middelen hiervoor gevraagd, en nu vraagt u nog eens Euro extra. De CU is er niet van overtuigd dat het op dit moment noodzakelijk is om deze extra middelen toe te voegen. Daarnaast vragen we ons af waarom deze middelen niet deels of helemaal uit de bedrijfsvoering komen. Uiteindelijk draagt een verder doorontwikkelde elektronische dienstverlening bij aan het optimaliseren van de bedrijfsvoering en zal het ook kosten besparen. Als laatste denken wij dat deze ICT investering gekapitaliseerd zou kunnen worden. Waarom is daar niet voor gekozen? MOTIE? We overwegen een motie op dit punt in te dienen. Het programma Steenwijkerlanders voelen zich thuis roept ook een aantal vragen op. Op blz 15 zegt u dat u overweegt om welstandsvrije gebieden in te voeren. We zijn verbaasd over het woordje overwegen. Volgens ons heeft de meerderheid van deze raad zich uitgelaten vóór welstandsvrije, of in ieder geval welstandsarme, gebieden. Waarom maakt u dan een voorbehoud? In het kader van de woonbehoefte, maakt u ook een korte opmerking over de Schans. Volgens ons wordt het tijd om ook hier duidelijkheid over te geven. De CU is er voor om uit te zoeken of we de totale woningbouwbehoefte in Steenwijkerland kunnen invullen, zonder de Schans. Dus wij zouden de Schans graag houden zoals die is, een mooi natuur-agrarisch gebied. Wij gaan ervan uit dat deze vraag expliciet wordt meegenomen bij het opstellen van de Omgevingsvisie. Kunt u dat toezeggen.

4 U vraagt geld voor de uitvoering van de wijkvisie Steenwijk West. Daar zijn we het mee eens. We willen ook graag aandacht voor de wijk de Gagels en Oostermeenthe. Binnen nu en tien jaar is het volgens ons nodig daar wijkvernieuwingsprojecten te starten. Dat betekent dat we moeten beginnen met plannen maken en financiering te zoeken. Voor ons is niet helemaal duidelijk of, en in hoeverre, daar al rekening mee is gehouden in de begroting? Kunt u dat aangeven? Afhankelijk van uw antwoord overwegen we een motie hierover in te dienen. MOTIE: Gagels-Oostermeenthe. Als het gaat om wonen, zijn we ook benieuwd naar de situatie in Belt-Schutsloot. Het is al weer een tijdje stil rondom dit programma. Kunt u ons vertellen wat de status is van het project? De CU zou graag zien dat het woningbouw project in Belt-Schutsloot wordt goedgekeurd zodat er gestart kan worden. Dan het afschaffen van het betaald parkeren. Dat vinden wij in de huidige tijd geen verantwoorde keuze. Volgens de CU heeft Steenwijk al voldoende gratis parkeer mogelijkheden en zal volledig afschaffen van het betaald parkeren geen noemenswaardig effect hebben op de economie van de binnenstad. Dat hebben we al uitvoerig betoogd bij de behandeling van de PPN. Ook het niet door laten gaan van het toeristisch betaald parkeren vinden we, in de huidige financiële situatie geen goed idee. De komende jaren zullen we de middelen hard nodig hebben, wat ook blijkt uit de bezuinigingen die u voorstelt en die oplopen tot meer dan 3 miljoen in Als laatste opmerking over dit bestuursprogramma nog dit. U vraagt extra geld voor bijvoorbeeld de herinrichting van de Tukseweg en ander onderhoud. Ook de CU vindt het belangrijk dat we dit soort zaken aanpakken. Wij pleiten er echter voor om de financiering zoveel mogelijk te zoeken binnen de reguliere begroting van Openbare Werken. Door daar te schuiven met projecten, moet het mogelijk zijn om bv de herinrichting van de Tukseweg en de damwand in de haven van Oldemarkt via de reguliere begroting te betalen. Wij denken dat het uitgangspunt moet zijn dat onderhoud zoveel mogelijk uit de reguliere begroting moet komen.

5 Wat betreft het bestuursprogramma Steenwijkerlanders doen het samen, hebben we de volgende vragen en opmerkingen: De nieuwe Wmo en de Jeugdzorg vallen binnen dit programma. Uw ambitie om ervoor te zorgen dat iedereen die dat nodig heeft zorg op maat krijgt, steunen wij. Ook hier gaat het echter om de uitvoering en de details. Welleswaar hebben via de technische vragen wat extra informatie gekregen, maar dat is op dit moment te weinig om echt te beoordelen of de begroting goed is. Dit wordt nog versterkt door de risicoparagraaf waarin u ons erop voorbereid dat we ervan uit moeten gaan dat er overschrijdingen zullen zijn op de transities van Wmo en jeugdzorg. Moeilijk voor ons om een verantwoordelijk oordeel te geven op dit punt van de begroting, terwijl het toch om veel geld gaat. Daar komt nog bij dat u alvast de stelpost decentralisatie rijkstaken gaat gebruiken om de begroting sluitend te maken, terwijl dit geld toch echt bedoeld was om eventuele tegenvallers bij de transities in het sociale domein op te vangen. Daar zijn we het nadrukkelijk mee ONEENS. Wat de schuldhulpverlening en het minimabeleid, zoals de bijzondere bijstand betreft, hadden we ook graag meer details gehoord over de onderliggende aannames. Voor de CU is het duidelijk dat we er altijd voor moeten kiezen om de zwakkeren in de samenleving te ondersteunen. Daar moet voldoende budget voor zijn. Het ontbreken van gedetailleerde gegevens over het aantal mensen in bv de schuldhulpverlening, maakt het wel moeilijk om te beoordelen of het gevraagde budget juist is. Wat de IGSD-NWG betreft, ontstaat een gemixed beeld. Aan de ene kant horen we dat de nieuwe directeur inderdaad veel actiever is dan zijn voorgangers richting de werkgevers en dat dit ook resultaten oplevert, dat is goed nieuws. Aan de andere kant blijken de bezuinigingen niet helemaal gerealiseerd te kunnen worden en verwachten we oplopende tekorten bij de NWG. Dat is een teleurstelling. Dat brengt ons automatisch bij het bestuursprogramma Steenwijkerlanders zijn actief.

6 We maken ons zorgen over de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We zijn blij met de acties van de directeur van de NWG-IGSD, maar missen verder concrete plannen van uw kant. Wat gaat u, naast de al bestaande programma s, doen om mensen aan werk te helpen? Op dit punt zouden we graag meer ideeën en plannen van u zien. Ook als het gaat om het ondersteunen of stimuleren van de sector Toerisme en Recreatie, zien we vooral goede bedoelingen maar weinig concrete voorstellen. Dit terwijl u zelf heeft aangegeven dat werk, o.a. in deze sector voor u een prioriteit is. Wat gaat u dan doen en wat mag dat kosten? Volgens de CU is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in de werkgelegenheid binnen de sector Toerisme en Recreatie om zo tot betere beleidsbeslissingen te komen. MOTIE: Inzicht in werkgelegenheid sector Toerisme en Recreatie Ook wat betreft de ontwikkeling van de gele gebieden, zien we graag uw mening tegemoet. Het is volgens ons belangrijk om dat dossier daadkrachtig op te pakken en zo het toerisme in Steenwijkerland te stimuleren. Wij vinden dat aanleg van breedband internet in het buitengebied belangrijk is. Voordat we hier echter veel geld voor vrijgeven, is het wat ons betreft essentieel dat u opnieuw een goede business case aan de raad voorlegt. Als de plannen solide zijn, zullen we dat graag steunen. MOTIE: B-BIB Als laatste de financiën en bedrijfsvoering. Positief vinden we dat u gaat verhuizen van Ramswoerthe naar de Vendelweg. Dat bespaart kosten. Betekent dit dat u zicht heeft op een goede invulling van Ramswoerthe? U geeft aan dat u streeft naar gemeentelijke financiën die transparant en wendbaar zijn. Wat de transparantie betreft, moeten we nog wel een slag maken. In deze begroting worden veel getallen genoemd en bedragen gevraagd, zonder gedetailleerde onderbouwing. Dat maakt het lastig om als raad daar een oordeel over te vormen.

7 Daarom zullen we de motie van D66 op dit vlak steunen. Wat de wendbaarheid van de gemeentelijke financiën betreft, denken wij dat die juist afneemt door sommige keuzes die u maakt. Zoals gezegd, kiest u ervoor om uw nieuw beleid toe te voegen zonder oud beleid te verminderen of weg te laten. Het resultaat is dat u extra geld uitgeeft terwijl er niet meer binnenkomt. Naast het gebruik van de stelpost opvangen decentralisaties rijkstaken, gaat u uw nieuw beleid deels betalen uit de reserves. Graag horen we van u, wat u een wenselijk niveau van de reserves vindt. Vindt u ook niet dat de wendbaarheid juist afneemt, met het minder worden van de reserves? U kiest ervoor om de lasten van de inwoners en ondernemers van Steenwijkerland niet te verzwaren. Dat is in lijn met de opvattingen van de CU. U gaat echter een stap verder en verlaagt b.v. de rioolheffing. De CU vindt dat in deze tijd onverstandig. Wij pleiten ervoor om prijscompensatie toe te passen op alle belastingen en heffingen. Dat is zeer goed uit te leggen. Graag horen we waarom u kennelijk vindt dat verlaging van de rioolheffing goed idee is, terwijl u nu ook al stevige bezuinigingen aankondigt. Een bezuinigingstaakstelling oplopend tot meer dan 3 miljoen in Ook wat de bezuinigingen betreft constateren we dat u keuzes voor u uitschuift. U kondigt ze wel aan maar geeft niet aan waarop u dan gaat bezuinigen. Ook geeft u niet aan op welke terreinen u zeker niet wilt gaan bezuinigen? Kortom u laat ons en de Steenwijkerlanders in onzekerheid. Voorzitter, Ik sluit mijn bijdrage af. Ik heb aangegeven dat we als CU veel van de plannen op zichzelf sympathiek vindt, maar dat we het niet eens zijn met de keuze om nieuw beleid gewoon toe te voegen aan het bestaande beleid. U zou naar onze mening duidelijke moeten kiezen voor de benadering: Nieuw voor Oud. Daarnaast missen we concrete plannen op bv het gebied van werk, kunnen we deze begroting moeilijk beoordelen omdat gedetailleerde informatie over o.a. de drie decentralisaties ontbreekt, zijn we het in deze tijd oneens met het volledig

8 afschaffen van het betaald parkeren en met de enorme investeringen in elektronische dienstverlening ten laste van de begroting en begrijpen we niet dat u de stelpost decentralisaties rijkstaken nu al besteedt aan andere dingen, terwijl u ons er juist op voorbereid dat we rekening moeten houden met tegenvallers. Voorzitter, Als CU zijn we ons bewust van de verantwoordelijkheid die overheden hebben. Coalitie en oppositie dragen samen de verantwoordelijkheid om het goede te doen voor de samenleving als geheel, voor de maatschappelijke verbanden en voor individuen. Wij zijn ervan overtuigd dat we deze publieke taak niet goed kunnen uitvoeren zonder hulp van de God waarin wij geloven. Daarom sluit ik, zoals altijd af, met u, college en raad, wijsheid en Gods zegen toe te wensen. Dank u wel. Moties: ICT motie? Gagels-Oostermeenthe? Inzicht in werkgelegenheid sector Toerisme en Recreatie B-BIB Toezegging: De Schans Vragen aan college: - EUR Euro extra, waar is dit voor nodig? - Waarom dit niet kapitaliseren? - Waarom voorbehoud voor welstandsvrije/arme gebieden? - Duidelijkheid over De Schans? - Onderhoud uit reguliere begroting? - Plannen sector toerisme en recreatie? - Invulling Ramswoerthe? - Graag horen we van u, wat u een wenselijk niveau van de reserves vindt. Vindt u ook niet dat de wendbaarheid juist afneemt, met het minder worden van de reserves? - Waarom rioolheffing verlagen? - Op welke terreinen bezuinigen en op welke terreinen juist niet?

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Zijn er dan geen opmerkingen te maken? Natuurlijk wel!

Zijn er dan geen opmerkingen te maken? Natuurlijk wel! Beschouwingen n.a.v. de Begroting 2015-2018 Voorzitter, - Een sobere, transparante en doelmatige besteding van gemeentelijke middelen. - Een sluitende begroting voor 2015, - Beperkte lastenverhoging voor

Nadere informatie

Begroting 2014 Meerjarenbegroting

Begroting 2014 Meerjarenbegroting Begroting 2014 Meerjarenbegroting 2015-2017 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! GBWP wil als grootste coalitiepartij de burger niet extra laten betalen voor de Haagse

Nadere informatie

Voor de raadsfracties, een moment in het jaar om terug te blikken, maar om ook om vooruit te kijken.

Voor de raadsfracties, een moment in het jaar om terug te blikken, maar om ook om vooruit te kijken. Voor ons ligt de Perspectiefnota 2014-2018. Voor de raadsfracties, een moment in het jaar om terug te blikken, maar om ook om vooruit te kijken. De CPB spreekt haar waardering aan de ambtenaren uit voor

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

Werken aan een Duurzame Toekomst

Werken aan een Duurzame Toekomst 2 Werken aan een Duurzame Toekomst Sterk, Sociaal, Solide./> F/x \:.i t / /\ GROENUMIlffi n NUMEGEN IJ W PARTIJ VAN DE ARBEID Nijmegen -^S ^ &...^(i** Perspectiefnota 22-25 Amendement GroenLinks, PvdA

Nadere informatie

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken?

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken? algemene beschouwingen Weert 12 november 2015 Onze samenleving verandert. Onze samenleving staat bol van de dynamiek. Een jaar geleden wisten we niet dat de Poort van Limburg leeg zou staan en wisten we

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

Vanuit een sterke en in meerjarenperspectief sluitende begroting zijn er een aantal punten waar de VVD bij stil wil staan;

Vanuit een sterke en in meerjarenperspectief sluitende begroting zijn er een aantal punten waar de VVD bij stil wil staan; Begroting 2012 Na een uitgebreid traject richting de voorjaarsnota 2011 waarbij de samenleving zeer welkom en nauw betrokken is, hebben wij op 9 juni de voorjaarsnota vastgesteld waarin de ombuigingen

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Begroting 2013 Meerjarenbegroting Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten!

Begroting 2013 Meerjarenbegroting Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! Begroting 2013 Meerjarenbegroting 2014-2016 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! Waar staan we nu als gemeente? Economisch herstel gaat erg langzaam. Financieel hebben

Nadere informatie

Inbreng VVD in begrotingsraad:

Inbreng VVD in begrotingsraad: Inbreng VVD in begrotingsraad: Allereerst is de VVD fractie ontevreden over het antwoord op de extra gestelde vraag over de kosten van het leerlingenvervoer. De VVD heeft expliciet gevraagd of de berekening

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

Kaders Financieel gezond Brummen

Kaders Financieel gezond Brummen Kaders Financieel gezond Brummen 1. Inleiding Naar aanleiding van de vaststelling van de Programmabegroting 2019-2022 en de aanbevelingen die de provincie heeft gedaan in haar besluit financieel toezicht

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Begrotingsmarkt 2015 gemeente Leiden Renée de Visser afdeling Strategie, Middelen en Control

Begrotingsmarkt 2015 gemeente Leiden Renée de Visser afdeling Strategie, Middelen en Control Begrotingsmarkt 2015 gemeente Leiden Renée de Visser afdeling Strategie, Middelen en Control Belangrijk moment Rijk: begrotingswet Belang: Keuzes maken voor de stad: beleidskeuzes in programma s Financieel

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Hoe zien wij de stand van zaken in Alblasserdam in het jaar 2013? Het gaat goed. Het beleid wordt uitgevoerd:

Nadere informatie

Voorzitter 1. Zorg voor iedereen

Voorzitter 1. Zorg voor iedereen Voorzitter, Wat de ChristenUnie betreft maken we deze Algemene Beschouwingen zo concreet mogelijk. Ik begin daarom meteen met een belangrijke conclusie: met het voorliggende collegewerkprogramma en de

Nadere informatie

HET KOMPAS. ChristenUnie Hellendoorn

HET KOMPAS. ChristenUnie Hellendoorn HET KOMPAS ChristenUnie Hellendoorn Algemene beschouwingen programmabegroting 2015 Algemene beschouwingen programmabegroting 2015. Inleiding: Voorzitter, in deze tijd hebben we een duidelijk kompas nodig,

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 2015 2018 4 november 2014 [+ aangevuld met sheet 3 t/m 9] Inleiding Portefeuillehouder Financiën Participatie en afwegingskader programmabegroting 2015-2018. 1 Ontwerp- programmabegroting

Nadere informatie

Voor ons ligt de Perspectiefmota , de opmaat voor de begroting in november.

Voor ons ligt de Perspectiefmota , de opmaat voor de begroting in november. Inleiding. Voor ons ligt de Perspectiefmota 2015-2019, de opmaat voor de begroting in november. Wij danken alle ambtenaren, die antwoord hebben gegeven tijdens het vragenuurtje of mailwisselingen. Een

Nadere informatie

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017 Algemene beschouwingen 2017 programmabegroting 2018 9 november 2017 Algemene Beschouwingen 2018 Inleiding Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten tussen 2000 en 2017. Er wordt sinds 1706

Nadere informatie

Steenwijkerland Onderwerp: algemene beschouwingen begroting Jan Willem van Dalen datum: 10 november 2015

Steenwijkerland Onderwerp: algemene beschouwingen begroting Jan Willem van Dalen datum: 10 november 2015 Onderwerp: algemene beschouwingen begroting 2016 2019 van: Jan Willem van Dalen datum: 10 november 2015 Onze economie kruipt langzaam uit de diepe crisis. Er komt weer nieuw elan en beweging in de samenleving.

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 10 november 2016

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 10 november 2016 GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 10 november 2016 Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Onderwerp: Programmabegroting 2017 en verwerking financiële effecten uit de septembercirculaire.

Nadere informatie

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor 2015-2018 op de Programmabegroting Raadsvoorstel 2014-63 Een beter Venlo voor hetzelfde geld Voor u ligt de tegenbegroting van de SP- Venlo voor

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Voorzitter, Voorjaarsnota Zaltbommel 2015, 26 juni

Voorzitter, Voorjaarsnota Zaltbommel 2015, 26 juni Voorzitter, Voor ons ligt de voorjaarsnota 2015. Een voorjaarsnota die voortbouwt op de afgelopen raadsperiode. Het CDA vindt dat het College complimenten verdient voor het werk over die afgelopen raadsperiode.

Nadere informatie

Joan de Haan

Joan de Haan Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Joan de Haan 06-10237370 Joan.deHaan@a2samenwerking.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 14raad00330 29 januari 2015 onderwerp Nota Heroverweging

Nadere informatie

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT KADERNOTA 2015 Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2015, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd. Het College legt

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA!

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE 2014-2018 HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal Het kan anders Ons land verandert snel. Niet alleen kennen we op dit moment in Nederland financieel

Nadere informatie

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Inleiding In de fusieraad van 30 juni 2014 is gesproken over een consolidatie van de drie begrotingen en om inzicht te krijgen in

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Politieke beschouwingen 2015/2016

Politieke beschouwingen 2015/2016 Politieke beschouwingen 2015/2016 Zwolle, 13 november 2016 Voorzitter, Nederland krabbelt langzaam uit de crisis! Toch zien wij dat er nog veel Zwolse burgers zijn die niet of nauwelijks profiteren van

Nadere informatie

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit Nieuwegein m S\ Gemeenteraad Onderwerp Programmabegroting 2016 Datum 25 september 2015 Raadsvoorstel Afdeling Financiën Portefeuillehouder mr. J.A.N. Gadella 2015-415 1 Onderwerp Programmabegroting 2016

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Vergadering: 11 maart 2014 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Onderwerp: Risicomanagement Reg.nr. : 12.0693 B&W verg. : 19 juni 2012 : 1) Status In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand van zaken met betrekking

Nadere informatie

: dhr. J.L.M. Vlaar : drs M F C. Gadella-van Gils

: dhr. J.L.M. Vlaar : drs M F C. Gadella-van Gils RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 27 oktober 2016 Zaaknummer : 376584 Datum Raadsvergadering : 7 november 2016 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum;

Nadere informatie

Realisme in plaats van idealisme

Realisme in plaats van idealisme Realisme in plaats van idealisme Aristoteles zei het al: Geld geven aan de juiste persoon, in de juiste mate, op het juiste ogenblik, met de juiste bedoeling, en op de juiste manier. Dat is niet iedereen

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

Aanleiding en probleemstelling

Aanleiding en probleemstelling No.: Portefeuillehouder: Wethouder Harmsen Afdeling: Welzijn en Onderwijs Behandelaar: C.H.A.M. Weterings De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 juni 2015 Onderwerp: voorstel om in te stemmen met de

Nadere informatie

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT MdV De begroting is wederom een knap staaltje werk waar door heel veel medewerkers in dit huis veel energie en vakmanschap in is gestoken. Dat verdient waardering, zowel richting college als richting al

Nadere informatie

Versterken (internationaal) ondernemersklimaat. Versterken groene groei. Faciliteren kansrijke economische projecten

Versterken (internationaal) ondernemersklimaat. Versterken groene groei. Faciliteren kansrijke economische projecten Bijlage 1 Programmabegroting indeling Programma overschrijdende onderwerpen zijn in elk geval communicatie, stadsdeelgewijs werken en duurzaamheid, jeugdzorg, decentralisaties, CFO en vastgoed. Het integrale

Nadere informatie

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013 Begroting 2014 Aanbieding Gemeenteraad ember Laatste begroting deze raadsperiode Sluitende begroting 2014 Meerjarenperspectief moeilijk Bezuinigingsplan Strategische investeringen Ambities Stadsvisie Belastingen

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Ridderkerk. Betreft: Aanbieding Programmabegroting 2015 en Collegeprogramma. Geachte raadsleden,

Aan de gemeenteraad van Ridderkerk. Betreft: Aanbieding Programmabegroting 2015 en Collegeprogramma. Geachte raadsleden, Aan de gemeenteraad van Ridderkerk Uw brief van: Ons kenmerk: 89398 Uw kenmerk: Contact: C. Kolf Bijlage(n): 2 Doorkiesnummer: E-mailadres: C.Kolf@ridderkerk.nl Datum: 24 september 2014 Betreft: Aanbieding

Nadere informatie

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( )

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( ) Datum : 6 november 2013 Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( 2013-320) Meneer de voorzitter, geachte collega s en belangstellenden, We spreken vandaag alweer de laatste programmabegroting

Nadere informatie

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014 ChristenUnie Vlissingen Verkiezingsprogramma 2014 gezinnen vrijwilligers werknemers ondernemers verslaafden HART voor VLISSINGEN ouderen jongeren zorgverleners werkzoekenden Mensen met een beperking Verkiezingsprogramma

Nadere informatie

De basis op orde. Dat betekent allereerst dat de gemeente financieel in control is.

De basis op orde. Dat betekent allereerst dat de gemeente financieel in control is. Algemene en financiële beschouwingen 2015 De basis op orde! Inleiding, VJR De economische crisis laat uiteindelijk ook in onze gemeente zijn sporen na. Uit de voorjaarsrapportage blijkt dat onze gemeente

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter,

Voorzitter, Voorzitter, Er is weer een jaar voorbij gevlogen en dus weer tijd voor nieuwe algemene beschouwingen, vorig jaar begonnen we onze bijdrage in de begrotingsvergadering met; het gait nait best. Tot onze teleurstelling

Nadere informatie

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter,

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter, Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012 Voorzitter, In uw inleidende tekst geeft u aan dat zich niet wil laten gijzelen door het rijksbeleid en de daarbij behorende bezuinigingen. U wilt nu duidelijkheid

Nadere informatie

Perspectiefnota. ( )

Perspectiefnota. ( ) Perspectiefnota. (30-06-2016) Voorzitter, Dames en Heren, Allereerst wil de CU het college en de betrokken ambtenaren bedanken voor hun inzet om deze PN tot stand te brengen. Ook dit jaar ligt er weer

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Aanleiding: Het college doet de raad voorstellen voor de financiële kaders voor de begroting 2016 en de meerjarenbegroting

RAADSVOORSTEL. Aanleiding: Het college doet de raad voorstellen voor de financiële kaders voor de begroting 2016 en de meerjarenbegroting RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Bestuur en dienstverlening Onderwerp: Vaststellen kaderbrief 2016-2019 Aanleiding: Het college doet de raad voorstellen voor

Nadere informatie

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

Strategische Personeels Planning bij de gemeente Doetinchem Deel 2: ontwikkelingen

Strategische Personeels Planning bij de gemeente Doetinchem Deel 2: ontwikkelingen Strategische Personeels Planning bij de gemeente Doetinchem Deel 2: ontwikkelingen Informatieve raad 24 november 2011 Proces SPP Stap Datum Vorm Wat 1 13 oktober Informatieve raad Toelichting SPP, feiten

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota

Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota 2018-2021. Voorzitter, Deze laatste Perspectiefnota staat in teken van keuzes maken voor de langere termijn. Wij kunnen dan ook allerminst spreken

Nadere informatie

Begroting 2015 gemeente Zeist. Het evenwicht verdwenen

Begroting 2015 gemeente Zeist. Het evenwicht verdwenen Begroting 2015 gemeente Zeist Het evenwicht verdwenen Nieuwe positie PvdA bij begroting 2015 Eerste begroting in de oppositie Geen invloed gehad op inhoud Positie zoeken in de oppositie / niet-coalitie

Nadere informatie

Onze Stad. Een stad van ons allemaal.

Onze Stad. Een stad van ons allemaal. Onze Stad. Een stad van ons allemaal. Kaderen, afspraken maken, en dat, ondanks de sterker wordende economie, met nog aardig wat onzekerheden. Zo is ook deze kaderbrief opgesteld. Omdat niet vooruit gelopen

Nadere informatie

Begroting november Alleen tijdens vergadering uitgesproken tekst is geldig.

Begroting november Alleen tijdens vergadering uitgesproken tekst is geldig. Begroting 2016 12 november 2015 Alleen tijdens vergadering uitgesproken tekst is geldig. Voorligt de begroting 2016. In de voorbereiding heeft de gemeenteraad het college kaders meegegeven waarmee het

Nadere informatie

BB/U Lbr. 15/103

BB/U Lbr. 15/103 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Definitief VNG-akkoord op bestuursakkoord Verhoogde Asielinstroom uw kenmerk ons kenmerk BB/U201502219 Lbr.

Nadere informatie

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS 20170512 1. INLEIDING In 2016 hebben we met u en met de samenleving intensief gesproken over de toekomst van Zutphen. Gezamenlijk hebben we vastgesteld

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-10-2016 Agendapunt: Onderwerp: Cultuuragenda Kansen

Nadere informatie

Begroting 2019 Ruimte voor ruimte

Begroting 2019 Ruimte voor ruimte Begroting 2019 Ruimte voor ruimte Voorzitter, Ruimte voor ruimte. Dat is de titel voor de begroting voor de periode 2019 2022. Vorige maand hebben we een ambitieuze toekomstvisie vastgesteld, er ligt een

Nadere informatie

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda.

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 30 juni 2016 16-049 Onderwerp Kadernota 2017-2020 Aan de raad, Onderwerp Kadernota 2017-2020. Gevraagde beslissing 1. De Kadernota 2017-2020 vast te stellen. Grondslag

Nadere informatie

Beeldvormende raadsavond Duurzaamheid

Beeldvormende raadsavond Duurzaamheid Beeldvormende raadsavond Duurzaamheid 11 april 2017 Doel van de avond - Raad meenemen in het proces tot nu toe; - Input genereren van raad én werkgroepen om visie aan te scherpen en voor verdere uitwerking;

Nadere informatie

Programma 10. Financiën

Programma 10. Financiën Programma 10 Financiën Aandeel programma 10 in totale begroting 1% Financiën Overige programma's 99% Programma 10 Financiën Inleiding Ons college hanteert als uitgangspunt bij haar financiële beleid dat

Nadere informatie

Met als titel: Zagen!

Met als titel: Zagen! Bijdrage Swollwachtfractie PPN d.d. 20 juni 2016 Met als titel: Zagen! Voorzitter, college leden, collega s van de raad, dames en heren, vandaag behandelen wij de perspectiefnota van het College. De titel

Nadere informatie

Vandaag behandelen we de laatste begroting van deze coalitieperiode.

Vandaag behandelen we de laatste begroting van deze coalitieperiode. PvdA Venlo Begroting 2014-2017 Venlo, 7 November 2013 Voorzitter; Vandaag behandelen we de laatste begroting van deze coalitieperiode. Voorzitter, deze begroting kunnen wij op hoofdlijnen goedkeuren. Het

Nadere informatie

MEERJARENBEGROTING SOLIDE BASIS VOOR VOLGENDE RAADSPERIODE

MEERJARENBEGROTING SOLIDE BASIS VOOR VOLGENDE RAADSPERIODE MEERJARENBEGROTING 2018-2021 SOLIDE BASIS VOOR VOLGENDE RAADSPERIODE Speerpunten voor het begrotingsjaar 2018 Algemeen: Blijven werken aan een aantrekkelijke gemeente Moerdijk waar het aantal inwoners

Nadere informatie

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren,

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015 Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Wanneer we kijken naar de wereld om ons heen, dan beseffen we hoe rijk gezegend we zijn met de omgeving waarin we

Nadere informatie

Raadsvoorstel Besluit om: Inleiding

Raadsvoorstel Besluit om: Inleiding Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 19 juni 2019 Portefeuillehouder C. Kreuk - Wildeman Begrotingsprogramma 2 Sociaal Domein Verbonden partijen Onderwerp Zienswijze op concept-begroting 2020 GGD

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

Betoog 28 juni 2012 Verantwoordings&Perspectiefnota, door Aris Leijendekker

Betoog 28 juni 2012 Verantwoordings&Perspectiefnota, door Aris Leijendekker Betoog 28 juni 2012 Verantwoordings&Perspectiefnota, door Aris Leijendekker Spreuken 24 zegt: betoont gij u slap ten dage der benauwdheid dan komt uw kracht in het nauw; vrij vertaald: als er moeilijke

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Werk > flexibelere arbeidsmarkt > verminderen bureaucratie > betere kansen voor startende (jonge) ondernemers Werk Algemeen Op dit moment hebben mensen die langs de kant staan te weinig kans

Nadere informatie

Programmabegroting. Indeling en layout. versie

Programmabegroting. Indeling en layout. versie Programmabegroting Indeling en layout versie 22-01-2018 Opdracht aan de werkgroep Maken van een programmabegroting West Betuwe 2019-2022, te starten met format: Welke programma s Welke vragen worden beantwoord

Nadere informatie

Bestuurlijke nota onderzoek armoedebeleid

Bestuurlijke nota onderzoek armoedebeleid 1 Bestuurlijke nota onderzoek armoedebeleid Inleiding In haar jaarplan 2017 heeft de rekenkamercommissie een onderzoek naar het armoedebeleid aangekondigd. De armoedeproblematiek is lastig in kaart te

Nadere informatie

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T Gemeente & adviesraad: 1 + 1 = 3? Waar wordt samengewerkt ontstaan successen, maar helaas ook wel eens teleurstellingen. Bij de samenwerking tussen gemeente en adviesraad is dat niet anders, zo is mijn

Nadere informatie

Inwoners en organisaties in de burgersamenleving. Sociaal domein

Inwoners en organisaties in de burgersamenleving. Sociaal domein Betreft: Vragen m.b.t. Transformatie Agenda Sociaal Domein Datum : 14 augustus 2017 1 Inleiding De PAR is gevraagd een advies uit te brengen aangaande de Transformatie Agenda Sociaal Domein. Met nadruk

Nadere informatie

Programmasturing en Programmabegroting 2015-2018

Programmasturing en Programmabegroting 2015-2018 Programmasturing en Programmabegroting 2015-2018 Politieke markt 10 Juni Mark Oude Bennink, Ruud Molenkamp & Gijs Tiebot 1 Inhoud presentatie 1. Programmasturing? rol van de raad terugblik programmasturing

Nadere informatie

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst 25-08- Inleiding Met de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle burgers met arbeidsvermogen die ondersteuning

Nadere informatie

Programma 10 Financiën / Algemene dekkingsmiddelen

Programma 10 Financiën / Algemene dekkingsmiddelen Programma 10 Financiën / Algemene dekkingsmiddelen Commissie Bestuur (Coördinerende) Portefeuilles Financiën en personeel Afdeling(en) Concernstaf, Middelen en Services Programmadoelstelling (missie) Werken

Nadere informatie

Tegenbegroting GroenLinks 2016 Omdat wij liever zeggen waar we VOOR zijn.

Tegenbegroting GroenLinks 2016 Omdat wij liever zeggen waar we VOOR zijn. Tegenbegroting GroenLinks 2016 Omdat wij liever zeggen waar we VOOR zijn. 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Gewenste begrotingswijzigingen 4 3. Tegenbegroting 8 4. Dankwoord 16 2 1. Inleiding Solide en

Nadere informatie

Begroting Aanbieding Raad

Begroting Aanbieding Raad Begroting 2013 Aanbieding Raad Agenda Financieel meerjarenperspectief 2013 e.v. Onzekerheden en risico s Bezuinigingen IVP en strategische investeringen Traject behandeling Presentatie begroting 2013 2

Nadere informatie

Pr ogramma 10 begr oting 2010 oting begr ogramma Pr Programmabegroting 2010 (aangepaste kleuren drukwerk).indd 1 07-12-2009 09:46:31

Pr ogramma 10 begr oting 2010 oting begr ogramma Pr Programmabegroting 2010 (aangepaste kleuren drukwerk).indd 1 07-12-2009 09:46:31 Programmabegroting 10 1 Bestuur en dienstverlening 39.079-10.327 38.801-11.471 39.561-11.551 39.612-11.560 39.139-11.290 28.751 27.329 28.009 28.051 27.848-2.999-24 28.725

Nadere informatie

Politieke Instabiliteit Economie en Financiën Is het college bereid dit te doen?

Politieke Instabiliteit Economie en Financiën Is het college bereid dit te doen? Politieke Instabiliteit De consequentie van 5 verkiezingen in 10 jaar tijd maakt dat er in Nederland over deze periode een gebrek is geweest aan een consequente politieke richting en keuzes. Daarnaast

Nadere informatie

ALGEMENE BESCHOUWINGEN 2012

ALGEMENE BESCHOUWINGEN 2012 ALGEMENE BESCHOUWINGEN 2012 Vz. Anno 2012 leven we in een wereld waarin veel gebeurt, in een land met veel ontwikkelingen. We leven nog steeds in een tijd van economische onzekerheden wat gevolgen heeft

Nadere informatie

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Kaders begroting III Financiële beschouwing begroting 2014 en meerjarenraming 4

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Kaders begroting III Financiële beschouwing begroting 2014 en meerjarenraming 4 Perspectiefnota 2014 Inhoudsopgave blz. I Inleiding 3 II Kaders begroting 2014 3 III Financiële beschouwing begroting 2014 en meerjarenraming 4 Bijlagen: begrotingscirculaire 2014-2017 provincie Groningen

Nadere informatie

Regionale visie sociaal beleid

Regionale visie sociaal beleid Regionale visie sociaal beleid Conclusies na 4 december en doorkijk proces 15 januari 2019 Centrale doelstelling Inwoners worden zo lang en zo veel mogelijk in staat gesteld zelfstandig of met behulp van

Nadere informatie

Meneer de voorzitter,

Meneer de voorzitter, Meneer de voorzitter, Als we de laatste tijd iets geleerd hebben, dan is het dat samenwerking in deze tijd van crisis essentieel is. We zien dat in de internationale politiek, waar verschillende Europese

Nadere informatie

Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein

Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein 1 Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein Inleiding In onderliggend document is de visie omschreven van de Midden-Holland gemeenten 1 ten aanzien van het sociale domein. De directe aanleiding

Nadere informatie

1. Financieel technische terugblik 2. Financieel technische vooruitblik 3. Doel begroting 4. Structuur programmabegroting 5. Informatievoorziening

1. Financieel technische terugblik 2. Financieel technische vooruitblik 3. Doel begroting 4. Structuur programmabegroting 5. Informatievoorziening 1. Financieel technische terugblik 2. Financieel technische vooruitblik 3. Doel begroting 4. Structuur programmabegroting 5. Informatievoorziening stevig en stransparant helder en meetbaar Start 1. Meetbaar

Nadere informatie

Visie gemeenten Midden-Holland op sociaal domein

Visie gemeenten Midden-Holland op sociaal domein Inleiding In onderliggend document is de visie omschreven van de Midden-Holland gemeenten 1 op het sociale domein. De directe aanleiding voor het opstellen van dit document is de op handen zijnde decentralisatie

Nadere informatie

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Kenmerk 14.405692

Nadere informatie

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad Raadsplein info/debat Datum 31 mei 2016 onderwerp Perspectiefnota 2017-2020 portefeuillehouder informant Dreven, A van (Adila) 2267 eenheid/afdeling Concernstaf CSADV Voorgesteld besluit raad 1. De perspectiefnota

Nadere informatie

Inleiding. Onderzoekstechnische- of andere vragen over dit rapport kunt mailen naar

Inleiding. Onderzoekstechnische- of andere vragen over dit rapport kunt mailen naar Inleiding Gemeente Oss moet de komende jaren miljoen bezuinigen. Om dit te kunnen realiseren wil het gemeentebestuur graag van de inwoners weten hoe zij denken over deze bezuinigingen. Daarom heeft zij

Nadere informatie

BIEO Begroting in één oogopslag

BIEO Begroting in één oogopslag BIEO 2017 Begroting in één oogopslag INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2017 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2017 wordt er aandacht geschonken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden (uit te spreken op 5 november 2014 door Dries Bartelink, fractievoorzitter GroenLinks) GESPROKEN WOORD TELT Voorzitter,

Nadere informatie