ALGEMEEN. In ons eerste rapport van het nieuwe jaar blikken we terug op een turbulent eerste kwartaal.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ALGEMEEN. In ons eerste rapport van het nieuwe jaar blikken we terug op een turbulent eerste kwartaal."

Transcriptie

1 ALGEMEEN In ons eerste rapport van het nieuwe jaar blikken we terug op een turbulent eerste kwartaal. Een kwartaal dat in schril contrast staat met diezelfde periode in Toen kenden we een onwaarschijnlijke stijging van vele markten tot zelfs 15%. In Europa werd deze stijging mede op gang gebracht door de kwantitatieve geldverruiming van de ECB. Dit zorgde voor hoge verwachtingen waarbij vraagtekens betreffende China, de evolutie van de verhouding euro/dollar, de olie en de grondstoffen in het algemeen uit het oog werden verloren. In de loop van het jaar kwam er een correctie, zij het in verschillende fasen. Uiteindelijk konden de aandelenwaarden bevredigende cijfers voorleggen die echter de helft bedroegen van de behaalde resultaten na het eerste kwartaal. Dit jaar startte compleet tegenovergesteld en beleefden we de moeilijkste start sedert Blijvende onzekerheid over de Chinese economie: verdere afzwakking inzake groeicijfers maar dit dient genuanceerd te worden. Geen enkele economie kan altijd topprestaties leveren. Daarenboven vergt het tijd om van een export gedreven economie te evolueren naar een economie met focus op binnenlandse consumptie. Lage olieprijs: Saoedi-Arabië houdt de huidige productie aan terwijl Iran door het wegvallen van het handelsembargo zorgt voor een bijkomend olieaanbod. Samen met de lagere groeicijfers en dus lagere vraag zal de olieprijs waarschijnlijk laag blijven. Twijfels over de groeilanden door het rentebeleid van de FED en de lage grondstofprijzen. De hoge graad van corruptie, de economische recessie en de uitbraak van het zikavirus zijn dan meer specifiek voor Brazilië oorzaken van een penibele situatie. Hernieuwde twijfels over de gezondheid van de banken. Zij verklaren echter niet de mate waarmee de markten reageerden. We kunnen er niet om heen dat naast de economische realiteit ook de emotie een prominente rol speelde in deze ontwikkelingen. Verlaagde economische verwachtingen, conflicten, natuurrampen en doemscenario s zijn van alle tijden maar de mate waarin de markten hierop reageren verschillen sterk.

2 Begin vorig jaar hebben we ons niet laten leiden door euforie en in 2016 laten we ons evenmin leiden door onheilsvoorspellingen. Pas in maart konden we spreken van een langzame herneming van de markten. De rust is ondertussen enigszins teruggekeerd en sedert iets meer dan een maand is er sprake van een (voorzichtig) herstel. De Europese Centrale Bank heeft aangekondigd dat er nieuwe steunmaatregelen komen en de Amerikaanse Centrale Bank gaf aan dat de voorziene renteverhogingen hoogstwaarschijnlijk uitgesteld worden. Hierdoor moeten we de standpunten die eind vorig jaar ingenomen werden toch nuanceren, vooral wat de groeilanden betreft. Eind vorig jaar zag het er nog naar uit dat de FED dit jaar 4 renteverhogingen zou doorvoeren, wat nefast zou zijn voor de groeilanden aangezien er dan meer geld naar de Westerse economieën vloeit. Nu de FED haar standpunt hierin lijkt te wijzigen of op zijn minst uit te stellen dienen we opnieuw voorzichtig en uiterst selectief aandacht te besteden aan groeilanden. Een bijkomende factor hierin is dat de grondstoffenprijzen, ook de landbouwgrondstoffen, echt stilaan hun bodem bereikt hebben. Een herstel van die prijzen zou positief uitdraaien voor diezelfde groeilanden. Belangrijk gegeven hierbij is dat de opkomende markten, ondanks de stijgende privéschulden, altijd dubbel zo snel groeien als de ontwikkelde markten o.a. door de demografische gegevens en het groeipotentieel. Ongetwijfeld moeten we rekening blijven houden met volatiliteit, wellicht nog meer dan de voorbije jaren. De rente zal nog geruime tijd laag blijven waardoor het bijna onmogelijk is om op vastrentende effecten rendement te halen. De dalingen van de tegoeden op spaarrekeningen geven ook aan dat dit bij iedereen doordringt. Op langere termijn zijn aandelen sowieso te verkiezen boven obligaties. Bovendien mogen we niet vergeten dat de inflatie in België, in tegenstelling tot het Europees gemiddelde, hoger dan verwacht is. Eind maart bedroeg deze 2,24%. Rekening houdend met de huidige intresten die we op spaarrekeningen krijgen, gaande van 0,11% tot 0,15%, betekent dat je via de spaarrekeningen steeds armer wordt

3 We blijven dan ook overtuigd van de stelling die we reeds eerder voorop stelden: Beleggen is het nieuwe sparen Meer dan ooit dienen we bewust te zijn van de economische, financiële en politieke realiteit. Enerzijds is het zo dat door een aantal pijnpunten de economische vooruitzichten broos blijven. We denken dan meer bepaald aan: o Aandelen zijn niet supergoedkoop gewaardeerd o Winstpiek VS o Vertraging Amerikaanse economie tegenover de inkrimping van het Amerikaans monetair beleid o Situatie Chinese economie o Europees economisch herstel loopt achterop met daarbovenop de een mogelijke Brexit Anderzijds en tegelijkertijd spelen er ook positieve zaken mee: o De lagere energieprijzen geven de consument meer marge om te spenderen o Een gevolg van de correctie(s) is dat kwaliteitswaarden aantrekkelijker worden o Specifiek voor de Eurozone: Beleid van de ECB maakt dat de euro niet te sterk zal worden, wat goed is voor de export Een Brexit kan zowel op politiek als op financieel vlak voor de nodige rust zorgen Verderzetting van het monetair beleid door de ECB Door de mondialisering, de verstrengeling van politieke en financiële belangen, de demografische en economische bewegingen verandert de wereld vandaag aan een hoog tempo. We krijgen meer en meer (een teveel aan?) informatie door en het is van het grootste belang om via een soepel, actief en consequent beheer de visie die voorop gesteld wordt in te vullen. We kunnen er niet omheen dat we zullen moeten leren leven met wisselvalligheden.

4 Uiteraard blijft een voorzichtige aanpak fundamenteel. Daarenboven moeten we ons afvragen of de maatregelen die de FED en de ECB genomen hebben of nog zullen doorvoeren nu nog de juiste effecten zullen genereren. Zijn er geen andere maatregelen te nemen of denkpistes nodig om één en ander grondig aan te pakken? De laatste weken is er opnieuw sprake van helicoptergeld. Eenvoudig gezegd is dit geld dat rechtstreeks aan de consument zou gegeven worden en niet via de centrale banken in het systeem zou terechtkomen. Het idee daarachter is dat vooral de consumptie snel zou stijgen omdat dan de mogelijkheid tot bestedingen onmiddellijk groter zou zijn wat een positieve invloed heeft op de productie en bijgevolg de ganse economie. In plaats van obligaties op te kopen en zo de rente laag te houden om de investeringen te stimuleren zorgt de consument rechtstreeks voor een stijgende productie. Bovendien zou het systeem minder kosten aangezien dit niet via een omweg gebeurt en waarvan we niet weten wat de exacte impact is. Maar zover zijn we nog lang niet. Rationeel denken en rustig blijven is de boodschap waarbij we nog meer dan ooit aandacht moeten besteden aan:

5 GROEP HESTERS INVEST * Infofiche April 2016 Door de turbulente start van het nieuwe jaar hebben we met SOLID vrij snel voor meer zekerheid gekozen. De posities die we hadden in fondsen gericht op groeilanden of consumptie hebben we verder afgebouwd en tijdelijk onze cashpositie vergroot. Eens de grootste correcties achter de rug waren hebben we onze cash langzaam afgebouwd en geïnvesteerd in Europese groeiaandelen die voornamelijk gezondheidszorg, industrie en cyclische consumptiegoederen (DNCA Invest Europe Growth). Tevens hebben we onze wegingen in India en Japan neerwaarts aangepast wegens achterlopende resultaten en onzekere economische vooruitzichten. Naar aanleiding van de druk die er heerst op de Amerikaanse markt en de nakende presidentsverkiezingen hebben we eveneens onze positie in biotechnologie deels afgebouwd. Om redenen die we in onze inleiding hebben meegegeven zijn we opnieuw iets meer belegd in de opkomende markten, zowel in Azië, Europa en Latijns-Amerika (Stewart Invest Asia Pacific Leaders en Goldman Sachs Growth & Emerging Markets). Inventariswaarde 52,14 YTD 31/03/2015-8,45% Naar het einde van het eerste kwartaal hebben we nog enige herschikkingen doorgevoerd om een nog beter doorgedreven spreiding te bekomen en in te spelen op de huidige trends. Ondanks de hoge volatiliteit waar we sedert begin dit jaar mee werden geconfronteerd heeft SOLID het even goed of zelfs beter gedaan dan de meest gekende indices. De BEL20 noteerde op het einde van het eerste kwartaal 8,84% lager. SAMENSTELLING GEOGRAFISCHE VERDELING 6% Japan 8% Overige 5% Verenigde Staten 12% Azië 24% 94% Aandelen Cash & overige Europa 51% *Groep Hesters Invest wordt aan particulieren aangeboden als spaar- en Beleggingsverzekering. De premies ervan kunnen belegd worden in eentak 21 verzekering of TAK 23 beleggingsfondsen. De financiële infofiche is consulteerbaar op onze website :

6 SAMENSTELLING SOLID Threadneedle Pan Europ Small.Comp Pictet Global Megatrend Selection Echiq. Agressor 3% 7% 7% 5% 5% 5% Fidelity Global Consumer Industries E Acc Amundi Equity Euroland Small Cap GS Growth - Emerging markets DNCA Invest Europe Growth Amundi CPR Silverage 6% 7, 7% 10% Templeton Euro Small Caps Growth Stewart Investors Asia Pacific Leaders Goldman Sachs India Equity Port JP Morgan Japan Equity Robeco Glob Cons Trends Eq Templeton Asian Growth Aberdeen Global Emerg. Markets Equity CIJFERS * YTD 31/03/2016 0,04% 7,25% 7,90% 7,47% -8,45% GRAFIEK 63,00 58,00 53,00 48,00 43,00 38,00 1/01/2012 1/07/2012 1/01/2013 1/07/2013 1/01/2014 1/07/2014 1/01/2015 1/07/2015 1/01/2016 * De rendementen van 2009 t.e.m zijn het resultaat van backtesting van de onderliggende fondsen volgens de samenstelling van SOLID bij oprichting.

ALGEMEEN. In ons eerste rapport van het nieuwe jaar blikken we terug op een turbulent eerste kwartaal.

ALGEMEEN. In ons eerste rapport van het nieuwe jaar blikken we terug op een turbulent eerste kwartaal. ALGEMEEN In ons eerste rapport van het nieuwe jaar blikken we terug op een turbulent eerste kwartaal. Een kwartaal dat in schril contrast staat met diezelfde periode in 2015. Toen kenden we een onwaarschijnlijke

Nadere informatie

De vergrijzing in de Westerse landen

De vergrijzing in de Westerse landen ALGEMEEN Het begin van het derde kwartaal stond nog volop in het teken van de Brexit en de impact of de gevolgen hiervan. In ons vorig rapport zijn we uitgebreid ingegaan op de onmiddellijke reactie na

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORT 4e kwartaal 2016

KWARTAALRAPPORT 4e kwartaal 2016 KWARTAALRAPPORT 4 e kwartaal 2016 01. ALGEMEEN Een nieuw jaar betekent per definitie een nieuw begin. Maar tevens vormt het ook een moment om even stil te staan bij het voorbije kwartaal en bij uitbreiding

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORT 1e kwartaal 2017

KWARTAALRAPPORT 1e kwartaal 2017 KWARTAALRAPPORT 1 e kwartaal 2017 ALGEMEEN Er was, in tegenstelling tot de 2 voorbije jaren, minder nervositeit te bespeuren in het eerste kwartaal van 2017. Sedert maart vorig jaar zitten we in een opwaartse

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORT 2e kwartaal 2017

KWARTAALRAPPORT 2e kwartaal 2017 KWARTAALRAPPORT 2e kwartaal 2017 ALGEMEEN In het eerste kwartaalrapport kon u lezen dat 2017 mooi gestart was en dat er ondanks een aantal economische en politieke onzekerheden goede cijfers konden voorgelegd

Nadere informatie

De vergrijzing in de Westerse landen

De vergrijzing in de Westerse landen ALGEMEEN Het begin van het derde kwartaal stond nog volop in het teken van de Brexit en de impact of de gevolgen hiervan. In ons vorig rapport zijn we uitgebreid ingegaan op de onmiddellijke reactie na

Nadere informatie

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur :

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur : Oktober 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Zoals al aangegeven in ons vorig bulletin heeft de Amerikaanse centrale bank FED de beleidsrente niet verhoogd. Maar goed ook, want naderhand werden

Nadere informatie

Janet Yellen, voorzitter van de FED, gaat over het algemeen wel uit van meer positieve dan negatieve elementen:

Janet Yellen, voorzitter van de FED, gaat over het algemeen wel uit van meer positieve dan negatieve elementen: ALGEMEEN Het eerste semester 2016 ligt achter ons. Hoe het eerste kwartaal verliep kon u al lezen in ons vorig rapport. We herinneren ons de zeer turbulente start en een licht herstel in de maand maart.

Nadere informatie

Janet Yellen, voorzitter van de FED, gaat over het algemeen wel uit van meer positieve dan negatieve elementen:

Janet Yellen, voorzitter van de FED, gaat over het algemeen wel uit van meer positieve dan negatieve elementen: ALGEMEEN Het eerste semester 2016 ligt achter ons. Hoe het eerste kwartaal verliep kon u al lezen in ons vorig rapport. We herinneren ons de zeer turbulente start en een licht herstel in de maand maart.

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015 BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015 Beleggingsdoelstelling Het BIF Active Multi Allocation Fund streeft naar een rendement gelijk aan of hoger dan zijn benchmark. Het investeringsproces

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 2015

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 2015 BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : Europa Griekenland heeft een akkoord kunnen bereiken met zijn schuldeisers waardoor de rentevoeten in

Nadere informatie

Zal de groei op de afspraak zijn? VS

Zal de groei op de afspraak zijn? VS Zal de groei op de afspraak zijn? VS Zal de groei op de afspraak zijn? Eurozone Zal de groei op de afspraak zijn? China Zal de groei op de afspraak zijn in 2018? 2017 (verwacht) 2017 (bijgesteld) 2018

Nadere informatie

ENERBEL. Beheerscommentaren voor 2017

ENERBEL. Beheerscommentaren voor 2017 ENERBEL Beheerscommentaren voor 2017 I. Inleiding Het pensioenfonds Enerbel belegt in de bevek Esperides, die dient als hergroeperingsinstrument voor het beheer van alle financiële activa van onze verschillende

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2019

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2019 In deze nieuwsbrief blikken wij terug op het afgelopen jaar, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor de komende periode. Terugblik 2018 Voordat

Nadere informatie

BNP PARIBAS OBAM N.V.

BNP PARIBAS OBAM N.V. BNP PARIBAS OBAM N.V. OBAM AANDEELHOUDERS- VERGADERING 2016 Amsterdam, 8 juni 2017 Agenda Terugblik 2016 & Resultaat Beleid 2016 Positionering Recente marktontwikkelingen & Vooruitzichten OBAM highlights

Nadere informatie

De gegevens van Hewitt Associates zijn: Hewitt Associates Outsourcing B.V. Beukenlaan 143 Postbus 80040 5600 JP Eindhoven

De gegevens van Hewitt Associates zijn: Hewitt Associates Outsourcing B.V. Beukenlaan 143 Postbus 80040 5600 JP Eindhoven Philips Pensioenfonds heeft de uitvoering van het Philips flex pensioen uitbesteed aan Hewitt Associates Outsourcing B.V. U kunt bij Hewitt Associates terecht met al uw pensioenvragen. De gegevens van

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters In onze eerste nieuwsbrief nieuwe stijl willen wij terugblikken op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en uiteraard geven wij onze visie op de financiële markten. Terugblik

Nadere informatie

INVINCO BENELUX. Goudprijs is alweer op zijn retour. Een crash blijft mogelijk

INVINCO BENELUX. Goudprijs is alweer op zijn retour. Een crash blijft mogelijk Goudprijs is alweer op zijn retour. Een crash blijft mogelijk 2 Wat is het geheim en de essentie van goed beleggen? Je moet anticiperen op de werkelijkheid van morgen en wat die voor gevolgen heeft voor

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015 130 125 120 115 110 105 95 90 Rendement sinds 31/12/2014 (% verandering in EUR) MSCI Europe MSCI EMU MSCI United Kingdom ( ) MSCI World ex-europe (

Nadere informatie

Beleggingsstrategie. Zeer defensief. ingsstrategie

Beleggingsstrategie. Zeer defensief. ingsstrategie Zeer defensief ingsstrategie Beleggingsklimaat Ontwikkeling en vooruitzichten beleidsrente VS 1,5 EMU 0,5 12-2010 12-2011 12-2012 12-2013 12-2014 12-2015 Ontwikkeling en vooruitzichten tienjaarsrente 5,0

Nadere informatie

september MARKTCOMMENTAAR

september MARKTCOMMENTAAR september 2016 MARKTCOMMENTAAR INHOUDSOPGAVE INLEIDING Over het algemeen leidt het kleine aantal transacties tijdens de zomermaanden tot een grotere prijsvolatiliteit. Uitgezonderd enkele bewegingen die

Nadere informatie

Finance Avenue 16 november 2013. Gilles Coens Verantwoordelijke portefeuillebeheer en advies

Finance Avenue 16 november 2013. Gilles Coens Verantwoordelijke portefeuillebeheer en advies Finance Avenue 16 november 2013 Gilles Coens Verantwoordelijke portefeuillebeheer en advies Wie zijn wij? Dichtbij en ten dienste van de klant Een luisterend oor inspelend op de behoe5e van de klant Een

Nadere informatie

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017 In onze tweede nieuwsbrief nieuwe stijl blikken wij terug op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor het komende kwartaal.

Nadere informatie

Hoe beleggen vandaag 19 mei 2015. Jan Vergote Hoofd Investment Strategy Belfius Bank

Hoe beleggen vandaag 19 mei 2015. Jan Vergote Hoofd Investment Strategy Belfius Bank Hoe beleggen vandaag 19 mei 2015 Jan Vergote Hoofd Investment Strategy Belfius Bank Referentieportefeuille Obligaties onderwogen! Overheidsobligaties non investment grade 7% Overheidsobligaties investment

Nadere informatie

Het 4 e kwartaal van 2014.

Het 4 e kwartaal van 2014. 1 Het 4 e kwartaal van 2014. Zoals werd aangegeven aan het einde van het derde kwartaal van 2014 zou voorzichtigheid betracht worden bij het investeren in aandelen. De kansen op topvorming werden zo groot

Nadere informatie

Internationale Economie. Doorzettend, maar mager groeiherstel, veel neerwaartse risico s

Internationale Economie. Doorzettend, maar mager groeiherstel, veel neerwaartse risico s Internationale Economie Doorzettend, maar mager groeiherstel, veel neerwaartse risico s Wim Boonstra, 27 november 2014 Basisscenario: Magere groei wereldeconomie, neerwaartse risico s De wereldeconomie

Nadere informatie

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Beleggingsthema s 2016 What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Inleiding De dagen die in 2015 het verschil maakten, zijn de dagen waarop centrale bankiers uitspraken deden, what a difference

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Eerste kwartaal 2017-1 januari 2017 t/m 31 maart 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad eind maart 2017 is 112,6% en is gestegen ten opzichte

Nadere informatie

Maandbericht Beleggen Januari 2016

Maandbericht Beleggen Januari 2016 ING Investment Office Publicatiedatum: 24 december 2015 Maandbericht Beleggen Januari 2016 Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie Noord-Amerika

Nadere informatie

De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei

De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei Jan Van Hove Chief Economist, KBC Group NV Bolero Tips & Trends 2016 10 september 2016 Globalization presumes sustained economic growth. Otherwise, the

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Oktober 2013

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Oktober 2013 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Oktober 2013 Markten Aandelen Aandelenmarkten zetten hun opmars voort Equity Indices - 1 month YTD (%, in EUR) MSCI Europe 3.77% 14.37% MSCI EMU 5.41% 18.05%

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2017 t/m 31 maart Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2017 t/m 31 maart Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2017-1 januari 2017 t/m 31 maart 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 105,7% naar 110,5%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/2015. Macro & Markten, strategie. 1. Rente en conjunctuur : EUROPA

BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/2015. Macro & Markten, strategie. 1. Rente en conjunctuur : EUROPA BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/15 Macro & Markten, strategie 1. Rente en conjunctuur : EUROPA De Europese rentevoeten zijn historisch laag, zowel op het korte als op het lange einde, en geven de

Nadere informatie

Rapportage 2e kwartaal 2016

Rapportage 2e kwartaal 2016 Rapportage 2e kwartaal 2016 Economische ontwikkelingen Inleiding Markten worden geregeerd door de uitkomst van het referendum in Groot Brittannië (VK) eind juni. De keuze om de Europese Unie te verlaten

Nadere informatie

Als de Centrale Banken het podium verlaten

Als de Centrale Banken het podium verlaten Als de Centrale Banken het podium verlaten Als de centrale banken het toneel verlaten 1. Zichtbaar economisch herstel 2. Het restprobleem 3. Onbekend terrein 4. Wat betekent dit voor asset allocatie? Zichtbaar

Nadere informatie

Care IS klantbijeenkomst. Hotel Van der Valk 2015

Care IS klantbijeenkomst. Hotel Van der Valk 2015 Care IS klantbijeenkomst Hotel Van der Valk 2015 Welkom Wij heten u van harte welkom in Van der Valk Hotel 2 Programma 19.00 uur Ontvangst 19.30 uur Opening 19.40 uur Presentatie rente 20.00 uur Korte

Nadere informatie

Op zoek naar rendement? Zoek niet langer

Op zoek naar rendement? Zoek niet langer Op zoek naar rendement? Zoek niet langer High-yield en opkomende markten Juni 2014 Uitsluitend voor professionele beleggers De rente op staatsobligaties blijft nog lang laag. In het nauw gedreven door

Nadere informatie

INVINCO BENELUX. Hoe ver gaat de Euro nog zakken?

INVINCO BENELUX. Hoe ver gaat de Euro nog zakken? Hoe ver gaat de Euro nog zakken? 2 Soms zijn signalen zo duidelijk dat de uitkomst haast voorspelbaar is. Dat is wat de beleggers willen zien: goed tips! Wij hebben een zeer interessante optiestrategie

Nadere informatie

Multi- Invest. Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2013

Multi- Invest. Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2013 Multi- Invest Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2013 Multi-Invest Balanced Situatie op: 30/06/2013 Beleggingsfonds van het type tak 23 gecommercialiseerd door Allianz. Samenstelling en beleggingspolitiek

Nadere informatie

Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen (Thé Lau 1952-2015)

Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen (Thé Lau 1952-2015) 17 December 2015 Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen (Thé Lau 1952-2015) Gisteravond heeft de Centrale Bank van de VS eindelijk een renteverhoging aangekondigd. Dit was slechts één van

Nadere informatie

Update Macro-Economie & Belangrijkste Beleggingsthema's

Update Macro-Economie & Belangrijkste Beleggingsthema's Update Macro-Economie & Belangrijkste Beleggingsthema's Christian J. Van den Heede Oct 6, 2014 EFFECTENHANDEL EN ADVIES VERMOGENSBEHEER TRANSPARANT FONDSEN Macro Economie: update & thema's Inhoudstafel:

Nadere informatie

Verslag Investment Committee 31 mei Verslag Investment Committee

Verslag Investment Committee 31 mei Verslag Investment Committee Verslag Investment Committee Op het economisch front blijft alles gunstig evolueren : in nagenoeg alle economische regio s blijft de groei op een aanvaardbaar niveau en niets wijst op een nakende recessie.

Nadere informatie

B E L E G G I 2N G S V 0E R S L A 0G. P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g. P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g

B E L E G G I 2N G S V 0E R S L A 0G. P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g. P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g P H I L I P S P E N S I O E N F O N D S B E L E G G I 2N G S V 0E R S L A 0G 7 P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g I n f o r m a t i e o v e

Nadere informatie

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak?

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? Komt er QE in de eurozone? Sinds enige maanden wordt er op de financiële markten gezinspeeld op het opkopen van staatsobligaties door de Europese

Nadere informatie

2019 2e Kwartaal BELEGGINGSBELEID VUURENVAART

2019 2e Kwartaal BELEGGINGSBELEID VUURENVAART 2019 2e Kwartaal BELEGGINGSBELEID VUURENVAART Terugblik De financiële markten zijn begin dit jaar goed van start gegaan na het dieptepunt eind 2018. De wereldindex voor aandelen, MSCI World, heeft een

Nadere informatie

Beleggingsstrategie. Zeer Dynamisch. ingsstrategie

Beleggingsstrategie. Zeer Dynamisch. ingsstrategie Zeer Dynamisch ingsstrategie Beleggingsklimaat Ontwikkeling en vooruitzichten beleidsrente 1,5 VS EMU 1,5 0,5 0,5 11-2010 11-2011 11-2012 11-2013 11-2014 11-2015 11-2016 Ontwikkeling en vooruitzichten

Nadere informatie

BI CARMIGNAC PATRIMOINE

BI CARMIGNAC PATRIMOINE BI CARMIGNAC PATRIMOINE Beleggingsdoelstelling Het compartiment belegt in het fonds Carmignac Patrimoine A (acc) EUR (ISIN: FR0010135103). Dit fonds behoort tot de categorie gediversifieerd en heeft als

Nadere informatie

Evolutie van uw belegging. Smart Fund Plan Private AG Life Real Estate. Kerncijfers 31 december 2016 Trimestrieel

Evolutie van uw belegging. Smart Fund Plan Private AG Life Real Estate. Kerncijfers 31 december 2016 Trimestrieel Evolutie van uw belegging Smart Fund Plan Private AG Life Real Estate Kerncijfers 31 december 2016 Trimestrieel Vooruitzichten 2016 is met een positieve noot geëindigd. Het voorbije kwartaal zagen we dat

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORT. Groep Hesters Invest

KWARTAALRAPPORT. Groep Hesters Invest KWARTAALRAPPORT Groep Hesters Invest 4 e kwartaal 2017 ALGEMEEN Een nieuw jaar, een nieuw begin: traditiegetrouw hét moment om de balans op te maken van het voorbije jaar maar vooral ook om uit te kijken

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal 2014-1 januari 2014 t/m 31 maart 2014. Samenvatting: stijgende aandelen

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal 2014-1 januari 2014 t/m 31 maart 2014. Samenvatting: stijgende aandelen Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2014-1 januari 2014 t/m 31 maart 2014 Samenvatting: stijgende aandelen Nominale dekkingsgraad gestegen van 123,0% naar 123,6% Reële dekkingsgraad

Nadere informatie

Grip op je Vermogen. Rendement maken in tijden van zwakke groei, wat te doen? Bob Homan. ING Investment Office. 5 en 6 oktober 2012

Grip op je Vermogen. Rendement maken in tijden van zwakke groei, wat te doen? Bob Homan. ING Investment Office. 5 en 6 oktober 2012 Grip op je Vermogen Rendement maken in tijden van zwakke groei, wat te doen? Bob Homan ING Investment Office 5 en 6 oktober 2012 Economie 2 En nu? valt uit elkaar Verdere integratie Economisch trend is

Nadere informatie

Het 1 e kwartaal van 2015.

Het 1 e kwartaal van 2015. 1 Het 1 e kwartaal van 2015. Achteraf bezien was het eerste kwartaal van 2015, vooral in Europa, uiterst vriendelijk voor beleggers. Hoewel door Invest4You, ondanks de jubelverhalen in de pers een zekere

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2018

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2018 In deze nieuwsbrief blikken wij terug op de afgelopen kwartalen, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor de komende periode. Terugblik afgelopen

Nadere informatie

Beleggingsstrategie. Dynamisch. ingsstrategie

Beleggingsstrategie. Dynamisch. ingsstrategie Dynamisch ingsstrategie Beleggingsklimaat Ontwikkeling en vooruitzichten beleidsrente VS 1,5 EMU 0,5 12-2010 12-2011 12-2012 12-2013 12-2014 12-2015 Ontwikkeling en vooruitzichten tienjaarsrente 5,0 Tienjaarsrente

Nadere informatie

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs.

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs. BEHEERSVERSLAG 31/3/2015 Macro & Markten, strategie Na de forse klim van de aandelenmarkten in 2014 zetten vooral de Zuidoost Aziatische en Europese aandelenmarkten deze trend in 2015 verder. Meer en meer

Nadere informatie

Outlook 2016. Figuur 1: Invloed van Chinese groei op wereldwijde groei. (bron: Capital Economics) december 2015 Pagina 2 van 7

Outlook 2016. Figuur 1: Invloed van Chinese groei op wereldwijde groei. (bron: Capital Economics) december 2015 Pagina 2 van 7 Outlook 2016 Inleiding 2016 is in China het jaar van de aap. Apen zijn de genieën van de Chinese dierenriem. Ze leven in groepen, zijn intelligent en geestig. Niets is voor hen te moeilijk. Als het wel

Nadere informatie

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006 Profiel Het AEGON Equity Fund is een besloten fonds voor gemene rekening, waarin verzekeringsrelaties van AEGON kunnen participeren. Het AEGON Equity Fund belegt wereldwijd in aandelen met de nadruk op

Nadere informatie

Niettemin, blijft de inflatie in de V.S. op een laag niveau en alleszins onder het FED target van 2%.

Niettemin, blijft de inflatie in de V.S. op een laag niveau en alleszins onder het FED target van 2%. November 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Renteverhoging verwacht Recent gaf de Amerikaanse centrale bank indirect aan dat de kans op een renteverhoging in december meer waarschijnlijk

Nadere informatie

27 april 2010 Emerging Markets Monthly Report

27 april 2010 Emerging Markets Monthly Report 27 april 2010 Emerging Markets Monthly Report Door Wim-Hein Pals, Head Robeco Emerging Markets Equities Vanwege hogere economische groei en sterkere financiële balansen, zijn de opkomende markten aantrekkelijker

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 20.10.2016 BEHEERVERSLAG 3E KWARTAAL 2016 Q3 2016 20.10.2016 Economische analyse Door de verschuivingen in het politieke landschap van de geavanceerde economieën

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund augustus 2015

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund augustus 2015 BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund augustus 2015 Beleggingsdoelstelling Het BIF Active Multi Allocation Fund streeft naar een rendement gelijk aan of hoger dan zijn benchmark. Het investeringsproces

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund februari 2016

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund februari 2016 BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund februari 2016 Macro & Markten 1. Macro-economische vooruitzichten De volgende twee weken zullen de centrale bankiers in belangrijke mate het nieuws en de

Nadere informatie

Laag, lager, negatief: de onstuitbare val van de rentevoeten

Laag, lager, negatief: de onstuitbare val van de rentevoeten Laag, lager, negatief: de onstuitbare val van de rentevoeten Thema-analyse Belfius Research Februari 2016 Inleiding De rente staat op een historisch laag niveau. Voor een 10-jarig krediet betaalt de Belgische

Nadere informatie

Bericht 3 e kwartaal September 2014

Bericht 3 e kwartaal September 2014 Bericht 3 e kwartaal September 2014 Providence Capital NV is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en legt zich onder meer toe op het verrichten van vermogensbeheer

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Arthur van der Wal Anna Timmermans 27 september 2007 www.ingim.com Agenda Huidig Mandaat bij ING IM Performance, Beleid en Vooruitzichten 2 Huidig

Nadere informatie

Evolutie van uw belegging. Smart Fund Plan Private AG Life Quam Bonds. Kerncijfers 31 december 2016 Trimestrieel

Evolutie van uw belegging. Smart Fund Plan Private AG Life Quam Bonds. Kerncijfers 31 december 2016 Trimestrieel Evolutie van uw belegging Smart Fund Plan Private AG Life Quam Bonds Kerncijfers 31 december 2016 Trimestrieel Vooruitzichten 2016 is met een positieve noot geëindigd. Het voorbije kwartaal zagen we dat

Nadere informatie

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013 Internationale varkensvleesmarkt 212-213 In december 212 vond de jaarlijkse conferentie van de GIRA Meat Club plaats. GIRA is een marktonderzoeksbureau, dat aan het einde van elk jaar een inschatting maakt

Nadere informatie

Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder?

Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder? Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder? Net als we vorig jaar meerdere keren hebben gezien, zijn de beurzen wederom bijzonder nerveus en vooral negatief. Op het moment van schrijven noteert de AEX 393

Nadere informatie

Achmea life cycle beleggingen in beeld

Achmea life cycle beleggingen in beeld Achmea life cycle beleggingen in beeld Scheiden. Uw pensioengeld in vertrouwde handen Wat betekent dat voor uw ouderdomspensioen? Achmea life cycle beleggingen in beeld Voor het beleggen van pensioen bent

Nadere informatie

Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling

Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling Heeft u vragen over dit beleggingsverslag of over de prepensioneringsregeling? Neemt u dan gerust contact op met onze Klantenservice. De contactgegevens

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Arthur van der Wal Nieuwegein, 28 september 2006 Agenda < Huidig Mandaat bij ING IM < Performance, Beleid en Vooruitzichten < Financieel Toetsingskader

Nadere informatie

Rainbow Dynamic december 2010

Rainbow Dynamic december 2010 1. Beheer/prestatie afgelopen kwartaal 1.1. Er is meer vertrouwen in het economisch herstel! Dit kwartaal steeg Rainbow Dynamic met 6,0 procent. Afgelopen kwartaal was de prestatie van de verschillende

Nadere informatie

De marktwaardedekkingsgraad per 30 juni 2015 was 135,1%. Dit is een toename van 5,7% ten opzichte van 31 maart 2015.

De marktwaardedekkingsgraad per 30 juni 2015 was 135,1%. Dit is een toename van 5,7% ten opzichte van 31 maart 2015. Kwartaalbericht 2015 Samenvatting De marktwaardedekkingsgraad per 30 juni 2015 was 135,1%. Dit is een toename van 5,7% ten opzichte van 31 maart 2015. De reële dekkingsgraad ultimo tweede kwartaal was

Nadere informatie

5 voorspellingen voor 2015

5 voorspellingen voor 2015 Maart 2015 Wim Meulemeester Beleggingsexpert Het jaar 2014 was een verrassend beleggingsjaar. Alhoewel een lage rente in de lijn der verwachtingen lag, werden heel wat experts verrast door de forse daling

Nadere informatie

Kwartaalbericht Q2 2016. The beat goes on (1967), Sonny & Cher

Kwartaalbericht Q2 2016. The beat goes on (1967), Sonny & Cher The beat goes on (1967), Sonny & Cher Inleiding Zorgen over de houdbaarheid van de economische groei dicteerden de financiële markten in het eerste kwartaal van 2016. Wederom kwamen centrale banken met

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/06/016 Het NN First Class Return Fund won in het tweede kwartaal van 016 3,6% De stemming werd vooral bepaald door de zoektocht naar

Nadere informatie

De terugkeer van de Greenback!

De terugkeer van de Greenback! De terugkeer van de Greenback! De koersval van de euro tegenover de dollar is hard. Hoe profiteert u als belegger van deze monetaire trendwijziging? Hoe reageert Azië en staat de beurs van Kenya reeds

Nadere informatie

Orders via Beleggersgiro moeten ontvangen zijn voor (=T) Uw order wordt uitgevoerd Via Beurs

Orders via Beleggersgiro moeten ontvangen zijn voor (=T) Uw order wordt uitgevoerd Via Beurs LU0951484681 Rorento 15.00 uur (= T) 2 handelsdagen later tegen NAV T + 1 dag Buitenland LU0927664036 Kempen Global Property Index Fund 15.00 uur (= T) 2 handelsdagen later tegen NAV T + 1 dag Buitenland

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/09/015 Het NN First Class Return Fund verloor in het derde kwartaal 9,6% Het kwartaal werd gekenmerkt door winstnemingen na een positieve

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORT. Groep Hesters Invest. 3e kwartaal Kwartaalrapport_03_GroepHesters_002_CMYK_single.indd 1

KWARTAALRAPPORT. Groep Hesters Invest. 3e kwartaal Kwartaalrapport_03_GroepHesters_002_CMYK_single.indd 1 KWARTAALRAPPORT Groep Hesters Invest 3e kwartaal 2017 Kwartaalrapport_03_GroepHesters_002_CMYK_single.indd 1 11/10/17 08:34 Kwartaalrapport_03_GroepHesters_002_CMYK_single.indd 2 11/10/17 08:34 ALGEMEEN

Nadere informatie

ECONOMIE IN TIJDEN VAN MONETAIR EXPANSIEVE POLITIEK

ECONOMIE IN TIJDEN VAN MONETAIR EXPANSIEVE POLITIEK ECONOMIE IN TIJDEN VAN MONETAIR EXPANSIEVE POLITIEK Geert Gielens, Ph.D. hoofdeconoom 19 mei 2015 Agenda Het verschil met vorig jaar De euro zone De VS De ECB & haar beleid Besluit 2 Het verschil met vorig

Nadere informatie

Aandelenselectie België 2019 (22/12/18)

Aandelenselectie België 2019 (22/12/18) Aandelenselectie België 2019 (22/12/18) Onze Belgische aandelenselectie voor 2018 zette in de afgelopen 12 maanden een nulprestatie (zonder rekening te houden met dividenden) neer. Het is geen goede prestatie,

Nadere informatie

Kwartaalverslag tweede kwartaal 2013

Kwartaalverslag tweede kwartaal 2013 Kwartaalverslag tweede kwartaal 2013 Everyone is a disciplined long-term investor, until the market goes down - Steve Forbes - Opvallend Schulden op onderpand aandelenportefeuilles stijgen fors! In de

Nadere informatie

Marktwaarde van de pensioenverplichtingen in het derde kwartaal gestegen van 16.893 miljoen naar 17.810 miljoen ( 15.008 miljoen ultimo Q4 2013).

Marktwaarde van de pensioenverplichtingen in het derde kwartaal gestegen van 16.893 miljoen naar 17.810 miljoen ( 15.008 miljoen ultimo Q4 2013). Kwartaalbericht 2014 Samenvatting Marktwaardedekkingsgraad per 30 september 2014 130,4%, een toename van 0,9%-punt ten opzichte van 30 juni 2014. Over de eerste negen maanden steeg de marktwaardedekkingsgraad

Nadere informatie

GROEI TECHNOLOGIEBEDRIJVEN STAGNEERT IN 2012

GROEI TECHNOLOGIEBEDRIJVEN STAGNEERT IN 2012 GROEI TECHNOLOGIEBEDRIJVEN STAGNEERT IN 2012 Thema s Productie Werkgelegenheid Investeringen Uitdagingen en risicofactoren Conclusies 2 Industriële omzet van de technologische industrie (2008 = 100) Eerder

Nadere informatie

Levensloop Rendement Bouw

Levensloop Rendement Bouw Levensloop Rendement Bouw Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2016 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd.

Nadere informatie

F O N D S E N F O C U S

F O N D S E N F O C U S F O N D S E N F O C U S 12.02.2017 II. CARMIGNAC PATRIMOINE - DE COMPONENTEN Een gediversifieerde strategie ontwikkelen met behulp van duurzame rendementsmotoren 12.02.2017 Langetermijnovertuigingen Voor

Nadere informatie

Verenigd Koninkrijk stemt voor Brexit. Update beleggingsstrategie Insinger de Beaufort

Verenigd Koninkrijk stemt voor Brexit. Update beleggingsstrategie Insinger de Beaufort 3 2 Verenigd Koninkrijk stemt voor Brexit Update beleggingsstrategie Insinger de Beaufort Agenda 1 1 VK stemt voor Brexit 2 Reacties van financiële markten 3 Crisis of een instapmoment? 4 Beleggingsstrategie

Nadere informatie

Care IS klantbijeenkomst. Hotel Van der Valk oktober 2015

Care IS klantbijeenkomst. Hotel Van der Valk oktober 2015 Care IS klantbijeenkomst Hotel Van der Valk oktober 2015 Welkom Wij heten u van harte welkom in Van der Valk Hotel 2 Programma 19.00 uur Ontvangst 19.30 uur Opening 19.40 uur Chinese groeivertraging 20.00

Nadere informatie

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2015

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2015 Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2015 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door Loyalis

Nadere informatie

Koopkrachtpariteit en Gini-coëfficiënt in China: hoe je tegelijkertijd arm én rijk kunt zijn.

Koopkrachtpariteit en Gini-coëfficiënt in China: hoe je tegelijkertijd arm én rijk kunt zijn. Koopkrachtpariteit en Gini-coëfficiënt in China: hoe je tegelijkertijd arm én rijk kunt zijn. 1. De Wereldbank berichtte onlangs dat de Chinese economie binnen afzienbare tijd de grootste economie van

Nadere informatie

Macro Update jaareinde 2017: Kijken onder de motorkap van de groeimachine.

Macro Update jaareinde 2017: Kijken onder de motorkap van de groeimachine. Macro Update jaareinde 2017: Kijken onder de motorkap van de groeimachine. Het macro-economische beeld ziet er aantrekkelijk uit. De markten voor zakelijke waarden hebben hier al ruimschoots op geanticipeerd:

Nadere informatie

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Marktontwikkelingen derde kwartaal 2015 Geen renteverhoging

Nadere informatie

Rainbow Dynamic juni 2010

Rainbow Dynamic juni 2010 1. Beheer/prestatie afgelopen kwartaal 1.1. De financiële markten deden het goed, met als positieve verrassing aandelen Dit kwartaal bleef Rainbow Dynamic stabiel, ongeacht de turbulentie op de financiële

Nadere informatie

Robeco ONE KWARTAALBERICHT Q Hoge rendementen voor de Robeco ONE portefeuilles. Zowel aandelen als obligaties stuwen het resultaat

Robeco ONE KWARTAALBERICHT Q Hoge rendementen voor de Robeco ONE portefeuilles. Zowel aandelen als obligaties stuwen het resultaat KWARTAALBERICHT Q1 2019 Hoge rendementen voor de portefeuilles Zowel aandelen als obligaties stuwen het resultaat Aandelengewicht iets afgebouwd, nog wel licht overwogen Kwartaalbericht Q1 2019 Inleiding

Nadere informatie

Robeco Life Cycle Funds. Kwartaalbericht Q3 2017

Robeco Life Cycle Funds. Kwartaalbericht Q3 2017 Robeco Life Cycle Funds Kwartaalbericht Q3 2017 Kwartaalbericht Q3 2017 Inleiding In dit kwartaalbericht voor de Robeco Life Cycle fondsen vindt u de resultaten over het derde kwartaal van 2017. Het beeld

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG MC Dynamic Allocation juli 2015

BEHEERSVERSLAG MC Dynamic Allocation juli 2015 BEHEERSVERSLAG MC Dynamic Allocation juli 2015 Beleggingsdoelstelling De doelstelling van het fonds bestaat er in positieve rendementen te behalen in alle marktomstandigheden. Het investeringsproces is

Nadere informatie

Beheersverslag ICF TRANSPARANT INVEST dd 13 augustus 2016

Beheersverslag ICF TRANSPARANT INVEST dd 13 augustus 2016 Beheersverslag ICF TRANSPARANT INVEST dd 13 augustus 2016 Macro & Markten Op de financiële markten is het ondertussen weer business as usual na het Brexit debacle. De focus verschoof gelukkig opnieuw naar

Nadere informatie

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/5 DERDE KWARTAAL 2016

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/5 DERDE KWARTAAL 2016 KWARTAALVERSLAG DERDE KWARTAAL 2016 1. In het kort De beleidsdekkingsgraad per 30 september 2016 bedroeg 107,9% Het rendement van 1 juli tot en met 30 september 2016 bedroeg 2,3% Het rendement van 1 januari

Nadere informatie

Levensloop Rendement

Levensloop Rendement Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2016 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door

Nadere informatie