KWARTAALRAPPORT 4e kwartaal 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KWARTAALRAPPORT 4e kwartaal 2016"

Transcriptie

1 KWARTAALRAPPORT 4 e kwartaal 2016

2 01. ALGEMEEN Een nieuw jaar betekent per definitie een nieuw begin. Maar tevens vormt het ook een moment om even stil te staan bij het voorbije kwartaal en bij uitbreiding het ganse jaar. Het laatste kwartaal van vorig jaar kende, net als de rest van het jaar, een woelig verloop. Europa en Japan slagen er maar niet in om hun inflatiedoelstellingen te bereiken en in aanloop van nakende verkiezingen in zowel Duitsland, Frankrijk als Italië waren de markten uiterst volatiel. Een moment om even stil te staan bij het voorbije kwartaal en bij uitbreiding het ganse jaar. De toezegging van de ECB bij monde van Mario Draghi om het rentebeleid, weliswaar genuanceerd, uit te breiden zorgde voor de nodige rust. Ook de (langverwachte) verhoging met 0,25% van de belangrijkste rentevoet door de Amerikaanse centrale bank (FED) droeg hiertoe bij.

3 01. ALGEMEEN De presidentsverkiezing in de Verenigde Staten. De meest besproken gebeurtenis was ongetwijfeld de presidentsverkiezing in de VS. Vooraf leek het alsof Hillary Clinton met de eer zou gaan lopen, maar onderzoek naar s en de onduidelijke campagne deden haar, zeer verrassend, de das om. De overwinning van Donald Trump was op zijn minst opmerkelijk te noemen. De grote vrees voor zware beurscorrecties werd bewaarheid gedurende de eerste uren maar door de verzoende taal van de overwinnaar werden de verliezen snel ongedaan gemaakt. Door Trumps aankondiging om de belastingdruk te verlagen en te investeren in betere infrastructuur herstelden de markten zich. Traditiegetrouw zijn diezelfde markten beter af met een Republikein als president dan met een Democraat. De uitzondering op de regel was de Obama periode t.o.v. de Bush periode. De kans dat er nu een tweede uitzondering komt, is niet denkbeeldig aangezien Trump synoniem staat voor onzekerheid en avontuur. Tegelijkertijd echter staat de president elect symbool voor duidelijkheid, ommekeer en een totaal ander beleid waarbij hij o.a. de buitenlandse cash van Amerikaanse bedrijven naar de VS wil zien terugvloeien. De overwinning van Donald Trump was op zijn minst opmerkelijk te noemen. Een verrassende uitkomst. De obligaties hebben een jarenlange stierenmarkt ( ) beleefd maar door de verhoging van de rente is hier een einde aan gekomen. De verkiezing van Donald Trump lijkt dit proces nog te versnellen. Een andere vaststelling is dat de grondstoffenprijzen voor het eerst in 4 jaar stijgen. Hierdoor ontvangen de groeilanden meer inkomen en in het licht van een mogelijke kapitaalvlucht naar aanleiding van de renteverhoging in de VS is dit een positief gegeven.

4 01. ALGEMEEN De Chinese economie en het Britse referendum. FED verhoogde de rente niet. Naast de Amerikaanse presidentsverkiezingen waren er nog 2 belangrijke gegevens die ervoor zorgden dat 2016 een turbulent jaar was: de Chinese economie en het Britse referendum. Het jaar begon desastreus wegens: De onzekerheid over de Chinese economie De lage olieprijs Het rentebeleid van de VS waardoor de groeilanden onder druk kwamen te staan De hernieuwde twijfels over de gezondheid van de banken. ECB en FED De aankondiging van de ECB om verder steunmaatregelen te verlenen (aankoop voor 80 miljard euro per maand tot in maart van 2017, later zelfs 60 miljard euro tot eind 2017) en het feit dat de FED de rente niet verhoogde, zorgden voor een herneming van de markten in het tweede deel van het eerste semester. Tegelijkertijd stelt het IMF de groeiverwachtingen van de fragiele wereldeconomie bij door de reeds aangehaalde redenen hierboven.

5 01. ALGEMEEN Samen met het slechter banenrapport in de VS en de twijfel naar aanleiding van de mogelijke Brexit zorgde dit voor uiterst zenuwachtige markten. Tegen alle verwachtingen in stelde de Britse bevolking voor een leave scenario waardoor de Brexit een feit was. Dit mondde uit in een spectaculaire daling van de beurzen om na verloop van enkele dagen terug te hernemen, met uitzondering van de financiële waarden. In tegenstelling tot de zomer van 2015, wegens de devaluatie van de Chinese yuan en de daarmee gepaard gaande crisis, was het vorige zomer vrij rustig. Dit veranderde in het najaar toen de vrees voor een Amerikaanse renteverhoging de kop op stak en de aankondiging van een ronde ontslagnieuws (AXA, ING, Deutsche Bank, Crelan, ). Een van de belangrijke oorzaken is de digitalisering van de markt, waarbij de bakstenen kantoren plaats maken voor computer en smartphone. Een belangrijke oorzaak is de digitalisering van de markt. Ontslagnieuws 2016 leerde ons enerzijds dat de markten bijna immuun geworden zijn voor schokkende gebeurtenissen zoals de diverse aanslagen wereldwijd of politieke verrassingen zoals verkiezingsuitslagen. Anderzijds zorgen sommige triggers of emotionele reacties voor de nodige bewegingen waardoor er heel veel volatiliteit was.

6 01. ALGEMEEN Wat mogen we verwachten voor 2017? De huidige extreem lage rente is duidelijk gerechtvaardigd door de economische situatie die erg uitzonderlijk is. Het ziet ernaar uit dat de economie komend jaar zal aantrekken maar zelfs in dat geval zal de rente niet meer terugkeren naar de situatie voor de crisis. Korte conclusie. Naast het aanwakkeren van investeringen is het doel van het lage rentebeleid om de consumptie aan te wakkeren. Het loont dan immers niet de moeite om geld op een spaarrekening te plaatsen, alhoewel dit toch nog teveel gebeurt. Anders gezegd, de rol van de centrale bankiers wordt geringer en er zijn dus ook andere, vooral fiscale, stimuli nodig. De afschaffing van de speculatietaks in België is daarin een goede zaak. Het is duidelijk dat actie moet ondernomen worden op monetair (samenwerking centrale bankiers), structureel (investeringen) en budgettair (uitgaven) vlak. In Europa hebben we nood aan een soepeler begrotingsbeleid om de economie aan te wakkeren maar er zijn grote verschillen waardoor het moeilijk is om een uniform beleid uit te stippelen, in tegenstelling tot de VS. Daar is het doel om enerzijds de rente 2 of 3 keer te verhogen. Daarnaast wil men de belastingen verlagen maar vooral de roep om te investeren in infrastructuur heeft een positief effect. Het lijkt wel of Keynes (Brits econoom, eerste helft vorige eeuw, anticyclische begrotingspolitiek) teruggekeerd is: de regering moet het geld laten rollen en investeren om de economie uit het slop te trekken. Dit positivisme zal ook zijn weerslag hebben op Europa want als het regent in de VS dan druppelt het hier. De recentste economische cijfers in de Eurozone tonen dit ook aan: er is een herstel van de binnenlandse vraag en de marges veren op. Dit heeft als gevolg dat de inflatie stijgt en dit is de brandstof voor een goed draaiende economie. We moeten er echter wel over waken dat deze niet te hoog oploopt.

7 01. ALGEMEEN Op langere termijn zijn aandelen sowieso te prefereren boven obligaties. Kernwoorden als stabiliteit, kwaliteit en economische visie zijn meer dan ooit belangrijk. De inflatie zorgt er anderzijds ook voor dat ons geld minder waard wordt. Dit is geen nieuw gegeven maar bij de huidige lage rentestanden valt dit echter veel meer op. Op een spaarrekening genieten we nu van 0,11% intrest. Rekening houdende met een inflatie van 2% betekent dit dat je jaarlijks 1,89% minder koopkracht hebt en op 5 jaar betekent dit sowieso een verlies van om en bij de! Dé boodschap is dan ook om zo weinig mogelijk geld op een spaarrekening te plaatsen want dit geeft je de zekerheid, zwart op wit, dat je armer wordt (zie kader). Korte conclusie. De volatiliteit op de markten is een gegeven waar we de komende jaren sterk rekening mee moeten houden. Het voorbije jaar leert ons dat economie en politieke of geopolitieke onzekerheden nauw verbonden zijn en zorgen voor veel al dan niet terechte bewegingen. Ons doel blijft dan ook om die volatiliteit zoveel mogelijk te beperken zonder te beschermend te willen zijn. Stel: Inflatie 2% Spaarrekening 0,11% Opbrengst portefeuille 5% Voorbeeld 1: alles op spaarrekening Na 5 jaar = ,21 nominaal Na 5 jaar = ,37 in koopkracht (!) Voorbeeld 2: alles beleggen Na 5 jaar = ,16 nominaal Na 5 jaar = ,89 in koopkracht = VERSCHIL ONGEVEER

8 Inventariswaarde ,20 INFOFICHE JANUARI 2017 Zoals u hiervoor kon lezen, was 2016 een turbulent en bijgevolg zeer volatiel jaar. Onze doelstelling in het beheer van onze fondsen is tweeledig: enerzijds streven we ernaar om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Anderzijds trachten we om de volatiliteit, lees de op- en neergaande bewegingen, zo beperkt mogelijk te houden. Hoge volatiliteit staat immers synoniem voor verhoogd risico en dit willen we zo veel mogelijk vermijden. In deze laatste opzet zijn we zeker geslaagd. Na de eerste bewogen weken hebben we het risico sterk kunnen beperken en zien we dat de schommelingen gedurende het voorbije jaar veel minder uitgesproken waren. Met een resultaat van -3,07% op 31/12/2016 kunnen we uiteraard niet tevreden zijn. De vorige 3 jaren haalden we rendementen tussen de 7 en 8%, terwijl we nu op hetzelfde niveau als de BEL20 (-2,54%) eindigen. De markten herstelden zich echter zeer snel, zowel na de Brexit als na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een rebound die niet zo snel verwacht werd. Achteraf bekeken, kunnen we stellen dat we onze portefeuille in die periode overbeschermd hebben. Bovendien mogen we niet vergeten dat we werken op de langere termijn. Als we het gemiddeld rendement van de laatste 4 jaar bekijken, zitten we met 4,89% op een mooi cijfer. Het komende jaar kijken we vol vertrouwen tegemoet. SOLID zit in een opwaartse cyclus. We kunnen inspelen op het hernieuwde enthousiasme in de Verenigde Staten of het hoge potentieel in India en enkele andere groeilanden. Gezien de positieve conjunctuur enquêtes en de betere economische cijfers in de eurozone hebben we ook hier onze positie versterkt. Maar ook specifieke thema s zoals water, landbouw of digitalisering ontbreken niet. De start van het nieuwe jaar is alvast een stuk beter dan 1 jaar geleden... De reden is niet zo ver te zoeken. Vanaf medio februari wilden we vermijden dat de neerwaartse spiraal van de eerste 6 weken zich zou doorzetten. Bijgevolg hebben we onze portefeuille beschermd door de volatiliteit te verlagen. Aandelenposities werden verlaagd ten voordele van goud, cash en/of obligatiefondsen. Groep Hesters Invest wordt aan particulieren aangeboden als spaar- en beleggingsverzekering. De premies ervan kunnen belegd worden in een TAK 21 verzekering of TAK 23 beleggingsfondsen. De financiële infofiche is consulteerbaar op onze website:

9 SAMENSTELLING GEOGRAFISCHE VERDELING 3% 1% Aandelen 96% 15,5% VS 43% Obligaties 3% 34% Europa 34% 7% Andere 1% 0,5% Groeilanden 15,5% Azië 7% Andere 0,5% 96% 43% SOLID 3% 5% 7% 5% 5% 7,5% 7,5% 2,5% 7,5% DNCA Invest Europe Growth 7,5% Pictet Water 7,5% BlackRock World Mining 2,5% Echiquier Agressor 7,5% Pictet Robotics 5% Candriam Biotechnology 5% Pictet Global Megatrend Selection 7% Goldman Sachs India Eq. 5% 7% 5% 5% 2,5% 5% 5,5% Rothschild R Valor Fidelity America Fund BlackRock Emerging Europe 5,5% Goldman Sachs Emerg. Markets eq. 5% Aberdeen Global Emerg. Markets eq. 2,5% Templeton Emerg. Smal. Comp. 3% Goldman Sachs Global Eq. Partners 7% DPAM Equities Agrivalue 5% Carmignac Investissement 5% ,04% 7,25% 7,90% 7,47% -3,07%

10 Inventariswaarde ,04 INFOFICHE JANUARI 2017 De voortdurende mogelijkheid dat de FED haar basisrente zou optrekken, was een constante bedreiging voor alle obligatieportefeuilles. Wanneer de rente stijgt, geeft dit immers een neerwaartse druk op de waardering. IRON moet steeds voor minstens 40% belegd zijn in vastrentende effecten of cash en bijgevolg is het moeilijk om hier rendement te halen. Ter illustratie kunnen we hier verwijzen naar de opbrengst (?) van spaarrekeningen, kasbons of obligaties. De volatiliteit bij IRON is per definitie laag door de samenstelling. Het resultaat van 2016 benadert dat van 2015 en mag in deze omstandigheden als behoorlijk genoemd worden. De opbrengst is nog altijd 8 tot 9 keer hoger dan die van een spaarrekening... Om de blootstelling aan de negatieve gevolgen van een rentestijging zoveel mogelijk in te perken hebben we in het laatste kwartaal zoveel mogelijk cash aangehouden. Bijkomend voordeel was (en is) dat we makkelijk kunnen inspelen op opportuniteiten. In de portefeuille hebben we in november alle obligaties geweerd en zitten we bijgevolg op een cash positie van 42%. Bijna 60% is belegd in aandelenfondsen en themafondsen zoals landbouw en water. Groep Hesters Invest wordt aan particulieren aangeboden als spaar- en beleggingsverzekering. De premies ervan kunnen belegd worden in een TAK 21 verzekering of TAK 23 beleggingsfondsen. De financiële infofiche is consulteerbaar op onze website

11 SAMENSTELLING GEOGRAFISCHE VERDELING 2% 6% 1% Cash 42% 4% VS 73% 42% Aandelen 56% Europa 16% 16% Overige 2% Groeilanden 4% 56% 73% Azië 6% Andere 1% IRON DPAM Equities Agrivalue JP Morgan Global Focus Amundi First Eagle Rothschild R. Valor 40% Pictet - Water DB Platinum WorldFund Carmignac Capital Plus 40% ,08% 3,46% 3,88% 1,00% 0,97%

12 TEL

KWARTAALRAPPORT 1e kwartaal 2017

KWARTAALRAPPORT 1e kwartaal 2017 KWARTAALRAPPORT 1 e kwartaal 2017 ALGEMEEN Er was, in tegenstelling tot de 2 voorbije jaren, minder nervositeit te bespeuren in het eerste kwartaal van 2017. Sedert maart vorig jaar zitten we in een opwaartse

Nadere informatie

De vergrijzing in de Westerse landen

De vergrijzing in de Westerse landen ALGEMEEN Het begin van het derde kwartaal stond nog volop in het teken van de Brexit en de impact of de gevolgen hiervan. In ons vorig rapport zijn we uitgebreid ingegaan op de onmiddellijke reactie na

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORT 2e kwartaal 2017

KWARTAALRAPPORT 2e kwartaal 2017 KWARTAALRAPPORT 2e kwartaal 2017 ALGEMEEN In het eerste kwartaalrapport kon u lezen dat 2017 mooi gestart was en dat er ondanks een aantal economische en politieke onzekerheden goede cijfers konden voorgelegd

Nadere informatie

De vergrijzing in de Westerse landen

De vergrijzing in de Westerse landen ALGEMEEN Het begin van het derde kwartaal stond nog volop in het teken van de Brexit en de impact of de gevolgen hiervan. In ons vorig rapport zijn we uitgebreid ingegaan op de onmiddellijke reactie na

Nadere informatie

ALGEMEEN. In ons eerste rapport van het nieuwe jaar blikken we terug op een turbulent eerste kwartaal.

ALGEMEEN. In ons eerste rapport van het nieuwe jaar blikken we terug op een turbulent eerste kwartaal. ALGEMEEN In ons eerste rapport van het nieuwe jaar blikken we terug op een turbulent eerste kwartaal. Een kwartaal dat in schril contrast staat met diezelfde periode in 2015. Toen kenden we een onwaarschijnlijke

Nadere informatie

ALGEMEEN. In ons eerste rapport van het nieuwe jaar blikken we terug op een turbulent eerste kwartaal.

ALGEMEEN. In ons eerste rapport van het nieuwe jaar blikken we terug op een turbulent eerste kwartaal. ALGEMEEN In ons eerste rapport van het nieuwe jaar blikken we terug op een turbulent eerste kwartaal. Een kwartaal dat in schril contrast staat met diezelfde periode in 2015. Toen kenden we een onwaarschijnlijke

Nadere informatie

Janet Yellen, voorzitter van de FED, gaat over het algemeen wel uit van meer positieve dan negatieve elementen:

Janet Yellen, voorzitter van de FED, gaat over het algemeen wel uit van meer positieve dan negatieve elementen: ALGEMEEN Het eerste semester 2016 ligt achter ons. Hoe het eerste kwartaal verliep kon u al lezen in ons vorig rapport. We herinneren ons de zeer turbulente start en een licht herstel in de maand maart.

Nadere informatie

Janet Yellen, voorzitter van de FED, gaat over het algemeen wel uit van meer positieve dan negatieve elementen:

Janet Yellen, voorzitter van de FED, gaat over het algemeen wel uit van meer positieve dan negatieve elementen: ALGEMEEN Het eerste semester 2016 ligt achter ons. Hoe het eerste kwartaal verliep kon u al lezen in ons vorig rapport. We herinneren ons de zeer turbulente start en een licht herstel in de maand maart.

Nadere informatie

Zal de groei op de afspraak zijn? VS

Zal de groei op de afspraak zijn? VS Zal de groei op de afspraak zijn? VS Zal de groei op de afspraak zijn? Eurozone Zal de groei op de afspraak zijn? China Zal de groei op de afspraak zijn in 2018? 2017 (verwacht) 2017 (bijgesteld) 2018

Nadere informatie

5 voorspellingen voor 2015

5 voorspellingen voor 2015 Maart 2015 Wim Meulemeester Beleggingsexpert Het jaar 2014 was een verrassend beleggingsjaar. Alhoewel een lage rente in de lijn der verwachtingen lag, werden heel wat experts verrast door de forse daling

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORT. Groep Hesters Invest. 3e kwartaal Kwartaalrapport_03_GroepHesters_002_CMYK_single.indd 1

KWARTAALRAPPORT. Groep Hesters Invest. 3e kwartaal Kwartaalrapport_03_GroepHesters_002_CMYK_single.indd 1 KWARTAALRAPPORT Groep Hesters Invest 3e kwartaal 2017 Kwartaalrapport_03_GroepHesters_002_CMYK_single.indd 1 11/10/17 08:34 Kwartaalrapport_03_GroepHesters_002_CMYK_single.indd 2 11/10/17 08:34 ALGEMEEN

Nadere informatie

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur :

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur : Oktober 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Zoals al aangegeven in ons vorig bulletin heeft de Amerikaanse centrale bank FED de beleidsrente niet verhoogd. Maar goed ook, want naderhand werden

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2019

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2019 In deze nieuwsbrief blikken wij terug op het afgelopen jaar, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor de komende periode. Terugblik 2018 Voordat

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters In onze eerste nieuwsbrief nieuwe stijl willen wij terugblikken op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en uiteraard geven wij onze visie op de financiële markten. Terugblik

Nadere informatie

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Beleggingsthema s 2016 What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Inleiding De dagen die in 2015 het verschil maakten, zijn de dagen waarop centrale bankiers uitspraken deden, what a difference

Nadere informatie

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017 In onze tweede nieuwsbrief nieuwe stijl blikken wij terug op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor het komende kwartaal.

Nadere informatie

september MARKTCOMMENTAAR

september MARKTCOMMENTAAR september 2016 MARKTCOMMENTAAR INHOUDSOPGAVE INLEIDING Over het algemeen leidt het kleine aantal transacties tijdens de zomermaanden tot een grotere prijsvolatiliteit. Uitgezonderd enkele bewegingen die

Nadere informatie

Update Macro-Economie & Belangrijkste Beleggingsthema's

Update Macro-Economie & Belangrijkste Beleggingsthema's Update Macro-Economie & Belangrijkste Beleggingsthema's Christian J. Van den Heede Oct 6, 2014 EFFECTENHANDEL EN ADVIES VERMOGENSBEHEER TRANSPARANT FONDSEN Macro Economie: update & thema's Inhoudstafel:

Nadere informatie

INVINCO BENELUX. Goudprijs is alweer op zijn retour. Een crash blijft mogelijk

INVINCO BENELUX. Goudprijs is alweer op zijn retour. Een crash blijft mogelijk Goudprijs is alweer op zijn retour. Een crash blijft mogelijk 2 Wat is het geheim en de essentie van goed beleggen? Je moet anticiperen op de werkelijkheid van morgen en wat die voor gevolgen heeft voor

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015 BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015 Beleggingsdoelstelling Het BIF Active Multi Allocation Fund streeft naar een rendement gelijk aan of hoger dan zijn benchmark. Het investeringsproces

Nadere informatie

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak?

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? Komt er QE in de eurozone? Sinds enige maanden wordt er op de financiële markten gezinspeeld op het opkopen van staatsobligaties door de Europese

Nadere informatie

Evenwichtig beleggen? Ontdek de juiste balans tussen rendement en risico, zonder dat u ervan wakker hoeft te liggen.

Evenwichtig beleggen? Ontdek de juiste balans tussen rendement en risico, zonder dat u ervan wakker hoeft te liggen. Evenwichtig beleggen? Ontdek de juiste balans tussen rendement en risico, zonder dat u ervan wakker hoeft te liggen. Bent u als belegger op zoek naar rendement én bescherming, zonder de zorgen van het

Nadere informatie

4e kwartaal 2016 Den Haag, januari 2017

4e kwartaal 2016 Den Haag, januari 2017 Kwartaalbericht 4e kwartaal 2016 Den Haag, januari 2017 Samenvatting cijfers per 31 december 2016 Dekkingsgraad (UFR): 101,4% Beleidsdekkingsgraad: 98,9% Belegd vermogen: 23,1 miljard Rendement 2016: 12,7%

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/2015. Macro & Markten, strategie. 1. Rente en conjunctuur : EUROPA

BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/2015. Macro & Markten, strategie. 1. Rente en conjunctuur : EUROPA BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/15 Macro & Markten, strategie 1. Rente en conjunctuur : EUROPA De Europese rentevoeten zijn historisch laag, zowel op het korte als op het lange einde, en geven de

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal april 2016 t/m 30 juni Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal april 2016 t/m 30 juni Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Tweede kwartaal 2016-1 april 2016 t/m 30 juni 2016 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gedaald van 98,1% naar 97,9%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2012

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2012 Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2012 Op de financiële markten keerde de rust enigszins terug in het vierde kwartaal. In de VS hield de zogenoemde fiscal cliff de beleggers nog wel geruime tijd in haar

Nadere informatie

Go with the flow. 2 April 2015

Go with the flow. 2 April 2015 2 April 2015 Go with the flow De financiële markten hebben een bewogen 1 e kwartaal achter de rug. Met name Centrale Bank acties hebben grote geldstromen ( flows ) op gang gebracht die tot sterke marktbewegingen

Nadere informatie

3e kwartaal 2016 Den Haag, oktober 2016

3e kwartaal 2016 Den Haag, oktober 2016 Kwartaalbericht 3e kwartaal 2016 Den Haag, oktober 2016 Samenvatting cijfers per 30 september 2016 Dekkingsgraad (UFR): 99,7% Beleidsdekkingsgraad: 99,1% Belegd vermogen: 24,3 miljard Rendement 2016 t/m

Nadere informatie

Niettemin, blijft de inflatie in de V.S. op een laag niveau en alleszins onder het FED target van 2%.

Niettemin, blijft de inflatie in de V.S. op een laag niveau en alleszins onder het FED target van 2%. November 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Renteverhoging verwacht Recent gaf de Amerikaanse centrale bank indirect aan dat de kans op een renteverhoging in december meer waarschijnlijk

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 2015

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 2015 BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : Europa Griekenland heeft een akkoord kunnen bereiken met zijn schuldeisers waardoor de rentevoeten in

Nadere informatie

KWARTAAL RAPPORT. Groep Hesters Invest

KWARTAAL RAPPORT. Groep Hesters Invest KWARTAAL RAPPORT Groep Hesters Invest 2 e kwartaal 2018 ALGEMEEN Meer dan 80% van de van ondernemingen rapporteerden betere cijfers en hogere winsten. Ondanks de goede vooruitzichten en de gunstige perspectieven

Nadere informatie

INVINCO BENELUX. Hoe ver gaat de Euro nog zakken?

INVINCO BENELUX. Hoe ver gaat de Euro nog zakken? Hoe ver gaat de Euro nog zakken? 2 Soms zijn signalen zo duidelijk dat de uitkomst haast voorspelbaar is. Dat is wat de beleggers willen zien: goed tips! Wij hebben een zeer interessante optiestrategie

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Derde kwartaal juli 2017 t/m 30 september Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Derde kwartaal juli 2017 t/m 30 september Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Derde kwartaal 2017-1 juli 2017 t/m 30 september 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 113,6% naar 116,5%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund augustus 2015

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund augustus 2015 BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund augustus 2015 Beleggingsdoelstelling Het BIF Active Multi Allocation Fund streeft naar een rendement gelijk aan of hoger dan zijn benchmark. Het investeringsproces

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 20.10.2016 BEHEERVERSLAG 3E KWARTAAL 2016 Q3 2016 20.10.2016 Economische analyse Door de verschuivingen in het politieke landschap van de geavanceerde economieën

Nadere informatie

Rainbow Dynamic december 2010

Rainbow Dynamic december 2010 1. Beheer/prestatie afgelopen kwartaal 1.1. Er is meer vertrouwen in het economisch herstel! Dit kwartaal steeg Rainbow Dynamic met 6,0 procent. Afgelopen kwartaal was de prestatie van de verschillende

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Derde kwartaal 2017-1 juli 2017 t/m 30 september 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad eind september 2017 is 117,8% en is gestegen ten opzichte

Nadere informatie

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2013

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2013 Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2013 Gedurende het slotkwartaal van 2013 heeft de ECB ervoor gekozen om het monetaire beleid verder te verruimen. De reden hiervoor was onder meer een verrassend lage

Nadere informatie

Verstandig beleggen. Enkele vuistregels. Brussel, 14 december 2018 Debby Quaeyhaegens KBC Asset Management

Verstandig beleggen. Enkele vuistregels. Brussel, 14 december 2018 Debby Quaeyhaegens KBC Asset Management Verstandig beleggen Enkele vuistregels Brussel, 14 december 2018 Debby Quaeyhaegens KBC Asset Management Waarom beleggen? De juiste verwachtingen Belang van lange termijn Belang van een goede spreiding

Nadere informatie

KWARTAAL RAPPORT. Groep Hesters Invest

KWARTAAL RAPPORT. Groep Hesters Invest KWARTAAL RAPPORT Groep Hesters Invest 3 e kwartaal 2018 INLEIDING De voorbije 10 jaar bewijst dat er ook in moeilijke periodes rendement gehaald kan worden. Op weerkundig vlak heeft dit derde kwartaal

Nadere informatie

Rainbow Dynamic juni 2010

Rainbow Dynamic juni 2010 1. Beheer/prestatie afgelopen kwartaal 1.1. De financiële markten deden het goed, met als positieve verrassing aandelen Dit kwartaal bleef Rainbow Dynamic stabiel, ongeacht de turbulentie op de financiële

Nadere informatie

DE FONDSENLIJST PER BEHEERDER

DE FONDSENLIJST PER BEHEERDER Een selectie van performante beheerders! Uw contract laat u toe uw spaartegoed volledig vrij te beheren. U selecteert zelf, met de hulp van uw raadgever, de fondsen die overeenstemmen met uw strategie,

Nadere informatie

TURBULENTE TIJDEN. KOEN DE LEUS Hasselt, 23/11/2016

TURBULENTE TIJDEN. KOEN DE LEUS Hasselt, 23/11/2016 TURBULENTE TIJDEN KOEN DE LEUS Hasselt, 23/11/2016 Wereld: lage(re) groei-omgeving Financieel Forum - Hasselt 23/11/2016 2 IMF: Groundhog day Financieel Forum - Hasselt 23/11/2016 3 Wereldhandel vertraagt

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal oktober 2016 t/m 31 december Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal oktober 2016 t/m 31 december Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Vierde kwartaal 2016-1 oktober 2016 t/m 31 december 2016 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 98,8% naar 105,7%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

KWARTAAL RAPPORT. Groep Hesters Invest

KWARTAAL RAPPORT. Groep Hesters Invest KWARTAAL RAPPORT Groep Hesters Invest 1 e kwartaal 2019 INLEIDING Beste klant, Het eerste kwartaal van 2019 kende een zeer goede start. Wij hebben de nodige voorzichtigheid ingebouwd Onze fondsen waren

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORT. Groep Hesters Invest

KWARTAALRAPPORT. Groep Hesters Invest KWARTAALRAPPORT Groep Hesters Invest 4 e kwartaal 2017 ALGEMEEN Een nieuw jaar, een nieuw begin: traditiegetrouw hét moment om de balans op te maken van het voorbije jaar maar vooral ook om uit te kijken

Nadere informatie

BELEGGINGSINSTITUUT. André Brouwers.

BELEGGINGSINSTITUUT. André Brouwers. BELEGGINGSINSTITUUT André Brouwers Disclaimer Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht van de AFM. Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Het Beleggingsinstituut

Nadere informatie

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs.

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs. BEHEERSVERSLAG 31/3/2015 Macro & Markten, strategie Na de forse klim van de aandelenmarkten in 2014 zetten vooral de Zuidoost Aziatische en Europese aandelenmarkten deze trend in 2015 verder. Meer en meer

Nadere informatie

Het waren weekjes weer wel: 38 en 39

Het waren weekjes weer wel: 38 en 39 aug. okt. dec. feb. april juni aug. aug. okt. dec. feb. april juni aug. aug. okt. dec. feb. april juni aug. Het waren weekjes weer wel: 38 en 39. De nieuwe macrocijfers.5..5. -.5 -. -.5 -. -.5 % -.6 -.6.

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund maart 2016

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund maart 2016 BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund maart 2016 Beleggingsdoelstelling Het BIF Active Multi Allocation Fund streeft naar een rendement gelijk aan of hoger dan zijn benchmark. Het investeringsproces

Nadere informatie

Internationale Economie. Doorzettend, maar mager groeiherstel, veel neerwaartse risico s

Internationale Economie. Doorzettend, maar mager groeiherstel, veel neerwaartse risico s Internationale Economie Doorzettend, maar mager groeiherstel, veel neerwaartse risico s Wim Boonstra, 27 november 2014 Basisscenario: Magere groei wereldeconomie, neerwaartse risico s De wereldeconomie

Nadere informatie

The whole world, in our hands. Koen De Leus Senior Economist @koendeleus www.kbceconomics.be

The whole world, in our hands. Koen De Leus Senior Economist @koendeleus www.kbceconomics.be The whole world, in our hands Koen De Leus Senior Economist @koendeleus www.kbceconomics.be De hele wereld, in handen van centrale bankiers Opwaartse rentecyclus VS: ja maar Monetaire politiek ECB: winnaars

Nadere informatie

KWARTAAL RAPPORT. Groep Hesters Invest

KWARTAAL RAPPORT. Groep Hesters Invest KWARTAAL RAPPORT Groep Hesters Invest 2 e kwartaal 2019 INLEIDING Beste klant, 'The game changer' van het eerste semester. De wereld is in de ban van een economische groeivertraging, maar toch blijven

Nadere informatie

Macro Update jaareinde 2017: Kijken onder de motorkap van de groeimachine.

Macro Update jaareinde 2017: Kijken onder de motorkap van de groeimachine. Macro Update jaareinde 2017: Kijken onder de motorkap van de groeimachine. Het macro-economische beeld ziet er aantrekkelijk uit. De markten voor zakelijke waarden hebben hier al ruimschoots op geanticipeerd:

Nadere informatie

Hoe beleggen vandaag 19 mei 2015. Jan Vergote Hoofd Investment Strategy Belfius Bank

Hoe beleggen vandaag 19 mei 2015. Jan Vergote Hoofd Investment Strategy Belfius Bank Hoe beleggen vandaag 19 mei 2015 Jan Vergote Hoofd Investment Strategy Belfius Bank Referentieportefeuille Obligaties onderwogen! Overheidsobligaties non investment grade 7% Overheidsobligaties investment

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief voor Q2 2014

In deze nieuwsbrief voor Q2 2014 In deze nieuwsbrief voor Q2 2014 Werkloosheid Verenigde Staten - Fed blijft op toneel Rusland eist rol op, p.1. - Aandelen meest kansrijk in 2014, p.2. - Obligaties winnen in Q1 - weinig potentie, p.2.

Nadere informatie

Kwartaalbericht Q2 2016. The beat goes on (1967), Sonny & Cher

Kwartaalbericht Q2 2016. The beat goes on (1967), Sonny & Cher The beat goes on (1967), Sonny & Cher Inleiding Zorgen over de houdbaarheid van de economische groei dicteerden de financiële markten in het eerste kwartaal van 2016. Wederom kwamen centrale banken met

Nadere informatie

Wijs & van Oostveen VISIE Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie. drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer

Wijs & van Oostveen VISIE Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie. drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer Wijs & van Oostveen VISIE 2014 Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer Driebergen - Rijsenburg, 22 januari 2014 Programma Visie 2013 - Programma Robert

Nadere informatie

Finance Avenue 16 november 2013. Gilles Coens Verantwoordelijke portefeuillebeheer en advies

Finance Avenue 16 november 2013. Gilles Coens Verantwoordelijke portefeuillebeheer en advies Finance Avenue 16 november 2013 Gilles Coens Verantwoordelijke portefeuillebeheer en advies Wie zijn wij? Dichtbij en ten dienste van de klant Een luisterend oor inspelend op de behoe5e van de klant Een

Nadere informatie

Myriad - Myriad Corporate

Myriad - Myriad Corporate Een selectie van performante beheerders! Uw contract laat u toe uw spaargeld volledig vrij te beheren. U selecteert zelf, met de hulp van uw adviseur, de fondsen die overeenstemmen met uw strategie, uw

Nadere informatie

stars for life growth

stars for life growth zelfstandigen fondsenfiche stars for life growth stars for life growth het groeipotentieel van de markt benutten de fondsselectie van stars for life Growth Met stars for life growth kan men op lange termijn

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015 130 125 120 115 110 105 95 90 Rendement sinds 31/12/2014 (% verandering in EUR) MSCI Europe MSCI EMU MSCI United Kingdom ( ) MSCI World ex-europe (

Nadere informatie

Vijf redenen. waarom uw klanten vandaag beter kiezen voor een belegging in een tak 23-oplossing

Vijf redenen. waarom uw klanten vandaag beter kiezen voor een belegging in een tak 23-oplossing Vijf redenen waarom uw klanten andaag beter kiezen oor een belegging in een tak 23-oplossing 1 2 HOGER RENDEMENT TRANSPARANT Uw klanten krijgen uitzicht op een hoger rendement dan bij een spaarrekening

Nadere informatie

Capital Life. Beleggingsfondsen met een veelbelovende toekomst. Capital Life

Capital Life. Beleggingsfondsen met een veelbelovende toekomst. Capital Life Capital Life Beleggingsfondsen met een veelbelovende toekomst Capital Life Capital Life U zoekt: een uitgekiende spreiding van uw beleggingen de deskundigheid van één van de wereldleiders op het gebied

Nadere informatie

Care IS klantbijeenkomst. Hotel Van der Valk oktober 2015

Care IS klantbijeenkomst. Hotel Van der Valk oktober 2015 Care IS klantbijeenkomst Hotel Van der Valk oktober 2015 Welkom Wij heten u van harte welkom in Van der Valk Hotel 2 Programma 19.00 uur Ontvangst 19.30 uur Opening 19.40 uur Chinese groeivertraging 20.00

Nadere informatie

Bepaal uw beleggersprofiel. Sparen en beleggen

Bepaal uw beleggersprofiel. Sparen en beleggen Bepaal uw beleggersprofiel Sparen en beleggen Via het beleggersprofiel...... Naar beter beleggingsadvies Wanneer uw bank u beleggingsadvies verstrekt, moet zij rekening houden met uw financiële situatie,

Nadere informatie

Beleggingen. Risico s en opportuniteiten. voor een wereld in beweging

Beleggingen. Risico s en opportuniteiten. voor een wereld in beweging Beleggingen Risico s en opportuniteiten voor een wereld in beweging luxegoederen Petercam kapitaalbescherming open architectuur profiel water inflatie thema s Amerika responsible growth energie Edmond

Nadere informatie

BNP PARIBAS OBAM N.V.

BNP PARIBAS OBAM N.V. BNP PARIBAS OBAM N.V. OBAM AANDEELHOUDERS- VERGADERING 2016 Amsterdam, 8 juni 2017 Agenda Terugblik 2016 & Resultaat Beleid 2016 Positionering Recente marktontwikkelingen & Vooruitzichten OBAM highlights

Nadere informatie

Als de Centrale Banken het podium verlaten

Als de Centrale Banken het podium verlaten Als de Centrale Banken het podium verlaten Als de centrale banken het toneel verlaten 1. Zichtbaar economisch herstel 2. Het restprobleem 3. Onbekend terrein 4. Wat betekent dit voor asset allocatie? Zichtbaar

Nadere informatie

VIVIUM DYNAMIC FUND FACT SHEET 30 september 2017

VIVIUM DYNAMIC FUND FACT SHEET 30 september 2017 FACT SHEET 30 september 2017 Beleggingsbeleid De beheerdoelstelling van dit compartiment stemt overeen met een hoog risiconiveau in vergelijking met de beurs- en obligatiemarkten. De activa van dit compartiment

Nadere informatie

Terugblik. Maandbericht maart 2018

Terugblik. Maandbericht maart 2018 Maandbericht maart 2018 Terugblik Aandelenbeurzen onder druk, veilige havens worden gezocht De economie draait op volle toeren, maar beleggers zijn terughoudend. De ontwikkelingen in het handelsconflict

Nadere informatie

Wat te doen bij toenemende politieke risico s

Wat te doen bij toenemende politieke risico s Wat te doen bij toenemende politieke risico s De afgelopen maanden is er weer bijzonder veel gebeurd. De belangrijkste gebeurtenissen hebben betrekking op de politiek. Vooraf werd gedacht dat veel van

Nadere informatie

Laag, lager, negatief: de onstuitbare val van de rentevoeten

Laag, lager, negatief: de onstuitbare val van de rentevoeten Laag, lager, negatief: de onstuitbare val van de rentevoeten Thema-analyse Belfius Research Februari 2016 Inleiding De rente staat op een historisch laag niveau. Voor een 10-jarig krediet betaalt de Belgische

Nadere informatie

De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei

De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei Jan Van Hove Chief Economist, KBC Group NV Bolero Tips & Trends 2016 10 september 2016 Globalization presumes sustained economic growth. Otherwise, the

Nadere informatie

Private Invest Stability. Rapport derde trimester 2018

Private Invest Stability. Rapport derde trimester 2018 Rapport derde trimester 2018 1l Economische analyse P 2 2l Evolutie van de portefeuille P 3 3l Beheeranalyse van de portefeuille P 4 4l Samenstelling van de portefeuille P 5 Rapportering aan bestaande

Nadere informatie

21 juni Wegwijs in Tak 23

21 juni Wegwijs in Tak 23 21 juni 2017 Wegwijs in Tak 23 Inhoud Vastrentende beleggingen en obligaties Wat zijn de alternatieven? Investeren in fondsen? Tak 23: de eenvoudige investering Tips om te slagen VASTRENTENDE BELEGGINGEN

Nadere informatie

Beleggingsstrategie. Zeer defensief. ingsstrategie

Beleggingsstrategie. Zeer defensief. ingsstrategie Zeer defensief ingsstrategie Beleggingsklimaat Ontwikkeling en vooruitzichten beleidsrente VS 1,5 EMU 0,5 12-2010 12-2011 12-2012 12-2013 12-2014 12-2015 Ontwikkeling en vooruitzichten tienjaarsrente 5,0

Nadere informatie

Beleggingsstrategie. Zeer Dynamisch. ingsstrategie

Beleggingsstrategie. Zeer Dynamisch. ingsstrategie Zeer Dynamisch ingsstrategie Beleggingsklimaat Ontwikkeling en vooruitzichten beleidsrente 1,5 VS EMU 1,5 0,5 0,5 11-2010 11-2011 11-2012 11-2013 11-2014 11-2015 11-2016 Ontwikkeling en vooruitzichten

Nadere informatie

Michiel Verbeek, januari 2013

Michiel Verbeek, januari 2013 Michiel Verbeek, januari 2013 1 2 Eens of oneens? De bankiers zijn schuldig aan de kredietcrisis. De huidige economische crisis is het gevolg van de kredietcrisis van 2008. Als een beurshandelaar voor

Nadere informatie

Bericht 3 e kwartaal September 2014

Bericht 3 e kwartaal September 2014 Bericht 3 e kwartaal September 2014 Providence Capital NV is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en legt zich onder meer toe op het verrichten van vermogensbeheer

Nadere informatie

Rainbow Defensive december 2010

Rainbow Defensive december 2010 1. Beheer/prestatie afgelopen kwartaal 1.1. Er is meer vertrouwen in het economisch herstel! Dit kwartaal steeg Rainbow Defensive met 3,8 procent. Afgelopen kwartaal was de prestatie van de verschillende

Nadere informatie

Macro-economische ontwikkelingen

Macro-economische ontwikkelingen BEHEERSVERSLAG AQUILAE FUTURE STABILITY FUND APRIL 2016 Macro-economische ontwikkelingen Na de rebound vanaf midden februari, is de markt nog steeds broos en blijven de beleggers voorzichtig. Macro economisch

Nadere informatie

Groei van het BBP. Kwartaal op kwartaal, geannualiseerd. Bron: IMF

Groei van het BBP. Kwartaal op kwartaal, geannualiseerd. Bron: IMF VKW Metena stelt voor: Outlook 2010 Met dank aan Groei van het BBP Kwartaal op kwartaal, geannualiseerd Bron: IMF Groei van het BBP Kwartaal op kwartaal, geannualiseerd Bron: IMF 2009 2010 VS Eurozone

Nadere informatie

Hoofdstuk 14 Conjunctuur

Hoofdstuk 14 Conjunctuur Hoofdstuk 14 Conjunctuur Open vragen 14.1 CPB: groei Nederlandse economie valt terug naar 1% in 2005 In 2005 zal de economische groei in Nederland licht terugvallen naar 1% ten opzichte van een groei van

Nadere informatie

KWARTAAL RAPPORT. Groep Hesters Invest

KWARTAAL RAPPORT. Groep Hesters Invest KWARTAAL RAPPORT Groep Hesters Invest 4 e kwartaal 2018 INLEIDING Beste klant, Beleggen betekent nog altijd een gezonde mix van spreiding, kwaliteit en tijd. Vooreerst mijn beste wensen voor het nieuwe

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2017 t/m 31 maart Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2017 t/m 31 maart Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2017-1 januari 2017 t/m 31 maart 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 105,7% naar 110,5%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Agenda Financiële markten Resultaten Vooruitzichten Bron: Bloomberg,

Nadere informatie

Rapportage derde kwartaal 2016 Volendam, oktober 2016

Rapportage derde kwartaal 2016 Volendam, oktober 2016 Rapportage derde kwartaal 2016 Volendam, oktober 2016 1. Rendement financiële markten Rendementen derde kwartaal 2016 In tabel 1 zijn de rendementen van de beleggingscategorieën over het derde kwartaal

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Eerste kwartaal 2017-1 januari 2017 t/m 31 maart 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad eind maart 2017 is 112,6% en is gestegen ten opzichte

Nadere informatie

ING Investment Office

ING Investment Office ING Investment Office Publicatiedatum: 16 november 2016, 12.00 uur Oktober November Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie Noord-Amerika Europa

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Tweede kwartaal 2017-1 april 2017 t/m 30 juni 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad eind juni 2017 is 115,7% en is gestegen ten opzichte van

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal april 2017 t/m 30 juni Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal april 2017 t/m 30 juni Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Tweede 2017-1 april 2017 t/m 30 juni 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 110,5% naar 113,6%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2016 t/m 31 maart Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2016 t/m 31 maart Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2016-1 januari 2016 t/m 31 maart 2016 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gedaald van 106,3% naar 98,1%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

ENERBEL. Beheerscommentaren voor 2017

ENERBEL. Beheerscommentaren voor 2017 ENERBEL Beheerscommentaren voor 2017 I. Inleiding Het pensioenfonds Enerbel belegt in de bevek Esperides, die dient als hergroeperingsinstrument voor het beheer van alle financiële activa van onze verschillende

Nadere informatie

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder?

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Zoals u waarschijnlijk weet, is de beurs nog steeds bijzonder nerveus en vooral negatief. De directe aanleiding is de tegenvallende groei in China waar wij

Nadere informatie

Op zoek naar rendement? Zoek niet langer

Op zoek naar rendement? Zoek niet langer Op zoek naar rendement? Zoek niet langer High-yield en opkomende markten Juni 2014 Uitsluitend voor professionele beleggers De rente op staatsobligaties blijft nog lang laag. In het nauw gedreven door

Nadere informatie

Obligatie. helpdesk SANDRA CROWL OLAF VAN DEN HEUVEL LARS DIJKSTRA SANDOR STEVERINK TRENDS

Obligatie. helpdesk SANDRA CROWL OLAF VAN DEN HEUVEL LARS DIJKSTRA SANDOR STEVERINK TRENDS Obligatie helpdesk Ze zijn de hoeksteen van vrijwel iedere beleggingsportefeuille: obligaties. Terecht, want vastrentende beleggingen hebben een fantastische bullmarkt beleefd. Maar wat gebeurt er met

Nadere informatie

Waar liggen de kansen?

Waar liggen de kansen? Grip op je vermogen Waar liggen de kansen? Bob Homan ING Investment Office 20 april 2012 Welke economie is het snelst gegroeid na invoering van de euro?* a) Zwitserland b) Duitsland c) VS d) Griekenland

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. oxylife invest

Jaarverslag 2013. oxylife invest Jaarverslag 2013 oxylife invest Inhoudsopgave 1. Omschrijving... 4 2. Beleggingsbeleid van de interne fondsen... 5 2.1 oxylife AXA IM Cash... 5 2.2 oxylife AXA IM Euro Short Duration... 5 2.3 oxylife AXA

Nadere informatie

KWARTAALBERICHT Vierde kwartaal Terugblik

KWARTAALBERICHT Vierde kwartaal Terugblik KWARTAALBERICHT Vierde kwartaal 2017 Terugblik 2017 was een jaar van contrasten. Zo was er enerzijds onzekerheid door toenemende geopolitieke spanningen en de mogelijke politieke gevolgen van verkiezingsuitkomsten.

Nadere informatie