Janet Yellen, voorzitter van de FED, gaat over het algemeen wel uit van meer positieve dan negatieve elementen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Janet Yellen, voorzitter van de FED, gaat over het algemeen wel uit van meer positieve dan negatieve elementen:"

Transcriptie

1 ALGEMEEN Het eerste semester 2016 ligt achter ons. Hoe het eerste kwartaal verliep kon u al lezen in ons vorig rapport. We herinneren ons de zeer turbulente start en een licht herstel in de maand maart. Ook hebben we toen een aantal bedenkingen en twijfels aangehaald maar weinig deed vermoeden hoe het tweede kwartaal zou verlopen en vooral hoe het zou afsluiten. Hier komen we later nog op terug. Ondanks het herstel in maart had het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de groeiverwachting voor de fragiele wereldeconomie toch enigszins verlaagd. De risico s op terugval namen volgens haar immers toe: Lage olieprijzen: wijziging van tactiek van Saoedi-Arabië om de productie van schalieolie en schaliegas minder rendabel te maken; Groeivertraging in de ontwikkelde landen; Dalende kapitaalstroom voor de groeilanden; Moeilijke overgang van de Chinese economie (van export- naar consumptieeconomie). Niettemin was het IMF overtuigd van een langzame doorzetting van het economisch herstel maar er zou dan wel actie moeten komen op zowel monetair, budgettair en structureel vlak. Inzake monetair beleid zitten we op mondiaal vlak allemaal in hetzelfde schuitje. Bijgevolg is het noodzakelijk dat de centrale bankiers samenwerken. Ben Bernanke, vorig voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank (FED), zinspeelde opnieuw op het gebruik van helikoptergeld. Het idee hierbij is dat geld aan de gezinnen wordt uitgedeeld om rechtstreeks de consumptie te stimuleren in plaats van onrechtstreeks de economie aan te zwengelen door de rente laag te houden en ruimte te laten voor extra investeringen. Een ander argument is dat door de lage rente de kans op fusies groter wordt wegens kostenbesparingen en een grotere prijszettingskracht waardoor de kans op inflatie op langere termijn hoger is.

2 De groeilanden maken een moeilijke periode door. China is momenteel niet meer de grote voortrekker, ondanks enkele signalen op beterschap en het potentieel van de binnenlandse markt. Daarnaast zorgt de daling van de grondstoffenprijzen voor verminderde inkomsten voor de opkomende landen. Bovendien heerst er een zekere onrust in India over het opstappen van centrale bankier Rajan en in Brazilië mogen we spreken van een zware recessie, een krimpende economie en de nasleep van de corruptie ondanks de nakende Olympische Spelen. We zien dat de Aziatische bedrijven over het algemeen gezonder zijn dan de Latijns- Amerikaanse bedrijven. We dienen hier wel Mexico als uitzondering op die regel te vermelden. Wat Japan betreft merken we op dat de beurs tussen 2012 en 2015 op een forse stijging kon rekenen maar het niveau is historisch gezien nog steeds vrij laag. Daaruit zouden we kunnen besluiten dat er nog heel wat groeipotentieel is maar we dienen toch voorzichtig te zijn: de Abenomics brengen (nog) niet wat ervan verwacht werd (geen inflatie van 2%, te weinig publieke uitgaven en structurele hervormingen); een atypische bevolkingsafname; uitstel van de BTW verhoging waarbij de yen positief reageerde maar de beurs daalde; de privéconsumptie neemt niet toe; terughoudendheid van de Bank of Japan. In de Verenigde Staten werd in april gewag gemaakt van een renteverhoging vóór de zomer. De FED is minder bezorgd over de toekomst van de wereldeconomie maar die houding wijzigde wanneer een maand later bleek dat de VS teleurstellende groeicijfers voorlegde. In plaats van een renteverhoging door te voeren besloot de FED dat zij hiervan af zou zien ondanks het feit dat er in de VS een stijgende werkgelegenheid is met een daaraan gekoppeld hoger gezinsinkomen. De belangrijkste reden was dat een rentestijging het tekort aan investeringen nog groter zou maken wat zowel voor bedrijven als banken nefast zou zijn. Naast de plotse stijging van de olieprijs speelde de vrees voor een beurscorrectie en de onzekerheid aangaande de uitslag van het referendum in Groot-Brittannië mee in de beslissing. Ook het minder goed banenrapport voor de maand mei steunde dit standpunt. Bijkomend argument in de terughoudende stelling van de FED was dat zij geen politiek signaal wil geven aan de huidige presidentskandidaten, om misbruiken te vermijden.

3 Janet Yellen, voorzitter van de FED, gaat over het algemeen wel uit van meer positieve dan negatieve elementen: fundamenteel doet de Amerikaanse economie het relatief goed; het minder goede banenrapport van mei is een kortstondig fenomeen; lage(re) energieprijzen geven meer zuurstof om te investeren en te consumeren; verderzetting van het monetair beleid van de ECB; wat de uitslag van het referendum in het VK ook zou zijn, er zal dan op zijn minst meer duidelijkheid zijn. de sterkte van de Amerikaanse binnenlandse vraag; de economische toestand in de rest van de wereld; de toekomstige groei van de productiviteit de Chinese groei met de daaraan gekoppelde grondstoffenprijzen; de mogelijke Brexit, In Europa zorgt de uitbreiding van de QE (naar 80 miljard euro) van de ECB ervoor dat naast het opkopen van staatsobligaties nu ook bedrijfsobligaties kunnen opgekocht worden. De rente wordt door die extra mogelijkheid naar beneden gehaald waardoor de bedrijven goedkoper kunnen lenen. Daartegenover staat dat de belegger zijn rendement gaat zoeken in aandelen en (voor een stuk) bedrijfsobligaties, wat betekent dat er meer risicodragend kapitaal rechtstreeks naar de bedrijven gaat, wat een gunstige invloed zou moeten teweeg brengen. De Europese Small and Midcaps blijven vrij aantrekkelijk onder meer door het beleid van de ECB. Begin juni vertaalde zich dit in een mooie winst. Dat ook in Europa volatiliteit troef is zien we gedurende diezelfde maand juni: na een mooie stijging begin van de maand merken we een plotse angst voor een mogelijk negatieve uitslag van het referendum in de UK waarna de beurzen de week vóór dat event mooie winsten noteerden. Vragen kunnen gesteld worden bij het beleid van de ECB: moet men geen offensiever beleid voeren dan het huidige defensieve beleid waarbij een Japans scenario niet ondenkbaar is? De Eurozone kent een iets snellere groei maar er is zeker geen sprake van een ommekeer, daarvoor zijn de onzekerheden te groot.

4 Dé gebeurtenis van het voorbije kwartaal was uiteraard het referendum in het Verenigd Koningrijk. De Britten konden beslissen of zij in de Europese Unie zouden blijven of niet. Voorafgaand leek het erop dat het remain kamp, zij die bij de Unie wilden blijven, het met een minieme voorsprong zouden halen op het leave kamp, zij die voor volledige zelfstandigheid opteerden. Brexit of niet, wat betekent dit voor Europa als instituut en wat betekent dit voor de Britse economie: geen of weinig groei, recessie? Aangezien de uitslag binair zou zijn (REMAIN or LEAVE), en de onzekerheid groot was reageerden de markten vooraf dan ook heel zenuwachtig. De angst nam toe en men kon spreken van een lichte paniek. De dagen die de stemming voorafgingen anticipeerden op een verlengd verblijf van de UK in Europa en kenden mooie winsten. Groot was dan ook de verbazing, niet in het minst voor de Britten zelf, dat er toch gestemd werd voor een Brexit, zij het met een zeer nipte meerderheid. De markten reageerden geschokt gedurende enkele dagen waarna de rust terugkeerde. Men kan niet spreken van een catastrofe maar vooral de financiële waarden kenden zware verliezen. Op het eerste zicht komt de uitstap de stabiliteit van de wereldeconomie nu eenmaal niet ten goede maar we mogen niet vergeten dat dit vooral een politieke crisis is en geen economische. Uiteraard is het niet te voorspellen hoe de markten verder zullen reageren en de eigenlijke gevolgen zijn nog onduidelijk. Sowieso zullen er ook nieuwe kansen en opportuniteiten ontstaan. Europa en het Verenigd Koninkrijk zullen nauwe banden blijven aanhouden en handel zal blijven bestaan. Vergeten we ook niet dat we in 2015 voor een mogelijke Grexit stonden en Europa toen ook het hoofd diende te bieden aan de crisissituatie, wat relatief goed lukte.

5 Sedert de uitslag van het referendum merken we een opwaartse beweging op de beurzen. Goud heeft het uitstekend gedaan, men kiest duidelijk voor meer kwalitatieve waarden en opnieuw bewijst een goed gespreide aanpak zijn nut. Uit het vorige blijkt andermaal dat we in het huidige economische klimaat met heel veel parameters rekening moeten houden. Maar laat ons duidelijk stellen: BELEGGEN SPECULEREN! Bij beleggen hoort een duidelijke visie waarna bewuste keuzes gemaakt worden zodat we tot een gepaste samenstelling van de portefeuille komen waarbij kwaliteit en spreiding van primordiaal belang zijn. Dit kan uitzonderlijk betekenen dat we contrair beleggen waarbij we tegen de stroom ingaan maar dit kan enkel maar lonen indien we op een beredeneerde en geargumenteerde manier te werk gaan. Dit is trouwens de enige manier om verstandig en correct aan vermogensopbouw te doen. We hanteren hier steeds de lange termijnvisie. De inflatie in België bedroeg in de maand juni 2,15% wat betekent dat je met zekerheid een waardevermindering van je vermogen van ongeveer 2% hebt indien je alles op een spaarrekening zet. Behalve onder het mom van het aanhouden van een ijzeren reserve is het voor niemand interessant om je geld op dergelijke rekening te deponeren. Aandelen zijn op korte termijn volatieler dan obligaties maar die korte termijnschommelingen betekenen bijzonder weinig op langere termijn. Met andere woorden, welvaartsopbouw doe je beter via aandelen of aandelenfondsen, uiteraard in een zeer gespreide portefeuille. Als het over koopkracht gaat is een gespreide portefeuille in aandelen superieur dan een gespreide portefeuille in obligaties aangezien deze eigenlijk risicovoller zijn. Wat dit betekent voor onze fondsen zien we in de individuele bespreking.

6 GROEP HESTERS INVEST * Infofiche Juli 2016 In dit tweede kwartaal speelden de argumenten die we hierboven reeds aanhaalden ook mee. Daartoe hebben ook de weging in Europa verminderd en het themafonds Pictet Water aangekocht. De reden voor dit laatste is dat dit fonds veel stabieler is dan andere grondstoffenfondsen, denken we bijvoorbeeld aan olie. Verder kaderen deze wijzigingen perfect in de diversificatie van de portefeuille. Ook hebben we het wiskundig model C Quadrat Arts Balanced geweerd om een hogere mate van decorrelatie te bewerkstelligen naast een grotere spreiding. De filosofie van Iron indachtig hebben we een participatie genomen in High Yield obligaties. Naar aanleiding van de Brexit hebben we ook hier de volatiliteit verminderd door meer in te spelen op goud en obligaties. Tevens hebben we tijdelijk onze cashpositie gevoelig verhoogd. Eens de uitslag in het VK bekend was hebben we voorzichtig opnieuw posities ingenomen om te kunnen profiteren van het herstel. Inventariswaarde 30/06/ ,94 YTD 30/06/2016-2,74% YTD 12/07/2016-0,74% De 33 trades die we in het 2 e kwartaal hebben doorgevoerd resulteerden in een stijging ten opzichte van het eerste kwartaal van meer dan 1,2%. Bijkomende berekeningen leren ons dat Iron op 12/07/16 reeds 3,24% gestegen is ten opzichte van het eerste kwartaal. SAMENSTELLNG GEOGRAFISCHE VERDELING Cash/Overige 16% Azië 15% Andere 6% Verenigde Staten 30% Aandelen 33% Obligaties 52% Groeilanden 13% Europa 36% *Groep Hesters Invest wordt aan particulieren aangeboden als spaar- en Beleggingsverzekering. De premies ervan kunnen belegd worden in eentak 21 verzekering of TAK 23 beleggingsfondsen. De financiële infofiche is consulteerbaar op onze website :

7 SAMENSTELLING IRON 5% 1 5% Flossbach Von Storch Mult. Opp BlackRock Gold Carmignac Patrimoine Echiquier Arty Pictet - Water Aberdeen Eur. High Yield M&G - Global Macro Bond Fidelity Asian High Yield Carmignac Capital Plus Rothschild R.Valor Pictet Global Emerging Debt YTD 30/06/2016 4,08% 3,46% 3,88% 1% -2,74% GRAFIEK /01/2012 3/02/2012 3/03/2012 3/04/2012 3/05/2012 3/06/2012 3/07/2012 3/08/2012 3/09/2012 3/10/2012 3/11/2012 3/12/2012 3/01/2013 3/02/2013 3/03/2013 3/04/2013 3/05/2013 3/06/2013 3/07/2013 3/08/2013 3/09/2013 3/10/2013 3/11/2013 3/12/2013 3/01/2014 3/02/2014 3/03/2014 3/04/2014 3/05/2014 3/06/2014 3/07/2014 3/08/2014 3/09/2014 3/10/2014 3/11/2014 3/12/2014 3/01/2015 3/02/2015 3/03/2015 3/04/2015 3/05/2015 3/06/2015 3/07/2015 3/08/2015 3/09/2015 3/10/2015 3/11/2015 3/12/2015 3/01/2016 3/02/2016 3/03/2016 3/04/2016 3/05/2016 3/06/2016 3/07/2016 * De rendementen van 2009 t.e.m zijn het resultaat van backtesting van de onderliggende fondsen volgens de samenstelling van IRON bij oprichting

Janet Yellen, voorzitter van de FED, gaat over het algemeen wel uit van meer positieve dan negatieve elementen:

Janet Yellen, voorzitter van de FED, gaat over het algemeen wel uit van meer positieve dan negatieve elementen: ALGEMEEN Het eerste semester 2016 ligt achter ons. Hoe het eerste kwartaal verliep kon u al lezen in ons vorig rapport. We herinneren ons de zeer turbulente start en een licht herstel in de maand maart.

Nadere informatie

De vergrijzing in de Westerse landen

De vergrijzing in de Westerse landen ALGEMEEN Het begin van het derde kwartaal stond nog volop in het teken van de Brexit en de impact of de gevolgen hiervan. In ons vorig rapport zijn we uitgebreid ingegaan op de onmiddellijke reactie na

Nadere informatie

ALGEMEEN. In ons eerste rapport van het nieuwe jaar blikken we terug op een turbulent eerste kwartaal.

ALGEMEEN. In ons eerste rapport van het nieuwe jaar blikken we terug op een turbulent eerste kwartaal. ALGEMEEN In ons eerste rapport van het nieuwe jaar blikken we terug op een turbulent eerste kwartaal. Een kwartaal dat in schril contrast staat met diezelfde periode in 2015. Toen kenden we een onwaarschijnlijke

Nadere informatie

ALGEMEEN. In ons eerste rapport van het nieuwe jaar blikken we terug op een turbulent eerste kwartaal.

ALGEMEEN. In ons eerste rapport van het nieuwe jaar blikken we terug op een turbulent eerste kwartaal. ALGEMEEN In ons eerste rapport van het nieuwe jaar blikken we terug op een turbulent eerste kwartaal. Een kwartaal dat in schril contrast staat met diezelfde periode in 2015. Toen kenden we een onwaarschijnlijke

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORT 4e kwartaal 2016

KWARTAALRAPPORT 4e kwartaal 2016 KWARTAALRAPPORT 4 e kwartaal 2016 01. ALGEMEEN Een nieuw jaar betekent per definitie een nieuw begin. Maar tevens vormt het ook een moment om even stil te staan bij het voorbije kwartaal en bij uitbreiding

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORT 1e kwartaal 2017

KWARTAALRAPPORT 1e kwartaal 2017 KWARTAALRAPPORT 1 e kwartaal 2017 ALGEMEEN Er was, in tegenstelling tot de 2 voorbije jaren, minder nervositeit te bespeuren in het eerste kwartaal van 2017. Sedert maart vorig jaar zitten we in een opwaartse

Nadere informatie

De vergrijzing in de Westerse landen

De vergrijzing in de Westerse landen ALGEMEEN Het begin van het derde kwartaal stond nog volop in het teken van de Brexit en de impact of de gevolgen hiervan. In ons vorig rapport zijn we uitgebreid ingegaan op de onmiddellijke reactie na

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORT 2e kwartaal 2017

KWARTAALRAPPORT 2e kwartaal 2017 KWARTAALRAPPORT 2e kwartaal 2017 ALGEMEEN In het eerste kwartaalrapport kon u lezen dat 2017 mooi gestart was en dat er ondanks een aantal economische en politieke onzekerheden goede cijfers konden voorgelegd

Nadere informatie

Zal de groei op de afspraak zijn? VS

Zal de groei op de afspraak zijn? VS Zal de groei op de afspraak zijn? VS Zal de groei op de afspraak zijn? Eurozone Zal de groei op de afspraak zijn? China Zal de groei op de afspraak zijn in 2018? 2017 (verwacht) 2017 (bijgesteld) 2018

Nadere informatie

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur :

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur : Oktober 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Zoals al aangegeven in ons vorig bulletin heeft de Amerikaanse centrale bank FED de beleidsrente niet verhoogd. Maar goed ook, want naderhand werden

Nadere informatie

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs.

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs. BEHEERSVERSLAG 31/3/2015 Macro & Markten, strategie Na de forse klim van de aandelenmarkten in 2014 zetten vooral de Zuidoost Aziatische en Europese aandelenmarkten deze trend in 2015 verder. Meer en meer

Nadere informatie

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak?

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? Komt er QE in de eurozone? Sinds enige maanden wordt er op de financiële markten gezinspeeld op het opkopen van staatsobligaties door de Europese

Nadere informatie

Beleggingsstrategie. Zeer defensief. ingsstrategie

Beleggingsstrategie. Zeer defensief. ingsstrategie Zeer defensief ingsstrategie Beleggingsklimaat Ontwikkeling en vooruitzichten beleidsrente VS 1,5 EMU 0,5 12-2010 12-2011 12-2012 12-2013 12-2014 12-2015 Ontwikkeling en vooruitzichten tienjaarsrente 5,0

Nadere informatie

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Beleggingsthema s 2016 What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Inleiding De dagen die in 2015 het verschil maakten, zijn de dagen waarop centrale bankiers uitspraken deden, what a difference

Nadere informatie

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017 In onze tweede nieuwsbrief nieuwe stijl blikken wij terug op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor het komende kwartaal.

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2019

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2019 In deze nieuwsbrief blikken wij terug op het afgelopen jaar, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor de komende periode. Terugblik 2018 Voordat

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Eerste kwartaal 2017-1 januari 2017 t/m 31 maart 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad eind maart 2017 is 112,6% en is gestegen ten opzichte

Nadere informatie

Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen (Thé Lau 1952-2015)

Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen (Thé Lau 1952-2015) 17 December 2015 Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen (Thé Lau 1952-2015) Gisteravond heeft de Centrale Bank van de VS eindelijk een renteverhoging aangekondigd. Dit was slechts één van

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2017 t/m 31 maart Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2017 t/m 31 maart Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2017-1 januari 2017 t/m 31 maart 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 105,7% naar 110,5%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief voor Q2 2014

In deze nieuwsbrief voor Q2 2014 In deze nieuwsbrief voor Q2 2014 Werkloosheid Verenigde Staten - Fed blijft op toneel Rusland eist rol op, p.1. - Aandelen meest kansrijk in 2014, p.2. - Obligaties winnen in Q1 - weinig potentie, p.2.

Nadere informatie

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DECEMBER 2014 1. Economie VS blijg anker Het IMF verwacht een wereldwijde economische groei van 3,8% in 2015 Met een verwachte economische

Nadere informatie

Internationale Economie. Doorzettend, maar mager groeiherstel, veel neerwaartse risico s

Internationale Economie. Doorzettend, maar mager groeiherstel, veel neerwaartse risico s Internationale Economie Doorzettend, maar mager groeiherstel, veel neerwaartse risico s Wim Boonstra, 27 november 2014 Basisscenario: Magere groei wereldeconomie, neerwaartse risico s De wereldeconomie

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal april 2016 t/m 30 juni Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal april 2016 t/m 30 juni Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Tweede kwartaal 2016-1 april 2016 t/m 30 juni 2016 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gedaald van 98,1% naar 97,9%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters In onze eerste nieuwsbrief nieuwe stijl willen wij terugblikken op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en uiteraard geven wij onze visie op de financiële markten. Terugblik

Nadere informatie

Met het kompas op 2015

Met het kompas op 2015 17 December 2014 Met het kompas op 2015 Begin december hebben we het risico in de portefeuilles verder verlaagd. We zien toegenomen onzekerheid omdat er geen einde lijkt te komen aan de daling van de olieprijs.

Nadere informatie

MaandJournaal. Special Positieve vooruitzichten voor EMD. Fonds onder de aandacht

MaandJournaal. Special Positieve vooruitzichten voor EMD. Fonds onder de aandacht Januari 2019 MaandJournaal Special Positieve vooruitzichten voor EMD Fonds onder de aandacht NN (L) Emerging Markets Debt (Hard Currency) NN (L) Frontier Markets Debt (Hard Currency) www.nnip.nl EMD: klaar

Nadere informatie

Update april 2014 Beleggen

Update april 2014 Beleggen Update april 2014 Beleggen Is China het nieuwe Japan? De Chinese economie groeit al tientallen jaren heel erg hard. De grote vraag is of dat zo door kan gaan. De groei lijkt op dit moment namelijk serieus

Nadere informatie

Perspectief Mid Year Update Economie & Beleggingsstrategie Ineke Valke

Perspectief Mid Year Update Economie & Beleggingsstrategie Ineke Valke Perspectief Mid Year Update Economie & Beleggingsstrategie Ineke Valke Serious Money. Taken Seriously. Actuele stand van zaken Repressie houdt aan Verbeteringen en verslechteringen in Zuid-Europa Regelingen

Nadere informatie

De gegevens van Hewitt Associates zijn: Hewitt Associates Outsourcing B.V. Beukenlaan 143 Postbus 80040 5600 JP Eindhoven

De gegevens van Hewitt Associates zijn: Hewitt Associates Outsourcing B.V. Beukenlaan 143 Postbus 80040 5600 JP Eindhoven Philips Pensioenfonds heeft de uitvoering van het Philips flex pensioen uitbesteed aan Hewitt Associates Outsourcing B.V. U kunt bij Hewitt Associates terecht met al uw pensioenvragen. De gegevens van

Nadere informatie

Beleggingsstrategie. Zeer Dynamisch. ingsstrategie

Beleggingsstrategie. Zeer Dynamisch. ingsstrategie Zeer Dynamisch ingsstrategie Beleggingsklimaat Ontwikkeling en vooruitzichten beleidsrente 1,5 VS EMU 1,5 0,5 0,5 11-2010 11-2011 11-2012 11-2013 11-2014 11-2015 11-2016 Ontwikkeling en vooruitzichten

Nadere informatie

Rapportage 2e kwartaal 2016

Rapportage 2e kwartaal 2016 Rapportage 2e kwartaal 2016 Economische ontwikkelingen Inleiding Markten worden geregeerd door de uitkomst van het referendum in Groot Brittannië (VK) eind juni. De keuze om de Europese Unie te verlaten

Nadere informatie

21 juni Wegwijs in Tak 23

21 juni Wegwijs in Tak 23 21 juni 2017 Wegwijs in Tak 23 Inhoud Vastrentende beleggingen en obligaties Wat zijn de alternatieven? Investeren in fondsen? Tak 23: de eenvoudige investering Tips om te slagen VASTRENTENDE BELEGGINGEN

Nadere informatie

Rapportage derde kwartaal 2015 Volendam, 16 oktober 2015

Rapportage derde kwartaal 2015 Volendam, 16 oktober 2015 Rapportage derde kwartaal 2015 Volendam, 16 oktober 2015 Samenvatting Hoofdpunten In het derde kwartaal zorgden twijfels over de houdbaarheid van de economische groei in China voor onrust op de financiële

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 2015

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 2015 BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : Europa Griekenland heeft een akkoord kunnen bereiken met zijn schuldeisers waardoor de rentevoeten in

Nadere informatie

Evenwichtig beleggen? Ontdek de juiste balans tussen rendement en risico, zonder dat u ervan wakker hoeft te liggen.

Evenwichtig beleggen? Ontdek de juiste balans tussen rendement en risico, zonder dat u ervan wakker hoeft te liggen. Evenwichtig beleggen? Ontdek de juiste balans tussen rendement en risico, zonder dat u ervan wakker hoeft te liggen. Bent u als belegger op zoek naar rendement én bescherming, zonder de zorgen van het

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015 BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015 Beleggingsdoelstelling Het BIF Active Multi Allocation Fund streeft naar een rendement gelijk aan of hoger dan zijn benchmark. Het investeringsproces

Nadere informatie

Kwartaalbericht Q2 2016. The beat goes on (1967), Sonny & Cher

Kwartaalbericht Q2 2016. The beat goes on (1967), Sonny & Cher The beat goes on (1967), Sonny & Cher Inleiding Zorgen over de houdbaarheid van de economische groei dicteerden de financiële markten in het eerste kwartaal van 2016. Wederom kwamen centrale banken met

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2016 t/m 31 maart Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2016 t/m 31 maart Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2016-1 januari 2016 t/m 31 maart 2016 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gedaald van 106,3% naar 98,1%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

Verslag Investment Committee 31 mei Verslag Investment Committee

Verslag Investment Committee 31 mei Verslag Investment Committee Verslag Investment Committee Op het economisch front blijft alles gunstig evolueren : in nagenoeg alle economische regio s blijft de groei op een aanvaardbaar niveau en niets wijst op een nakende recessie.

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Arthur van der Wal Nieuwegein, 28 september 2006 Agenda < Huidig Mandaat bij ING IM < Performance, Beleid en Vooruitzichten < Financieel Toetsingskader

Nadere informatie

september MARKTCOMMENTAAR

september MARKTCOMMENTAAR september 2016 MARKTCOMMENTAAR INHOUDSOPGAVE INLEIDING Over het algemeen leidt het kleine aantal transacties tijdens de zomermaanden tot een grotere prijsvolatiliteit. Uitgezonderd enkele bewegingen die

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/2015. Macro & Markten, strategie. 1. Rente en conjunctuur : EUROPA

BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/2015. Macro & Markten, strategie. 1. Rente en conjunctuur : EUROPA BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/15 Macro & Markten, strategie 1. Rente en conjunctuur : EUROPA De Europese rentevoeten zijn historisch laag, zowel op het korte als op het lange einde, en geven de

Nadere informatie

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Marktontwikkelingen derde kwartaal 2015 Geen renteverhoging

Nadere informatie

Robeco Life Cycle Funds. Kwartaalbericht Q3 2017

Robeco Life Cycle Funds. Kwartaalbericht Q3 2017 Robeco Life Cycle Funds Kwartaalbericht Q3 2017 Kwartaalbericht Q3 2017 Inleiding In dit kwartaalbericht voor de Robeco Life Cycle fondsen vindt u de resultaten over het derde kwartaal van 2017. Het beeld

Nadere informatie

5 voorspellingen voor 2015

5 voorspellingen voor 2015 Maart 2015 Wim Meulemeester Beleggingsexpert Het jaar 2014 was een verrassend beleggingsjaar. Alhoewel een lage rente in de lijn der verwachtingen lag, werden heel wat experts verrast door de forse daling

Nadere informatie

Go with the flow. 2 April 2015

Go with the flow. 2 April 2015 2 April 2015 Go with the flow De financiële markten hebben een bewogen 1 e kwartaal achter de rug. Met name Centrale Bank acties hebben grote geldstromen ( flows ) op gang gebracht die tot sterke marktbewegingen

Nadere informatie

Bericht 3 e kwartaal 2015 Oktober 2015

Bericht 3 e kwartaal 2015 Oktober 2015 Bericht 3 e kwartaal 2015 Oktober 2015 Providence Capital NV is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en legt zich onder meer toe op het verrichten van vermogensbeheer

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal 2015-1 januari 2015 t/m 31 maart 2015

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal 2015-1 januari 2015 t/m 31 maart 2015 Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2015-1 januari 2015 t/m 31 maart 2015 Samenvatting: dalende euro en dalende rente door monetair beleid De beleidsdekkingsgraad is gedaald

Nadere informatie

Terugblik. Maandbericht april 2018

Terugblik. Maandbericht april 2018 Maandbericht april 2018 Terugblik Aandelenbeurzen lopen in april groot deel van verlies in De keuzes die we voor u maakten in de portefeuilles - we zijn overwogen in aandelen en vastgoed ten koste van

Nadere informatie

Update beleggen april 2016

Update beleggen april 2016 Update beleggen april 2016 Twijfels bij beleid centrale banken In mijn column van juli 2014 schreef ik al over de doelstellingen en acties van de Europese Centrale Bank (ECB). Vanaf juni 2014 moeten banken

Nadere informatie

Niettemin, blijft de inflatie in de V.S. op een laag niveau en alleszins onder het FED target van 2%.

Niettemin, blijft de inflatie in de V.S. op een laag niveau en alleszins onder het FED target van 2%. November 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Renteverhoging verwacht Recent gaf de Amerikaanse centrale bank indirect aan dat de kans op een renteverhoging in december meer waarschijnlijk

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014 Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014 Samenvatting: dalende euro en dalende rente Nominale dekkingsgraad gedaald van 117,4% naar 115,1%

Nadere informatie

Outlook 2016. Figuur 1: Invloed van Chinese groei op wereldwijde groei. (bron: Capital Economics) december 2015 Pagina 2 van 7

Outlook 2016. Figuur 1: Invloed van Chinese groei op wereldwijde groei. (bron: Capital Economics) december 2015 Pagina 2 van 7 Outlook 2016 Inleiding 2016 is in China het jaar van de aap. Apen zijn de genieën van de Chinese dierenriem. Ze leven in groepen, zijn intelligent en geestig. Niets is voor hen te moeilijk. Als het wel

Nadere informatie

Verslag Investment Committee. 30 september Verslag Investment Committee

Verslag Investment Committee. 30 september Verslag Investment Committee Verslag Investment Committee Geert Van Herck Chief Strategist KEYPRIVATE September was duidelijk een goede maand voor risicodragende activa : de correctie op de aandelenmarkten van eind april tot midden

Nadere informatie

BI CARMIGNAC PATRIMOINE

BI CARMIGNAC PATRIMOINE BI CARMIGNAC PATRIMOINE Beleggingsdoelstelling Het compartiment belegt in het fonds Carmignac Patrimoine A (acc) EUR (ISIN: FR0010135103). Dit fonds behoort tot de categorie gediversifieerd en heeft als

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Het Taylor-Romer model

Hoofdstuk 2: Het Taylor-Romer model Hoofdstuk 2: Het Taylor-Romer model 1. Opbouw van de AV-lijn A. Relatie tussen reële bbp en rente Fragment: Belgische glansprestatie (Tijd, 31/12/2004) Bestedingen De consumptie van de gezinnen groeide

Nadere informatie

Beleggingsstrategie. Dynamisch. ingsstrategie

Beleggingsstrategie. Dynamisch. ingsstrategie Dynamisch ingsstrategie Beleggingsklimaat Ontwikkeling en vooruitzichten beleidsrente VS 1,5 EMU 0,5 12-2010 12-2011 12-2012 12-2013 12-2014 12-2015 Ontwikkeling en vooruitzichten tienjaarsrente 5,0 Tienjaarsrente

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Derde kwartaal 2017-1 juli 2017 t/m 30 september 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad eind september 2017 is 117,8% en is gestegen ten opzichte

Nadere informatie

Capital Life. Beleggingsfondsen met een veelbelovende toekomst. Capital Life

Capital Life. Beleggingsfondsen met een veelbelovende toekomst. Capital Life Capital Life Beleggingsfondsen met een veelbelovende toekomst Capital Life Capital Life U zoekt: een uitgekiende spreiding van uw beleggingen de deskundigheid van één van de wereldleiders op het gebied

Nadere informatie

BEHOUDSGEZINDE belegger Strategie OBLIGATIES

BEHOUDSGEZINDE belegger Strategie OBLIGATIES BEHOUDSGEZINDE belegger Strategie OBLIGATIES Strategie die de bescherming van het kapitaal vooropstelt en de investeringsrisico s beperkt. Het profiel dat aan deze portefeuille gelinkt is, kent een lage

Nadere informatie

Bericht 3 e kwartaal September 2014

Bericht 3 e kwartaal September 2014 Bericht 3 e kwartaal September 2014 Providence Capital NV is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en legt zich onder meer toe op het verrichten van vermogensbeheer

Nadere informatie

Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling

Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling Heeft u vragen over dit beleggingsverslag of over de prepensioneringsregeling? Neemt u dan gerust contact op met onze Klantenservice. De contactgegevens

Nadere informatie

Visie Van Lanschot 2012. BeterBusiness. Haarlem, 19 april 2012

Visie Van Lanschot 2012. BeterBusiness. Haarlem, 19 april 2012 Visie Van Lanschot 2012 BeterBusiness Haarlem, 19 april 2012 Welkom Frank Olde Agterhuis Directeur Van Lanschot Bankiers Haarlem Programma 16.40 tot 17.30 uur Visie Van Lanschot 2012 Slechte economie,

Nadere informatie

Als de Centrale Banken het podium verlaten

Als de Centrale Banken het podium verlaten Als de Centrale Banken het podium verlaten Als de centrale banken het toneel verlaten 1. Zichtbaar economisch herstel 2. Het restprobleem 3. Onbekend terrein 4. Wat betekent dit voor asset allocatie? Zichtbaar

Nadere informatie

De Ezel en de Spiegel: over disjunctie van de reële economie en financiële markten

De Ezel en de Spiegel: over disjunctie van de reële economie en financiële markten De Ezel en de Spiegel: over disjunctie van de reële economie en financiële markten 1. Toen Ben Bernanke op 19 juni in een optimistische noot over de vooruitzichten van de VS economie de mogelijkheid opperde

Nadere informatie

Jaarbericht ABC 2013

Jaarbericht ABC 2013 Jaarbericht ABC 2013 Terugblik De wereldeconomie maakte zich in 2013 op voor de tweede fase van groeiherstel na de crisis van 2008-2010. De groei van de wereldeconomie bedroeg over 2013 circa 3%, vergelijkbaar

Nadere informatie

BI CARMIGNAC PATRIMOINE A EUR ACC

BI CARMIGNAC PATRIMOINE A EUR ACC BI CARMIGNAC PATRIMOINE A EUR ACC Beleggingsdoelstelling Het interne beleggingsfonds belegt in het fonds Carmignac Patrimoine A EUR acc (ISIN: FR0010135103). Dit fonds behoort tot de categorie gediversifieerd

Nadere informatie

Update april 2015 Beleggen

Update april 2015 Beleggen Update april 2015 Beleggen Laag, lager, laagst In mijn vorige column schreef ik over de actie van de ECB, die 22 januari jongstleden werd aangekondigd, om maandelijks 60 miljard Euro aan obligaties op

Nadere informatie

Aanwezig: - Wilgenhaege Fondsen Management B.V. vertegenwoordigd door de heer R.G.A. Steenvoorden en de heer R.L. Voskamp.

Aanwezig: - Wilgenhaege Fondsen Management B.V. vertegenwoordigd door de heer R.G.A. Steenvoorden en de heer R.L. Voskamp. NOTULEN van de jaarlijkse algemene vergadering van Participanten van Steady Growth Fund, gevestigd en kantoorhoudende te Polarisavenue 97, 2132 JH Hoofddorp (de vennootschap) gehouden te Hoofddorp op 28

Nadere informatie

Als de lonen dalen, dalen de loonkosten voor de producent. Hetgeen kan betekenen dat de producent niet overgaat tot mechanisatie/automatisering.

Als de lonen dalen, dalen de loonkosten voor de producent. Hetgeen kan betekenen dat de producent niet overgaat tot mechanisatie/automatisering. Top 100 vragen. De antwoorden! 1 Als de lonen stijgen, stijgen de productiekosten. De producent rekent de hogere productiekosten door in de eindprijs. Daardoor daalt de vraag naar producten. De productie

Nadere informatie

Robeco Life Cycle Funds

Robeco Life Cycle Funds Robeco Life Cycle Funds KWARTAALBERICHT Q3 2018 Terugblik 2 Portefeuille en verwachtingen 3 In het kort... 4 Productkenmerken 4 Contact & Informatie 5 Terugblik In het begin van het derde kwartaal werden

Nadere informatie

Vraag & antwoord Beurscorrectie

Vraag & antwoord Beurscorrectie ING Investment Office Publicatiedatum: 29 september 2015 (update van 2 september) Vraag & antwoord Beurscorrectie Beleggers beducht voor groeivertraging China September begon met een wereldwijde daling

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal 2014-1 januari 2014 t/m 31 maart 2014. Samenvatting: stijgende aandelen

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal 2014-1 januari 2014 t/m 31 maart 2014. Samenvatting: stijgende aandelen Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2014-1 januari 2014 t/m 31 maart 2014 Samenvatting: stijgende aandelen Nominale dekkingsgraad gestegen van 123,0% naar 123,6% Reële dekkingsgraad

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Eerste kwartaal januari 2015 t/m 31 maart 2015

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Eerste kwartaal januari 2015 t/m 31 maart 2015 Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Eerste kwartaal 2015-1 januari 2015 t/m 31 maart 2015 De beleidsdekkingsgraad is gedaald van 120,5% naar 117,4%; Het beleggingsrendement is 8,6% in het eerste

Nadere informatie

Robeco Life Cycle Funds. Kwartaalbericht Q2 2017

Robeco Life Cycle Funds. Kwartaalbericht Q2 2017 Robeco Life Cycle Funds Kwartaalbericht Q2 2017 Kwartaalbericht Q2 2017 Inleiding In dit kwartaalbericht voor de Robeco Life Cycle fondsen vindt u de resultaten over het tweede kwartaal van 2017. Het zag

Nadere informatie

ECONOMIE IN TIJDEN VAN MONETAIR EXPANSIEVE POLITIEK

ECONOMIE IN TIJDEN VAN MONETAIR EXPANSIEVE POLITIEK ECONOMIE IN TIJDEN VAN MONETAIR EXPANSIEVE POLITIEK Geert Gielens, Ph.D. hoofdeconoom 19 mei 2015 Agenda Het verschil met vorig jaar De euro zone De VS De ECB & haar beleid Besluit 2 Het verschil met vorig

Nadere informatie

Nieuwsbrief Beleggingsfondsen.

Nieuwsbrief Beleggingsfondsen. Nieuwsbrief Beleggingsfondsen. Jaargang 18, mei 2014 Terugblik financiële markten 2013 Algemeen In de nieuwsbrief Beleggingsfondsen van mei 2013 werd aangegeven, dat de wereldeconomie in 2013 naar verwachting

Nadere informatie

Verenigd Koninkrijk stemt voor Brexit. Update beleggingsstrategie Insinger de Beaufort

Verenigd Koninkrijk stemt voor Brexit. Update beleggingsstrategie Insinger de Beaufort 3 2 Verenigd Koninkrijk stemt voor Brexit Update beleggingsstrategie Insinger de Beaufort Agenda 1 1 VK stemt voor Brexit 2 Reacties van financiële markten 3 Crisis of een instapmoment? 4 Beleggingsstrategie

Nadere informatie

Robeco ONE. Kwartaalbericht Q was een mooi jaar voor Robeco ONE beleggers

Robeco ONE. Kwartaalbericht Q was een mooi jaar voor Robeco ONE beleggers Robeco ONE Kwartaalbericht Q4 2016 2016 was een mooi jaar voor Robeco ONE beleggers Kwartaalbericht Q4 2016 Inleiding Fondsmanagers Welkom bij het kwartaalbericht voor Robeco ONE. In dit kwartaalbericht

Nadere informatie

Macro-economische ontwikkelingen

Macro-economische ontwikkelingen BEHEERSVERSLAG AQUILAE FUTURE STABILITY FUND APRIL 2016 Macro-economische ontwikkelingen Na de rebound vanaf midden februari, is de markt nog steeds broos en blijven de beleggers voorzichtig. Macro economisch

Nadere informatie

Robeco ONE KWARTAALBERICHT Q Hoge rendementen voor de Robeco ONE portefeuilles. Zowel aandelen als obligaties stuwen het resultaat

Robeco ONE KWARTAALBERICHT Q Hoge rendementen voor de Robeco ONE portefeuilles. Zowel aandelen als obligaties stuwen het resultaat KWARTAALBERICHT Q1 2019 Hoge rendementen voor de portefeuilles Zowel aandelen als obligaties stuwen het resultaat Aandelengewicht iets afgebouwd, nog wel licht overwogen Kwartaalbericht Q1 2019 Inleiding

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal oktober 2016 t/m 31 december Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal oktober 2016 t/m 31 december Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Vierde kwartaal 2016-1 oktober 2016 t/m 31 december 2016 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 98,8% naar 105,7%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

Oerend hard. 16 juni 2015

Oerend hard. 16 juni 2015 16 juni 2015 Oerend hard De laatste weken is de obligatierente in Europa en de VS hard op weg naar normaal. De lage rentegevoeligheid van de portefeuilles heeft de verliezen van obligaties beperkt gehouden

Nadere informatie

Terugblik. Maandbericht maart 2018

Terugblik. Maandbericht maart 2018 Maandbericht maart 2018 Terugblik Aandelenbeurzen onder druk, veilige havens worden gezocht De economie draait op volle toeren, maar beleggers zijn terughoudend. De ontwikkelingen in het handelsconflict

Nadere informatie

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder?

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Zoals u waarschijnlijk weet, is de beurs nog steeds bijzonder nerveus en vooral negatief. De directe aanleiding is de tegenvallende groei in China waar wij

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Vierde kwartaal 2017-1 oktober 2017 t/m 31 december 2017 Samenvatting: De (12 maands)beleidsdekkingsgraad is gestegen van 112,7% eind september 2017 naar 115,3%

Nadere informatie

Het 4 e kwartaal van 2014.

Het 4 e kwartaal van 2014. 1 Het 4 e kwartaal van 2014. Zoals werd aangegeven aan het einde van het derde kwartaal van 2014 zou voorzichtigheid betracht worden bij het investeren in aandelen. De kansen op topvorming werden zo groot

Nadere informatie

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds VIERDE KWARTAAL In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/6

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds VIERDE KWARTAAL In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/6 KWARTAALVERSLAG VIERDE KWARTAAL 2018 1. In het kort De beleidsdekkingsgraad per 31 december 2018 bedroeg 119,8%. Het rendement van 1 oktober tot en met 31 december 2018 bedroeg -3,8%. Het rendement van

Nadere informatie

F O N D S E N F O C U S

F O N D S E N F O C U S F O N D S E N F O C U S 12.02.2017 II. CARMIGNAC PATRIMOINE - DE COMPONENTEN Een gediversifieerde strategie ontwikkelen met behulp van duurzame rendementsmotoren 12.02.2017 Langetermijnovertuigingen Voor

Nadere informatie

Samenvatting: positief sentiment en gewijzigde rekenrente (UFR) stuwen dekkingsgraad

Samenvatting: positief sentiment en gewijzigde rekenrente (UFR) stuwen dekkingsgraad Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Derde kwartaal 2012-1 juli 2012 t/m 30 september 2012 Samenvatting: positief sentiment en gewijzigde rekenrente (UFR) stuwen dekkingsgraad Nominale dekkingsgraad

Nadere informatie

Update juli 2014 Beleggen

Update juli 2014 Beleggen Update juli 2014 Beleggen Waar is de Europese Centrale Bank (ECB) mee bezig? Op 5 juni heeft de Europese Centrale Bank (vanaf nu afgekort naar ECB) opnieuw drastische maatregelen aangekondigd. De rente

Nadere informatie

Op zoek naar rendement? Zoek niet langer

Op zoek naar rendement? Zoek niet langer Op zoek naar rendement? Zoek niet langer High-yield en opkomende markten Juni 2014 Uitsluitend voor professionele beleggers De rente op staatsobligaties blijft nog lang laag. In het nauw gedreven door

Nadere informatie

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006 Profiel Het AEGON Equity Fund is een besloten fonds voor gemene rekening, waarin verzekeringsrelaties van AEGON kunnen participeren. Het AEGON Equity Fund belegt wereldwijd in aandelen met de nadruk op

Nadere informatie

B E L E G G I 2N G S V 0E R S L A 0G. P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g. P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g

B E L E G G I 2N G S V 0E R S L A 0G. P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g. P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g P H I L I P S P E N S I O E N F O N D S B E L E G G I 2N G S V 0E R S L A 0G 7 P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g I n f o r m a t i e o v e

Nadere informatie

Rapportage derde kwartaal 2016 Volendam, oktober 2016

Rapportage derde kwartaal 2016 Volendam, oktober 2016 Rapportage derde kwartaal 2016 Volendam, oktober 2016 1. Rendement financiële markten Rendementen derde kwartaal 2016 In tabel 1 zijn de rendementen van de beleggingscategorieën over het derde kwartaal

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal oktober 2013 t/m 31 december Samenvatting: stijgende aandelen

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal oktober 2013 t/m 31 december Samenvatting: stijgende aandelen Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Vierde kwartaal 2013-1 oktober 2013 t/m 31 december 2013 Samenvatting: stijgende aandelen Nominale dekkingsgraad gestegen van 120,6% naar 123,0% Reële

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 20.10.2016 BEHEERVERSLAG 3E KWARTAAL 2016 Q3 2016 20.10.2016 Economische analyse Door de verschuivingen in het politieke landschap van de geavanceerde economieën

Nadere informatie

MAAND JOURNAAL. Oktober 2014 PROFITEREN VAN HOGER DIVIDEND IN OPKOMENDE MARKTEN ING (L) RENTA FUND FRONTIER MARKETS DEBT (HARD CURRENCY)

MAAND JOURNAAL. Oktober 2014 PROFITEREN VAN HOGER DIVIDEND IN OPKOMENDE MARKTEN ING (L) RENTA FUND FRONTIER MARKETS DEBT (HARD CURRENCY) Oktober 2014 MAAND JOURNAAL PROFITEREN VAN HOGER DIVIDEND IN OPKOMENDE MARKTEN ING (L) RENTA FUND FRONTIER MARKETS DEBT (HARD CURRENCY) INVESTMENT MANAGEMENT Maandjournaal ING Investment Management NN

Nadere informatie

Asset Allocatie; Beleggen in een onzekere wereld. Robert Jan van der Mark Jeroen van Wilgenburg

Asset Allocatie; Beleggen in een onzekere wereld. Robert Jan van der Mark Jeroen van Wilgenburg Asset Allocatie; Beleggen in een onzekere wereld Robert Jan van der Mark Jeroen van Wilgenburg Nieuwegein, 6 oktober 2016 Agenda Stand van de wereldeconomie Globale divergentie en transities Portefeuille

Nadere informatie

Beleggen in 2013. Maar hoe moet de gemiddelde belegger daar nou mee omgaan?

Beleggen in 2013. Maar hoe moet de gemiddelde belegger daar nou mee omgaan? Beleggen in 2013 1. Op 18 december publiceerden wij een gedachtewisseling over beleggen in 2013. Op basis hiervan hebben wij in ons team onze visie op beleggen voor het nieuwe jaar opgesteld. De Andreas

Nadere informatie