4. SCHOOLVERZUIM. . Geoorloofd schoolverzuim. . Ongeoorloofd schoolverzuim. . Luxeverzuim. . Ziekteverzuim. 4.2 Relatief verzuim. 4.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "4. SCHOOLVERZUIM. . Geoorloofd schoolverzuim. . Ongeoorloofd schoolverzuim. . Luxeverzuim. . Ziekteverzuim. 4.2 Relatief verzuim. 4."

Transcriptie

1 4. SCHOOLVERZUIM Schlen en instellingen zijn wettelijk verplicht het relatieve en het abslute verzuim (uitschriiving znder startkwalificatie) van leerlingen te melden aan de gemeente. Dagelijks reageren p de afwezigheid van een leerling en een ged cntact met uders werken preventief. Lukt het de schl niet m het verzuim te stppen dan dienen stappen gezet te wrden p grnd van de Leerplichtwet. Bii een verzuimmelding laten de schlen de leerplichtambtenaar weten wat er intern al is ingezet m het vezuim te stppen. Ouders dienen vraf gei'nfrmeerd te wrden a/s de schl een verzuimmelding gaat den. De Meldwijzer schlverzuim is schematisch weergegeven in paragraaf Absluut verzuim Er is sprake van absluut verzuim als een leerplichtige leerling niet staat ingeschreven p een schl f ndenruijsinstelling. Het is een taak van de leerplichtambtenaar m de cntrle p schlinschrijvingen en dus k p absluut veauim te den. De Basisregistratie Persnen (BRP)levert dagelijks een update aan leerplicht. Deze kppelt de nieuwe bevlkingsgegevens aan de leerplichtadministratie en cntrleert f er sprake is van absluut verzuim. Bij nduidelijkheid wrdt cntact pgenmen met uders f het bevegd gezag van de schl. 4.2 Relatief verzuim Er is sprake van relatief verzuim als een leerling wel staat ingeschreven bij een schl, maar de schl niet f niet regelmatig bezekt. Dit is het type verzuim waarmee schlen het meest te maken hebben. Zwel de uders als de leerling vanaf 12 jaar zijn p dit veauim aan te spreken en kunnen hiervr strafrechtel ijk verantwrdelijk wrden gehuden. Relatief verzuim is te nderscheiden in categrieën:. Gerlfd schlverzuim Hiervan is sprake wanneer een leerling een geldige reden heeft vr verzuim zals ziekte, bruilft, begrafenis, jubileum, elc. (zie hfdstuk 6).. Ziekteverzuim Er is sprake van ziekteverzuim als een leerling afwezig is en is ziek gemeld. Ziekteverzuim is een vrm van gerlfd verzuim. Dit verzuim kan een dekmantel vrmen vr ngerlfd verzuim.. Ongerlfd schlverzuim Dit is veauim znder geldige reden. Bij verzuim van 16 uur in een peride van 4 lesweken is het bevegd gezag verplicht het vezuim te melden (LPW art.21). Eerder melden is uiteraard tegestaan en sms k wenselijk, bijvrbeeld bij zrgen rndm een leerling.. Luxeverzuim Van luxeverzuim is sprake als uders hun kind znder testemming van het bevegd gezag buiten de schlvakanties mee p vakantie nemen (zie hfdstuk 6). Vr vakantie nder schltiid kan alleen een uitzndering gemaakt wrden als het kind tijdens de schlvakanties niet p vakantie kan dr de specifieke aard van het berep van (één van) de uders. Het bevegd gezag mag in die situatie eenmaal per schljaar vrij geven, mits het niet meer dan 10 dagen is en niet in de eerste 2 weken van het schljaar. Aanvragen vr meer dan 10 dagen wrden ingediend bij de leerplichtambtenaar van de wngemeente van de leerling (LPW aft.13a).

2 4.3 Bezek aan arts f rthdntist tijdens schluren He het precies zit met artsenbezek tijdens schluren is aan lngrad, de landelíjke brancherganisatie vr leerplicht en vrtijdig schlverlaten, vrgelegd. lngrad zegt hierver: 'Werknemers gaan in de tijd van de baas naar een dkter f tandarts. Dit is maatschappelijk aanvaard. Die vertaling met daarm k gemaakt wrden naar leerlingen'. Dus frmeel mag een schl een bezek tijdens schltijd aan arts, tandarts, rthdntist f therapeut niet verbieden. De schl kan uders wel dringend verzeken dergelijke afspraken buiten schltijd te plannen. Als afspraken maken buiten schltijd niet lukt, dan met schl hier culant mee mgaan. 4.4 Signaalverzuim Signaalveauim is verzuim dat een signaal is van achterliggende prblematiek, bijvrbeeld van een instabiele thuissituatie, psychische klachten, een cnflict p schl enlf criminaliteit. Signaalverzuim kan herkend wrden aan veelvuldige en willekeurige afwezigheid gekppeld aan een scala van, p het eerste gezicht, acceptabele redenen. Meestal geven uders het verzuim p crrecte wijze p. Ok veelvuldig ziekteverzuim kan een signaal zijn van achterliggende prblematiek. Het is belangrijk dat de schl alert en actief is als leerlingen veelvuldig ziekzijn tenivijl ze geen duidelijk ziekebeeld hebben f niet crrect wrden afgemeld. De schl kan bij twijfel rndm ziekte de GGD-afts inschakelen. Deze is bevegd infrmatie in te winnen bij de huisarts f de specialist. Daarnaast met de leerplichtambtenaar p de hgte wrden gesteld. 4.5 Strafrechtelijke aanpak schlverzuim Het del van de Strafrechtelijke aanpak schlveauim van het Openbaar Ministerie is het tegengaan van verzuim. Dit kan dr vervlging f dr het pleggen van een hulpverleningstraject. De strafrechtelijke aanpak wrdt in gang gezet met een prces-verbaal pgemaakt dr de leerplichtambtenaar. Het Openbaar Ministerie werkt met een Friese handleiding strafrechtelijke aanpak schlverzuim. 4.6 Richtlijnen vr het melden van schlverzuim Het Openbaar Ministerie geeft richtlijnen vr het reageren p verzuimgedrag: 1. Licht verzuim: te behandelen dr de schl. één lesuur ngerlfd veauimen per week (maand f jaar);. een paar lesuren f een gehele dag een enkele keer tt een paar keer per jaar verzuimen. 2. Matig verzuim: te behandelen dr de schl en de leerplichtambtenaar. een paar lesuren een paar keer per maand verzuimen;. een aantal dagen achtereen een paar keer perjaar verzuimen. 3. Hardnekkig verzuim: te behandelen dr de schl en de leerplichtambtenaar. een paar lesuren (aantal keren) per week verzuimen;. een gehele dag, een paar keer per week f per maand verzuimen;. een aantal dagen achtereen een paar keer per week f per maand verzuimen;. in het geheel niet (meer) deelnemen aan het nderwijs. 4. Absluut verzuim: te behandelen dar de leerplichtambtenaar. niet meer ingeschreven staan bij een schl.

3 4.7 Teztcht lnspectie van het Onderwijs Het tezicht p de naleving van de Leerplichtwet dr de schl ligt bij de lnspectie van het Ondenruijs. De lnspectie van het Onderwijs valt nder het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Het del van de inspectie is het bewaken van de kwaliteit van het nderuvijs. Dit det de inspectie nder meer dr schlen te bezeken. 4.8 Meldwijzer schlverzuim verzuim met bericht te laat ziekmelding aangevraagd verlf ntatie absentiesysteem ntatie absentiesysteem ntatie absentiesysteem l I zelden regelmatig terecht twijfel testemming afwijzi ng.. i ; cntact ud e rs GGDarts cntact uders cntact uders leerling afwezig melden d.m.v. kennisgeving ngelrlfd verzuim bij gemeente Ziekteverzuim dat dr de uders niet vlgens de prcedure in de schlgids wrdt gemeld, is ngerlfd verzuim verzuim znder bericht cntact uders ntatie absentiesysteem gerlfd ngerlfd bij 16 uur in een peenvlgende peride van 4 lesweken melden bij DUO (Verzuimlket) 0

4 6. VRIJSTELLING VAN GEREGELD SCHOOLBEZOEK Ouders zijn verplicht ervr te zrgen dat hun kind, na inschrijving p een schl, de schl geregeld bezekt. Vanaf 12 jaar is de leerling k zelf verantwrdelijk vr schlbezek. In dit hfdstuk staan de uitznderingen p deze regel. De vrijstellingen zijn schematisch weergegeven in de scåema's in Vrijstelling geregeld schlbezek van rechtswege Er zijn mstandigheden waarin de uders vrijgesteld zijn van de plicht hun kind naar schl te sturen (LPW art.11 tt 13), de leerling heeft dan autmatisch verlf:. als de schl f nderwijsinstelling geslten f het nderuvijs geschrst is (bijvrbeeld bij ntruiming van de schl);. als het bezeken van de schl f de nderwijsinstelling verbden is (heeft betrekking p individuele leerlingen);. als de leerling bijwijze van tuchtmaatregelgeschrst is;. als de leerling ziek is. Ouders zijn verplicht een ziektemelding te den aan de schl;. als er plichten zijn die vrtvleien uit gdsdienst f levensvertuiging. Als richtlijn geldt dat hiervr één dag per verplichting vrij wrdt gegeven. Ouders dienen uiterlijk 2 dagen van tevren het bevegd gezag p de hgte te stellen. 6.2 Vrijstelling geregeld schlbezek na vraf verkregen testemming Er zijn mstandigheden waarbij vraf testemming wrdt verleend vr verlf Op vakantie nder schltijd Vr vakantie nder schltijd kan alleen een uitzndering p de hfdregel gemaakt wrden als de leerling tijdens de schlvakanties niet p vakantie kan gaan dr de specifieke aard van het berep van (één van) de uders (LPW art.1 1 nder f en art.13a). ln dat geval mag het bevegd gezag de leerling eenmaal per schljaar maximaal 10 dagen vrij geven. De verlfperide mag niet in de eerste 2 weken van het schljaar vallen. Het kmt vr dat een leerling f gezinslid tijdens de vakantie ziek wrdt waardr de leerling pas later p schl kan terugkmen. De uders dienen een dktersverklaring uit het vakantieland mee te nemen waaruit de duur, de aard en de ernst van de ziekte blijkt en deze te verhandigen aan het bevegd gezag van de schl Yerll in geval van 'andere gewichtige mstandigheden' Onder 'andere gewichtige mstandigheden' verstaat de Leerplichtwet mstandigheden die buiten de wil van de leerling en/f uders zijn gelegen. Op grnd van deze mstandigheden kan aan de leerling verlf wrden verleend. Het bevegd gezag mag maximaal 10 schldagen per schljaar verlf geven Verlf vr meer dan 10 dagen De aanvraag vr een verlf in geval van 'andere gewichtige mstandigheden' van meer dan 10 dagen dient rechtstreeks bij de gemeente/leerplicht te wrden ingediend. De leerplichtambtenaar hft het bevegd gezag van de schl en de uders ver de aanvraag. Vervlgens neemt de leerplichtambtenaar een beslissing en deelt deze dr middel van een beschikking schriftelijk mee aan de aanvrager. De directie van de schl krijgt een afschrift. ln de beschikking wrdt aangegeven dat en he bezwaar te maken is tegen de beslissing (zie hfdstuk 8).

5 6.3 Schema vr verlfaanvragen Verlfaanvraag in verband met vakantle (specifleke aard van het berep van één van de uders) : ì Ouders dienen 8 weken van tevren, schriftelijk, een aanvraag in bij het bevegd gezag van de schl. Een verklaring werkgever/zelfstandige dient te wrden bijgevegd. OPMERKING Het tnen van een werkgeversverklaring is p zichzelf niet vldende m het vakantieverlf te te staan! Uit de werkgeversverklaring met de specifieke aard van het berep blijken. Het bevegd gezag neemt de aanvraag in behandeling. lndien ndig hrt het bevegd gezag de uders m de aanvraag te verduidelijken. r, Berdeli ngscriteria : De specifieke aard van het berep met wrden aangetnd. Hierbij met gedacht wrden aan smmige berepen in de hreca en aanverwante bedrijven en aan het berenbedrijf. Er met vanuit wrden gegaan dat de uder het merendeel van zijn inkmen slechts in de schlvakanties kan verdienen. Let p: De werkmstandigheden (uitval, nder-bezetti ng, werkplanning), de inkleuring van de persnele bezetting, de bedrijfsmstandigheden en de gezinsmstandigheden vallen NIET nder het begrip 'specifieke aard van het berep' Slechts eenmaal per schljaar. Maximaal 10 schldagen. Niet in de eerst 2 weken van het schljaar. Het bevegd gezag neemt een schriftelijk besluit. Ouders hebben de mgelijkheid m binnen 6 weken bezwaar in te dienen bij de directeur. : Aan de leerplichtambtenaar kan advies wrden gevraagd. Wanneer wrdt een verzek zeker afgewezen: familiebezek in het buitenland; vakantie in een gedkpe peride f in verband met een speciale aanbieding; vakantie nder schltijd bij gebrek aan andere bekingsmgelijkheden; een uitndiging van familie f vrienden m buiten de nrmale schlvakanties p vakantie te gaan; rsterprblemen van de werkgever; vakantie in verband met een gewnnen prijs; eerder vertrekken f later terugkmen in verband met (verkeers)drukte; eerder vertrek vr een kind, mdat andere kinderen uit het gezin al f ng vrij zijn; vakantiespreiding; samen reizen f in knvi reizen; sabbatical; krnjaren; wereldreis/verre reis.

6 Verlfaanvraag in verband mct andere gewichtlgc mstandigheden I Ouders dienen 8 weken van tevren, schriftelijk een aanvraag in bij het bevegd gezag van de schl Bij een aanvraag vr meer dan 10 dagen stuurt het bevegd gezag de aanvraag dr naar de leerplichta mbtenaar. i Het bevegd gezag neemt de aanvraag in behandeling. lndien ndig hrt het bevegd gezag de uders m de aanvraag te verduidelijken. Berdelingscriteria: Uitgangspunt is dat deze externe mstandigheden buiten de wil van de uders en/f het kind plaatsvinden. Omstandigheden die in aanmerking kmen vr extra verlf: verhuizing: maximaal 1 dag; huwelijk van bled- f aanverwanten tt en met de derde graad binnen de wnplaats: in Nederland maximaal 2 schldagen indien er ver gereisd met wrden, anders maximaal 1 dag, in het buitenland maximaal 5 schldagen; t2,5-,25-,40-, 50- f 60-jarig huwelijksjubileum van uders f grtuders: maximaal l" dag; 25-, 40- f 50-jarig ambtsjubileum van uders f grtuders: maximaal 1 dag; ernstige ziekte van bled- en aanverwanten tt en met de vierde graad: maximaal 10 dagen; verlijden van bled- en aanverwanten in de eerste graad: maximaal 5 dagen; verlijden van bled- en aanverwanten in de tweede graad: maximaal 2 dagen; verlijden van bled- en aanverwanten in de derde en vierde graad: maximaal 1 dag; verlijden van bled- en aanverwanten 1e t/m 4e graad. ln het buitenland: maximaal 5 schldagen; naar het rdeel van het bevegd gezag belangrijke redenen met uitzndering van vakantieverlf en deelname aan sprtieve f culturele evenementen buiten schlverband. Aan de leerplichtambtenaar kan advies wrden gevraagd. : Het bevegd gezag neemt een schriftelijk besluit. Ouders hebben de mgelijkheid m binnen 6 weken bezwaar in te dienen bij het bevegd gezag. Aanduidingen familie eerste t/m vierde graad eerstegraad - uder(s)/verzrger(s) tweede graad - brer(s), zus(sen) en grtuder(s) derde graad - m(s), tante(s) en vergrtuder(s) vierde graad - ne(efxven)/nicht(en) (kinderen van de brers f zussen van de uder), udtante(s) en udm(s)

ONDERWIJSPR PR1MAIR. Richtlijnen voor verlof buiten de schoolvakanties

ONDERWIJSPR PR1MAIR. Richtlijnen voor verlof buiten de schoolvakanties Richtlijnen vr verlf buiten de schlvakanties 1. Vakantieverlf Een verzek m vakantieverlf p grnd van artikel 13a van de Leerplichtwet 1969 dient minimaal acht weken van tevren aan de directeur van de schl

Nadere informatie

Informatiefolder verlof aanvragen

Informatiefolder verlof aanvragen Infrmatieflder verlf aanvragen Met behulp van deze infrmatieflder wrdt u wegwijs gemaakt in de verschillende regels mtrent verlf. Hiernder staan de verschillende categrieën weergegeven mtrent bijznder

Nadere informatie

Aan de directeur van KBS De Kring. 1 Gegevens aanvrager, ouder(s)/verzorger(s) voorletter(s) en achternaam: adres : postcode en woonplaats:

Aan de directeur van KBS De Kring. 1 Gegevens aanvrager, ouder(s)/verzorger(s) voorletter(s) en achternaam: adres : postcode en woonplaats: Kathlieke Basisschl De Kring De plek m kind te zijn Aanvraag vrijstelling van geregeld schlbezek Artikel 11 nder f, van de Leerplichtwet 1969 (vakantieverlf) Artikel 11 nder g, van de Leerplichtwet 1969

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Verwijdering uit de les Schorsing IDM Bijlage m.b.t Leerplicht en Kwalificatieplicht... 15

Inhoudsopgave. Verwijdering uit de les Schorsing IDM Bijlage m.b.t Leerplicht en Kwalificatieplicht... 15 Inhudspgave Prtcl verzuim vr leerlingen... 3 - Leerplichtwet 1969... 3 - De lesdag... 4 - Te laat en verzuim... 4 - Acties n.a.v. verzuim per rapprtperide... 5 - Inhalen verzuim... 5 - Melding bij het

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2017-2018 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een basisschl bezeken p grnd van hgbegaafdheid. Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN :...

Nadere informatie

De Duinpieper LEERPLICHT: IEDEREEN OP SCHOOL. Deze brochure is een uitgave van de gemeente Noordwijk en de Noordwijkse scholen

De Duinpieper LEERPLICHT: IEDEREEN OP SCHOOL. Deze brochure is een uitgave van de gemeente Noordwijk en de Noordwijkse scholen De Duinpieper LEERPLICHT: IEDEREEN OP SCHOOL Iedereen op school Alle kinderen in Nederland moeten naar school. Want onderwijs is belangrijk als je later in de maatschappij wilt meedoen. En met een goede

Nadere informatie

Protocol Informatievoorziening gescheiden ouders

Protocol Informatievoorziening gescheiden ouders Prtcl Infrmatievrziening gescheiden uders De Bellefleur Ddewaard Del van het prtcl Dit prtcl geeft uitleg ver de wijze waarp wij mgaan met de infrmatievrziening vr gescheiden uders. Uitgangspunt is dat

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een schl vr speciaal basisnderwijs (SBO) bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN :...

Nadere informatie

AANVRAAG FORMULIER voor VERLOF buiten de SCHOOLVAKANTIES VAN 10 SCHOOLDAGEN of MINDER

AANVRAAG FORMULIER voor VERLOF buiten de SCHOOLVAKANTIES VAN 10 SCHOOLDAGEN of MINDER AANVRAAG FORMULIER voor VERLOF buiten de SCHOOLVAKANTIES VAN 10 SCHOOLDAGEN of MINDER (als bedoeld in de artikelen 11, 13a en 14 van de Leerplichtwet 1969) Dit formulier is alleen bestemd voor aanvragen

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2017-2018 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een schl vr vrtgezet speciaal nderwijs (VSO) bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Locatie:.. Postcode en plaats..

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Locatie:.. Postcode en plaats.. 2017-2018 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die met een structurele lichamelijke beperking een reguliere basisschl bezeken Gegevens leerling: Naam:

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een basisschl bezeken p grnd van de verlangde gdsdienstige- f levensbeschuwelijke richting. Gegevens

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2017-2018 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een basisschl vr speciaal nderwijs (SO) bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN :...

Nadere informatie

8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding

8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding 8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding Aangepast d.d. 10 januari 2014. Ziektemelding Persneelsleden dienen zich uiterlijk vr 7.30 uur s mrgens ziek te melden bij de schldirecteur en ingeval van

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Protocol aanvraag verlof

Protocol aanvraag verlof Protocol aanvraag verlof Definitieve versie september 2011 Vastgesteld door MR d.d. 15-3-2012 PROTOCOL AANVRAAG VERLOF OBS HOUTRUST Leerplicht is leerrecht. Ieder kind in Nederland heeft recht op onderwijs.

Nadere informatie

H5 Rechten en plichten van werkgever en werknemer

H5 Rechten en plichten van werkgever en werknemer H5 Rechten en plichten van werkgever en werknemer Inhud: 5.1 Plichten van de werkgever 5.2 Plichten van de werknemer 5.3 Schadevergeding 5.4 Algemene wet gelijke behandeling 5.1 Plichten van de werkgever

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een basisschl bezeken p grnd van hgbegaafdheid. Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN :...

Nadere informatie

Protocol aanvraag verlof

Protocol aanvraag verlof Protocol aanvraag verlof Definitieve versie maart 2011 PROTOCOL AANVRAAG VERLOF OBS DE VOS Leerplicht is leerrecht. Ieder kind in Nederland heeft recht op onderwijs. Uw kind mag vanaf het vierde jaar naar

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een basisschl vr speciaal nderwijs (SO) bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN :...

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Datum vestiging in Nederland:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Datum vestiging in Nederland: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die de Taalklas van de Rembrandt van Rijnschl bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN :...

Nadere informatie

Wij verzoeken u de toelichting voor het invullen van het formulier goed te lezen.

Wij verzoeken u de toelichting voor het invullen van het formulier goed te lezen. Wij verzeken u de telichting vr het invullen van het frmulier ged te lezen. Op basis van de dr u aangegeven reismgelijkheden van de leerling en p basis van het verversadvies van schl en eventuele andere

Nadere informatie

VERLOF. (vrijstelling van schoolbezoek) Leerplicht Gemeente Venlo

VERLOF. (vrijstelling van schoolbezoek) Leerplicht Gemeente Venlo VERLOF (vrijstelling van schoolbezoek) Leerplicht Gemeente Venlo Inhoud 1. Leerplicht en verlof 2. Extra verlof in verband met religieuze verplichtingen 3. Op vakantie onder schooltijd 4. Verlof in geval

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een schl vr vrtgezet speciaal nderwijs (VSO) bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

Regeling. leerplicht. verlof buiten schoolvakanties

Regeling. leerplicht. verlof buiten schoolvakanties Regeling leerplicht & verlof buiten schoolvakanties Besproken in de directie d.d. 26 april 2011 Besproken in de ouderraad d.d. 10 mei 2011 Besproken in de schoolleiding d.d. 7 juni 2011 Vastgesteld na

Nadere informatie

Meedoen in het MBO. Een regeling voor ouders/verzorgers of studenten met financiële problemen

Meedoen in het MBO. Een regeling voor ouders/verzorgers of studenten met financiële problemen Meeden in het MBO Een regeling vr uders/verzrgers f studenten met financiële prblemen Instemming CSR Vaststelling MBO DR Publicatie in cncept Publicatie definitief dcument 23 juni 2017 22 mei 2017 12 juni

Nadere informatie

ernstige ziekte van ouders, bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad van het kind: duur in overleg met directeur maar maximaal 2 weken

ernstige ziekte van ouders, bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad van het kind: duur in overleg met directeur maar maximaal 2 weken Richtlijnen voor extra verlof In een aantal gevallen kunnen kinderen worden vrijgesteld van leerplicht. Dit noemen we verlof. Kinderen hoeven voor een dag of voor een beperkt aantal dagen dan niet naar

Nadere informatie

Vooraf: Vanaf welke leeftijd is een kind leerplichtig? 1.1.1 Leerplicht en verlof

Vooraf: Vanaf welke leeftijd is een kind leerplichtig? 1.1.1 Leerplicht en verlof 1.1 Inhoud 1. Leerplicht en verlof 2. Extra verlof in verband met religieuze verplichtingen 3. Op vakantie onder schooltijd 4. Verlof in geval van Andere gewichtige omstandigheden 5. Hoe dient u een aanvraag

Nadere informatie

Time-out, schorsing en verwijdering van kinderen

Time-out, schorsing en verwijdering van kinderen Time-ut, schrsing en verwijdering van kinderen Psitief advies GMR d.d. Definitief vastgesteld CvB d.d. 1 Inleiding De kindcentra van CKC Drenthe staan middenin de samenleving. Dat betekent

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Locatie:.. Postcode en plaats..

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Locatie:.. Postcode en plaats.. 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die met een structurele beperking een reguliere basisschl bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:...

Nadere informatie

Inhoud. Op vakantie onder schooltijd. Verlof in geval van Andere gewichtige. omstandigheden. Niet eens met het besluit?

Inhoud. Op vakantie onder schooltijd. Verlof in geval van Andere gewichtige. omstandigheden. Niet eens met het besluit? VERLOF (vrijstelling van schoolbezoek) Inhoud Leerplicht en verlof Extra verlof in verband met religieuze verplichtingen Op vakantie onder schooltijd Verlof in geval van Andere gewichtige omstandigheden

Nadere informatie

Religieuze verplichtingen

Religieuze verplichtingen 1. Leerplicht en verlof 2. Religieuze verplichtingen 3. Vakantie 4. Andere gewichtige omstandigheden 5. Indienen aanvraag 6. Bezwaar en beroep 7. Ongeoorloofd verzuim 8. Vakantieroosters 1 Leerplicht en

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Locatie:.. Postcode en plaats...

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Locatie:.. Postcode en plaats... 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die met een structurele beperking een reguliere schl vr vrtgezet nderwijs bezeken Gegevens leerling:

Nadere informatie

PRIVACY BELEID EN DATALEKKEN versie 2016

PRIVACY BELEID EN DATALEKKEN versie 2016 PRIVACY BELEID EN DATALEKKEN versie 2016 Pagina 1 van 5 Privacy p schlen van Kiem Dr de tenemende digitalisering wrdt in het nderwijs steeds meer gebruik gemaakt van ICT. En er wrden steeds meer gegevens

Nadere informatie

Huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met. u kunt maximaal 1 dag aanvragen. de vierde graad van het kind:

Huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met. u kunt maximaal 1 dag aanvragen. de vierde graad van het kind: Inleiding Sinds 2017 zijn er een aantal wijzigingen in het doormelden van verlof aan DUO. Omdat verlofaanvragen regelmatig vragen oproepen zijn de belangrijkste zaken in deze verlofregeling op een rij

Nadere informatie

De uitzonderingen en de daarbij behorende regels staan hieronder beschreven:

De uitzonderingen en de daarbij behorende regels staan hieronder beschreven: Leerplicht & Verlof In de leerplichtwet staat dat uw kind vanaf zijn/haar vijfde jaar verplicht de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Hoofdregel is dus dat uw kind op alle schooldagen

Nadere informatie

1. Dagelijkse praktijk

1. Dagelijkse praktijk 1. Dagelijkse praktijk Schltijden We werken p schl met een cntinurster. Dit betekent dat de alle kinderen tussen de middag p schl eten (verblijven) en dus niet dr de uders pgehaald wrden. De schl gaat

Nadere informatie

.1-4- gemeente Eindhouen

.1-4- gemeente Eindhouen .1-4- gemeente Eindhuen Inleiding 3 3 Vr u ligt het Jaarverslag Leerplicht en Straks.nu 2008-2009. Qua vrm en pmaakeen ander jaarverslag dan u gewend bent. De vrij uitgebreide weergave van allerlei zaken

Nadere informatie

: Ouders/verzorgers van leerlingen op OBS De Sleutelaar. Datum : 25 maart : Iedereen naar school: de leerplicht en verlof van school

: Ouders/verzorgers van leerlingen op OBS De Sleutelaar. Datum : 25 maart : Iedereen naar school: de leerplicht en verlof van school August Vermeylenlaan 1, 5531 TW Bladel tel. 0497 360 847, e-mail: info@obsdesleutelaar.nl Aan : Ouders/verzorgers van leerlingen op OBS De Sleutelaar Datum : 25 maart 2012 Betreft : Iedereen naar school:

Nadere informatie

LEERPLICHT EN VERLOF BUITEN DE SCHOOLVAKANTIES

LEERPLICHT EN VERLOF BUITEN DE SCHOOLVAKANTIES LEERPLICHT EN VERLOF BUITEN DE SCHOOLVAKANTIES Leerplicht en verlof In de leerplichtwet staat dat uw kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Leerlingen mogen dus nooit zomaar van school

Nadere informatie

Verzuimbeleid. Protocol rondom verzuim op de PJS. x PJS

Verzuimbeleid. Protocol rondom verzuim op de PJS. x PJS Verzuimbeleid Protocol rondom verzuim op de PJS. x PJS Verzuimbeleid Prinses Julianaschool Inhoudsopgave 1. Ziekte 2. Verlof 2.1 Leerplicht 2.2 Vakantieverlof 2.3 Verlof i.v.m. religieuze verplichtingen

Nadere informatie

Protocol verzuim en te laat komen. obs De Barkentijn. Beschrijving van afspraken rondom beleid verzuim en te laat komen.

Protocol verzuim en te laat komen. obs De Barkentijn. Beschrijving van afspraken rondom beleid verzuim en te laat komen. Protocol verzuim en te laat komen obs De Barkentijn Beschrijving van afspraken rondom beleid verzuim en te laat komen. Aug 2017 Inleiding algemeen De school moet zich houden aan de Leerplichtwet, vooral

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

Notitie Leerplicht schoolverzuimregeling

Notitie Leerplicht schoolverzuimregeling Notitie Leerplicht schoolverzuimregeling Leerplichtwet Per 1 januari 2012 is een wijziging van onder meer de Leerplichtwet 1969 (Lpw) in werking getreden. Doel van de wetswijziging is de verbetering van

Nadere informatie

Hoorn, schooljaar Onderwerp: aanvraag vrije dagen/ extra vakantie. Toelichting bij het aanvraagformulier voor de leerlingen.

Hoorn, schooljaar Onderwerp: aanvraag vrije dagen/ extra vakantie. Toelichting bij het aanvraagformulier voor de leerlingen. Hoorn, schooljaar 2015-2016 Onderwerp: aanvraag vrije dagen/ extra vakantie Toelichting bij het aanvraagformulier voor de leerlingen. Geachte ouders, verzorgers, U wilt een verzoek indienen voor extra

Nadere informatie

VERLOF AANVRAGEN VRIJ VRAGEN VOOR ÉÉN OF MEERDERE UREN

VERLOF AANVRAGEN VRIJ VRAGEN VOOR ÉÉN OF MEERDERE UREN VERLOF AANVRAGEN VRIJ VRAGEN VOOR ÉÉN OF MEERDERE UREN Soms moet je naar de tandarts, of is er iets anders belangrijks onder schooltijd. Als je daarvoor vrij wilt krijgen, dan moet je daarvoor verlof aanvragen.

Nadere informatie

Leerplicht en verlof. Op vakantie buiten de schoolvakantie

Leerplicht en verlof. Op vakantie buiten de schoolvakantie Leerplicht en verlof In de leerplichtwet staat dat uw kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Leerlingen mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. In een aantal gevallen is echter

Nadere informatie

Privacy Statement Medewerkers

Privacy Statement Medewerkers Privacy Statement Medewerkers Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar medewerkers en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met juw persnsgegevens. Daarbij vldet de hgeschl aan de eisen van de Algemene

Nadere informatie

Sint Annaparochie, schooljaar Betreft: aanvraagformulier voor toekenning verlof buiten de schoolvakanties. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Sint Annaparochie, schooljaar Betreft: aanvraagformulier voor toekenning verlof buiten de schoolvakanties. Beste ouder(s)/verzorger(s), Sint Annaparochie, schooljaar 2017-2018 Betreft: aanvraagformulier voor toekenning verlof buiten de schoolvakanties Beste ouder(s)/verzorger(s), Gedurende het schooljaar kunnen zich situaties voordoen

Nadere informatie

PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins. Versie d.d. 22 juni 2017

PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins. Versie d.d. 22 juni 2017 PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins Versie d.d. 22 juni 2017 Instemming MR 22/06/2017 Vaststelling Bestuurder 22/06/2017 Inhudspgave Inleiding... 3 Del... 4 Extra tijd

Nadere informatie

Schrijver: Guido van der Vorst Versie: 12 januari Verzuimprotocol

Schrijver: Guido van der Vorst Versie: 12 januari Verzuimprotocol Schrijver: Guido van der Vorst Versie: 12 januari 2017 Verzuimprotocol 2 Verzuim protocol We willen dat alle kinderen op tijd op school zijn zodat de dag gezamenlijk gestart kan worden (zie schooltijden

Nadere informatie

Protocol Verlof en verzuim

Protocol Verlof en verzuim Protocol Verlof en verzuim Basisschool Tarcisius Heerlen Aarweg 26 6417 XH Heerlen 045 5714263 e-mail : info@bs-tarcisius.nl http://www.bs-tarcisius.nl Bestrijden verzuim en vroegtijdig schoolverlaten

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken en alcohol.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken en alcohol. Criteria en vragenlijst themacertificaat Rken en alchl Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Rken en alchl. De vragenlijst

Nadere informatie

Handreiking bij het aanvragen en toekennen van verlof

Handreiking bij het aanvragen en toekennen van verlof Regionaal Bureau Leerplicht Holland Rijnland Bezoekadres: Schuttersveld 9 Postadres: Postbus 558, 2300 AN LEIDEN T 071 523 90 00 E info-rbl@hollandrijnland.net Handreiking bij het aanvragen en toekennen

Nadere informatie

Protocol -Speciaal Verlof -Verzuim leerplicht. -Regionaal bureau Maassluis, Vlaardingen en Schiedam

Protocol -Speciaal Verlof -Verzuim leerplicht. -Regionaal bureau Maassluis, Vlaardingen en Schiedam Protocol -Speciaal Verlof -Verzuim leerplicht. -Regionaal bureau Maassluis, Vlaardingen en Schiedam Te laat komen Te laat komen Bij 3 keer te laat komen gesprek leerling mentor. Waarschuwing school aan

Nadere informatie

Verlof of vakantie onder schooltijd

Verlof of vakantie onder schooltijd Leerplicht Vrijstelling van schoolbezoek Verlof of vakantie onder schooltijd In de Leerplichtwet staat dat uw kind de school moet bezoeken. Leerlingen mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. In een

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Prtcl schrsing en verwijdering van leerlingen Inleiding Een veilig klimaat is de basis die ndig is vr leerlingen m te kunnen greien en vr medewerkers m hen z ged mgelijk te kunnen begeleiden. Alle medewerkers

Nadere informatie

Verlof. (vrijstelling van schoolbezoek)

Verlof. (vrijstelling van schoolbezoek) Verlof (vrijstelling van schoolbezoek) 1 Leerplicht en verlof 2 Religieuze verplichtingen 3 Vakantie 4 Andere gewichtige omstandigheden 5 Indienen aanvraag 6 Bezwaar en beroep 7 Ongeoorloofd verzuim 8

Nadere informatie

Aanvraagformulier schoolverlof locatie TBL

Aanvraagformulier schoolverlof locatie TBL Een leerling kan op één van de 7 onderstaande gronden vrijstelling van onderwijs krijgen: 1. Als de school gesloten is of het onderwijs is opgeschort. 2. Als betreding van het gebouw verboden is. 3. Als

Nadere informatie

Protocol Verlof. Protocol t.a.v. het beleid rondom het aanvragen van verlof op het Over Betuwe College, locatie Bemmel

Protocol Verlof. Protocol t.a.v. het beleid rondom het aanvragen van verlof op het Over Betuwe College, locatie Bemmel 2019 Protocol Verlof Protocol t.a.v. het beleid rondom het aanvragen van verlof op het Over Betuwe College, locatie Bemmel Inhoud Inleiding... 2 1 Verlof aanvragen... 3 1.1. Verzuim door medische reden(en)...

Nadere informatie

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2 INHOUD Hfdstuk 1 Inleiding 2 Hfdstuk 2 Wat hudt die extra begeleiding in? 4 LWOO Praktijknderwijs Wie kmt ervr in aanmerking? Wie beslist daarver? Hfdstuk 3 Wat hudt het nderzek van het COB in? 7 Welke

Nadere informatie

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB Alle zrgberderijen van SZZ zijn aangeslten bij de Federatie Landbuw en Zrg (www.zrgberen.nl). De Federatie heeft vr de cliënten van haar leden een nafhankelijke klachtencmmissie ingericht. SZZ vindt het

Nadere informatie

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers)

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers) Privacy Statement andere betrkkenen (niet zijnde studenten f medewerkers) Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar bezekers en externe cntacten en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met uw persnsgegevens.

Nadere informatie

Handreiking voor schooldirecteuren bij het aanvragen en toekennen van verlof

Handreiking voor schooldirecteuren bij het aanvragen en toekennen van verlof Handreiking voor schooldirecteuren bij het aanvragen en toekennen van verlof - vanwege vakantie - gewichtige omstandigheden - Plichten voortvloeiend uit godsdienst of levensovertuiging. Bronnen: De leerplichtwet

Nadere informatie

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling Ruwprtcl Widdnckschl Weert Ruwprtcl Widdnckschl Weert verlijden van een leerling In dit prtcl wrdt beschreven he Widdnckschl Weert kan handelen bij het verlijden van een leerling(en) van nze schl. Dit

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken en alcohol.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken en alcohol. Criteria en vragenlijst themacertificaat Rken en alchl Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Rken en alchl. De vragenlijst

Nadere informatie

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep.

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep. PROTOCOL ROUWVERWERKING Het stappenplan A. Het bericht kmt binnen Bericht van een ngeluk f verlijden van een leerling - Tezeggen dat er iemand zal terugbellen. Vragen p welk nummer men bereikbaar is en

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

Protocol time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen Prtcl time-ut, schrsing en verwijdering van leerlingen Status beleidscyclus Instemming GMR : 21 september 2016 Definitief vastgesteld dr CvB : 22 september 2016 Bevegdheid GMR: Advies van de GMR.b.v. artikel

Nadere informatie

Leerplicht?! Wat u moet weten over de leerplicht. Deze folder is een gezamenlijke uitgave van de gemeenten:

Leerplicht?! Wat u moet weten over de leerplicht. Deze folder is een gezamenlijke uitgave van de gemeenten: Deze folder is een gezamenlijke uitgave van de gemeenten: Leerplicht?! Fotografie: communicatie, gemeente Steenbergen. Foto: Leerlingen OBS De Regenboog in Dinteloord Wat u moet weten over de leerplicht

Nadere informatie

PROTOCOL ABSENTIE EN VERZUIM

PROTOCOL ABSENTIE EN VERZUIM Noordpolderkade 167 2516 JE Den Haag Telefoon: (070) 3350628 Fax: (070) 3352470 School voor Praktijkonderwijs info@esloocollege.nl www.esloocollege.nl PROTOCOL ABSENTIE EN VERZUIM INHOUD: 1. WAT DOET DE

Nadere informatie

Gemeente Texel. Informatie over aanvragen van verlof. Kan ik al boeken? Dan neem ik toch gewoon wat huiswerk mee

Gemeente Texel. Informatie over aanvragen van verlof. Kan ik al boeken? Dan neem ik toch gewoon wat huiswerk mee Gemeente Texel.txl Informatie over aanvragen van verlof Kan ik al boeken? Dan neem ik toch gewoon wat huiswerk mee Najaar 2016 Aan de inhoud van deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. oen. In

Nadere informatie

Zo doen wij het op de Koningin Julianaschool

Zo doen wij het op de Koningin Julianaschool Regels en afspraken Eén van de uitgangspunten van nze schl is dat kinderen met plezier naar schl gaan. Vr een gede sfeer zijn er regels ndig en maken we afspraken met de kinderen en hun uders. Als we samen

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en. kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en. kindermishandeling Meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling OMO Schlengrep De Langstraat 10 maart 2014 Gedgekeurd in MR d.d. 17-3-2014 Meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling De schlleiding van OMO Schlengrep

Nadere informatie

Klachtenregeling CSG Reggesteyn

Klachtenregeling CSG Reggesteyn Klachtenregeling CSG Reggesteyn Opnieuw vastgesteld dr het cllege van bestuur, 20 mei 2008 Instemming dr de Medezeggenschapsraad, 23 juni 2008 Redactinele aanpassingen, 6 juli 2009 Klachtenregeling CSG

Nadere informatie

Leerplicht in het basis- en voorgezet onderwijs: Wat moet u als ouder/verzorger weten?

Leerplicht in het basis- en voorgezet onderwijs: Wat moet u als ouder/verzorger weten? Leerplicht in het basis- en voorgezet onderwijs: Wat moet u als ouder/verzorger weten? Ieder kind naar school Ieder kind in Nederland heeft recht op onderwijs. Dit schrijft de leerplichtwet voor. Veel

Nadere informatie

DOCUMENT VEEL GESTELDE VRAGEN

DOCUMENT VEEL GESTELDE VRAGEN DOCUMENT VEEL GESTELDE VRAGEN Met ik mijn kind aanmelden? Als u uw kind niet aanmeldt, kunt u het pas vanaf de eerste schldag van mei 2014 inschrijven vr het schljaar 2014-2015 in een Dilbeekse kleuter

Nadere informatie

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie en dyscalculie en spellingsbegeleiding p het Carlus Clusius Cllege Zwlle Signalering en Begeleiding dyslectische / dyscalculische leerlingen Dyslexie:

Nadere informatie

Leerplicht. Verlof of vakantie onder schooltijd

Leerplicht. Verlof of vakantie onder schooltijd Leerplicht Verlof of vakantie onder schooltijd Leerplicht, wat is dat? De leerplicht geldt vanaf het moment dat uw kind 5 jaar wordt. Dit betekent dat uw kind verplicht is om naar school te gaan vanaf

Nadere informatie

Indelen (nieuwe) groepen. Concept beleidsnotitie

Indelen (nieuwe) groepen. Concept beleidsnotitie Indelen (nieuwe) grepen Cncept beleidsntitie 25-01-2017 Inleiding Leerlingen kmen p schl wanneer ze vier jaar zijn en wrden dan p basis van de bij ns bekende gegevens ingedeeld in een bestaande grep 1/2.

Nadere informatie

Regionale. WUL Zuidhollandse Eilanden WUL. leer plicht. Informatie over verlof (vrijstelling van schoolbezoek)

Regionale. WUL Zuidhollandse Eilanden WUL. leer plicht. Informatie over verlof (vrijstelling van schoolbezoek) w a t WUL n o u Regionale WUL Zuidhollandse Eilanden Verlof leer plicht Informatie over verlof (vrijstelling van schoolbezoek) leerplicht en verlof In de Leerplichtwet staat dat uw kind de school moet

Nadere informatie

Paasvakantie 2013. Basisscholen Drongen

Paasvakantie 2013. Basisscholen Drongen Paasvakantie 2013 Basisschlen Drngen De basisschlen van de deelgemeente Drngen rganiseren een netverschrijdende vakantiepvang. We rganiseren in de 2 e Idee Kids vzw. week van de paasvakantie themaweken

Nadere informatie

Privacy Statement Studenten

Privacy Statement Studenten Privacy Statement Studenten Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar studenten en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met juw persnsgegevens. Daarbij vldet de hgeschl aan de eisen van de Algemene Verrdening

Nadere informatie

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op:

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op: Privacy Plicy Bijgewerkt p: 3.5.2018 Cmmn Affairs hecht veel waarde aan de bescherming van uw persnsgegevens. In deze Privacy Plicy willen we heldere en transparante infrmatie geven ver he wij mgaan met

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Handleiding Deel 1: aan de slag met het scholenportaal pagina 2. 1.

Handleiding Deel 1: aan de slag met het scholenportaal pagina 2. 1. https://meldjeaan.gent.be https://meldjeaansecundair.gent.be Handleiding 2018-19 1. Deel 1: aan de slag met het schlenprtaal pagina 2 1. Inlggen 2. Bent u uw lgin en paswrd vergeten? 3. Paswrd veranderen

Nadere informatie

BETER IN BEDRIJF. Voel je Beter in Bedrijf! Uw organisatie Beter in Bedrijf. Verzuimbegeleiding & Arboadvies

BETER IN BEDRIJF. Voel je Beter in Bedrijf! Uw organisatie Beter in Bedrijf. Verzuimbegeleiding & Arboadvies BETER IN BEDRIJF Vel je Beter in Bedrijf! Uw rganisatie Beter in Bedrijf Verzuimbegeleiding & Arbadvies Beter in Bedrijf levert, naast reguliere arbdienstverlening, vral maatwerk in verzuimbegeleiding

Nadere informatie

Leerplicht, neem het niet te licht! Verlof. (vrijstelling van schoolbezoek)

Leerplicht, neem het niet te licht! Verlof. (vrijstelling van schoolbezoek) Leerplicht, neem het niet te licht! Verlof (vrijstelling van schoolbezoek) LEERPLICHT EN VERLOF In de Leerplichtwet staat dat uw kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Leerlingen

Nadere informatie

Te laat komen: Te laat komen bij aanvang van de schooldag zonder geldige reden of een onbekende reden geldt als ongeoorloofd verlof.

Te laat komen: Te laat komen bij aanvang van de schooldag zonder geldige reden of een onbekende reden geldt als ongeoorloofd verlof. Protocol Verzuim Document kenmerken Naam document: Protocol Verzuim Status: vastgesteld Versie: 1.0 Opdrachtgever: A. Snoei-Baan Auteur: M. van Duijn Datum opstelling: 13-10-2015 Evaluatiedatum: juli 2017

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER LEERLINGENVERVOER SCHOOLJAAR

AANVRAAGFORMULIER LEERLINGENVERVOER SCHOOLJAAR Ontvangstbevestiging gestuurd Aanvraag cmpleet ja / nee Gescand en verwerkt in Carel behandeld dr: d.d.: AANVRAAGFORMULIER LEERLINGENVERVOER SCHOOLJAAR 2014-2015 Wij verzeken u de telichting vr het invullen

Nadere informatie

Rapportage inspectiebezoek aan Woon- en zorgcentrum Boschoord te Lunteren op 18 juli 2013. Zwolle, juli 2013

Rapportage inspectiebezoek aan Woon- en zorgcentrum Boschoord te Lunteren op 18 juli 2013. Zwolle, juli 2013 Rapprtage inspectiebezek aan Wn- en zrgcentrum Bschrd te Lunteren p 18 juli 2013 Zwlle, juli 2013 Inhud 1 Inleiding 3 2 Resultaten verbetermaatregelen 4 3 Bevindingen en Cnclusie 7 Pagina 2 van 7 1 Inleiding

Nadere informatie

Voorstelformulier voor een Koninklijke onderscheiding

Voorstelformulier voor een Koninklijke onderscheiding Vrstelfrmulier vr een Kninklijke nderscheiding Wie wilt u vrdragen vr een lintje? Vul hier de gegevens in van degene die u wilt vrdragen. Persnsgegevens Vrnamen (vluit): Tussenvegsel(s): Achternaam: Geslacht

Nadere informatie

PROTOCOL bij OVERLIJDEN

PROTOCOL bij OVERLIJDEN PROTOCOL bij OVERLIJDEN Vetbalvereniging Lenermark Lnapark 5 7371 EH Lenen Gld Tel.: 055-5051656 Versie: 27 augustus 2015 1 / 9 1. Inleiding Het prtcl 'Bij verlijden' treedt na vaststelling van het bestuur

Nadere informatie

Dyslexiebeleid 2015-2016 ISW Hoogeland MAVO/HAVO/VWO

Dyslexiebeleid 2015-2016 ISW Hoogeland MAVO/HAVO/VWO Dyslexiebeleid 2015-2016 ISW Hgeland MAVO/HAVO/VWO Augustus 2015 Uitgangspunten In dit beleidsstuk wrdt ten beheve van de leesbaarheid alleen de mannelijke vrm geschreven. Daar waar mannelijke vrnaamwrden

Nadere informatie

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kp van Nrd-Hlland Er is sprake van hgbegaafdheid, blijkens uit: Een ttale intelligentie gelijk f hger dan 130 N.B.: bij een intelligentienderzek wrdt nrmaliter

Nadere informatie