2013 N 215. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2013 N 215. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;"

Transcriptie

1 2013 N 215 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 18 juni 2013 om uur en dinsdag 25 juni 2013 om uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; mevrouw J. d Arnaud-Appelo (PvdA), de heren P.L.W.J. Baaten (InwonersPartij) en J. van de Beek (PvdA), mevrouw D.B.J. Bergman (D66), de heren F. van den Brink (InwonersPartij), L.J.J. Caniels (CDA), S.G.J. van Erk (VVD), H.W. Gerritzen (VVD), P.C.W. Hamstra (VVD), E. Hers (VVD) en J.M. van den Heuvel (SP), mevrouw J.J.P. van der Hoek-Dubois (Leefbaar Lelystad), de heren C.J.J. Homan (Bindend Lokaal) en J.L. Jonker (VVD), mevrouw E.C. van der Kleij (PvdA), de heren E.H.G. Marseille (VVD) en M. El Mhassani (PvdA), mevrouw E.W. Middelkoop- Ferron (PvdA), mevrouw O.J. Niezen-Vos (Lelystads Belang), de heren S. Polman (Lijst Simon Polman), en S.M. de Reus (GroenLinks), mevrouw A.F.M. van Rijnsoever (InwonersPartij), de heren J. Schoone (Leefbaar Lelystad) en P.A. Schot (D66), mevrouw K. Senf (InwonersPartij), de heer H.P. Soomers (PvdA), mevrouw J.W. Sparreboom-van der Spoel (VVD), de heren C. van Veluwen (ChristenUnie) en B.E. Visscher (InwonersPartij) en mevrouw E. van Wageningen (ChristenUnie), leden van de raad; alsmede mevrouw M. Jacobs-Haagen en de heren J.A. Fackeldey, W. de Jager, W. Jansen, en R. Luchtenveld, wethouders; en de heren N. Versteeg, gemeentesecretaris, en J. Woltjer, griffier. Afwezig zijn: de heren D.W. Bussink (CDA), E. van der Herberg (PvdA), H.P.M. van der Kolk (GroenLinks), W.L.G. Raijmakers (Lelystads Belang) en K.B.P. Slump (ChristenUnie), leden van de raad

2 2013 N 216 Agenda 1 Opening N Mondelinge vragen N Vaststelling agenda N Mededelingen N Notulen van de raadsvergadering van 11 juni 2013 N Ingekomen stukken N Beantwoording schriftelijke vragen van Bindend Lokaal N Eerste termijn voorstel inzake Kadernota N Mondelinge reactie college N Voorstel behandelprocedure burgerinitiatieven Flevokust N Opening De voorzitter: Dames en heren. Ik open de raadsvergadering. Bericht van verhindering is ontvangen van de heer Van der Herberg, de heer Slump en de heer Van der Kolk. De heer Raijmakers ligt in het ziekenhuis en zal bloemen van ons ontvangen. De heer Bussink is wegens werkzaamheden in het buitenland. 2. Gelegenheid tot het stellen van mondelinge vragen (art. 37 RvO) De heer Polman: Mevrouw de voorzitter. In het voorjaar mogen bomen niet gekapt worden in verband met de broedende vogels daarin. In het Golfpark, u misschien wel bekend, worden de sloten gewoon gemaaid, met nesten en al erbij. Is daar ook een regel voor, dat je die in het broedseizoen niet maait? Wethouder Jansen: Mijnheer Polman, bedoelt u snoeien, of weghalen? De heer Polman: Het maaien van het riet aan de slootkant, waarin zich nesten bevinden. Het Golfpark is omgeven met veel water. Dit is mij ter orde gekomen. Vandaar dat ik de vraag hier stel, want ik vind het niet echt behoorlijk om de broedende eenden en dergelijke te storen in hun broedseizoen. Wethouder Jansen: Dat is wel seizoensgebonden en volgens mij is het seizoen wat dat betreft om, zijn alle kuikentjes uit de eieren gekomen. Dan is het dus toegestaan om te maaien. De heer Polman: Ik heb het niet gecontroleerd. Dit kwam mij ter ore. Een beetje extra aandacht zou misschien niet verkeerd zijn. De voorzitter: Misschien mag ik even tegen u zeggen namens alle bewoners denk ik die hier aanwezig zijn van het Golfpark, dat het particulier eigendom is, niet van de gemeente. De heer Polman: Dan moet ik een ander aanspreken. 3. Vaststelling agenda Mevrouw Van der Hoek: Mevrouw de voorzitter. Leefbaar Lelystad zou graag willen voorstellen om de burgerinitiatieven te behandelen voor de kadernota. Omdat er een aantal indieners op de tribune zitten, leek mij dat wel zo vriendelijk.

3 2013 N 217 De voorzitter: Ik breng uw voorstel in stemming. Kunt u zich daarin vinden? Wie is voor? Dan gaan we dat doen. De agenda wordt conform ontwerp vastgesteld. 4. Mededelingen Er zijn geen mededelingen. 5. Notulen van de raadsvergadering van 11 juni 2013 De notulen van de op 11 juni 2013 gehouden openbare raadsvergadering worden conform ontwerp vastgesteld. 6. Ingekomen stukken (stuk nr. A ) -1 Voor kennisgeving aangenomen. -2 Voor kennisgeving aangenomen. -3 Voor kennisgeving aangenomen. -4 Voor kennisgeving aangenomen. -5 Voor kennisgeving aangenomen. -6 Wordt betrokken bij de besluitvorming van Flevokust. -7 Wordt betrokken bij de besluitvorming van Flevokust. 7. Beantwoording schriftelijke vragen (art. 38 RvO) van de fractie van Bindend Lokaal inzake Lenticularis De heer Homan: Mevrouw de voorzitter. De ingediende vragen en de beantwoording daarop door het college geven wel het idee dat de zaak serieus is genomen en wordt genomen. Daar is dankbaarheid voor. In het vervolg daarvan zou het plezierig zijn als een controlerapport van de genoemde controle ons ter inzage zou worden gegeven. Ook het controlerapport van nog aanstaande controles. Ten slotte. De vraag doet zich voor of in geval zich incidenten in de toekomst gaan voordoen, met ongelukken en schade en persoonlijk letsel, het college persoonlijk verantwoordelijk is of gemeente Lelystad. Wethouder Fackeldey: Mevrouw de voorzitter. Het lijkt mij eerlijk gezegd een brug te ver om controlerapporten van incidentele controles op raadsniveau te gaan bespreken. U hebt gevraagd: wordt er fatsoenlijk gecontroleerd. Daarop geven wij het antwoord dat we dat doen. Om dan ook controlerapporten hier ter beschikking te stellen en te gaan bespreken, los van het privacyaspect maar dat weet ik niet, lijkt mij toch een brug te ver. Uw tweede vraag is zo mogelijk nog merkwaardiger; of het college persoonlijk verantwoordelijk is of de gemeente. U moet mij dan bij gelegenheid uitleggen wat het verschil is tussen het college en de gemeente. Als er sprake is van enige vorm van aansprakelijkheid is dat natuurlijk altijd een vorm die terugslaat op het orgaan dat een besluit genomen heeft en dat orgaan doet dat namens de gemeente, waarbij ik overigens betwijfel of er van enige vorm van aansprakelijkheid ook op grond van jurisprudentie sprake kan zijn, omdat wij naar behoren ons werk gedaan hebben en controles en toezicht hebben uitgeoefend.

4 2013 N 218 De heer Homan: De vraag naar het controlerapport doet zich voor, omdat de betreffende club op zondag laat vliegen en het misschien wel zo zal zijn geweest dat er op zondag controle is geweest, maar er is enige twijfel bij Bindend Lokaal. Wethouder Fackeldey: Ik gun u uw twijfel, maar ik blijf toch bij mijn vorige antwoord. De heer Homan: Meer kan ik daar op dit moment niet aan doen. Voor kennisgeving aangenomen. 8. Eerste termijn voorstel inzake de Kadernota (stuk nr ) Ingediende amendementen en moties Amendement A1 - VVD De fractie van de VVD stelt het volgende amendement voor: Besluit: Het totaalprogramma onder 4. Als volgt aan te passen: Gerelateerd aan OZB: Het verhogen van het eigenarendeel OZB voor niet-woningen met Het niet invoeren van de toeristenbelasting Per saldo 0. Amendement A2 - VVD De fractie van de VVD stelt het volgende amendement voor: Het voorgesteld besluit onder 2. Als volgt te wijzigen: Ten behoeve van het opstellen van de Programmabegroting 2014 en de Meerjarenraming de volgende kaders vast te stellen: Het voorgesteld besluit onder 2.b als volgt te wijzigen: Kennis te nemen van de hieronder voorlopig gehanteerde aantallen en percentages: Etc. Amendement A3 CU/CDA/BL/SP De fracties van ChristenUnie, CDA, Bindend Lokaal en SP stellen het volgende amendement voor: Aan het voorgestelde besluit toe te voegen: e: In de programmabegroting een bestemmingsreserve te realiseren van 5 miljoen voor de transitie van de jeugdzorg en AWBZ en daarvoor benodigde financiële ruimte te zoeken, o.a. door heroriëntatie van de taken binnen de hierna vermelde posten: - ondersteunende taken in het onderwijs - het niet aanpassen van de Torenvalkweg - kostendekkendheid van de rioolheffing - het IHP - verhoging van de OZB - City marketing - het CJG - overhead Stichting Welzijn - de vrijval van de ISV-gelden - verkeer en onderhoud openbaar gebied - veiligheid Toelichting:

5 2013 N 219 De komende periode komen er veel extra taken op de gemeente af. Transitie van de jeugdzorg en van de AWBZ. Wij moeten als gemeente een bezuiniging realiseren van 9 miljoen. Als dat niet meteen lukt kan de ondersteuning voor de Lelystadse burger die van deze zorg afhankelijk is in gevaar komen. In de begroting is geen specifieke ruimte gereserveerd om deze problemen op dat moment snel op te kunnen lossen. Daarom achten wij de instelling van deze reserve dringend gewenst opdat op momenten dat deze problemen dreigen snel en adequaat kan worden ingegrepen. Amendement A4 - GL De fractie van GroenLinks stelt het volgende amendement voor: Aan het voorgestelde besluit toe te voegen: e: In de programmabegroting een bestemmingsreserve oplopend tot 3 miljoen in 2015 voor het handhaven en zo mogelijk intensiveren van preventieve acties in het sociale domein (w.o. de transities Jeugdzorg en AWBZ, integratie, arbeidsparticipatie) en de daarvoor benodigde financiële ruimte te zoeken binnen de posten: - bijstelling investeringen onderwijshuisvesting - beheer openbare ruimte - City Marketing - kostendekkendheid rioolheffing - infrastructuur (w.o. niet aanpassen Torenvalkweg) - veiligheid Toelichting: De komende periode komen er veel extra taken op de gemeente af, maar de aandacht daarbij gaat toch vooral uit naar de curatieve werking van de instrumenten die beschikbaar komen. Daarmee dreigt de veelal veel goedkopere en maatschappelijk wenselijke preventie, bv het voorkomen dat kinderen in de jeugdzorg terecht komen, nieuwkomers onvoldoende deelnemen aan de samenleving, kwetsbare arbeidskrachten uit het arbeidsproces vallen, het kind van de rekening te worden. Wij beogen dat door het beschikbaar stellen van middelen te helpen voorkomen. Motie M1 - VVD De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 18 juni en 25 juni 2013 Overwegende dat: - veel diensten, zoals belastingen, ICT-voorzieningen, sociale uitkeringen etc., bij diverse gemeenten gebruik kunnen maken van dezelfde programmatuur en dezelfde kennis; - de verbetering van communicatiemogelijkheden het werken op afstand gelijkwaardig heeft gemaakt aan het werken ter plaatse; - voor veel handelingen de kwaliteit de belangrijkste voorwaarde is, waarbij de kwantiteit maar een beperkte rol speelt; - het gebruik kunnen maken van een zo hoog mogelijk kennisniveau door schaalvergroting wordt bevorderd; - het gezamenlijk uitvoeren van diensten al diverse jaren wordt nagestreefd Van mening zijnde dat: - het gezamenlijk uitvoeren van diensten door gemeenten en andere overheidsorganen thans zeer noodzakelijk is; - gestreefd dient te worden naar een redelijke verdeling van arbeidsplaatsen over de betreffende gemeenten en andere overheidsorganen; - een gezamenlijke inspanning van de diverse raden en de staten daaraan desgewenst een bijdrage kan leveren. Verzoekt het college:

6 2013 N de samenwerking tussen gemeenten en andere overheidsorganen op het gebied van de uitvoerende taken hoge prioriteit te geven; - de raad te informeren wanneer een mogelijke samenwerking niet tot stand dreigt te komen door het niet kunnen bereiken van overeenstemming over de verdeling van taken. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M1 is ingediend door de fractie van de VVD) Motie M2 - VVD De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 18 juni en 25 juni 2013 Overwegende dat: - de beschikbare huisvesting in het stadhuis niet volledig wordt benut; - de gemeente aan diverse instellingen subsidies verleent, welke subsidies ook worden benut voor huisvesting van de betreffende instellingen; - de gemeente naast de ruimte in het stadhuis ook beschikt over andere gebouwen welke eigendom zijn van de gemeente. Van mening zijnde dat: - in die situaties die zich lenen voor het gebruik door gesubsidieerde instellingen van ruimten eigendom van de gemeente Lelystad, als subsidievoorwaarde op te nemen dat voor de huisvesting gebruikgemaakt dient te worden van door de gemeente aangeboden huisvesting; - waar mogelijk naast de directe huisvesting ook andere faciliteiten ter beschikking te stellen; - bij de kostentoerekening aan de betreffende instellingen rekening te houden met opzegtermijnen en de thans werkelijk betaalde bedragen voor huisvesting en diensten. Verzoekt het college: uitvoering te geven aan de hiervoor bedoelde punten. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M2 is ingediend door de fractie van de VVD) Motie M3 - PvdA De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 18 juni en 25 juni 2013 Constaterende dat: - de komende collegeperiode als gevolg van de decentralisatie van landelijk beleid naar gemeentes er een zware opgave ons wacht; - deze decentralisaties gepaard gaan met bezuinigingen met een totaalomvang van vele miljoenen voor Lelystad; - het onmogelijk is het bestaande beleid te blijven continueren en de ontbrekende middelen uit eigen middelen te dekken. Overwegende dat: - voor jeugdzorg, Wmo, AWBZ, Passend Onderwijs, Participatiewet, etc. een basisvoorziening absoluut noodzakelijk blijft; - de transitie van beleid niet abrupt maar verantwoord en gefaseerd dient te geschieden. Roept het college op: - een transitiefonds sociaal domein in te stellen waaruit in de komende collegeperiode middelen geput kunnen worden om bij afzonderlijke raadsvoorstellen het transitiebeleid te financieren; - dit transitiefonds te vullen met: 1. de middelen zoals door het college aangegeven in de kadernota onder zoekrichtingen versoberen van taken en vergroten van inkomsten; 2. aframen van middelen voor minder effectief sociaal beleid en bezuinigingen op andere beleidsvelden zoals verkeer en infrastructuur, beheer en onderhoud, veiligheid en welzijn en CJG.

7 2013 N 221 En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M3 is ingediend door de fractie van de PvdA) Motie M4 - PvdA De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 18 juni en 25 juni 2013 Constaterende dat: - de jongerencentra in Lelystad ondanks geleverde inspanningen niet goed functioneren; - er voortdurend klachten zijn over het niet open zijn tijdens de openingsuren door het niet beschikbaar zijn voor de professionele krachten (vacatures, overleg etc.); - er onvoldoende vrijwilligers geworven zijn. Overwegende dat: - er met de schaarse middelen effectief moet worden gehandeld; - een goed functionerende jongerenvoorziening van groot belang is en blijft. Roept het college op: - de bestaande jongerencentra te sluiten; - een goed functionerende jongerenvoorziening voor jongeren bereikbaar in het centrum van de stad te realiseren;de vrijkomende middelen in te zetten voor de transitiekosten decentralisatie sociaal beleid en te verwerken in de begroting. en tekent daarbij aan: dat deze motie uitsluitend betrekking heeft op de professioneel door Welzijn gefaciliteerde jongerencentra en dat daarnaast natuurlijk tal van op jongeren gerichte buurtactiviteiten (in MFA s), zoals bijvoorbeeld georganiseerd door de buurtvaders, doorgang vinden en gestimuleerd worden. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M4 is ingediend door de fractie van de PvdA) Motie M5 - PvdA De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 18 juni en 25 juni 2013 Constaterende dat: - het college de raad de afgelopen jaren niet heeft gevraagd om kaders voor ICTbeleid vast te stellen; - budgetten voor ICT-voorzieningen afgelopen jaren fors zijn toegenomen middels losse aanvragen in opvolgende kadernota s. Overwegende dat: - de kwaliteit van de gemeentelijke ICT-voorzieningen een belangrijke invloed kan hebben op de kwaliteit van dienstverlening aan burgers; - verscheidene andere gemeenten samenwerkingsverbanden hebben gevormd om elektronische dienstverlening samen te ontwikkelen. Roept het college op om: - de raad een kaderstellende notitie betreffende het gemeentelijk ICT-beleid voor te leggen; - daarin een expliciete en onderbouwde keuze te maken voor al dan niet uitbesteden aan commerciële bedrijven en/of intergemeentelijke samenwerkingsverbanden; - daarin ook kaders aan te dragen voor de manier waarop de gemeente elektronische diensten aanbiedt aan inwoners; En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M5 is ingediend door de fractie van de PvdA) Motie M6 - PvdA De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 18 juni en 25 juni 2013 Constaterende dat: - met ingang van 2015 het college een structurele bezuiniging integratiebeleid wil doorvoeren;

8 2013 N het college op verzoek van de raad een notitie heeft aangeboden met hierin de maatschappelijke effecten bezuiniging integratiebeleid. Overwegende dat: - het college de bezuinigingen ongewijzigd wil doorzetten zonder om te kijken naar de te verwachten effecten en gevolgen op het integratiebeleid; - het college de PvdA niet weet te overtuigen van de haalbaarheid met het voorgestelde budget; - MDF en WL verwachten dat de bezuiniging uiteindelijk meer kost dan het oplevert; - VVNL specifieke kennis en ervaring heeft opgebouwd met Multi problematiek. Van mening dat: - de raad, met de kennis van nu, wel kan overzien wat de gevolgen zijn van het terugbrengen van het integratiebudget tot euro; - de raad na kennisname van de notitie maatschappelijke effecten, alsnog de kans krijgt om bij te sturen. Roept het college op: in gesprek te gaan met betrokken organisaties over de notitie maatschappelijke effecten en aan de hand van de gesprekken een aangepast, haalbaar voorstel met bijbehorende budget, uiterlijk bij de begroting van 2014 voor te leggen aan de raad en hierbij de volgende kaders te hanteren: - in te zetten op kerntaken van Bureau Gelijke behandeling en de maatschappelijke begeleiding van statushouders door VVNL; - de samenwerking tussen MDF, WL, CJG en VVN geïntensiveerd zal worden; - wachtlijsten niet mogen toenemen; - de opgebouwde expertise van VVNL op gebied van Multi problematiek optimaal benut wordt. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M6 is ingediend door de fractie van de PvdA) Motie M7 - IP De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 18 juni en 25 juni 2013 Constaterende dat: 1. de wijkbus Lelystad-Noord in de afgelopen jaren een vaste toegevoegde waarde voor het openbaarvervoer is geworden; 2. de gebruikersaantallen ruimschoots het aantal overschrijden dat als grens was gesteld voor het succes van het experiment. Een grens die al ruim boven de landelijk geldende norm was gesteld; 3. de wijkbus Lelystad-Noord inmiddels onderdeel is van de openbaarvervoerroute door Schepenwijk-Midden (hierdoor kon een andere vaste lijn verdwijnen, zonder dat de service is verminderd). Roept het college op: de wijkbus Lelystad-Noord structureel op te nemen in het openbaarvervoernetwerk van Lelystad. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M7 is ingediend door de InwonersPartij) Motie M8 - IP De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 18 juni en 25 juni 2013 Overwegende dat: - definitieve planvorming vanuit de Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL) inzake vernieuwing huisvesting voortgezet onderwijs telkenmale uitblijft; - ondanks het feit dat de SVOL wettelijk gezien zelf verantwoordelijk is voor renovatie- en aanpassingskosten van haar huisvesting, het college bereid is een groot deel van de kosten voor zijn rekening te nemen. Van mening zijnde dat:

9 2013 N deze planvorming een uiterst belangrijke rol vervult bij de definitieve besluitvorming (programmabegroting 2014) over de beschikbaarstelling van de voorgestelde middelen, welke, zoals verwoord in het IHP (U ), respectievelijk 5 miljoen, twee keer 6 miljoen en 1 miljoen bedragen. Draagt het college op: - alleen dan tot opname van de volledige gemeentelijke financiering, groot 18 miljoen in het Meerjarenperspectief over te gaan als bij de besluitvorming (Programmabegroting 2014) aan de voorwaarden voor de beschikbaarstelling, zoals verwoord in het IHP (U ), is voldaan; - wanneer aan één of meerdere van de hierboven bedoelde voorwaarden van beschikbaarstelling niet op het genoemde moment van besluitvorming maar wel voor 1 januari 2014 wordt voldaan, het totaal van de gemeentelijke financiering met één tranche van 6 miljoen te verminderen; - wanneer voor 1 maart 2014 nog niet aan één of meerdere van de bedoelde voorwaarden van beschikbaarstelling is voldaan, het totaal van de gemeentelijke financiering met beide tranches van 6 miljoen te doen afnemen. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M8 is ingediend door de fractie van de InwonersPartij) Motie M9 - IP De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 18 juni en 25 juni 2013 Constaterende dat: de argumenten en omstandigheden voor het invoeren van gratis openbaarvervoer voor 65+ nog steeds van kracht zijn en zelfs zijn toegenomen. Roept het college op: het gratis openbaar vervoer voor 65+ te continueren. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M9 is ingediend door de fractie van de InwonersPartij) Motie M10 CDA/CU/BL/GL De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 18 juni en 25 juni 2013 Overwegende dat: - het college ter uitvoering van een raadsbesluit van 3 juli 2012 bij brief van 8 mei 2013, kenmerk U de raad een notitie heeft aangeboden inzake de maatschappelijke effecten van een structurele bezuiniging met ingang van 2015 op het integratiebeleid, met het voorstel deze te betrekken bij de kadernota; - in deze notitie onder meer wordt aangegeven: a. dat de zogenaamde zelforganisaties een afname verwachten van hun activiteiten en het bereik van hun doelgroepen; b. VVNL stelt bij verdere bezuinigingen alleen nog in aanvang materiële begeleiding van statushouders te kunnen zorgen; c. dat de specifieke expertise bij VVNL moet worden overgebracht naar Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF) en Welzijn Lelystad (WL). Vaststellend dat; - het college zonder nadere onderbouwing aangeeft de conclusies uit de notitie niet te delen en van mening is dat de nieuwe manier van werken (wat daar dan ook onder moge worden verstaan) geïmplementeerd kan worden bij de betreffende organisaties; - het college nalaat inzicht te verstrekken in de maatschappelijke effecten van de gevolgen zoals door de zelforganisaties onder a tot en met c aangegeven en dus niet handelt conform de door de raad bij besluit van 3 juli 2012 bij motie gegeven opdracht. Draagt het college op:

10 2013 N 224 alsnog na overleg met de betrokken organisaties deze maatschappelijke effecten voor de raad duidelijk in beeld te brengen. Spreekt uit dat: in afwachting daarvan dient te worden afgezien van het in de meerjaren opnemen van de structurele bezuiniging naar circa vanaf 2015, opdat de nieuwe raad in de gelegenheid is te beoordelen in hoeverre deze maatschappelijke effecten aanvaardbaar worden geacht. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M10 is ingediend door de fracties van CDA, ChristenUnie, Bindend Lokaal en GroenLinks) Motie M11 - CDA De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 18 juni en 25 juni 2013 Constaterende dat: - een duurzame financiële positie gewenst is; - de financiële positie van Lelystad snel verslechtert; - de financiële kengetallen lastig inzichtelijk zijn voor de raad, zeker over een periode van meerdere jaren. Van oordeel zijnde dat: - voor het scherp sturen op een duurzame financiële positie het goed kunnen monitoren van de financiële positie nodig is; - de financiële positie voor de raad goed inzichtelijk dient te zijn. Draagt het college op: a. om in de jaarstukken (jaarrekening/jaarverslag) een aparte paragraaf op te nemen over de ontwikkeling van de financiële positie over de afgelopen vier jaar met daarin opgenomen: 1. de ontwikkeling van de liquiditeit 2. de ontwikkeling van de solvabiliteit 3. de ontwikkeling van de reserves 4. de ontwikkeling van de langlopende rente en de rentelast 5. de kengetallen schulden Nederlandse gemeenten zoals de VNG die jaarlijks publiceert 6. een benchmark t.o.v. andere gemeenten* b. om in de kadernota een aparte paragraaf op te nemen over de verwachte ontwikkeling van de financiële positie over de komende vier jaar met daarin minimaal opgenomen: 1. de ontwikkeling van de solvabiliteit 2. de ontwikkeling van de reserves 3. de ontwikkeling van de langlopende rente en de rentelast 4. de schuld per inwoner. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M11 is ingediend door de fractie van het CDA) Toelichting: * De VNG publiceert jaarlijks een overzicht van de financiële positie van de gemeenten. Daarin zijn weergegeven de: Netto schuld / inkomsten, Netto schuld / inwoner, Uitleenquote, Voorraadquote, Debtratio, Bruto gevestigde schuld / inwoner, Schuldevolutie / inwoner. In de meest recente uitgave staat Lelystad op plaats 222. Motie M12 - CDA De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 18 juni en 25 juni 2013 Overwegende dat: - het college op pagina 22 van de kadernota stelt in principe op het standpunt te staan dat rijksbezuinigingen niet gecompenseerd worden;

11 2013 N van een dergelijke algemeen geformuleerd standpunt door de raad kennis kan worden genomen, maar het aan de raad zelf is bepalen in hoeverre dit bij concrete beleidsdoelen als uitgangspunt dient te gelden; - als beleidsuitgangspunt dient te gelden dat het effectief sociaal beleid en daarbinnen meer specifiek het in stand houden van een goede zorgstructuur voor inwoners van groot belang is; - dit onder omstandigheden kan inhouden dat ten behoeve daarvan toch in enigerlei mate compensatie van rijksbezuinigingen noodzakelijk kan zijn; - de daarvoor benodigde ruimte kan worden gevonden door herprioritering binnen de diverse begrotingsprogramma s. Spreekt uit: afstand te nemen van het door het college geformuleerde standpunt. Draagt het college op: bij de opstelling van de Programmabegroting 2014 en de Meerjarenraming additionele middelen voor effectief sociaal beleid en de instandhouding van een goede zorgstructuur in Lelystad te reserveren. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M12 is ingediend door de fractie van het CDA) Motie M13 D66 De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 18 juni en 25 juni 2013 Overwegende dat: - schulden, teruglopende reserves en een beperkt vermogen om eigen inkomen te genereren, een zware wissel trekken op komende college periodes; - de accountant opmerkingen maakt over de solvabiliteit die de raad ter harte neemt; - de raad wil vast stellen voor hoeveel schuld er gemaakt wordt Draagt het college op: om op basis van de huidige positie de raad een voorstel te doen waarin een bandbreedte van schuld wordt voorgesteld. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M13 is ingediend door de fractie van D66) Toelichting: De gemeente moet niet meer schuld maken dan redelijkerwijs kan worden afgelost zonder dat daarbij de vrij besteedbare budgetruimte voor eigen programma s wordt beperkt. Motie M14 D66 De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 18 juni en 25 juni 2013 Van mening zijnde: dat de voorliggende kadernota te weinig kijkt naar varianten in de financieel economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Draagt het college op: - een scenario te ontwikkelen uitgaande van een economische groei van 0.5% (CPB cijfer) voor de komende vier jaar; - een scenario te ontwikkelen uitgaande van een stabilisatie van de economie en de versnelde opbouw van reserves voor grote infrastructurele voorzieningen waaronder het riool; - en deze scenario s bij de programmabegroting 2014 te behandelen. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M14 is ingediend door de fractie van D66) Motie M15 D66 De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 18 juni en 25 juni 2013

12 2013 N 226 Overwegende dat: - er inzicht nodig is in de effecten van de kanteling; - er inzicht nodig is in de verstrekking van voorzieningen; - dat er zicht nodig is op de relatie tussen bevolkingsontwikkeling en ontwikkelingen van het gebruik van de Wmo-voorzieningen. Draagt het college op: om op basis van het huidige gebruik van voorzieningen een dashboard te ontwikkelen waarmee de inzet van onder andere geld, tijd, mensen en verstrekkingen gevolgd kunnen worden. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M15 is ingediend door de fractie van D66) Toelichting: Op basis van meetgegevens kan beter beleid geformuleerd worden Motie M16 - LL De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 18 juni en 25 juni 2013 Naar aanleiding van Programma 3 - Leefbare stad Stelt voor: - dat het college onderzoek doet naar de mogelijkheden om het plastic huisvuil beter te scheiden en op een efficiëntere manier op te halen en - ziet dit graag in een uitgewerkt onderzoek en voorgelegd aan de raad. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M16 is ingediend door de fractie van Leefbaar Lelystad) Toelichting: - Wij vinden het verstandig het huidige systeem niet meer te handhaven omdat er zwerfvuil ontstaat door te volle bakken waar men plastic in kan plaatsen. - Men meer zal scheiden als daar thuis al de mogelijkheden voor worden geboden. - Men in deze tijd niet altijd meer beschikt over vervoer om het naar de daarvoor bestemde plekken te brengen. Motie M17 - LL De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 18 juni en 25 juni 2013 Stelt voor: - dat het college een onderzoek doet naar de mogelijkheden om huisvesting te verzorgen voor de doelgroep boven 55 jaar; en - vraagt het college om onderzoek te doen naar innovatief huisvesten; - ziet dit onderzoek graag uitgewerkt en voorgelegd aan de raad. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M17 is ingediend door de fractie van Leefbaar Lelystad) Toelichting: - Wij vinden het verstandig in deze economisch zware tijd pro-actief hiernaar te kijken. - Het is een doelgroep die over het algemeen financieel meer te besteden heeft. Motie M18 - BL De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 18 juni en 25 juni 2013 Constaterende dat: de deelname aan de Kinderopvang in Lelystad met 1/3 deel is afgenomen. Overwegende dat: het effect hiervan een nadelige invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. Draagt het college op:

13 2013 N 227 oplossingen voor de gerezen situatie aan de raad voor te leggen inclusief een kostenraming, waarbij zoekrichtingen voor de benodigde dekking welkom zijn. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M18 is ingediend door de fractie van Bindend Lokaal) De voorzitter: De spreekvolgorde van de fracties is door loting bepaald. Ik geef als eerste het woord aan de heer Homan van Bindend Lokaal. De heer Homan: Mevrouw de voorzitter. Samen met een aantal andere partijen is Bindend Lokaal mede-indiener van een amendement dat straks door de ChristenUnie meer dan uitstekend zal worden verwoord. Dat biedt een mogelijkheid om het een en ander anders te doen dan voorgesteld wordt in de kadernota. Als we het collegeakkoord nog even terugpakken, dan was daar voor heel veel fracties iets heel waardevols in. Een effectief sociaal beleid en geen verzwaring van gemeentelijke lasten. Als we dan de kadernota bekijken, dan is er zeker op bladzijde 25 nog aangeduid: het behoud van de sociale infrastructuur. Dat wekt verwachtingen. Maar op bladzijde 26 worden die verwachtingen de grond in geboord: geen compensatie voor rijksbezuinigingen, tenzij getornd wordt aan de waarborg van het vangnet. Opener kun je het bijna niet formuleren. Concreet betekent het: de sociale infrastructuur zal moeten worden heringericht, zegt het college, op aanzienlijk minder middelen. Dat geeft Bindend Lokaal voer voor overweging en wij komen tot de gedachte dat aan de sociale infrastructuur wel wordt geknabbeld, terwijl er geen verzwaring van gemeentelijke lasten wordt voorgesteld. Bestuurlijke uitgangspunten van het college, waarbij wij even willen aanduiden dat we dat niet helemaal delen met het college, minder lasten door versobering van taken en beperken van het vangnet. Bindend Lokaal zegt: wel minder lasten door versobering maar ook vermindering van taken. Beperken van het vangnet is voor ons in goed Nederlands: njet. Bindend Lokaal gaat akkoord met het onverminderd doorzetten van de inzet op educatie met als voorbeeld de effectieve bijdrage aan taalontwikkelingsprogramma s op de peuterspeelzalen. Mensen met een uitkering kunnen bij een aantal zaken een belangrijke rol spelen. Daar staat kunnen. Zij kunnen dus specifieke activiteiten in het algemeen belang uitvoeren en dan hebben wij te maken met een social return. Wel zegt het college: de regeling hiervan is niet van de ene op de andere dag te regelen. Vorig jaar heeft Bindend Lokaal samen met Lelystads Belang een motie ingediend. Die is aangenomen door deze raad. Social return was daar de boodschap. Het klopt dus. Binnen een dag is het niet geregeld, maar de tijd die er nu voor nodig is, blijkt wel heel lang te zijn. Een bestuurlijke afweging, en daar zit voor Bindend Lokaal ruimte in: hoe collectief zijn collectieve voorzieningen? Aan cultuur en sport wordt een grote gemeentelijke bijdrage geleverd. Ja, mensen worden gefaciliteerd die zelf in staat zijn meer bij te dragen. Je zou zeggen: het is niet een dubbele bodem maar een driedubbele bodem. Daar zit dus ruimte en misschien kunnen we die gebruiken. Een oplossing van het college: inzet van vrijwilligers is nodig om ondersteuning betaalbaar te houden. En daar hebben we het net over gehad. Een paar zorgpunten van Bindend Lokaal. In de kadernota krijgt de specifieke zorg voor huisvesting van ouderen geen aandacht. De beantwoording van technische vragen van Bindend Lokaal levert een opsomming op van de bestaande hoeveelheid. Er wordt ook aangegeven dat de thermometer na deze zomer gereed is en dan weten we wat we nodig hebben. Tenminste, dat is nog maar de vraag. Er wordt geprognosticeerd hoeveel seniorenhuishoudens we in de toekomst mogen

14 2013 N 228 verwachten. De vraag was echter: is bekend met hoeveel de vraag in de komende jaren zal toenemen. Niet alleen naar seniorenwoningen maar ook en vooral naar zorgwoningen. Een gesprek dat Bindend Lokaal had met het bestuur van de OSOL leverde nuttige informatie op. De vraag aan het college is: gebruikt het college deze bron regelmatig. Een volgend punt. De terugloop van het gebruik van kinderopvang. Door de toenemende werkloosheid en ook nog eens de vermindering aan vergoeding aan ouders voor het bezoek aan de kinderopvang is de terugloop zorgwekkend te noemen. Niet minder dan een derde deel van het aantal bezoekende kinderen komt niet meer. Het college spreekt in haar kadernota van het onverminderd doorzetten van de inzet op educatie. Dat mag je hierbij betrekken. Bindend Lokaal vraagt met klem aan het college de raad voorstellen voor te leggen om in de geschetste situatie verbetering aan te brengen. Als de voorstellen vergezeld gaan van kostenraming voor de betreffende oplossing, kan de raad daar de benodigde dekking voor gaan bepalen. Zoekrichtingen voor benodigde dekkingen, door het college aangegeven, zijn ook welkom. Eventueel zal Bindend Lokaal een motie hiertoe indienen. Een laatste punt met pijn in het hart: een wegkwijnend Stadshart. Soms lijkt het wel spook city in plaats van een centrum waar je belevenisvol kunt vertoeven. Een plan voor verbetering van de fysieke toestand van ons Stadshart is een goed begin. Erkenning van de behoefte aan meer noodzakelijke verandering zou het begin zijn dat nodig is om een eind te maken aan de negatieve spiraal waarin ons centrum zich bevindt. Kernwaarden zijn: doelmatigheid, snelheid, gemak, in combinatie met een uitstekende (gratis) parkeervoorziening en last but not least: offline-onlinekoppeling. In Leeuwarden, Bolsward, Harderwijk, Nijverdal en Enschede is men reeds aan de slag gegaan met een verbeteringsproject dat leidt tot een belevenisvol centrum. Dit was de eerste termijn van Bindend Lokaal. De voorzitter: Dank u wel. Vragen vanuit de raad? De heer De Reus. De heer De Reus: De heer Homan heeft het over de teruglopende kinderopvang met een derde. Ik ben benieuwd waar deze cijfers vandaan komen. De heer Homan: Niet alleen landelijk maar ook hier gebeld en gekregen bij de SKL dit aantal. Mevrouw Van Wageningen: Ter informatie. U hebt het over offline-onlinekoppeling. Ik snap niet wat u daarmee bedoelt. De heer Homan: Mevrouw Van Wageningen, ik leer ook veel de laatste maanden, en jaren misschien ook wel. Apps zijn van die dingen die je kunt bekijken en dan loop je in het centrum en dan word je middels een app van informatie voorzien over een speciale aankoop die je kunt doen in een bepaalde winkel. Men is online en men trekt dus met die apps de bezoekers van het belevenisvolle centrum de winkel binnen. Geweldig. De heer Van Veluwen: En offline, mijnheer Homan? De heer Homan: Dat heeft te maken met het gegeven dat de winkels in de storeruimtes volop voorraad hebben om via de online gedane bepaling van de richting en de aankoop de koper te voorzien. Dus dat offline is statisch en online is dynamisch.

15 2013 N 229 De heer Marseille: Een eenvoudige vraag aan de heer Homan. Kan hij aangeven hoe hij met name zijn duurste voorstellen, zoals gratis parkeren, wil betalen? De heer Homan: Mijnheer Marseille. Deze vraag is natuurlijk niet onverwacht. Het gaat in eerste instantie erom dat je met elkaar de noodzaak durft te erkennen. Als je dat hebt erkend, dan is de weg vrij om daarvoor dekking te zoeken. Eerst zul je het met elkaar eens moeten zijn: is er verbetering nodig. Als je nog niet tot de gedachte bent dat er verbetering nodig is, dan zullen we nooit medestanders krijgen om daar de benodigde gelden voor bij elkaar te krijgen. Maar het college zal zich vast wel informeren. Harderwijk is niet zo heel ver weg. Daar kun je met de bus heen, dan kun je de informatie halen en hoor je wel wat de mogelijkheden zijn. De heer Schot: Ik heb een vraag over de kinderopvang. Ik vroeg mij af of dat te maken heeft met de doelgroepkinderen, of u daar iets van weet, of dat verloop juist daar zit en of er een relatie is met de harmonisatie in de peuterspeelzalen. Wat is daar het effect van. Kunt u mij daarover informatie geven of is dat iets wat ik bij het college dien te vragen? De heer Homan: Bij de peuterspeelzalen is een geringe groei merkbaar. Dat is prima natuurlijk. Datgene wat nu de oorzaak is, er zijn mensen zonder inkomen, er zijn ook mensen met minder inkomen. Allen krijgen minder vergoed en een deel van de mensen heeft geen werk. Dan is de keus rondom de kinderopvang gauw gemaakt en daarmee een gemis aan sociale en talige ontwikkeling. De voorzitter: Dank u wel. Het woord is aan de heer Van den Heuvel. De heer Van den Heuvel: Mevrouw de voorzitter. Voorwaar alweer de laatste algemene beschouwingen deze raadsperiode. Onze economie verkeert nog steeds in een recessie en die dreigt zich nog steeds verder te verdiepen tot een nog grotere crisis. Een crisis die banen verloren doet gaan, lonen onder druk zet, onze oudedagsvoorziening en zorgvoorziening bedreigt. Een crisis met grote sociale gevolgen. Die de solidariteit, de lotsverbondenheid en het vertrouwen in de toekomst ondermijnt. Dat is geen natuurramp die ons zomaar overkomt. Hij komt nog steeds voort uit een ontspoorde financiële sector. Uit een systeem dat de kortetermijnbelangen van aandeelhouders laat prevaleren boven de langetermijnbelangen van burgers, werknemers en onze samenleving als geheel. En zo zal ook de weg uit deze crisis er geen zijn die ons zal overkomen en die zich vanzelf zal aandienen. Ook de ter besluitvorming voorliggende kadernota overkomt ons niet zomaar. Het is het product van boemelen van begroting naar begroting, met af en toe een tussenstop voor bijstelling en met de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat alles bij behandeling van de begroting weer anders zal zijn volgens het college. De rijksoverheid en de gemeente gaan samen de glijbaan af. De sloop van de AWBZ in beeld. Wat wilde Rutte II ook alweer? Maatregelen: 1. Afschaffen huishoudelijke verzorging In 2014 nieuwe aanmeldingen, geen huishoudelijke verzorging meer; Per 2015 vervalt deze taak voor de gemeente; Maatwerkregeling voor diegene die het echt nodig heeft en zelf geen hulp in de huishouding kan betalen. Maar wel 25% van het huidige budget. 2. Meer zorgtaken voor de gemeente, voor 25% minder geld Persoonlijke verzorging gaat van de AWBZ naar de gemeente. Dit is het wassen, aankleden, helpen met eten. Je krijgt het alleen als: je het langer nodig hebt dan

16 2013 N 230 een half jaar en de benodigde persoonlijke verzorging korter dan een half jaar vervalt; De mantelzorger moet minstens een half uur extra doen per week; Deze decentralisatie gaat gepaard met een korting van 25%. 3. Verpleging thuis gaat naar de zorgverzekeraar De verpleging gaat uit de AWBZ en gaat naar zorgverzekeraars. Daarmee komt er dus een onwenselijke knip tussen verzorging, begeleiding en ondersteuning enerzijds en verpleging anderzijds. 4. Alleen zware zorg in een instelling Mensen die zorg nodig hebben volgens de zorgzwaartepakketten 1, 2, 3, en 4 worden verondersteld thuis te wonen. Ze moeten huur gaan betalen en hun zorg wordt overgeheveld naar de gemeente, en deels naar de zorgverzekeraar; Kortom, zorg die mensen krijgen om ze langer thuis te laten wonen, gaat geheel naar de gemeente. De AWBZ wordt fors gesloopt en gaat enkel over de zware zorg waarbij mensen in een instelling wonen. Gemeenten krijgen een korting van 25% voor nieuwe taken en 75% op de huishoudelijke verzorging. De gevolgen. Deze bezuinigingen zijn dom en kortzichtig, want vereenzaming, verwaarlozing en vervuiling zullen veel vaker gaan voorkomen. Ook zal het aantal zorgmijders stijgen. Uitgestelde zorg is veelal duurdere zorg. Een parallel is te trekken met de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg, waar al na een paar maanden duidelijk werd dat er meer politie- en justitiecapaciteit nodig was en er dus geen sprake was van een bezuiniging maar van een verschuiving in de kosten. Het beroep dat gedaan wordt op mantelzorgers zal groeien. Dat mantelzorgen doen zij vrijwillig, maar in de toekomst zal er sprake zijn van gedwongen mantelzorg, omdat er niets anders voorhanden is. Dit zet familiebanden onder druk en dwingt ook minderjarige kinderen zorgtaken te doen voor hun ouders. Daarnaast stelt het regeerakkoord dat er meer eigen betalingen zullen komen. Maar de grootste groep mensen heeft een laag inkomen en een gemiddelde zorgvraag van ongeveer 10 uur in de week. We hebben in het Nederlands politiek jargon inmiddels vele woorden voor het woord bezuinigen. Ombuigen, anders kiezen, afwaarderen, bijstellen, kantelen, vermarkten, eigen kracht, voorliggende voorziening, slimmer werken, temporiseren, etc., etc.. Ook volgens de SP ontkom je niet aan bezuinigingen. Je kunt niet meer blijven uitgeven dan je ontvangt. Alleen, waar maak je de keuze, of hebben we gewoon niets te kiezen en mag de gemeente de katvanger zijn voor de rijksbezuinigingen? Ergens wordt er een grens bereikt en ja we kunnen nog een keer proberen om met een extra reserve een ingroeimodel naar het niets te creëren. Een sluitende begroting voor 2014 is mogelijk, maar de meerjarenraming niet. Laat het zo zijn, laat maar zien dat de grens van het mogelijke overschreden wordt! Alles een beetje minder of gewoon accepteren dat wegen met steenslag en kuilen vanzelf dure snelheidsremmende maatregelen overbodig maken. Dat stelde ik vorig jaar. De SP constateert dat het college een dergelijke opmerking van de SP veel te serieus neemt. Wegen zoals Gelderse Dreef en Oostranddreef zijn vele weken geleden gedeeltelijk gefreesd en inmiddels ontstaan er alweer kuilen in het niet gefreesde gedeelte. Volgens het persbericht ging het college op zoek naar een asfaltleverancier. Volgens de SP staat deze gewoon in de Lelystadse bedrijvengids. Bovendien heeft het college het bij wegen, straten en pleinen altijd over werk met werk maken en hebben wij de middelen en de werkplannen inmiddels al goedgekeurd. De SP wil mede namens de vele automobilisten met lak- en ruitschade het college verzoeken om te bevorderen dat de handen uit de mouwen gestoken worden.

17 2013 N 231 Als Socialistische Partij laten wij ons in ons denken en doen steeds leiden door drie centrale begrippen: menselijke waardigheid, de gelijkwaardigheid van mensen en de solidariteit tussen mensen. Waarden die wezenlijk en onmisbaar zijn voor menselijke beschaving en vooruitgang. Tot de menselijke waardigheid rekenen we het respect van de ene mens voor de andere mens, het recht om in vrijheid mee te beslissen over de inrichting van de samenleving en bestaanszekerheid voor iedereen. Daarbij is ieder mens uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor eigen denken en doen. Een beschaafde samenleving vereist de fundamentele erkenning dat alle mensen gelijkwaardig zijn. De een is nooit meer dan de ander. Dat vereist ook brede tolerantie in de samenleving en afwezigheid van elke vorm van discriminatie en achterstelling. Als we stellen dat iedereen gelijkwaardig is, zeggen we tevens dat de mensen niet gelijk zijn. De mogelijkheden van de één zijn immers altijd anders dan die van een ander. Solidariteit tussen mensen zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar is dat in de praktijk vaak niet en zal dan ook georganiseerd moeten worden, zodat we waar nodig elkaar helpen en voor elkaar zorgen. Pas in het najaar van 2013 zal verder duidelijk worden hoe de begroting en de bezuinigingen voor de jaren 2014 en verder eruit moeten zien. De SP is onverkort van mening dat de rekening van de crisis niet bij hen gelegd moet worden die er part nog deel aan hebben. De voorzitter: Dank u wel. Vragen vanuit de raad? Dat is niet het geval. U hebt ze het zwijgen opgelegd. Dan is nu het woord aan de heer Schoone. De heer Schoone: Mevrouw de voorzitter, college en collega s. De fractie van Leefbaar Lelystad heeft de laatste jaren geëvalueerd. Wat zagen wij? Bezuinigen en bezuinigen. In stand houden van de sociale en culturele moraal. Geen punten vanuit het coalitierapport die niet geschonden zijn. Geen zwaardere lasten voor de burger. Tja, hoe vertel je dit. Tafeltje dekje afgeschaft, schoolzwemmen op de helling, ander vervoer voor de kinderen naar school en zo is er meer te bedenken. Dus wel lasten verhoging maar verkapt op diverse plaatsen en via welke schouders. O ja, zowat vergeten, het precario, dat nu doorberekend wordt en evengoed betaald moet worden door de burger. Maar er zijn ook mooie dingen gebeurd. Alle MFA s zijn opnieuw op de kaart gezet met veel minder uitgaven. We willen niet in mineur blijven hangen. We moeten vooruit, maar ja hoe. Niet door nu te zeggen: we tillen het naar volgend jaar. Dat kan niet en mag niet, want in onze ogen is de crisis voorbij en is dit de nieuwe norm voor de aankomende jaren. En als het eventueel beter gaat worden dan de economische standaard van dit moment, dan zeggen wij: laten we eerst onze schulden aflossen met de extra inkomsten. Dus laten we eerst inventariseren wat de kale plekken zijn van de stad en daar een plan op maken. Dus alles netjes en niet zoals het nu is. Onze stad als één van de nieuwste van Nederland moet toch de parel zijn en niet de uitstraling van nu. Alles is net niet af, vinden wij. Niet meer rijden op groeven asfalt en maaiwerk wat er niet uitziet en op veel plaatsen zwerfvuil. We moeten onze stad aan de rand van de Metropoolregio aantrekkelijk maken. We hebben genoeg mensen die salaris (men noemt het uitkering) van ons ontvangen en daarmee aan de slag kunnen. Goed voor lijf en leden en onze stad. Ons nieuwe werkbedrijf heeft daar een mooie uitdaging. Volgens ons is daar in deze raad een motie over aangenomen, maar nog niet in werking gezien. Onzes inziens een mooie gelegenheid de aankomende jaren om ook eens onderzoek te doen naar de mogelijkheid van de vergrijzing. In onze stad hebben we nu allemaal gaten waar mooie woningen hadden moeten staan. Waarom onderzoeken wij niet de

18 2013 N 232 mogelijkheid om de westerling vanuit de Metropoolregio hierheen te lokken. Inkomsten die we nu in deze stad heel goed kunnen gebruiken. Bedrijven moeten het leuk vinden om hier zich te vestigen. Dat betekent dat de arbeidsethos omhoog moet. Het is triest als je werkgevers hoort zeggen: wij gaan liever naar de NOP of Dronten; iets meer gemotiveerde mensen. Ja, het valt niet mee om dat eens te benoemen, maar het telt niet voor iedereen, en daar de nadruk op. We moeten het ombuigen en we zien al een beweging die kant op door de technische scholen naar een hoger niveau te tillen. Van ons mag dit sneller gaan en mogen we er nog meer energie in stoppen samen met bedrijven. Dus we geven niet aan: het gaat niet goed. Maar het mag nog meer. Men moet staan trappelen om hier naartoe te komen om een vak te leren. We hebben de infra al door de Hanzelijn. Nu moeten we die treinen nog vol zien te krijgen. Want in Lelystad is lucht, ruimte, werk en zorg. Dus niet eens bepalen wat goed is voor onze burgers, waar we al jaren goed in zijn. Nee, voorwaarden scheppen. Kijk naar ons huisvuil. Enkele jaren geleden het plastic gaan scheiden. Is dat slim gedaan? Nee, is toen al door ons aangegeven. Nieuwe inwoners worden niet vrolijk van de plastic bakken. Het ziet er niet goed genoeg uit, vinden wij. Als je op de wegen naar onze stad rijdt, zie je een bord staan met onze parkeerplaatsen, onze mus, maar daar is niets van te zien. Alleen bij binnenkomst de meest ludieke en volgens mij enig in zijn soort: een flat met ooievaars. Maar ze nemen geen nieuwe baby s mee. Daar moeten we dus iets aan doen om de stad leefbaar te houden en te verbeteren. Hoe geeft u richting aan de motie die door deze raad is geaccepteerd dat mensen met een salaris c.q. uitkering zich nuttig gaan maken in onze stad. Daarom vragen wij dit college in een tweetal moties om onderzoek te doen naar: hoe kan het huisvuil beter worden opgehaald en inventariseer proactief met de buren. Tweede: is het haalbaar om de zorgindustrie die eraan komt hier naartoe te halen. Innovatieve huisvesting en ook betaalbaar. Tot zover. De voorzitter: Dank u wel. Zijn er vragen vanuit de raad? De heer Van den Heuvel. De heer Van den Heuvel: Een korte vraag. Ik beluister in het betoog van Leefbaar Lelystad dat men wil gaan inbreiden in de bestaande stad? De heer Schoone: Nee, dat bedoelen wij niet. Wij willen juist graag zien dat de mooie gaten gevuld worden, dat ze nog mooier worden. De voorzitter: Dank u voor uw inbreng. Het woord is aan mevrouw Niezen. Mevrouw Niezen: Leden van de raad. Wat moeten wij over deze nota zeggen, anders dan dat het college gevolg heeft gegeven aan één van de verzoeken om het duidelijker en met minder beslispunten te presenteren. Na 107 beslispunten vorig jaar hebben we er nu niet één, alleen maar aanbevelingen. Dus het is erg moeilijk om amendementen of moties te presenteren. Wel zijn we het eens met het standpunt dat voor de komende periode geld moet worden gereserveerd voor de sociale kant en daar wel erg veel op ons afkomt. Dus moeten we hierop voorbereid zijn. Wat ons verbijstert is dat alles weer kloppend is, maar elke crisismonitor heeft een negatief resultaat van miljoenen. Dus vragen wij ons af of deze kadernota niet kunstmatig kloppend wordt gemaakt met posten die toch niet zijn te realiseren, maar dat zien we wel weer bij de crisismonitor. Over de zoekrichtingen kunnen we kort zijn. Deze zijn naar ons inzien buiten het schoolzwemmen en de participatiedoelgroep 65-plus van een behoorlijk niveau. Daar

19 2013 N 233 wij als raad nog steeds geen overzicht van alle verstrekte subsidies hebben gekregen, kunnen wij hier ook geen verandering in voorstellen. En als we spreken over alle subsidies, dan bedoelen wij alle subsidies, dus ook die van 100. We zullen diverse moties of amendementen wellicht steunen, maar zelf zien wij geen mogelijkheden om ze bij deze gepresenteerde kadernota in te dienen. Namens Lelystads Belang bedankt voor uw aandacht. De voorzitter: U ook, dank u wel. Vragen vanuit de raad? Dat is niet het geval. Het woord is aan de heer Schot. De heer Schot: Mevrouw de voorzitter. Uw college heeft een andersoortige kadernota geschreven; meer beschrijvend, minder details. De bedragen kloppen en de begroting sluit voor Deze kadernota verschijnt bij een aanhoudende crisis en geen zicht op herstel naar een oude werkelijkheid. Al eerder spraken wij uit dat de nieuwe werkelijkheid beperkte of nul groei is. Een vergrijzende bevolking en jongeren die met zeer veel moeite aan een baan komen, groeiende werkloosheid, overheidsuitgaven, ook die van Lelystad, die niet onder controle lijken te komen en een torenhoge schuldenlast. Deze kadernota heeft het karakter van een terugblik en een uitgesproken wens in geloof in terugkeer van de oude situatie en gaat voorbij aan de nieuwe werkelijkheid. Het is nu ook helder waar dit college voor staat. Niet voor burgers, niet voor besturen tijdens bijzondere tijden, maar voor het coalitieakkoord. U spreekt daar vreugde over uit. Een grotere doel/middelverwarring hebben wij nog niet eerder gezien. Het moet niet over een coalitieakkoord gaan, het moet over burgers en de stad gaan en de dingen die wij wel kunnen doen. Inderdaad, u kunt er niets aan doen, die crisis. Dat is feitelijk juist. Maar u denkt ook niet na over wat u dan wel kunt doen. Want het coalitieakkoord is heilig verklaard. Straks zijn er immers verkiezingen, dus hevelt dit college besluiten maar over de verkiezingsschutting heen en gaat een jaar op zijn handen zitten. Het college spreekt over een nieuwe tijdgeest. U zet echter geen eerste stap om in kaart te brengen wat dit zou kunnen betekenen. Ja, de gemeenteraad stelt kaders vast. Het is echter uw taak de keuzes voor die kaders aan de raad voor te leggen. Al eerder heeft D66 gevraagd om een raadsbreed programma en het openbreken van het coalitieakkoord. Daar is niet op ingegaan. En nu gaat u nog eens een jaar niets doen en wachten op een nieuw bestuur en hoopt u misschien wel tegen beter weten in op betere tijden. Er is ook nog zoiets als continuïteit van bestuur en een jaar wachten kunnen we ons niet veroorloven. Daar laten we u niet mee wegkomen. Ieder raadsjaar is nu met bezuinigingen gepaard gegaan. Grofweg 10 miljoen per jaar. Maar nu even niet, want de verkiezingen komen eraan. U hebt de reserves uitgeput en laat een lege kas achter. Verder bezuinigen is electoraal niet wenselijk. Wel lenen voor de Flevokust, maar niets doen om de voorzieningen voor het riool op te starten. Die pil mag een volgend college en daarmee uw kiezers slikken. De reserves zijn leeg en het financiële evenwicht is nu nog solide maar neigt naar wankel. Het Grondbedrijf is een schim van wat het ooit was. Het Grondbedrijf sluiten lijkt ons een goede oplossing. De 50 kavels die wij verkopen kunnen we best uit de Algemene Dienst afhandelen. Draagvlak voor het sluiten van het Grondbedrijf is beperkt in deze raad. Om het helder te stellen: wij zijn tegen het inbrengen van gelden uit de Algemene Dienst naar het Grondbedrijf om dit in de benen te houden.

20 2013 N 234 Wij hebben te kennen gegeven bij het doorlichten van programma 6 over het onderwerp schuldenpositie te willen spreken. De andere programmadoorlichtingen komen ook niet aan de orde, maar worden ook op de lange baan geschoven. Achter het woord kerntakendiscussie. Ook de principiële discussie of wij meer inkomen moeten genereren schuift u voor zich uit. Dat staat in het coalitieakkoord. Wij dienen een motie in om de schulden- en risicopositie van de gemeente eens voor het voetlicht te zetten en met elkaar na te denken over een bandbreedte en een schuldenpositie die wij acceptabel achten als bestuur. En wij dienen een motie in om het college op te dragen scenario s te laten ontwikkelen. Daarbij mag uw voorliggende kadernota als één van de scenario s worden ingebracht. Eigenlijk verwachtten wij dit soort voorstellen van het college. Hebben wij daar niet voor doorgelicht? Is dat niet uw taak als dagelijks bestuur? D66 deelt uw mening dat aansluiting bij de MRA veel mogelijkheden biedt en dat initiatieven als Flevokust en Omala potentieel zouden kunnen hebben. Maar u rekent zich rijk, want er zit geen beweging in, behalve in de schuldenlast. U denkt niet na over de risicobeheersing en blijft hangen in oude economische modellen. Er lijkt haast een nieuwe economische normaalsituatie te ontstaan met beperkte groei in beperkte segmenten. U spreekt daar niet over bij het benoemen van de zegeningen vann Flevokust en Omala. Waar zijn de initiatieven om één op één bedrijven die wij begeren naar Lelystad te verleiden. We hebben dat toch al eens eerder gedaan? Een rode loper aanpak. Onze scholen en jongeren hebben opleidingen en werk nodig. Werk wat, vrij naar Jochem Meijer, heel heel heel heel misschien op zijn vroegst over vijf jaar uit de tekentafelprojecten van Flevokust en Omala komt. Wat zijn alternatieven, qua plannen en aanpak. U spreekt over een veranderende rol van de overheid en een rol van de participerende burger. Een aangenomen motie over participatie wordt door u teruggelegd en dat was het dan weer. Dit college heeft niets substantieels gedaan aan participatie en gaat daar ook niets aan doen. De Flevokust is een goed voorbeeld hoe het niet moet, Iriszorg en de speeltuinen hoe het wel kan. En dat uit één college. Wel wilt u nu kaders stellen zonder eens te vragen waar de burger aan denkt. En u nodigt hooggeleerde dames en heren uit om de raad en het college te laten nadenken over dit item. Is natuurlijk altijd leuk en goed, maar de daad bij het woord voegen en de wankele schreden zetten is er niet bij. Duurzaamheid. Wij zien gesteggel over waar de windmolens komen. De SLOKgelden zijn op. Ondertussen is er geen zonnecollector geplaatst, de aanbiedingen uit China zijn door importheffingen minder beschikbaar, maar we hebben een voorlichtingsteam. Magertjes is een té vet woord voor deze prestatie. Wij bepleiten opnieuw een energiekantoor. De decentralisaties gaan uit van eigen kracht. Wij steunen die gedachte. Aan forse bezuinigingen is niet te ontkomen. Wij blijven voorstander van de gedachte één gezin, één plan, één loket, één regisseur. O.i. is daar veel geld te verdienen door deze aanpak; geld wat wij terug kunnen sluizen in onze sociale programma s. Wat heeft de kanteling dan opgeleverd? Inzicht ontbreekt aan alle kanten. Deelnemen in de maatschappij moet mogelijk blijven voor iedere ingezetene. De lokale overheid is een vangnet. Wij pleiten voor maatwerk waar nodig. Niet: wat kunt u krijgen, maar: wat heeft u nodig.

2011 N 486. de heer S.G.J. van Erk (VVD), plaatsvervangend voorzitter;

2011 N 486. de heer S.G.J. van Erk (VVD), plaatsvervangend voorzitter; Raad van Lelystad C S C " 2011 N 486 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 27 september 2011 om 21.30 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad.

Nadere informatie

2012 N 561. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2012 N 561. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2012 N 561 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 6 november 2012 om 22.20 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M.

Nadere informatie

2013 N 518. de heer S.G.J. van Erk (VVD), voorzitter;

2013 N 518. de heer S.G.J. van Erk (VVD), voorzitter; 2013 N 518 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 26 november 2013 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: de heer S.G.J.

Nadere informatie

c^rr Raad van Lelystad 2013 N 206

c^rr Raad van Lelystad 2013 N 206 Raad van Lelystad c^rr 2013 N 206 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 11 juni 2013 om 22.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater)

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) 18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) Bijdrage 1 e termijn Voorzitter, Hoe staat de DOP tegenover het project dierenpark / centrum / theater? Wij zouden er

Nadere informatie

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam,

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Deze voorjaarsnota is de eerste stap naar drastische bezuinigingen voor de komende jaren.

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 18 augustus 2015 Raadsvergadering : 29 september 2015 Agendapunt : Bijlage(n) : 8 Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door:

Nadere informatie

(pagina 3) (pagina 6)

(pagina 3) (pagina 6) JAARREKENING 2014 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO 29 juni 2011 1 / 5 Kadernota 2012-2015 PvdA Venlo 29 juni 2011 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant in Venlo. Bezuinigen

Nadere informatie

het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo

het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo Aan: Namens: Onderwerp: Wmo adviesraad het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo Geachte Leden van de Wmo Adviesraad, De

Nadere informatie

2006 N 258. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2006 N 258. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2006 N 258 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op donderdag 16 maart 2006 te 19.00 uur in het Stadhuis te Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M. Horselenberg,

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 -

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 - Gemeente Langedijk 2e Kwartaalrapportage 2014 Verzonden aan de raad 23 juli 2014. - 1 - - 2 - Inleiding Hierbij ontvangt u de 2 e Kwartaalrapportage 2014. In de nu voorliggende kwartaalrapportage wordt

Nadere informatie

Aan de Raad. SaZa - Welzijn / JV Besluitvormend

Aan de Raad. SaZa - Welzijn / JV Besluitvormend Aan de Raad Agendapunt: 9 Onderwerp: Huishoudelijke ondersteuning per 2015 Kenmerk: Status: SaZa - Welzijn / JV Besluitvormend Kollum, 2 september 2014 Samenvatting Op 1 januari 2015 wordt de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

c_siy y Raad van Lelystad 2011 N 491

c_siy y Raad van Lelystad 2011 N 491 y Raad van Lelystad c_siy 2011 N 491 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 11 oktober 2011 om 20.45 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad.

Nadere informatie

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen?

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen? PvdA Overbetuwe inbreng kadernota 2014 Voorzitter, Een bijzondere vergadering voor u en mij. Onder uw leiding is het voor het eerst dat wij een kadernota bespreken. En al doet mijn grijze haardos anders

Nadere informatie

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber Spelregels Jongerengemeenteraad 19 februari 2015 Er zijn 2 onderwerpen (agendapunten): - Veiligheid - Openings- en sluitingstijden van de horeca Regels van de vergadering - Ieder onderwerp/ agendapunt

Nadere informatie

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT MdV De begroting is wederom een knap staaltje werk waar door heel veel medewerkers in dit huis veel energie en vakmanschap in is gestoken. Dat verdient waardering, zowel richting college als richting al

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( )

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( ) Datum : 6 november 2013 Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( 2013-320) Meneer de voorzitter, geachte collega s en belangstellenden, We spreken vandaag alweer de laatste programmabegroting

Nadere informatie

Kaders Financieel gezond Brummen

Kaders Financieel gezond Brummen Kaders Financieel gezond Brummen 1. Inleiding Naar aanleiding van de vaststelling van de Programmabegroting 2019-2022 en de aanbevelingen die de provincie heeft gedaan in haar besluit financieel toezicht

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

y Raad van Lelystad 2013 N 438

y Raad van Lelystad 2013 N 438 y Raad van Lelystad 2013 N 438 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 5 november 2013 om 19.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

Jaap Maas raad juni 2013

Jaap Maas raad juni 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Jaap Maas 040-2083474 jaap.maas@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Nota Kaders 2014-2017. 13raad00279 20 juni 2013 aan

Nadere informatie

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 329069 Raadsvergadering van 28 juni 2012 Agendanummer: 10.3 Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad Verantwoordelijk portefeuillehouder: L.M.

Nadere informatie

Toenemende zorgvraag versus bezuinigingen Bieden private investeerders soelaas?

Toenemende zorgvraag versus bezuinigingen Bieden private investeerders soelaas? Toenemende zorgvraag versus bezuinigingen Bieden private investeerders soelaas? Onderzoeksvragen Hoe scoort gezondheidszorg in een maatschappelijke issue-ranking? Waaraan dankt de zorg zijn bijzondere

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013 Begroting 2014 Aanbieding Gemeenteraad ember Laatste begroting deze raadsperiode Sluitende begroting 2014 Meerjarenperspectief moeilijk Bezuinigingsplan Strategische investeringen Ambities Stadsvisie Belastingen

Nadere informatie

PvdA Amsterdam Ingediende moties Politieke ledenraad 19-09-2015. Motie bij agendapunt Basisinkomen

PvdA Amsterdam Ingediende moties Politieke ledenraad 19-09-2015. Motie bij agendapunt Basisinkomen PvdA Amsterdam Ingediende moties Politieke ledenraad 19-09-2015 Motie bij agendapunt Basisinkomen 1. de motie Basisinkomen (nr. 37), zoals aangenomen door het Congres van januari 2015, voorstellende een

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11).

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Persoonsgebondenbudget Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Mevrouw Bergkamp (D66): Voorzitter. Eigen regie en keuzevrijheid voor de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zijn

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Vergadering: 11 maart 2014 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot:

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011 Agendapunt Onderwerp 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: I. tot vaststelling van de geamendeerde Programmabegroting

Nadere informatie

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; Raad van Lelystad c^rr 2012 N 188 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 15 mei 2012 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%).

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%). VVD Asten Reactie op Voorjaarsnota 2012 Voorzitter, Vandaag kan de raad zich uitspreken over de ontwikkeling van de scenario s, de financiële consequenties, en het maken van keuzes als gevolg daarvan.

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal Meerjarenbegroting 2019-2022 1 Belangrijke data: 25 september 2018 vastgesteld in college 11 oktober 2018 informatiebijeenkomst (beeldvormend - technisch) 16, 17 en 18 oktober 2018 commissiebehandeling

Nadere informatie

Raad van Lelystad 2012 N 160

Raad van Lelystad 2012 N 160 Raad van Lelystad C S C " 2012 N 160 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 24 april 2012 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

Ja, de jaarrekening 14 april van het WNK ontvangen.

Ja, de jaarrekening 14 april van het WNK ontvangen. JAARREKENING 2014 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Raadsvergadering 11 juli 2019

Raadsvergadering 11 juli 2019 Raadsvergadering 11 juli 2019 1. Opening 2. Inspraakronde 3. Vaststellen agenda 4. Algemene beschouwingen Voorjaarsdebat 5. Voorjaarsdebat 6. Reactie college Schorsing t.b.v. fractieberaad 7. Slotdebat

Nadere informatie

Mantelzorg, waar ligt de grens?

Mantelzorg, waar ligt de grens? Mantelzorg, waar ligt de grens? CDA Talentacademie 2014-2015 Anita Relou Wat is volgens het christendemocratisch gedachtengoed de grens van mantelzorg. Inleiding 2015. Een jaar met veel veranderingen in

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad n.v.t. W.F. Mulckhuijse (SP), R. Pet (GroenLinks), K.G. van Rijn (PvdA), K. Jongejan (VVD) In te vullen door Raadsgriffie Portefeuillehouder nvt nvt RV-nummer: RV-68/2008

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Kaders begroting III Financiële beschouwing begroting 2014 en meerjarenraming 4

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Kaders begroting III Financiële beschouwing begroting 2014 en meerjarenraming 4 Perspectiefnota 2014 Inhoudsopgave blz. I Inleiding 3 II Kaders begroting 2014 3 III Financiële beschouwing begroting 2014 en meerjarenraming 4 Bijlagen: begrotingscirculaire 2014-2017 provincie Groningen

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP De leden van de Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget DATUM 7 maart 2019 BIJLAGE - REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Integraal Preventief beleid: 'Voorkomen is beter dan genezen'

Initiatiefvoorstel Integraal Preventief beleid: 'Voorkomen is beter dan genezen' Raadsvergadering: 04 juli 2017 Registratienummer: Naam: Willem Loupattij (VVD) Datum: 19 juni 2017 Fractie: VVD Telefoonnummer: 06-39569138 Initiatiefvoorstel aan de Raad Onderwerp Hoofdopgave Portefeuillehouder

Nadere informatie

Notitie raadsvragen in soorten en maten

Notitie raadsvragen in soorten en maten Notitie raadsvragen in soorten en maten Aanleiding Het komt regelmatig voor dat raadsleden een vraag willen stellen aan het college. Over een voorstel dat het college aan de raad doet. Over een artikel

Nadere informatie

REKENKAMER BREDA. Rekenkamerbrief bij het gemeentelijke Jaarverslag 2018

REKENKAMER BREDA. Rekenkamerbrief bij het gemeentelijke Jaarverslag 2018 REKENKAMER BREDA Rekenkamerbrief bij het gemeentelijke Jaarverslag 2018 Juni 2019 Rekenkamerbrief bij het gemeentelijke Jaarverslag 2018 1. Inleiding De Rekenkamer Breda reflecteert ieder jaar op het Jaarverslag

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: 00378506. Onderwerp: BEC motie rekentool begroting 2014

Collegevoorstel. Zaaknummer: 00378506. Onderwerp: BEC motie rekentool begroting 2014 Zaaknummer: 00378506 Onderwerp: BEC motie rekentool begroting 2014 Collegevoorstel Inleiding Bij de begrotingsbehandeling 2014 is unaniem een motie van het CDA aangenomen waarin u wordt verzocht de toepasbaarheid

Nadere informatie

Wat een geheimzinnigheid inzake een sessie over Omala en LAB omgeving inzake kosten en baten. Mogen wij dit niet weten?

Wat een geheimzinnigheid inzake een sessie over Omala en LAB omgeving inzake kosten en baten. Mogen wij dit niet weten? Voorzitter de tweede termijn, Na een week van afwachten zijn wij er niet vrolijker op geworden. Het ziekenhuis wordt leger en leger en onze inwoners weten niet meer waar zij aan toe zijn. Het lijkt de

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 juli 2013 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 juli 2013 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 juli 2013 in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF14.20056 Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3 Portefeuillehouder: De heer J.C.F. Broekhuizen Behandelend ambtenaar: Mevrouw M. Mulder Onderwerp: Integrale

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken Vragen en antwoorden over de motiemarkt De gemeenteraad van Beuningen organiseert weer een motiemarkt op donderdagavond 5 oktober. Voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden)

Nadere informatie

2011 N 592. de heer S.G.J. van Erk (VVD), plaatsvervangend voorzitter;

2011 N 592. de heer S.G.J. van Erk (VVD), plaatsvervangend voorzitter; 2011 N 592 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 6 december 2011 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: de heer S.G.J.

Nadere informatie

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 *ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 Agendanr. 9. Aan de Raad No.ZA.14-28578/DV.14-380, afdeling Samenleving. Sellingen, 11 september 2014 Onderwerp: Inzet middelen cliëntondersteuning

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 8 juni 2017 1. Vaststellen notulen van de vergadering van 18 mei 2017 De notulen

Nadere informatie

De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein.

De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein. De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein. inspiratie en aanvulling voor de notitie De Kracht van Winterswijk Deze korte PvdA notitie biedt inspiratie voor de opstellers van de notitie De Kracht

Nadere informatie

Solidariteit: hét middel op weg naar een duurzaam sociaal Wageningen Behandeling verordeningen drie decentralisatie Maandag 27 oktober 2014

Solidariteit: hét middel op weg naar een duurzaam sociaal Wageningen Behandeling verordeningen drie decentralisatie Maandag 27 oktober 2014 Solidariteit: hét middel op weg naar een duurzaam sociaal Wageningen Behandeling verordeningen drie decentralisatie Maandag 27 oktober 2014 Voorzitter, Uit de nota Samen Redzaam sprak ambitie. Ambitie

Nadere informatie

Raadsvergadering. 6 november

Raadsvergadering. 6 november RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 6 november 2014 14-105 Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Aan de raad, Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Gevraagde

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

Nieuw begrotingsresultaat

Nieuw begrotingsresultaat Portefeuille: A. van Amerongen Dronten, 22 september 2015 Financiële ontwikkeling begroting 2016-2019 Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: Deze toelichting op de financiële resultaten vast

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 2 november 2017 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden.

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: R.C. Ouwerkerk Tel.nr.: 8856 Nummer: 14A.00661 Datum: 5 september 2014 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Datum: 17 september 2013. Deelsessie: 19.00 19.50 uur in de Calamiteitenzaal Doel: Beeldvorming/Oordeelvorming.

Datum: 17 september 2013. Deelsessie: 19.00 19.50 uur in de Calamiteitenzaal Doel: Beeldvorming/Oordeelvorming. RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 1 Datum: 17 september 2013. Deelsessie: 19.00 19.50 uur in de Calamiteitenzaal Doel: Beeldvorming/Oordeelvorming. Onderwerp: NUON-reserve tranche 2015. Toelichting: Op

Nadere informatie

- 1 - Begrotingswijziging n.v.t. X Kaderstellen Controleren Budget autoriseren Consulteren

- 1 - Begrotingswijziging n.v.t. X Kaderstellen Controleren Budget autoriseren Consulteren - 1 - ALGEMENE GEGEVENS Agendapunt 9. Registratienummer 2014-000951/r Portefeuillehouder FK Griffier 0561-691201 BIJLAGEN (in te vullen door griffier) Voorstel X Raadsvoorstel Concept besluit X Begrotingswijziging

Nadere informatie

BESCHOUWING. Gemeente LINGEWAARD

BESCHOUWING. Gemeente LINGEWAARD CDA LINGEWAARD BESCHOUWING PROGRAMMA BEGROTING 2014 14 november 2013 Gemeente LINGEWAARD FRACTIE: Jacqueline Leenders van Heck Henk Gertsen Harrie Arends Theo Peren (fractievoorzitter) Programmabegroting

Nadere informatie

: herindicatie cliënten huishoudelijke hulp

: herindicatie cliënten huishoudelijke hulp Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN Raadsvergadering 6 / 8 november 2012 13 november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD 1 ste Onderwerp indiener A120098/1 PvdA Begroot budget inhuur externen A120098/2 PvdA Budget Rekenkamercommissie A120098/5 D66

Nadere informatie

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis.

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis. Vragen en antwoorden over de ideeënmarkt De raad van Beuningen organiseert deze ideeënmarkt voor het eerst, dus voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden) voor u op

Nadere informatie

Oostzaan Buiten gewoon

Oostzaan Buiten gewoon GESCAND OP Gemeente Oostzaan Buiten gewoon Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan 1 8 NOV. 215 Gemeente Oostzaan Gemeentehuis ;adres Kerkbuurt 4, 1 5H BD Oostzaan Pöi adres Postbus 2, 1 53 AA Wormer Telefoon

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven Toespraak staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het bedrijvencongres Samen scholen, pure winst! op 11 september 2009 in Eindhoven. Dames en heren, Allereerst wil ik de

Nadere informatie

Besluitenlijst. Omnummer: 22

Besluitenlijst. Omnummer: 22 Besluitenlijst van de besluitronde van de Politieke Avond van de Raad van de gemeente Nijmegen op woensdag 22 september 2010 om 20.00 uur in het stadhuis. Afwezig: N. Vergunst Omnummer: 22 1. Opening en

Nadere informatie

2014 N 111. de heer S.G.J. van Erk (VVD), voorzitter;

2014 N 111. de heer S.G.J. van Erk (VVD), voorzitter; 2014 N 111 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 11 maart 2014 om 19.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: de heer S.G.J.

Nadere informatie

PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008

PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008 PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008 Aan deze openbare besluitenlijst kunnen geen rechten worden ontleend. Alleen de tekst van het door provinciale staten vastgestelde verslag bevat de formele besluitvorming

Nadere informatie

GR-taken: Aanvullende diensten:

GR-taken: Aanvullende diensten: JAARREKENING 2018 GGD Hollands Noorden Wat was de opdracht (welke inhoudelijke en financiële kaders waren er?) Inhoudelijk kader De GGD levert diensten, zoals deze zijn vastgesteld in de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo, 5 november 2010 Begroting 2011-2014 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo moet bezuinigen. Bezuinigen betekent dat de gemeenteraad vandaag besluit te stoppen met wat we gisteren

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014

Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014 Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014 Inleiding: Het zijn uitdagende tijden voor de lokale overheid of wel de gemeenten in Nederland. De economische recessie, die ons al vanaf 2008 bezig houdt,

Nadere informatie

BESLUITEN VAN HET COLLEGE VAN DE GEMEENTE LELYSTAD

BESLUITEN VAN HET COLLEGE VAN DE GEMEENTE LELYSTAD BESLUITEN VAN HET COLLEGE VAN DE GEMEENTE LELYSTAD Datum: 20 maart 2012 Aanwezig: burgemeester Horselenberg (voorzitter), wethouders Luchtenveld, Fackeldey, De Jager, Jansen en Jacobs, alsmede secretaris

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF10.20105 Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Portefeuillehouder: L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Wike Swart Onderwerp: Kostenbeheersing open einde regelingen

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, CDA Fractie T.a.v. de heer A.J. de Leeuw Kerkdreef 40 2922 BH KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 06/02/2014 Zaaknummer: ZK14000207 D Afdeling: Samenleving Contactpersoon: Z I. Remeeus Uw brief van: 08-01-2014

Nadere informatie

Bijlagen 1. Begeleidend e brief bij jaarrekening 2009 stichting SCAG 2. Begeleidend

Bijlagen 1. Begeleidend e brief bij jaarrekening 2009 stichting SCAG 2. Begeleidend Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Stichting SCAG Datum voorstel 14 april 2010 Datum raadsvergadering 15-06-2010 Bijlagen 1. Begeleidend e brief bij jaarrekening 2009 stichting SCAG 2. Begeleidend e brief

Nadere informatie

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; Raad van Lelystad c^rr 2013 N 318 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 2 juli 2013 om 20.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

*1288038* Statenvoorstel. 1. Beslispunten. In de begroting 2012 en volgende jaren:

*1288038* Statenvoorstel. 1. Beslispunten. In de begroting 2012 en volgende jaren: ** Aan Provinciale Staten Onderwerp Herziening budget PS 2012 en volgende jaren Opinieronde /Besluitvormingsronde(o.v.) Statendag 28 maart 2012 Agendapunt 1. Beslispunten In de begroting 2012 en volgende

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 6 juli 2017.

Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Omschrijving van het Besluit voorstel 1 Opening en mededelingen. Mevrouw Fernhout (VVD)heeft zich afgemeld voor deze vergadering. Dhr. Waaijenberg heeft aangegeven verlaat

Nadere informatie

Naam Werkvoorziening Noord-Kennemerland Paginanummer opnemen! Ja, stukken zijn ontvangen. JAARREKENING 2015

Naam Werkvoorziening Noord-Kennemerland Paginanummer opnemen! Ja, stukken zijn ontvangen. JAARREKENING 2015 JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

Programmabegroting november Moties aangenomen. Nr. Fractie Onderwerp. Algemeen

Programmabegroting november Moties aangenomen. Nr. Fractie Onderwerp. Algemeen Programmabegroting 2019-2022 12 november 2018 Moties aangenomen Nr. Fractie Onderwerp Algemeen Programma 3- SOCIALE LEEFOMGEVING M6 D66 Kinderraad en jongerendebat M9 SP Staak verzet tegen Abonnementstarieven

Nadere informatie

Begroting november Alleen tijdens vergadering uitgesproken tekst is geldig.

Begroting november Alleen tijdens vergadering uitgesproken tekst is geldig. Begroting 2016 12 november 2015 Alleen tijdens vergadering uitgesproken tekst is geldig. Voorligt de begroting 2016. In de voorbereiding heeft de gemeenteraad het college kaders meegegeven waarmee het

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Aanleiding: Het college doet de raad voorstellen voor de financiële kaders voor de begroting 2016 en de meerjarenbegroting

RAADSVOORSTEL. Aanleiding: Het college doet de raad voorstellen voor de financiële kaders voor de begroting 2016 en de meerjarenbegroting RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Bestuur en dienstverlening Onderwerp: Vaststellen kaderbrief 2016-2019 Aanleiding: Het college doet de raad voorstellen voor

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 maart 1998 Rapportnummer: 1998/092

Rapport. Datum: 26 maart 1998 Rapportnummer: 1998/092 Rapport Datum: 26 maart 1998 Rapportnummer: 1998/092 2 Klacht Op 26 juni 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw B. te Drachten, met een klacht over een gedraging van Gak Nederland

Nadere informatie

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving.

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving. Advies WMO Advies Raad De Bilt ten aanzien van Kadernota 2018-2021 gemeente De Bilt, betreffende financiële implicaties VN -Verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking. Of te wel de inclusieve

Nadere informatie

8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden.

8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden. r^aacte Cfy Agendanr. Voorstelnr Onderwerp *w* 'WvA^ My? 8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden.

Nadere informatie

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) Versienummer v 3.0 Portefeuillehouder Nelleke Vedelaar

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) Versienummer v 3.0 Portefeuillehouder Nelleke Vedelaar Beslisnota voor de raad Openbaar Onderwerp Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) Versienummer v 3.0 Portefeuillehouder Nelleke Vedelaar Informant Suzanne Bruns Eenheid/Afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Nota Ondersteuning FHLO en Team Wonen

Nota Ondersteuning FHLO en Team Wonen Nota Ondersteuning FHLO en Team Wonen 1. Inleiding Waarom deze nota? Voor de begroting van 2008 zou er zekerheid moeten zijn over de toekomstige financiering van de FHLO en het Team Wonen. Die is er niet,

Nadere informatie

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT KADERNOTA 2015 Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2015, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd. Het College legt

Nadere informatie

Te berikken effekt De raadsvergadering waarin de programmabegroting 2013 wordt vastgesteld wordt niet belast met discussies over kaders.

Te berikken effekt De raadsvergadering waarin de programmabegroting 2013 wordt vastgesteld wordt niet belast met discussies over kaders. Riedsútstel Ried : 2 februari 2012 Status : Besluitvormend Agindapunt : 11 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : E. Plantinga Taheakke : Conceptraadsbesluit Op besjen : - Underwerp Uitgangspunten voor

Nadere informatie