y Raad van Lelystad 2013 N 438

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "y Raad van Lelystad 2013 N 438"

Transcriptie

1 y Raad van Lelystad 2013 N 438 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 5 november 2013 om uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; mevrouw J. d Arnaud-Appelo (PvdA), de heren P.L.W.J. Baaten (InwonersPartij) en J. van de Beek (PvdA), mevrouw D.B.J. Bergman (D66), de heren F. van den Brink (InwonersPartij), D.W. Bussink (CDA), L.J.J. Caniels (CDA), S.G.J. van Erk (VVD), H.W. Gerritzen (VVD), P.C.W. Hamstra (VVD), E. van der Herberg (PvdA), E. Hers (VVD) en J.M. van den Heuvel (SP), mevrouw J.J.P. van der Hoek-Dubois (Leefbaar Lelystad), de heren C.J.J. Homan (Bindend Lokaal) en J.L. Jonker (VVD), mevrouw E.C. van der Kleij (PvdA), de heren H.P.M. van der Kolk (GroenLinks), E.H.G. Marseille (VVD) en M. El Mhassani (PvdA), mevrouw E.W. Middelkoop-Ferron (PvdA), mevrouw O.J. Niezen-Vos (Lelystads Belang), de heren S. Polman (Lijst Simon Polman), W.L.G. Raijmakers (Lelystads Belang) en S.M. de Reus (GroenLinks), mevrouw A.F.M. van Rijnsoever (InwonersPartij), de heren J. Schoone (Leefbaar Lelystad) en P.A. Schot (D66), mevrouw K. Senf (InwonersPartij), de heren K.B.P. Slump (ChristenUnie) en H.P. Soomers (PvdA), mevrouw J.W. Sparreboom-van der Spoel (VVD), de heren C. van Veluwen (ChristenUnie) en B.E. Visscher (InwonersPartij) en mevrouw E. van Wageningen (ChristenUnie), leden van de raad; alsmede de heren J.A. Fackeldey, W. de Jager, W. Jansen, en R. Luchtenveld, wethouders; en de heren N. Versteeg, gemeentesecretaris, en mevrouw N. IJnema, griffier. Afwezig is: mevrouw M. Jacobs-Haagen, wethouder.

2 2013 N 439 Agenda 1 Opening N Mondelinge vragen N Vaststelling agenda N Mededelingen N Notulen van de raadsvergadering van 15 oktober 2013 N Ingekomen stukken N Beantwoording schriftelijke vragen van het CDA N Vaststelling A-stukken N Voorstel tot benoemen werkgeverscommissieleden N Voorstel kaders onttrekking middelen vrije deel Nuon-gelden voor duurzaamheid N Voorstel verkeersvisie buitengebied Lelystad N Voorstel bestemmingsplan Lelystad - locatie Waterwijzer N Opening De voorzitter: Dames en heren. Ik open de raadsvergadering. Bericht van verhindering is ontvangen van wethouder Jacobs. Ik zal zorg dragen dat zij een prachtige bos bloemen zal ontvangen vanuit de raad en haar beterschap toewensen. We wachten de onderzoeken af en hopen haar begin volgend jaar weer in ons midden te hebben. Er zijn geen andere berichten van verhindering; we zijn compleet. 2. Gelegenheid tot het stellen van mondelinge vragen (art. 37 RvO) De heer Van den Heuvel: Mevrouw de voorzitter. Een paar weken geleden, tijdens onze vorige raadsvergadering, hebben we een stuk van de agenda afgehaald dat ging over het herbestemmen van Schans In de inspreekronde bij de A-stukken is door een aantal bewoners van de Schans en de Stelling een flink aantal zaken aan de orde gesteld, waarop wethouder Luchtenveld namens het college heeft toegezegd de zaken betrekking hebbende op de openbare orde en de overlast, in het college te bespreken. De SP heeft de volgende vragen. Is dat besproken in het college? Welke actie heeft het college ondernomen of gaat het college ondernemen? Is het college betrokken bij de te houden inspraakavonden omtrent het project? De voorzitter: De eerste vraag, is het besproken in het college, kan ik volmondig met ja beantwoorden. De tweede vraag, welke acties vloeien eruit voort. Het houdt in ieder geval in dat met de heer Wennekens een afspraak wordt gemaakt over de onveiligheid die hij zou hebben waargenomen. Dat gebeurt met de politie en daaraan ten grondslag liggen de cijfers die wij hebben over de overlast die is geconstateerd en over de eventuele overlast van de horecagelegenheden. Die cijfers vallen mee, maar je kunt een andere waarneming hebben en daarover gaat men het gesprek met elkaar aan. Die resultaten komen terug in het college. Uw derde vraag kunnen we ook met ja beantwoorden; het bestuur is erbij betrokken. De heer Van den Heuvel: Dank u wel voor de beantwoording. Ik wil nog opmerken dat de SP zelf een onderzoek heeft gedaan, op zaterdag 26 oktober, en dat we de resultaten van dat onderzoek deze week verwachten. Wij zullen u die ter hand stellen. De voorzitter: Graag. Dank u wel.

3 2013 N Vaststelling agenda Mevrouw Van Rijnsoever: Mevrouw de voorzitter. De fractie van de InwonersPartij wil graag van onderwerp 8d in plaats van een A-stuk een B-stuk maken. De voorzitter: U had dat doorgestuurd, dus dat betekent dezelfde vraag. Dat houdt in dat punt 8d agendapunt 12 gaat worden. De heer Marseille: Mevrouw de voorzitter. Wij stellen voor om punt 8e van de agenda af te voeren. Het gaat over de grex. Wij zouden daarover graag nog wat nader willen spreken en dat kan toevallig vanavond prima, omdat dan de MPG aan de orde is. De voorzitter: Ik kijk naar de raad. Kunt u zich erin vinden om dat van de agenda af te halen? Dat is het geval. De heer Schoone: Mevrouw de voorzitter. Agendapunt 8a hoeft voor mij niet speciaal naar de B-stukken toe, maar er staat vermeld en volgens ons moet dat zijn Ik denk dat deze tikfout even gecorrigeerd moet worden. De voorzitter: We kijken het na en als het fout is, zullen we het corrigeren. Zullen we dat zo afspreken? Dat is het geval. De heer Bussink. De heer Bussink: Met betrekking tot agendapunt 8d. Volgens mij moeten wij nog een stuk ontvangen, naar aanleiding van de BOB-sessie van de vorige keer, over canon en erfpacht. Dat hebben we niet gehad, dus om die reden zou ik willen voorstellen om het punt van de agenda af te voeren. Het dossier is in dezen niet compleet. De voorzitter: Er is net voorgesteld om het een B-punt te maken en te behandelen, dus ik laat het daar staan, dan kunt u dit daar inbrengen. Zullen we dat zo afspreken? Akkoord. Met inachtneming van bovengenoemde wijzigingen wordt de agenda vastgesteld. 4. Mededelingen De voorzitter: Ik kan u mededelen dat u indringend rekening moet houden met het feit dat er op 26 november een beroep wordt gedaan op uw agenda, volgens de agendacommissie. Helemaal definitief is het nog niet, maar het aantal stukken dat er ligt is enorm, dus de reservedatum gaan we benutten. Voor kennisgeving aangenomen. 5. Notulen van de raadsvergadering van 15 oktober 2013 De notulen van de op 15 oktober 2013 gehouden openbare raadsvergadering worden conform ontwerp vastgesteld. 6. Ingekomen stukken (stuk nr. A ) -1 Voor kennisgeving aangenomen. -2 Voor kennisgeving aangenomen. -3 Voor kennisgeving aangenomen.

4 2013 N Voor kennisgeving aangenomen. -5 Voor kennisgeving aangenomen. -6 De heer Polman: Mevrouw de voorzitter. Ik krijg een hele lijst ingekomen stukken, maar ik kan dit stuk niet separaat afdrukken. Misschien is het mogelijk dat ik de betreffende Model-Havenbeheersverordening krijg via de griffie? De voorzitter: Neemt u even contact op met de griffier, dan komt het helemaal goed. Voor kennisgeving aangenomen. -7 Voor kennisgeving aangenomen. -8 Voor kennisgeving aangenomen. -9 Voor kennisgeving aangenomen. -10 Voor kennisgeving aangenomen. -11 Voor kennisgeving aangenomen. -12 Voor kennisgeving aangenomen. -13 Voor kennisgeving aangenomen. -14 Ter afdoening in handen van het college gesteld. -15 De heer Polman: Mevrouw de voorzitter. Van de stukken 15 en 16 wou ik graag het beroepschrift hebben, het verweerschrift en de datum van de hoorzitting. W ethouder Fackeldey: Dat is geen probleem, mevrouw de voorzitter. Ter afdoening in handen van het college gesteld. -16 Ter afdoening in handen van het college gesteld. -17 Ter afdoening in handen van het college gesteld. -18 Ter afdoening in handen van het college gesteld. 7. Beantwoording schriftelijke vragen (art. 38 RvO) van de fractie van het CDA inzake bestemming gelden extra gelden uit het gemeentefonds voor armoedebestrijding en meerkosten chronisch zieken en gehandicapten (stuk nr ) De heer Bussink: Mevrouw de voorzitter. Allereerst hartelijk dank voor de zorgvuldige beantwoording van onze schriftelijke vragen. Wij constateren dat het een stimulans is geweest om met snelle berichtgeving te komen over hoe Lelystad omgaat met extra middelen voor armoedebeleid en chronisch zieken en gehandicapten. Daar wil ik het bij laten. Voor kennisgeving aangenomen 8. Vaststelling A-stukken a. Voorstel inzake advies aan commissariaat voor de Media Radio Lelystad (stuk nr ) Zonder beraadslagingen en zonder hoofdelijke stemming wordt conform het voorstel van het college besloten.

5 2013 N 442 b. Voorstel tot vaststelling normenkader financiële rechtmatigheidcontrole 2013 (stuk nr ) Zonder beraadslagingen en zonder hoofdelijke stemming wordt conform het voorstel van het college besloten. c. Voorstel inzake parkeervergunningenstelsel woonwijk De Stelling (stuk nr ) De heer Marseille: Mevrouw de voorzitter. Wij willen graag een stemverklaring uitbrengen. Wij zullen uiteraard voor dit voorstel stemmen, met waardering voor het feit dat de wethouder dit ondanks onze wellicht wat lastige vraagstelling, om deze verordening echt helemaal goed tot in de puntjes te regelen, zonder morren heeft gedaan. Zonder beraadslagingen en zonder hoofdelijke stemming wordt conform het voorstel van het college besloten. e. Voorstel herziening grondexploitatie Hanzepark 2013 (stuk nr ) Van de agenda afgevoerd. f. Voorstel inzake taken en bevoegdheden werkgeverscommissie en vaststellen delegatie- en mandaatbesluit (stuk nr. A ) Zonder beraadslagingen en zonder hoofdelijke stemming wordt conform het voorstel van de voorzitter van de raad besloten. B-stukken: 9. Voorstel tot benoemen werkgeverscommissieleden (stuk nr. A ) De voorzitter: De leden van het stembureau zijn mevrouw Van Wageningen en de heer Schoone. Zijn jullie op de taak berekend? Mooie stembriefjes, helder en duidelijk. U mag ze invullen en ze kunnen opgehaald worden. Hoofd van het stembureau is mevrouw Van Wageningen. Vertelt u, wat zijn uw waarnemingen in dezen? Mevrouw Van Wageningen: Wij hebben 35 geldige stembriefjes binnen gekregen. Wij hebben de volgende uitslag. Voor de heer Marseille zijn 27 stemmen voor en 8 stemmen tegen. Voor de heer Caniels zijn 34 stemmen voor en 1 stem tegen. Voor de heer Soomers zijn 30 stemmen voor en 5 stemmen tegen. Daarmee zijn alle drie de kandidaten benoemd voor deze commissie en wil ik ze succes wensen bij het uitvoeren van die taak. De voorzitter: Dank u wel. Ik ontsla u van de zware taak die u ter harte hebt genomen. Ik wens inderdaad de werkgeverscommissie veel wijsheid toe de komende vijf maanden.

6 2013 N Voorstel inzake kaders onttrekking middelen uit vrije deel van Nuon-gelden voor duurzaamheid (stuk nr ) Amendement 1 - VVD, PvdA, CDA, BL, SP, GL De fracties van VVD, PvdA, CDA, Bindend Lokaal, SP en GroenLinks stellen het volgende amendement voor: "Punt 2 als genoemd onder het voorgesteld besluit te wijzigen als volgt: "2. Het vrij besteedbare deel van de NUON-reserve beschikbaar te stellen voor doelen die bijdragen aan de realisatie van duurzame energie in combinatie met een: - duurzame leefomgeving en/of - duurzame (sociaal)economische ontwikkeling. Toelichting: De wijziging onder punt 2. is slechts tekstueel maar maakt het besluit begrijpelijker. Amendement 2 - PvdA, VVD, GL, CDA, SP De fracties van PvdA, VVD, GroenLinks, CDA en SP "Punt 3 van de besluittekst wordt vervangen door: "3. Alleen investeringen of projecten in aanmerking te laten komen die een terugverdieneffect met zich meebrengen zodat op de lange termijn sprake is van een kostenneutrale financiering. Amendement 3 - VVD, GL, CDA, BL, SP De fracties van VVD, GroenLinks, CDA, Bindend Lokaal en SP stellen het volgende amendement voor: Punt 4 te wijzigen in: "Op basis van het op te stellen duurzaamheidsbeleid jaarlijks een uitvoeringsprogramma door de raad te laten vaststellen. Toelichting: De wijziging onder punt 4 beoogt de raad voldoende grip te laten hebben op de aanwending van de gelden door jaarlijks het uitvoeringsprogramma vast te stellen. Een frequentie van eenmaal per vier jaar geeft die grip onvoldoende. Amendement 4 - IP, CU, LL De fracties van InwonersPartij, ChristenUnie en Leefbaar Lelystad stellen het volgende amendement voor: "De tekst bij besluitpunt 2. a. als volgt te laten luiden: 2. a. "doel draagt bij aan de realisatie van duurzame energie, en/of Toelichting: De redactie van de eerdere tekst kan leiden tot het vroegtijdig uitsluiten van de onder 2. a. dan wel 2. b. genoemde doelen, waardoor deze niet aan de raad ter besluitvorming worden voorgelegd, hetgeen niet beoogd wordt. Amendement 5 - VVD, SP, GL, BL De fracties van VVD, SP, GroenLinks en Bindend Lokaal stellen het volgende amendement voor: "Een nieuw punt 5 aan het besluit toe te voegen: "5. De hoogte van de onttrekking aan de NUON-reserve te beperken tot dat deel van de investering/project dat rechtstreeks betrekking heeft op de realisatie van duurzame energie.

7 2013 N 444 Toelichting: Het nieuwe punt 5 beoogt te voorkomen dat financiering uit de NUON reserve plaatsvindt van delen van een investering of de met een project gemoeide bedragen die niet rechtstreeks betrekking hebben op de realisatie van duurzame energie. De heer Van den Brink: Mevrouw de voorzitter. De formulering van het door het college voorgestelde raadsbesluit is wat de InwonersPartij betreft zodanig, dat het betekent dat doelen die niet minimaal voldoen aan besluitpunt 2a én aan besluitpunt 2b niet aan ons ter besluitvorming worden voorgelegd. Dat is meteen de kern van het hele betoog. Ik hoop dat we ons allen realiseren dat al deze voorstellen die het college wel passeren nog steeds aan ons worden voorgelegd ter goedkeuring. Wij kunnen daarover met zijn allen beslissen. Dan denken wij als InwonersPartij dat je niet de sluizen open moet zetten, maar dat je wel een zo breed mogelijk kader aan duurzame voorstellen voorbij wilt zien komen om in aanmerking te komen voor het besteden van dit vrije deel uit de Nuon-gelden. We hebben tijdens een oordeelvormende sessie twee insprekers gehad. Ik moest bij minstens één van deze twee insprekers constateren, dat we er in grote meerderheid enthousiast over waren, maar dat als we dat zouden houden tegen de kaders die er nu liggen, ze het niet zouden halen en niet bij ons in de raad voorgelegd zouden worden. Ik kan proberen legio voorbeelden aan u voor te leggen waarop dit van toepassing zou zijn, maar waar het op neerkomt, en wat ik zojuist al heb gezegd, is: laten we proberen niet de sluizen open te zetten, maar wel zowel voor een doel dat bijdraagt aan 2a als een doel dat bijdraagt aan punt 2b, of aan 2c, of in combinatie met elkaar, het liefst zo veel mogelijk in combinatie met elkaar, tot besluitvorming te komen in deze raad. Duurzaamheid is niet een gratis artikel. We hebben voor duurzaamheid afgesproken bepaalde doelen te realiseren; nu, op termijn, op korte termijn, op langere termijn. Als ik kijk naar deze doelen, dan staan daar natuurlijk een aantal elementen in die we zouden kunnen categoriseren als containerbegrippen. Normaal gesproken hebben we daar BOB-sessies voor, maar ik heb er enorme behoefte aan om vanavond nog eens te horen van het college wat nu die containerbegrippen die genoemd zijn onder 2a tot en met 2c inhouden. Dan kunnen we dat nog één keer met zijn allen aanhoren en dan hoop ik dat u inziet dat we met het voorstel dat wij willen doen, om zowel punt 2a als punt 2b en/of te maken, een ruime schakering aan voorstellen, aan goede doelen, haalbare doelen voorgelegd krijgen en hier ter plekke kunnen besluiten in plaats van tevoren al de deur dicht te gooien, zoals u wellicht later deze avond nog zult vernemen. Ik dien hiervoor een amendement in samen met de ChristenUnie en Leefbaar Lelystad. Ik denk dat zij individueel hierover ook nog het woord zullen willen voeren. De voorzitter: Dank u wel. Het amendement maakt onderdeel uit van de beraadslagingen. Reactie vanuit de raad? Dat is niet het geval. Dan de VVD-fractie. De heer Hers: Mevrouw de voorzitter. De VVD is in grote lijnen buitengewoon gelukkig met het voorstel zoals dat er vanuit het college is gekomen, met name als het gaat om de focus op duurzame energie en op het verminderen van energieverbruik. Want dat is duurzaam. Leuk werd zojuist al genoemd het containerbegrip duurzaam. Een fabrikant van straatmeubilair die zijn meubilair aanprijst met duurzaam omdat het vandalismeproof is. Heel duurzaam, inderdaad. Wij denken dat het heel goed is om focus aan te brengen met name op duurzame energie en die energiebesparing, omdat we dan duidelijk echt het verschil kunnen maken. Die 14 miljoen is een fantastische pot. Die willen we heel graag gericht

8 2013 N 445 gaan besteden. Welnu, met punt 2 van het besluit zoals dat er ligt, zijn we gelukkig, maar we denken dat het iets sterker en duidelijker kan worden geformuleerd. In dat opzicht brengen wij een amendement in samen met PvdA, CDA, Bindend Lokaal, SP en GroenLinks. Dan zou ik graag naar het volgende amendement willen gaan dat wij willen voorstellen. Er wordt gesteld dat we één keer per vier jaar een uitvoeringsprogramma met elkaar vaststellen. Dat betekent dat het in elke raadsperiode slechts één keer echt inhoudelijk passeert; en mogelijk als er een individueel voorstel zou zijn, maar dat staat niet in de besluittekst. In dat opzicht denken wij dat het goed is om het in ieder geval één keer per jaar te agenderen en het duurzaamheidsbeleid dus op jaarlijkse basis vast te stellen. Daartoe dienen wij een amendement in samen met GroenLinks, CDA, Bindend Lokaal en SP. Dan is er nog een ander punt. Dat is ook al in de BOB-sessie uitdrukkelijk naar voren gekomen. We willen met dit geld geen weg gaan financieren omdat er een paal of een bord langs komt te staan dat met LED-verlichting wordt verlicht. Oftewel, de besteding vanuit dit potje moet echt naar het duurzame deel van een project gaan. In dat opzicht dienen we ook een amendement in en dat doen we samen met SP, GroenLinks en Bindend Lokaal. Ik zou graag de amendementen willen inbrengen. Bij dezen. De voorzitter: Dank u wel. De amendementen maken onderdeel uit van de beraadslagingen. Een reactie naar de VVD? De heer Van der Herberg. De heer Van der Herberg: Ik heb een vraag aan de VVD over het amendement over het jaarlijkse uitvoeringsprogramma. We hebben hier in Lelystad een duurzaamheidsbeleid dat we binnenkort ook weer gaan herzien, als ik me niet vergis. Daar hoort ook een uitvoeringsprogramma bij. Waarom hebt u behoefte aan een apart uitvoeringsprogramma voor het uitgeven van geld uit dit potje? Dan lijkt het mij dat het uitgeven van dat geld uit dit belangrijke potje een doel op zich gaat worden. De heer Hers: Dat is uiteraard niet het geval. Op het moment dat dit in dat programma op jaarlijkse basis zou worden meegenomen, dekt het natuurlijk ook uitstekend de lading. De heer Van der Herberg: Dus het kan wat u betreft ook in het regulier duurzaamheidsbeleid mee gaan lopen. De heer Hers: Als we er maar met elkaar in dit huis één keer per jaar over spreken. Inderdaad. De heer Van den Brink: Ik ben geïntrigeerd door de toelichting bij het amendement over punt 2, waar de indiener aangeeft: tekstueel is het slechts een kleine wijziging maar het besluit wordt begrijpelijker. Mijnheer Hers, kunt u mij een klein beetje uitleggen hoe begrijpelijker dit wordt? De heer Hers: Het punt zit in het en/of gebeuren. Het punt is dat duurzame energie een vast onderdeel uitmaakt van het kader. Dus dat is de eerste voorwaarde waarop een voorstel tot aanwending van dit potje gebaseerd moet zijn. Vandaar dat het opgenomen is in het eerste deel van de zin. De heer Schoone: Ik heb een vraag over één van de amendementen die u indient. Daarin hebt u staan: duurzaam en sociaal. Waarom het woord sociaal erbij, is mijn vraag.

9 2013 N 446 De heer Hers: Dat is puur aansluiting bij het begrippenkader, dat onderdeel hiervan uitmaakt, en het feit dat het in de oorspronkelijke tekst ook als zodanig is opgenomen. Dus wij zagen daarin geen aanleiding om dat te wijzigen. De heer Schoone: Dank u wel. Nog een tweede vraag. Over een ander amendement, de hoogte aan de onttrekking van de Nuon-reserve te beperken tot dat deel van de investering/project dat rechtstreeks betrekking heeft op de realisatie van duurzame energie. U bedoelt daarmee dat ook in één keer die 14,5 miljoen zou kunnen weggaan? De heer Hers: Als er een fantastisch project voorbijkomt dat die gehele 14 miljoen zou dekken, dan zou dat in theorie kunnen. De heer Schoone: Wilt u dat dan niet in maximale duurzaamheidtijd gaan terugverdienen? De heer Hers: Dat dekt het deel revolverend, waarop de heer Van der Herberg zo dadelijk uitgebreid een toelichting zal geven. De voorzitter: Dank u voor uw inbreng. Ik geef het woord aan de PvdA-fractie. U werd al bijna aangekondigd door de heer Hers. De heer Van der Herberg: De heer Hers kondigde aan dat ik dat uitgebreid ging doen. Dat ga ik proberen niet te doen. Dit budget van 14 miljoen voor duurzaamheidsinvesteringen is redelijk uniek op dit moment, niet in het land maar wel in de gemeentelijke financiën, dat we zo veel budget beschikbaar hebben voor een specifiek doel. De PvdA hecht eraan dat dit budget duurzaam wordt besteed. Dan bedoel ik niet aan duurzame doelen maar ook op een duurzame wijze. Daar bedoel ik mee dat we niet in een paar jaar die 14 miljoen erdoorheen moeten jassen om vervolgens weer met een lege portemonnee te staan als zich nieuwe innovaties aandienen, maar dat we ook over tien jaar hier nog nieuwe, duurzame innovaties kunnen aanzwengelen met dit geld, want dit is een aanzwengelbudget. Daarom willen wij voorstellen om punt 3 enigszins aan te scherpen, namelijk dat alleen projecten die revolverend zijn, dus die een volledig terugverdieneffect met zich meebrengen, in aanmerking komen voor geld uit deze reserve. Dan zult u misschien zeggen: dan wordt het wel heel erg lastig, want als alles terugverdiend kan worden dan zou ook het bedrijfsleven dat kunnen doen, dus wat hebben wij als gemeente dan nog toe te voegen. Dat ligt wat genuanceerder, want het bedrijfsleven heeft altijd een businesscase nodig. Als je een investering doet van en je verdient daarop terug, dan zal het bedrijfsleven die businesscase niet sluitend krijgen en zal dat dus niet doen. De gemeente heeft een sluitende samenlevingscase nodig. Als bij datzelfde project komt kijken dat er een paar mensen vanuit de bijstand aan het werk kunnen gaan en dat er misschien in een buurt wat minder mensen in de schuldhulpverlening komen en de gemeente bespaart daar bijvoorbeeld mee, dan is het ineens vanuit gemeenteoptiek een hartstikke sluitende case en is het in allerlei opzichten een positieve ontwikkeling. De gemeente heeft dus veel meer mogelijkheden om een sluitende, noem het toch maar even, businesscase te maken. Daarom hebben wij er vertrouwen in dat we met deze aanscherping met dit budget heel mooie, duurzame innovaties zullen kunnen gaan stimuleren. De voorzitter: Dank u wel. Het amendement maakt onderdeel uit van de beraadslagingen. Nog vragen/opmerkingen? Dat is niet het geval. Nu zijn volgens mij alle amendementen ingediend. De heer Van Veluwen.

10 2013 N 447 De heer Van Veluwen: Mevrouw de voorzitter. Het was de PvdA die ons in 2009 tijdens het debat over de verkoop van de Nuon-aandelen verraste met het vergezicht, verwoord door de heer Van de Beek, om de Nuon-gelden te reserveren voor duurzame investeringen. Nu zijn we vier jaar verder en zie, vanavond ligt er een voorstel op tafel op de vraag hoe wij de vrijgemaakte 14,7 miljoen voor duurzaamheidsdoeleinden gaan oormerken. Duurzaamheid is wat onze fractie betreft geen financieel besparingsmodel, maar een andere wijze van samenleven en een mentaliteitsverandering. We hebben als Nederlanders drieënhalve keer de aardbol nodig om onze consumptie en afvalverwerking te kunnen waarborgen. We gooien als Nederlander nog steeds per jaar 50 kilogram goed voedsel weg. Vriend en vijand is het erover eens dat duurzaamheid niet alleen gebaseerd is op profits, zoals vanavond toch bij verschillende fracties naar voren komt, of duurzame energie, maar ook andere pijlers heeft: de planet en de people. Concreet te verwachten duurzaamheidsvoorstellen op basis hiervan zouden kunnen zijn: uitbreiding van stadstuinen of stadsakkers, een duurzaamheidswinkel waar duurzaamheidsinitiatieven van de burgers worden gekoppeld, elektrische auto s voor de ambtelijke diensten, textielrecycling, voedselrecycling, verdere scheiding van afval. En misschien ook wel extra bovenwettelijke milieumaatregelen bij de Flevokust, die zouden we ook hieruit kunnen financieren. Of alternatieven voor Roundup, we komen daarover vanavond nog te spreken. Al deze ideeën maar ook nieuwe, aanvullende ideeën die echter nog wel uitgewerkt moeten worden op hun reële duurzaamheidsbijdrage, worden met het amendement van de PvdA weggeslagen. Een gemiste kans. Het kan toch niet zo zijn dat duurzaamheid afhankelijk wordt van marktdenken. Het huidige voorstel daarentegen geeft een beperkte ruimte voor duurzame initiatieven die wellicht geen geld opleveren maar wel het leefklimaat in onze stad verbeteren. Ik weet dat het haast een gelopen race is, want ik heb de knopen geteld, maar ik roep toch de collega-raadsleden op punt 3a van het voorstel zo te laten als het is en niet in te stemmen met het amendement van de PvdA. Ik wil nog even naar de PvdA. U noemde net in uw betoog de mensen met bijstand. Uw focus is op dit moment compleet op de duurzame energie. U wilt niet kijken naar de bijstand, u wilt geen alternatieven zoeken, u wilt alleen maar duurzame energie en u wilt alleen maar geld verdienen. Ik vind dat een gemiste kans. Ik loop de amendementen even door met uw goedvinden; punt 2, 3, 4, 5. Over punt 2, de combinatie. Ik snap helemaal niets van het amendement van de VVD. Mijn vraag is: waarom schrap je 2b en 2c niet. Dan bent u van al het gezeur af en maakt u het amendement ook hanteerbaar, want het is in zichzelf naar mijn idee op een aantal plaatsen strijdig. Als je het goed leest, zou je kunnen zeggen: duurzame energie zijn zonnecollectoren en dan krijg je zonnecollectoren in een duurzame leefomgeving. Dan vraag ik me met alle respect af wat we hier besluiten. Daarop wou ik zo nog wel even een reactie hebben van de VVD. Punt 3 van de PvdA, ik heb het al gezegd, laat absoluut geen ruimte meer over voor maatregelen die het leefklimaat verbeteren. Het is ook eigenlijk, mijnheer Van der Herberg, en u kent het dossier vrij goed, een verlengstuk van het energieakkoord. Het is precies hetzelfde wat het energieakkoord doet. Wij hebben in Lelystad onze eigen verantwoording, wij mogen toch wel iets anders gaan lopen dan wat de centrale overheid gaat doen. Dan heb ik nog een punt over 4, het jaarlijks vaststellen. Ik wacht even op de reactie van het college, maar in de BOB-sessie heb ik begrepen dat elk voorstel hier in de raad apart beoordeeld wordt of het een zinvol voorstel is. We krijgen binnenkort, heb ik in de agenda gezien, de houtsnipperkachel van de Koploper. Het kan toch niet zo zijn dat we daar vier jaar op moeten wachten? Dat is een dossier dat we meteen moeten aftikken, het is goed of niet goed, en dan gaan we naar het volgende dossier.

11 2013 N 448 En wat mij betreft is een jaar ook te lang. Dus ik wacht even de reactie af van het college. Het vijfde punt. Daar snap ik helemaal niets van, maar dat ligt aan mij en niet aan u, VVD. Waarom schrapt u niet alle punten en zegt: punt 5 wordt punt 1. Dan maakt u het een heel stuk gemakkelijker, want nogmaals, ook in dit stuk zoals u het nu handhaaft, staan nog wel wat tegenstrijdigheden. Misschien komt de voorzitter van de raad er ook nog wel op terug, maar misschien ook niet. Dat weet ik niet. Hier wou ik het bij laten. De voorzitter: U lokt mij bijna uit, maar ik zeg niets. De heer Hers. De heer Hers: De heer Van Veluwen vraagt uitdrukkelijk om een reactie van de VVD, terwijl ons amendement op punt 2 slechts een tekstuele wijziging is. Die wijzigt dus de inhoud van het voorstel van het college niet. Dat betekent dat volgens mij de heer Van Veluwen het college daarop zou moeten bevragen. De heer Van Veluwen: Ik doe het even uit mijn hoofd, want ik ga niet taalkundig grappen uithalen. U zegt: in combinatie met. Dus u zegt: ik wil windmolens, dat is volgens mij de eerste regel, duurzame energie, in combinatie met een leefbare leefomgeving. Dat is wat u nu beslist. Daar staat het woord: in combinatie. Maar ik wacht ook even de reactie van de burgemeester af. De heer Van der Herberg: De heer Van Veluwen heeft heel goed geluisterd naar wat ik heb gezegd, en beweert vervolgens dat ik precies al die dingen niet heb gezegd. Ik wil daarom nog even een poging doen om te schetsen waarom een businesscase voor de gemeente een samenlevingscase moet zijn. Als er mensen vanuit de bijstand aan het werk worden geholpen of als er minder een beroep wordt gedaan op schuldhulpverlening, dan is dat een gewenst effect en als dat effect optreedt door maatregelen die vanuit dit budget worden ondernomen, dan is dat de PvdA heel veel waard. Daarom zeggen wij expliciet: die mogen ook onderdeel zijn van de afweging of een project wel of niet mag worden uitgevoerd en die mogen bijdragen aan het sluiten van die businesscase. Als we die zaken ook meenemen dan krijgen we een samenlevingscase waarbij heel veel Lelystedelingen gebaat zullen zijn. Waar wij wel voor willen waken, en daarom handhaven wij het amendement, is dat wij nu in allerlei leuke projecten de komende jaren dat geld gaan uitgeven en over tien jaar als er grote problemen op onze stoep staan, bijvoorbeeld dat iedereen een zonnepaneel heeft maar dat onze elektriciteitsnetwerken het niet meer aankunnen, wij geen budget beschikbaar hebben om die problemen op te lossen. Het moet niet een budget zijn om nu de problemen van dit jaar en volgend jaar op te lossen. De heer Van Veluwen: Ik pak toch even uw voorbeeld erbij over die bijstandspersoon. U zei in uw betoog: die gaan we helpen want we kunnen er geld mee verdienen. Toen dacht ik: dat is aardig, maar er is ook nog een bijstandspersoon waarmee we geen geld kunnen verdienen. U zegt zelf in uw punt 3, en ik herhaal het: we willen alleen maar als er sprake is van een terugverdieneffect. Ik blijf er even heel simpel bij, dat is de kern van uw betoog: ik wil alleen maar Nuon-gelden investeren als ik het terugverdien. Er zijn genoeg voorbeelden, mijnheer Van der Herberg, ik heb ze net genoemd, die zich niet terugverdienen en er alleen maar een leefbaarder samenleving van maken en die bijstandspersoon, als ik daar niets op terugverdien, zou hij wat mij betreft ook bijstand kunnen krijgen en ook uit de Nuon-gelden. Daar zit het verschil van inzicht in. Ik vind dat jammer. De heer Van der Herberg: Wij verschillen van mening met de ChristenUnie. Naar de mening van de PvdA zijn Nuon-gelden er niet om de bijstand uit de betalen. Dat gaat

12 2013 N 449 ons te ver. Daar hebben we heel goede andere budgetten voor en we proberen het beslag daarop zo laag mogelijk te laten zijn. De voorzitter: De heer Van den Heuvel. De heer Van den Heuvel: De heer Van Veluwen van de ChristenUnie heeft een breed denkraam; om even met Olivier B. Bommel te spreken. Als u dat brede denkraam nu ook eens toepaste op de woorden die staan in het amendement. Een terugverdieneffect is ook wat de heer Van der Herberg schetst. En wat de SP ook zeker niet wil is dat dit potje in een aantal jaren opgesoupeerd wordt en dat we daarna in nieuwe initiatieven, mogelijk een algenkwekerij in de Wadden, niet meer kunnen investeren. De heer Van Veluwen: Precies wat ik met de heer Van der Herberg heb, heb ik dan ook met u. Ik neem even Roundup. Als we dat niet meer willen toepassen, kost ons dat geld, maar de wereld wordt er wel beter door. We verdienen er niets op terug. Ja, uiteindelijk een betere samenleving, maar die is niet in geld uit te drukken. Dus daar zit wat mij betreft de crux. De voorzitter: Zo voldoende uitgewisseld? Dank u wel voor uw inbreng. De heer Schot. De heer Schot: Mevrouw de voorzitter. D66 had de Nuon-gelden graag zien gebruikt op een manier waarop het in 2009 besproken is geweest. De raad heeft dit jaar echter anders besloten. Duurzaamheid en energie komen er naar onze mening bekaaid af tijdens deze collegeperiode. Verder dan de SLOK-gelden in DEon stoppen en het oprichten van een voorlichtingsteam zijn we niet gekomen. En dan nu het merendeel van de gelden in lopende rekeningen stoppen. 30 miljoen afschrijven in vijftien jaar. Maar het is zoals het is en daar hebben wij het allemaal mee te doen. D66 steunt daarom wel het amendement van de PvdA en de amendementen van de VVD, omdat die qua intentie dicht in de buurt komen van wat de originele discussie in 2009 is geweest, voor zover wij de stukken kunnen volgen. Verder kijken wij uit met belangstelling naar de voorstellen van het college over duurzaamheid. De containerbegrippen zijn al langsgekomen en, om het wat meer in te vullen, wij bevelen een gemeentelijk energiekantoor aan en zonnecollectoren op de platte daken van de Centrada-woningen. Dan kan in ieder geval een deel van de bevolking in Lelystad daadwerkelijk duurzaam gecompenseerd worden voor de lastenverhoging die de precarioheffing met zich meebrengt. De voorzitter: Dank u wel. Een reactie vanuit de raad? De heer Homan. De heer Homan: Ik ben nieuwsgierig naar het amendement van D66 daarover. De heer Schot: Het amendement over? De heer Homan: U suggereert dat wij een aantal dingen kunnen gaan doen, maar ik zie daar geen amendement voor. Het leken me wel aardige dingen. De heer Schot: Dat is interessant, maar dat is het onderwerp even niet. We gaan hier praten over de besteding van een aantal gelden en tegen de tijd dat we zo ver zijn dat we met elkaar opnieuw naar duurzaamheid komen, zullen wij net als in de jaren daarvoor een pleidooi houden voor. Dat kunt u dus tegemoet zien tegen die tijd. En wij hebben al eerder over duurzaamheid gezegd dat het ons niet zint op de manier waarop het in dit college gebeurt. U zult dus even moeten wachten.

13 2013 N 450 De heer Homan: Wat ik concreet mis zijn de kaders die hierbij horen. Dat heb ik willen zeggen en ik heb het antwoord vernomen, dank u. De voorzitter: Het woord is aan de heer Bussink. De heer Bussink: Mevrouw de voorzitter. De CDA-fractie is groot voorstander van initiatieven die duurzaam gebruik van energie en een duurzame leefomgeving en sociaaleconomische ontwikkeling bevorderen. Daar zijn de Nuon-gelden oorspronkelijk ook voor bedoeld. Gezien echter de slechte financiële situatie van Lelystad, zijn wij van mening dat deze gelden alleen revolverend kunnen worden ingezet. De middelen moeten zich dus terugverdienen. Dat is tegelijk de borging dat zo initiatieven van de grond komen die zichzelf in stand kunnen houden. Daarom ook zijn wij mede-indiener van het amendement van de PvdA met betrekking tot besluitpunt 3 en dat van de VVD met betrekking tot de besluitpunten 2 en 4. We moeten het uitvoeringsbeleid jaarlijks vaststellen. Juist vanwege de financiële situatie kunnen wij denk ik niet uitsluiten dat we minder middelen uitgeven dan er beschikbaar zijn, omdat we ook de reserves op peil moeten houden, maar ik hoop dat het niet bewaarheid wordt. De voorzitter: Dank u wel. Nog anderen vanuit de raad? Dat is niet het geval. W ethouder Jansen. Wethouder Jansen: Mevrouw de voorzitter. Als u het goedvindt, dan zal ik namens het college de amendementen behandelen in de volgorde waarin ze zijn ingediend. Om te beginnen met het amendement van InwonersPartij, ChristenUnie en Leefbaar. In het betoog van de heer Van den Brink werd gezegd dat het voorstel zoals dat nu geamendeerd wordt, niet van te voren is voorgelegd op de manier waarop u dat wenselijk acht. Dat was namelijk het eerste voorstel, dat het college heeft aangepast naar aanleiding van de beeldvormende en de oordeelvormende sessie. Toen heeft het college gezegd: akkoord, een meerderheid van de raad wenst dat. Dat hebben we dus aangepast. Uw amendement houdt in dat we in feite weer teruggaan naar het oorspronkelijke voorstel van het college. Wel, tegen het oorspronkelijke voorstel van het college kunnen wij niet zijn. Dan het amendement van VVD, PvdA, CDA, Bindend Lokaal, SP, GroenLinks. Dat lijkt mij een meerderheid. De inhoud van dit amendement komt exact overeen met het voorstel van dit college. U hebt het alleen wat exacter geformuleerd. In wezen wijzigt de inhoud niet, maar wel tekstueel. Dat kunnen wij overnemen. Dan het amendement van VVD, GroenLinks, CDA, Bindend Lokaal en SP. Dit amendement kan het college omarmen, omdat wij vinden dat dit het ook in de uitvoering zeer flexibel gaat maken, omdat jaarlijks ingesprongen kan worden op de ontwikkelingen in de maatschappij. Als je het monitort weet je wat de situatie is en kun je er ogenblikkelijk op inspelen. Dat brengt mij bij het amendement van de PvdA. Wat u hiermee doet, is het voorstel iets verarmen. Het college heeft in de beeldvormende en oordeelvormende sessie gezegd: wij denken dat ongeveer 80% van de projecten een 100% terugverdieneffect zou moeten hebben en 20% aan projecten die niet voor 100% tot een terugverdieneffect kunnen komen, maar die echt de moeite waard zijn omdat de effecten daarvan een groot maatschappelijk effect zouden kunnen hebben in het kader van duurzaamheid. Dus van die 20% vindt het college dat niet 100% terugverdiend hoeft te worden. U zegt hiermee: wij vinden dat 100% wat wij subsidiëren terugverdiend zou moeten kunnen worden.

14 2013 N 451 De heer Van der Herberg: Mag ik daarover een vraag stellen? In de gedachtegang van het college met die 80% / 20%, na hoeveel jaar is de Nuon-reserve dan leeg en opgesoupeerd? Ik probeer daar een beeld bij te krijgen. Wethouder Jansen: Dat ligt ook bij u, want elk voorstel dat u van het college kunt verwachten binnen deze kaders, dus ook de 20% waarover we het hebben die niet een 100% terugverdieneffect hebben, leggen wij bij u terug. Dus elk project dat wij indienen komt bij u terug en dan kunt u zeggen of u vindt dat dat project het geld waard is. De heer Van der Herberg: De wethouder beantwoordt mijn vraag niet. Hij zegt: wij willen ook voorstellen doen waarbij dat terugverdienen niet aan de orde is. En dat kunnen heel nuttige voorstellen zijn. Daar ben ik het overigens mee eens, dat het nuttige voorstellen kunnen zijn. Maar dan herhaal ik de vraag: na hoeveel jaar is dan deze reserve leeg en opgesoupeerd en hebben we er niets meer aan. Wethouder Jansen: Daar kan het college geen antwoord op geven, want dat moet je per project bekijken. We weten wel wat we maximaal hebben, dat is die 14,7 miljoen en van al de projecten die we daaruit kunnen financieren, bijvoorbeeld met een terugverdieneffect van tien jaar, weet je over tien jaar dat die pot weer gevuld is met dat bedrag dat u daaraan onttrokken hebt. De heer Van der Herberg: En dat zijn precies de projecten waarnaar wij op zoek zijn. Wethouder Jansen: Precies. Maar uw amendement zegt dat u voor de projecten die niet een 100% terugverdieneffect hebben, de deur dichtgooit. Juist om dat punt zouden we dit amendement willen ontraden, omdat we hiermee misschien heel mooie projecten aan ons voorbij laten gaan. Dat brengt ons bij het laatste amendement. Hier wil ik even wat dieper op ingaan en dan kan ik meteen de vraag beantwoorden van de heer Van den Brink, die het had over de containerbegrippen. Dat leeft bij nog wel meer raadsleden, vooral bij D66. Wat is nu duurzaamheid, als je praat over duurzame leefomgeving, als je praat over duurzame economie en als je praat over duurzame energie. Duurzame energie is niet meer en niet minder dan duurzame energie opwekken, bijvoorbeeld met wind, biovergisting, of zon; D66 noemde er enkele. Dat heeft alles met planet te maken. Duurzame leefomgeving is een stukje bewustwording van de mens. Dat gaat over de bodem, dat gaat over geluid, over luchtkwaliteit, externe veiligheid. Kortom, een gezonder leefmilieu. Daarmee willen we hinderaspecten beperken als geluid, lichthinder, trillingshinder, stank, fijnstof, CO2, enzovoort. Dat houdt dat containerbegrip allemaal in. Als je praat over duurzame economie dan heb je het over profit. Het college wil de Lelystadse samenleving verduurzamen en tegelijkertijd de economie versterken, waardoor werkgelegenheid ontstaat. Groene groei is in de ogen van het college geen bedreiging, maar biedt ondernemers juist mogelijkheden en kansen. Door duurzame oplossingen te bedenken, versterken ze ook hun concurrentiepositie. Dat maakt de economie sterker maar zorgt ook op het gebied van duurzaamheid voor nieuwe bedrijvigheid. Ook onze inwoners en maatschappelijke organisaties onderkennen het belang van duurzaamheid en komen zelfs met plannen om zelf energie te besparen of om duurzame elektriciteit op te wekken. Het college zou graag steun willen geven aan met name die projecten die ook de economie versterken, waardoor er duurzame groei en werkgelegenheid ontstaat. Daar kunt u toch niet tegen zijn? Daar stuit het college op het amendement van de VVD, waarin u zegt: wij willen graag dat alles gerelateerd wordt aan duurzame energie. Wat ik hiermee wil zeggen: voor het college gaat het iets verder. Namelijk duurzame energie, profit, planet en people. Met name

15 2013 N 452 profit. Daar kan de VVD toch niet tegen zijn als je duurzame ontwikkeling voorstaat die bijvoorbeeld niets met duurzame energieopwekking te maken heeft. Dat is de achterliggende gedachte van het college om dit amendement te ontraden. De voorzitter: Ik heb nog even een vraag u. De heer Van Veluwen had hem gesteld en daar is niet op ingegaan. Dat gaat met name over het amendement dat is ingediend over punt 2 van het voorstel, hoofdindiener VVD. Daarin staat: aan de realisatie van duurzame energie in combinatie met een duurzame leefomgeving en/of een duurzame (sociaal)economische ontwikkeling. Daarvan zegt u net dat het hetzelfde is als het collegevoorstel. Dat betwist de heer Van Veluwen. Ik heb er ook een mening over, maar ik wil graag even de mening van het college horen, want daar bent u niet op ingegaan. Wethouder Jansen: Volgens mij ben ik daar wel op ingegaan. Wat ik heb gesteld namens het college, is dat wij dit zien als puur een wijziging op de tekst zoals wij die hebben geformuleerd. De voorzitter: Dan ga ik even naar de indiener kijken als voorzitter van de raad. De heer Van Veluwen doelde op in combinatie. Het is: in combinatie met een duurzame leefomgeving en/of een duurzame (sociaal)economische ontwikkeling. In het voorstel van het college staat iets anders. Beschikbaar stellen voor doelen die passen binnen de beleidskaders, is ruimer qua interpretatie. Dat was de vraag van de heer Van Veluwen. Ik wil even goed weten of dit past, voordat er later een misverstand ontstaat. De heer Hers. De heer Hers: Dit is echt een misverstand, want in combinatie met is puur een synoniem voor het woordje en. De voorzitter: Sinds wanneer. De heer Hers: Sinds het begin der dagen, wordt mij ingefluisterd. Wethouder Jansen: Zo heeft het college hem ook gelezen. Dat houdt in dat de duurzame energie gekoppeld wordt aan b. en c. Dat hebt u in een andere tekst verwoord. Zo hebben wij dat uitgelegd en dat klopt, zegt u. Wat het amendement van de InwonersPartij, Christenunie en Leefbaar betreft, die maken van dat en : en/of. Zodat je de keuze hebt om buiten de duurzame energie ook nog tot duurzame economische ontwikkeling te komen als het werkgelegenheid oplevert en het andere hebben ze daarmee ook vrijgegeven. Het amendement is dus het eerste voorstel dat door het college aan u voorgelegd is. De voorzitter: Dank u wel. Dat is een heldere toelichting. De heer Schot. De heer Schot: Ik werd net aangesproken, en de portefeuillehouder noemde een indrukwekkende lijst van initiatieven die hij had kunnen nemen. Mijn stelling is: welke initiatieven hébt u genomen en ik kwam niet verder dan de SLOK-gelden en DEon en het noemen van zonnecollectoren. De warmtewisselinstallaties mis ik nog, maar waar het om gaat is: wat is er dan gebeurd. Mijn punt is alleen: jammer dat er zo weinig gebeurd is. Dat was voor mij een vaststelling. Wethouder Jansen: Mag ik daar even een reactie op geven, want nu wordt het college aangesproken. Ik kan u wel een paar voorstellen noemen; waarmee u overigens niet hebt ingestemd. Wat dat betreft hebt u waarschijnlijk een wat kort geheugen. In 2009 is het klimaatbeleid vastgesteld. Met de SLOK-gelden plus wat ander geld hebben wij bijvoorbeeld de duurzaamheidsleningen gerealiseerd. We

16 2013 N 453 hebben in het kader van de legesverordening gezegd: je kunt voor 100% je legeskosten terugverdienen als je aan de voorwaarde van duurzame bouw voldoet. Zo kan ik er nog wel een paar noemen, die mij nu niet te binnen schieten, maar dit college heeft wel degelijk duurzaamheidsmaatregelen genomen. De heer Schot: Ik vind het een fijne correctie. Dank u wel. De voorzitter: En we zitten in een duurzame raadzaal. Tweede termijn De heer Van den Brink: Mevrouw de voorzitter. Even kort. Ik ben er toch nog niet helemaal uit met de heer Van der Herberg. Als ik goed naar hem heb geluisterd, dan vraag ik hem nog één keer: gaf hij dat bijstandsvoorbeeld nu als iets wat hij nog wel uit dit traject naar voren wil zien komen of juist niet. Als hij niet akkoord gaat met het amendement van ons als drie partijen, dan gaat het niet lukken, dat is dan uitgesloten, want een bijstandsvoorbeeld zoals de heer Van der Herberg noemde, levert geen duurzame energie op. De heer Van der Herberg: De werkelijkheid is vaak wat ingewikkelder dan een vraag gesteld in de raad. Ik kan me heel goed voorstellen dat een project inzake duurzame energie, duurzame woningverbetering bijvoorbeeld, een zodanig effect heeft, dat daarmee mensen aan het werk kunnen gaan, dat wij daarmee bedrijven aan het werk zetten die daarvoor mensen nodig hebben, dat daardoor mensen geholpen worden in kwetsbare wijken die vervolgens niet naar de schuldhulpverlening hoeven. Wij zoeken wel degelijk die combinatie, maar wel met duurzame energie. De heer Hers: Mevrouw de voorzitter. Ik vrees dat er in de perceptie van het college ten aanzien van punt 5 inderdaad iets scheef zit en mogelijkerwijs is daar een punt gemaakt. Het eerste kader dat is gesteld, dat staat onder punt 2, is duurzame energie in combinatie met. Dat is waaraan we de gelden willen besteden. Van andere zaken, en dan kom ik even terug op die weg met het daarnaast staande bord dat verlicht wordt met LED-verlichting, zeggen we: we willen niet het geld aanwenden voor die weg. Maar waar het hier om gaat, is de combinatie. Het geld moet betrekking hebben op de combinatie en dat is hier verwoord met duurzame energie, maar je zou dat dus duurzame energie in combinatie met kunnen lezen. Zo is het bedoeld. Dit roept de vraag op of het verstandig is om hierover heel even te schorsen. De voorzitter: Dank u wel. Niemand meer voor de tweede termijn. Het college nog? Dat is niet het geval. Dan gaan wij over tot de schorsing. De voorzitter schorst de vergadering. De voorzitter heropent de vergadering. De heer Hers: Mevrouw de voorzitter. Ik denk dat we eruit zijn en op een wijze die voor iedereen heel goed te ondersteunen moet zijn, namelijk dat we punt 5 uitbreiden exact met de tekst zoals die onder 2. staat: de realisatie van duurzame energie in combinatie met duurzame leefomgeving en/of duurzame (sociaal)economische ontwikkeling. Dan sluit het een op een aan. Het punt is dat we bij punt 5, als het om die weg gaat, dat deel daaruit dus niet willen financieren, maar dat valt dan dus ook niet onder de duurzame leefomgeving. De voorzitter: W ethouder Jansen.

17 2013 N 454 Wethouder Jansen: Mevrouw de voorzitter. Zoals ik het nu heb begrepen, is het een optelsom van amendement 2 plus amendement 5 en dat maakt het voorstel van het college zoals het er staat. Want wat u zegt is: de ontwikkeling van duurzame energie is een kader, en b. c. Dat is hetgeen u nu met die twee amendementen bereikt. Met andere woorden, door die twee amendementen samen te voegen, met elkaar in overeenstemming te brengen, staat in feite weer het collegevoorstel recht overeind. Of ik heb het verkeerd begrepen. De heer Hers: Ik denk dat het verstandig is om punt 5 in te trekken. Als de anderen zich daarin kunnen vinden. De voorzitter: Punt 5 wordt ingetrokken. Dat is ook namens de mede-indieners? Dat is het geval. Dank u wel. Wij gaan over tot de stemming. Amendement 1 - VVD, PvdA, CDA, BL, SP, GL De fracties van VVD, PvdA, InwonersPartij, CDA, D66, GroenLinks, Lelystads Belang, Bindend Lokaal, SP en Lijst Simon Polman stemmen voor het amendement. De fracties van ChristenUnie en Leefbaar Lelystad stemmen tegen het amendement. Met 30 stemmen voor en 5 stemmen tegen wordt het amendement aangenomen. Amendement 2 - PvdA, VVD, GL, CDA, SP De fracties van VVD, PvdA, CDA, D66, GroenLinks, Leefbaar Lelystad, Lelystads Belang, SP en Lijst Simon Polman stemmen voor het amendement. De fracties van InwonersPartij, ChristenUnie en Bindend Lokaal stemmen tegen het amendement. Met 26 stemmen voor en 9 stemmen tegen wordt het amendement aangenomen. Amendement 3 - VVD, GL, CDA, BL, SP De fracties van VVD, InwonersPartij, ChristenUnie, CDA, D66, GroenLinks, Leefbaar Lelystad, Lelystads Belang, Bindend Lokaal, SP en Lijst Simon Polman stemmen voor het amendement. De fractie van de PvdA stemt tegen het amendement. Met 28 stemmen voor en 7 stemmen tegen wordt het amendement aangenomen. Amendement 4 - IP, CU, LB De fracties van VVD, PvdA, CDA, D66, GroenLinks, Lelystads Belang, Bindend Lokaal, SP en Lijst Simon Polman stemmen tegen het amendement. De fracties van InwonersPartij, ChristenUnie en Leefbaar Lelystad stemmen voor het amendement. Met 25 stemmen tegen en 10 stemmen voor wordt het amendement verworpen. Amendement 5 - VVD, SP, GL, BL Ingetrokken. De heer Van Veluwen: Mevrouw de voorzitter. Ik wou graag een stemverklaring geven. Wij zullen tegen dit voorstel stemmen. We zitten te veel met de broek tussen de ketting. Voorstellen die het leefklimaat verbeteren worden hier van tafel geveegd en daar hebben we erg veel moeite mee. Om die reden zullen wij tegenstemmen. De heer Van den Brink: Ongeveer dezelfde redenen. Met name met het amendement van de PvdA wordt toch weer de toestroom richting deze raad, waar we zelf mogen beslissen als raad over wat het college ons voorlegt, beperkt. Daar hebben wij veel moeite mee, dusdanig veel moeite dat we tegen het voorstel zullen stemmen.

18 2013 N 455 De fracties van VVD, PvdA, CDA, D66, GroenLinks, Leefbaar Lelystad, Lelystads Belang, Bindend Lokaal, SP en Lijst Simon Polman stemmen voor het voorstel. De fracties van InwonersPartij en ChristenUnie stemmen tegen het voorstel. Met 27 stemmen voor en 8 stemmen tegen wordt het voorstel, waarvan de amendementen 1, 2 en 3 onderdeel uitmaken, aangenomen. (Mevrouw Van der Kleij (PvdA) verlaat de vergadering. 11. Voorstel inzake verkeersvisie buitengebied Lelystad (stuk nr ) Amendement 1 - VVD, PvdA De fracties van VVD en PvdA stellen het volgende amendement voor: "het besluit als volgt aan te passen: Punt 2.1. c laten vervallen Punt 2.2 laten vervallen Punt 2.3 laten vervallen Toelichting: Met het toepassen van een maximumsnelheid van 60 km/u ontstaat er ook een verplichting de weg als zodanig aan te passen en in te richten. In het besluit wordt hiervoor geen nadere duiding noch een financiële dekking aangegeven. De gewenste effecten van het toepassen van de maximumsnelheid van 60 km/u zullen pas ontstaan indien er ook sprake is van een consequente handhaving. De verwachting is dat daarvan geen sprake zal zijn en daarmee ontstaat het risico dat de aanpassing van de maximumsnelheid meer een symbolische dan een effectieve oplossing zal zijn. Amendement 2 - CDA, VVD, GL, BL, LL, LB De fracties van CDA, VVD, GroenLinks, Bindend Lokaal, Leefbaar Lelystad en Lelystads Belang stellen het volgende amendement voor: "Na punt van het voorgestelde besluit toe te voegen: " Langs de Larserringweg op zeer korte termijn een (deel van het) fietspad aan te leggen voor een taakstellend bedrag van maximaal te dekken door herprioritering van de werkzaamheden binnen het werkplan 2014 Integraal Onderhoud Openbare Ruimte ; Toelichting: 1. Uit het collegevoorstel blijkt dat op de Larserringweg objectief en subjectief sprake is van een verkeersonveilige situatie. 2. Er zijn op de Larserringweg in het verleden diverse ongelukken gebeurd en deze weg wordt ook veel gebruikt door schoolkinderen 3. Door de bewoners in het buitengebied is eerder aangegeven dat de verkeersintensiteit op deze weg veel hoger is dan de metingen uit het voorjaar doen vermoeden, waarbij dan nog geen rekening is gehouden met de toename van vrachtverkeer door de uitbreiding van de activiteiten op de vuilstort. 4. Door wijziging van het karakter van de Larserringweg wordt dit een weg waar een snelheidsregiem geldt van max. 80 km/u. Dit vergt een snelle realisatie van een fietspad langs de Larsserringweg. 5. Op basis van ingewonnen informatie en in overleg met bewoners en het Flevolandschap is het mogelijk om te komen met een oplossing voor de aanleg van een fietspad die aanmerkelijk minder kosten met zich meebrengt dan eerder is aangegeven door het college. Amendement 3 - VVD, PvdA, CDA

19 2013 N 456 De fracties het VVD, PvdA en CDA stellen het volgende amendement voor: "De tekst van punt 2.4 als volgt te wijzigen: "De kruispunten op de Larserringweg duurzaam en veilig in te richten middels het effectief toepassen van bebording, belijning en/of overige markering. Toelichting: Op dit moment wordt de duiding van de voorrang op de kruispunten van de Larserringweg middels de nu aanwezige bebording slechts op een fletse wijze weergegeven. De aanwezigheid van de kruispunten als zodanig is op enige afstand zelfs nauwelijks zichtbaar. Met het toepassen van specifieke bebording, belijning en/of andere markering kan op de kruispunten de zichtbaarheid en de duiding van de voorrangssituatie veel krachtiger worden weergegeven dan thans het geval is. De aanwezigheid van de kruispunten wordt op deze wijze ook veel sterker zichtbaar. Deze herkenbaarheid van gevaarlijk geachte kruisingen wordt al op verschillende plekken in Flevoland toegepast zoals bijvoorbeeld op de kruising van de Dronterweg met de Biddingweg /Tarpanweg bij Swifterbant. Amendement 4 - VVD, PvdA De fracties van VVD en PvdA stellen het volgende amendement voor: "Het besluit als volgt aan te passen: Punt 3 te laten vervallen. Toelichting: Ten behoeve van de veiligheid op de kruispunten op de Larserringweg is het van belang dat verkeer op de Larserringweg de aldaar geldende maximaal toegestane snelheid in acht neemt. Het is eveneens van belang dat verkeer dat over de kruisende wegen de Larserringweg nadert en vervolgens die weg oprijdt of oversteekt, dit doet met voldoende voorzichtigheid. Om dit te bewerkstelligen dient de aanduiding van de maximaal toegestane snelheid en de aanduiding van de voorrang dermate duidelijk te zijn dat de naleving daarvan zo hoog mogelijk is. In Flevoland, ondermeer bij Swifterbant, zijn voorbeelden hoe een als gevaarlijk bekendstaande kruising door middel van specifieke bebording herkenbaar wordt gemaakt. Deze oplossingen vergen aanzienlijk minder ingrijpende en kostbare maatregelen. Amendement 5 - IP De fractie van de InwonersPartij stelt het volgende amendement voor: "Het voorgestelde besluitpunt 3 te vervangen door: "De financiële dekking voor de snelheidsremmende maatregelen op de Larserringweg ten laste te brengen van de Brede Doeluitkering (BDU) 2014 ad en de bewoners actief te betrekken bij het ontwerp en de uitvoering van de snelheidsbeperkende maatregelen. Argumentatie: Tijdens de sessies hebben de betrokkenheid en de constructieve bijdrage van de bewoners van het buitengebied ertoe geleid dat hen is toegezegd dat zij worden betrokken bij het overleg over de te nemen snelheidsbeperkende maatregelen op de Larserringweg. Voor de bewoners was het belangrijk om juist ook daarbij te worden betrokken en het is in hun belang de toezegging te verwoorden in het besluit. De heer Caniels: Mevrouw de voorzitter. De veiligheid langs de Larserringweg staat voorop, zeker nu de Larserringweg een gebiedsontsluitingsweg moet worden. De CDA-fractie vindt dan ook dat er snel een fietspad moet worden aangelegd. Dat hebben we al aangegeven in de BOB-sessie. Het college vindt een fietspad ook nodig, begroot dit op , deelt vervolgens mede dat er geen geld is, verwijt de

20 2013 N 457 raad dat er een bezuinigingstaakstelling is opgelegd, dient vervolgens pas na de BOB-sessie van 15 oktober bij de provincie een aanvraag in inzake de zogenaamde BDU-gelden voor een fietspad dat plotseling 1 miljoen moet kosten en hoopt dan bij de Kadernota 2015 met een voorstel cofinanciering voor een bedrag van te kunnen komen. Wij zijn verbaasd over deze uitstelmanoeuvre. Wat wij wel weten is dat de veiligheid langs de Larserringweg een dergelijk uitstel niet rechtvaardigt, nog afgezien van de risico s die je als gemeentelijke wegbeheerder loopt als er ongelukken gebeuren en de wegbeheerder terecht zou kunnen worden verweten, dat hij niet die maatregelen heeft getroffen die, gelet op het karakter van de weg, redelijkerwijs van hem mochten worden verwacht. Natuurlijk weten we als raad dat we bezuinigingstaakstellingen hebben opgelegd, maar de raad dan in de media verwijten krokodillentranen te huilen als het college zelf binnen die taakstelling een andere afweging heeft gemaakt, en dus blijkbaar het fietspad weer op de lange termijn wil schuiven, dat vinden wij niet correct. Ook in het buitengebied wonen inwoners; kinderen en fietsers 50-plussers. We hebben uit de ons ter beschikking gestelde verslagen begrepen, dat ook de bewoners vinden dat de aanleg van een fietspad dringend noodzakelijk is en dat het voor een aanmerkelijk lager bedrag realiseerbaar moet zijn. Ook is door hen gewezen op een mogelijke samenwerking met het Flevo-landschap, waardoor mogelijk voordelen zijn te behalen. Het college gaat daar niet op in. Wij betreuren dat. Wij komen met een groot aantal andere partijen met een amendement, waarbij wij stellen dat de aanleg nu snel moet plaatsvinden en voor een taakstellend bedrag van maximaal , waarvoor ruimte gevonden moet kunnen worden binnen het werkplan 2014 Integraal onderhoud openbare ruimte Immers, uit de toelichting op dit plan blijkt, dat er per saldo nog ruimte is van ten opzichte van eerdere ramingen. Wij nemen aan dat de overige ook wel te vinden moet zijn. Ik wil bij dezen graag het amendement overhandigen. De voorzitter: Dank u wel. Het amendement maakt onderdeel uit van de beraadslagingen. Het woord is aan de heer Gerritzen. De heer Gerritzen: Mevrouw de voorzitter. Ik zie dat ik nog maar twee minuten heb, maar ik wil wel opmerken dat de klok ten onrechte wat heeft doorgelopen bij de behandeling van het vorige agendapunt. Dus ik vraag u om enige clementie. Allereerst wil ik waardering uitspreken naar de bewoners van het buitengebied en de wijze waarop zij hebben geparticipeerd in dit verhaal en de wijze waarop zij allerlei ideeën en goede oplossingen hebben aangedragen. Dat brengt me meteen bij het dilemma ten aanzien van dit agendapunt. Veel goede ideeën en oplossingen, maar weinig geld, zo blijkt uit het voorstel. Dat betekent voor onze fractie dat wij keuzes moeten maken: wat vinden we belangrijk in het voorstel en waar moeten we de prioriteit leggen. Op basis van de inbreng van de bewoners, maar ook op basis van de achterliggende nota, is dat wat ons betreft de Larserringweg. Dan zijn er twee zaken die in het oog springen. Dat is de concentratie van ongevallen in het buitengebied op de kruisingen van de Larserringweg en het ontbreken van een fietspad langs deze weg. Een en ander heeft de VVD-fractie ertoe gebracht om samen met de PvdA een tweetal amendementen in te dienen en samen met de PvdA en het CDA nog een derde amendement.

2011 N 486. de heer S.G.J. van Erk (VVD), plaatsvervangend voorzitter;

2011 N 486. de heer S.G.J. van Erk (VVD), plaatsvervangend voorzitter; Raad van Lelystad C S C " 2011 N 486 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 27 september 2011 om 21.30 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad.

Nadere informatie

2012 N 561. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2012 N 561. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2012 N 561 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 6 november 2012 om 22.20 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M.

Nadere informatie

2013 N 518. de heer S.G.J. van Erk (VVD), voorzitter;

2013 N 518. de heer S.G.J. van Erk (VVD), voorzitter; 2013 N 518 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 26 november 2013 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: de heer S.G.J.

Nadere informatie

c^rr Raad van Lelystad 2013 N 206

c^rr Raad van Lelystad 2013 N 206 Raad van Lelystad c^rr 2013 N 206 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 11 juni 2013 om 22.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

c_siy y Raad van Lelystad 2011 N 491

c_siy y Raad van Lelystad 2011 N 491 y Raad van Lelystad c_siy 2011 N 491 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 11 oktober 2011 om 20.45 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad.

Nadere informatie

2006 N 258. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2006 N 258. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2006 N 258 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op donderdag 16 maart 2006 te 19.00 uur in het Stadhuis te Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M. Horselenberg,

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Nummer: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing. Programma onderdeel:

Voorstel aan de raad. Nummer: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing. Programma onderdeel: Voorstel aan de raad Nummer: 131026465 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: Afdeling: Telefoon: E-mail: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing 2.3 Leefbare stad W.J. Stinissen /

Nadere informatie

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; Raad van Lelystad c^rr 2012 N 188 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 15 mei 2012 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

Raad van Lelystad 2012 N 160

Raad van Lelystad 2012 N 160 Raad van Lelystad C S C " 2012 N 160 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 24 april 2012 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11).

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Persoonsgebondenbudget Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Mevrouw Bergkamp (D66): Voorzitter. Eigen regie en keuzevrijheid voor de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zijn

Nadere informatie

2013 N 525. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2013 N 525. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2013 N 525 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 3 december 2013 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M.

Nadere informatie

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; Raad van Lelystad c^rr 2013 N 318 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 2 juli 2013 om 20.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

* IJsselstein. Besluitenijst

* IJsselstein. Besluitenijst Besluitenijst ^ Gemeente * IJsselstein Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente IJsselstein, gehouden op donderdag 24 september 2015, om 20.00 uur in de raadzaal van het stadhuis

Nadere informatie

23. Instemmen met de Agenda Duurzaamheid

23. Instemmen met de Agenda Duurzaamheid Gemeenteraad 11 februari 2015 23. Instemmen met de Agenda Duurzaamheid Voorzitter, Daar is ze dan, de langverwachte Agenda Duurzaamheid. Het CDA is enthousiast omdat we een aparte wethouder Duurzaamheid

Nadere informatie

Raad van Lelystad 2012 N 138

Raad van Lelystad 2012 N 138 Raad van Lelystad C S C " 2012 N 138 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 10 april 2012 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

2011 N 592. de heer S.G.J. van Erk (VVD), plaatsvervangend voorzitter;

2011 N 592. de heer S.G.J. van Erk (VVD), plaatsvervangend voorzitter; 2011 N 592 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 6 december 2011 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: de heer S.G.J.

Nadere informatie

Raad van Lelystad 2013 N 88

Raad van Lelystad 2013 N 88 Raad van Lelystad L ^ rr 2013 N 88 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 5 maart 2013 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 26 maart 2015 om 20.40 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; y Raad van Lelystad 2013 N 424 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 15 oktober 2013 om 19.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

Besluitenlijst gemeenteraad Lelystad 2 december 2014

Besluitenlijst gemeenteraad Lelystad 2 december 2014 Besluitenlijst gemeenteraad Lelystad 2 december 2014 Aanwezig : De raadsleden : K.C. Aksoy, P.L.W.J. Baaten, D.B.J. Bergman, T.H. Bos, W.H. Botter, L.C.C. Buitink, D.W. Bussink, S.G.J. van Erk, L.J. Fer,

Nadere informatie

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld.

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld. Begrippenlijst gemeenteraad Absolute meerderheid Manier van besluiten waarbij een voorstel is aangenomen als meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen vóór is. Agenda Programma van de vergadering,

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

2014 N 1. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2014 N 1. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2014 N 1 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 14 januari 2014 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M. Horselenberg,

Nadere informatie

c^rr Raad van Lelystad 2013 N 180

c^rr Raad van Lelystad 2013 N 180 Raad van Lelystad c^rr 2013 N 180 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 28 mei 2013 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

1. Vaststelling agenda De agenda wordt conform voorstel vastgesteld. 2. Ingekomen en verzonden stukken Er wordt gehandeld als aangegeven.

1. Vaststelling agenda De agenda wordt conform voorstel vastgesteld. 2. Ingekomen en verzonden stukken Er wordt gehandeld als aangegeven. RAADSVERGADERING Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 29 oktober 2009 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA 0. Opening en mededelingen

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: G.A. Stavenga-Joling Aanwezig: Gemeentebelangen: G.

Nadere informatie

Raadsvergadering, 2 februari 2010. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Economisch Actie Programma

Raadsvergadering, 2 februari 2010. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Economisch Actie Programma Raadsvergadering, 2 februari 2010 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Economisch Actie Programma Nr.: 369 Agendapunt: Voorbespreking & 15 Datum: 19 januari 2010 Onderdeel raadsprogramma: Portefeuillehouder:

Nadere informatie

y Raad van Lelystad 2011 N 77

y Raad van Lelystad 2011 N 77 y Raad van Lelystad 2011 N 77 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 8 februari 2011 te 21.30 uur in het Provinciehuis van de provincie Flevoland

Nadere informatie

2014 N 111. de heer S.G.J. van Erk (VVD), voorzitter;

2014 N 111. de heer S.G.J. van Erk (VVD), voorzitter; 2014 N 111 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 11 maart 2014 om 19.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: de heer S.G.J.

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 7 Onderwerp: Meerjarenprogramma Duurzaamheid 2014-2015 Datum: 12 november 2013 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer:

Nadere informatie

Notitie raadsvragen in soorten en maten

Notitie raadsvragen in soorten en maten Notitie raadsvragen in soorten en maten Aanleiding Het komt regelmatig voor dat raadsleden een vraag willen stellen aan het college. Over een voorstel dat het college aan de raad doet. Over een artikel

Nadere informatie

Besluitenlijst Gemeenteraad Montferland

Besluitenlijst Gemeenteraad Montferland Besluitenlijst Gemeenteraad Montferland Besluiten van de openbare (en voor wat betreft agendapunt 17 besloten en geheime) vergadering van de raad van de gemeente Montferland, gehouden op donderdag 26-5-2016

Nadere informatie

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater)

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) 18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) Bijdrage 1 e termijn Voorzitter, Hoe staat de DOP tegenover het project dierenpark / centrum / theater? Wij zouden er

Nadere informatie

NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op donderdag 29 mei 2008 te 19.00 uur in het Stadhuis te Lelystad.

NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op donderdag 29 mei 2008 te 19.00 uur in het Stadhuis te Lelystad. 2008 N 305 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op donderdag 29 mei 2008 te 19.00 uur in het Stadhuis te Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M. Horselenberg,

Nadere informatie

Gemeenteraad Landsmeer

Gemeenteraad Landsmeer Gemeenteraad Landsmeer BESLUITENLIJST RAADSVERGADERING VAN 04 december 2014 Voorzitter Raadsgriffier Aanwezige raadsleden Afwezige raadsleden Aanwezige collegeleden A.N. Nienhuis C.B.H. Heusingveld N.H.W.

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 6 juli 2017.

Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Omschrijving van het Besluit voorstel 1 Opening en mededelingen. Mevrouw Fernhout (VVD)heeft zich afgemeld voor deze vergadering. Dhr. Waaijenberg heeft aangegeven verlaat

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

c_siy y Raad van Lelystad 2012 N 502

c_siy y Raad van Lelystad 2012 N 502 y Raad van Lelystad c_siy 2012 N 502 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 11 september 2012 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad.

Nadere informatie

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda.

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 5 juli 2018 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

2012 N 213. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2012 N 213. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2012 N 213 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 29 mei 2012 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M. Horselenberg,

Nadere informatie

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht 2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht Instrument Wat wil ik? Welke procedure? AMBTELIJKE BIJSTAND Verordening op de ambtelijke bijstand Gemeenteblad van Utrecht 2009, nr. 45 AMENDEMENT Artikel

Nadere informatie

Ledenbrief Stopdestank Deurne Vereniging voor bescherming van volksgezondheid, leefbaarheid en milieu nummer 45 mei 2015

Ledenbrief Stopdestank Deurne Vereniging voor bescherming van volksgezondheid, leefbaarheid en milieu nummer 45 mei 2015 Ledenbrief Stopdestank Deurne Vereniging voor bescherming van volksgezondheid, leefbaarheid en milieu nummer 45 mei 2015 In deze ledenbrief informatie over het indienen van zienswijzen tegen de Geurgebiedsvisie

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 juni 2016. De heer K. van Harten (fractie van de ChristenUnie) is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Nieuwe raad met een open blik! Anders vergaderen, anders omgaan met elkaar en met onze inwoners

Nieuwe raad met een open blik! Anders vergaderen, anders omgaan met elkaar en met onze inwoners Nieuwe raad met een open blik! Anders vergaderen, anders omgaan met elkaar en met onze inwoners 1 Waarom veranderen? We willen dualer debatteren We willen korter/ efficiënter vergaderen We willen meer

Nadere informatie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie Aan: de fractievoorzitters, collegeleden en sectordirecteuren Van: de raadsgriffier Datum: 28 mei 2008 I.a.a.: Concernstaf, Communicatie, R. ter Braak, website-beheer, infranet-beheer, raadsgriffier en

Nadere informatie

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota.

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota. Interne memo Aan : Presidium Van : Lenneke van der van der Meer Afdeling : Griffie Datum : Maart 2013 Onderwerp : Behandeling jaarrekening / scenario's voor de toekomst / perspectiefnota en begroting 1.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2008 N 225 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op donderdag 24 april 2008 te 19.00 uur in het Stadhuis te Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M. Horselenberg,

Nadere informatie

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen?

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen? PvdA Overbetuwe inbreng kadernota 2014 Voorzitter, Een bijzondere vergadering voor u en mij. Onder uw leiding is het voor het eerst dat wij een kadernota bespreken. En al doet mijn grijze haardos anders

Nadere informatie

2013 N 1. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2013 N 1. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2013 N 1 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 15 januari 2013 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M. Horselenberg,

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 26 mei 2016.

Besluitenlijst raad 26 mei 2016. Besluitenlijst raad 26 mei 2016. Omschrijving van het voorstel 1 Opening en mededelingen. Besluit De heer van Ooijen (SGP)heeft zich afgemeld voor deze vergadering(20). Mevr. Rachak (PvdA)is vanaf agendapunt

Nadere informatie

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Inhoudsopgave Voorwoord...3 Gemeenteraad...5 De werkwijze...6 Het vergaderschema...8 Het rondetafelgesprek...10 Het doel van het rondetafelgesprek...11

Nadere informatie

PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008

PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008 PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008 Aan deze openbare besluitenlijst kunnen geen rechten worden ontleend. Alleen de tekst van het door provinciale staten vastgestelde verslag bevat de formele besluitvorming

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 Onderwerp: Voorzitter: Aanwezig zijn de leden: Griffie: Portefeuillehouders: Financieel meerjarenbeleid

Nadere informatie

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Dank u wel voorzitter, Graag wil ik beginnen met het danken van het college en haar ambtenaren voor de uitvoerige beantwoording van alle vragen die wij hadden.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1076608 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1076607 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Ptjrmerend

Nadere informatie

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber Spelregels Jongerengemeenteraad 19 februari 2015 Er zijn 2 onderwerpen (agendapunten): - Veiligheid - Openings- en sluitingstijden van de horeca Regels van de vergadering - Ieder onderwerp/ agendapunt

Nadere informatie

Praat met de Gemeenteraad

Praat met de Gemeenteraad Praat met de Gemeenteraad Griffie, januari 2016 Zakboekje voor inwoners en instellingen Inhoudsopgave Voorwoord...3 De gemeenteraad...4 De werkwijze...4 Het Beeld - rondetafelgesprekken...5 Het Debat debatraad...5

Nadere informatie

Raadbijeenkomst 15 oktober 2013 Pagina 1

Raadbijeenkomst 15 oktober 2013 Pagina 1 15 oktober 2013 Sessie 1 Ontwikkelingen en trends in Lelystad (U13-74411) Voorzitter: Els Middelkoop Ambt: Gerry Asselman en Peter Reinsch Griffier: Cees Rijksen Aanwezig: 9 raadsleden/fa, 4 ondersteuning,

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE REGLEMENT VAN ORDE 2 HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN... 2 artikel 1: Toepassing van dit reglement 2 artikel 2: Definitiebepalingen 2 artikel 3: Handhaving van de orde 2 artikel 4: Amendementen

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 6 november 2018 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 6 november 2018 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 6 november 2018 in de raadzaal Voorzitter Griffier : M.A.P. Michels : S.P. van Hemmen Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

dinsdag 2 juli 2013 om 20.00 uur

dinsdag 2 juli 2013 om 20.00 uur 2013 N 318 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 2 juli 2013 om 20.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M. Horselenberg,

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars.

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 29 mei 2019 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

Welkom. bij de. gemeenteraad

Welkom. bij de. gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad. De raad neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken in de gemeente. Of het nu gaat om toeristenbelasting

Nadere informatie

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 20 december 2007 over het wapenexportbeleid.

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 20 december 2007 over het wapenexportbeleid. Wapenexportbeleid Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 20 december 2007 over het wapenexportbeleid. Voorzitter. Voor het kerstreces hebben wij met de staatssecretaris van

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Besluitenlijst Voorrondes Openbaar Raadsavond Wormerland - dinsdag 1 oktober 2013 - Voorrondes

Besluitenlijst Voorrondes Openbaar Raadsavond Wormerland - dinsdag 1 oktober 2013 - Voorrondes Besluitenlijst Voorrondes Openbaar Raadsavond Wormerland - dinsdag 1 oktober 2013 - Voorrondes Nr. Onderwerp Besluit Algemene Zaken Aanwezig: H.J. Al (vz), A. Smit-de Ridder(VLW), H. Mak (SP), J.N. Stevens(GL),

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om uur in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om uur in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om 19.30 uur in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels griffier: J. van der Meer Aanwezig: PvdA: J.W. Nanninga,

Nadere informatie

AFSPRAKENLIJST PRESIDIUM 20 APRIL 2015

AFSPRAKENLIJST PRESIDIUM 20 APRIL 2015 AFSPRAKENLIJST PRESIDIUM 20 APRIL 2015 Aanwezig de leden: Tevens aanwezig: Afwezig: Rollingswier (voorzitter), De Boer (GroenLinks), Gilissen (VVD), Schipper (SP), Van Waveren (CDA), Haage (PvdA), Bos

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 13 september 2016 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 13 september 2016 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 13 september 2016 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: J. Hoekzema,

Nadere informatie

Wijziging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand in verband met de verlenging van de werkingsduur van die wet.

Wijziging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand in verband met de verlenging van de werkingsduur van die wet. Hieronder het antwoord van de staatssecretaris van BZK op vragen uit de Kamer over de voorgestelde verlenging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand. Van deze tekst zijn twee versies in omloop geweest

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen.

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen. Tweede Kamer, 54e vergadering, Donderdag 14 februari 2008 Algemeen Concurrentievermogen Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 november 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 november 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 november 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014 POLITIEKE MARKT APELDOORN Voorzitter: G.L.Y. Bos Secretaris: A. Oudbier Notulist: J. Versteeg Onderwerp Voorstel Subsidieaanvraag i.h.k.v. de Beleidslijn gemeenten Datum 9 januari 2014 Tijdstip 19.00 20.00

Nadere informatie

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels 360 feedback 3.1 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDH31 Datum: 2-02-2014 Personen welke de formulieren hebben ingevuld: - M. Camp - Menno Lageweg - Ir. S.W.L. van Herk - D.J. Jager M. Camp

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 30 juni 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 30 juni 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 30 juni 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

I.T.J.M. Wolsing, T.J.H.M. Loeff-Hageman, W.A.R. Visser, W.J.A. Gerritsen.

I.T.J.M. Wolsing, T.J.H.M. Loeff-Hageman, W.A.R. Visser, W.J.A. Gerritsen. Besluiten van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Montferland, gehouden op donderdag 30-10-2014 in de raadszaal (Gouden Handen, Emmerikseweg 17) aanvang 19:30 uur. Voorzitter: Griffier:

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. itel. Besluitenlijst openbare raadsvergadering. november Agenda. raadzaal, gemeentehuis Markt 7 in Aalten

GEMEENTERAAD. itel. Besluitenlijst openbare raadsvergadering. november Agenda. raadzaal, gemeentehuis Markt 7 in Aalten Besluitenlijst openbare raadsvergadering gemeente Aalten 25 november 2014. Plaats Begintijd Voorzitter Griffier raadzaal, gemeentehuis Markt 7 in Aalten 19.30 uur Burgemeester G. Berghoef voorzitter de

Nadere informatie

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; y Raad van Lelystad 2010 N 386 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 12 oktober 2010 te 21.30 uur in het Provinciehuis van de provincie Flevoland

Nadere informatie

Raad van Lelystad 2013 N 148

Raad van Lelystad 2013 N 148 Raad van Lelystad L ^ rr 2013 N 148 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 14 mei 2013 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 26 januari 2017

Besluitenlijst raad 26 januari 2017 Besluitenlijst raad 26 januari 2017 Omschrijving van het voorstel Besluit 1 Opening. In het kader van nationale gedichten dag zullen er drie gedichten door raadsleden worden voorgedragen. Voordracht gedicht

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 681 Verlenging van de zittingsduur van gemeenteraden in gemeenten waarvoor met ingang van 1 januari 2015 een wijziging van de gemeentelijke

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

= = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 Agendanr. 7.

= = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 Agendanr. 7. *ZE946A470E0* = = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 Agendanr. 7. Aan de Raad No.ZA.13-22432/DV.13-190, afdeling Ruimte. Sellingen, 16 mei 2013 Onderwerp: Beleidsvisie Wonen en Leven Inleiding

Nadere informatie

Conceptbesluitenlijst van de vergadering van de raadscommissie

Conceptbesluitenlijst van de vergadering van de raadscommissie Conceptbesluitenlijst van de vergadering van de raadscommissie Datum: 20 november 2012 met voortzetting op 21 november 2012 Plaats: raadszaal gemeentehuis, Vendelweg 1 te Steenwijk Tijd: 19.30 uur ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014 Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014 Aanwezig: M. Sahinturk (CDA), A. van Zeeland (CDA), J. Hendriks (CDA), M. Thijssen (CDA), C. Angevaren (VVD), L. van Heeswijk (VVD), R. Gertsen

Nadere informatie

Z.J. van der Houwen (PvdA), plaatsvervangend voorzitter;

Z.J. van der Houwen (PvdA), plaatsvervangend voorzitter; 2008 N 714 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op donderdag 16 oktober 2008 te 19.00 uur in het Stadhuis te Lelystad. Aanwezig zijn: Z.J. van der Houwen (PvdA),

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis.

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis. Vragen en antwoorden over de ideeënmarkt De raad van Beuningen organiseert deze ideeënmarkt voor het eerst, dus voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden) voor u op

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken Vragen en antwoorden over de motiemarkt De gemeenteraad van Beuningen organiseert weer een motiemarkt op donderdagavond 5 oktober. Voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden)

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

Voorzitter: Van Miltenburg. Mededelingen

Voorzitter: Van Miltenburg. Mededelingen Voorzitter: Van Miltenburg Mededelingen Op de tafel van de Griffier ligt een lijst van ingekomen stukken. Op die lijst staan voorstellen voor de behandeling van deze stukken. Als voor het einde van de

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud.

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud. Voorzitter, Ik wil graag beginnen met het bedanken van het college voor het beantwoorden van alle vragen. En wethouder de Wit heeft daarbij een extra compliment verdiend omdat hij op uitstekende wijze

Nadere informatie