Samenvatting Vastleggen in bedrijfsprocessen Informatiekunde H. 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting Vastleggen in bedrijfsprocessen Informatiekunde H. 2"

Transcriptie

1 Samenvatting Vastleggen in bedrijfsprocessen Informatiekunde H Bedrijfsprocessen In een onderneming worden diverse bedrijfsprocessen uitgevoerd. Een bedrijfsproces geeft duidelijk aan wat een onderneming voor activiteiten moet uitvoeren om de klant een afgesproken dienst of product te leveren Ordening van activiteiten Activiteiten = de werkzaamheden die 1 persoon achter elkaar kan uitvoeren. Bijvoorbeeld; het verwerken van een telefonisch binnengekomen bestelling van kinderspeelgoed tot een in de computer vastgelegde order. Deze activiteiten zijn deel van een keten van activiteiten. Je kunt activiteiten op twee manieren ordenen; 1. Bedrijfsfuncties 2. Bedrijfsprocessen Traditioneel worden activiteiten geclusterd op basis van gelijkwaardigheid. Ad 1. Activiteiten die geclusterd worden in bedrijfsfuncties zijn bijvoorbeeld; inkoopafdeling, verkoopafdeling, productie, voorraadbeheer. Het nadeel hiervan; de afdelingen vormen eilandjes die hun eigen belangen nastreven en niet die van de klant. Om dit te voorkomen zijn ondernemingen gaan werken vanuit processen. Ad 2. Bedrijfsprocessen; een indeling van activiteiten waarbij elke activiteit iets toevoegt aan het realiseren van een product of dienst. De aandacht wordt gericht op samenhang van activiteiten waardoor efficiëntie van het proces belangrijker wordt dan de eigen afdeling. Het proces doorloopt namelijk alle afdelingen -> beter voor de klant Activiteiten Een activiteit omvat een aantal handelingen die door een persoon, machine of beide meteen achterelkaar verricht kunnen worden. De persoon of machine die de activiteit uitvoert is de uitvoerende actor. Trigger = de redden een activiteit gestart wordt. Vb. Een klant belt op om een order te plaatsen. Dat is de trigger om de activiteit een offerte maken te starten. Een trigger kan ook een datum of tijd zijn. Keten van activiteiten. Als een activiteit beëindigd is kan begonnen worden met een andere activiteit. De ene activiteit volgt op de andere en vormt zo een keten. Impuls. Elke activiteit van de keten wordt getriggerd, behalve de eerste. Die wordt gestart door een impuls. Dit is de aanleiding van een reeks van activiteiten van het bedrijfsproces. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen interne en externe klanten, van binnen het bedrijf en erbuiten.

2 Voor voorbeelden zie het bestand op BB blz 44 (de bladzijden gaan volgens de nummering van het bestand) Bedrijfsprocessen Een bedrijfsproces = een reeks van activiteiten die chronologisch worden uitgevoerd met als begin de impuls en als eind de volledige afwikkeling van het proces, gericht op het leveren van een product of een dienst. Alle werknemers in een onderneming zijn uitvoerenden van een bedrijfsproces. Zie fig. 2.1 Je kunt binnen een onderneming verschillende bedrijfsprocessen onderscheiden met de bijbehorende namen; verkoopproces, inkoopproces enz. Deze processen komen in verschillende ondernemingen niet overeen ook al heten ze hetzelfde. Deze verschillende processen doorlopen verschillende bedrijfsfuncties. Als een klantorder de impuls is van een bedrijfsproces, worden de eerste activiteiten binnen de afdeling Verkoop uitgevoerd. De afhandeling (betalen) door Financiën. Zie fig. 2.2

3 2.2 Activiteitenbeschrijving Belangrijk is dat je zicht hebt op het verloop van een bedrijfsproces. Dit kan op een aantal manieren; - Verhalende beschrijving door personen die het proces uitvoeren - Gedetailleerde beschrijving -> werkinstructie. Er is heel concreet opgeschreven voor de werknemer hoe of wat. - Is deze beschrijving wat globaler -> activiteitenbeschrijving. = basis van het wat meer abstractere gegevensstroomschema Beschrijving bedrijfsproces Nieuwe medewerkers vroeger door collega ingewerkt. Nadeel; kost tijd. Tegenwoordig; schriftelijke werkinstructies. Zeer gedetailleerd aangegeven wat bepaalde werkzaamheden inhouden. Omdat het zeer gedetailleerd moet zijn, wordt zoiets al snel te veel pagina s lang. Daarom gebruikt men een meer globale, ingekorte en gestructureerde versie van de werkinstructie -> activiteitenbeschrijving. Hierin wordt alles zeer gestructureerd vastgelegd (dmv een format) binnen een onderneming moet altijd dezelfde structuur gebruikt worden door iedereen. Voorbeeld van structuur (format); 1. Nummer en naam activiteit: belangrijk dat er een duidelijke naam is voor verschillende activiteiten. Bv. Factureren. 2. Afdeling: duidelijk in welke afdeling welke activiteit uitgevoerd moet worden. 3. Uitvoerende: door persoon of machine. Namen; inkoper, verkoper. Wie welke activiteit precies uitvoert staat in de functieomschrijving van de werknemer. 4. Handelingen in termen van; Doe dit.. Ga na dat.. De handelingen worden geclusterd in activiteiten. Vb. open het programma, voer klantgegevens in, enz. 5. Uitzonderingen; handelingen die anders zijn dan de normale gang van zaken. Deze uitzonderingen worden opgenomen omdat een bedrijfsproces als een reeks activiteiten vaak een vereenvoudiging is, een idealisering. Werkelijkheid is veel complexer. Activiteiten kunnen vertakken in verschillende vervolgactiviteiten. Dit vormt een netwerk dat een werkstroom genoemd wordt. Dit is echter te complex om snel zicht te krijgen op het bedrijfsgebeuren Maken van activiteitenbeschrijvingen Een activiteitenbeschrijving kun je pas maken als een bedrijfsproces geanalyseerd is. Dat houdt in dat er verschillende personen geïnterviewd moeten worden om vast te stellen wat hun precieze werkzaamheden zijn. Daarna moet de chronologie van deze werkzaamheden vast gesteld worden en ook bij welke bedrijfsprocessen ze horen. Nu kun je pas een activiteitenbeschrijving maken en het maken van het gegevensstroomschema. Zie voorbeeld 2.1 hoe je een activiteitenbeschrijving maakt op blz 48 van het bestand.

4

5 Herkennen van activiteiten. Beschrijving van het bedrijf eerst in het kort de aard van het bedrijf door organogram. Bedrijfsproces pas beschreven na het kopje reparatieproces. Uit deze beschrijving moet gehaald worden welke de activiteiten zijn. Deze moet je echter wel kunnen herkennen. Hier worden mensen in getraind. Als bepaalde handelingen door een persoon worden uitgevoerd maar zit er een noodzakelijke stop tussen wordt dit gesplitst in twee activiteiten. In de voorbeelden zie je door middel van de alinea s wat de verschillende activiteiten zijn. In de werkelijkheid is dit niet zo. Activiteiten beschrijven. In het voorbeeld 2.2 op blz 50 staat het hele proces vanuit het gezichtspunt van het bedrijf beschreven.

6 2.3 Visualisatie bedrijfsproces Bedrijfsproces beschrijven geeft inzicht in de werkzaamheden. Niet alles wordt duidelijk gemaakt, maar de zaken die voor een bedrijfsproces van wezenlijk belang zijn worden slechts toegelicht. Zoals de stroom van gegevens die worden vastgelegd, verwerkt en gebruikt. Voor iedere activiteit is informatie nodig, kan verzameld worden uit gegevens van vorige activiteiten of van buitenaf. De gegevens vormen het bindmiddel voor vrijwel alle activiteiten op operationeel en managementgebied. Dit wordt overzichtelijk gemaakt door het gegevensstroomschema Gegevensstroomschema s Schema s worden veel gebruikt om complexe zaken duidelijk en overzichtelijk te maken. Een gegevensstroomschema is een veelgebruikte techniek om de samenhang tussen activiteiten en informatiestromen in beeld te brengen. Het is een van de vele technieken om dat doel te bereiken. De basis elementen van zo n schema zijn zeer eenvoudig. Een gegevensstroomschema (GGS) noemt men ook wel een data flow diagram (DFD). Hierin kun je goed zien welke gegevens diverse activiteiten nodig hebben voor de uitvoering van de handelingen, welke gegevens ze afgeven en welke gegevens opgeslagen worden. De naam van een gegevensstroom is de abstractie van een veelheid aan benodigde gegevens. Zie figuur 2.4 als voorbeeld van een gegevensstroom op blz 53. Met deze GSS is het mogelijk de informatievoorziening in een bedrijfsproces in kaart te brengen en ook de gegevensuitwisseling tussen de diverse bedrijfsprocessen aan te geven. Een GSS is zeer geschikt om administratieve processen in beeld te brengen en deze te analyseren. Ook kun je zien hoe de gegevensverwerking verloopt., waar de gegevens vandaan komen, bij welke activiteiten, deze verwerkt worden en waar ze naartoe gaan. Een afbeelding maakt het eenvoudig om knelpunten te onderkennen. Een overzichtelijk diagram kun je gebriuken om aan te geven waar de nmodige aanpassingen moeten komen in het bedrijfsproces. Bij een overmatig complex bedrijfsproces kun je het GGS gebruiken om het te vereenvoudigen.

7 2.3.2 Basissymbolen van een gegevensstroomschema Figuur 2.5 een aantal basisfiguren voor een GGS op blz 54. Hiermee kan alles in beeld gebracht wordt wat noodzakelijk is voor de gegevensverwerking. Gegevensverwerking gaat niet in op de fysieke goederenstromen. Er zijn aanvullende regels die logisch voortkomen uit de afspraken en regels in figuur 2.5; - Er kan nooit een gegevensstroom lopen van gegevensverzameling naar gegevensverzameling zonder dat een activiteit deze gegevensstroom in werking zet. - Er kan nooit een gegevensstroom rechtstreeks lopen van gegevensverzameling naar een bestemming zonder een activiteit. - Er kan nooit een gegevensstroom lopen van bron naar bestemming. Deze stromen gaan over activiteiten die zich buiten het bedrijf afspelen en de onderneming niet rechtstreeks beïnvloeden. - Voor elke activiteit en gegevensverzameling geldt dat er minstens één ingaande stroom is en minstens één uitgaande stroom is Twee-eenheid; activiteitenbeschrijving en GGS s Een GGS gaat over hetzelfde bedrijfsproces als waar de activiteitenbeschrijving over handelt. Ze vullen elkaar aan. Activiteitenbeschrijving geeft aan wie wat doet bij welke afdeling. Het GGS inventariseert op een wat hoger abstractieniveau alles wat met gegevens en gegevensverwerking te maken heeft. Zie fig 2.6 voor de koppeling tussen deze twee.

8 De activiteit van het GGS symbolissert de details in de activiteitenbeschrijving te vinden zijn. De naam voor de gegevensstroom bevat veel meer onderwerpen dan die de naam weergeeft. Die onderwerpen zie je in de activiteitenbeschrijving. Door de introductie van de computer valt het oude systeem, de kaartenbak, weg. Fig. 2.7 geeft een uitdraai van een pc weer. 2.4 interpreteren gegevensstroomschema de volgende bedrijfsprocessen zijn exemplarisch = ze komen in vrijwel elke onderneming voor, maar vaak met kleine aanpassingen per onderneming. Het lezen en interpreteren van een GGS wordt toegelicht aan de hand van het verkoopproces. De nadruk ligt op visualisatie van een GGS en hoe je deze leest. De impuls tot het verkoopproces is de order die de externe klant plaatst bij de afdeling Verkoop. De afsluiting van het bedrijfsproces wordt gevormd als de klant betaalt voor de levering. In fig. 2.8 zie je het GGS van het verkoopproces. De keten van activiteiten van het verkoopproces begint in het GGS bovenaan en eindigt onderaan. De activiteiten staan beschreven in de bijbehorende activiteitenbeschrijving. Het GGS geeft alleen info over de gegevens. Toch kun je aflezen wat voor handelingen er binnen de activiteit gebeurt. Zie voorbeeld 2.3 op blz. 56/57, dit legt 2.8 geheel uit!

9 Vaak wordt de eerste activiteit voorafgegaan door de activiteit: het maken van een offerte. Ook vaak na de laatste activiteit: het maken van een offerte. Er zijn ook nog allerlei controlemomenten en uitzonderingen die het bedrijfsproces complex maken. 2.5 Ontwerpen van GGS In deze paragraaf wordt een beschrijving gegeven van het inkoopproces. De beschrijving dient als basis om een GGS voor een bedrijfsproces op te stellen Beschrijving inkoopproces Het inkoopproces is vrijwel in elke onderneming aanwezig. Bij dienstverlenende onderneming bestaat inkoop uit bijv. kantoormeubelen. Bij een productieonderneming bestaat de bulk van de ingekochte goederen uit artikelen die na eventuele bewerking doorverkocht worden. Verschillende afdelingen zijn betrokken bij het inkoopproces. Zie voorbeeld 2.4 op blz. 58.

10 In deze beschrijving is niet afgeweken van de chronologie van de activiteiten van het bedrijfsproces. In de praktijk wordt het zicht op het bedrijfsproces vaak vertroebeld door allerlei activiteiten die ook bij een ander bedrijfsproces ingedeeld kunnen worden, of uitzonderingen. Deze beschrijving van het inkoopproces moet omgezet worden in een GGS door; - de activiteiten benoemen - de gegevensopslag vaststellen - de gegevensstroom bepalen met bijbehorende bronnen/bestemmingen. Benoemen activiteiten; Om een bedrijfsproces in een GGS te zetten moet je dus eerst de activiteiten bepalen. Herkennen van activiteiten is lastig, maar in een casus let je op de alineaverdeling. In de eerste alinea beschrijft de handelingen die het computersysteem verricht. Dit noem je voorraad peilen. De tweede en volgende alinea s ; Bestellen, Ontvangen goederen, controleren factuur en betalen levering. Bij het begin van het maken van een GGS wordt elke naam in een daartoe bestemd symbool gezet en onder elkaar in het midden van het schema geplaatst. Zie fig 2.9 op blz. 60

11 Vaststellen gegevensverzameling; Een gegevensverzameling wordt ook wel gegevensopslag of bestand genoemd. = de plaats waar gegevens gedurende lange tijd bewaard worden. (computerbestanden). Bij de tweede stap worden de diverse gegevensverzamelingen in het schema geplaatst, met de bijbehorende gegevensstromen. Kijk per activiteit welke bestanden genoemd worden en plaats ze in het schema links van de activiteit als er gegevens uit gebruikt worden en rechts als er gegevens in worden gestopt. Zie fig Bepalen gegevensstromen en bronnen/bestemmingen; De bronnen en bestemmingen (=buitenwereld) vormen de personen, bedrijven en instellingen die geen deel uitmaken van de onderneming waarvan we een gegevensstroomschema opstellen. UIT bronnen komen gegevens, en gegevens gaan NAAR bestemmingen. De bronnen en bestemmingen worden links of rechts van de activiteit geplaatst, voorzien van de gegevensstroom. (bron =links, bestemming=rechts) In de derde stap lees je de activiteit door en kijk of een buitenwereld genoemd wordt. Let daarbij op of er een gegevensstroom is. Zie 2.10 hoe de buitenwereld in het schema staat. Je hebt ook stromen van activiteit naar activiteit. Zie fig Alle stromen gaan van laaggenummerde activiteiten naar hoger genummerde activiteiten (dus van boven naar beneden) en nooit andersom.

12 2.6.1 Afstemming bedrijfsprocessen De diverse bedrijfsprocessen die binnen een onderneming uitgevoerd worden staan niet los van elkaar, ze hebben elkaar nodig. De koppeling tussen bedrijfsprocessen wordt in veel gevallen gevormd door een van de gegevensverzamelingen. De gegevens van het ene proces worden gebruikt in een ander bedrijfsproces. Het is nodig om een beeld te hebben van deze relaties tussen de processen, dan weet je ook wat er tussen de bedrijfsprocessen gebeurt. In een GGS worden verschillende niveaus aangebracht. Daar gaat deze paragraaf over Overzichtsdiagram Een overzichtsdiagram is een GGS waarin de relaties tussen de relevante bedrijfsprocessen zijn weergegeven. In dit diagram wordt elk van de relevante bedrijfsprocessen met een enkel processymbool weergegeven. De koppelingen tussen de bedrijfsprocessen vormen in het diagram de gegevensverzamelingen die door de verschillende bedrijfsprocessen gebruikt worden en de rechtstreekse gegevensstromen tussen de bedrijfsprocessen. Ook worden de bronnen en bestemmingen weergegeven. Zie fig op blz. 63. Explosie Op het hoogste niveau van het overzichtsdiagram staan de bedrijfsprocessen. Het GGS van het individuele bedrijfsproces is te vinden op het lagere niveau. Het lagere niveau is een ander diagram. Het is een detaillering. het lagere niveau is een explosie of verfijning. In 2.12 staan het verkoop en inkoopproces afgebeeld. De explosie van het verkoopproces staat in 2.8 en de verfijning van inkoopproces in 2.11 Een explosie geldt voor 1 bedrijfsproces uit het overzichtsdiagram. Relatie overzichtsdiagram en explosie In het overzichtsdiagram zijn alleen de gegevensverzamelingen weergegeven die door verschillende bedrijfsprocessen gebruikt worden. De relatie tussen het hogere en lagere niveau wordt ook gelegd door de gegevensstromen. Een gegevensstroom die in een overzichtsdiagram van een bron naar een proces stroomt vind je ook terug in de explosie. Het overzichtsdiagram en de explosie vormen een samenhangend, consistent geheel. Consistentie is een vereiste van het overzichtsdiagram en de daarbij horende GGSen

13 Zie fig op blz Totaaloverzicht bedrijfsprocessen Door middel van een overzichtsdiagram is er samenhang verkregen in de operationele werkzaamheden binnen een onderneming. Het geeft de gegevensuitwisseling weer tussen bedrijfsprocessen onderling en bedrijfsprocessen in de omgeving van het bedrijf. De explosie van de individuele bedrijfsprocessen in de vorm van een gegevensstroomschema geeft de afstemming weer tussen de diverse activiteiten en de relatie met de bestanden in de infosystemen. De activiteitenbeschrijvingen geven aan welke medewerker wat binnen de onderneming doet. Binnen een onderneming worden veel verschillende bedrijfsprocessen uitgevoerd. Het overzichtsdiagram wordt veel te uitgebreid als al deze processen met hun onderlinge relaties weergegeven worden. Daarom moet men beperken. De vraag is welke bedrijfsprocessen in het overzichtsdiagram moeten worden opgenomen. De beperking kan gevormd worden door een aantal redenen; - Om een overzicht te hebben van een aantal belangrijke bedrijfsprocessen en activiteiten binnen de onderneming. - Om fouten of knelpunten in de informatieverzorging op te sporen. - Een bestaand bedrijfsproces te beschrijven met als doel dit aan te passen aan een nieuwe situatie. De onderlinge afstemming en besturing van bedrijfsprocessen wordt steeds meer geautomatiseerd en geoptimaliseerd: een ERP-systeem zorgt ervoor dat bedrijfsprocessen op integrale wijze worden aangestuurd. ERP staat voor Enterprise Resource Planning Opzet bedrijfsbeschrijving Het beschrijven van een bedrijf met een overzichtsdiagram, GGS en activiteitenbeschrijvingen komt voort uit het creatieve proces van analyseren, abstraheren en modelleren. De beschrijving vormt een soort piramide waar in de top het overzichtsdiagram staat, en waarvan de zeer brede basis wordt gevormd door al de activiteiten beschrijvingen. Men gebruikt de Top-down werkwijze om een bedrijf te beschrijven. Deze werkwijze gaat alsvolgt; a. Onderzoek in de gegeven situatie van de casus of van het bedrijf wat de diverse bedrijfsprocessen zijn. b. Zet deze in het overzichtsdiagram c. Explodeer de bedrijfsprocessen die voor het onderzoek nodig zijn in een GGS.

14 d. Pas het overzichtsdiagram aan. De bronnen en bestemmingen, de gegevensstromen die naar het proces lopen en de bestanden die door het proces gebruikt worden, moeten consistent zijn met het GGS van het bedrijfsproces e. Maar de activiteitenbeschrijving van het bedrijfsproces. Dit levert inzicht op waardoor aanpassingen van het GGS weer nodig zijn. Als het GGS verandert wordt, moet het overzichtsschema ook weer verandert worden.

Je kunt een Data Flow Diagram (DFD) gebruiken om gegevensstromen op een grafische wijze weer te geven.

Je kunt een Data Flow Diagram (DFD) gebruiken om gegevensstromen op een grafische wijze weer te geven. HOOFDSTUK 2 Module 2 - Schematechnieken en databases 2.1 Inleiding Wat is een? Je kunt een (DFD) gebruiken om gegevensstromen op een grafische wijze weer te geven. Een DFD geeft een beperkte weergave van

Nadere informatie

Logistiek modellen H3 Logistiek raamwerk bij productielogistiek:

Logistiek modellen H3 Logistiek raamwerk bij productielogistiek: Logistiek modellen H3 Logistiek raamwerk bij productielogistiek: 1. Grondvorm productielogistiek (fysieke inrichting) 2. Besturingssysteem productielogistiek (beheersing) 3. Informatiesysteem productielogistiek

Nadere informatie

Procesmanagement. Waarom processen beschrijven. Algra Consult

Procesmanagement. Waarom processen beschrijven. Algra Consult Procesmanagement Waarom processen beschrijven Algra Consult Datum: 22 oktober 2009 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. WAAROM PROCESMANAGEMENT?... 3 3. WAAROM PROCESSEN BESCHRIJVEN?... 3 4. PROCESASPECTEN...

Nadere informatie

Gasunie inkoopproces 2012

Gasunie inkoopproces 2012 Gasunie inkoopproces 2012 Gasunie inkoopproces 2012 Of het nu gaat om het optimaliseren van het gastransport of om het beheren en aansturen van onze leveranciers, bij Gasunie zijn we continu op zoek naar

Nadere informatie

AAN DE SLAG L O G I S T I E K G E D E E LT E i

AAN DE SLAG L O G I S T I E K G E D E E LT E i AAN DE SLAG LOGISTIEK GEDEELT E i Inhoudsopgave Inleiding... 3 Begin... 4 Schermuitleg... 6 Beschrijving inkoopproces... 7 Beschrijving verkoopproces... 9 Voor veel gestelde vragen (FAQ) kunt u terecht

Nadere informatie

DATAMODELLERING DATA FLOW DIAGRAM

DATAMODELLERING DATA FLOW DIAGRAM DATAMODELLERING DATA FLOW DIAGRAM Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm data flow diagram beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen. Wil

Nadere informatie

Managing Computer Technology Library ---------------- Aanpassingen v1.1 versus v1.0

Managing Computer Technology Library ---------------- Aanpassingen v1.1 versus v1.0 Managing Computer Technology Library ---------------- Aanpassingen v1.1 versus v1.0 v1.1 versus v1.0...3 Aanpassingen - Algemeen... 3 Aanpassingen Hoofdstuk 6: Taakgebied Gebruikersondersteuning... 5 Aanpassingen

Nadere informatie

Gasunie vernieuwt inkoopproces

Gasunie vernieuwt inkoopproces Gasunie vernieuwt inkoopproces Gasunie vernieuwt inkoopproces Of het nu gaat om het optimaliseren van het gastransport of om het beheren en aansturen van onze leveranciers, bij Gasunie zijn we continu

Nadere informatie

Taakgebied Bepalen huidige bedrijfsprocessen

Taakgebied Bepalen huidige bedrijfsprocessen Weten wat je doet, maar ook hoe je het doet, is de basis voor elke toekomst. Hoofdstuk 22 Taakgebied Bepalen huidige bedrijfsprocessen V1.1 / 01 september 2015 MCTL v1.1 Hoofdstuk 22... 3 Plaats in het

Nadere informatie

DATAMODELLERING SIPOC

DATAMODELLERING SIPOC DATAMODELLERING SIPOC Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm Sipoc beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen. Wil je een beeld krijgen van

Nadere informatie

Samenvatting Informatica Module 1 (hfd 1+2+3)

Samenvatting Informatica Module 1 (hfd 1+2+3) Samenvatting Informatica Module 1 (hfd 1+2+3) Samenvatting door een scholier 979 woorden 8 november 2011 5,5 3 keer beoordeeld Vak Informatica Informatica module1 hoofdstuk 1. 1. ICT informatie- en communicatie

Nadere informatie

Managementinformatiesysteem

Managementinformatiesysteem Managementinformatiesysteem (aanvulling bij hele boek) Het opzetten van een managementinformatiesysteem Wanneer je een werkstuk moet maken, bijvoorbeeld over de houding van de Nederlanders ten opzichte

Nadere informatie

Enterprise Resource Planning

Enterprise Resource Planning Enterprise Resource Planning Hoofdstuk 2 Re-engineering en systemen voor Enterprise Resource Planning Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner Leerdoelstellingen De factoren

Nadere informatie

Checklist E-procurement

Checklist E-procurement Checklist E-procurement CA 1.20-1 CA 1.20 Checklist E-procurement Wat is e-procurement? E-procurement is letterlijk elektronisch inkopen, oftewel het inkopen van producten en diensten door bedrijven of

Nadere informatie

Lean Six Sigma. 1. Wat is het? Wat is Lean Six Sigma (LSS)?

Lean Six Sigma. 1. Wat is het? Wat is Lean Six Sigma (LSS)? 1. Wat is het? 2. Wat levert het me op? 3. Hoe werkt het? Lean, Six Sigma en DMAIC. 4. Wie gebruikt het? 5. Hoe maak ik een eerste stap? Lean Six Sigma 1. Wat is het? Wat is Lean Six Sigma (LSS)? Het gebruikt

Nadere informatie

DATAMODELLERING CRUD MATRIX

DATAMODELLERING CRUD MATRIX DATAMODELLERING CRUD MATRIX Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm CRUD Matrix beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen. Wil je een beeld

Nadere informatie

De 8 meest gebruikte interfaces tussen ERP & WMS

De 8 meest gebruikte interfaces tussen ERP & WMS De 8 meest gebruikte interfaces tussen & Inhoud Een interface is een technische term voor een koppeling tussen verschillende software pakketten. Op één van de meest gestelde vragen binnen een selectie

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Voorraad. Hoofdstuk 2 Wat is logistiek?

Hoofdstuk 1 Voorraad. Hoofdstuk 2 Wat is logistiek? Hoofdstuk 1 Voorraad 1.1 Over het algemeen is er een grote voorraad in de apotheek aanwezig met veel verschillende geneesmiddelen in verschillende aantallen per geneesmiddel. Door welke twee factoren wordt

Nadere informatie

Examen AA ICAIS-2 / BIV2

Examen AA ICAIS-2 / BIV2 Examen AA ICAIS-2 / BIV2 DATUM: 21 juni 2018 TIJD: 13.30-16.30 uur Belangrijke informatie: Dit examen bestaat uit 10 opgaven (5 pagina s inclusief voorblad). Controleer of dit examen compleet is! Vermeld

Nadere informatie

ISM: BPM voor IT Service Management

ISM: BPM voor IT Service Management ISM: BPM voor IT Service Management ISM: BPM voor IT Service Management Het jonge IT-vakgebied wordt bestookt met allerlei frameworks om grip te krijgen op de input en output: ITIL, ASL, BiSL, COBIT en

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6 Inleiding De afgelopen vijftien jaar hebben we veel ervaring opgedaan met het doorvoeren van operationele efficiencyverbeteringen in combinatie met ITtrajecten. Vaak waren organisaties hiertoe gedwongen

Nadere informatie

Flexibele Workflows. Workflowmanagement en ketenbeheersing voor iedere organisatie realiseerbaar. NGI Regio Den Haag

Flexibele Workflows. Workflowmanagement en ketenbeheersing voor iedere organisatie realiseerbaar. NGI Regio Den Haag Flexibele Workflows Workflowmanagement en ketenbeheersing voor iedere organisatie realiseerbaar NGI Regio Den Haag NGI / 1 maart 2011 Diederik Roeterink / Cor van Weelden RI 1 A G E N D A Inleiding en

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

Ervaringen Inkoopadministratie. Vastlegging van middagbijeenkomst op Kasteel Woerden 19 september 2013

Ervaringen Inkoopadministratie. Vastlegging van middagbijeenkomst op Kasteel Woerden 19 september 2013 Ervaringen Inkoopadministratie Vastlegging van middagbijeenkomst op Kasteel Woerden 19 september 2013 1 Agenda 14.00 14.15 Introductie 14.15 14.30 Jullie doelstelling voor vanmiddag? 14.30 14.45 Presentatie

Nadere informatie

Elektronisch factureren in de logistiek. Wat levert het op?

Elektronisch factureren in de logistiek. Wat levert het op? Elektronisch factureren in de logistiek. Wat levert het op? Al jaren wordt er gesproken over. Afhankelijk van de invalshoek die je kiest, variëren de ervaringen van een doorslaand succes tot een complete

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

INSTRUCTIE HOE MAAK IK EEN PROCES AAN?

INSTRUCTIE HOE MAAK IK EEN PROCES AAN? INSTRUCTIE HOE MAAK IK EEN PROCES AAN? Inleiding In de processenmodule kun je bedrijfsprocessen aanmaken. Zo heb je zicht op de voortgang of het verloop van elk bedrijfsproces: je kunt de methode of werkwijze

Nadere informatie

Mondiart B.V. verwerkt uw persoonsgegevens doordat u gebruik maakt van onze diensten en/of omdat u deze zelf aan ons verstrekt.

Mondiart B.V. verwerkt uw persoonsgegevens doordat u gebruik maakt van onze diensten en/of omdat u deze zelf aan ons verstrekt. Privacy verklaring Mondiart international B.V. handelend onder de naam Mondiart B.V. gevestigd aan steenoven 32, 5626 DK Eindhoven is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven

Nadere informatie

Projectgestuurd. Noodzaak van organiseren

Projectgestuurd. Noodzaak van organiseren Projectgestuurd Noodzaak van organiseren Waar gaat het om? Projectgestuurd werken betekent vaak dynamiek en vraagt dus om organisatie. Inzicht is daarbij het sleutelwoord. Om te beginnen is het belangrijk

Nadere informatie

Transport, doe het slim

Transport, doe het slim Transport, doe het slim an deur tot deur Wat is het? Het gaat hier om de uitgaande goederenstroom, van deur tot deur. Daarbij horen documenten en labels, mogelijkheden tot tracking en tracing, het volume

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING J. Bongers Drankengroothandel B.V.

PRIVACYVERKLARING J. Bongers Drankengroothandel B.V. PRIVACYVERKLARING J. Bongers Drankengroothandel B.V. Versie 1.1 mei 2018 Alle informatie in dit document is met zorg samengesteld onder voorbehoud van druk- en typefouten. Er kunnen geen rechten aan dit

Nadere informatie

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen E-resultaat aanpak Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen 2010 ContentForces Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Medisch dossier. 2.2.2 Sociografisch gedeelte, identiteitsblad 20 2.2.3 Statisch medisch gedeelte 21 2.2.4 Behandelingsverslag of ziekteverloop 21

Medisch dossier. 2.2.2 Sociografisch gedeelte, identiteitsblad 20 2.2.3 Statisch medisch gedeelte 21 2.2.4 Behandelingsverslag of ziekteverloop 21 19 Medisch dossier.1 Inleiding 0. Status 0..1 Coderingsrand 0.. Sociografisch gedeelte, identiteitsblad 0..3 Statisch medisch gedeelte 1..4 Behandelingsverslag of ziekteverloop 1.3 Dossiervorming 1.3.1

Nadere informatie

BPM Round Table Maa a n a dag a dec e e c m e b m er e r

BPM Round Table Maa a n a dag a dec e e c m e b m er e r BPM Round Table Maandag 13 december 2010 Opening Thema vandaag: Procesarchitectuur Spreker: Remco Dijkman Interactieve sessie Aansluitend borrel Process Architectuur Aanpak en richtlijnen Remco Dijkman

Nadere informatie

Praktijkinstructie Geautomatiseerde informatievoorziening - beheer 3 (CIN02.3/CREBO:50170)

Praktijkinstructie Geautomatiseerde informatievoorziening - beheer 3 (CIN02.3/CREBO:50170) instructie Geautomatiseerde informatievoorziening - beheer 3 (CIN02.3/CREBO:50170) pi.cin02.3.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen,

Nadere informatie

Handleiding Ariba INVOICING NON-PO

Handleiding Ariba INVOICING NON-PO Handleiding Ariba INVOICING NON-PO Ten behoeve van Suppliers Datum 14 maart 2016 Documentnaam Handleiding Ariba - Invoicing Non-PO (SUPPLIER).doc Versie Versie 1.2 2013 N.V. Nederlandse Gasunie, Groningen

Nadere informatie

Whitepaper. Outsourcing. Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 1/6. www.nobeloutsourcing.nl

Whitepaper. Outsourcing. Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 1/6. www.nobeloutsourcing.nl Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 1/6 Inhoud Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 3 Relatie tussen ICT en 3 Outsourcen ICT: Wat? 3 Cloud Services 3 Service Level Agreement 3 Software

Nadere informatie

Entity-Relationship Diagram (ERD) Modelleren

Entity-Relationship Diagram (ERD) Modelleren Entity-Relationship Diagram (ERD) Modelleren Huub de Beer Eindhoven, 4 juni 2011 Informatiesysteemontwikkeling en modelleren in fasen 1. Gegevensstromen naar en van het systeem: DFD 2. Gegevens die in

Nadere informatie

Handleiding Ariba INVOICING PO

Handleiding Ariba INVOICING PO Handleiding Ariba INVOICING PO Ten behoeve van Suppliers Printdatum 29 juli 2016 Documentnaam Handleiding Ariba - Invoicing PO (SUPPLIER).doc Versie Versie 1.3 2012 N.V. Nederlandse Gasunie, Groningen

Nadere informatie

De waarde van Business Process Management (BPM)

De waarde van Business Process Management (BPM) De waarde van Business Process Management (BPM) Artikel gepost op website van 1 http://www.amelior.be/ndl/artikels/artikel.asp?c=5&sc=72&a=266&tc=1 Auteur : Geert Brandt februari 2009 BPM heeft te maken

Nadere informatie

CONSTANT ONDERHANDEN WERK ZORGT VOOR STABIELE DOORLOOPTIJDEN

CONSTANT ONDERHANDEN WERK ZORGT VOOR STABIELE DOORLOOPTIJDEN CONSTANT ONDERHANDEN WERK ZORGT VOOR STABIELE DOORLOOPTIJDEN Klanten verwachten tegenwoordig een grotere leverbetrouwbaarheid, tegen lagere kosten, met betere kwaliteit en dat allemaal tegelijk. Diegenen

Nadere informatie

Exact Synergy Enterprise. Krachtiger Klantbeheer CRM

Exact Synergy Enterprise. Krachtiger Klantbeheer CRM Exact Synergy Enterprise Krachtiger Klantbeheer CRM 1 Inleiding Waar gaat het om? De klant komt op de eerste plaats. Maar geldt dat voor al uw klanten? En om hoeveel (potentiële) klanten gaat het; tientallen,

Nadere informatie

Een overzicht van veel voorkomende gebeurtenissen en van de vastlegging daarvan:

Een overzicht van veel voorkomende gebeurtenissen en van de vastlegging daarvan: De balans opmaken De boekhouding kan worden gedefinieerd als een informatieverzameling, waarin de omvang en de samenstelling van het vermogen en van de mutaties daarin zijn vastgelegd. Boekhouden houdt

Nadere informatie

ORBIS SOFTWARE E-COMMERCE INTEGRATIE

ORBIS SOFTWARE E-COMMERCE INTEGRATIE ORBIS SOFTWARE PRESENTEERT DE WEBINAR E-COMMERCE INTEGRATIE PRESENTATOR: GERARD KLOKGIETERS, ORBIS SOFTWARE VRIJDAG 31 MAART 2017 AANVANG: 10:00 UUR ALGEMENE INTRODUCTIE Webinar bestaat uit twee onderdelen:

Nadere informatie

Documentatie Handleiding Hunter-CRM Desktop v1.0

Documentatie Handleiding Hunter-CRM Desktop v1.0 Documentatie Handleiding v1.0 1 Voorwoord Hunter-Desktop is een product van Hunter-CRM. Onze CRM software is gemaakt met het oog op gemak. Deze documentatie bevat een overzicht van de meest gebruikte functionaliteiten

Nadere informatie

Excel reader. Beginner Gemiddeld. bas@excel-programmeur.nl

Excel reader. Beginner Gemiddeld. bas@excel-programmeur.nl Excel reader Beginner Gemiddeld Auteur Bas Meijerink E-mail bas@excel-programmeur.nl Versie 01D00 Datum 01-03-2014 Inhoudsopgave Introductie... - 3 - Hoofdstuk 1 - Databewerking - 4-1. Inleiding... - 5-2.

Nadere informatie

Taakcluster Operationeel support

Taakcluster Operationeel support Ideeën en plannen kunnen nog zo mooi zijn, uiteindelijk, aan het eind van de dag, telt alleen wat werkelijk is gedaan. Hoofdstuk 5 Taakcluster Operationeel support V1.1 / 01 september 2015 Hoofdstuk 5...

Nadere informatie

LOGISTIEK DOORHEEN DE DISTRIBUTIEKOLOM

LOGISTIEK DOORHEEN DE DISTRIBUTIEKOLOM Toegepaste economie/logistiek: LOGISTIEK DOORHEEN DE DISTRIBUTIEKOLOM Werk aan de hand van een voorbeeld. Je krijgt een uitgewerkt voorbeeld van de bedrijfskolom van rundvlees. Links zie je een oranje

Nadere informatie

Whitepaper ERP Vreemde ogen

Whitepaper ERP Vreemde ogen Whitepaper ERP Vreemde ogen Citrien Procesconsult Braamweg 77 3768 CE SOEST T 06 14 27 19 97 W www.roaldvanderheide.nl E info@roaldvanderheide.nl Vraagstelling Hoe de kans op een succesvolle ERP-implementatie

Nadere informatie

DATAMODELLERING RACI MATRIX

DATAMODELLERING RACI MATRIX DATAMODELLERING RACI MATRIX Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm RACI Matrix beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere data modelleervormen. Wil je een

Nadere informatie

Inleiding Logistiek, Hoofdstuk 2 13 april 2007

Inleiding Logistiek, Hoofdstuk 2 13 april 2007 Comptenties Inleiding Logistiek Hoofdstuk 2 Logistieke concepten Na het bestuderen van dit hoofdstuk kun je vertellen wat: een regelkring is; het doel is van logistiek; wat Value-Added Partnership inhoudt;

Nadere informatie

Update: Exact Online Handel. Joost de Stigter Exact Software Nederland

Update: Exact Online Handel. Joost de Stigter Exact Software Nederland Update: Exact Online Handel Joost de Stigter Exact Software Nederland EXACT ONLINE HANDEL Dé online bedrijfssoftware Agenda Uw organisatie Over Exact en Exact Online Trends De voordelen van de Cloud Oplossing

Nadere informatie

Leermateriaal Netwerk Open Hogeschool Informatica. Annoteren. Auteur: Cees van Diest. Datum: 26 maart 2012. Versie: 1.0.

Leermateriaal Netwerk Open Hogeschool Informatica. Annoteren. Auteur: Cees van Diest. Datum: 26 maart 2012. Versie: 1.0. Leermateriaal Netwerk Open Hogeschool Informatica Annoteren Auteur: Cees van Diest Datum: 26 maart 2012 Versie: 1.0 Licentie CC BY SA Het annoteren van een tekst Annoteren van een tekst is het voorzien

Nadere informatie

Het BiSL-model. Een whitepaper van The Lifecycle Company

Het BiSL-model. Een whitepaper van The Lifecycle Company Het BiSL-model Een whitepaper van The Lifecycle Company Met dit whitepaper bieden we u een overzicht op hooflijnen van het BiSL-model. U vindt een overzicht van de processen en per proces een beknopte

Nadere informatie

MBO-beroep in beeld. Bedrijfsadministratief medewerker mbo-beroep, niveau 2

MBO-beroep in beeld. Bedrijfsadministratief medewerker mbo-beroep, niveau 2 MBO-beroep in beeld Bedrijfsadministratief medewerker mbo-beroep, niveau 2 In deze uitgave beschrijven we de inhoud van een mbo-beroep. Zo weet u wat u van iemand mag verwachten die gediplomeerd is in

Nadere informatie

DATAMODELLERING BASIS UML KLASSEMODEL

DATAMODELLERING BASIS UML KLASSEMODEL DATAMODELLERING BASIS UML KLASSEMODEL Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm basis UML klassemodel beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen.

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

Time management - logboekanalyse en Eisenhowerschema

Time management - logboekanalyse en Eisenhowerschema pag.: 1 van 5 Time management - logboekanalyse en Eisenhowerschema Tijd is een schaars goed. U heeft als inkoper slechts een beperkte hoeveelheid tijd tot uw beschikking om uw taken uit te voeren. Deze

Nadere informatie

A&D Delivery Privacy Verklaring

A&D Delivery Privacy Verklaring A&D Delivery Privacy Verklaring Dit is de Privacy verklaring van A&D Delivery. In deze Privacy verklaring leest u alles over de manier waarop uw persoonsgegevens worden verzameld en hoe daarmee omgegaan

Nadere informatie

Bent u ook zoveel tijd kwijt met het zoeken naar de laatste en enig juiste! - versie van uw marktonderzoek

Bent u ook zoveel tijd kwijt met het zoeken naar de laatste en enig juiste! - versie van uw marktonderzoek Bent u ook zoveel tijd kwijt met het zoeken naar de laatste en enig juiste! - versie van uw marktonderzoek Heeft u zich ook al eens afgevraagd waarom uw concurrent zo veel goedkoper kan zijn? Waarschijnlijk

Nadere informatie

We kunnen de volgende informatie over jou verzamelen en verwerken:

We kunnen de volgende informatie over jou verzamelen en verwerken: Privacybeleid Maxi Miliaan BV, handelend onder de naam Dorel Netherlands ("Dorel", "wij", "ons"), hecht er belang aan jouw privacy en persoonlijke gegevens te beschermen en te respecteren. Dit privacybeleid

Nadere informatie

Samenvatting Informatica Hoofdstuk 1, 2, 3 (Instruct)

Samenvatting Informatica Hoofdstuk 1, 2, 3 (Instruct) Samenvatting Informatica Hoofdstuk 1, 2, 3 (Instr) Samenvatting door een scholier 552 woorden 27 november 2003 5,5 33 keer beoordeeld Vak Informatica H1 Kenmerk van een bedrijf: het gezamenlijk nastreven

Nadere informatie

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1 Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1 Beste GV2R-studenten Voor je ligt het eerste deel van het werkboek grafische theorie. Totaal krijg je 2 van deze werkboekjes, namelijk bij project

Nadere informatie

Incore Solutions Learning By Doing

Incore Solutions Learning By Doing Incore Solutions Learning By Doing Incore Solutions Gestart in November 2007 Consultants zijn ervaren met bedrijfsprocessen en met Business Intelligence Alle expertise onder 1 dak voor een succesvolle

Nadere informatie

aan de leverancier zijde oplossingen om alle processen te optimaliseren.

aan de leverancier zijde oplossingen om alle processen te optimaliseren. Product Data Manager zet zich in voor digitale uitwisseling van gegevens tussen partijen. Inkooporders, artikelinformatie, prijsmutaties, voorraadpositie, pakbonnen, facturen, orderbevestigingen; er gaat

Nadere informatie

De theorie voor leesvaardigheid in de vorm van een stappenplan

De theorie voor leesvaardigheid in de vorm van een stappenplan De theorie voor leesvaardigheid in de vorm van een stappenplan 1. Globaal lezen a. Lees eerst altijd een tekst globaal. Dus: titel, inleiding, tussenkopjes, slot en bron. b. Denk na over het onderwerp,

Nadere informatie

NCOI. Disconnected. BPM-context. BPM-lagenmodel. Strategisch Tactisch Operationeel (Hardjono blz 124) Totaalmodel in t Veld

NCOI. Disconnected. BPM-context. BPM-lagenmodel. Strategisch Tactisch Operationeel (Hardjono blz 124) Totaalmodel in t Veld NCOI Bedrijfskundig Procesmanagement Hessel Visser hesselvisser@chello.nl Do you have four No, volt Yes! two! watt bulbs? Disconnected To For No! what? what? 1 How do we often loose our customers 2 Strategisch

Nadere informatie

Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer!

Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! brochure.indd 1 07-02-12 11:02 brochure.indd 2 07-02-12 11:02 Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! Arrix optimus is

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Hajnadi Klimaattechniek BV Service Coördinator Printdatum 17-09-2012

Functiebeschrijving. Hajnadi Klimaattechniek BV Service Coördinator Printdatum 17-09-2012 Bedrijf Hajnadi Klimaattechniek BV Functie Service Coördinator Printdatum 17-09-2012 Functiebeschrijving Functiekenmerken Taken kennis en vaardigheden Opleidingsmogelijkheden bij functie Functiekenmerken

Nadere informatie

Digitale documenten in het klein-mkb: Handreiking voor compliance en toezicht. Seminar Open Document Lifecycle: van vorm naar inhoud.

Digitale documenten in het klein-mkb: Handreiking voor compliance en toezicht. Seminar Open Document Lifecycle: van vorm naar inhoud. Digitale documenten in het klein-mkb: Handreiking voor compliance en toezicht Seminar Open Document Lifecycle: van vorm naar inhoud Patrick Frijns Inhoud 1. Archiveren: wat en hoe lang? 2. Conversie en

Nadere informatie

De receptie. De aankoopafdeling. De verkoopafdeling

De receptie. De aankoopafdeling. De verkoopafdeling De receptie Op de receptie komt al de correspondentie van ons bedrijf binnen, deze briefwisseling verdelen zij onder de verschillende afdelingen. Zij staan ook in voor het versturen van alle nodige documenten.

Nadere informatie

EOSOL VOLLEDIGE TRANSFORMATIE DANKZIJ MOBILE FIRST AANPAK

EOSOL VOLLEDIGE TRANSFORMATIE DANKZIJ MOBILE FIRST AANPAK EOSOL VOLLEDIGE TRANSFORMATIE DANKZIJ MOBILE FIRST AANPAK Over Eosol Wie zijn we? gespecialiseerd in productie van vliegenramen en zonwering voor levering aan schrijnwerkers en zonvakkers. Focus op kwaliteit

Nadere informatie

Voorwoord bij de tweede druk

Voorwoord bij de tweede druk 7 Voorwoord Er zijn veel verschillende bedrijven die werkzaam zijn in de productiesector of de dienstensector en die elk hun sterke en minder sterke zijden hebben. Een bedrijf probeert zich te onderscheiden

Nadere informatie

Archimate risico extensies modelleren

Archimate risico extensies modelleren Archimate risico extensies modelleren Notatiewijzen van risico analyses op basis van checklists versie 0.2 Bert Dingemans 1 Inleiding Risico s zijn een extra dimensie bij het uitwerken van een architectuur.

Nadere informatie

Beleidsnotitie Materieelbeheer

Beleidsnotitie Materieelbeheer Veiligheidsregio x Beleidsnotitie Materieelbeheer 2012-2016 Pagina 1 van 12 Voor u ligt de beleidsnota Materieelbeheer van de Veiligheidsregio xxxxxxx. De nota vormt de basis voor het materieelbeheer binnen

Nadere informatie

GEMMA 2 - Bedrijfsfuncties - Bedrijfsobjecten Cocreatiesessie 1, donderdag 2 april 2015, Regardz de Eenhoorn, Amersfoort

GEMMA 2 - Bedrijfsfuncties - Bedrijfsobjecten Cocreatiesessie 1, donderdag 2 april 2015, Regardz de Eenhoorn, Amersfoort GEMMA 2 - Bedrijfsfuncties - Bedrijfsobjecten Cocreatiesessie 1, donderdag 2 april 2015, Regardz de Eenhoorn, Amersfoort Toine Schijvenaars Agenda 12:45 13:15 Plenaire toelichting 13:15 14:00 Discussie

Nadere informatie

Modelleren C Appels. Christian Vleugels Sander Verkerk Richard Both. 2 april 2010. 1 Inleiding 2. 3 Data 3. 4 Aanpak 3

Modelleren C Appels. Christian Vleugels Sander Verkerk Richard Both. 2 april 2010. 1 Inleiding 2. 3 Data 3. 4 Aanpak 3 Modelleren C Appels Christian Vleugels Sander Verkerk Richard Both 2 april 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Probleembeschrijving 2 3 Data 3 4 Aanpak 3 5 Data-analyse 4 5.1 Data-analyse: per product.............................

Nadere informatie

Resultaatgericht. met ERP, EBS en VBTB

Resultaatgericht. met ERP, EBS en VBTB OVERHEIDSMANAGEMENT drs. A. de Bock, management consultant CMG Public Sector B.V. Naar een beter beheersbaar invoeringstraject Resultaatgericht werken met ERP, EBS en VBTB 50 Binnen de rijksoverheid zal

Nadere informatie

Functieprofiel: Medewerker Inkoop Functiecode: 0701

Functieprofiel: Medewerker Inkoop Functiecode: 0701 Functieprofiel: Medewerker Inkoop Functiecode: 0701 Doel Afsluiten van (raam)contracten en overeenkomsten alsmede het voorbereiden en uitvoeren van eenmalige opdrachten, op basis van de behoefte van de

Nadere informatie

bijvoorbeeld over ZZP ers, gehele IB en auto vrijwel niets vermeld bijvoorbeeld : over ZZP ers, gehele IB en auto vrijwel niets vermeld

bijvoorbeeld over ZZP ers, gehele IB en auto vrijwel niets vermeld bijvoorbeeld : over ZZP ers, gehele IB en auto vrijwel niets vermeld Horizontaal Toezicht Een overzicht van hoe Boersma Adviseurs het praktisch uitvoert. Wat is HT? Samenwerken vanuit vertrouwen: Verhoging doorloopsnelheid (overheid) Verhoging kwaliteit bij adviseur of

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING (JUNI 2018)

PRIVACYVERKLARING (JUNI 2018) PRIVACYVERKLARING (JUNI 2018) Homé Hout BV, gevestigd aan Stephensonstraat 16 4004 JA Tiel, Gelderland, is verantwoordelijk voor de van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring. Homé

Nadere informatie

Release Notes v 1.1 0.23

Release Notes v 1.1 0.23 1/10 Release Notes v 1.1 0.23 Dit document beschrijft vanuit technisch oogpunt de aanpassingen in cheqpoint 1.1 aan de betreffende versie. Al deze informatie is confidentieel en mag niet zonder de schriftelijke

Nadere informatie

Customer Case VIBA. Feiten in het kort:

Customer Case VIBA. Feiten in het kort: Feiten in het kort: Bedrijf: NV Medewerkers: 100 Activiteiten: is een technische handelsonderneming met de hoofdvestiging in Zoetermeer. De organisatie telt drie divisies: Bevestigen; Machinegereedschappen

Nadere informatie

Het opslaan en verwerken van bovenstaande gegevens valt onder de wettelijke grondslag gerechtvaardigd belang.

Het opslaan en verwerken van bovenstaande gegevens valt onder de wettelijke grondslag gerechtvaardigd belang. Privacyverklaring Versie januari 2019 Wanneer u op onze website actief bent of contact met ons opneemt deelt u soms persoonsgegevens met ons. Wij gaan zorgvuldig met deze gegevens om en houden ons aan

Nadere informatie

Netwerkdiagram voor een project. AOA: Activities On Arrows - activiteiten op de pijlen.

Netwerkdiagram voor een project. AOA: Activities On Arrows - activiteiten op de pijlen. Netwerkdiagram voor een project. AOA: Activities On Arrows - activiteiten op de pijlen. Opmerking vooraf. Een netwerk is een structuur die is opgebouwd met pijlen en knooppunten. Bij het opstellen van

Nadere informatie

Onze CRM oplossing. SalesManager Online. Hoe kunnen wij uw keten optimaliseren? SALESMANAGER ONLINE INTRODUCTIE

Onze CRM oplossing. SalesManager Online. Hoe kunnen wij uw keten optimaliseren? SALESMANAGER ONLINE INTRODUCTIE 1 SalesManager Online Onze CRM oplossing Hoe kunnen wij uw keten optimaliseren? SalesManager Online maakt het eenvoudig om uw klanten en relaties structureel en overzichtelijk te beheren en te bedienen.

Nadere informatie

gevestigd aan Argonweg 79, 1362 AD Almere, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

gevestigd aan Argonweg 79, 1362 AD Almere, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring. Combined Totaal Hygiëne gevestigd aan Argonweg 79, 1362 AD Almere, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring. Contactgegevens: www.combinedtotaalhygiene.nl

Nadere informatie

Minder logistieke zorgen én efficiëntere zorg

Minder logistieke zorgen én efficiëntere zorg Minder logistieke zorgen én efficiëntere zorg De logistieke scan van CB ontdekt het verbeterpotentieel van uw goederenlogistiek Een efficiëntere logistiek levert (soms onverwacht) belangrijke bijdragen

Nadere informatie

References. Handleiding. Intelly B.V. Aan de slag (logistiek)

References. Handleiding. Intelly B.V. Aan de slag (logistiek) Intelly B.V. Handleiding Aan de slag (logistiek) References Project : 17V12219 v1.0 Intelly B.V. Datum : 27 juli 2017 Laagveld 1 Auteur : Jenna Geraets 6014 DD ITTERVOORT Organisatie : Intelly B.V. Tel:

Nadere informatie

Secretariaat: ECP Postbus 262 2260 AG Leidschendam 070-4190309 INHOUD

Secretariaat: ECP Postbus 262 2260 AG Leidschendam 070-4190309  INHOUD Secretariaat: ECP Postbus 262 2260 AG Leidschendam 070-4190309 jelle.attema@ecp.nl http://www.keurmerkafrekensystemen.nl/ INHOUD INHOUD... 1 INLEIDING... 2 DOEL... 2 BEGRIPPEN... 2 AANDACHTSGEBIED EN BEGRENZING...

Nadere informatie

Whitepaper. 5 vraagstukken bij het koppelen van uw webwinkel aan uw boekhoud- of ERP systeem.

Whitepaper. 5 vraagstukken bij het koppelen van uw webwinkel aan uw boekhoud- of ERP systeem. 5 vraagstukken bij het koppelen van uw webwinkel aan uw boekhoud- of ERP systeem. Inhoud Inleiding... 1 Factureren... 1 Klantgegevens... 2 Orderverwerking... 2 Artikelinformatie... 3 Voorraad... 3 Inleiding

Nadere informatie

DATAMODELLERING ARCHIMATE DATA- & APPLICATIEMODELLERING

DATAMODELLERING ARCHIMATE DATA- & APPLICATIEMODELLERING DATAMODELLERING ARCHIMATE DATA- & APPLICATIEMODELLERING Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm ArchiMate data- & applicatiemodellering beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding

Nadere informatie

Methoden van het Wetenschappelijk Onderzoek: Deel II Vertaling pagina 83 97

Methoden van het Wetenschappelijk Onderzoek: Deel II Vertaling pagina 83 97 Wanneer gebruiken we kwalitatieve interviews? Kwalitatief interview = mogelijke methode om gegevens te verzamelen voor een reeks soorten van kwalitatief onderzoek Kwalitatief interview versus natuurlijk

Nadere informatie

Checklist (re)design website

Checklist (re)design website Checklist (re)design website Inleiding Het maken van een website is een omvangrijk en kostbaar project. Daarom is het goed om eerst inzicht te krijgen in wat je wilt gaan doen, voor wie en waarom. Om op

Nadere informatie

Onze Project oplossing

Onze Project oplossing 1 SalesManager Online Onze Project oplossing Hoe kunnen wij uw keten optimaliseren? SalesManager Online maakt het eenvoudig om uw klanten en relaties structureel en overzichtelijk te beheren en te bedienen.

Nadere informatie

Administratieve organisatie (AO)

Administratieve organisatie (AO) Blok H2 Administratieve organisatie (AO) Model/Theorie: Typologie van Starreveld Auteur: Paape, Paur, Mittelmeijer, e.a. Relevantie/Te gebruiken voor: M.b.v. een typologie leer je organisaties vanuit een

Nadere informatie

STP & COMPLIANCE. Doel van deze Whitepaper. Inleiding. Probleemstelling. ELEMENTS VOLMACHT - STP & Compliance 1

STP & COMPLIANCE. Doel van deze Whitepaper. Inleiding. Probleemstelling. ELEMENTS VOLMACHT - STP & Compliance 1 STP & COMPLIANCE Versie 1.0 Inleiding Faster Forward lanceert Elements Volmacht. Een nieuwe generatie volmacht schade software waar de markt eigenlijk al jaren op wacht. De volmacht module is onderdeel

Nadere informatie

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 4 ERP-systemen: verkoop en marketing. Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 4 ERP-systemen: verkoop en marketing. Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner Enterprise Resource Planning Hoofdstuk 4 ERP-systemen: verkoop en marketing Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner Leerdoelstellingen Inzicht krijgen in de werking van de

Nadere informatie

Business Process Management

Business Process Management Business Process Management Daniël van der Perren 7-12-2009 Business Process Management Inhoud Business Process Management... 3 Maar wat is nu een Process?... 4 Wat is een Business Process?... 5 Wat is

Nadere informatie